leef! - Apotheek Deys .leven ontzettend serieus. Ik word heel blij als ik volwassenen zie spelen

download leef! - Apotheek Deys .leven ontzettend serieus. Ik word heel blij als ik volwassenen zie spelen

of 17

 • date post

  26-Feb-2019
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of leef! - Apotheek Deys .leven ontzettend serieus. Ik word heel blij als ik volwassenen zie spelen

Schrijfster

Francine Oomen Ik hou van spelende mensen

en...

Puzzel meeTekenbeet kan gevaarlijke gevolgen hebbenHerman van Tinteren, KinderartsAls de dood voor een wesp of een pinda?ActueelOp bezoek in een Service ApotheekEn nog meer...

www.serviceapotheek.nl - www.leesleef.nl - gedreven door gezondheid

No. 68 - mei/juni/juli - GRATIS magazine van uw Service Apotheek

leef!

leef! 3

Zo blij als een kind

In deze Leef! besteden we speciale aandacht aan kinderen. Van mijn zus heb ik een boek gekregen van kinderarts Herman van Tinteren. Ik ben er erg blij mee, want hij geeft heel duidelijke antwoorden op vragen die je als moeder hebt. Tegenwoordig deelt Herman van Tinteren zijn kennis via een website.

Leef! ging op bezoek bij Van Tinteren en sprak met hem over zijn werk als kinderarts. Hij is net met pensioen en mist het contact met de kinderen en vooral met de ouders: Eigenlijk was ik geen kinderarts, maar ouderarts. Van Tinteren blijft actief met het up-to-date houden van de website. In het interview op pagina 14 kunt u lezen waarom hij het zo belangrijk vindt dat je je als ouder informeert over ziekte en gezondheid van je kind.

Kinderen lachen veel meer dan volwassenen, omdat ze veel meer nieuwe ervaringen opdoen. Als een nieuwe ervaring buiten het verwachtingspatroon valt, is er vaak een reden om te lachen. De blijdschap van kinderen is vaak aanstekelijk. We spreken in deze Leef! met twee mensen die veel met kinderen doen: kinderboekenschrijfster Francine Oomen en dansinstructeur Berry Bleij. Bij allebei speelt plezier een belangrijke rol.

De succesvolle kinderboekenschrijfster Francine Oomen doet dingen met passie en plezier. Francine vertelt Leef! dat ze van spelende mensen houdt. Ik citeer In mijn beleving betekent spelen dat je iets met passie doet. Veel volwassenen nemen het leven ontzettend serieus. Ik word heel blij als ik volwassenen zie spelen. Als ik iemand zie jongleren in het park. Of op skates naar zn werk zie gaan. Of als een kunstenaar aan het werk is. Ik kan met spelen mijn brood verdienen. Dat is een ontzettend geluk. Dat schrijven voor Francine vaak ook hard werken is, leest u in het interview op pagina 7.

Dansinstructeur Berry Bleij geeft beweegles aan alle leeftijdsgroepen: van kinderfeestjes tot bewegen voor ouderen. Hij maakt een feestje van bewegen. Op pagina 13 kunt u lezen waarom Berry dansles geven net koken vindt en wat hij deed toen tijdens een Sinterklaas-evenement 10.000 kinderen keihard nee schreeuwden bij zijn dansact

Kinderen floreren goed bij regelmaat. Wat dat betreft is de vakantie een onderbreking van het vaste ritme voor kinderen. Deze zomer ga ik met mijn man en kind kamperen in Frankrijk. Voor we weggaan, ga ik even bij de Service Apotheek langs. Je hebt in Frankrijk natuurlijk ook apotheken, maar dan zul je zien dat het net weekend is als je ergens last van krijgt. Voor de kleine nemen we o.a. kinderparacetamol mee, neusspray tegen neusverkoudheid en een goed middel tegen zonneverbranding, een hoedje en een zonnebrilletje. En iets tegen de muggenbeten. En de restToch wel heel wat zo alles bij elkaar. Goed dat ik het nu alvast op een rijtje zet. Op pagina 12 leest u informatie over op reis gaan. En kijk voor meer informatie en een reisapo-theek eens op www.serviceapotheek.nl.

Veel leesplezier n een goede zomervakantie!

Emma Vogels-Giesen, apotheker

Attends for Men biedt optimale bescherming bij ongewild urineverlies. De producten zijn comfortabel, droog en uiterst discreet.

En op de tien mannen heeft last van licht tot matig urineverlies. Attends biedt u de oplossing. U kunt een gratis proefpakket aanvragen door het invullen van de coupon of door te bellen naar 088-220 88 00.

Attends is verkrijgbaar in apotheken en medische speciaalzaken en wordt vergoed door uw zorg- verzekeraar. Ook kunt u voor meer informatie kijken op www.attends.nl.

Geniet van meer vrijheid Voor een leven vol zekerheid en vertrouwen

NIEUW!

Bestel uw GRATIS proefpakket Attends for Men!

Mijn urineverlies is het best te omschrijven als: (Maak een keuze)

een klein beetje

af en toe licht matig

Voor een leven vol zekerheid en vertrouwen

Attends For Men 1 - 2voor licht urineverlies.

Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens opgeslagen worden. Uiteraard worden uwgegevens vertrouwelijk behandeld en zullen wij deze niet aan derden verstrekken.

Dhr. /Mevr.

Adres

Postcode / Plaats

Telefoon

Attends For Men 3 - 4 voor licht tot gemiddeld urineverlies.

