Living Hope Ned 2014

18
Living Hope Foto album 2014

description

 

Transcript of Living Hope Ned 2014

Page 1: Living Hope Ned 2014

Living HopeFoto album 2014

Page 2: Living Hope Ned 2014

GeschiedenisLiving Hope is opgericht in 2008. Ons doel: kwetsbare vrouwen hun waardigheid teruggeven. De meeste van hen zijn alleenstaande, HIV-besmette moeders en vrouwen die teruggekeerd zijn vanuit gevangenschap van de LRA-rebellen. Zij hebben gevochten in de oorlog in Noord-Oeganda.

Sommige van deze vrouwen zijn verminkt en dragen letterlijk de littekens van de oorlog. Anderen zijn gebruikt als seksslavinnen. Allemaal hebben ze hun rechten verloren en zijn ze slachtoffer geworden van omstandigheden waar ze zelf geen invloed op hadden.

Door Living Hope krijgen ze een steuntje in de rug om weer voor zichzelf en hun kinderen te kunnen zorgen. Ze krijgen ondersteuning in hun eerste levensbehoeften en worden verstekt doordat ze een vak leren. Sommigen gaan bij Living Hope in dienst en anderen beginnen met ondersteuning een eigen bedrijf.

Page 3: Living Hope Ned 2014

Het Living Hope-centrum in Kampala opende in 2008 de deuren. Het ligt direct naast het hoofdkantoor van Watoto Church Central in het centrum.

In Kampala hebben we een handwerkatelier, maken we vloeibare zeep en er is een kaarsenmakerij. Op deze locatie werken ongeveer 30 vrouwen in het atelier. Wekelijks geven we hier ook les in lezen en schrijven, discipelschapstraining en business trainingen.

Living HopeKAMPALA

Page 4: Living Hope Ned 2014

Living Hope in Gulu zit in een voormalig nachtschuilplaats op Coronation Road in Pece Valley. Dit gebouw is destijds gebouwd om kinderen te beschermen tegen ontvoering door het LRA-rebellenleger.

Dit gebouw hebben we kosteloos gekregen om vrouwen te helpen die slachtoffer zijn geworden van deze verschrikkelijke oorlog. Op deze locatie maken we pindakaas, Shea butter en houden we bijen voor honing.

Wekelijks geven we hier ook les in lezen en schrijven, discipelschapstraining en business trainingen.

Living HopeGULU

Page 5: Living Hope Ned 2014

Gusco is een heel mooi centrum in het hart van Gulu. In 2011 is het helemaal opgeknapt tot een mooie en vredige omgeving. Hier vangen we vrouwen op die in de oorlog bruut zijn verminkt door de rebellen. Door deze verminking werden ze in de gemeenschap buiten gesloten en hadden ze geen sociaal leven meer.

In Gusco draait er een programma waarmee we vrouwen helpen om hun trauma te verwerken en om te gaan met hun verleden. We helpen ze om te vergeven en zichzelf te accepteren door de liefde van God te ervaren, waardoor ze stappen vooruit kunnen zetten.

De vrouwen krijgen ook les in lezen en schrijven, leren zakelijke vaardigheden en krijgen de mogelijkheid om door middel van een microkrediet iets voor zichzelf op te zetten, bijvoorbeeld een kleine boerderij.

Living HopeGUSCO CENTRE

Page 6: Living Hope Ned 2014

Tijdens onze kerstviering in december 2013 hebben we 20 vrouwen extra in het zonnetje gezet. Zij blonken uit op de locatie in Kampala. Christine Lutara gaf hen een cadeautje.

Onder hen ook Rhona Namuyomba. Zij kreeg een mooie handtas omdat ze zo betrokken was bij alle activiteiten. Rhona stelde zich op als een echte leider en nam altijd anderen op sleeptouw. Ze miste nooit een les en hielp anderen.

“Ik had geen idee dat ik deze kwaliteiten had maar het is geweldig om een leider genoemd te worden. Ik ben heel erg blij,” zegt ze.

