Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

32
Kunst & CULTUUR programma 2014 VITALIS residentie petruspark

description

http://www.vitalisgroep.nl/images/downloads/Kunst_cultuur_Vitalis_Petruspark_2014.pdf

Transcript of Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Page 1: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Kunst&CULTUURprogramma

2014

VITALIS residentie petruspark

6080 VIT] Programmaboekjes-2014_omslagen_Layout 1 11-12-13 10:29 Pagina 24

Page 2: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

6080 VIT] Programmaboekjes-2014_omslagen_Layout 1 13-11-13 10:52 Pagina 3

Page 3: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

2222

Maandbladen_Opmaak 1 12-12-13 15:51 Pagina 18

5 Voorwoord------------------------------------------------------------------------

6 Uitgelicht------------------------------------------------------------------------

10 Exposanten------------------------------------------------------------------------

13 Activiteiten------------------------------------------------------------------------

15 Geestelijke verzorging------------------------------------------------------------------------

16 ‘Social Media’------------------------------------------------------------------------

17 Socratisch Café------------------------------------------------------------------------

18 Programma------------------------------------------------------------------------

COLOFON

--------------------------------------------EindredactieAnnette Balmer--------------------------------------------VormgevingVolle-Kracht concept, ontwerp en organisatie--------------------------------------------Foto’sDiverse artiesten, fotografie covers Vincent van den Hoogen--------------------------------------------DrukwerkDrukkerij Schrijen-Lippertz--------------------------------------------UitgaveVitalis Residentie PetrusparkMgr. Swinkelsstraat 25623 AP Eindhoven--------------------------------------------

januari 2014

Page 4: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014
Page 5: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Maandbladen_Opmaak 1 12-12-13 16:09 Pagina 20

Geachte lezer,

Voor u ligt het programmaboek Kunst & Cultuur van Vitalis Residentie Petruspark 2014. Een programma waarvan wij hopen en verwachten dat het u iets extra’s biedt waaraan u volop plezier zult beleven. Met Kunst & Cultuur willen wij niet alleen plezier en genoegen aanreiken, maar ook mogelijkheden voor nieuwe ontmoetingen en zinvolle contacten.

Een afwisselend en boeiend cultuurprogramma draagt bij aan de kwaliteit van leven waar wij als organisatie voor staan. Het vormt de basis van onze identiteit en ondersteunt de kernwaarden van de Vitalis missie en visie: Ertoe doen – Zelf doen en Meedoen.

Het programmaboek 2014 is een leidraad voor de maandelijkse en wekelijkse momenten waarvan wij hopen dat u zult genieten of die u uitnodigen tot actieve deelname. Want wat is een optreden zonder publiek?

Als u verder bladert zult u zien dat het programma bestaat uit structurele activiteiten, kunstzinnige projecten en exposities. Samenwerking met andere cultuurorganisaties zal de komende jaren uitgebreid en versterkt worden. Zo is er al een samenwerking met het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven en met het Parktheater, met wie onder andere plannen zijn voor het organiseren van een operacursus.

Kortom, voor iedereen is er wat te beleven dus.

Ik hoop dat u gaat genieten van de vele activiteiten en exposities die u aangeboden worden.

Léon G.W. Savelkouldirecteur

VOOrwOOrD

5

Page 6: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

UITGELICHT

Literaire club

Wegdromen bij een goed boek of mijmeren bij een prachtig gedicht… lezen is heerlijk. Maar wat wil de schrijver eigenlijk over brengen met zijn werk? Hoe doet hij dat? En wat staat er tussen de regels?

Ieder seizoen kiest de leesgroep zes boeken die ze wil bespreken. Om de zes weken wordt er een boek bespro ken aan de leestafel in de Baron onder leiding van Ineke Bakker, docente Nederlands. Onder het genot van een kopje koffie met een koekje erbij wordt het boek uitvoerig besproken en geanalyseerd. Ieder lid van de literaire club en de begeleidster dragen titels aan van boeken die de moeite waard zijn om te bespreken. Een inspiratiebron is bijvoorbeeld het tv-programma ‘Boeken’ van Wim Brands, zondagmorgen bij de VPRO.

De boeken die in de tweede helft van de cyclus gelezen en besproken zullen worden, zijn:

- Antonio Pennachi - Het Mussolinikanaal- Frank Weterman - De Graanrepubliek- Laura Starink - Duitse wortels

Op zoek naar een meesterwerk

Een goed kunstwerk kan zowel visueel als emotio-neel een diepe indruk maken op de beschouwer. Kunstge schie denis is meer dan een opeenvolging van stijlen. In iedere periode staat een meesterlijke kunstenaar op, die zijn leven en dat van zijn tijd aan ons toont door zijn kunstwerken.

