Kwiek oktober 2013

9
Kwiek Moeder en dochter ‘Wij wonen weer samen’ NAJAAR/WINTER 2013 NO.2 - JAARGANG 7 Ouderen met Alzheimer glimlachen weer! Diva’s Dichtbij Het ‘waarom’ van onze vrijwilligers ‘Je krijgt er zoveel voor terug’

description

Kwiek is hét blad van het Nationaal Ouderenfonds waarin wij u laten zien wat onze activiteiten en projecten betekenen voor ouderen en actueel nieuws brengen over allerlei zaken betreffende ouderen en hun omgeving. Kwiek verschijnt 3x per jaar

Transcript of Kwiek oktober 2013

Page 1: Kwiek oktober 2013

Kwiek

Moeder en dochter

‘Wij wonen weer samen’

NAJAAR/WINTER 2013 No.2 - JAARgANg 7

Ouderen met Alzheimer glimlachen weer! Diva’s Dichtbij

Het ‘waarom’ van onze vrijwilligers‘Je krijgt er zoveel voor terug’

Page 2: Kwiek oktober 2013

kwiek 3

twitterhoek

@NadieWindeGeweldige Ouderendag gehad met @DeliXL @CircusHRenz @Ouderenfonds een heleboel blije gezichten aan t einde vd dag #voldaangevoel #mvo

@LucasMeijsGesproken met @GraceTana-mal @ JohnKerstens @Ouderenfonds over ouderen werklozen en vrijwilligerswerk op weg naar baan. Inspiratie

@GerardJolingHier met Mevr Rijnders 89 jaar in de Kimme waar we vrijwilligerswerk doen!

@Ouderenfonds#BREI mee voor de #Goed-gemutsteBreicampagne en haal geld op voor onze #BoodschappenPlusBus!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Volg het Ouderenfonds!

twitter.com/Ouderenfondsfacebook.com/

Ouderenfonds

NIEUW: Speciale evenementensite voor dagjes uitHet Nationaal Ouderenfonds organiseert ook de komende maanden weer vele evenementen en dagjes uit. Bijvoorbeeld naar de Tuinen van Appeltern, musea en toneelstukken. Iedereen boven de 65 jaar mag zich hiervoor aanmelden. En dat kan nu heel gemakkelijk via onze speciale evenementensite: www.ouderenfonds.nl/evenementen. Bellen kan ook naar telefoonnummer: 0900 60 80 100.

Gratis test op diabetesdagen van 4 t/m 15 november Diabetes, of ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen houden. Er zijn verschillende soorten diabetes, waarbij ouderen vaak te maken krijgen met diabetes type 2. Hoe herken je diabetes?Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben. Symptomen zijn niet altijd even duidelijk en moeilijk te herkennen. Lang doorlopen met diabetes kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid. Naar schatting weten 200.000 mensen niet dat ze diabetes type 2 hebben. Daarom is het belang-rijk om te laten testen of u diabetes heeft. Bij Mediq Apotheek, partner van het Nationaal Ouderenfonds, kunt u tussen 4 en 15 november gratis uw bloedglucosewaarden laten testen. Doe de test!Aan de hand van de bloedglucosetest bepaalt men of er verhoogde bloedglucosewaarden zijn, u een verhoogd risico loopt of diabetes heeft. Ter plekke krijgt u advies over wat u het best kunt doen om eventuele problemen te voorko-men. Op www.mediq-apotheek.nl vindt u meer informatie over de test en wanneer u deze kunt laten afnemen.

Ouderenfonds op tv

geer en goor in ‘Effe geen cent te makken’

Mijn verhaal

Misschien heeft u het al een keer gezien en anders raden wij u zeker aan een keer te kijken: het programma ‘Effe geen cent te makken’! In dit TV-programma zetten Gerard Joling en Gordon zich in voor ouderen. Ze leven een maand lang op AOW niveau om te ervaren hoe het is om weinig geld te hebben en daarnaast doen ze vrijwilligerswerk voor ouderen.

