Kring juli 2014

20
De ambities van voorzitter Louwe Kramer De kansen binnen Regio Zwolle Rodi Azur wint verrassend sporttoernooi Zakelijk nieuws van de BKU-leden nummer 55 Juli 2014

description

 

Transcript of Kring juli 2014

Page 1: Kring juli 2014

De ambities van voorzitter Louwe Kramer

De kansen binnen Regio Zwolle

Rodi Azur wint verrassend sporttoernooi

Zakelijk nieuws van de BKU-leden

nummer 55Juli 2014

Page 2: Kring juli 2014

Wij geven je graag houvast!

Vivan accountants - adviseurs lijkt een accountantskantoor zoals er meerdere zijn, maar… met een aanpak die het verschil maakt.

Zowel in het middenkleinbedrijf als de maritieme sector voelen we ons als geen ander thuis. Onze persoonlijke en ondernemende manier van werken leidt tot inspirerende relaties, waar je als ondernemer wat aan hebt. Want zeg nu zelf, een beetje houvast is nooit weg.

EMMELOORD | KAMPEN | URK | Het Spijk 10, Urk | Tel. 0527-684600 | www.vivan.nl Je kan beter ondernémen

1304_Vivan_advertentie_Kringmagazine.indd 5 18-02-13 10:48

Page 3: Kring juli 2014

ColofonKring Magazine is een uitgave van de Bedrijven-kring Urk (BKU) in samen-werking met I-C-U. Niets uit deze uitgave mag wor-den overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Redactie en fotografie:I-C-U | Hét Begrip en GBU

Coördinatie en redactiesecretariaat:André de Vries

Opmaak: I-C-U | Hét BegripDruk: GBU grafisch compleetVerspreiding: ConcordeOplage: 600

Bedrijvenkring UrkPostbus 8, 8320 AA Urk

Telefoon: 0527-688 164Telefax: 0527-688 [email protected]

Deze uitgave wordt ver-spreid onder alle onderne-mers in Urk en verschijnt zes keer per jaar.

Als ondernemer weet je als geen ander dat de tijd vliegt. En dan moet je ook nog voorzitter van de BedrijvenKring Urk worden. Dat ben ik inmiddels al weer een paar maanden. Ik heb al verschil-lende oriënterende gesprekken gevoerd met de nodige mensen.

Zo hebben we in de eerste vergadering met ons nieuwe bestuur afgesproken dat we met zijn allen kennis zouden gaan maken met het College van Burgemeester en Wethouders. Dat hebben we inmiddels achter de rug. Het was goed om zo samen om tafel te zitten, kennis te maken en over en weer ons beleid en standpunten te delen. Zo passeerden er verschillende thema’s vanuit de breedte van ons bedrijfsleven. Die hebben we op een open manier met elkaar besproken, waarbij we als gemeentebestuur en bedrijven-kring ieder onze rol hebben. Het College gaf aan dat ze graag op gezette tijden en gestructureerd met ons om de tafel wil gaan zitten om de lopende zaken met elkaar te bespreken. Zo voorko-men we dat we voor verrassing-en komen te staan. Een goede zaak lijkt mij.

Bij de commissies van de BKU zijn enkele verschuivingen geweest i.v.m. de bestuurswis-seling. Daarover heeft u in het vorige nummer al het nodige kunnen lezen. De meeste com-missies zijn nu goed bemand, maar zo hier en daar wordt nog wel om versterking gezocht. Mocht u dus benaderd worden voor zo’n functie denk er dan eens goed over na en zeg niet gelijk ‘nee’. Dat heb ik ook niet gedaan. Ik heb er alle vertrou-wen in dat de commissies goed zullen functioneren, dat deden zij natuurlijk ook al, want de commissies zijn de ruggegraat van de BKU.

Ondertussen spelen er vele zaken die onze aandacht vragen waaronder de detailhandelsnota, Flevoport/buitendijkse haven, de situatie rondom het Berechja College, waar toch onze toe-komstige werknemers opgeleid worden en de onverminderd zorgelijke situatie in de visserij en vishandel. Met name het laatstgenoemde feit lijkt schier onoplosbaar. Alle partijen zijn er van overtuigd dat er iets gebeu-ren moet maar kunnen elkaar niet vinden. Ik hoop dat er snel initiatieven gevonden en uitge-voerd worden om op de langere termijn te komen tot een goede samenwerking tussen aanvoer en handel. Misschien dat wij daar als BKU een rol in kunnen

spelen, dan zullen we dat zeker niet nalaten. Dat is ook met het gemeentebestuur besproken. Als er iets ondernomen wordt richting de visserij, dan moeten we daarin misschien wel samen optrekken.

De zomer is aangebroken, vakan-tietijd dus. Sommige bedrijven passen de productie wat aan, andere draaien onveranderd door. Hoe dan ook wil ik u en de uwen een goede vakantietijd toe-wensen en na de vakantie met frisse moed en nieuw elan weer aan het werk.

Louwe Kramer [email protected]

Inhoud

De ambities van Louwe Kramer pagina 4

Maritieme Urk Promotie met HISWA pagina 5

Zakelijk nieuws BKU-leden pagina 7

Azur Seafood wint sporttoernooi pagina 8

Wat heeft Urk aan Regio Zwolle pagina 10

Regenachtig maar geslaagd zomeruitje pagina 13

Column Wouter Weijers pagina 13

Nieuws uit het gemeentehuis pagina 14

In de Schijnwerper: I-C-U en GBU pagina 18

Van de voorzitter

Kennismaken...

Ze is terug: Joanne...Elders in dit nummer kunt u lezen hoe ik binnekort voor GBU aan de slag ga. Dat houdt in dat ik het weer wat drukker ga krijgen. Reden waarom ik Joanne Goosen weer gevraagd heb om mij te helpen met het werk voor de BKU. Joanne is een oude bekende, want ze werkte al eerder voor I-C-U, en dus voor de BKU. Ik ben blij dat ze er weer zin in heeft.

Dus, na de zomer kan het zomaar zijn dat u weer mailtjes gaat krijgen van Joanne. Het werk van de BKU blijft daarom in goed handen bij I-C-U. Als er vragen zijn, dan kunt u mij altijd even bellen: 06-22796712.

Ik wens u een goede vakantie. Geniet er van!

André de VriesManager BKU

Page 4: Kring juli 2014

4

De ambities van Louwe Kramer

Kracht ligt in persoonlijke omgang

Louwe Kramer is zesenvijftig jaar. Hij is vader van vier zonen en twee dochters, bèbe van acht (binnenkort negen ) kleinkinde-ren, en al �7 jaar de man van Aukje Kramer. Hij volgde als zoon van Meindert W. Kramer zijn vader op als dirigent van het Urker mannenkoor Crescendo. Hij is eigenaar van Zalencentrum ’t Irene. Hij slaapt altijd goed en kijkt nuchter naar de zaken. En sinds een maand of drie is hij de nieuwe voorzitter van de Bedrijvenkring Urk. “Mijn kracht ligt in de persoonlijke omgang.”

Wat voor type voorzitter ben je?“Ik ben een ander type voorzitter dan Evert Jansen. Evert neemt geen blad voor de mond. Hij was overal. Ik ben net als Evert wel duidelijk, en zal niet om de hete brei heen draaien. Maar ik ben meer iemand van de informele benadering. Mijn kracht ligt niet in het afsteken van een scherp betoog, maar meer in de persoon-lijke omgang. Van nature kan ik goed met mensen omgaan. Ik leg makkelijk contact. Soms spreek ik te vlug, maar ik leer snel bij.”

“Een aantal jaren geleden heb ik me helemaal uit het bestuurlijke circuit teruggetrokken (Kramer was voorzitter van onder meer Stich-ting Buurtwerk en Valerius). Ook bij de BKU liet ik me eigenlijk niet zoveel zien. Ik schoof wel aan op vergaderingen, als die bij ’t Irene gehouden werden. Maar toen Evert Jansen bij me kwam en me de vraag stelde of ik voorzitter wilde

worden, heb ik daar een week of drie over nagedacht. Uiteindelijk is het een uitdaging, deze rol. Als je vier jaar niet meer in besturen hebt gezeten, dan heb je wel weer zin in een nieuwe bestuurlijke uitdaging.”

Wat is de uitdaging precies?“Het voorzitterschap van de BKU bezorgt je een heel breed speelveld. Er zijn 220 bedrijven lid van de BKU. Het is een heel breed gedragen kring. En er zijn natuur-lijk veel problemen, met name in de visserij, waar de problemen ontiegelijk groot zijn. Ik ben zelf veertien jaar visserman geweest. Ik kan denken als een visserman. Ik heb bij de gemeente ook aangegeven dat visserij de ‘ziel van ons wezen’ raakt, als Urkers. Puur cijfermatig maakt de aanvoer helemaal niet zo’n groot deel uit van de economie. Maar de visserij is met ons verweven. De BKU kan uiteindelijk hooguit een bemid-

delende rol spelen. Ik hoop dat we uiteindelijk ketenbreed in gesprek kunnen gaan met elkaar.”

