Ledegem februari 2015

20
© Ilse Van Loocke uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be nr 22 februari 2015 50 jaar Wibac gaat niet onopgemerkt voorbij pag. 6-7 Dorpskernacupunctuur: kleine ingrepen, groot resultaat pag. 4 Schoon boeren: duurzame landbouw in eigen streek pag. 12 Blaas-je-rot: de wondere wereld van blaasinstrumenten pag. 14

description

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur Ledegem

Transcript of Ledegem februari 2015

Page 1: Ledegem februari 2015

© Ilse Van Loocke

uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be

nr 22

februari 2015

50 jaar Wibac gaat niet onopgemerkt voorbij pag. 6-7

Dorpskernacupunctuur: kleine ingrepen, groot resultaat pag. 4Schoon boeren: duurzame landbouw in eigen streek pag. 12Blaas-je-rot: de wondere wereld van blaasinstrumenten pag. 14

Page 2: Ledegem februari 2015

VoorwoordBeste inwoner

Het symbolisch herdenkingsjaar 2014 is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Heel wat verenigingen organiseerden een kwalitatief hoogstaand evenement. Waardig werden de burgerslachtoffers van Schuwe Maandag herdacht. Tot 2018 kunnen verenigingen, die in het kader van de herdenking van WOI iets organiseren, blijven genieten van logistieke ondersteuning van de gemeente. Meer informatie vindt u op onze site www.ledegem.be. Ook in 2015 organiseert de werkgroep 2014-2018 een activiteit, later verneemt u hier meer over!

In samenwerking met de scholen van de gemeente werden de festiviteiten van 11 november meer op maat van onze jeugd gehouden. Samen met de ouders willen we ook de volgende jaren op dit elan verder bouwen. Omdat we de getuigenissen in Ledegem van de Eerste Wereldoorlog een blijvend karakter willen geven, zoeken we samen met onze buurgemeente om de bezienswaardigheden in daguitstappen te gieten. De (ho)reca-zaken, die zich in dit kader richten naar groepen, willen we hierbij betrekken.

U weet dat ook gemeenten getroffen worden door de besparingen van de Vlaamse regering. Concreet betekent dit dat cultuur het met 4,76 % minder moet doen. Omdat we de verenigingen belangrijk vinden, kunnen ze echter blijven rekenen op dezelfde subsidies. De besparing zoeken we bij onze interne administratieve kosten.

De meest recente werkloosheidscijfers in Ledegem, 4,63 % december vorig jaar, zien er niet alarmerend uit, maar wie het werk verloor, heeft daar weinig boodschap aan. Dat we sinds oktober een activeringsloket hebben in de Wegwijzer, onder leiding van Ellen Bogaert, las u al eerder. Iedere steun om mensen te helpen op weg naar werk, is zinvol. We wensen iedereen alvast veel succes toe!

Het getal

9.476Het cijfer van deze maand is het bevolkingscijfer van 2014 van onze gemeente. De teller staat op 9.476 inwoners om precies te zijn. We mochten 76 baby’s en 384 nieuwe inwoners verwelkomen. Helaas namen we afscheid van 82 inwoners wegens overlijden en verhuisden 420 mensen naar een andere gemeente. Als we de balans opmaken, zijn we met 42 inwoners minder dan vorig jaar. Let wel op, er gebeuren nog heel wat last minute verhuizingen. Een weetje: in 2014 vonden 31 huwelijken plaats, 29 echtscheidingen en kozen 30 koppels voor een samenlevingscontract.

HinderGullegemsestraatVoortgang van de werken van het Aquafin project “Aansluiting Gullegemsestraat”. Tussen de Beurtemolenstraat en het kruispunt met de Driemastenstraat zal u nog steeds wat hinder ondervinden en wordt u begeleid door een verkeersomleiding.

Sint-Pieterstraat / BoomlandstraatDe zijstraat van de Sint-Pieterstraat (evenwijdig met de Kezelbergroute) wordt afgewerkt.

Vanaf 26/01 werd gestart met de onderhoudswerken van enkele gemeentewegen. De Oudstrijderslaan is het eerst aan de beurt, vervolgens de Rollegembosstraat. Dit zijn werken die per straat twee tot drie weken in beslag zullen nemen. Nadien worden de Vlasschaardlaan en de Hugo Verriestlaan hersteld.

Dikketruiendag

Onder het motto “Isoleer eerst je lichaam, en dan de rest!", zullen heel wat dikke truien te zien zijn op vrijdag 13 februari. Moderne, thermische onderkleding of een dikke trui zorgen ervoor dat de thermostaat lager kan gedraaid worden. De potentiële energiebesparing is enorm, de kostprijs nihil. Misschien ligt hier een oplossing?De campagne van Dikketruiendag mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die op een structurele wijze aangehouden kunnen worden. Zoals lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen …

MEER INFOwww.lne.be/campagnes/dikke-truiendag

Label ‘14 - '18 Het eerste herdenkingsjaar van ‘14 - ‘18 is intussen achter de rug. Heel wat verenigingen deden inspanningen binnen dit thema. In 2015 worden deze inspanningen verder gezet. Als Ledegemse vereniging kan je opnieuw beroep doen op het label '14-18'.

Elke Ledegemse vereniging kan een aanvraag indienen om via dit label ondersteuning te krijgen van de gemeente. Dit gaat van het gratis aanbieden van cultuurzalen tot het gratis kopiëren van affiches en flyers. Om hiervan gebruik te maken, kan je het digitaal aanvraagformulier indienen bij de dienst Vrije Tijd.

MEER [email protected] - www.ledegem.be/14-18

Bart RydeVierde schepen

22

Page 3: Ledegem februari 2015

MEER INFOGrondgebiedszaken - 056/894.863

HinderDirk Beheydt behartigt deze taak momenteel. Wie hinder ondervindt, kan bij hem met zijn klacht terecht. Deze meldingen kunnen gaan van gevaarlijke situaties, moeilijke toegankelijkheid tot uw eigendom of zelfs ernstige beschadigingen hieraan. Dit alles wordt door Dirk gebundeld om dan - samen met de stafmedewerker van de dienst grondgebiedszaken, Bram Demeyere - op de wekelijkse werfvergadering aan te kaarten en een gepaste opvolging te geven.

De geknipte manZelf woonachtig in de Gullegemsestraat, is Dirk snel bereikbaar en zo kunnen vaak problemen de kop worden ingedrukt nog voor ze effectief uitbreken. Dirk heeft een ruime ervaring in de

Buurtverantwoordelijke bij openbare werken

bouwsector. Na een carrière met meerdere tussenstations onder meer bij Labo Van Vooren werd hij algemeen directeur bij bodemsaneringsbedrijf BSV. Hij heeft dus sterke troeven in de hand om de geknipte buurtverantwoordelijke te zijn.