Vitalis Residentie Petruspark biedt u ook in het nieuwe jaar, na vijf succesvolle kunst cycli, een zesde aan. De ‘leerlingen’ zijn nog steeds erg enthousiast. Op 5 februari 2014 zal cursusblok zes van start gaan. Wederom een prachtige reeks van zes lezingen van één uur, verdeeld over zes data. De docente stelt vooraf een top tien samen van meesterwerken. Iedere deelnemer kan zijn stem uitbrengen voor een per soon lijke top zes. Alle stemmen worden na inschrij ving geteld en de kunstwerken waar het meest op is gestemd, worden de zes definitief te behandelen topstukken. De beelden worden tijdens de lezingen geprojecteerd via de beamer op groot scherm.

Achter elk van deze topstukken gaan bijzondere verhalen en spannende geheimen schuil. Hierdoor zult u keer op keer worden verrast en verrijkt. En steeds opnieuw uitzien naar de volgende lezing voor nieuwe ontdekkingen.

6 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 7: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Komend seizoen staat er ook een bezoek aan het Noord Brabantsmuseum gepland in combinatie met besproken kunstwerken door de kunsthistorica Sophie Tutelaers. Hopelijk worden we dit jaar ook ingeloot voor de Museum Plus Bus, de aanvraag hiervoor is inmiddels verstuurd. En wie weet…, mis schien wel voor een bezoekje aan het Rijks-museum te Amsterdam. De combinatie van het bespreken van kunstwerken en het bezoek aan het museum is dub bel genieten, dagje uit en genieten van pure kunst!

Muzikale beleving

Philharmonie zuidnederland dat letterlijk de ‘toonkunst beminnend’ betekent heeft alles wat u van uw orkest gewend bent. En meer. Veel meer. Het orkest is groter, sterker, flexibeler en ambitieuzer dan ooit. En die ambitie is: vol passie de mooiste mu ziek met u delen.

Verder is philharmonie zuidnederland niet alleen een orkest met een groot speel gebied – naast Brabant en Limburg ook Zeeland – het is ook een van de grootste orkesten van Nederland. Er is kortom veel te ontdekken met de nieuwste symfo nische troef van Limburg en Brabant. Vertrouwde (gast)dirigenten als Kees Bakels, Jan-Willem de Vriend, Ed Spanjaard, Otto

Tausk en Andrew Grams staan klaar om u te verleiden met prachtige muzikale wer ken. Op 6 september j.l hebben we voor het eerst kennis kunnen maken met de nieuwe samenstelling tijdens het orkestconcert / Charlie Chaplin. Donder dag 20 februari 2014 staat nog eens zo’n schitterend concert op het programma: het vioolconcert nr 5 van Mozart en Water Music van Handel. (zie uw theaterprogramma 2013-2014)

7

Page 8: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen. Het roept herinneringen op, maakt vrolijk of juist melancholiek. Op welke manier dan ook, muziek maakt emoties los. De muzikale hoog-standjes die het Brabants Orkest toen ten gehore bracht vormen daar zeker geen uitzondering op.Het was altijd op en top genieten. Mede hierdoor is vorig jaar het idee ontstaan om philharmonie zuid-nederland nog dichter bij u te brengen.

Philharmonie zuidnederland vindt het belangrijk educatie op het hoogste niveau aan te bieden. De professionele musici uit het orkest komen naar ú toe om u te verijken met hun kennis. De verschillende pro jec ten die philharmonie zuidnederland aan biedt zijn zeer divers. Soms gaat het alleen om een opper-vlakkige ken nismaking, dan weer om een meer verdie-pend project, de ene keer komt een ensemble uit het orkest naar de locatie, dan wordt er weer eens een bezoek gebracht aan het voltallige orkest in de con cert-zaal. Soms alleen luisteren.Na de ervaring van vorig jaar hebben we besloten een vervolg aan te bieden in samenwerking met het nieuwe samengestelde orkest. Vorig jaar hebben orkestleden ook hier op locatie muzikale lessen verzorgd én met succes. Zo kunt u op een toegankelijke manier kennis-maken met klassieke muziek in woord en beeld. Zodat we de muziek van dit fantastische orkest nog meer kunnen beleven zowel op Residentie Petrus park als in het Muziekgebouw Eindhoven.

De mens heeft soms genoeg aan één geluid, om de hele natuur in één muziekstuk tot zich te kunnen nemen.

Dit project is een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland en cultureelmedewerker Annette Balmer van Vitalis Residentie Petruspark.

Theaterbrochure 2013-2014

In de komende maand mei kunt u weer de nieuwe brochure voor het theaterseizoen 2014-2015 ver wach ten.

