Lkca week van de amateurkunst 2013

48
Week van de Amateurkunst 2013 Een inventarisatie van de betekenis van verbindingen en samenwerkingsverbanden rond de WAK in Haarlemmermeer, Lelystad, Nuenen, Veere, Venlo en Wageningen

description

Het LKCA deed in zes deelnemende gemeenten aan de Week van de Amateurkunst 2013 een inventarisatie naar vormen van samenwerking, werkwijzen en netwerken. Doel is om de betekenis van de WAK en amateurkunstbeoefening in de lokale samenleving te laten zien en om nieuwe verbindingen en samenwerking te stimuleren. In deze publicatie ziet u de resultaten en inspirerende voorbeelden.

Transcript of Lkca week van de amateurkunst 2013

Page 1: Lkca week van de amateurkunst 2013

1

Week van de Amateurkunst 2013Een inventarisatie van de betekenis van verbindingen en samenwerkingsverbanden rond de WAK in Haarlemmermeer, Lelystad, Nuenen, Veere, Venlo en Wageningen

Page 2: Lkca week van de amateurkunst 2013

2

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Venlo, schoolboom bij museum van Bommel van Dam. Foto: Karin de Jonge

Page 3: Lkca week van de amateurkunst 2013

3

Week van de Amateurkunst 2013

Inhoud Voorwoord 5

1. Inleiding 6

2. Werkwijze 8

3. De WAK in 6 gemeenten 10

4. Samenwerking en verbinding 184.1 Zichtbaarheidamateurkunst 194.2 Samenwerkingtussendisciplines 214.3 Kunstopbijzonderelocaties 254.4 Samenwerkingmetanderesectoren 30

5. Pers en publiciteit 36

6. Betekenis van de WAK voor de lokale samenleving 386.1 Belanglokalecoördinatie 386.2 Impactsamenwerking 396.3 Rollokaleoverheden 406.4 PubliciteitenSocialemedia 406.5 WaardeentoekomstWAK 416.6 WAKenLKCA 42

7. Bijlage 447.1 Verklaringgrafieken 447.2 Bronnen 45

8. Colofon 46

Page 4: Lkca week van de amateurkunst 2013

4

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Lelystad, dans. Foto: Ingrid Krabbe

Page 5: Lkca week van de amateurkunst 2013

5

Week van de Amateurkunst 2013

VoorwoordDe Week van de Amateurkunst (WAK) is in 2013 voor de derde keer gehouden. Dit jaar deden er 63 gemeenten mee. Tijdens de WAK laat amateurkunst zich zien, horen en beleven. Een prachtige gelegenheid voor de inwoners van een gemeente om het amateurkunstklimaat beter te leren kennen en om te genieten van allerlei vormen van kunstbeoefening in de eigen nabije leefomgeving. Van dansvoorstelling tot schilderij, van gedicht tot een optreden van een koor of orkest en van theatervoorstelling tot digitale media presentatie.

De betekenis van de WAK voor de lokale samenleving is echter nog breder. De WAK stimuleert de amateurkunst en culturele organisaties om nieuwe verbindingen en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Niet alleen tussen amateurkunstverenigingen en culturele organisaties onderling, maar ook met partners uit andere sectoren, zoals zorg, welzijn, onderwijs, sport, erfgoed, horeca en industrie. Deze inventarisatie laat daarvan verschillende voorbeelden zien, zoals kunst in de wijk, kunstbeoefening in een centrum voor dagbesteding en in een asielzoekerscentrum, op scholen en op bijzondere locaties, zoals op het strand. In deze voorbeelden wordt zichtbaar wat samenwerking in de WAK mensen en organisaties in de lokale samenleving kan opleveren.

De WAK versterkt de waarde van kunstbeoefening voor mensen in de lokale samenleving en maakt die zichtbaar. Het LKCA zet zich ook in de komende jaren, samen met Stichting WAK Nederland, in voor het versterken en zichtbaar maken van de waarde van actieve cultuurparticipatie in en rond de WAK.

Ocker van MunsterDirecteur-bestuurder LKCA

Page 6: Lkca week van de amateurkunst 2013

6

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

1. InleidingDe Week van de Amateurkunst (WAK) is in 2011 voor het eerst gehouden op initiatief van Kunstfactor (per 1 januari 2013 opgegaan in het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, LKCA). Tot en met 2012 heeft Kunstfactor de WAK georganiseerd. Met ingang van 2013 is de WAK ondergebracht in de Stichting WAK Nederland, die zorgt voor de uitvoering en de promotie.In 2013 vond de Week van de Amateurkunst plaats van zaterdag 25 mei t/m zondag 2 juni.

Het LKCA inventariseert vormen van samenwerking, werkwijzen en netwerken die op lokaal niveau rond de WAK ontstaan en verspreidt de kennis daarover. Hiermee maakt het LKCA samenwerking en verbindingen op lokaal niveau zichtbaar. Dit sluit aan bij de bredere doelstelling van het LKCA om bij te dragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur en deze in kaart te brengen.

Het LKCA richt zich met deze inventarisatie op WAK-coördinatoren, provinciale instellingen, amateurkunstorganisaties, servicepunten amateurkunst, aanbieders van kunsteducatie, beleidsmakers cultuur, cultuurcoördinatoren in het onderwijs en partners in de WAK-gemeenten. Doelstelling van de inventarisatie is om de impact van de WAK en van amateurkunstbeoefening in de lokale samenleving te laten zien en te inspireren tot nieuwe verbindingen en samenwerking.

Daarnaast heeft het LKCA in 2013 meegewerkt aan de toekenning van de BNG prijs (Bank Nederlandse Gemeenten) voor de beste WAK gemeente. De BNG prijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren hun lokale amateurkunst optimaal te laten groeien en bloeien. Een onafhankelijke jury selecteert op basis van vastgestelde criteria de genomineerden en de winnaar. Het LKCA faciliteerde de werkzaamheden van de jury. Sinds 2011 wordt de BNG prijs jaarlijks uitgereikt. De winnaar van de prijs heeft de eer om landelijk het startsein te geven voor de WAK. Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan Lelystad.

Page 7: Lkca week van de amateurkunst 2013

7

Week van de Amateurkunst 2013

De Week van de Amateurkunst geeft de lokale amateurkunst de kans om zich te laten zien en stimuleert nieuwe verbindingen met de omgeving en nieuwe samenwerkingsverbanden.

Veere, podium bij strandtent Noordduine

Page 8: Lkca week van de amateurkunst 2013

8

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

2. WerkwijzeAan de WAK 2013 hebben 63 gemeenten meegedaan. Het LKCA heeft zes van deze gemeenten gevolgd om meer te weten te komen over de vormen van samenwerking en verbindingen die zijn ontstaan rond de WAK. De gemeenten zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria:- gelijke verdeling over grote, middel en kleine gemeenten

(Ringmodel Wijn);- landelijke spreiding, stad en platteland;- diversiteit initiatiefnemers;- ervaring met eerdere edities.De gevolgde gemeenten zijn: Haarlemmermeer, Lelystad, Nuenen, Veere, Venlo en Wageningen. Met deze gemeenten zijn gesprekken gevoerd over de organisatie en de samenwerking tijdens de WAK en er is een bezoek gebracht aan één of meerdere activiteiten van de WAK.

