Krant oba amsterdam november 2015

16
in deze editie: programma centrale oba november 2015 Centrale OBA Oosterdokskade 143 Amsterdam filosoof Joke Hermsen aan het woord hartstochtelijk pleidooi voor enthousiasme, inspiratie en empathie ik kom terug Olga Zuiderhoek en Adriaan van Dis in de toneelbewerking van het boek het zeer korte verhaal A.L. Snijders is kampioen in dit genre, hij stelde dit jaar de Nederland Leest bundel samen pionieren met atomen, twitter en het puberbrein

description

Ontdek de programmering van de OBA.

Transcript of Krant oba amsterdam november 2015

Page 1: Krant oba amsterdam november 2015

in deze editie:

programma centrale oba november 2015

Centrale OBAOosterdokskade 143 Amsterdam

filosoof Joke Hermsen aan het woordhartstochtelijk pleidooi voor enthousiasme, inspiratie en empathie

ik kom terugOlga Zuiderhoek en Adriaan van Dis in de toneelbewerking van het boek

het zeer korte verhaalA.L. Snijders is kampioen in dit genre, hij stelde dit jaar de Nederland Leest bundel samen

pionieren met atomen, twitter en het puberbrein

Page 2: Krant oba amsterdam november 2015

2 november 2015

Woensdag 12.21Jannigje (60)

“Ik kom de nieuwe Connie Palmen halen, maar ik hoor net dat die al is uitgeleend, helaas! Ik ben echt een lezer. Een jaar of drie geleden besloot ik mijn boekenkasten leeg te ruimen omdat ik wel erg kleinbehuisd raakte, toen ben ik lid geworden van de OBA. Ik kom hier bijna maandelijks, vooral om reisboeken en romans te lenen. Ik lees de laatste jaren ook graag e-boeken, dat scheelt flink wat gewicht als ik op reis ga. Van mij mag het assortiment e-boeken hier nog wel wat groter. Ik vind de OBA een heel prettig gebouw, ik spreek er ook graag af, vooral in de zomer als het mooi weer is. Ik lees dat er van alles gebeurt aan randprogrammering, maar het is er nog niet van gekomen om daar iets van te bezoeken, wie weet komt dat nog.”

Woensdag 14.45 uurSofija (27) - met Alessija (6) en Leanora (4)

“We komen voor de voorstelling van Mischa Wertheim in het OBA Theater. Toen ik deze voorstelling in het programma zag staan dacht ik: hier móeten we heen. Ik ken hem als caba-retier voor volwassenen en ben heel benieuwd naar hoe hij voor kinderen is. Ik heb de kinderen speciaal eerder van school gehaald. Boeken halen we meestal bij ons in de buurt, maar deze bieb vind ik écht geweldig. We komen hier elke week wel een keer. Bij de kinderen zijn vooral de voorstellingen van Ton Meijer een succes, die zijn heel interactief. Dan zit Alessija standaard met haar vinger omhoog. En de voor-leesrondes, waarbij wordt voorgelezen in een thema en daarna wordt geknut-seld. We maken er vaak een speciaal uitje van, met boven lekker pizza eten. Ze hebben hier het allerleukste programma van Amsterdam.”

Woensdag 18.02 uurIbrahim (62)

“Ik ben op zoek naar boeken over digi-tale fotografie. Vroeger fotografeerde ik veel met een analoge camera. Nu wil ik weer beginnen, maar dan wel digi-taal. Ik heb een goede digitale camera, maar die bleek ook nog best gecompli-ceerd, dus om daarmee mooie foto’s te kunnen maken moet je je goed inlezen. Ik kom ongeveer een keer per maand bij de OBA, ik woon in Noord maar de Centrale OBA ligt handig vlakbij het station. Ik zou op zich wel vaker willen komen, maar ik heb een drukke baan als data-analist in het VU en werk ook veel voor Egyptische verenigingen, ik kom altijd tijd tekort. Als ik meer tijd zou hebben zou ik heel graag meer literatuur willen lezen, vooral Arabische literatuur. Ik houd erg van lezen en schrijven, dat is het mooiste wat er is.”

We weten meer over regenten in de Gouden Eeuw dan over kooplui en priesters. Conservator Thijs Boers van het Amsterdam Museum en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder schetst tijdens zijn lezing in de OBA een beeld van deze ‘gewone mensen’.

Waarom juist gewone Amsterdammers?“Als je praat over de zeventiende eeuw in Amsterdam, dan kent iedereen verhalen over de bloeiperiode van de stad. Vooral over de regenten, de bovenlaag van de bevolking. Over koopmanslieden, priesters en geestelijke dochters hoor je weinig. Hun geschiedenissen zijn verborgen. Verklaarblaar, want die ‘gewone mensen’ schreven weinig brieven of dagboeken en hadden geen familiear-chieven. Maar hun verhalen zijn net zo spannend en interessant als die van de bovenlaag.”

Hoe kwam je aan informatie?“Tijdens restauratiewerkzaamheden van het museum vonden archeologen

een beerput met gebruiksvoorwerpen. We hebben alles gereconstrueerd, alle scherven gelijmd. Ook ontdekte ik veel in het Stadsarchief. Daar vond ik handelsbrieven van meneer Hartman, een koopman. En een manus-cript over een augustijnse priester, geschreven door zijn assistent. Daarin worden ook de levens van geestelijke maagden beschreven - ook wel klopjes genoemd.”

Je focust op de rooms-katholieke Amsterdammers. Waarom?“Zij vormden een religieuze minder-heid in het protestantse Amsterdam. De gemeenschap bezocht Huiskerk ’t Hart, waar nu Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is. Drie woonhuizen met op zolder een katholieke kerk. Ik heb me verdiept in de eerste priester van de kerk, Petrus Parmentier. Twintig procent van de inwoners was toen katholiek. Als missionaris moest hij zieltjes winnen. Zonder dat het teveel opviel, want alle buurtbewoners kenden elkaar. Hij haalde gelovigen bij andere priesters vandaan, daar was hij succesvol in. Het is een prachtig verhaal.”

Dinsdag 17 november, 20.00-22.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Reserveren via oba.amsterdam.

een dag in de obadrie momenten, drie bezoekers, één vraag. wat kom je doen?

verborgen geschiedenis het wel en wee van rooms- katholieken in zeventiende-eeuws Amsterdam

foto: Ons’Lieve Heer op Solder

Page 3: Krant oba amsterdam november 2015

De puberbreindeskundigeWie: Barbara Braams (29) Wat: Promovendus Cognitieve Neurowetenschappen Waar: Universiteit Leiden

“In de puberteit nemen jongeren meer risico’s dan volwassenen. Ze drinken meer, rijden vaker te hard of door rood. Ik onderzoek waarom ze dat doen. Waarschijnlijk vanwege een verhoogde gevoeligheid voor beloning, want de activiteit in het beloningscentrum van het brein piekt bij pubers. Maar zijn de jongeren die gevoelig zijn voor beloning ook degenen die vaker risico nemen? Dat bekijk ik door driehonderd jongeren tussen de acht en vijfentwintig jaar in de MRI-scanner te leggen. Ik bestu-deer de relatie tussen hun brein en hun gedrag. Een van de conclusies is dat jongeren die een actiever belo-ningscentrum hebben - bijvoorbeeld op het moment dat ze geld winnen - meer alcohol drinken tijdens het stappen.”

Wetenschap als puzzel“Veel mensen weten niet wat weten-schappers precies doen. Ik wil laten zien dat wetenschap leuk en interes-sant is. Mijn werkzaamheden variëren enorm: data verzamelen, mensen onder de MRI-scanner krijgen, statis-tiek ontrafelen, artikelen schrijven. Ik zie het bedrijven van wetenschap als een puzzel waar de lijntjes nog niet zijn gelegd, je maakt zelf de puzzel.”

De TwitterexpertWie: Florian Kunneman (28) Wat: Taaltechnoloog Waar: Radboud Universiteit Nijmegen

“Er twitteren zoveel mensen op een dag, dat al die informatie niet te bevatten is. Daarom laat ik een machine naar die tweets kijken. Ik heb een demo ontwikkeld – Lama Events – waarmee je een overzicht kunt creëren van de events in de toekomst waar mensen op Twitter over praten. Ook leer ik de computer om getwitterde emoties te herkennen. Tweets met een hashtag als #blij geven de machine informatie over hoe blijheid op Twitter geuit wordt. Als je daar tweets tegen afzet die boosheid uitdragen, leert de computer de verschillen en ontstaat er een vergelijkingsmodel.”

Computer herkent agressiviteit“De volgende stap is een case-studie: kunnen we met zo’n model agressiviteit bij voetbalwedstrijden herkennen? Voor de autoriteiten is dat handig. De praktische toepasbaarheid maakt dit een interessante studie. We doen hetzelfde als een software-bedrijf, maar wij hebben de vrijheid om eigen keuzes te maken zonder winstoogmerk. Dat is het mooie van wetenschap.”

De nanowetenschapperWie: Hugo Doeleman (26) Wat: Promovendus Nano-optica Waar: FOM-instituut AMOLF

“Ik probeer licht te vangen in een atoom. Computers zijn de afgelopen veertig jaar elke twee jaar twee keer zo snel geworden door de ontwikkeling van chips die met elektrische stroom-pjes werken. Maar daar zit een limiet aan. Daarom probeer ik die stroom-pjes te vervangen door licht. Maar het moeilijke daaraan is dat licht niet met ander licht reageert; een harde eis voor het maken van een compu-terchip. Daarom willen wij een atoom gebruiken als tussenpersoon, die het ene lichtdeeltje kan vertellen dat het andere lichtdeeltje in de buurt is.”

Pionieren met atomen“Ik ben aan het uitrekenen wat er mogelijk is en ik ben een meetopstel-ling aan het bouwen om te kijken of de bedachte theorie werkt. Dit gaat met nanotechnologie op samples van 5 micrometer, de helft van de dikte van een haar. Het is precisiewerk, maar het ziet er naar uit dat de theorie van mijn begeleider klopt. Het leukste aan mijn werk is dat ik voortdurend creëer; mijn eigen onderzoeksvraag, maar ook wat daar voor nodig is, de opstel-ling en de samples. Even heb ik een uitstapje gemaakt als manager, maar ik miste het creatieve van de weten-schap. Daar ben ik nu gelukkig weer volop mee bezig.”

3november 2015

de wetenschappers van de toekomstDeze drie veel belovende talenten veroveren de weten-schappelijke wereld. In de OBA leggen ze tijdens Faces of Science uit wat ze precies doen en hoe wetenschap in elkaar zit. Even voorstellen.

