Licht op Landen maart 2013

24
Stadsmagazine Landen | Editie maart 2013 Beter Wonen aan de Gete Premieoverzicht 2013 – extra bijlage Composteren, zo doe je dat! pag. 22 Kom naar de buitenspeeldag op woensdag 27 maart!

description

LOL Maart 2013

Transcript of Licht op Landen maart 2013

Page 1: Licht op Landen maart 2013

Stadsmagazine Landen | Editie maart 2013

Beter Wonen aan de GetePremieoverzicht 2013 – extra bijlage

Composteren, zo doe je dat! pag. 22

Kom naar de

buitenspeeldagop woensdag 27 maart!

Page 2: Licht op Landen maart 2013

aCtueeL

2

gratis infoblad van de stad LandenLicht op Landen verschijnt 10 keer per jaar

Werkten mee aan dit nummer:

Liesje Adang, Beter Wonen aan de Gete, Toon Bronckaers, Johan De Rocker,

Tinneke De Ron, Vanessa Donati, Edith De Jonghe, Gert Dunon, GBS,

GO! Hof Pepijn, Els Jammaer, Frank Petitjean, Laure Roussel, Leen Van den

Heuvel, Ingrid Vandevelde, VBS Landen.

Redactieraad:

Gino Debroux, Iris Vander Schelde, Leon Ignoul, Laure Roussel, Ingrid

Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:

CommçA - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Jan Brouckmans - www.janbrouckmans.be

Verantwoordelijke uitgever:

Iris Vander Schelde, schepen van Communicatie

Stad Landen - Stationsstraat 29 - 3400 Landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

Aan teksten in “Licht op Landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden

zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Licht op Landen wordt gedrukt

op fsc-papier.

Openingsuren administratief centrumElke werkdag van 8.30 tot 12 uur, op woensdag ook van 13.30 tot 16.30 uur.De loketten van Burgerzaken & Bevolking en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw blijven op woensdag open tot 19.30 uur.tel. 011 88 03 00 - www.landen.be

Wij zijn gesloten op maandag 1 april 2013, paasmaandag.

Wij zijn [email protected]@[email protected]@landen.be

Volg ons ook op Facebook (stadsbestuur Landen)

Ken je onze gratis sms-service? Wil jij via sms op de hoogte blijven van onze activiteiten? Wil jij korte dringende nieuwsberichten ontvangen? Schrijf je dan in op deze gratis service via info@landen.

Openingsuren Sociaal HuisElke werkdag van 8.45 tot 16.45 [email protected] - 011 69 05 00

vzw OKiN “Opvang Kinderen in Nood” zoekt dringend gastgezinnen!

25 april 1986, kernramp Chernobyl.Wekenlang was Chernobyl wereldnieuws. Iedereen sprak erover, de vele doden, de duizenden stralingszieken, een enorm gebied dat de komende eeuwen ongeschikt werd voor bewoning.Vandaag, 27 jaar later, is Chernobyl vergeten. maar de streek is nog altijd radioactief en dagelijks sterven er nog mensen ten gevolge van die radioactiviteit.

OKiN vzw (Opvang Kinderen in Nood) brengt kinderen uit de besmette gebieden van Wit-Rusland naar België voor een gezondheidsvakantie van één of twee maanden in Vlaamse gastgezinnen. Deze kinderen komen vooral uit arme gezinnen. medische onderzoeken hebben aangetoond dat een vakantie van één maand in ons land het gehalte aan radioactief cesium-137 in het lichaam van een kind met twee derden doet afnemen.

OKiN vzw vangt jaarlijks een 50-tal kinderen op bij gastvrije families. Alle reiskosten worden door OKiN gedragen, uitgezonderd de verzekeringskosten (50 euro per kind, 25 euro voor een tweede kind). De families zorgen voor kost en inwoon. Toch moeten er ieder jaar opnieuw kinderen geweigerd worden omdat er onvoldoende gastgezinnen zijn.

Wil jij een kind uit Wit-Rusland een onvergetelijke gezondheidsvakantie aanbieden? Ken jij iemand die gastgezin wil zijn? Laat het ons weten!

Liesje Adang, 0494 811 977e-mail [email protected] [email protected]

Page 3: Licht op Landen maart 2013

3

aCtueeL

Vrijwilligers gezocht!

De stad Landen is dringend op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die een handje willen toesteken bij evenementen, feestelijkheden, recepties, e.d. …

Interesse?Stuur ons snel je gegevens door. Er is een mooie vergoeding voorzien per uur.

dienst cultuurtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

Vacature

Rechtzetting gemeenteraadIn de vorige editie van Licht op Landen is een foutje geslopen, waarvoor onze excuses.

Didier Reynaerts, Walhostraat 96, 3401 Landen heeft op 2 januari 2013 eveneens de eed afgelegd als gemeenteraadslid.Ondertussen is er een wissel gebeurd: Gerda monette nam ontslag als gemeenteraadslid en werd vervangen door Joeri Roosen, Piercostraat 41, 3401 Landen.

Voortaan vind je elke maand een kort filmverslag van de gemeenteraad op www.landen.be, klik op het tv-scherm (LandenTV.be).

Wachtdiensten

Dokter van wacht

In Landen kan je de dokter van wacht bereiken via het centrale telefoonnummer 011 88 69 88.

apotheek van wacht

De apotheek van wacht in jouw buurt vind je via www.apotheek.be of bel naar0900 10 500.

tandarts van wacht

Voor de tandarts van wacht in jouw buurt bel je naar 0903 399 69.

Wachtdienst thuisverpleging

Voor meer info rond de wachtdiensten vanthuisverpleging bel je naar 070 222 678.

Ben jij dynamisch, sociaal geëngageerd en sta je open voor een uitdaging? Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken.

We leggen een werfreserve van 3 jaar aan voor (m/v):

diensthoofd sociale dienstvoltijds – statutair - loonschaal B4-B5 bruto maandsalaris: min. 2.895,12 euro, max. 4.356,08 euro

De eerste uit de werfreserve zal meteen aangeworven worden als voltijds medewerker voor de sociale dienst met een contract van onbepaalde duur ter voorbereiding van het ambt van diensthoofd sociale dienst.

Jouw takenpakket − leiding geven aan en coachen van een team van

maatschappelijk assistenten − zorgen voor een efficiënte werking van de sociale dienst − als lid van het managementteam actief meewerken aan de

beleidsvorming van het OCmW en het lokaal sociaal beleid

Functievereisten − drie jaar relevante beroepservaring als leidinggevende in

een aan sociale dienst gerelateerde functie− Belg zijn − beschikken over een rijbewijs B − slagen voor het aanwervingsexamen − kennis van wetgeving m.b.t. sociale dienstverlening

Wij bieden − aantrekkelijk salaris (mogelijkheid tot overname van tien

jaar anciënniteit) en maaltijdcheques− uitstekende verlofregeling − gratis hospitalisatieverzekering − terugbetaling van openbaar vervoer en fietsvergoeding − gratis gebruik van een aantal stadsdiensten

Ben jij de geknipte persoon voor de job? Stuur dan jouw sollicitatiebrief, cv en een kopie van jouw diploma vóór 15 maart 2013 t.a.v. de voorzitter, dhr. Jean Vanrijkel, OCmW Landen, Stationsstraat 29A/1, 3400 Landen of naar [email protected]. Als je meer info wenst over de aanwervingvoorwaarden en de functiebeschrijving kan je contact opnemen met de personeelsdienst op 011 69 05 11.

LANDEN

Page 4: Licht op Landen maart 2013

actueel

4

Het stadsbestuur zoekt gemotiveerde kandidaten (m/v) voor de gesco betrekking van administratief beambte die ter beschikking gesteld wordt van de Gewestelijke Brandweerdienst Landen. Na de selectieprocedure wordt een wervingsreserve (voor de duur van één jaar) aangelegd, waaruit zal geput worden om toekomstige vacatures (vervangingsopdrachten of betrekkingen van bepaalde duur < twee jaar) in te vullen.

Functie De administratief beambte werkt onder de directe leiding van de beroepssergeant (of 1° sergeant) van de brandweerdienst. Hij staat in voor de orde en het poetsonderhoud van het administratief gedeelte van de kazerne, en voor het bemannen van de seinkamer.

Profiel, o.a.− kennis hebben van onderhoudsmaterialen, -producten en

-technieken− kennis hebben van de werking van de brandweerdienst− bekommerd zijn, zowel om de eigen veiligheid, als om deze van

anderen− communicatieve vaardigheden hebben (zowel verbaal als

schriftelijk)− zelfstandig én in teamverband kunnen werken− zin hebben voor orde, hygiëne en stiptheid− flexibel, hulpvaardig, discreet, tactvol en plichtsbewust zijn− voldoende stressbestendig zijn− bereid zijn om bij gelegenheid te werken buiten de normale

arbeidsuren (’s avonds en in het weekend).

Vereisten, o.a.− geen diplomavereiste, maar wel voldoen aan de algemene

toelatings- en aannemingsvoorwaarden − een uittreksel van het strafregister (model 1) kunnen voorleggen− slagen voor de selectieproeven (een mondelinge en een

praktische proef); deze proeven vinden waarschijnlijk plaats in de 2° helft van maart of begin april 2013. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve die geldig is voor de duur van één jaar (eenmaal verlengbaar).

Ons aanbod− een boeiende job in een stabiele omgeving− een brutosalaris van min. 1.786 euro en max. 2.220 euro

per maand voor een voltijdse opdracht; naast een eventuele periode van tewerkstelling bij een andere overheid kan max. tien jaar relevante beroepservaring opgedaan in de privé-sector of als zelfstandige worden meegerekend voor de geldelijke anciënniteit

− aanstelling en spoedige indiensttreding in geval van een vacature, een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een vervangingscontract (na een proeftijd van veertien dagen)

− een gunstige verlofregeling, recht op een aanvullend pensioen, maaltijdcheques, fietsvergoeding en gratis openbaar vervoer (woon-werkverkeer), gratis gebruik van stedelijke infrastructuur (zwembad, visvijver), gratis bibliotheekabonnement.

Interesse?Heb je interesse voor deze job, zend dan jouw kandidatuur (met het ingevuld inschrijvingsformulier) schriftelijk – per brief – naar het college van burgemeester en schepenen, Stationsstraat 29 te 3400 Landen. Jouw kandidatuur moet toekomen uiterlijk op donderdag 14 maart 2013.

dienst personeelsaangelegenheden tel. 011 88 03 06e-mail [email protected]

Vacature

aanleg wervingsreserve

Administratief beambte(salarisschaal E1-E2-E3)

Page 5: Licht op Landen maart 2013

eCONOMIe

5

Afwijking wekelijkse rustdag 2013Het college van burgemeester en schepenen heeft de volgende afwijkingen op de wekelijkse rustdag goedgekeurd. Alle handelszaken op het grondgebied van de stad Landen mogen open zijn

− van maandag 6 tot en met zondag 12 mei 2013;− van maandag 17 tot en met zondag 23 juni 2013;− van maandag 24 juni tot en met zondag 30 juni 2013; − van maandag 1 juli tot en met zondag 7 juli 2013; − van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus 2013;− van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus 2013;− van maandag 26 augustus tot en met zondag 1 september 2013;− van maandag 16 tot en met zondag 22 september 2013;− van maandag 25 november tot en met zondag 1 december 2013;− van maandag 2 tot en met zondag 8 december 2013; − van maandag 9 tot en met zondag 15 december 2013; − van maandag 16 tot en met zondag 22 december 2013;− van maandag 23 tot en met zondag 29 december 2013;− van maandag 30 december 2013 tot en met zondag 5

januari 2014.

dienst lokale economie tel. 011 88 05 92e-mail [email protected]

Ondernemen in Landen

De bedrijvenzone Landen, met haar deelsites Roosberg en Roosveld, wil ook kleinere KmO’s aantrekken. Er is een duidelijke vraag naar kleinere kavels. Interleuven wil waar nodig gronden opsplitsen in verschillende delen om zo tegemoet te komen aan deze nieuwe tendens.

Interleuven zoekt actief naar geschikte bedrijventerreinen en richt ze in. Zo stimuleert de intercommunale de economische ontwikkeling in onze regio.

Ben jij op zoek naar een geschikte locatie voor je bedrijf/onderneming en wil jij je kandidaat stellen om grond op de Landense bedrijvenzone te kopen of bedrijfsruimte te huren? Neem dan contact op met Tony Aerts van Interleuven via tel. 016 28 42 16 of mail naar [email protected].

Op www.interleuven.be/bedrijventerreinen vind je het document om je kandidaat te stellen om een locatie te kopen/huren.

dienst lokale economietel. 011 88 05 92e-mail [email protected]

Page 6: Licht op Landen maart 2013

ONDeRWIJS

6

GO! Hof Pepijn steunt

Meneer Konijn, de knuffel die dewereld zag

De wereldreis van het bekendste konijn, sorry, meneer Konijn zit erop. De Vlaamse knuffel vloog het voorbije jaar bijna acht keer de wereld rond en zamelde ruim 200.000 euro in voor kansarme kinderen.

Het verhaal van meneer Konijn begon in januari vorig jaar met een ideetje van Sven Ornelis en Kürt Rogiers in “De ochtendshow”. Ze zochten een mascotte voor een feestje voor kansarme kinderen. De keuze viel op meneer Konijn, de knuffel van het overleden meisje Noa, de helft van een tweeling. meneer Konijn zou samen met enkele luisteraars het vliegtuig nemen om zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Voor elke kilometer kreeg hij 2 eurocent. De actie begon pas echt te leven nadat meneer Konijn op de schoot mocht zitten bij de bekende actrice Pénelope Cruz. Toen dachten ze bij Q-music: “waarom er geen grotere solidariteitsactie van maken?”.

Ook de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van Hof Pepijn voelden zich geroepen om mee te werken aan de meneer Konijn actie. Ze bakten zelf koekjes en verkochten die op donderdag in de school en op de markt. De koekjes gingen als “warme broodjes” van de hand, meer nog, de vraag overtrof het aanbod! In een mum van tijd was alles verkocht.

met enige fierheid mogen we zeggen dat deze actie 812 euro heeft opgebracht. Dit bedrag werd overgemaakt aan meneer Konijn ten voordele van kansarme kinderen. GO! Hof Pepijn is dan ook heel fier zijn op het solidariteitsgevoel van de leerlingen, die een hart van goud hebben!

GO! Hof Pepijntel. 011 88 17 93e-mail [email protected]

Nieuwe regelgeving omtrent hetinschrijvingsbeleidDe Gemeentelijke Basisschool van Neerwinden en Walshoutem, de kleuterschool te Waasmont willen jullie graag informeren over de nieuwe regelgeving in verband met het inschrijvingsbeleid vanaf 1 september 2013.− Broers en zussen (of kinderen die onder hetzelfde dak

wonen) van een reeds ingeschreven kind kunnen zich inschrijven vanaf 1 tot en met 18 maart 2013.

− Kinderen van personeelsleden zijn welkom vanaf 21 tot en met 29 maart 2013.

− De open inschrijvingen starten vanaf 15 april 2013.

Wil je meer informatie over deze nieuwe regelgeving? Neem dan contact op met het schoolhoofd, Stefaan mombaers, op het nummer 016 78 81 62.

GBS Neerwinden GBS Walshoutem GBS WaasmontLaarstraat 21 Walshoutemstraat 55 Handelstraat 83400 Landen 3401 Landen 3401 Landen

Page 7: Licht op Landen maart 2013

7

SPORt

Openingsuren tijdens de paasvakantie

ZWeMBaDGeBRuIK SauNa

ma. 1 april 2013 gesloten

di. 2 april 201310 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

wo. 3 april 20139 tot 12 uur dames

14 tot 20 uur dames

do. 4 april 201310 tot 12 uur dames

14 tot 22 uur dames

vrij. 5 april 201310 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

za. 6 april 201310 tot 12 uur heren

14 tot 18 uur dames

zo. 7 april 2013

9 tot 9.30 uur(alleen baantjeszwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

ma. 8 april 201310 tot 12 uur na reservatie

14 tot 19 uur na reservatie

di. 9 april 201310 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

wo. 10 april 20139 tot 12 uur dames

14 tot 20 uur dames

do. 11 april 201310 tot 12 uur dames

14 tot 22 uur dames

vrij. 12 april 201310 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

za. 13 april 201310 tot 12 uur heren

14 tot 18 uur dames

zo. 14 april 2013

9 tot 9.30 uur(alleen baantjeszwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

Op maandag en woensdag wordt er speelmateriaal in het water gelegd.Op dinsdag en donderdag worden tussen 16 en 17 uur twee banen voorzien voor de senioren.