EngagementDirk heeft ook een sterke band met onze gemeente. Al van bij het begin is hij betrokken bij de organisatie van de San Silvestercross en volgt hij van nabij zijn twee kleinzonen bij het plaatselijke Winkel Sport en wie weet treden zij in de voetsporen van hun grootvader. Dirk heeft zelf een mooie voetbalcarrière gekend bij onder meer Cercle Brugge enals kers op de taart speelde hij zelfs één wedstrijd bij de Rode Duivels in en tegen Italië. Na zijn actieve voetbalcarrière, zetelt hij nu in het bestuur van het Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel.

U maakte het vast en zeker zelf al mee, “werken” in uw straat of de nabije omgeving met allerhande kleine en minder kleine ongemakken als gevolg. Vanuit het bewustzijn van dit ongemak rees het idee om de burgers beter te helpen en te beschermen hiertegen, door het aanstellen van een buurtverantwoordelijke bij openbare werken.

ProefprojectIn het najaar van 2014 werd in Sint-Eloois-Winkel gestart met het Aquafinproject “Aansluiting Gullegemsestraat”. Concreet komt het erop neer dat de gemengde rioleringsinfrastructuur wordt vervangen door een gescheiden stelsel. Tot slot worden de wegenis en de voetpaden heraangelegd. Omdat zo’n werkzaamheden gepaard gaan met hinder voor de inwoners, rees het idee om een soort contactpersoon uit de buurt te betrekken om zo de burgers sneller en efficiënter te dienen. In de toekomst wil de gemeente ook andere mensen warm maken als buurtverantwoordelijke bij openbare werken.

3

Page 4: Ledegem februari 2015

Iedere buurt heeft zo zijn plekjes die niet toegeëigend zijn of onvoldoende gebruikt. Plekjes die er gewoon zijn, maar waarvan je weet dat ze meer mogelijkheden inhouden. Durf dromen!

Wil je altijd al een bloemenweide voor je deur in plaats van dat saaie betonnen pleintje? Zou je graag het publieke grasperkje omtoveren tot een heuse moestuin voor de buurt? Vind je de gevels in je straat ook zo grijs?

Heb jij ideeën over hoe jouw buurt er beter kan uitzien? Het Stad-land-schap biedt je momenteel de kans op professionele ondersteuning en financiert bovendien de uitwerking en uitvoering van jouw idee. Want strategisch ingrijpen op kleine schaal kan de leefbaarheid van een buurt aanzienlijk verbeteren.Met de campagne 'Dorpskernacupunctuur in 't West-Vlaamse hart' willen we via kleine ingrepen samen met de bewoners van een buurt of straat ook de bebouwde kom verder ontwikkelen, inrichten en verfraaien.

Surf naar onderstaande website en schrijf je vóór 1 maart in! Gewoon doen!

MEER INFOWestvlaamsehart.be/dorpskernacupunctuur

Dorpskernacupunctuur: kleine ingrepen, groot resultaat

Oproep projectsubsidie ontwikkelingssamenwerking Sinds 2007 bestaat er in de gemeente een toelage voor inwoners die een project uitwerken in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Jaarlijks kunnen drie projecten in ontwikkelingsgebied gesteund worden met elk een toelage van € 500,00. De voorbije jaren kwamen zeer diverse projecten in aanmerking: werken aan de bouw van een school in Kameroen, toekomstige verpleegsters die vrijwilligerswerk gaan doen in Ghana, rolstoelen verzamelen en ervoor zorgen dat ze in de Filippijnen bij de allerarmsten terecht komen …

Heb jij ook plannen om een project uit te werken in het kader van ontwikkelingssamenwerking? Vraag dan meer info over deze projectsubsidie op de dienst Noord-Zuid in het gemeentehuis of via [email protected]. Je kan het reglement en de aanvraagformulieren ook terugvinden op www.ledegem.be, doorklikken naar: gemeentediensten - ontwikkelingssamenwerking - projectsubsidie.

44

Page 5: Ledegem februari 2015

Muziekschool Ledegem op de planken In februari kan u de kinderen, die les volgen aan de muziekschool van Ledegem, verschillende keren aan het werk zien én horen. Op woensdag 4 februari gaan de pianisten uit de klas van Els Dufourmont ‘vreemd’, ze trekken naar de bib en geven daar om 14u30 een concert. U wordt er onthaald op livemuziek terwijl je een boek kiest!

Naar goede gewoonte is er de donderdag voor de krokusvakantie op 12 februari opnieuw het jaarlijkse filiaalconcert in De Samenkomst. Dan geven de kinderen uit diverse richtingen, klein en groot, het beste van zichzelf op de planken. U bent van harte welkom om 18u30! Op dinsdag 3 maart is er om 18u30 een concert van de klassen saxofoon en tot slot klarinet in De Samenkomst.

MEER INFORoeland Pledts - [email protected]

Karten met Maksimum

Ben jij tussen 12 en 16 jaar en zou je graag eens weten hoe het voelt om met een kart over het racecircuit te scheuren? Ga dan mee met Maksimum in de krokusvakantie, op donderdag 19 februari 2015. We nemen je mee naar Eurokarting te Poperinge voor de race van jouw leven.

We rijden een race van 3 keer 12 minuten. De deelnameprijs bedraagt slechts € 30,00. We spreken af om 13u aan het gemeentehuis en zijn rond 17u45 terug.

Wil je graag mee? Schrijf je dan tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kan tot vrijdag 13 februari bij de jeugddienst.

MEER INFO [email protected] - 056/894.876www.maksimum.be

© Ines Van Belle5

Page 6: Ledegem februari 2015

50 jaar Wibac gaat niet onopgemerkt voorbij

Wibac speelde nooit op hoog nationaal niveau, maar mag wel enkele bekende namen uit de basketbalwereld op hun palmares schrijven. “Zo leerde Jan Callewaert spelen bij Wibac. Hij is onder meer coach van een nationale jeugdploeg en heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. Onze ambitie is om een grote club te zijn, een club waar kinderen en jongeren zich thuis voelen. We beschikken over een basketschool, waar jongens en

meisjes samen basketbal al spelenderwijs leren ontdekken. Ook nemen we telkens deel aan acties zoals Week van de Sportclub, wat ook altijd een succes is. Iedere jeugdploeg beschikt uiteraard over een gediplomeerde trainer. Vanaf de leeftijd van 14, 15 jaar zijn er relatief veel jongeren die de sportclub vaarwel zeggen, bij ons is dit niet anders. Jammer genoeg

zeggen heel wat jongeren de sport te vroeg vaarwel. Momenteel hebben we geen U16 of U18 ploeg, maar als het aan ons ligt, is die er morgen wel”, lacht Bernice. “Naast de jeugdploegen hebben we ook een damesploeg, en twee seniorenploegen."