In hoofdstuk 3 geven we meer inzicht in een aantal kenmerken van de gemeenten. Per gemeente is het culturele klimaat, de betrokkenheid van de gemeente en het beleid en budget in kaart gebracht. Een deel van het voorzieningenniveau, de aanbieders en het culturele klimaat is in diagrammen per gemeente opgenomen. In een diagram waarin alle zes de gemeenten zijn ondergebracht, zijn de overeenkomsten en verschillen te zien.Hierin is samengewerkt met de afdeling Onderzoek en Monitoring van het LKCA, die in een aantal gemeenten een Onderzoek uitvoert naar de Voorzieningen Amateurkunst (OVA).

Hoofdstuk 4 brengt voorbeelden van samenwerking en verbinding in beeld. Daarbij onderscheiden we vier niveaus, die aangeven op welke manier de activiteit of samenwerking de verbinding met de omgeving aangaat:1. Zichtbaarheid amateurkunst;2. Samenwerking tussen disciplines;3. Presentaties op bijzondere locaties;4. Verbinding /samenwerking met andere sectoren.

Page 9: Lkca week van de amateurkunst 2013

9

Week van de Amateurkunst 2013

Op basis van deze niveaus is een groslijst gemaakt, hebben we activiteiten gerangschikt en zijn verschillende voorbeelden kort beschreven. Per niveau zijn op basis van deskresearch, gesprekken en bezoeken de meest aansprekende voorbeelden geselecteerd.

In hoofdstuk 5 geven we enkele bevindingen weer op het gebied van pers, publiciteit en social media. Tenslotte laat hoofdstuk 6 de betekenis van de WAK voor de lokale samenleving zien.

Daarnaast zijn er drie filmpjes gemaakt van gesprekken met onder andere wethouders, coördinatoren en samenwerkende partners. De filmpjes geven meer inzicht in de organisatie en samenwerking op lokaal niveau.

Bekijkdeinterviews>

Venlo, expositie aan de buitenmuur van museum van Bommel van Dam. Foto: Karin de Jonge

Page 10: Lkca week van de amateurkunst 2013

10

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

3. DeWAKin6gemeentenIn 2013 is de WAK georganiseerd in 63 gemeenten in Nederland. De cijfers van WAK Nederland geven aan dat het aantal activiteiten 1.809 bedroeg met in totaal 84.751 bezoekers. Het aantal amateurkunstenaars was 19.353 en er werkten 2.161 vrijwilligers mee om alle activiteiten mogelijk te maken. Bij de gemeenten zijn de aantallen en gegevens vermeld, die we van de gemeenten hebben ontvangen.

In dit hoofdstuk geven we per gemeente een aantal kenmerken en cijfers over de gemeente en de WAK.

Totaal

Haarlem

merm

eer

Lelystad

Nuenen

Veere

Venlo

Wageningen

Activiteiten 1.809 - 35 12 35 32 40Amateurkunstenaars 19.353 - 1.350 502 60 537 1.157Vrijwilligers 2.161 - 32 50 60 70 225Bezoekers 84.751 - 6.500 1.500 1.500 2.150 4.000

Page 11: Lkca week van de amateurkunst 2013

11

Week van de Amateurkunst 2013

Haarlemmermeer

Haarlemmermeer ligt in Noord Holland en telt 144.000 inwoners op een oppervlakte van 185 km². Naast Schiphol heeft de wethouder kunst en cultuur in Haarlemmermeer nog drie andere portefeuilles. Volgens cijfers van het CBS voor 2013 besteedt de gemeente Haarlemmermeer na aftrek van de baten en lasten € 40 per inwoner aan kunst1. Kunstencentrum Pier K stimuleert de WAK. Hiervoor werkt het kunstencentrum samen met schouwburg De Meerse (theater en beeldende kunst), de bibliotheek en een lokaal jongerencentrum. De gemeente ondersteunt. Van Haarlemmermeer zijn geen gegevens ontvangen over het budget voor de WAK en aantallen activiteiten en deelnemers.

Overzicht culturele voorzieningen Haarlemmermeer2

Totaal aantal culturele voorzieningen is 92. Aantal inwoners per culturele voorziening is 1.565.

1. Gegevens op basis van gemeentegidsen, zie bijlage. Het zijn ‘de taken en werkzaamheden van de gemeente die verband houden met kunstbeoefening en kunstbevordering’.

2. Voor verklaring van de tabel zie bijlage.

Page 12: Lkca week van de amateurkunst 2013

12

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Lelystad

Lelystad ligt in de Flevopolder en telt ca. 76.000 inwoners op een oppervlakte van 765 km², waarvan 534 km² water. De portefeuille kunst en cultuur is één van de acht portefeuilles die de wethouder onder zijn hoede heeft. Volgens cijfers van het CBS voor 2013 besteedt de gemeente Lelystad na aftrek van de baten en lasten € 6 per inwoner aan kunst. Kunstencentrum de Kubus initieert en coördineert de WAK en werkt daarvoor samen met amateurkunstverenigingen, poppodium Underground, de bibliotheek en het Agora theater. De Kubus is in haar taken rondom de WAK ondersteund door de gemeente. Lelystad ontving in 2013 de BNG prijs ad € 20.000 en organiseerde de officiële opening van de WAK. Het totale budget voor de WAK in 2013 was € 10.000 inclusief een bijdrage van de gemeente van € 5.000. Dit was exclusief de personele kosten van de medewerkers. Naast de WAK coördinator hebben nog 20 betaalde docenten meegewerkt.

Overzicht culturele voorzieningen Lelystad

Totaal aantal culturele voorzieningen is 69. Aantal inwoners per culturele voorziening is 1.101.

Page 13: Lkca week van de amateurkunst 2013

13

Week van de Amateurkunst 2013

Nuenen

Nuenen ligt in Noord-Brabant en bestaat uit de kerkdorpen Nuenen, Gerwen en Nederwetten en een aantal buurtschappen. Het dorp telt ca. 22.600 inwoners op een oppervlakte van 34 km². De wethouder kunst en cultuur heeft ook de portefeuilles onderwijs, onderwijshuisvesting en sport onder zijn verantwoordelijkheid. Volgens cijfers van het CBS voor 2013 besteedt de gemeente Nuenen na aftrek van de baten en lasten € 2 per inwoner aan kunst. Het centrum voor de kunsten CAN initieert en coördineert de WAK samen met de bibliotheek en het Platform Amateurkunst Nuenen (PAN). De gemeente ondersteunt niet meer.De organisatie van de WAK heeft € 125 van de gemeente ontvangen.

Overzicht culturele voorzieningen Nuenen

Totaal aantal culturele voorzieningen is 67. Aantal inwoners per culturele voorziening is 337.

Page 14: Lkca week van de amateurkunst 2013

14

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Veere

Veere ligt in Zeeland, bevat zes kernen, zeven kerkring-dorpen en veertien buurtschappen en telt ca. 22.000 inwoners op een oppervlakte van 133 km². De wethouder kunst en cultuur heeft ook de portefeuille onderwijs. Volgens cijfers van het CBS voor 2013 besteedt de gemeente Veere na aftrek van de baten en lasten € 10 per inwoner aan kunst. De gemeente coördineerde de WAK en werkte daarvoor samen met een werkgroep in wisselende samenstelling. Het budget van de WAK was ca. € 9000, met € 5000 van de gemeente en € 4.000 subsidie van de provincie Zeeland. Eén personeelslid is betaald uit het WAK budget, de kosten van de coördinator niet. Diverse deelnemers hebben op één of andere manier gesponsord. Bijvoorbeeld door hun locatie ter beschikking te stellen of een deelactiviteit voor hun rekening te nemen.