Sponsorzwemmen

zondag 10 maart 2013

Steun samen met de stad Landen, LSVZ en b.strong de 1000 km van Kom op tegen Kanker!

Kom baantjeszwemmen op zondag 10 maart 2013 − van 13.30 tot 14.30 uur− van 14.30 tot 15.30 uur− van 15.30 tot 16.30 uur!

1 uur: 8 euro2 uur: 15 euro3 uur: 20 euro

De opbrengst gaat integraal naar b.strong en de 1000 km van Kom op tegen Kanker.

Wij voorzien toezicht voor de kinderen die in het instructiebad willen spelen terwijl hun ouders zwemmen. Na het zwemmen krijg je een kleine versnapering aangeboden.

Pepijnjogging

Op vrijdag 29 maart 2013 lopen de kinderen van de verschillende Landense basisscholen de Pepijnjogging voor het goede doel. Zij laten zich hierbij sponsoren en de opbrengst gaat integraal naar het team van b-strong en de 1000 km van Kom op tegen Kanker. De kinderen vertrekken om 13.30 uur aan de voetbalterreinen van Sparta Landen, Karel de Grotelaan, en lopen zo naar het sportstadion aan de Sportlaan waar ze nog enkele rondjes lopen. Alle supporters zijn welkom!

Sluitingsdagen stedelijk zwembad Landen maart – april 2013zondag 31 maart – Pasenmaandag 1 april - paasmaandag

Gebruik sporthal en zwembad - seizoen 2013 -2014Alle aanvragen voor grote organisaties met gebruik van de stedelijke sporthal of het zwembad voor het seizoen 2013-2014 moeten vóór 10 april 2013 schriftelijk ingediend worden bij de stedelijke sportdienst, Sportlaan 1, 3400 Landen – [email protected].

Page 8: Licht op Landen maart 2013

SPORt

Oprichten van een G-afdeling (mindervaliden) in een sportclubmaandag 11 maart 2013doelgroepClubverantwoordelijken, clubtrainers, sportbegeleiders, schepenen van sport, sportfunctionarissen, sportpromotoren, leerkrachten LO, recreatiespelleiders en andere geïnteresseerden van de sportregio “Getevallei” heten wij graag van harte welkom!

programma19.30 uur: inleiding door de sportregio “Getevallei” 19.45 uur: G-sport in België, Vlaanderen en

Vlaams-Brabant, door Lieve Callens (bestuurssecretaris provinciale sportdienst Vlaams-Brabant)

20.45 uur: pauze, drankje aangeboden door de sportregio “Getevallei”

21 uur: plan van aanpak voor elke doelgroep hanteerbaar, knelpunten voor deelnemers en clubs, subsidiëring & ondersteuning bij de opstart, ...

22 uur: einde.

praktische infodatum: maandag 11 maart 2013 om 19.30 uurplaats: Vrijetijdscentrum (Oude Kazerne) St.-Jorisplein 20 3300 Tienenprijs: gratis deelname (drankje + syllabus

inbegrepen).inschrijven: mail voor 6 maart naar [email protected] met

vermelding van naam, adres, e-mailadres, club en sporttak. Schrijf je tijdig in! Er wordt maar een beperkt aantal inschrijvingen toegelaten.

4 KIDS 2 Play Mega indoor speeltuin

zondag 24 maart 2013van 10 tot 17 uurSportcentrum HoutemveldSporthalstraat 12, 3300 Tienen

doelgroep Kleuters en kids van 3 tot 8 jaar onder begeleiding van ervaren monitoren

praktische info Wij vragen de ouders in de buurt aanwezig te blijven. Sportschoenen zijn verplicht, ook voor de ouders/begeleiders.

prijs 5 euro, ouders/begeleiders gratis (verzekering, drankje en koekje inbegrepen) Inschrijven en betalen kan enkel ter plaatse.

contact Patrick Frederix, regiocoördinator tel. 016 26 76 61 [email protected] michel Roskin, sportfunctionaris Tienen tel. 016 80 48 88 – [email protected]

8

Sportkampen tijdens de paasvakantievan maandag 8 tot en met vrijdag 12 april 2013Het volledige programma vind je op www.landen.be - vrije tijd – sport – sportkampen. Inschrijven kan via www.springeruit.be, de nieuwe website van Sporta.

Opvang vóór en na de sportkampen− opvang van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18.30 uur (Enkel opvang mogelijk voor een volledige dag!)− locatie opvang: sporthal Landen− kostprijs: 3 euro per dag− de opvang wordt vooraf betaald bij de inschrijving van

het sportkamp.

sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Page 9: Licht op Landen maart 2013

9

meer dan tien jaar geleden werd in Landen een preventieraad opgericht, met als doel het bestuur te ondersteunen bij de uitwerking van een gemeentelijk drugs- en alcoholbeleid. Doorheen de jaren verruimde het werkveld van de preventieraad. Uiteindelijk werd het werkingsgebied van de preventieraad uitgebreid tot alcohol- en drugspreventie, veiligheid in het algemeen en gezondheid.

De preventieraad wil voortaan regelmatig informeren via Licht op Landen. We bijten de spits af met meer info over gezond ontbijten!

Het kan niet genoeg benadrukt worden: ontbijten is een must voor iedereen! Terwijl wij ’s nachts slapen, werken onze hersenen, hart, ademhaling, spijsvertering, … verder en geraken onze lichaamreserves uitgeput. Onze energievoorraad moet aangevuld worden met een evenwichtig ontbijt, bestaande uit koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen én arm aan vet. Bovendien moet je ook voldoende drinken om je lichaam zo te hydrateren.

Een gezond ontbijt bestaat uit:

− Drank: water is de beste keuze. maar ook melk, thee en koffie (in beperkte mate en liefst ongezoet) en af en toe ongezoet fruitsap of chocomelk kunnen.

− Graanproducten zijn een bron van energie! Kies voor bruin of volkorenbrood. Ter afwisseling kan je ook kiezen voor volle (ongesuikerde) ontbijtgranen.

− Fruit: kies voor seizoensfruit en varieer voldoende. − Melkproducten (of sojaproducten) zoals melk, yoghurt, kaas, … zorgen voor de

aanlevering van eiwitten, vitaminen en mineralen. Kinderen hebben een grotere behoefte aan melk- en sojaproducten dan volwassenen. Voor kinderen jonger dan vier jaar kies je voor volle melkproducten. Nadien opteer je best voor halfvolle of magere producten.

− Broodbeleg: kies voor brood met beleg en niet voor beleg met brood! Varieer tussen zoet en hartig beleg en kies zoveel mogelijk voor magere soorten.

Voorbeelden Hartig: magere kaas, magere vleeswaren, ei Zoet: vers fruit, confituur, stroop, af en toe choco. − Smeervetten: één mespunt smeervet per snede brood is aan te raden in geval van

hartig beleg. − De restgroep (koeken, snoepgoed en dergelijke) levert geen essentiële

voedingsstoffen en is dus af te raden. Bewaar deze voedingsstoffen voor speciale gelegenheden en gebruik ze in kleine hoeveelheden.

− Bewegen! Voor een gezond leven is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Voldoende bewegen levert heel wat voordelen: een betere lichaamssamenstelling (verhouding spier- en vetmassa), het verkleint de kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, je voelt je beter in je vel, …

preventieraaddienst welzijntel. 011 69 05 40/41e-mail [email protected]

De preventieraad informeert!

Page 10: Licht op Landen maart 2013

10

Namiddagactiviteiten Wijkwerking Landen − woensdag 6 maart: knutselnamiddag voor kinderen

rond het thema Pasen Sociaal Huis Landen – 13 uur – gratis deelname− dinsdag 12 maart: opstart project verjaardagen &

wijkoverleg Laar - 13 uur – gratis deelname− donderdag 21 maart: kiennamiddag Waasmont – 13 uur – gratis deelname − vrijdag 29 maart: opstart project verjaardagen &

wijkoverleg Attenhoven– 13 uur – gratis deelname

In maart kan je tijdens de namiddagactiviteiten meer informatie krijgen over burenbemiddeling en het telefoonproject voor vereenzaamde personen.

dienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

Huishoudelijke hulpdienst OCMW

Zoek jij iemand die je kan helpen om jouw huishoudelijk werk wat te verlichten? Dan kan je beroep doen op de Huishoudelijke Hulpdienst van het OCmW, die erkend is om huishoudhulp met dienstencheques te organiseren.

Een huishoudhulp kan poetswerk voor haar rekening nemen zoals stof afnemen en vloeren dweilen, maar kan je ook een handje helpen met was- en strijkwerk of warme maaltijden klaarmaken.

Je kan hulp afnemen in pakketten van 3, 4, 6 of 8 uur per week. Per gepresteerd uur geef je één dienstencheque af aan de huishoudhulp. Voor een dienstencheque betaal je 8,5 euro, maar omdat ze voor 30% fiscaal aftrekbaar zijn, kosten ze eigenlijk maar 5,95 euro. Je kan jaarlijks maximum 2.560 euro aftrekken van de belastingen.

sociale dienst OCMW LandenNiki Petré tel. 011 69 05 27e-mail [email protected]

Nieuw bestuur Ouderenadviesraad

De OAR heeft een nieuw bestuur samengesteld zoals bepaald in de statuten. De nieuwe schepen van seniorenbeleid is Greta Vanermen.Vanaf 1 april 2013 neemt Guy Dams het voorzitterschap waar. Tot dan zorgen Nelly Lenaerts en Tinneke De Ron voor continuïteit en geven ze de nieuwe voorzitter de kans om zich in te werken.

De verkozenen voor het Vast Bureau

Stemgerechtigde ledenJudith Branckaute, Roger Brugmans, Guido Dams, Paulette Delvaux, Tinneke De Ron, marieke Lenaerts, Nelly Lenaerts, Hilda Sciaens, Georges Tudts, Fernand Uytebroeck

Leden met raadgevende stemGreta Vanermen als schepen van seniorenbeleidVanessa Donati als ambtenaar

De verkozenen voor de algemene vergadering

Stemgerechtigde ledenFrieda Chapelle, Gilbert Claes, Roland Clarebots, Henri Degreef, Roger Draelants, Ria Duchateau, Jacqueline Gevers, Liliane Herbots, Willy mouton, Bennie Neyens, Rita Trossard, Jozef VanhamEen vertegenwoordiging in het bestuur voor de beide Zorgcentrums in Landen zijn:Katrien Landuyt voor WZC OleyckSabine Vandenbosch voor WZC Zevenbronnen

Leden met raadgevende stem Kamiel Dury als externe adviseurRené Leemans als externe adviseurJean Vanrijkel als OCmW-voorzitterNiki Petré als maatschappelijk assistente OCmW

OARdienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

Page 11: Licht op Landen maart 2013

we

bs

ite: b

ete

rwo

ne

na

an

de

ge

te.b

e / te

l: 01

1-6

9 0

5 4

5

wo

on

info

pu

nt: s

ocia

al h

uis

La

nd

en

, 8.3

0-1

2u

wo

en

sd

ag

- en

do

nd

erd

ag

vo

orm

idd

ag

we

rke

np

rem

ie o

f be

las

ting

ve

rmin

de

ring

doe-het-zelf

aannemer

nieuwbouw

bestaande

woning

eigenaar

huurder

verhuurder

1. P

RE

MIE

S N

ET

BE

HE

ER

DE

R IN

FR

AX

(ww

w.in

frax.b

e - 0

78/3

5.3

0.2

0)

da

kis

ola

tie / z

old

erv

loe

riso

latie

6 e

uro

/m² (R

d

3,5

m²K

/W) m

et m

ax. 7

20

eu

ro

aa

nn

em

er 7 e

uro

/m² (R

d

4 m

²K/W

) me

t ma

x. 8

40

eu

ro

8 e

uro

/m² (R

d

4,5

m²K

/W) m

et m

ax. 9

60

eu

ro

so

cia

al d

akis

ola

tiep

roje

ct h

uu

rwo

nin

ge

nx

xx

da

kis

ola

tie / z

old

erv

loe

riso

latie

3 e

uro

/m² (R

d

3,5

m²K

/W) m

et m

ax. 3

60

eu

ro

do

e-h

et-z

elf

3,5

eu

ro/m

² (Rd

4

m²K

/W) m

et m

ax. 4

20

eu

ro

4 e

uro

/m² (R

d

4,5

m²K

/W) m

et m

ax. 4

80

eu

ro

bu

iten

mu

uris

ola

tie1

5 e

uro

/m² (R

d

2 m

²K/W

) me

t ma

x. 2

00

0 e

uro

xx

xx

x

sp

ou

wm

uu

riso

latie

(

0,0

65

W/m

K, s

po

uw

min

. 50

mm

bre

ed

en

vo

lled

ig g

evu

ld)

xx

xx

x

PR

EM

IES

EN

TE

GE

MO

ET

KO

MIN

GE

N

LA

ND

EN

2013

xx

6 e

uro

/m² m

et m

ax. 8

00

eu

rox

23

eu

ro/m

² (Rd

3

,5 m

²K/W

) vo

or p

rom

oto

r (hu

urd

er =

do

elg

roe

p)

xx

xx

x

xx

xx

xxx

vlo

eris

ola

tie / k

eld

eris

ola

tie6

eu

ro/m

² (Rd

1

,2 m

²K/W

) me

t ma

x. 8

00

eu

rox

xx

xx

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g

wa

rmte

po

mp

ele

ktris

ch

: 27

0 e

uro

x ((0

,87

x C

OP

) - 2,5

) x n

om

ina

al e

lektris

ch

co

mp

resso

rve

rmo

ge

n

zo

nn

eb

oile

r5

50

eu

ro/m

² co

llecto

rop

pe

rvla

kte

me

t ma

x. 2

75

0 e

uro

, ma

x. 5

0%

factu

ur

xx

xx

x

co

nd

en

sa

tieke

tel (e

nke

l vo

or b

esch

erm

de

afn

em

er)

80

0 e

uro

xx

xx

x

ko

rting

sb

on

en

erg

iezu

inig

e to

este

llen

(be

sch

. afn

.)

en

erg

iesca

n (o

nb

ep

erk

t vo

or d

oe

lgro

ep

)x

xx

bo

uw

aa

nvra

ag

vo

or 1

/1/2

01

0: v

an

af E

80

of la

ge

rE

60

-E4

1: 1

.00

0 e

uro

+ 4

0 e

uro

x (E

60

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

10

: va

na

f E6

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 1

.80

0 e

uro

+ 5

0 e

uro

x (E

40

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E5

0 o

f lag

er

E5

0-E

41

: 1.4

00

eu

ro +

40

eu

ro x

(E5

0 - E

pe

il va

n d

e w

on

ing

)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E4

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 1

.80

0 e

uro

+ 5

0 e

uro

x (E

40

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

nie

uw

bo

uw

ap

pa

rtem

en

t (1)

E8

0-E

61

: 20

0 e

uro

+ 1

0 e

uro

x (E

80

- Ep

eil v

an

de

wo

on

ee

nh

eid

)

bo

uw

aa

nvra

ag

vo

or 1

/1/2

01

0: v

an

af E

80

of la

ge

rE

60

-E4

1: 4

00

eu

ro +

20

eu

ro x

(E6

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

10

: va

na

f E6

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 8

00

eu

ro +

30

eu

ro x

(E4

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E5

0 o

f lag

er

E5

0-E

41

: 60

0 e

uro

+ 2

0 e

uro

x (E

60

- Ep

eil v

an

de

wo

on

ee

nh

eid

)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E4

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 8

00

eu

ro +

30

eu

ro x

(E4

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

gra

tis

xx

xx

x (1

)

xx

xx

x

15

0 e

uro

pe

r wa

sm

ach

ine

AA

A la

be

l of b

ete

r - ko

elk

ast A

+ la

be

l of b

ete

r

- be

sta

an

de

wo

nin

g =

aa

ng

eslo

ten

op

ele

ktric

iteits

ne

t vo

or 0

1/0

1/2

00

6 - fa

ctu

urd

atu

m tu

sse

n 0

1/0

1/2

01

3 e

n 3

1/1

2/2

01

3

- pe

r uitv

oe

ring

sa

dre

s k

an

de

pre

mie

ma

ar 1

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

ge

du

ren

de

ee

n p

erio

de

va

n 1

2 m

aa

nd

en

vo

or e

en

ze

lfde

inve

ste

ring

ve

rva

ng

ing

en

ke

l of d

ub

be

l gla

s: 1

5 e

uro

/m² (U

0

,8 W

/m²K

) me

t ma

x. 3

75

eu

ro

xx

xx

xg

as: 2

70

eu

ro x

((0,8

7 x

CO

P) - 1

) x g

eïn

sta

llee

rd g

asve

rmo

ge

n, m

ax. 1

70

0 e

uro

ve

rva

ng

ing

en

ke

l gla

s: 1

2 e

uro

/m² (U

1

,1 W

/m²K

) me

t ma

x. 3

00

eu

ro

x (1

)x

xx

- be

sch

erm

de

afn

em

er k

rijgt 5

0%

me

er p

rem

ie, b

ij de

pre

mie

va

n h

et e

-pe

il 20

% m

ee

r pre

mie

. Nie

t va

n to

ep

assin

g b

ij pre

mie

s d

oe

lgro

ep

en

be

sch

erm

de

afn

em

er.