“Onze eerste ploeg speelt jojo tussen eerste en tweede provinciale. Een landelijk avontuur zat er voorlopig nog niet in, maar daar liggen we niet wakker van. Bij vele van onze West-Vlaamse trips kregen wij een telefoontje van de tegenstander of we de weg kwijt waren, dat de wedstrijd al lang moest begonnen zijn … Wat zou dat

“Wibac of Winkelse BasketbalClub, werd opgericht door voorzitter Marcel Van Marcke. Huidig gemeentesecretaris Geert Demeyere, Luc Bostoen, Mario Deman, Daniel Vandevoorde en wijlen Luc Commeyne waren er als eerste spelers actief”, aldus Marc Lezy, secretaris bij Wibac. “Ik sloot aan bij Wibac in 1971”, zegt Marc. Hij proefde van basketbal tijdens zijn middelbare schoolperiode. Toen hij even in Moorsele woonde, stichtte hij er met enkele vrienden een basketbalclub. Toen hij zich in 1981 opnieuw in Sint-Eloois-Winkel vestigde, werd hij opnieuw lid van Wibac, na 34 jaar nog steeds met veel goesting.

Bernice Margot is de al even enthousiaste jeugdverantwoordelijke. Zij rolde door haar man Rudy Devos in de basketbalclub. “Rudy speelde vanaf 1970 in de eerste ploeg”, vertelt Bernice. “Ik herinner me nog dat de wedstrijden plaatsvonden buiten, op een oneffen terrein in de Smisseknokstraat, daar waar nu het EHBO-lokaal gevestigd is. Bij vriestemperaturen was het geen pretje om toeschouwer te zijn. Ook de bankspelers verwarmden zich letterlijk in hun wagen op de parking. Toen de coach wissels doorvoerde tijdens de wedstrijd, kwamen de spelers uit de auto en gingen het veld op”, lacht Bernice. “In 1976 werd de sporthal van Sint-Eloois-Winkel geopend en konden we onze thuiswedstrijden binnen afwerken.”

Basketbalclub Wibac bestaat dit seizoen 50 jaar en dat laten ze niet onopgemerkt voorbijgaan. Tijdens het weekend van 9 en 10 mei wordt dit duchtig gevierd met een mooi programma. We gingen langs bij enkele bestuursleden voor een leuk gesprek.

Onze ambitie is om een grote club te

zijn, een club waar kinderen en jongeren

zich thuis voelen.

Kampioenstitel 3de provinciaal seizoen 1970-1971

6

Page 7: Ledegem februari 2015

PROGRAMMA FEESTWEEKENDZaterdag 9 mei3-on-3 tornooi Mini-festival in DE L!NK

Zondag 10 mei11u: receptie13u: walking-dinner16u: bal van de 60’sTentoonstelling Wibac’s historie

MEER INFOwww.wibac.be

50 jaar Wibac gaat niet onopgemerkt voorbij

geven als we naar de andere kant van het land moeten rijden om te spelen?”, grapt Marc. “Wibac is meer dan basketbal alleen. Zo organiseerde men in de jaren ’80 en begin jaren ’90 het legendarische spel zonder grenzen op het Sint-Hubrechtsplein. Bovendien zijn we ook verbroederd met een Duitse club. Toen we te gast waren in Duitsland, mocht een bestuurslid de opworp van de wedstrijd geven. Aangezien we al kennis hadden gemaakt met het Duitse bier verliep de opworp iets anders dan gepland. In plaats van rechtop de bal een meter of drie de lucht in te gooien, belandde de wedstrijdbal ergens in het publiek”, lacht Marc.

Het programma op 9 en 10 mei oogt veelbelovend. Op zaterdag staat er in de sporthal van Sint-Eloois-Winkel een 3 tegen 3 tornooi gepland. “Uiteraard is iedereen welkom, maar dan toch vooral onze ex-spelers”, aldus Marc. “Op zaterdagavond is er een mini-festival gepland in DE L!NK. Er zijn drie groepjes die het beste van zichzelf komen geven. Op zondag is er een receptie gevolgd door een walking diner. Vanaf 16u wordt er een bal georganiseerd in DE L!NK, met een orkest die ons terug moet brengen naar de jaren ’60, toen het voor Wibac allemaal begon. Doorlopend zal er in de cafetaria van DE L!NK een tentoonstelling zijn van de afgelopen 50 jaar.” Uitgezonderd het walking diner, is het feestweekend gratis te bezoeken. Redenen genoeg om dat weekend in het Winkelse basketbalverleden te duiken.

© Ilse Van Loocke77

Page 8: Ledegem februari 2015

Infoavond zelfstandigen en landbouwers Veel zelfstandigen, tuin- en landbouwers hebben vragen over hun bedrijfsvoering, worden geconfronteerd met bepaalde problemen of zijn op zoek naar een nieuwe, toekomstige oriëntering. Wil je een antwoord op je vragen of wil je inspiratie opdoen? Kom dan zeker naar de gratis infoavond, georganiseerd door gemeente en OCMW, op donderdag 19 februari om 20u in de raadzaal van het gemeentehuis in Ledegem. Stip deze datum alvast aan in je agenda!

Op het programma staan de volgende voordrachten:• Dienstverlening OCMW voor zelfstandigen door Ria

Vandaele, Coördinator Sociale Zaken• Dienstverlening DYZO (Dynamiseren Zelfstandig

Ondernemen) door Olivier Delaere, Directeur DYZO• Dienstverlening Boeren op een Kruispunt door Riccy

Focke, Directeur Boeren op een Kruispunt

MEER INFODe Wegwijzer - Woonzorgloket056/894.819 - [email protected]

Breien is hip

Een gulle schenker heeft 100 mooie poppen geleverd aan het OCMW. Vooraleer ze weg te schenken aan kinderen willen we de poppen aantrekkelijker maken door kleertjes te breien. Daarom organiseren we een workshop breien. Iedereen is welkom om mee te doen. Vakkundigheid en ervaring zijn een pluspunt, maar geen vereiste. Jouw enthousiasme is voldoende om deze opdracht met z’n allen samen tot een goed einde te brengen.

De workshop bestaat uit drie sessies:• Plaats: OCMW, Rollegemstraat 130, Ledegem• Opstart en uitleg: 5 februari 2015 14u - 16u• Terugkomdag: 12 februari 2015 14u - 16u• Afwerking: 19 februari 2015 14u - 16u

Brei mee en schrijf je in voor de breisessies bij Ellen Bogaert tegen 26 januari. Kan je bij inschrijving ook laten weten als je zelf breinaalden hebt of als er breinaalden mogen voorzien worden voor jou?

