Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt # 2 - 2013

8
1 COLUMN KWARTAALBERICHT # 2 – februari 2013 TECHNISCHE ARBEIDSMARKT HIGHLIGHTS Geavanceerd klaslokaal verbetert wiskundige vaardigheden 2 Arbeidsmarkt in vogelvlucht 3 Mobile augmented reality system biedt nieuwe perspectieven 5 Veel vraag naar Nederlandse bouwvakkers en ingenieurs in België 6 Genomineerden Ingenieur van het Jaar 2013 bekend! 7 EN, EN & EN… Ik had ooit een manager met een zelfverzonnen wet van En, en & en. Vrij vertaald betekent dat zoveel als ‘soms is het geen kwestie van kiezen’, maar moeten meerdere zaken tegelijkertijd worden aangepakt. In casu schaarste van technisch personeel (de ingenieur in het bijzonder) is deze wet volledig van toepassing. Er zijn vele ma- nieren en perspectieven om naar het schaarsteprobleem te kijken en er zijn evenzoveel mogelijke oplossingen om het probleem te tackelen en op te lossen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, het gaat niet vanzelf, het kost geld en (heel vervelend) ook tijd. In dit kwartaalbericht vindt u een aantal artikelen; oplossingrichtingen voor zowel de korte als lange termijn. Een langere termijnoplossing: Interesse voor techniek moet al beginnen op de basisschool. Hoe meer jongens en meisjes de vakken als rekenen en later de natuurwetenschappen aangeleerd krijgen, hoe groter de groep is die op latere leeftijd kan kiezen voor een technische studierichting. In dezelfde logica is het volkomen normaal dat er meer hightech start-ups zijn in de omgeving van technische univer- siteiten en er meer innovatieve bedrijvigheid in Eindhoven is dan in de Randstad. Een kortere termijnoplossing is het rekruteren van buitenlandse ingenieurs naar Nederland (al dan niet met gezin). Deze metho- de wordt inmiddels al meerdere jaren, door meerdere bedrijven toegepast. Andersom kan het ook; momenteel is Nederland exporteur van bouwkundigen naar België. Ook het omscholen van ingenieurs die buiten hun vakgebied werkzaam zijn naar hun ‘oude’ passie is een manier om het aantal actieve ingenieurs te vergroten. Een alomvattende oplossing is er niet, maar door inventiviteit, samenwerking en het bijbrengen van interesse voor de techniek hoop ik dat in de toekomst meer mensen kunnen zeggen: ‘Proud to be an Engineer!’ Bart Monster, algemeen directeur USG Innotiv, [email protected] is , aken angepakt. technisch nieur in het e wet volledig . Er zijn vele ma- rspectieven om naar steprobleem te kijken evenzoveel mogelijke m het probleem lossen. emaal elf, iddels al meerde dere bedr ka

description

Benieuwd wat er speelt op de technische arbeidsmarkt? Welke ontwikkelingen zien we met betrekking tot de werkloosheid, het vacature aanbod in het algemeen en die van engineering in het bijzonder? Laat u informeren via het Kwartaalbericht Technisch Arbeidsmarkt, de nieuwsbrief van USG Innotiv over trends en ontwikkelingen in de Nederlandse markt van engineering. USG Innotiv is het grootste technisch detacheringsbureau van Nederland en een van de werkmaatschappijen van USG People, de op drie na grootste leverancier van HR-diensten in Europa.

Transcript of Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt # 2 - 2013

1

COLUMNKWARTAALBERICHT

# 2 – februari 2013

TECHNISCHE ARBEIDSMARKT

HIGHLIGHTS

Geavanceerd klaslokaal verbetert wiskundige vaardigheden 2Arbeidsmarkt in vogelvlucht 3Mobile augmented reality system biedt nieuwe perspectieven 5Veel vraag naar Nederlandse bouwvakkers en ingenieurs in België 6Genomineerden Ingenieur van het Jaar 2013 bekend! 7

EN, EN & EN…

Ik had ooit een manager met een zelfverzonnen wet van En, en & en. Vrij vertaald betekent dat zoveel als ‘soms is het geen kwestie van kiezen’, maar moeten meerdere zaken tegelijkertijd worden aangepakt. In casu schaarste van technisch personeel (de ingenieur in het bijzonder) is deze wet volledig van toepassing. Er zijn vele ma-nieren en perspectieven om naar het schaarsteprobleem te kijken en er zijn evenzoveel mogelijke oplossingen om het probleem te tackelen en op te lossen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, het gaat niet vanzelf, het kost geld en (heel vervelend) ook tijd. In dit kwartaalbericht vindt u een aantal artikelen; oplossingrichtingen voor zowel de korte als lange termijn.

