Lekker lezen zomer 2012

15

description

Geniet mee!

Transcript of Lekker lezen zomer 2012

Page 1: Lekker lezen zomer 2012
Page 2: Lekker lezen zomer 2012

22

“Schrijven is een deel van mij, net zoals ademhalen.”

Irma Joubert, een nieuw geluid uit Zuid-Afrika

In februari 2011 kwam Mozaïek met een nieuwe naam op de fictiemarkt: Irma Joubert. Terwijl tegenwoordig

debuterende auteurs de grootste moeite moeten doen om op te vallen tussen de eindeloze stroom nieuwe romans,

lijkt de Zuid-Afrikaanse Joubert haar publiek moeiteloos voor zich te winnen. Van haar debuut Het meisje uit de

trein is inmiddels de zesde druk in omloop. Na Het spoor van de liefde verscheen onlangs Jouberts derde roman,

Kind van de rivier, dat opnieuw lovende kritieken ontving. Reden om deze auteur eens in de schijnwerpers te zetten.

Page 3: Lekker lezen zomer 2012

23

Wie is Irma Joubert? Ik ben in 1947 geboren en ben opgegroeid op een boerderij buiten Nylstroom, een klein dorpje in Transvaal (tegenwoordig Limpopo). Deze boerderij, dit dorp en de boeren-gemeenschap dienen nog altijd als decor voor mijn verhalen. Ik was de oudste van zes kinderen. Als je je in mijn familiestamboom verdiept, zul je zien dat mijn liefde voor de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika en Europa en ook mijn schrijftalent stevig in mijn genen verankerd zitten.

Ik heb Afrikaans en ge-schiedenis gestudeerd en daarna heb ik 35 jaar les gegeven op de middelbare school. Mijn man Jan en ik hebben drie zoons en twee kleinkinderen, en ook een pleegdochter. We zijn intussen allebei met pensioen en wonen in Bloemfontein, in de pro-vincie Oranje Vrystaat.

Passie en inspiratieIk heb een passie voor geschiedenis. Niet de ‘met trommel en trompet-verhalen’, maar meer de sociale geschiedenis, die gaat over de manier waarop gewone mensen in allerlei verschillende tijden hebben geleefd. Mijn interesse richt zich met name op het tijdperk tussen 1930 en 1960. Dat is de tijd waarin het autobezit steeds algemener werd, de vrouw stemrecht kreeg, de Bijbel in het Afrikaans werd vertaald. De stomme film maakte plaats voor de gesproken film. Het was de tijd dat kinderen nog in bomen klommen.Het is ook de periode van de Grote Depressie in de dertiger jaren, van de Tweede Wereldoorlog, van de machtsovername van het Afrikaner nationalisme in 1948 (met de Apartheid als gevolg) en de zwarte onafhankelijkheidsbewegingen in Afrika vanaf midden jaren vijftig.In de jaren dertig werden mijn ouders verliefd op elkaar, in de jaren veertig ben ik geboren en in de jaren vijftig beleefde ik mijn zorgeloze jeugd op een plaas in het Bosveld. Misschien komt het daardoor dat die hele periode mij nog steeds met nostalgie vervult.

Menselijke verhalenDe inspiratie voor mijn boeken vind ik in het echte leven, bij mensen die mij waargebeurde verhalen vertellen. Alle boeken die

nu in het Nederlands zijn verschenen - Het meisje uit de trein, Het spoor van de liefde en Kind van de rivier - zijn gebaseerd op verhalen van mensen die deze gebeurte-nissen daadwerkelijk hebben meegemaakt.Verder ben ik opgegroeid in een harmonieus christelijk gezin. We hadden het niet breed, maar er was veel warmte en liefde en in onze opvoeding stonden sterke christelijke waarden en normen centraal. Mijn vader is al geruime tijd geleden ge-storven, maar de zes kinde-ren (elk weer met hun eigen gezin) ontmoeten elkaar nog geregeld rond onze moeder van 89. Ook mijn eigen gezin is heel hecht.Het komt vast en zeker daar-door dat menselijke verhou-dingen altijd de belangrijkste onderstroom in mijn boeken vormen. Niet alleen de lief-desverhouding tussen man en vrouw, maar ook de liefde tussen grootouders en klein-kinderen, ouders en kinderen, broers en zussen, de verhou-dingen tussen vrienden.

SchrijfprocesTegen de tijd dat ik met schrijven begin, is het niet langer zomaar een verhaal, maar een stukje waarheid over mensen die mij als verteller zeer vertrouwd geworden zijn. Ik heb dan al maanden-lang met mijn personages opgetrokken. Ik zie hen voor me als ik mijn research doe (een correcte weergave van de historische feiten vind ik essentieel) en ik hoor hen praten wanneer ik gesprekken voer met mensen die in soortgelijke situaties hebben verkeerd.Juist daarom vind ik het helemaal niet prettig als een boek een-maal af is. Zeker, er zullen weer nieuwe mensen bij me intrekken, uit een nieuw boek – maar het duurt een tijd voor ik hen heb leren kennen en van hen ben gaan houden, en dan pas kan ik hun verhaal vertellen. Geef mij maar een trilogie!

