Leer Italiaans in Italië · 2020. 12. 17. · En wil je Italiaans leren van een leraar die óók...

of 56/56
Taal- & Cultuurcursussen voor alle leeftijden www.italstudio.nl Leer Italiaans in Italië 2020
 • date post

  01-Apr-2021
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Leer Italiaans in Italië · 2020. 12. 17. · En wil je Italiaans leren van een leraar die óók...

 • Taal- & Cultuurcursussen voor alle leeftijden

  www.italstudio.nl

  LeerItaliaans

  in Italië2020

 • 1 Welkom bij Italstudio Algemene informatie 2 Even voorstellen ■ waarom Italstudio? 3 De taalscholen ■ lesmethode en lesmateriaal 4 Lesniveaus ■ diploma’s ■ training voor leraren 5 Accommodatie ■ reis 6 Algemene informatie over cursussen en cursustypes 7 Speciale cursussen ■ Italiaans voor professionals 8 Leeftijdsadvies ■ nuttige informatie 9 Algemene voorwaarden ■ belangrijke informatie vóór inschrijving

  Studies & cursussen mode ■ kunst ■ design 10-11 NABA en Domus Academy ■ Mode- en design academies in

  Milaan en Rome

  De taalscholen 12 Leonardo da Vinci scholen en partnerschool Viareggio 13 Gap Year (8 maanden) en Gap Semester (18 weken) 14-17 Scuola Leonardo da Vinci ■ Rome, Florence 15-17 Scuola Leonardo da Vinci ■ Milaan, Siena 18-19 Verona ■ Turijn (en Acqui Terme) 20-21 Venetië ■ Triëst 22-23 Genua ■ Chiavari 24-25 Viareggio ■ San Remo 26-27 Bologna (Koinè) en Lucca 28-29 Comomeer en Gardameer ■ Micciano (minigroepen) 30-31 Rimini ■ Ravenna32-33 Portico di Romagna ■ Todi 34-35 Assisi ■ Perugia 36-37 Montepulciano ■ Ascoli Piceno38-39 GreenItalian en Madrelingua ■ Urbania en Urbino 40-41 Napels ■ Salerno 42-43 Alghero ■ Cagliari (Sardinië)44-45 Santa Domenica di Ricadi /Tropea ■ Taormina (Sicilië)46-47 Mola di Bari en Otranto ■ Lecce & homestay Puglia 48-49 Homestays Toscane & Castelli Romani ■ Bolognalingua 50-51 Irsina, Belvedere, Montevarchi ■ Kookworkshops ■

  Zomerkamp Lignano (11-18 jaar)

  Inschrijfformulier ■ reserveren 52 Inschrijfformulier Kaart van Italië 53 Waar liggen de scholen?

  Dommelstraat 36 ■ 4105 ZC Culemborg (NL)

  Tel. (+31) 0345 520 152 ■ [email protected]

  www.italstudio.nl

  INHOUD

 • www. i ta l s tud io .n l 1

  Italstudio toonaangevendIn 2020 bestaat Italstudio alweer 30 jaar en zijn we uitgegroeid tot de meest toonaangevende organisatie voor taal-, studie- en cultuurreizen naar Italië! Elk jaar bezoeken wij een groot aantal scholen, zodat we op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen. We kennen alle medewerkers van de scholen persoonlijk, wat voor jou als cursist betekent dat wij nog meer gedaan kunnen krijgen. En de scholen doen extra hun best om het onze cursisten naar de zin te maken! En niet onbelangrijk: bij Italstudio betaal je géén bemiddelings- of administratiekosten, integendeel je ontvangt soms zelfs extra korting via Italstudio! Nieuwe bestemmingen■ GreenItalian is een nieuw concept! Dus geen school maar

  3 leraren in het zuiden van Le Marche die Italiaanse les aanbieden, maar ook lesprogramma’s tijdens experiences: koken met mama of met de chef, in de wijngaarden, tijdens excursies, trekking, fietsen, fotowandelingen enz.

  ■ In Abruzzo organiseert zomerschool Madrelingua minigroepen en individuele lessen met taal & koken/wijn, leesclubs, trekking en aantrekkelijke culturele/ gastronomische tours van 1 week of een weekend!

  ■ En wil je Italiaans leren van een leraar die óók Nederlands spreekt, dan adviseren wij Monica in Belvedere Ostrense (Le Marche), Annelies in Montevarchi (Toscana) en Barbara in Abruzzo.

  Nieuwe cursussen■ De school in Santa Domenica in Calabrië organiseert 3 "Vivere la

  lingua" programma’s met excursies, zoals taal en cultuur, taal en culinaire activiteiten en een programma voor strandliefhebbers.

  ■ Voor kook- en kunstliefhebbers biedt de school in Venetië de cursus "corso di cucina e civiltà veneziana", een ontdekkingstocht naar de culinaire geheimen van Venetië via de geschiedenis en kunst!

  ■ In Rimini organiseert de school cursussen "In de voetsporen van Dante in Romagna" met lessen en excursies naar "Dante-locaties".

  ■ Familie- en tienerprogramma’s in: Milaan, Salerno, Montepulciano, Turijn, Alghero en Lignano.

  Aanrader voor langere tijd ■ Voor 3 maanden of langer zijn er long-term CSN-aanbiedingen en

  leuke tussenjaarprogramma’s in Milaan, Rome, Florence.

  Aanbiedingen, kortingen en gratis cursussenBezoek regelmatig onze website als je op de hoogte wilt blijven van alle actuele informatie en aanbiedingen. Ook in de brochure staan diverse kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen! Bezoek ons op beurzen en maak kans op een gratis taalcursus! Op onze site vind je bij "Agenda" de events waar je ons kunt vinden. Cursisten opgelet! Maak kans op een gratis taalcursus door een review voor onze site te mailen! Aan het einde van elk jaar verlo-ten we een gratis cursus van 2 weken!

  Via Italstudio studeren aan Italiaanse Universiteit De Universiteit van Pisa heeft bijv. een International Programme in Humanities in het Engels. En heb je geen Vwo maar bijv. Havo-diploma dan is er een "Foundation course", waarna je wel wordt toegelaten tot een bacheloropleiding aan de Universiteit van Pisa. Neem voor info contact met ons op!

  Fashion, design, arts, experience & business designOok studies Fashion en design (en Foundation Year) zijn mogelijk aan de academies NABA en Domus Academy in Milaan en Rome. Deze hebben erkende WO bachelor- (3 jaar) en masteropleidingen in het Engels en verder Summer courses in Milaan & Rome.Meer info op blz. 10-11.

  Studiereizen voor groepen (en 11e persoon gratis!)Wil je met een groep studenten (leerlingen, vrienden of mede-cursisten) een weekje naar Italië, vraag ons om een offerte!

  Advies of meer informatie?In deze brochure staat veel informatie, maar op onze website www.italstudio.nl vind je - per school - nog uitgebreidere beschrijvingen over cursussen, accommodatie, vervoer, en verder vele foto’s, reacties van cursisten en nuttige links. Met al je vragen kan je uiteraard terecht bij Italstudio. Bel gerust voor meer informatie of een persoonlijk en deskundig advies. Langskomen mag ook, maar wel op afspraak!

  We hopen dat je veel inspiratie opdoet voor een leuke taalvakantie!

  Ingrid Veringa

  WELKOM BIJITALSTUDIO

 • 2 www. i ta l s tud io .n l

  Even voorstellen...Italstudio is 30 jaar geleden opgericht door Ingrid Veringa en is gespecialiseerd in taal- en cultuurcursussen in Italië, universitaire studies in Italië en mode, kunst en design in Milaan en Rome. Na een universitaire studie Italiaans en vele jaren werkervaring bij het Italiaans Cultu-reel Instituut te Amsterdam ontstond het idee een vertegenwoordiging op te richten van professionele taalscholen in Italië. De belangstelling voor de Italiaanse taal en cultuur is alleen maar

  gegroeid en inmiddels weten veel Italiëlief-hebbers Italstudio te vinden.Sinds enkele jaren is het team versterkt met Janine Morshuis. Janine heeft jaren-lange ervaring in de reisbranche en haar kennis van de Italiaanse taal en cultuur is enorm gegroeid. Ook zij heeft inmiddels vele scholen persoonlijk bezocht en kan nieuwe cursisten goed van dienst zijn bij het beantwoorden van hun vragen en het bepalen van hun keus.

  Waarom Italstudio?Al 30 jaar dé Italië-specialist Italstudio is dé specialist op het gebied van taalcursussen en studies in Italië. Al 30 jaar heeft Italstudio ervaring met taal- scholen in Italië en ons team kent alle scholen en medewerkers in Italië persoonlijk. Italstudio heeft ruim 45 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen, in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote verscheidenheid aan scholen en cursussen is er voor elk wat wils

  Persoonlijk en eerlijk advies Een persoonlijke benadering vinden wij zeer belangrijk. Rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel, beschik-bare tijd en financiële middelen, streven wij ernaar een eerlijk en persoonlijk advies te geven. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak).

  Geselecteerde scholenAlle scholen zijn zorgvuldig geselecteerd, maar ook blijven wij de scholen regelmatig bezoeken om persoonlijk een vinger aan de pols te houden. Wij kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er-van op aan dat zij onze cursisten alle mogelijke assistentie verlenen.

  Leren moet leuk zijnOns motto is: leren moet ook leuk zijn. Je leert een taal het snelst in het land zelf, op een school waar je in een ontspannen sfeer les krijgt in kleine groepen en waar bekwame, enthousiaste docenten op een afwisselende manier lesgeven. De door ons geselecteerde scholen voldoen hieraan omdat zij hun cursisten goed begeleiden en ook buiten de lessen een interessant programma aanbieden. Er zijn cursisten die beweren dat hun studievakantie in Italië hun leukste vakantie aller tijden was!

  Mond-tot-mond reclame Het beste bewijs voor kwaliteit. Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij daarna weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook komen er veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten naar Italstudio verwezen zijn.

  Laagste prijzen en transparantItalstudio berekent geen bemiddelingskosten of administratie-kosten, ook niet voor de accommodatie. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt en cursisten ontvangen via Italstudio vaak zelfs nog extra korting! Zo is het volgen van een cursus in Italië voor iedereen betaalbaar!

  Voor wie zijn de cursussen bestemd?Leeftijd cursistenDe cursussen in Italië zijn bestemd voor iedereen die interesse heeft voor de Italiaanse taal en cultuur. De scholen worden bezocht door cursisten van alle leeftijden (tussen 17 en 85 jaar). Verder zijn er ook cursussen voor tieners, programma’s voor families met kinderen en een zomerkamp. Meer informatie over leeftijdsadvies voor zowel jongeren als ouderen vind je op blz. 8.

  Internationale medecursistenDe taalscholen zijn internationaal en het percentage Nederlands-talige cursisten op de scholen is relatief vrij klein, zodat er niet veel Nederlands gesproken wordt. Omdat de scholen worden bezocht door cursisten van wel 50 verschillende nationaliteiten, is een taalcursus ook een uitstekende manier om een internationale vriendenkring op te bouwen. Bovendien hebben de cursisten uit-eenlopende achtergronden, wat je studie nog boeiender maakt.

  AlleengaandBen je alleengaand? Geen probleem: 80% van de cursisten gaat alleen. Op een studiereis maak je gemakkelijk contact met medecursisten en kun je meedoen met de gezamenlijke vrijetijds-activiteiten.