‘Rondje theater’: in 2002 lieten wij u voor het eerst kennis maken met een geheel verzorgd arrangement voor uw theaterbezoek. Het vervoer van en naar de theaters, uw 1e rang toegangskaartje, bege leiding en gereserveerde plaatsen tijdens de koffie pauze. Dat concept heeft u weten te waarderen. Afgelopen jaren bezochten we zowel Parktheater, Muziekgebouw als De Schalm. Want wat is er heerlijker dan zo’n onbezorgd avondje uit, dat is... optimaal genieten.

In het programmaoverzicht van deze Kunst en cultuur-brochure staan nog vier voorstellingen vermeld uit de theaterbrochure 2013-2014. Mocht u voor één of meerdere voorstelling (en) toch nog belangstelling hebben maar daarvoor nog geen toegangskaartje(s)

8 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 9: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

hebben, laat het me dan even weten, dan probeer ik met alle plezier alsnog te informeren bij de theaters of er nog een plaatsje voor u vrij is.

Kunst aan de muur

Ook in 2014 zal de kunstcommissie zich weer inspan nen om de wanden van de Corridor galerij zodanig met kunstwerken aan te kleden, dat u er met plezier naar kijkt.

Het aanbod in 2014 bestaat het 1e kwartaal uit de expositie van mevrouw Beppie van Lindert, het 2e kwartaal is van mevrouw Jacqueline Faust be woon ster van Residentie Petruspark, waar we natuurlijk heel trots op zijn! Het 3e kwartaal zal ingevuld worden

door mevrouw Else-Marie Vermolen en tot slot door de heer Robert Elslander. Meer informatie over de exposanten vindt u onder het kopje Exposanten 2014 in deze brochure.

Tijdens de vernissage streeft de kunstcommissie er naar om de kunstwerken te projecteren via de beamer op een groot scherm, zodat de toelichting van de exposant het beste tot zijn recht komt. Vóór iedere vernissage ontvangt u een uitnodiging, die een beknopte beschrijving van de tentoonstelling bevat. Bij de samenstelling van het programma kijkt de commissie niet alleen naar voldoende variatie in het aangeboden werk, maar ook naar de artistieke kwa liteit en de beheersing van de gebruikte materialen.

We constateren steeds weer dat de kunstcommissie een waardevolle bijdrage levert aan de leefbaarheid en betrokkenheid van bewoners bij de eigen leef-omgeving. Daarbij streven ze in alle opzichten naar een kleurrijk, eigentijds, geëngageerd, sfeerbevor-derend werk van een goede kwaliteit, passend binnen de sfeer van Vitalis Residentie Petruspark. Het is ook een kunst om je leven te delen met anderen. Samen genieten van de mooie, ontroerende, leuke, interes-sante en inspirerende momenten geeft het leven meer kleur en inhoud.

9

Page 10: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Beppie van Lindert

De eerste vernissage in het nieuwe jaar is van expo-sant mevrouw Beppie van Lindert, haar kunstvorm: Schilderen in gemengde technieken.

Wat is kunst?Horen, zien en voelen.Ogen, oren en handen.Zwart, wit en kleur.Meerdere jaren heb ik les gehad bij “Potlood en pen seel”. Verder nog van verschillende andere kunste naars. Momenteel ben ik lid bij de “Vereniging Ama teur Beeldende Kunstenaars Eindhoven”. Bij het schilderen ga ik uit van een wit doek en meng verf rechtstreeks in verschillende lagen; zo krijg je een hele mooie huid. Soms schilder ik verhalend in lijnen en vlakken, of figuratief. Door veel te reizen in warme landen met oude culturen pik ik een heleboel op. Dit werk ik uit in gemengde technieken, krijt, inkt, zand, papier, druktechnieken en monoprint. Hierdoor wordt de kijker uitgedaagd om te ervaren welke verschillende facetten in een werkstuk te zien zijn.

Jacqueline Faust

Het 2 e kwartaal wordt ingevuld door mevrouw Jacqueline Faust, bewoonster van Residen tie Petruspark.

Aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk (B) volgde ik de 7-jarige deeltijdopleiding schilderkunst, met als specialisatie portret en model (1992-1999) uitgebreid met een extra jaar tekenen. Daarnaast schilderde ik bij Theo Kappé in Valkens waard. Volgde diverse cursussen (o.a. fijnschilderen) en maakte deel uit van Schilderscollectief Valkens waard. De laatste tien jaar ben ik lid van de portret schildergroep Compassie te Eindhoven.Mijn werk is figuratief, impressionistisch van stijl met een expressionistisch kleurgebruik. Ik schilder alleen met olie-verf. Bezig zijn met kleur loopt trouwens als een rode draad door mijn leven. Sfeer, lichtval, licht / donker contrasten, geometrische basisvormen, pro beer ik te vertalen in kleur. De thema’s die mijn belang stelling hebben variëren van landschap, reisimpressies uit mediterrane landen, tot portret, stilleven en structuren van mineralen en fossielen. Ik schilder bij voorkeur naar de directe waarneming en op locatie. Wanneer dit niet mogelijk is werk ik aan de hand van schetsen en aantekeningen, evt. aangevuld met beeldmateriaal. De schilderreis naar Mexico in 1996, georganiseerd door Global Art, is van grote invloed geweest op mijn schilderenthousiasme en kleurge bruik. Ik hoop dat u ervan zult kunnen genieten.