Ze helpen ouderen in de buurt èn in iedere uitzending wordt een project van het Nationaal Ouderenfonds belicht. Ze gaan mee naar een stranduitje, leren breien van de dames van de breiclub in Voorburg en stomen 60-plussers van het project OldStars klaar voor een voetbalwed-strijd. Het programma is tot eind november elke donderdag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Kunstenares Yasmine Enneking heeft een prachtig boek ontworpen waarin men een levensverhaal kan opschrijven. Wilt u het boek bestellen? Kijk op www.ouderenfonds.nl/yasmine

actueelop de cover

In deze rubriek leest u het verhaal achter de coverfoto. Wie staan erop, wat hebben ze samen en wat maakt hun band zo speciaal?

Sten van den Hoogen-Winkel (73 jaar)Het is ontzettend fijn om bij Irma en haar gezin te wonen. We hebben daardoor geen moeder-dochter verhouding meer en zijn echt vriendinnen van elkaar ge-worden. Ik draai helemaal mee in het gezin. Zo help ik Irma met koken of ik doe leuke dingen met de kinderen. Nu ik bij Irma woon zou ik niet anders meer willen. We zitten nu veel meer op één lijn dan vroeger, we hebben echt een prachtige relatie!

Irma Mac Gillavry-van den Hoogen (53 jaar)Mijn moeder woont bij ons in huis, omdat ze in de war raakte en zich in haar eigen huis niet meer prettig voelde. Ik heb er nooit aan getwijfeld haar in huis te ne-men. Het voelt ook zeker niet als een verplichting. Ik vind het juist fijn dat ik op deze manier kan bijdragen aan haar geluk. Sinds ze bij ons woont heeft onze band veel meer diepgang, daar ben ik erg blij mee.

2 kwiek

Per verkocht boek gaat €5,- naar het Ouderenfonds

Page 3: Kwiek oktober 2013

4 kwiek kwiek 5

reportage

Eindelijk weer naar het strandDeelnemers genieten van een kopje koffie terwijl een accordeonist ‘Daar in het kleine café aan de haven’ speelt. Er wordt onophoudelijk gekletst en het zonnetje doet wonderen. Het stranduitje naar Kijkduin, met maar liefst 180 ouderen, is van begin af aan een groot succes.

Na de koffie rollen de vrijwil-ligers de grote strandrolstoe-len voor; het is tijd om naar zee te gaan. De meesten kunnen niet wachten en grijpen de eerste de beste vrijwilliger die ze tegenkomen bij de arm. Eindelijk kunnen ze weer een keer de zilte zee proeven, ruiken en voelen. Want wat is dat voor veel ouderen lang geleden.

StralendOok de Amsterdamse me-vrouw Kreetz kan met haar 86 jaar niet meer vertellen hoe lang geleden het is dat ze de zee zag. “Mijn badpak is al vele jaren geleden in de prullenbak beland.” Zoals veel anderen heeft ook zij erg naar het uitje uitgekeken. “De bus kwam pas om 10 uur, maar ik zat al vanaf 9 uur klaar.” Activiteitenbegeleidster Yvonne Kupers begeleidt mevrouw Kreetz met een grote glimlach en twee sterke armen naar de strandrolstoel. Terwijl vrijwilliger Nieske

Wedman de strandrolstoel duwt, vertelt ze dat mevrouw Kreetz slecht ter been is en bijna niets meer ziet. Dat maakt het ritje langs het strand extra bijzonder voor haar. “Het is heel prettig om onderdeel van dit geheel te zijn en mensen zoals me-vrouw Kreetz zo te zien genieten. Daar doen wij het als vrijwilliger voor.

SchelpenDe schelpen die Nieske voor mevrouw Kreetz opraapt, verdwijnen in haar handtas. “Deze schelpen bewaar ik, die kan ik aan mijn zoon laten zien als bewijs dat ik op het strand ben geweest”, glim-lacht mevrouw Kreetz. Ondanks dat ze slecht kan zien, geniet ze duidelijk. “Ik voel de wind door mijn haren en ik ruik de zee, heerlijk.”