Een langere termijnoplossing: Interesse voor techniek moet al beginnen op de basisschool. Hoe meer jongens en meisjes de vakken als rekenen en later de natuurwetenschappen aangeleerd krijgen, hoe groter de groep is die op latere leeftijd kan kiezen voor een technische studierichting. In dezelfde logica is het volkomen normaal dat er meer hightech start-ups zijn in de omgeving van technische univer-siteiten en er meer innovatieve bedrijvigheid in Eindhoven is dan in de Randstad.Een kortere termijnoplossing is het rekruteren van buitenlandse ingenieurs naar Nederland (al dan niet met gezin). Deze metho-

de wordt inmiddels al meerdere jaren, door meerdere bedrijven toegepast. Andersom kan het ook; momenteel is Nederland exporteur van bouwkundigen naar België. Ook het omscholen van ingenieurs die buiten hun vakgebied werkzaam zijn naar hun ‘oude’ passie is een manier om het aantal actieve ingenieurs te vergroten.Een alomvattende oplossing is er niet, maar door inventiviteit, samenwerking en het bijbrengen van interesse voor de techniek hoop ik dat in de toekomst meer mensen kunnen zeggen: ‘Proud to be an Engineer!’

Bart Monster, algemeen directeur USG Innotiv, [email protected]

is,

akenangepakt.technisch

nieur in hete wet volledig

g. Er zijn vele ma-rspectieven om naar

steprobleem te kijkenevenzoveel mogelijke

m het probleem lossen.

emaal elf,

iddels al meerdedere bedr

ka

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 1 18-2-2013 12:33:26

Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt#2 – februari 2013

GEAVANCEERD KLASLOKAAL VERBETERT WISKUNDIGE VAARDIGHEDEN VAN KINDERENAan de Engelse Universiteit van Durham zijn drie jaar lang onder-zoeken uitgevoerd om kinderen actiever bij de les te betrekken en ze op een andere manier te laten leren in plaats van door passief te luisteren. Hiervoor hebben de onderzoekers een tafel veranderd in een groot scherm met touchscreen, wat op meerdere plaatsen door de kinderen bediend kan worden.

Tijdens de onderzoeksperiode hebben 400 kinderen tussen de 8 en 10 jaar oud met de speciale tafels gewerkt. Onderzoeker Liz Burd vertelt over het onderzoek, “Ons doel was om leerlingen actiever bij de les te betrekken en ze kennis te laten verkrijgen door te delen, problemen op te lossen en dingen te creëren, in plaats van passief te luisteren.”

En die aanpak lijkt te werken. Kinderen werken met de speciale tafel op nieuwe manieren met elkaar samen en gaan op zoek naar inventieve oplossingen voor problemen. Met name op het gebied van wiskunde werpt de techniek zijn vruchten af.

“De kinderen hebben er echt plezier in om op deze manier wiskunde te bedrijven en zijn altijd teleurgesteld als je de tafels uitschakelt,” vertelt onderzoeker Emma Mercier.

Een bijzonder kenmerk van de speciale tafels is dat de docent naar elke tafel andere opdrachten kan sturen en de verrichtingen direct kan volgen. Dit levert volgens onderzoeker Steve Higgings een groot voordeel op ten opzichte van de bestaande lesmethodes.

“Een dergelijke technologie heeft enorme potentie voor het onderwijs, aangezien deze de leraar kan helpen om het leerproces van indivi-duen en groepen te managen. De technologie verzekert de docent dat iedereen uitgedaagd en ondersteund wordt, zodat de kinderen effectief kunnen leren,” aldus Higgings.