MEER INFODe Wegwijzer - Activeringsloket - 056/[email protected]

88

Page 9: Ledegem februari 2015

Breien is hip Petrus en den Doodendraad Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draad. Een draad dat dorpen in tweeën sneed, waar smokkelaars aan bleven plakken en die geliefden uit elkaar dreef … Ook het verhaal van Petrus wordt bepaald door ‘den Doodendraad’.De oude Petrus blikt terug op zijn leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een passionele liefde tussen Petrus en Marie werd gedwarsboomd door koppig toeval, een reeks verschrikkelijke gebeurtenissen, een dodelijke draad en een wereldoorlog. Hoe komt een man uit zoveel gruwel tevoorschijn, waarmee houdt hij zich staande? Een leven lang vastklampen aan een onvervuld verlangen, verdwaald in het verleden.Een voorstelling over hoe zelfs 2.000 volt de liefde niet kan stoppen. Integendeel.

MEER INFOVrijdag 13 februari om 20u in DE L!NKKaarten: € 18,00 via www.davidsfondswinkel.beOrganisatie: Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel

Krijg een toelage voor culturele activiteiten voor kinderen en jongeren Zit je met een cultureel ei of heb je een machtig idee om iets op poten te zetten voor kinderen en/of jongeren uit Ledegem? Dan is het reglement ‘culturele en artistieke jeugdprojecten’ net wat je nodig hebt. Speciaal voor alle (jeugd)verenigingen, kinderen en jongeren uit Ledegem werd dit reglement in het leven geroepen.

Muzikale activiteiten zoals optredens, concerten, festivals en dergelijke, cabaret, stand-up comedy, toneel, kleinkunst, theater, dans, kinderanimatie, beeldende kunst, gamen, graffiti … zijn allemaal voorbeelden van culturele en artistieke jeugdprojecten.

Voor elke voorwaarde waaraan je voldoet, ontvang je een percentage van de totale kosten als toelage. Het reglement met de voorwaarden en het aanvraagformulier voor deze toelage vindt u op de gemeentelijke website www.ledegem.be/vrije-tijd/jeugd/toelagen. Ingevulde aanvraagformulieren dienen ten laatste 8 weken vóór je activiteit binnen gebracht te worden bij de jeugddienst.

MEER [email protected] - 056/984.876

9

Page 10: Ledegem februari 2015

10

Op het nachtkastje van

In deze tweemaandelijkse rubriek peilen we naar het leesgedrag van een bekende of minder bekende inwoner van deze gemeente. Met welk boek sluiten ze de dag af, wat lezen ze vlak voor ze het bed induiken? In deze korte wintermaand is het de beurt aan Hans Jacques, culturele duizendpoot uit Ledegem.

Hans leest voornamelijk in functie van zijn hobby’s: reizen en fotografie. Romans zijn niet echt zijn ding: “Daar ben ik te dynamisch voor. Ik kan namelijk moeilijk lang stilzitten. Columns of korte verhalen lees ik wel graag. Boeken over fotografie vind ik heel interessant omdat ze me inspireren en prikkelen om zelf aan de slag te gaan. Vooral ‘Street photography’ boeit me. Maar ook fotoboeken van grote namen uit de wereld van de fotografie: Herni Cartier-Bresson, Helmut Newton of dichter bij huis Patrick De Spiegelaere, Stephan Vanfleteren ... Reisgidsen lees ik in functie van een geplande reis of citytrip.”

ZIJN LEESTIPS ZIJN: Het mooiste licht is tegenlicht / Michiel HendryckxHet jaar van de kaaiman / Koen Meulenaere

Vacature administratief bediende speelpleinwerking Het gemeentebestuur van Ledegem werft administratief bedienden aan voor de speelpleinwerkingen. We zijn op zoek naar iemand voor de maand juli en iemand voor de maand augustus.

Je staat in voor:• De registratie van de inschrijvingen• Het financieel beheer van de werkingen• Logistieke ondersteuning van de werkingen

Dit is een voltijdse, tijdelijke tewerkstelling in de sociaal, culturele sector. Dit laatste houdt in dat zowel studenten als werkenden zich kandidaat kunnen stellen voor deze functie. We bieden een loon volgens het wettelijk barema.

Heb jij zin voor verantwoordelijkheid en wil je je voor deze functie engageren? Stuur jouw sollicitatiebrief en CV op naar het gemeentebestuur t.a.v. Mieke Alvoet, Rollegemstraat 132 te 8880 Ledegem vóór 6 maart 2015!

MEER INFO056/894.876 – [email protected]

GEZOCHT:PERSONEEL

M/V

10

Page 11: Ledegem februari 2015

binnen. Daken werden dichtgelegd, stabiliteitswerken uitgevoerd, bomen en takken verwijderd, loshangende dakgoten beveiligd … Hieraan verbonden zijn de oproepen voor gevaarlijke stoffen (5). Hierbij voert de brandweer metingen (gas, CO) uit en zorgt dat de situatie opnieuw gestabiliseerd wordt.

Een derde onderdeel van de interventies is de logistieke ondersteuning van de ambulance. De brandweer kan ondersteuning bieden om mensen op een veilige en comfortabele manier uit hun woning te halen. Dit kan door mankracht (3) of gebruik van de brandweerelevator (14).

Als laatste onderdeel hebben we de wespenverdelging, vooral in de zomermaanden. Dit jaar voerde de brandweer 65 interventies uit om wespen te vangen of te verdelgen. Bijen worden door de brandweer

Werking brandweer 2014

niet verdelgd, er wordt contact opgenomen met een imker.

Naast deze interventies voert de brandweer ook gemeentekarweien uit. Zo worden de ondergrondse wateraansluitingen gecontroleerd, wordt bij 65-jarigen een rookmelder opgehangen, worden verstopte riolen doorgespoeld en gebeuren er preventieve controles voor festiviteiten.

Tot slot een overzicht van de interventies van de dienst 100. Door de permanentie van twee ambulanciers in de brandweerkazerne van Ledegem kan de ambulance binnen de twee minuten uitrukken naar een interventie. In 2014 rukte de ambulance 625 maal uit. In vergelijking met 2013 is dit een stijging met 88 oproepen. Ook in 2015 staat de brandweer en dienst 100 steeds ter beschikking van de burger in Ledegem.

Ook in 2014 had de brandweer en dienst 100 zijn hadden vol met interventies op ons grondgebied en in omliggende gemeenten. De teller van de interventies van de brandweer eindigde op 31 december 2014 op 208 interventies.

