Leerlingenboek discover Londen 2015

15
DISCOVER LONDEN Op zoek naar de schat! Namen: ____________________________________ ____________________________________ ____________________________________ ____________________________________

description

Leerlingenboekje Discover Londen SGR 2015

Transcript of Leerlingenboek discover Londen 2015

DISCOVER LONDENOp zoek naar de schat!

Namen:________________________________________________________________________________________________________________________________________________

InhoudsopgaveUitleg 2

Spelregels & Tips 3

In geval van nood 3

De vragen 4 t/m 9

Invulblad 10

Waar zijn de docenten? 11

Waar zijn ‘Bassie & Adriaan’?

Verzamelplaats16.00 uur 12

Metrokaart 13

Extra overzichtskaart Londen 14

-1-

UitlegDit boekje leidt je door Londen. Je gaat in groepjes Londen verkennen. Daarin ga je de strijd aan met andere groepen en andere klassen.

Je gaat zes plaatsen in Londen bezoeken. Deze plaatsen staan verderop in dit boekje beschreven. Op iedere plaats moet je een vraag beantwoorden. Soms moet je een beetje zoeken of omstanders vragen om hulp, maar het woord waar je naar zoekt is op die locatie zeker te vinden.

Als je het antwoord op de vraag gevonden hebt vul je dat woord in op het antwoordvel.Als je alle opdrachten hebt gedaan, weet je waar de schat ligt. Let op: Om de schat te mogen openen moet je ook een selfie hebben met ‘Bassie en Adriaan’.

In een Starbuckscafé kun je docenten vinden mocht je er niet uitkomen.

Om 15.30 uur is de schat weg. Als je hem niet hebt gevonden, ga je vanaf dat moment naar Leicester Square (spreek uit lester square). Hier moet je om 16.00 uur zijn. Een beschrijving van de exacte locatie op Leicester Square vind je in dit boekje.Kortom: ben je niet klaar om 15.30, ga dan zo snel mogelijk naar Leicester Square.

In de schat vind je verschillende souvenirs die met Londen, SGR en Engeland te maken hebben. Wie het eerst komt, kan als eerste kiezen, maar er is voor iedereen iets.

-2-

Spelregels & tips1. Blijf bij elkaar; uit elkaar gaan betekent strafpunten en afhankelijk van de situatie zullen er maatregelen getroffen worden.2. Gedraag je, blijf beleefd en scheld niemand uit (ook geen vreemden).3. Maak een plan:• Inwelkevolgordegaanjulliedeplaatsenbezoeken?Ditmagjezelfbepalen?• Hoegaanjullieernaartoe;metro,bus,tevoet,taxi,……?• Wiehoudthetboekjebij?• Wieleestdekaart?• Wiemaaktdeselfies,enz.4. Vraag hulp aan voorbijgangers als dat nodig is, maar natuurlijk wel netjes. Toeristen zijn vaak heel goede hulpen als je een opdracht moet oplossen.6. Wissel telefoonnummers met elkaar uit; mocht je iemand kwijtraken dan kun je altijd bellen.7. Vergeet niet dat je hoe dan ook om 15.30 op Leicester Square moet zijn!!!8. Ieder vakje op het antwoordvel is een letter van het antwoord. Als jouw antwoord minder letters bevat, is dat dus niet het goede antwoord en moet je verder zoeken

In geval van nood!We gaan ervanuit dat jullie oud en wijs genoeg zijn om zelf uit de problemen te komen. Iedereen verdwaalt wel eens een keertje, maar vraag de weg en je bent zo weer op weg. Mocht je toch echt in de problemen raken dan kun je altijd met mevrouw Jochems bel-len... Bel alleen in geval van nood!

Mw Jochems: +31 6 83 53 47 34

Mw Hofmeester : +31 6 29 14 93 25

-3-

De vragen -- AHouses of Parliament en Big Ben

Je bevindt je in het bestuurlijk centrum van Groot-Brittannië. Voor je zijn de Houses of Parliament met de beroemde Big Ben aan de noord-kant van het gebouw. Ook andere belangrijke gebouwen bevinden zich in deze omgeving zoals Westminster Abbey, 10 Downing Street en het oude stadhuis.

Houses of ParliamentHet Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Par-liament, staat aan de oever van de Theems in de wijk Westminster. Het paleis is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het Lagerhu-is (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) en het Hogerhuis (vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer).

Big BenVeel toeristen vergissen zich als ze naar de Big Ben kijken. Ze denken dat de toren Big Ben heet, maar dat is niet zo. De toren heette tot een paar jaar geleden de St. Stephan’s tower, maar is sinds het 60-jarig jubileum van koningin Elisabeth II omgedoopt tot Elisabeth Tower.