Overzicht culturele voorzieningen Veere

Totaal aantal culturele voorzieningen is 78. Aantal inwoners per culturele voorziening is 282.

Page 15: Lkca week van de amateurkunst 2013

15

Week van de Amateurkunst 2013

Venlo

Venlo ligt in Limburg en omvat onder andere de stadsdelen Blerick en Tegelen, het dorp Belfeld en de voormalige gemeenten Arcen en Velden. De gemeente telt ca. 100.250 inwoners op 129 km². Volgens cijfers van het CBS voor 2013 besteedt de gemeente Venlo na aftrek van de baten en lasten € 37 per inwoner aan kunst. De wethouder cultuur is actief betrokken bij de WAK en heeft nog zes andere portefeuilles, waaronder financiën. Het Kunstencentrum initieert en coördineert de WAK en doet dit in samenwerking met St. Woonwenz, Huis van de Wijk en de culturele instelling Cultuurpad. Het budget voor de WAK 2013 bedraagt € 18.235. Hierin zit een deel van de personeelskosten, de overige personeelskosten zijn door het KCV bekostigd en gedeeltelijk door de coördinator als vrijwilligersuren ingezet. De bijdrage van de gemeente aan de WAK is € 10.500. Daarnaast is € 800 afkomstig van sponsoren en € 6.935 uit verkoopopbrengsten en deelnemersbijdragen.

Overzicht culturele voorzieningen Venlo

Totaal aantal culturele voorzieningen is 242. Aantal inwoners per culturele voorziening is 414.

Page 16: Lkca week van de amateurkunst 2013

16

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Wageningen

Wageningen ligt in Gelderland en telt ruim 37.000 inwoners op eenoppervlakte van 32 km². Kenmerkend voor de gemeente is het groteaantal studenten (meer dan 150 verschillende nationaliteiten) dataan de Universiteit van Wageningen studeert. Volgens cijfers vanhet CBS voor 2013 besteedt de gemeente Wageningen na aftrek vande baten en lasten € 57 per inwoner aan kunst. De wethouder heeftnaast cultuur ook de portefeuilles financiën, economie en klimaat.Het initiatief van de WAK ligt bij de cultuurmakelaar die in opdrachtvan de gemeente parttime in dienst is van de bibliotheek. Partnerszijn Kunstencentrum 't Venster en de bibliotheek. Voor de WAK stelde de gemeente € 400 subsidie beschikbaar en is zoveel mogelijk met gesloten beurzen georganiseerd.De bibliotheek en ’t Venster hebben geen uren berekend voor hunmedewerkers. Veel locaties zijn gratis ter beschikking gesteld en waren er sponsoren in natura, bijvoorbeeld het drukwerk en de PR.

Overzicht culturele voorzieningen Wageningen

Totaal aantal culturele voorzieningen is 128. Aantal inwoners per culturele voorziening is 289.

Page 17: Lkca week van de amateurkunst 2013

17

Week van de Amateurkunst 2013

Totaaloverzicht culturele voorzieningen van de zes gemeenten

Page 18: Lkca week van de amateurkunst 2013

18

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

4. SamenwerkingenverbindingDe manier waarop de WAK in de verschillende gemeenten wordt uitgevoerd, verschilt sterk. Dit varieert van de veelheid en verscheidenheid aan podia en plekken waarop amateurkunst zichtbaar wordt gemaakt tot het al dan niet aanhaken bij grotere, bestaande manifestaties en het wel of niet organiseren van extra activiteiten. Daarmee verschilt ook de impact die de WAK heeft op de lokale omgeving. De mate waarin vormen van samenwerking en verbinding ontstaan, draagt daaraan bij. We onderscheiden daarin vier niveaus.

Het LKCA wil de impact laten zien die kunstbeoefening en de WAK hebben in de lokale samenleving.

Nuenen, cultuurdropping, vertelling door de Lindespelers. Foto: Annette Steevens

Page 19: Lkca week van de amateurkunst 2013

19

Week van de Amateurkunst 2013

4.1 Zichtbaarheid amateurkunstIn elke gemeente die deelneemt aan de WAK wordt amateurkunst zichtbaar. Alle gevolgde WAK gemeentes hebben verschillende activiteiten als kunstroutes, voorstellingen, exposities, workshops georganiseerd.

Een kunstroute is een interessante en effectieve manier om kunst te laten zien. De meeste van de gevolgde gemeentes hebben dit in een bepaalde vorm ingezet. Interessant zijn de routes die langs niet alledaagse locaties voerden. Deze gaven een nieuw perspectief, zowel op de amateurkunst als op de locatie.

Kunstroutes Uit publicitaire overwegingen koos Veere voor een ander thema van de WAK dan het landelijke thema: ‘Kijk Kunst’. Met het thema KuNstmarathon sloot de gemeente aan bij de lokaal populaire jaarlijkse ‘Kustmarathon’. In de verschillende kernen waren ten tijde van de WAK presentaties, optredens, exposities, demonstraties, workshops van beeldende kunst, dans, yoga, living statues, theater, muziek, volksdans en schrijven. Op onverwachte plekken zoals molens, een kerk, een natuurgebied en op het strand hebben activiteiten plaatsgevonden.

Nuenen organiseerde voor de tweede keer zogenaamde cultuurdroppings. Deelnemers konden zich inschrijven voor twee verschillende droppings, waarbij op diverse locaties presentaties van muziek, theater, dans en beeldende kunst te zien waren. De deelnemers aan de droppings wisten van tevoren niet waar en welke presentaties in het programma waren opgenomen. De afsluiting van de dropping vond plaats in een weekendgalerie waar speciaal werk van amateurkunstenaars werd geëxposeerd.Venlo had voor het openingsweekend van de WAK een Kunstroute

Page 20: Lkca week van de amateurkunst 2013

20

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

uitgezet, waarin allerlei vormen van beeldende kunst te zien waren: o.a. schilderijen en tekeningen, keramiek en sieraden. Verder zijn er kunstwerken tentoongesteld die gemaakt zijn van verzamelingen en gebruiksvoorwerpen die mensen ingeleverd hadden in het kader van ‘Venlo Verzamelt’, het thema van de WAK in Venlo. De Kunstroute bevatte ook kunstwerken van kinderen die gemaakt waren tijdens kunstprojecten op scholen, die speciaal voor de WAK waren georganiseerd. Op veel verschillende locaties was amateurkunst te zien, zoals in de jongerenkerk, bibliotheek, abdij, het kunstencentrum, de watertoren en in huiskamers en ateliers.

In Wageningen was een muziektheaterroute, waarbij acht bijzondere locaties verspreid over de stad als markante iconen een bijzondere rol spelen in de voorstellingen. Tijdens Expeditie W750 is het publiek met een bus of lopend langs de verschillende locaties geleid waar de voorstellingen plaatsvonden. Wageningen verbond de WAK aan het 750-jarig bestaan van stad.

