Kwiek oktober 2014

9
Kwiek HERFST/WINTER 2014 NO.3 - JAARGANG 8 Geer en Goor vervullen wensen Van de camping tot Gayparade ‘Het is zo gezellig mijn opa als buurman te hebben’ OuderenOmbudsman.nl Per gemeente alle regels op een rij

description

Lees hier het blad Kwiek, uitgegeven door het Nationaal Ouderenfonds. Met mooie reportages en actueel nieuws over ouderen en het Ouderenfonds ziet u wat we allemaal doen voor ouderen.

Transcript of Kwiek oktober 2014

Page 1: Kwiek oktober 2014

Kwiekherfst/winter 2014 no.3 - jaargang 8

geer en goor vervullen wensen

Van de camping tot Gayparade

‘Het is zo gezellig mijn opa als buurman te hebben’

OuderenOmbudsman.nl Per gemeente alle regels op een rij

Page 2: Kwiek oktober 2014

kwiek 3

twitterhoek

@gouda_nieuws Breiclub Nationaal Ouderen-fonds start ook in #Driebrug-gen vanaf 7 okt nieuwe brei-club... http://bit.ly/1uRnSDC

@_Lisan Jaaa! Ik heb ook het ‘steun het ouderenfonds’ armbandje binnen! #geerengoor @Gordonblaricum @gerardjoling pic.twitter.com/hb7gTvIbgl

@101reinier Zojuist donateur geworden van het @Ouderenfonds! Eenzaamheid lijkt me vreselijk.

@thuiszorg Hoe herken je een oudere homoseksuele (thuis)zorg-client? zie de tiplijst van het Ouderenfonds: https://www.ouderenfonds.nl/user-files/…

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Volg het Ouderenfonds!

twitter.com/Ouderenfondsfacebook.com/

Ouderenfonds

Meespelen met VriendenLoterijBij de VriendenLoterij is het mogelijk om mee te spelen voor een specifiek goed doel. De helft van de inleg van een lot gaat dan naar het gekozen goede doel.

Mevrouw Kamps speelt al sinds 1998 mee met de Vrienden- Loterij. Ze legt uit waarom ze sinds een paar jaar voor het Ouderenfonds meedoet: “Mijn ouders woonden beiden in een verzorgingstehuis. Ik zag daar veel mensen die nooit bezoek kregen of niet met een uitje mee konden. Ik vind het belangrijk dat het Ouderenfonds dit probleem onder de aandacht brengt en dat iedereen weet dat de vrijwilligers van het Ouderenfonds hierbij onmisbaar zijn.”

Als u meespeelt voor het Ouderenfonds gaat de helft van uw inleg naar projecten voor eenzame ouderen. Ook meedoen? Ga naar www.ouderenfonds.nl/koopeenlot.

Zorgeloos op vakantie naar unieke locatie

In de week van 8 t/m 13 december kunt u met het Ouderenfonds op vakantie naar het kleinschalige Hotel de Paardestal in Rheden. Hier kunt u heerlijk wandelen op de rolstoel-toegankelijke paden of zwemmen in het overdekte zwembad. Bij de prijs van € 499,00 zijn overnachtingen, alle maaltijden, drankjes en begeleiding inbegrepen. Meer informatie of boeken via www.ouderenfonds.nl/evenementen of onze Evenementenlijn, 0900-6080100 (lokaal tarief).

doe ook mee

‘geer en goor: waarheen, waarvoor?’

Heeft u ook zo genoten van de nieuwe serie met Geer en Goor?’ Het Ouderenfonds was na ’Geer en Goor ‘Effe geen cent te makken’ ook dit jaar als goed doel verbonden aan het nieuwe TV programma Geer en Goor ‘Waarheen, Waarvoor?’. Gerard Joling en Gordon maakten in beide series op een luchtige manier problemen bespreekbaar waar ouderen mee kampen.

Dit jaar namen ze ouderen mee op reis en vervulden ze bijzondere wensen. Ze zorgden hiermee voor onvergetelijke momenten. Op pagina 12 en 13 leest u hoe het gaat met enkele ouderen uit de serie. Ook droegen Geer en Goor de armband By Moise om te laten zien dat ze ouderen een warm hart toedragen.