AUTEUR&

Page 4: Lekker lezen zomer 2012

24

Van Irma Joubert verschenen in het Nederlands: - Kind van de rivier - Het meisje uit de trein - Het spoor van de liefde

VormingMijn handboek voor het leven is de Bijbel. Die leert me hoe ik als vrouw mijn man kan liefhebben, hoe ik mijn kinderen moet opvoeden, hoe ik mijn naaste en de gemeenschap kan dienen. Daarbij heeft de conservatieve boerengemeenschap waarin ik ben opgegroeid een grote rol in mijn vorming gespeeld. Je had in onze streek geleerde, succesvolle en vooraanstaande mensen, maar ook heel eenvoudige, arme, luie en ongeletterde mensen. Bij ons thuis werd veel over politiek gepraat. Mijn vader en mijn oma discussieerden heel wat af over de Apartheid. Zo heb ik van jongs af geleerd dat er altijd meer kanten aan een zaak zitten, en dat de ene kant niet altijd alleen maar gelijk heeft en de andere alleen maar ongelijk.In mijn onderwijsloopbaan heb ik vooral tieners goed leren ken-nen. De tienerjaren vind ik ook de interessantste levensfase. Ik begin mijn boeken graag met de kinderjaren van mijn hoofdper-sonen, omdat een mens in die tijd wordt gevormd.

MissieElke dag vraag ik, voor ik begin te schrijven, de Here om hulp. Zonder Hem kan ik niets, maar door Hem ben ik tot alle dingen

in staat - ook tot het schrijven van historische romans.Ik ben van nature zeer actief en ook na mijn pensioen nog steeds gezegend met een goede gezondheid. Ik schrijf omdat ik het leuk vind om verhalen te vertellen. Ik heb geen missie, geen specifieke bedoeling met mijn schrijven, ik vertel gewoon verhalen omdat ik zo veel verhalen ken die ik wel móet vertellen.

Voor mij is schrijven meer dan zomaar schrijven. Het is een deel van mij, net zoals ademhalen. Schrijven zit me in het bloed, het is een zaak van het hart. Als God mij genadig is, zal er daarom altijd opnieuw een verhaal op mij liggen te wachten, een verhaal dat verteld moet worden.

De inspiratie voor mijn boeken vind ik in het echte leven,

bij mensen die mij waargebeurde verhalen vertellen.

Kind van de rivierIrma JoubertUitg. MozaïekISBN 9789023994046Paperback, 576 pag.

€ 23,90

het meisje uit de treinIrma JoubertUitg. MozaïekISBN 9789023993629Paperback, 472 pag.

€ 21,90

het spoor van de liefdeIrma JoubertUitg. MozaïekISBN 9789023993728Paperback, 308 pag.

€ 17,90

Page 5: Lekker lezen zomer 2012

25

Wat vooraf ging in De twaalfde Imam, de actuele en bloedstollende eerste thriller van Joel Rosenberg in deze serie.De Iranees-Amerikaanse David Shirazi, wiens ouders in 1979 uit Iran zijn gevlucht, is geknakt door de gebeurtenissen van 11 september. Hij wordt gerekruteerd door de CIA en naar Iran gestuurd. Onder de dekmantel van een telecombedrijf moet hij proberen informatie over het Iranese kernwapenprogramma te verzamelen. Ondertussen doen er de wildste geruchten de ronde over de Twaalfde Imam, de langverwachte islamitische messias. Hij zou een rijk van vrede en gerechtigheid brengen.

Operatie Teheran is het superspannende vervolg op De Twaalfde Imam.Iran heeft zijn eerste kernproef gehouden. Miljoenen moslims over de hele wereld zijn er inmiddels van overtuigd dat hun mes-sias – de Mahdi – is gekomen. Wereldtonelen verschuiven. De leiders van Israël vrezen dat Iran, onder invloed van de Twaalfde Imam, een kernaanval zal plegen en daarmee een tweede Holo-caust in gang zal zetten. Het Witte Huis houdt er rekening met dat Israël als eerste zal aanvallen om de kernreactoren in Iran te vernietigen. Daardoor zou de olieprijs een recordhoogte bereiken en de wereldwijde economie instorten.De Amerikaanse president heeft nog maar één optie. Hij geeft David Shirazi met zijn team van de CIA opdracht de Iraanse kernkoppen ten koste van alles te vinden en onklaar te maken, voordat Iran of Israël een vernietigende oorlog kan beginnen.