Venlo, ouderenkoor. Foto: Karin de Jonge

Page 21: Lkca week van de amateurkunst 2013

21

Week van de Amateurkunst 2013

In Haarlemmermeer is beeldende kunst tentoongesteld in winkeletalages. Lelystad heeft geen kunstroute georganiseerd, maar liet wel kunst zien op verrassende locaties (zie 4.3).

In Lelystad is een kunstroute georganiseerd op zondag 26 mei, door Kunstroute Lelystad. Tussen 14.00 en 17.00 uur waren er door de hele stad ateliers voor kunst en kunstnijverheid geopend.

Naast de muzikale beleving, leverde het zingen en optreden de ouderen nieuwe en andere contacten op in hun sociale omgeving.

Ouderenkoor VenloSpeciaal voor de WAK werd in Venlo een ouderenkoor (65+) opgericht. Het enthousiasme en energie spatte er tijdens de uitvoering op het podium van de concertzaal van Domani van af. Het is de bedoeling dat het ouderenkoor ook na de WAK blijft bestaan, waarmee het dus een structurele plek krijgt voor ouderen in Venlo.

4.2 Samenwerking tussen disciplinesIn de WAK werken amateurkunstenaars en verenigingen in een voorstelling, concert of presentatie samen met andere amateurkunstenaars. Dat kan een gezamenlijk concert zijn met een ander koor of orkest, maar het kan ook kruisbestuivingen geven met kunstvormen waar men niet zo vaak mee samenwerkt. Zo’n samenwerking leidt vaak tot nieuwe ervaringen en inzichten en verrassende resultaten.

De WAK kan amateurkunstenaars uitdagen om verbindingen aan te gaan met andere kunstdisciplines.

Page 22: Lkca week van de amateurkunst 2013

22

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Lelystad, opening. Foto: WAK Nederland

Page 23: Lkca week van de amateurkunst 2013

23

Week van de Amateurkunst 2013

Multidisciplinair HaarlemmermeerIn de gemeente Haarlemmermeer zijn in de aanloop naar de WAK 2013 meerdere inspiratieavonden georganiseerd. Hier is voorlichting gegeven over de mogelijkheden van deelname. Tijdens deze inspiratieavonden is een samenwerking ontstaan tussen Harpstudio Annemarie van Dijk, Pier K, Atelier het Kroontje, dansstudio DanceFlow en het koor ‘Zingen voor leven’. Zij besloten om een gezamenlijke voorstelling te maken die tijdens de WAK in première ging. Ze kozen voor het muziekstuk ‘Blue Planet’ en brachten een verhaal over een ruimtereis in verschillende kunstvormen tot leven. ‘Blue Planet’ is een muziekstuk geschreven voor harpensembles. De harpisten van Annemarie van Dijk en de harpisten van Pier K verzorgden de muziek. Leerlingen van Atelier het Kroontje maakten schilderijen gebaseerd op de verschillende scènes uit het muziekstuk en de leerlingen van DanceFlow hebben een bij het verhaal passende choreografie gemaakt. Het koor ‘Zingen voor leven’ verzorgde de muzikale afsluiting. De voorstelling ‘Blue Planet’ is tijdens de WAK éénmaal vertoond voor een volle theaterzaal van Pier K in Nieuw-Vennep.

Openingsspektakel LelystadDe aftrap van de Nederlandse Week van de Amateurkunst vond in 2013 in Lelystad plaats op zaterdag 25 mei. Traditiegetrouw vindt deze aftrap plaats in de gemeente, die de BNG prijs heeft gewonnen. Aan de openingsmanifestatie in Lelystad werkten verschillende amateurkunstinstellingen mee: het Harmonieorkest, Popkoor Expression, Het Kaperskoor, Popkoor Bea-T, kinderpopkoor Bea-Tkidz, De New Land Singers en muziek en danscursisten van De Kubus. Gezamenlijk zetten zij een inspirerend en afwisselend optreden neer in het Stadhuis, met als spetterend slotstuk een gezamenlijke presentatie van ‘Music is my first love’. Na dit officiële openingsspektakel waren er op 4 plekken in de stad optredens te zien en te beluisteren.

Virtual-e-Motions WageningenDansen doe je meestal op muziek, maar het kan ook andersom. Muziektechnoloog/muzikant Frans-Jan Wind en grafisch ontwerper /breakdancer Edwin de Jonge, ontwikkelden een techniek waarmee je dansbewegingen kunt registreren en via de computer om kan

Page 24: Lkca week van de amateurkunst 2013

24

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

zetten in muziek en video. Elke beweging roept een klank, beeld of een ritme op. Deze vernieuwende multidisciplinaire beleving kreeg een plek tijdens de WAK in het MovieW theater, die daarvoor speciaal werd omgebouwd. Daarnaast zijn in Wageningen zeven nieuwe samenwerkingen tussen verschillende disciplines ontstaan, zoals tussen theatergroep Lens en Koor Punt Uit met een scene in de kassen van de universiteit. Andere voorbeelden zijn studententoneelvereniging WSTV en orkest Sonante in het gebouw van de studentenvereniging en het Wagenings Werktheater, Theatergroep Toteel, Wagenings Kleinkoor en Cantatekoor die samen speelden in de kerk op de markt.

Living statues VeereIn Veere is de creatieve samenwerking tussen ondernemers en het ‘Marie Tak van Poortvlietmuseum’ tijdens de WAK in Domburg verrassend goed uit de verf gekomen. Het door lokale ondernemers georganiseerde drukbezochte Living Statues Festival vond plaats op 1 juni en werd ingebed in de WAK. Voor het eerst deden ook kinderen mee aan dit festival. Zij werden tijdens een workshop op school geleerd Junior Statue te zijn en zij kregen een workshop schminken en kleden. In de tuin van het museum lieten de kinderen hun kunsten als Junior Statue aan het WAK-publiek zien, terwijl er in de tuin concerten plaatsvonden op een jongtalent podium. De samenwerking tussen de verschillende partijen leverde alle partijen winst op. De optredens van de kinderen en de muzikale optredens

Veere, living statues

Page 25: Lkca week van de amateurkunst 2013

25

Week van de Amateurkunst 2013

versterkten elkaar. De muzikanten en de kinderen kregen meer en ander publiek dan ze gewoonlijk kregen.

4.3 Kunst op bijzondere locatiesKunst laten zien op een andere locatie dan het gebruikelijke podium of de expositieruimte kan ervoor zorgen dat het publiek de kunstuiting op een andere manier beleeft. Het levert vaak ook een nieuw of ander publiek op, dat op een verrassende manier kennismaakt met muziek, dans, theater of beeldende kunst.

Het tonen van kunst in een bijzondere setting maakt nieuwe verbindingen mogelijk tussen amateurkunst en mensen in de omgeving.

Kunst over de vloerDe Kubus in Lelystad ontwikkelde speciaal voor de WAK een concept dat publiek met performances verrast op ongebruikelijke plekken. Dit leverde drie verschillende programmalijnen op: 'Kubus over de vloer', 'Kubus in bedrijf ' en 'Kubus in de klas'. Voor 'Kubus over de vloer', zijn bewoners uit Lelystad benadert met de vraag of zij hun huis voor een optreden beschikbaar wilden stellen. 'Kubus in bedrijf' verzorgde optredens bij diverse bedrijven zoals Rabobank Dronten, het MC Ziekenhuis, de KMMgroep en het Provinciehuis.