Gratis armbandLaat ook zien dat je opkomt voor eenzame ouderen. Doneer €15,- of meer en ontvang de unieke armband By Moise cadeau.

actueelop de cover

in deze rubriek leest u het verhaal achter de coverfoto. wie staan erop, wat hebben ze samen en wat maakt hun band zo speciaal?

Cees van den Broek (76 jaar)ik heb een heel goede band met Moïse. ik vond het vroeger toen ze klein was al erg leuk om met haar en de andere klein-kinderen te spelen. Vroeger gingen we altijd met elkaar schaken en het gras maaien. nu drinken we vaak samen een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij en dan bekijken we bijvoorbeeld foto’s van vroeger. ik hoop dat dit nog lang zo blijft.

Moïse Trustfull (19 jaar)sinds een jaar woon ik weer in amster-dam met mijn ouders in mijn moeders ouderlijk huis. we wonen nu naast mijn opa. we delen de tuin en zien elkaar dus bijna elke dag. soms loop ik de tuin in en dan roep ik ‘he buurman!’ het is heerlijk om naast elkaar te wonen en elkaar zo vaak te zien. ik geniet echt van de mooie momenten samen!

2 kwiek

Met € 25,- kunt u…...één eenzame oudere verrassen met een kerstdiner. We leggen ouderen in de watten met een geheel verzorgde avond met een heerlijk diner, vervoer en entertainment.

doe ook mee

voor 65+

Onvergetelijke kerst

Page 3: Kwiek oktober 2014

4 kwiek kwiek 5

reportage

Samen schuilen in de oorlog“We groeiden samen op in Den Bosch,” vertelt Francien. “Het was heerlijk om altijd een vriendinnetje te hebben om mee te spelen. In Den Bosch maakten we ook de oorlog mee. Een heftige tijd waarbij ons gezin gelukkig wel samen kon blijven. We waren pas 10 jaar oud toen de oorlog begon, maar ik weet nog goed dat we naar de schuilkelder moesten bij een bombardement. We vertelden verhaaltjes zodat het wat minder eng was. Zo kwamen we de tijd door.”

Francien is altijd in Den Bosch blijven wonen, ook later met haar man en toen ze kinderen kreeg. Greet kwam een paar jaar geleden terug vanuit Breda.

Eén grote familie“Greet is zo’n belangrijk deel van mijn leven. Ook al woonden we lang niet in dezelfde stad, zagen we elkaar toch bijna dagelijks,” gaat

Francien verder. “Ik zei tegen mijn man: als je met mij trouwt, krijg je Greet er ook bij. Gelukkig begreep hij dat. Greet heeft geen kinderen en ging daarom ook altijd met ons gezin mee op vakantie naar Frankrijk. Heerlijke tijden, we waren eigenlijk gewoon één grote familie. Toen de kinderen eenmaal groot waren en mijn man overleden, bleven we samen op pad gaan. Tot voor kort gingen we ieder jaar naar Benidorm en met de Valys in Nederland naar mooie plekjes.”

De kinderen van Francien hebben ook een bijzonder hechte band met Greet: “Franciens kinderen zorgen ook voor mij. Als er iets is, staan ze voor me klaar en ze bezoeken me als ik ziek ben.”

Dankbaar om samen te levenNu we allebei in zorgcentrum de Clock wonen, zien we elkaar iedere dag en we bellen

naast stranduitjes biedt het ouderenfonds het hele jaar door leuke uitstap-jes aan voor 65-plussers. wilt u ook mee of kent u iemand die er graag op uit gaat? Meld u dan aan voor de evenementenkalender. ga naar www.ouderen-fonds.nl/evenementen of bel naar 0900-6080100 (lokaal tarief).

ook zeker vijf keer per dag. We eten `s avonds wel apart, zo houden we nog een beetje ons eigen leven. En we zien af en toe ook andere mensen. Maar het is zo fijn om elkaar te hebben, je weet dat het nooit te veel is voor de ander. Ik zie zoveel mensen in de Clock die helemaal niemand meer hebben, als ik daarover nadenk, ben ik dankbaar dat we samen nog steeds leven.”

al 85 jaar en nog steeds onafscheidelijk De eeneiige tweeling francien en greet (85 jaar) is te gast bij een stranduitje van het ouderenfonds. Zij aan zij lopen ze achter de rollator, al grappend en elkaars zinnen afmakend. Ze vertellen over hun bijzondere band.