Bron: scientias.nl

2013 WORDT JAAR VAN DE INGENIEUR

Martin van Pernis, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI NIRIA), is van mening dat 2013 het jaar wordt van de ingenieur.

jaar de woorden recessie en bezuinigingen vervangen door groei en het grijpen van kansen. Ingenieurs staan aan de basis van de sterke ontwikkelingen in China, Korea en Brazilië.

Om de economische groei te stimuleren zijn sterke innovatie en een hoge mate van creativiteit essentieel en dat is waar volgens Van Pernis de kansen liggen voor de ingenieurs. “We moeten dit

Maar ook in Duitsland, Polen en Frankrijk,” aldus Van Pernis.

Bron: Cobouw.nl

Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt#2 – februari 2013

2

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 2 18-2-2013 12:33:27

3

AANTAL VACATURES DAALT OPNIEUWEind december stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 101 duizend vacatures open. Dat zijn er 7 duizend minder dan een kwartaal eerder. Hiermee daalt het aantal vacatures opnieuw.

ARBEIDSMARKT IN VOGELVLUCHTDe effecten van de krimpende economie zijn duidelijk zicht-baar op de arbeidsmarkt.

Het aantal banen van werkne-mers is verder afgenomen en de werkloosheid neemt toe. In december is het aantal werklo-zen met 19 duizend gestegen tot 571 duizend personen. Dat

komt overeen met 7,2 procent van de beroepsbevolking. Het aantal openstaande vacatu-res is verder afgenomen. De loonontwikkeling is gematigd. In het vierde kwartaal van 2012 waren de cao-lonen 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. De cao-loonstijging ligt hiermee al tweeënhalf jaar onder de infl atie.

Werkloosheid en banen gecorrigeerd voor seizoensinvloeden

De ontwikkeling van het aantal openstaande vacatures wordt bepaald door hoeveel vacatures er ontstaan zijn en hoeveel er vervuld zijn. In het vierde kwartaal van 2012 zijn er 145 duizend vacatures ontstaan, 22 duizend minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag in het vierde kwartaal een stuk lager dan een jaar eerder. Daarmee is de dynamiek op de arbeidsmarkt opnieuw lager dan een jaar eerder.

Openstaande vacatures

Vacatures: stroom- en standcijfers

VACATUREONTWIKKELING ENGINEERINGDe vacatures voor de beroepsklasse engineering van mbo-/hbo tot post-wo niveau laten over het afgelopen jaar een relatief stabiele markt zien. Dit in tegenstelling tot de rest van de arbeidsmarkt waar het aantal vacatures verder afnam. De rode (onderste) lijn geeft de vacatureontwikkeling in dit vakgebied zonder tussenkomst van een in-termediair aan; de blauwe, bovenste lijn de ontwikkeling in aantallen vacatures via een intermediair. Bij die laatste was een groei te zien in het aantal vacatures in het vierde kwartaal van 2012. Het totaal aantal vacatures (zonder en met intermediair) op genoemde niveaus ligt rond de 16.000 in Nederland.

Bron: JobFeed / Beroepsklasse: Engineering / Opleidingsniveau vanaf MBO/HBO t/m Post_WO

Vacatureontwikkeling engineering

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 3 18-2-2013 12:33:28

4

Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt#2 – februari 2013

INTERESSE VOOR TECHNIEK BEGINT OP DE BASISSCHOOLIn het regeerakkoord staat beschreven dat er 100 miljoen euro extra voor bètaleraren in het voortgezet onderwijs is gereser-veerd om de interesse voor techniek bij leerlingen te vergroten. Echter, de VVD en de PvdA zijn van mening dat dit al in het basisonderwijs moet plaatsvinden.

Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) is van mening dat het zwaartepunt in het basisonderwijs nu te veel ligt bij lezen en taal. “De Citotoetsen bestaan uit rekenen en vijf taalonderdelen’, zegt Lucas. ‘Daar moet wetenschap en techniek bij komen. Dan gaat het vanzelf een belangrijkere plek innemen in het basison-derwijs,” vertelt Lucas.

