Kwartaalbericht 2, 2016

33
Kwartaalbericht 4 2015, jaargang 7 Kwartaalbericht 2 2016, jaargang 8 Verslag: SCANCOVERYTRAIL 2016 VOOR TEGENKRACHT!

Transcript of Kwartaalbericht 2, 2016

Page 1: Kwartaalbericht 2, 2016

Kwartaalbericht 42015, jaargang 7Kwartaalbericht 2

2016, jaargang 8

Verslag:

ScancoveryTrail 2016 voor TegenkrachT!

Page 2: Kwartaalbericht 2, 2016

INHOUD

Voorwoord 2Maartje de Groot

Organisatie 4Tegenkracht

Stichting Tegenkracht 5Wat biedt en doet Tegenkracht

Tegenkracht in het bedrijfsleven 8Goed werkgeverschap

Helpdesk Tegenkracht 10Voor vragen vanuit het werkveld

Tegenkracht! 11De aantallen

ScanCoveryTrail 2016 voor Tegenkracht! 12Autotoertocht van ruim 6500 km. met temperaturen tot wel -40 graden Celsius

Borstkanker 16Mijn verhaal

Oud-deelnemers 19U kunt ons helpen

Acties voor Tegenkracht 20Acties die komen gaan

Prehabilitatie bij kanker 23Door Peter Smeets

Word donateur van Tegenkracht of geef een gift 24Maak gebruik van de ANBI regeling

Vitamines en mineralen voor optimaal herstel 25Door Roos den Ouden

Webshop Tegenkracht 30Kleding, polsbandjes, boeken en nog veel meer….

Colofon 32

1

Page 3: Kwartaalbericht 2, 2016

VOORWOORD

Nadat het voorwoord in het vorige kwartaalbericht door ‘vers bloed’ Anouk is geschreven, is het nu mijn beurt. Ik ben als Coördinator Deelnemers de meest nieuwe toevoeging aan het Tegenkracht team. Mijn eerste voorwoord voor Stichting Tegenkracht, voor de meeste lezers van dit kwartaalbericht ook de eerste kennismaking met mij en de uitgelezen mogelijkheid om mijzelf voor te stellen.

2016 had voor mij niet mooier kunnen beginnen; na in December al enkele keren op het nieuwe kantoor in Bilthoven te zijn geweest om met Matijs in te werken, was op 4 januari dan echt mijn eerste werkdag voor Stichting Tegenkracht. En ik kon direct het diepe in, want in de eerste maand van 2016 kregen we maar liefst 44 nieuwe aanmeldingen van deelnemers voor het sportplan op maat! Wat fijn dat steeds meer mensen de weg naar Stichting

Maa

rtje

de G

root

2

Page 4: Kwartaalbericht 2, 2016

Tegenkracht weten te vinden. En niet alleen de deelnemers. Ook sportbegeleiders en –locaties melden zich meer en meer spontaan aan om onderdeel te worden van ons landelijke netwerk, omdat ze zich verbonden voelen met onze missie en zich in willen zetten voor mensen in hun oncologische revalidatie.

Hoe gaaf is het om deel uit te maken van zo’n mooie club?!

Ik ben getrouwd met Jeroen en moeder van Max en Lotte. Ik hockey al sinds mensenheugenis (niet goed, wel fanatiek), ik hou van het spelletje, maar zeker ook van de gezelligheid en reuring na de wedstrijd. Mijn team is mijn trouwe vriendinnenclub, met sommigen speel ik al mijn halve leven. Naast hockey hou ik ook erg van skiën en snowboarden en ik ga graag naar het huisje van mijn ouders in Friesland om te zeilen. Ik vind het heerlijk om met vrienden in de tuin te zitten met een drankje en de bbq aan terwijl de kinderen verderop in de speeltuin aan het rennen en vliegen zijn.

Ik heb kleine geluksmomentjes als ik onderweg ben met de auto; ik hou van het stukje A6 langs het IJsselmeer (tussen Lelystad en Emmeloord), waar je langs tientallen enorme windmolens

op de dijk rijdt, of het rijden over de Ketelbrug, met rechts het Ketelmeer en links het IJsselmeer met al die boten op het water. Het allermooiste vind ik de bomen vol in bloesem in de lente en de verkleurende bomen in de herfst als je over de Utrechtse Heuvelrug rijdt. Zonnetje erbij en ik ben een blij mens…

Ik heb Event Management in Breda alsmede Cultuur, Organisatie en Management in Amsterdam gestudeerd. De afgelopen jaren heb ik in verschillende rollen bij een organisatie adviesbureau in midden Nederland gewerkt. Mijn opgedane kennis en ervaring wilde ik meer in gaan zetten voor de medemens; iets écht voor een ander kunnen betekenen. Wat een mooi toeval was het dan ook toen ik de mogelijkheid kreeg om als coördinator voor Stichting Tegenkracht aan de slag te kunnen. Voor mij de aangewezen plek om mijn doel te kunnen verwezenlijken; mensen inspireren, stimuleren en ondersteunen tijdens en na hun strijd tegen kanker.

Ik ben er trots op deel uit te maken van Stichting Tegenkracht en kijk ernaar uit mijn bedrage te kunnen leveren!

Maartje de Groot

3

Page 5: Kwartaalbericht 2, 2016

O R G A N I S A T I E

Initiatiefnemer & oprichter

Jelle Wolthuizen †

Ambassadeurs

Leo PeelenKenny van HummelFausto Marreiros

Coördinators Deelnemers

Matijs JansenMaartje de Groot

B2B Coördinator

Anouk Bleekemolen

Vrijwillig bestuur

Voorzitter Peter SmeetsSecretaris Els van DamPenningmeester Marcel GlaserMarketing & fondsenwerving Jorge LabadieErvaringsdeskundige Remon ter Haar

4

Page 6: Kwartaalbericht 2, 2016

De stichting heeft als doelstelling om kankerpatiënten te helpen bij het sporten voor, tijdens of na de behandeling van kanker. Dit doet Tegenkracht door middel van het opstellen en helpen uitoefenen van een sportplan op maat. Via giften en allerlei acties wordt geld ingezameld om het sporten onder professionele begeleiding mogelijk te maken.