2. F

ED

ER

AL

E O

VE

RH

EID

(fed

era

le o

ve

rhe

idsd

ien

st F

ina

ncië

n - w

ww

.min

fin.fg

ov.b

e - 0

2/5

7.2

57

.57

)

2.1

. BE

LA

ST

ING

VE

RM

IND

ER

ING

EN

ER

GIE

BE

SP

AR

EN

DE

MA

AT

RE

GE

LE

N (z

ie o

ok w

ww

.en

erg

iesp

are

n.b

e)

da

kis

ola

tie

30

% v

an

de

uitg

ave

n (in

cl. b

tw, fa

ctu

urd

atu

m in

20

13

)

(vo

or w

on

ing

min

ste

ns 5

jaa

r in g

eb

ruik

)R

d

2,5

m²K

/W m

et m

axim

um

2.9

30

eu

ro

2.2

. BE

LA

ST

ING

VE

RM

IND

ER

ING

BE

VE

ILIG

ING

WO

NIN

G T

EG

EN

INB

RA

AK

EN

/ OF

BR

AN

D

3. P

RE

MIE

S V

LA

AM

SE

OV

ER

HE

ID (w

ww

.wo

ne

nvla

an

de

ren

.be - w

ww

.en

erg

iesp

are

n.b

e o

f gra

tis te

lefo

on

nr. 1

70

0)

fun

de

ring

en

en

bin

ne

n- e

n b

uite

nm

ure

n3

0%

va

n d

e k

ostp

rijs

zie

op

me

rkin

g

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

dra

ag

vlo

ere

n (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

ma

xim

aa

l 28

.73

0 e

uro

, te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

da

kw

erk

za

am

he

de

n (n

iet d

akis

ola

tie)

- ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

20

% v

an

de

ko

stp

rijs

zie

op

me

rkin

g

bu

iten

sch

rijnw

erk

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

gro

ter d

an

28

.73

0 e

uro

te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

en

ele

ktric

iteit (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 40

.22

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

of

- pe

r uitv

oe

ring

sa

dre

s k

an

de

pre

mie

ma

ar 1

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

ge

du

ren

de

ee

n p

erio

de

va

n 1

2 m

aa

nd

en

vo

or e

en

ze

lfde

inve

ste

ring

xx

50

% fa

ctu

urb

ed

rag

(incl. b

tw) m

et m

ax. 7

50

eu

rox

x

3.1

. RE

NO

VA

TIE

PR

EM

IE

x

x (2

)

xx

(1) a

ls d

e n

ieu

we

wo

nin

g o

f he

t nie

uw

bo

uw

ap

pa

rtem

en

t he

t ge

vo

lg is

va

n e

en

vo

lled

ige

afb

raa

k e

n h

ero

pb

ou

w v

an

ee

n b

esta

an

de

wo

nin

g o

f ee

n b

esta

an

d a

pp

arte

me

nt, z

on

de

r wijz

igin

g

va

n d

e a

ard

en

de

be

ste

mm

ing

va

n d

e w

on

ing

of h

et a

pp

arte

me

nt, w

ord

en

de

E-p

eilp

rem

ies v

erd

ub

be

ld. D

e e

xtra

pre

mie

vo

or z

on

ne

bo

iler (+

30

0 e

uro

me

t aa

nvra

ag

va

n v

oo

r 01

/01

/20

12

)

wo

rdt n

iet v

erd

ub

be

ld.

xx

xx

x x

vo

or b

lusto

este

llen

, de

ure

n m

et b

ran

dw

ee

rsta

nd

va

n 1

/2

uu

r, inb

raa

kve

rtrag

en

de

ele

me

nte

n (

ve

iligh

eid

sslo

ten

,…) e

n d

iefs

tald

ete

ctie

(ala

rm,…

)

x (3

)x

(4)

ele

ktric

iteit (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 40

.22

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

of

sa

nita

ir (factu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 57

.46

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

me

t 1 p

ers

oo

n te

n la

ste

of v

oo

r

ce

ntra

le v

erw

arm

ing

e

en

ge

zin

. Be

dra

ge

n te

ve

rho

ge

n m

et 3

.22

0 e

uro

pe

r pe

rso

on

ten

laste

(factu

ren

vo

or m

ax. 7

.50

0 e

uro

)vo

orw

aa

rde

factu

ren

:

ve

rva

ng

en

va

n v

eilig

e b

inn

en

trap

- factu

ren

vo

or m

in. 1

0.0

00

eu

ro (e

xcl. b

tw)

(factu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) - fa

ctu

ren

nie

t ou

de

r da

n 3

jaa

r

De

ren

ova

tiep

rem

ie k

an

sle

ch

ts 1

ke

er o

m d

e 1

0 ja

ar a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

pe

r wo

nin

g e

n p

er b

ew

on

er. D

e p

rem

ie b

ed

raa

gt m

axim

aa

l 10

.00

0 e

uro

(2) w

on

ing

= o

ud

er d

an

25

jaa

r - (3) =

ge

en

an

de

re w

on

ing

in e

ige

nd

om

he

bb

en

en

he

t pa

nd

ze

lf be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblijfp

laa

ts - (4

) = e

nke

l ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

vo

or v

erb

ete

ring

sw

erk

za

am

he

de

n

da

kw

erk

za

am

he

de

n (p

rem

ie 1

.25

0 e

uro

)va

st p

rem

ieb

ed

rag

pe

r so

ort w

erk

bu

iten

sch

rijnw

erk

(pre

mie

1.2

50

eu

ro)

factu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

we

rkza

am

he

de

n a

an

ge

ve

ls (p

rem

ie 1

.50

0 e

uro

)w

on

ing

min

ste

ns 2

0 ja

ar o

ud

op

trekke

nd

vo

ch

t be

ha

nd

ele

n (p

rem

ie 7

50

eu

ro)

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

sa

nita

ire in

sta

llatie

s p

laa

tse

n (p

rem

ie 7

50

eu

ro)

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

nie

uw

e e

lektris

ch

e in

sta

llatie

(pre

mie

75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 28

.73

0 e

uro

, te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

risic

o o

p c

o-v

erg

iftigin

g b

estrijd

en

(ve

rsch

illen

d)

- eig

en

aa

rs m

axim

aa

l 57

.46

0 e

uro

(ve

rhu

urd

er a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or)

vo

or v

erb

ou

win

gsw

erk

za

am

he

de

n

ve

rgro

ten

of h

erb

ou

we

n v

an

de

wo

on

-, ko

ok-,

of s

laa

pve

rtrekke

nfa

ctu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

x (5

)x

x (6

)

3.2

. VE

RB

ET

ER

ING

SP

RE

MIE

xx

x (6

)

op

me

rkin

g: In

die

n u

in 2

01

3 e

en

aa

nvra

ag

ind

ien

t me

t factu

ren

vo

or b

uite

nsch

rijnw

erk

die

da

tere

n v

an

af 1

jan

ua

ri 20

12

, za

l de

pre

mie

ve

rho

og

d w

ord

en

me

t 10

% o

p h

et b

ed

rag

va

n d

e

aa

nva

ard

e fa

ctu

ren

bu

iten

sch

rijnw

erk

als

he

t bu

iten

sch

rijnw

erk

vo

ldo

et a

an

vo

lge

nd

e U

-wa

ard

en

: Uw

va

n m

axim

aa

l 1,7

W/m

²K e

n U

g v

an

ma

xim

aa

l 0,9

W/m

²K.

50

% fa

ctu

urb

ed

rag

(incl. b

tw) m

et m

in. 6

00

eu

ro e

n m

ax. 1

.25

0 e

uro

xx

x

x (5

)x

x

of s

laa

pve

rtrekke

nfa

ctu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

ze

lfde

vo

orw

aa

rde

n (in

ko

me

n e

n w

on

ing

) als

ve

rbe

terin

gsw

erk

za

am

he

de

n

- vo

or fa

ctu

ren

nie

t ou

de

r da

n 1

jaa

r - ka

n b

inn

en

ee

n p

erio

de

va

n 1

0 ja

ar 3

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

vo

or v

ers

ch

illen

de

bo

uw

on

de

rde

len

(5) =

he

t pa

nd

ze

lf be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblijfp

laa

ts - (6

) = e

nke

l ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

xx

Page 12: Licht op Landen maart 2013

we

rke

np

rem

ie o

f b

ela

sti

ng

ve

rmin

de

rin

g

doe-het-zelf

aannemer

nieuwbouw

bestaande

woning

eigenaar

huurder

verhuurder

factu

urb

ed

rag

mo

et

min

ste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

de

aa

nvra

ge

r, d

ien

s p

art

ne

r o

f e

en

in

wo

ne

nd

ge

zin

slid

is

min

ste

ns 6

5 ja

ar

ou

d

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

- g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n v

an

20

10

(a

an

sla

gja

ar

20

11

)

m

axim

aa

l 2

8.7

30

eu

ro,

te v

erh

og

en

me

t 1

.50

0 e

uro

pe

r p

ers

oo

n t

en

la

ste

- v

oo

r fa

ctu

ren

nie

t o

ud

er

da

n 1

ja

ar

- ka

n b

inn

en

ee

n p

eri

od

e v

an

10

ja

ar

3 k

ee

r a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

vo

or

ve

rsch

ille

nd

e b

ou

wo

nd

erd

ele

n

(5)

= h

et

pa

nd

ze

lf b

ew

on

en

als

ho

ofd

ve

rblij

fpla

ats

(6

) =

en

ke

l ve

rhu

ur

aa

n s

ocia

al ve

rhu

urk

an

too

r

gro

en

estr

oo

mce

rtific

ate

n f

oto

vo

lta

ïsch

e z

on

ne

pa

ne

len

pri

js p

er

aa

nta

l kW

h g

ep

rod

uce

erd

e e

lektr

icite

it v

oo

r e

en

va

stg

este

ld a

an

tal ja

ren

re

ke

nin

gh

ou

de

nd

me

t e

en

ma

rktm

ech

an

ism

e

He

t d

ak v

an

de

wo

nin

g w

aa

rop

zo

nn

ep

an

ele

n g

eïn

sta

llee

rd w

ord

en

mo

et

vo

ldo

en

de

ge

ïso

lee

rd z

ijn (

Rd

min

. 3

m²K

/W)

4.

PR

EM

IES

PR

OV

INC

IE V

LA

AM

S-B

RA

BA

NT

(w

ww

.vla

am

sb

raba

nt.

be

- d

ien

st

wo

ne

n:

01

6/2

6.7

3.1

0)

10

eu

ro/m

² m

et

ma

x.

va

n 1

00

eu

ro

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g2

0 e

uro

/m²

me

t m

ax.

va

n 2

50

eu

ro a

ls in

ko

me

n t

usse

n 2

0.0

01

eu

ro e

n 5

0.4

90

eu

ro (

7)

xx

xx

x

x (5

)x

x xx

xx

x

ma

ke

n v

an

ba

dka

me

r/to

ilet

aa

ng

ep

ast

aa

n n

od

en

be

jaa

rde

, in

sta

llere

n v

an

ee

n t

rap

- o

f ro

lsto

elp

late

au

lift,

aa

nb

ren

ge

n v

an

ha

nd

gre

pe

n,

we

gw

erk

en

va

n

niv

ea

uve

rsch

ille

n,

en

z.

3.4

. S

UB

SID

IER

EG

EL

ING

ZO

NN

EP

AN

EL

EN

(w

ww

.vre

g.b

e)

3.3

. A

AN

PA

SS

ING

SP

RE

MIE

VO

OR

OU

DE

RE

N

x (

6)

x

x x

50

% f

actu

urb

ed

rag

(in

cl b

tw)

me

t m

in.

60

0 e

uro

en

ma

x.

1.2

50

eu

ro

4.1

. P

RE

MIE

S V

OO

R E

NE

RG

IEB

ES

PA

RE

ND

E M

AA

TR

EG

EL

EN

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g2

0 e

uro

/m²

me

t m

ax.

va

n 2

50

eu

ro a

ls in

ko

me

n t

usse

n 2

0.0

01

eu

ro e

n 5

0.4

90

eu

ro (

7)

xx

xx

x

20

eu

ro/m

² m

et

ma

x.

va

n 5

00

eu

ro a

ls in

ko

me

n ≤

20

.00

0 e

uro

of

hu

urw

on

ing

(7)

Ve

rlo

op

t a

uto

ma

tisch

via

pre

mie

va

n d

e n

etb

eh

ee

rde

r e

n a

an

de

ze

lfd

e v

oo

rwa

ard

en

als

de

ze

va

n d

e n

etb

eh

ee

rde

r

da

kis

ola

tie

/ z

old

erv

loe

riso

latie

6 e

uro

/m²

(Rd

3

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

72

0 e

uro

ge

reg

istr

ee

rd a

an

ne

me

r 7

eu

ro/m

² (R

d

4 m

²K/W

) m

et

ma

x.

84

0 e

uro

8 e

uro

/m²

(Rd

4

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

96

0 e

uro

da

kis

ola

tie

/ z

old

erv

loe

riso

latie

3 e

uro

/m²

(Rd

3

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

36

0 e

uro

do

e-h

et-

ze

lf3

,5 e

uro

/m²

(Rd

4

m²K

/W)

me

t m

ax.

42

0 e

uro

4 e

uro

/m²

(Rd

4

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

48

0 e

uro

- p

ers

on

en

die

re

ch

t h

eb

be

n o

p e

en

min

imu

m le

ve

rin

g v

an

aa

rdg

as v

ia d

e b

ud

ge

tme

ter,

op

ee

n v

erh

oo

gd

e t

eg

em

oe

tko

min

g in

he

t ka

de

r va

n d

e v

erp

lich

te

v

erz

eke

rin

g v

oo

r g

en

ee

sku

nd

ige

ve

rzo

rgin

g e

n u

itke

rin

g,

of

op

he

t o

mn

io-s

tatu

ut,

pe

rso

ne

n d

ie h

ure

n b

ij e

en

SV

K;

be

sta

an

de

wo

nin

g

= a

an

ge

slo

ten

op

ele

ktr

icite

itsn

et

vo

or

01

/01

/20

06

(8)

= e

ige

na

ar-

ve

rhu

urd

er

en

ke

l b

ij d

ossie

r so

cia

al d

akis

ola

tie

pro

jecte

n

va

n t

oe

pa

ssin

g v

oo

r:

x(8)

x xx

(8)

(7)

= v

oo

r g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n

20

10

- a

an

sla

gja

ar

20

11

.