Joel Rosenberg voegt nieuw hoofdstuk toe aan de nucleaire wedloop tussen

aartsvijanden Iran en Israël.

Joel C. Rosenberg is de kleinzoon van orthodoxe Russische joden. Tijdens de pogroms begin twintigste eeuw vlucht-ten zij uit Rusland en emigreerden naar Amerika. Joel zelf is christen, met intense belangstelling voor zijn joodse wortels. Hij heeft een fascinatie voor bijbelse profetieën. Als voormalig veiligheidsadviseur en communicatiestra-teeg voor mensen als Steve Forbes, Rush Limbaugh en Benjamin Netanyahu kent hij de problematiek waarover hij schrijft van binnenuit.

Operatie teheran

25

Page 6: Lekker lezen zomer 2012

28

Een verhaal van alle tijden

Page 7: Lekker lezen zomer 2012

29

Kleine jongenToen ik het verhaal over Elsjen had afgerond, bleef er een klein jongetje achter. Roelf liet mij niet los en ik dacht erover hoe hij zijn leven moest hebben geleid. Een leven in de wetenschap dat zijn moeder zijn vader vermoordde, een leven zonder ouders en onder de zorg van een grootmoeder die treurde om het verlies van haar zoon. Ik wilde het verhaal van Roelf vertellen en ging me verdiepen in het rouwende kind. Het kind dat niet bij eigen ouders opgroeit. En het kind dat de plaats van zijn gestorven vader moet innemen, een onmogelijke opgave.

RampjaarEn net als bij Achtendertig nachten deed ik voor Afscheid van een engel historisch onderzoek. Het onderzoek besloeg een lange tijd. Ik stuitte op het jaar 1779, een jaar van grote droogte met een muizenplaag, een hongersnood en een epidemie als gevolg. Het zou het jaar worden waarin mijn hoofdpersoon zijn buurschap verlaat en zich aansluit bij een troep vagebonden. De bendes wer-den gevormd door los-vast opererende joden, christenen en zigeu-ners; mensen zonder thuis en/of verblijfsvergunning. Ik las in de archieven in Assen de 18e-eeuwse vonnissen van de rechter, en zo werd langzaam maar zeker mijn verhaal duidelijk voor me. Roelf ontvlucht zijn buurschap en sluit zich aan bij een troep zwervers die de jaarmarkten afgingen. Hij voelt zich bij hen thuis, omdat hij zich net als hen gestigmatiseerd en een uitgestotene voelt.

WordingNaast een langdurig onderzoek werd ik ook ‘opgehouden’ door processen die gaande waren in mezelf. Het leven van Elsjen liet me al niet onberoerd; ze bleek meer van mezelf te hebben dan ik

aanvankelijk dacht. Ik was daardoor veel bezig met de vraag: ‘Hoe ben ik geworden in het gezin van herkomst?’ Met betrekking tot het schrijven betekende dat vragen als: ‘Ben ik autonoom in wat ik doe?’ of ‘Hoe stel ik het publiek, mijn uitgever en mijn geliefden te-vreden?’ of ‘Hoe voldoe ik aan mijn hoog gestelde norm?’ of ‘Waarin ben ik op zoek naar bevestiging?’In alle opzichten was deze tijd van bezinning een hele goede, ik zeg niet gemakkelijke, tijd. In die zin houden mijn verhalen en het uit-werken daarvan mij een spiegel voor. Niet dat ik er al helemaal uit ben (soms zie ik nog in raadselen), maar het proces ondergaan van ‘opnieuw worden’ (in leven en werk) is een zeer mooie bezigheid.

EngelEn daarmee kom ik bij mijn tweede roman Afscheid van een engel. Roelf beziet het leven naast of in de buurt van het ziekbed van de zoon van zijn vrouw, die hij van jongsaf aan opgevoed heeft. Langzaam maar zeker komt hij tot de ontdekking dat er een herhaling van de geschiedenis is, door de geslachten heen, met desastreuze gevolgen. Hij gaat zien hoe hij zich heeft laten binden door de engel die hij van zijn moeder heeft gemaakt, hoe hij in verwarring is geraakt door de plaats die hij moest innemen en hoe het kwam tot ontsteking van zijn kwetsuren. Door dat te gaan zien en er over te leren spreken, kan hij misschien die keten van destructief handelen doorbreken.

Het boek speelt in een rauwe wereld van het 18e-eeuwse Drenthe. Maar het verhaal van gemis, droefheid, woede, uitsluiting, stigma-tisering en destructie is een verhaal van alle tijden. En in die zin ben ik blij dat ik het heb kunnen schrijven en nu kan presenteren.

Janne IJmker

&AUTEUR

In mei verscheen de langverwachte nieuwe roman van Janne IJmker.