Kunst op schoolIn Venlo kregen de scholen het lespakket ‘Verzameltaal’ aangeboden, ontwikkeld vanuit het thema van de WAK ‘Venlo Verzamelt’. Het thema sloot aan bij de onderwijsthema’s en vragen van de school. Het project spoorde kinderen aan actief met kunst aan de slag te gaan en legde de verbinding met verzamelen en musea. De gemaakte kunstwerken waren tijdens de WAK op (voor de makers) bijzondere plekken te zien, zoals in het centrum buiten aan de jongerenkerk, en buiten aan het museum van Bommel tot Dam.Het programma in Lelystad ‘Kubus in de klas’ bezocht acht scholen. Aan de diverse performances deden groepjes dansers, violisten, kunstenaars en acteurs mee.

Page 26: Lkca week van de amateurkunst 2013

26

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Schilderen in museum Het Polderhuis, Westkapelle. Foto: Jan de Jong

Page 27: Lkca week van de amateurkunst 2013

27

Week van de Amateurkunst 2013

Page 28: Lkca week van de amateurkunst 2013

28

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Wageningen, Kunst in de Sterflat. Foto: Frits Weener

Page 29: Lkca week van de amateurkunst 2013

29

Week van de Amateurkunst 2013

Kunst aan het strandLangs de duinovergang 't Martgat in Zoutelande, bij Veere, zijn zestien haiku’s, in steen gegraveerd, te zien. De Haiku’s, korte gedichten over zand, zee en duin, begeleiden de wandelaar bij de overgang van dorp naar zee. Bezoekers van de WAK konden zich, na het succes van voorgaande jaren, ook dit jaar weer bekwamen in het Haiku schrijven en presenteren. Deskundige haikuïsten gaven workshops langs de kust. Strandpaviljoen Noordduine in Domburg was het toneel van diverse concerten. Jong Zeeuws muziektalent en gevestigde namen, gitaarklanken, Kaapverdiaanse chansons, Nederlandse talige liedjes en muziek uit Argentinië en Frankrijk: het was allemaal te beleven aan het strand.

Kunst voor het raamIn de Hoofdstraat van Nuenen stond een groot aantal nieuwe winkelpanden leeg. In samenwerking met de woningbouwvereniging ‘Helpt Elkander’ zijn de etalages gebruikt voor een schilderijenexpositie aansluitend bij het WAK thema ‘Kijk kunst! Voor het raam’. De winkeliersvereniging stelde een AK prijs beschikbaar. Een vakjury selecteerde het werk voor de expositie van de winkelramen en het publiek kon stemmen op hun favoriete kunstwerk.Ook in Haarlemmermeer waren kunstwerken te zien in etalages. In Wageningen waren vrijheidsgedichten te lezen in winkeletalages als resultaat van een gezamenlijk project tussen de bibliotheek en de Stichting 4/5 mei.

Kunst in de openbare ruimte Tijdens de Expeditie W750 (Wageningen 750 jaar) konden publiek en bewoners kunst beleven op bijzondere locaties in Wageningen. Op de balustrades van de 16 etages tellende Sterflat vond de uitvoering van een medley van James Bond muziek plaats door leden van De Harmonie Wageningen en leerlingen van Dansschool Jacqueline Hutten. Op twee torenhoge brandtrappen van een voederfabriek stegen en daalden dansers van iLL Skill Squad en acteurs van de JongerenTheaterSchool op door studentenharmonieorkest ‘De Ontzetting’ uitgevoerde muziek van componist Andries van Rossum. Langs het riviertje de Walle werd op diverse speelplekken, een theaterstuk in delen opgevoerd.

Page 30: Lkca week van de amateurkunst 2013

30

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Het publiek, muzikaal begeleid door muziekgroep Madlot, voer mee met de voorstelling in een bootje over de Walle. In totaal waren er zeven scenes die tezamen de voorstelling vormden. Het publiek verplaatste zich lopend en per bus van locatie naar locatie.

Als amateurkunst een doelgerichte verbinding aangaat met organisaties in andere sectoren, dan kan er meerwaarde ontstaan voor alle partijen. 4.4 Samenwerking met andere sectoren

Andere sectoren kunnen zijn Zorg, Welzijn, Onderwijs en Justitie. In verschillende gemeenten waren hier tijdens de WAK voorbeelden van te zien. In de voorbeelden is te zien welke waarde amateurkunst voor mensen kan hebben. Het slaan van bruggen tussen verschillende sectoren, kan alle partijen een meerwaarde opleveren.

Dichterbij, dagopvang voor mensen met een beperkingIn Venlo ontstond een samenwerking tussen het kunstencentrum en de Stichting Dichterbij, een stichting die dagopvang en dagbesteding verzorgd voor mensen met een beperking. In totaal 50 cliënten hebben met vilten en schilderen elk een eigen levenslapje gemaakt. Van de kleine lapjes zijn twee grote doeken samengesteld. Zo ontstond een gezamenlijk kunstwerk dat tentoongesteld is in het centrum voor dagbesteding en het kunstencentrum. Dit was bijzonder voor de deelnemers en de begeleiders. Het gezamenlijk hieraan werken stimuleerde de creativiteit van de cliënten en de samenwerking tussen cliënten met verschillende capaciteiten. Het doorbreekt eilandjes. Ook de begeleiders vertelden ervan te hebben geleerd en het graag volgend jaar weer te willen doen.

AsielzoekerscentrumIn Wageningen zijn prachtige verbindingen gelegd tussen amateurkunst en sectoren als Zorg & Welzijn, Justitie en het Onderwijs. In de bibliotheek was de expositie ‘Vrolijke gezichten’ te zien met schilderijen gemaakt door kinderen en hun ouders.

Page 31: Lkca week van de amateurkunst 2013

31

Week van de Amateurkunst 2013

Het werk werd gemaakt op het Asielzoekerscentrum (azc) in Wageningen tijdens een ouder-kind project van Stichting De Vrolijkheid Wageningen. De Stichting Vrolijkheid zet zich in voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra en organiseert samen met bewoners in de azc’s creatieve activiteiten, waarbij kunst het instrument is waarmee ze hun verhaal vorm kunnen geven. De jongeren in Wageningen verblijven maar kort in het centrum. Via hun schilderijen werden zij ook zichtbaar in de stad. Dat gold ook voor mensen van de dagopvang van ’s Heerenloo met een workshop voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Op deze manier kon de dagopvang met een horecavoorziening een verbinding maken met de buurt en de stad.

In de WijkBewoners van een wijk in Venlo werkten in het project Huizen van de Wijk onder andere met kleding. De bewoners gingen aan de slag met meegenomen of ingezamelde kleding. Soms werd de kleding aangepast of ‘vermaakt’, maar er zijn ook op een creatieve of kunstzinnige manier nieuwe voorwerpen van gemaakt, zoals een mooi vormgegeven tasje. Huizen van de Wijk zijn wijkcentra waar de gemeente Venlo de komende jaren sterk op inzet.

