Leefbaar Vosselaar - Infokrant Juni 2016

4
De Konijnenberg… Morgen een eenzame berg tussen huizen en beton? Vosselaar “ontgroent” met rasse schreden. Nu hebben projectontwikkelaars ook de groene rand rond de Konijnenberg ontdekt om verder te verkavelen. Tussen de Konijnenberg en de Antwerpesteenweg ligt één van de grootste bosgebieden van Vosselaar. Vaak zijn het percelen waar tegen de Antwerpsesteenweg een huis op staat en die doorlopen in achterliggend heuvelend bos tot aan de Konijnenberg. Projectontwikkelaars hebben reeds heel wat van deze percelen opgekocht en de resterende eigenaars worden druk benaderd om samen te werken aan één grote verkaveling. De eerste verkavelingsaanvraag voor 18 huizen werd begin juni reeds ingediend. Wanneer ook deze laatste bossen sneuvelen, verliest de Konijnenberg al zijn groen rondom. Onze mooie berg zal als een gestrande walvis voortaan kaal tussen de huizen liggen. Vandaar onze oproep voor een betonstop rond de Konijnenberg. Niet vanaf 2050, maar vanaf nu. projectontwikkelaars azen op hét icoon van vosselaar INFOKRANT leefbaar WWW.LEEFBAARVOSSELAAR.BE | facebook.com/leefbaarvosselaar Zonder enige politieke invloed zetten enkele wakkere burgers zich in voor het leeaar houden van onze gemeente. Veiligheid, leeaarheid en groenbehoud zijn onze voornaamste peilers. vERSTEDELIJKING? JAZEKER! Ontdek op de binnenpagina welke andere projecten of verkavelingen er in de steiger staan. Konijnenberg, Delhaize, Aldi, De Boomen, Bolk, ... Laat uw stem horen tegen deze verdere verstedelijking. Of zit u te wachten op een tweede Steenweg op Gierle (Turnhout) dwars door onze gemeente en bijhorende onveilige verkeerssituaties voor onze kinderen ?! vosselaar Leefbaar Vosselaar alarm - Handen af van de Konijnenberg! JUNI 2016

description

Projectontwikkelaars viseren de Konijnenberg om te verkavelen en ontbossen - Meer over Leefbaar Vosselaar

Transcript of Leefbaar Vosselaar - Infokrant Juni 2016

Page 1: Leefbaar Vosselaar - Infokrant Juni 2016

De Konijnenberg… Morgen een eenzame berg tussen huizen en beton? Vosselaar “ontgroent” met rasse schreden. Nu hebben projectontwikkelaars ook de groene rand rond de Konijnenberg ontdekt om verder te verkavelen. Tussen de Konijnenberg en de Antwerpesteenweg ligt één van de grootste bosgebieden van Vosselaar. Vaak zijn het percelen waar tegen de Antwerpsesteenweg een huis op staat en die doorlopen in achterliggend heuvelend bos tot aan de Konijnenberg.

Projectontwikkelaars hebben reeds heel wat van deze percelen opgekocht en de resterende eigenaars worden druk benaderd om samen te werken aan één grote verkaveling. De eerste verkavelingsaanvraag voor 18 huizen werd begin juni reeds ingediend. Wanneer ook deze laatste bossen sneuvelen, verliest de Konijnenberg al zijn groen rondom. Onze mooie berg zal als een gestrande walvis voortaan kaal tussen de huizen liggen. Vandaar onze oproep voor een betonstop rond de Konijnenberg. Niet vanaf 2050, maar vanaf nu.

projectontwikkelaars azen op hét icoon van vosselaar

INFOKRANT

leefbaarWWW.LEEFBAARVOSSELAAR.BE | facebook.com/leefbaarvosselaar

Zonder enige politieke invloed zetten enkele wakkere burgers zich in voor het leefb aar houden van onze gemeente. Veiligheid, leefb aarheid en groenbehoud zijn onze voornaamste peilers.

vERSTEDELIJKING?

JAZEKER!Ontdek op de binnenpagina

welke andere projecten of verkavelingen er in de steiger

staan. Konijnenberg, Delhaize, Aldi, De Boomen, Bolk, ...