Heb je zelf doelen of ambities als voorzitter?“Evert Jansen was als voorzitter echt overal. Maar ik ben een een-mansbedrijf. Ik sta nog midden in het werk . Ik kijk gewoon wat er op mijn weg komt. De BKU is al een partij van belang in gesprekken tussen overheid en ondernemers. Dat wil ik consolideren. De BKU is echt een factor waar terdege rekening mee gehouden wordt. We vertegenwoordigen toch wel 75 procent van het Urker bedrijfsle-ven. De positie is dus al stevig, en daar waar het nodig is, wil ik die versterken. De gemeente stelt prijs op structureel overleg, dus daar gaan we aan werken.”

De gemeente heeft de BKU wel eens verweten te ‘politiek’ bezig te zijn.“Wij zijn geen politieke partij.

Dat is duidelijk. Maar het beleid heeft zoveel overlappingen, soms is het onvermijdelijk dat uitspra-ken politiek getint zijn. Maar ik wil geenszins op de stoel van de wethouder gaan zitten. We zijn gesprekspartners en dragen zaken aan die ondernemers belangrijk vinden. We moedigen de gemeente aan open te zijn naar onze ondernemers toe, om ze eerder te betrekken bij het maken van plannen.”

Hoe kijk je naar de invulling van de bestaande haven? In het verle-den heb je hier zelf als onderne-mer ook nog plannen voor gehad.“Dat is voor mij een gesloten boek. Die plannen zijn toen gepresen-teerd: een cultureel centrum, ken-niscentrum, een grand café. Het is allemaal heel anders gelopen dan ik wilde, en misschien ook heel anders dan de gemeente wilde. Dat is heel jammer, nog steeds. Maar ik lig er niet meer wakker van.”Zijn vrouw merkt op dat hij eigen-lijk nergens van wakker ligt. “Hij slaapt uitstekend. Maar het heeft hem wel pijn gedaan”. Louwe: “Ik kijk de andere dag wel weer ver-der. ’s Ochtends kijk je toch anders tegen de dingen aan.”

En de buitendijkse haven?“Zowel de gemeente als de bedrij-ven zijn erg vóór de haven. Maar er komt enorm veel bij kijken. Dat de haven er komen moet, en dat hij er komt, staat wat mij betreft vast. Nu moet de planmatige kant eerst ingevuld worden; er zijn zoveel procedures. Wij doen proactief mee, denken mee, maar het kan nu eenmaal niet zo snel geregeld worden. De bal ligt nu gewoon bij de overheid. Er zijn bedrijven zat die zich op een buitendijkse haven vestigen willen. De maritieme sec-tor kan daar groeien en verstevigd worden. Dat is een hele goede zaak voor onze werkgelegenheid.

Door: Joanne Goosen

(Oud)voorzitters onder elkaar: Louwe Kramer, Evert Jansen, Klaas Pasterkamp

Page 5: Kring juli 2014

5

Onze maritieme commissie is ook weer volop actief, en we volgen de ontwikkelingen bij Flevoport aan de overkant natuurlijk ook op de voet.”

Samenwerking met andere partijen?“De BKU heeft altijd al goede contacten met de Flevolandse bedrijvenkringen, met name met die in Emmeloord en Dron-ten. Nu de gemeente Urk zich heeft aangesloten bij de Regio Zwolle biedt dat ook nieuwe kansen. Het is nog lastig om te bepalen hoe we daar als BKU mee omgaan, maar daar zullen ongetwijfeld voor de Urker ondernemers ook mogelijkheden liggen.” (red. Zie ook het artikel over Regio Zwolle elders in dit nummer.)

De BKU in 2020?“Zo ver kijk ik niet vooruit. De komende jaren ben ik omringd door een goed bestuur, absoluut. We doen het samen. Het zijn alle-maal ondernemers die echt tijd moeten vrijmaken om samen te kunnen vergade-ren. Dus de vergaderingen zijn kort en bondig en als we samen komen, dan gaat het ergens over.”

Netwerker?Na vier jaar bestuursvrij te

zijn geweest, gaat de dirigent van Crescendo, Louwe van ’t Irene en Valerius, Louwe van Meindert Kramer, de voorzittershamer van de BKU oppakken. Zijn vrouw merkt nog op dat hij toch al nooit thuis is, ze glimlacht erbij, Louwe sputtert tegen. De volgende dag is de jaarlijkse Scholparty, waar Kramer nu voor het eerst als voorzitter van de partij zal zijn. Tijd om te netwerken? Lachend: “Als ik de uitnodigingen voor allerlei bijeenkomsten zie, staat er vaak ‘na afloop is er ruimschoots de gelegenheid om te netwerken.’ Netwerken, dat woord.. Van nature kan ik goed met mensen. Ik leg makkelijk contact. Op Urk kent iedereen me. Maar de tijd samen met mijn vrouw, met zijn tweeën, vind ik kostbaar.”

Zorgplein tijdens Regio NetwerkdagenDe Noordoostpolder en Urk lopen warm voor de Regio Netwerkdagen die worden gehouden in de Bosbadhal in Emmeloord op 15 en 16 oktober.

Tijdens de 5e editie van de Netwerkdagen is er weer volop gelegenheid uw bestaande relaties te ontvangen, maar ook om potentiële contacten te tonen wie u bent en waar u inhoudelijk voor staat. Vanuit Ontzorgdesk is een initiatief genomen dat zal resulteren in een ‘zorgplein’. Verschillende zorgspecialisten pre-senteren zich gezamenlijk op een plein waar u terecht kunt voor alle verrassende mogelijkheden die hun branche aan de zakelijke markt biedt. Ook de aanwezigheid van Urk FM en Luister/Kijk527 is bevestigd. Naast diverse promotionele activiteiten, zullen zij net als vorig jaar live uitzendingen gaan verzorgen.

De Regio Netwerkdagen Noordoostpolder & Urk vinden plaats op woensdag en donderdag 15/16 oktober van 14.00-21.00 uur.

Op maandag 2 juni is Piet Brouwer elektrotechniek door de journa-listen bezocht. De dag begon met een bezoek aan Makkum en in de middag volgde het bezoek aan Urk, waar de nadruk werd gelegd op de rijke maritieme geschiede-nis van het ‘eiland’ Urk.

Henk Brouwer vertelde dat trots en een maximale inzet voor het leveren van topkwaliteit en service, basiskenmerken zijn. Op basis van die eigenschap-pen is het bedrijf succesvol. Een voorbeeld van deze betrokken-heid is het recente werk aan MY Nassima. Een week geleden belde de kapitein van het jacht over een probleem met de verlichting. Meteen werd een field engineer

van Piet Brouwer overgevlogen naar het jacht om het probleem ter plaatse te verhelpen.

Mr. D (David) Baker, Chief engineer aan boord van MY Nassima, verzond een aantal dagen na het oplossen van het probleem een bericht met als tekst “A special thanks to Frans, the engineer”, voor de getoonde professionaliteit en inzet.

De dag werd vervolgd met een bezoek aan Balk Shipyard en werd afgesloten met een informeel samenzijn op de Urker Botterwerf. De journalisten werd daar een heerlijke maaltijd geserveerd van gerookte en gebakken vis, vers van de Urker visafslag.

Regelmatig organiseert de Hiswa Holland Yachting Group missies vanuit het buitenland om de producten en/of diensten van haar leden te promoten en de handel met andere landen te stimuleren. In week 2� vond in dit kader de Holland Yachting Group pers tour plaats. Bui-tenlandse journalisten bezoeken op uitnodiging van de Hiswa Holland Yachting Group een aantal bedrijven die actief zijn in de bouw van hoogwaardige superjachten.

Maritieme Urk Promotie met HISWA

Holland Yachting Group met perstour langs Urker bedrijven

Page 6: Kring juli 2014

Uw lokale arbodienst

Zakelijke verzekeringen Pensioenadvies

PostadresPostbus 1608320 AD Urk

BezoekadresWijk 8-318321 TH Urk

Tel. VABU MKB: 0527-687959Tel. Ontzorgdesk: 0527-690198Fax: 0527-721202

www.vabu.nlwww.ontzorgdesk.nlwww.zorgloketurk.nl

VABUmkb+Ontzorgdesk_Adv BKU_92x135.indd 1 23-09-11 14:31

GriendÊ10A | 8321ÊMNÊUrkT +31Ê(0)527-688606 | F +31Ê(0)527-712450@ [email protected] | www. v e k r a s o f t . n l

ERPÊoplossingenVisserijÊsoftwareVoorraadÊbeheerLabelÊsoftware

WeegÊenÊsorteerÊapplicatiesMobieleÊterminalsWebÊtoepassingen

Maar investeert u ook in uw mensen?

Uw medewerkers zijn uw grootste kapitaal.

Investeren in uw mensen is eff ectief gezondheidsmanagement.

Een belangrijk onderdeel binnen onze bedrijfsbrede aanpak

‘SamenWerken aan Gezond Ondernemen’. Want preventie zorgt

voor minder verzuim en voor optimale inzetbaarheid van uw

medewerkers. Bijvoorbeeld door een preventieve training over

rugklachten. Zo bouwen we samen aan een gezonde organisatie

waarin mensen kunnen én willen werken. En dat is weer gezond

voor uw bedrijfsresultaat.