OnvergetelijkTerwijl mevrouw Kreetz met een onophoudelijke glimlach op haar gezicht wordt terug-

13.500 uitjesHet ouderenfonds bezorgt, met steun van de ASN Bank, maar liefst 13.500 ouderen een leuk dagje uit, waaronder stranduitjes naar Kijkduin. Dit uitje is een van de vele activiteiten die het ouderenfonds organiseert. Wilt u ook een keer mee met een onvergetelijk uitje van het Nationaal ouderenfonds? Kijk op www.ouderenfonds.nl/ evenementen of bel de evenementenlijn 0900 60 80 100 voor meer informatie.

‘Dit deed me zo goed, dit vergeet ik niet meer’

gereden naar de strandtent pakt ze de hand van Yvonne beet. “Dit deed me zo goed, dit vergeet ik niet meer.” Ook Yvonne kijkt met een goed gevoel op de dag terug. “Dat ze schelpen heeft meegenomen van het strand, hoor ik over een week nog hoor.”

‘Kijk die glimlach! Daar doen we het als vrijwilligers voor’

Page 4: Kwiek oktober 2013

6 kwiek kwiek 7

vragen? klachten? zorgen?

ouderen ombudsmanIn iedere editie van dit blad leest u over vragen aan en antwoorden van de ouderenombuds-man, een initiatief van het ouderenfonds. Bel ons gerust met uw vragen, zorgen en klachten. De ouderenombudsman wijst u de weg in regelgeving en naar instanties en helpt u verder.

Ouderen-mishandelingRegelmatig krijgt de Ouderen-Ombudsman telefoontjes en mailtjes van mensen die een vermoeden hebben dat iemand in hun omgeving mishandeld wordt. Wat is ouderenmishandeling?Bij ouderenmishandeling is er sprake van handelen, of het nalaten van handelen, van degene die de ouderen verzorgt, waardoor de oudere lichamelijke, psychische of materiële schade lijdt. Bij ouderenmishandeling gaat het overigens niet altijd om bewuste of moedwillige mishandeling. Welke vormen van mishandeling zijn er?Mishandeling kent verschillende vormen. Zo is er fysieke mishandeling, psychische mishandeling, financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik.

Hoe vaak komt het voor?Uit een onderzoek van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmis-handeling (LPBO) blijkt dat er in 2012, ruim 1027 meldingen zijn geregistreerd. Deze meldingen waren het meest afkomstig van professionals. Speel als professional of vrijwilliger een belangrijke rol bij het signaleren van ouderenmishandeling en neem contact op met de OuderenOmbudsman. Kijk voor meer informatie op onze website: www.ouderenombudsman.nl. Daar vindt u ook een link om een dvd te bestellen met extra informatie over ouderenmishandeling.

U kunt de ouderen ombudsman bereiken op telefoonnummer

0900 60 80 100(2ct/minuut, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur). Wilt u gratis materiaal van onze campagne ‘De ouderenombudsman wijst u de weg’ (flyers, posters etc.) voor uw organisatie bestellen? Mail dan naar ouderenombudsman@ ouderenfonds.nl

Regels samenwonen nu eenvoudigerWij als OuderenOmbudsman vinden het geweldig dat Klijnsma ons voorstel over AOW-samenwonen heeft overgenomen. De regels voor samenwonen worden eenvoudiger.

Ouderen die nog een eigen huis hebben waar ze ook de financiële lasten van dragen, gelden per 2015 per definitie als niet-samenwonend. Hierdoor ontvangen zij de hogere AOW-uitkering voor alleenstaanden van 70 procent. Al meer dan tien jaar bestaat hier onduidelijkheid over. Sinds de OuderenOmbudsman dit onder de aandacht heeft gebracht, is de noodzaak tot heldere regels ook bij de staatssecretaris doorgedrongen. De OuderenOmbudsman beschouwt dit dan ook als een politieke overwinning. Omdat de nieuwe regels pas in 2015 ingaan, blijven tot die tijd de oude, onduidelijke gelden. Zo woont u volgens de SVB samen als u en de ander de meeste tijd samen doorbrengt op één adres én u samen de kosten van het huishouden betaalt óf voor elkaar zorgt. Omdat dit veel onduidelijkheid oplevert, wil de Ouderen- Ombudsman dat de inspecties per direct stoppen.We lobbyen hierover in de Tweede Kamer.

