KringNieuws 2013 iBook-variant

download KringNieuws 2013 iBook-variant

of 47

 • date post

  14-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

KringNieuws iBook

Transcript of KringNieuws 2013 iBook-variant

 • KringNieuwsMaart 2013Uitgave van Kring Vrienden van s-Hertogenbosch, Jaargang 39 nummer 2

  Lente in de Uilenburg

 • De Kring Vrienden van s-Hertogenbosch heeft haar eerste open huis achter de rug. Op het moment dat ik dit tik, moet dat nog gebeuren. Het is de speling van de deadline. Deze tekst moet eerder aangeleverd worden dan de fotos van het gebeuren die u elders in dit nummer aantreft. Ook het Lofdicht van rederijkerskamer Moyses Bosch konden we nog meenemen. Misschien was u er ook bij!

  VOORAF

  1

  KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

  Foto cover: Ellie de VriesDe Uilenburg was 40 jaar geleden nog een onderkomen wijk. Nu is het een heerlijke buurt om te wandelen, eten of drinken.

 • De ladderwedstrijd die we in het vorige nummer startten heeft een aantal leuke reacties opgeroepen. We hopen dat u naar aanleiding van de nieuwe opgave eens door de binnenstad gaat dwalen om te zoeken naar de juiste oplossing. Er is opnieuw een leuke prijs mee te winnen.

  We gaan verder met een aantal series: Het beeld van, Hier staoi ik dan, Bossche klokken, Een nadere kennismaking, De hertogen van Brabant. Daarnaast is een aantal werkgroepen actief geweest met het aanleveren van kopij. Het Rosmalense kerkhof van de Lambertuskerk wordt onder de loep genomen. Door de werkgroep Verzamelaars Hertog Jan is een bezoek gebracht aan onze zustervereniging in Rosmalen. Via de werkgroep Het Kleine Monument hoorden we van de herplaatsing van fonteintjes en van gerestaureerde beelden. We maakten de start mee van de erfgoedroute voor middelbare scholieren.

  Kortom: er is weer genoeg variatie in woord en beeld in dit nummer. We wensen u veel lees- en kijkplezier.

  Wilt u zelf een bijdrage leveren: dat kan tot 5 april. Tekst graag digitaal via de redactiemail. Illustraties in zo hoog mogelijke resolutie aanleveren, anders worden de illustraties te klein om in te voegen. En u weet het: als u geen tijd of zin hebt zelf te schrijven, maar wel iets kwijt wilt, laat het ons weten, we komen graag bij u langs

  2KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • ALGEMENE LEDENVERGADERINGDe Algemene Leden Vergadering van de Kring Vrienden van s-Hertogenbosch heeft dit jaar plaats op dinsdag 25 juni 2013 om 19.30 uur in het Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel, Helftheuvelpassage 115 in s-Hertogenbosch.

  De zaal is open vanaf 19.00 uur.

  PARADEPAARDJES

  2

  KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • Het bestuur nodigt u van harte uit deze jaarvergadering bij te wonen.

  De agenda voor deze vergadering en het jaarverslag over 2012 worden zoals gebruikelijk met het meinummer van het KringNieuws mee gestuurd.

  ARCHEOLOGIE EN BOUWHISTORIE IN DE PRAKTIJKDe oude Sint-Jacobskerk aan de Bethanistraat is de huisvesting van de gemeentelijke afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten (BAM). De gemeente heeft deze huisvesting onlangs grondig laten restaureren. In dat kader is daar een permanente publiekspresentatie ingericht waar het archeologisch en bouwhistorisch erfgoed ten toon wordt gesteld. Aan deze ruimte is de naam het Groot Tuighuis gegeven.

  De BAM heeft aan de Kring gevraagd om daar rondleidingen te verzorgen. Na overleg tussen de gemeente en de Kring is daarvoor een overeenkomst gesloten. In de afgelopen maanden is een aantal stadsgidsen opgeleid als gids in het Groot Tuighuis. Het is buitengewoon interessant om kennis te maken met dit archeologisch en bouwhistorisch erfgoed in deze fraaie locatie.

  Zie ook het stukje elders in dit nummer.

  GASTHEREN EN GASTVROUWENHet team van gastheren en gastvrouwen in het Kringhuis behoeft uitbreiding. Deze vrijwilligers zorgen in dagdeeldiensten: morgen, middag of avond - voor de ontvangst van bezoekers en regelen de verzorging bij ontvangsten en vergaderingen in het Kringhuis. Zij zijn met recht de gastheren en gastvrouwen van de Kring. Graag komen we in contact met personen die de functie van gastheer of gastvrouw als vrijwilliger willen vervullen. Als u belangstelling hebt, kunt u contact opnemen met onze voorzitter, Joop Thissen.

  4KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • In het vorige nummer van KringNieuws zijn we gestart met een zogenaamde ladderwedstrijd. Elk nummer laten we u een foto zien met een detail van een gebouw, een deel van een bouwwerk, een opschrift of iets dergelijks.

  WEDSTRIJD 2

  3

  KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • Op het eerste deel zijn ruim 20 reacties binnengekomen. Alle inzenders hadden het bij het rechte eind: het was een van de medaillons die aangebracht zijn aan het pand op de hoek van de Hinthamerstraat en de Torenstraat, zoals u op bijgaande grote foto kunt zien. Een aantal deelnemers deed de oplossing vergezeld gaan met opmerkingen over het pand.