Meer weten? Ga dan naar zilverenkruis.nl/present

Unieke havenlocatie • Modern en gezelligBinnen 90 zitplaatsen • Terras 100 zitplaatsen

Open maandag t/m zaterdag van 10.00 – 23.00 uur Informatie: 0527-264687 • www.restauranttaverne.nl

facebook.com/RestaurantTaverne @taverne_urk

Page 7: Kring juli 2014

7

Fietsplan bij BikeShop Urk Al meerdere jaren bestaat de mogelijkheid om een fiets via het fietsplan aan te schaffen. Financieel gezien is dit een mooie mogelijkheid met fiscaal voordeel voor zowel de werkgever en de werknemer. De werkgever betaald gemiddeld €150,- á €200,.- minder per fiets. De werknemer schaft voor een bruto loonbedrag zijn of haar fiets aan. De werknemer heeft hiermee een voordeel van 35 á 40% op de aanschafprijs.Momenteel is het nog niet duide-lijk of het fietsplan in de huidige vorm blijft bestaan. Al enkele jaren is onze overheid bezig een andere regeling te introduceren. Dit blijkt een lastige klus. Het streven is om rond Prinsjesdag een duidelijk ant-woord te krijgen over de invoering van de werkkostenregeling.

Voor meer informatie kunt U altijd bij de BikeShop terecht. Zij helpen u graag fiscaal vriendelijk op weg, tel. 0527-684857, of kom langs op Industrierondweg 20.

App voor Snack-Plaza Vanaf juni 2014 is het nog mak-kelijker om bij Snack-Plaza te bestellen, namelijk via een App. Het telefonisch bestellen van pizza’s en snacks wordt langzaam ingehaald door het online bestel-len. De bestel-App is gratis te downloaden bij alle App-Stores. Bestellingen zijn snel en eenvou-dig te plaatsen, de prijs is inzichte-lijk en je kunt snel wijzigen. Steeds meer particuliere klanten en bedrijven op de bedrijfsterreinen van Urk maken gebruik van de App. Snack-Plaza heeft een zegelactie voor winkelklanten en met bedrij-ven maakt Snack-Plaza aantrekke-lijke afspraken en condities. Vraag naar de mogelijkheden: bel Snack-Plaza, 0527-684343.

Duurzaamheid bij KlagerKlager Dak- en Timmerwerken

gaat binnenkort bij Diepvries Urk de bestaande zwarte bitumen dakbedekking vervangen door een duurzame witte TPO-kunst-stof dakbedekking. Deze heeft een zeer hoge reflectiewaarde, waardoor het dak aanzienlijk minder opwarmt. Dit is nodig voor een betere warmte afgifte van de koelmachines in de zomer. In de bestaande situatie moest het dak gekoeld worden met water sproei-ers, omdat de omgevingstempera-tuur bovendaks zo hoog was dat de koelmachines hun warmte nauwelijks konden afvoeren. Het toepassen van deze witte dakbe-dekking levert een behoorlijke besparing op. Ook is er sprake van het DUBO-keurmerk en daardoor is sprake van verschillende belas-tingtechnische voordelen.

Meer info, zie onze website: www.dak-timmerwerken.nl

Nieuw concept KD WorkboatsKD Workboats is momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuw product. Een prototype is momen-teel in aanbouw. De basis is een vernieuwde romp van staal. Geheel naar wens van de klant kan de basis worden uitgebouwd middels ver-schillende modules van aluminium.

Certificaten bij Hoekstra AssurantieTjalling Hoekstra van Hoekstra Makelaardij BV is recent als register-taxateur opgenomen in het register Bedrijfsmatig Vastgoed van de stichting Vastgoedcert. Zie ook www.vastgoedcert.nl. Tevens is hij sinds mei gecertificeerd voor het opma-ken van bedrijfsmatige TMI taxaties (Taxatie Management Instituut), een certificaat dat door sommige banken inmiddels verplicht wordt gesteld. Zie www.taxatiemanagementinsti-tuut.nl voor meer informatie.

MultiScan breidt diensten uitMultiscan is specialist op het

gebied van digitaliseren, opslag en vernietigen van documenten. Naast het digitaliseren van archieven breidt MultiScan haar diensten uit d.m.v. analoge en digitale postver-werking. Multiscan verzorgt de post-verwerking voor bedrijven om de post efficiënt en snel bij de juiste persoon te krijgen en te registreren in het gewenste systeem. De post wordt gerubriceerd op bijvoorbeeld onderwerp, persoon en datum. Tevens kunnen de stukken worden geregistreerd en gearchiveerd in uw eigen systeem. De post kan verrijkt worden met OCR (optical character recognition), zodat de digitale post makkelijk doorzocht kan worden.

Voor meer info: www.multiscan.nl.

Flynth Urk breidt haar dienstverlening uit Nederland kent vele subsidierege-lingen. De vestiging Urk van Flynth adviseurs en accountants is ver-sterkt met een subsidiespecialist die kan helpen bij deze regelingen. Met name voor de visserij is er sprake van specialistische regelingen waar veel ervaring bestaat. Binnenkort opent het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij voor de periode 2014-2020. Flynth adviseurs en accountants kan helpen bij de aanvraag.

Ook volledige projectbegeleiding en –administratie behoort tot de mogelijkheden, zodat u niet opgezadeld wordt met allerlei extra werkzaamheden. Een groot aantal ondernemers heeft nog nooit een subsidie aange-vraagd, terwijl Nederland een aantal laagdrempelige subsidies kent zoals de WBSO (subsidie loonkosten) en RDA (research & development aftrek).

Voor informatie kijk op: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/wbso-en-rda. U heeft hier waarschijnlijk eerder recht op dan u denkt.

Groot formaat printer bij MeMo MeMo heeft haar machinepark verder uitgebreid met de nieuwe Arizona 318. Deze uv printer print direct op diverse materialen. MeMo reclame zorgt er al jaren voor dat bedrijven en organisaties op een opvallende manier gezien worden. Door de toe-nemende vraag naar producten met een kleine oplage hebben wij onze zeefdrukkerij uitgebreid met deze printer. Net als bij zeefdruk kan deze printer direct op het materiaal printen zoals pvc in diverse diktes, glas en hout. Een perfecte oplossing om bij-voorbeeld makelaarsborden in kleine oplages te printen. Met de Zund snij-freestafel kan MeMo het product in elke gewenste vorm maken. In augustus wordt de printer geïnstal-leerd in de vestiging in Lelystad.

Zie ook: www.memoreclame.nl.

Piet Brouwer doet installatie voor Damen ShipyardsVorig jaar werden door Damen Shipyards in Den Helder twee Fast Crew suppliers van het type Twin Axe 2610 opgeleverd. Het Twin Axe ontwerp is op de markt gebracht in juni 2011 en is een verdere ontwik-keling van het Sea Axe concept van Damen Shipyards. De Twin Axe 2610 heeft een lengte van 25,75 en is gebouwd van aluminium. Door de unieke rompvorm heeft het schip een uitstekende zeewaardigheid en is het in staat ook in ruwe zee op volle snelheid (26 knopen) haar bemanning en passagiers veilig en comfortabel naar de plaats van bestemming te brengen. Aan boord van de schepen is Piet Brouwer Elektrotechniek ver-antwoordelijk voor de complete elektrische installatie. Momenteel zijn er weer twee nieuwe Twin Axe 2610 schepen in aanbouw. Ook daar is Piet Brouwer verantwoordelijk voor de elektrische installatie, waar momenteel volop aan wordt gewerkt.

Meer info, zie www.pietbrouwer.nl

Zakelijk nieuws van de BKU-leden

Urker bedrijfsleven timmert aan de weg

Page 8: Kring juli 2014

Al ruim 10 jaareen begrip!

LeveL One UitzendbUreAUT: F:I:

Uw personeel is onze zorg!

De activiteitencommissie van de BKU had zichzelf tot doel gesteld om het dit jaar eens helemaal anders doen. Weg met de gebrui-

kelijke sporten als basketball, vol-leybal en voetbal. Het moest over een andere boeg, en dat lukte. Visco deed hard zijn best om voor de

derde keer op rij de titel binnen te halen. Helaas gooide regen roet in het eten. Want omdat het beachvol-leybal verplaatst moest worden naar

een bedrijvenvoetbalavond, wat de voorkeur kreeg, liet men een steekje vallen op dit onderdeel.

Azur Seafood profiteerde dankbaar en won op vele fronten. Ze gingen er vandoor met de eerste plek tijdens de Run-Bike-Run en het beachvol-leybal. Daarnaast presteerden ze als de beste bij het darten, maar ging het wat minder met tennissen, wat dan wel weer verrassend was. Has-san Hadjji mocht voorafgaande aan een heerlijke barbecue op het terras van tennisvereniging T ‘77 de trofee in ontvangst nemen, terwijl Gebr. Kramer tweede werd en Korf Vis 3e, vlak voor Visco op de vierde plaats.

De BKU dankt hoofdsponsor ARt SECURItY voor haar bijdrage aan het mogelijk maken van dit toernooi, Klif 1� voor de prijzen en GBU voor het printwerk. En uiteraard de gastheren t ‘77, kantine SVU, Blue Bay/Leen Veeg, en Dartvereniging 20�.