EXPOSANTEN

10 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 11: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

VERHALENDE VERFSTREKEN

Waarschijnlijk,

zit er veel van de gekte

in het gebruiken van verf

gericht met een penseel

tegen innerlijk verderf

misschien,

zit er iets van mystiek

in het dwalen van kleur

gezocht van een palet

ver weg van dichte deur

in verhalende verfstreken

zoekt eenzaamheid richting.

11

Page 12: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Else - Marie Vermolen

Het derde kwartaal is bestemd voor mevrouw Else - Marie Vermolen. Ze is in 1955 geboren en is na 33 jaar als kinderfysiotherapeut werkzaam te zijn geweest, nu fulltime kunstenares. De behoefte, steeds iets “uit haar handen te laten komen” is ontaard in een niet te stuiten creatieve ontlading in verf, zand, papier en pastel.

Ze heeft ervoor gekozen autodidact te blijven om geen beperkende grenzen op te leggen aan het pure plezier van het naar eigen inzicht creëren. Ze heeft dan ook niet de pretentie Kunst met een grote “K” te maken; als ze er zelf graag naar kijkt is haar doel bereikt.Om velen de mogelijkheid te bieden originele werken aan te schaffen vallen alle werken in de categorie betaalbare kunst.

Else - Marie exposeert al vanaf 2002 en is al vele malen genomineerd voor haar kunstwerken en heeft ook al meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Robert Elslander

Tot slot de vierde exposant de heer Robert ElslanderGeïnspireerd door kunstenaars in het “koffiehuis-eetcafé” (Het Wachtje) van zijn vader op het Malie veld in Den Haag en door bezoeken aan Het Maurits huis en Panorama Mesdag alsmede exposities en ateliers begint Robert in zijn eigen stijl te tekenen. Vanaf 1962 schildert hij vervolgens met niet ver mengde olieverf op linnen dat op hout is bevestigd. De verf wordt rechtstreeks uit de tube aangebracht met dunne aangescherpte satéstokjes waardoor de levendige kleuren een bijzondere structuur hebben.

De grote variatie in onderwerpen is gebaseerd op zijn (geen oorlog maar vrede) positief denkende visie en hebben een hechte band met het dagelijkse leven.

Zijn studies brachten hem in binnen- en buitenland. Zowel zakelijk als privé reisde hij over de hele wereld en kwam daardoor in contact met diverse bijzonder interessante culturen, die in zijn schilderijen zijn terug te vinden. Robert startte in 2004 met exposeren. Dat was nà toetreding van Oost-Europese landen tot de E.U. in het schitterende Kasteel Bojnice in Slowakije. Daarna volgde exposities op vele plaatsen in Nederland (Galerie des Beaux Arts in Heeze – Galerie Papillon in Amsterdam + in Eindhoven: Van Abbe; Brunswijck; Wissehaege; ’t Lint; Engelsbergen; Kortonjo; Galerie AES Artworks en Philips PVGE.) Tevens was de collectie door zijn wonen en werken te zien in Frankrijk en België.

12 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 13: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Meer bewegen voor ouderen

Iedere donderdagmorgen wordt er in de fit nessruimte een senioren – fitnessles ge-hou den onder de deskundige en toegewijde leiding van fysiotherapeut Jiskje van den Bouwhuijsen. Tijdens deze lessen staat be-weging centraal.

Het eerstgenoemde uur kan worden bijgewoond door min of meer ambulante bewoners, terwijl de tweede zitting bestemd is voor minder mobiele deelnemers. De oefeningen worden hier inderdaad al zittend uit gevoerd. De start begint onder vrolijke muziek met een korte ‘warming-up’. We maken gebruik van allerlei materialen zoals hoepels, ringen, ballen, stokken en kegels. Naast het onderhouden, dan wel vergroten, van de soepelheid van alle gewrichten wordt er ook een beroep gedaan op kracht, balans, coördinatie en ook (wel in milde vorm) op het uithoudingsvermogen. Iedereen doet op eigen niveau mee. De lessen worden altijd afgesloten met een kopje koffie of thee. Want ook het sociale aspect mag niet uit het oog worden ver loren.