Afscheid van een engel gaat over Roelf, de zoon van Elsjen Roelofs. Elsjen

is de hoofdpersoon uit Achtendertig nachten, Janne IJmkers eerste roman.

Roelf was drie jaar toen zijn moeder de doodstraf kreeg voor het vergif tigen

van haar man, Roelfs vader. Janne vertelt hier hoe Elsjen en Roelf haar

meenamen op ontdekkingsreis naar haar eigen levensgeschiedenis.

achtendertig nachtenjanne ijmKerUitg. MozaïekISBN 9789023993285Paperback, 312 pag.

€ 12,50

afscheid van een engeljanne ijmKerUitg. MozaïekISBN 9789023993599Paperback, 432 pag.

€ 19,90

Page 8: Lekker lezen zomer 2012

35

De belofte van gratis land lokt Roald en Ingeborg in 1880 weg uit hun huis hoog boven de fjorden in Noorwegen. Bijna hun hele familie laten ze achter om de barre overtocht naar Amerika te maken. In de haven van New York glanst het nieuwe leven hen vol beloftes toe. In dit nieuwe land hopen ze een goed leven te kunnen opbou-wen en hun kinderen een mooie toekomst te bieden.

Het pioniersleven is onvoorstelbaar zwaar. Maar de inmiddels zwangere Ingeborg houdt dapper vol. Ze heeft er alles voor over haar dromen te verwezenlijken. Dan breekt een verschrikkelijke winter aan. Het gezin wordt overvallen door de sneeuw-stormen. Ingeborgs leven verandert ingrijpend – en voorgoed.

‘Toen Andrew in haar armen in slaap was gevallen, stond ze op en legde hem terug in zijn wieg. Ze pakte haar breiwerk en ging weer zitten terwijl ze de wieg met een voet liet schommelen. Ze trok haar sjaal wat dichter om haar schouders. Het was nu zo koud dat zelfs het fornuis het graszodenhuis niet voldoende kon verwarmen.Roald kwam terug, vulde de pan nog eens met sneeuw en stampte met zijn voeten.‘Kom de sneeuw eens van me afvegen, Thorliff, anders sta ik straks in een plas modder.’ Hij keek Ingeborg aan. ‘Dit is de ergste sneeuwstorm die ik ooit heb meegemaakt. Ik kon geen hand voor ogen zien en zonder dat touw was ik nooit terug-gekomen. Het sneeuwt zo hard dat je je eigen voetsporen niet meer terugvindt.’ Hij schudde zijn hoofd. ‘Ik wou dat ik een pad had gemarkeerd naar Carls huis. We hadden lange palen moeten neerzetten en daar een touw tussen moeten spannen. Waarom heb ik dat niet eerder bedacht?’‘Omdat je niet zo’n hevige sneeuwstorm ver-wachtte. Het enige voordeel is dat de sneeuw op het huis de warmte binnen houdt.’ Zonder dat ze keek wat ze deed, bleven haar handen de breinaalden tegen elkaar tikken en de wol om de naalden slaan alsof ze een eigen leven leidden. De steken gingen rond en rond en de sok werd langer en langer.‘Mor?’‘Ja?’ Ze glimlachte toen ze het vragende gezicht van haar zoon Thorliff zag. ‘Ik weet het: de cadeautjes.’‘En de speciale verrassing?’ Hij sloeg zijn boek dicht en borg het veilig op.‘Die ook.’Roald zette zijn laarzen bij het fornuis om ze te laten drogen. ‘Ik wou dat ik naar Carl kon om te kijken of alles goed is met hem.’Ingeborg was naar de planken achter het katoenen gordijn gelopen om wat spullen te pakken en draaide zich om. ‘Waarom maak je je zo veel zorgen om hem?’Roald wreef over de zijkant van zijn neus. ‘Vorige week was ik toch met hem in de stad?’Ingeborg knikte en strooide wat suiker in de pan die ze op het vuur had gezet.‘Er werd gesproken over mensen die overlijden aan de griep. Men zegt dat er een epidemie was.’‘Maar jullie zijn er maar heel kort geweest!’‘Jawel, maar Carl zei dat de baby de hele nacht wakker was geweest en hij liep zelf ook te hoesten. Stel dat hij zo ziek is dat hij niet voor zijn dieren kan zorgen.’

l e e s f r a g m e n t

het land van duizend morgenslauraine snellingUitg. MozaïekISBN 9789023994053

Paperback, 388 pag.

€ 19,90

Lauraine Snelling is een gevestigd auteur die tientallen romans op haar naam heeft staan. Voor deze serie heeft ze zich gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.

Een verhaal over moed, lIefde

en de kracht die ervoor nodig is opnieuw te beginnen

Page 9: Lekker lezen zomer 2012

Kate38

KateineKe KraijoUitgeverij MozaïekISBN 9789023994091, Paperback, 336 pag.