‘ik ben zo blij dat we elkaar hebben.

Zoveel mensen hebben niemand

meer’

Page 4: Kwiek oktober 2014

6 kwiek kwiek 7

vragen? klachten? zorgen?

Gemeentelijke informatie voor ouderen gebundeldDe rol van gemeenten wordt steeds groter. De OuderenOm-budsman zorgt ervoor dat u landelijke, en nu ook gemeente-lijke informatie makkelijker kunt vinden. Nu al staat een kwart van de gemeenten op www.ouderenombudsman.nl en dit breiden we de komende tijd sterk uit.

Alle (aangepaste) regelgeving over het WMO-beleid, mobili-teit, veiligheid, wonen, werk, geldzaken en sociale participatie ziet u overzichtelijk en per gemeente terug.

Denk aan vragen als:

Kijk op www.ouderenombudsman.nl of uw gemeente al online staat, of bel de OuderenOmbudsman: 0900-60 80 100 (lokaal tarief).

U kunt de Ouderen Ombudsman bereiken op telefoonnummer

0900 60 80 100(lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Nieuw rijbewijs: regel het op tijdJe rijbewijs vernieuwen voordat het is verlopen. Ja natuurlijk! Dat is doorgaans makkelijk: even naar het gemeentehuis en het komt in orde. Maar, let op! Automo-bilisten tussen de 65 en 75 jaar krijgen een nieuw rijbewijs met een kortere geldig-heidsduur tot hun 75e jaar. Bent u bijvoorbeeld 70 jaar, dan is uw rijbewijs nog maar 5 jaar geldig. Vervolgens krijgt u als u 75 bent, pas een nieuw rijbewijs na een keuring. TipRegel het ruim op tijd. De OuderenOmbudsman krijgt signalen dat mensen onnodig lang moeten wachten op een keuring, en voor u het weet, is uw rijbewijs verlopen.

Geef uw mening in het OuderenpanelHet Nationaal Ouderenfonds bouwt aan een onafhankelijk

Ouderenpanel, waar u uw mening kunt geven over verschillende

onderwerpen die u, óf mensen in uw omgeving, aangaan.

Bijvoorbeeld over zorgverzekeringen, klantvriendelijkheid van

ziekenhuizen, veiligheid in uw buurt of regionaal vervoer.

Uw mening en ervaring telt!

mening in het OuderenpanelHet Nationaal Ouderenfonds bouwt aan een onafhankelijk

Ouderenpanel, waar u uw mening kunt geven over verschillende

onderwerpen die u, óf mensen in uw omgeving, aangaan.

Bijvoorbeeld over zorgverzekeringen, klantvriendelijkheid van

ziekenhuizen, veiligheid in uw buurt of regionaal vervoer.

Uw mening en ervaring telt!

Helpt ouderen

ouderenfonds.nl/ouderenpanel

Wilt u ook uw mening geven of ervaringen delen?Meld u aan via www.ouderenfonds.nl/ouderenpanel of vul onderstaand formulier in en stuur deze naar het Nationaal Ouderenfonds. Postzegel is niet nodig.

Vrij om deel te nemenWij versturen meerdere keren per maand een verzoek tot deel-name aan een enquête of discussie. U bent uiteraard geheel vrij om deel te nemen aan een onderzoek.

Geslacht man vrouw

Voorletters

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Nationaal Ouderenfonds

Antwoordnummer 2009

3970 CA Bunnik

Postzegelniet

nodig

NOF_advo_ouderenpanel_19x27_FC.indd 1 20-09-14 22:25

Biedt mijn gemeente speciaal regionaal vervoer aan?

Waar kan ik terecht met vragen over Wmo-voorzieningen zoals hulp bij het huishouden, mobiliteit en onder de mensen komen?

Helpt mijn gemeente bij aanpassingen aan mijn woning?

Page 5: Kwiek oktober 2014

8 kwiek kwiek 9

dossier

alles over: verschillende vormen van een testamentnaast het ‘standaard’ testament, zijn er meer soorten van testamenten om eens over na te denken. in dit dossier leest u hier meer over.