  ALGEMENE INFORMATIEALGEMENE INFORMATIE

  Ingrid Veringa

  Janine Morshuis

 • www. i ta l s tud io .n l 3

  Internationale taalscholenItalstudio vertegenwoordigt internationale taalscholen, waarvan een groot deel is aangesloten bij de ASILS (een waarborg voor kwaliteit). De meeste scholen zijn ook erkend door het Italiaanse Ministerie van Onderwijs. Een paar kleine scholen is geen lid van de ASILS, maar voldoet aan alle belangrijke eisen en het kan zelfs heel aantrekkelijk zijn, vanwege de kleine groepen en de gemoedelijke sfeer op de school. Het enige nadeel van een kleine school kan zijn dat er minder lesniveaus worden geboden, omdat er weinig cursis-ten zijn. Alle geselecteerde taalscholen zijn professionele scholen die kwalitatief hoogstaande cursussen bieden. Over het algemeen zijn de scholen niet heel groot en zelfs op de grotere scholen (Florence en Rome) heerst een informele sfeer waar een optimaal persoonlijk contact mogelijk is. Alle scholen liggen in het historische centrum van de stad - vaak in een prachtig monumentaal pand - en zijn allemaal goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op elke taalschool kun je bij het secretariaat terecht met je vragen en/of problemen. Men spreekt er Engels en/of Duits en men kan je informeren over (aanvul-lende) cursussen, accommodatie, uitstapjes, sportmogelijkheden, medische hulp enzovoorts.

  Kenmerken per taalschoolBij elke bestemming in deze gids vind je de specifieke kenmerken van de betreffende taalschool. Wij proberen een zo volledig mogelijke impressie van de scholen te geven, maar op onze site kun je veel meer details vinden en telefonisch kunnen wij altijd het een en ander toelichten.

  AanspreekpuntHeb je ter plaatse eventueel een probleem, aarzel dan niet om de school zo snel mogelijk hiervan op de hoogte te brengen. De school is voor alles je eerste aanspreekpunt (en de verhuurder voor de huisvesting). Je mag ook altijd contact opnemen met Italstudio, wij kunnen dan assisteren of bemiddelen. Wacht echter niet tot de laatste dag of totdat je weer bent teruggekeerd, als er eigenlijk actie onder-nomen moet worden. Na afloop van het verblijf kan de school noch Italstudio weinig meer voor je doen. Wel stellen we het altijd zeer op prijs om achteraf van je te horen of alles naar wens is geweest! Deze terugkoppeling is erg nuttig voor zowel Italstudio als voor de scholen.

  Professionele docentenAlle docenten zijn native-speakers, die vol enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen. Alle docenten hebben na hun universitaire opleiding een speciale didactische training gevolgd in taalonderwijs aan anderstaligen. Bovendien volgen zij regelmatig praktijkgerichte trainingen en nascholingscursussen.

  Communicatieve lesmethodeOp alle scholen krijg je les volgens de "communicatieve" les- methode. Dit houdt in, dat er vanaf de eerste dag en op alle niveaus alleen Italiaans gesproken wordt. De manier van lesgeven en het lesmateriaal is zodanig ontwikkeld dat je alles goed begrijpt, ook al ben je absolute beginner. Je wordt voortdurend gestimuleerd zelf te spreken door het zojuist geleerde meteen in praktijk te brengen. De grammatica vormt een belangrijk onderdeel van de cursus, maar wordt behandeld aan de hand van praktische situaties. Verder ligt de nadruk op de spreektaal, maar tijdens de cursussen voor gevorderden komt ook de schrijftaal aan bod. In het Italiaans is er namelijk een groot verschil tussen de spreektaal en de schrijftaal, dit in tegenstelling tot het Nederlands, waar spreek- en schrijftaal niet zo veel van elkaar verschillen.

  StudiemateriaalHet studiemateriaal wordt tijdens de cursus uitgereikt en is inbe-grepen bij de cursusprijs (tenzij anders vermeld). Het dient ter ondersteuning van de lessen en wordt aangeboden in de vorm van praktische opdrachten en oefeningen. Ter afwisseling wordt er tevens gebruik gemaakt van kranten, tijdschriften, spelletjes en audiovisueel materiaal. Naast het leren van grammatica en conver-satie, wordt er ook aandacht besteed aan culturele aspecten, zoals inzicht in de Italiaanse leefgewoonten, gebaren en lichaamstaal.Je kunt ervan uitgaan dat 1 uur (max. 2 uur) huiswerk per dag gemiddeld voldoende is om de cursus optimaal te kunnen volgen. Wij adviseren je een woordenboek mee te nemen (of een woordenboek app) en nuttig - maar zeker niet noodzakelijk - is een Nederlands grammaticaboekje van de Italiaanse taal dat je eventueel als naslagwerk kunt gebruiken.

  VrijetijdsprogrammaAlle scholen bieden naast het taal- en cultuuronderwijs ook een sociaal en cultureel vrijetijdsprogramma. Afhankelijk van de school en de interesse van de cursisten vallen hieronder: stads- en museumrondleidingen, excursies, filmvoorstellingen, sportactiviteiten, lezingen, kook- en wijnlessen, gezamenlijke maal-tijden enzovoorts. Een dergelijk programma wordt door elke school op eigen wijze ingevuld en op het secretariaat van de scholen is alle informatie hierover beschikbaar.Deze activiteiten stellen je in de gelegenheid om kennis te maken met de Italiaanse cultuur en leefgewoonten en ook om contacten te leggen met medecursisten. Het staat je vrij om hieraan deel te nemen, uiteraard kun je ook zelf of met medecursisten van alles ondernemen.

  DE TAALSCHOLEN

 • 4 www. i ta l s tud io .n l

  LesniveausOp alle scholen kun je een cursus starten ongeacht je niveau. Bij inschrijving word je verzocht op het formulier een inschatting van je kennisniveau te geven, zodat de school al een indruk van je niveau heeft. Als absolute beginner start je meteen in een begin-nersklas en als je al enige voorkennis van het Italiaans hebt, moet je op de eerste lesdag of vooraf een test afleggen (of gesprekje met leraar voeren), op basis waarvan je op het juiste niveau wordt ingeschaald. Op de kleine taalscholen worden min. 3-4 lesniveaus gehanteerd: beginner, basiskennis, halfgevorderd en vergevorderd.

  Alle (middel)grote scholen hanteren minimaal 6 lesniveaus gebaseerd op het Europese Taalportfolio (ETP) en volgens de taal-vaardigheidschaal van het Europese referentiekader. Bij de grote scholen (zoals Scuola Leonardo da Vinci) zijn deze 6 niveaus weer onderverdeeld in 2 tussenniveaus van elk 2 weken. In totaal zijn er 12 taalvaardigheidniveaus van elk 2 weken:

  Elk niveau komt overeen met een 4-weekse standaardcursus. Aan het einde van elke 4-weekse cursus en van elk niveau wordt een schriftelijke toets afgenomen om te beoordelen of je de lesstof beheerst. Tenslotte ontvang je aan het einde van de cursus een certificaat van deelname

  Diploma’sJe kunt in Italië kiezen uit diverse erkende diploma's. De niveaus van de diploma's komen overeen met de taalvaardigheidniveaus van het Europese referentiekader, opgesteld door de Raad van Europa. AIL - "Firenze" DiplomaHet "Firenze"-diploma wordt door de Accademia Italiana di Lingua (AIL) te Florence afgegeven. De scholen in Florence, Rome, Milaan, Siena, Viareggio, Verona, Ravenna, Salerno en Urbania zijn officieel examen-centrum van de AIL. Deze scholen organiseren ook speciale examencursussen.Het "Firenze"-diploma heeft 6 niveaus: DELI-A1, DELI-A2, DILI-B1, DILI-B2, DALI-C1, DALI-C2 en de commerciële diploma’s DILC-B1 DALC-C1. De AIL-examens worden afgenomen op 27 maart en 12 juni 2020 en verder ook op verzoek!

  CILS – Certificazione di Italiano come Lingua StranieraHet CILS-certificaat (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera) wordt door de Universiteit van Siena afgegeven. Op de scholen in Siena, Urbania, Urbino, Rome, Florence, Milaan, Turijn, Genua, San Remo, Verona, Bologna Koinè, Ravenna, Montepulciano, Assisi, Napels, Salerno, Mola di Bari en Alghero worden cursussen ter voorbereiding op het CILS-certificaat aangeboden. Echter de scholen in Genua, Rome, Florence, Milaan, Urbino, Assisi, Ravenna, Napels, Salerno, Alghero en Mola di Bari zijn officieel examencentra voor het CILS-examen. Het CILS-certificaat heeft 6 niveaus en de CILS-examens worden afgenomen op 4 juni en 3 december 2020

  CELI – Certificato di Lingua ItalianaHet CELI-certificaat wordt door de Universiteit van Perugia afgegeven. Op de scholen in Taormina, Salerno, Verona, Ravenna, Montepulciano, Todi en Como worden er cursussen ter voorberei-ding op het CELI-examen aangeboden. De scholen in Taormina, Ravenna, Urbania. Salerno en Como zijn ook CELI-examencentra. Het CELI-certificaat heeft 6 niveaus en de CELI-examens worden afgenomen op 23 juni en 23 november 2020.

  PLIDA – Progetto Lingua Italiana Dante AlighieriHet PLIDA-certificaat wordt door de Società Dante Alighieri afge-geven. De scholen in Verona, Assisi, Urbania, Napels en Rimini zijn officieel opleidings- en examencentrum van PLIDA en op vele scho-len worden voorbereidingscursussen voor dit examen aangeboden. Het PLIDA-certificaat heeft 6 niveaus en zie onze site voor de data van de PLIDA-examens.

  Training en diploma’s voor leraren Leraren Italiaans kunnen op diverse scholen een trainingscursus, opfriscursus of een DITALS-cursus volgen. DITALS-cursussen zijn zeer nuttig voor leraren die aan anders-taligen Italiaanse les geven. De scholen in Lucca, Ascoli Piceno, Salerno en Rimini bieden diverse lerarencursussen.Kijk voor alle mogelijkheden op www.italstudio.nl bij de "lerarencursussen".

  Leraar Italiaans in NL of België? Geef je op!Omdat we het belangrijk vinden dat cursisten hun Italiaans blijven oefenen ook als ze weer thuis zijn, bieden wij als extra gratis service voor onze cursisten op de linkpagina van onze site een lijst van privéleraren en scholen Italiaans in Nederland en België! Leraar Italiaans of taalschool? Geef je dan gratis bij ons op!

  Niveaus 1 2 3 4 5 6

  beginner basis halfgevorderd gevorderd vergevorderd vloeiend

  2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk 2 wk

  ETP A1 A2 B1 B2 C1 C2

  LESNIVEAUS ■ DIPLOMA'S

 • www. i ta l s tud io .n l 5

  AccommodatieOm een taalstudie in Italië betaalbaar te houden reserveren wij – kosteloos – accommodatie voor onze cursisten.Bij de meeste bestemmingen heb je een ruime keuze. Meestal staat de accommodatieprijs apart vermeld in de gids en bij enkele scholen is de accommodatieprijs bij het cursusgeld inbegrepen. Je mag ook zelf je accommodatie regelen en alleen de cursus boeken.De huursom moet meestal contant betaald worden aan verhuurder of gastgezin. Bij een enkele school kun je een tweepersoonskamer boeken, ook al boek je voor één persoon. De school probeert dan een kamergenoot van hetzelfde geslacht te zoeken en meestal van een andere nationaliteit. Indien er geen kamergenoot beschikbaar is, moet je toch een eenpersoonskamer reserveren. In diverse steden moet ter plaatse ook toeristenbelasting (tassa di soggiorno) betaald worden voor hotelkamers e.d..

  AdviesIn Italië is de verwarming bij wet geregeld en vaak door de lokale overheid alleen toegestaan in de maanden oktober t/m april. Bovendien worden huizen in Italië minder warm gestookt dan bij ons. Denk daarom aan warme kleding!Wifi is in Italië nog niet overal standaard en vaak is er geen wifi in appartementen, maar op school kun je gratis van internet gebruik maken (vaak ook wifi) of in een van de vele internetcafés. En binnen Europa betaal je geen roaming kosten meer. Maar ga je langer dan 4 maanden, dan zou je in Italië prepaid internet kunnen kopen. Wil je graag wifi in je accommodatie, geef dit dan op bij de reservering!