€ 14,90

Ineke: Kate is een afgerond verhaal, maar er is nog zo veel te schrijven over wat ze allemaal meemaakt, dat ik aan een tweede deel over haar begonnen ben. Daar wil ik nog niet te veel over vertellen, omdat ik dan het einde van mijn roman verraad en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik was veertien toen de hongersnood begon

Wil je Mijn verhAAl vertellen?

Ineke Kraijo

Page 10: Lekker lezen zomer 2012

Kate39

De nieuwe debuutroman Kate van Ineke Kraijo gaat over het jonge meisje Kate dat opgroeit in Ierland, tijdens de verschrikkelijke hongersnood in de negentiende eeuw. Na een dramatische gebeur-tenis, stort het leven van Kate in. Ze verliest haar jeugd en moet zich staande houden in een land dat geteisterd wordt door ziekte en honger.

Ineke: Tien jaar geleden kwam ik voor het eerst in Ierland en ik werd meteen geraakt door het land: de groene natuur, de cultuur, de muziek, de hartelijke mensen en de in-drukwekkende geschiedenis. Vooral de periode van 1845 tot 1851, die bekend staat als ‘De grote hongersnood’, boeide me. In 1845 waren er ruim acht miljoen Ieren. In 1851 waren er nog geen zes miljoen over: een miljoen was gestorven door honger of ziekte en nog eens meer dan een miljoen was geëmigreerd. Dat is een kwart van de bevolking! En ik, op maar een uurtje vliegen van Ierland, wist daar helemaal niets van. Die grote hongersnood in Ierland is bij ons in Nederland nog erg onbekend. Te onbekend, vond ik. Opeens was daar Kate in mijn hoofd, die zei: ‘Ik was veertien toen de hongersnood begon. Wil jij mijn verhaal vertellen?’En dat heb ik gedaan.

Het resultaat is een aangrijpende historische roman over Kate, een meisje dat met haar vader en moeder in het westen van Ierland woont. Haar vader werkt voor een Engelse landheer die zijn pachters zo weinig betaalt dat ze er nauwelijks van kunnen leven. Op een morgen mishandelt Kate’s vader haar moeder, die in verwachting is. Dat is het einde van Kate’s jeugd. In een door honger en ziekte geteisterd land moet ze keuzes maken, die zelfs voor een volwassene onmogelijk zijn.

Ineke: “Mijn roman Kate is een paar weken geleden feestelijk gepresenteerd en ik heb al veel lezersreacties gekregen. Ik heb het boek aanvankelijk als jeugdroman ge-schreven, maar het blijkt dat Kate niet alleen door jongeren wordt gelezen. Ook veel volwassenen worden geraakt door het boek. De jongste lezer van wie ik een reactie heb gehad was elf en de oudste 91. De positieve reacties komen zowel van mannen als van vrouwen, in alle leeftijden. Mijn uitgever zei dat het een boek was voor lezers tussen de 12 en 120 en ik denk dat ze gelijk gaat krijgen.”

Inmiddels zijn de eerste recensies verschenen. Een paar reacties:

‘Het is een mooi boek dat je vanaf het begin meetrekt in het verhaal, waardoor je het bijna niet weg kunt leggen.’

‘Het is net alsof je naast Kate staat en je alles met haar mee beleeft. Het is een echte aanrader!’

‘Wat een meeslepend boek! Prachtig geschreven.’

Kate buigt zich over de wasketel en vist haar vaalgrijze nachthemd eruit. Ze loopt om haar broertje Michael heen die naast de wasketel speelt en spreidt haar nachthemd uit over de takken van de grote gaspeldoorn naast hun huisje. De doorns hechten zich aan het dunne katoen. Hopelijk is haar nachthemd vanavond droog, anders moet ze in haar onderhemd slapen. En dat wil ze niet, zeker nu niet. ‘Ik moet nog even iets doen, Michael,’ zegt ze. ‘Blijf jij maar hier spelen, ik ben niet ver weg.’Voor Michael antwoord kan geven rent ze de heuvel op naar het grafje van Séan. Ze schuift met haar schouder de takken opzij. De doorns prikken in haar huid, maar ze let niet op de pijn. Ze draait haar rug naar de struik en knielt. Ze vouwt haar handen. Toch bidt ze niet. Stil, heel stil, zit ze aan het grafje van Séan. In gedachten ziet ze hem weer voor zich: het kleine hoofdje, de plakkerige, donkere haartjes en daarachter haar moeders gezicht, stralend, gelukkig en dankbaar.