Rhona is vorige jaar op onze handwerkatelier erbij gekomen. Vandaag de dag maakt ze schooluniformen voor onze Watoto-scholen. Hierdoor kan ze zelfstandig voor haar vier kinderen zorgen. Meer informatie hoe jij ons kan helpen vind je HIER

JanuariIN HET ZONNETJE

Page 7: Living Hope Ned 2014

In februari zijn onze maatschappelijkwerkers op huisbezoek gegaan bij de vrouwen van Living Hope. Tijdens zo’n bezoek laat Teddy Nantongo, 47 jaar, trots haar boekhouding zien aan Jolly. Teddy werd in 2001 door haar man verlaten toen ze er achter kwam dat ze HIV besmet is. Ze verdiend haar geld met de verkoop van een lokale vis, genaamd mukene. Vorig jaar kwam Teddy bij Living Hope. Hier heeft ze geleerd te sparen en met geld om te gaan. Ze heeft ook een lening gekregen zodat haar bedrijfje kan groeien. Binnen twee maanden heeft ze haar lening al afbetaald. Doordat ze haar betrouwbaarheid heeft laten zien kan ze in de toekomst in aanmerking komen voor grotere leningen.

Wil je weten hoe je een bijdrage kan leveren aan het ondersteunen van vrouwen zoals Teddy? Ze helpen om succesvolle zakenvrouwen te worden door de juiste kennis en vaardigheden? Kijk dan op:www.watotonederland.nl/livinghope

FebruariSTAPJE VOOR STAPJE

Page 8: Living Hope Ned 2014

Christine Acen is één van de zes vrouwen die vorig jaar is opgeleid tot imker. Ze was betrokken bij het neerzetten van de bijenkasten en nu helpt ze ons voor 62 korven met bijen te zorgen.

Het team werkt vaak in het donker en in volledige stilte om de bijen zo min mogelijk te storen. De laatste oogst was 146,5 kilo honing.

Dit jaar hopen we nog twintig vrouwen voor dit mooie vak op te leiden en zo uit te breiden naar 99 korven.

MaartVrucht dragen

Page 9: Living Hope Ned 2014

Lillian Anene is één van de tien vrouwen die dit jaar plastische chirurgie heeft ondergaan. De rebellen in Noord Oeganda hadden tijdens de oorlog haar oren eraf gesneden. Jarenlang schaamde ze zich en durfde ze haar leven niet opnieuw op te pakken. De operaties hebben Lillian haar identiteit en waardigheid teruggegeven.

Lillian haar verhaal van herstel is nog niet voorbij. Ze ontvangt in ons Living Hope rehabilitatiecentrum hulp bij het verwerken van haar trauma’s en krijgt discipelschap training.

“Ik leer veel over vergeving en het loslaten van mijn verleden. Ik ben gered en leef nu in ontzag voor God. Ik voel me goed, omdat ik weet dat ik niet alleen ben.”

Bedankt voor het helpen van vrouwen, zoals Lillian. Voor God is het nooit te laat om een leven te herstellen!

AprilHaar waardigheid herstellen

Page 10: Living Hope Ned 2014

Living Hope werkt samen met het Uganda Industrial Research Institute om een eigen zeep productenlijn te ontwikkelen. In Kampala en Gulu ontvingen 33 vrouwen een training. Ze leerde formules te ontwikkelen om verschillende elementen te mixen tot vloeibaar wasmiddel, Shea handzeep en badzeep. Proefproducten zijn naar enkele Watoto teamleden gestuurd, die vervolgens opbouwende en positieve feedback gaven. Het populairste product is de vocht inbrengende badzeep gemaakt van Shea noten en honing.

Door dit project kunnen we nog meer kwetsbare vrouwen in Oeganda helpen.

MeiZakenvrouw worden

Page 11: Living Hope Ned 2014

Voor Sarah was het de eerste keer dat ze Kampala bezocht. Ze was erg enthousiast om Watoto te bezoeken. “Mensen zijn zo vrijgevig. Ik realiseer me dat we met elkaar verbonden zijn, ondanks dat we niet dezelfde taal spreken.”

Sarah kwam vorig jaar bij Living Hope nadat ze haar zoon verloor bij een brand. Na de dood van hun kind, verliet haar man haar. Ze wist niet meer hoe ze met haar trauma’s en verdriet om moest gaan. Hierdoor kon ze ook niet meer voor haar andere kinderen zorgen.

Bij Living Hope ontving Sarah begeleiding bij het verwerken van de ingrijpende gebeurtenissen. Ze kreeg ook concrete onderwijs. “Ik heb geleerd om mijn Bijbel te lezen. Gods woord is het belangrijkste in mijn leven. Het maakt me blij,“ zeg ze. Tegenwoordig ontwikkelt ze diverse vaardigheden in onze kleermakerij in Gulu.

Bedankt dat we door uw hulp vrouwen kunnen laten kennismaken met Gods helende liefde en de kracht van Zijn woord. Meer informatie: [email protected]

Juni Bekrachtiging

Page 12: Living Hope Ned 2014

Beatrice Okidi is lerares taal en helpt als vrijwilliger bij Living Hope. Ze begeleidt de hand van Rose wanneer ze haar naam voor het eerst op papier schrijft. Bij het zien van haar naam kijkt Rose met een trotse glimlach op haar gezicht naar haar lerares.

