LICHT op Eindhoven, editie December 2010

28
Columns Leon van der Zanden, Désirée Verkaaik Uit Eten De lekkerste friet van Eindhoven Film Eindhovens Film- festival, filmrecensies december 2010 nummer 10 jaargang 1 www.lichtopeindhoven.nl Serious Request Glazen Huis verlicht Eindhoven gratis New Kid Richard: ??????

description

LICHT op Eindhoven, December 2010

Transcript of LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Page 1: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

ColumnsLeon van der Zanden, Désirée Verkaaik

Uit EtenDe lekkerste friet van Eindhoven

FilmEindhovens Film- festival, filmrecensies

december 2010nummer 10 jaargang 1www.lichtopeindhoven.nl

Serious RequestGlazen Huis verlicht Eindhoven

grat

isNew Kid Richard:??????

Page 2: LICHT op Eindhoven, editie December 2010
Page 3: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Voorwoord

Film in Eindhoven, heel normaalEindhoven is al jaren een filmstad, eigenlijk zonder dat iemand het weet. Er zijn bios-copen, filmhuizen en plekken waar je op de meest onverwachte momenten een goede (kunst)film kunt zien. Bovendien gaan veel semiprofessionele filmmakers niet meer naar de Randstad maar kiezen juist 040 als inspirerende plek.

Dit jaar is er een nieuwkomer aan ons filmfirmament: de eerste editie van EFF, het Eindhovens Film Festival, van 17 t/m 19 december bij BROET op Strijp-S. Tijdens EFF kunnen filmmakers laten zien wat ze kunnen én kans maken op een van de Gou-den Camera’s. Bovendien worden er masterclasses gegeven door bekende filmmakers als Paul Ruven en Frank Lammers. Naast EFF is er deze donkere maand nog zoveel meer te doen: lees bijvoorbeeld over het Glazen Huis en het interview met New Kids.

Veel leesplezier!

3 LICHT

Frans BrokBROET

Page 4: LICHT op Eindhoven, editie December 2010
Page 5: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

LICHT op Eindhoven is een maandelijkse uitgave van Asega Media. www.asega.nl

RedactieCharlotte Backx, Saskia ‘t Lam, Ruud van Bergen, Aleksandra Spies, Eveliene Sanders, Anouk van den Berk

HoofdredactieFrank van Bergen

EindredactieMarjolein Simons

FotografieKim Pattiruhu;Brendy Wijdeven; Shirley Coenen; Tommy Fotografie; Camiel Donders; Jeroen Hofman; Mick de Lint

AdvertentiesAnouk van den Berk, Bob Oostelbos, Pleun Bierkens

Vormgevingwww.ontwerpkern.nl

CoverHuub Smit door Jeroen Hofman

BladmanagementBob Oostelbos

DrukDrukkerij Hendrix

DistributieLICHT op Eindhoven wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren en is onder meer verkrijgbaar bij café’s, restaurants, bioscopen, galerieën, supermarkten, hoger en middelbaar beroepsonderwijs, TUE, theaters, musea, sportcentra, VVV Eindhoven, bibliotheken, winkels, amusementsparken, etc. in Eindhoven.

ContactLicht op EindhovenPostbus 9202, 5000 HE TilburgTelefoon: 013 545-3298Internet: www.lichtopeindhoven.nlEmail: [email protected]

Copyright en disclaimerHet overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de Auteurswet is niet toegestaan.

© 2010 LICHT op Eindhoven. Asega Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten.

29

InhoudColofon

Leon van der Zanden

07 Column

Serious Request 2010

08 Coverstory

Nieuw, tips en prijsvragen

06 Lichtkrant

12 Interview:

Huub Smit

14 Speedfest en

Persistence Tour

15 Popronde 2010

16 Uit eten bij... Friettenten18 Eindhovens Film Festival19 Filmagenda20 Column20 Kunstagenda21 Agenda25 Live muziek26 Schrobbelèr drinken met...

Page 6: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

LichtkrantMail ons dan op [email protected]

Wie wordt Eindhovens Trots van 2010? Dat weten we tijdens een grote gratis feestavond in het Stadswandelpark- paviljoen op 10 december. De genomineerde met de meeste stemmen krijgt de Pauw-award. De avond wordt opgeluisterd door de muzikale klanken van onder meer Peter Koelewijn. Eindhovens Trots is een stadspromotiecampagne die Eindhovenaren helpt trots te blijven op hun stad. Voor meer informatie, check www.eindhovenstrots.nl

Van 3 december t/m 2 januari 2010 is Eindhoven Dé Winterstad bij uitstek! De binnenstad is feeëriek versierd en de agenda staat bol van winterse activi-teiten. Met dit jaar het Glazen Huis van 3FM Serious Request als grote publiekstrekker. Een week voor kerst sluiten 3 dj’s zich zes dagen zonder eten op in het Glazen Huis op de Markt, om via betaalde verzoekplaten van luis-teraars geld in te zamelen voor het goe-de doel. Dit jaar staan de schaatsbaan en het ijsbaancafé op het Wilhelminaplein.Meer informatie op pagina 8.

Trots van Eindhoven

Winter Wonderland

Eindhoven Winterstad

Tips?

LICHT 6

Samenstelling: Frank van Bergen

Op 19 december houdt het Historisch Openluchtmu-seum Eindhoven een middeleeuwse kerstmarkt. U kunt deze dag in een unieke sfeer kerstshoppen in het weer tot leven gekomen middeleeuws stadje Endehoven. Op het marktplein van Endehoven staan diverse handelaren garant voor unieke en exclusieve cadeaus, zoals kaarsen, kruiden, messen, aardewerk, sieraden, lederwaren, speel-goed, manden, houten keukengerei en schapenvachten.

Historische kerstmarkt

Het is net een sprookje in IJssportcentrum Eindhoven met Winter Wonderland! Van 24 december t/m 9januari 2011 kan jong en oud deelnemen aan clinics, tourtochten, wedstrijdjes en activiteiten. Daarnaast kan iedereen altijd in een knusse, winterse ambiance, vrij schaatsen. Van 24 december t/m 9 januari 2011. www.ijssportcentrum.nl

Page 7: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Het Philips’ Philharmonisch Koor en de Philips Harmonie geven op 18 december voor de eerste keer in hun lange bestaan samen een concert. Deze twee Philips mu-ziekgezelschappen zorgen voor een sfeervolle avond met een gevarieerd kerstprogramma.

De New Years Party van het Beursgebouw kan niet ongestoord voorbij gaan. Met een dikke line-up met onder andere Billy the Klit, D-Rashid, Erick E, Gregor Salto en Quintino kan het nieuwe jaar feestelijk ingeluid worden in het Beurgsgebouw Eindhoven.