1. LevenstestamentIn een standaard testament legt u vast wat er na uw overlijden met uw nalaten-schap moet gebeuren. Maar ook tijdens uw leven kunt u in een situatie terecht komen waarin u niet meer zelf beslissingen kunt nemen. In een levenstestament staan uw wensen, indien u door bijvoorbeeld ziekte of ongeval niet meer in staat bent uw zaken te regelen.

In het levenstestament wijst u een vertrouwd persoon aan om zaken volgens uw wensen te regelen. Zoals financiële zaken, medische beslissingen (wel of niet behandelen) of wat er met uw woning moet gebeuren als u naar een zorginstelling gaat. Meer informatie vindt u op www.notaris.nl.

2. Sociale media testament Wat gebeurt er met uw Face- book-, Twitter- of Linkedin-profiel als u plotseling over-lijdt? Uit onderzoek van uitvaartverzekering Nuvema blijkt dat 88% van de Neder-landers niets heeft geregeld voor hun digitale nalaten-schap. Het nog actief zijn van een profiel kan tot vervelende situaties leiden, bijvoorbeeld de verjaardagmelding of vriendsuggesties van Linkedin en Facebook van een overle-dene. Een sociale media testament voorkomt deze situaties. Hierin staat wat nabestaanden mogen doen met een profiel op een platform en hoe dit aan te pakken. Bijvoorbeeld het verwijderen van een profiel of er een herdenkingsprofiel van

TIP: sta iedere twee jaar even stil bij je testamenten en maak ze up to date als er veranderingen zijn.

meer info wilt u meer weten over nalaten aan een goed doel, zoals het ouderenfonds? Kijk dan op onze website www.ouderenfonds.nl/nalaten of neem contact op met Peter nicolasen: tel. 030-656 7774 of [email protected]. U kunt ook onze gratis brochure bestellen.i

maken. Het invullen van een sociale media testament is gratis en geheel vrijblijvend op www.nuvema.nl.

3. Algemeen testament Met een standaard testament zorgt u dat ook na uw dood, alles goed geregeld is voor uw nabestaanden of andere geliefde personen. Zo bepaalt u zelf waar uw nalatenschap naartoe gaat. U kunt daar-naast een goed doel opnemen in uw testament. Zo kunt u ook na uw overlijden goed doen voor een ander.

actueelComité van aanbeveling

Maartje van weegen: ‘ouderen ontroeren me’

“Als ik fantaseer over wat te doen in een nieuw leven, wil ik werken met ouderen. Hoe maakt eigenlijk niet uit. Ouderen ontroeren me en leren me iets wat je rijker maakt. Natuurlijk laten we in Nederland niemand echt aan zijn lot over, maar niet iedereen heeft een warme kring van familie, vrienden en buren. De hulp die het Ouderenfonds biedt, steun ik van harte.” Inzet voor het Ouderenfonds“Ik presenteer nu al een aantal jaren het Kerstconcert in het Concertgebouw en dat is altijd een geweldige middag. Samen genieten van de muziek en meezingen. Ook zit ik in de jury van het project Jongeren portretteren Ouderen. Kinderen maken prachtige schilderijen van ouderen en kunnen een leuk schoolreisje met de klas én ouderen winnen. Een mooie manier om beide groepen met elkaar in contact te brengen.* *Lees meer over onze projecten om jong en oud te

verbinden op www.ouderenfonds.nl/jongenoud

Goedgemutste Breicampagne

Tussen de bollen wol en pomponnetjes zit mevrouw Ottevanger (85) te breien: “Ik wissel veel af met kleurtjes en kraaltjes, anders wordt het zo saai. Ik ga zeker voor de 1000 stuks! Ik vind het zo leuk om te doen.”

Brei of haak ook mee! De mutsjes staan in januari op innocent smoothies. Per verkochte smoothie gaat 20 cent naar onze BoodschappenPlus-Bus. Stuur de mutsjes op naar Innocent drinks, antwoordnummer 125, 1200 VD, Hilversum.

Robothandschoen Veel ouderen verliezen spiermassa en kracht in de handen. Dagelijkse activitei-ten als aankleden, koken en tuinieren zijn dan lastiger. Binnen het project Ironhand ontwikkelt het Ouderenfonds samen met Roessingh een robothandschoen. Deze zorgt voor extra kracht om te ondersteu-nen bij alledaagse activiteiten. Meer informatie over deelname van het Oude-renfonds aan Europese projecten, leest u op www.ouderenfonds.nl.