Waarom kanker en sport?Sporten tijdens verschillende fasen van kanker kan een positieve bijdrage leveren aan de voorbereiding op en verwerking van operaties, chemotherapie en bestraling.

Onderzoek geeft bovendien aan dat kankerpatiënten die sporten sneller herstellen en sneller re-integreren in het arbeidsproces. Daarnaast wordt de fysieke en mentale weerbaarheid vergroot en kan het de kwaliteit van leven in die zware periode positief beïnvloeden.

Sportplan op maatHet sportplan op maat is een sportmedisch begeleidingstraject van zes maanden. Tegenkracht gaat daarbij uit van de sportwens van de deelnemer. Het sportadvies hangt af van wat de deelnemer wil én kan.

Kosten sportplan op maatAan het sportplan op maat zijn kosten verbonden. Een aantal kosten wordt gedeeltelijk of geheel vergoed door jouw zorgverzekeraar. Worden de kosten niet vergoed, dan kun je aanspraak maken op financiële ondersteuning uit het sportfonds dat Tegenkracht ter beschikking heeft.

STICHTINGTEGENKRACHT

5

Page 7: Kwartaalbericht 2, 2016

DE KOSTEN BESTAAN UIT DE VOLGENDE ONDERDELEN:

1 De kosten van het sportmedische onderzoek. Met ingang van 15 april 2016 vallen de kosten van het sportmedische onderzoek buiten de vergoedingenstructuur van Tegenkracht. Sportgeneeskunde is een erkend medisch specialisme. Dit betekent dat de curatieve zorg van de sportarts vanaf 1 januari 2016 vergoed wordt vanuit de Basiszorg. Tegenkracht adviseert deelnemers om via de huisarts een doorverwijzing te krijgen met een specifieke ‘zorgvraag’. Tegenkracht kan u daarvoor een verwijsbrief aanleveren die u bij uw huisarts kunt aanleveren. Via de doorverwijzing kunnen de kosten van de sportarts vallen binnen de basisdekking van de ziektekostenverzekering.

2 De kosten van sportbeoefening worden door de meeste zorgver-zekeraars vergoed of gedeeltelijk vergoed. Is dat niet het geval of moeten er extra kosten worden gemaakt, dan kan Tegenkracht deze kosten vergoeden.

3 Een eigen bijdrage van de deelnemer voor de

sportbegeleiding indien kosten bij Tegenkracht worden gedeclareerd. Deze bedraagt € 15,00 per week. Dit bedrag wordt mede gevraagd om deelnemers te motiveren een actieve houding aan te nemen gedurende de maanden dat zij het sportplan doen.De deelnemers leveren kopieën van de rekeningen en de overzichten en nota’s van de zorgverzekeraar aan Tegenkracht.

VoorwaardenOm gebruik te kunnen maken van de dienstverlening die Tegenkracht biedt, moet je voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

1. Je bent gemotiveerd om te sporten2. Je bent bereid om een uitgebreid

sportmedische onderzoek te doen3. Je gaat er mee akkoord dat de

desbetreffende sportarts verslag van het uitgebreide sportmedische onderzoek doorstuurt naar Tegenkracht

4. Je bent bereid een eigen bijdrage te betalen.

AanmeldenAls je aan alle voorwaarden voldoet dan kun je het aanmeldingsformulier invullen via onze websitewww.tegenkracht.nl

6

Page 8: Kwartaalbericht 2, 2016

Het sportplan in 6 stappen

STAP 1Aanmelding en intakeEen geïnteresseerde deelnemer meldt zich aan via onze website,www.tegenkracht.nl. Daarna volgt een gesprek met een van de coördinatoren die de inhoud van het sportplan en de benodigde administratieve zaken bespreekt.

STAP 2Afspraak met sportartsEr wordt een afspraak met de deelnemer en de dichtstbijzijnde sportarts gemaakt, voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek en inspanningstest. Het uitgebreide sportmedische onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

STAP 3SportadviesNaar aanleiding van de intake en uitslag van het sportmedische onderzoek stellen wij een sportadvies op.

STAP 4SportlocatieTegenkracht gaat samen met de deelnemer een passende sportlocatie en begeleider zoeken, die zo dicht mogelijk in de buurt is. Tegenkracht heeft een groot netwerk van sportscholen, trainers en gespecialiseerde fysiotherapeuten.

STAP 5Aan de slagGedurende het traject van zes maanden onderhoudt Tegenkracht maandelijks telefonisch of via de mail contact met de deelnemer. Met de sportbegeleider is in ieder geval contact bij het begin van het traject, halverwege en aan het eind van het traject. Daarin wordt de voortgang besproken en kan gewenst het traject aangepast worden.

STAP 6AfrondingAan het eind van het traject volgt een afrondend gesprek met deelnemer en met de sportbegeleider. Het is daarnaast mogelijk om een afsluitend sportmedisch onderzoek af te nemen bij de sportarts, waar het traject ook mee is gestart.

7

Page 9: Kwartaalbericht 2, 2016

v

Tegenkracht leeft van giften, donaties en acties die voor of door Tegenkracht worden opgezet. Vooralsnog is de ondersteuning van de particuliere initiatieven noodzakelijk om gemiddeld 30 tot 40 kankerpatiënten per maand te kunnen helpen. De ondersteuning van de particuliere initiatieven is niet voldoende om ook de financiële ondersteuning te blijven doen. Daarom benadert Tegenkracht het bedrijfsleven. Goed werkgeverschap is onverbrekelijk verbonden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven zijn gebaat bij gemotiveerde, fitte werknemers. Doelstelling is om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden, want een lagere arbeidsproductiviteit kost geld. Een werknemer die kanker krijgt is vaak maanden afwezig en doorloopt daarna een langdurig re-integratieproces.

TEGENKRACHT IN HET BEDRIJFSLEVEN

Kanker en sport

De kans dat een werknemer van u kanker krijgt is aanzienlijk. Het aantal nieuwe kankerpatiënten stijgt al jaren met ongeveer 3% per jaar. In het eerste decennium van de 21ste eeuw is de stijging sterker geweest: 36 %. Dat is een toename van 70.300 naar 105.000 kankerpatiënten per jaar. Naar verwachting zal de groei doorzetten. Gelukkig stijgen de overlevingskansen voor vrijwel alle kankersoorten. Van alle kankerpatiënten geneest nu 61%, vergeleken met het begin van de vorige eeuw, 4%. Daarnaast geeft onderzoek aan dat kankerpatiënten sneller herstellen door te sporten. Mensen die actief revalideren zullen sneller re-integreren in het arbeidsproces.