Laat uw stem horen tegen deze verdere verstedelijking. Of zit

u te wachten op een tweede Steenweg op Gierle (Turnhout)

dwars door onze gemeente en bijhorende onveilige

verkeerssituaties voor onze kinderen ?!

vosselaar

LeefbaarVosselaar

alarm - Handen af van de

Konijnenberg!alarm - Handen af van de

JUNI 2016

Page 2: Leefbaar Vosselaar - Infokrant Juni 2016

1

4

7 8

2

5

3

6

wat is er aan de hand in vosselaar?

verkaveling sparrenhof

konijnenberg

voor

na...

project bolk nijverheidsstraat

aldi in vosselaar

project de boomen

2 bouwen over farmasie

delhaize in vosselaar

leefbaarvosselaar | infokrant juni 201602

Situatie verleden: Een bosgebied met heuvelend landschap.

Situatie nu: Heel deze strook werd gekapt en verkaveld tot bouwpercelen. Wat had beter gekund: Verkaveling, maar met gedeeltelijk behoud van het bestaande bos, vooral tegen de Antwerpsesteenweg en het Osseven. Op die manier zou er extra woongelegenheid gecreëerd worden maar met een betere leefk waliteit en met behoud van het natuurlijke kader.

Leefb aar Vosselaar is absoluut niet tegen iedere vorm van nieuwbouw of verkaveling. Wel verwachten we dat dit steeds met respect voor verkeersveiligheid, omwonenden én zo

min mogelijke verstedelijking gepaard gaat. Dat dit momenteel alles behalve zo loopt, kunt u terugvinden in een hallucinant overzicht van recente projecten.

Tussen de Konijnenberg en de Antwerpesteenweg ligt één van de grootste nog aaneengesloten bosgebieden van Vosselaar. Vaak gaat het om percelen waar tegen de Antwerpsesteenweg een huis op staat en die doorlopen in achterliggend heuvelend bos tot aan de Konijnenberg. Projectontwikkelaars kopen stelselmatig deze beboste percelen op en de resterende eigenaars worden regelmatig benaderd om hun eigendom te verkopen of samen te werken aan een grote verkaveling. Wanneer de projectontwikkelaars hun zin krijgen, zal de Konijnenberg weldra al zijn groen rondom verliezen en als een gestrande walvis tussen de huizen liggen.

Na een maandenlang protest van het buurtcomité Rerum Novarum tegen de gemeente én projectontwikkelaars werd een sociale ramp in de achterliggende wijk van het Project Bolk nipt vermeden. Het bouwproject wordt echter wel uitgevoerd, zonder enig behoud van bestaand groen in het dorpscentrum.

In april 2016 werd de Nijverheidsstraat opgeschrikt door een verkavelingsaanvraag die totaal geen rekening hield met de omwonenden en verkeersveiligheid in de buurt. Na herhaaldelijke protesten werd het plan door de gemeente niet goedgekeurd. Er wordt kortelings een nieuw verkavelingsplan verwacht voor deze percelen.

2 percelen aan de Antwerpsesteenweg (nrs 219 en 221) gelegen naast De Farmasie. Bedoeling was dat het bebouwde perceel en het bosperceel zouden verdwijnen en hier een mega-versie van een Aldi-winkel zou komen.

Situatie nu: Zowel de gemeente als de Bestendige Deputatie keurden dit project af. Er werd echter begin juni een nieuwe aanvraag tot het bouwen van 18 woningen gedaan op 5 percelen. Alle bomen zouden er gekapt worden.

In de zomer van 2015 trachtte een projectontwikkelaar een megalomaan project neer te zetten op het prachtige domein De Boomen van wijlen dokter Janssen. 4 verdiepingen hoog, 75 woongelegenheden, bebouwing grenzend aan een residentiele wijk, ... Na groot verzet werden de plannen echter (tijdelijk) ingetrokken.

Situatie nu: de projectontwikkelaar heeft het te druk met andere projecten (o.a. Turnova), maar verwacht wordt dat hier spoedig een nieuw ontwerp voor zal worden ingediend, waarbij nog een extra aanpalend perceel betrokken zal worden in de plannen.