Kerstconcert PPK & PH

Eleven in Heaven

LichtGisteren liep ik rond een uur of acht door onze nieuwere

winkelstraten en waande me opeens in Oost-Europa.

Maar dan vóór de val van de muur. Allemaal teneer-

geslagen blikken en koude vlagen in het voorbij gaan.

Voelde me heel alleen in een te stille stad.

Natuurlijk spelen de donkere koude dagen een rol, maar

het zit ook niet in Eindhoven om warmte te geven. Bij

Berlage, of in Plaza Futura, de Heremiet, La Folie of in het

Parktheater vind je vaak een goeie sfeer, maar ga je de

drempel over, dan is het weg.

Wat is het dan dat sfeer maakt? De mensen natuurlijk.

Maar de omgeving dient hun warmte vast te houden en

het liefst aan te wakkeren. Oude gebouwen waar al sfeer

in zit, mooie belichting en een warm kloppend hart dat

alles doorbloedt. Dat heeft Eindhoven van oudsher niet en

dat kun je er later niet in fabriceren. Sfeer is kaarslicht en

geen gloeilamp.

Maar nu, dit teruglezend, denk ik: het zit in mij. Zit ik hier,

als een ouwe zure sok, op mijn stad te zeiken.

Ik ben ook niet echt een verwarmend lichtje. Morgen ga

ik overdag wandelen, en de eerste die mij aanspreekt

trakteer ik op een kop warme chocolademelk.

Leon van der Zanden is cabaretier en schrijft voortaan elke maand een column voor LICHT.

7 LICHT

column

Page 8: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

LICHT 8

Het is bijna zover: na lang wachten arriveert het Glazen Huis van 3FM Serious Request op de Markt in Eindhoven. De acties om geld in te zamelen voor het Rode Kruis schieten als paddenstoelen uit de grond. Van kleine initiatieven als het inzamelen van statiegeld tot ambitieuze acties zoals een glazen huis onder water: er wordt hard gewerkt aan goe-de ideeën. LICHT spreekt een aantal initiatiefnemers met het hart op de goede plaats.

Glazen Huis verlicht Eindhoven

Serious Request 2010

Tekst: Frank van Bergen

Page 9: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

9 LICHT

coverstory

Enkele maanden geleden werd al bekend gemaakt dat het Glazen Huis dit jaar in Eindho-ven zou gaan neerstrijken. Eind november werd ook nog eens bekend gemaakt dat 3FM dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zich vanaf 18 december zes dagen laten opsluiten in het Glazen Huis en vanuit daar aandacht vragen voor het doel van 3FM Serious Request 2010. 3FM zendermanager Wilbert Mutsaers: “Ze eten die dagen niets en maken mooie radio en TV met één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de stille slachtoffers van aids in Afrika. Dat zijn kinderen. Kinderen die hun ouders verliezen aan aids, verliezen hun toekomst. En daar wil 3FM samen met het Rode Kruis iets aan doen.”

Veiling >> Iedereen draagt zijn of haar steen-tje bij. Sportspeciaalzaak Heuvelsport in de Heuvelgalerie, bijvoorbeeld, die voetbalshirts gaat veilen. “Als voetbalspecialist van Eind-hoven willen wij ook ons steentje bijdragen aan dit goede doel”, vertelt de eigenaar. “Wij willen zoveel mogelijk geld inzamelen door middel van een veiling van gesigneerde voetbalshirts van clubs als Twente, Heere-veen, Ajax, Club Brugge en natuurlijk PSV. De voetbalshirts zullen worden uitgereikt door bekende voetballers.”

Sponsorloop >> Serge Van Autreve gaat op 19 december het traject Eindhoven – Antwerpen, van het ene naar het andere glazen huis, lopend af-leggen. Het gaat hier om een afstand van 130 kilometer. Serge loopt door meerdere steden en gemeenten. Mensen kunnen daar aansluiten bij de sponsorloop.

Mode >> Fashion Rocks! Een avondvul-lend modespektakel in de Krabbedans, vol met modeshows van Nederlandse ontwerpers en live acts als Nikki, Daniëlle, Ape Not Mice, Whatever. “Een heerlijke avond voor de echte fashionista die zich voor de kerst nog even wil laten gaan. De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede van het glazen huis en dus het Rode Kruis!” aldus organisator Meike Cremers.

Piano Request >> Piazza Center organi-seert op dinsdag 21 december in de middag en avond Piazza Piano Request. In het winkelcentrum aan het 18 Septemberplein in Eindhoven zit pianist Joep Hullegie in een romantische ambiance klaar om voor het winkelend publiek verzoeknummers te spe-len. Mensen kunnen een verzoeknummer aanvragen in ruil voor een vrijwillige bijdrage aan het Rode Kruis. En natuurlijk kan er in het gezellige sfeervolle Piazza lekker geshopt worden. Omdat de winkeliers van Piazza Center om het goede doel geven, zal de winkeliersvereniging sowieso een cheque aanbieden. Alles wat mensen geven voor de verzoeknummers, wordt hierbij opgeteld. Een cheque wordt vervolgens overhandigd aan de dj’s in het glazen huis.

Glazen Huis verlicht Eindhoven

Eindhoven in actie!

Serious Request 2010

Page 10: LICHT op Eindhoven, editie December 2010
Page 11: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

1 1 LICHT

Shoppen >> Sprint to Shop! is een wedstrijd waarbij de deelnemers rennend een route van 200 meter afleggen door de binnenstad. Organisator Fay Tholen: “De meest origi-neel geklede deelnemer en de drie snelste deelnemers ontvangen een prijs. Deze prijzen worden gesponsord door winkels in Eindho-ven. Deelnemers kunnen zich op de dag van de wedstrijd inschrijven. Tegen betaling van het inschrijfgeld (slechts 5 euro) ontvangen ze een startnummer. Het inschrijfgeld wordt gedoneerd aan het Glazen Huis.” 27 november 2010 van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Zwemmen >> “Ik ga met een groep zwemmers van verschil-lende leeftijden een grote prestatie leveren”, zegt Pascalle Rovers. “Wij gaan namelijk elk 100x100 meter zwemmen (dat is dus 10 kilometer). Dat is niet zomaar voor iedereen weggelegd, en er zal ook hard voor getraind gaan worden. Het evenement vindt plaats in de tongelreep, het mooiste zwembad van Neder-land, en ook nog eens precies in de juiste stad!De zwemmers komen uit heel het land, wat het extra speciaal maakt, zo wordt eigenlijk Nederland vertegenwoordigd. De zwemmers hebben er heel veel zin in, en ik ook! “

Radio >> “Wij willen door middel van een maand vol gezellige, ludieke en ontroerende acties zo veel mogelijk geld inzamelen voor het Glazen Huis van 3FM”, zegt Lucid, de studievereniging van Industrial Design. “We trappen af met een heuse Lucid radiozender vanaf de Technische Universiteit Eindhoven. In deze maand zal er een borrel voor alle staf van Industrial Design plaatsvinden, een veiling waarvan de opbrengst naar het Glazen huis gaat, een brunch voor alle leden van Lucid en verkoop van Lucid merchandise. Natuurlijk gaat de opbrengst naar Serious Request.”