  GastgezinEen verblijf bij een gastgezin heeft het voordeel, dat je je spreek-vaardigheid kunt oefenen en een goede indruk krijgt van de Italiaanse leefwijze. Het betekent wel, dat je je enigszins moet aanpassen aan de huisregels en dat je niet zelf kunt koken. Een "gezin" kan betekenen: een gezin met kinderen, een echtpaar of vaak ook een alleenstaande. Je kunt kiezen uit een kamer op basis van logies met ontbijt of met halfpension/volpension, afhankelijk van wat de school aanbiedt. Informeer bij ons als je een voorkeur voor een traditioneel gezin hebt of juist niet.

  (Studio) appartementEen miniappartement geschikt voor 1 of 2 personen, waar je volledig zelfstandig en met wat meer comfort woont, is in elk geval mogelijk in Viareggio, Urbania, Assisi, Viareggio, Taormina, Alghero, Santa Domenica, Montepulciano, Todi, Portico di Romagna, Turijn, Verona, Salerno en Ravenna. Bij vele scholen kunnen we wel een privé-appartement op aanvraag reserveren en ook kunnen we zelfstandige appartementen voor meerdere personen reserveren.

  Gedeeld appartementEen gedeeld appartement biedt een grote mate van zelfstandig-heid én contact met medecursisten. Een appartement is altijd gemeubileerd en de inrichting is eenvoudig. Gemiddeld zitten er 2-4 cursisten in één appartement. Je deelt de keuken (keukenbenodigd-heden aanwezig) en badkamer met de anderen. Meestal deel je een appartement met cursisten van de school, soms ook met andere Italiaanse studenten of soms ook met de verhuurder. Je moet ervan uitgaan dat er geen tv, telefoon of wasmachine in het appartement aanwezig zijn (wasserettes zijn in Italië overal aanwezig). Tenzij anders vermeld, zijn bij de huursom inbegrepen: de verbruikskosten (gas, water en elektriciteit) en het bedlinnen (verschoning meestal om de 2 weken). Tijdens je verblijf moet je zelf je kamer en de gemeenschappelijke ruimtes samen met je medehuurders schoonhouden. De accommodatie moet bij vertrek schoon achtergelaten worden en bij sommige appartementen moet je de kosten van de eindschoonmaak betalen. Als je een kamer in een appartement wilt huren, moet je minimaal 18 jaar zijn. Bij Scuola Leonardo da Vinci in Rome, Milaan en Siena kun je als minderjarige – onder bepaalde voorwaarden – ook een kamer in een gedeeld appartement huren. Je ouders moeten in elk geval een minderjarigenverklaring ondertekenen.

  Hotel of pensionEen verblijf in hotel of pension is o.a. mogelijk in Viareggio, Bologna, San Remo, Portico di Romagna, Lucca, Montepulciano, Salerno, Taormina en in de meeste andere steden op aanvraag.

  Aankomst en vertrekDe aankomstdag is in de regel op zondag en de vertrekdag op zaterdag, tenzij anders vermeld. Het is vaak wel mogelijk om een dag eerder aan te komen of een dag later te vertrekken, mits je dit meteen bij boeking opgeeft. Wij adviseren om altijd ruim vóór vertrek de verhuurder of het gastgezin je verwachte inchecktijd door te geven, zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan. Italstudio is niet aansprakelijk voor wachttijden.

  ReisDe reis naar Italië moet je zelf regelen en is niet bij de prijs inbegrepen. Wij kunnen wel adviezen geven over de te volgen reisroute. Op onze site www.italstudio.nl vind je - per bestemming - onder rubriek "vervoer" reisadviezen en links naar vervoersmaat-schappijen. Ook kun je de linkpagina raadplegen.Tegen betaling kan je bij sommige scholen een transfer van station/vliegveld naar je accommodatie aanvragen. Dit is meestal een gereserveerde taxi, soms een schoolmedewerker. Bij twijfel kan je altijd advies bij ons inwinnen.

  ACCOMMODATIE ■ REIS

 • 6 www. i ta l s tud io .n l

  Algemene informatieCursusduurDe cursusduur kan variëren van 1 week tot 36 weken. Je kunt zelf bepalen hoe lang je wilt gaan. Wij adviseren een cursus van minimaal 2 weken te volgen, omdat dit didactisch veel effectiever is dan 1 week en je altijd enkele dagen nodig hebt om aan de manier van lesgeven te wennen. Voor een cursus van 1 week adviseren wij een bestemming te kiezen met kleine groepen, bijv. Micciano, Portico di Romagna, Turijn, Como, Chiavari, San Remo, Cavaion Veronese, Bologna, Montepulciano, Todi, Alghero, Lecce, Taormina, Ascoli Piceno en de "specials", minigroepen of privélessen bij leraar. Voor1 week zijn privélessen ook heel geschikt. Privélessen zijn op alle scholen mogelijk en kunnen elke week starten. Verlenging van een geboekte cursus is vrijwel altijd mogelijk, verlenging van de accommodatie is in de zomermaanden soms wel moeilijker.

  GroepsgrootteJe hebt altijd les in kleine groepen van maximaal 10-14 cursisten. Op sommige scholen bestaan de groepen zelfs uit maximaal 6-8 cursisten en dit staat er dan altijd uitdrukkelijk bij vermeld.

  StartdataHet hele jaar door kun je elke maand met een cursus starten en bij sommige scholen zelfs elke week. Absolute beginners moeten altijd op een startdatum voor beginners starten. Niet-beginners kunnen ook op andere data starten. Neem bij twijfel contact met ons op.

  LessenDe lessen worden altijd gegeven van maandag t/m vrijdag, tenzij anders vermeld. De lestijden van de standaardcursussen zijn meestal van ongeveer 9.00-12.30 uur. Soms, bijvoorbeeld in Rome en Milaan, kunnen de lessen ook ’s middags plaatsvinden. Over het algemeen geldt dat alle scholen zich het recht voorbehouden de lessen in de middag te geven, maar dit gebeurt weinig. De les-tijden van privélessen worden in overleg vastgesteld en zijn vaak in de middag. Een les duurt standaard 45 minuten, tenzij uitdruk-kelijk wordt vermeld dat een les langer duurt.

  CursusgeldBij het cursusgeld is inbegrepen (tenzij anders vermeld): inschalingtest, cursuslessen, lesmateriaal, certificaat van deelname en vaak een studentenpas, die korting geeft op verschillende lokale faciliteiten. Ook de organisatie van activiteiten door de school is inbegrepen, echter niet de eventuele vervoerskosten, entree-bewijzen of etentjes e.d.

  CursustypesAlgemene taalcursussenAlle scholen organiseren een standaardcursus en daarnaast zijn er nog diverse keuzemogelijkheden die per school verschillen:■ standaard: 4 lessen per dag, 5 dagen per week ■ long term standaard: standaardcursus van 12 weken of langer■ intensief: 6 lessen per dag, 5 dagen per week ■ intensief Plus: standaard + extra privélessen (grammatica of

  conversatie)■ minigroep: 3 à 4 lessen per dag in kleine groepen, vooral

  conversatie of met een bepaald thema■ individueel (ook 2-op-1): vanaf 2 lessen per dag (alle scholen) ■ individueel (ook 2-op-1) bij leraar thuis in Bologna, Belvedere

  (Marken), Montevarchi (Toscane) en bij "homestays" in Toscane, Castelli Romani (bij Rome) en in Puglia.

  Speciale taalcursussen■ Gap year & Gap Semester: leer perfect Italiaans spreken met

  daarnaast cultuurlessen en sluit af met een taaldiploma!■ Italiaans in combinatie met design, mode of beeldende kunst in

  Milaan, Rome en Florence.■ taal & stage: een taalcursus in combinatie met een (onbetaalde)

  stage in Rimini en Salerno.■ themaspecials (zie blz. 7): wijn & gastronomie, cultuur, kunst,

  sport, kerst of voor doelgroepen als 50-plus, jongeren, gezinnen.■ Italiaans in combinatie met opera- of muzieklessen.■ taalcursus "Ontdek je roots" in Milaan voor afstammelingen van

  Italiaanse emigranten.■ examencursussen voor de taalexamens van AIL, CILS, CELI,

  PLIDA, DITALS.■ voorbereidingscursussen voor studies aan universiteiten of

  mode- & designacademies.■ tienercursussen en een zomerkamp voor tieners van 12-18 jaar.■ familieprogramma’s in Salerno, Milaan, Turijn en Alghero.■ taalvakanties voor groepjes. Hiervoor kunnen wij een speciale

  aanbieding maken, neem contact met ons op.

  Cursussen kunst, cultuur, wijn & gastronomie Heb je minimaal een passieve basiskennis van het Italiaans, dan kan je ook aanvullende cursussen volgen zoals kunstgeschiedenis, literatuur, Italiaanse keuken en wijnen, geschiedenis, commer-cieel Italiaans, design, mode, film, politiek, muziek, tekenen en schilderen, fresco’s, keramiek, restauratie, mozaïek, beeldhouwen en leerbewerking (Florence). Er worden ook creatieve cursussen gegeven in het Engels!Meer informatie hierover vind je vooral op onze site.

  CURSUSINFORMATIE

 • www. i ta l s tud io .n l 7

  Cursussen vanaf 3 maandenAls je drie maanden of langer naar Italië wilt, heb je vele mogelijkheden. De meest algemene cursus is de long term standaardcursus vanaf 12 weken in plaatsen als Rome, Florence, Milaan, Siena, Viareggio, Taormina, Venetië, Verona, Napels, maar wil je echter een half jaar, dan is een long term semestercursus (van 24 weken) van de Scuola Leonardo da Vinci relatief goed-koper. Italstudio heeft tevens een voordelige long termCSN-aanbieding vanaf 13 weken! Tussenjaarprogramma’s Gap year of Gap semesterWil je er eens een (half)jaartje tussenuit? Een Gap year (32 weken) en Gap semester (18 weken) bieden je de mogelijkheid om perfect Italiaans te leren en ook de Italiaanse cultuur en maatschappij te leren kennen. Daarnaast ideaal om internationale vrienden te maken. Kortom een fantastische uitdaging die van grote invloed zal zijn op je verdere leven (zie blz. 13 bij Scuola Leonardo da Vinci).

  Taal & fashion-design-kunstHeb je een passie voor fashion, design of kunst? ■ Milaan: het is leuk om in de zomer een taalvakantie te combi-

  neren met één van de NABA Summer courses in Fashion/Design in het Engels, door voor of na de Fashion/Design cursus een taalcursus te volgen (zie blz. 10-11).

  ■ Rome: ook in Rome kun je een taalcursus combineren met cursussen Fashion & Accessories design, Costume design of Fashion Communication & Styling.

  ■ Florence: diverse beeldende kunst /modecursussen vanaf 1 week.

  Themaspecials van 1-2 wekenSpecials worden georganiseerd voor degenen die een taalvakantie willen combineren met een geheel verzorgd cultureel of culinair programma, zoals excursies, rondleidingen, proeverijen en diners of met een sportief programma:

  ■ "La Dolce Vita": 1 of 2 weken cultureel/gastronomisch programma in Rome, Florence, Milaan, Siena en Viareggio.

  ■ Jongerenaanbieding in Rimini, diverse zomercursussen voor tieners en een zomerkamp voor tieners in Lignano.

  ■ Gastronomische specials o.a. in Lucca, Salerno, Santa Domenica, Genua, Portico di Romagna, Perugia en met GreenItalian en Madrelingua.

  ■ Minigroepspecials met excursies in Micciano en met GreenItalian en Madrelingua.

  ■ Individuele lessen (zonder logies) bij de leraar thuis of op locatie, via Bolognalingua en Initaliano en in Montevarchi (pag. 50).

  ■ Minigroepen gericht op spreekvaardigheid in: Micciano, Portico di Romagna, Cavaion Veronese, Todi, Lecce, Mola di Bari en via GreenItalian en Madrelingua.

  ■ "Homestay" met logies bij leraar in huis met individuele les via Homestays in Rignano sull’Arno en Montevarchi, in de Castelli Romani en in Puglia en Lecce.

  ■ 50+ programma’s in o.a.: Viareggio, Siena, Taormina, Portico di Romagna, Salerno, San Remo, Rimini, Turijn, Todi, Ravenna, Irsina (pag.50). Verder zijn ook aan te raden: themaspecials, minigroepen en homestays.