Faces of Science is een nieuwe serie bij de OBA. Eerste editie 19 november, 20.00-21.45 uur, OBA Theater. Toegang € 10,00 / met OBA-pas, Stadspas en Studentenkaart € 5,00

Page 4: Krant oba amsterdam november 2015

4 november 2015

Wie schoot de MH17 neer? Op die vraag is ruim een jaar na de fatale dag in juli nog altijd geen duidelijk antwoord gekomen. Bij de aanslag kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Het lijkt inmiddels vast te staan dat de Boeing 777 is neergeschoten met een BUK-raketsysteem, maar over de vraag wie verantwoordelijk is geweest voor het afvuren verschillen de meningen. Het forensisch onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Half oktober publiceerde de raad zijn onderzoeksresultaten. Zal er uitsluitsel komen over wie de verantwoordelijkheid heeft voor het omkomen van de 298 burgers?

De zoektocht naar de toedracht van de neerstorting van de MH17 roept talloze vragen op. In welk politiek speelveld handelt de Onderzoeksraad, welke afwegingen moeten de raads-lieden maken? Welke beelden van de ramp worden er openbaar gemaakt, welke niet? Hoe verhoudt het geopo-litieke krachtenveld zich tot de wetenschappelijke feiten en de rol van de media? Dit debat gaat over de

spanningen tussen wetenschappelijke waarheidsvinding en internationale politieke belangen die aan de orde zijn bij het opstellen van het rapport.

Sprekers uit de wetenschap, media en de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaan in op de aanslag, de beeldvor-ming ervan, het onderzoek ernaar en de consequenties voor wetenschap, journalistiek en politiek. Met onder meer presentaties van Marjolein van Asselt (OVV), Gabriel van den Brink (Universiteit Tilburg), André Gerrits (Universiteit Leiden), Martijn Kleppe (Erasmus Universiteit). Het debat vindt plaats onder leiding van Maarten Huygen (NRC Handelsblad).

Maandag 2 november, 18.00-20.00 uur, OBA Theater, toegang gratis. Reserveren via spui25.nl. Aanmelding is niet vrijblijvend. Bent u verhinderd, dan graag bericht via [email protected] of 020-5258142.

oba culturele club tweede vaderland inspirerende immigrantenAmsterdammers die elders geboren zijn, maar Nederland als tweede vaderland hebben geadopteerd ontmoeten elkaar bij de OBA Culturele Club Tweede Vaderland. Rodrigo Cortès verruilde Chili twaalf jaar geleden voor Nederland. Tijdens deze zevende editie van de club beschrijft hij hoe hij na zijn NT2-examen een studie Europese Studies aan de UvA volgde en vervol-gens zijn taalschool Cortès Spaans oprichtte. Het thema is ditmaal ‘Verder reizen’. Rodrigo vertelt over reizen in Chili, clublid Sandra over reizen in haar geboorteland Mexico. Dimitar Ruskov van de OBA leidt de avond.

Vrijdag 20 november, 19.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal, toegang gratis, reserveren via oba.amsterdam.

ontwerp je eigen boekcover met KesselsKramer aan de slag Ontwerpbureau KesselsKramer ontwierp dit jaar de 12 verschillende Nederland Leest-covers. In samenwer-king met dit befaamde bureau orga-niseert de OBA een workshop covers ontwerpen. Ontwerper Krista Rozema van KesselsKramer zal deze bijzon-dere workshop begeleiden. Eerst geeft zij een toelichting hoe ze deze opdracht om zoveel verschillende covers te ontwerpen heeft aangepakt, met daarbij allerlei voorbeelden uit eigen ontwerppraktijk. Daarna gaan deelnemers zelf aan de slag en maken een eerste schets voor hun eigen boekcover.

Dinsdag 25 november, Mulisch- en Haassezaal, 19.30-22.00 uur, toegang met OBA-pas € 7,50 / normaal € 15,00.

Iedere maand vragen we een promi-nent OBA-bezoeker om een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze maand is dat ZaMiMus-presentator Bram van Dijk. Hij is fan van A.L. Snijders. Maar: lees hem met mate.

1. Livestream van A.L. Snijders“A.L. Snijders vind ik een typische plaagopa. Het is een geduldige en lieve man, maar tegelijkertijd is hij een enorme etter. Toen hij te gast was bij onze theateravond De Mus, zei hij: ‘Mijn zoon en ik hebben even gebeld en afgesproken dat we ons in dit gesprek natuurlijk niet aan jouw opdracht gaan houden.’ Hij schrijft zeer korte verhalen, maar hij is onge-lofelijk lang van stof. Daarom lijkt zo’n livestream me handig, dan kun je af en toe even uit-tunen.”

Woensdag 25 november, 12.00-13.00 uur, de talkshow zal live worden uitgezonden, de player zal o.m. te vinden zijn op de homepage van www.oba.nl. Twitter mee naar de uitzending via #nllive

2. ZaMiMus“Voor een lekker begin van je zaterdag moet je naar onze theater-salon ZaMiMus komen. In het Torpedo Theater lieten we met De Mus iedere woensdagavond Amsterdams talent zien in huiskamersfeer. Dat gaan we nu in de OBA doen. Elke eerste zaterdag van de maand krijg je tips over wat er die maand in Amsterdam te beleven valt op cultureel gebied. Te gast zijn altijd een schrijver, een muzikant en een kunstenaar.”

Zaterdag 7 november, 17.00 uur, 1e etage.

3. Goedekleedjes Radio“Op de 4e verdieping kun je elke zaterdagmiddag naar de opname van Goedekleedjes radio komen kijken. Radiomakers die iets voor de luisteraar proberen te omschrijven leveren altijd vermakelijke taferelen op. Er zitten ook mooie vrouwen bij, dus het is prima kijkradio. Verder zendt dit programma de beste muziek uit die op de radio te vinden is, en je wordt bijgepraat over festivals en evenementen in Amsterdam. Uit ervaring weet ik dat het altijd gezellig is, want ik lees elke twee weken een column voor.”

Iedere zaterdag, 15.00-16.00 uur, 4e verdieping.

de curatorBram van Dijk

spui25 op locatie MH17 tussen wetenschap, journalistiek en politiek

Page 5: Krant oba amsterdam november 2015

5november 2015

Samen het zelfde boek lezen en daarover met elkaar in gesprek gaan, dat is het idee achter Nederland Leest. Het evenement vindt plaats van zondag 1 t/m maandag 30 november in alle bibliotheken van Nederland. Deze tiende editie draait om het korte verhaal. De beste exemplaren uit de Nederlandstalige literaire geschiedenis zijn verzameld in een verhalenbundel die speciaal is samengesteld door de kampioen van het genre, A.L. Snijders (o.a. columnist VPRO-gids en winnaar Constantijn Huygensprijs). Ter ere van dit jubileumjaar verschijnt er in elke Nederlandse provincie een aparte editie met korte verhalen uit de regio. OBA-leden krijgen de verhalenbundel met Noord-Hollandse verhalen gratis.

Nederland Leest ontketent tal van activiteiten in de OBA. Zo komt A.L. Snijders op zondag 22 november een aantal ZKV’s voordragen – zijn afkorting voor Zeer Korte Verhalen.

Dat doet hij onder begeleiding van pianist Marcel Worms, die voor de gelegenheid ZKS’en (Zeer Korte Stukjes) ten gehore zal brengen.

Drie dagen later kom A.L. Snijders terug voor de interactieve literaire talkshow Nederland Leest Live! U kunt meepraten via Twitter: hashtag #nllive. De activiteiten in alle vestigingen van de OBA zijn terug te vinden in de agenda of via oba.amsterdam.

Zondag 22 november, 16.00-17.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 met OBA-pas en Stadspas € 5,00

In alle vestigingen van de OBA worden in het kader van Nederland Leest diverse activiteiten georgani-seerd. Kijk voor meer informatie op www.oba.nl/activiteit.

Elke dinsdag vertellen schrijvers, filosofen, programmamakers, corres-pondenten, wetenschappers, jour-nalisten en vele anderen over hun werk en inspiratiebronnen. Laat je meevoeren in de denkwerelden van prikkelende sprekers.

Dinsdag 3 november:NIOD-directeur Marjan SchwegmanHet Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) begint met een groot nieuw onderzoek naar het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Directeur Marjan Schwegman vertelt deze middag over haar eigen research, naar de rol van vrouwen tijdens het verzet. Locatie: OBA Theater

Dinsdag 10 november:Filosoof Joke HermsenEnthousiasme, inspiratie en empathie; schrijver en filosoof Joke Hermsen weet deze begrippen in haar boek Kairos met elkaar te verbinden. Naar aanleiding van haar boek houdt ze graag een hartstochtelijk pleidooi voor bevlogen tijdservaring. Locatie: OBA-theater

Dinsdag 17 november:Erasmus-kenner Gerard de KleijnHet polderen, het relativeren, de tole-rantie, de gewetensvrijheid: het zijn de grote thema’s van deze tijd. Allemaal afkomstig van Erasmus. Museum

Gouda organiseert in het voorjaar een grote tentoonstelling over deze filo-soof, theoloog, schrijver en humanist. Directeur Gerard de Kleijn doet ons het leven uit de doeken van ‘de eerste BN’er’. Locatie: Mulischzaal

Dinsdag 24 november:Theatermaker en journalist Anoek NuyensAnoek Nuyens erfde enkele jaren geleden een ontwikkelingshulpfonds van een familielid. Ze maakte hierover de veelgeprezen solovoorstelling Hulp. Ze spreekt vanmiddag over de waarde en betekenis van medemense-lijkheid en ‘goed doen’. Locatie: Mulischzaal

Toegang € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. Reserveren via oba.amsterdam.

poëzie op zondag Ester Naomi PerquinEster Naomi Perquin werkte vier jaar als gevangenisbewaarder om haar schrijfonderwijs te betalen. Daar deed ze de inspiratie op voor haar dicht-bundel Celinspecties, waarmee ze in 2013 de VSB poëzieprijs won. In haar gedichten verplaatst ze zich in anderen; een van haar titels is zelfs Namens de ander. Perquin schrijft aangrijpende en scherpe gedichten die toch licht van toon zijn. Al enkele jaren presenteert en programmeert ze de Nacht van de poëzie in Utrecht. Ineke Holzhaus gaat met haar in gespreken en leest deze middag voor uit de gedichten van Carlos Drummond de Andrade in de vertaling van August Willemsen.

Zondag 8 november, 16.00-17.00 uur, Haassezaal, toegang € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75.