4.2

. P

RE

MIE

S V

OO

R E

NE

RG

IEB

ES

PA

RE

ND

E M

AA

TR

EG

EL

EN

BIJ

MA

AT

SC

HA

PP

EL

IJK

KW

ET

SB

AR

E G

RO

EP

EN

xx

x

xx

x

- b

esch

erm

de

afn

em

ers

(g

ezin

ne

n d

ie r

ech

t h

eb

be

n o

p d

e s

ocia

le m

axim

um

pri

jze

n e

lektr

icite

it);

- p

ers

on

en

die

ee

n u

itn

od

igin

g o

ntv

an

ge

n v

oo

r d

e L

AC

(lo

ka

le a

dvie

sco

mm

issie

), d

ie e

en

sch

uld

be

mid

de

ling

of

ee

n c

olle

ctie

ve

sch

uld

reg

elin

g g

en

iete

n,

die

do

or

he

t O

CM

W s

ocia

al o

f

bu

dg

ett

air

be

ge

leid

wo

rde

n w

eg

en

s b

eta

ling

sm

oe

ilijk

he

ide

n,

in h

et

bijz

on

de

r vo

or

de

re

ke

nin

ge

n v

oo

r g

as e

n e

lektr

icite

it;

50

% o

f 7

5%

(9) v

an

de

ko

stp

rijs

, m

et

ma

x.

va

n 2

.50

0 e

uro

de

aa

nvra

ge

r is

min

ste

ns 6

0 ja

ar

ou

d o

f e

rke

nd

als

pe

rso

on

me

t e

en

ha

nd

ica

p

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

- g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n v

an

20

10

(a

an

sla

gja

ar

20

11

)

m

axim

aa

l 3

7.4

80

eu

ro v

oo

r e

en

alle

en

sta

an

de

of

m

axim

aa

l 5

3.1

10

eu

ro v

oo

r e

en

ge

zin

va

n m

inste

ns 2

pe

rso

ne

n

B

ed

rag

en

zijn

te

ve

rho

ge

n m

et

3.2

00

eu

ro p

er

pe

rso

on

te

n la

ste

(9)

=

aa

nvra

ge

r vo

ldo

et

aa

n in

ko

me

nsvo

orw

aa

rde

n v

an

VT

- o

f O

MN

IO-s

tatu

ut

- (1

0)

= n

iet-

ge

ïnd

exe

erd

ka

da

str

aa

l in

ko

me

n is m

axim

um

1.7

00

eu

ro,

be

ha

lve

vo

or

pe

rso

ne

n z

ie (

9)

(11

) =

pa

nd

be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblij

fpla

ats

en

nie

t o

ve

r vo

lled

ige

eig

en

do

m b

esch

ikke

n v

an

an

de

re o

nro

ere

nd

e g

oe

de

ren

wa

arv

an

he

t to

taa

l n

iet-

ge

ïnd

exe

erd

KI

gro

ter

da

n 1

25

eu

ro

Fa

ctu

ren

mo

ge

n n

iet

ou

de

r zijn

da

n 1

ja

ar.

5.

PR

EM

IES

ST

AD

LA

ND

EN

(w

ww

.la

nd

en

.be

)

gro

en

da

ke

nm

ax.

31

eu

ro/m

² m

et

ma

x.

su

bsid

iee

rba

re o

pp

erv

lakte

va

n 1

00

xx

xx

xx

x

he

rge

bru

ik h

em

elw

ate

r o

f in

filtra

tie

vo

orz

ien

ing

en

ma

x.

50

0 e

uro

me

t m

ax.

va

n 5

0%

va

n d

e b

ew

eze

n k

oste

nx

xx

xx

x

he

rbru

ikb

are

lu

iers

ma

x.

20

0 e

uro

me

t m

ax.

va

n 5

0%

pe

r a

an

vra

ag

en

pe

r kin

d

ren

ova

tie

ge

ve

ls h

an

de

lsp

an

de

nm

ax.

10

.00

0 e

uro

me

t m

ax.

va

n 8

0%

va

n b

ew

eze

n k

oste

nx

xx

xx

6.

SO

CIA

LE

LE

NIN

GE

N

xx

(1

0)

Vo

or

ha

nd

els

pa

nd

en

ge

leg

en

in

/op

Sta

tio

nsstr

aa

t -

Sta

tio

nsp

lein

- K

erk

str

aa

t –

Ma

rktp

lein

– B

on

dg

en

ote

nla

an

- G

en

da

rme

rie

ple

in

5.1

PR

EM

IES

DIE

NS

T M

ILIE

U (

ww

w.la

nd

en

.be

- 0

11

88

03

26

)

5.2

PR

EM

IE E

FR

O V

IA D

IEN

ST

LO

KA

LE

EC

ON

OM

IE (

ww

w.la

nd

en

.be

- 0

11

88

03

27

)

x (

11

)x

(1

1)

4.3

. A

AN

PA

SS

ING

SP

RE

MIE

VO

OR

OU

DE

RE

N E

N P

ER

SO

NE

N M

ET

EE

N H

AN

DIC

AP

aa

nb

ren

ge

n v

an

ee

n a

uto

ma

tisch

e d

eu

rop

en

er

me

t

pa

rlo

foo

n,

pla

ats

en

va

n e

en

lift,

ve

rgro

ten

va

n

de

uro

pe

nin

ge

n,

aa

np

asse

n v

an

sa

nita

ir,

aa

np

asse

n v

an

ke

uke

n,

aa

nle

gg

en

va

n h

elle

nd

e v

lakke

n,

pla

ats

ing

au

tom

atisch

e r

ollu

ike

n,

en

z.

x

6.

SO

CIA

LE

LE

NIN

GE

N

Erk

en

de

kre

die

tma

ats

ch

ap

pije

n:

Fra

tern

ita

s -

De

me

r e

n D

ijle

Vla

am

se

Ma

ats

ch

ap

pij

vo

or

So

cia

al W

on

en

: S

WA

L -

Wijg

ma

als

este

en

we

g 1

8 -

30

20

He

ren

t -

01

6 3

1 6

2 0

0 -

ww

w.s

wle

uve

n.b

e

Vla

am

s W

on

ing

fon

ds:

ww

w.v

laa

msw

on

ing

fon

ds.b

e -

1e

en

3e

ma

an

da

g v

.d.

ma

an

d 9

u -

11

u,

Ka

bb

ee

kve

st

11

0, 3

30

0 T

ien

en

vo

or

bo

uw

, a

an

ko

op

en

/ o

f re

no

va

tie

wo

nin

g -

min

imu

mb

ed

rag

le

nin

g:

2.5

00

eu

ro,

ma

xim

um

be

dra

g:

20

.00

0 e

uro

- in

tre

stv

oe

t va

n 2

%

B

ed

rag

en

zijn

te

ve

rho

ge

n m

et

3.2

00

eu

ro p

er

pe

rso

on

te

n la

ste

7.

VE

RZ

EK

ER

ING

GE

WA

AR

BO

RG

D W

ON

EN

6.2

BIJ

KO

ME

ND

E L

EN

ING

VA

N P

RO

VIN

CIE

VL

AA

MS

-BR

AB

AN

T (

ww

w.v

laa

msb

rab

an

t.b

e -

01

6 2

6 7

3 1

0)

Gra

tis v

erz

eke

rin

g d

ie u

als

we

rke

nd

e p

ers

oo

n k

an

afs

luite

n w

an

ne

er

u e

en

hyp

oth

eca

ire

le

nin

g a

an

ga

at vo

or

he

t b

ou

we

n,

ko

pe

n o

f re

no

ve

ren

va

n e

en

wo

nin

g.

Wa

nn

ee

r u

tijd

en

s d

ie

pe

rio

de

on

vri

jwill

ig w

erk

loo

s o

f a

rbe

idso

ng

esch

ikt w

ord

t, k

an

u e

en

te

ge

mo

etk

om

ing

in

de

aflo

ssin

g v

an

uw

le

nin

g k

rijg

en

. I

nfo

en

vo

orw

aa

rde

n:

ww

w.v

erz

eke

rin

gg

ew

aa

rbo

rgd

wo

ne

n.b

e

6.1

HO

OF

DL

EN

ING

vo

or

bo

uw

, a

an

ko

op

en

/ o

f ve

rbo

uw

ing

wo

nin

g

(re

no

va

tie

wo

nin

g =

ve

rbe

teri

ng

s-,

sa

ne

rin

gs-,

ve

rgro

tin

gsw

erk

en

, a

an

pa

ssin

ge

n a

an

fysie

ke

to

esta

nd

be

wo

ne

r e

n e

ne

rgie

be

sp

are

nd

e m

aa

tre

ge

len

)

- in

ko

me

nsvo

orw

aa

rde

: g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n v

an

20

10

(a

an

sla

gja

ar

20

11

) m

axim

aa

l 3

7.4

80

eu

ro v

oo

r e

en

a

llee

nsta

an

de

of

ma

xim

aa

l 5

3.1

10

eu

ro v

oo

r e

en

ge

zin

va

n m

inste

ns 2

pe

rso

ne

n

Page 13: Licht op Landen maart 2013

we

rke

np

rem

ie o

f b

ela

sti

ng

ve

rmin

de

rin

g

doe-het-zelf

aannemer

nieuwbouw

bestaande

woning

eigenaar

huurder

verhuurder

factu

urb

ed

rag

mo

et

min

ste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

de

aa

nvra

ge

r, d

ien

s p

art

ne

r o

f e

en

in

wo

ne

nd

ge

zin

slid

is

min

ste

ns 6

5 ja

ar

ou

d

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

- g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n v

an

20

10

(a

an

sla

gja

ar

20

11

)

m

axim

aa

l 2

8.7

30

eu

ro,

te v

erh

og

en

me

t 1

.50

0 e

uro

pe

r p

ers

oo

n t

en

la

ste

- v

oo

r fa

ctu

ren

nie

t o

ud

er

da

n 1

ja

ar

- ka

n b

inn

en

ee

n p

eri

od

e v

an

10

ja

ar

3 k

ee

r a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

vo

or

ve

rsch

ille

nd

e b

ou

wo

nd

erd

ele

n

(5)

= h

et

pa

nd

ze

lf b

ew

on

en

als

ho

ofd

ve

rblij

fpla

ats

(6

) =

en

ke

l ve

rhu

ur

aa

n s

ocia

al ve

rhu

urk

an

too

r

gro

en

estr

oo

mce

rtific

ate

n f

oto

vo

lta

ïsch

e z

on

ne

pa

ne

len

pri

js p

er

aa

nta

l kW

h g

ep

rod

uce

erd

e e

lektr

icite

it v

oo

r e

en

va

stg

este

ld a

an

tal ja

ren

re

ke

nin

gh

ou

de

nd

me

t e

en

ma

rktm

ech

an

ism

e

He

t d

ak v

an

de

wo

nin

g w

aa

rop

zo

nn

ep

an

ele

n g

eïn

sta

llee

rd w

ord

en

mo

et

vo

ldo

en

de

ge

ïso

lee

rd z

ijn (

Rd

min

. 3

m²K

/W)

4.

PR

EM

IES

PR

OV

INC

IE V

LA

AM

S-B

RA

BA

NT

(w

ww

.vla

am

sb

raba

nt.

be

- d

ien

st

wo

ne

n:

01

6/2

6.7

3.1

0)

10

eu

ro/m

² m

et

ma

x.

va

n 1

00

eu

ro

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g2

0 e

uro

/m²

me

t m

ax.

va

n 2

50

eu

ro a

ls in

ko

me

n t

usse

n 2

0.0

01

eu

ro e

n 5

0.4

90

eu

ro (

7)

xx

xx

x

x (5

)x

x xx

xx

x

ma

ke

n v

an

ba

dka

me

r/to

ilet

aa

ng

ep

ast

aa

n n

od

en

be

jaa

rde

, in

sta

llere

n v

an

ee

n t

rap

- o

f ro

lsto

elp

late

au

lift,

aa

nb

ren

ge

n v

an

ha

nd

gre

pe

n,

we

gw

erk

en

va

n

niv

ea

uve

rsch

ille

n,

en

z.

3.4

. S

UB

SID

IER

EG

EL

ING

ZO

NN

EP

AN

EL

EN

(w

ww

.vre

g.b

e)

3.3

. A

AN

PA

SS

ING

SP

RE

MIE

VO

OR

OU

DE

RE

N

x (

6)

x

x x

50

% f

actu

urb

ed

rag

(in

cl b

tw)

me

t m

in.

60

0 e

uro

en

ma

x.

1.2

50

eu

ro

4.1

. P

RE

MIE

S V

OO

R E

NE

RG

IEB

ES

PA

RE

ND

E M

AA

TR

EG

EL

EN

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g2

0 e

uro

/m²

me

t m

ax.

va

n 2

50

eu

ro a

ls in

ko

me

n t

usse

n 2

0.0

01

eu

ro e

n 5

0.4

90

eu

ro (

7)

xx

xx

x

20

eu

ro/m

² m

et

ma

x.

va

n 5

00

eu

ro a

ls in

ko

me

n ≤

20

.00

0 e

uro

of

hu

urw

on

ing

(7)

Ve

rlo

op

t a

uto

ma

tisch

via

pre

mie

va

n d

e n

etb

eh

ee

rde

r e

n a

an

de

ze

lfd

e v

oo

rwa

ard

en

als

de

ze

va

n d

e n

etb

eh

ee

rde

r

da

kis

ola

tie

/ z

old

erv

loe

riso

latie

6 e

uro

/m²

(Rd

3

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

72

0 e

uro

ge

reg

istr

ee

rd a

an

ne

me

r 7

eu

ro/m

² (R

d

4 m

²K/W

) m

et

ma

x.

84

0 e

uro

8 e

uro

/m²

(Rd

4

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

96

0 e

uro

da

kis

ola

tie

/ z

old

erv

loe

riso

latie

3 e

uro

/m²

(Rd

3

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

36

0 e

uro

do

e-h

et-

ze

lf3

,5 e

uro

/m²

(Rd

4

m²K

/W)

me

t m

ax.

42

0 e

uro

4 e

uro

/m²

(Rd

4

,5 m

²K/W

) m

et

ma

x.

48

0 e

uro

- p

ers

on

en

die

re

ch

t h

eb

be

n o

p e

en

min

imu

m le

ve

rin

g v

an

aa

rdg

as v

ia d

e b

ud

ge

tme

ter,

op

ee

n v

erh

oo

gd

e t

eg

em

oe

tko

min

g in

he

t ka

de

r va

n d

e v

erp

lich

te

v

erz

eke

rin

g v

oo

r g

en

ee

sku

nd

ige

ve

rzo

rgin

g e

n u

itke

rin

g,

of

op

he

t o

mn

io-s

tatu

ut,

pe

rso

ne

n d

ie h

ure

n b

ij e

en

SV

K;

be

sta

an

de

wo

nin

g

= a

an

ge

slo

ten

op

ele

ktr

icite

itsn

et

vo

or

01

/01

/20

06

(8)

= e

ige

na

ar-

ve

rhu

urd

er

en

ke

l b

ij d

ossie

r so

cia

al d

akis

ola

tie

pro

jecte

n

va

n t

oe

pa

ssin

g v

oo

r:

x(8)

x xx

(8)

(7)

= v

oo

r g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n

20

10

- a

an

sla

gja

ar

20

11

.

4.2

. P

RE

MIE

S V

OO

R E

NE

RG

IEB

ES

PA

RE

ND

E M

AA

TR

EG

EL

EN

BIJ

MA

AT

SC

HA

PP

EL

IJK

KW

ET

SB

AR

E G

RO

EP

EN

xx

x

xx

x

- b

esch

erm

de

afn

em

ers

(g

ezin

ne

n d

ie r

ech

t h

eb

be

n o

p d

e s

ocia

le m

axim

um

pri

jze

n e

lektr

icite

it);

- p

ers

on

en

die

ee

n u

itn

od

igin

g o

ntv

an

ge

n v

oo

r d

e L

AC

(lo

ka

le a

dvie

sco

mm

issie

), d

ie e

en

sch

uld

be

mid

de

ling

of

ee

n c

olle

ctie

ve

sch

uld

reg

elin

g g

en

iete

n,

die

do

or

he

t O

CM

W s

ocia

al o

f

bu

dg

ett

air

be

ge

leid

wo

rde

n w

eg

en

s b

eta

ling

sm

oe

ilijk

he

ide

n,

in h

et

bijz

on

de

r vo

or

de

re

ke

nin

ge

n v

oo

r g

as e

n e

lektr

icite

it;

50

% o

f 7

5%

(9) v

an

de

ko

stp

rijs

, m

et

ma

x.

va

n 2

.50

0 e

uro

de

aa

nvra

ge

r is

min

ste

ns 6

0 ja

ar

ou

d o

f e

rke

nd

als

pe

rso

on

me

t e

en

ha

nd

ica

p

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

- g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n v

an

20

10

(a

an

sla

gja

ar

20

11

)

m

axim

aa

l 3

7.4

80

eu

ro v

oo

r e

en

alle

en

sta

an

de

of

m

axim

aa

l 5

3.1

10

eu

ro v

oo

r e

en

ge

zin

va

n m

inste

ns 2

pe

rso

ne

n

B

ed

rag

en

zijn

te

ve

rho

ge

n m

et

3.2

00

eu

ro p

er

pe

rso

on

te

n la

ste

(9)

=

aa

nvra

ge

r vo

ldo

et

aa

n in

ko

me

nsvo

orw

aa

rde

n v

an

VT

- o

f O

MN

IO-s

tatu

ut

- (1

0)

= n

iet-

ge

ïnd

exe

erd

ka

da

str

aa

l in

ko

me

n is m

axim

um

1.7

00

eu

ro,

be

ha

lve

vo

or

pe

rso

ne

n z

ie (

9)

(11

) =

pa

nd

be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblij

fpla

ats

en

nie

t o

ve

r vo

lled

ige

eig

en

do

m b

esch

ikke

n v

an

an

de

re o

nro

ere

nd

e g

oe

de

ren

wa

arv

an

he

t to

taa

l n

iet-

ge

ïnd

exe

erd

KI

gro

ter

da

n 1

25

eu

ro

Fa

ctu

ren

mo

ge

n n

iet

ou

de

r zijn

da

n 1

ja

ar.