Een regenachtig Run-Bike-Run, een net niet afgelast volleybaltoernooi, maar een stralend tennistoernooi en dito finaleavond. Met tussendoor een gezellig darttoernooi. Het BKU sporttoernooi was weer een groot succes met als verrassende winnaar Azur Seafood.

In de schijnwerper: I-C-U aan de slag voor GBU

Azur Seafood sportiefste bedrijfRegenachtig begin, stralend einde Art Security / BKU-sporttoernooi

Page 9: Kring juli 2014

Regenachtig begin, stralend einde Art Security / BKU-sporttoernooi

Page 10: Kring juli 2014

10

Wat heeft Urk aan Kennispoort Regio Zwolle?

“Meer dan het uitwisselen van alleen maar de visitekaartjes”

Economisch gezien is de regio Zwolle de sterkst presterende regio van ons land. In tijden van economische crisis liggen daar dus kansen. Niet vreemd dat ook de gemeente Urk via deze regio naar versterking zoekt en toe is getreden tot het economische samenwerkingsverband ‘Regio Zwolle’. Daardoor kan het ook gebruik maken van de diensten van Kennispoort Regio Zwolle. Het Urker bedrijfsleven moet daar van meeprofiteren. De BKU legde zijn oor te luister, om antwoord te krijgen op de vraag wat Urk hieraan heeft.

Eerst even voorstellen. Regio Zwolle is een bestuurlijk samen-werkingsverband van inmiddels 19 gemeenten, waaronder sinds kort ook Urk. Onder Regio Zwolle hangt een Economic Board dat wordt voorgezeten door Henk ten Hove. Daarin zetten ondernemers (4), overheden (2) en onderwijs (3) de hoofdlijnen uit op het gebied van innovatie en menselijk kapitaal, om zo de economische ontwikkeling van de regio aan te jagen. Marius Woldberg organiseert die vernieu-wing vanuit Kennispoort Regio Zwolle. Hij maakt in de praktijk met zijn team de vertaalslag naar ondernemers en koppelt terug wat wel en niet werkt. Hij is ook het aanspreekpunt voor de Urker ondernemers.

Vanuit de Economic Board is in 2012/2013 een Innovatieagenda opgesteld, van waaruit een drietal

clusters zijn benoemd die prioriteit krijgen. Daar zet Kennispoort vol op in. Het zijn clusters waar de regio sterk in is en die men nog meer wil versterken. Deze clusters zijn 1. Kunststof, 2. Gezondheid, 3. Agro. “Maar die agenda staat niet vast. Die is continue in ontwikkeling. We zijn voortdurend met elkaar in overleg om continue de prioritei-ten helder te houden. Verbinden, versterken en versnellen, dat is ons motto. Daarom moet er voldoende gecommuniceerd worden over de agenda. Bespreken wat nieuwe thema’s kunnen zijn is een voort-durend proces. Actuele thema’s zijn op dit moment ‘human capital’ en innovatie”, aldus Henk ten Hove. Kennispoort vormt daarbij de ogen en oren van de Economic Board. Kennispoort is het kanaal naar de ondernemers. Kennispoort heeft wel een eigen structuur maar inhoudelijke activiteiten moeten

synchroon lopen met de agenda van de Economic Board. “Het moet een bijdrage leveren aan de dynamiek in de regio. Als het niets bijdraagt dan moeten we er niet iets mee doen. Daar zijn uiteinde-lijk ook clusters voor opgezet om zo het bedrijfsleven te interesseren en met elkaar in verbinding te brengen. Daar moeten projecten uit ontstaan die andere bedrijven ook weer aantrekken, zodat er een dynamiek ontstaat waar succes-volle samenwerkingen uit komen”, aldus ten Hove.

Marius Woldberg noemt twee thema’s die al concreet lopen. “Het Polymer Science Park draait en ook rond het thema Health is een open innovatiecentrum opgestart. Agro is nog een grote uitdaging. Daarvoor moet ook een soort van centrum van activiteiten gaan ontstaan. 18% van het bruto binnenlands

product van deze regio is agro. Het ligt ook buiten de agglome-ratie Zwolle, dat trekt met name bedrijven uit het buitengebied. Het is voor ons belangrijk dat we activiteiten ontwikkelen waar het bedrijfsleven zich in herkent”, vertelt Marius Woldberg.

Concurrentie met Flevoland?Volgens Henk ten Hove hoeft deze samenwerking niet te bijten met de ambities van Flevoland. “Het is aan de Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk om dat kort te sluiten met zijn collega’s in Flevoland en andere provincies. Die provincies steunen het wel van harte, maar nog niet in materiële zin, waar de gemeenten dat wel doen door een vast bedrag per hoofd van de bevolking. De solidariteit van de financiering staat wel hoog op de agenda. Voor de komende drie jaar is het afgedekt, vooral door de provincie Overijssel, gemeenten en onderwijs, maar op de langere termijn moet het ook nadrukkelijk door het bedrijfsleven gedragen worden. Maar we weten ook dat voor innovatie een lange adem nodig is”, zegt ten Hove.

Ten Hove benadrukt nogmaals dat de thema’s niet vast omkaderd zijn. Die kunnen ook uitgebreid worden. Een thema als ‘Internationalisatie’ staat bijvoorbeeld nog niet op de agenda, maar daar wordt wel over nagedacht of dat zou moeten. “We moeten proberen te voorkomen dat we als regio van de conjunc-tuur van één land afhankelijk zijn. Daarvoor moeten we een groter afzetgebied bewerkstelligen. De vraag is dan of er voldoende onder-nemers in deze regio zijn die hun producten en diensten internatio-naal aanbieden. Neem bijvoorbeeld de regio Hardenberg aan de Duitse grens, waar nog te weinig onder-

Page 11: Kring juli 2014

11

nemers naar Duitsland kijken om hun producten af te zetten, terwijl daar heel veel kansen liggen. In het verleden werd dat heel gefragmen-teerd georganiseerd, daar willen we meer structuur in aanbrengen en ook goed nadenken over de vervolgstappen. Onderwijs speelt daar bijvoorbeeld door middel van studies al op in”, geeft ten Hove als voorbeeld, waar zeker ook de Urker internationale visindustrie van zou kunnen profiteren.

En de maritieme sector? Met de as Kampen/Zwolle/Meppel

staat er al een sterke samenwerking op poten, waar Regio Zwolle mis-schien ook meer mee zou kunnen doen? “Deze havens hebben de koppen al bij elkaar gestoken. Dat loopt dus al. Er is geen gebrek aan initiatieven, maar het ontbreekt misschien wel een beetje aan de focus, een duidelijke horizon. Het is echter nog niet voldoende om onze verbindende taak daarin op te pakken. Ondernemerskringen en netwerkbijeenkomsten zijn er voldoende. Nieuwe bijeenkomsten moeten iets kunnen bieden aan een ondernemer waar hij wat mee kan”,

schetst ten Hove. Marius Woldberg vult aan, “Wij willen geen doorgeef-luikje van telefoonnummers van goede mensen worden. We willen wel mensen met elkaar in contact brengen, en er ook mee verder gaan. We organiseren meestal kleine bijeenkomsten met vier of vijf ondernemers. Onze rol is zorgen dat het op een goede manier tot stand wordt gebracht. Cases worden goed vastgelegd, zodat we kunnen bepalen hoe er matches te maken zijn. We proberen inhoud aan de thema’s te geven. Dan heb ik liever een sessie met vier personen die echt wat willen, dan een zaal vol met 35 mensen die alleen maar een visitekaartje uitwisselen en de borrel afwachten.”

Maar wat gaat de aansluiting bij Regio Zwolle en Kennispoort de Urker ondernemers nu brengen? Henk ten Hove: “Ook op Urk zit veel kennis en ervaring, bijvoorbeeld in de visserij. In die visserijketen zijn ook verbindingen te leggen. Misschien een gek voorbeeld, maar de houdbaarheid van vis bijvoor-beeld. Wij kunnen een verwerker in verbinding brengen met iemand die verstand heeft van geavan-ceerde koeltechnieken. Daar kan een projectje uit komen waarbij ze elkaar kunnen helpen. Er kan ook een kennisvraag uit rollen, dat Kennispoort het onderwijs er bij gaat betrekken omdat er vragen beantwoord moeten worden. Stel dat er dan een geavanceerde koelmachine moet komen, dan moet er een zachte financiering komen, daar kan Kennispoort dan ook iets in betekenen. Kennispoort heeft een brengplicht. Maar vanuit Urk is ook een haalplicht. Er moet ook belangstelling en interesse zijn om er op in te gaan spelen, dat moeten bedrijfsleven en overheid samen doen. Een actieve rol van wethouder Geert Post is daarom wel heel erg belangrijk.”