Plotseling hoort ze een galmende, zware stem.‘Kate O’Doherty?’Geschrokken draait ze zich om. Achter de struik staat Blake Clarke, groot en breed. Hij heeft zijn vuisten gebald en in zijn ogen flikkert woede. Half achter hem verscholen staat Fergus.‘Wat doe je daar?’ vraagt Blake met harde stem.Ze voelt zich betrapt en heel klein, nu ze op haar knieën ligt, terwijl Blake boven haar uit torent. Snel komt ze overeind en ze prikt zich opnieuw aan de doorns, felle steken dwars door haar katoenen jurk heen. In een paar tellen is ze onder de struik vandaan. Ze staat tegenover Blake en Fergus. Fergus fronst zijn voorhoofd, zijn donkere ogen kijken haar doordringend aan. Zo rustig mogelijk beant-woordt ze zijn blik. Ze kijkt liever naar Fergus, die ze al haar hele leven kent, dan naar Blake. Blake is zo groot en sterk en zijn driftbuien zijn tot buiten het dorp bekend. Ze drukt haar nagels diep in haar handpalmen en probeert rustig adem te halen, inademen, uitademen, inademen, uitademen. Ze wil zich niet bang laten maken door Blake, ook al is hij nog zo sterk. Opnieuw vraagt Blake scherp: ‘Wat deed je daar onder die struik, Kate O’Doherty? Waar keek je naar?’

l e e s f r a g m e n t

‘Dit boek is zo ontzettend mooi en pakkend geschreven. Je voelt de emoties die je leest zelf en als je er aan begint wil je niet meer stoppen. Het verhaal en zijn personages

heeft me echt gegrepen, soms met de tranen in mijn ogen en soms met een glimlach op mijn gezicht. Het

mooiste boek dat ik in tijden gelezen heb.’

Page 11: Lekker lezen zomer 2012

41

Stilte brengt je bij je hart

Mirjam van der Vegt (1977) debuteerde in 2009 succesvol met haar eerste roman Schaduwvlucht, en heeft sindsdien de smaak te pakken. Het thema van die roman is de zoektocht naar in-nerlijke rust en speelt zich gedeeltelijk af in een klooster. Daar werd ze zelf zo door gegrepen, dat ze zich meer ging verdiepen in wat stilte met een mens doet. Ze ontwikkelde een theaterpro-gramma met muziek over stilte, samen met Ronald Koops. Na het verschijnen van haar tweede roman De laatste patiënt (inmiddels in herdruk), kwam daar een ontroerend theaterprogramma over stilstaan bij rouw bij, in samenwerking met Carianne Ros. Ook ontwikkelde Mirjam stiltewandelingen en diverse andere work-shops rondom stilte, waarvoor zij te boeken is.

Begin 2012 volgde een belangrijke stap om zich helemaal te gaan rich-ten op het schrijven van romans en het geven van trainingen rondom stilte. Mirjam zei haar vaste baan bij de Evangelische Omroep op.“Een spannende stap”, zegt ze daarover, “maar ik kreeg het zo druk, dat ik keuzes moest gaan maken om de balans in mijn gezin en werk te behouden. Koos ik voor een leuke baan met zekerheid, of ging ik mijn hart volgen en mijn eigen bedrijf starten? In de periode dat ik daar serieus over nadacht, kwam het verzoek om een handzaam boekje over stilte te schrijven. Aangezien ik daar in mijn hoofd al mee bezig was, was dat voor mij de laatste zet die ik nodig had.”Naar aanleiding van het boekje Koester je hart – 40 stiltetips voor je leven, geeft Mirjam interactieve lezingen en individuele stiltetrainin-gen. “Stilte is voor mij geen doel op zich, maar brengt je terug bij je eigen hart en de bronnen van waaruit je leeft. In een wereld waar mensen snakken naar een handvol rust, vind ik het een uitdaging om te laten zien dat stilte vroegchristelijke papieren heeft en dat het je brengt bij een Bron die nooit opdroogt. Van nature ben ik niet echt een stil persoon, maar uit eigen ervaring weet ik dat stilstand heilzaam kan zijn. Loop langzamer, wordt stiller; het leven heeft al zoveel in zich, voordat wij er iets van ‘maken’!”

Vanuit de rust borrelen er inmiddels al weer heel wat nieuwe boekideeën bij deze schrijfster omhoog. Je kunt haar belevenissen meemaken via haar blog op www.mirjamvandervegt.nl. Daar is ook meer informatie over diverse trainingen te vinden. Reacties op de boeken: ‘Schitterende debuutroman. Leest als een trein en raakt je op de juiste momenten’ - Eva‘Een roman met lef. Dat Mirjam van der Vegt kan schrijven heeft ze met De laatste patiënt nog eens krachtig bevestigd’ - Nederlands Dagblad‘Bijzonder hoe de auteur zoveel wijsheden op zo’n manier weet te brengen, dat je ze het liefst meteen in praktijk wil brengen. Alle lof!’ – EO Visie