  ■ Kookcursussen o.a. in: Portico di Romagna (met en zonder taalles), Napels, Venetië, Santa Domenica, Taormina, Lucca, Genua, Rimini, Rome, Perugia, Todi, bij GreenItalian en Madrelingua.

  ■ Taal & sport: wandelen of trekking (Viareggio, Lucca, Montepulciano, Bolognalingua, Taormina, Portico en met GreenItalian en Madrelingua), tennis (San Remo).

  ■ Kunst/cultuurspecials met excursies (voor (half)gevorderde cursisten): Venetië, Rimini, Perugia, Turijn, Montepulciano.

  ■ Kerstspecials in: Turijn en Salerno (Oud & nieuw- en paasspecial).■ Assisi: privélessen met leraar op stap en wellness-arrangement.■ Taormina: 50+ cultureel excursieprogramma en combicursussen

  taal & gastronomie, cultuurlessen of zakelijke training.■ Portico di Romagna: excursie-, kook- & truffelprogramma’s,

  trekking en partnerprogramma’s

  Italiaans voor professionalsEr zijn diverse intensieve taaltrainingen en spoedcursussen, die elke week van het jaar - op elk niveau - gestart kunnen worden, bijvoorbeeld in Milaan, Rome, Florence, Siena, Viareggio, Como, Verona, Genua, Bologna, Rimini, Todi, Napels, Taormina, Salerno, met GreenItalian en Bolognalingua, ook in het weekend.■ volledige onderdompeling in de Italiaanse taal. Deze

  "individuele onderdompeling" bestaat uit 4 tot 8 lessen per dag (al dan niet op locatie en/of met lunch met docent). Het betreft een individuele cursus-op-maat (of eventueel in groepje), die zich bij uitstek leent voor het leren van zakelijk taalgebruik en vaktaal.

  ■ professionele cursus (minder intensief), een combinatie van een standaard taalcursus en individuele lessen waarin een bepaald taalgebruik of vaktaal geoefend wordt. Vraag een prijsopgave voor een cursus op maat

  Neem voor meer informatie over de speciale cursussen contact met ons op of kijk op onze site!

  SPECIALE CURSUSSEN

 • 8 www. i ta l s tud io .n l

  Welke school kies je?Cursisten van alle leeftijden - tussen 17 en 85 jaar - volgen taal-cursussen, alleen is de ene school de andere niet! Bij het maken van een keuze kan het voor sommigen belangrijk zijn om de gemiddelde leeftijd in een bepaalde periode te weten. In het alge-meen geldt dat je op de meeste scholen wel aansluiting bij andere cursisten vindt. Hoewel het lastig is om algemene richtlijnen aan te geven, willen wij hieronder enkele algemene adviezen geven. Voor een persoonlijk advies kun je beter contact met ons opnemen!

  Advies voor jongeren Jongeren kunnen in principe kiezen voor elke school, zeker in de zomermaanden. Bij een enkele school staat in de beschrijving dat de gemiddelde leeftijd buiten juli/augustus wat hoger ligt. Neem bij twijfel contact met ons op! Zoek je een strandvakantie waarbij je ook Italiaans leert, kies Viareggio, Rimini, Genua, Trieste, Santa Domenica, Taormina. Voor tieners van 12 t/m 18 jaar is er een zomerkamp aan zee in Lignano. Rimini heeft een zomeraanbieding voor jongeren! En in Salerno, Milaan, Alghero en Turijn heb je familie- en tienerprogramma’s.Zoek je een kleinere school en een relatief rustiger strand in het hoogseizoen, kies Alghero of Cagliari. Zit je graag in een kleinere plaats in een mooie natuurlijke omgeving, kies Portico di Romagna, Urbino en Urbania in juli/augustus. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een "stad" omdat je graag naar die bepaalde stad wilt. De meeste jongeren die 3 maanden of langer gaan geven de voorkeur aan een grotere school in een grotere stad, zoals Milaan, Florence, Rome, Siena, Napels, Salerno, Perugia of Viareggio.

  Advies voor oudere cursistenOudere cursisten kunnen - buiten de zomermaanden - in principe naar elke school. Bij de grotere scholen zijn er altijd wat meer jongere dan oudere cursisten, maar er is altijd een behoorlijk potentieel aan ouderen, zodat cursisten van alle leeftijden zich prettig voelen op de scholen (Rome, Florence, Milaan). Scholen waar voornamelijk oudere cursisten naar toe gaan zijn in: Siena, Portico di Romagna, Como, Cavaion Veronese, Montepulciano, Todi, Assisi, Lucca, Verona, Napels, Verona, Turijn, Bologna, Ravenna, Urbania en Ascoli Piceno, Lecce, Irsina. Kustbestemmingen die altijd aantrekkelijk voor ouderen zijn: San Remo, Chiavari, Salerno, Mola di Bari, Alghero, Cagliari en Trieste. Buiten de maanden juli/augustus zijn ook de volgende kustbestemmingen aantrekkelijk: Venetië, Viareggio, Rimini, Taormina, Otranto, Santa Domenica.Verder adviseren wij de themaspecials van 1 à 2 weken en 50-plus programma's (blz. 7), de minigroepen in Micciano en de privélessen bij de leraar thuis bijv. via Initaliano en zie blz. 47 t/m 50.

  Wanneer en hoe inschrijven?Schrijf je bij voorkeur zo spoedig mogelijk in, liever niet later dan1 maand voor aanvang van de cursus. Wil je voor de zomer-maanden boeken, schrijf je dan tijdig in, omdat de populaire accommodatiemogelijkheden (zoals bij bestemmingen aan zee) eerder volgeboekt zijn. Last-minute boekingen zijn vaak wel mogelijk, maar neem dan eerst even (telefonisch) contact op met Italstudio! N.B. Italstudio berekent geen bemiddelings- of administra-tiekosten en ook geen toeslagen bij last-minute boekingen!

  Je kunt op twee manieren reserveren:1) via het online inschrijfformulier op onze website 2) via het inschrijfformulier in deze brochure op blz. 52Lees vóór inschrijving de algemene voorwaarden (blz. 9).Na inschrijving ontvang je binnen enkele dagen een boekings-bevestiging (of we nemen zo snel mogelijk contact met je op om te overleggen). Zodra wij het inschrijfformulier ontvangen hebben, is de inschrijving bindend! Kortom als de cursus geboekt is, kan deze niet meer zonder kosten geannuleerd worden. Het inschrijfformulier kan dus niet gebruikt worden om de beschikbaarheid op te vragen.

  Hoe betalen?Na ontvangst van de bevestiging moet je zo snel mogelijk per bank de aanbetaling aan Italstudio voldoen, gemiddeld 20-30% van de cursussom. Na ontvangst van de aanbetaling sturen wij je de benodigde informatie. De resterende cursussom moet meestal bij aanvang van de cursus aan de school betaald worden. In een aantal gevallen moet de resterende cursussom enkele weken voor aanvang van de cursus aan de school betaald zijn. De informatie hierover stuurt Italstudio in de boekingsbevestiging. Uiterlijk 1 à 2 weken voor aanvang van de cursus ontvang je het adres van de geboekte accommodatie. De huursom moet meestal contant aan de verhuurder of het gastgezin betaald worden.

  Heb je nog vragen?Op onze site vind je van elke school uitgebreide beschrijvingen over de ligging, cursussen en huisvesting en alle data, prijzen, foto’s en reisadviezen. De reis naar Italië moet je wel zelf regelen. Lees ook eens de reacties van cursisten!Bel of mail gerust als je nog vragen hebt, wij adviseren je graag en kunnen uitgebreid inlichtingen over alle bestemmingen geven.

  NUTTIGE INFORMATIE

 • www. i ta l s tud io .n l 9

  Algemene VoorwaardenInschrijvingReservering kan alleen schriftelijk door ofwel het online inschrijf-formulier op de site volledig ingevuld te verzenden ofwel het volledig ingevulde inschrijfformulier uit de brochure van Italstudio op te sturen. De inschrijving komt tot stand en is bindend zodra Italstudio het door de deelnemer ingevulde inschrijfformulier ontvangen heeft. Het inschrijfformulier is geen formulier om prijzen of beschikbaarheid op te vragen. Na ontvangst van het inschrijfformulier stuurt Italstudio zo snel mogelijk een boekings-bevestiging.De minimumleeftijd voor deelname is 16 jaar (uitgezonderd tienerkampen en familieprogramma’s).

  BetalingUiterlijk 2 dagen na verzending van de boekingsbevestiging dient voor iedere ingeschreven deelnemer de aanbetaling (meestal circa 20-30% van de totale cursussom) aan Italstudio voldaan te zijn. Bij de meeste scholen kan het restantbedrag bij aanvang van de cursus ter plekke aan de school voldaan worden. Echter bij de scholen in Urbania, Urbino, Assisi, Todi, Genua, Chiavari, Santa Domenica, San Remo, Turijn, Ascoli Piceno, Lignano, Perugia, Mola di Bari, Bologna, Lucca, Cagliari, Salerno, Belvedere, Lecce, Como, Viareggio en bij de Leonardo da Vinci scholen dient de resterende cursussom rechtstreeks aan de school voldaan te worden en dient deze binnen de gestelde termijn in het bezit van de school te zijn (en bij Alghero en Cavaion de restantsom ook aan Italstudio). De informatie hierover stuurt Italstudio in de boekingsbevestiging.N.B. Eventuele bankkosten zijn voor rekening van de deelnemer.

  Prijzen De vermelde prijzen gelden per persoon. De prijzen vermeld in de Italstudio brochure komen overeen met de prijslijsten van de afzonderlijke scholen. Italstudio berekent dus geen bemiddelings-kosten of administratiekosten aan de deelnemer. Bij de vermelde prijzen is uitsluitend inbegrepen wat in de officiële prijslijsten/ folders van de scholen wordt vermeld. Bij wijzigingen kan soms een toeslag in rekening gebracht worden.

  AnnuleringAnnulering dient schriftelijk te geschieden. Bij annulering zijn de volgende bedragen verschuldigd:a. tot 31 dagen voor aankomstdatum: 30% van de totale cursus-/

  accommodatiesom;b. vanaf de 31e dag tot de 15e dag voor aankomstdatum:

  50% van de cursus-/ accommodatiesom;c. vanaf de 15e dag tot de dag van aankomst: 100% van de totale

  cursus-/ accommodatiesom.Er is één uitzondering: de eindexamenregeling van de Scuola Leonardo da Vinci. Deze houdt in: je kunt je aanmelding voor een cursus van 12 weken of langer zonder kosten annuleren als je zakt voor je eindexamen van de middelbare school! Je moet dit wel binnen 1 week na de uitslag schriftelijk of via e-mail melden en (daarna) een bewijs hiervan opsturen naar Italstudio.

  AansprakelijkheidItalstudio regelt namens de taalscholen de boekingen voor cursus en accommodatie. De verantwoordelijkheid ligt voor alles wat de cursus betreft bij de taalschool en voor de accommodatie bij de verhuurder. Italstudio bemiddelt gratis in geval van problemen.

  ReisbescheidenUiterlijk 1 à 2 weken voor vertrek ontvangt de deelnemer de reisbescheiden, mits aan de betalingsverplichtingen is voldaan.

  Belangrijke informatie voor inschrijving■ Alle prijzen zijn per persoon, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.■ Absolute beginners moeten op de startdatum voor beginners

  starten. Ben je geen beginner en wil je graag starten op een dag die niet als startdatum vermeld is, dan is dat vaak wel mogelijk. Heb je twijfels, neem contact met Italstudio op.

  ■ Aankomst is in principe op zondag en vertrek op zaterdag, tenzij anders vermeld. Aankomst/vertrek kan niet buiten het weekend.

  ■ Accommodatie kan ook gehuurd worden voor een kortere of langere periode dan in de brochure vermeld, maar altijd voor de duur van de cursus!

  ■ De huursom is meestal inclusief verbruikskosten en bedlinnen, tenzij anders vermeld. Handdoeken moeten vaak zelf meegeno-men worden (voor vertrek ontvang je informatie hierover).