Marius Woldberg wil graag aan de slag op Urk. “Ik wil graag zo snel mogelijk na de zomer samen met de BKU en de gemeente een bijeenkomst organiseren waarin we interactief met de ondernemers

in gesprek gaan om te bepalen wat hier leeft. Hoe kunnen we vanuit het onderwijs de kennis naar die ondernemers laten brengen. Ondernemers met vragen rond een innovatie kunnen met onze adviseurs in gesprek om het con-creet verder te brengen. Dat moet wel een wisselwerking zijn, door het gezamenlijk te organiseren. Ondernemers moeten dan zelf ook contact met ons gaan zoeken, om bijvoorbeeld aan te haken bij wat wij al doen. Vanuit Hardenberg is bijvoorbeeld een kenniskring Bouw opgezet. Er is een aantal bijeen-komsten opgezet over samenwer-king en ontwikkelingen in de bouw. Zoiets kan op Urk ook. Kennispoort is de spil, maar de kennis moet uit de regio komen. Dan is de waarde van zo’n sessie vele malen groter dan dat wij van ver iemand er bij trekken”, aldus Woldberg.

Innovatie centraalHenk ten Hove vult aan: “Het is cru-ciaal dat er iets georganiseerd wordt waar ondernemers elkaar in kunnen vinden. Die ondernemers moeten er dus de meerwaarde van inzien zodat we voorkomen dat het trekken aan een dood paard wordt. We kunnen eventueel projecten opzetten en indien economisch rendabel en nodig, ook nog financiering vinden om het uit te voeren. Geen subsidies, maar meer in de vorm van leningen of participaties. Er is daarom wel een focus op die drie clusters, maar daar kunnen we alle kanten mee op. We staan open voor thema’s die spe-cifiek in een bepaalde regio leven. Als je iets anders wil, dan moet je via Kennispoort ook verder kunnen komen. We willen pragmatisch zaken organiseren waar een regio snel iets mee kan. Verbindingen creëren, zonder dat het een lange termijn speerpunt is. Maar innovatie moet centraal staan.”

Marius Woldberg sluit af. “Volgend kwartaal presenteren we ons op een avond aan de Urker onderne-mers. We zullen vertellen wat we doen en dan horen we graag wat de behoeften zijn op Urk. Daar gaan vast mooie initiatieven uit ontstaan waar Urk mee verder kan”.

Waarom bij Regio Zwolle?Het nieuwe college kiest bewust voor netwerken die ons bedrijfs-leven stimuleren, faciliteren en – indien mogelijk – subsidiëren. Samen met het bedrijfsleven (in eerste instantie met de BKU) wil-len we verbanden en coalities aangaan en deelnemen in kansrijke initiatieven.

De Regio Flevoland (het westen) heeft bewezen een sterke regio te zijn. Dankzij deze regio zijn er vele projecten gestart op Urk met veel (EU-)subsidie en ondersteuning. Ook het bedrijfsleven heeft hierin gedeeld en zal daarin delen. Van de regio Zwolle (het oosten) verwachten we eenzelfde ondersteuning en facilitering. De Regio Zwolle is een sterke regio. Op de site van deze regio zijn meerdere projecten te zien waarin de ondersteuning en facilite-ring plaatsvond.

Bij Urk raken de oostelijke en westelijke regio elkaar. Ten aanzien van de buitendijkse haven hebben we dat reeds ervaren. Beide regio’s zien het als een regionale versterking wanneer de bui-tendijkse haven bij Urk wordt aangelegd. Samen met de regio’s onderzoeken we op dit moment hoe EU-subsidie voor dit regio-versterkende project kan worden verkregen.

Het aansluiten bij welke economische regio dan ook zien wij los van provinciegrenzen. Urk is een netwerkgemeente. Al jaren zoeken wij verbindingen en gaan wij coalities aan met partijen, instellingen en gemeenten vanuit alle windrichtingen.

De mogelijkheden die de diverse regio’s voor het bedrijfsleven bieden, gaan we in kaart brengen en daarover met het bedrijfsle-ven communiceren. Duidelijk zal zijn, dat we ons niet richten op één regio, maar op meerdere regio´s. Dit kan ook vanwege onze bijzondere ligging. Door al de netwerken te benutten liggen er grote kansen en uitdagingen op het terrein van duurzaamheid, vervoer, visserij, kennis en innovatie, cultuur-historie, nautische en maritieme sector, en de toeristisch-recreatieve sector. Ook de overgang van stad naar platteland (leefbaarheid) is een item.

Urk heeft wat te bieden. Daar zijn meerdere regio’s van overtuigd. Vanuit onze geschiedenis, cultuur, durf, lef en ondernemingszin ontwikkelen we kracht. Op deze wijze kunnen en zullen we met het Urker bedrijfsleven laten zien hoe wij blijvend in staat zijn economisch te ontwikkelen. Om Urk kan niemand heen!

Page 12: Kring juli 2014

Uw geheel eigen financieel adviseur

Creatief in de advisering, efficiënt in de uitvoering!

MTH Emmeloord Uw geheel eigen adviseur! Duit 14, 8305 BB Emmeloord T: (0527) 613 841

E: [email protected] www.mth.nl

Burg. J. Schipperkade 10a | 8321 EH te Urk | Tel [email protected] | www.businessporturk.nl

BUSINESS PORT URK IS

... Unieke vergader- en ontvangstruimte;

...

...

...

... Telefoonservice en secretariële ondersteuning (Kantoormanager 2.0);... Gezelligheid en collegialiteit.

HIER WERKEN IS THUIS VOELEN. Bedrijvenkring Urk, Ver. Visgroothandelaren Urk en de volgende bedrijven kunnen dit beamen: Kantoormanager 2.0, I-C-U en Omgeving Manager

Autobedrijf van Slooten Urk B.V.Industrierondweg 27, 8321 EC Urk. Telefoon 0527 - 68 16 66.

20% bijtelling

Alle prijzen in euro's. Prijzen zijn excl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Ford Lease prijzen gebaseerd op 20.000 km/72 mnd. en op full operational lease, excl. BTW, brandstof en vervangend vervoer.

“Vormgeving entechnologie met een doel”

First Edition Trend PackExclusieve introductieaanbieding. O.a. met parkeersensoren achter • Active City Stop • SYNC: Bluetooth® + Voice Control • zes airbags. Normaal 1.575,-

Tijdelijk 500,- Uw voordeel 1.075,-

De nieuwe Ford Transit ConnectVerkozen tot International Van of the Year 2014. Een reeks geavanceerde en intelligente technologieën maken uw werkdag eenvoudiger, produc tiever en minder stressvol. En door de combinatie met moderne vormgeving is de Transit Connect zowel een efficiënte bedrijfswagen als een praktisch, comfortabel kantoor op wielen. Bovendien is de nieuwe Transit Connect leverbaar in twee lengtes en diverse uitvoeringen, zodat er altijd een Transit Connect model past bij uw bedrijfsactiviteiten en budget.

Al beschikbaar vanaf 11.590,- Via Ford Lease vanaf 69,- per week Financial Lease 4,9%

powered by Ford EcoBoostconnected by SYNC

Page 13: Kring juli 2014

1�

Zoals gezegd, de dag begon regenachtig, maar desondanks vertrok er toch een goed gevulde bus vanaf het haventerrein richting Amsterdam. Daar werd eerst een lichte lunch genuttigd in het Joods Historisch Museum. Vervolgens werd de ploeg in twee delen gesplitst waarvan de een de regen trotseerde voor een rondleiding door de Joodse buurt van Amsterdam. De andere groep koos voor zekerheid en kreeg door het museum een rondlei-ding. Beide waren interessant en leerzaam en maakten indruk op de Urker delegatie die vervolgens

de bus inging richting Zandvoort.

In Zandvoort bleef het gelukkig droog zodat de buitenactiviteit gewoon door kon gaan. Na een kop koffie gingen de verschil-lende groepen met iPads op pad om de nodige opdrachten uit te voeren. Dat leverde enkele hilarische plaatjes op waarvan er naast de foto hiernaast, nog vele op de website van de BKU zijn te vinden. De dag werd afgesloten met een barbecue, vooordat het weer richting Urk ging. De BKU kon weer terugkijken op een zeer gezellig en geslaagd uitje.

Ondernemers hebben maar pech. Velen zouden wel een extra stukje omzet kunnen gebruiken maar de tijden zijn er nog niet naar. Nu weet iedere ondernemer dat als je tekort aan geld hebt je natuurlijk geen bankbiljet onder de kleurenscanner kunt leggen. Want dat zou mooi zijn: uitprinten, probleem opgelost.

Nu is het oneerlijke: als je maar macht genoeg hebt mag het wèl. Ik geef u een aantal voorbeelden. Ten eerste de Europese Unie, sowieso koploper in rare voorstellen. De EU wil meer budget. Maar de lidstaten hebben zo hun eigen problemen dus zijn minder geneigd om meer euro’s over te maken naar Brussel. Nu is die EU-bijdrage gedefinieerd in een percentage van de totale Europese economie. Maar deze stagneert, of krimpt zelfs, zoals in het geval van Nederland. Wat zou het toch mooi zijn als met een druk op de knop de Europese productiewaarde ineens vergroot kon worden! Dus verzon men een list. Het schijnt nu dat de manier waarop het nationaal product van landen berekend wordt tòch niet klopt. En u raad het al, de Europese economie is steeds te laag vastgesteld... De komende jaren zal dus de economie weer gaan groeien, maar niet omdat hij groeit – begrijpt u? Aldus kan Brussel met hetzelfde percentage toch een hogere factuur naar de lidstaten sturen.