In totaal ontving de brandweer 34 oproepen voor brand. Hiervan waren er 9 oproepen effectief voor woningbranden. Andere oproepen waren schouwbranden (7), voertuigbranden (3), melding automatische branddetectie (9), industriegebouwen (3), grasbrand (1), afvalbrand (1) en brand bij een elektrische cabine (1).

Voor technische interventies rukte de brandweer 90 keer uit. Onder technische interventies verstaan we onder andere wateroverlast, stormschade, vrijmaken en reinigen van openbare wegen, bevrijden van personen uit voertuigen, liften en woningen. De werken naar aanleiding van de storm op 25 januari 2014 waarbij valwinden onze gemeente teisterden, worden als één interventie gecatalogeerd. Op 25 en 26 januari 2014 kwamen niet minder dan 120 oproepen

© Björn Vancoillie

11

Page 12: Ledegem februari 2015

Ann Maes stelt tentoon in de bib Plaatselijk artistiek talent in de kijker plaatsen, het is iets wat de bibliotheek graag doet. De Ledegemse kunstenares Ann Maes heeft in de tweede helft van december een vitrinekast gevuld met een vijftal kleine kunstwerken. Ze zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Ann Maes is al meer dan 35 jaar artistiek bezig. Haar favoriete werkmaterialen zijn ijzer en klei. Ze maakt zowel abstracte, kubusachtige structuren als figuratief werk. Ook in het gemeentehuis vind je een indrukwekkend kunstwerk van deze kunstenares. Kom dus zeker een kijkje nemen.

MEER INFOBibliotheek - 056/[email protected]

Slachtofferhulp zoekt vrijwilligers CAW Zuid-West-Vlaanderen zoekt vrijwilligers voor de afdeling Slachtofferhulp in de regio’s Kortrijk, Waregem, Roeselare en Menen. Vrijwilligers moeten meerderjarig zijn, zich enkele uren per week kunnen vrijmaken, over een telefoon beschikken, zich vlot kunnen verplaatsen, sociaal en communicatief vaardig zijn, bereid zijn tot het deelnemen aan vorming en zich willen engageren voor een periode van minimum 1 jaar. Slachtofferhulp biedt vrijwilligers kansen om samen met andere bij te dragen tot de zorg voor slachtoffers, deskundige ondersteuning en begeleiding, een onkostenvergoeding en een verzekering. Interesse? Contacteer Nathalie Morisse vóór 26 februari.

MEER [email protected] 056/21.06.10

I.V.I.O. plaatst textielcontainers Vanaf 1 januari 2015 plaatst de intercommunale I.V.I.O. zelf de textielcontainers in haar werkingsgebied. Ze gaf hiervoor de opdracht aan de firma ‘Curitas N.V.’. Tot eind vorig jaar was dit nog een private aangelegenheid. De locaties voor de nieuwe containers zijn bijna dezelfde als voorheen. Je kunt ze vinden in de Tuileboomstraat op de parking van het tankstation, in de Smisseknokstraat op de parking aan het Rode Kruis-lokaal, aan de glasbolsites in de Papestraat, Rollegemstraat, Sint-Eloois-Winkelstraat, Sint-Jansstraat, Driepikkelstraat, Gullegemsestraat, Oekensestraat, Sint-Hubrechtsplein, Terschuerenlaan en Plaats. Je kan eveneens op het recyclagepark terecht.

MEER INFO

Korte metten met sigaretten Slechts 3 à 5 % van de rokers die uit zichzelf proberen te stoppen met roken, slagen er in.Daarom organiseert Ledegem samen met een erkende tabakoloog een groepscursus “Rookstop”. Samen met lotgenoten ga je 8 weken op pad om in die periode definitief te kunnen stoppen met roken. We nodigen je graag uit op 11 februari om 19u30 in de raadzaal van het gemeentehuis voor een infosessie waar we gratis en vrijblijvend info geven over verloop, aanpak, doel, kostprijs en terugbetaling van de training. Je kan er ook kennismaken met onze rookstopbegeleider, tabakoloog Purdy Bogaert, die het rookstopprogramma zal begeleiden.

MEER [email protected]/894.800

www.ivio.be/locatiesglasbollen

Schoon boeren: duurzame landbouw in eigen streek

In de land- en tuinbouwsector wordt steeds meer belang gehecht aan duurzaamheid met aandacht voor de economische, sociale en ecologische dimensie. De publieke campagne ‘Schoon boeren’ schenkt aandacht aan duurzame landbouw aan de hand van concrete verhalen van land- en tuinbouwers om de hoek.

Elk jaar verhuist de campagne naar een andere regio, in 2015-2016 houdt de campagne halt in de gemeenten Izegem, Ledegem, Moorslede en Roeselare. Voor de nieuwe campagne zijn we op zoek naar land- en tuinbouwers, die samen het gezicht willen vormen voor het publiek. Voor onze gemeente zijn we op zoek naar twee geëngageerde bedrijven. Aan de hand van een brochure, filmpje en reizende tentoonstelling krijgen jullie een unieke kans om de buren iets bij te brengen over de land- en tuinbouw van vandaag. Hoe ver je wenst mee te stappen in de campagne, beslis je zelf.

Om als bedrijf deel te kunnen nemen is het belangrijk om duurzame inspanningen te leveren. Het kan gaan om grote of kleine investeringen rond energie, water, bodemkwaliteit, bemesting, dierenwelzijn ... Inagro en de Procincie West-Vlaanderen zullen finaal beslissen wie onze ‘Schoone boeren’ worden.

MEER INFO Schoonboeren.be - [email protected]/27.33.92

1212

Page 13: Ledegem februari 2015

Joost Van Hyfte ‘Gastroseksueel’ 'Gastroseksueel' is meer dan een voorstelling waar u zich een maagbreuk mee zal lachen. Het is een levensles en een workshop. In een wervelende comedyshow leert Van Hyfte de moderne man alles wat hij moet weten om zich een weg tussen de lakens van de vrouw te koken en haar te laten zitten met de afwas. De wondere wereld van de haute cuisine ligt zomaar voor het grijpen. Zonder dat u er echt veel moeite moet voor doen. De gastroseksueel leeft immers volgens de gouden regel: 'Een minimum aan inspanning, een maximum aan effect'. Joost Van Hyfte brengt comedy enig in zijn soort! Comedy voor 6 zintuigen! Comedy waarbij je wél graag op de eerste rij zit!

MEER INFOVrijdag 20 februari 2015 om 20u in DE L!NKKaarten: € 15,00 in dagbladhandel ’t Kapelleke (Rollegem-Kapelle)Organisatie: KVLV Rollegem-Kapelle

Winkler Prins Online

Het wereldwijde web bevat een enorme hoeveelheid aan informatie. Het probleem is dat de informatie die je zoekt soms lastig te vinden is of het aantal hits is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Databanken en encyclopedieën scoren op dit vlak beter. Ze selecteren en verifiëren hun informatie vooraleer ze die beschikbaar stellen.