  ■ In een aantal steden moet je voor een accommodatie - ter plaatse - nog toeristenbelasting (zgn. tassa di soggiorno) betalen. Deze kosten verschillen per plaats.

  ■ Indien de prijzen van hotels en (studio)appartementen niet vermeld worden, kunnen wij deze wel opvragen.

  ■ Op nationale en lokale feestdagen zijn de scholen gesloten en vervallen de lessen (enkele scholen uitgezonderd). Deze lessen worden niet ingehaald, tenzij dit uitdrukkelijk vermeld wordt.

  ■ Nationale feestdagen: 1 en 6 januari, Pasen, 25 april, 1 mei, 2 juni, 15 augustus, 1 november, 8 december, Kerstmis.

  VerzekeringenControleer of je een doorlopende annuleringskostenverzekering hebt die een taalreis vergoedt! Zo niet, dan adviseren wij je dringend een annuleringskostenverzekering af te sluiten. Het kan namelijk gebeuren dat je een geboekt verblijf noodgedwongen moet annuleren, afbreken of onderbreken. Een annuleringskostenverzekering dekt dan het deel van de reissom, dat je verschuldigd bent als de cursus/reis wordt geannuleerd, afgebroken of onderbroken ten gevolge van een gedekte omstandigheid. Ook bij 'last minute' boekingen is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. LET OP: Boek je een taalreis met meerdere personen, sluit dan één polis af voor het hele reisgezelschap. Een annuleringskostenverzekering is niet hetzelfde als een reisver-zekering. Ze vullen elkaar aan. Een annuleringskostenverzekering moet meteen na boeking afgesloten worden en een reisverzekering kan nog vlak voor vertrek afgesloten worden.Voor cursisten die 3 maanden of langer naar het buitenland gaan bestaan er ook nog verzekeringen voor langere periodes al dan niet inclusief ziektekostenverzekeringen. Informeer bij je verzeke-raar of bijv. bij Insure To Study: www.insuretostudy.com (studie-/stageverzekeringen).

  Een annuleringskostenverzekering (en reisverzekering) kun je afsluiten bij:Europeesche Reisverzekeringen: www.europeesche.nl Allianz Global Assistance Reisverzekeringen: www.allianz-assistance.nl

  LET OP: een annuleringskostenverzekering moet uiterlijk binnen 7 dagen na boeking worden afgesloten!

  Voor de Privacy statement van Italstudio verwijzen wij naar onze site.Fouten en wijzigingen in het programma voorbehouden.Copyright: Italstudio

  ALGEMENE VOORWAARDEN ■ VERZEKERINGEN

 • 10 www. i ta l s tud io .n l

  NABA - InternationalAcademy of Fashion & Design

  Breng je creatieve talent naar Milaan of Rome!Heb je een passie voor design, kunst of mode en wil je je passie ontwikkelen tot een wervelende carrière, ga dan naar Milaan of Rome waar Design, Art & Fashion deel uitmaken van een rijk historisch verleden, van een levendig heden en een opwindende toekomst!

  Waarom voor NABA kiezen?■ Om te studeren in Milaan en Rome, de wereldhoofdsteden van

  Cultuur, Fashion, Film, Art & Design.■ Vanwege de samenwerking met ruim 1000 Italiaanse en inter-

  nationale bedrijven: dus je werkt aan "real-world" projecten én hebt unieke stagemogelijk-heden.

  ■ Vanwege de multidisciplinaire én multiculturele leerervaring gefocust op directe experimenten.

  ■ Om te leren van voortreffelijke, inspirerende "industry" professionals en mentoren.

  ■ Om een Engelstalige opleiding (of Italiaanstalig) te volgen waarvoor je een internationaal erkend diploma ontvangt (op universitair niveau!).

  ■ Om te studeren aan een gerenommeerde academie die beschouwd wordt als één van 's werelds topscholen voor kunst, mode en design.

  NABANABA is een internationale academie met 3000 studenten van ruim 71 verschillende nationaliteiten en heeft in Milaan een campus van 17.000m² met een uitstekende IT-infrastructuur en beschikt over moderne ateliers voor alle afzonderlijke disciplines. De nieuwe moderne campus in Rome is wat kleiner.Alle opleidingen worden zowel in het Engels als in het Italiaans aangeboden! Summer programs zijn alleen in het Engels.

  De docenten van NABADe docenten zijn de sleutel tot het succes van NABA’s aanpak. Zij zijn hoogopgeleide professionals, werkzaam bij toonaangevende ontwerp- en architectuurstudio's, modebedrijven, reclame- en marketingbureaus en kunstinstellingen. Allen brengen zij een actueel "real-world" perspectief naar hun lessen en groepsprojecten, waardoor ze jou inspireren om te leren, te experimenteren en te groeien.

  MODE ■ DESIGN ■ KUNSTNABA in Milaan en Rome

  Summer courses Milaan & RomeZomercursussen - vanaf 2 wekenCursussen op alle niveaus: van beginner t/m gevorderd!■ Product Design & Interior Design■ Fashion (Design, Image and styling, Marketing ecc.)■ Visual and Digital Arts■ Visual and Graphic Arts■ Multimedia Arts■ Culture/ Design/ Fine Arts in Milan and Rome

  NABA Foundation Year Voorbereidend basisjaar van 9 maandenDit interdisciplinaire programma is bedoeld voor kandidaten met een diploma secundair onderwijs (bijv. Havo) dat niet voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden van de gekozen NABA-bacheloropleiding (WO bachelor). Na het succesvol afronden van dit basisjaar ont-vangen studenten een certificaat en is het mogelijk om zich in te inschrijven voor een relevante bacheloropleiding.

  NABA undergraduate programsBachelor of Arts programs - 3 jaar■ Graphic Design and Art Direction■ Design (Interior Design or Product Design)■ Fashion Design■ Media Design and Multimedia Arts■ Creative Technologies■ Set Design (Theater and Opera or Media and Events)■ Painting and Visual Arts

  N.B. Schrijf je in vóór 17 januari 2020 en ontvang een studiebeurs t.w.v. 10% van het collegegeld!

  NABA postgraduate programsMaster of Arts degree programs - 2 jaar ■ Communication Design■ Interior Design ■ Product Design ■ Fashion and Textile Design ■ Visual Arts and Curatorial Studies

  Academic Masters - 1 jaar ■ Creative Advertising ■ Photography and Visual Design■ Contemporary Art Markets

 • www. i ta l s tud io .n l 11

  Domus AcademyDomus Academy in Milaan is een van de top designscholen ter wereld en biedt internationaal erkende master programs.De academie is een design innovatie lab, waar toekomstige scenario’s verkend worden, een creatieve broedplaats van talenten en een springplank voor interdisciplinaire avonturen. Een plek waar sterrencarrières worden gelanceerd!

  Geef je carrière een boost!Domus Academy helpt je om protagonist te worden in de zeer competitieve wereld van mode en design. DA heeft 1-jarige masteropleidingen in een breed scala aan designspecialisaties en richt zich op een "learning by designing" methode, waarin je "real-life" designproblemen oplost met behulp van wereldklasse docenten die opinieleiders zijn in hun gebied.

  Je loopt ook stage bij een aantal van de meest spannende "brands" in fashion, product design, auto design, interaction design, luxury goods enz. Door rechtstreeks met bedrijven te werken, leer je hoe je de meest hedendaagse design uitdagingen op nieuwe en originele manieren kunt aanpakken.

  Waarom voor Domus Academy kiezen?■ Verhoog je carrièrekansen met een master van een hoog aan-

  geschreven academie die een geaccrediteerd, wereldwijd erkend diploma aanbiedt.

  ■ "Learn by designing": werk aan echte projecten met toon- aangevende bedrijven en studeer met ervaren ontwerpers.

  ■ Ervaar Milaan, wereldhoofdstad van Fashion en Design.■ Bouw een wereldwijd netwerk van design professionals uit

  verschillende culturen en industrieën■ DA werkt multidisciplinair: met studenten van verschillende

  disciplines deel je je standpunten over design en leer je deze ideeën te combineren in eigen nieuwe expressies.

  ■ DA is multicultureel: studeer in een internationaal studenten-corps komend uit 50 verschillende landen! Studenten en docenten vanuit de hele wereld werken met elkaar en wisselen ideeën uit.

  ■ DA docenten zijn gerenommeerde internationale professionals uit de mode- en designwereld.

  ■ Alle opleidingen worden in het Engels aangeboden.

  MODE ■ DESIGN ■ BUSINESSDomus Academy in Milaan

  Info, Open dagen of inschrijven? Meld je aan voor een Open dag: [email protected] of mail ons gerust voor meer informatie of vraag een brochure aan. Kijk ook op www.italstudio.nl

  DA postgraduate programsEen master aan Domus Academy in Milaan, dé hoofdstad van fashion en design, geeft je direct toegang tot een uniek en uitgebreid netwerk van mode- en design industry professionals en bedrijven die actief betrokken zijn bij je lessen, hands-on work-shops, seminars en internationale "competitions".

  Academic Master programs - 1 jaarDESIGN■ Interior & Living Design■ Product Design■ Urban Vision & Architectural Design

  EXPERIENCE■ Interaction Design ■ Service Design■ Visual Brand Design

  FASHION■ Fashion Design■ Fashion Management■ Fashion Styling & Visual

  Merchandising

  BUSINESS■ Business Design■ Luxury Brand Management

  International Scholarship competitionsDomus Academy lanceert tweemaal per jaar Scholarship competitions voor alle masterprogramma’s. Doe mee en maak kans op een studiebeurs! En als deelnemer aan de competition betaal je sowieso geen "application fee" als je tot de master toegelaten wordt.

  Open dagenDomus Academy en NABA in Milaan liggen op dezelfde campus en zij organiseren regelmatig Open Dagen (en NABA ook in Rome). Heb je interesse, neem dan contact op met Italstudio.

 • 12 www. i ta l s tud io .n l

  Leonardo da Vinci schoolketen (en partnerschool Viareggio)Volg een taalcursus in meerdere steden!De Scuola Leonardo da Vinci is een internationale school met ruim 40 jaar ervaring in taalonderwijs aan studenten uit ruim 50 verschillende landen. De scholen van Leonardo da Vinci zijn gevestigd in Florence, Milaan, Rome en Siena (in het centrum van deze steden). Alle vier de scholen hebben dezelfde lesmethode, waardoor het voor studenten zeer aantrekkelijk is een taalcursus in verschillende steden te volgen en te blijven profiteren van de (lange termijn) kortingen. Bovendien blijft het inschrijfgeld gedurende 12 maanden geldig voor alle vijf de scholen. Het is namelijk ook mogelijk te wisselen met partnerschoolCentro Giacomo Puccini in Viareggio, deze school heeft dezelfde lesmethode en dezelfde professionele kwaliteiten.

  Exclusief via Italstudio bij alle Leonardo da Vinci scholen én in Viareggio■ Eindexamengarantie voor kosteloos annuleren (bij aanmelding

  voor een cursus van 12 weken of langer).■ CSN Long term korting vanaf 13 weken of langer alleen via

  Italstudio te boeken! ■ 10% korting op groepscursussen voor luchtvaartpersoneel

  van vliegmaatschappijen in Nederland en België.

  Cursusaanbod alle Leonardo da Vinci scholen De scholen zijn het hele jaar door geopend en als niet-beginner kan je elke week een cursus starten. Absolute beginners moeten op de startdata voor beginners starten (elke twee weken). Een privécursus of een zakelijke cursus, van minimaal 3 lessen per dag, kan je overal en elke week starten. Naast de standaard en intensieve cursussen van minimaal 2 en maximaal 32 weken organiseren alle scholen vele andere cursussen zoals:■ Long term standaardcursussen van 3 tot 6 maanden (semester). ■ 2 tussenjaarprogramma’s: Gap Year van 8 maanden en Gap Se -

  mester van 18 weken, beide met 3 startdata per jaar (zie blz. 13).■ Examencursussen van 4 weken ter voorbereiding op diverse

  taalexamens.■ "La Dolce Vita" zijn specials van 1 of 2 weken voor 40-plussers,

  waarbij naast de taalcursus een aantrekkelijk cultureel/ gastro nomisch programma georganiseerd wordt, dat per stad verschillend is.