Een andere kunstmatige geldmaker zijn de banken. Deze creëren geld in de vorm van leningen uit het niets. Omdat de lening in de toekomst moet worden afgelost en de banken niet genoeg van (uw) spaargeld in kas hebben, vergroten ze hun balans met leningen van niet verdiend geld. Met een druk op de knop. Dat zou u ook wel willen! Eigenlijk neemt de bank een voorschot op het geld dat u en andere mensen in de toekomst nog moeten gaan verdienen. Zodat met terugwerkende kracht hun nepgeld alsnog van waarde wordt voorzien. In ons land bestaat een bankbalans maar voor 3% uit eigen vermogen. Dat is volkomen onverantwoord. Nu moeten de banken dit opkrikken naar wel 4% en tevens het aantal uitgezette kredieten mati-gen, waardoor de solvabiliteit verbetert (= de mate waarin een bank haar

eigen schulden kan terugbetalen). Het is eigenlijk bizar dat de bankenlobby nog steeds eist dat bijvoorbeeld een huis meer hypotheek moet kunnen krij-gen dan waarvoor hij verkocht wordt. Men wil dus niet echt geld verdienen met werk maar met het aanmaken van te laag afgedekte kredieten.

Tenslotte boekt een andere machtige lobby ook succes. Pensioenfondsen. Zij hanteren een fictief rendement op hun beleggingen, de zogenaamde rekenrente. Maar ja, er komen steeds meer oudjes die pensioen ontvangen en er is steeds minder werkvolk om de premies op te hoesten. Nou, dan doe je toch net alsof je in de toekomst meer gaat verdienen en gooi je dat veronderstelde rendement omhoog. In de Tweede kamer is deze wet inmid-dels aangenomen.

Stel dat u ook uw omzet ‘anders’ mag berekenen (EU), dat u uzelf eigen leningen mag verstrekken met geld dat u niet heeft (de bank), en dat u óók een fictief rendement mag bepalen (pensioenfonds) dat de belasting-dienst accepteert. Wat zou ondernemen in Nederland weer één groot feest worden!

Maar dit feestje is slechts voorbehouden aan enkelen.

Wouter Weyers, Senior AdviseurKamer van Koophandel

Wouter Weyers: Geld maken

Een beetje regen mocht de pret niet drukken. Geluk-kig was het ook niet van lange duur. Daardoor kijkt de BKU weer terug op een geslaagd dagje uit naar Amsterdam en Zandvoort

In de schijnwerper: I-C-U aan de slag voor GBU

Regenachtig maar geslaagd uitjeZomeruitje naar Amsterdam en Zandvoort

Page 14: Kring juli 2014

14

De Servicelijn bereikt u via: [email protected] of (0527) 689928

In juni zijn voor de 16e keer de cijfers gepresenteerd van ‘Economie en Arbeidsmarkt’, het jaarlijkse onderzoek van de Provincie Flevoland. Voor Flevo-land was het jaar 201� een jaar van economische tegenwind. De recessie raakt nu ook Flevo-land. Urk springt er positief uit.

In Flevoland zijn ruim 3.000 banen (- 1,8%) verloren gegaan. Er was sprake van een relatief sterke afname van banen in Almere en in de Noordoostpol-der. In Dronten nam het aantal banen toe met 1,6 % en op Urk met 0,4%. Het gaat hier om plus 45 banen, terwijl andere Flevo-landse gemeenten banen verlie-zen. Er is sprake van afname in banen bij industrie, visserij en

openbaar bestuur. De zakelijke dienst-verlening, horeca en gezondheidszorg zorgen op Urk voor de groei van het aantal banen.

In alle gemeenten nam het aantal bedrijfsvestigingen toe. Dronten had met 10% de sterkste groei, in Zeewolde was de groei met 6% het laagst. Op Urk zagen wij het aantal bedrijfsvestigingen toenemen met 153 vestigingen een groei van zo’n 8,5 %. We zien weer een sterke groei van vestigingen

in de groot- en detailhandel.

De werkloosheid in Flevoland blijft hoog, gemiddeld 10,7%. Deze treedt voornamelijk op onder oudere werknemers en lager opgeleiden. Op Urk is het werkloosheidspercentage licht gedaald van 4,1% in 2012 naar 3,9% in 2013 / 2014. Aan-dachtspunt is en blijft de jeugd-werkloosheid. Het is belangrijk dat bedrijven jongeren de gelegenheid geven tijdens hun opleiding werkervaring op te

doen. Resumerend zien wij dat de cijfers voor Urk positiever afsteken ten opzichte van de trend in Flevoland.

De cijfers zijn te raadplegen op de site van de provincie Flevoland, www.flevoland.nl onder het kopje ‘Economie en werkgelegenheid’. Als u interesse heeft in de uitgave ‘Economie en Arbeidsmarkt’, dan kunt u contact opnemen met het cluster Economische zaken van de gemeente Urk.

Urk doet het goed in Flevoland

Laag opleidingsniveau

Gemeente wil niveau beroepsbevolking verhogen

Nieuw initiatief voor Flevolands MKB start op 1 septemberMaandag 1 september 2014 van 15.30 uur tot 18.30 uur vindt op Urk de kick-off van de MKB Doorstart Roadshow plaats. MKB Doorstart is een landelijke stichting die in Flevoland is opgericht en die samenwerkt met diverse (landelijke) partijen waaronder onder-nemersverenigingen, banken, fondsen, gemeenten, provincies en intermediairs om ondernemers in een vroegtijdig stadium van dienst te zijn indien zij in zwaar weer (dreigen te) komen.

Het doel van de roadshow is meer bekendheid geven in alle Fle-volandse gemeenten wat MKB Doorstart doet, onder meer aan de hand van workshops en ondernemers die hun eigen ervaring delen. Nadere informatie over het programma en lokatie volgt nog. Noteert u 1 september alvast in uw agenda!

Nieuws

uit het

gemeente-

huis

VERGELIJKING NEDERLAND, FLEVoLAND EN URK JAAR 2011/2012 Nederland Flevoland UrkTotaal voortgezet onderwijs Vo algemene leerjaren 1-3 42,31% 44,66% 48,30%Vwo 3-6 17,26% 13,24% 6,90%Havo 3-5 16,11% 14,83% 14,05%Vmbo theo.-gem. l.weg 3-4 10,94% 10,65% 13,16%Vmbo basis-kaderber. 3-4 10,54% 12,87% 15,66%Praktijkonderwijs 2,82% 3,82% 1,90%

Als ondernemer heeft u er baat bij dat jongeren op Urk goed opgeleid zijn. Een goede basis om aan de slag te gaan in uw bedrijf. Uit de cijfers blijkt dat wij op Urk hierin nog een slag kunnen maken.

Het opleidingsniveau is lager ten opzichte van Flevoland en Nederland (zie tabel). Daarom is de gemeente een onderwijscampagne

gestart en kunt u daarover een aan-tal artikelen lezen in het Urkerland. Gemeente Urk wil graag de bewustwording onder jongeren vergroten en hen stimuleren om vooral door te leren in de huidige economische tijd. Het betekent voor u beter opgeleide werkne-mers passend bij de ambities van het Urker bedrijfsleven en voor de gemeente dat er minder werkloos-heid zal ontstaan onder de jonge-ren. Daar profiteert iedereen van.

Page 15: Kring juli 2014

Op 1 juli 2014 start het TMI Fonds Flevoland. Dit fonds richt zich op het financieel ondersteunen van innovatieve ondernemers die kennis en technologie samenbrengen en voor eigen rekening en risico voor Flevoland nieuwe producten, diensten of processen ontwikkelen. Doel van het TMI Fonds Flevoland is het verstrekken van risicodragende financiering in de vorm van marktconfor-me leningen aan Flevolandse MKB ondernemingen voor het realiseren van een eerste omzet van innovatieve producten en diensten. Het is een financieringsinstrument om technologische innovaties mede mogelijk te maken. Beoogd effect is het vergroten van het innoverend vermogen van Flevolandse ondernemers en werk maken van de Flevolandse kenniseconomie.

TMI-leningVoor wieEen TMI-lening is beschikbaar voor innovatieve MKB bedrijven die gevestigd zijn in Flevoland en willen doorgroeien of zich in Flevoland willen vestigen. Een TMI-lening wordt verstrekt nadat de speur- en ontwikkelingsactiviteiten in de startfase zijn afgerond. Kapitaal wordt beschikbaar gesteld voor het treffen van voorbereidingen voor marktintroductie van innovatieve producten en diensten.

De TMI-lening wordt verstrekt door de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland BV (OMFL). Aanvragen voor een TMI-lening worden beoordeeld door een investeringscommissie. Voor het TMI Fonds heeft de provincie Flevoland een half miljoen euro beschikbaar gesteld, vooruitlopend op middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020.