•KerstmarktRooiPannenEindhoven20december• BoekeenfotoshootbijSharonVos

Fotografieenerwordt€7,50gedoneerdaanSeriousRequest.

•LichtstadKanjers,wordteenglossy jaarkalender,waarvandegehele opbrengstnaarSeriousRequestgaat.• KerstmarktopPleincollegeDeBurgh,22december

Meer actie uit Eindhoven

Alle acties vind je op http://3fm.komzelfinactie.nl

• VanelkeverkochteflesEindhovensProatwoatervanMitraHurksestraatwordt10%gedoneerd.

• DeopbrengstvanverkoopvanGlazenHuisT-ShirtsbijdeEindhovenWinkelgaatnaarSeriousRequest

• Jewensdeluchtin,erwordencondoomsmetheliumerinverkochtdoordedriestudentenverenigingenvanEindhoven.Dezewordensamenmeteenwenskaartjeopdinsdagavond21decembermassaaldeluchtingelaten.

Page 12: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Je hebt in Eindhoven, Best en Son en Breugel gewoond. In hoeverre verschilt Maaskantje van deze plaatsen?“Het is eigenlijk vergelijkbaar met Maaskantje. Vooral Best is een dorp waar dezelfde soort types wonen als dat je in New Kids langs ziet komen. We hebben ook veel inspiratie gehaald uit onze eigen jeugd en gekeken naar onze familieleden en vrienden. Vroeger waren wij skaters, die altijd een beetje moesten lachen om die gasten die de hele dag rond hun auto hangen. Het zijn van die dorpsjongeren die proberen net zo stoer te doen als de stadsjongeren. Daar zijn de New Kids op gebaseerd.”

Schuilt er stiekem een aso/slimme jongen in jou?“Nee, absoluut niet. Ik ben echt een familieman. Ik ben van mezelf vrij rustig. Als kind haalde ik wel eens rottigheid uit natuurlijk. Ook mijn vrienden waren rustig. Wij waren de skaters waar bijna niemand last van had. Dat was anders dan de gabbers, die een auto kopen en daarvoor heel veel in de supermarkt moesten bij verdienen om die auto vervolgens te kunnen betalen.”

Uit wat voor gezin kom je?“Ik heb een rustige jeugd gehad. Mijn ouders zijn nog steeds samen; ze zijn binnenkort zelfs vijfendertig jaar getrouwd. Ik woonde altijd in een dorp, lekker rustig.”

Wat voor toekomstbeeld had je als kind van jezelf?“Ik heb heel lang getwijfeld over wat ik wilde gaan doen. Skaten was lang mijn ding. Ik gaf skate-demonstraties en verdiende daar de kost mee. Ik heb ook een jaar economie gestudeerd. Op een gegeven moment kwam ik veel met theatermensen in aanraking. Daar ben ik meer mee gaan doen. Ik wilde mijn lichaam als instrument gaan gebruiken om verhalen te vertellen.”

Vanaf 9 december gaat de film New Kids Turbo in première. Huub Smit (32) speelt de rol van Richard Batsbak in de populaire TV-serie New Kids. De geboren Eindho-venaar vertelt LICHT over Maaskantje, zijn jeugd en zijn grote liefdes.

Huub Smit:‘Best lijkt wel op Maaskantje’

LICHT 1 2

Page 13: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Hij is de leider van de New Kids en ook de slimste, met een zwarte band in taekwondo is het geen mietje. Hij werkt bij de plantsoen-dienst samen met Robbie Schuurmans en houdt zielsveel van zijn hond, Gradje. Deze maand gaat de film New Kids Turbo in pre-mière, waarin Richard een hoofdrol speelt. LICHT spreekt Richard Batsbak (27) en vraagt hem het oranje hesje van het lijf.

Ben je wel eens met justitie aanraking gekomen? “We waren in Den Bosch ooit opnames aan het maken voor een TV-programma. Ik werd die dag door de andere jongens in een bestel-busje getrokken, terwijl zij allemaal bivakmutsen droegen. De politie en recherche van Den Bosch zijn toen een dag naar ons op zoek geweest. Het was vaderdag, dus er waren zelfs agenten thuis opgeroepen van hun vrije dag om te komen helpen. ’s Avonds vonden ze ons en ons busje. Wij waren ons van geen kwaad bewust natuurlijk. Toen mochten we even mee naar het bureau.”

Wat is de grootste liefde in je leven?“Mijn vriendin en m’n moeder. Gradje, de hond uit New Kids, is overigens niet mijn hond, maar een collega acteur. Gradje is helaas overleden. Ik draag de film dan ook op aan hem.”

Hoe ga je om met je nieuw verwor-ven sterrenstatus?“Het valt bij mij nog reuze mee, maar het moment van herkenning komt steeds vaker voor. Laatst stond mijn buurjongetje met zijn hele klas voor mijn deur. Maar dan is het ook gewoon één keer roepen: “En nou make ge wegkomt, verrekte mongol!” en dan zijn ze ook weer blij.”

Hoe is het om te wonen in Maaskantje?“Da’s godverdomme het mooiste dorp van de wereld! Schuilt er stiekem een slimme jongen in jou?“Hoezo schuilen?! Kende gij dan godverdomme nie zien da ik een slimme jongen ben..?! Vuile kut!” Uit wat voor gezin kom je?“Ons vadder, ons moedder en de hond. Gewoon dus.” Wat voor toekomstbeeld had je als kind van jezelf?“Da’k veel zou neuken als ik oud zou zijn! Haha!!” Ben je wel eens met justitie aanraking gekomen? “Ja, tuurlijk. Wie nie? Volgens mij kende die vraag beter omdraaien in vollegende interviews.” Waar komen al die avonturen in het Maaskantje vandaan? “Uit Maaskantje, waar anders vandaan. Gij bent zelf nie zo slim is t wel?”