Vul in en stuur op of kijk op internet:Van Heek MedicalPostbus 291, 5800 AG Venray Tel. 088 - 220 88 00www.attends.nl

NL Attends_Consumer_A4_men_2011.indd 1 08-03-11 12:07

Leef

! no

. 68

tips voor op

Vakantie

Ook drvoor kunt u terecht bij uw

Service Apotheek!

leef! 5

In deze leef!

leef! is een gratis magazine van Service Apotheek en verschijnt vier keer per jaar. Uitgever: Nederlandse Service Apotheek Beheer B.V. Eindredactie: Emma Vogels-Giesen, apotheker. Redactie-/postadres: Leef!, Vughterweg 47-b, 5211 CK s-Hertogenbosch. E-mail: leef@serviceapotheek.nl Internet: www.leesleef.nl Aan dit nummer werkten mee: Marianne Schepers, Jeroen Mentink, Olga van Vemde en Boris van Wijk, apothekers. Fred Verdult/Volle Maan, Arwen Kleyngeld en Anita Meulenbroek. Fotografie: Gerlinde de Geus, Marjolein Annegarn en FARMAidee. Vormgeving: Chris Brander/FARMAidee. Druk: Groen Offset Hoofddorp B.V. Informatie: In Nederland zijn ruim 275 Service Apo-theken. Voor adressen en meer informatie kunt u terecht bij: Nederlandse Service Apotheek Beheer B.V., Postbus 19, 7468 ZG Enter. Tel: 088 - 276 84 84. E-mail: info@serviceapo-theek.nl Internet: www.serviceapotheek.nl Oplage: 1.030.000. Aan de inhoud van leef! wordt de grootst mogelijke zorg besteed. Aan de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en andere auteursrechthebbenden.

Schrijfster Francine Oomen6 Ik hou van spelende mensen

Tekenbeet kan gevaarlijke gevolgen hebben11 De ziekte van Lyme is een gevaarlijke infectieziekte

Geniet van uw vakantie12 Kom langs voor een advies op maat

Dansintructeur Berry Bleij13 Ik maak een feestje van bewegen

Herman van Tinteren, Kinderarts14 Voel je niet te snel onzeker of je het wel goed doet als ouder

Het juiste product voor een gezonde huid!16 Baanbrekende resultaten in incontinentieproducttesten

Als de dood voor een wesp of een pinda?17 Voedselallergie hebben of overgevoelig zijn voor insectenbeten of -steken

Puzzel mee19 Maak kans op mooie prijzen

Als u het ons vraagt...20 Medische vragen

Actueel22 Maak kans op gratis boeken

Op bezoek in een Service Apotheek24 Service Apotheek Hengelo (Gelderland)

Zon en zonbescherming26 De zomer komt er weer aan

Column27 Kunnen kinderen zelf kiezen?

Lezersactie28 Ga mee naar Noorwegen

En dan nog even dit...30 Nieuwtjes en wetenswaardigheden

Waar vindt u uw Service Apotheek?31 Apotheken op plaatsnaam

PEFC /07-31-113

PEFC-gecertificeerd

Dit produkt komt uit duurzaam beheerdbos en gecontroleerdebronnen

www.pefc.org

De serie Hoe overleef ik gaat over de ontwikkeling van kind naar volwassene van hoofdpersoon Rosa. Over haar pubertijd dus. Belangrijke universele themas als liefde en angst, vertrouwen en onzeker-heid, vriendschap en verwachtingen spelen daarin in een rol. Haar relatie met haar afwezige vader is een rode draad in de serie.

RolmodellenFrancine: Rosa en haar vrienden zijn voor kinderen rolmodellen geworden. Ik hoor geregeld dat ze zich herkennen in de personages en dat ze veel hebben aan de survivaltips. In de eerste twee boeken waren het echt overlevingstips voor in de natuur. Daarna werden het tips om de jungle van de pubertijd te overleven.

Serie stoptDe reden waarom ik stop is dat Rosa te oud wordt voor mijn huidige lezers. Die zijn tussen de 9 en de 14 en Rosa is bijna 18. Ze gaat dingen doen en meemaken die niet passen in de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. Daarnaast is mijn referentie-kader ook verschoven. Mijn eigen kinderen

hebben me zeer genspireerd en doen dat nog steeds. Ze zijn nu uit huis en studeren alledrie. Een andere fase, een nieuw hoofd-stuk. Ik stop met de serie, maar begin met een nieuwe reeks, die ook over Rosa gaat, maar voor 15-plussers.

IllustratiesEen deel van mijn boeken illustreer ik zelf, bij andere boeken schakel ik een illustrator in. Ik teken op een vrij naeve manier, tech-nisch ben ik niet bijzonder goed onderlegd. Dat kan heel leuk zijn, maar het moet wel passen bij het verhaal. Annet Schaap illustreert de serie Hoe overleef ik Zij kan echt lles tekenen. Ik heb een soort technisch plafond, zij niet.

TijdschriftIn het tweemaandelijks verschijnend tijdschrift Hoe overleef ik gaat het, net zoals in mijn boeken, over bewust-wording. Van jezelf, de wereld, je relaties. Niet op een zware, maar op een positieve en inspirerende manier. We besteden veel aandacht aan creativiteit. Dingen zelf ma-ken in plaats van kopen en gedachteloos consumeren.

Er is een vast boekenkatern en een eet-katern. Ik vind het belangrijk om kinderen te informeren waar hun voedsel vandaan komt, en waar het uit bestaat, zodat ze be-wuste keuzes kunnen maken. Het tijdschrift is voor mij een mogelijkheid om dingen die ik belangrijk vind te delen. Daarnaast is het superleuk om het te maken.

Nieuwe plannenIn het begin van het najaar verschijnt Hoe overleef ik de puberteit? Dat wordt een speels, vrolijk en informatief boek, met briev