Nederland Leest het korte verhaal in de schijnwerpers

aan het woord wekelijkse inspiratiebron

foto: Sander Vermeer

Page 6: Krant oba amsterdam november 2015

6 november 2015

leef en leer gratis Nederlands bijspijkerenIk word, jij wordt, u wordt, wij worden beter in Nederlands. Dat gaat niet vanzelf, want het is een moeilijke taal. Veel oefenen helpt enorm. Daarbij kan wat extra hulp geen kwaad. Want is het nu ‘die’ of ‘dat’? ‘Word’ of ‘wordt’? De OBA organiseert gratis oefenspreekuren voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het lezen, schrijven, rekenen of internetten. Op de computer kan iedereen in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau Nederlands leren, ook om te oefenen voor het Staatsexamen NT2 en het inburgeringsexamen met behulp van voorbeeldexamens. Leef en leer mee in de OBA!

Wekelijks Vrije inloop, gratis. Bezoek voor meer informatie leefenleer.nl.

open podium schrijvers in de dopVoor iedereen die schrijft, hetzij voor zijn beroep of voor zijn plezier, is een publiek bij tijd en wijle enorm welkom. Om even te polsen of de schrijfsels aansluiting vinden. Of gewoon om in de wereld te brengen wat anders verborgen zou blijven. Voor deze poëtische en literaire try-outs is er elke laatste zaterdagmiddag het Open Podium in de OBA. Onder leiding van dichter en poëziedocent Jos van Hest mag iedereen die maar wil uit eigen werk komen voorlezen, en iedereen die maar wil komen luisteren.

Elke laatste zaterdagmiddag van de maand Vrije inloop.

stopera op zondag de politieke conditie van de stad

Benieuwd naar de drijfveren van lokale politici? Wie graag op de hoogte is van wat er in de stad speelt is welkom in de studio op de 1e etage, waar AmsterdamFM en de OBA tweewe-kelijks het radioprogramma Stopera op Zondag maken. Met debatten door lokale politici, een gast uit de landelijke politiek, het laatste van de Raadsagenda, een columnist en live muziek. Op 8 november gaat het over economie en start-ups, op 22 november over veiligheid en criminaliteit.

Zondag 8 en zondag 22 november, 13.00-14.00 uur, Vrije inloop, 1e etage, gratis.

Gezamenlijk non-fictieboeken lezen, ter lering en vermaak. Dat is het idee achter De Wereld Academie, opgezet door Daan Diederiks en Menno Grootveld. Op 5 november starten twee leeskringen in de OBA, over het Midden-Oosten. Daan Diederiks licht het idee toe.

“De Wereld Academie bediscussieert aan de hand van een boekenlijst een actueel thema en gaat dieper op de materie in. De ene kring bestudeert de val van het Ottomaanse Rijk en het ontstaan van het Midden-Oosten, de andere de moderne geschiedenis van Syrië en het huidige Arabische intel-lectueel-politieke klimaat. We eindigen met een gezamenlijke salon waarbij deelnemers van beide groepen en gasten met elkaar in gesprek gaan.

Sleutelfiguren in de Arabische wereldEén leeskring bestudeert onder andere twee Britten die een belang-rijke rol speelden bij de vorming van het Midden-Oosten na de val van het Ottomaanse rijk: ontdekkingsrei-ziger, archeoloog en feminist avant la lettre Gertrude Bell en kolonel Thomas Edward Lawrence, oftewel Lawrence of Arabia. Lawrence heeft de Arabieren strategisch geholpen en Bell bemoeide zich met het Sykes-Picot verdrag in 1916, de geheime over-eenkomst die het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk sloten tijdens de Eerste Wereldoorlog om de regio onderling te verdelen als het Ottomaanse rijk

uit elkaar viel. Olievondsten speelden een belangrijke rol. Bell en Lawrence hebben elkaar ontmoet. Hij als offi-cier in het leger, zij de onafhankelijke maar zeer invloedrijke dame. Een interessante vraag voor de leeskring is: wie heeft achteraf gezien het meeste invloed gehad?

Syrië en het WestenDe andere leeskring houdt zich bezig met het Midden-Oosten zoals het nu is. We bespreken bijvoorbeeld het boek De terugkeer van het kalifaat, over de opkomst van Islamitische Staat. We bespreken welke groepen in Syrië met elkaar in de clinch liggen, en hoe de Arabische samenleving zich tot de moderne tijd en het Westen verhoudt. Wat er zich binnen de Arabische samenleving afspeelt is zo groot en complex, aan de hand van boeken proberen we er een lijn in aan te brengen en de discussie aan te zwengelen.”

De leeskringen van de Wereld Academie komen acht maanden lang samen op de eerste donderdag van de maand. Startdatum is 5 november, 19.00-22.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal. Deelname kost € 150,00 inclusief de benodigde boeken. OBA-lidmaatschap is verplicht. Meer informatie op oba.amsterdam en wereldacademie.nl.

Aanmelden via oba.amsterdam voor 1 november.

Page 7: Krant oba amsterdam november 2015

dit verhaal wordt aangeboden ter

gelegenheid van de 740ste verjaardag van Amsterdam

‘Jongens, stil allemaal! We gaan zo beginnen met de rondleiding. Ik ben mevrouw Takken, jullie gids. We gaan het vandaag hebben over de geschiedenis van Amsterdam. Die prachtige stad die al 740 jaar oud is.’‘Dat is dan mooi dat juist ú die rondleiding geeft,’ zegt Ramses. ‘Hoezo?’ vraagt mevrouw Takken.‘Nou, u heeft dus het begin van de stad nog allemaal zelf meegemaakt,’ zegt Ramses.‘Houd je mond, brutale vlegel!’ roept mevrouw Takken. ‘Maar goed, we staan hier op de Dam. Dat was vroeger een dam tussen de zee en het dorp dat Amsterdam toen nog was. Je kunt die dam niet meer zien, maar hij is er nog steeds. Diep onder de grond. Aan de ene kant had je de zee en aan de andere kant dus Amsterdam. Aan sommige straatnamen kun je dat nog steeds zien. Zoals aan de “Zeedijk” bijvoorbeeld.’‘En het Waterloopplein!’ zegt Julia. ‘Daar moest je vroeger door het water lopen.’‘Nee, dat is weer iets anders,’ zegt mevrouw Takken. ‘Maar het water was overal in de buurt. En dat was heel handig voor Amsterdammers die handel dreven. Via de Amstel konden ze allerlei plaatsen in Holland en Utrecht bereiken en via de zee konden ze nog veel verder varen. Dankzij die handel groeide Amsterdam heel snel. Wie van jullie weet er wat er vooral werd verscheept?’‘Bier!’ roept Makalo.‘Bijna,’ zegt mevrouw Takken. ‘Graan. En daar werd soms bier van gebrouwen. Er kwamen wel honderden graanschepen per jaar naar Amsterdam. Er staan nog heel veel graanpakhuizen van vroeger in de stad.

Zoals aan de Brouwersgracht.’‘Bróúwersgracht?’ roept Makalo. ‘Het ging dus toch om bier. Anders had die gracht wel Graangracht geheten.’‘Nou, bier was wel heel belangrijk,’ zegt mevrouw Takken. ‘In die tijd dronk iedereen het. Kinderen ook. Want water kon je niet drinken. Alle mensen gooiden hun poep in die tijd gewoon in de grachten. Dat water was daarom veel te vies en ongezond. Maar in bier zaten veel minder bacteriën.’‘Was iedereen dan niet de hele tijd dronken?’ vraagt Yasmin.‘Gelukkig niet,’ zegt mevrouw Takken. ‘Er zat niet zoveel alcohol in als in het bier van nu. Maar dat was allemaal veel later dan het allereerste begin van de stad. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar rond deze plaats is het allemaal begonnen. Als je hier toen stond zag je geen gebouwen, maar grasland met sloten en moerassen. En hier en daar een boerderijtje. Dat was Amsterdam. Het is eigenlijk een wonder dat op zo’n nat en zompig stuk land een stad is ontstaan.’‘Waren er hier moerassen?’ vraagt Levi. ‘Daarin zakt alles toch weg?’‘Klopt,’ zegt mevrouw Takken. ‘Verderop heb je een straat die de “Nes” heet. Dat is een oud woord voor “moeras”. En de huizen zakten ook langzaam maar zeker weg. Daarom bouwden ze nieuwe huizen. Onder al die gebouwen hier liggen nog steeds de resten van de eerste huizen van toen. Je vindt hier meer hout ónder de grond dan boven de grond. Amsterdam is eigenlijk een stad op een stad op een dorp op een dorp op een klein boerengehuchtje op een moerassig stuk land. Trouwens, de huizen zakken soms nog steeds

weg. Kijk maar eens hoe scheef sommige panden staan.’De kinderen kijken om zich heen. Inderdaad, wat staan er veel gebouwen scheef!

Ze lopen een eindje, en dan vertelt mevrouw Takken verder.‘Je ziet het niet, maar we zijn hier op een belangrijke plaats…’‘Precies,’ zegt Luuk. ‘Dit is de duurste straat van Monopoly!’‘Dat ook,’ zegt mevrouw Takken. ‘Maar veel mensen denken dat hier in 1345 een wonder is gebeurd. Een stervende man kreeg een hostie van een priester. Een hostie is een stukje brood dat je in de rooms-katho-lieke kerk krijgt. De man was zo ziek dat hij het weer uitspuugde. Zijn werkster gooide het in het vuur, maar de hostie verbrandde niet. Die bleef boven het vuur zweven. De priester nam de hostie mee naar zijn kerk, maar even later bleek zij uit zichzelf weer terug naar de open haard te zijn gegaan. Dat gebeurde zelfs drie keer achter elkaar!’‘Wat een raar verhaal,’ zegt Anna.‘Ik geloof er niet veel van,’ zegt Thomas.‘Ik ook niet,’ roept Shaldimar. ‘Trouwens, ik heb Hans Klok nog veel spannendere dingen zien doen.’‘Hans Klok is een goochelaar,’ zegt mevrouw Takken. ‘Dit is een wonder. Maar wonderen zijn vaak een beetje vreemd. In elk geval geloofden vroeger veel mensen dat het echt gebeurd was. Daarom kwamen er vanwege dit wonder gelovigen uit allerlei landen naar Amsterdam.

door: Jan Paul Schuttenillustraties: Harmen van Straaten

Page 8: Krant oba amsterdam november 2015

Hier op deze plaats werd een kapel gebouwd waar die mensen konden bidden. Zelfs de keizer van Oostenrijk kwam hiernaartoe om te bidden toen hij ziek was. In die tijd waren de mensen erg gelovig. Ook dat kun je nog aan de straatnamen zien. Verderop is bijvoorbeeld een straat waar zoveel kloosters en kapellen waren dat er altijd werd gebeden. Daarom heet die straat “Gebed zonder end”.’‘Een beetje zoals deze rondleiding,’ zegt Thomas.‘Pas op jij, hè,’ zegt mevrouw Takken. ‘Anders sluit ik je op in het Rasphuis.’‘Wat is dat?’, wil Thomas weten.‘Kom maar mee,’ zegt mevrouw Takken.Ze lopen naar de Kalvertoren. Mevrouw Takken wijst naar de beelden boven de ingang.‘Hier kwamen vroeger de jongens terecht die zich misdroegen. Het was een soort jeugdgevangenis. Het heette Rasphuis omdat de gevangenen de hele dag hout moesten raspen. Van het zaagsel werd verf gemaakt. Voor meisjes en vrouwen die een misdaad hadden begaan was er het spinhuis. Daar moesten ze garen spinnen. Je kon de gevangenissen in die tijd gewoon bezoeken. Net zoals Artis nu. Alleen zag je er geen dieren, maar mensen.’‘Maar als je nu een zware misdaad had begaan?’ vraagt Hassan. ‘Moest je dan ook spinnen of raspen?’‘Nee,’ antwoordt mevrouw Takken. ‘Dan kreeg je een zwaardere straf. Soms zelfs de doodstraf. In Amsterdam Noord, aan de overkant van het Centraal Station, had je het Galgenveld. Daar hingen de lichamen van de mensen die zich hadden misdragen. Als waarschuwing aan alle nieuwe bezoekers van de stad.’‘Zullen we het over iets leukers hebben?’ vraagt Aisha.‘Goed idee,’ zegt mevrouw Takken.