5.

PR

EM

IES

ST

AD

LA

ND

EN

(w

ww

.la

nd

en

.be

)

gro

en

da

ke

nm

ax.

31

eu

ro/m

² m

et

ma

x.

su

bsid

iee

rba

re o

pp

erv

lakte

va

n 1

00

xx

xx

xx

x

he

rge

bru

ik h

em

elw

ate

r o

f in

filtra

tie

vo

orz

ien

ing

en

ma

x.

50

0 e

uro

me

t m

ax.

va

n 5

0%

va

n d

e b

ew

eze

n k

oste

nx

xx

xx

x

he

rbru

ikb

are

lu

iers

ma

x.

20

0 e

uro

me

t m

ax.

va

n 5

0%

pe

r a

an

vra

ag

en

pe

r kin

d

ren

ova

tie

ge

ve

ls h

an

de

lsp

an

de

nm

ax.

10

.00

0 e

uro

me

t m

ax.

va

n 8

0%

va

n b

ew

eze

n k

oste

nx

xx

xx

6.

SO

CIA

LE

LE

NIN

GE

N

xx

(1

0)

Vo

or

ha

nd

els

pa

nd

en

ge

leg

en

in

/op

Sta

tio

nsstr

aa

t -

Sta

tio

nsp

lein

- K

erk

str

aa

t –

Ma

rktp

lein

– B

on

dg

en

ote

nla

an

- G

en

da

rme

rie

ple

in

5.1

PR

EM

IES

DIE

NS

T M

ILIE

U (

ww

w.la

nd

en

.be

- 0

11

88

03

26

)

5.2

PR

EM

IE E

FR

O V

IA D

IEN

ST

LO

KA

LE

EC

ON

OM

IE (

ww

w.la

nd

en

.be

- 0

11

88

03

27

)

x (

11

)x

(1

1)

4.3

. A

AN

PA

SS

ING

SP

RE

MIE

VO

OR

OU

DE

RE

N E

N P

ER

SO

NE

N M

ET

EE

N H

AN

DIC

AP

aa

nb

ren

ge

n v

an

ee

n a

uto

ma

tisch

e d

eu

rop

en

er

me

t

pa

rlo

foo

n,

pla

ats

en

va

n e

en

lift,

ve

rgro

ten

va

n

de

uro

pe

nin

ge

n,

aa

np

asse

n v

an

sa

nita

ir,

aa

np

asse

n v

an

ke

uke

n,

aa

nle

gg

en

va

n h

elle

nd

e v

lakke

n,

pla

ats

ing

au

tom

atisch

e r

ollu

ike

n,

en

z.

x

6.

SO

CIA

LE

LE

NIN

GE

N

Erk

en

de

kre

die

tma

ats

ch

ap

pije

n:

Fra

tern

ita

s -

De

me

r e

n D

ijle

Vla

am

se

Ma

ats

ch

ap

pij

vo

or

So

cia

al W

on

en

: S

WA

L -

Wijg

ma

als

este

en

we

g 1

8 -

30

20

He

ren

t -

01

6 3

1 6

2 0

0 -

ww

w.s

wle

uve

n.b

e

Vla

am

s W

on

ing

fon

ds:

ww

w.v

laa

msw

on

ing

fon

ds.b

e -

1e

en

3e

ma

an

da

g v

.d.

ma

an

d 9

u -

11

u,

Ka

bb

ee

kve

st

11

0, 3

30

0 T

ien

en

vo

or

bo

uw

, a

an

ko

op

en

/ o

f re

no

va

tie

wo

nin

g -

min

imu

mb

ed

rag

le

nin

g:

2.5

00

eu

ro,

ma

xim

um

be

dra

g:

20

.00

0 e

uro

- in

tre

stv

oe

t va

n 2

%

B

ed

rag

en

zijn

te

ve

rho

ge

n m

et

3.2

00

eu

ro p

er

pe

rso

on

te

n la

ste

7.

VE

RZ

EK

ER

ING

GE

WA

AR

BO

RG

D W

ON

EN

6.2

BIJ

KO

ME

ND

E L

EN

ING

VA

N P

RO

VIN

CIE

VL

AA

MS

-BR

AB

AN

T (

ww

w.v

laa

msb

rab

an

t.b

e -

01

6 2

6 7

3 1

0)

Gra

tis v

erz

eke

rin

g d

ie u

als

we

rke

nd

e p

ers

oo

n k

an

afs

luite

n w

an

ne

er

u e

en

hyp

oth

eca

ire

le

nin

g a

an

ga

at vo

or

he

t b

ou

we

n,

ko

pe

n o

f re

no

ve

ren

va

n e

en

wo

nin

g.

Wa

nn

ee

r u

tijd

en

s d

ie

pe

rio

de

on

vri

jwill

ig w

erk

loo

s o

f a

rbe

idso

ng

esch

ikt w

ord

t, k

an

u e

en

te

ge

mo

etk

om

ing

in

de

aflo

ssin

g v

an

uw

le

nin

g k

rijg

en

. I

nfo

en

vo

orw

aa

rde

n:

ww

w.v

erz

eke

rin

gg

ew

aa

rbo

rgd

wo

ne

n.b

e

6.1

HO

OF

DL

EN

ING

vo

or

bo

uw

, a

an

ko

op

en

/ o

f ve

rbo

uw

ing

wo

nin

g

(re

no

va

tie

wo

nin

g =

ve

rbe

teri

ng

s-,

sa

ne

rin

gs-,

ve

rgro

tin

gsw

erk

en

, a

an

pa

ssin

ge

n a

an

fysie

ke

to

esta

nd

be

wo

ne

r e

n e

ne

rgie

be

sp

are

nd

e m

aa

tre

ge

len

)

- in

ko

me

nsvo

orw

aa

rde

: g

eza

me

nlij

k b

ela

stb

aa

r in

ko

me

n v

an

20

10

(a

an

sla

gja

ar

20

11

) m

axim

aa

l 3

7.4

80

eu

ro v

oo

r e

en

a

llee

nsta

an

de

of

ma

xim

aa

l 5

3.1

10

eu

ro v

oo

r e

en

ge

zin

va

n m

inste

ns 2

pe

rso

ne

n

Page 14: Licht op Landen maart 2013

we

bs

ite: b

ete

rwo

ne

na

an

de

ge

te.b

e / te

l: 01

1-6

9 0

5 4

5

wo

on

info

pu

nt: s

ocia

al h

uis

La

nd

en

, 8.3

0-1

2u

wo

en

sd

ag

- en

do

nd

erd

ag

vo

orm

idd

ag

we

rke

np

rem

ie o

f be

las

ting

ve

rmin

de

ring

doe-het-zelf

aannemer

nieuwbouw

bestaande

woning

eigenaar

huurder

verhuurder

1. P

RE

MIE

S N

ET

BE

HE

ER

DE

R IN

FR

AX

(ww

w.in

frax.b

e - 0

78/3

5.3

0.2

0)

da

kis

ola

tie / z

old

erv

loe

riso

latie

6 e

uro

/m² (R

d

3,5

m²K

/W) m

et m

ax. 7

20

eu

ro

aa

nn

em

er 7 e

uro

/m² (R

d

4 m

²K/W

) me

t ma

x. 8

40

eu

ro

8 e

uro

/m² (R

d

4,5

m²K

/W) m

et m

ax. 9

60

eu

ro

so

cia

al d

akis

ola

tiep

roje

ct h

uu

rwo

nin

ge

nx

xx

da

kis

ola

tie / z

old

erv

loe

riso

latie

3 e

uro

/m² (R

d

3,5

m²K

/W) m

et m

ax. 3

60

eu

ro

do

e-h

et-z

elf

3,5

eu

ro/m

² (Rd

4

m²K

/W) m

et m

ax. 4

20

eu

ro

4 e

uro

/m² (R

d

4,5

m²K

/W) m

et m

ax. 4

80

eu

ro

bu

iten

mu

uris

ola

tie1

5 e

uro

/m² (R

d

2 m

²K/W

) me

t ma

x. 2

00

0 e

uro

xx

xx

x

sp

ou

wm

uu

riso

latie

(

0,0

65

W/m

K, s

po

uw

min

. 50

mm

bre

ed

en

vo

lled

ig g

evu

ld)

xx

xx

x

PR

EM

IES

EN

TE

GE

MO

ET

KO

MIN

GE

N

LA

ND

EN

2013

xx

6 e

uro

/m² m

et m

ax. 8

00

eu

rox

23

eu

ro/m

² (Rd

3

,5 m

²K/W

) vo

or p

rom

oto

r (hu

urd

er =

do

elg

roe

p)

xx

xx

x

xx

xx

xxx

vlo

eris

ola

tie / k

eld

eris

ola

tie6

eu

ro/m

² (Rd

1

,2 m

²K/W

) me

t ma

x. 8

00

eu

rox

xx

xx

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g

wa

rmte

po

mp

ele

ktris

ch

: 27

0 e

uro

x ((0

,87

x C

OP

) - 2,5

) x n

om

ina

al e

lektris

ch

co

mp

resso

rve

rmo

ge

n

zo

nn

eb

oile

r5

50

eu

ro/m

² co

llecto

rop

pe

rvla

kte

me

t ma

x. 2

75

0 e

uro

, ma

x. 5

0%

factu

ur

xx

xx

x

co

nd

en

sa

tieke

tel (e

nke

l vo

or b

esch

erm

de

afn

em

er)

80

0 e

uro

xx

xx

x

ko

rting

sb

on

en

erg

iezu

inig

e to

este

llen

(be

sch

. afn

.)

en

erg

iesca

n (o

nb

ep

erk

t vo

or d

oe

lgro

ep

)x

xx

bo

uw

aa

nvra

ag

vo

or 1

/1/2

01

0: v

an

af E

80

of la

ge

rE

60

-E4

1: 1

.00

0 e

uro

+ 4

0 e

uro

x (E

60

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

10

: va

na

f E6

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 1

.80

0 e

uro

+ 5

0 e

uro

x (E

40

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E5

0 o

f lag

er

E5

0-E

41

: 1.4

00

eu

ro +

40

eu

ro x

(E5

0 - E

pe

il va

n d

e w

on

ing

)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E4

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 1

.80

0 e

uro

+ 5

0 e

uro

x (E

40

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

nie

uw

bo

uw

ap

pa

rtem

en

t (1)

E8

0-E

61

: 20

0 e

uro

+ 1

0 e

uro

x (E

80

- Ep

eil v

an

de

wo

on

ee

nh

eid

)

bo

uw

aa

nvra

ag

vo

or 1

/1/2

01

0: v

an

af E

80

of la

ge

rE

60

-E4

1: 4

00

eu

ro +

20

eu

ro x

(E6

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

10

: va

na

f E6

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 8

00

eu

ro +

30

eu

ro x

(E4

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E5

0 o

f lag

er

E5

0-E

41

: 60

0 e

uro

+ 2

0 e

uro

x (E

60

- Ep

eil v

an

de

wo

on

ee

nh

eid

)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E4

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 8

00

eu

ro +

30

eu

ro x

(E4

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

gra

tis

xx

xx

x (1

)

xx

xx

x

15

0 e

uro

pe

r wa

sm

ach

ine

AA

A la

be

l of b

ete

r - ko

elk

ast A

+ la

be

l of b

ete

r

- be

sta

an

de

wo

nin

g =

aa

ng

eslo

ten

op

ele

ktric

iteits

ne

t vo

or 0

1/0

1/2

00

6 - fa

ctu

urd

atu

m tu

sse

n 0

1/0

1/2

01

3 e

n 3

1/1

2/2

01

3

- pe

r uitv

oe

ring

sa

dre

s k

an

de

pre

mie

ma

ar 1

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

ge

du

ren

de

ee

n p

erio

de

va

n 1

2 m

aa

nd

en

vo

or e

en

ze

lfde

inve

ste

ring

ve

rva

ng

ing

en

ke

l of d

ub

be

l gla

s: 1

5 e

uro

/m² (U

0

,8 W

/m²K

) me

t ma

x. 3

75

eu

ro

xx

xx

xg

as: 2

70

eu

ro x

((0,8

7 x

CO

P) - 1

) x g

eïn

sta

llee

rd g

asve

rmo

ge

n, m

ax. 1

70

0 e

uro

ve

rva

ng

ing

en

ke

l gla

s: 1

2 e

uro

/m² (U

1

,1 W

/m²K

) me

t ma

x. 3

00

eu

ro

x (1

)x

xx

- be

sch

erm

de

afn

em

er k

rijgt 5

0%

me

er p

rem

ie, b

ij de

pre

mie

va

n h

et e

-pe

il 20

% m

ee

r pre

mie

. Nie

t va

n to

ep

assin

g b

ij pre

mie

s d

oe

lgro

ep

en

be

sch

erm

de

afn

em

er.

2. F

ED

ER

AL

E O

VE

RH

EID

(fed

era

le o

ve

rhe

idsd

ien

st F

ina

ncië

n - w

ww

.min

fin.fg

ov.b

e - 0

2/5

7.2

57

.57

)

2.1

. BE

LA

ST

ING

VE

RM

IND

ER

ING

EN

ER

GIE

BE

SP

AR

EN

DE

MA

AT

RE

GE

LE

N (z

ie o

ok w

ww

.en

erg

iesp

are

n.b

e)

da

kis

ola

tie

30

% v

an

de

uitg

ave

n (in

cl. b

tw, fa

ctu

urd

atu

m in

20

13

)

(vo

or w

on

ing

min

ste

ns 5

jaa

r in g

eb

ruik

)R

d

2,5

m²K

/W m

et m

axim

um

2.9

30

eu

ro

2.2

. BE

LA

ST

ING

VE

RM

IND

ER

ING

BE

VE

ILIG

ING

WO

NIN

G T

EG

EN

INB

RA

AK

EN

/ OF

BR

AN

D

3. P

RE

MIE

S V

LA

AM

SE

OV

ER

HE

ID (w

ww

.wo

ne

nvla

an

de

ren

.be - w

ww

.en

erg

iesp

are

n.b

e o

f gra

tis te

lefo

on

nr. 1

70

0)

fun

de

ring

en

en

bin

ne

n- e

n b

uite

nm

ure

n3

0%

va

n d

e k

ostp

rijs

zie

op

me

rkin

g

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

dra

ag

vlo

ere

n (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

ma

xim

aa

l 28

.73

0 e

uro

, te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

da

kw

erk

za

am

he

de

n (n

iet d

akis

ola

tie)

- ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

20

% v

an

de

ko

stp

rijs

zie

op

me

rkin

g

bu

iten

sch

rijnw

erk

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

gro

ter d

an

28

.73

0 e

uro

te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

en

ele

ktric

iteit (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 40

.22

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

of

- pe

r uitv

oe

ring

sa

dre

s k

an

de

pre

mie

ma

ar 1

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

ge

du

ren

de

ee

n p

erio

de

va

n 1

2 m

aa

nd

en

vo

or e

en

ze

lfde

inve

ste

ring

xx

50

% fa

ctu

urb

ed

rag

(incl. b

tw) m

et m

ax. 7

50

eu

rox

x

3.1

. RE

NO

VA

TIE

PR

EM

IE

x

x (2

)

xx

(1) a

ls d

e n

ieu

we

wo

nin

g o

f he

t nie

uw

bo

uw

ap

pa

rtem

en

t he

t ge

vo

lg is

va

n e

en

vo

lled

ige

afb

raa

k e

n h

ero

pb

ou

w v

an

ee

n b

esta

an

de

wo

nin

g o

f ee

n b

esta

an

d a

pp

arte

me

nt, z

on

de

r wijz

igin

g

va

n d

e a

ard

en

de

be

ste

mm

ing

va

n d

e w

on

ing

of h

et a

pp

arte

me

nt, w

ord

en

de

E-p

eilp

rem

ies v

erd

ub

be

ld. D

e e

xtra

pre

mie

vo

or z

on

ne

bo

iler (+

30

0 e

uro

me

t aa

nvra

ag

va

n v

oo

r 01

/01

/20

12

)

wo

rdt n

iet v

erd

ub

be

ld.