Page 6: Kwiek oktober 2014

10 kwiek kwiek 11

kwiek, kwieker, kwiekst

hoe kijkt u aan tegen ouder worden?hopelijk worden we allemaal ouder, maar oud zijn, vindt lang niet iedereen leuk. Vooral als je lichamelijke beperkingen krijgt of je afhankelijk wordt van anderen. wij vroegen aan drie generaties wat zij ervan vinden om ouder te worden. wat is voor hen belangrijk als ze oud zijn en waar kijken ze tegenop?

Marjan Hangjas (29) uit Almere

ik ben nu 29 jaar en eigenlijk nog niet zoveel bezig met ouder worden. In vergelijking met mijn jeugd en pubertijd vind ik het nu

heerlijk. Ik geniet volop van mijn gezin en mijn kindje. Je onzekerheden van je jeugd zijn voorbij en alles staat op de rit in het leven dat ik nu leid. Ik weet waar ik aan toe ben en ik heb eigenlijk alles wat ik nodig heb. Als ik echt ouder word, denk ik dat ik het lastig vind om lichamelijke ongemakken te krijgen. Ik zie om me heen dat ouderen daar echt veel mee te maken hebben. Je verliest zo een stuk onafhankelijkheid en moet wachten op anderen die je helpen. Dat kan echt vervelend voelen, denk ik. Ik hoop dat ik straks mijn zoontje zie opgroeien, dat hij zichzelf ontwikkelt en zijn leven vorm kan geven. Voor mezelf hoop ik vooral dat ik geestelijk gezond kan blijven.

Kitty Timmers (54 jaar) uit Breda

ouder worden betekent voor mij, genie-ten van de basis die ik met mijn partner heb gebouwd. Ik werk nog steeds met

veel passie en plezier in de ouderenzorg, maar waar ik naar uit kijk, is meer tijd en ruimte voor mezelf en genieten van mijn kinderen en kleinkinderen. Leuk vind ik ook om advies te geven en ervaringen delen met jongere mensen in mijn omgeving. Het is een cliché denk ik, maar ik vind mijn gezondheid en het behouden van de regie over mijn eigen leven erg belangrijk. Ondanks eventuele ouderdomsbeperkingen die ik straks mogelijk ook ga krijgen, blijft mijn motto: ga uit van de dingen die je nog wel kan. Dat brengt zoveel meer dan focussen op dat wat je niet meer kunt. En durf te vragen! Ouderen moeten nu steeds meer met hun omgeving zelf problemen oplossen. Goed dat het vertrouwde personen voor hen zijn, maar ik hoop wel dat de mensen met echt complexe problemen niet tussen wal en schip vallen.

Meneer G.H. Heydra (91 jaar) uit Breda

er zijn verschillende standpunten vanuit waar je het kunt bekijken. Ik heb er vrede mee dat ik ouder word, het hoort erbij. Ik

vind het wel jammer dat ik minder mobiel ben. Ik kan niet meer zoveel als vroeger. Mijn hoofd wil het nog wel graag, maar mijn lijf niet, dat is best frustrerend. Als ik zou kunnen kiezen, zou ik jonger willen zijn, maar keuzes zijn er niet. Ik zie er tegenop dat ik niet meer kan doen wat ik wil. Het wordt nu al steeds moeilijker om de trappen in mijn woning te betreden om naar boven te gaan. Vroeger ging ik ook boodschappen doen op het plein, maar dat is te ver voor mij. Het vervelende is dat je daardoor afhankelijk wordt. Ik geniet wel van de kleine dingen, zoals samen met anderen eten en gezellig koffie drinken. Ik wil graag goed bij geest blijven. Ik vind het erg belang-rijk om gewoon vrijuit te kunnen blijven praten en denken.

Page 7: Kwiek oktober 2014

12 kwiek kwiek 13

reportage

waarheen, waarvoor? Dáárvoor!in ‘geer en goor: waarheen, waarvoor?’ gingen gerard joling en gordon op reis met ouderen. hun bijzondere levensverhalen stonden centraal. joop, ria, wim en Zus kijken terug op hun onvergetelijke avonturen.