Parkeermeters teisteren ouderenDe tijd van een euro in de parkeer-automaat gooien en snel een boodschap doen, is helaas voorbij. Veel ouderen hebben hier last van. De OuderenOmbudsman heeft al klachten gehoord uit Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Amstel-veen. Bij de nieuwe parkeermeters wordt parkeren ineens heel ingewikkeld. Zo moet je het kentekennummer invoeren op een weerkaatsende display met kleine letters en kan er alleen met pinpas of chipknip betaald worden. De Ouderen- Ombudsman wil graag alle klachten inventariseren en roept u op om te bellen als u moeilijk-heden ondervindt met parkeer-automaten.

Page 5: Kwiek oktober 2013

8 kwiek kwiek 9

actueel dossierBijzondere inzet

Minimutsjes voor eenzame ouderen

Monique Pijnacker Hordijk – Weber heeft als doel om 250 mutsjes te breien voor de Goedgemutste Breicampagne en is al ruim over de helft. Monique is 43 jaar en kan, doordat ze de ziekte van Pompe heeft, niet veel meer. Maar breien kan ze nog wel. Monique heeft door haar ziekte een aantal weken in een verzorgingshuis moeten doorbrengen. Daar heeft ze met eigen ogen gezien hoe ouderen soms aan hun lot worden overgelaten. “Toen ik zag hoe weinig tijd er was voor ouderen in het verzorgingshuis dacht ik: er moet iets veranderen. Ik vind dat mensen op hun oude dag alle zorg en aandacht verdienen en daarom is het werk van het Ouderen-fonds ook zo belangrijk.”

Breit u ook mee?

U kunt de mutsjes tot 1 december 2013 versturen naar:

Innocent Smoothies

Antwoordnummer 125

1200 VB in Hilversum

Kijk voor meer informatie over de goedgemutste

Breicampagne op: www.innocentdrinks.nl

Zomerpostzegels bestellen Bestel nu via www.ouderenfonds.nl/pieck de postzegels en kalenders vanhet Nationaal Ouderenfonds.Deze staan dit jaar in het teken van 100jaar Anton Pieck kalenders. Wees snel,want de voorraad is beperkt!

Heeft u weleens nagedacht over uw testament?Het opmaken van een testament is vaak een lastig onderwerp. Toch is het prettig als uw nalatenschap goed geregeld is. Wat komt er allemaal bij kijken en wanneer is het goed om een testament te laten opmaken?

Een testament is alleen rechts-geldig als het is opgemaakt door een notaris. Ook een verandering moet bij de notaris worden vastgelegd. Losse papiertjes, ook al zijn ze ondertekend en voorzien van een datum, zijn niet rechtsgel-dig. De gang naar de notaris kan een drempel zijn, maar het is de enige manier om te zorgen, dat na uw overlijden, zaken goed geregeld zijn.

Wanneer is het goed om een testament op te laten maken?U dient een testament op te laten maken als u wilt af- wijken van de standaard-procedure dat alles naar de kinderen gaat of de eerste in de familielijn, bijvoorbeeld

een verre neef. Ook als u of uw partner uit het buitenland komt of als u een eigen bedrijf heeft, kan het nuttig zijn een testament op te stellen.

Nalaten aan een goed doelVeel mensen vinden het een prettig idee dat er na hun overlijden nog iets goeds wordt gedaan met hun vermogen en besluiten daarom een deel of hun gehele nalatenschap aan een goed doel te schenken. Daarbij gaat het niet altijd om grote bedragen. Ook een klein bedrag of een bepaald percen-tage nalaten is mogelijk. Bijvoorbeeld een percentage van de verkoop van een huis of de opbrengst van een bepaalde kast of schilderij.

“Het doet me goed om te weten dat ik ook na mijn overlijden nog een bijdrage kan leveren aan de waarde die ik altijd belangrijk heb gevonden in het leven: zorg voor elkaar.”Mevrouw Van Dijk (72 jaar)

meer infoWilt u meer weten over nalatenschappen en het laten opmaken van een testament? Neem dan contact op met het Nationaal ouderenfonds, Peter Nicolasen, 030-6567774. U kunt ook kijken op www.wijzernalaten.nl. i

Men kan nalaten aan een goed doel in het algemeen of bijvoorbeeld aan een specifiek project, ook binnen het Ouderenfonds.