Wageningen, asielzoekerscentrum. Foto: Olga Kersten

Page 32: Lkca week van de amateurkunst 2013

32

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Bedoeling is om de Huizen van de Wijk in de WAK 2014 en kunstbeoefening in de wijken tot speerpunt te maken. In Venlo en ook in Nuenen werkte de woningbouwvereniging mee aan projecten in de WAK en aan locaties om amateurkunst te laten zien en horen.In Lelystad is een bijzondere excursie ontwikkeld in Waterwijk, waar kunstenaar Peter Hartwig met buurtbewoners aan de slag is gegaan om in vier dagen tijd een heuse 3D tekening te maken. Dit in nauwe samenwerking met Wijkpost Waterwijk.

ErfgoedIn Museum het Polderhuis in Westkapelle was de opening van WAK Veere, een samenwerking tussen Prins Bernhard Cultuurfonds en de WAK. Het museum heeft kunstexposities georganiseerd met schilderijen, keramiek, sieraden en foto’s. De kunstenaars waren bij hun werk aanwezig en een aantal was ook actief aan het werk. Een open podium bood iedereen de mogelijkheid om zich te presenteren. Verder was er een foto quiz, een demonstratie van de Wasschappelse Heiploeg en het kinderkunst ‘kleedjesplein’.

Wageningen, flashmob. Foto: Olga Kersten

Page 33: Lkca week van de amateurkunst 2013

33

Week van de Amateurkunst 2013

In Veere leverde de samenwerking tussen het Marie Tak Van Poortvlietmuseum en de amateurkunstenaars voor alle partijen winst op. De verbinding tussen het museum en de amateurkunstenaars zorgde voor meer en ander publiek dan gewoonlijk. Ook het, enigszins afgelegen, museum profiteerde zo van een stroom nieuwe bezoekers en draaide een topdag. In Venlo ontstond in het kader van de WAK een samenwerking tussen een basisschool en het Museum van Bommel tot Dam. Leerlingen bezochten het museum en maakten een kunstwerk dat buiten aan het museum te zien was.Ook tijdens de verschillende kunstroutes werd de verbinding gelegd tussen kunstbeoefening en kunstbeleving en het lokale cultureel erfgoed.

Horeca en middenstandIn verschillende gemeenten legden organisatoren van de WAK en amateurkunstenaars verbindingen met de lokale horeca en de middenstand. In Haarlemmermeer en Nuenen waren kunstwerken te zien in winkeletalages, terwijl Wageningen gedichten presenteerde in winkeletalages. Dit was ook een samenwerking tussen de WAK en de Stichting 4/5 mei in het project Vrijheidsgedichten. Een vrijwilliger van de WAK zorgde voor de gedichten en de etalages waar deze konden hangen en de stichting zorgde voor extra PR.In Veere was de horeca, bijvoorbeeld aan het strand, regelmatig het podium voor bands en andere muzikale optredens. Het belangrijkste resultaat van deze samenwerkingen zijn vooral podia en presentatieplekken waar de amateurkunst zich laat zien.

Page 34: Lkca week van de amateurkunst 2013

34

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Wageningen, toneel in de kas

Page 35: Lkca week van de amateurkunst 2013

35

Week van de Amateurkunst 2013

Page 36: Lkca week van de amateurkunst 2013

36

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

5. PersenpubliciteitLandelijke en lokale mediaStichting WAK Nederland verzorgt de landelijke publiciteit. De WAK heeft driemaal de landelijke dagbladpers gehaald. Daarnaast is er landelijke publiciteit gegenereerd via een tv-spot op Ster Cultuur en waren er radio-interviews.Op lokaal niveau zorgde elke gemeente zelf voor publiciteit. Dit gebeurde uiteraard op verschillende manieren, met gebruik van tv, radio en veel verschillende publicaties in plaatselijke kranten. Op de website van WAK Nederland staat een knipselkrant van persberichten uit 2013.

Promotie en websitesWAK Nederland heeft een website waarop alle gemeenten hun informatie kunnen zetten. De toegankelijkheid hiervan is niet altijd positief ervaren. WAK Nederland verwerkt wensen en suggesties in de website voor de WAK 2014. Daarnaast geeft WAK Nederland een toolkit uit met promotiemateriaal en zijn er WAK-vlaggen en spandoeken beschikbaar. WAK Nederland vraagt voor het deelnemen aan de WAK een deelnemersbijdrage van de gemeenten.De gemeenten en/of de organisaties geven plaatselijke informatie via hun eigen websites. Venlo heeft een eigen WAK website: venloverzamelt.com. Ook Wageningen heeft een eigen website voor de WAK: wakwageningen.nl. In Zeeland is de promotie provinciaal aangepakt en is er een provinciale website: wakzeeland.nl.

Sociale mediaTwitter en Facebook worden op verschillende manieren ingezet. Bijna iedere organisatie heeft een Twitter-en een Facebookaccount. De manieren waarop die gebruikt worden verschillen.WAK Nederland heeft op Twitter 785 volgers en heeft 1.738 tweets verstuurd. Op Facebook hebben zij 611 volgers.

Pier K in Haarlemmermeer heeft 644 volgers en Schouwburg De Meerse 368 volgers. Het speciaal voor de WAK in 2012 aangemaakte Twitteraccount @WAKHLMRmeer’ heeft 92 volgers en verstuurde 41 tweets in 2012 en 2013. Men gebruikte verschillende #hashtags.

Page 37: Lkca week van de amateurkunst 2013

37

Week van de Amateurkunst 2013

De Meerse heeft geen tweets over de WAK verzonden. Pier K, Schouwburg De Meerse en de bibliotheek Haarlemmermeer hebben een Facebookaccount waar in totaal 3 berichten zijn verstuurd over de WAK.Alle vier meewerkende organisaties in Lelystad: De Kubus, Underground Lelystad, de Bibliotheek en het Agora Theater hebben een Twitteraccount, samen goed voor ca. 5000 volgers. Er zijn geen tweets gevonden over de WAK. Ook via Facebook is er weinig over de WAK gemeld.

Kunstencentrum Venlo maakt weinig gebruik van Twitter, maar heeft op Facebook (757 vrienden) regelmatig berichten over de WAK geplaatst. Op de Facebookpagina van Venloverzamelt, die speciaal voor de WAK is gemaakt en 100 vrienden heeft, zijn veel berichten geplaatst. Partnerorganisaties, zoals Stichting Woonwenz, Cultuurpad en Stichting Dichterbij hebben voor zover bekend niet via Twitter of Facebook over de WAK bericht.

In Nuenen is geen gebruik gemaakt van sociale media behalve door Kunstencentrum CAN die op Facebook actief is geweest.Zeeland heeft voor de WAK een speciale website met alle activiteiten per regio. Het Twitteraccount van WAK Zeeland heeft 156 volgers. 16 tweets zijn verstuurd in 2013. Een Facebookaccount is wel aangemaakt maar niet actief gebruikt. Museum Het Polderhuis in Westkapelle heeft 8 tweets verstuurd met de hashtag #WAK. Op Facebook was er wel veel aandacht voor de WAK en zijn er foto’s geplaatst.