“Omschrijf eens een doordeweekse dag?”“Schrijf maar op da’k iedere dag hard werk, misschien leest m’n baas di wel..” Wat is de grootste liefde in je leven?“Gradje, m’n hond!” Hoe ga je om met je nieuw verworven sterrenstatus?“Ik hoop da ze binnekort veul geld op me rekening storten. Hoef ik nooit meer te werken, ken ik iedere dag naar de hoeren!”

1 3 LICHT

Page 14: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

In 2006 wordt Speedfest uit de grond gestampt door Peter Pan Speedrock, omdat Nederland een hard festival hard nodig heeft. Inmiddels komen er jaarlijks zo’n 4.000 liefhebbers op af. Op Speedfest 5 zullen op drie podia maar liefst twintig bands vlammen. Vanuit Australië tot de States komen ze naar Eindhoven om Neerlands gaafste rock & rollfestijn op te luisteren met punk, bluegrass, metal, rootsrock, psychobilly, garage en meer moois. Daarnaast is er een Speedfestmarkt met vele stands vol stijlgerelateerde merchandise en overige parafernalia. De line-up bestaat uit: Peter Pan Speedrock, Airbourne, Triggerfinger, Life Of Agony, The Exploited, The Nomads, Municipal Waste, The Devil’s Blood, The Sore Losers, Dumbell, Cenobites, Antiseen, V8Wankers, Batmobile, The Seat-sniffers, .357 Stringband, 101’s, In Solitude, BugGirl en Rompeprop.

Tickets: € 35 in de voorverkoop. €40 aan de dagkassa (indien voorradig). Verkrijgbaar via www.speedfest.nl, bij 400 Primera-winkels door heel Nederland en/of via regionale voorverkoopadressen (zie www.speedfest.nl). Ontvang korting op merchandise van Speedfest en Peter Pan Speedrock in combinatie met tickets bij webshop www.blendomatic.nl.

De zondag na Speedfest is het Klokgebouw de aanvalsbasis voor de Persi-stence Tour, met tal van hardcore- en metalcorebands. De line-up liegt er alvast niet om: Sick Of It All, Blood For Blood, Evergreen Terrace, Unearth, The Set Up, All For Nothing, Cataract, Cruel Hand, Casey Jones, Crushing Caspars, Don-nybrook!, Final Prayer, My City Burning, Strength Approach, Vera Cruz, AYS en als klap op de vuurpijl D.R.I.

Tickets: € 27,50 in de voorverkoop. € 32,50 aan de dagkassa (indien voorradig).Combitickets Speedfest + Persistence: € 45 in de voorverkoop. € 50 aan de dagkassa (indien voorradig).

www.speedfest.nl www.persistencetour.nl

Speedfest

Persistence Tour

Ter gelegenheid van het twintig-jarig bandjubileum brengt Life Of Agony het monumentale debuutalbum River Runs Red integraal live. New York hardcore en Sabbathiaanse metal zullen weer groovend samenvloeien met huiveringwekkende melo-dieën. Een stel LOA-classics van latere jaren garandeert nog meer koude rillingen.

Bastaardnazaten van AC/DC die terecht prominent op het affiche prijken. De gevierde feestbeesten voegen links en rechts meer smeuïgheid toe aan de rechttoe rechtaan hardrock & roll waar Australië wereldkampioen in is. Bij Airbourne gaan geheid duizenden vuisten onder luid gejuich de lucht in.

Speedfest en Persistence Tour

LICHT 14

Datum: 11 en 12 december 2010, beide dagen vanaf 14.00 uur.

Locatie: Klokgebouw, terrein Strijp-S, Eindhoven (pal naast NS-station Eindhoven Beukenlaan).

Page 15: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Popronde 2010diverse locaties in Eindhoven

in beeld

Foto

grafi

e: P

eter

Top

s, T

opsp

ottin

g.nl

NIEUWE ADRES: KEIzER KAREl V - SINgEl 25615PE EINDHOVEN • tEl: 040 - 212 9 414

[email protected] gESlOtEN, DI+WO+DO 10-18U, VR 10-20U, zA 9-17U

Vrijwillige redactieleden gezochtLICHT op Eindhoven is op zoek naar Eindhovenaren die een grote interesse hebben in Eindhoven en onze redactie vrijwillig willen versterken. Denk hiervoor aan interviews met artiesten, sfeerverslagen, artikelen over evenementen, fotoreportages. Interesse? Stuur een mailtje naar [email protected]

Page 16: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Wie is hier nou de snackbar?Gij of ik?!

Plaza Jagershoef

Cafetaria de Ouwe Gracht

Dillen’s

“In januari zal het precies twintig jaar geleden zijn dat ik als jochie binnen kwam lopen bij de toenmalige eigenaar Arjan, die mij vroeg of ik uien kon snijden”, zegt Theo. “Daarna ben ik nooit meer weggegaan. In november 2003 heb ik, samen met mijn compagnon Hugo, de zaak overgenomen. Sinds een jaar zijn we aangesloten bij de Plaza-keten. Een goede beslissing, want zo heb je een hoop inkoopvoordeel, iets wat je als kleine zelfstan-dige anders nooit voor elkaar krijgt.”

“Ik werk hier nu zesentwintig jaar.” vertelt Eric Janssen, bedrijfsleider bij de onlangs nog compleet verbouwde cafetaria. “Verleden jaar mei hebben we het hier verbouwd.” Ben, de vader van Harald van Ballegooien, opende de Oude Gracht in 1964, aan de Eckartseweg. Daarna verhuisde de zaak naar de Coenderslaan. In 1992 heeft Harald het stokje overgenomen en maakte het tot een multifunctioneel bedrijf. Het is nog steeds een familiebedrijf.

Margaret en Frank hebben een nieuwe zaak in Win-kelcentrum Woensel, na twaalf jaar een cafetaria in Stratum te hebben gehafd. Margaret: “Het is weer even wennen, je moet toch weer een naam en een vaste klantenkring opbouwen. Maar dat komt vanzelf wel. Op vrijdagavond zien we nu al vaker bekende gezichten, vooral het winkelpersoneel dat voor de koopavond even iets lekkers wil eten.

Plaza JagershoefElckerlyclaan87a

Cafetaria de Ouwe GrachtGeneraalCoenderslaan41

Dillen’s Friture WinkelcentrumWoensel251

Cafetaria ’t Pleintje is natuurlijk de beste friettent van Maaskantje en omstreken. LICHT gaat in eigen stad op zoek naar de mooiste, gezelligste en lekkerste cafetaria van Eindhoven. We hebben er zes op een rij gezet. Ben je het met ons eens? Laat het ons weten op [email protected]!

Specialiteit: het varkenssateetje, een mals stukje vlees wat in een heerlijke marinade heeft gelegen en wordt overdekt met een lek-ker pittig sausje.