(bron: Nederlandse Kankerregistratie)

Wat levert het op?

Mensen die actief revalideren met een sportplan op maat kunnen gemiddeld 9 weken sneller aan de slag. Goed voor hen en goed voor de werkgever. De snellere re-integratie van Tegenkracht deelnemers ten opzichte van het landelijk gemiddelde levert werkgevers een besparing van duizenden euro’s op. De kosten van het sportplan op maat zijn in dat geval snel terugverdiend.

8

Page 10: Kwartaalbericht 2, 2016

Wat kost het?

Gemiddeld kost een sportplan op maat € 1.500 - € 1.800. Het pakket bestaat uit:• Sportmedisch onderzoek

• Kosten van sportbeoefening

• Coördinatie- en begelei-dingskosten van de Tegen-kracht organisatie

Als werkgever kunt u garant staan voor het niet vergoede deel van de kosten.

Bedrijfsarts en arbodienst

De coördinatoren van Tegenkracht stemmen het proces voor een sportplan op maat af met de bedrijfsarts en de arbodienst. Tegenkracht heeft een landelijk netwerk van (oncologie) fysiotherapeuten, sportfaciliteiten, trainers en sportmedische adviescentra. Zo kost het de arbodienst weinig tot geen inspanning om dit specifieke stuk begeleiding/re-integratie te bieden.

Resultaat

Het sportplan op maat heeft veel positieve resultaten voor het bedrijfsleven.

• Verbeterde kwaliteit van leven van uw medewerker

• Snellere re-integratie, medewerker kan gemiddeld 9 weken sneller aan de slag

• Minder verstoring van de dagelijkse processen

• Minder managementaandacht

Interesse

Heeft u als werkgever interesse in deze aanpak? Vraag dan het Tegenkracht

werkgevers informatiepakket op

[email protected]

of maak een afspraak met ons.

9

Page 11: Kwartaalbericht 2, 2016

HELPDESKTEGENKRACHT

(vrijwillig)

Dr. Tomas RejdaKlinisch Arbeidsgeneeskundige gespecialiseerd in oncologie Erasmus medisch Centrum

Dr. Goof SchepSportarts Sportmáx, Maxima Medisch Centrum

Drs. Jessica GalSportarts, SMA, Jessica Gal sportartsen

Dr. Michael van der WerveSportarts, Sport Geneeskundige Afdeling (SGA), Rijnland Ziekenhuis

MSc. Martijn M. StuiverFysiotherapeut - klinisch epidemioloog, NKI-AVL

Dr. Ingrid De BackerArts, specialiserend in longgeneeskunde Cansisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

Dr. Simon GoedegebuureSportarts, Sportartsengroep locatie Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Griet van der SlagmolenSportarts, Sportartsengroep locatie Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Mireille Lauret-RoemersOncologiefysiotherapeute en oedeemfysiotherapeute, Oedeem- en oncologiefysiotherapie Utrecht

Drs. Hanna van WaartOnderzoeker - bewegingswetenschapper, NKI - AVL

Drs. Anneke PalsmaVoedingsdeskundige/sportdiëtist, Palsma Sportvoedingsadviesbureau

De helpdesk van Tegenkracht is een

groep oncologie- en sportspecialisten die vanuit verschillende

invalshoeken complexe vragen over

de sportmedische begeleiding van

oncologiepatiënten kunnen beantwoorden.

De helpdesk is opgezet om vragen

te beantwoorden die Tegenkracht krijgt van

sportbegeleiders die de Tegenkracht deelnemers

begeleiden en vragen van de deelnemers zelf die aan het sporten zijn.

10

Page 12: Kwartaalbericht 2, 2016

- Tegenkracht heeft sinds de oprichting 1448 (ex)kankerpatiënten geholpen aan een sportplan op maat.

- Tegenkracht werkt met 74 sportartsen verdeeld over heel Nederland.- Tegenkracht heeft een actieve vrijwillige helpdesk met 11 specialisten op het

gebied van de oncologische revalidatie.- Tegenkracht werkt momenteel met 599 sportbegeleiding locaties verdeeld over

heel Nederland.

1448PATIËNTEN GEHOLPEN

74SPORTARTSEN

11HELPDESK SPECIALISTEN

599SPORTBEGELEIDERS

TEGENKRACHT! DE AANTALLEN

11

Page 13: Kwartaalbericht 2, 2016

-47 graden CelsiusOp 2 januari om 09:55 startte team Knopper, bestaande uit Franka Bos en Rakinah Buttner hun ScanCovery Trial avontuur. In totaal heeft het dames duo in 8 dagen ruim 7000 km. afgelegd, kriskras door Scandinavië met een recordtemperatuur van -47 graden Celsius! In de autotoertocht zaten twee oorspronkelijk 24 uurs etappes die uiteindelijk beide 30 uur duurde. De overige nachten konden gelukkig worden doorgebracht in hotels. Het midden van de week kende een rustdag, waarbij activiteiten

SCANCOVERYTRAIL 2016 VOOR

TEGENKRACHT!

ScanCoveryTrail is een autosportevenement, geen wedstrijd maar een toertocht, maar niet zomaar een toertocht! 8 dagen kriskras door Scandinavië, ruim 6500 km en dat onder omstandigheden met veel sneeuw en temperaturen tot wel -40 graden Celsius!

12

Page 14: Kwartaalbericht 2, 2016

op het programma stonden zoals een huskytoer en een rit op de sneeuwscooter.

Onderweg hebben de dames een hoop gezien, meegemaakt en vooral ook gelachen. De tweede dag bijvoorbeeld. Het thuisfront had namelijk het idee dat er iets niet helemaal klopte aan de route die Rakinah en Franka reden:

HandpressoDe coördinaten waren ingetikt en het leek een goed moment om de ‘handpresso’ (koffiezetapparaat voor in de auto) uit te proberen. Helemaal

zen en genietend van de koffie waren Rakinah en Franka lekker om zich heen aan het kijken. “Mooi hier hè?” “Ja, super!”. Nog wat fotootjes gemaakt..