Dagelijkse of wekelijkse activiteiten

MAANDAG T/M ZONDAGKoffie-uurtje in de Baron10:30 uur - 12:00 uur

DINSDAGBorrelavond in de Baron20:30 uur - 22:30 uur

DONDERDAGGymnastiek in de fitnessruimteLoopgroep 10:00 uur - 11:00 uurZitgroep 11:00 uur - 12:00 uur

VRIJDAGBridge in de Baron13:00 uur - 16:00 uurMits het weer het toelaat, dagelijks de mogelijkheid voor een partijtje Jeu de boules in de tuin van Vitalis Residentie Petruspark.

Dagelijks is er de mogelijkheid om te biljarten in de Baron.

ACTIVITEITEN

13

Page 14: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Cursus Kijken en luisteren naar opera

Cursus in samenwerking met Parktheater Eindhoven op dinsdag 4, 11 en 18 februari, 25 maart en 1 en 8 april om 15.00-17.15 uur in het Parktheater . Kosten 90 euro. Cursusleider: Leo den Oudsten.

Les 1 - Ontstaan van de opera en de vroege barokoperaIn de eerste les wordt het ontstaan van de opera behandeld. De Florentijnse, Venetiaanse en Napoli-taanse barokopera’s komen aan de orde met onder andere de componisten Peri, Monteverdi en Cavalli.

Les 2 - Barokopera en de klassieke opera De opera is geboren in 1600 in Italië en breidt zich uit over Europa. In Frankrijk met de Tragedie Lyrique en de balletopera’s van Lully en Rameau. Engeland met Blow en Purcell en later Händel. In Duitsland is vooral de Italiaanse opera populair met Hasse en Telemann. In de tweede helft van de 18e eeuw komt er een refor-matie in de opera door von Gluck aangevoerd. Mozart neemt het stokje over en schrijft onder andere zijn beroemde Da Ponte-opera’s: Le nozze di Figaro en Don Giovanni.

Les 3 - Romantische opera in Duitsland en Frankrijk Ook in de Romantiek blijft de opera als theatervorm zeer populair. Het is met Beethovens Fidelio en Webers Die Freischütz dat de opera de 19e eeuw ingaat. Wagner ziet kans om het genre om te vormen van de Romantische opera’s, Der fliegende Holländer en Tann häuser naar de muziekdrama’s: Der Ring des Nibelungen en Tristan und Isolde. In Frankrijk is na de Revolutie behoefte aan grootschalige werken: de grand opéra van Meyerbeer en Halevy.

Les 4 - Romantische opera in Italië Ook in Italië is de Romantische opera geliefd. Vooral de bel canto opera’s van Rossini, Bellini en Donizetti zijn ongekend populair. Verdi zet deze traditie voort met zijn opera’s Nabucco en Ernani. Halverwege zijn carrière gaat Verdi over op doorgecomponeerde opera’s met Rigoletto en La Traviata. De volgende fase in zijn componeerstijl is het muziekdrama. Otello en Falstaff zijn hiervan de voorbeelden.

Les 5 - Verisme, nationale operastromingen en opera van de 20ste eeuw Aan het einde van de 19e eeuw komt het verisme op zet ten. Het is een genre dat voortkomt uit het realisme. Mascagni’s Cavalleria Rusticana, Leon-cavallo’s Pag liacci zijn de eerste opera’s in deze stijl. Maar het is Puccini die aan deze vorm een nieuwe dimensie geeft met zijn opera’s La Boheme, Tosca, Madama But ter fly en Turandot. Verder wordt er aandacht ge schon ken aan de nationalistische stromingen in Oost Europa. Ook de opera van de 20ste eeuw komt aan bod.

Les 6 - Stemsoorten en operaregie In de laatste les worden de stemsoorten behandeld. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een soprano acuto sfugato en een soprano lirico spinto. Ook de castraat en de counter tenor zijn onderwerp van deze les. Het laatste thema van de cursus is een heikel onderwerp: de moderne operaregie.

14 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 15: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

‘Social Media’, een woord dat u vandaag de dag steeds vaker hoort en zult gaan horen omdat steeds meer mensen jong en oud er gebruik van maken. Maar wat is dat eigenlijk precies dat ‘ social media’ ? Kan ik daar ook aan deelnemen en hoe? Zou ik met dit middel mijn sociale leven meer uit kunnen breiden? Het contact met mijn kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en kennissen nog beter kunnen onderhouden?

Ja, dat kan allemaal en het is nog reuze leuk ook! Uw klein kind(eren) zouden het ongetwijfeld heel erg leuk vinden om oma en/of opa op Facebook te hebben! Op al uw vragen betreffende dit thema krijgt u antwoord wanneer u deelneemt aan de workshop Social Media voor bewoners van Vitalis Residentie Petruspark. Het doel van deze workshop is ‘bewustwording en infor matie’ en geeft inzicht in de basisbeginselen en moge lijkheden van het gebruik van met name Facebook en enigszins LinkedIn.