Ze steekt over richting het Singel. ‘Mooi hè? Al die prachtige gebouwen? Ze zijn gebouwd toen Amsterdam allang geen dorp meer was, maar één van de belangrijkste steden ter wereld. Dat was in de Gouden Eeuw, zo vanaf 1600. Amsterdamse schippers handelden toen niet meer alleen in graan, maar ook in kruiden en specerijen uit het oosten. En je kunt het je niet meer voorstellen, maar kruiden zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel waren in die tijd enorm duur.’‘Peperduur dus,’ zegt Thomas. ‘Precies!’ lacht mevrouw Takken. ‘Weet je wat één van de duurste gerechten voor de rijken was? Een frikadel! Die zat in die tijd dan ook helemaal vol met kostbare kruiden. Hij smaakte wel heel anders dan die van nu.’‘Lekker dan,’ zegt Levi. ‘Hoeveel moest je dan in een automaat gooien als je een frikadel uit de muur wilde trekken?’‘Dat kon vroeger nog niet…’ antwoordde mevrouw Takken. ‘Maar het zou een flink bedrag geweest zijn. Misschien wel vergelijkbaar met 100 euro nu, denk ik.’ Dan loopt ze weer verder. ‘Er is nog een gebouw dat ik jullie wil laten zien voordat we weer naar de Dam lopen. We zijn er bijna.’

Als ze aan het begin van de Zeedijk zijn zegt ze: ‘Dit gebouw wilde ik jullie niet onthouden. Wat valt jullie op?’‘Het is helemaal van hout,’ zegt Ting.‘Precies,’ zegt mevrouw Takken. ‘Het is dan ook een van de oudste gebouwen van de stad. Vroeger waren alle huizen van hout. Maar omdat houten huizen snel in brand vlogen, moesten de nieuwe huizen voortaan van steen worden gemaakt. Dit is een café en het heet “In ‘t Aepjen”. Zo heet het al honderden jaren. Vroeger was het een hotel waar arme zeelui logeerden. Het was een heel goedkoop hotel en het barstte er van de vlooien. Daarom zaten de gasten altijd onder de kriebelende vlooienbeten. Ze waren dan “in de aap gelogeerd”. Daar komt het spreekwoord vandaan.’

Van café In ‘t Aepjen wandelen ze weer terug naar de Dam. Terwijl ze lopen ontstaat er een klein opstootje tussen de kinderen.‘Wat is er aan de hand?’ vraagt mevrouw Takken.‘Volgens Thomas ben ik geen echte Amsterdammer,’ zegt Luuk. ‘Omdat ik in Zaandam ben geboren. Maar ik woon hier al mijn hele leven. Dan ben ik toch gewoon een Amsterdammer?’‘Tja,’ zegt mevrouw Takken. ‘Wat is volgens jou dan een echte Amsterdammer, Thomas?’‘Iemand die in Amsterdam is geboren, natuurlijk,’ antwoordt Thomas.‘Maar zijn jouw ouders ook Amsterdams?’ vraagt mevrouw Takken.‘Nee,’ zegt Thomas. ‘Die komen uit Noord-Brabant.’‘Ha!’ roept Hassan. ‘Mijn ouders zijn allebei in Amsterdam geboren! En ik ook.’‘Maar jij bent eigenlijk een Turk!’ zegt Levi. ‘Want je voorouders zijn Turks.’‘De vraag is dus wat echte Amsterdammers zijn,’ zegt mevrouw Takken.‘Waar komt jouw familie vandaan?’ vraagt ze Makalo.‘Uit Kenia.’‘En jouw familie?’ Ze wijst naar Ting.

‘Uit China.’‘Marokko,’ zegt Aisha.‘Egypte,’ zegt Ramses.‘Curaçao,’ zegt Shaldimar.‘En dat is nou het leuke aan Amsterdam,’ zegt mevrouw Takken. ‘In onze stad wonen mensen uit ongeveer 180 verschil-lende landen. Dat is heel bijzonder voor een stad met minder dan een miljoen inwoners. Amsterdam is altijd al een stad van nieuwelingen geweest. De eerste bewoners kwamen waarschijnlijk uit de omgeving. Dat waren vooral boeren en vissers. Later kwamen daar handelaars en ambachtsmensen bij. Maar al gauw was er een instroom van mensen uit vele verschillende landen. Bijvoorbeeld koopmannen en hun families uit Antwerpen. Joodse families uit Spanje en Portugal. Ze waren op de vlucht voor de strenge regering, die wilde dat ze katholiek werden. Vervolgens trokken er Fransen naar Amsterdam. En er kwamen mensen uit Duitsland en Scandinavië, op zoek naar werk. Driekwart eeuw geleden vluchtten er tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen uit België naar de stad. In die tijd kwamen er ook Italianen deze kant op. En Chinezen. Mensen uit Indonesië en de Molukken. Weer later Spanjaarden. En Turken en Marokkanen. Ga zo maar door. Misschien zijn er over een paar jaar wel inwoners uit meer dan tweehonderd landen in de stad. Er zijn maar weinig Amsterdammers die kunnen zeggen dat hun grootouders ook al in Amsterdam woonden, en dat is de afgelopen eeuwen altijd zo geweest.Zonder al die mensen van buitenaf zou Amsterdam lang niet zo’n mooie en succesvolle stad zijn geweest als het nu is. Want al die mensen brachten weer hun eigen kennis en handelscontacten hiernaartoe. Daar heeft de stad enorm van geprofiteerd.’‘En natuurlijk van het eten uit al die landen,’ zegt Julia. ‘Zonder pizza en spaghetti zouden we echt veel minder lekker eten.’‘Turkse pizza!’ roept Hassan.‘Falafel!’ zegt Aisha.‘Allemaal lekker,’ lacht mevrouw Takken. ‘Wie weet wat we gegeten zouden hebben zonder al die buitenlandse gerechten…’‘Frikadellen,’ zegt Julia. ‘Hele dure frikadellen.’‘Maar wat is nou een echte Amsterdammer?’ vraagt Luuk. ‘Gewoon iedereen die in Amsterdam woont en die zich er thuis voelt,’ antwoordt mevrouw Takken. ‘Dan ben ik een Amsterdammer!’ roept Thomas.‘Ik ook!’ ‘En ik ook!’ ‘En ik ook!!!’ roepen de anderen trots.‘Jullie hebben gelijk,’ zegt mevrouw Takken. ‘Samen zijn wij Amsterdam. De mooiste stad ter wereld!’

Amsterdam is jarig!In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. In aanloop daar naartoe organiseren het Amsterdam Museum, de Gemeente Amsterdam, Amsterdam Marketing en de OBA de komende jaren diverse activiteiten rondom de verjaardag van de hoofdstad. Schrijver Jan Paul Schutten is dit jaar gevraagd om een verhaal te schrijven over de geboorte van Amsterdam. ‘Echt Amsterdams’ wordt op 27 oktober op alle Amsterdamse basisscholen voorgelezen aan de kinderen van groep 7 en gepubliceerd in Het Parool.

Cadeautje van de OBAKom naar een vestiging van de OBA bij jou in de buurt. Laat je naam en mailadres achter bij de balie en maak kans op cadeaubonnen van de OBA en het boek Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten. Meedoen kan tot 30 november. Tot ziens in de OBA!

Page 9: Krant oba amsterdam november 2015

ik in de OBA

Boekenverslinder of stripgek? Wat zoek jij in de OBA? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Kom je lezen of spelen? Deze maand: Tibbe (3).

Wat kom je doen in de OBA?“Ik zoek filmpjes voor thuis. Over de treinen. Wij wonen ook vlakbij de treinen. Die maken veel lawaai, dat vind ik spannend!”

Vind je het leuk om hier te spelen, in de bibliotheek?Tibbe knikt en wijst naar de houten heg van Jip en Janneke die op de jeugdafdeling staat. “Ik ga door die tunneltjes. En ik ga ook wel eens naar het Muizenhuis en op de roltrappen. Of kijken naar de muziek als er iemand op de piano speelt.”

Lees je ook graag boeken met papa of mama?“Ja, het Nederlandboek (Nederland van Charlotte Dematons, red.). Dan moet je héél goed zoeken naar de gele ballon, Zwarte Piet en kabouters. Heel moeilijk. En we lezen altijd in bed, in De Grote Vriendelijke Reus” (GVR van Roald Dahl, red.).

Misschien is het wel nóg lekkerder dan zelf lezen: naar verhalen luis-teren. Toen er nog geen boeken bestonden, bewaarden de mensen hun verhalen door ze steeds opnieuw te vertellen. Soms gebeurt dat ook nu nog. Zulke taaltovenaars en meestervertellers zijn er over de hele wereld. Kinderen en volwas-senen kunnen van 31 oktober t/m 8 november luisteren naar verhalen uit alle windstreken tijdens het achtste Internationaal Storytelling Festival Amsterdam. Het thema dit jaar is Mijn reis. Reizen doet iedereen wel eens. Soms ver weg, soms vlakbij huis. Of gewoon in je eigen hoofd.