xx

xx

x x

vo

or b

lusto

este

llen

, de

ure

n m

et b

ran

dw

ee

rsta

nd

va

n 1

/2

uu

r, inb

raa

kve

rtrag

en

de

ele

me

nte

n (

ve

iligh

eid

sslo

ten

,…) e

n d

iefs

tald

ete

ctie

(ala

rm,…

)

x (3

)x

(4)

ele

ktric

iteit (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 40

.22

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

of

sa

nita

ir (factu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 57

.46

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

me

t 1 p

ers

oo

n te

n la

ste

of v

oo

r

ce

ntra

le v

erw

arm

ing

e

en

ge

zin

. Be

dra

ge

n te

ve

rho

ge

n m

et 3

.22

0 e

uro

pe

r pe

rso

on

ten

laste

(factu

ren

vo

or m

ax. 7

.50

0 e

uro

)vo

orw

aa

rde

factu

ren

:

ve

rva

ng

en

va

n v

eilig

e b

inn

en

trap

- factu

ren

vo

or m

in. 1

0.0

00

eu

ro (e

xcl. b

tw)

(factu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) - fa

ctu

ren

nie

t ou

de

r da

n 3

jaa

r

De

ren

ova

tiep

rem

ie k

an

sle

ch

ts 1

ke

er o

m d

e 1

0 ja

ar a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

pe

r wo

nin

g e

n p

er b

ew

on

er. D

e p

rem

ie b

ed

raa

gt m

axim

aa

l 10

.00

0 e

uro

(2) w

on

ing

= o

ud

er d

an

25

jaa

r - (3) =

ge

en

an

de

re w

on

ing

in e

ige

nd

om

he

bb

en

en

he

t pa

nd

ze

lf be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblijfp

laa

ts - (4

) = e

nke

l ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

vo

or v

erb

ete

ring

sw

erk

za

am

he

de

n

da

kw

erk

za

am

he

de

n (p

rem

ie 1

.25

0 e

uro

)va

st p

rem

ieb

ed

rag

pe

r so

ort w

erk

bu

iten

sch

rijnw

erk

(pre

mie

1.2

50

eu

ro)

factu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

we

rkza

am

he

de

n a

an

ge

ve

ls (p

rem

ie 1

.50

0 e

uro

)w

on

ing

min

ste

ns 2

0 ja

ar o

ud

op

trekke

nd

vo

ch

t be

ha

nd

ele

n (p

rem

ie 7

50

eu

ro)

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

sa

nita

ire in

sta

llatie

s p

laa

tse

n (p

rem

ie 7

50

eu

ro)

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

nie

uw

e e

lektris

ch

e in

sta

llatie

(pre

mie

75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 28

.73

0 e

uro

, te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

risic

o o

p c

o-v

erg

iftigin

g b

estrijd

en

(ve

rsch

illen

d)

- eig

en

aa

rs m

axim

aa

l 57

.46

0 e

uro

(ve

rhu

urd

er a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or)

vo

or v

erb

ou

win

gsw

erk

za

am

he

de

n

ve

rgro

ten

of h

erb

ou

we

n v

an

de

wo

on

-, ko

ok-,

of s

laa

pve

rtrekke

nfa

ctu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

x (5

)x

x (6

)

3.2

. VE

RB

ET

ER

ING

SP

RE

MIE

xx

x (6

)

op

me

rkin

g: In

die

n u

in 2

01

3 e

en

aa

nvra

ag

ind

ien

t me

t factu

ren

vo

or b

uite

nsch

rijnw

erk

die

da

tere

n v

an

af 1

jan

ua

ri 20

12

, za

l de

pre

mie

ve

rho

og

d w

ord

en

me

t 10

% o

p h

et b

ed

rag

va

n d

e

aa

nva

ard

e fa

ctu

ren

bu

iten

sch

rijnw

erk

als

he

t bu

iten

sch

rijnw

erk

vo

ldo

et a

an

vo

lge

nd

e U

-wa

ard

en

: Uw

va

n m

axim

aa

l 1,7

W/m

²K e

n U

g v

an

ma

xim

aa

l 0,9

W/m

²K.

50

% fa

ctu

urb

ed

rag

(incl. b

tw) m

et m

in. 6

00

eu

ro e

n m

ax. 1

.25

0 e

uro

xx

x

x (5

)x

x

of s

laa

pve

rtrekke

nfa

ctu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

ze

lfde

vo

orw

aa

rde

n (in

ko

me

n e

n w

on

ing

) als

ve

rbe

terin

gsw

erk

za

am

he

de

n

- vo

or fa

ctu

ren

nie

t ou

de

r da

n 1

jaa

r - ka

n b

inn

en

ee

n p

erio

de

va

n 1

0 ja

ar 3

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

vo

or v

ers

ch

illen

de

bo

uw

on

de

rde

len

(5) =

he

t pa

nd

ze

lf be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblijfp

laa

ts - (6

) = e

nke

l ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

xx

Page 15: Licht op Landen maart 2013

15

Vroedvrouwen voor Ecuador vzw (VVE vzw) is een initiatief opgericht door een Spaanse en drie Vlaamse vroedvrouwen. De vereniging heeft als doel het verbeteren van het leven van de Ecuadoriaanse vrouw & kind.

Eén van deze vroedvrouwen is Martine Moaert uit Laar. In 2009 trok ze naar Guayaquil, Ecuador om er te werken in een gynaecologisch ziekenhuis. Daar leerde ze de Ecuadoriaanse gezondheidszorg beter kennen: de gebreken, de noden, de manier van werken van gynaecologen en vroedvrouwen, hun band met de patiënt. Zo wist ze een netwerk van connecties aan te leggen. martine ging ook op zoek naar een geschikte partner om het project op te starten. Uiteindelijk kwam zij terecht bij de Belgische vzw Eslabon Social.

Twee jaar na de oprichting van de vzw Vroedvrouwen voor Ecuador kon in samenwerking met Eslabon Social én met de steun van de Belgische Nationale Loterij het dispensarium Suazio opengaan.

Iedereen kan er terecht voor gratis algemene gezondheidsconsultaties, tandproblemen en gynaecologische consultaties. Er is ook een kleine apotheek aanwezig. Het ministerie van gezondheidszorg zorgt voor een dokter, twee vroedvrouwen en een tandarts. Het Antwerpse bedrijf ‘suAzio’ zorgt voor financiële en materiële sponsoring. De vzw Eslabon Social en vzw Vroedvrouwen voor Ecuador zorgden voor de verbouwingen van het gebouw, de algemene leiding, een verpleegkundige en materiaal. momenteel draait het dispensarium volledig met Ecuadoriaans personeel. Hierdoor vond martine de tijd om een nieuw project op te starten.

Naast het dispensarium werd een klein lokaaltje omgetoverd tot “Babbelcafé”. In dit lokaaltje kan iedereen terecht met vragen omtrent gezondheidszorg. Heel populair zijn de lessen babymassage.

evelien Menten uit Attenhoven, eveneens vroedvrouw, liep vorig jaar stage in de verloskamer in Guayaquil. Ze hielp ook mee aan de lessen babymassage van de vzw.

Recent werd er een nieuw dispensarium gebouwd in Limoncito, op een uurtje rijden van Guayaquil. Limoncito is een kleine gemeenschap waar ongeveer 120 families wonen, die leven van de landbouw. Ze wonen zeer primitief, in bamboehutten op palen. Dit dispensarium moet officieel nog opengaan maar er worden wel al lessen gegeven. martine zal er ook beginnen met consultaties voor de zwangere vrouw en voor moeder en kind.met de steun van de stad Landen zal het nieuwe dispensarium sneller kunnen opengaan.

dienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected] www.vroedvrouwenvoorecuador.be

Landen steuntVroedvrouwen voor Ecuador vzw

we

bs

ite: b

ete

rwo

ne

na

an

de

ge

te.b

e / te

l: 01

1-6

9 0

5 4

5

wo

on

info

pu

nt: s

ocia

al h

uis

La

nd

en

, 8.3

0-1

2u

wo

en

sd

ag

- en

do

nd

erd

ag

vo

orm

idd

ag

we

rke

np

rem

ie o

f be

las

ting

ve

rmin

de

ring

doe-het-zelf

aannemer

nieuwbouw

bestaande

woning

eigenaar

huurder

verhuurder

1. P

RE

MIE

S N

ET

BE

HE

ER

DE

R IN

FR

AX

(ww

w.in

frax.b

e - 0

78/3

5.3

0.2

0)

da

kis

ola

tie / z

old

erv

loe

riso

latie

6 e

uro

/m² (R

d

3,5

m²K

/W) m

et m

ax. 7

20

eu

ro

aa

nn

em

er 7 e

uro

/m² (R

d

4 m

²K/W

) me

t ma

x. 8

40

eu

ro

8 e

uro

/m² (R

d

4,5

m²K

/W) m

et m

ax. 9

60

eu

ro

so

cia

al d

akis

ola

tiep

roje

ct h

uu

rwo

nin

ge

nx

xx

da

kis

ola

tie / z

old

erv

loe

riso

latie

3 e

uro

/m² (R

d

3,5

m²K

/W) m

et m

ax. 3

60

eu

ro

do

e-h

et-z

elf

3,5

eu

ro/m

² (Rd

4

m²K

/W) m

et m

ax. 4

20

eu

ro

4 e

uro

/m² (R

d

4,5

m²K

/W) m

et m

ax. 4

80

eu

ro

bu

iten

mu

uris

ola

tie1

5 e

uro

/m² (R

d

2 m

²K/W

) me

t ma

x. 2

00

0 e

uro

xx

xx

x

sp

ou

wm

uu

riso

latie

(

0,0

65

W/m

K, s

po

uw

min

. 50

mm

bre

ed

en

vo

lled

ig g

evu

ld)

xx

xx

x

PR

EM

IES

EN

TE

GE

MO

ET

KO

MIN

GE

N

LA

ND

EN

2013

xx

6 e

uro

/m² m

et m

ax. 8

00

eu

rox

23

eu

ro/m

² (Rd

3

,5 m

²K/W

) vo

or p

rom

oto

r (hu

urd

er =

do

elg

roe

p)

xx

xx

x

xx

xx

xxx

vlo

eris

ola

tie / k

eld

eris

ola

tie6

eu

ro/m

² (Rd

1

,2 m

²K/W

) me

t ma

x. 8

00

eu

rox

xx

xx

ho

og

ren

de

me

nts

be

gla

zin

g

wa

rmte

po

mp

ele

ktris

ch

: 27

0 e

uro

x ((0

,87

x C

OP

) - 2,5

) x n

om

ina

al e

lektris

ch

co

mp

resso

rve

rmo

ge

n

zo

nn

eb

oile

r5

50

eu

ro/m

² co

llecto

rop

pe

rvla

kte

me

t ma

x. 2

75

0 e

uro

, ma

x. 5

0%

factu

ur

xx

xx

x

co

nd

en

sa

tieke

tel (e

nke

l vo

or b

esch

erm

de

afn

em

er)

80

0 e

uro

xx

xx

x

ko

rting

sb

on

en

erg

iezu

inig

e to

este

llen

(be

sch

. afn

.)

en

erg

iesca

n (o

nb

ep

erk

t vo

or d

oe

lgro

ep

)x

xx

bo

uw

aa

nvra

ag

vo

or 1

/1/2

01

0: v

an

af E

80

of la

ge

rE

60

-E4

1: 1

.00

0 e

uro

+ 4

0 e

uro

x (E

60

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

10

: va

na

f E6

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 1

.80

0 e

uro

+ 5

0 e

uro

x (E

40

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E5

0 o

f lag

er

E5

0-E

41

: 1.4

00

eu

ro +

40

eu

ro x

(E5

0 - E

pe

il va

n d

e w

on

ing

)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E4

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 1

.80

0 e

uro

+ 5

0 e

uro

x (E

40

- Ep

eil v

an

de

wo

nin

g)

nie

uw

bo

uw

ap

pa

rtem

en

t (1)

E8

0-E

61

: 20

0 e

uro

+ 1

0 e

uro

x (E

80

- Ep

eil v

an

de

wo

on

ee

nh

eid

)

bo

uw

aa

nvra

ag

vo

or 1

/1/2

01

0: v

an

af E

80

of la

ge

rE

60

-E4

1: 4

00

eu

ro +

20

eu

ro x

(E6

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

10

: va

na

f E6

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 8

00

eu

ro +

30

eu

ro x

(E4

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E5

0 o

f lag

er

E5

0-E

41

: 60

0 e

uro

+ 2

0 e

uro

x (E

60

- Ep

eil v

an

de

wo

on

ee

nh

eid

)

bo

uw

aa

nvra

ag

va

na

f 1/1

/20

12

: va

na

f E4

0 o

f lag

er

E4

0-E

0: 8

00

eu

ro +

30

eu

ro x

(E4

0 - E

pe

il va

n d

e w

oo

ne

en

he

id)

gra

tis

xx

xx

x (1

)

xx

xx

x

15

0 e

uro

pe

r wa

sm

ach

ine

AA

A la

be

l of b

ete

r - ko

elk

ast A

+ la

be

l of b

ete

r

- be

sta

an

de

wo

nin

g =

aa

ng

eslo

ten

op

ele

ktric

iteits

ne

t vo

or 0

1/0

1/2

00

6 - fa

ctu

urd

atu

m tu

sse

n 0

1/0

1/2

01

3 e

n 3

1/1

2/2

01

3

- pe

r uitv

oe

ring

sa

dre

s k

an

de

pre

mie

ma

ar 1

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

ge

du

ren

de

ee

n p

erio

de

va

n 1

2 m

aa

nd

en

vo

or e

en

ze

lfde

inve

ste

ring

ve

rva

ng

ing

en

ke

l of d

ub

be

l gla

s: 1

5 e

uro

/m² (U

0

,8 W

/m²K

) me

t ma

x. 3

75

eu

ro

xx

xx

xg

as: 2

70

eu

ro x

((0,8

7 x

CO

P) - 1

) x g

eïn

sta

llee

rd g

asve

rmo

ge

n, m

ax. 1

70

0 e

uro

ve

rva

ng

ing

en

ke

l gla

s: 1

2 e

uro

/m² (U

1

,1 W

/m²K

) me

t ma

x. 3

00

eu

ro

x (1

)x

xx

- be

sch

erm

de

afn

em

er k

rijgt 5

0%

me

er p

rem

ie, b

ij de

pre

mie

va

n h

et e

-pe

il 20

% m

ee

r pre

mie

. Nie

t va

n to

ep

assin

g b

ij pre

mie

s d

oe

lgro

ep

en

be

sch

erm

de

afn

em

er.