Voorwaarden• Uw project is gericht op het realiseren van een eerste omzet van een technologische innovatie nadat

speur- en ontwikkelingsactiviteiten succesvol zijn afgerond;• De technologische innovaties hebben een relatie met de thema’s duurzame voedselproductie, gezond

leven en schaarste van energie en grondstoffen;• De activiteiten in het project hebben betrekking op: - het opstarten van de productie, publiciteit en promotie en marketingactiviteiten in het algemeen: en/of - het beschermen van intellectueel eigendom; - de voorbereidingen van marktintroductie en/of het vinden van een launching customer;• U ondervindt aantoonbaar moeilijkheden bij het financieren van het project;• Uw project is bedrijfseconomisch haalbaar (product, markt, financieel);• Het beschikbare budget van het fonds is toereikend;• De hoogte van de lening bedraagt minimaal € 20.000 en maximaal € 100.000.

TMI

LENING

ContactWilt u meer weten over de procedure en of u in aanmerking komt voor een TMI-lening? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek door contact op te nemen met Suzanne van Stormbroek (OMFL)

E [email protected] T 0320-286794

Of kijk voor meer informatie op de website van de OMFL: www.omfl.nl

FLEVOLAND

R U I M T E

VOOR

ONDERNEMENFLEVOLAND

R U I M T E

VOOR

ONDERNEMEN

TECHNOLOGISCHE MKB INNOVATIE FONDS FLEVOLAND

OMFLOntwikkelingsmaatschappij Flevoland bv

Wij werken aan Flevoland

Page 16: Kring juli 2014

16

A&F accountancyA.W. van Putten ProjectmanagementABC ArkenbouwABN / Amro BankAdvanced ICTAlpha ProductiesAquamarArt SecurityAtlas Services Group MerchantAuto Mulder UrkAuto Quick Service UrkAzur SeafoodB + B PersoneelsdienstenBaarssen Fish ProcessingBabydroomBakker milieuadviesBakker Visserij Artikelen Bako Bouw- en VerhuurcentrumBalk, Scheepswerf Barge Terminal UrkBed & Breakfast UrkBedrijfsnaamBedrijvenActief NoordoostpolderBerechja College, StichtingBikeshop UrkBinnenvaart Groep Nederland

BL InstructiesBoer de, KantoorcentrumBorger AannemingsbedrijfBouwcenter UrkBrands Fundraising & ConsultancyBraveheart ShippingBrouwer Int. TransportBrouwer WoninginrichtingBusiness Club Urk SVUCameranu.nlCar Service UrkCHK BouwClaasen, Molenbeek & Partners ClickpulseCoenen K.J. en Zn., SchildersbedrijfColdstore Urk Comsi BVConcern voor WerkConcorde KoeriersCreyfs UitzendbureauDayseadayDBF Dakdekkersbedrijf *De BoetDe Ducdalf, Party- & BowlinghouseDe FluxDe Jong & Laan

Diepvries Urk Digital NativesDTM TechniekDUC Diving EficeEkofish Group BVFair BewakingFishPartnersFiskanoFlevo ElektroFlevo Schilderwerken BVFlevoMeer Bibliotheek UrkFlevopalletFlevotalent BVFlynthFoedererDFK Accountants & ConsultantsFriese Poort, ROCFytacGBU Grafisch CompleetGeka ConstructiebedrijfGMS OnderhoudH2W Architecten BNAHakvoort ProfessionalHakvoort Quality ServiceHartman InstallatieHartman Marine Group

HekwerkNU.nlHenkkoHet Achterhuis, restaurantHet Urker ZalmhuisHL VastgoedHNL Debiteurenbeheer & Incasso Hoekman ShipbuildingHoekman, OliehandelHoekstra AssurantieHofsteewinkeliersHydro Carbon F&SInternational Seafood AuctionsIrene, ZalencentrumIsland Communications UrkJachthut, deJan de BakkerJansen Transport JD AutomaterialenJohan vd. Reest HoldingJong, de, Visgroothandel Jonkers & HaverkortJonkers BouwmetaalJoost projectenK & W TransKantoormanager 2.0Kaptein, Bouw & KlusbureauKaptijn JuweliersKC Bouwburo & IngenieursKD WorkboatsKeep FitKlaaijsen JC, SchildersbedrijfKlager DakwerkenKleinbouw B.V.Klif 18Koffeman, G, Urker VishandelKoffeman, J., Urker VishandelKoningshof, Party & EventsKorf VisKramer B.J.Kramer FishKramer gebr.LedverterenLeen’s VeegbedrijfLevel One uitzendbureauLunar Zeevisserij BVMadis UrkMart Bolle, VastgoedMartho Flexwerk B.V.Medfish Urk BVMeeùs Zwolle Meeuwsen Ten Hoopen Holding BVMemo reclame/print/signMJ ServiceMulder Training en OpleidingMulder TransportMultiscanNapel ten, BrandbeveiligingNapel ten, TransportNeerlandia Urk Nellie Ras, AutorijschoolNentjes, Gebr. SchoonmaakbedrijfNoordzee UrkNorthseafood HollandOMFLOmgeving ManagerOndernemersver. De DriehoekOost Urk, bouwbedrijfOp ‘t HofOromarOud Urk, WinkeliersverenigingOverbeek VerhuurParamediegroep Urk Paskoff B+APiet Brouwer, Elektrotechniek Plaicegroup BVPO OostPost ConsultancyPost gebr., BouwbedrijfPost gebr., Zeevisgroothandel Post Kees, TegelzetbedrijfPost Watersport

Profinis Accountants & AdviseursPul AutobedrijfPul MotorrevisiePyramidewegwinkeliersQuick Frozen BVRabobankRas J. & Zn., ZeevishandelReest van der, machinesRi&S preventie/kivRodé VisRodi VisRomkes-de VriesRSH ComputersSaro VerpakkingenSchinkel Kraan Verhuur Urk SMUSchmidt Zeevis RotterdamSchol AssurantienScootercentrum UrkSeafood ConnectionSeafreshSeaVsatSinke UrkSlooten van, Autobedrijf Slooten, van, AquacultuurSlooten, van, SchoonmaakbedrijfSlooten van, ZeevisgroothandelSnijder ReclameSnijder SchilderwerkenSSUStarfishSteenhuis, NotariskantoorStein AdvocatenSV Urkt Urkerbos, VakantieparkTalma Urk, ZorgcentrumTaverne, RestaurantTopFish SeafoodToTecUrk ExportUrkerhard, WinkelcentrumVABU MKBVaria VisVeen, van, TapijtVekraSOFTViscoVisrestaurant de KaapVisscher SeafoodVisser, D., Frozen SeafoodVisser, HoutbouwVisserijcooperatie UrkVisveiling UrkViva la FishVivan accountants- adviseursVlak & StrakVries de, RecyclingWakker SchildersbedrijfWeerstand Creatief NatuursteenWeerstand FoodWeerstand, bouwbedrijfWestwal, TankstationWillem Schraal, HoveniersbedrijfWit de, AannemingsbedrijfZeeman MariflexZeewering, de, Bouwbedrijf

* Nieuwe leden: 1Leden totaal: 221

Lid worden van de BKU? Hierbij wordt u verzocht onderstaande antwoordstrook in te vullen betreffende de automatische incasso van het contributiegeld. De contributie geldt voor 2014, waarop de achterliggende maanden in mindering worden gebracht. Vervolgens zal per jaar de contributie geïncasseerd worden. Opzegging van het lidmaatschap dient 2 maanden voor het einde van het lopende kalenderjaar schriftelijk te geschieden bij het secretariaat van de vereniging en is mogelijk indien niet wordt deelgenomen in collectieve regelingen. Wij maken u er op attent dat het lidmaatschap pas definitief is na ontvangst van het contributiegeld op rekening van de Bedrijvenkring Urk. U kunt onderstaand het van toepassing zijnde bedrag invullen, gebaseerd op het aantal medewerkers van uw bedrijf. 1 persoon werkzaam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148,50 per jaar 2 - 10 personen werkzaam . . . . . . . . . . . . . . . . 236,50 per jaar meer dan 10 personen werkzaam . . . . . . . . . . . 357,50 per jaar Ondergetekende

Bedrijfsnaam : ________________________________________ Aantal FTE’s: ________

Vertegenwoordigd door : ____________________________________________________________ Adres : ____________________________________________________________ Postcode en plaats : ____________________________________________________________ Land : ____________________________________________________________

Telefoon : ____________________________________________________________

Email : ____________________________________________________________

Website : ____________________________________________________________ IBAN (rek.nr.) + BIC : ____________________________________________________________ Incassant

IBAN (rekeningnummer) : NL09ABNA0596595115 BIC : ABNANL2A Naam : Bedrijvenkring Urk Adres : Postbus 8 Postcode en plaats : 8320 AA Urk Land : Nederland Incassant-ID : NL83ZZZ390767160000 Kenmerk machtiging : uw lidnummer

Ondertekening

Door ondertekening van dit formulier geeft u toestemming aan:

1. Bedrijvenkring Urk om doorlopend incasso-opdrachten te sturen naar uw bank om een bedrag van uw rekening af te schrijven en;

2. uw bank om doorlopend een bedrag van uw rekening af te schrijven, overeenkomstig de opdracht van Bedrijvenkring Urk.