Specialiteit: de goulashkroket, één van de meer dan vijfenveertig huisgemaakte producten.

Specialiteit: naast de vers gesneden frietjes uit een puntzak, een winterkroketje gevuld met zuurkoolstamp en stukjes rookworst.

Tekst en foto’s: Anouk van den Berk en Pleun Bierkens

Page 17: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

“ Thuiszitten kan altijd nog”

Friture Heesterakker

Cafetaria St. Joris Frituur Zwerts

“Twintig jaar geleden had ik een cateringbedrijf in Geldrop. Mijn jongste dochter werd werkloos en toen heb ik deze zaak gekocht. Voor haar, want je moet toch wat. Maar zij zag niets in de cafetaria. Tot mijn pensioen heb ik het zelf gerund, maar nu heb ik de touwtjes aan mijn dochter Elisa en haar man Eric doorgegeven.” zegt Louw trots. “Maar we zijn er nog wel vaak hoor, om een handje te helpen. Thuiszitten kan altijd nog. Het is echt een familiebedrijfje.”

“St Joris is vernoemd naar de kerk en de straat”, vertelt Albert. “Het is geen familiebedrijf, maar het heeft me wel altijd aangetrokken, de horeca. Voor ik begon kon ik nog geen ei bakken, nu maak ik alles zelf. Frietje Joris maakte ik vroeger eigenlijk altijd voor mijzelf, nu is het de specialiteit van het huis. Natuurlijk heb ik de smaken wel een beetje afgevlakt, zodat het niet te pittig of te sterk van smaak is.”

“De aardappels moeten goed zijn, anders is de tent te klein! Ik heb de zaak weleens dicht gegooid omdat de aardappels slecht waren”, vertelt Martin. “We zijn niet voor niets één van de beste friettenten van Nederland.” Al drie generaties lang is de friet van familie Zwerts legendarisch in Eindhoven. In 1948, toen Martin’s opa de zaak opende tegenover het oude Philips gebouw, ook toen vader Piet de zaak voorzette op de Boschdijk en nog steeds, nu Martin met zijn vrouw Annelies de zaak runt.

Friture HeesterakkerFlorencelaan

Cafetaria St. JorisGeldropseweg144a

Frituur ZwertsBoschdijk436

17 LICHT

Specialiteit: het pittige broodje cowboyvlees, een krokant pistoletje gevuld met sappig varkensvlees in een marinade volgens geheim recept gegaard in de steamer.

Specialiteit: het frietje Joris, verse frietjes met een pittige tomatensaus gevuld met paprika, champignons prei en een geheime kruidenmix. Specialiteit: streng geselecteerde frietjes, vers

gesneden, met een mayonaise en een ui-curry sausje.

Page 18: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Filmplatform BROET zet zich sinds twee jaar in voor de onafhankelijke filmindustrie. Filmmakers die zonder de hulp en invloed van grote producenten of studio’s hun eigen visie vertalen naar het witte doek, kunnen bij BROET rekenen op advies, faciliteiten, workshops en andere steun. Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december zet BROET deze onafhanke-lijke filmmakers in de schijnwerpers tijdens de eerste editie van het Eindhovens Film Festival 2010.

De eerste editie van het Eindhovens Film Festival staan deze onafhankelijke filmmakers dan ook centraal. Met vertoningen van bijzondere producties, maar uiteraard ook tijdens de uitreiking van de Gouden Camera’s, in onder meer de categorieën Beste Regie, Beste Camera, Beste Film en de Publieksprijs.

Groei op Strijp-SAchtergrond voor het festival is het voormalige Philips-terrein Strijp-S. BROET is gevestigd in een van de indu-striële gebouwen op Strijp-S. Bezoekers kunnen naast de filmvertoningen ook naar workshops en masterclas-ses, die worden gegeven door professionals en ervaren semiprofessionals die hun sporen verdiend hebben in de onafhankelijke filmwereld.

Het Eindhovens Film Festival kijkt ook vooruit. In de ko-mende vijf jaar moet het festival uitgroeien tot een evene-ment van formaat. BROET heeft dan ook samenwerking gezocht met partijen die hier een bijdrage aan willen leveren, zoals onder andere filmhuis Plaza Futura en de Eindhovense School. Ook in de toekomst zal BROET deze samenwerking blijven zoeken. Op deze manier kan het eerste filmfestival van Eindhoven uitgroeien tot een begrip in de filmwereld en daarbuiten.Voor meer informatie, check www.broet.nl

Eindhovens Film FestivalAls stad staat Eindhoven vooral bekend om haar creativiteit. Design, innovatie en techniek vinden hier vruchtbare voedingsbodem. Maar ook tal van andere initiatieven die hier ooit klein begonnen, zijn op verschillende creatieve gebieden uitgegroeid tot kenmerkende begrippen. Voor de stad, maar vaak ook ver buiten haar stadsgrenzen. Vanaf dit jaar kan Eindhoven daar een eigen filmfestival aan toevoegen.

LICHT 18

Page 19: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

YouWillM

eetATall

DarkS

tranger(2010

)Alfie (Hopkins) besluit zijn vrouw Helena aan de kant te schuiven voor een

jonge. Helena gaat op haar beurt naar een helderziende die haar vertelt

dat ze een nieuwe man tegen zal komen. Sally (Watts), Helena’s doch-

ter, wordt verliefd op haar baas en Sally’s man Roy (Brolin) verlaat haar en

start een nieuwe relatie met een jonge vrouw waarnaar hij al lang verlangt.

Al deze mensen zijn ervan overtuigd dat ze de goede stap zetten. Helaas

kun je de toekomst zelf nooit goed voorspellen... Woody Allen laat ons

op een realistische manier een

kijkje nemen in het leven van

een ander. De humor is cynisch.

Veel verder dan een

beschouwing komt deze film

niet, maar als kijker kun je je

kostelijk vermaken.