Ondertussen wat gepling op de telefoon, wat Facebook berichten.. “Zal ik dan nu toch maar eens gaan kijken?” Was er een foto binnen gekomen met daarop te zien dat alle andere deelnemers rechtsaf waren gegaan en team Knopper als enige linksaf!! De bergen in! Oeps! Stress! Ondanks de achterstand van 1,5 uur zijn de dames die dag alsnog als 28e binnen gekomen!

Noordkaap!Dag 4 stond in het teken van het uiteindelijke doel van de reis: het bereiken van de Noordkaap! Een rit door een maanachtig landschap, waarbij sneeuwstormen getrotseerd zijn, om vervolgens te kunnen genieten van een adembenemend uitzicht.

13

Page 15: Kwartaalbericht 2, 2016

Eenmaal weer onderweg, richting Levi, werd het steeds kouder en bereikte de meter temperaturen tot ver onder de -40 graden Celsius. Tijdens de nacht van de 24-uurs etappe weerhield dit de meiden er niet van om service te verlenen aan een ander team dat van de weg af was geraakt.

De dag die volgde stond in het teken van rust. Er waren een aantal activiteiten gepland waaraan men kon deelnemen, zoals een huskytoer en

sneeuwscooter rijden. Die activiteiten zorgden er echter wel voor dat de auto ’s ochtends niet was gestart. Dit had als gevolg dat om 17:00, toen de dames terugkeerden van een mooie dag, de auto met geen mogelijkheid wilde starten. Na een hoop kansloze pogingen (waaronder startkabels, boosters en van een heuvel af laten rollen) is de bevroren auto uiteindelijk, met hulp van andere teams, naar een verwarmde garage gesleept. De volgende morgen kreeg het team de auto zonder problemen gelukkig weer aan de praat!

TerugreisVanaf Levi in Finland begon team Knopper aan haar terugreis via Zweden, Denemarken en Duitsland. De volledige ScanCovery Trial deelnemers karavaan is in een Grand Finish feestelijk ontvangen in Hengelo

door alle thuisblijvers en volgers. Ook de dames van team Knopper werden blij verrast door de aanwezigheid van hun familie.

14

Page 16: Kwartaalbericht 2, 2016

Opbrengst voor Tegenkracht!Met de reis heeft team Knopper voor stichting Tegenkracht binnen een maand het fantastische bedrag van €1035,- opgehaald. De spinningmarathon, mede mogelijk gemaakt door David Lloyd Utrecht, heeft zelfs een bedrag van €400,-

opgeleverd! De rest zijn individuele donaties

geweest. Dit getuigt van een geweldig medeleven voor zowel het avontuur van de dames als de uitdaging die

sporters met kanker dagelijks moeten

aangaan!

15

Page 17: Kwartaalbericht 2, 2016

In januari 2015 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik weet nog dat ik dacht, dit gaat niet over mij, ik ben nooit ziek. Maar helaas, het ging wel over mij en ook al voelde ik mij helemaal niet ziek, ik was het wel. Lichtpuntje was dat we er vroeg bij waren. De tumor was klein en er bleken geen uitzaaiingen te zijn. Er was helaas ook een minpuntje. De tumorkenmerken bleken zodanig dat ik naast een operatie en bestraling ook aan de chemo moest en dat was een behoorlijke tegenvaller.

De chemo begon in maart met 4 intensieve kuren. In het ziekenhuis was me aangeraden zoveel mogelijk in beweging te blijven. Dit zou me helpen de chemo beter te verdragen. Gedurende die eerste kuren wandelde ik iedere dag minstens een uur. Tijdens zo’n wandeling werd ik aangesproken door een jongen op skeelers. Hij vertelde me dat hij zelf ook kanker had en dat hij met hulp van Stichting Tegenkracht aan het sporten was. Ik was onder de indruk van zijn verhaal maar vooral van zijn enthousiasme.

BORSTKANKER, MIJN VERHAAL

Toen ik thuis kwam heb ik me direct aangemeld bij Tegenkracht en toen ging het balletje heel snel rollen. Ik kwam via FysioMed in contact met Nienke den Os. Na een intake gesprek werd al snel besloten dat ik graag in het Amsterdamse Bos wilde sporten in plaats van in een sportschool. We hebben dit overlegd met Tegenkracht en zij vonden dit een prima plan. Sporten op maat is tenslotte voor ieder mens anders.

Ik kan me de eerste training nog heel goed herinneren. Nienke stelde voor te wandelen en ik dacht alleen maar. “Wandelen? Sorry hoor, maar ik wil rennen.” “Ok”, zei ze, “dan starten we met 2 minuten rennen.” En ik dacht,

16

Page 18: Kwartaalbericht 2, 2016

“2 minuten.. die meid is niet goed geworden.” Ik begon en eigenlijk voelde ik meteen al dat die 2 minuten nog wel eens een hele uitdaging zou kunnen worden. Ik was dan ook kapot. Niet alleen fysiek, ik had gewoon lood in mijn benen maar ook mijn conditie was ver te zoeken. In 2 maanden tijd was ik volledig onderuit gehaald door de chemo en ik had nog bijna 4 maanden chemo te gaan.

In die periode is het niet gelukt om boven die 2 minuten uit te komen en dat vond ik heel moeilijk om te accepteren. Ik wilde heel graag ergens naar toe werken, mezelf een doel stellen. Nienke heeft me doen beseffen dat ik niet zoveel van mezelf hoefde te vragen, dat het feit dat ik aan sport deed, tijdens de chemo, al een prestatie op zich was.Ik bleef op 2 minuten, ik ging niet verder achteruit, dus eigenlijk moest ik dit zien als vooruitgang.Na de chemo kwam er nog de bestraling en toen, begin september, was ik helemaal klaar met alle behandelingen.Na al die chemo was ik echt op m'n 'all time low'. Maar ik dacht, nu kan het herstel beginnen want

slechter dan dit wordt het niet.Ik ging met volle moed aan de slag. Eind oktober begon ik ook weer heel rustig aan met werken en ondanks dat dit me best tegenviel ging ik toch vooruit met rennen. Ik kon inmiddels alweer 5 minuten achter elkaar rennen en daarna al snel 6, 7 en 8 minuten. Dus ondanks dat het werk me tegenviel, ik daar moe van was, me slecht kon concentreren en dacht dat het maar niet op schoot, liet de sport juist het tegenovergestelde zien. Ik ging wel degelijk vooruit. Langzaam, dat wel maar het ging wel.Dat kreeg zo z'n eigen werking op mij. Ik keek naar mijn renprestatie en leidde daar vervolgens mijn algehele herstel aan af. Voor mij werkte dat heel goed en het had resultaat!