Onderdelen van de workshop

overzicht van de diversiteit aan social media, met ondermeer Facebook, LinkedIn, YouTube, Twitter en Pinterest, afgestemd op de doelgroep

-----------------------------------------------------------------het doel, nut en het plezier van Facebook en LinkedIn----------------------------------------------------------------- voorbeelden van senioren-gebruikers op Facebook en LinkedIn-----------------------------------------------------------------de basisbeginselen van Facebook en LinkedIn, uitgelegd aan de hand van mijn eigen profielen-----------------------------------------------------------------starten van een persoonlijk profiel op Facebook, hoe informatie toevoegen aan uw Facebook profiel-----------------------------------------------------------------opzoeken van mensen en informatie op Facebook, anderen uitnodigen om “vrienden” te worden, en het “ontvrienden”-----------------------------------------------------------------deelnemen aan groepen en pagina’s leuk vinden oftewel “liken” op Facebook-----------------------------------------------------------------

‘SOCIAL MEDIA’

15

Page 16: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Dood van Socrates door Jacques-Louis David

Page 17: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Het Socratisch Café is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek. Iedereen is welkom die op Socratische wijze met elkaar in gesprek willen gaan: vragend, onderzoekend, de essentie vattend.

Tijdens het Socratisch Café hebt u de gelegenheid om in een gesprek een aspect van het /uw leven inhoude lijk uit te diepen en te genieten van dat wat eigen is aan een goed gesprek: het spel van ideeën, de betrok kenheid bij en herkenning van anderen, het zelf onder zoek, de combinatie van lichtvoetigheid en ernst, etcetera.

Door ervaring op te doen met klassieke en moderne gesprek- en reflectievormen leert u betere gesprek ken voeren en een onderzoekende houding verder te ontwikkelen. Iedere bijeenkomst staat er één inhoudelijke thema centraal, zoals bijv. vriendschap, vrijheid, identiteit, vertraging en verbinding. Er isin het Socratisch Café steeds een gespreksleider aan wezig.

Wie was Socrates?

Socrates was een Griekse filosoof uit het oude Athene. Hij wordt beschouwd als een van de stichters van de westerse filosofie, maar toch is hij een raadselachtig figuur die vooral bekend is geworden door de verslagen van latere klassieke schrijvers; vooral door

de geschriften van zijn studenten Plato en Xenopon, en door de toneelstukken van zijn tijdgenoot Aristo-phanes. Velen beweren dat de dialogen van Plato de meest uit gebreide verslagen zijn over Socrates die de oud heid hebben overleefd.

Wat willen wij hier mee?

Ik kreeg de vraag, waarom geen filosofie in Residentie Petruspark. Inmiddels konden we na één voorlichtingsavond meteen starten met maar liefst 2 groe pen van 8 deelnemers. Ton den Boer die al jaren actief is met Socratische dialogen en Jaap Kocken zijn de gespreksleiders. Inmiddels zijn er al drie succesvolle bijeenkomsten gehouden met telkens twee groepen, dus een succes te noemen!

SOCRATISCH CAFÉ

17

Page 18: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

januari&februari

Page 19: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

DINSDAG7 JANUARINieuwjaarsreceptie Leon Savelkoul

Samen het glas heffen op een spranke lend 2014.

WOENSDAG8 JANUARINieuwjaarsconcert door het salonorkest Chantilly

MAANDAG13 JANUARIVernissage kunstexpositie 1e kwartaal

DINSDAG14 JANUARILiteraire club

DONDERDAG16 JANUARIFilmavond We

DINSDAG21 JANUARI ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

Han Vogel, Sjostakovitsj

VRIJDAG24 JANUARITheatervoorstelling La Paloma

Ingeborg Elzevier, Sigrid Koetse En Kitty Courbois. Drie Grande Dames van het Nederlandse toneel. Voor de derde keer in vijftig jaar werken Ingeborg Elzevier, Sigrid Koetse en Kitty Courbois samen. Zij spelen in de nieuwe komedie ‘La Paloma’, die door Bert Edelen-bos speciaal voor hen is geschre ven. Gerardjan Rijnders is verantwoor-delijk voor de regie. In ‘La Paloma’ leven twee oude dames een deel

van het jaar in een zomerhuisje in het bos. Weg uit de drukke en onoverzichtelijke stad. Het lijkt een vredig bestaan, maar waarom verschijnt hun oudste zuster ten tonele? En wat zijn dat voor klusjes waar kleinzoon Daan het zo druk mee heeft? Er is verwarring en angst in het eerder zo rustige bos. En dan ook nog: is de dreigende ophef fing van het huisjespark meer dan een gerucht?(uit theaterbrochure 2013-2014)