Zand en spekkies – een zandverhaal met kippenvel 4+Een van de verhalen die tijdens het Internationaal Storytelling Festival in de OBA verteld zal worden, is het verhaal van het jongetje Kim en zijn zusjes. Kim blijft met zijn zusjes alleen achter in hun vakantiehuisje in de duinen. Voor heel eventjes maar. “Zoet zijn, binnen blijven en geen spekkies pakken,” zeggen hun vader en moeder als ze weggaan. Maar de zusjes zijn niet zoet. Ze eten alle spekkies op en gaan dan naar buiten, om de Kwallenlikker te vangen. Kim wil niet meedoen, maar als zijn zusjes dreigen dat de Kwallenlikker hem anders komt halen, gaat hij toch maar mee op jacht. In deze voorstelling vertelt Nancy Wiltink het verhaal en Sylvia Wybenga vormt met los zand verhalende beelden. Samen vertellen ze zo een verhaal over een tocht door de duinen, over vier dappere kinderen en Kim die als enige bang is voor monsters. Terwijl je luistert naar het verhaal, wordt het voor je ogen gevormd in een zand- en schaduw-spel: “Het zand valt altijd anders en vandaag alleen voor jullie.” Wiltink

en Wybenga vonden elkaar al in het spelen met zand en verbeeldings-kracht toen ze zelf jong waren. Spelen met verbeelding is nog steeds hun lust en hun leven. Zandtekenaar: Sylvia Wybenga, verteller & bewerking: Nancy Wiltink.

Zaterdag 7 november, 14.00 en 15.30 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, vanaf 4 jaar, gratis, kaarten via oba.amsterdam.

Flierefluiter 6+

Het avontuur van Tobias de Flierefluiter gaat over Tobias, die flierefluitend door het leven gaat. Met zijn wandelstok zwerft hij van hot naar her. Op een avond klopt hij aan bij een boerderij en belandt in een wel héél spannend avontuur. Zijn wandelstok krijgt namelijk magische krachten. Mia Verbeelen, de Nederlands-Vlaamse Vertelambassadeur van 2015, neemt je mee in dit verhaal vol wonderlijke ontmoetingen, grappige gebeurte-nissen én elfenmagie. Neem plaats en flierefluit frivool mee!

Zondag 8 november, 14.00-14.50 en 15.30-16.20 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, vanaf 6 jaar, gratis, kaarten via oba.amsterdam. Kijk voor meer informatie over activi-teiten voor volwassenen tijdens het Internationaal Storytelling Festival op pagina 12.

woeste berenjacht 4+

Stilzitten is onmogelijk tijdens de voorstelling Wij gaan op berenjacht. Vijf zingende acteurs en een danser vertellen, dansen en zingen het spannende verhaal van een vader, zijn kinderen en hun hond, die samen op berenjacht gaan. Ze zijn ontzettend moedig – misschien wat overmoedig – en stiekem ook een beetje bang. Maar soms is bang zijn best lekker. Het verhaal is gebaseerd op het gelijkna-mige prentenboek van Michael Rosen. Door Theater Sonnevanck/Silbersee, in samenwerking met Krakeling op locatie.

Zaterdag 7 november, 15.00 uur, OBA Theater, vanaf 4 jaar, toegang € 15,00 / met OBA-pas of Stadspas € 7,50. Kaarten via oba.amsterdam.

InternationaalStorytelling FestivalAmsterdamop reis met verhalenvertellers

foto: Femke Teussink

9november 2015

Page 10: Krant oba amsterdam november 2015

Het is bijna zover! Sinterklaas stoomt weer naar ons land. In de Centrale OBA vieren we het traditionele Sinterklaasfeest. We zingen Sinterklaasliedjes met Floor Minnaert (vleugel) en Julika Marijn (zang). Dieuwertje Blok leest het verhaal Balotje en Sinterklaas van prentenboekenmaker Yvonne Jagtenberg.

Heb je al contact gehad met Sinterklaas?“Nee. Ieder jaar is hij er opeens. Dat houdt het altijd weer spannend.”

Wat zijn jouw Sinterklaasherinneringen?“Met mijn ouders en twee zussen zat ik bij de kolenkachel te wachten op dat gebonk op de deur. We woonden afgelegen. De winters waren koud en we hadden ’s avonds de gordijnen gezellig dicht. Je wist dat er ieder moment iets ging komen. Er kon zomaar iets in je schoen zitten. Maar zeker was het nooit.”

Wordt het Sinterklaasfeest in de OBA ook spannend?“Het wordt vooral heel leuk. Ik ga Sinterklaasverhalen voorlezen en er is muziek. We gaan Sinterklaasliedjes

zingen. Het feest is heel laag-drempelig, ook geschikt voor de allerkleinsten.”

Wat is jouw favoriete Sinterklaasliedje?“Het liedje Zachtjes gaan de paar-denvoetjes. Het heeft zo’n zachte melodie.”

Wat lees je, als je geen Sinterklaasverhalen leest? “Alles wat los en vast zit. Veel Engelse en Amerikaanse literatuur. Een van mijn favoriete schrijvers is Ian McEwan. Er staat een krat vol boeken naast mijn bed. Ik probeer altijd te lezen voor het slapen gaan. Voor mij is lezen dé manier om de overgang van de dag naar de nacht te maken.”

Waarom vind jij het belangrijk om (kinderen) voor te lezen?“Als je voorleest komen je luisteraars tot rust, het brengt ze in een andere wereld. Je gaat op pad met elkaar. Lezen vergroot de woordenschat, geeft aanleiding tot gesprekken, zorgt voor herkenning en prik-kelt de fantasie. Al die prachtige verhalen zorgen voor avontuur. Een Sinterklaasavontuur in dit geval!”

Na afloop zal prentenboekenmaker Yvonne Jagtenberg haar Balotje-boeken signeren en staat er een Sinterklaastraktatie klaar in de foyer (met dank aan La Place). Organisatie in samenwerking met uitgeverij Rubinstein. Ouders opgelet: Sinterklaas heeft het te druk om zelf te komen.

Zaterdag 21 november, 15.00-15.45 uur, OBA Theater, vanaf 3 jaar, toegang € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis, kaarten via oba.amsterdam.

Om alle mogelijkheden van nieuwe media ten volle te kunnen benutten, is het belangrijk om kinderen mediawijs te maken. De Week van de Mediawijsheid – dit jaar van 20 t/m 27 november – vraagt jaar-lijks aandacht voor de leuke en de minder leuke kanten van het alom aanwezige internet voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. In alle vestigingen van de OBA kunnen zij deze maand terecht om leuke en interessante digitale bagage op te doen, zie oba.nl/activiteit.mediawijs-heid.html

Programma in de Centrale OBA:

Tabletcafé voor kinderen 7+Leuk zo’n iPad of tablet, maar soms is het een behoorlijk gehannes als je niet precies weet wat je er allemaal mee kunt. Tijdens het Tabletcafé voor kinderen ga je samen kijken wat een tablet te bieden heeft, en welke apps leuk of handig zijn. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnen hoppen en is er ook wat te drinken. Neem wel je eigen tablet mee!

Vrijdag 20 november, vrije inloop van 15.30 - 16.30 uur, Kinderlab, vanaf 7 jaar, gratis.

Digitaal voorlezen 3+Maak tijdens deze happening kennis met digitale prentenboeken! Voor kinderen vanaf drie jaar en hun ouders.

Woensdag 25 november, 15.00 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, toegang € 5,00 / met OBA-pas gratis.

Stop-motion filmpje makenTijdens deze kinderkunstworkshop ga je aan de slag met het schrijven van

een script, animatietekeningen maken en die fotograferen. Je maakt uitein-delijk zelf een houtskoolanimatie en laat je daarbij inspireren door kunste-naar William Kentridge. De workshop wordt gegeven door Sanne Verdult van de Kinderakademie.

Zondag 22 november, 15.00-17.00 uur, Kinderlab, toegang € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75.Kaarten via oba.nl/activiteit.mediawijs-heid.html

hoor wie piept daar

Karina Schaapman maakte het Muizenhuis, een reusachtig huis met meer dan honderd kamers. Daar wonen onder anderen de beroemde muizen Sam en Julia waar Schaapmans succesvolle boeken over gaan. Kinderen én volwassenen staan versteld van dit drie meter hoge kunstwerk in de OBA, dat is gemaakt van hele gewone dingen zoals kartonnen sinaasappeldozen, dopjes en ijscostokjes.

Permanent, Jeugdetage.

de hikToen zijn tweeling na de geboorte lag te hikken in de couveuse, en hij daarna óók de hik kreeg, besloot Micha Wertheim het kinderboek De hik te schrijven. Volgens hem zou het leven zonder de hik een stuk minder leuk zijn. De originele illustraties van Cristina Garcia Martin zijn te zien in een expositie op de jeugdetage.

Tot en met 5 januari, Jeugdetage.

BoekStart taalavonturen voor de allerkleinste ontdekkings-reizigers

Samen met uw baby een boekje bekijken, eruit voorlezen en versjes leren versterkt uw band en stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van uw kind. Deze maand zijn er twee BoekStart-bijeenkomsten voor ouders en verzorgers met baby’s in het Annie M.G. Schmidt Theater.

Mama is lief! 0+Samen dansen, zingen, voorlezen en spelen. Voor ouders en baby’s van 0-2 jaar.

Dinsdag 10 november10.30-11.15 uur Annie M.G. Schmidt Theater Toegang met OBA-pas of Stadspas gratis / normaal € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam Babycafé 0+ Met je baby op schoot het plezier van boeken ontdekken. Voor ouders en baby’s van 0-2 jaar.

Woensdag 25 november11.00 - 12.00 uur, Annie M.G. Schmidt Theater Toegang met OBA-pas of Stadspas gratis / normaal € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam

week van de mediawijsheidleer de weg in het medialandschap

oba Sinterklaasfeestvoorlees- en meezingfestijn met Dieuwertje Blok

foto: Anouk de Kleermaeker

foto: Ton Brouwer

november 201510

Page 11: Krant oba amsterdam november 2015

Het klinkt lekker vrij, zzp’er zijn, maar er komt een hele hoop bij kijken. Amsterdam FM en de OBA duiken de komende maand in de wereld van deze pioniers.

Het is haast niet te geloven maar waar: Amsterdam telt rond de 80.000 zzp’ers. Dat is bijna tien procent van de stad, en Amsterdam is daarmee ook verreweg de stad met de hoogste ‘zzp-dichtheid’ van Nederland. Je eigen baas zijn en zelfstandig werken heeft heel veel voordelen, maar tegelijk sta je er als éénpitter ook vaak alleen voor. Radio Amsterdam FM belicht deze maand in de wereld van de zzp’er, met een speciaal wekelijks programma voor, met én over zzp’ers. Van starter tot doorgewinterde rot in het vak: voor iedere zzp’er valt er wat op te steken.

