Literaire manifestatie 2014

8
LITERAIRE2014 MANIFESTATIE Ontmoeting met schrijvers Jelle Brandt Corstius Cees Nooteboom Abdelkader Benali Mirjam Rotenstreich vrijdag 14 maart 2014 aanvang 20.00 uur Theater aan de Parade ‘s-Hertogenbosch Foto: Barbara Kerkhof Foto: Keke Keukelaar Foto: Bob Bronshoff Foto: Simone Sassen

description

 

Transcript of Literaire manifestatie 2014

LITERAIRE2014MANIFESTATIE

Ontmoeting met schrijvers

Jell

e B

ran

dt C

ors

tius

Ce

es

No

ote

bo

om

Ab

de

lkad

er

Be

nal

i

Mir

jam

Ro

ten

stre

ich

vrijdag 14 maart 2014 • aanvang 20.00 uurTheater aan de Parade ‘s-Hertogenbosch

Foto: B

arba

ra K

erkh

of

Foto: K

eke Ke

ukela

ar

Foto: B

ob B

rons

hoff

Foto: S

imon

e Sa

ssen

ONTMOETING | MET SCHRIJVERS

De 18e editie van de Literaire Manifestatie belooft een waar spektakel te worden. Op vrijdag 14 maart is het podium voor niemand minder dan Cees Nooteboom, Jelle Brandt Corstius en Mirjam Rotenstreich. Onder leiding van schrijver en programmamaker Abdelkader Benali praten zij over hun werk en leven. Tevens presenteren de finalisten van Brabant Gedicht+ hun podiumkunsten die gebaseerd zijn op een gedicht van Vicky Francken.

Tijdens de pauze en na afloop van het programma is er een boekenmarkt met een samen- gestelde collectie uit het oeuvre van de gasten. Aan het einde van de avond signeren de deel-nemende auteurs hun werk.

KORTINGBiebleden, TP Pashouders, studenten en CJP-pashouders krijgen korting en betalen € 12,50. Ook klanten van Polare hebben recht op deze korting. Zij kunnen hiervoor een reductiebon ophalen bij Polare. Middelbare scholieren betalen op vertoon van hun leerlingenpas slechts € 8,-.

De Literaire Manifestatie wordt georganiseerd door stichting De Brabantse Lezer (m/v), een samenwerking tussen Boekhandel Polare, Theater aan de Parade en Bibliotheek ’s-Herto-genbosch. Deze 18e editie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van gemeente ’s-Hertogenbosch.

Cees Nooteboom Jelle Brandt Corstius Mirjam Rotenstreich Abdelkader Benali

KAARTEN | 0900 33 72 72 3 • theateraandeparade.nl Kaarten à 16,00 zijn verkrijgbaar bij het Theater aan de Parade

Foto: B

arba

ra K

erkh

of

Foto: K

eke Ke

ukela

ar

Foto: B

ob B

rons

hoff

Foto: S

imon

e Sa

ssen

SCHRIJVER | Cees Nooteboom

Cees Nooteboom (1933) is geboren in Den Haag. Hij debuteerde in 1955 met de roman Philip en de Anderen die al snel gevolgd werd met de dichtbundel De Doden zoeken een Huis (1956). De drie passies van Nooteboom zaten er dus al vroeg in: dichten, reizen en roman-schrijven.

Toch lijkt zijn debuutroman weinig op de rest van zijn werk. De toegankelijke stijl staat in groot contrast met de romans die Nooteboom daarna publiceert. Werkelijkheid en fictie lopen in Een lied van schijn en wezen (1981) en De ridder is gestorven (1963) meer en meer door elkaar, in een taalspel dat zich wel laat lezen maar niet licht laat navertellen.

Na De ridder is gestorven (1963) schrijft Cees Nooteboom bijna twintig jaar lang geen romans meer. Vanaf dat moment is hij vooral bekend geweest als schrijver van reisverhalen en gedichten. Zijn ‘comeback’ als roman-schrijver met Rituelen (1980) is gelukkig definitief. De naam Cees Nooteboom is van-daag de dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse literaire wereld en heeft hij een groot aantal lezers weten te bereiken. In zijn meest recente boek Rode regen (2007) laat Nooteboom zichzelf zien in de tuin van zijn herinnering.

Voor zijn hele oeuvre ontving Nooteboom in 1992 de Constantijn Huijgensprijs. In 2004 werd hem de P. C. Hooftprijs toegekend. In september 2006 heeft de Radboud Universi-teit Nijmegen een eredoctoraat in de Letteren aan Cees Nooteboom uitgereikt.Fo

to: S

imon

e Sa

ssen

SCHRIJVER | Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius (1978) schrijft dit jaar het Boekenweekessay met als thema: Reizen. Hij is geboren in Bloemendaal en woonde daarna een jaar in Minneapolis, USA. Op zijn vierde is hij verhuisd naar Amsterdam. Hij zat tot 1996 op het Amsterdams Lyceum en studeerde een jaar in een klein college in Pennsylvania waar hij zich verdiepte in onder meer de vak-ken Bowlen, Scubaduiken en Toneelpodium Bouwen. Hij studeerde Geschiedenis en Jour-nalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (1997-2003) en kreeg interesse in de Armeense genocide. Hij leerde de echte jour-nalistiek als redacteur bij Barend en van Dorp tussen 2002 en 2005.

Jelle Brandt Corstius maakte intussen reizen naar Rusland en raakte gefascineerd door dit land. In St. Petersburg leerde hij een beetje Russisch en hij verhuisde in maart 2005 naar Moskou. Sindsdien werkte hij als freelance journalist voor Trouw en De Standaard en af en toe maakte hij een reportage voor Wordt

Vervolgd. Sinds 2010 woont hij weer in Neder-land.