2. F

ED

ER

AL

E O

VE

RH

EID

(fed

era

le o

ve

rhe

idsd

ien

st F

ina

ncië

n - w

ww

.min

fin.fg

ov.b

e - 0

2/5

7.2

57

.57

)

2.1

. BE

LA

ST

ING

VE

RM

IND

ER

ING

EN

ER

GIE

BE

SP

AR

EN

DE

MA

AT

RE

GE

LE

N (z

ie o

ok w

ww

.en

erg

iesp

are

n.b

e)

da

kis

ola

tie

30

% v

an

de

uitg

ave

n (in

cl. b

tw, fa

ctu

urd

atu

m in

20

13

)

(vo

or w

on

ing

min

ste

ns 5

jaa

r in g

eb

ruik

)R

d

2,5

m²K

/W m

et m

axim

um

2.9

30

eu

ro

2.2

. BE

LA

ST

ING

VE

RM

IND

ER

ING

BE

VE

ILIG

ING

WO

NIN

G T

EG

EN

INB

RA

AK

EN

/ OF

BR

AN

D

3. P

RE

MIE

S V

LA

AM

SE

OV

ER

HE

ID (w

ww

.wo

ne

nvla

an

de

ren

.be - w

ww

.en

erg

iesp

are

n.b

e o

f gra

tis te

lefo

on

nr. 1

70

0)

fun

de

ring

en

en

bin

ne

n- e

n b

uite

nm

ure

n3

0%

va

n d

e k

ostp

rijs

zie

op

me

rkin

g

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

dra

ag

vlo

ere

n (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

ma

xim

aa

l 28

.73

0 e

uro

, te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

da

kw

erk

za

am

he

de

n (n

iet d

akis

ola

tie)

- ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

20

% v

an

de

ko

stp

rijs

zie

op

me

rkin

g

bu

iten

sch

rijnw

erk

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

(factu

ren

vo

or m

ax. 1

5.0

00

eu

ro)

gro

ter d

an

28

.73

0 e

uro

te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

en

ele

ktric

iteit (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 40

.22

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

of

- pe

r uitv

oe

ring

sa

dre

s k

an

de

pre

mie

ma

ar 1

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

ge

du

ren

de

ee

n p

erio

de

va

n 1

2 m

aa

nd

en

vo

or e

en

ze

lfde

inve

ste

ring

xx

50

% fa

ctu

urb

ed

rag

(incl. b

tw) m

et m

ax. 7

50

eu

rox

x

3.1

. RE

NO

VA

TIE

PR

EM

IE

x

x (2

)

xx

(1) a

ls d

e n

ieu

we

wo

nin

g o

f he

t nie

uw

bo

uw

ap

pa

rtem

en

t he

t ge

vo

lg is

va

n e

en

vo

lled

ige

afb

raa

k e

n h

ero

pb

ou

w v

an

ee

n b

esta

an

de

wo

nin

g o

f ee

n b

esta

an

d a

pp

arte

me

nt, z

on

de

r wijz

igin

g

va

n d

e a

ard

en

de

be

ste

mm

ing

va

n d

e w

on

ing

of h

et a

pp

arte

me

nt, w

ord

en

de

E-p

eilp

rem

ies v

erd

ub

be

ld. D

e e

xtra

pre

mie

vo

or z

on

ne

bo

iler (+

30

0 e

uro

me

t aa

nvra

ag

va

n v

oo

r 01

/01

/20

12

)

wo

rdt n

iet v

erd

ub

be

ld.

xx

xx

x x

vo

or b

lusto

este

llen

, de

ure

n m

et b

ran

dw

ee

rsta

nd

va

n 1

/2

uu

r, inb

raa

kve

rtrag

en

de

ele

me

nte

n (

ve

iligh

eid

sslo

ten

,…) e

n d

iefs

tald

ete

ctie

(ala

rm,…

)

x (3

)x

(4)

ele

ktric

iteit (fa

ctu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 40

.22

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

of

sa

nita

ir (factu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 57

.46

0 e

uro

vo

or e

en

alle

en

sta

an

de

me

t 1 p

ers

oo

n te

n la

ste

of v

oo

r

ce

ntra

le v

erw

arm

ing

e

en

ge

zin

. Be

dra

ge

n te

ve

rho

ge

n m

et 3

.22

0 e

uro

pe

r pe

rso

on

ten

laste

(factu

ren

vo

or m

ax. 7

.50

0 e

uro

)vo

orw

aa

rde

factu

ren

:

ve

rva

ng

en

va

n v

eilig

e b

inn

en

trap

- factu

ren

vo

or m

in. 1

0.0

00

eu

ro (e

xcl. b

tw)

(factu

ren

vo

or m

ax. 3

.75

0 e

uro

) - fa

ctu

ren

nie

t ou

de

r da

n 3

jaa

r

De

ren

ova

tiep

rem

ie k

an

sle

ch

ts 1

ke

er o

m d

e 1

0 ja

ar a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

pe

r wo

nin

g e

n p

er b

ew

on

er. D

e p

rem

ie b

ed

raa

gt m

axim

aa

l 10

.00

0 e

uro

(2) w

on

ing

= o

ud

er d

an

25

jaa

r - (3) =

ge

en

an

de

re w

on

ing

in e

ige

nd

om

he

bb

en

en

he

t pa

nd

ze

lf be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblijfp

laa

ts - (4

) = e

nke

l ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

vo

or v

erb

ete

ring

sw

erk

za

am

he

de

n

da

kw

erk

za

am

he

de

n (p

rem

ie 1

.25

0 e

uro

)va

st p

rem

ieb

ed

rag

pe

r so

ort w

erk

bu

iten

sch

rijnw

erk

(pre

mie

1.2

50

eu

ro)

factu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

we

rkza

am

he

de

n a

an

ge

ve

ls (p

rem

ie 1

.50

0 e

uro

)w

on

ing

min

ste

ns 2

0 ja

ar o

ud

op

trekke

nd

vo

ch

t be

ha

nd

ele

n (p

rem

ie 7

50

eu

ro)

inko

me

nsvo

orw

aa

rde

:

sa

nita

ire in

sta

llatie

s p

laa

tse

n (p

rem

ie 7

50

eu

ro)

- ge

za

me

nlijk

be

lastb

aa

r inko

me

n v

an

20

10

(aa

nsla

gja

ar 2

01

1)

nie

uw

e e

lektris

ch

e in

sta

llatie

(pre

mie

75

0 e

uro

) m

axim

aa

l 28

.73

0 e

uro

, te v

erh

og

en

me

t 1.5

00

eu

ro p

er p

ers

oo

n te

n la

ste

risic

o o

p c

o-v

erg

iftigin

g b

estrijd

en

(ve

rsch

illen

d)

- eig

en

aa

rs m

axim

aa

l 57

.46

0 e

uro

(ve

rhu

urd

er a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or)

vo

or v

erb

ou

win

gsw

erk

za

am

he

de

n

ve

rgro

ten

of h

erb

ou

we

n v

an

de

wo

on

-, ko

ok-,

of s

laa

pve

rtrekke

nfa

ctu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

x (5

)x

x (6

)

3.2

. VE

RB

ET

ER

ING

SP

RE

MIE

xx

x (6

)

op

me

rkin

g: In

die

n u

in 2

01

3 e

en

aa

nvra

ag

ind

ien

t me

t factu

ren

vo

or b

uite

nsch

rijnw

erk

die

da

tere

n v

an

af 1

jan

ua

ri 20

12

, za

l de

pre

mie

ve

rho

og

d w

ord

en

me

t 10

% o

p h

et b

ed

rag

va

n d

e

aa

nva

ard

e fa

ctu

ren

bu

iten

sch

rijnw

erk

als

he

t bu

iten

sch

rijnw

erk

vo

ldo

et a

an

vo

lge

nd

e U

-wa

ard

en

: Uw

va

n m

axim

aa

l 1,7

W/m

²K e

n U

g v

an

ma

xim

aa

l 0,9

W/m

²K.

50

% fa

ctu

urb

ed

rag

(incl. b

tw) m

et m

in. 6

00

eu

ro e

n m

ax. 1

.25

0 e

uro

xx

x

x (5

)x

x

of s

laa

pve

rtrekke

nfa

ctu

urb

ed

rag

mo

et m

inste

ns d

ub

be

le z

ijn v

an

de

pre

mie

ze

lfde

vo

orw

aa

rde

n (in

ko

me

n e

n w

on

ing

) als

ve

rbe

terin

gsw

erk

za

am

he

de

n

- vo

or fa

ctu

ren

nie

t ou

de

r da

n 1

jaa

r - ka

n b

inn

en

ee

n p

erio

de

va

n 1

0 ja

ar 3

ke

er a

an

ge

vra

ag

d w

ord

en

vo

or v

ers

ch

illen

de

bo

uw

on

de

rde

len

(5) =

he

t pa

nd

ze

lf be

wo

ne

n a

ls h

oo

fdve

rblijfp

laa

ts - (6

) = e

nke

l ve

rhu

ur a

an

so

cia

al v

erh

uu

rka

nto

or

xx

Page 16: Licht op Landen maart 2013

16

acteurs: Stany Crets, Lucas Van den Eynde

Regisseur: Frank Van mechelen

Germaine is 18 jaar in 1971. Ze woont in een arbeiderswijk in de Kempen

en droomt van een beter leven. Dan breekt in de fabriek waar haar vader

werkt een wilde staking uit die negen weken zal duren en het leven van alle

betrokkenen drastisch zal veranderen.

Deze Vlaamse ‘dramatische komedie’ van regisseur Frank van Mechelen kan

rekenen op een gemengde reeks topacteurs als Stany Crets en Lucas Van den

Eynde en aanstormend talent zoals Clara Cleymans.

Groenten uit Balen

woensdag 13 maart 2013raadzaal stadhuis • 14 uur • toegang: 2,50 euro

film & vlaai

Wat doe je als je dochter van 15 jaar haar kamer weigert op te ruimen? Wat

doe je als je zoon van 13 jaar uren achter de computer zit en helemaal geen

zin meer heeft om te praten met jou? Wat doe je als je het gevoel hebt dat je

puber van 16 jaar zich niet gelukkig voelt en uren op zijn kamer zit?

In deze lezing schetst Nathalie Heurckmans wat puberteit is en welke

gedragingen we hierin kunnen verwachten als ouder. Verder wordt er

ingegaan op een aantal moeilijke situaties tijdens deze periode en worden er

tips gegeven hoe je dit kan aanpakken. Er wordt ook een kader geschetst op

welke manier je hier anders mee kan omgaan. Een aanrader voor iedereen

met een puber in huis.

Geef een seintje als je komt.

een puber in huis Nathalie Heurckmans

maandag 18 maart 2013 raadzaal stadhuis • 20 uur • gratis toegang

lezingblikopener

dienst cultuurtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

Page 17: Licht op Landen maart 2013

17

Ben jij altijd al jaloers geweest op clowns en andere ballonkunstenaars?

Heb jij goesting en kriebelende vingers om zelf aan de slag te gaan

met ballonnen? Wij hebben Bram Parola uitgenodigd, een échte

ballonkunstenaar en veelgevraagd ballonartiest in hart en nieren.

Zowel volwassenen als kinderen kunnen deze leerrijke en amusante

workshop volgen. We beginnen met basisfiguren en kunnen eventueel

overgaan naar meer geavanceerde technieken en figuren.

Ballonplooien

woensdag 20 maart 2013gc Amfi • 19.30 uur • toegang: 10,00 euro

Jeugdboekenweek 2013een zee van tijd

2 tot 17 maart 2013

jeugdboekenweek

workshop

De Jeugdboekenweek 2013 vindt plaats van 2 tot 17 maart en is het

grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen

Dit jaar neemt de Jeugdboekenweek de tijd, met als slogan een zee van tijd. Ze kijkt naar het verleden en richting toekomst, telt de dagen van de

week en ziet de seizoenen passeren. Ze is opgejaagd en ze verveelt zich. Ze

denkt na over de eeuwigheid. Ze zet de tijd stil. Ze zoekt het juiste verhaal

en laat het voor altijd duren.

Voor de leerlingen van de eerste graad bieden we een

poppentheatervoorstelling aan van Poppentheater Sloef. Alle scholen

zijn ingeschreven!

De leerlingen van de tweede en derde graad kunnen deelnemen aan het

bibspel. Dit jaar werken we vanuit het vervolgverhaal “Loewie en het mysterieuze boek” samen naar een climax toe! Het vervolgverhaal werd

geschreven door jeugdauteur Kristien Dieltiens en is geïllustreerd door

Benjamin Leroy.

bibliotheek Landentel. 011 88 79 06e-mail [email protected]

Page 18: Licht op Landen maart 2013

18

VRIJe tIJD

Ik, ondergetekende,

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

wonende

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

tel., gsm, mailadres

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

stel mij kandidaat om te zetelen in het beheersorgaan van de openbare bibliotheek van Landen.Ik beken mij tot de volgende ideologische en/of filosofische strekking (niet verplicht):

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gedaan te Landen op

.............................................................................

Handtekening

Elke erkende openbare bibliotheek moet beschikken over een adviesraad, die ten dele bestaat uit gewone bibliotheekgebruikers.Die adviesraad moet na elke gemeenteraadsverkiezing opnieuw samengesteld worden.

Elke inwoner van Landen krijgt nu dus de kans om gedurende zes jaar in dat adviesorgaan (of “beheersorgaan”) te zetelen.

Het beheersorgaan van de bibliotheek volgt het reilen en zeilen van de bibliotheek in al zijn aspecten (werkingsmiddelen, collecties, activiteiten, openingstijden, scholenwerking, ouderenwerking, …), spreekt zich uit over wenselijke evoluties, activiteiten en organisaties, en formuleert haar adviezen naar het bestuur van de stad Landen toe.

Hiertoe vergadert het orgaan enkele malen per jaar, samen met de bibliothecaris en (eventueel) met de schepen bevoegd voor de bibliotheek. Deze vergaderingen gaan normaliter ’s avonds door in de bibliotheek van Landen.

Je kan je nu kandidaat stellen om te zetelen in het beheersorgaan van de openbare bibliotheek, en dit tot31 maart 2013.

Best gebruik je hiervoor onderstaand strookje dat je ingevuld bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen van Landen, Stationsstraat 29, 3400 Landen. Je kan het strookje afgeven aan de receptie van het stadhuis of in de bibliotheek of je kandidatuur ook gewoon mailen naar [email protected].

Overeenkomstig de wetgeving op de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen kan je de strekking tot dewelke je je bekent, meedelen bij jouw kandidatuurstelling (niet verplicht).

Wij zoeken kandidaten voorde adviesraad openbare bibliotheek!

Page 19: Licht op Landen maart 2013

VRIJe tIJD

19

Hulp gezocht!

Jaarlijks komen meer dan 600 kinderen naar onze Buitenspeeldag. Wij zijn dan ook dringend op zoek naar gemotiveerde mensen om een handje toe te steken. Om alles in goede banen te leiden zoeken wij verantwoordelijke mensen die toezicht willen houden over een speeltoestel. Zo wordt het een veilige en fijne speelnamiddag voor alle deelnemende kinderen. Heb je interesse? Neem dan snel contact op met de dienst jeugd.

Buitenspeeldag op woensdag 27 maart 13.30 - 16.30 uur

Eindelijk is het weer zover! Berg maar snel die dikke jassen en winterspullen op want het is tijd voor de eerste zonnestralen en het heerlijke groene gras. Er is niets zo fijn als buiten ravotten met je vriendjes. De Buitenspeeldag is een initiatief van de kindertv-zender Nickelodeon en de Vlaamse overheid waarbij kinderen worden aangezet om buiten te sporten en spelen. Tijdens de Buitenspeeldag kleurt het televisiescherm van Nickelodeon volledig zwart. Ook dit jaar wil de stad Landen alle kinderen verwelkomen om lekker te komen ravotten. We bouwen het park om tot een heus pretpark waar verschillende sport- en spelactiviteiten worden georganiseerd voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Hou dus zeker woensdagnamiddag 27 maart 2013 vrij in jullie drukke agenda voor een dag boordevol speel- en spelplezier.

dienst jeugdtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

Wil je jouw activiteit méér bekend maken? Voer dan alles in één keer in bij de UITdatabank!

De UiTdatabank bundelt het cultuuraanbod in Vlaanderen en maakt het meteen ook vlot toegankelijk voor een breed publiek. Tal van media-partners maken gebruik van de UiTdatabank voor hun cultuur- en vrijetijdsagenda’s. Zij nemen de informatie over voor hun cultuuragenda’s op websites, in kranten, etc. Bovendien verschijnen alle ingevoerde activiteiten niet alleen op de Uit-kalender van je eigen stad of gemeente maar ook op de cultuursite www.UiTinVlaanderen.be.

Je hoeft maar één keer al jouw activiteiten in te voeren in de UiTdatabank om jouw aanbod op een heleboel plaatsen te zien verschijnen. Invoeren is volledig gratis, maar je moet je vereniging wel eerst registreren via de uIt-ID.

Hoewel de focus ligt op culturele informatie, kunnen heel wat verschillende soorten activiteiten worden ingevoerd zoals tentoonstellingen, concerten, allerhande podiumvoorstellingen, fuiven, workshops, cursussen, opendeurdagen, beurzen, sportevenementen, toeristische informatie, … Voorwaarde is wel dat de activiteit voor iedereen toegankelijk is, dus niet leden-activiteiten of privé-bijeenkomsten.

Ga naar www.uitinvlaanderen.be of www.uitdatabank.be en maak via de eenvoudige handleiding je eigen UIT-ID voor jezelf of je vereniging! Heb je toch hulp nodig? Neem dan contact op met de cultuurdienst!

dienst cultuurtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

Page 20: Licht op Landen maart 2013

VRIJe tIJD

20

Rock Landen organiseert eerste Rock Rally!

Omdat rock rally’s enorm in zijn en dé kans bij uitstek bieden om lokaal talent als eerste te spotten, kon Rock Landen natuurlijk niet achterblijven. Toen de kans zich aanbood om in het kader van het “Ontmoet je buren”-project een heus interregionaal rock rally concours op poten te zetten, werd er dan ook geen seconde getwijfeld.

Het project wil een uitwisseling creëren tussen drie aan elkaar grenzende regio’s - Hageland, Haspengouw en Hesbaye brabançonne - op verschillende streekgebonden gebieden. En het toeval wil nu net dat elk van die regio’s over een geweldig eigen intercultureel festival beschikt! Rock Landen, Inc’Rock uit Incourt en het ReLeaSe! festival van Borgloon organiseren elk een rock rally in de loop van het voorjaar 2013. De winnaar van zo’n rock rally zal niet alleen in de eigen stad het podium mogen betreden, maar wordt ook op pad gestuurd naar de twee andere festivals om daar te tonen wat voor talent er leeft bij de buren!