Situatie voor 2015: Op beide percelen stond er een villa in een mooi groen kader.

Situatie nu: Beide villa’s werden afgebroken en beide percelen werden volledig kaalgekapt. Op één perceel is men met de bouw van een appartementsblok begonnen; op het andere komt een woonblok voor ouderen. Wat had beter gekund: Inplanting van de geplande gebouwen, minder massief qua omvang en met behoud van het groene kader.

Wie herinnert zich niet het prachtige groen langs de Antwerpsesteenweg waar vandaag de complete kaalslag van een villa te betreuren valt? Delhaize wenst te verhuizen, en daar moet blijkbaar wel érg veel groen voor wijken. Momenteel ligt dit project reeds een jaar (!) bij de raad van vergunningsbetwistingen. Meer informatie op lee� aarvosselaar.be.

Page 3: Leefbaar Vosselaar - Infokrant Juni 2016

1

24

7

86

5

3

leefbaarvosselaar | infokrant juni 2016 03

bent u intussen wakker?Wie is Leefbaar Vosselaar?

Leefb aar Vosselaar is een groep van wakkere burgers die zich ondermeer inzet voor het laatste groen in Vosselaar. Vooral de systematische kaalslag langsheen de Antwerpsesteenweg en de plannen voor de verkaveling rond de Konijnenberg hebben ons wakker geschud. Wij willen nu redden wat ons nog rest, want waar het groen verdwijnt, komt het nooit meer terug.

Welkom aan de lelijkheid?

België heeft lintbebouwingen, een kuststrook vol betonnen woonblokken, fenomenen als de Boomsesteenweg of dichter bij huis de Steenweg op Gierle. Het spijtige is dat deze “verlelijking” zeer snel gaat en vaak onomkeerbaar is. Vosselaar was één van die weinige gemeenten waar het nog goed was om leven. Vooral de combinatie van

groen en wonen maakte van Vosselaar een attractieve gemeente, maar dit verandert snel. Zijn wij tegen bouwen? Neen, er mag gebouwd worden, maar met respect voor mens en natuur.

Alleen de Konijnenberg nog

Projectontwikkelaars hebben Vosselaar recent ontdekt en zij kregen de afgelopen jaren de vrije hand. Voor hen telt enkel rendement, dus zij kappen en knippen alles op in kleine kavels of bouwen appartementen waar eens bomen en tuinen stonden. Wanneer dit verder gaat, zal Vosselaar enkel nog de Konijnenberg overhouden… maar dan net als onze kust tegen een rand van beton. En de Antwerpsesteenweg die vroeger het groene karakter van Vosselaar onderstreepte, zal voortaan de woonkernen van Turnhout en Beerse verbinden met een lint van appartementen en grote baanwinkels.

Wat zijn onze wapens?

Wij staan los van elke politieke partij en dat willen we zo houden. Wij roepen de politici echter op om voortaan zorgvuldig te zijn met wat zij goedkeuren, want wij zullen de Vosselaarse burger blijven informeren. En wij merken dat deze burger echt wel wakker schrikt wanneer hij ziet dat al zijn groen verdwijnt.

What’s in a name...

Sparrenhof en Dennerhode (projecten tegenover De Farmasie) zijn namen die suggereren dat hier sparren en dennen staan. Leven temidden van de sparren en de dennen? Bij beide projecten werden eerst alle sparren en dennen gekapt. Hoe groener de naam hoe kaler de onderliggende realiteit. Ziet u er immers nog een boom staan...?

Page 4: Leefbaar Vosselaar - Infokrant Juni 2016

Wie zijn de spelers? De projectontwikkelaars

De eigenaars

De omwonenden

De politieke partijen

IOK-studie van 2013 pleit voor behoud Konijnenberg in groen kader

Kopen en verkopen van gronden, verkavelen en (ver)bouwen, wonen, vergunningen aanvragen en hierover oordelen, … het is een spel waar diverse spelers met ieder hun eigen belangen elkaar ontmoeten. Soms is het één grote krabbenmand; soms vinden ze evenwichten. Wij stellen ze hiernaast even aan u voor:

De projectontwikkelaars zijn beroepshalve betrokken bij het spel. Zij streven naar maximale winst en zullen de gronden die ze verwerven liefst opknippen in zoveel mogelijk kleine kavels of een zo groot mogelijke te bebouwen oppervlakte.