Want begin december heb ik weer voor het eerst een half uur achter elkaar kunnen rennen en dat was echt een super vet moment.

Mijn laatste training met Nienke hebben we dan ook kunnen afsluiten met het 5km rondje in het Amsterdamse bos.Een mooiere afsluiting had ik me niet kunnen wensen.

17

Page 19: Kwartaalbericht 2, 2016

Conclusie

Ik denk met zekerheid te kunnen zeggen dat ik nooit zo snel zou zijn hersteld als ik niet gesport zou hebben tijdens mijn behandeling. Ik denk dat het misschien zelfs nog beter zou zijn gegaan als ik direct was begonnen en niet pas na 2 maanden.

Nienke heeft ervoor gezorgd dat ik de deur uit kwam en dat ik minimaal 2 uur per week buiten aan het sporten was. Ook al voelde ik me nog zo beroerd en had ik geen energie, ik ging toch en achteraf voelde ik me altijd beter.

Naast het rennen deden we oefeningen om m'n spieren weer wat meer kracht te geven en m'n lijf wat soepeler te maken. We deden yoga en maakten gebruik van de bankjes, trappetjes, takken, boomstammen en al dat het bos te bieden heeft. Het was onze 'speeltuin'.

Na een uurtje in het bos voelde ik me weer opgeruimd in m'n hoofd en kon ik er weer even tegenaan.

Het sporten, en de gesprekken tussen de oefeningen door, hebben me dan ook zonder twijfel geholpen het vertrouwen terug te krijgen in m'n lijf, dat alles goed is en vooral dat het goed blijft.

Ik dank Stichting Tegenkracht dat ze mij deze kans geboden hebben en ik dank Nienke voor haar professionele benadering in combinatie met haar enorme enthousiasme en positiviteit.

Het heeft mij enorm geholpen en ik hoop dat mijn verhaal andere mensen enthousiast heeft gemaakt om vooral te gaan sporten tijdens de behandelingen en niet te wachten tot daarna.

18

Page 20: Kwartaalbericht 2, 2016

Gelukkig kunnen we vaststellen dat veel van de mensen die wij hebben begeleid de draad van leven, werken en sporten hebben opgepakt.

Middels dit artikel wenden wij ons speciaal tot de oud-deelnemers die actief zijn in het arbeidsproces. Wij zoeken namelijk werkgevers die zich willen aansluiten bij de bestaande reeks bedrijven zoals Pon, PepsiCo, Delta Lloyd, Countus en Rabobank. Deze bedrijven hebben ‘ja’ gezegd tegen het Sportplan, zij stellen zich garant voor de kosten van het begeleidingstraject voor hun werknemers.

Wij hopen altijd dat oud-deelnemers automatisch een beetje onze ambassadeurs worden voor het product dat Tegenkracht biedt. Als geen ander kunt u vertellen wat het Sportplan voor u betekend heeft, hoe het geholpen heeft in het proces van kankerbehandeling en revalidatie. En wat voor baat u er bij heeft gehad.

Wij willen u vragen mee te denken hoe we meer werkgevers ‘aan boord’ kunnen krijgen, en dat begint meestal het meest gemakkelijk in de eigen werkomgeving.

Als u een ‘opening’ weet te maken bij uw werkgever, heel graag. Waar nodig komen wij het verhaal toelichten. Mail of bel ons gerust.

OUD-DEELNEMERS:U KUNT ONS HELPEN

19

Page 21: Kwartaalbericht 2, 2016

ACTIES VOOR TEGENKRACHT

ACTIES DIE KOMEN GAAN:

Hardloopavond4daagse 23-26 mei 2016

De Hardloopavond4daagse is een loop van ongeveer 5 of 10 km, 4 avonden achter elkaar, en is in 2014 voor het eerst georganiseerd. Na 4 avonden heb je dan een (halve) marathon gelopen. In 2014 en 2015 hebben rond de 130 deelnemers meegedaan (alleen 4 x 10 km).

In de editie van 2016 bestaat voor het eerst de mogelijkheid om 4 x 5 km te lopen! De loop is van maandag 23 mei t/m donderdag 26 mei, en zal starten vanaf de hockeyclub AHC IJburg in het Diemerpark. Ook nieuw zijn de clinics ter voorbereiding op de Hardloopavond4daagse. De Hardloopavond4daagse is geïnspireerd door en heeft de zelfde sfeer als de reguliere avond4daagse.Een prestatieloop dus voor mensen die goed tot redelijk goed een 5 of 10 km kunnen lopen, maar dat in de regel niet 4 avonden achter elkaar doen.

De Hardloopavond4daagse is geen officiële wedstrijd, wel is er tijdwaarneming. De Hardloopavond4daagse steunt Stichting Tegenkracht.

Vragen? Mail naar [email protected]

Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.hardloopavond4daagse.nl

20

Page 22: Kwartaalbericht 2, 2016

ICAN Amsterdam = een Olympische of halve triatlon 26 juni 2016

Deelnemers kunnen kiezen uit een `Olympische’ triatlon (1,5 km zwemmen, 45 km fietsen, 10 km lopen) of een halve triatlon (1,9 km zwemmen, 90 km fietsen, 21 km lopen). Ouderkerk aan de Amstel, het Amstelpark en de Amstel maken onder meer deel uit van het parcours.

Meer informatie op www.icantriathlonamsterdam.com

Tegenkracht is dit jaar één van de goede doelen. Ben jij deelnemer en wil jij graag een steentje bijdragen aan Tegenkracht? Mail naar [email protected] en we maken voor jou een actiepagina aan om relatief makkelijk sponsorgelden binnen te halen.