Wat feitjes over Big Ben - Hij is vernoemd naar de politicus Benjamin Hall, die de opdracht voor het bouwen van de toren heeft gegeven. Hall was een heel lange man en had als bijnaam Big Ben - Big Ben is één van de zwaarste .... ter wereld

-4-

VRAAG A

Wat is de Big Ben?

-5-

De vragen -- BTrafalgar Square

Trafalgar Square is net als Piccadilly Circus en Leicester Square, een van de bekendste pleinen in Londen.

Het plein is vernoemd naar de zeeslag bij Trafalgar in 1805 waarbij Horatio Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg. Bij dit zeegevecht kwam Admiraal Nelson om het leven. Hij ligt begraven in St. Paul’s Cathedral. Door de overwinning op Napoleon kon het Verenigd Koninkrijk voor vele jaren zijn heerschappij over de zeeën vestigen.

Op het midden van het plein staat Nelson’s Column. Deze zuil is ongeveer 54 meter hoog terwijl het beeld van Nelson zelf maar 5,5 meter hoog is. Onderaan de Column zijn vier bronzen reliëfs bevestigd. Deze beelden vier van Admiraal Nelson’s zeeslagen uit. Nelson’s Column wordt omgeven door vier bronzen leeuwen. De leeuwen werden in 1868 voltooid. Het plein zelf werd al in 1840 voltooid.

Verder bevindt zich er de kerk St. Martin-in-the-Fields en het wereldberoemde museum National Gallery. Ook een aantal ambassades, waaronder de Zuid-Afrikaanse, is aan Trafalgar Square gelegen.

SokkelsIn de hoeken van het plein staan vier sokkels (plinths) voor standbeelden. Drie van hen dragen de beelden van belanrijkepersonen.Devierdesokkel(fourthplinth)isomfinanciëleredenen leeg gebleven en wordt sinds 1999 gebruiktvoor kunstdemonstraties.

VRAAG B

Op één van de sokkels is een generaal afgebeeld die geboren is in

MDCCLXXXII (1782) en gestorven is in MDCCCLIII (1853). Hoe heet deze generaal?

-6-

De vragen -- CHyde Park

Het park is vernoemd naar Anna Hyde. Het heeft een rechthoekige vorm en is 140 hectare groot. Het wordt omringd door het ruiterpad Rotten Row. In het midden ligt het Serpentine Lake, een slangvormig meertje waar in de zomer roeiboten, kleine zeilbootjes en soms zwemmers te vinden zijn. Het meer loopt door tot aan de aangrenzende Kensington Gardens. Ten zuiden hiervan ligt de herden-kingsfontein voor Prinses Diana, een fontein in de vorm van een ovale ring van steen, die op 6 juli 2004 werd geopend. Er zijn nog diverse andere gedenktekens te vinden, het Holocaust Memorial en de Hudson Memorial.

Regelmatig vinden er popconcerten, sportevenementen en culturele manifestaties plaats, bijvoorbeeld Live 8 2005 en het buitengedeelte van de Last Night of the Proms.

De Speakers’ Corner bevindt zich op de hoek aan de oostzijde van het park, nabij Marble Arch. Hier vinden elke zondag zeepkisttoespraken plaats. Iedereen die iets te verkondigen heeft gaat op een zeepkist staan en geeft zijn mening over allerlei serieuze en minder serieuze onderwerpen zoals Europa, voetbal, de jacht, politiek, religie etc.

Op initiatief van Prins Albert werd in 1851 in Hyde Park de eerste Wereldtentoonstelling gehouden. Joseph Paxton bouwde Crystal Palace, een gebouw van staal en glas dat de inspiratiebron vormde voor onder meer het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt.

In 2012 vond er het onderdeel triatlon plaats voor de Olympische Zomerspelen.

VRAAG C‘By command’ van wie is bovenstaand

beeld gemaakt?

-7-

De vragen -- DRoyal Horse Guard

Horse Guards Parade is een grote paradeplaats naast Whitehall in het centrale deel van Londen. Op deze locatie worden jaarlijks de ceremonieën van Trooping the Colour en Beating Retreat gehouden.Op deze locatie werden ooit riddertoernooien gehouden in de tijd van Hendrik VIII. Ook werd hier de verjaardag van Elizabeth I gevierd.

