LAMA Maak van binnen waar specialiseren in Inleiding tot employer branding Maak van binnen waar wat...

Click here to load reader

 • date post

  09-Jun-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of LAMA Maak van binnen waar specialiseren in Inleiding tot employer branding Maak van binnen waar wat...

 • Inleiding tot employer branding

  Maak van binnen waar wat je buiten belooft

  Let’s tell your story together

  Gestart als eerlijk marketingbureau willen wij bij LAMA, naast ons klassiek marketing en HR aanbod, het verschil maken bij onze klanten door ons te

  specialiseren in employer branding.

  Inleiding tot employer branding

  In leidin

  g tot em ployer bran

  din g

  Let’s tell your story together

  www.wearelama.be

 • 32

  Inleiding tot employer branding

  Maak van binnen waar wat je buiten belooft

 • 54

  Internal branding: HR - “Living the brand” 55

  › Het management 55 › Je eigen medewerkers 58 › Potentiële nieuwe medewerkers 62 › Vertrekkende medewerkers 63 › Samengevat 63

  Stap 4 De uitvoering - actie! 64 Extern 64

  › Communication is queen 64 › Ontwikkel een contentplan 65 › LinkedIn Careers 67

  Intern 68

  › Het inwerkproces - een goede eerste indruk maken 69 › Creëer een veilige en open werkplek 69 › Geef structuur aan je interne communicatie 70 › Rollen en verantwoordelijkheden 70 › Loon is niet zaligmakend 71 › Individuele coaching 71 › Learning sessies 72 › Samengevat 73

  Stap 5: Het effect - analyseer en optimaliseer 74

  › Meten is weten en gissen is missen! 74 › Optimize 75 › Samengevat 77

  Conclusie - do it the LAMA way! 78

  › Waarom ‘the LAMA way’? 79 › Ja, ik ga er voor! 79

  Dankwoord 83 Bronvermelding 85

  Voorwoord 7

  Inleiding 9

  › Innovatie en ondernemerschap 7 › War for talent 11 › Complexiteit van de bedrijfsgroei 11 › Employer branding 12

  Bouwstenen van employer branding 15

  › “Employer watte”? 17 › Waarom kiezen voor employer branding? 19 › Maatschappelijke ontwikkelingen 19 › Interne triggers 20 › Imago en identiteit 21 › Het instrumenteel - symbolisch raamwerk 21 › De imago-audit 22 › Employer Value Proposition 23 › Jouw verhaal 24 › Samengevat 26

  Stap 1: Het onderzoek - analyse van de huidige situatie 32

  › De organisatiestructuur 32 › De organisatiecultuur 34 › Doelstellingen 36 › Doelgroep 38 › Concurrentieanalyse 40 › Samengevat 41

  Stap 2 Jouw verhaal - de basis van je strategie 42

  › Start with WHY 43 › Imago-audit 44 › Vertalen naar jouw Employer Value Proposition 45 › Samengevat 46

  Stap 3 Je communicatiestrategie - extern & intern 47

  External branding: Marketing - “Marketing the brand” 47

  › Targeted recruitment 48 › Boodschap 49 › Kanalen 51

  INHOUD

 • 76

  Voorwoord

  Gestart als eerlijk marketingbureau willen wij bij LAMA, naast ons klassiek marketing en HR aanbod, het verschil maken bij onze klanten door ons te specialiseren in employer branding.

  We geloven in de creatie van een sterk werkgeversmerk. Dit is niet vanzelfsprekend. Beloftes naar de klant zijn niets waard als je ze niet nakomt en dat gegeven begint bij de betrokkenheid van je eigen medewerkers. Deze verbondenheid van het team met jouw organisatie zorgt ervoor dat ze elke dag het beste van zichzelf geven.

  Een sterk merk vertaalt zich ook naar buiten. Vandaag staat de strijd om talent hoog op de agenda. De perfecte kandidaten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn waarschijnlijk elders aan het werk en hebben een goede reden nodig om na te denken over de overstap naar jouw organisatie. Je profileren met een authentiek, onderscheidend en aansprekend imago in de mindset van (potentiële) medewerkers, is dé challenge van de komende jaren. Wij helpen je met plezier op weg. Door onze marketing- en HR-expertises te bundelen, werken wij samen met jou aan de betrokkenheid van je medewerkers zodat ze jouw beste ambassadeurs worden. Maak van binnen waar wat je van buiten belooft en word the best place to work!

  Dit boek schrijven we met onze klanten in het achterhoofd, voor het volledige LAMA-netwerk en als deel van de Cronos Groep. We merkten het voorbije jaar een duidelijke nood aan meer awareness, kennis en een betere uitvoering van het employer branding principe.

  We willen geen absoluut model verkondigen. We willen vooral ogen openen en jullie aan het denken zetten over employer branding. Wat is het verhaal van je organisatie? Welke cultuur heerst er? Wat zijn de gedragen waarden en normen? Hoe stel je jouw team op een efficiënte manier samen? Welke soort manager wil je zijn? Hoe verhoog je de betrokkenheid van alle medewerkers? Hoe vertaal je dit op sociale media? We geven je een leidraad waarmee je heel hands-on aan de slag kan gaan.