Dam tot Dam loop 2016 18 september 2016

De Dam tot Damloop is meer dan alleen een hardloopwedstrijd over 5 of 10 Engelse Mijl. De 250.000 toeschouwers maken er samen met de 50.000 deelnemers ieder jaar één grote happening van. Na de start op de Prins Hendrikkade volgt al snel het kippenvelmoment in de IJtunnel. Vervolgens word je via de versierde straten in Amsterdam-Noord door de opzwepende muziek en vele enthousiaste aanmoedigingen gedragen richting de finish in Zaandam. Tegenkracht heeft 10 startplekke beschikbaar op de 5 Engelse mijl en 10 startplekken op de 10 Engelse mijl.

21

Page 23: Kwartaalbericht 2, 2016

Je krijgt: • Startnummer voor de 5 of 10 mijl • Loopshirt van Tegenkracht • Een startplek in het vak vlak achter de wedstijdlopers• Een eigen actiepagina om sponsorgelden te kunnen werven• Een onvergetelijke ervaring.

Wij vragen: • 500 euro sponsorgeld op te halen

Interesse?: • Mail naar [email protected]

Lopen tegen kanker 9 oktober 2016

De Stichting Lopen Tegen Kanker is er om de strijd aan te gaan tegen kanker en om mensen die getroffen zijn door kanker te steunen. Lopen is uiteraard de kernactiviteit van de Stichting Lopen Tegen Kanker. Ieder jaar op de eerste of tweede zondag van oktober zijn er:

• een wandeltocht van 8 a 10 km• een gezinsloop (2km)• 2 recreatielopen met tijdswaarneming van 5km en 10km.

De start is in Warmond. De afgelopen jaren heeft de 10km de kernen van Sassenheim en Voorhout aangedaan. In 2016 zal de loop plaatsvinden op zondag 9 oktober. Ook dan zal de eerste loop rond 10.00u van start gaan. Centrale plek van de Loop is Sporthal de Geest, De Geestlaan 27 te Warmond. Eén van de goede doelen is wederom Stichting Tegenkracht. Meer informatie op www.lopentegenkanker.nl

Uiteraard loopt Tegenkracht zelf ook mee, wil je daar graag bij aansluiten? Mail naar [email protected]

22

Page 24: Kwartaalbericht 2, 2016

´Prehabilitatie´, gedefinieerd als interventies tussen het tijdstip van het stellen van de diagnose en het begin van de behandeling, kan bij kankerpatiënten leiden tot verlaging van het risico en de ernst van complicaties van behandeling, en tot verbetering van fysieke en mentale gezondheid van de patiënt. Er zijn internationale publicaties over dit onderwerp in vooraanstaande bladen verschenen.

In Nederland wordt door artsen van o.a. het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven gekeken naar dit onderwerp. Specifiek naar de groep darmkankerpatiënten. De praktijk laat zien dat mensen na de diagnose vaak de neiging hebben om de tijd tot aan de behandeling volledig passief te blijven.

PREHABILITATIE BIJ KANKER

De periode voorafgaand aan de oncologische ingreep (in vrijwel alle gevallen betreft dat een chirurgische ingreep) kan juist gebruikt worden om met de patiënt te werken aan verbetering van de voeding, actief te bewegen en te stoppen met roken. Die drie aspecten blijken een grote positieve invloed te hebben op het herstel na de operatie. Artsen zien het aantal complicaties teruglopen, naarmate de patiënt zich beter voorbereidt d.m.v. bovenstaande zaken.

Tegenkracht is gevraagd mee te denken bij het project dat in het Maxima gaat lopen. Want ook na de oncologische behandeling moet er een ‘vervolg’ gegeven kunnen worden aan het bewegen. En daar is het Sportplan op maat perfect voor geschikt.

23

Page 25: Kwartaalbericht 2, 2016

Naast het opzetten of initiëren van een acties voor Tegenkracht kan je ook donateur worden of een gift geven. Donateur van Tegenkracht ben je al vanaf 7,50 per maand. Een bedrag dat je maandelijks, per kwartaal, half jaar of jaarlijks kunt laten afschrijven.

Uiteraard is het geven van een gift ook een optie. Tegenkracht heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beoogde Instelling) en daarmee zijn giften boven de 60 euro fiscaal aftrekbaar. Donateur worden of een gift geven?

Mail naar [email protected]

WORD DONATEUR VAN TEGENKRACHTOF GEEF EEN GIFT

24

Page 26: Kwartaalbericht 2, 2016

In 2013 kreeg ik de diagnose Lymfeklierkanker, vele onderzoeken, operaties, immunotherapie en chemo’s volgde. Nu, na mijn behandelingen en revalidatie, wil ik andere (ex)kankerpatiënten helpen door mijn kennis en ervaringen te delen.

Graag wil ik het dit keer hebben over vitamines en mineralen in relatie tot o.a. vermoeidheidsklachten. Ik verbaas me er namelijk steeds over dat wanneer je als (ex)kankerpatiënt bij de (huis)arts komt met klachten zoals vermoeidheid er niet verder gekeken wordt.

Als snel krijg je van je arts te horen dat de klachten die je hebt erbij horen. Terwijl je met dezelfde klachten, zonder je kanker verleden, bij de huisarts meteen een bloedonderzoek krijgt. En ja, het feit dat je kanker hebt (gehad), dat je behandelingen hebt ondergaan zoals chemo en bestralingen zorgt voor mentale en fysieke vermoeidheid. Maar wanneer je dan ook niet de juiste vitamines en mineralen binnen krijgt, dan heb je een dubbel probleem.

Ziek zijn en herstellen van ziekte kost veel energie. Je lichaam moet cellen herstellen die behandelingen zoals chemotherapie

VITAMINES EN MINERALEN VOOR OPTIMAAL HERSTELDoor Roos den Ouden

en bestraling kapot hebben gemaakt. Menopauze en hormoontherapie zorgen er ook voor dat je vermoeider voelt en je lichaam meer behoefte heeft aan bepaalde vitamines en mineralen.

Naast dat je mentaal met een hoop dingen zit, bijvoorbeeld bang bent dat de kanker terugkomt, je je afvraagt of je nog wel de oude wordt, je het lastig vindt dat je er anders uitziet dan voor je ziek werd, en nog meer zaken welke energie kosten, ben je ook nog steeds bezig met je fysieke herstel. Daar heb je de juiste voeding, vitamines en mineralen voor nodig.