Vrouwen die goed ontwikkeld zijn op gebied van taal leren vaak makkelijker Engels. Maar vrouwen zoals Rose, leren lezen en schrijven voor de eerste keer. “Wanneer ik kan lezen en schrijven zal dit mijn kansen op werk vergroten,” zegt ze.

Wil je ook helpen bij het opbouwen van vrouwen net als Rose, ze de basisvaardigheden aanleren. Stuur dan een email naar [email protected]

JuliLeren schrijven

Page 13: Living Hope Ned 2014

‘Onze coaches leren de vrouwen hoe je om moet gaan met prioriteiten binnen je financiën. “We leren ze dat het mogelijk is de eigen behoefte tegemoet te komen en te sparen voor de toekomst,” zegt Anne Butesi.

Rose is HIV+, weduwe en moeder van twee kinderen. Ze runt een kleine stal op de markt waar ze cassave en zoete aardappelen verkoopt. “Ik profiteer van de nieuwe ideeën. Het helpt me bij het onderhouden van mijn familie en beter om te gaan met geld,” zegt ze.

Bedankt voor je ondersteuning aan vrouwen zoals Rose. Met deze praktische vaardigheden kan ze bouwen aan een betere toekomst voor haar kinderen. Voor meer informatie neem contact op via [email protected]

AugustusToekomst gericht

Page 14: Living Hope Ned 2014

Zesendertig vrouwen van Living Hope namen deel aan een leiderschapstraining. Ze werden getraind om een eigen connectgroep/huiskring te beginnen. Eén van hen is Evelyn Akullo, die vorig jaar bij Living Hope is gekomen. Ze vertelt: “Het doel is om uit te reiken naar anderen en elkaar te bemoedigen.

We krijgen door trainingen meer zelfvertrouwen om te leiden en anderen aan te spreken”. Living Hope coördinator Vernita Rwotlonyo legt uit: “Een connectgroep helpt ons contact te onderhouden met de vrouwen die in het Living Hope programma hebben gezeten.

Het is makkelijker om dit te doorlopen met elkaars steun. We moedigen ze aan om met elkaar in contact te komen. Ze hebben een plek om hun ervaringen te delen”.Voor meer informatie, mail naar: [email protected]

SeptemberLeiderschap

Page 15: Living Hope Ned 2014

Lydia is HIV+ en weduwe. Ze zit midden in een rechtszaak en vecht voor de voogdij over haar kind. Nadat haar man is overleden, namen haar schoonouders haar alles af; ook haar zoon.

Zonder een baan is het moeilijk voor Lydia om zichzelf te verdedigen. Door Living Hope wordt haar kans op werk vergroot. Ze vertelt: “Ik heb het verlangen om als ontwerper te werken en een eigen winkel te openen. Door de samenwerking met andere vrouwen kunnen we ideeën uitwisselen. We worden vriendinnen en leren nieuwe dingen”. De schooluniformen die Lydia nu maakt, worden gedragen door de kinderen in de Watoto dorpen.

Living Hope levert schooluniformen aan de Watoto scholen. Zo krijgen vrouwen als Lydia de kans om te leren naaien en een salaris te ontvangen.Dank u voor uw ondersteuning van vrouwen zoals Lydia. Zo kan ze weer een leven opbouwen. Gods zegen.

OktoberEen sprankje hoop

Page 16: Living Hope Ned 2014

Geduldig laat Prossy aan de andere vrouwen zien hoe je een ketting rijgt en een slotje eraan vastmaakt. Ze werkt samen met hen, helpt wanneer er vragen zijn en spreekt bemoedigende woorden. “Mijn zelfvertrouwen is gegroeid door mensen te begeleiden. Het is goed om te zien dat ze het begrijpen wanneer ik ze iets leer. Ik heb geleerd om ieder persoon anders te benaderen. Want iedereen is verschillend en reageert anders,” vertelt ze.

We vinden het mooi om vrouwen zoals Prossy te zien opbloeien tot iemand die nu mensen begeleid. Het is een lang proces, maar we weten dat verandering mogelijk is. Door jouw hulp kunnen we dit doen. Misschien kan je ons helpen door het onder de aandacht te brengen bij vriendinnen en collega’s. Mail ons [email protected] voor meer informatie.

NovemberDoorbraak

Page 17: Living Hope Ned 2014
Page 18: Living Hope Ned 2014