De eigenaars zijn een gemengde groep. Voor sommigen heeft hun eigendom gevoelswaarde en zij hechten waarde aan het groene kader waarin ze wonen. Anderen kijken meer naar de centen en wat hun grond zou opbrengen wanneer zij zouden verkopen. Vooral omdat villa’s met grote tuinen de laatste jaren weinig opbrengen, is het na een overlijden voor de kinderen financieel vaak interessanter om aan een projectontwikkelaar te verkopen. Die slaat de villa dan plat, kapt alle bomen en zet er appartementen op of verkavelt de grond.

De omwonenden hechten vooral belang aan de algemene woonkwaliteit. En dit kan afhankelijk van de situatie erg verschillen. In afgelegen locaties zullen zij meestal blij zijn met een supermarkt; in Vosselaar waar er al tal van supermarkten zijn, zullen zij hun omgeving meestal zo groen mogelijk willen houden omdat dit aangenamer leeft. De omwonenden vertegenwoordigen in die zin het ”algemeen belang”.

De politieke partijen zijn de scheidsrechters in het spel. Zij wegen deze tegengestelde belangen tegen elkaar af en moeten dan op gemeentelijk of provinciaal vlak een besluit nemen. Sommigen van hen hebben een visie (die kan verschillen), zijn integer en dienen het algemeen belang. Anderen zijn makkelijker bespeelbaar en dienen meer hun eigen belang. Een consequent beleid lijkt ons dan ook een evidentie.

In 2013 maakte het IOK op vraag van het gemeentebestuur een studie over de ruimtelijke ordening in Vosselaar. Het IOK schrijft: “De Konijnenberg is het enige relict in Vosselaar van een uitgestrekte duinengordel. Verdere inkrimping van deze zandduin dient voorkomen te worden. Maximale vrijwaring ervan kan door nieuwe functies te weren en bestaande op termijn te herlokaliseren.” Er wordt op gewezen dat groengebieden zoveel mogelijk aan elkaar gesloten dienen te worden “… doordat natuur het best floreert wanneer ze in verbinding met elkaar staat.” In de nota wordt zelfs overwogen om de aanwezige sportvelden die nu zuidoost tegen de Konijnenberg aanliggen op termijn te herlokaliseren zodat er een groenere en rustigere rand rond de Konijnenberg zou ontstaan. Dit is een extra reden om de geplande verkaveling van het bosgebied tussen de Konijnenberg en de Antwerpsesteenweg te verhinderen. Hier moet geen groen kader meer gecreëerd worden; hier is het er nog. Wanneer op termijn alleen de Konijnenberg nog zonder haar groene kader zou resten, worden haar fauna en flora gewurgd en verliest zij een groot deel van haar beeldwaarde.

wat kunnen wij betekenen?

en wat kunt u betekenen?

leefbaarvosselaar | infokrant juni 201604

1 2 3bezoek onze website laat uw stem horen trek mee aan de kar

Op onze website plaatsen we regelmatig updates over de lopende en nieuwe projecten. Op die manier willen we volledig onafhankelijk de bewoners van Vosselaar blijven informeren en sensibiliseren. Want een leefbaar Vosselaar is ons nu eenmaal heel veel waard.

Reageer op onze artikels, deel uw mening en laat uw stem horen. Wij gaan graag de dialoog aan met andere bewoners van Vosselaar, weliswaar op een beleefde en constructieve manier. Schrijf u in op de nieuwsbrief indien u op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe ontwikkelingen.

Bent u het roerend met ons eens? Blijft u ook liever niet bij de pakken zitten zoals wij? Contacteer ons via de website om zo het inhoudelijke draagvlak van ons initiatief verder te ondersteunen. Wij lichten u graag onze werking toe!

www.leefbaarvosselaar.be