  In het betreffende pand met de mooie naam De Rooie Sluier heeft vanaf 1848 een sigarenfabriek van de gebroeders Houtman gezeten. Boven de deur hadden ze als hofleverancier het wapen van de koning aangebracht. Op wereldtentoonstellingen wonnen ze twee medailles en die zijn aangebracht aan de gevel in de Hinthamerstraat. Ook heeft in het pand Maison Linette gezeten en ook dit mode-atelier was hofleverancier. Later heeft er een Jaminwinkel in gezeten en de meest recente gebruiker was een fotozaak. Momenteel wordt het pand verbouwd tot eetcaf.

  Natuurlijk hebben we een winnaar. Na loting is dat geworden Dsiree de Groot. Van harte. Als u uw adres doorgeeft, zorgen we ervoor dat het presentje bij u komt.

  Alle inzenders hebben hun eerste punt te pakken voor de ladderwedstrijd.

  Over naar de nieuwe afbeelding. Opnieuw zijn we de Bossche binnenstad ingetrokken. Daar heeft Ellie de Vries bijgaande foto gemaakt. De vraag is simpel: aan welk pand bevindt zich deze lamp? U mag er weer een toelichting over het pand bij geven. Kijkt u vooral goed om u heen, dan vindt u de oplossing wel. Uw oplossing kunt u via de mail of via het Kringhuis (ter attentie van de redactie van KringNieuws) insturen. Dat kan tot en met 5 april.

  Fotos: Ellie de Vries

  6KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • Nik de Vries

  Omdat het langzamerhand weer beter wandelweer wordt, is het goed te vermelden dat in het najaar van 2012 twee nieuwe wandelroutes zijn ontwikkeld door Stichting De Groene Vesting. Eerder al, voorjaar 2012, is Brederos ronde, rond en door Den Dungen, uitgegeven. Daar hebben we al over geschreven. Nu zijn eraan toegevoegd Hendriks ronde, een wandeling

  WANDELEN MET HENDRIK EN

  4

  KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • rond Maurick, en Nassaus ronde, die de wandelaar leidt rond en door Orthen.

  Brederos ronde is 9,5 km lang. In een kleine twee uur is deze ronde te lopen. Dat geldt ook voor Hendriks ronde. Nassaus ronde is wat langer: 11,5 km, waar je toch al gauw twee en een half uur op wandelt. Als je wat rustiger wilt kijken en/of fotos wilt maken, ben je zeker een uur extra kwijt. Het zijn ideale wandelingen, ook voor de gewone wandelaar.

  HENDRIKS RONDEDeze historische wandeling begint bij de Lambertustoren in Vught, het uitzichtpunt van het leger van Frederik Hendrik in 1629. Al snel schiet je Het Bossche Broek in en vandaar door het Sterrenbos. Je ontmoet verschillende landgoederen en buitenplaatsen aan de Dommel, zoals het Sterrenbosch, Oud Herlaer en Haanwijk. Hier zochten eertijds rijke stedelingen in de zomer hun toevlucht, als het in de stad minder leefbaar werd. Je wandelt ook langs enkele Vughtse buitenhuizen, zoals Villa Elsa en uiteraard Kasteel Maurick. Dit diende tijdens het Beleg van s-Hertogenbosch als hoofdkwartier van Frederik Hendrik. Na een beleg van ruim vier maanden gaf de Moerasdraak zich op 14 september 1629 over.

  8KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

  Je ontmoet verschillende landgoederen en buitenplaatsen aan de Dommel

 • Deze wandeling is erg afwisselend. Zo loop je door de straten van Vught, door het natuurgebied Het Bossche Broek, het bosrijke Sterrenbos. Je steekt de Dommel een aantal keer over en eindigt in het parkachtige gebied rond Maurick. De meeste wegen zijn erg rustig; alleen het deel naar Maurick toe is best wel druk met gemotoriseerd verkeer.

  NASSAUS RONDEDe derde historische wandeling start bij Dn Boerderij op de Herven. Je loopt over de Herven en de Heinis door een mooi klein natuurgebiedje. Langs de dijk word je verrast door wielen,

  waterplassen die zijn overgebleven van overstromingen van de Maas. Daarna loop je een tijdje door verschillende wijken van Noord en Maaspoort. Vervolgens wandel je richting Vlijmen en via het natuurontwikkelingsgebied De Diezemonding kom je terug in de bewoonde wereld van Orthen. Daar loop je via Fort Orthen, dat overigens dateert van na het beleg, naar je startpunt.

  De ronde is genoemd naar graaf Willem van Nassau. Deze had tijdens het beleg zijn kampement ten noorden van de stad, bij Orthen. In totaal voerde hij het bevel over 3500 manschappen. Door vanuit loopgraven voortdurend de stad te beschieten leidde Willem

  9KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

 • de aandacht van s-Hertogenbosch af van het zuiden, waar de uiteindelijke aanval was gepland.

  Ook deze ronde voert je door verschillende omgevingen: van natuurgebied naar bebouwde wijken en vandaar via agrarisch gebied weer naar een stukje natuur in wording.

  Fotos: Nik de Vries

  10KRINGNIEUWS MAART 2013, JAARGANG 39 NUMMER 2

  Stichting De Groene Vesting ontwikkelt wandelroutes met als doel de wandelaars te laten beleven hoe de linies van het beleg van 1629 gelopen hebben. Tijdens het wandelen stuit je steeds op min of meer zichtbare overblijfselen van de linies. De mooi uitgevoerde routebeschrijvingen zijn voor 1 euro per stuk te koop via de site: www.degroenevesting.nl.