Sinds november heeft de bibliotheek een abonnement op de online versie van de grootste encyclopedie uit ons taalgebied: de Winkler Prins encyclopedie. Dit zorgt ervoor dat de informatie altijd up-to-date is en vlot opzoekbaar. Kortom het is een handige kenniskit voor jong en oud.

Deze digitale encyclopedie bestaat in drie versies: • De Junior Winkler Prins• De Studie Winkler Prins• De Grote Winkler Prins

De Winkler Prins is een betrouwbare en onafhankelijke informatiebron. Start je zoektocht naar betrouwbare informatie in de bibliotheek. Het personeel helpt je graag op weg.

MEER INFOBibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

13

Page 14: Ledegem februari 2015

Blaas-je-rot-dagWil jij wel eens weten hoe een hoorn klinkt, wat je allemaal met een klarinet kan of wat het verschil is tussen een trombone en een trompet? Kom dan zeker naar de blaas-je-rot-dag van harmonie Sint-Cecilia, Jeugdharmonie Sonore en de muziekacademie van Ledegem. Op donderdagnamiddag 19 februari van 14u tot 17u30 laten zij kinderen van het 1ste, 2de en 3de leerjaar graag kennismaken met de wondere wereld van de blaasinstrumenten! Inschrijven is gratis en kan via [email protected]. Bovendien is er opnieuw een concert voor de ouders, vindt plaats om 17 u.

© Pieter Jacques14

Page 15: Ledegem februari 2015

en dan krijgen onze seingevers te maken met agressieve chauffeurs. Zo zijn er mensen die letterlijk tot tegen de benen van de signaalgevers rijden. Eénmaal hield iemand daar een gebroken been aan over. Ik heb ook al meer dan één keer een middenvinger gepresenteerd gekregen. Terwijl wij enkel onze job doen en voor iedereen de meest veilige situatie proberen te creëren.”

Iedereen kan bij Rikko 2015 terecht voor seingevers bij activiteiten. “Een telefoontje volstaat. Wij zorgen naast de seingevers ook voor alle papierwerk.” Rik staat er niet alleen voor. “Een ex-collega van me, Ronny Ooms uit Dadizele, helpt mee om

Nieuwe seingeversvereniging

alles in goede banen te leiden.” Want veel verenigingen vonden reeds de weg naar Rikko 2015. “Momenteel hebben we al afspraken om bij zo’n 70 evenementen te helpen in 2015.” De vereniging van Rik telt momenteel zo’n 75 seingevers. “Maar nieuwe gezichten zijn zeker welkom. Je hoeft op voorhand geen opleiding gevolgd te hebben, het is wel belangrijk om tijdens het lidmaatschap een cursus voor seingever te volgen”.

Rikko 2015 is de naam van een nieuwe vereniging van seingevers en parkeerbegeleiders, waarvan Rik Goemaere de bezieler is. Rik is geen onbekende in de wielerwereld, momenteel is hij ondervoorzitter van OVWF West-Vlaanderen. Rik richtte in 2007 ook een eigen wielerteam op, het Pertutti-team, waar hij momenteel nog de dragende kracht van is.

“Ik sta op en ga slapen met de koers”, aldus Rik. Tot voor kort was hij ook actief bij ‘Safe seingevers’, een Roeselaarse vereniging. Maar onlangs besliste hij om met een eigen vereniging voor seingevers te starten. De vereniging wil zich inzetten voor meer sporten dan wielrennen alleen. “Ook bij loopwedstrijden, een duatlon, autorally’s … is de inzet van seingevers noodzakelijk. Bij alle sportevenementen helpen we graag. Dat kan als seingever of als parkeerbegeleider. Bewaking of parkeerwacht mogen wij niet uitoefenen”, aldus Rik.

Het is een leuke, maar soms ook een gevaarlijke hobby. Rik beaamt: “Nu

MEER INFORikko 2015 - Rik Goemaere - 0485/46.03.41 - [email protected]

15

Page 16: Ledegem februari 2015

16

Bevolkingsgegevens OverlijdensDeproost GianniEchtg. Roelens TamaraStationsstraat 110° 12.06.1984 † 01.12.2014

Soenen MargueriteWed. Carron ArseenRollegemstraat 17° 22.05.1930 † 05.12.2014

Depruyst DeniseEchtg. Ghillemyn AchielGullegemsestraat 241° 28.01.1936 † 15.12.2014

Verschoren FreddyEchtg. Buyse PauletteOostlaan 4° 17.02.1947 † 23.12.2014

Dupont AgnesWed. Mestdagh AndréRollegemstraat 17° 08.07.1927 † 24.12.2014

Vandewalle MarcelWed. Verrydt JuliaGullegemsestraat 170° 12.09.1926 † 24.12.2014

Desmedt MariaWed. Dewolf MarcelRollegemstraat 17° 04.05.1917 † 28.12.2014

Vandenbussche LizetteEchtg. Depuydt AndriesSint-Pieterstraat 69° 28.05.1938 † 29.12.2014

Casteele LeonieWed. Van Marcke MichelRollegemstraat 17° 07.03.1919 † 01.01.2015

Dejonckheere MarcelEchtg. Dupont DinaTuileboomstraat 29° 13.09.1935 † 01.01.2015

Planckaert DeniseWed. Depuydt LucienVlaschaardlaan 34° 30.04.1931 † 02.01.2015

GeboortenEloïse ° Roeselare 13.11.2014d.v. Jan Vanelslander e.v. Nathalie Van Damme,Terschuerenlaan 1

Germaine ° Roeselare 14.11.2014d.v. Bart Maertens e.v. Lobke Van Marcke,Dorpsplein 37

Aïsha ° Menen 21.11.2014d.v. Frédéric Taillieu e.v. Shirley Lietaer,Hugo Verriestlaan 36

Huwelijken12.12.2014Baekeland Givanto, Smissestraat 54, met Feys Annelies, Roeselare

20.12.2014Gifford Daniel, Zwevegem, met Depoorter Delphine,De Hoogte 4

Op willekeurige momenten nemen we een foto van een plekje uit onze gemeente en laten we onze Photoshopper zijn ding doen. Het resultaat is een bewerkte foto waaraan ‘iets’ niet klopt. Deze keer trok onze fotograaf naar De Pastorij in Ledegem. Zie jij wat er niet klopt? Mail jouw antwoord vóór 16 februari naar [email protected] en maak kans op een aankoopbon ter waarde van € 25,00.