Als u het niet eens bent met deze afschrijving kunt u deze laten terugboeken. Neem hiervoor binnen acht weken na afschrijving contact op met uw bank. Vraag uw bank naar de voorwaarden.

Plaats en datum Handtekening

Ook te downloaden op www.bedrijvenkringurk.nl

Ledenlijst Bedrijvenkring Urk per 1 juli 2014

Page 17: Kring juli 2014

Voor de perfecte verzorging van uw:

t Bruiloft t Receptie t Warm en koud buffet t Diner t Broodmaaltijd t Koffietafel

Wij bieden u naast onze sfeervolle zalen en persoonlijke zorg ook nog

de laagste prijs!

Kom eens even langs of bel ons voor een gratis offerte.

Inschot 5/10, 8321 MB Urk

Tel: +31(0)527 682772, Fax: +31(0)527 683679

[email protected], www.bedrijfsartikelen.nl

Openingstijden:

ma. 05.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

di.-vrij. 07.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

za. 07.00-12.30 uur

Van top tot teen gekleedbij Bakker Bedrijfsartikelen

Voor al uw bedrijfsartikelenbent u bij ons aan het juiste adres

Openingstijden:

ma. 05.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

di.-vrij. 07.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

za. 07.00-12.30 uur

bij Bakker BedrijfsartikelenVoor al uw bedrijfsartikelen

bent u bij ons aan het juiste adres

Staartweg 20, 8321 NB, Urk 0527 - 651 651 | [email protected] | www.dekoningshof.com

Locatie voor trouwfeesten, jubilea, verjaardagen, congressen, seminars, vergaderingen, personeelsfeesten en alle denkbare evenementen.

Professioneel zaken doen op een toplocatie!

De zakenwereld kent De Koningshof Party & Events

als een goed bereikbare vergaderlocatie.

Ons team denkt mee met het vormgeven van uw

productpresentaties, congressen en seminars.

Uw personeelsfeest kunnen wij thematisch

invullen. De Koningshof Party & Events heeft

zaalcapaciteiten van 10 tot 2000 personen.

Een toplocatie voor professioneel zaken doen!

Bezoek onze website voor

meer informatie

Adres: Rotholm26 8321DLUrk Tel:0527-686284 Fax:0527-687937 Mobiel:06-51023222

E-mail:[email protected]:www.concordekoerier.nl

Postverspreidingfacturen, geboortekaartjes, etc.

Folderverspreiding(Urk, Tollebeek)

Sneltransport(Vers/diepvries) koeriersdiensten

Benelux, Duitsland

ww

w.r

est

aur

ant

de

boe

t.n

l Zakelijke lunch of diner?

Tevens mogelijkheden voor workshops, vergaderen en foodfotografie. Informeer naar de mogelijkheden.

Wijk 1-61 • 8321 EM Urk • tel. 0527 - 688 736

Page 18: Kring juli 2014

1�

Wat is eigenlijk het verschil tussen GBU en I-C-U?“GBU is een compleet gra-fisch bedrijf. Bekend van Het Urkerland en Visserijnieuws, maar voor de meeste bedrijven ook als leverancier van druk-werk, periodieken of internet-toepassingen. GBU heeft alles onder één dak, dat is voor onze klanten hartstikke makkelijk. Die zijn op Het Spijk 4 aan het juiste adres als het gaat om ontwerp, print, reclame of online toepas-singen”, aldus Kobus Kaptijn.

André de Vries heeft een com-municatie achtergrond. “Mijn bedrijf laat zich inhuren voor organisatorische opdrachten op het gebied van marketing/com-municatie en projectmanage-ment. De meeste ondernemers kennen me als het gezicht van de BedrijvenKring Urk, waarvoor ik al vanaf de oprichting het secretariaat en de uitvoering van de diverse werkzaamheden

doe. Of van de Vereniging van Visgroothandelaren, want het is een dubbelfunctie. Ik ben daar gemiddeld drie dagen in de week mee bezig en de rest van mijn tijd werk ik het liefst projectmatig voor een organi-satie. Zo ben ik afgelopen vier jaar werkzaam geweest voor het North Sea Fish Center. En nu ga ik dus aan de slag voor GBU”, aldus De Vries.

Vanwaar de samenwerking?André vertelt dat hij enige tijd geleden al eens met Kobus had zitten brainstormen over de toe-komst van de traditionele media en ontwikkelingen in nieuwe media. “Het ging toen over de bedreigingen van internet, maar vooral ook over de kansen die er liggen. Dat vergt voor een grafisch bedrijf wel een andere manier van denken en werken. Ik heb mijn achtergrond in de communicatie, ben behoorlijk goed op de hoogte van nieuwe

media, in het bijzonder de social media. Ik heb zo mijn eigen ideeën, waar ik alleen niet snel verder mee kom, maar geza-menlijk misschien wel”.

“Dat gesprek kwam weer bij mij boven toen we op zoek gingen naar een vervanger voor Kees van Helden, die een stuk minder voor GBU zal gaan werken, vanwege zijn functie bij Schreeuw Om Leven. We zijn met elkaar om tafel gaan zitten en het gevoel was gelijk goed’, vult Kobus aan. ‘Ik heb mijn kantoor nu op de haven in BusinessPort Urk, maar heb van 2005 tot 2013 bij GBU in het pand gezeten. Als onder-nemers kennen we elkaar redelijk goed. En met Kobus klikt het al behoorlijk wat jaren in de Activi-teitencommissie van de BKU. Ik denk dat we wel weten wat we aan elkaar hebben, maar ik was evengoed wel verrast dat Kobus mij belde met de vraag om eens concreet te praten over samen-

werking”, vertelt André.

Wat zijn de uitdagingen?“De grafische industrie staat onder druk. Nogal wat druk-kerijen hebben de deuren moeten sluiten, of uitgevers moesten stoppen met bepaalde uitgaven. GBU is op Urk en daarbuiten een betrouwbare partner voor veel bedrijven en heeft een stabiele klantenkring. We sluiten onze ogen echter niet voor de neergaande trend in onze branche. Wij moeten ook harder werken om onze doelen te bereiken. Om dat te realiseren zijn we nadrukkelij-ker gaan zoeken naar nieuwe ontwikkelingen in de media. Internet wordt steeds belangrij-ker, nieuwe media, zowel online als offline komen en gaan. GBU speelt daar nadrukkelijk op in. De samenwerking met André de Vries kan hier aan bijdragen”, aldus Kobus.

Hoe gaat dat straks in de praktijk?“Ik blijf gewoon zelfstandig werken vanuit I-C-U, maar zal daarnaast voor ongeveer de helft van mijn tijd voor GBU aan de slag gaan, met het visite-kaartje van GBU. Dus ik stel me dan voor als André de Vries van GBU. En om mijn werk voor de BKU goed te kunnen blijven doen ga ik weer in zee met Joanne Goosen die tot vorig jaar ook al het nodige werk deed voor de BKU”, legt André uit. “En natuurlijk is Het Spijk 4 ook de plek waar André zo nu en dan te vinden zal zijn, als hij afspraken heeft met klanten, of overleg pleegt met de mensen in ons bedrijf. Onze insteek is dat we deze uitdaging met elkaar tot een succes gaan maken”, aldus Kobus.

Een opvallende samenwerking tussen de twee Urker bedrijven, GBU grafisch compleet en I-C-U | Hét Begrip. onlangs verscheen het bericht in de social media dat André de Vries na de zomer aan de slag gaat voor GBU. Reden genoeg om deze samenwerking eens in de schijnwerpers te zetten, met de Vries en Kobus Kaptijn van GBU.

In de schijnwerper: I-C-U aan de slag voor GBU

“Gezamenlijk de kansen benutten in een dynamische branche”

In de schijnwerper: I-C-U en GBU gaan samenwerking aan

Page 19: Kring juli 2014

URK • DEN HELDER • ENKHUIZEN • ZWARTSLUIS • PALMA DE MALLORCA

www.pietbrouwer.nl

Kwaliteit is onze standaard!

Piet Brouwer_adv BKU_93x136,5.indd 1 24-01-14 14:27

Zijn uw werknemers goed verzekerd

voor ziektekosten?

Vraag bij Hoekstra Assurantie BV naar de voorwaarden!!

Bel 0527-687578 of mail naar [email protected]

Vlaak 6Postbus 168

8320 AD UrkTelefoon 0527-681430

Fax [email protected]

www.netwerknotarissen.nl/steenhuis

Voor goede enheldere adviezen

In de schijnwerper: I-C-U en GBU gaan samenwerking aan

Page 20: Kring juli 2014

Het

Spi

jk 3

2, 8

321

WT

Urk

Po

stbu

s 11

0 , 8

320

AC U

rk

T05

27 -

681

726

F

0527

- 68

5 23

9E info@profi nis.nl

W www.profi nis.nl

Zoek

t u e

en a

ccou

ntan

t die

uw

taal

spr

eekt

?

Wor

stel

t u m

et u

w b

oekh

oudi

ng?

Wilt

u w

eten

of u

bel

asti

ng k

an b

espa

ren?

Maa

k vr

ijblij

vend

een

afs

praa

k m

et P

ro 0

527

- 681

726