Genoten op de camping“We hebben echt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat plezier gehad. Maar wat vooral heerlijk was, is het samen zijn met z’n tweeën”, vertelt Ria (74 jaar) enthou-siast. Haar man Joop (ook 74 jaar) woont in een verpleeg-huis na een hersenbloeding en zij woont nu alleen thuis. “Ik ga bijna iedere dag op bezoek om samen zo veel mogelijk te genieten. Niet meer samen-wonen is best lastig, je bent toch vaak alleen.” Het echtpaar mocht in de campingaflevering uitgebreid samen lunchen. Mede hierdoor spreken Ria en Joop vol bewondering over wat Gerard en Gordon voor hen hebben gedaan. “Ze zetten zich zo in, wij hebben fantas-tische en uitbundige dagen gehad zonder zorgen, verveling en eenzaamheid.”

Volmondig ‘uit de kast’ op tv Het verhaal van Wim (73 jaar) is u misschien bijgebleven. Hij vertelde twee jaar geleden aan zijn omgeving dat hij homo is. “Het was niet makkelijk, want je wilt natuurlijk niemand

kwetsen. De aflevering van Geer en Goor waarin ik meeging met de Gaypride, heb ik samen met een vriend terug- gekeken. Best een emotionele ervaring die ik gelukkig niet alleen hoefde door te maken. Het was echt een avontuur met al die zwaaiende en uitbundige mensen langs de kant. Een dag om nooit te vergeten”. En al zou Wim het willen vergeten, de mensen uit de buurt laten het niet toe. Vrienden, kennis-sen en buren spreken hem nog steeds aan over hoe trots ze op hem zijn. “Wat openheid en eerlijkheid met je kan doen, het is bevrijdend. Praten helpt!”

Feesten op Ibiza“Er zijn geen woorden die kunnen beschrijven wat de reis naar Ibiza met mij gedaan heeft, ik heb intens genoten!”, vertelt Zus (97 jaar) met een lach op haar gezicht. Zus is nog iedere dag vol van haar reis, de gezelligheid en de intense gesprekken met Gerard en Gordon. Ze leerde dat zij veel meer kon dan ze dacht, toen ze na lang wikken en wegen lekker ging scheuren op de

motor. “Ik heb zo gelachen, ik wist niet dat ik dit nog in me had”. De zon van partyeiland Ibiza, schijnt nu ook in Zus haar leven. “De kwaaltjes die het leven soms lastig maken zijn minder hinderlijk en de nare herinneringen draag-lijker”. Eenzaamheid hoef je niet te accepteren volgens Zus, ook niet op latere leeftijd. “Kijk om je heen, er zijn zoveel leuke activiteiten waar je iedere dag aan kunt deelnemen. En als dat niet lukt, dan kun je altijd het Ouderenfonds bellen!”

Dáárvoor doen we het!Geer en Goor gaven deze ouderen prachtige herinnerin-gen mee waar ze nog lang van nagenieten. Maar ook kleine gebaren zoals het drinken van een kopje koffie met een oudere of een uitje met de BoodschappenPlusBus, zorgen voor geluksmomenten en minder eenzaamheid. En daar doen we het allemaal voor!

het ouderenfonds wil graag heel veel eenzame ouderen mooie herinneringen mee-geven via onze projecten en uitjes. helpt u mee? iedere donatie is van harte welkom.

‘het enorme plezier maakt de kwalen en nare herinneringen draaglijker’

Page 8: Kwiek oktober 2014

14 kwiek kwiek 15

puzzel mee! colofonKwiek is een uitgave van het Nationaal Ouderenfonds en verschijnt drie keer per jaar.

Nationaal OuderenfondsRegulierenring 2d, 3981 LB BunnikPostbus 11, 3980 CA Bunnik

Telefoon: 030 656 7774Fax: 030 657 [email protected]: NL36INGB0000250505Rabobank: NL94RABO0311911757

RedactieSabrina van Ravenswaay, Elke van Wageningen, Sabine Lorsheijd, Nicole Schalkwijk

Concept, vormgeving en productieZorgt Communicatie, Haarlem

FotografieCijrille Kurvers, Wolter Kok

Zonder toestemming van de redactie mag er niets uit de inhoud worden overgenomen. De redactie is niet aansprakelijk voor druk- en zetfouten. ISSN nummer: 2214-9481

SandersPuz ze l boeken

Los de puzzel op en zet de juiste letters in de hokjes. Stuur de oplossing voor 1 januari a.s. naar het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 11, 3980 CA Bunnik met daarbij uw naam, adres en telefoonnummer.