MEER INFO Dienst Communicatie - 056/894.874 - [email protected]

Zoek het verschil

1616

Page 17: Ledegem februari 2015

Gouden huwelijkGeorges Deceuninck en Marcella Demeyere (Lendeleedsestraat 34)

Diamanten huwelijkGilbert Dupont en Maria Leenknecht (Oudstrijderslaan 8)

Gefeliciteerd

Diploma en medaille heldenmoedOverhandiging diploma en medaille aan Mario Verraest en diploma aan Francis Vanhaverbeke voor heldenmoed (redden gezin uit brandend huis)

Gouden huwelijkFrans Pareyt en Gabrielle Soens (Rozenplein 9)

Briljanten huwelijkLuciaan Desmet en Godelieve Douvere (Tulpenstraat 14)

Benoemingen brandweermannenV.l.n.r. Jelle Derthoo, Florian Vandommele, Steven Raepsaet (sergeant), Karen Zwaenepoel en Dieter Vandromme.

© Thelma Esteves

GROFVUIL OP AFROEP VOORJAARVerzamel jouw afgedankte spullen die je graag kwijt wil. Kijk eerst of ze recycleerbaar zijn via het recyclagepark of (her)bruikbaar via de Kringwinkel. Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met I.V.I.O. via [email protected] of bel tijdens de kantooruren op het nummer 051/31.17.96. Daarnaast kan je je ook inschrijven via de website www.ivio.be. Aanvragen ophaling grofvuil kan in het voorjaar t.e.m. 27/02/2015. Vermeld: naam, adres, telefoonnummer (overdag bereikbaar), samenstelling grofvuil, hoeveelheid. De ophaling voor grofvuil vindt plaats tussen maandag 30/03/2015 en vrijdag 3/04/2015 op de vooraf

afgesproken ophaaldag. Jouw aanwezigheid is vereist. De verantwoordelijke van I.V.I.O. zal de prijs berekenen en de ophaaldatum bevestigen. Je ontvangt een factuur. De betaling gebeurt tegen 13/03/2015 (zonder voorafgaandelijke betaling kan de ophaling niet plaatsvinden). De prijs is afhankelijk van de aangeboden hoeveelheid. Je betaalt steeds voor minimum 1 m³ (in schijven van 0,5 m³) en kan maximum 4 m³ aanbieden.

MEER INFO www.ivio.be

17

Page 18: Ledegem februari 2015

ma 2 en 16 februari

HandwerkOrg. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringDe Kring - 14u tot 17u - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

ma 2 februari

BloedinzamelingOrg. Rode Kruis LedegemDE L!NK - 17u30 tot [email protected]

di 3, 10, 17 en 24 februari

DamesturnenOrg. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringLDC De Kring - 19u30-20u30€ 40,00 voor een 10-beurtenkaart056/50.25.28 - [email protected]

wo 4, 11 en 25 februari

AquarelworkshopOrg. LDC De KringDe Kring - 13u30 tot 16u30 - € 120,00056/50.25.28 - [email protected]

wo 4 en 18 februari

Creatieve namiddagOrg. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringDe Kring - 14u tot 16u30 - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

wo 4 februari

Pianisten gaan (weer) vreemdOrg. Bibliotheek en Muziekschool LedegemBibliotheek Ledegem - 14u30 tot [email protected]

do 5 en di 24 februari

GezondheidsconsultatiesOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30€ 1,00 of een jaarkaart van € 10,00056/50.25.28 - [email protected]

vr 6 februari

MeerkeuzekaartingOrg. Vriendenkring Gemeente- & OCMW- personeel LedegemDE L!NK - 15u - inleg € 1,[email protected]

vr 6 tot zo 8 februari

Pannenkoekenkaarting Org. Visclub Honger en DorstDe Kobbe - vr 6 om 17u tot zo 8 om 13u

vr 6, za 7 en zo 8 februari

Aspiweekend Org. Aspi's Chiro MiengeliengeJeugdhuis Den Traveir0491/[email protected]

za 7 februari

Jelle Garsbeke BBQDE L!NK - 19uVolwassene: € 18,00, kinderen € 11,000476/83.78.29

za 7 februari

Basketbal BBC WibacSporthal Sint-Eloois-Winkel - 20u30Wibac - K-Basketteam Kortrijk B

za 7 februari

Volleybal RokavoSporthal Rollegem-Kapelle - 20uRokavo - Volley Bredene A

za 7 februari

Diavoorstelling St.-Pieterscars reizen 2015LDC De Kring - 15u tot 17u056/50.25.28 - [email protected]

zo 8 februari

ValentijnsontbijtOrg. KVLV Sint-Eloois-WinkelDE L!NK - 8u tot 11u - € 8,000486/76.24.50 - 056/50.20.99

zo 8 februari

Voetbal Winkel SportVoetbalterrein Ter Schueren - 15uWinkel Sport - KFC Hamme

zo 8 februari

Volleybal KavoSporthal Sint-Eloois-Winkel - 10u30Kavo - Davo Wevelgem C

ma 9 en 23 februari

Handwerk met begeleidingOrg. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringDe Kring - 14u tot 17u - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

di 10 februari

Oma/Opa zijn in 2015Org. Okra en KVLV Rollegem-KapelleDe Kobbe - 14u - € 5,00 (€ 3,00 leden)056/50.36.36

wo 11 februari

Bloemschikken: ValentijnstukOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30 - € 25,00056/50.25.28 - [email protected]

do 12 februari

Filiaalconcert muziekacademie LedegemOrg. Muziekacademie LedegemDe Samenkomst - 18u30 tot [email protected]

do 12 februari

Maandelijkse wandeltochtOrg. LDC De Kring De Kring - 14u tot 17u - € 2,50056/50.25.28 - [email protected]

vr 13 februari

Kaarting Org. Vinkenmaatschappij De Trage ZangersOud Arsenaal

vr 13 februari

M&J: theatertournee in ’t caféOrg. KVLV Ledegem en LG Ledegem-DadizeleDe Samenkomst - 19u45vvk € 8,00 - add: € 10,000486/82.32.76

in Ledegem.be

18

Page 19: Ledegem februari 2015

vr 13 februari

Petrus en Den DoodendraadOrg. Davidsfonds Sint-Eloois- WinkelDE L!NK - 20u - € 18.00 www.davidsfondswinkel.be

vr 13 februari

Accordeonnamiddag 'The Spirits'Org. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u - € 5,00056/50.25.28 - [email protected]

za 14 februari

Quiz avondOrg. WibacDE L!NK - 19u30 tot 23u30 - € 2,00www.wibac.be

za 14 februari

Volleybal MevoSporthal Ledegem - 19uMevo - Dynamivo Dadizele B

zo 15 februari

Voetbal Olympic LedegemVoetbalterreinen Olympic - 15uOlympic Ledegem - VV Tielt

ma 16 februari

Voordracht rond dementieOrg. Femma, Ziekenzorg en CMlokaal beweging.net - 14u€ 3,00 (€ 5,00 niet leden)[email protected]