Volgens Lucas is het van wezenlijk belang dat techniek populair-der wordt onder de Nederlandse scholieren. “In 2016 komen we er 170.000 tekort. De Nederlandse kenniseconomie dreigt door India en Brazilië te worden ingehaald. Daar is techniek veel populairder, en vinden bedrijven makkelijk goed opgeleid personeel.”

Bron: volkskrant.nl

INDUSTRIERADAR FEBRUARI 2013Na een korte opleving in januari zijn de omstandigheden voor de industrie in februari 2013 licht achteruit gegaan in vergelijking met een maand eerder. In januari was nog sprake van een lichte verbe-tering. Uit de beschikbaar gekomen gegevens blijkt dat 4 van de 6 indicatoren een verslechtering laten zien. Het consumentenvertrouwen verbeterde, maar blijft nog ver onder het langjarig gemiddelde. Het producentenvertrouwen bleef deze maand gelijk.Alle indicatoren bevinden zich onder de langjarig gemiddelde ontwikkelingen.

Uitleg: Binnen de stippellijn: minder gunstig dan gemiddeldBuiten de stippellijn: gunstiger dan gemiddeld

ECONOMIE KRIMPT IN HET VIERDE KWARTAALDe Nederlandse economie kromp in het vierde kwartaal van 2012 met 0,2 procent ten opzicht van een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder is de economie in het vierde kwartaal met 0,9 procent gekrompen, is de uitvoer 3,2 procent hoger en zijn de inves-teringen 5,2 procent lager. Ook de consumptie is verder gedaald: huishoudens gaven in het vierder kwartaal 2,3 procent minder uit dan een jaar eerder. De consumptie door huishoudens krimpt daarmee al bijna twee jaar.

Bruto binnenlands product

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 4 18-2-2013 12:33:28

5

MOBILE AUGMENTED REALITY SYSTEM (MARS) BIEDT NIEUWE PERSPECTIEVENWat zou het betekenen als je een grote hoeveelheid informatie over alle mogelijke objecten en gebouwen kunt verkrijgen door er simpelweg een foto van te maken met je mobiele telefoon of je iPad? Dat klinkt misschien vreemd, maar een nieuwe technologie uit de Verenigde Staten maakt dit mogelijk.

Deze technologie heet Mobile Augmented Reality System (MARS) en is ontwikkeld door professor Mani Golparvar-Fard in samenwerking met professor Jules White en onderzoeksassistent Hyojoon Bae van de Virginia Tech University. Pasgeleden is er in de Verenigde Staten een bètaversie van het MARS gelanceerd, welke heel positief is ontvangen door de bouwsector.

WAT KUN JE MET HET MARS?De bouwsector maakt bij bouwprojecten duizenden digitale afbeel-dingen, welke vervolgens in één model worden gebouwd. Volgens professor Manu Golparvar-Fard kost dit de bouwsector enorm veel tijd, terwijl het MARS dit binnen enkele seconden uitvoert.

Het MARS maakt gebruik van geavanceerde beeld analyse- en herkenningstechnieken in combinatie met een server waar alle data wordt opgeslagen. Wanneer iemand een foto upload, bepaald het MARS de locatie van de persoon door de analyse van de kenmerken van de foto en door deze te vergelijken met het fysieke model. Het MARS kan de locatie met een hoge mate van nauwkeurigheid bepalen zonder gebruik te maken van GPS of Wifi en toont alle rele-vante informatie over het object vanuit het perspectief van de persoon.

Met het MARS zijn fotobeelden snel te verwerken tot een zogenaamd 4d point cloud model. Deze 3d-modellen, met daarin de tijd verwerkt, kunnen naast de 4d BIM-modellen worden gelegd om zo de werke-lijkheid te vergelijken met het projectplan. Daarmee is op dat moment goed te zien waar het project eventueel achter ligt op het bouwsche-ma. Maar ook kan bekeken worden welke materialen zijn gebruikt en welke onderaannemer verantwoordelijk is voor bepaalde elementen.