Ins en outsActievelingen uit het veld praten de bezoekers elke dinsdagmiddag

bij over allerlei onderwerpen waar zelfstandigen zonder personeel mee te maken krijgen. Zo komt op 3 november belastingadviseur meester Jan Gilliam van Tekz Adviseurs langs voor advies en legt Bert van der Sel van de Kamer van Koophandel van alles uit over het ondernemingsplan en de ins en outs van de KvK. Op 10 november is het de beurt aan Kees de Boekhouder, een bekende boek-houder die heel veel met zzp’ers werkt en alles kan vertellen over BTW en boekhouding. Ook gaat het die middag over tariefstelling en onderhandelen.

BroodfondsVerzekeringen zijn vaak een heikel punt bij zzp’ers: want wat gebeurt er bij ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op 17 november draait de afleve-ring om alternatieve vormen van verzekeringscollectieven. Er komt iemand spreken van een brood-fonds, en van de Open Coöp, een

samenwerkingsverband van zzp’ers in Amsterdam Noord. Ook Jesse Jorg komt langs om te vertellen over het bijzondere bedrijventerrein De Ceuvel, dat vol zit met start-ups en zelfstandigen. En dan ook nog het lastigste van eigen baas zijn: hoe breng je jezelf of je werkzaamheden aan de man? Pitchen is daarbij het sleutelwoord. Op 24 november wordt deze zzp-serie dan ook afgesloten met een boeiende workshop van ‘Pitch You!’ door Roeseline Wekker en Jasper Runneboom behandelt de zzp-agenda. Een must voor de ambiti-euze eenpitter.

Elke dinsdag in november, 15.00-16.30 uur. Toegang 7,50 (inclusief koffie of thee) 1e etage.

oba in de buurtroelof hartpleingesprek van het hart talkshow met hartkloppingenIedere derde donderdag van de maand gaat Jos Palm in gesprek met bekende en mindere bekende Nederlanders over wat hun hart sneller doet kloppen. Deze maand schuiven Xandra Schutte - hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer - en Wim Brands - dichter en televisie-boekenman – aan. Zij gaan het onder andere hebben over het boekenleven, omroepverdriet, solomoederschap en kind van de jaren zestig zijn. Boekhandel Jimmink is ook aanwezig, met De boeken van Gert Jan Jimmink.

Donderdag 19 november, aanvang 18.00 uur, vanaf 17.00 uur muzi-kaal voorprogramma, OBA Roelof Hartplein, locatie: leescafé, vrije inloop.

staatsliedenbuurtde ontstaansgeschiedenis van De Kozakkentuin Brokken over zijn nieuwe boekHet is 1849 in Sint Petersburg wanneer Alexander von Wrangel een groep arrestanten voorbij ziet komen. Onder hen schrijver Fjodor Dostojevski, die jaren dwangarbeid in Siberië krijgt opgelegd. Later is von Wrangel officier van justitie in een stadje in Siberië, waar hij Dostojevski ontmoet. Een hechte vriendschap ontstaat. Op uitnodiging van Island Bookstore en OBA Statenliedenbuurt wordt schrijver Jan Brokken geïnterviewd over dit indrukwekkende verhaal dat hij verwerkte in zijn nieuwe boek De Kozakkentuin.

Donderdag 19 november, 20.00 uur, OBA Staatsliedenbuurt, locatie Nassaukerk, toegang € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Reserveren via [email protected] of (020)6823986.

de hallenboekpresentatie ‘Kwart over Gaza’ de nieuwe Anja MeulenbeltSchrijfster Anja Meulenbelt presen-teert haar nieuwe boek ‘Kwart over Gaza’ met een interview door Tineke Bennema. Ze overhandigt het eerste exemplaar aan Chris Tilanus, echtge-note van Hajo Meyer (1924 - 2014). Jacqueline de Bruijn vertoont haar korte film over Meyer. Aansluitend drie korte lezingen door Roemer van Oordt (Republiek Allochtonië), Berna Toprak (gespreksleider van dialoog tussen Turkse en Joodse Nederlanders) en Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid).

Donderdag 12 november, inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, OBA De Hallen

11november 2015

illustratie: Martyn F. Overweel

Page 12: Krant oba amsterdam november 2015

Elke maand krijgt een bekende OBA-bezoeker een lastig dilemma voorgelegd. Deze maand is dat A.L. Snijders, de uitvinder van het ZKV – oftewel het Zeer Korte Verhaal. De tiende editie van Nederland Leest draait om de door hem samenge-stelde korte verhalenbundel. In de OBA zal hij voordragen, bijge-staan door pianist Marcel Worms die ZKS’en zal spelen, Zeer Korte Stukjes. Aan hem de vraag: nooit meer lezen of nooit meer schrijven?

“Een hartverscheurend dilemma. Antwoord geven is haast ondoenlijk. In eerste instantie wil ik blijven schrijven. Dat is een vorm van ademen, die kleine stukjes horen bij mij. Ik schrijf verder niks; geen gedichten, toneel-stukken of essays. Ik ben beperkt. Als ik dat ook nog moet opgeven, wordt het te kaal. Als je met lezen bedoelt: literatuur lezen, en ik mag smokkelen met columns of kranten, dan kan ik

zonder. Nee, eigenlijk niet. Maar je legt me twee verschrikkelijke dingen voor. Ik ben achtenzeventig. Mijn hele leven lees ik al, op m’n vijftiende begon het op school. Ik weet waar ik van houd en waarvan niet. Als ik erg goede verhalen lees, die iets in mij raken, heb ik de neiging om ze steeds opnieuw te lezen. Ik ben meer een herlezer dan een lezer. Ik lees tien tot vijftien schrijvers, waar-onder Isaak Babel en Willem Elsschot. Verhalenvertellers. Nieuwe dingen lees ik weinig. Je vraagt me om een keuze te maken. Voorruit, in deze noodsi-tuatie verkies ik dan toch schrijven boven lezen.”

Zondag 22 november, 16.00-17.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas en Stadspas € 5,00, reserveren via oba.amsterdam.

Van indrukwekkende migratiever-halen tot literaire voordrachten, de oren worden weer op grote vertelkunst getrakteerd tijdens de achtste editie van het Internationaal Storytelling Festival. Van 31 oktober t/m 8 november zijn er voorstel-lingen op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder de OBA.

Het thema luidt dit jaar ‘Op reis’. Internationale topvertellers vergasten Amsterdam op hun inspirerende verhalen. Voor de jeugd zijn er bijzon-dere voorstellingen zoals Kim en de Kwallenlikker en Het Avontuur van Tobias de Flierefluiter. Meer informatie is te vinden op de OBA Juniorpagina. Hieronder worden twee andere programma’s uitgelicht.

Storytelling in theaterVerhalen verspreiden kan uitste-kend samengaan met theater. Anita Raghunath is lector Engelse Literatuur aan de VU en gespecialiseerd in post-koloniale literatuur en oral history. Ze geeft een inleiding over het belang van verhalen voor de ontwikkeling van een samenleving. Vervolgens gaat ze met verhalenexperts zoals thea-termakers, programmeurs en produ-centen in gesprek. O.a. te gast zijn Yassine Boussaid van het Amsterdams Andalusisch Orkest, Manoushka Zeegelaar Breeveld van Urban Myth

en Andreas Fleischmann van Theater de Meervaart.

Alhambra Poetry Spoken word-artiest Karima El Fillali groeide op in het Westland als kind van een Marokkaanse nomade en een Nederlandse domineesdochter met verhalen over noordelijke zeeën en stille woestijnen. Later vloog ze naar Marokko, leerde Arabisch en nam les van een sufi-zanger. Samen met verha-lenverteller Raphael Rodan brengt ze een literaire en muzikale voorstelling geïnspireerd door poëzie en verhalen van de straat uit Córdoba en Tanger, met op de achtergrond gitaar, oed en ritmes van de cajón en de derbuka. Nederlands en Engels gesproken.

Storytelling in theater vrijdag 6 november, 16.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal, toegang € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

Alhambra Poetry vrijdag 6 november, 20.00-22.00 uur OBA Theater, Toegang € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Kaarten via storytellingfestival.nl.Kijk voor meer informatie over acti-viteiten voor kinderen tijdens het Internationaal Storytelling Festival op pagina 9.

het dilemma: A.L. Snijdersnooit meer lezen of nooit meer schrijven?

12 november 2015

internationaal storytelling festival luisterend op reis

Hoe keken we twintig jaar geleden naar de toenmalige toekomst, die inmiddels ons heden is? Het VPRO tv-programma W.E.B. probeerde tussen 1994 en 1996 de digitale revolutie te duiden, die toen op het punt van uitbreken stond. De OBA blikt de komende maanden in een serie van acht programma’s terug én vooruit. Met de gasten en deskun-digen van toen. Welke voorspellingen zijn uitgekomen? Zijn we verder, of juist minder ver? Elke avond heeft een ander thema en wordt gemode-reerd door Menno Grootveld, destijds eindredacteur bij W.E.B. De tweede editie op 18 november gaat over de toekomst van de economie.

Donderdag 18 november, 20.00 uur, OBA Theater. De daaropvolgende avonden vinden plaats op 16 december, 20 januari, 17 februari, 16 maart, 20 april en 18 mei.

VPRO’s W.E.B. revisited terug naar de toekomst

het Amsterdamse Gouwe Ouwe Koor meerstemmige hits voor hart en ziel

Zingen brengt mensen samen, verschaft plezier en lucht het gemoed op. Vraag maar aan het Amsterdamse Gouwe Ouwe Koor, dat naar de OBA komt om vierstemmig liedjes uit de jaren zestig en zeventig te zingen. Het popkoor bestaat uit zestig mannen en vrouwen en staat onder leiding van pianist Hans Veldhuizen. Het repertoire omvat klassiekers van onder andere Queen, ABBA, Dusty Springfield en The Mamas and the Papas. Zing gezellig mee!

Donderdag 26 november, 20.15 uur, vrije inloop, entreehal.

foto: Vincent Mentzel

Page 13: Krant oba amsterdam november 2015

Wat eeuwen geleden prima voldeed, strookt niet altijd meer met de eisen van de moderne tijd. Daarom wordt een historische stad als Amsterdam voortdurend op de schop genomen. Het dagelijks leven en verkeer gaan ondertussen gewoon door. De vreemde situaties en fricties die dat oplevert vormen de inspiratiebron voor fotografen Fons Heijnsbroek en Hilly van Eerten.