vr 20 februari

Koekjeskaarting & Mevo-caféOrg. MEVODe Samenkomst - 16u - Inleg: € 1,250473/19.11.69

vr 20 februari

Joost Van Hyfte ‘GastroseksueelOrg. KVLV Rollegem-KapelleDE L!NK - 20uKaarten: € 15,00 in dagbladhandel ’t Kapelleke (Rollegem-Kapelle)

vr 20 en zo 22 februari

PannenkoekenkaartingOrg. Winkel SportKantine Winkel Sport vr 20 vanaf 18u en zo 22 vanaf 9u056/50.20.30

za 21 februari

Kalligrafie atelierOrg. LDC De Kring LDC De Kring - 8u30 tot 11u15056/50.25.28 - [email protected]

za 21 februari

Volleybal MevoSporthal Ledegem - 19uMevo - Beaphar Poperinge B

za 21 februari

WinterconcertOrg. VZW Kon. Fanfare “De kunst is ons Vermaak”DE L!NK - 20u tot 22u vvk €7,00 - add € 8,[email protected]

zo 22 februari

Winkelse Trappers: algemene vergaderingOrg. Winkelse Trappers’t Oud Gemeentehuis - 10u30 tot 12udewinkelsetrappers.be

zo 22 februari

Tweedehandsbeurs kinderkledij & -materiaalOrg. Gezinsbond LedegemDe Samenkomst - 10u tot 12u€ 20,00/tafel (leden: € 8,00/tafel)056/50.62.80

zo 22 februari

Voetbal Olympic LedegemVoetbalterreinen Olympic - 15uOlympic Ledegem - SV Anzegem

zo 22 februari

Snoeidemonstratie in de fruittuinOrg. Velt - Ecologisch Leven en TuinierenDaan Delva, Denderbellestraat 4, Ledegem - € 5,00 (Gratis voor Veltleden)Nico Staessens: 056/50.25.49Magda Demeyere: 056/50.03.18www.velt.be

in Ledegem.be

ma 23 februari

Infonamiddag: fotoreportage India (deel 1) Org. LDC De Kring De Kring - 14u tot 16u30 - € 3,00056/50.25.28 - [email protected]

vr 27 februari

Kaarting wielrenner Maxim DewulfDE L!NK - [email protected] - 0497/45.65.42

za 28 februari

Eetfestijn wielrenner Maxim DewulfDE L!NK - [email protected] - 0497/45.65.42

za 28 februari

HutsepotavondOrg. Engelvrienden Café Den Engel

za 28 februari

Koekjeskaarting Org. Gezinsbond LedegemDe Kring - 16u - Inleg € 1,250472/[email protected]

za 28 februari

Basketbal BBC WibacSporthal Sint-Eloois-Winkel - 20u30Wibac - Blankenberge B

Jouw activiteit in deze kalender? Er is slechts 1 mogelijkheid om jouw activiteit in deze kalender te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be!

Download zeker ook de handleiding. Zij helpt je stap voor stap je activiteiten in te voeren. Voor publicatie in het magazine van maart, moet alle info ten laatste op 10 februari ingegeven zijn.

MEER INFODienst communicatie - 056/[email protected]

19

Page 20: Ledegem februari 2015

Contactgegevens schepencollegeBurgemeester Bart Dochy

056/894.855 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Bevolking • Burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Leefmilieu • Waterbeleid Landbouw- en plattelandsbeleid

Schepen Wally Corneillie

056/894.850 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Financiën • Ruimtelijke ordening • Verkeer en mobiliteit • Kerkbesturen • Sport

Schepen Greta Vandeputte

056/894.849 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Lokale economie • Senioren • Gezin • Jeugd Feestelijkheden

Schepen Geert Dessein

056/894.848 • 0476/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Wonen • Patrimonium • Energie • ICT Communicatie • Onderwijs • Internationale samenwerking

Schepen Bart Ryde

056/894.847 • 0472/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Personeel • Tewerkstelling • Cultuur Toerisme • Ontwikkelingssamenwerking

Voorzitter OCMW Geert Wylin

056/894.823 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in De Wegwijzer (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Sociale zaken • Gezondheid en welzijn Andersvaliden • Gelijke kansen

ColofonRedactieraadGeert DesseinJulie JacquesEva DemeyerIsabel De ZaeytijdJohan MaesEveline Vandenbogaerde

RedactieadresCommunicatiedienstGemeentebestuur LedegemRollegemstraat 1328880 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverGeert Dessein, schepen van communicatie

Vormgeving en drukwww.dejonckere.be

HulpdienstenAlgemeen noodnumer: 112Politie: 101Medische spoeddienst: 100Brandweer (algemeen): 112Brandweer (lokaal): 056/50.93.33Rode Kruis Vlaanderen: 105

WachtdienstenHuisartsen midden West-Vlaanderen: 051/24.50.50 (www.hamwvl.be)Tandarts: 0903/399.69 (www.tandarts.be)Apotheek: 0900/10.500 (www.apotheek.be)

AndereVlaamse Infolijn: 1700De Lijn West-Vlaanderen: 059/56.52.11De Watergroep (VMW): 02/238.96.99Infrax- Infolijn: 078/35.30.20- Storingslijn: 078/35.34.33- Gasreuk 0800/60.888- Defecte straatlampen: 0800/60.777

Nuttige contactgegevensGemeentebestuurRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

Lokale politieRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

OCMWRollegemstraat 130, Ledegem056/[email protected]/ocmw

PWA -kantoorRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected] Openingsuren:Maandag 9u-12u 13u30-19uDinsdag 9u-12u Woensdag 9u-12u 13u30-16u30Donderdag 9u-12u 13u30-16u30Vrijdag 9u-12u

BibliotheekRollegemstraat 218, Rollegem-Kapelle056/[email protected]/bibliotheek

Openingsuren:Maandag 10u-12u 14u-18u30Woensdag 10u-12u 14u-18u30Vrijdag 10u-12u 14u-18u30Zaterdag 9u30-12uZondag 9u30-12u

Dienstencentrum De KringHugo Verriestlaan 16, Ledegem056/50.25.28www.dekringledegem.be

Recyclagepark IVIORoeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle051/31.17.96www.ivio.be

Openingsuren:Maandag: 14u -16u45Dinsdag: 14u -18u45Woensdag: 14u -17u45Donderdag: geslotenVrijdag: 9u30 - 17u45Zaterdag: 9u30 - 15u45

Nuttige adressen