Te zien vanaf 16 december

Een onbemande trein met giftige stoffen rijdt een stad binnen. Het is een grote rijdende bom en niets lijkt dit gevaarte te kunnen stop-pen. Veteraan Frank (Washington) probeert de ramp te voorkomen. Van de regisseur van ‘Man on fire’ en ‘Deja Vu’. Te zien vanaf 2 december

John Brennan (Russell Crowe) leidt een normaal leven, samen met zijn vrouw. Als zij beschuldig wordt van moord, doet John er alles aan om achter de waarheid te komen en haar onschuld te bewijzen. Van de regisseur van ‘Crash’.Te zien vanaf 9 december

Megamind is een briljante super-schurk en probeert al jaren de macht op aarde in handen te krijgen. Per ongeluk vermoordt Megamind zijn aartsvijand. Uit wanhoop creëert Megamind een nieuwe aartsvijand, maar deze blijkt sterker te zijn dan hijzelf. Lukt het Megamind om zijn nieuwe tegenstander te verslaan? Te zien vanaf 15 december

Thriller/DramaRegie: Paul HaggisMet: Russell Crowe, Liam Neeson, Elizabeth Banks

AnimatieRegie: Tom McGrathMet stemmen van: Will Ferrell, Brad Pitt, Tina Fey

Unstoppable The next three days Megamind 3D

Regie:WoodyAllen.Met:NaomiWatts,AnthonyHopkins,

FreidaPinto,JoshBrolin

ThrillerRegie: Tony ScottMet: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson

Film

Dram

a/Rom

antiek/Kom

edie

19 LICHT

Samenstelling:RuudvanBergen

Page 20: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

Kunstagenda december 2010

VAN ABBEMUSEUMBaltan in de bushalteprojectChristianeBerndes,VanAbbemuseumenBaltanLaboratories

Tricksters Tricked(un)coveringidentityt/m 30 januari 2010

De Principes van verzamelen – Het erzamelen van principesPlayVanAbbeDeel3t/m 30 januari 2011

Juul Sadee The Gardeners Last Song 2x15 minutesinsamenwerkingmetYour-spacet/m 19 december

Dan PerjovschiMuurtekeningenindehalDoorlopend

Het oogDoorlopend

Ahmet Oügütt/m 12 december 2010

DESIGNHUIS EINDHOVENStadhuisplein3Liberation of Light!Dezeexpositielaatdestandvanzakenzienophetgebiedvanled/oledendesignt/m 30 januari 2011

TEMPORARy ART CENTREVonderweg1TACgenoten Etalaget/m 31 DecemberPermanente expo

Extrapool presentsAbsorb2 December 2010

Perk op Locatie3 – 12 December

CineTAC presentsYouTubefestival17 December 2010

KRABBEDANSClausplein10ExpoVijfkunstenaarsenvijfontwerpers,uitRotterdamenEindhoven,gingeninGrafischAtelierDaglichtinEindhovensamenhetexperimentaanmetgrafischetechnieken.Eenschilder,eenfotograaf,eenlichtkunstenaarenvormgeversverkenden,ontdekten,wisseldenideeënuit…enverlegdenhungrenzenmetdevelemogelijkhedenvangrafiek.

&Marieke van Schijndel en Désirée Verkaaik voeren de da-gelijkse leiding over CBKV De Krabbedans. De komende maanden geven zij je een kijkje in de verschillende aspecten van de Eindhovense kunst- en cultuurwereld.

Terwijl ik deze column schrijf, rukt de wind buiten aan

de bomen en de ramen. Het zijn de beroemde donkere

dagen voor kerst. We tellen de dagen af tot het einde

van het jaar, overpeinzen de goede en minder goede

momenten van dit jaar. Plannen voor volgende jaar

krijgen steeds meer vorm, privé en professioneel.

Maar we gaan ook weer aan de slag in huis. We deco-

reren het in feestelijke sfeer en baden ons in kaars- en

sfeerlicht. Er is weer tijd voor elkaar en daarbij horen

ook leuke cadeautjes en verwennerijtjes. Zelf duik ik

dan graag de Art & Designshop in bij de Krabbedans.

Aparte cadeautjes, vaak met een kwinkslag, waarmee

ik de kunstenaars en vormgevers in Eindhoven en

regio meteen steun. Dat geeft me stiekem ook een

goed gevoel.

Dat goede gevoel zullen we met z’n allen volop kunnen

voeden in deze maand. Tenslotte komt ook het Glazen

Huis (dat mag echt wel met hoofdletters) naar Eindho-

ven. Initiatieven worden ontplooid om een bijdrage te

kunnen leveren aan het doel van Serious Request 2010;

de gevolgen van aids voor kinderen. Op woensdag 22

december verrijst bij de Krabbedans een catwalk waar-

op bekende ontwerpers en artiesten een fashionshow

verzorgen. Met de kaartopbrengst steunen wij (en jij?)

de prijzenswaardige actie van de dj’s van 3FM.

Als niet-inwoner van Eindhoven heb ik in korte tijd

de mentaliteit van deze stad goed leren kennen. Ik

ben er dan ook van overtuigd dat deze actie hier een

enorm succes wordt. Een actie die ongetwijfeld tot nog

grotere verbroedering zal leiden. En dat geeft weer een

extra bijzonder decembergevoel!

Fijne feestdagen!

December!

column MuseumExpositie

Uw expositie ook hier? Mail ons op [email protected]!

Baltan in de Bushalte, ontwerp Geert Mul en Maurer United

LICHT 20

Page 21: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

December 2010

zaterdag 4 december

DBC NK Breakdance 2010Dancebattle

DeEffenaar

Zodiak Commune: Analog Dialogue

MuziekDeEffenaar

The GoodFootFunk,soul,house

DeEffenaar

Mega VlooienmarktBeursgebouwEindhoven

Nick CarranMuziek

TheRambler

PSV- Heracles AlmeloPhilipsStadion

zondag 5 december

Rond het vuur: Kruidenthee en

winterkoekWinterseversnaperingenenverhalenrondhetvuurHistorischOpenluchtMuseumEindhoven

Het Brabants OrkestOrkestconcert

MuziekcentrumFritsPhilips

Mega VlooienmarktBeursgebouwEindhoven

Hot Rod afternoon met Lawen Stark

MuziekTheRambler

maandag 6 december

Helloween + StratovariusMuziek

DeEffenaar

JodymoonAdMeurspresenteert

MuziekgebouwFritsPhilips

woensdag 1 december

Vuur in glasMuziek

Parktheater

donderdag 2 december

The EXRock,jazz

DeEffenaar

LuchpauzeconcertHetBrabantsOrkest

MuziekcentrumFritsPhilips

Northern Sinfonia Newcastle

OrkestconcertMuziekcentrumFritsPhilips

UnleashDans/Ballet

Parktheater

Alice in WonderlandToneel

Parktheater

The locators + Squeezer

MuziekTheRambler

vrijdag 3 december

Gotcha! AllstarsMuziek

DeEffenaar

Northern Sinfonia Newcastle

OrkestconcertMuziekcentrumFritsPhilips

SinterklaasshowJeugdmusical

Parktheater

WaakhondjeJeugdmusical

Parktheater

The Barefoot TrilbiesMuziek

TheRambler

Oudejaars 2010Cabaret

Parktheater

HamletToneel

Parktheater

dinsdag 7 december

Pekka Kuusisto viool &

Amsterdam SinfoniettaOrkestconcertMuziekcentrumFritsPhilips

Voorbespreking ‘Der Rosenkavalier’

