Kw hgcl jaarverslag 2013

4
JAAROVERZICHT ‘13 WIJ WERKEN AAN UW TOEKOMST WWW.WIJWERKENAANUWTOEKOMST.BE DE KRINGWINKEL WEST-LIMBURG - HERGEBRUIKCENTRUM LIMBURG EEN NIEUWE STRATEGIE… EN CONCRETE DOELEN De laatste strategische oriëntatieronde van de organisatie dateerde van 2009. Hoog tijd dus om in een snel evoluerende omgeving even stil te staan en tijd vrij te maken voor het bepalen van nieuwe strategische keuzes. We vertaalden deze keuzes in concrete doelen voor 2017. Deze doelen komen verder in dit jaarverslag aan bod in de vorm van bouwstenen om op vier grote terreinen te ‘werken aan de toekomst’: Materialenkringlopen: Meer en meer komt de roep om initiatieven te ontwikkelen waarbij de materialenkringlopen gesloten worden. Hier liggen nog heel wat mogelijkheden voor de organisatie naar inzameling, verdere uitsortering of demontage tot op grondstofniveau. Potentieel: Op vlak van hergebruik en het begeleiden en tewerkstellen van kansengroepen ligt er nog heel wat potentieel in het verzorgingsgebied. We merken vooral mogelijkheden in de gemeente Beringen en in de buitengebieden (Halen en Herk-de-stad). Partnerschappen: De toekomst van de organisatie ligt in samenwerken. We willen actief inzetten op mogelijkheden met betrekking tot nieuwe of het verder uitbouwen van bestaande partnerschappen. Profilering: De organisatie telt ruim 200 medewerkers en is actief op diverse terreinen. Er is nood aan acties om de organisatie in zijn geheel en via de diverse facetten van de werking gekend te maken bij het grote publiek en mogelijke partners.

description

 

Transcript of Kw hgcl jaarverslag 2013

Page 1: Kw hgcl jaarverslag 2013

Jaa

ro

ver

zic

ht

‘13

WIJWERKEN

AAN UW

toEKomst

www.wiJwerkenaanuwtoekomst.be

dE KRINgWINKEl WEst-lImbURg - hERgEbRUIKcENtRUm lImbURg

EEN NIEUWE stRAtEgIE… EN coNcREtE doElENDe laatste strategische oriëntatieronde van de organisatie dateerde van 2009. Hoog tijd dus om in een snel evoluerende omgeving even stil te staan en tijd vrij te maken voor het bepalen van nieuwe strategische keuzes. We vertaalden deze keuzes in concrete doelen voor 2017. Deze doelen komen verder in dit jaarverslag aan bod in de vorm van bouwstenen om op vier grote terreinen te ‘werken aan de toekomst’:

materialenkringlopen: Meer en meer komt de roep om initiatieven te ontwikkelen waarbij de materialenkringlopen gesloten worden. Hier liggen nog heel wat mogelijkheden voor de organisatie naar inzameling, verdere uitsortering of demontage tot op grondstofniveau.

Potentieel: Op vlak van hergebruik en het begeleiden en tewerkstellen van kansengroepen ligt er nog heel wat potentieel in het verzorgingsgebied. We merken vooral mogelijkheden in de gemeente Beringen en in de buitengebieden (Halen en Herk-de-stad).

Partnerschappen: De toekomst van de organisatie ligt in samenwerken. We willen actief inzetten op mogelijkheden met betrekking tot nieuwe of het verder uitbouwen van bestaande partnerschappen.

Profilering: De organisatie telt ruim 200 medewerkers en is actief op diverse terreinen. Er is nood aan acties om de organisatie in zijn geheel en via de diverse facetten van de werking gekend te maken bij het grote publiek en mogelijke partners.

Page 2: Kw hgcl jaarverslag 2013

mEER INzAmElINg, mEER hERgEbRUIK, mEER KlANtEN, …

tEvREdEN mEdEWERKERs

bUdgEtvRIENdElIJK KRINgWINKElEN

begin 2013 organiseerden we een grootscha-lige, anonieme tevredenheidsmeting onder alle medewerkers. 147 van de 200 medewerkers beantwoordden de uitgebreide vragenlijst op-gebouwd rond 4 arbeidsthema’s (de 4 A’s): Ar-beidsomstandigheden, Arbeidsvoorwaarden, Arbeidsrelaties en Arbeidsinhoud.

De lat lag hoog. Alle onderwerpen die minder dan 80% tevredenheid scoorden, wilden we aandacht geven. Van de 91 vragen kregen er 70 een score van minstens 80 %. We bouwen verder op deze 77% positieve antwoorden.

De resterende 23 % van antwoorden die minder scoorde dan 80 %, leverde een schat aan infor-matie om verbeteracties op te zetten omtrent de kwaliteit van de arbeid in onze organisatie.