  ■ "Giro d’Italia" aanbieding: combineer 2, 3 of 4 steden en betaal een lagere prijs voor de accommodatie.

  ■ Taal & cultuur, een taalcursus in combinatie met culturele lessen.■ Aanvullende cursussen, zoals kunstgeschiedenis, kookcursussen

  en Italiaanse wijnen.■ "Italiaans in de stad" een privécursus (voor 1-2 pers.) van 3 uur

  op één dag waarbij je met een leraar de stad gaat ontdekken! Kan ook meerdere dagen van 3 uur per dag.

  Extra cursusaanbod per school ■ Viareggio: Italiaans & wandelprogramma: 18-29 mei en

  14-25 september. La Dolce Vita 50+programma: 1-12 juni en 7-18 september.

  ■ Siena: "Siena con gusto", culinaire special van 1 week, maar alleen voor voorgevormd groepje van min. 3 personen.

  ■ Rome: Italiaans in combinatie met modecursussen (in de zomer).■ Milaan: cursussen voor families (aanbiedingen vanaf 1 ouder

  met kind) en taalcursussen voor afstammelingen van Italiaanse emigranten die op zoek gaan naar hun afkomst.

  ■ Florence, Rome en Milaan: voorbereidingscursussen voor studies aan mode- & designacademies en universiteiten.

  ■ Florence: beeldende kunstcursussen, zoals tekenen en schilderen, beeldhouwen, etsen, mozaïek, frescoschilderen, restauratie, interieurvormgeving en modeontwerp en leerbewerkingscursussen.

  ■ Rome en Milaan: cursussen schilderen, tekenen en mode- & designgeschiedenis.

  ■ Florence, Rome en Milaan: muziekcursussen (instrument en zang).

  Kijk voor details, prijzen en data op blz. 13 t/m 17.

  Giacomo Puccini

  SCUOLA LEONARDO DA VINCIFlorence ■ Milaan ■ Rome ■ Siena

 • www. i ta l s tud io .n l 13

  Tussenjaarprogramma’s Waarom een tussenjaar in Italië?Een tussenjaar is ideaal om jezelf te ontdekken en een taalstudie in het buitenland vergroot je carrièrekansen. Je leert de Italiaanse taal perfect spreken en krijgt inzicht in de Italiaanse cultuur en maatschappij. Samen met je internationale medestudenten ga je een nieuwe uitdaging aan en je houdt er ook nog internationale vrienden aan over. Waarom Italië? Omdat je waarschijnlijk een passie hebt voor Italië, de Italianen en de Italiaanse keuken? Italianen zijn van nature vriendelijk en gastvrij, je maakt gemakkelijk contact en je voelt je er al snel thuis. Bovendien biedt een studie in Italië je ook de gele-genheid het prachtige cultureel erfgoed van Italië te leren kennen!

  Gap Year (32 lesweken)Cursusdata:van 7 januari t/m 14 augustus 2020van 4 mei t/m 11 december 2020van 14 september 2020 t/m 7 mei 2021

  Wat houdt zo’n Gap year ofwel Academisch jaar in? Het is een speciaal studieprogramma van 8 maanden voor studenten die gezamenlijk een traject doorlopen. Ten eerste leer je de Italiaanse taal perfect spreken, lezen en schrijven met halver-wege en aan het einde een taalexamen (AIL-diploma). Ten tweede krijg je diverse cultuurlessen om je algemene culturele kennis over Italië te vergroten.Het studietraject bestaat in het kort uit totaal 480 taallessen en 80 lessen examentraining, 80 cultuurlessen, een eindproject en 2 taalexamens. Er is geen speciale vooropleiding vereist en je hoeft nog geen Italiaans te spreken.

  ProgrammaIn de eerste studieperiode ligt de nadruk voornamelijk op het goed en snel leren van de Italiaanse taal. Je start daarom met de stan-daard taalcursus waarbij je op afwisselende wijze de noodzakelijke grammaticale opbouw leert en tijdens de conversatielessen ook veel over de Italiaanse tradities en leefgewoonten ontdekt. Boven-dien krijg je telkens 4 weken examentraining ter voorbereiding op2 taalexamens.Zodra je kennis van het Italiaans voldoende is, worden er daar-naast ook culturele en maatschappelijke vakken aangeboden, die door deskundige vakdocenten gegeven worden, zoals Italiaanse geschiedenis, zakelijk Italiaans, cultuur, mode, design, architectuur, kunstgeschiedenis, actualiteiten en kooklessen. Aan het einde maak je onder begeleiding van een docent een eindproject naar keuze.

  Gap Semester (18 lesweken)Cursusdata:van 17 februari t/m 19 juni 2020van 4 mei t/m 4 september 2020van 3 augustus t/m 4 december 2020

  Wat houdt zo’n Gap semester in? Het is een speciaal studieprogramma van ruim 4 maanden voor studenten die enkele maanden de Italiaanse taal en cultuur willen leren en deze ervaring willen afsluiten met een taalexamen. Als beginner kun je een halfgevorderd niveau (B1) van Italiaans beha-len en als je al een ondergrond hebt, kun je perfect Italiaans leren. Het studietraject bestaat in het kort uit totaal 320 taallessen en40 lessen examentraining, 20 cultuurlessen en een taalexamen. Het is overigens ook mogelijk om te verlengen.

  Eindexamengarantie: d.w.z. je kan je inschrijving kosteloos annuleren als je zakt voor je eindexamen van de middelbare school (zie algemene voorwaarden op blz. 9).

  GAP YEAR - Florence-Rome-Milaan-Siena - 2020 prijzen per persoon – cursusprijs exclusief € 70,- inschrijfgeld

  32 lesweken

  Cursussom Gap Year 5.925 KAMERPRIJZEN GAP YEAR (huur voor 223 nachten) appartement, gedeelde keuken en badkamer 1-persoonskamer

  4.906

  gastgezin, 1-persoonskamer met logies /ontbijt 1-persoonskamer met logies /halfpension

  5.798

  8.920

  GAP SEMESTER - Florence-Rome-Milaan-Siena prijzen per persoon – cursusprijs exclusief € 70,- inschrijfgeld

  18 lesweken

  Cursussom Gap Semester 3.095 KAMERPRIJZEN GAP SEMESTER (huur voor 125 nachten) appartement, gedeelde keuken en badkamer 1-persoonskamer

  2.937,50

  gastgezin 1-persoonskamer met logies /ontbijt 1-persoonskamer met logies /halfpension

  3.437,50 5.187,50

  Voor tussenjaarprogramma’s betaal je een lagere vaste kamerprijs dan normaal!

  Bij de cursussom is inbegrepen: ▪ lesmateriaal en studentenpas van de school ▪ lesprogramma zoals beschreven ▪ inschalingstest, tussentijdse toetsen en eindtoetsen ▪ examengeld voor 2 taalexamens ▪ persoonlijke assistentie tijdens het verblijf ▪ sociale en vrijetijdsactiviteiten van de school (gratis of tegen kostprijs) ▪ Diploma’s taalexamens en certificaat van deelname.

  N.B. Aankomst is in principe op zondag en vertrek op zaterdag. Betaling kamerhuur: per 4 weken contant aan verhuurder/gastgezin. De kamerhuur is inclusief alle verbruikskosten en bedlinnen. De appartementen zijn eenvoudig gemeubileerd en je deelt het appartement met gemiddeld 2-4 studenten. In een gastgezin kun je niet zelf koken.

  Florence ■ Milaan ■ Rome ■ Siena

 • 14 www. i ta l s tud io .n l

  Firenze (Toscane)Florence ligt in het hart van Toscane en is de wieg van de Renaissance en het klassieke Italiaans van Dante, Petrarca en Boccaccio. Terwijl andere Europese steden nog in de Middeleeuwen leefden, ontwikkelden de moderne kunst en cultuur zich onder de heerschappij van de Medici. Nu nog kun je in Florence de kunstwerken bewonde-ren van kunstenaars als Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci in wereldberoemde musea (de Uffizi, de Accademia, Palazzo Pitti), in prachtige kerken, of zelfs tijdens een wandeling door de stad.De Ponte Vecchio verbindt het levendige historische centrum rond de Dom met de rustigere wijk aan de andere zijde van de Arno rivier. Florence wordt gekarakteriseerd door prachtige pleinen, zoals Piazza della Repubblica en Piazza della Signoria, door kleine straatjes en middeleeuwse steegjes, verschillende markten en bovenal de fraaie koepel van de Dom, die overal boven uitsteekt. Florence heeft alles om je thuis te voelen: geschiedenis, de Toscaanse keuken en de beste Italiaanse wijnen, talrijke bars en disco's, een autovrij centrum en heel veel winkels.

  Scuola Leonardo da Vinci De school is gevestigd in een mooi historisch palazzo met een schitterend uitzicht op de Dom en ligt midden in het centro storico, op enkele minuten lopen van de meeste bezienswaardigheden. De Scuola Leonardo da Vinci is een zeer professionele en erkende school (bestaat al 40 jaar) en is inmiddels één van de toonaange-vende taalscholen in Italië. Door jarenlange ervaring en de grotere omvang heeft de school een enorm assortiment aan cursussen. Er worden 6 lesniveaus geboden en vaak ook nog tussenniveaus! De school beschikt over een cafetaria en een prachtige zaal waar films gedraaid worden. Studenten mogen gratis gebruik maken van computers en wifi op school. Op 50 m van de school ligt de Biblioteca delle Oblate met gezellige zitjes (met wifi) en een cafe-taria met het mooiste uitzicht van Florence namelijk op de koepel van de Dom!De lessen worden bijna altijd 's morgens gegeven, maar soms ook in de middag. Met de studentenpas van de school krijg je in veel bars en restaurants korting. De school organiseert o.a. ook de "La Dolce Vita" specials (40+), Gap year en Gap semester pro-gramma’s, beeldende kunst- en modecursussen, muziekcursussen.

  Roma (Latium)Rome is één van de meest fascinerende steden ter wereld met overblijfselen uit een periode van meer dan 2600 jaar Euro-pese geschiedenis en cultuur. De "eeuwige stad" heeft talloze beroemde bezienswaardig heden: het Colosseum, Vaticaanstad en de St. Pieter, de Spaanse Trappen, Piazza Navona en de Trevifontein, maar vergeet niet de vele andere, minder bekende bezienswaardigheden en prachtige pleinen, die Rome maken tot een geweldig groot museum - een museum met een bevolking van bijna 3 miljoen inwoners - met elegante winkelstraten en de verleidelijke zoete Italiaanse leefstijl la dolce vita. Rome is een aantrekkelijke stad, die met zijn mooie parken en romantische wijken tevens stilte en ontspanning biedt. Voor alle leeftijden biedt Rome talloze uitdagingen, je hoeft je er nooit te vervelen! De uniek heldere hemel, de cipressen en de schaduwgevende pijnbomen horen bij het Romeinse landschap net als de ruïnes van het Forum Romanum, Colosseum en Circus Maximus en creëren een onvergetelijke indruk.

  Scuola Leonardo da VinciDe school is gehuisvest in een elegant, aristocratisch palazzo op het Piazza dell'Orologio, midden in het oude centrum, tussen Piazza Navona en de Engelenburcht. Deze typisch Romeinse wijk is zeer levendig en wemelt van de charmante cafés, winkeltjes, boetieks en is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Leonardo da Vinci is een professionele, grote school en door de zeer informele sfeer voelen de cursisten zich hier al snel thuis. De school beschikt over ruime lokalen, een lokaal met 13 computers met gratis internet en wifi voor cursisten. De kookcursussen wor-den in een nabijgelegen locatie georganiseerd. De lessen worden op minimaal 6 niveaus aangeboden (vaak ook nog tussenniveaus) en worden meestal ’s morgens en soms ’s middags gegeven.De school organiseert o.a. ook de "La Dolce Vita" specials (40+), Gap year en Gap semester programma’s, examencursussen voor universitaire studies en verder muziek-, mode- en beeldende kunstcursussen.