U kunt ook mailen naar [email protected].

onder de juiste inzendingen verloten we: 5x het leuke versjesboek ‘ik sta paf! Van annie M.g. schmidt met CD.

Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes over naar hokjes hieronder. indien de puzzel correct is opgelost, ontstaat er een trefwoord.

in actie

De inzamelacties van dit kwartaal

Boek een hotel & geef gratis donatie Weliketoshare.com, een prijsvergelijkingssite van meer dan 600.000 hotels wereldwijd, komt in actie voor

het Ouderenfonds! Als u een hotel boekt via weliketoshare.com geeft u daarmee een gratis donatie voor de uitjes van het Ouderenfonds. Het kost u dus niets extra. U maakt eenvoudig uw keuze voor het beste hotel tegen de scherpste prijs én steunt tegelijk het goede doel! Meer informatie vindt u op www.weliketoshare.com.

Van Boxtel hoorwinkels heeft onlangs onderzoek gedaan* waaruit blijkt dat oudere slechthorenden hun gehoor-problemen vooral op zichzelf betrekken. “Gehoorproblemen creëren vaak een sociaal isolement”, zegt Frans Story, directeur bij Van Boxtel hoorwinkels. “Eerst vraagt men nog of de gesprekspartner zinnen wil herhalen, maar na een tijd voelt men zich een-zaam en onbegrepen. Onno-dig, want een hoortoestel kan deze gevoelens tegengaan.” Van Boxtel steunt de strijd tegen eenzaamheid van het Ouderenfonds en biedt alle 55+ Nederlanders een gratis hoortest aan. Doe de test en krijg op vertoon van Kwiek het

gratis hoortest tegen eenzaamheid

boekje ’50 tips voor een vitaal leven’ cadeau! Vind de dichtstbijzijnde hoorwinkel op vanboxtelhoorwinkels.nl of via 0900 - 111 5432 (lokaal tarief). *Uitgevoerd i.s.m Multiscope.

habijt

afzon-derlijkbeklemd

hummel

bruto

stomen

vrucht

heilige(afk.)brand-gang

tegen-stander

herrie

individu

opge-knaptgewicht

alpenhut

daar

snoezig

pratendevogel

agenda-punt

plus

land-maat

gebrek

mijlpaal

borrel

editie

vroeger

autogas

regel-maat

8

1

6

9

3

5

4

11

12

7

10

2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

50 tips voor een vitaal leven

BOX1343-01_BRO_GiveAwayANWB_A5_WT3.indd 1 06-08-13 11:34

Page 9: Kwiek oktober 2014

16 kwiek

ik geef

Wilt u ook uw stem laten horen? Sluit u dan aan bij het Ouderenpanel. Meld u aan via: www.ouderenfonds.nl/ouderenpanel

Dirk-Jan Westerwoudt

‘ik geef mijn mening via het ouderenpanel zodat we samen iets bereiken’Ik vind het belangrijk mijn stem te laten horen. Vooral op plekken waar er ook echt iets mee gedaan wordt. Daarom werk ik voor het Ouderenpanel dat onderzoek doet naar belangrijke onderwerpen voor ouderen. De conclusies worden neergelegd bij instanties die de situaties kunnen veranderen.

Toestand openbaar vervoerIk deed bijvoorbeeld mee aan een enquête over de toestand van het openbaar vervoer. De conclusie was dat veel deelnemers van het Ouderenpanel pleiten voor gratis openbaar vervoer voor ouderen met een laag inkomen. Anders komt een grote groep ouderen namelijk nog verder in een sociaal isolement terecht. Een belangrijk signaal dat het Ouderenfonds bij ‘Den Haag’ heeft neergelegd. Zo weet de politiek wat er leeft onder de mensen uit een betrouwbare bron. Er zijn genoeg belangrijke onderwerpen die ouderen raken en daarom kan ik ook iedereen aanbevelen mee te doen aan het Ouderenpanel. Je kunt hierover je mening geven en je stem laten horen. En als meer mensen meedoen aan onderzoeken, kan het Ouderenfonds meer invloed uitoefenen voor alle ouderen!