  Er zijn al verschillende boeken verschenen over de uitbouw van een organisatie, team management, manager of coach, ... We hebben ons bij het schrijven van dit boek niet alleen gebaseerd op deze literatuur maar ook op interviews met groeiende organisaties en uiteraard ook onze eigen ervaringen verwerkt.

  Employer Brand

  Sales

  Human resources

  Marketing

  The best place to work

  LAMA www.wearelama.be

 • 98

  Inleiding

  De kinderen op school leren dat we in Industrie 4.0 zitten. Dit is de integratie van de technologie in de fysieke en digitale wereld. Denk maar aan blockchain, AI, VR, zelfrijdende auto’s, ... We kenden de afgelopen 30 jaar twee industriële revoluties. Inderdaad, zo snel verandert de wereld, ook binnen je organisatie.

  Vandaag runt men nog steeds bedrijven volgens de principes van Frederick Taylor uit Industrie 2.0. Hij was de eerste managementgoeroe in het begin van de 20ste eeuw. Hij beschouwde medewerkers als radertjes in een grote machine. Taken worden opgesplitst en gemeten. In dit soort bedrijven worden vernieuwing, kritisch nadenken en zelfexpressie niet gevraagd. Het denken gebeurt aan de top, het doen aan de onderkant. De achterliggende reden is dat werknemers van nature lui zijn en behoefte hebben aan sterk leiderschap.

  Innovatie en ondernemerschap

  Gelukkig merken we, dankzij fenomenen zoals de startup hype, een andere beweging. Bedrijven worden overspoeld door een lawine aan technologieën, wat een ander soort denken vergt. Ondernemerschap en innovatie worden key. In deze innovatieve bedrijven staan de leiders in dienst van degenen die ze leiden of zoals Simon Sinek zegt: ‘Leaders eat last’. Er wordt nadruk gelegd op samenwerken, harmonie en respect. Ze streven naar bottom-up processen, input van het hele team om zo samen tot een te consensus komen.

  Medewerkers nemen autonoom beslissingen en lossen zo, op een creatieve manier, kleine alledaagse problemen op. Het management zet de medewerkers in hun kracht, motiveert hen en leert hen dat fouten maken mag. Met andere woorden, het bedrijf biedt de veiligheid om te ondernemen en te innoveren. Nelson Mandela zei ooit: ‘Ik misluk nooit. Ofwel win ik, ofwel leer ik bij’.

  Een sterke, gedeelde cultuur is de lijm binnen de organisatie. Medewerkers kennen het verhaal van hun werkgever, voelen zich gewaardeerd en geïnspireerd waardoor ze uit zichzelf een extraatje voor de organisatie doen. De focus op een sterk werkgeversmerk is cruciaal. Daarnaast worden medewerkers niet uitsluitend aangenomen op basis van hun diploma/skills maar vooral op basis van hun waarden, normen en attitude. Er wordt gekeken of ze deel kunnen uitmaken van ‘de familie’. Dit is nodig om te kunnen overleven in een wereld die zo extreem snel verandert.

  Veel leesplezier en vooral, succes met je employer branding strategie!

  CONCENSUS

  Leaders eat last

  medewerker werkgever

 • 1110

  Geëngageerde medewerkers Leveren ideeën en feedback Beïnvloeden andere teamleden Leveren meer tevreden klanten Enthousiast over hun werk

  Tevreden klanten Leveren ideeën en feedback

  Aanbeveling Blijven trouw Kopen meer

  The promotor flywheel

  War for talent

  In bedrijven met een 2.0 organisatie werken dikwijls een heleboel briljante, innovatieve en gepassioneerde mensen maar ze zitten vast in rigide managementstructuren. Het is voor deze bedrijven zeer moeilijk om nieuwe getalenteerde medewerkers te vinden.

  Pas afgestudeerde jongeren, millennials, weigeren om te werken in dat type bedrijven. Ze weten, dankzij het opgroeien in een wereld die draait rond internet en sociale media, dat informatie delen de snelste weg is naar succes. Ze willen werken in een bedrijf waar er duidelijke gemeenschappelijke doelen zijn en waar helder gecommuniceerd wordt. Daarnaast dromen ze ervan de wereld op zijn kop te zetten met disruptieve ideeën. Het management moet hun netwerk kunnen leiden, niet een organisatie.

  Als je als werkgever concurrentieel wil zijn op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om na te denken over overkoepelende waarden waar iedereen in het bedrijf, nu en in de toekomst, achter kan staan. Inzetten op de betrokkenheid van je medewerkers heeft een positieve invloed op het bedrijfsresultaat. Betrokken medewerkers dragen bij tot een hogere klantentevredenheid, consistente communicatie en een goed imago van het bedrijf.

  Zie The Promoter Flywheel afbeelding links

  Complexiteit van de bedrijfsgroei

  Voor dit boek deden we beroep op literatuur (zie literatuurlijst) maar zijn we vooral ook in gesprek gegaan met managers van groeibedrijven. Zij maakten ons attent op de complexiteit die bij het groeien ontstaat, ook wel de groeiparadox genoemd: je denkt dat alles gemakkelijker gaat eens je organisatie