Volg Mirjam van der Vegt ook op Facebook en Twitter: @mirjamvdvegt

Schrijfster Mirjam van der Vegt over I n n e r l I j k e r u s t

Van Mirjam van der Vegt verscheen:

- Schaduwvlucht - Koester je hart - De laatste patiënt

Page 12: Lekker lezen zomer 2012

46

Londen, 1752. Agnes Trussel isde kundige assistent van vuur-werkmaker John Blacklock.Maar ze draagt ook een schan-delijk geheim met zich mee.En juist als Agnes geen uitwegmeer ziet, krijgt ze door haarkennis van siervuurwerk desleutel in handen voor eenzeer ongebruikelijke oplos-sing…

‘Een spectaculair debuut.’ -Booklist

De Spaanse aristocraat Fran-cisco de Montcada heeft deel-genomen aan de kruistochtenen komt terug als een totaalander persoon. Eens levenslus-tig en ambitieus, is hij nu eenverwilderde zonderling. Zijnjeugdvriend Lucas, inmiddelsmonnik, krijgt in horten enstoten Francisco’s verbijste-rende verhaal te horen. En danis het zeker nog niet afgelo-pen…

Het Nederlandse meisje Willbelandt op achtjarige leeftijdmet haar moeder en zusjes inIndonesië in een jappenkamp.De ellende die ze meemaakt,is haast onbeschrijflijk en Willverlangt ontzettend naar haarvader. In een strijd die hunbevattingsvermogen ver teboven gaat, doen Will en haarlotgenoten alles om staandete blijven.

Lucia, de dochter van een Bel-gische mijnwerker, heeft de ar-moedegelofte afgelegd toenze in het klooster intrad. Maarwanneer haar moeder over-lijdt, laat die haar een groenemaillen trommeltje na. Luciakan het niet over haar hartverkrijgen het trommeltje wegte doen, ook al overtreedt zedaarmee de armoederegel.Wat was er zo belangrijk dathaar moeder er haar heleleven niet over kon of mochtpraten?

Verkrijgbaar bij de boekhandel

Het verleden komt tot leven in deze mooie historische romans

advertenties november 2010_Aan de hand A4 23-04-12 17:07 Pagina 2

Page 13: Lekker lezen zomer 2012

47

Ditte Steinwordt ge-boren op dedag dat Neder-land capituleert. Als het gezinStein in 1943 bericht krijgt datze zich in kamp Vught moetenmelden, besluiten ze onder teduiken – zonder Ditte.

� Monument voor een driejarigjoods meisje

� Bekijk de documentaire bijdit boek op www.uitgeverij-mozaiek.nl

De tweeja-rige Zimmiraakt op eenzonnige zomer-dag in coma. Sindsdien is zij ernog wel, maar ook weer niet.Haar moeder Meg en haarvader Jorrit verstaan elkaarstaal niet meer sinds hun levenalleen nog om Zimmi draait.Meg maakt een vogelreis naarMecklenburg en terwijl ze daarverhalen verzamelt voor Zimmien een bijzondere vriendschapopbouwt met een van de reis-genoten, leert ze Zimmi los telaten.

Sinds haar onveilige jeugd methaar alcoholistische moeder isde jonge Emma dakloos ge-weest. Nu werkt ze als schoon-maker op de kunstacademie.Ze hoort een gesprek tusseneen docent en een student engaat op zoek naar haar wor-tels. Ze ontdekt dat veel din-gen anders zijn dan haarmoeder haar altijd deed gelo-ven. Kloppen de verhalen overde dood van haar vader eigen-lijk wel?

Guurtje Leguijt schreef 9 jeugd-boeken en 4 veelgeprezen ro-mans. Ze won met haarboeken verschillende prijzen.

Justus,een gevoe-lig kind,groeit op in eenharmonieus gezin. Als hijnegen jaar is, overlijdt plotse-ling zijn moeder. Justus komtterecht in de jungle van crisis-opvang en jeugdzorg. Waar zijnde mensen die hem zijn eigen-waarde en het vertrouwen inliefde terug kunnen geven?

Niemandsland is gebaseerd ophet waargebeurde verhaal vande nu 18-jarige Michel Merx,die een groot deel van zijnleven doorbracht in jeugdzorg-instellingen.

Ook als e-book

Ook als e-book

Meer dan 10.000 ex

verkocht

Verwen jezelf met topromans van Mozaïek

Verkrijgbaar bij de boekhandel

advertenties november 2010_Aan de hand A4 23-04-12 17:06 Pagina 1

Page 14: Lekker lezen zomer 2012

50

‘Een heerlijk boek om te lezen vanwege de prachtige combinatie van liefde, geschiedenis en het geloof in God.’