Ik heb de belangrijkste vitamines en mineralen op een rijtje gezet waar mensen in het algemeen al vaak tekort in hebben, en een aantal specifiek omdat je een behandeling tegen kanker hebt gehad.

25

Page 27: Kwartaalbericht 2, 2016

VITAMINE B12Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vooral bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel en daar zijn de effecten van een tekort aan vitamine B12 vaak het eerst te merken.

Vitamine B12 beschermt onze hersencellen en beïnvloedt onze geestelijke gesteldheid.

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot:• depressieve gevoelens• vermoeidheid• slaaptekort• concentratiestoornissen• stemmingswisselingen• spierzwakte• tintelende ledematen• bloedarmoede

Een vitamine B12-tekort geeft op den duur neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten.

In veel chemotherapieën worden middelen gebruikt die de zenuwen aantasten. Vaak worden de klachten zoals tintelingen in ledematen of een dof gevoel in handen en voeten daarom toegeschreven aan het gebruik van deze middelen. Soms terecht maar niet altijd.

Het gebruik van maagzuurremmers vermindert de opname van vitamine B12. Om vitamine B12 op te kunnen nemen in de darm is er een stof uit je maagsap nodig. Wanneer je dus minder maagsap aanmaakt door medicatie, of doordat je een operatie hebt gehad aan je maag, dan kun je wel voldoende vitamine B12 binnen krijgen, maar dan kun je het niet opnemen.

Ook stress, ontstekingen (maag en/of darmen), en andere medicijnen kunnen zorgen dat vitamine B12 onvoldoende wordt opgenomen.

Een groep die extra vatbaar is voor een tekort aan B12 zijn vegetariërs en veganisten. Je krijgt vitamine B12 normaal binnen door voedingsmiddelen van dierlijke afkomst te eten. Vitamine B12 komt namelijk voor in de grond. En sinds wij onze groentes goed wassen, zit daar geen grond en dus vitamine B12 in.

Vitamine B12 supplementen kun je krijgen in verschillende vormen. Onder andere tabletten die je moet doorslikken, spray’s voor onder je tong en zuigtabletten. Wanneer je vitamine B12 niet goed kunt opnemen door medicatie of andere problemen, is een spray of zuigtablet aan te bevelen. Dan wordt de B12 namelijk (gedeeltelijk) door je slijmvliezen in je lichaam opgenomen.

26

Page 28: Kwartaalbericht 2, 2016

VITAMINE D3Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid. Het verhoogt bijvoorbeeld de opname van kalk in de botten waardoor vitamine D van belang is voor behoud van sterke botten, maar ook voor sterke tanden. Vitamine D is belangrijk voor een normale spierwerking. Daarnaast draagt vitamine D bij aan de weerstand. Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem, stimuleert de spierfunctie en speelt een rol bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen.

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot:• vermoeidheid• lusteloosheid• spierpijn• spierkramp• bloedend tandvlees

We kunnen onder invloed van Uv-straling uit zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Cholesterol vormt hiervoor de grondstof. In de herfst en winter blijkt de lichaamseigen vitamine D-aanmaak echter bijzonder laag te zijn. Maar in onze Hollandse zomers maken we over het algemeen nog te weinig vitamine D aan, zeker wanneer je je huid wat meer bedekt om pigmentvlekken of reactie op medicatie wilt verminderen.

MAGNESIUMMagnesium is één van de belangrijkste mineralen die ons lichaam nodig heeft. Magnesium helpt tegen vermoeidheid, draagt bij tot de normale werking van zenuwen en spieren en bevorderd onder andere onze stofwisseling. Magnesium zorgt voor sterke botten en een goed gebit. En je hersenen hebben magnesium nodig voor je geheugen en concentratie.

Daarnaast reguleert dit mineraal het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam. Een heel belangrijk mineraal dus.

Magnesium kan je eigenlijk niet los zien van Calcium. Je moet namelijk een juiste verhouding calcium/magnesium binnen krijgen. De goede verhouding tussen calcium en magnesium is 2:1.

Wanneer je (vervroegd) in de menopauze komt is het sowieso goed om calcium bij te slikken. Een supplement waar beide in zitten kan dan een oplossing zijn.

Magnesium komt vooral voor in granen, noten, bonen en groene groenten. Helaas bevatten onze voedingsmiddelen steeds minder vitamines en mineralen door verarming van de bodem.

27

Page 29: Kwartaalbericht 2, 2016

Hierdoor krijgen we meestal te weinig magnesium binnen en kunnen er klachten ontstaan zoals:

• vermoeidheid• lusteloosheid• spierkrampen• rusteloze benen• prikkelbaarheid

Je kunt kiezen om magnesium in de vorm van een tablet te nemen, maar je kunt ook kiezen om dagelijks magnesiumolie te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan op je kuiten smeren. Je moet na het intrekken wel douchen want het blijft een beetje plakkerig.

Wat nog veel fijner is, is jezelf verwennen met een voetenbad met magnesiumvlokken. Dit kost natuurlijk wel wat meer tijd dan het innemen van een pil. Maar het is zeer ontspannend en sowieso heerlijk voor je voeten.

Overdosering door inname van voedingssupplementen kan leiden tot maag-, buik- en darmklachten. Het gebruik van natuurlijke magnesium is aan te bevelen boven chemisch gemaakte stoffen. Natuurlijke magnesium wordt veel beter opgenomen dan zijn chemische broertje.

Het smeren met magnesiumolie of opname uit een magnesium(voeten)bad leidt zelden tot overdosering. Dit is eigenlijk

altijd de natuurlijke vorm van magnesium die hiervoor gebruikt wordt.

VITAMINE B11 (FOLIUMZUUR)De meeste mensen kennen Vitamine B11 of Foliumzuur als een vitamine die belangrijk is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Daarnaast wordt Vitamine B11 ook wel aangeraden voor mensen waarbij er klachten zijn aan de handen en voeten door aantasting van de zenuwen (bijvoorbeeld door chemotherapie).