Lezing/presentatieParktheater

Schone SchijnToneel

Parktheater

More Human Than Human

Stand-upcomedyParktheater

woensdag 8 december

In een ander lichtStefBos

Parktheater

TidalDans

Parktheater

donderdag 9 december

The Mad TristMuziek

DeEffenaar

LunchpauzeconcertRubens Kwartet &

winnaar Prinses Christina ConcoursMuziekcentrumFritsPhilips

The Beatles. Here, There and Everywhere

MusicalParktheater

Agenda

agenda

Muziek Theather Festival/Stappen Workshop/Lezing Varia Expositie Film2 1 LICHT

Page 22: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

December 2010

zaterdag 11 december

Punchline Comedy ClubVaria

Effenaar

Breek: Drum n Bass o.a. Bad Company

MuziekDeEffenaar

Girls Love DJSMuziek

DeEffenaar

Het Brabants OrkestOrkestconcert

MuziekcentrumFritsPhilips

KerstwintercircusParktheater

Omdat ik zoveel van je hou

MuziektheaterParktheater

PhaedraToneelgroepAmsterdam

Parktheater

Sean Walsh BandMuziek

TheRambler

zondag 12 december

Rond het vuur: Kruidenthee en

winterkoekWinterseversnaperingenenverhalenrondhetvuurHistorischOpenluchtMuseumEindhoven

Shantel & Bucovina Club Orkestar

BalkanpopDeEffenaar

Symfonieorkest van de conservatoria van Tilburg,

Gent en MaastrichtSymfonieorkestMuziekcentrumFritsPhilips

Gelukkig met hadewych & Mike

MuziekParktheater

Open Podium met oa Backspin en

Generaal MusMuziekTheRambler

vrijdag 10 december

40upDansnachtvoor40+

DeEffenaar

And So I Watch you From Afar

MuziekDeEffenaar

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert

NederlandsBlazersEnsembleMuziekcentrumFritsPhilips

MessiahKoorconcert

MuziekgebouwFritsPhilips

BijbabbelenCabaret

Parktheater

Eindhovens Trots

StadspromotieverkiezingStadspaviljoenEindhoven

Show your HopeExpo,diner,muziek

Academischgenootschap

Speedfest preparty met oa Alan

and the WalnutsMuziekTheRambler

FC Eindhoven – FC Emmen

JanLouwersStadion

PhaedraToneelgroepAmsterdam

Parktheater

PiratenavontuurJeugdmusical

Parktheater

The taildraggersMuziek

TheRambler

maandag 13 december

Van Notre Dame tot Abbey Road

LuistercursusMuziekcentrumFritsPhilips

Lenny KuhrAdMeurspresenteert

MuziekcentrumFritsPhilips

dinsdag 14 december

Der RosenkavalierOpera

Parktheater

woensdag 15 december

Kardes TurkulerWereldmuziek

MuziekcentrumFritsPhilips

Mischa MaiskyKamermuziek

MuziekcentrumFritsPhilips

De NotenkrakerDans

Parktheater

donderdag 16 december

LunchpauzeconcertFontysBigband

MuziekcentrumFritsPhilips

Tsjechisch Filmharmonisch koor

KoorconcertMuziekcentrumFritsPhilips

Agenda

agenda

Muziek Theather Festival/Stappen Workshop/Lezing Varia Expositie FilmLICHT 22

Page 23: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

December 2010

Muziek Theather Festival/Stappen Workshop/Lezing Varia Expositie Film23 LICHT

NO BluesSinger-songwriter

MuziekcentrumFritsPhilips

Mix van MatsJeugd

Parktheater

UrinetownJoopvandeEndeMusical

Parktheater

Eindhovens Film Festival

FilmFestivalvooronafhankelijkefilmsFilmplatformBROET

De skatjesMuziek

TheRambler

FC Eindhoven – RBC Roosendaal

JanLouwersStadion

zaterdag 18 december

Eindhoven Metal Meeting

MuziekDeEffenaar

Verrassingsmenu bij Blind Date

DinerParktheater

Soul and Disco BrothersShow

Parktheater

Theaterbezoek Op Goed Geluk

CabaretParktheater

Al and the blackcats + Dirty Bastards

MuziekTheRambler

PSV- FC Metalist KharkivPhilipsStadion

vrijdag 17 december

Eindhoven Metal Meeting

MuziekDeEffenaar

Le Concert des NatiosOrkestconcert

MuziekcentrumFritsPhilips

Het Brabants OrkestOrkestconcert

MuziekcentrumFritsPhilips

UrinetownJoopvandeEndeMusical

Parktheater

Tenzij je geluk hebtToneel

Parktheater

Eindhovens Film FestivalFilmFestivalvoor

onafhankelijkefilmsFilmplatformBROET

KerstconcertPhilips’Philharmonisch

KoorendePhilipsHarmonieCatharinakerkEindhoven

KorenfestivalMuziekfestival

Diverselocaties

zondag 19 december

Middeleeuwse Kerstmarkt

HistorischOpenluchtMuseumEindhoven

Tip!!!

GoedheiligmannaarhetwarmeSpanje,dekerstboomvanzolderendechampagneglazenuitdedoos.Tijdvoordejaarlijksehoofdbrekendespeurtochtnaarcreatievecadeaus.OfkiesvooreenbezoekaandeKrabbedans.Eenuniekeetsvoorvader,eendesigntasvoormoederenvoorjekieskeurigebroereenabonnementopdekunstuitleen.Doe ideeën op op www.krabbedans.nl