  SCUOLA LEONARDO DA VINCIFlorence ■ Milaan ■ Rome ■ Siena

  Wil je ook eens een (half)jaar je grenzen verleggen en je onderdompelen in de Italiaanse taal en cultuur? Meld je aan voor een tussenjaar in Rome, Florence of Milaan!

  Tip!

 • www. i ta l s tud io .n l 15

  Milano (Lombardije)Milaan, de op één na grootste stad van Italië, is een moderne dynamische stad, die niet enkel bekend staat als de economische en financiële hoofdstad van Italië, maar ook als centrum van design, mode, kunst, muziek, theater en belangrijke culturele evenementen. Als meest internationale stad van Italië biedt Milaan de mogelijkheid om mensen te ontmoeten uit de hele wereld, die er studeren, werken en er samen een fijne tijd door brengen. Het is de stad bij uitstek voor degenen die mode en design belangrijk vinden en de Italiaanse leefstijl willen leren kennen.In het gezellige historische centrum met de wereldberoemde Duomo als middelpunt, met zijn nauwe straatjes, zijn oude trams, zijn vele monumenten, eeuwenoude paleizen, gezellige winkelstraten, karakteristieke pleinen, theaters, musea en kerken komt iedereen aan zijn trekken. In Milaan (vooral in de wijk Navigli) kan je voor weinig geld eten, als je een aperitivo (met vele hapjes erbij) bestelt in één van de vele honderden bars, cafés en restaurants. In deze gezellige uitgaanswijk lopen de Milanezen ’s avonds massaal te flaneren.

  Scuola Leonardo da VinciDe school is in 2019 verhuisd naar de Corso di Porta Vigentina, een elegante wijk in het centrum van Milaan, op slechts 2 metrohal-tes van de Duomo! De school is goed te bereiken per metro, tram en bus en ligt in een wijk beroemd vanwege zijn bars, winkels en theaters. De nieuwe locatie is extra groot met 12 ruime lokalen, een receptie en een gezellige ruimte voor studenten om te relaxen en te drinken (er staan drankautomaten) en een bibliotheek. Verder is de school super modern: voorzien van moderne audio-visuele technologie, een supersnel wifi netwerk en airconditioning. Deze school is populair bij jongeren, maar je vindt er ook oudere studenten!De groepscursussen kunnen zowel 's morgens als 's middags gegeven worden en de lessen worden op 6 lesniveaus aangeboden. De school in Milaan biedt ook een Gap year of Gap semester programma, kunst- en muziekcursussen en examencursussen voor toelatingsexamens van mode & design academies en universiteiten. Er is een aanbieding voor families, waarbij min. 1 ouder + kind (min. 12 jaar) zich voor een cursus kunnen opgeven, ieder op z’n eigen niveau.

  Siena (Toscane)Omgeven door heuvels, olijfboomgaarden en de Chianti wijngebieden, is Siena voor velen de mooiste middeleeuwse stad van Toscane. De stad is autovrij en in het hart van Siena ligt Piazza del Campo, waar de religieuze feesten en kleurrijke festivals plaatsvinden. Siena heeft veel te bieden voor kunstliefhebbers zoals de Dom en het Palazzo Pubblico. De grote charme van Siena vind je - behalve in de prachtige monumenten - buiten de toeristische paden, in de kronkelende straten en steile trappen, die de drie heuvels van de stad verbin-den. Siena is beroemd vanwege de historische paardenraces de Palio op Piazza del Campo, die jaarlijks op 2 juli en 16 augustus plaatsvinden en al weken ervoor veel levendigheid in de stad brengen. De Palio is eigenlijk niet alleen maar een folkloristisch evenement, het beheerst het hele leven van de Sienese inwoners. Siena is ook een bruisende studentenstad met veel bars en osteria’s en naast het levendige dagelijkse leven in de straten en pleinen van de stad, biedt Siena talrijke culturele evenementen.

  Scuola Leonardo da VinciDe school ligt in een typisch Sienese straat in het centro storico, bij Piazza San Domenico en Piazza Gramsci, op drie minuten lopen van Piazza del Campo. De school in Siena is een zeer profes sionele school (sinds 1991) die iets kleiner is dan de andere scholen van Leonardo da Vinci. Er heerst altijd een heel gemoedelijke en vriendelijke sfeer. De school beschikt over een koffiehoek, video-theek en enorm groot terras waar de studenten elkaar buiten de lessen kunnen ontmoeten. Studenten hebben gratis gebruik van wifi op school en op het terras.De groepscursussen worden meestal 's morgens gegeven, maar in drukke periodes ook een enkele keer ’s middags en de lessen wor-den op 6 lesniveaus aangeboden. De school in Siena organiseert o.a. ook de unieke cursus "Siena con gusto" (voor vóórgevormde groepjes) en de aantrekkelijke "La Dolce Vita" specials (40+).De huurprijzen van de kamers in Siena zijn vaak wat lager dan de officiële prijzen en er zitten maximaal 12 cursisten in een klas.

  Florence ■ Milaan ■ Rome ■ Siena

  Volgeentaalcursusinmeerderestedenenprofiteervan de (long term) kortingen van de Leonardo da Vinci scholen in Florence, Rome, Milaan, Siena en Viareggio.

  Tip!

 • 16 www. i ta l s tud io .n l

  SCUOLA LEONARDO DA VINCIFlorence ■ Milaan ■ Rome ■ Siena

  Aanvullende cursussen

  Cursussen

  Florence Milaan Rome Siena CURSUSSEN

  FLORENCE - MILAAN - ROME - SIENA maximaal 1 jaar

  cursus code

  lessen per week

  weken prijs p.p.

  standaardcursus (4 lessen per dag)

  110 111 112 113

  20

  1 2 3 4

  210 380 540 720

  middle length standaardcursus (aanbieding!) (4 lessen per dag)

  121 20 5 extra wk

  800 160

  long term standaardcursus (4 lessen per dag)

  131

  20

  12 extra wk

  1.800 150

  long term semester standaardcursus (4 lessen per dag)

  141 20

  24 extra wk

  3.120 130

  long term “CSN” Italstudio-aanbieding speciale prijs voor standaardcursus van 13 weken en je betaalt bovendien een lage huurprijs (zie site)!

  103 20

  13

  extra wk

  1.755

  135

  tussenjaarprogramma’s (zie site en blz. 13)

  gap year - 32 weken (met taaldiploma) Startdata: 7 januari | 4 mei | 14 september

  321 tot. 650 32 5.925

  gap semester 18 weken (met taaldiploma) Startdata: 17 februari | 4 mei | 3 augustus

  326 tot. 380 18 3.095

  intensief (Florence, Rome, Milaan) (6 lessen per dag) N.B. Bij 1-2 cursisten: standaard + 3 privélessen pw

  160 161

  30

  1 2

  extra wk

  340 600 270

  intensief PLUS-5 (standaard + 1 privéles per dag)

  170 171

  20 + 5 privé

  1 2

  410 780

  intensief PLUS-10 (standaard + 2 privélessen per dag)

  180 181

  20 + 10 privé

  1 2

  610 1.180

  minigroep intensief (Florence + Rome) (2-5 curs. 6 lessen p.d.; bij 1 curs. intensief plus-10)

  191

  30

  2 extra wk

  1.180 560

  taal & cultuur ‘Italia oggi’ min. halfgevorderd niv. (standaard + 5 cultuurlessen per week)

  211 212

  25

  1 2

  410 780

  “la Dolce Vita” (40+ special, programma op site) standaard + 5 dagen pw culturele activiteiten/1 diner

  221 222

  20 + program.

  1 week 2 weken

  495 970

  “Giro d’Italia” Combineer meerdere steden! volg 1 week standaardcursus in 2, 3 of 4 steden! (zie voor meer informatie: www.italstudio.nl)

  231

  20

  2 (1+1) 3 4

  380 540 720

  AIL-Diploma "Firenze" examentraining 310 30 4 1.385

  Alle niveaus: van A1 t/m C2 (prijs is incl. examengeld) N.B. Bij 1 student per niveau wordt deze geplaatst in een intensief PLUS-5 cursus Startdata: 2 maart en 18 mei en verder ook op verzoek (neem hiervoor contact met ons op)

  privélessen (1-op-1) (minimaal 3 en maximaal 8 lessen per dag) Startdata: iedere maandag

  411

  15 20 40

  1 1 1

  675 900

  1.800

  duo-privélessen (2-op-1) (prijs voor 2 pers.) (minimaal 3 / maximaal 8 lessen per dag)

  431

  15 20

  1 1

  825 1.100

  “Italiaans in de stad” Italiaans tijdens rondleiding 107 3 u. privé per dag 120 professionele cursussen (voor zaken of examen) (inclusief privélessen vaktaal of examentraining)

  331 20 + 10 privé

  2 extra wk

  1.380 690

  ▪ les in vele vakgebieden mogelijk (zie www.italstudio.nl) Min. halfgevorderd niveau aanbevolen. ▪ examentrainingen voor alle diploma’s: DELI, DILI, DALI van AIL, CILS, CELI, PLIDA, L2-Roma. N.B. Inschrijfgeld: eenmalig € 70,- p.p. Dit inschrijfgeld blijft gedurende 12 maanden geldig voor de scholen in Rome, Florence, Milaan, Siena en Viareggio. Een les = 45 minuten. Max. 14 cursisten per klas, maar in Siena max. 12 cursisten per klas.

  AANVULLENDE CURSUSSEN

  FLORENCE - MILAAN - ROME - SIENA cursus code

  lessen per week

  weken prijs

  kunsthistorielessen (met bezoeken) min. 3 deeln. 511 6 per week 120 kookcursus min. 4 deelnemers 521 3 uur 1 sessie 105 Italiaanse wijnen min. 6 deelnemers 522 3 uur 1 sessie 105 muziekcursussen (Florence, Rome, Milaan) diverse instrumentale- en zangcursussen

  zie site 5 lessen vanaf 275

  beeldende kunstcursussen aan kunstacademie: tekenen, schilderen, beeldhouwen, mozaïek, restauratie, interieur- & modeontwerp, etsen, leerbewerking, zie site (vanaf € 165 voor 6 lessen)

 • www. i ta l s tud io .n l 17

  Florence ■ Milaan ■ Rome ■ SienaSpeciale Cursussen per school

  Accommodatie

  Florence Milaan Rome Siena SPECIALE CURSUSSEN PER SCHOOL

  FLORENCE - ROME - MILAAN – SIENA Kijk voor meer details op www.italstudio.nl

  lessen per week

  weken prijs p.p.

  MILAAN “Ontdek je roots” (bestemd voor afstammelingen van Italiaanse emigranten) Standaardcursus + 6 lessen per week over de geschiedenis van de Italiaanse emigratie, studie van regio en lokale dialect van je voorouders enz. (zie onze site voor verdere uitleg) N.B. bij één deelnemer krijg je 3 privélessen (i.p.v. 6 lessen)

  26

  vanaf niveau A2

  2 3 4 5

  510 735 980

  1.125

  MILAAN familie-aanbieding (min. 1 ouder + 1 kind van min. 12 jaar) en minder inschrijfgeld! Standaardcursus voor 1 volwassene + 1 kind Standaardcursus voor 2 volwassenen + 1 kind Standaardcursus voor 2 volwassenen + 2 kinderen Standaardcursus voor 1 volwassene + 1 kind

  20 1 2

  380 540 680 720

  ROME Italiaans & modecursussen i.s.m. Accademia Costume & Moda

  ▪ Standaardcursus + 1 week zomercursus in juli in de middag introductiecursussen in: Fashion design, Accessory design of Costume design, Fashion Communication en Fashion Portfolio.

  ▪ Standaardcursus + mode-specialisatiecursus (zie ook site) N.B. Prijzen zijn onder voorbehoud, neem contact op!

  40 + 20

  200 + 90

  2

  10

  2.450

  6.200

  SIENA “Siena con gusto” 1 week is alleen voor voorgevormde groepjes!