Zijn reizen vormen de basis voor zijn vier boe-ken. De boeken vormden weer de basis voor twee series over Rusland, die hij voor de VPRO heeft gemaakt (Van Moskou tot Magadan (2009) en Van Moskou tot Moermansk (2010)). Voor Tegenlicht heeft hij een portret gemaakt van Moskou in 24 uur.

In 2010 en 2011 presenteerde hij Zomergasten.Foto: B

ob B

rons

hoff

SCHRIJVER | Mirjam Rotenstreich

Mirjam Rotenstreich (1959) groeide op in een traditioneel joods gezin in Amsterdam, waar ze nog steeds woont, samen met schrijver A.F.Th. van der Heijden. In 2010 verongelukte hun enige zoon Tonio.

Mirjam zat op de joodse lagere school Rosj Pina en daarna nog twee jaar op het joods Lyceum Maimonides, dat ze verruilde voor het Amsterdams Montessori Lyceum. De studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, specialisatie Moderne Letterkunde rondde ze af met de doctoraalsciptie ‘Het sado-masochisme in het werk van Alfred Kossmann’. 

Na haar studie maakte Mirjam onder andere interviews voor het radioprogramma ‘Boeken’ van de VPRO, zat ze in de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf en stelde ze ver-schillende boeken samen, waaronder Macho’s & Prinsessen: eros en joden (1996), het literaire

foto-album De gevoelige plaat (1995; samen met Lisa Kuitert) en met criticus Arjan Peters de bundel Nooit op zondag (1996). In septem-ber 2002 debuteerde Rotenstreich met de roman Salieristraat No. 100.

In de rouwperiode na de dood van Tonio schreef ze de roman Verloren mensen (2013). Het schrijven vormde voor haar een baken in deze donkere tijd. In de roman wil Abbi na het overlijden van haar ouders in het reine komen met haar moeizame jeugd. Ze huurt een villa in het Zwitserse Lugano. Maar het verblijf ver-loopt allerminst rustig. De eigenaardige verhuurder Philip intrigeert haar en bezorgt haar tegelijkertijd een onbehaaglijk gevoel. Hij voorziet gebeurtenissen. Abbi probeert hem te negeren, totdat enkele van zijn voor-spellingen uitkomen en hij zelfs haar dood voorspelt.

Foto: K

eke Ke

ukela

ar

SCHRIJVER | Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) is geboren in Ighaz-zazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam Schiebroek, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs.

Bruiloft aan zee werd in 1997 bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste debuut en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk).In 2006 verschenen de roman Feldman en ik en de Romeinse brievenbundel (samen met Michaël Zeeman) Wie kan het paradijs weer-staan. Jasser uit 2006 is een theatermonoloog, in boekvorm uitgegeven.

In april 2007, vlak voor de marathon van Rot-terdam, die hij zelf liep én uitliep, verscheen Marathonloper. Abdelkader Benali schetst hierin de literaire verbeelding van wat het is een atleet op de lange afstand te zijn. Zandlo-per (2010) is een vervolg op Marathonloper. De roman De stem van mijn moeder uit 2009 gaat over een succesvolle fotograaf die nau-welijks nog contact heeft met zijn Marokkaanse ouders. Dan belt zijn vader, die hem dringend verzoekt thuis te komen.

Foto: B

arba

ra K

erkh

of

WEDSTRIJD | BRABANT GEDICHT+

Tijdens de Literaire Manifestatie vertonen de finalisten van de wedstrijd Brabant Gedicht+ hun ingezonden werk. Zij baseren hun podiumkunsten op het gedicht ‘Het eerste ontbijt’ van Vicky Francken.

Brabant Gedicht is van oorsprong een poëziewedstrijd voor jonge dichters uit Brabant. In deze unieke (jubileum)editie wordt poëzie gecombineerd met film, dans, theater, stand-upcomedy of muziek. De (podium)kunstenaars zijn uitgedaagd om op een creatieve manier aan de slag te gaan met het gedicht.

WILT U MEER WETEN Wilt u meer weten over Brabant Gedicht+? Kijk op www.bibliotheekdenbosch.nl

Dit boekje is mede mogelijk gemaakt door Drukkerij Tielen in Boxtel

VIP-ARRANGEMENT | VOOR LEESCLUBS

Bent u lid van een leesclub? En heeft u zin in een literair avondje uit? Koop dan uw kaarten voor de Literaire Manifestatie en maak kans op een exclusief VIP-arrange-ment voor de hele leesclub!

Het VIP-arrangement houdt in dat u met uw leesclub voorafgaand aan de Literaire Manifestatie wordt ontvangen op het stadhuis waar een besloten bijeenkomst voor genodigden, waaronder natuurlijk de auteurs, plaatsvindt. U geniet hier van een overheerlijke maaltijd.

In het theater ontvangt u consumptiebonnen die tijdens de pauze en na afloop van het programma kunnen worden gebruikt. Bovendien ontvangt u allemaal een gesigneerd boek naar keuze van een van de deelnemende auteurs.

HOE WERKT HET?Uw leesclub bestaat uit minimaal vijf en maximaal tien personen. U bestelt uw kaarten telefonisch (0900-3372723), via www.theateraandeparade.nl of aan de kassa van Theater aan de Parade. Vervolgens stuurt u namens uw leesclub een mail naar [email protected] waar-bij u zich opgeeft voor de VIP-actie voor leesclubs (aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 1 maart 2014). Geef hierbij naam, telefoonnummer en mailadres van uw contactpersoon door.

Uit alle deelnemende leesclubs wordt uiteindelijk één winnaar getrokken. De winnende leesclub ontvangt automatisch bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.