Sinds 2006 leggen zij vast hoe Amsterdam en zijn bewoners omgaan met sloop, wegwerkzaamheden, bouwputten, omleidingen, afslui-tingen, bodemsanering en straaton-derhoud. De foto’s tonen de vitali-teit van een stad die voortdurend gestremd en onder constructie is, maar waar toch iedereen zijn gang weet te vervolgen. Heijnsbroek en Van Eerten portretteren een stad die zich beweegt tussen bouwchaos en regulatie, die zich in de loop der tijd steeds opnieuw uitvindt zonder zijn eeuwenoude karakter en structuur te verliezen.

De twee Amsterdamse fotografen kwamen op het idee toen ze de bouwput op het Oosterdok zagen, waar op dat moment de OBA en het Conservatorium van Amsterdam werden gebouwd. Heijnsbroek: “Bij bouwprojecten in een oude stad moet enorm gemanoeuvreerd worden. Dat is fascinerend. De Noord-Zuidlijn is een dankbaar onderwerp, net als de aanleg van De Hallen. Bouwputten zelf zijn vaak heel rustig. Het is boeiend om te zien hoe daarin gewerkt en gecommuniceerd wordt, met veel lichaamstaal, vanwege het lawaai van de machines. Buiten de bouwput hoor je veel mensen kankeren over de omleidingen en de afzettingen. Mensen vragen vaak waarom we die rotzooi fotograferen.” Van Eerten vult aan: “Ik woon in De Pijp en heb de afgelopen tien jaar de Ferdinand Bolstraat zien veranderen. Hetzelfde geldt voor de Vijzelstraat en de Vijzelgracht. Ondertussen leef je natuurlijk gewoon door. Soms zie je mensen die er stiekem toch langs gaan. Dat is ook wel leuk, die eigen-wijsheid. Bovendien levert het verras-sende foto’s op.”

Donderdag 5 t/m zondag 29 november, Reizenplein.

13november 2015

Duizenden Nederlanders dromen ervan een boek te schrijven. Als het manuscript gelukt is, rijst de lastige vraag hoe het gepubliceerd te krijgen. Tegenwoordig is het interesseren van een uitgever echter geen noodzaak meer om een roman uit te brengen. Dankzij de moderne techniek is het nu mogelijk het heft in eigen hand te nemen. Hoe dat werkt op platform Brave New Books wordt toegelicht in deze masterclass.

Presentatoren Femke Leemeijer en Robert Bosma leggen in een middag uit hoe zelf publiceren werkt, op welke manier lezers een verhaal in gezogen kunnen worden en hoe een boek op te laten vallen tussen het enorme aanbod. Ook wordt behandeld wat de vuistregels zijn voor het ontwerpen van een succesvol omslag, hoe een ISBN werkt en wat een goede verkoopprijs is. Kortom, alle kennis die de barrière wegneemt om zelf succesvol auteur, uitgever en verkoper te worden.

Woensdag 18 november, 13.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal, toegang € 39,00. Kaarten via oba.amsterdam.

masterclass succesvol zelf uitgeven publiceer je eigen boek

zondagochtend-concert Conservatorium van Amsterdam komt spelen

Naast de OBA huist het Amsterdamse Conservatorium. Deze muzikale buren lenen de OBA een keer per maand hun beste studenten uit voor een zondagochtendconcert in de entreehal. Deze maand treedt het Afea Quartet & Dorela Cela op. Het Afea Quartet bestaat uit Arturo Garra, Francesca Gelfi en Roberta Cristini op klarinet en Edoaedo Lega op bass klarinet. Ze spelen werken van onder andere Kurt Weill.

Zondag 15 november, 11.00 uur, entreehal, gratis.

foto: Hilly van Eerten

Page 14: Krant oba amsterdam november 2015

privacycafé bescherm jezelf tegen hackers

Hackers die er met je persoonlijke gegevens vandoor gaan, fraudeurs die onder jouw naam bestellingen doen, of grote bedrijven die alles over je weten. Het kan allemaal gebeuren als je privacy niet goed beschermd is op het internet. Maar hoe beveilig je die? De experts van het privacycafé leggen het uit en laten zien hoe tablets, smart-phones en laptops af te schermen zijn voor ongewenste pottenkijkers. Neem je digitale apparaten mee en beveilig ze ter plekke. Je gaat een stuk wijzer én geruster naar huis.

Zondag 29 november, 14.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal, toegang gratis, reserveren verplicht via oba.amsterdam.

14 november 2015

Eeuwenlang werden nieuws en verhalen mondeling verspreid, tot de uitvinding van de drukpers. De gemeente Amsterdam besefte al snel hoe belangrijk het gedrukte woord is. Daarop werd besloten zelf een druk-pers aan te schaffen voor het drukken van de Amsterdamsche Courant. Zo werd de Stadsdrukkerij Amsterdam geboren, die als enige drukkerij alleen voor de stad werkte. Over dit bijzon-dere bedrijf schreef Hans Moolenbel vorig jaar een boek. Daarin komen niet alleen veel bijzonderheden over de stadsdrukkerij aan de orde, ook wordt een breder beeld geschetst van de ontwikkeling van druktechnieken en grafische vormgeving. Voorwerpen en drukwerken uit particuliere collec-ties afkomstig van dit gemeentelijke bedrijf – dat een van de oudste van de stad is – wordt nu tentoongesteld in de OBA.

Woensdag 4 t/m maandag 30 november, vitrines 2e t/m 5e etage

amsterdamse stadsdrukkerij historie van het gedrukte woord in de oba

De eerste zin uit een boek of dicht-bundel is zo belangrijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Elke editie vragen we een gast uit de OBA-programmering naar zijn of haar favoriete beginzin. Deze maand: regisseur Frans Weisz.

“‘Het leven is vurrukkulluk,’ zei Panda.”

Wat maakt deze eerste zin zo bijzonder?Deze eerste zin uit ‘Het Leven is Vurrukkulluk’ van Remco Campert zette mij letterlijk in vuur en vlam. Alsof iemand een deur opendoet en het licht binnenvalt. Campert speelt hier zo prachtig met taal. Ik vind het ook de beste boektitel in de Nederlandse literatuur. Het boek kwam uit in ‘61, toen ik aan de filmaca-demie in Rome studeerde. De speels-heid en directheid van het verhaal grepen me. Nog voor ik halverwege was voelde ik: ‘hier moet ik iets mee’. Al meer dan vijftig jaar lees ik die zin. Er gaan geen twee jaar voorbij zonder dat ik heb gedacht: ‘Ik móet Het Leven is Verukkulluk’ nog verfilmen. Een aantal keren was het bijna zover, maar ging het om uiteenlopende

redenen niet door. En nu bid ik dat het er dan eindelijk van gaat komen. We werken aan het storyboard en in de lente van volgend jaar hoop ik het te verfilmen.”

U spreekt binnenkort in de OBA op het symposium over Vestdijk over de relatie tussen boek en film. Wat is voor u de link tussen die twee?“De literatuur, de verhalen, zijn de moeder van alles. Het zijn de verhalen waarmee je als kind in bed wordt gestopt. Voor mij is een roman vaak het uitgangspunt van een film. Zo lees ik ook, met steeds de vraag in mijn achterhoofd: ‘Is het een film? Zou ik de komende jaren in dit verhaal willen vertoeven?’ Al met al leef ik nu al vijftig jaar in ‘Het Leven is Verrukkulluk. Dus hoog tijd dat die film er komt.”

Symposium Vestdijk en de film Sprekers: Wim Verstappen, Frans Weisz, Wim Hazeu, Ruud den Drijver, Flip Hammann en Diana Nechusthan.

Zaterdag 14 november, 13.30 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of studentenkaart € 5,00.

het literaire tijdschrift Terras als nieuw Raster

Ooit was het literaire tijdschrift Raster de plek waar de nieuwe stemmen van een verse generatie hun weg vonden naar het publiek. Nu is daar opvolger Terras, tijdschrift voor internationale literatuur en kunst. Net als Raster een boekvormig blad vol eigentijdse en eigenzinnige verhalen, gedichten, essays en beelden. Tijdens de Terras-avond lezen onder meer Anneke Brassinga, K. Michel en Wim Noordhoek voor, draaien er poëtische korte films van Paul Bogaert en Arjan Brentjes, is er muziek en presenteert de redactie het beste dat Terras te bieden heeft.

Woensdag 11 november, 20.00 uur, OBA Theater, toegang gratis, reser-veren via oba.amsterdam.

Page 15: Krant oba amsterdam november 2015

Olga Zuiderhoek is de gedroomde vertolker van de moeder van Adriaan van Dis in de toneelversie van Ik kom terug.

Al tijdens het schrijven van zijn roman Ik kom terug zag Adriaan van Dis een toneelstuk voor zich. Zijn moeder die sprak, aan tafel. Nu eens jong, dan weer oud. Een kist vol geheimen uit de tropen. Verhalen van verre buiten-posten en vergeten familiealbums. Het roerige levensverhaal van de nu bijna honderdjarige moeder van Van Dis schreeuwde erom op de planken gebracht te worden.

Toch schreef Van Dis eerst een boek. Maar al tijdens het schrijven had hij in zijn hoofd wie op het toneel zijn dwarse moeder diende te gaan vertolken: de actrice Olga Zuiderhoek. Inmiddels is Van Dis’ roman bewerkt tot theatertekst. Het stuk wordt binnenkort opgevoerd. De regie is in handen van Michiel van Erp. Mét de gedroomde hoofdrolspeelster.

MystiekIk kom terug is een tragikomedie over de verstikkende band tussen een moeder en zoon. Hun relatie onthult ook hoe belangrijk verhalen zijn, om het verleden draaglijk maken. Sommige verhalen moeten verteld worden, zoonlief laat zich niet langer buitensluiten. Hij mag haar leven gebruiken, verzinnen zelfs. Op één voorwaarde: in ruil moet hij haar een zachte dood bezorgen. Een even schrijnende als komische voorstelling over familieliefde, mystiek, leugens, het leven en het verlangen naar de dood. Het OBA Theater heeft op 26 november de primeur van deze toneelklassieker in wording. Zuiderhoek zal samen met Van Dis de eerste leesversie van dit nieuwe toneelstuk voordragen, waarna een nagesprek volgt met het publiek.

Donderdag 26 november, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00.

leesclub makkelijk lezen met een beetje hulpLezen is het fijnste wat er is. En goed voor het taalgevoel bovendien. Maar sommige boeken zijn best moei-lijk, vol lastige woorden. Helemaal moeilijk als het Nederlands een nieuwe taal voor de lezer is. Of als die lezer nooit veel boeken heeft opengeslagen omdat hij ze moeilijk vindt. Om te zorgen dat lezen voor iedereen te doen is, komt in de OBA elke week de Leesclub Makkelijk Lezen bij elkaar. Samen lezen we mooie boeken in makkelijke taal, met een begeleider die helpt en soms uitlegt wat dingen betekenen of hoe je ze uitspreekt. De leesclub is er voor iedereen die Nederlands kan spreken. Deelname is gratis. Het is niet nodig om lid te zijn van de OBA. Kom lekker makkelijk lezen!