  Standaardcursus + culinair programma (lekker eten/drinken) N.B. alleen te boeken met voorgevormde groep (min. 3 pers.)

  20 + prog. 1 (3 pers) 1 (5 pers)

  480 405

  ROME, FLORENCE & MILAAN voorbereidingscursus voor universitaire studies in Italië

  Datum: 3-28 augustus (min. 5 deelnemers) voorbereidingscursus voor studie in het Italiaans

  35 vanaf B1

  4 1.495

  MILAAN & ROME examentraining IMAT-toelatingstest studie Geneeskunde in het Engels

  Datum: 6-24 juli (min. 5 deelnemers) IMAT Preparation course in English

  35 3 1.780

  MILAAN & FLORENCE voorbereidingscursus voor studie aan fashion & design academies

  Datum: 3-28 augustus (min. 5 deelnemers) voorbereidingscursus voor BA studie in het Italiaans

  30 vanaf B1

  4 1.495

  N.B. Inschrijfgeld: eenmalig € 70,- p.p. Dit inschrijfgeld blijft gedurende 12 maanden geldig voor de scholen in Rome, Florence, Milaan, Siena en Viareggio. Een les = 45 minuten. Max. 14 cursisten per klas, maar in Siena max. 12 cursisten per klas.

  ACCOMMODATIE

  minimale - maximale prijzen per persoon

  appartement gedeeld

  gastgezin met logies/ontbijt

  gastgezin met halfpension

  2-pk* 1-pk 2-pk* 1-pk 2-pk* 1-pk

  1 week (6 nachten) 150 204 174 228 258 312

  7e (extra) nacht 25 34 29 38 43 52

  2 weken (13 nachten) 195-234 286-325 247-286 338-377 429-468 520-559

  3 weken (20 nachten) 300-360 440-500 380-440 520-580 660-720 800-860

  4 weken (27 nachten) 405-486 594-675 513-594 702-783 891-972 1080-1161

  1 nacht extra 15-18 22-25 19-22 26-29 33-36 40-43

  N.B. Aankomst is op zondag (tussen 14 -22 uur) en vertrek op zaterdag (vóór 10 uur). Aankomst 1 dag eerder resp. 1 dag later op aanvraag. Toeslag à € 25 bij aankomst na 22 uur! De prijs voor bijv. 8 weken is 2 x 4 weken, voor 12 weken 3 x 4 weken enzovoorts.

  * 2-persoonskamer: een 2-persoonskamer kan alleen geboekt worden als je met twee personen boekt of een reisgenoot meeneemt! N.B. De kamerhuur is inclusief verbruikskosten en bedlinnen. Borg appartement: € 100. Studenten jonger dan 18 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden ook een kamer in een gedeeld appartement huren (niet in Florence). Informeer bij Italstudio.

  TRANSFER SERVICE moet bij voorkeur bij boeking aangevraagd worden, doch uiterlijk een week voor vertrek (zie onze site voor de prijzen). Italstudio adviseert echter bij aankomst een taxi naar je accommodatie te nemen, dat is eigenlijk altijd goedkoper (vanwege vaste prijzen)!

  Startdata 2020

  Startdata La Dolce Vita 2020

  Aanbiedingen Italstudio

  STARTDATA 2020

  STARTDATA La Dolce Vita 2020

  AANBIEDINGEN Italstudio

  FLORENCE - MILAAN - ROME - SIENA Beginners kunnen alleen starten op rode data, niet-beginners op alle data.

  januari 07* 13 20 27

  februari 03 10 17 24

  maart 02 09 16 23 30

  april 06 14* 20 27*

  mei 04 11 18 25

  juni 01* 08 15 22* 29*

  juli 06 13 20 27

  augustus 03 10 17 24 31

  september 07 14 21 28

  oktober 05 12 19 26

  november 02 09 16 23 30

  december 07* 14

  *Geen lessen op feestdagen: 6/1, 13/4, 1/5, 2/6, 24/6 (alleen in Florence), 29/6 (alleen in Rome) en 8/12. Kerstvakantie: van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021.

  “LA DOLCE VITA” - specials van 1 of 2 weken

  Florence 20 april -1 mei 14-25 september 5-16 oktober

  Milaan 11-22 mei 22 juni - 3 juli 21 sept. - 2 oktober

  Siena 18-29 mei 14-25 september 12-23 oktober

  Rome 16-27 maart 15-26 juni 12-23 oktober

  La Dolce Vita is een programma voor de ‘volwassen’ cursist. ’s Morgens volg je de ‘gewone’ standaardcursus en in de middag of avond een cultureel of gastronomisch programma (verschillend per stad). N.B. Bij 1 week moet je starten in de 1e week!

  Details over de programma’s vind je op www.italstudio.nl

  ▪ Eindexamengarantie voor kosteloos annuleren bij Scuola Leonardo da Vinci

  Bij aanmelding voor een cursus van 12 weken of langer (ook Gap year en Gap semester) kun je kosteloos annuleren, als je zakt voor je eindexamen van de middelbare school! Zie algemene voorwaarden.

  ▪ Voordelige CSN Long term-aanbieding van 13 weken

  (met lagere prijs voor kamer) is alleen via Italstudio te boeken! ▪ 10% korting op het cursusgeld voor luchtvaartpersoneel

  (geldt alleen voor groepslessen)

  STARTDATA 2020

  STARTDATA La Dolce Vita 2020

  AANBIEDINGEN Italstudio

  FLORENCE - MILAAN - ROME - SIENA Beginners kunnen alleen starten op rode data, niet-beginners op alle data.

  januari 07* 13 20 27

  februari 03 10 17 24

  maart 02 09 16 23 30

  april 06 14* 20 27*

  mei 04 11 18 25

  juni 01* 08 15 22* 29*

  juli 06 13 20 27

  augustus 03 10 17 24 31

  september 07 14 21 28

  oktober 05 12 19 26

  november 02 09 16 23 30

  december 07* 14

  *Geen lessen op feestdagen: 6/1, 13/4, 1/5, 2/6, 24/6 (alleen in Florence), 29/6 (alleen in Rome) en 8/12. Kerstvakantie: van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021.

  “LA DOLCE VITA” - specials van 1 of 2 weken

  Florence 20 april -1 mei 14-25 september 5-16 oktober

  Milaan 11-22 mei 22 juni - 3 juli 21 sept. - 2 oktober

  Siena 18-29 mei 14-25 september 12-23 oktober

  Rome 16-27 maart 15-26 juni 12-23 oktober

  La Dolce Vita is een programma voor de ‘volwassen’ cursist. ’s Morgens volg je de ‘gewone’ standaardcursus en in de middag of avond een cultureel of gastronomisch programma (verschillend per stad). N.B. Bij 1 week moet je starten in de 1e week!

  Details over de programma’s vind je op www.italstudio.nl

  ▪ Eindexamengarantie voor kosteloos annuleren bij Scuola Leonardo da Vinci

  Bij aanmelding voor een cursus van 12 weken of langer (ook Gap year en Gap semester) kun je kosteloos annuleren, als je zakt voor je eindexamen van de middelbare school! Zie algemene voorwaarden.

  ▪ Voordelige CSN Long term-aanbieding van 13 weken

  (met lagere prijs voor kamer) is alleen via Italstudio te boeken! ▪ 10% korting op het cursusgeld voor luchtvaartpersoneel

  (geldt alleen voor groepslessen)

  STARTDATA 2020

  STARTDATA La Dolce Vita 2020

  AANBIEDINGEN Italstudio

  FLORENCE - MILAAN - ROME - SIENA Beginners kunnen alleen starten op rode data, niet-beginners op alle data.

  januari 07* 13 20 27

  februari 03 10 17 24

  maart 02 09 16 23 30

  april 06 14* 20 27*

  mei 04 11 18 25

  juni 01* 08 15 22* 29*

  juli 06 13 20 27

  augustus 03 10 17 24 31

  september 07 14 21 28

  oktober 05 12 19 26

  november 02 09 16 23 30

  december 07* 14

  *Geen lessen op feestdagen: 6/1, 13/4, 1/5, 2/6, 24/6 (alleen in Florence), 29/6 (alleen in Rome) en 8/12. Kerstvakantie: van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021.

  “LA DOLCE VITA” - specials van 1 of 2 weken

  Florence 20 april -1 mei 14-25 september 5-16 oktober

  Milaan 11-22 mei 22 juni - 3 juli 21 sept. - 2 oktober

  Siena 18-29 mei 14-25 september 12-23 oktober

  Rome 16-27 maart 15-26 juni 12-23 oktober

  La Dolce Vita is een programma voor de ‘volwassen’ cursist. ’s Morgens volg je de ‘gewone’ standaardcursus en in de middag of avond een cultureel of gastronomisch programma (verschillend per stad). N.B. Bij 1 week moet je starten in de 1e week!

  Details over de programma’s vind je op www.italstudio.nl

  ▪ Eindexamengarantie voor kosteloos annuleren bij Scuola Leonardo da Vinci

  Bij aanmelding voor een cursus van 12 weken of langer (ook Gap year en Gap semester) kun je kosteloos annuleren, als je zakt voor je eindexamen van de middelbare school! Zie algemene voorwaarden.

  ▪ Voordelige CSN Long term-aanbieding van 13 weken

  (met lagere prijs voor kamer) is alleen via Italstudio te boeken! ▪ 10% korting op het cursusgeld voor luchtvaartpersoneel

  (geldt alleen voor groepslessen)

 • 18 www. i ta l s tud io .n l

  Cursussen

  Accommodatie

  Startdata 2020

  Verona is één van de mooiste en meest fascinerende steden in Italië. Het is een middelgrote stad met een historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat vanwege de prachtige Romeinse, middeleeuwse en renaissance monumenten. Kortom een historische stad met een romantische sfeer en een elegante uitstraling. Beroemd is de Arena, na het Colosseum het grootste bewaard gebleven Romeinse amfitheater, waar in juli en augustus wereldberoemde operavoorstellingen worden opgevoerd. Verona is daarnaast ook beroemd als het legendarische decor voor Shakespeares "Romeo en Julia", het huis van "Giulietta" is nog altijd een grote trekpleister. Je vindt er het indrukwekkende Castelvecchio, een 14e-eeuwse burcht van de Scaligeri en de gezellige markt op het prachtige Piazza delle Erbe en vele andere mooie pleinen. De rivier de Adige en de heuvels, de rode kleur en het eigen karakter van de huizen in Verona hebben te allen tijde kunstenaars weten te inspireren. Omdat Verona niet overstelpt wordt door toeristen, biedt de stad de gelegenheid om echt contact te maken met de bewoners en hun cultuur. Verona is ook ideaal als uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Gardameer (20 km) of naar de omliggende wijngaarden.

  Centro Studi Idea Verona De school Idea Verona is een middelgrote school, gelegen in het historische centrum van Verona, op het terrein van het Don Bosco Instituut. Dit biedt cursisten de gelegenheid om ook gebruik te maken van de cafetaria en buiten de zomermaanden goedkoop in de eetzaal te eten. De school beschikt over ruime, comfortabele klaslokalen met airco, een tuin met 2 grote terrassen, een computerlokaal en gratis (draadloos) internet, een muzieklokaal met piano, een lounge en een uitgebreide video- en bibliotheek. Het is een gezellige school met een professionele uitstraling en informele sfeer. De groepslessen van Idea Verona worden altijd in de ochtend gegeven op 6 lesniveaus en in de middagen wordt een veelzijdig activiteitenprogramma geboden met bijv. elke woensdag een gratis kunstgeschiedenisexcursie. In samenwerking met professionele maestro's van de Arena biedt Idea Verona in de zomer de unieke "Bel Canto" cursus voor operastudenten.

  CURSUSSEN

  STARTDATA 2020

  ACCOMMODATIE

  prijzen per persoon

  lessen per week

  weken prijs

  Italiano Idea Verona 20 lessen van 9-11 en 11.15-13.15 uur + 4 uur cultuurles* op 2 middagen per week

  20+4=24

  1 2 3 4