Page 24: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

KopmannenMuziek

Parktheater

Glazen Huis in EindhovenMarktEindhoven

dinsdag 21 december

All That Remains + Soilwork + Caliban

MuziekDeEffenaar

KerstspecialMuziekcentrumFritsPhilips

HormonologenToneel

Parktheater

Glazen Huis in EindhovenMarktEindhoven

woensdag 22 december

FRISMuziekvoorjongerenvan

12tot15jaarDeEffenaar

KerstspecialMuziekcentrum

FritsPhilips

Je zal alles wordenWouterDeprez

Parktheater

Glazen Huis in EindhovenMarktEindhoven

donderdag 23 december

Wegens omstandighedenCabaret

Parktheater

Glazen Huis in EindhovenMarktEindhoven

vrijdag 24 december

Neon Glitter KerstbalJaarlijkskerstbal

DeEffenaar

RigbyMuziek

DeEffenaar

SPAMTalkshow

MuziekcentrumFritsPhilips

ColaLeonvanderZanden

Parktheater

Finalistentour Culture Comedy Award

ComedyParktheater

Eindhovens Film FestivalFilmFestivalvoor

onafhankelijkefilmsFilmplatformBROET

Zwemmen voor Rode Kruis en Serious Request

DeTongelreep

Glazen Huis in EindhovenMarktEindhoven

PSV- Roda JC KerkradePhilipsStadion

maandag 20 december

Hans Teeuwen & The Painkillers

JazzDeEffenaar

Ad Meurs & FriendsAdMeurspresenteer

MuziekcentrumFritsPhilips

KerstwintercircusParktheater

WinterwonderlandIJssportcentrum

Nacht van EindhovenSchaatshappening

IJssportcentrum

dinsdag 28 december

De Jeugd van Tegenwoordig

MuziekDeEffenaar

WinterwonderlandIJssportcentrum

woensdag 29 december

Boris & Jazz Orchestra of The Concertgebouw

JazzMuziekcentrumFritsPhilips

KerstwintercircusParktheater

WinterwonderlandIJssportcentrum

donderdag 30 december

KerstwintercircusParktheater

WinterwonderlandIJssportcentrum

Bob wayne and the outlaw carnies

Muziek.TheRambler

vrijdag 31 december

KerstwintercircusParktheater

WinterwonderlandIJssportcentrum

Eleven in HeavenNewYearsParty

Beursgebouw

Glazen Huis in EindhovenMarktEindhoven

FakkeltochtWilhelminaplein

WinterwonderlandIJssportcentrum

zaterdag 25 december

KerstwintercircusParktheater

WinterwonderlandIJssportcentrum

zondag 26 december

Meet the StreetsKerstspecial

DeEffenaar

KerstconcertPopmuziek

MuziekcentrumFritsPhilips

KerstwintercircusParktheater

WinterwonderlandIJssportcentrum

We love the 90’s Christmas Edition

Muziek.Beursgebouw

maandag 27 december

BarrelhouseAdMeurspresenteert

MuziekcentrumFritsPhilips

agenda

Muziek Theather Festival/Stappen Workshop/Lezing Varia Expositie FilmLICHT 24

December 2010Agenda

Page 25: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

live muziek

The Mad TrisT3FM dj Eric Corton is zeer helder: “’Pay The Piper’, het debuutalbum van The Mad Trist hijgt je letterlijk tegemoet. Als een venijnig beest dat zichzelf nog net onder controle heeft. De plaat bespringt je vanaf de eerste seconde en in een hoog tempo ontvouwt het ene verhaal zich na het andere. The Mad Trist trekt je als toehoorder mee in de spetterende schijnwerkelijkheid van deze plaat. Niets is wat het lijkt te zijn. Niets is wat het is. Verrassende wendingen maken dat je continu je scherpte moet behouden, maar geef je vooral over aan de ongehoorde drive die van dit debuut afvonkt. Met songs die niet onderdoen voor het materiaal van, pak ‘m beet, Queens of the Stone Age. Kippenvelkoortjes, strijkers, kerkorgels, knallende gitaren, ronkende bassen, gierend hard of doodstil: ‘Pay The Piper’ heeft het allemaal in zich. Een absolute beleve-nis voor het oor en de geest. Laat het beest je bespringen en geef je over. Met ‘Pay The Piper’ als droomdebuut heeft The Mad Trist een grote toekomst in de achterzak.”

Te zien in de Effenaar op 9 december

25 LICHT

Page 26: LICHT op Eindhoven, editie December 2010

LICHT 26

Tekst en fotografie: Anouk van den [email protected]

Wat maakt jullie nu prominente Eindhovenaren?Rik: “Ik denk dat het te maken heeft met alle activitei-ten waar ik mij al mee bezighoud vanaf ’79. Als artiest en als kunstenaar heb ik bijna alle podia bestreken en behangen.”

Het ‘gevoel’, het collectief waar Willie het over had, is weg. Zijn jullie het daarmee eens?Rik: “Het gevoel is weg. Ja, daar ben ik het wel mee eens. Ik ken de ParaPlus nog wel, maar meer uit de Punktijd. Ik ontwierp toen posters voor de Effenaar. De sfeer die er toen heerste is verdwenen. Het was toen een plek waarnaar je kon ontsnappen. Als je wilde spijbelen ging je daar naartoe. Nu is het een instituut geworden.”Joshua: “Ik ben van de tijd van de oude Effenaar. Door het alternatieve sfeertje voelde ik mij daar altijd welkom. Nu heeft het meer weg van een tweede schouwburg.”

Jullie werken samen als kunstenaars en muzikan-ten, maar jullie zijn ook vader en zoon. Botst dat?Rik: “Wij staan best wel eens met de hoofdjes tegen elkaar. Maar we zien elkaar ook als collega’s. Ik zal Joshua niet ontzien of benadelen omdat hij mijn zoon is. Het voordeel van samenwerken is dat je el-kaar begrijpt. Vaak lopen de gedachten zo synchroon dat we beter communiceren door middel van een tekening dan door te praten.”Joshua: “Er wordt wel eens gedacht dat ik mijn vader

Ze beuken tegen hokjes, de beperkte grenzen van de Nederlandse taal en af en toe wel eens tegen elkaar. Vader en zoon Rik en Joshua van Iersel over de voor en nadelen, de trots en de missers.

kopieer, terwijl ik juist mijn eigen wereld aan het creë-ren ben. Het is een soort beeldtaal die wij spreken.”Rik: “Natuurlijk zie ik veel van mijzelf terug in Joshua. Toch is hij een heel andere kunstenaar. Hij bezit ook andere eigenschappen waar ik veel van kan leren.”

Wat zijn de missers van Eindhoven?Rik: “Weet je wat het probleem is hier in Eindhoven? Er worden hier zo veel initiatieven genomen, maar er wordt nooit iets afgemaakt. Ze breken hier liever iets af dan dat ze verder bouwen.Het Evoluon, dat is Eindhoven’s grootste misser. Het is een soort logo, dat beroemd is over heel de wereld. Daar hadden ze veel meer mee moeten doen. Waarom ze dat dan niet doen is mij een raadsel. Ze hadden er bijvoorbeeld het Van Abbemuseum kunnen plaatsen, dan was het het Guggenheim van Nederland geweest.”

Rik en Joshua geven de Schrobbelèr door aan Woody Veneman, één van de heren achter de Singing Chair en tevens de voorman van Woody en Paul.

Lees het uitgebreide interview op www.lichtopeindhoven.nl

interview

Eindhoven is veel initiatieven nemen en niets afmaken

Rik en Joshua van IerselEen Schrobbelèrtje met…

Page 27: LICHT op Eindhoven, editie December 2010
Page 28: LICHT op Eindhoven, editie December 2010