Laat je inspireren!

download Laat je inspireren!

of 20

 • date post

  24-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  47
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Laat je inspireren!. Project ‘werken aan een betere wereld’ Voorbeeldpresentatie: kardinaal Cardijn – zuster Jeanne Devos. Zo gelijkend en zo verschillend…. Kardinaal Jozef Cardijn leefde van 1882- 1967 en streed voor de rechten van de arbeiders in België. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Laat je inspireren!

Dubbelportret

Laat je inspireren!Project werken aan een betere wereldVoorbeeldpresentatie: kardinaal Cardijn zuster Jeanne DevosZo gelijkend en zo verschillend Kardinaal Jozef Cardijn leefde van 1882- 1967 en streed voor de rechten van de arbeiders in Belgi.

Zuster Jeanne Devos is geborenin 1935 en werkt in India voor de rechten van het huispersoneel.

Een schets van de jeugd van Cardijn

Jefke groeit op als zoon van een arbeidersgezin.

Later runt zijn vader een kolenhandel.

Jozef Cardijn wordt reeds op vroege leeftijd getroffen door de problemen van jongearbeiders die naar de fabriek moeten gaan werken.

Beiden ZIEN en ERVAREN

De moeder van Cardijn was een diep christelijke vrouw die haar gezin in contact brengt met de bijbel en de figuur van Jezus.

Deze christelijke opvoeding laat diepe sporen na bij Cardijn.

Als ik als kind met moeder mee mocht op boodschappen, gebeurde het vaak dat we op straat bedelaars en hongerlijders tegenkwamen. Hier zijn twee centen, Jefke, ge moogt er mee doen wat ge wilt: er een stuk chocolade voor kopen of ze aan die arme geven. Ik wist maar al te goed wat moeder van me verlangde en moest dan ook niet lang aarzelen.Zuster Jeanne Devos in enkele feiten

Jeanne Devos werd geboren in een boerengezin in het Hageland. Haar vier oudere zussen waren al zeer religieus en stapten regelmatig mee in processies. Zelf ging ze in die dagen liever naar de kermis. Ook medeleven zat in de familie. Devos herinnert zich nog goed dat wanneer iemand een goed rapport had, haar vader meteen vroeg of de rest er ook door was.

Later kreeg ze toch haar roeping. Ze gaf een poosje les aan het Heilig Hartinstituut in Heverlee en was al in de dertig toen ze in de jaren 60 in het klooster trad bij de Zusters Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria. Haar ouders dachten dat ze spoedig zou terugkeren, maar dat gebeurde niet.

Als kind keek ze op naar Mahatma Gandhi en Rabindranath Tagore en daarom wilde zij in India werken.

Devos richtte ook de National Domestic Workers Movement op, die zich ontfermt over verschopte straatkinderen en misbruikt huispersoneel.Een ervaring van Zr. Jeanne die haar werk tot op vandaag inspireert.

Op een dag zag ik op straat Sangita, een meisje van 13 jaar oud. Ze kwam melk halen op de markt. Ik zag haar brakend de straat oversteken. Ik dacht: dat kind heeft wormen of ze is mishandeld door de man waarvoor ze als dienstmeisje werkt. Ik ging naar haar toe en vroeg: 'Heeft nonkel iets gedaan?' Want zo noemen ze hier hun meester: nonkel.

' Nonkel doet al lang iets', zei ze. 'Ik ga met u naar het ziekenhuis', zei ik. Ik heb dat kind meegenomen. Tegen de verpleegster zei ik: 'Zeg toch niet dat ze in verwachting is, h. Zwangerschapstest gedaan. 'Ze is zwanger', zei de verpleegster. Ik ben naar de vrouw des huizes gegaan waar Sangita werkte, heb met die vrouw gepraat om Sangita na vier dagen uit dat huis te halen.

Na die vier dagen zei Sangita: 'Madame is met mij naar het ziekenhuis gegaan en de dokter deed iets en nu ben ik genezen.'

Vanaf dat moment kon ik niet meer wachten om een beweging voor deze dienstmeisjes op te starten.

Niets is onmogelijk als we het SAMEN doen.

Het werk van Cardijn en Zr. Jeanne is sterk genspireerd door de droom van God voor deze wereld:een menswaardig leven voor iedereen.10

Cardijn opende voor ons de droom van een nieuwe arbeidersstand, opstijgend uit de ellende, de minderwaardigheid, uit de grauwe troosteloosheid van onwetendheid, naar een blije toekomst!

Want, zo zei hij, de arbeiders zijn geen slaven, geen lastdieren, geen verlengstukken van een machine, maar vrije mensen van God!

Over haar inspiratiebron zegt Zr. Jeanne: Ik ben geschapen voor de anderen. Ik heb ooit met een rood en blauw potlood het hele evangelie herlezen. Met rood onderstreepte ik de passages die gingen over de waardigheid van iedere persoon, met blauw onderstreepte ik het sociale. Heel mijn evangelie was rood en blauw. In dit werk kom ik een God op het spoor die met mensen begaan is.Beiden strijden voor waardigheidCardijn kwam op voor de arbeidersjeugd en stichtte de kajottersbeweging.

Jeanne Devos komt op voor de huiswerkers in India, vaak nog kinderen.

Beiden roepen op tot bewegingInvoegen FILMPJE http://degrootstebelg.canvas.be/dgb_master/100belgen/dgb_cardijn_jozef/index.shtml?video_1

http://www.een.be/programmas/god-en-klein-pierke/jeanne-en-martin-mediteren

ZIEN OORDELEN HANDELENWij zijn geen slaven, geen machinesDoor eigen werk, sterk!Iedere mens is meer waard dan alle goud van de wereldWe moeten vooruit, altijd vooruit!

Alhoewel wij nooit het einde zullen zien van het werk dat we doen, het is in gang gebracht...het bewegen van de stroom, dat is wat telt.'

Zo ligt de leiding van de Domestic Movement bij de huisbedienden zelf, zodat ze zichzelf kunnen bevrijden. Dit kan hun tevens een stukje waardigheid teruggeven.

Unity is strength!Ik geloof dat waar mensen het opnemen voor de zwakken, we een beetje Gods wereld bereiken. Ik geloof dat wij dagelijks mee de wereld scheppen.Ik ben niet de beweging, de beweging wordt gedragen door vele mensen.

Beiden inspireren velen

Actie in India