MARS AL MOGELIJK MET EEN EENVOUDIGE MOBIELE TELEFOONBijzonder aan het systeem is de lage eisen die het platform stelt aan de beeldkwaliteit van de foto’s. Eenvoudige mobiele telefoons of goedkope digitale camera’s zijn al geschikt voor het maken van de fotobeelden. Het systeem is namelijk in staat om foto’s gemaakt vanuit verschillende standpunten, op verschillende tijdstippen, onder afwij-kende lichtomstandigheden en met verschillende brandpuntsafstanden tot één model te integreren.

De ontwikkeling en commercialisering van de technologie is in han-den van het bedrijf Precision Augmented Reality Works (PAR Works) in Boston, welke als slogan hanteert ‘Life is better on MARS.’ PAR Works heeft een wedstrijd met een hoofdprijs van 15.000 dollar uitgeschre-ven voor softwareontwikkelaars om nieuwe apps te ontwikkelen voor het MARS-platform zodat meer gebruikers kennis kunnen maken met het MARS platform en zodat zij er achter kunnen komen of de slogan van PAR Works werkelijk waar is.

Bron: Technisch Weekblad

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 5 18-2-2013 12:33:28

Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt#2 – februari 2013

NEDERLAND STIJGT OP WERELDWIJDE RANGLIJST INNOVATIEKRACHTUit een jaarlijks onderzoek naar de innovatiekracht van bedrijven, de GE Global Innovation Barometer, is gebleken dat Nederland op een twaalfde plaats is geëindigd. Dit is een enorme stijging aangezien Nederland vorig jaar nog op plaats 23 van de innova-tiebarometer eindigde.

Onderzoeksbureau StrategyOne voerde het onderzoek uit in opdracht van GE onder ruim 3.000 leidinggevenden uit 25 landen. Ruim één derde van de leidinggevenden (35%) heeft aangegeven dat zij de

Verenigde Staten als meest innovatief land beschouwen. Duitsland volgt op een tweede plaats met 15% van de stemmen, gevolgd door China met 12%.

Vorig jaar zag de top drie er bijna hetzelfde uit, met toen Japan, die nu 11% van de stemmen kreeg, op een derde plaats.

Bron: Nuzakelijk

IN EINDHOVEN MEER INNOVATIEVE BEDRIJVIGHEID DAN IN DE RANDSTADIn vergelijking met de regio’s Eindhoven en Limburg, loopt de Randstad achter wat betreft economische groei. Daarnaast blijkt uit de achtste editie van de Randstadmonitor van TNO dat er ook in de Randstad sprake is van weinig innovatieve bedrijvigheid. In het onderzoek van TNO wordt de Randstad vergeleken met 20 andere Europese regio’s.

Gemiddeld wordt er in de Europese regio’s 2,42 procent van het bruto regionaal product (brp) uitgegeven aan research & develop-ment, terwijl dit in de Randstad slechts 1,83 bedraagt. Innovatieve bedrijvigheid binnen Nederland is voornamelijk te vinden in het zui-den van het land, zoals in Eindhoven, welke onder de naam Brainport 2012 koploper op het gebied van de internationale kenniseconomie wil worden.

Bron: zuidlimburg.nl

VEEL VRAAG NAAR NEDERLANDSE BOUWVAKKERS EN INGENIEURS IN VLAANDERENVerliezen elke week in Neder-land zo’n 250 bouwvakkers hun baan, is er in Vlaanderen juist sprake van een tekort aan werknemers in de bouw. Volgens Mark Dylan, directeur-generaal van de Vlaamse aannemers organisatie VCB, is het aantal opdrachten in Vlaan-deren constant, maar neemt het aantal werknemers af door vergrijzing.

Volgens Dylan is er daardoor meer vraag naar Nederlandse werknemers in de bouw wat volgens hem een win-win situatie is gezien de alsmaar oplopende werkloosheid in Nederland. Vak-bond FNV Bouw is het hier ook mee eens, al is het volgens hen geen structurele oplossing.

VAKKERS

FNV Bouw ziet liever dat er in Nederland meer investeringen worden gedaan, zodat er werk-gelegenheid wordt gecreëerd. Echter, Nederland zal in 2014 met een soortgelijke vergrijzings-problematiek te maken gaan krij-gen als in Vlaanderen, waardoor de vraag ook in Nederland naar verwachting zal toenemen.

