Lexus ct 200h zer auto

Click here to load reader

 • date post

  18-Jan-2015
 • Category

  Automotive

 • view

  769
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Rij-impressie van de hylexus CT 200h door ZERAuto.

Transcript of Lexus ct 200h zer auto

 • 1. Rij-impressie Lexus CT 200h ZUINIGE LUXE De Lexus CT 200h leent alle aandrijftechniek van de Toyota Prius. Is de Lexus dus gewoon een luxe Prius? Ja en nee, daarover straks meer. Wat in elk geval wel zeker is, is dat Lexus het durft een nieuw model aan het gamma toe te voegen en daarbij meteen inzet op de (aantrekkings)kracht van de hybride aandrijftechiek.

2.

 • Is het eigenlijk wel durf, of kan de fabrikant heel goed rekenen? De Prius van zustermerk Toyota heeft over succes niks te klagen. Deze Lexus is pakweg 10 % duurder en biedt daarvoor meer status en luxe. Perfect dus voor de mensen die niet willen meerijden in het leger witte Priussen of die al een Prius hebben gehad.
 • En ook de CT 200h is goed voor 14 % bijtelling. Bij een prijs van pak m beet 30.000 euro, gaat het dus om netto zon 200 euro fiscale bijtelling per maand. Succes verzekerd dus.
 • We vatten de techniek even kort samen. De Lexus heeft een zuinige benzinemotor (73 kW) plus een forse elektromotor (60 kW). De elektromotor heeft het druk: bij het wegrijden en versnellen doet hij volop mee. Als de benzinemotor warm is en de accu heeft voldoende stroom, dan zorgt de elektromotor voor de aandrijving. Bijvoorbeeld in fileverkeer rij je dan hele stukken volledig elektrisch. In de praktijk is dat een kilometer of 2, als je niet sneller dan 50 km/u gaat.

3.

 • Op een infodisplay laat de auto heel fraai zien welke techniek zich bezighoudt met de aandrijving. Precies als bij de Prius. De computer registreert ook het verbruik. Dankzij of ondanks vele files haalden we gemiddeld 5,5 l/100 km. En de laatste rit over de snelweg verscheen aan het einde 5,0 l/100 km in het display. Daarmee is de Lexus echt verrekte zuinig. En dat mt airco aan en znder gebruik van de eco-mode. Die maakt de auto zuiniger, maar slijpt wel een laagje van het rijplezier af.
 • Overigens kun je de grote draaiknop op de middenconsole ook gebruiken om de sport-mode te selecteren. De vriendelijk blauwe dashboardverlichting maakt plaats voor een felrode kleur en ineens zit er een toerenteller op de plek die het energieverbruik aangeeft. We kozen het compromis aangeduid als normal.

4. De Lexus is zelfs zuiniger dan de Prius. De officile verbruiksmeting komt op 3,8 l/100 km (of 4,1 voor de versie met luxere 16 inchvelgen). Niet slecht voor een auto die ook een top van 180 km/u neerzet. Dat brengt ons van zuinigheid op prestaties, of eigenlijk, het rijden zelf. De Lexus rijdt meestal zeer stil. De enige uitzonderingen zijn oneffen wegdek (bandengeluid) en stevig gas geven. In dat laatste geval zorgt de CVT (traploze automaat) ervoor dat de motor flink toeren maakt en dat hoor je. De keuze voor de CVT is op zich wel logisch, het systeem absorbeert perfect alle veranderingen van de aandrijfkrachten als elektro- en benzinemotor een wisselende bijdrage leveren. 5. De stevige vering doet weinig af aan het rijcomfort. Want dat is waar de Lexus zich maximaal laat gelden. Hij rijdt ronduit luxueus en comfortabel. De afwerking van het interieur mag er zijn. Het glazen schuifdak in de testauto snoept wel een handvol millimeters van de hoofdruimte, dus iemand die tegen de twee meter lang is, moet de stoel helemaal naar beneden zetten. Ondanks de accu aan boord, beschikt de Lexus over veel binnenruimte. De laadruimte meet 350 liter (uitbreidbaar naar bijna 1.000 liter) en is voorzien van een groot bergvak in de vloer.De CT 200h is een auto waarmee je een lekker stukje kunt sturen. Want hij ligt lekker stevig op de weg en is zelf iets stug geveerd. Gooi de techniek in de sport-stand en de auto doet er nog een schepje bovenop. 6. Lexus rekent een prijs vanaf 28.950 euro. Bij de basisversie loopt het premiumkarakter wel iets terug. De velgen hebben dan een diameter van 15 inch, de veelzijdige energiemonitor ontbreekt, evenals cruise control, mistlampen voor en smart entry start (ontgrendeling en starten door sleutelherkenning op afstand). Wat gewoon blijft, is hybride techniek met een zeer plezierige Lexus-verpakking. Maar voor maximaal genieten van de kwaliteiten verdient de iets luxere Business Line van 31.200 euro de voorkeur.