DONDERDAG30 JANUARISocratisch café

19

Page 20: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

WOENSDAG5 FEBRUARI‘Op zoek naar een meesterwerk’

DONDERDAG6 FEBRUARIFilmavond One Life

DONDERDAG13 FEBRUARIThe Senior Jazzmenmuziek

DINSDAG18 FEBRUARI ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

Han Vogel, Bartók

WOENSDAG19 FEBRUARI‘Op zoek naar een meesterwerk’

DONDERDAG20 FEBRUARIConcert philharmonie zuidnederlandMuziekgebouw Mozart vioolconcert nr 5Handel Water Music

Groots en intiem. Een intiem tochtje op de Theems, een kleine vijftig musici ernaast in een bootje en de meest sprankelende barokmuziek. Händel wist wat er van hem verwacht werd. En Mozart

ook. Zijn Vijfde viool concert is een groots staaltje van vernieuwing in de vermomming van populaire alledaagsheid. (uit theaterbrochure 2013-2014)

DINSDAG25 FEBRUARILiteraire club

DONDERDAG27 FEBRUARI Socratisch café

20 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 21: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

maart&april

Page 22: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

WOENSDAG 5 MAARTTheatervoorstelling Ivo Niehe

Die avond in Parijs. Nadat we Ivo twee jaar hebben moeten missen komt hij nu met een geheel nieuw theaterprogram ma. Zijn weke-lijkse televisieshow trekt al jaren lang anderhalf miljoen kijkers. Ivo Niehe zelf merkte dat hij zijn grote liefde voor theater toch niet kon onderdrukken. Hij volgde zijn hart en besloot toch weer de plan-ken op te gaan. Ivo’s programma zit vol uniek beeldmateriaal, persoonlijke verhalen, anekdotes, humor en emotie. De veelbespro-ken show in Parijs komt ruim aan bod. De liefhebber van het Franse Chanson zal zeer aan zijn trekken komen. Maar ook voor liefhebbers van andere muziekgenres belooft het een bijzondere avond te worden.(uit theaterbrochure 2013-2014)

WOENSDAG 5 MAART‘Op zoek naar een meesterwerk’

DONDERDAG13 MAART Filmavond Under the green wood tree

DINSDAG18 MAART ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

Jozsef Auer

WOENSDAG19 MAART ‘Op zoek naar een meesterwerk’

DONDERDAG20 MAARTWereldverteldag met de vertelgroep VERVEOp deze dag worden wereldwijd door verhalenvertellers in

alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn ieder jaar op 20 maart in Azië en Australië al de eerste vertellingen te horen. Bovendien schenkt Wereldverteldag wereld-wijd aandacht aan de kunst en het ambacht van de verhalenverteller.

MAANDAG24 MAART Huisconcert met lezing door Annette Middelbeek

DONDERDAG27 MAARTSocratisch café

WOENSDAG2 APRILAnita Geerts zang

22 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Page 23: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

WOENSDAG2 APRIL‘Op zoek naar een meesterwerk’

DINSDAG8 APRILLiteraire club

VRIJDAG11 APRILTheatervoorstelling On Golden Pond - toneel

Theatergrootheden Bram van der Vlugt en Jenny Arean voor het eerst samen op het toneel in een indrukwekkend toneelstuk over liefhebbend ouder worden, mede gebaseerd op de met drie Oscars bekroonde wereldberoemde film. Sprankelend vertaald door Paul van Vliet. Het stuk gaat in januari 2014 in de Koninklijke schouw-burg in Den Haag in première. (uit theaterbrochure 2013-2014)

MAANDAG14 APRILVernissage kunst-expositie 2e kwartaal

WOENSDAG16 APRIL‘Op zoek naar een meesterwerk’ slot

DONDERDAG17 APRILFilmavond

ZONDAG 20 APRIL & MAANDAG 21 APRILPaasdiner in de Baron

DINSDAG22 APRIL ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

Han Vogel

VRIJDAG25 APRILConcert St.Petersburgkwartet

WOENSDAG30 APRILSocratisch caféSocrates, een Griekse filosoof uit het oude Athene en beschouwd als een van de stichters van de westerse filosofie is vooral bekend gewor den door verslagen van latere klassieke schrijvers; geschriften van zijn studenten Plato en Xenopon en door de toneelstukken van Aristophanes. Velen beweren dat de dialogen van Plato de meest uit gebreide verslagen zijn over Socrates die de oudheid hebben overleefd.