Op dit moment worden er on-geveer 21.000 arbeidsplaatsen vervuld door 55-plussers die de komende jaren vrij zullen komen. Daarnaast kiezen steeds minder jongeren voor een opleiding tot bouwvakker. De vraag naar werknemers in de bouw zal ook versterkt worden wanneer de vraag naar kantoren, ziekenhui-zen en fabrieken toeneemt.

6

Bron: BNR Nieuwsradio

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 6 18-2-2013 12:33:29

7

MANNELIJKE EN VROUWELIJKE TECHNICI ORIËNTEREN ZICH VERSCHILLEND OP DE ARBEIDSMARKTUit een onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group is naar voren gekomen dat de wijze waarop mannelijke en vrouwelijke technici aan een nieuwe baan komen sterk van elkaar verschilt. Zijn mannen voornamelijk succesvol via hun eigen netwerk in het verkrijgen van een nieuwe baan, geldt datzelfde voor uitzendbureaus bij vrouwen. Een overzicht van een aantal opmerkelijke verschillen.

In het afgelopen jaar hebben zo’n 138.000 Nederlanders met een technisch diploma een nieuwe baan gevonden. Meer dan één vijfde (21%) van de vrouwen heeft dit via het uitzendbureau gedaan, terwijl dit percentage voor mannen veel lager ligt(12%). Mannen zijn daar-entegen succesvoller binnen hun eigen netwerk in het vinden van een nieuwe baan (26% ten opzichte van 19%).

Ook verschilt het oriëntatiegedrag. Wel maken zowel mannen als vrouwen het meest gebruik van vacaturesites, met als meest populaire website Monsterboard.nl. Maar vrouwen kijken daarnaast ook vaker op Intermediair.nl, terwijl mannen meer tijd besteden op de Nationalevacaturebank.nl.

Maar hoe succesvol is die oriëntatie via de vacaturesites? Voor de vrouwen geldt dat 12% daadwerkelijk een baan vindt via een vacatu-resite, maar dit geldt voor slechts 7% van de mannen.

Een ander kanaal voor oriëntatie is via onderwijsinstellingen. Dit kanaal wordt bij 25% van de vrouwen toegepast, terwijl dit slechts bij 10% van de mannen is. De reden hiervoor is dat vrouwelijke technici gemiddeld genomen jonger en hoger opgeleid zijn, wat verklaard wordt door het gegeven dat vrouwelijke technici op een jongere leeftijd de technische sector verlaten.

KRANTEen kanaal wat meer in trek is bij mannen, is de betaalde krant. Ruim een kwart (27%) van de mannen oriënteerde zich via de betaalde krant, al kan getwijfeld worden over de effectiviteit hiervan. Slechts twee procent van de mannen is er namelijk in het afgelopen jaar in geslaagd om via dit kanaal aan een baan te komen.

Kortom, zijn werkgevers op zoek naar vrouwelijk talent? Dan doen zij er verstandig aan om deze op jonge leeftijd te werven via onderwijs-instellingen en via uitzendbureaus. Voor werkgevers die op zoek zijn naar mannelijke technici lijkt de betaalde krant een kanaal te zijn met potentie.

MARKTPLAATSEen andere methode is om technici te bereiken via websites zoals Nu.nl en Marktplaats.nl. Werkgever Defensie heeft hier goed op ingespeeld door hun campagne te tonen op Marktplaats.nl. Volgens arbeidsmarktonderzoeker Martin Hendriks is dit een interessante en succesvolle manier gebleken voor het aantrekken van technici.

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group

foto

: Thi

nksto

ck

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 7 18-2-2013 12:33:29

8

Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt#2 – februari 2013

COLOFON

Kwartaalbericht Technische Arbeidsmarkt is de nieuwsbrief van USG Innotiv over trends en ontwikkelingen in de Nederlandse markt van engineering. USG Innotiv is het grootste technisch detacheringsbureau van Nederland en één van de werkmaat-schappijen van USG People; de op drie na grootste leverancier van HR-diensten in Europa.

Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(en) en uitgever(s) geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden in een publicatie of de gevolgen ervan.

Samenstelling: USG Innotiv Marketing & CommunicatieEindredactie: Conny LoonstraOpmaak: Seashore Media, Katwijk ZH

Reageren? Stuur uw mail naar [email protected] of bel (036) 529 92 55. Wilt u dit kwartaalbericht digitaal ontvan-gen? Meld u dan aan via www.usginnotiv.nl/kwartaalbericht.

Volg ons ook op:

usginnotiv.nl

usginnotiv.nl/linkedin

twitter.com/usginnotiv

facebook.com/usginnotiv

vimeo.com/usginnotivnl

© 2013 USG Innotiv

GENOMINEERDEN INGENIEUR VAN HET JAAR 2013 ZIJN BEKEND!Op 20 maart is de Dag van de Ingenieur en staat alles in het teken van het zichtbaar maken van het economisch en maatschappelijk belang van de ingenieurs in Nederland. Tijdens dit evenement zal ook bekend worden gemaakt wie een jaar lang de titel Ingenieur van het Jaar met zich mee zal mogen dragen.

Ingenieurs hebben tot 1 december 2012 de tijd gehad om zich aan te melden voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar. Kanshebbers voor het winnen van de titel zijn mid-career ingenieurs die in het bezit zijn van een sterke persoonlijkheid, ondernemerschap, innoverend ver-mogen en daarnaast ook bewust bezig zijn met de maatschappelijke impact van zijn of haar werk.

De titel Ingenieur van het Jaar mocht al eerder gedragen worden door Michaël Lansbergen (specialist/manager klinische fysica bij ZGT Ziekenhuizen in Almelo en Hengelo èn ondernemer), Gérard Vroomen (oprichter van het racefi etsenmerk Cervélo) en Saskia Rijterma (senior project engineer bij Heerema Marine Contractors).ractors).

VAKSCHOLEN ALS AANSLUITING OP DE ARBEIDSMARKTDe Rotterdamse ROC’s Zadkine en Albeda College willen mo-gelijkheden bekijken om te fuseren om vervolgens zeven aparte, zelfstandige vakscholen op te richten waar gerichter onderwijs kan worden gegeven. De vakscholen willen hiermee beter voldoen aan de vraag van de regionale arbeidsmarkt naar specialisten.

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft positief gereageerd op de plannen van de Rotterdamse ROC’s. Zij ziet het belang in van een goede aansluiting op de regionale arbeidsmarkt, maar er moet volgens haar wel voorkomen worden dat er kleine instellingen worden gecreëerd die een grote bestuurlijke last hebben.Ook de werkgevers in de Rotterdamse haven en de belangenvereni-ging Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) zijn positief. Voor-zitter van JOB, Preston Henshuijs: “We verwachten dat er op kleine vakscholen meer aandacht komt voor de leerling. Bovendien boden de twee afzonderlijke ROC’s in dezelfde regio nu veel dezelfde oplei-dingen aan en dat is onnodige concurrentie.”

Bron: nrc en i-maintain

Inmiddels zijn de genomineerden voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar 2013 bekend gemaakt. Dit zijn Stefan Aarninkhof (werkzaam bij Royal Boskalis Westminster NV als Senior engineer/Program manager), Pieter Kool (werkzaam bij G-Star Raw als Head 3D design) en Joost Visser (werkzaam bij Software Improvement Group als Hoofd Research).

Naast de verkiezing Ingenieur van het Jaar, wordt ook de projectprijs De Vernufteling uitgereikt aan het projectbureau met het meest vinding-rijke project. In totaal zijn hiervoor 31 projecten aangemeld, waaruit 12 projecten zijn genomineerd.

De Dag van de Ingenieur wordt mede mogelijk gemaakt door Tata Steel, waar het evenement zal plaatsvinden. Ga voor meer informatie naar www.dagvandeingenieur.nl.

USG_Innotiv_kwartaalbericht_februari_2013.indd 8 18-2-2013 12:33:31