Sinds de 17e eeuw werd het gebied gebruikt voor allerlei parades en andere ceremonieën. Ooit was hier ook het hoofdkwartier van het Britse leger gevestigd. De hertog van Wellington was gestationeerd op Horse Guards toen hij Commander-in-Chief van het Britse leger was. De huidige General Officer Commanding London District gebruikt nog steeds hetzelfde kantoor en hetzelfde bureau. Tijdens de twintigste eeuw werd het gebied gebruikt als parkeerplaats voor ambtenaren, maar hieraan kwam een eind in de jaren ‘90. Dit proces werd aangezwengeld door de mortieraanval door de Provisional IRA op 10 Downing Street vanuit een voertuig dat op Horse Guards Avenue geparkeerd was nabij Horse Guards Parade. Voertuigen mogen thans nergens meer in het gebied parkeren.

Monumenten

Rondom de paradeplaats staat een aantal monumenten die herinneren aan de militaire geschiedenis van

VRAAG D

Welke woorden horen op de puntjes:This memorial also commemorates all those members

of the household division who died in the ...... ..... ... and in the service of their country since 1918

-8-

De vragen -- EJe staat midden in het bestuurlijk centrum van Groot Brittannië. Zo vind je aan dit grasveld belangrijke gebouwen zoals de Houses of Parliament, Westminster Abbey en St Margaret’s church. Ook andere belangrijke gebouwen bevinden zich in deze omgeving.

Houses of ParliamentHet Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament, staat aan de oever van de Theems in de wijk Westminster. Het paleis is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het Lagerhuis (House of Commons, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) en het Hogerhuis (House of Lords, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer).

Westminster AbbeyWestminster Abbey (officieel The Collegiate Church of St Peter) is een voornamelijk in gotische stijl opgetrokken kerk. Het is traditioneel de plaats waar kroningen, bruiloften en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden.

St Margeret’s ChurchSt Margaret’s Church is een anglicaans gotisch kerkgebouw in het stadsdeel Westminster. Het is de parochiekerk van het Britse Lagerhuis. De kerk staat aan het Parliament Square naast de Westminster Abbey en tegenover de Houses of Parliament.

VRAAG EGa naar het parkje/grasveld tegenover de ingang van Westminster

Abbey (waar alle auto’s omheen rijden)

a. Welke amerikaanse president staat op een sokkel?b. Welke WOII ‘prime minister’ staat op een sokkel?

De vragen -- FBuckingham PalaceBuckingham Palace is de officiële woonplaats van de Britse koningin in Londen. Als de koningin aanwezig is, wappert de Koninklijke vlag op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack (de vlag van Groot-Brittanië) gehesen. Er werken dagelijks ruim 800 mensen bij de koninklijke hofhouding.

ArchitectuurDe witte symmetrische gevel van het paleis leent zich uitstekend als het decor voor ceremonieën. Jaarlijks groeten de Windsors de bevolking vanaf het Balkon. Het paleis heeft 775 kamers, waarvan 78 badkamers. De paleisgevel is 108 meter breed en het gebouw is 120 meter diep, met een hoogte van 24 meter. De oppervlakte bedraagt 77.000 vierkante meter, het paleis heeft 1514 deuren en ruim 760 vensters die om de zes weken worden gereinigd. Elektriciteit is er sinds 1883. Er is een kapel, een dokterskabinet, een zwembad en een cafetaria voor het personeel. De grootste zaal is de balzaal (36,6m x 18m x 13,5m); hier vinden staatsdiners plaats. Staatshoofden slapen in de Belgische suite; deze werd gebouwd door koningin Victoria voor haar oom, Leopold I van België.

Buckingham Palace is, sinds George III het kocht, verschillende malen verbouwd en vergroot. Sinds 1993 zijn gedeelten van het paleis toegankelijk voor het publiek. Een van de mooiste zalen is de troonzaal, waar de troon van de Koningin staat. Ook de tronen van haar ouders en grootouders staan hier. In Buckingham Palace bevindt zich een gedeelte van de koninklijke collectie, met schilderijen van onder andere Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Vermeer, Poussin, Canaletto en Claude Lorrain. Er staan ook sculpturen van Canova en Chantrey, een collectie Sèvres-porselein en fraai Brits en Frans meubilair.

VRAAG F

Hoe heet de koningin die op het standbeeld bij de fontein over ‘The Mall’ uitkijkt?

-9-

Invulblad

-10-

Waar zijn de docentenJe kunt je docenten vinden bij het volgende StarbuckscaféBerkeley Street 52

Waar zijn ‘Bassie & Adriaan’

St James’ park; ‘Inn the park’

-11-

Verzamelplaats 16.00 uurOm 16.00 uur moet je op Leicester Square zijn. We verzamelen op de hoek van het plein bij de Burger king (bij slecht weer zitten we misschien in de Burger king). Hieronder vind je een gedetailleerde kaart en een ‘streetview ‘ foto

-12-

-13-

-14-