Nalatenschap goed terechtHet Ouderenfonds heeft een ANBI- en CBF-keurmerk. Het CBF-keurmerk ziet erop toe dat het geld, als men nalaat aan het Ouderenfonds, daadwerkelijk wordt besteed aan ouderen. Het ANBI-keur-merk houdt in dat er geen erfbelasting hoeft worden afgedragen en dat het gehele bedrag ten goede komt aan het goede doel.

Breitips via Samenbreien.nl Houdt u van breien? Kijk dan op www.samenbreien.nl. Hier vindt u allerlei tips en video`s over hoe te breien. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt een aantal leuke patronen.

Page 6: Kwiek oktober 2013

10 kwiek kwiek 11

kwiek, kwieker, kwiekst

Een ander helpen: waar doen zij het voor?Vrijwilligers zijn voor een organisatie als het ouderenfonds van groot belang. Zonder hen zouden onze projecten niet kunnen voortbestaan. Maar wat beweegt deze mensen om zich telkens weer belangeloos in te zetten voor hun oudere medemens?

Aliëtte Jonkers (42) uit Amersfoort

Ik ben medisch journalist en schrijf veel over de ouderenzorg. Ouderen zijn een hele kwetsbare en weerloze groep en ik maak me

al jaren zorgen over de ontwikkelingen in de zorg. Maar ik vond het ook tijd om mij, naast de journalistiek, praktisch in te gaan zetten voor het welzijn van ouderen. Op het stranduitje waar ik als vrijwilliger hielp, was iedereen zo openhartig, dat vond ik echt mooi om te zien. De mensen maken een praatje met je en nemen je in vertrouwen, dat is een heel fijn gevoel. Ook was er een me-vrouw die het strand op liep en zei: ‘Ik heb 10 jaar naar de zee verlangd.’ Dat ontroerde mij zo erg, daar doe ik het voor. Het is gewoon fantastisch om mensen te zien genieten, het geeft je zoveel voldoening. Ik vind ook dat mensen tegenwoordig iets meer voor elkaar moeten zorgen. Als je vrijwillig iets voor iemand anders doet, hoeft het geen opoffering te zijn. Met zo’n strand-uitje investeer je niet alleen in een ander, maar ook in jezelf. Het is voor mezelf name-lijk ook heel fijn en leuk om te doen. Ik ga zeker nog vaker vrijwilligerswerk doen voor het Ouderenfonds.

Andre Planting (65) uit Capelle aan den IJssel

Voordat ik twee jaar geleden in de VUT ging werkte ik als oncoloog. Ik ben dus een lange tijd werkzaam geweest in de

zorg. Na twee jaar thuis zitten vond ik het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ik zag op de website van de ASN bank dat ik mij kon aanmelden als vrijwilliger voor de strand-uitjes en dat heb ik toen meteen gedaan. Ik vind het erg prettig om met ouderen te werken. Het is mooi om te zien hoe gelukkig mensen worden van de kleinste dingen. Het geeft je echt een dankbaar gevoel om met zo weinig moeite iemand zo blij te maken. Maar het wekt ook weleens weemoed op. Deze mensen kunnen immers veel dingen niet meer. Ik kan nog gaan en staan waar ik wil en dit vrijwilligerswerk heeft me doen beseffen hoe waardevol dat is. Ik voel het als een morele plicht om andere mensen te helpen, zonder dat daar iets tegenover moet staan. Ooit kom je zelf ook in een hulpbehoevende positie en dan wil je ook dat anderen je helpen.