EVA over Gevangene van Versailles

‘Parsons heeft een boeiende roman geschreven, die ook nog eens opvallend goed vertaald is.’

Nederlands Dagblad over In de schaduw van de Zonnekoning.

Beloften van vrijheidGolden Parsons

Philippe, de oudste zoon van Madeleine Clavell, werkt in Amerika voor een rijke grootgrondbezitter. Diens dochter en erfgename Bridget voelt zich steeds meer tot hem aangetrokken. Maar onder druk van haar ouders verlooft Bridget zich met een man van wie zij niet houdt. Maar wie werkelijk de levensweg van Bridget en Philippe bepaalt, is níet Bridgets vader…

ISBN 9789023993612Paperback, 400 pag.

Gevangene van VersaillesGolden Parsons

Madeleine heeft met haar gezin een toe-vlucht gezocht in Genève. Maar de soldaten van de koning sporen haar op en zetten haar gevangen aan het hof. Dan hoort ze dat haar dochtertje ernstig ziek is, en komt ze voor een dramatische keus te staan. Is het geloof haar werkelijk zoveel waard?

ISBN 9789023993506

Paperback, 396 pag.

In de schaduw van de ZonnekoningGolden Parsons

Frankrijk, 1680. Madeleine Clavell hoort met haar gezin tot de gegoede Franse adel. Maar ze is ook hugenoot, en de vervolgin-gen door Zonnekoning Louis XIV worden steeds meedogenlozer. Ook Madeleines kinderen lopen groot gevaar. Haar laatste hoop is een persoonlijk onderhoud met de koning, die ze nog van vroeger kent. Maar wat ze daarmee op het spel zet, beseft ze pas als het te laat is…

ISBN 9789023993247Paperback, 392 pag.

Schitterende serie hugenotenromans blijvend in prijs verlaagd!

€ 10,00

€ 10,00

€ 10,00

Page 15: Lekker lezen zomer 2012

De Wings of Glory-trilogie volgt de drie broers Novak – Walter, Jack en Ray, alle drie piloot in de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vliegen een B-17 bommenwerper en maken deel uit van de in Engeland gestationeerde Achtste Luchtmacht van de VS.

Over Een verre melodieAl jaren voelt Allie de stilzwijgende oordelen van haar moeder. Ze wil niets liever dan eindelijk waardering. Een huwelijk met de man die haar ouders als ideale schoonzoon zien, lijkt daarom verstandig: Allie heeft het er graag voor over.

Luitenant Walter Novak is een onverschrokken luchtmachtpiloot – maar tegenover vrouwen voelt hij zich onbeholpen en verlegen. Voordat hij naar het buitenland gestuurd wordt, gaat hij nog eenmaal op verlof in Californië. Tijdens een bruiloft ontmoet hij Allie. Het klikt meteen en ze besluiten elkaar te blijven schrijven. Hun correspondentie groeit uit tot een diepe vriendschap. Maar is dat genoeg om alle geheimen, beloftes en verwachtingen te overwinnen?

Over Op zilveren vleugelsRuth Doherty werkt in een militair hospitaal in Engeland. Ze verzorgt vliegeniers die Europa proberen te bevrijden. Ruths broers en zusjes zijn na de dood van hun ouders in Amerika

achtergebleven, en het is Ruth alles waard om zo veel mogelijk te sparen. Als piloot Jack Novak gewond raakt en in het militaire hospitaal terechtkomt, is hij direct van Ruth gecharmeerd. Maar Ruth wil haar hart niet verliezen, aan welke man ook. Te midden van het gevaar en de span-ning van de Tweede Wereldoorlog zullen Jack en Ruth elkaar echter meer dan ooit nodig hebben. Kan Jack haar weerstand overwinnen? Of zijn ze niet voor elkaar bestemd?Op zilveren vleugels voert de lezer mee van het Engelse platteland naar het levensgevaarlijke luchtruim boven Frankrijk. Onderweg spelen liefde, vergeving en opoffering een grote rol.

Na een carrière als apotheker besluit Sarah Sundin haar hart te volgen en te gaan schrijven – met de serie Wings of Glory als resultaat. Sundins oudoom was tijdens de Tweede Wereld-oorlog piloot bij de Achtste Luchtmacht. Hij vloog met zijn B-17 bij wijze van stunt onder de Golden Gate-brug bij San Francisco door en was als een van de twaalf B-17-piloten betrokken bij de verdediging van Pearl Harbor.

&AUTEUR

51

Sarah Sundin

een verre melodieISBN 9789023993995Paperback, 416 pag.

€ 19,90

op zilveren vleugelsISBN 9789023994114Paperback, 416 pag.

ca. € 19,95

Drie broers - drie moedige vrouwen

ÉÉn missie

‘Liefhebbers van romantische historische fictie én geschiedenisfreaks zullen ervan smullen!’ – Booklist