Woensdag 4 en 18 november, 10.30-12.30 uur, vrije inloop, NL-plein.Maandag 9 november 19.30-21.00 uur, vrije inloop, NL-plein.

15november 2015

inside out het verhaal van transgender Robin

Jongetje of meisje? Dat is het eerste waar mensen naar kijken bij de geboorte van een kind. Maar wat als de buitenkant niet strookt met de binnenkant? De foto-expositie Inside Out toont het verhaal van Robin, die de transitie van meisje naar jongen doormaakte. De toeschouwer volgt zijn strijd om te worden wie hij wel van binnen, maar (nog) niet van buiten is.

Donderdag 5 november 2015 t/m zondag 31 januari 2016, IHLIA, 5e etage

foto: Anneleen Louwes foto: Özden Karababa

Page 16: Krant oba amsterdam november 2015

colofon Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling Programmering Centrale OBA en afdeling OBA Marketing & Services

Redactie: Bureau Wibaut

Eindredactie: Richtje Reinsma

Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van Vugt

Vormgeving: Thonik

De programmering van de Centrale OBA is ook te vinden op oba.amsterdam

Het programma van alle vestigingen van de OBA staat op oba.nl/agenda.

Kaarten en laatste updates via oba.amsterdam. Een activiteit in de Centrale OBA bezoeken? Toegangskaarten zijn online te koop via de nieuwe website oba.amsterdam of aan de receptiebalie op de begane grond van de Centrale OBA (betaling alleen met pin).

november 2015

volgende maand in de OBA

16 november 2015

Uitgelezen? Hier vind je alle activiteiten nog eens op een rij

DagelijksRitme van de stad1e etage - 17.00-18.00 uur

WekelijksLEEF EN LEER!Kom naar het oefenspreekuurNL-plein, 5e etage elke maandag 18.30-21.30 uur elke dinsdag 10.00-13.00 uurHet Radiocollege1e etage elke vrijdag 14.00-15.00 uur

Maandag 2 novemberSpui25 op locatieMH17 - tussen wetenschap, journalistiek en politiekOBA Theater - 18.00 uur Dinsdag 3 november ZZPionierInspirerende basisinformatie voor startende zzp-ers, sprekers KvK, Bert van der Sel en Mr. Jan Giliam, Tekz Belastingadviseurs samen met Amsterdam FM 1e etage - 15.00 uurAan het woordNIOD-directeur Marjan SchwegmanOBA Theater - 20.00 uur

Woensdag 4 novemberLeesclub Makkelijk LezenNL-plein, 5e etage - 10.30-12.30 uur

Donderdag 5 novemberDe Wereld AcademieHaasse/Vestdijkzaal - 19.00 uur De geschiedenis van AmsterdamConservator Thijs BoersOBA Theater - 20.00 uur

Vrijdag 6 novemberInternationaal Storytelling Festival AmsterdamHet belang van het verhaal in een diverse samenlevingHaasse/Vestdijkzaal - 16.00 uurAlhambra Poetry Literaire en muzikale voorstelling OBA Theater - 20.00 uur

Zaterdag 7 november ZaMiMus Maandelijkse cultuursalon 1e etage - 17.00 uur

Zondag 8 novemberStopera op zondagTweewekelijks politiek programma i.s.m. radio AmsterdamFM 1e etage - 13.00 uur Poëzie op zondagEster Naomi PerquinHaassezaal - 16.00 uur

Maandag 9 novemberLeesclub Makkelijk LezenNL-plein, 5e etage - 19.30 uur

Dinsdag 10 november ZZPionierInspirerende basisinformatie voor startende zzp-ers, sprekers Kees de Boekhouder en Mariël Voogel, Creative Scan samen met Amsterdam FM1e etage - 15.00 uurAan het woordFilosoof Joke HermsenOBA Theater - 17.00 uur

Woensdag 11 november Het literaire tijdschriftTerrasOBA Theater - 20.00 uur

Zaterdag 14 novemberSymposium Vestdijk en de filmOBA Theater - 13.30 uur Muzikale Speeddate Entreehal - 14.00 uur

Zondag 15 novemberZondagochtendconcert - Conservatorium van Amsterdam het Afea Quartet & Dorela Cela Entreehal - 11.00-11.45 uur

Dinsdag 17 novemberZZPionierInspirerende basisinformatie voor startende zzp-ers, sprekers André Jonkers, Broodfonds, Open Coöp, Marloes Marinussen en Jesse Jop Jorg, De Ceuvel en We The City samen met Amsterdam FM 1e etage - 15.00 uurAan het woordErasmus-kenner Gerard de KleijnOBA Theater - 17.00 uur

Woensdag 18 november VPRO’s W.E.B. revisitedDe toekomst van de economieOBA Theater - 20.00 uurLeesclub Makkelijk LezenNL-plein, 5e etage - 10.30-12.30 uurMasterclass succesvol zelf uitgeven Haasse/Vestdijkzaal - 13.00 uur

Donderdag 19 novemberFaces of ScienceBarbara Braams, Hugo Doeleman en Florian KunnemanOBA Theater - 20.00 uur

Vrijdag 20 novemberOBA Culturele Club Tweede VaderlandRodrigo CortesHaasse/Vestdijkzaal - 19.00 uur

Zondag 22 novemberStopera op zondagTweewekelijks politiek programma i.s.m. radio AmsterdamFM 1e etage - 13.00 uurNederland LeestA.L. Snijders en pianist Marcel Worms met ZKV’s en ZKS’en OBA Theater - 16.00 uur

Dinsdag 24 novemberZZPionierInspirerende basisinformatie voor startende zzp-ers, sprekers Roeseline Wekker, Pitch You! en Jasper Runneboom, ZZP-Agenda samen met Amsterdam FM 1e etage - 15.00 uurAan het woordTheatermaker en journalist Anoek NuyensMulischzaal - 17.00 uur

Woensdag 25 november Nederland Leest live!Livestream van een interactieve talkshow met A.L. Snijders12.00-13.00 uur, zie oba.nl en twitter mee via #nllive Nederland LeestWorkshop Ontwerp je eigen Boekcover Mulisch- en Haassezaal, 19.30 uur

Donderdag 26 novemberIk kom terug. Nu in het theater (leesversie)Met Adriaan van Dis en Olga ZuiderhoekOBA Theater - 20.00 uurHet Amsterdamse Gouwe Ouwe koor Entreehal - 20.00 uur

Zaterdag 28 november Open PodiumCultuurplein, 2e etage - 14.00 uur Zondag 29 novemberPrivacycaféHaasse/Vestdijkzaal - 14.00 uur

t/m 30 novemberStraatvoetbalpleintjesFoto’s van Guus Dubbelman Fotogalerij

t/m 30 novemberHumans of Amsterdam Foto’s van Debra BarraudExpozaal

4 t/m 30 november275 jaar StadsdrukkerijVitrines 2e t/m 5e etage

5 t/m 29 november, Amsterdam, Stad op de Schop Foto’s Fons Heijnsbroek en Hilly van EertenReizenplein, 3e etage

5 november 2015 tot en met 31 januari 2016 Inside OutHistorische homopostersIHLIA-plein, 5e etage

WekelijksVoorlezen 3+Annie M.G. Schmidt Theaterelke woensdag en zaterdag, 15.00 uurDe BibliobiosAnnie M.G. Schmidt Theater elke zaterdag 16.00 uur 6+elke zondag 15.00 uur 3+Storytelling in English for infants and toddlers 0+Annie M.G. Schmidt Theaterelke donderdag, 10.30-11.00 uur

Zaterdag 7 november Internationaal Storytelling Festival AmsterdamKim en de kwallenlikker. Een zandverhaal met kippenvel 4+Door Wiltink & Wybenga Annie M.G. Schmidt Theater - 14.00 en 15.30 uur.Wij gaan op berenjacht 4+Door Theater Sonnevanck /SilberseeOBA Theater -15.00 uur

Zondag 8 novemberInternationaal Storytelling Festival AmsterdamHet avontuur van Tobias De Flierefluiter 6+Annie M.G. Schmidt Theater - 14.00 en 15.30 uur

Dinsdag 10 novemberBoekstartMama is lief!Annie M.G. Schmidt Theater - 10.30 uur

Vrijdag 20 november Week van de Mediawijsheid Tabletcafé voor kinderen 7+Kinderlab - 5.30-16.30 uur

Zaterdag 21 novemberOBA Sinterklaasfeest met Dieuwertje Blok 3+OBA Theater - 15.00 uur

Zondag 22 novemberWeek van de Mediawijsheid Kinderkunstworkshop stop motion-filmpje maken 7+Kinderlab - 15.00-17.00 uur

Woensdag 25 novemberBoekstartBabycafé 0+Annie M.G. Schmidt Theater - 11.00-12.00 uurWeek van de MediawijsheidDigitaal voorlezen 2+Annie M.G. Schmidt Theater - 15.00 uur

exposities jeugdetagePermanentHet Muizenhuis van Karina Schaapman

t/m 5 januari De Hik - Micha Wertheim en Cristina Garcia Martin

Het geheim van de OBAWist je dat de Centrale OBA de beschikking heeft over een theater? Het OBA Theater is een vlakke-vloertheater met 260 zitplaatsen, en bevindt zich op de 7e etage van de Centrale OBA.

Documentaire Astrid H. RoemerHet laatste deel van het drieluik over Nederlandse schrijvers uit de West gaat in het OBA-theater in première. Het sluitstuk is de documentatie De wereld heeft gezicht verloren van Cindy Kerseborn over de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947). Maandag 7 december, 20.00 uur, OBA Theater

Een vleugje Français in Amsterdam De start van een nieuwe samenwer-king van de OBA met het Institut Français: Margot Dijkgraaf gaat in gesprek met de Vlaamse reisboe-kenauteur Lieve Joris en met de nu in Parijs wonende Congolese auteur Fiston Mwanza Mujila over zijn veel-geprezen debuutroman Tram 83. Franstalig programma met tolk.Dinsdag 8 december, 20.00 uur, OBA Theater.

Pudding Tarzan aan het kerstdinerIn de kerstvakantie komt niemand minder dan Pudding Tarzan naar de Centrale OBA. Dit personage uit het boek van Ole Lund Kirkegaard heeft nu een eigen muzikale jeugdvoor-stelling gekregen. Dinsdag 29 en woensdag 30 december, 15.00 uur