Jan Oldenkamp (82) uit Beilen

Toen ik met de VUT ging in 1991, vroeg iemand van het Nationaal Ouderen-fonds of ik vrijwilliger wilde worden. Ik

heb me in het fonds verdiept en ik wilde graag iets voor ouderen betekenen. Sindsdien ben ik vrijwilliger en met de jaren ben ik mij meer in gaan zetten voor het Ouderenfonds. Ik ben nu sinds ruim 15 jaar ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds in Drenthe. Ouderen zitten in een verdomhoekje en ik wil ze daar graag uithalen. Als ambassadeur breng ik vaak geld of een cadeau dat bestemd is voor ouderen en ze zijn daar zo blij mee. Met een simpel bingospel zijn ze al dolgeluk-kig, dat is erg fijn om te zien. Ik vind vrijwilligerswerk belangrijk omdat veel activiteiten en initiatieven niet zouden bestaan zonder vrijwilligers. Ik kom vaak in verzorgingshuizen en als daar geen vrijwil-ligers zouden werken, vallen er veel belang-rijke activiteiten weg. Naar mijn idee moet het lot van ouderen meer aandacht krijgen en ik blijf dan ook, zolang mijn gezondheid het toelaat, ambassadeur.

Page 7: Kwiek oktober 2013

12 kwiek kwiek 13

reportage

Verwondering door muziek Zachtjes tikken de lakschoenen van twee ouderen, die lijden aan de ziekte van Alzheimer, op de linoleum vloer. Zes andere ouderen staren afwezig voor zich uit. Paul Walthaus maakt een reis door de tijd met liedjes als ‘Droomland’ en ‘Het dorp’. Hiermee probeert hij elk gezicht te laten stralen.

Paul is met zijn soepele bewegingen en ondeugende blik duidelijk een artiest, maar daar draait het bij Diva Dichtbij niet om. “Ik sta niet in het middelpunt, de ouderen zijn het belangrijkste en ik ga op zoek naar hun gevoelens.

Ik probeer er tijdens mijn optreden achter te komen wat er bij de mensen leeft, zodat ik daar bij aan kan sluiten. Daar worden we door Diva Dichtbij speciaal voor getraind”, vertelt Paul.

TwinkelingPaul weet, naarmate zijn optreden vordert, in steeds meer ogen die eerst afwezig

stonden, een twinkeling te toveren. Door op zijn knieën voor een mevrouw te gaan zitten, haar hand voorzichtig aan te raken en ‘Ik zou weleens willen weten’ te zingen, krijgt Paul plots een reactie. Ze tilt haar hoofd op, opent haar blik en vanaf dat moment heeft ze een en al aandacht voor zijn optreden.

BijzonderDe verzorging kijkt met tranen in hun ogen toe. Activiteiten-begeleidster Elly van Dijk: “Ik zat tijdens het optreden de helft van de tijd met een brok in mijn keel, het is zo bijzon-der om te zien dat mensen die al weken lang volledig afwezig zijn nu ineens contact ma-ken.”

Lekker swingenNaast de tranen van ontroe-ring is er tijdens het optreden ook ruimte voor plezier. Wanneer Paul speels ‘Fly me to the moon’ inzet, beginnen de blosjes op de wangen te verschijnen. De tot dan toe zachtjes tikkende voeten worden steeds beter hoorbaar. De tachtigjarige Janny van Dijk zegt ondeugend: “Zie mij

‘Ik zat tijdens het optreden de helft van de tijd met een brok in mijn keel’

al dansen.” Paul ziet zijn kans schoon. “Mag ik deze dans van u?” Met een verlegen gegrinnik komt ze moeizaam uit haar stoel. Ze dansen de kamer voorzichtig rond en de rest van de ouderen kijkt verwonderd toe. De smaak te pakken Men glundert onophoudelijk tot het einde van het optreden en men slaakt een diepe zucht als Paul zijn laatste liedje zingt. “Dit had nog wel een uur mogen duren”, zegt een mevrouw, en de rest van de dames is het daar duidelijk mee eens.

Diva DichtbijDe diva’s van ‘Diva Dichtbij’ treden op voor langdurig zieken die niet meer zelf naar het theater kunnen. Afgelopen jaar kwam een deel van deze optredens tot stand door een extra bijdrage van het Nationaal ouderenfonds.

‘Het is zo bijzonder om te zien dat er contact ontstaat’

Een van de Diva’s aan het werk bij een ontroerend optreden.