Het uitwerken van een taalbeleid in samenwer-king met het Huis van het Nederlands was één van de verbeteracties die we reeds in 2013 heb-ben opgestart. Dit taalbeleid had als doel de onderlinge communicatie in de organisatie te verbeteren en de doorstroomkansen van onze medewerkers te verhogen.

Armoedebestrijding blijft een belangrijke doel-stelling voor de organisatie. We focussen in deze doelstelling op twee werkterreinen:

• Doorproductenenmaterialentehergebrui-ken in onze Kringwinkels kunnen mensen met een laag budget steeds kwalitatief goe-de gebruiksgoederen kopen aan zeer lage prijzen en dit in mooie, aangename winkels.

• Eeninkomenverwervenuitarbeidzorgter-voor dat mensen niet langer afhankelijk zijn van een ‘vervangingsinkomen’. Op deze wijze kunnen zij opnieuw verantwoordelijk zijn voor hun eigen inkomsten hetgeen zo-wel op persoonlijk vlak als op maatschap-pelijk vlak versterkend werkt.

In 2013 werd een nieuw beleid geïntroduceerd dat zorgde voor een zeer transparante commu-nicatie over onze lage prijzen, onze wekelijkse kortingen (tot 50% en meer) en over hoe je op een creatieve wijze met een laag budget veel kan bereiken met Kringwinkelspullen. Dit nieuwe beleid wil in tegenstelling tot het oude beleid laagdrempelig zijn, stigmatisering en paternalis-me uitsluiten, eerlijk en transparant zijn, adminis-tratief eenvoudiger en gericht op empowerment van onze klant die zich in een armoedesituatie bevindt. Bovendien werkt dit nieuwe beleid koopkrachtverhogend voor iedereen die budget-vriendelijk wil winkelen. ‘bEtER KooP’ zijn goederen van een goede kwaliteit maar aan een lagere prijs.

Vergeleken met het vorige jaar realiseerden we een omzetstijging van ruim 10% en kregen 126.315 klanten over de vloer (+ 6%). De inza-meling van de Kringwinkel steeg met 6,84 %. De fractie goederen die niet kon worden hergebruikt als product, materiaal of grondstof zakte naar het laagste niveau ooit tot 5,29 % van de inzameling. Enkel de inzameling van elektrische apparaten via de recyclageparken stond in 2013 onder druk en het hergebruik van de elektrische appa-raten stagneerde.

De mooie resultaten kwamen niet uit de lucht val-len. Er werd op diverse fronten hard gewerkt.

Er was een betere samenwerking en afstemming tussen de 3 winkelpunten en logistieke centra, de openingsuren van de drie winkels werden op elkaar afgestemd, de klantencommunicatie in de winkels werd verbeterd, het centraal magazijn kreeg een opknapbeurt, de atelierwerking werd aangepast en ook de website kreeg een mooie make-over.

BETER KOOP

Page 3: Kw hgcl jaarverslag 2013

Job-tRAJEctEN

dE ‘mAtERIAlEN & dIENstEN mAtch mAKER’

In het recente, nieuwe ‘maatwerkdecreet’ (vroeger sociale werkplaats) en W² (het nieuwe arbeidszorgdecreet) is de verwachting om te werken aan ‘doorstroom’ veel sterker benadrukt. In ons Leerwerkbedrijf (doelgroep wep+) was dit reeds sinds 2008 het geval. Sinds 2013 stapten we mee in een proefproject rond doorstroom bij arbeids-zorg. Door de begeleiding van de doelgroep ‘art. 60’ en een nieuwe erkenning als ‘brugproject’ zullen wij, in samenwerking met de OCMW’s en de centra voor deeltijds onderwijs, kunnen blijven inzetten op de ontwikkeling van deze medewerkers in functie van hun zoektocht naar een geschikte job.

Na de 6de staatshervorming lijkt het er steeds meer op dat Vlaanderen een beleid gaat voeren waarbij de sector van de sociale economie de opdracht krijgt om specifieke groepen van werkzoekenden op te leiden en te laten doorstromen naar het ‘Normale Economische Circuit’ in plaats van aan deze medewerkers ‘een vaste job’ aan te bieden. Met dit JOB traject willen wij alvast klaar zijn om in te spelen op deze belangrijke beleidsveranderingen.

De Limburgse kringloopcentra werkten - met steun van de provincie Limburg en samen met enkele belangrijke stake-holders als de afvalintercommunale (Limburg.net) en het Innovatiecentrum Limburg - een gezamenlijke toekomstvisie uit om de transitie naar een inclusieve, circulaire econo-mie te realiseren. Bij deze zoektocht stond de vraagstel-ling centraal naar de mogelijke rollen van de Limburgse kringloopcentra bij de realisatie van de klimaatambitie van de provincie. In een circulaire economie zal ook de rol van de kringloopsector veranderen: nieuwe coalities en samenwerkingsverbanden zijn nodig met andere soci-ale economie ondernemingen, met bedrijven en orga-nisaties actief in het veld van afval- en materialenbeheer.