Page 24: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

mei&juni

Page 25: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

WOENSDAG7 MEIBezoek aan het Noord Brabantsmuseum Met kunsthistorica Sophie Tutelaers

DONDERDAG15 MEIFilm

DINSDAG20 MEI ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

Jozsef Auer

WOENSDAG21 MEIOlga Franssen Lezing Mozart

Mozart had een moeizame relatie met zijn vader, een heftige relatie

met zijn vrouw, ruzie met zijn op-drachtgever. Hij was dol op flauwe grapjes, gefascineerd door licha-melijke intimiteiten en wilde verder maar één ding: componeren, altijd en overal. Hij heeft het grootste deel van zijn leven in een hobbelende koets doorgebracht. Aan de hand van de meest tref fen-de muziekvoorbeelden en haar gitaar probeert Olga Franssen iets van zijn genialiteit te ontmas-keren.

WOENSDAG28 MEI‘Jong voor Oud’ Muzikale avond met wereld of musicalmuziek.

WOENSDAG4 JUNIBezoek aan Nationaal Asperge- en Champignonmuseum Aansluitend een 1,5 uur durende aspergeroute door het prachtige Limburg en tot slot een overheerlijk aspergediner. Noord - Limburg is de belangrijkste regio

voor de teelt van asperges en champignons. Het museum geeft een beeld van de teelt van beide gewassen en van de gereed schap-pen, die daarbij worden gebruikt.

? JUNIHuisconcertje Met Claudette Verhulst (in 2 de week juni)

DONDERDAG19 JUNIFilm

MAANDAG30 JUNILezing ‘Hommage aan de steenhouwers en beeldhouwers van de Sint-Jan’ in Den Bosch.

25

Page 26: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

juLI&AUGUSTUS

Page 27: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

WOENSDAG2 JULIKermismuseum ‘Soet en Vermaeck’

Kennis maken met de wereld van de kermis vanaf zijn ontstaan tot de periode 1950. U waant zich op een kermisterrein van de jaren 20 met het grootste theaterorgel van de wereld, poffertjes en Brusselse wafels in de beroemde poffertjes-salon van Victor Consael.

MAANDAG14 JULIVernissage

DONDERDAG17 JULIFilm Andre Rieu

WOENSDAG23 JULICosta Rica ‘Pure Vida!’ door Dick van Toorn

Op een rondreis door alle streken van het tropische Costa Rica komen de boeiende cultuur en levenswijze van de mensen en de schitterende natuur in beeld.

WOENSDAG6 AUGUSTUSBoottocht

DONDERDAG14 AUGUSTUSFilm

? AUGUSTUSBierproeverij in de tuin met muziek

27

Page 28: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Een greep uit de vele optredens,presentaties en activiteiten. Daar zit zeker wat voor u bij!

véélplezier!

20 maart wereldverteldag

8 januarichantilly salonorkest

11 apriltheatervoorstelling on golden pond

5 maart ivo niehe

24 januarila paloma

6060 VIT] Fotopagina's voor Marjan 5:Opmaak 1 13-12-13 07:49 Page 13

Page 29: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Een greep uit de vele optredens,presentaties en activiteiten. Daar zit zeker wat voor u bij!

véélplezier!

20 maart wereldverteldag

8 januarichantilly salonorkest

11 apriltheatervoorstelling on golden pond

5 maart ivo niehe

24 januarila paloma

6060 VIT] Fotopagina's voor Marjan 5:Opmaak 1 13-12-13 07:49 Page 13

notities...

Maandbladen_Opmaak 1 12-12-13 15:09 Pagina 16

Page 30: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

6080 VIT] Programmaboekjes-2014_omslagen_Layout 1 13-11-13 10:53 Pagina 4Maandbladen_Opmaak 1 12-12-13 15:09 Pagina 14

Page 31: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

6080 VIT] Programmaboekjes-2014_omslagen_Layout 1 13-11-13 10:53 Pagina 4Maandbladen_Opmaak 1 12-12-13 15:09 Pagina 14

Page 32: Kunst cultuur vitalis petruspark 2014

Voor het programma Kunst en Cultuur 2014 hebbenwe gekozen voor het thema ‘uitgaan’.

Kunt u het zich nog herinneren? Die eerste pasjes bij dedansschool? De theaterbezoekjes, dat bijzondere concert,een spannend bioscoopbezoek of circusoptreden?We nemen u in dit boekje graag mee naar de sfeer vanweleer.

Maar bij vroeger houdt het natuurlijk niet op! Ook nu valter nog genoeg te beleven! Met het programma Kunst enCultuur hebben we geprobeerd om weer een veelzijdigprogramma neer te zetten. Voor ieder wat wils. Met onver wachte momenten en ontmoetingen. Laat uinspireren en verrassen. Doet u mee?

6080 VIT] Programmaboekjes-2014_omslagen_Layout 1 11-12-13 10:28 Pagina 23

Kunst&CULTUURprogramma

2014

VITALIS residentie petruspark

6080 VIT] Programmaboekjes-2014_omslagen_Layout 1 11-12-13 10:29 Pagina 24