Page 8: Kwiek oktober 2013

14 kwiek kwiek 15

in actie

De inzamelacties van dit kwartaal

Deli XL Ruim zeventig vrijwilligers van Deli XL namen op 28 augustus honderd ouderen van twee verzorgingshuizen van Surplus Zorg mee naar een exclusieve voorstelling van Circus Herman Renz in Etten-Leur. De dag werd

georganiseerd in samenwer-king met het Nationaal Ouderenfonds.

De VriendenLoterij verraste het Ouderenfonds met 1000 leuke tassen die we mochten uitdelen aan deelnemers van onze uitjes. Dit viel erg in de smaak!

Circus Sijm Circus Sijm organiseert een aantal bijzondere circusvoor-stellingen samen met het Ouderenfonds. Op het terrein van woonzorgcentra geeft dit circus gratis voor bewoners een unieke voorstelling. Zelfs mensen in bedden kunnen naar binnen. Clowns, acrobaten en goochelaars geven een spetterende show.

puzzel mee! colofonKwiek is een uitgave van het Nationaal Ouderenfonds en verschijnt drie keer per jaar.

Nationaal OuderenfondsRegulierenring 2d, 3981 LB BunnikPostbus 11, 3980 CA Bunnik

Telefoon: 030 656 7774Fax: 030 657 [email protected]: 25 05 05Rabobank: 31.19.11.757

RedactieSabrina van RavenswaayMilou van den DoolElke van Wageningen

Concept, vormgeving en productieZorgt Communicatie, Haarlem

FotografieEdwin WeersPascal FielmichMarloes BritstraMarga WiebengaClaudia Kamergorodski

Zonder toestemming van de redactie mag er niets uit de inhoud worden overgenomen. De redactie is niet aansprakelijk voor druk- en zetfouten.

AIRBAgDEEJAYgEBoNKgELUKHANoIKERVEL

KIFTENKoNINgLAPPENPARooLPASTEIRoTAN

TAPToETIPSYVETPoTVIoLETWAPENWARRIg

WITKAR

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

S P A S T E I V K W G T A N

K O N I N G I N E I A A E N

M U P A R O O L R T F P A E

N S L B L B N R V K P T E R

Y A J E E D A E E A O O E N

I E T G G W H G L R N E T N

onderstaande woorden zijn in alle mogelijke richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

SandersPuz ze l boeken

Los de puzzel op en zet de juiste letters in de hokjes. Stuur deze oplossing voor 15 december a.s. naar het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 11, 3980 CA Bunnik met de oplossing, uw naam, adres en telefoonnummer. U kunt ook mailen naar [email protected].

onder de goede inzendingen verloten we 5x een mini abonnement (3 nummers) op de Margriet, Zin of Autoweek (stopt automatisch).

Vrienden-Loterij

Page 9: Kwiek oktober 2013

16 kwiek

rubriek

Jacques Hoek

‘Ik geef mijn tijd, zodat ouderen antwoord krijgen op hun vragen.’

“Het werk dat ik bij de OuderenOmbuds-man doe, vind ik erg nuttig. Ouderen zijn vaak niet meer in staat om antwoord te vinden op hun vragen. Dit komt doordat we in een wereld leven die meer en meer digitaal wordt. Veel antwoorden zijn alleen nog maar op internet te vinden. Ik vind het dan ook erg fijn om ouderen te helpen om een antwoord te vinden op

hun vraag. Maar ook als er mensen bellen met een probleem dat lastig op te lossen is, kan ik ze geruststellen door hen een luisterend oor te bieden. Wat is er nu mooier?”

Hard nodig “Mijn ervaring is dat de OuderenOm-budsman hard nodig is omdat er veel vragen leven onder ouderen die om een oplossing vragen. Het directe contact ervaar ik als prettig en de dankbaarheid na een gesprek is vaak groot. De vele telefoontjes die wij binnenkrijgen bevestigen, naar mijn idee, dat de OuderenOmbudsman van groot belang is voor ouderen.” Wilt u ook vertellen waarom u ouderen steunt via het Ouderenfonds, neem dan contact met ons op via [email protected].

ik geef