Twee rollen werden uitgetekend: de ‘material matchmaker’ om materiaalkringlopen te sluiten, en de ‘service matchma-ker’ om dienstverlening naar de burger uit te breiden.Beide projecten worden in 2014 geconcretiseerd en ver-der uitgediept . Vragen als “Wat is mogelijk? Waar ligt de meeste toegevoegde waarde? Hoe sluit dit aan bij bestaande initiatieven? Welke partners en netwerken zijn hiervoor nodig?” zullen hierbij dienen als leidraad.

De resultaten van dit participatief traject werden samenge-vat in de brochure ‘De Limburgse kringloopcentra maken de cirkel rond. Samen bouwen aan een inclusieve circulaire economie en een klimaatneutraal Limburg’.

In 2013 zijn we gestart met ons Job traject. met dit traject willen wij in de begeleiding van onze mede-werkers steeds sterker de nadruk leggen op ‘doorstroom’ naar niet of minder gesubsidieerde tewerkstelling buiten onze organisatie.

Werkplekleren

Traject naar werk

Competentie Talent Stage

Sollicitatie-training

Nazorg

Jobdoelwit Ontwikkeling Bemiddeling

JOB

Page 4: Kw hgcl jaarverslag 2013

De Kringwinkel West-Limburg Hergebruikcentrum Limburg

2011 2012 2013

Inzameling

Totale inzameling (kg) 1.304.483 1.332.333 1.423.217

Inzameling elektrische apparaten (kg) 142.162 154.195 156.612

Totale gewone inzameling (kg) 1.162.321 1.178.138 1.266.605

Inzameling/inwoner (kg/inw) 7,38 7,53 7,85

Hergebruik (in procenten)

Hergebruikpercentage (%) 56,49 45,43 56,95

Recyclage (%) 36,88 45,58 37,77

Restafval (%) 6,63 9,00 5,29

Hergebruik per inwoner (kg/inw) 4,40 3,56 4,67

2011 2012 2013

Inzameling (in ton)

Koel/Vries 1.007 968 917

Groot witgoed 818 756 749

Beeldbuis houdend 1.809 1.841 1.769

Overige 2.863 2.952 2.907

Totale inzameling (ton) 6.497 6.516 6.341

Percentage inzameling per inzamelkanaal

Inzameling op recyclageparken 86,41% 85,53% 85,78%

Inzameling via kringwinkels 9,12% 10,30% 10,50%

Inzameling bij detailhandelaren 4,59% 4,17% 3,72%

Hergebruik in kg

Koel/Vries 21.884 19.522 28.319

Groot witgoed 63.633 43.821 51.544

Beeldbuis houdend 1.456 311 853

Overige 30.932 30.851 29.641

Totaal hergebruik AEEA 117.904 94.504 110.358

Hoofden Voltijdse equivalenten

2011 2012 2013 2011 2012 2013

Omkadering 19 23 21 15,84 20,20 17,30

Sociale werkplaats 58 57 59 44,18 42,58 43,61

Artikel 60 11 17 15 10,59 15,85 14,55

Arbeidszorg 23 24 24 7,96 8,26 8,34

Andere 12 10 8 7,04 5,29 3,84

Totaal: 123 131 127 85,61 92,18 87,64

Hoofden Voltijdse equivalenten

2011 2012 2013 2011 2012 2013

Omkadering 12 12 11 10,38 10,88 9,58

Werkervaring 27 26 27 20,00 19,50 20,00

Activa 10 9 8 8,80 7,80 6,72

Artikel 60 9 8 10 8,97 7,50 10,00

Arbeidszorg 10 9 4 2,84 2,32 1,47

Andere 4 5 1 1,69 2,89 0,53

Totaal: 72 69 61 54,31 50,89 48,31

Inzameling en Hergebruik

Personeel op 31 december

Winkelpunten

Personeel op 31 december

Inzameling en Hergebruik

2011 2012 2013

Verkoop Heusden-Zolder

Betalende klanten 72.296 63.902 61.176

Omzet (€) 664.039 616.064 629.914

Verkoop Tessenderlo

Betalende klanten 35.976 31.506 31.509

Omzet (€) 262.279 225.166 241.062

Verkoop Houthalen-Helchteren

Betalende klanten 0 23.747 33.630

Omzet (€) 0 216.716 297.786

Totaal

Betalende klanten 108.272 119.155 126.315

Omzet (€) 926.318 1.057.946 1.168.762

dE WERKINg IN cIJfERs

Met dank aan:

De Kringwinkel West-Limburg & Hergebruikcentrum Limburg • Marktplein 9 bus 10, 3550 Heusden-Zolder • Tel. 011 53 87 97 • e-mail: [email protected] www.wijwerkenaanuwtoekomst.be