In Wageningen is Twitter alleen gebruikt door de cultuurmakelaar die 11 tweets met de hashtag #wakwageningen heeft verstuurd. Ook op Facebook was de cultuurmakelaar actief met veel berichten en foto’s op de speciale WAK Wageningen pagina. Op Twitter heeft zij 144 volgers en op Facebook WAK Wageningen 31. Andere organisaties zoals de bibliotheek, Kunstencentrum ’t Venster, Stichting Popcultuur Wageningen en Wageningen 750 hebben via Facebook en Twitter weinig gemeld over de WAK. 2013 was de eerste keer dat Wageningen de sociale media actief is gaan inzetten naast de website en de flyer. Het idee is om de Facebookpagina in de toekomst verder uit te breiden tot een plek waar amateurkunstenaars elkaar kunnen informeren.

Page 38: Lkca week van de amateurkunst 2013

38

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

6. BetekenisvandeWAKvoordelokalesamenlevingDe WAK geeft een impuls aan organisaties en amateurkunstenaars om nieuwe verbindingen en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Op basis van de deskresearch, de gesprekken met de WAK coördinatoren en de activiteiten die tijdens de WAK hebben plaats gevonden, tekenen zich een paar lijnen en aandachtspunten af als het gaat om de impact die de WAK heeft in de lokale omgeving. In dit hoofdstuk geven we enkele bevindingen weer. We hebben niet de pretentie om hier volledig in te zijn. Het zijn aanknopingspunten voor mogelijk vervolgonderzoek in de komende jaren.

6.1 Belang lokale coördinatieZoals gezegd verschilt de manier waarop de WAK in de diverse gemeenten wordt uitgevoerd, sterk per gemeente. Een actieve organisatie die lokale initiatieven coördineert en stimuleert, is belangrijk voor het tot stand komen van activiteiten en samenwerking in en rond de WAK. Als er een coördinator en een organisatie zijn die de organisatie van de WAK op zich nemen, en daar een voortrekkersrol in vervullen, draagt dat bij aan de impact van de WAK op de lokale amateurkunst en de lokale gemeenschap.In vier van de zes gemeenten ligt de coördinatiefunctie van de WAK bij het lokale (gesubsidieerde) Centrum voor de Kunsten. De plek van een centrum voor de kunsten leent zich goed voor deze functie. De bezuinigingen die in verschillende gemeenten spelen kunnen een bedreiging voor het voortbestaan van de WAK zijn, aangezien een aantal centra het risico loopt om door de bezuinigingen minder of geen subsidie te ontvangen. Door deze bezuinigingen kan het centrum er voor kiezen om geen investeringen meer te doen in de WAK. Aan de andere kant is het organiseren van de WAK voor een Centrum voor de Kunsten ook een mogelijkheid om zich te profileren binnen de gemeente.In Wageningen ligt het initiatief voor de WAK bij de cultuurmakelaar, die in opdracht van de gemeente in dienst is van de bibliotheek.

Page 39: Lkca week van de amateurkunst 2013

39

Week van de Amateurkunst 2013

In Veere gebeurt coördinatie vanuit de gemeentelijke overheid met een werkgroep waaraan mensen en organisaties uit de gemeente deelnemen.

6.2 Impact samenwerkingHet effect van de WAK op de amateurkunst en de lokale gemeenschap is groter als de coördinerende organisatie ook andere organisaties er bij betrekt. In veel gemeenten gebeurt dit en zijn naast de centra ook bibliotheek en musea betrokken. In Wageningen speelde het 750-jarig bestaan van Wageningen daarbij dit jaar een bijzondere rol. Wat de doorwerking daarvan voor de WAK is in de komende jaren, is nu nog niet duidelijk. Daarnaast werd bijvoorbeeld samengewerkt met woningbouwverenigingen (Venlo, Wageningen en Nuenen), schouwburgen en podia (Lelystad, Haarlemmermeer en Venlo) en particuliere aanbieders en stichtingen (Wageningen, Veere en Venlo). Naast de samenwerking tussen lokale organisaties, is voor de amateurkunst juist ook de samenwerking en verbinding van belang, die ontstaat tussen amateurkunstenaars en hun omgeving. In hoofdstuk 4 geven we daarvan verschillende voorbeelden. Wat het effect daarvan is en of deze samenwerking en verbindingen ook een duurzaam karakter hebben, kan een interessant onderwerp zijn om in de komende jaren nader te bekijken.

6.3 Rol lokale overhedenHet is zichtbaar dat een actieve betrokkenheid van de gemeentelijke overheid of het gemeentebestuur een positieve invloed heeft op het bereik van de WAK in de gemeente. In Venlo was de wethouder cultuur actief bij de WAK betrokken. Hij bracht partijen bij elkaar, promootte de WAK in de media en verrichtte de opening van de WAK. Door de op handen zijnde gemeentelijke verkiezingen is onzeker hoe de situatie volgend jaar is, zoals hij ook zelf aangaf. De Wethouder Cultuur in Veere investeert flink in kunst en cultuur in de gemeente. Coördinatie van de WAK vindt in Veere ook vanuit de gemeente plaats. Daarnaast kent de WAK in Zeeland ook een overkoepelende en regionale aanpak, bijvoorbeeld via de website en in de PR. Doel voor de toekomst is om de WAK een evenement te laten zijn ‘voor en vooral ook door’ de kunstenaars zelf, in de lijn van ‘meer samenleving, minder overheid’.

Page 40: Lkca week van de amateurkunst 2013

40

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

Lelystad wil met haar beleid op het gebied van cultuur en amateurkunst bijdragen aan de ontwikkeling en aantrekkelijkheid van de stad. Reden waarom Lelystad de BNG prijs voor de beste amateurkunst gemeente 2013 heeft gekregen. ‘Er is sprake van een doorgaande visie die zich vertaalt in een continuïteit van beleid, ook in tijden van bezuinigingen. … Het amateurkunstbeleid en de activiteiten sluiten goed aan op behoeften van de bevolking3’. Een van de concrete resultaten daarvan is de functie van intendant amateurkunst die in Lelystad actief is. De Kubus organiseert de WAK in Lelystad, in aansluiting op het beleid van de gemeente.

6.4 Publiciteit en sociale mediaNaast de landelijke WAK website, waarop stichting WAK Nederland communiceert, en alle deelnemende WAK gemeenten ook hun informatie kunnen publiceren, zetten de gemeenten over het algemeen ook hun eigen communicatiemiddelen in. WAK gemeenten

3. Uit juryrapport BNG prijs Beste Amateurkunst Gemeente 2013

Westkapelle, opening WAK in museum Het Polderhuis met de burgemeester en de commissaris van de koning. Foto: Jan de Jong

Bekijkdeinterviews>

Page 41: Lkca week van de amateurkunst 2013

41

Week van de Amateurkunst 2013

maken gebruik van een eigen website, Facebook en Twitter. Het gebruik daarvan verschilt echter zeer per gemeente, en daarnaast zien wij dat de diverse mogelijkheden ook niet steeds optimaal worden benut. Er zijn verschillende #hashtags gebruikt, ook binnen dezelfde gemeente. Eén hashtag gebruiken voor de WAK bijv. #WAK2013 zou duidelijker zijn. Het retweeten van elkaars activiteiten binnen een gemeente gebeurt in het algemeen weinig.In potentie hebben organisaties bij elkaar veel volgers. In Lelystad zijn bijvoorbeeld de vier meewerkende organisaties samen goed voor 5000 volgers. Als een gemeente een apart Twitter- of Facebookaccount aanmaakt kan dat nadelig zijn, omdat mensen deze apart moeten volgen of zich ervoor moeten aanmelden. In Venlo heeft de Facebookpagina van de WAK 100 vrienden, terwijl Kunstencentrum Venlo 757 vrienden heeft. Door gebruik te maken van de volgers die al aanwezig zijn, kan de bereikbaarheid vergroot worden.Verder is er ook gewerkt met persoonlijke Facebook pagina’s. Voorstellingen en activiteiten in het kader van de WAK krijgen misschien wel aandacht op Facebook maar het is niet altijd duidelijk dat het in het kader van de WAK is. Publiciteit ten behoeve van de WAK zou herkenbaarder kunnen zijn, door bijvoorbeeld een goed vindbare WAK website per gemeente, en een efficiënt inzetten van Twitter en Facebook.