De RL Rock Rally vindt plaats op zaterdag 6 april in gc Amfi te Landen en hoopt alle jonge muziektalenten uit de buurt te verwelkomen in een spannende strijd om de titel.

infowww.rocklanden.be

Beste onbekende

Vind jij het ook fijn om pintjes te drinken in het weekend, een glas melk op zondagochtend en te genieten van een hamburger op zondagavond? En voel je ergens tussen je dikke en net iets minder dikke teen een onbekend gevoel om je ergens voor in te zetten? Aan iets te bouwen? En hou je van muziek? Of ben je gewoon verliefd op die knappe binken en jonge deernen van de organisatie van Rock Landen? Dan bieden wij jou de ideale oplossing!

Wij hebben heel wat nieuwe werkgroepen en zijn op zoek naar creatieve geesten om onze werking te verbreden en verantwoordelijkheden op te nemen. We zoeken zowel mensen om mee te denken over toffe promo-acties, sponsoring, de logistieke uitbouw alsook de creatieve vormgeving van het festival, tot zelfs het schrijven van toffe teksten zoals deze voor Rock Landen 2013. Grijp je kans en stuur nu een mail naar [email protected]. Voor je het weet, werk je mee aan het mooiste project van Landen (en omstreken, jawel!), zit je in een toffe groep, word je verliefd en drink je elke dag pintjes!

Page 21: Licht op Landen maart 2013

MILIeu

21

Betaal EcoWerf-compostmet ecocheques!

Je kan bij het Intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf compost aankopen met ecocheques. Een ecocheque is een cheque die een werkgever aan zijn werknemers kan bieden als extra-legaal voordeel en is bestemd voor de aankoop van ecologische producten en diensten, zoals spaarlampen, isolatiemateriaal of compost. Zowel de Eco Pass (Sodexo) als de EcoCheque (Edenred) worden aanvaard.

EcoWerf-compost is een milieuvriendelijk kringloopproduct, gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval. Na mechanische uitsortering en verkleining wordt het organisch materiaal gedurende vijf weken in een vochtige, warme hal door micro-organismen omgevormd tot compost. Nadien rijpt de gezeefde compost nog een vijftal weken na. EcoWerf-compost draagt een Vlaco-label dat compost van de allerhoogste kwaliteit garandeert.

Compost kan je zelf afhalen bij EcoWerf of in grote hoeveelheden in bigbags aan huis laten leveren. Voor meer informatie of voor de aankoop van EcoWerf-compost kan je terecht op www.ecowerf.be of 0800 97 0 97

Hoge boetes voorsluikstort en zwerfafval!Sluikstort en zwerfafval zijn voor vele Landenaren een bron van ergernis en berokkenen bovendien veel schade aan het milieu. Een sigarettenpeuk “leeft” nog twee jaar verder, een stukje kauwgom nog minstens 20 jaar! Een drankblikje blijft levenslang bestaan…

Wat is zwerfafval?Zwerfvuil is het afval dat langs de straten wordt achtergelaten door onachtzame burgers. Dit kan een snoeppapiertje, een leeg blikje, een bananenschil, … zijn.

Wie doet het?Iedereen kan het op zijn of haar geweten hebben want zwerfvuil is snel weggegooid. Toch doet iedereen alsof dit afval van “niemand” is.

Wie is het slachtoffer?Wij allemaal! Zwerfafval ontsiert de buurt. Bovendien moet iemand het opruimen en vaak zijn dat de stadsarbeiders. En natuurlijk lijdt de natuur er onder!

Wat is sluikstorten?Sluikstorten is het bewust dumpen van afval door burgers die niet willen betalen voor de ophaling en de verwerking ervan. Ze laten liever de hele maatschappij mee opdraaien voor hun ontoelaatbaar gedrag. Enkele voorbeelden: achtergelaten autobanden, grasmaaisel in de bermen, een plastic zak met huisvuil in een openbare vuilnisbak of langs de kant van de weg, …

Niet bestraft? Dat dacht je maar!Wie zwerfvuil achterlaat, kan hiervoor beboet worden. De boetes kunnen oplopen tot 250 euro. Wie op sluikstorten betrapt wordt, riskeert een administratieve geldboete tot 250 euro of wordt strafrechtelijk vervolgd.

maar wist je dat vuilniszakken die te vroeg worden buitengezet ook als sluikstort worden beschouwd?

In Landen gebeurt de ophaling van huisvuil op dinsdag. Zorg ervoor dat je huisvuil dinsdagochtend om 7 uur buiten staat. Opgelet, je mag de vuilniszakken op maandagavond niet voor 20 uur buitenzetten! Ook niet-opgehaalde zakken die niet tijdig worden binnen gehaald - ten laatste de dag nadien -, worden aanzien als sluikstort.

HondenpoepEr is niets zo vervelend als hondenpoep. Zorg voor je trouwe viervoeter, maar ook voor je buurt. Hou je hond aan de leiband, doe zijn kakje in een zakje en gooi het daarna in een vuilnisbak.Wie zijn hond laat loslopen of hondenpoep achterlaat, riskeert een boete tot maximum 250 euro.

Page 22: Licht op Landen maart 2013

MILIeu

22

Composteren, zo doe je dat! Thuiscomposteren biedt een uitstekend alternatief voor de dure huisvuilzak en de GFT-bak die je tuin of terras ontsiert.

ComposterenBij composteren zetten kleine organismen zoals wormen, bacteriën, schimmels, … tuin- en keukenresten om tot compost. Het voordeel hiervan is dat het huishoudelijk afval vermindert en bovendien levert het een uitstekende bodemverbeteraar voor de tuin op.

een waardevolle keuzeOngeveer 50% van ons afval is van organische oorsprong. Het inzamelen en verwerken van dit afval kost handenvol geld. We kunnen dit afval thuis perfect composteren en op deze manier de natuurlijke kringloop sluiten. Zo verkleinen we de afvalberg en besparen we kosten voor onszelf en voor de gemeenschap.

De stad Landen geeft elk gezin één gratis compostbak of compostvat! Surf naar www.landen.be en vraag je gratis compostbak aan via het webloket (algemene formulieren) of haal je aanvraagformulier bij de dienst leefmilieu. Zo heb je alle ingrediënten in huis om zelf aan de slag te gaan.

De spelregelsZoals alle levende wezens hebben de afbraakorganismen in de compost behoefte aan voedsel, vocht en zuurstof. Een goede verhouding tussen groen en bruin materiaal zorgt voor de ideale composteeromstandigheden. Groen materiaal zoals gras, groente- en fruitresten breekt snel af en zorgt voor vocht. Bruin materiaal zoals takken, twijgen en verhakseld hout, dient voor voldoende verluchting en zorgt ervoor dat het composteerproces geen rottingsproces wordt.

Drie systemen op een rij

Het compostvat is hét systeem bij uitstek voor een kleine tuin. Voor het weinige tuinafval en de dagelijkse portie groente- en fruitresten biedt het goede verteringsomstandigheden. Je installeert een compostvat bij voorkeur op een zonnige plaats.

Het opstartenZorg ervoor dat de gaten in de bodemplaat open zijn en dat de plaat de aarde niet raakt. Dit doe je door bijv. tegels onder de bodemplaat te plaatsen, dit zorgt voor een extra luchtstroom. De romp van het vat wordt op de bodemplaat geplaatst. Begin met een 10 cm dikke laag structuurmateriaal van bijv. takjes, houtsnippers, stro.

Het dagelijks gebruikHou een voorraad bruinmateriaal bij de hand: een zak houtsnippers, dorre bladeren of stro. Telkens je groen materiaal in het vat gooit, kan je onmiddellijk wat bruin materiaal toevoegen. Zo verkrijg je een goed evenwicht tussen bruin en groen materiaal. Dit is vooral belangrijk in de zomermaanden.

Je kunt tussendoor een beluchtingsstok gebruiken om schouwen te trekken en zo de luchtcirculatie te bevorderen.

De compostbakIs je tuin meer dan een paar 100 vierkante meter groot of is de hoeveelheid afval die je regelmatig in je tuin verzamelt te veel voor een compostvat? Kies dan een compostbak.

Het opstartenEen compostbak plaats je direct op de grond, bij voorkeur in de schaduw om uitdrogen te vermijden. Ook hier breng je onderaan een 10 cm dikke structuurlaag aan. Daarna kan je de compostbak vullen. Zorg daarbij voor voldoende afwisseling tussen groen en bruin materiaal. Een compostbak kan je ook zelf maken met enkele houten paletten.

Omzetten en oogstenOm het proces gaande te houden wordt zuurstof in de hoop gebracht door hem “om te zetten”, d.w.z. te keren. Als je maar één bak hebt, kun je de verschillende elementen wegnemen. Daarna installeer je de bak opnieuw naast de stapel en schep je daarin de halfverteerde compost.

De composthoopmet een composthoop kan je vrij grote hoeveelheden groenafval verwerken. Het is dus de geknipte composteermethode voor wie een grote tuin heeft. Een composthoop bouw je best in lagen op tot een hoogte van ongeveer 1,5 meter: kleiner heeft weinig zin want dan verdampt er te veel water langs de zijkanten en verdwijnt er veel warmte. Voor het opzetten gebruik je grof materiaal zoals houtsnippers, versnipperde stengels of stro. Een grondige snoeibeurt in een grote tuin levert vaak voldoende grof materiaal. meng zoveel mogelijk “groen” en “bruin” materiaal onder mekaar. Gras- en fruitresten verspreid je best over de hele oppervlakte van de hoop of meng je met snippers of bladeren.

Nog enkele composttips- Start je compostvat, -bak of –hoop bij voorkeur op in het

voorjaar.- Afwisseling: hou de verhouding groen en bruin materiaal in

de gaten.- Lucht: verlucht je vat regelmatig met een beluchtingsstok en

je bak of hoop door hem om te zetten.- Te nat? Gebruik meer bruin materiaal: takken, houtsnippers, … - Te droog? Zorg voor meer groen materiaal zoals gras en

groente- en fruitresten of besproei met water.- Vraag je gratis compostvat of -bak aan.

De dienst leefmilieu heeft heel wat brochures op maat beschikbaar. Wij helpen je graag verder.

dienst leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Page 23: Licht op Landen maart 2013

MILIeu

23

Het is geen slecht idee om af en toe eens stil te staan bij je eigen mobiliteit. Heb je wel een auto nodig voor elke verplaatsing die je doet? Veel van onze dagelijkse bestemmingen kan je makkelijk met de fiets afleggen, daar hoef je geen Tom Boonen voor te zijn.

Jong geleerd … met de fiets naar schoolGedaan met files aan de schoolpoort! Naar school fietsen maakt kinderen zelfstandiger en fitter. Schoolfietsen kan ook onder begeleiding: dat heet dan fietspooling.

Het ware leven … met de fiets naar het werkAlleen met de auto naar het werk rijden betekent een behoorlijke hap uit je gezinsbudget.Wil je tijdig en stressvrij op het werk aankomen? Neem dan de fiets! Informeer bij je werkgever naar de fiscaal interessante fietsvergoeding. Sommige bedrijven stellen zelfs bedrijfsfietsen ter beschikking. Als het niet mogelijk is om je woon–werkafstand per fiets af te leggen, combineer dan. Wandel of fiets tot aan het station en vervolg je weg met het openbaar vervoer of rij samen met anderen.

Buurtwinkelen … waarom met de auto?Een vijfde van onze verplaatsingen dient om te winkelen, vaak minder dan vijf km van huis. Neem de fiets en winkel zonder parkeerstress. In een rugzak of fietstas kun je verrassend veel opbergen. De brandstofkosten en de CO² -uitstoot spaar je alvast uit. Om je op weg te helpen kan je bij de dienst leefmilieu een praktische fietstas kopen tegen de extra voordelige prijs van 11,20 euro.

Recreatie op twee wielenmet de auto naar de sporthal, het tennisveld, het zwembad of de fitnesszaal, geef toe: het klinkt een beetje gek. Neem de fiets, dat is meteen je opwarming en achteraf je cooling down.

Met de fiets heb je altijd prijs- een betere conditie en gezondheid- een schonere leefomgeving- je spaart geld uit!

Neem deel aan “Mijn korte ritten”Laat voor korte afstanden je auto staan en doe mee aan “mijn korte ritten”! Deze campagne loopt van 21 maart tot 21 april 2013. Onderteken het korteritten-contract en engageer je, samen met familie, vrienden, collega’s, … om 20% van je korte autoritten te vervangen door fietsen of stappen. Schrijf je in via www.mijnkorteritten.be en sluit je aan bij de groep LANDEN. Je ontvangt dan een logboek en een flyer van de campagne. Noteer je uitgespaarde autokilometers en bezorg het logboekje voor 3 mei aan de dienst of geef je ritten voor 12 mei in op www.mijnkorteritten.be. Zo maak je kans of een mooie prijs: een fietsgps of leuke waardebonnen.

maak bovendien kans op een handige smartphone door een origineel berichtje te posten op de facebookpagina van mijn korte ritten. Op 13 mei wordt het leukste bericht gekozen.Tip: hoe meer vind-ik-leuks je bericht heeft, hoe meer kans je maakt.

dienst leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Met de fiets mis je niets!

Page 24: Licht op Landen maart 2013

OP StaP IN LaNDeN

Evenementenkalender maart 2013

Van zaterdag 2 tot zondag 17 maart 2013 - Jeugdboekenweek “een zee van tijd”

alle info in de bib, tel. 011 88 79 06, [email protected]

Woensdag 6 maart 2013 - Breilessen

Uur: 19 uurPlaats: GertrudishofOrg.: Femma LandenInfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

Zondag 10 maart 2013 - Sponsorzwemmen

Uur: vanaf 13.30 uurPlaats: zwembad LandenOrg.: LSVZ, b.strong en sportdienstInfo: [email protected], 011 83 20 18

Woensdag 13 maart 2013 - Film & Vlaai “Groenten uit Balen”

Uur: 14 uurPlaats: raadzaal stadhuisOrg.: Landen cultuurt!Info: [email protected], 011 88 03 16

Zondag 17 maart 2013 - Lentefeest - pannenkoeken - tentoonstelling knutselwerkjes leerlingen

Uur: van 14 tot 18 uur Plaats: GBS Neerwinden, Laarstraat 21 te Neerwinden.Org.: GBS Neerwinden, Stefaan mombaers, 016 78 81 62.

Maandag 18 maart 2013 - Lezing blikopener “een puber in huis” door Nathalie Heurckmans

Uur: 20 uur Plaats: raadzaal stadhuisOrg.: Landen cultuurt!Info: [email protected], 011 88 03 16

Maandag 18 maart 2013 - Lijndansen

Uur: 19.30 uurPlaats: OC WingOrg.: Femma NeerwindenInfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

Dinsdag 19 maart 2013 - Seniorenfeest: viering van de 70-, 80- en 90-jarigen, optreden van de Romeo’s

Uur: 13 uurPlaats: stadshalOrg.: OARInfo: dienst welzijn, [email protected], 011 69 05 41

Woensdag 20 maart 2013 - Breilessen

Uur: 19 uurPlaats: GertrudishofOrg.: Femma LandenInfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

Woensdag 20 maart 2013 - Workshop “Ballonplooien”

Uur: 19.30 uurPlaats: gc AmfiOrg.: Landen cultuurt!Info: [email protected], 011 88 03 16

Zaterdag 23 maart 2013 - Restaurantdag

Uur: 17 tot 20 uurPlaats: GBS Walshoutem, Walshoutemstraat 55 te Walshoutem.Org.: GBS Walshoutem, Stefaan mombaers, 016 78 81 62

Dinsdag 26 maart 2013 - Kookles

Uur: 19.30 uurPlaats: LindenhofOrg.: KVLV OverwindenInfo: Gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

Woensdag 27 maart 2013 - Bloemschikken voor Pasen

Uur: 19.30 uurPlaats: OC WingOrg.: Femma NeerwindenInfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

Woensdag 27 maart 2013 - Buitenspeeldag

Uur: 13.30 - 16.30 uurPlaats: RufferdingeparkOrg.: jeugddienstInfo: [email protected], tel. 011 88 03 16

Maandag 1 april 2013 - Fietstocht

Uur: 8.30 uurPlaats: vertrek OC WingOrg.: Femma NeerwindenInfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

Ren je fit - 5 km lopen in 10 weken - elke woensdag en vrijdag om 19.45 uur

Start nieuwe reeks op woensdag 3 april 2013Plaats: sporthalOrg.: Landense Joggingclub vzwInfo: Janick Debroux, 0499 59 12 63