Een langdurig tekort kan leiden tot:• vermoeidheid• bloedarmoede• gewichtsverlies• verminderde eetlust

Normaal zal er niet snel een tekort optreden van vitamine B11. Maar wanneer het maag-darm-stelsel aangetast wordt door bijvoorbeeld chemotherapie is de opname in de darmen vaak verminderd.

Vitamine B11 is in het menselijk lichaam nodig voor de vorming van gezond zenuwstelsel, de vorming van rode bloedcellen (vervoer zuurstof) en de vorming van witte bloedcellen (afweer).

Wanneer je Vitamine B11 gaat slikken is het erg aan te raden om ook Vitamine B12 te gebruiken. Deze 2 vitamines hebben namelijk een grote wisselwerking op elkaar.

28

Page 30: Kwartaalbericht 2, 2016

JODIUMJodium is een mineraal die belangrijk is voor het juist functioneren van je schildklier. Het is een belangrijk onderdeel van schildklierhormonen die onder meer het tempo van de stofwisseling in het lichaam reguleren.

Een te lage inname van jodium kan leiden tot

• depressieve gevoelens• vermoeidheid• koude handen en voeten• droge huid en haren• haaruitval• spierpijn en spierkrampen• geheugenverlies• concentratiestoornissen• onverklaarbare gewichtstoename

In onze voeding zit van nature niet veel jodium. Vandaar dat bakkers zogenaamd bakkerszout gebruiken. Aan dit bakkerszout is jodium toegevoegd. Verder hebben wij gejodeerd keukenzout.

Wanneer je 6 sneetjes brood per dag eet dan kom je aan je dagelijkse jodium behoefte. Maar wanneer je zelf brood bakt of biologisch brood koopt, dan zit hier onvoldoende jodium in.

In landen waar het heel normaal is om zeewier te eten, krijgen de mensen voldoende jodium binnen. Zeewier is namelijk bij uitstek een bron van jodium.

Wanneer je nu zeewier droogt en maalt, dan kun je er ook pillen van maken. Zo zijn de meeste jodium voedingssupplementen gemaakt van kelp (is een zogenaamd blaaswier)

BLOEDONDERZOEKWanneer je wilt weten hoe het met de waardes van de vitamines in jouw bloed is, kun je bloedonderzoek laten doen via je huisarts of specialist. Wanneer je aangeeft dat je het wilt laten controleren in verband met je klachten gaan de meeste artsen wel akkoord.

Sowieso interpreteren artsen een bloeduitslag verschillend. Er wordt gekeken naar gemiddelde normaalwaardes. Elk laboratorium heeft zijn eigen gemiddelde normaalwaardes. Het beste is om naar de daadwerkelijke meetwaardes te vragen.

LET OP:Voor alle vitamine-, en mineralen-suppletie geldt: wanneer je nog in je behandeling bent, overleg dan met je arts. Sommige vitamines en mineralen verstoren de werking van medicatie. Ook wanneer je nierfunctie (nog) niet optimaal is, overleg dan het gebruik van voedingssupplementen met je arts.

29

Page 31: Kwartaalbericht 2, 2016

Wilt u ook graag een steentje bijdragen aan Tegenkracht, stichting kanker en sport? Sport je graag? En ben je op zoek naar een sportshirt, broek, pet, jas, wielerkleding of polsbandje? Geef aan wat je wensen zijn en wij bestellen graag wat u wenst en drukken daar het logo van Tegenkracht op waar u dat wilt.

Zie de webshop opwww.tegenkracht.nl welke items al te koop zijn. Maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden, zoals handdoeken, zweetbandjes en nog veel meer.

WEBSHOPTEGENKRACHT

TEGENKRACHT ARTIKELEN

Hardlopen

Wielrennen

Polsbandjes Tegenkracht

30

Page 32: Kwartaalbericht 2, 2016

TEAMS VOOR TEGENKRACHT

Sport jij in teamverband? En willen jullie dat doen voor Tegenkracht? Neem een voorbeeld aan het Avanti Tegenkracht tafeltennis team en speel met het logo op jullie shirt voor Tegenkracht. Uiteraard is het mogelijk om shirts en/of broeken te bedrukken voor jullie team of club, of dat nu tafeltennis, voetbal of volleybal is, alles is mogelijk, we horen het graag.

Tegenkracht Avanti Tafeltennisteam

TEGENKRACHT:

Het verhaal van Jelle WolthuizenNaast de bovengenoemde items die te koop zijn in de webshop van www.tegenkracht.nl is ook het boek “Tegenkracht, het verhaal van Jelle Wolthuizen” te koop. Het boek is het verhaal van Jelle Wolthuizen de oprichter en initiatiefnemer van de stichting. Lees in dit boekwerk de beweegredenen en “Tegenkracht” van Jelle Wolthuizen.

n

31

Page 33: Kwartaalbericht 2, 2016

Deelnemers Coördinators:Matijs JansenMaartje de Groot

B2B Coördinator:Anouk Bleekemolen

Postadres:Postbus 11118001 BC Zwolle

Bezoekadres:Terrein Berg en BoschProfessor Bronkhorstlaan 10 (gebouw 26)3723 MB Bilthoven

telefoonnr:06-48525048 (Matijs Jansen)06-19670640 (Maartje de Groot)06-46388117 (Anouk Bleekemolen)

email:[email protected]

internet:www.tegenkracht.nl

bankgegevens:Rabobank, Driebergen - RijsenburgIBAN: NL04RABO 0.11.57.85.779

Uitgever:Binnenhof Projecten B.V.

De uitgever is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de advertenties. Niets uit de advertenties mag worden gekopieerd en/of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Tegenkracht is de mensen en bedrijven heel dankbaar voor het plaatsen van de advertenties. Met de brochure bereiken wij een breed publiek en na elke verspreiding melden zich ook veel (ex)kankerpatiënten bij Tegenkracht voor het Sportplan op Maat. Zonder deze advertentieplaatsers is het drukken en verspreiden van het kwartaalbericht een kostbare investering. Investeringen die Tegenkracht te allen tijde probeert te vermijden. Tegenkracht probeert elke binnengekomen of niet uitgegeven Euro om te zetten in sportmogelijkheden voor kankerpatiënten. Ook jullie leveren daarin een belangrijke bijdrage, advertentieplaatsers, bedankt!

DANK

32