6.5 Waarde en toekomst WAKDeze inventarisatie laat zien dat de Week van de Amateurkunst niet alleen waarde kan hebben voor de amateurkunst zelf in een gemeente, maar ook voor de lokale leefomgeving en andere sectoren dan kunst en cultuur. De manier waarop de WAK deze functie kan blijven vervullen of vergroten, hangt af van verschillende factoren.Stichting WAK Nederland heeft als doelstelling om te zorgen voor landelijke coördinatie en organisatie van de Week van de Amateurkunst. Onderdeel daarvan is het bijeen brengen van financiële middelen, zodat de Week van de Amateurkunst landelijke publiciteit blijft krijgen en een landelijke uitstraling geniet. Voor de landelijke uitstraling en groeimogelijkheden van de WAK, is deze rol van centrale aanjager van wezenlijk belang.Daarnaast is het van belang dat gemeenten het belang (blijven) inzien om de WAK te organiseren binnen hun gemeente en dat er ook

Page 42: Lkca week van de amateurkunst 2013

42

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

op lokaal niveau één centrale aanjager/organisatie blijft bestaan.Als gevolg van de bezuinigingen is het bestaansrecht van sommige organisaties en functies niet zeker en is het lastiger om financiële middelen te verkrijgen via subsidies en sponsoring. Dit kan effect hebben op het voortbestaan van de WAK in een gemeente en ook als landelijke activiteit.

6.6 WAK en LKCAHet is de intentie van het LKCA om ook in 2014 de WAK te volgen, en te kijken welke samenwerkingen en verbindingen in de lokale samenleving ontstaan, welke activiteiten een vervolg hebben gekregen en wat de impact daarvan is op de amateurkunst en de lokale omgeving. De manier waarop we dat willen doen, werken we in de komende periode uit, in samenwerking en overleg met Stichting WAK Nederland.

Page 43: Lkca week van de amateurkunst 2013

43

Week van de Amateurkunst 2013

Wageningen, dans op de brandtrappen Silo. Foto: Frits Weener

Page 44: Lkca week van de amateurkunst 2013

44

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

7. Bijlage7.1 Verklaringgrafieken

De gegevens zijn verzameld uit de gemeentegidsen van de betreffende gemeenten. Bij centra zijn de gesubsidieerde aanbieders opgenomen en organisaties met een multidisciplinair aanbod voor kunsteducatie. Onder de disciplines vallen verenigingen en stichtingen. Vaak hebben die zelf ook een lesaanbod. Organisaties en disciplines zijn als volgt geclusterd: - Centra – centra voor de kunsten,

gesubsidieerd, multidisciplinair;- Muziek – orkesten, ensembles, koren,

zanggroepen;- Theater – toneel, cabaret, theater;- Dans – dansscholen, dansgroepen, volksdans;- Beeldende Kunst – tekenen, schilderen, design,

ateliers etc.;- Digitale Media – film, fotografie;- Bibliotheken – bibliotheken en leesclubs;- Creatief Schrijven – schrijfclubs, dichterskring;- Erfgoed – monumenten, archieven,

carnavalsverenigingen;- Musea – musea, galerieën, kunstuitleen;- Culturele organisaties – linguïstische organisaties,

vertelkringen etc.

Page 45: Lkca week van de amateurkunst 2013

45

Week van de Amateurkunst 2013

7.2 Bronnen- http://www.pier-k.nl/clientdata/downloads/PRK_OndPlan_Boekje_web-

110525.pdf- https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarlemmermeer- http://lelystad.smartmap.nl/lib/gemeentemedia/e-books/Lelystad_2013/

index.html#/72/- http://www.lelystad.nl/smartsite.net?id=39877- http://www.lelystad.nl/Docs/kadernota2011/Kadernota%202013-

2016,%20na%20raadsbehandeling.pdf- Cultuurnota 2009-2012 - V:\Documenten 2012\E12-2194.pdf- http://www.nuenen.nl/bestuur-en-organisatie/beleid-en-begroting_41957/

item/begroting-en-jaarrekening_28427.html- http://nl.wikipedia.org/wiki/Nuenen,_Gerwen_en_Nederwetten- http://veere.gemeentedocumenten.nl//Gemeente%20op%20Maat.pdf- http://nl.wikipedia.org/wiki/Veere_(gemeente)- http://www.dekleinemedia.nl/ebook/veere/index.html- http://www.veere.nl/document.php?m=1&fileid=94263&f=fa12a3c4b523e9

92b4509b67ee4664e1&attachment=0&c=62061- Uitvoeringsprogramma cultuur 2011-2015, febr. 2012- http://bis.venlo.nl/RisDocumenten/253301209456738.pdf- http://www.lokaaltotaal.nl/venlo/organisaties-en-verenigingen/cultuur-en-

vrije-tijd.html- http://smartmap.nl/lib/gemeentemedia/e-books/Wageningen_2012/

pubData/source/Wageningen%202012.pdf- http://wakwageningen.nl/category/home/- http://www.wageningen.nl/Ontdek_Wageningen/Kunst_en_cultuur- http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/

artikelen/archief/2013/2013-3875-wm.htm- http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=

70942NED&D1=165-166,169-170&D2=l&D3=a&D4=l&HD=130910-0923&HDR=G3,G1,T&STB=G2

Page 46: Lkca week van de amateurkunst 2013

46

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst

8. ColofonInventarisatie

Piet Roorda, projectleider Gert BomhofMaryan HessMarian van MiertIngrid SmitHanny SpierenburgLaura Stoové

VideoFreek Zonderland

Met dank aanGemeente Haarlemmermeer Erik Waerts, Pier KGemeente Lelystad Ingrid Krabbe en Aino Merits,

De KubusGemeente Veere Ard-Jan Francke, gemeenteGemeente Nuenen Marie-José van der Sandt,

kunstencentrum CAN en Annette Steevens, bibliotheek Dommeldal

Gemeente Venlo Nicolle van Lith, Kunstencentrum Venlo

Gemeente Wageningen Olga Kersten, cultuurmakelaar

Copyright© LKCA Utrecht 2013 Wij trachten zo zorgvuldig mogelijk met beeld- en portretrecht om te gaan. Mocht u desondanks over het beeldgebruik in deze publicatie vragen hebben, dan kunt u mailen naar [email protected].

Foto voorpagina: Schoonewille Holland

Page 47: Lkca week van de amateurkunst 2013

47

Week van de Amateurkunst 2013

Page 48: Lkca week van de amateurkunst 2013

48

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst