Krant oba amsterdam december 2015

12
in deze editie: programma centrale oba december 2015 Centrale OBA Oosterdokskade 143 Amsterdam Azië > Amsterdam hoe Nederland in de ban raakte van Aziatische luxe. Een tentoonstelling in het Rijksmuseum, een lezing in de OBA. De wereld heeft gezicht verloren regisseur Cindy Kerseborn maakte een documentaire over auteur en feminist Astrid H. Roemer. Institut Français & OBA een gezamenlijke literaire avond met de auteurs Fiston Mwanza Mujila en Lieve Joris. oba expo keramiek met wow-factor

description

Ontdek de programmering van de OBA.

Transcript of Krant oba amsterdam december 2015

Page 1: Krant oba amsterdam december 2015

in deze editie:

programma centrale oba december 2015

Centrale OBAOosterdokskade 143 Amsterdam

Azië > Amsterdamhoe Nederland in de ban raakte van Aziatische luxe. Een tentoonstelling in het Rijksmuseum, een lezing in de OBA.

De wereld heeft gezicht verloren regisseur Cindy Kerseborn maakte een documentaire over auteur en feminist Astrid H. Roemer.

Institut Français & OBAeen gezamenlijke literaire avond met de auteurs Fiston Mwanza Mujila en Lieve Joris.

oba expokeramiek met wow-factor

Page 2: Krant oba amsterdam december 2015

Vrijdag, 12.00 uur Giselle (33)

“Ik moet de tijd tussen mijn yogalessen overbruggen, dus kom ik graag hier om te studeren. Op dit moment lees ik boeken over spiri-tualiteit en een gezonde lifestyle. Ik kom oorspronkelijk uit de Filipijnen en woon nu een jaar in Nederland.”

Inburgeren“Van het begin af aan kom ik graag in de bibliotheek; het is voor mij de plek waar je kennismaakt met de cultuur en geschiedenis van een land. Ik heb al veel gehad aan de boeken over Nederland en inburgeren als expat. Straks ga ik met mijn man lunchen in het restaurant boven.”

Vrijdag, 16.00 uur Mathieu (24)

“Ik kom hier, heel saai, om iets te printen. Voor mijn werk moet ik veel in Amsterdam zijn, maar ik woon in Rotterdam en ben afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht.”

Printen“Als ik tijd te overbruggen heb, of dus iets moet printen, is de OBA een handige plek. Lekker dicht bij het station. Soms lees ik hier even een boek of kopieer ik iets uit een krant. En laatst heb ik een tentoonstelling bekeken.”

Vrijdag, 19.00 uur Menno (59)

“Ik heb net een paar uur gewerkt op de derde etage. Als ondernemer – ik ben online uitgever – werk ik op verschil-lende plekken in de Randstad en zo’n drie keer per week in de OBA.”

Rustig werken“Het is een prettige plek: centraal, licht, met goed internet en een mooi uitzicht. Anders dan van die opge-hitste freelancekantoren waar je verplicht met elkaar moet netwerken. Dat doe ik al genoeg. Het is fijn dat ik hier gewoon rustig kan werken. En ik ben lid, dus af en toe leen ik meteen een boek of een cd.”

een dag in de OBAdrie momenten, drie bezoekers, één vraag: wat kom je doen?

2 december 2015

Het Institut Français d’Amsterdam en de OBA slaan de handen ineen. Op 8 december is hun eerste gezamenlijke literaire avond met de auteurs Lieve Joris en Fiston Mwanza Mujila. Over schrijven, reizen, ballingschap en Congo.

Het Institut Français d’Amsterdam verlaat binnenkort het majestueuze pand aan de Vijzelstraat, maar de activiteiten gaan dóór. De Fransen hebben Nederlandse partners gezocht voor samenwerkingen op locatie en voor hun literaire bijeenkomsten een ideale partner gevonden in de OBA. Een aantal keer per jaar zal het Institut een avond programmeren in het OBA Theater.

CongoDeze nieuwe samenwerking gaat 8 december spectaculair van start met een literaire avond over Congo en Europa, over reizen en verbeelding van de ziel van een land in literatuur. Literatuurcriticus Margot Dijkgraaf zal, als literair trait-d’union tussen Frankrijk en Nederland, de reeks ontmoetingen leiden. Op 8 december gaat ze in gesprek met de in Oostenrijk woon-achtige schrijver Fiston Mwanza Mujila (34), die zijn geboorteland Congo

verliet. Zijn debuutroman Tram 83 schreef hij in het Frans, maar verschijnt nu in het Nederlands. Ook schuift de Belgische schrijfster Lieve Joris (62) aan, die internationaal bekendheid verwierf met haar reisverhalen. Congo, ooit een kolonie van België, is een terugkerend thema in haar oeuvre.

ParadoxenDijkgraaf verwacht een kleurrijke, vrolijke avond: “Beide auteurs hebben een haat-liefdeverhouding met Congo en bij een eerdere ontmoeting tussen de schrijvers in Parijs vonkte het. Ze kunnen heerlijk praten over reizen, schrijven, hun eigen leven en de para-doxen van Congo.” De voertaal van het gesprek is Frans, maar voor alle geïnteresseerden van wie het Frans wat roestig is, zal er een tolk aanwezig zijn. Na afloop signeren de auteurs in de foyer.

Dinsdag 8 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / leden Institut Français d’Amsterdam, met OBA-pas, Stadspas of collegekaart € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

Met medewerking van Athenaeum Boekhandel (athenaeum.nl) en het Conservatorium van Amsterdam.

Institut Français & OBAauteur Fiston Mwanza Mujila ontmoet Lieve Joris

foto: Li Shudi

foto: Philippe Matsas

Page 3: Krant oba amsterdam december 2015

3december 2015

Wat kunnen we verwachten?“De keramiekcollectie die we in de OBA tentoonstellen, heeft de wow-factor. Van twee meter hoge, kleurrijke stukken van hedendaagse kunstenaars tot historische keramische kommen en vazen uit Azië en Europa. Met deze stukken laten we zien hoe mooi keramiek kan zijn. Een voor-bijganger ziet misschien een simpel schaaltje, maar er zitten fantastische verhalen achter die eeuwenoude werken.”

De historische objecten lezen dus bijna als een geschiedenisboek?“Ja, door de verschillende tech-nieken kun je zien uit welke periode en uit welk land – soms zelfs uit een specifieke regio – de keramiek komt. Het gebruik van bepaalde vormen, glazuren en decoraties werd van het ene op het andere gebied overge-bracht. Daar mengde het zich weer

met de lokale tradities tot een eigen stijl. Er schuilt dus een verhaal achter elk stukje keramiek, waardoor de objecten tot leven komen.”

Geldt dit ook voor de hedendaagse stukken? “Uiteraard. Kijk bijvoorbeeld naar het werk van Johan Creten, dat bekend-staat om het oproepen van emoties. Als toeschouwer kun je gechoqueerd zijn door de heftigheid van zijn objecten, maar tegelijkertijd kun je het heel mooi vinden. Want als je beter naar een object kijkt, kun je je afvragen wat de kunstenaar hiermee wil zeggen. Zoals zijn zigeunerbeeld En attendant les Égyptiens: je ziet de emotie en vraagt je af wat die persoon heeft meegemaakt. De glimlach op het gezicht, is die cynisch of oprecht? Daarnaast druipen de kleuren van zijn beelden af; het geeft kracht en emotie mee.”

Hoe komt zo’n kleurexplosie tot stand?“Het gebruik en verloop van de kleuren in alle keramiek geeft een intense kracht: je oog wordt echt naar het object toegetrokken. Hierbij is het glazuur een belangrijke factor. In China en Japan wordt al eeuwenlang glazuur als hoofddecoratie toegepast. Glazuur had eerst een voornamelijk praktische functie – het object moest water-dicht en vlekbestendig zijn – maar de manier waarop glazuur wordt aange-bracht, zorgt voor een kleurrijk en origineel effect. Daarbij is het bakken heel belangrijk; als je glazuur op verschillende temperaturen bakt, krijg je andere kleuren en texturen. Begin twintigste eeuw gingen Nederlandse keramisten met de oude glazuurtech-nieken uit China en Japan aan de slag, dat zie je terug in de hedendaagse werken.”

De keramiek uit het Oosten had dus invloed op het Westen?“Ja, de invloed en de inspiratie kwam uit het Oosten en is via handel door de eeuwen heen in het Westen terechtgekomen. Die relatie tussen het Oosten en het Westen laten we zowel in de OBA als in ons museum in Leeuwarden zien. De gevarieerde collectie toont ook waar de heden-daagse kunstenaars en keramisten hun inspiratie vandaan halen en welke ontwikkelingen er nu spelen.”

11 december t/m 28 februari, Expozaal.

Keramiek met wow-factorVanaf 11 december te zien in de OBA: de tentoonstelling Colourful Clay van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Eline van den Berg, junior conservator Aziatische keramiek, vertelt waarom deze collectie van historische én moderne keramiek uit Azië en Europa zo bijzonder is.

beeld cover: Hans van Bentem

beel

d: J

ohan

Cre

ten

(link

s), A

rman

do &

Nor

man

Tra

pman

(rec

hts)

Page 4: Krant oba amsterdam december 2015

4 december 2015

stopera op zondag de Amsterdamse zorg

In het programma Stopera op Zondag zorgt AmsterdamFM elke twee weken voor actuele politieke debatten. Dit keer gaan PvdA’er Maarten Poorter en SP’er Nelly Duijndam, met elkaar in discussie over de jeugd- en thuis-zorg. Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om de veranderingen in de jeugd- en thuiszorg te evalueren. Deze twee taken zijn verlegd naar de gemeente; hoe staat het er nu voor? De partijen SP en PvdA proberen dit dossier allebei te claimen; de PvdA heeft het landelijk ingevoerd, terwijl de SP nu in de Amsterdamse coalitie zit en het plan moet uitvoeren. Spanning gegarandeerd dus.In het tweede gedeelte van de show zal oud-minister Frank de Grave zijn kijk geven op de Amsterdamse poli-tiek, die hij nog kent van zijn tijd als wethouder en locoburgemeester.

Zondag 13 december, 13.00 uur, 1e etage, toegang gratis.

poëzie op zondag Jos van Hest‘De tuin is het huis van de heg De heg is het huis van de mus De mus is het huis van het ei En jij bent het huis van mij’Jos van Hest

Jos van Hest ademt poëzie. Waar de meeste mensen zeven levens voor nodig zouden hebben, bewerkstel-ligt hij in één leven. Hij studeerde Nederlands, theaterwetenschappen en ontwikkelingspsychologie en is – hou je vast – dichter voor kinderen en volwassenen, presentator van het OBA Open podium, stimulator van beginnende dichters, docent poëzieschrijven en initiatiefnemer van de poëzievoordracht op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Oh ja, en hij is ook nog rondvaartgids.

In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag schitteren bijna tweehonderd titels van de alleskunner. Voor zijn werk op het gebied van cultuureducatie en poëzie werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Hest beoefent niet alleen bevlogen zijn vak, hij gunt iedereen de kracht en het plezier van poëzie.Zijn gedichten zijn licht van toon, maar daaronder schuilt altijd een vertelling, een gedachte of bespiegeling. Op magische wijze verwoord.

Dichter Ineke Holzhaus gaat met de duizendpoot in gesprek en leest voor uit gedichten uit de wereldliteratuur rond het thema ‘Kerstmis en vrede’.

Zondag 20 december, 16.00 uur, Haassezaal, toegang € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.

Elke maand vragen we een promi-nente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat Menno Grootveld, vertaler, media-activist, organi-sator van culturele evenementen en moderator van VPRO’s W.E.B. REVISITED op 16 december. 1. Gerard Reve-middag“Als rechtgeaard Reve-fan moet ik hier natuurlijk heen. Als je Reve kent, dan weet je dat hij heel veel brieven schreef die minstens zo leuk zijn als zijn boeken. Jos Paardekooper geeft de brievenlezing. Ik ken hem niet, maar als ik zo kijk naar wat hij gedaan heeft, dan moet hij zeer goed op de hoogte zijn van Reve. Zijn lezing wil ik zeker horen.”

Zaterdag 12 december, 14.00 uur, Haasse-/Vestdijkzaal, toegang € 7,50 / met OBA-pas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam. Zie ook hieronder.

2. Faces of Science: Julia Cramer en Anne Helmond“Tijdens Faces of Science vertellen jonge wetenschappers over hun onderzoek. Neuropsycholoog Anne Helmond ken ik, al is dat niet de reden dat ik erheen wil. Ik vind de formule interessant en het is een mooie mix van wetenschappers. Je ziet de laatste jaren vaker dat wetenschap-pers van allerlei pluimage over hun werk vertellen. En meestal is dat heel

boeiend, zelfs als je vooraf niets weet over het onderwerp. Daarbij kunnen de meeste wetenschappers goed vertellen over datgene waar ze mee bezig zijn. Hartstikke leuk om naar te luisteren.”

Donderdag 17 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas, stadspas of collegekaart € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

3. Literaire tijdschriften: De God van Nederland“Het tijdschrift De God van Nederland ken ik niet, maar ik zie nu dat Bob Polak en Vic van de Reijt er achter zitten. Polak is een interessante man. Hij is niet zo bekend, maar doet

goede dingen. Als hij als redacteur betrokken is bij een tijdschrift, is dat voor mij aanleiding om dat tijdschrift eens te bekijken. Met De God van Nederland maken ze de rekening op van de eerste vijftien jaar van deze eeuw. Een ambitieus project én een mooie insteek voor wat een heel leuke avond lijkt te gaan worden.”

Woensdag 9 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

de curatorMenno Grootveld

Zijn tienduizenden brieven duiden in één middag, is gekkenwerk. Toch zal Reve-bibliograaf Jos Paardekooper een poging wagen tijdens de Gerard Reve-middag.

Gedurende zijn schrijverscarrière schreef Gerard Reve naar eigen zeggen gemiddeld drie tot vijf brieven per dag. In totaal moet het dus om tienduizenden brieven gaan, waarvan (nog) maar een klein deel in druk is verschenen.

Interessante kijkVan een ‘verzameld werk’ is het tot op heden nog niet gekomen, en ook in de Reve-studie nemen de brie-venboeken maar een bescheiden plaats in. Ten onrechte, want Reve mag gerust een epistolair talent van de eerste orde worden genoemd. Bovendien bieden de gepubliceerde

brieven in verschillende opzichten een interessante kijk op de totstandkoming van zijn fictieve werk.In het Reve-museum op de 2e etage opent tijdens de Reve-middag ook de tentoonstelling Hoogtepunten uit de collectie van Hans Evers. Wijlen Reve-kenner Evers publiceerde regelmatig op de website nadertotreve.nl en liet een omvangrijke collectie na; een gedeelte hiervan is nu in de tentoonstelling te zien. Ook wordt er een boekje met deels niet eerder verschenen artikelen van Evers over Reve gepresenteerd.

Zaterdag 12 december 14.00 uur, Haasse-/Vestdijkzaal, toegang € 7,50 / met OBA-pas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.

Foto: Eddy Posthuma de Boer

Faces of science foto: Hanne Nijhuis

Page 5: Krant oba amsterdam december 2015

Vroman 100een gevierd alleskunnerNiet lang voor zijn dood zei auteur Leo Vroman: ‘Ik weet niet of ik de honderd haal, zo niet, vier dat dan toch maar.’ En zo geschiedt. Een reizende expositie herinnert aan deze veelzijdige geest, nu te zien in de OBA. Een bijzondere alleskunner: Leo Vroman was niet alleen dichter en schrijver, maar ook wetenschapper, tekenaar en schilder. Vorig jaar over-leed hij, dit jaar herdenken we de honderdste geboortedag van dit unieke mens.

Vroman-effectVroman won vrijwel alle literaire prijzen die er in Nederland te bemachtigen zijn, inclusief de P.C. Hooftprijs. Daarnaast was hij in de Verenigde Staten een gevierd wetenschapper: hij ontdekte een bloedstollingsver-schijnsel dat later ‘het Vroman-effect’ zou heten. Ook was hij een begena-digd tekenaar.Ter ere van zijn honderdste geboor-tejaar is een reizende tentoonstel-ling samengesteld door de Vroman foundation. Met onder meer een blik op Vromans werk (als dichter, weten-schapper én tekenaar) en foto’s van Leo en Tineke Vroman door fotograaf Keke Keukelaar. Een prachtig portret in tentoonstellingsvorm.

4 december t/m 11 januari, in 21 vitrines, gratis.

5december 2015

leesclub makkelijk lezen taal van mogelijkheden

Lezen is het leukste wat er is en bovendien goed voor het taalgevoel. Sommige boeken zijn moeilijker dan andere, vol onbekende woorden. Zeker als je ‘lastige’ boeken altijd hebt overgeslagen, of Nederlands niet je moedertaal is. Om te zorgen dat lezen voor iedereen te doen is, komt in de OBA wekelijks de Leesclub Makkelijk Lezen bij elkaar om mooie boeken te lezen. Met een begeleider die helpt, en soms uitlegt wat dingen bete-kenen of hoe je ze goed uitspreekt. De leesclub is er voor iedereen die Nederlands kan spreken.

Woensdag 2 en 16 december om 10.30 uur, maandag 14 december om 19.30 uur, NL-plein, toegang gratis.

Regisseur Cindy Kerseborn maakte een docu-drieluik over Nederlandse schrijvers uit de West. Het laatste deel De wereld heeft gezicht verloren gaat op 7 december in première in het OBA Theater en staat in het teken van de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer (68).

Waar komt uw persoonlijke fascinatie voor Astrid H. Roemer vandaan?“Astrid behoort tot de grote zwarte feministische vrouwen in Nederland. In de jaren zestig kwam ze hier naartoe vanuit Suriname. In haar boeken, dichtbundels en toneelstukken kaart ze schurende onderwerpen aan, zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit. Geen enkele zwarte schrijver uit de kolonie heeft dit eerder zo in de literatuur neergezet. Ze denkt niet in hokjes; de wereld is van ons allemaal. Haar thema’s zijn nu actueler dan ooit.”

Welke aspecten uit haar leven gaan we zien in de documentaire?“Centraal staat haar werk en wat dat heeft betekend voor onze samen-leving. De documentaire gaat over het schrijversvak en het taboe op de decembermoorden. Astrid Roemer bedacht een fictief westers tribunaal: alle grenzen gaan dicht en de volkeren gaan met elkaar in conclaaf over de schuldvraag. In deze documentaire keer ik dit tribunaal om: ik laat vier vrouwen – zwart en wit – discussiëren in de Haagse rechtbank.”

Vijftien jaar terug verdween Astrid Roemer in de anonimiteit, met kat, laptop en rugzak. Dit jaar was ze er ineens weer. Wat zegt ze daarover?“Ze wilde terug gaan naar haar basale zijn; zich richten op schrijven, niet op optreden. In die jaren is ze onder andere bezig geweest met drie grote werken. Toen ik op 22 mei een literaire avond over haar organiseerde, heb ik haar kunnen overtuigen om aanwezig te zijn. Of ze naar de première van haar documentaire komt, weet ik niet. Dat laat ik aan haar.” ‘Met Suriname ben ik getrouwdNederland is mijn minnaarMet Afrika heb ik een homoseksuele relatieen met elk ander land benik geneigd slippertjes te maken’

Astrid H. Roemer

Maandag 7 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

Het drieluik van Cindy Kerseborn omvat verder documentaires over Edgar Cairo (Paramaribo, 1948 – 2000) en Frank Martinus Arion (Curaçao, 1936 – 2015). Meer informatie: cimakefoundation.eu.

Foto: Keke Keukelaar

foto

: Nic

olaa

s Po

rter

Page 6: Krant oba amsterdam december 2015

6 december 2015

Aansluitend op de tentoonstel-ling Azië > Amsterdam geeft Jan van Campen - conservator van het Rijksmuseum en mede-samen-steller van de tentoonstelling - op 15 december een lezing over de band tussen Amsterdam en Azië in de zeventiende eeuw. Zijn lezing is onderdeel van de serie lezingen over de geschiedenis van Amsterdam, in samenwerking met het Amsterdam Museum. In dit minicollege geeft de kunsthistoricus alvast een voorproefje. “Lange tijd waren luxeproducten voor weinig Amsterdammers weggelegd. Dankzij de VOC kwam er in de zeven-tiende eeuw een toestroom van luxe-goederen van Azië naar Amsterdam. Porselein uit China en Japan, zijde uit China, geschilderde katoenen dekens uit India, lakwerk uit Japan, gesneden ivoren kistjes uit Sri Lanka; kort na 1600 was het plotseling beschikbaar in Nederland, in grote aantallen.

VakmanschapToen die Aziatische producten hier in Amsterdam aankwamen, sloeg men steil achterover. De kwaliteit van de producten was ongekend, iedereen wilde het hebben. Wie er de tijd voor neemt om goed te kijken, wordt echt gegrepen door hoe verfijnd, licht en sterk die producten zijn. Een waar kijk-feest. De komst van de luxegoederen betekende een omslag van old luxury naar new luxury. Niet langer gold het materiaal als het meest waardevolle

aspect, nu werd meer waarde toege-schreven aan het vakmanschap waarmee het gemaakt was.

GeïmiteerdGeïnspireerd door deze exotische producten veranderde ook de kunst-nijverheid in Nederland. Lakwerk werd geïmiteerd en in Delft bloeide de aardewerkindustrie op doordat pottenbakkers probeerden de kwaliteit van Chinees porselein te evenaren. In Amsterdam en Haarlem ontstond een bloeiende industrie in zijde. Het had ook grote sociaal-economische gevolgen. Ineens waren luxepro-ducten niet meer alleen beschikbaar voor de allerrijksten; ook de ‘gewone’ burger kon het nu betalen – mits je harder werkte en geld opzijzette. Dat betekende een stimulans voor de economie en ligt ten grondslag aan de industrious revolution, die voorafging aan de industriële revolutie.”

Dinsdag 15 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.De expositie Azië > Amsterdam is nog t/m 17 januari te zien in het Rijksmuseum.

leef en leeroefenspreekuurWaarom is het ‘de jongen’ en ‘het meisje’? En wat was er met dat fokschaap? Schrobte hij de vloer, of schrobde hij de vloer? Nederlands is een lastige taal. Een beetje extra hulp kan daarom geen kwaad. Voor wie (nog) beter wil worden in onze mooie taal, organiseert de OBA gratis oefenspreekuren. Leer beter lezen en schrijven, maar ook rekenen of inter-netten. Iedereen mag op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo leren en oefenen.

Elke maandag, 18.30 uur, elke dinsdag, 10.00 uur, NL-plein, 5e etage, gratis. Meer informatie: leefenleer.nl.

live radiocollegedit leeft er in de stadHet radiocollege Amsterdam leeft! op AmsterdamFM gaat wekelijks in op belangrijke onderwerpen die spelen in de stad, zoals wonen, werken en leven. Experts en betrokken partijen gaan live op de radio met elkaar in gesprek over deze ‘urban issues’. Het publiek, bestaande uit HvA-studenten maatschappij en recht en andere geïn-teresseerden, mag zich ook mengen in de discussie. Meepraten of benieuwd naar hoe zo’n live discussieprogramma op de radio in z’n werk gaat? Volg het radiocollege Amsterdam leeft! in de OBA of via amsterdamfm.nl.

Elke vrijdag, 14.00 uur, 1e etage, gratis.

zondagochtend-concert klassieke werken tussen de boeken

Dat een goed boek prima samen-gaat met mooie muziek, weet elke lezer. Maar ook wanneer je alleen wilt luisteren, ben je welkom in de OBA, als op zondagochtend 13 december de beste studenten van het Conservatorium van Amsterdam optreden. Deze keer spelen Flexible Brass, met Luis Tajuelo (trompet), Ivo van Gennip (trompet), Yi-Ru Huang (hoorn), Mami Hashimoto (trombone) en Kai Sasaki (bastrombone) klassieke werken van o.a. Bruckner, Koetsier en Farnaby. Zondag 13 december, 11.00 uur, entreehal, gratis.

Page 7: Krant oba amsterdam december 2015

7december 2015

Weinig mensen waren zo dol op boeken als schrijver, dichter en tv-presentator Boudewijn Büch. Zelf produceerde hij ook een indruk-wekkende hoeveelheid boeken, gedichten, columns, verhalen en artikelen, waarvan De kleine blonde dood uit 1985 de bekendste is.

In 2002 overleed Büch op 53-jarige leeftijd. Sinds zijn overlijden is de Internationale Boudewijn Büch Dag in het leven geroepen, die dit jaar zijn veertiende editie beleeft. Die dag worden lezingen, boekpresentaties en een boekenmarkt georganiseerd,

waarin het werk van Büch en de onderwerpen die hem aanspraken centraal staan. Biograaf Eva Rovers geeft een lezing over de schrijver en zijn nadrukkelijke aanwezigheid in de media. Ed van der Vlist, conservator middeleeuwse handschriften van de Koninklijke Bibliotheek, doet bijzon-dere verhalen uit de doeken over de unieke handschriften uit de collectie. En kenner Peter Nieuwenhuizen komt vertellen over Büchs fascinatie voor Tom Neale: een man die zich terug-trok uit de maatschappij, een groot deel van zijn leven alleen woonde en probeerde te overleven op een eiland

in de Stille Zuidzee. Als afsluiter van de dag wordt de nieuwe bibliofiele uitgave uit de serie Büch en… geen einde gepresenteerd.

Voor het complete programma: zie buchmania.nl.

Zondag 13 december, 11.00 uur, OBA Theater, toegang gratis.

De eerste zin uit een boek uit een boek of dichtbundel is zo belang-rijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Deze maand vragen we redacteur Bob Polak (68) naar zijn favoriete beginzin. Met literair- satirisch-cultureel tijdschrift De God van Nederland maakt hij woensdag 9 december de rekening op van de eerste vijftien jaar van deze eeuw op politiek, cultureel en digitaal gebied.

‘Als Clemens bij uitzondering eerder uit z’n bed kwam dan Sita, ging hij naar de keuken om thee te zetten en terwijl hij wachtte tot het water kookte, dacht hij: Ik ben toch eigenlijk een goed mens, dat ik haar niet vergiftig.’

“Ik ben een groot fan van het werk van Willem Frederik Hermans en bracht samen met Dirk Baartse twintig jaar lang elke drie maanden het Hermans-magazine uit. De beginzin van de roman Uit talloos veel miljoenen – uit 1981 – is allereerst ritmisch heel erg goed. Lees de zin maar eens hardop voor.”

Inktzwart“Verder is deze zin zo goed vanwege de inktzwarte inhoud. Heel veel mensen – ja, ook ikzelf – hebben de neiging anderen te liquideren, maar doen dat uiteindelijk niet. Ik ben van na de oorlog en kom uit een zwaar beschadigd gezin – een Joods-Nederlandse vader, een Luthers-Duitse

moeder – waar nooit over de oorlog werd gesproken. In het werk van Hermans vond ik kennelijk wat ik zocht: een inktzwart wereldbeeld. Als mensen elkaar kunnen afslachten zonder daarvoor te hoeven boeten, zullen ze dat niet nalaten.”

Woensdag 9 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

de eerste zin…

foto

: C. B

arto

n va

n Fl

ymen

OBA in de buurt

IJburg Amnesty schrijf-marathon en KinderrechtenQuizBrieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat doen honderdduizenden mensen wereldwijd op 10 december tijdens de schrijf-marathon van Amnesty International. En met succes. Sommige gevangenen voelen zich gesteund, andere komen zelfs vrij. In OBA IJburg kan je op deze Dag van de Mensenrechten ook een brief schrijven en meedoen aan de KinderrechtenQuiz.

Donderdag 10 december, 14.00 uur, OBA IJburg

Roelof Hartplein Sanne en Jan Terlouw in het Gesprek van het Hart

Iedere derde donderdag van de maand gaat Jos Palm in gesprek met bekende en minder bekende Nederlanders over wat hun hart sneller doet kloppen. Deze maand zijn Sanne Terlouw (schrijver en publicist) en haar vader Jan Terlouw (schrijver en voor-malig politicus) te gast. Het gesprek zal gaan over misdaad aan de keuken-tafel, politiek geluk en ongeluk, vader en dochter, het boek Oorlogswinter en landheerschap in Twello. Het gesprek vindt plaats in het leescafé in OBA Roelof Hartplein, met muzikaal voorprogramma.

Donderdag 17 december, vanaf 17.00 uur, OBA Roelof Hartplein

OsdorpSay Cheese!

Fototentoonstelling over toerisme in Nederland. Portretfotografen Eelkje Colmjon en Elsbeth Pilz bezochten toeristische plekken en fotografeerden de bezoekers.

1 t/m 31 december, OBA Osdorp

Page 8: Krant oba amsterdam december 2015

8 december 2015

Christmas Carolseen perfecte O, denneboomHet is bijna kerst, en om helemaal in de kerstsfeer te komen klinken op woensdagavond 23 december de mooiste ‘Christmas Carols’ door de entreehal van de OBA. De traditie van de Christmas Carols komt uit Engeland, waar groepen mensen al eeuwenlang zingend de deuren langsgaan. Ook hier in Nederland zijn rond kerst overal oude en moderne kerstliedjes te horen. In de OBA worden op 23 december traditionele Christmas Carols uitge-voerd door leden van het koor van de Nationale Opera, onder wie sopraan Jeanneke van Buul. De ideale gele-genheid om van de traditionele kerst-liederen te genieten en in kerstige sferen te geraken.

Woensdagavond 23 december, 18.00 uur, entreehal, gratis.

ZaMiMus operatie stofzuigerzak & meer

In de maandelijkse salon ZaMiMus komt kunst in al zijn verschijnings-vormen aan bod. Drie verschillende kunstenaars uit totaal verschillende disciplines delen een stukje van hun kunnen, live in de OBA. Want hoeveel je ook over kunst kunt praten, het gaat vooral om de beleving. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een opera-zangeres langskomt om een stripboek voor te zingen. Of zijn bezoekers live getuige van de operatie van een stofzuigerzak. Pareltjes, verrassingen, talent: het komt allemaal langs. ZaMiMus wordt samengesteld door de mensen achter De Mus, de populaire avonden in het Torpedo Theater. De presentatie is in handen van Bram van Dijk en Irene Brok.

Zaterdag 12 december, 16.00 uur, 2e etage, gratis.

Filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer schreef verschillende boeken over zorg, sterfelijkheid en de mens versus onze hersenen. Op 8 december vertelt hij over zijn passie, als onderdeel van de serie Aan het woord. Aan hem het duivelse dilemma: zijn we ons lichaam of ons brein?

“Als je een been hebt gebroken, kun je soms zoveel pijn hebben dat je vooral je lichaam bent. Bij ernstige hersenschade, zoals bijvoorbeeld een coma, worden mensen gereduceerd tot een brein. De filosoof Dick Swaab zou bij dit dilemma gedecideerd

zeggen: ‘Wij zijn ons brein.’ Maar als je hem te letterlijk gelijk geeft, ga je voorbij aan alle immateriële dingen. Onze gesprekken zijn meer dan acti-viteiten tussen neuronen; we hebben ons lichaam nodig om te zenden en te ontvangen.”

Geestelijk spasme“Ik denk dat je de begrippen ‘geeste-lijk’ en ‘stoffelijk’ goed kunt uitleggen met behulp van de aardappelprijs. De prijs van een aardappel is geestelijk. Maar de aardappel is stoffelijk: zonder aardappels geen aardappelprijzen. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar het zijn wel degelijk

verschillende dingen: er waren natuur-lijk al eeuwenlang aardappels zonder prijzen. Zo kennen we wel lichamen zonder geest, maar geen geest zonder lichaam. Dit dilemma brengt je in verlegenheid: als je hier te lang over nadenkt, raak je geestelijk in een soort spasme. Er zijn wel grotere filosofen dan Bert Keizer die hun tanden hierop hebben stukgebeten.”

Dinsdag 8 december, 17.00 uur, Mulischzaal, toegang € 5,00 / met OBA-pas, Stadspas of collegekaart gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

Elke dinsdag vertellen schrijvers, filosofen, historici, wetenschappers, journalisten en vele anderen over hun werk en inspiratiebronnen. Laat je meevoeren in de denkwerelden van prikkelende sprekers. Dinsdag 1 december:Historici Leo en Theo SaleminkDe broers Leo en Theo Salemink onderzochten op basis van literatuur, archiefonderzoek en ‘oral history’ het boerenleven in de Achterhoek en schreven het boek Ondankbare grond - Een boerenepos. Hierin schetsen ze aan de hand van hun eigen geschie-denis een prachtig beeld van het harde leven van de ‘kleine boeren’ in de afgelopen eeuwen. Dinsdag 8 december:Verpleeghuisarts en filosoof Bert KeizerIn 2013 liep columnist, filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer een aantal maanden mee met hersenchirurgen in het VU Medisch Centrum. In het boek Onverklaarbaar bewoond beschrijft hij op zijn eigen nuchtere, humorvolle

en treffende manier wat hij daar meemaakte en gaat hij op zoek naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en wijzelf. Meer weten? Lees ook Het Dilemma op deze pagina. Dinsdag 15 december:Publicist Betsy van der GriftZe werd bekend door haar boek Kinderkoppie, waarin publicist Betsy van der Grift uitlegt hoe de hersenen van kleuters zich ontwikkelen en welke invloed dat heeft op hun gedrag. Vandaag spreekt ze over haar nieuwe boek De lastige kleuter, dat gaat over gedragsproblemen bij deze kleintjes en de ideale omgeving voor een vier- of vijfjarige. 1, 8 en 15 december, 17.00 uur, Mulischzaal, toegang € 5,00 / met OBA-pas, Stadspas of collegekaart gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

aan het woordwekelijkse inspiratiebron

Page 9: Krant oba amsterdam december 2015

9december 2015

Altijd al willen weten hoe het leven van een wetenschapper er uitziet? Jonge wetenschappers praten maandelijks tijdens Faces of Science over hoe ze onderzoek doen, waar ze tegenaan lopen en wat er met de resultaten gebeurt. Deze maand: Natuurkundige Julia Cramer probeert een kleine quantumcomputer in een diamant te maken en moet hier-voor quantumbits met elkaar verstren-gelen. Op deze hele kleine schaal gebeuren gekke dingen, bijvoorbeeld dat een deeltje op twee verschil-lende plekken of twee verschillende toestanden tegelijkertijd kan zijn – een superpositie. Met die superpositie en andere aspecten van de quatum-wereld wil Cramer op de lange duur complexe berekeningen doen.

Mediawetenschapper Anne Helmond vraagt zich af wat een ‘like’ op sociale-mediaplatformen eigenlijk betekent voor de infrastructuur van het web. Want als je op een like-button klikt, verschijnt de post niet alleen op jouw pagina, maar ook op die van je vrienden en de pagina die je geliket hebt. Tegelijkertijd wordt data naar bijvoorbeeld Facebook gestuurd. Helmond legt hiermee de onder-liggende mechanismen van nieuwe mediaobjecten bloot.

Faces of Science is een samenwerking tussen de KNAW, Kennislink en de OBA.

Donderdag 17 december, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas of collegekaart € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

Coderen is écht niet meer alleen voorbehouden aan nerds: het is een skill die je kunt inzetten om je digitaal voor te bereiden op de toekomst. Daarom is er de Code Club, waarin een groep jongeren van 12 t/m 18 jaar van experts én van elkaar leert programmeren.

Elke zaterdag, 13.00 uur, 1e etage. Aanmelden via codeclubamsterdam.nl.

coffee, tea or me? de Christmas Twins: foto’s van Marco van der Poel

De broers Greg en Gary Christmas (hun moeder heette Mary) dansten in de fifties in shows van onder anderen The Supremes, Tina Turner en The Jackson Five, en figureerden in films. De homoseksuele jazzdansers -afkom-stig van de Micmac-indianen- werkten in vijfenveertig landen, van Japan tot Libanon. Totdat ze het toeren beu waren en zich in de jaren zeventig in Amsterdam vestigden. BackstageVanwege racisme en onbegrip kwamen ze bij optredens vaak via de achterdeur of keuken binnen. Daarom kreeg hun haakwerkboetiek in de Utrechtsedwarsstraat de naam Backstage, een plek waar de koffie uiteindelijk belangrijker werd dan de kleding. Het koffietentje groeide al snel uit tot een magneet voor buurt-bewoners, artiesten en de gehele multiculturele samenleving. Bij binnen-komst werd je verwelkomd met de vraag wat je sterrenbeeld was, en daarna de vraag: ‘Coffee, tea or me?’ De gelijknamige fototentoonstelling zal een welverdiende, nostalgische en zielroerende hulde brengen aan twee bijzondere mannen. 4 december t/m 30 januari, Fotogalerij.

de Code Club programmeer je eigen game

In het kader van het Europese voor-zitterschap organiseert de OBA i.s.m. Tracy Metz en Margot Dijkgraaf in 2016 de serie HEYU! urbans & writers.Gesprekken met Europese stadsden-kers en topauteurs. Meer informatie op OBA.Amsterdam.

vanaf 13 januari, 20.00 uur, OBA Theater

foto: Thomas Struth

topsocioloog Richard Sennettin OBA Theater met Tracy Metz

Page 10: Krant oba amsterdam december 2015

kleinkunstcreativiteit in het Kinderlab Kinderen die houden van mooie verhalen en lekker creatief aan de slag gaan, kunnen in de OBA hun lol op. Elke woensdag en zaterdag mogen kleine knutselaars (van 3-7 jaar) meedoen op de jeugdetage. Eerst krijgen ze een spannend of grappig verhaal voorgelezen, daarna gaan ze aan de slag in het Kinderlab – vaak in het thema van het zojuist gelezen boek. Kunst en literatuur: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Elke woensdag en zaterdag*, 15.00 uur, jeugdetage, Annie M.G. Schmidt Theater, toegang € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. Kaarten via oba.amsterdam.* tenzij er andere activiteiten zijn gepland, zie agenda op oba.amsterdam

storytelling Engels voor de kleintjesElke donderdag komt Lauren Holgate naar de OBA voor een vrolijk Engelstalig voorlees- en meezinguurtje voor de allerjongsten: baby’s en peuters. Of je nu Engelstalig bent, je kind tweetalig opvoedt of je kleintje gewoon al vroeg wilt laten wennen aan verschillende talen: iedereen is welkom.Come and join in at Lauren Holgates weekly reading and storytelling session in English for infants and toddlers at OBA. Free entrance!

Elke donderdag*, 10.30 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, toegang gratis.* tenzij er andere activiteiten zijn gepland, zie agenda op oba.amsterdam

De Hik expo van een ongenode gastCabaretier Micha Wertheim is hele-maal gefascineerd door de hik. Want die hik, die heeft een eigen wil. Hij komt zomaar bij je, maar hoe kom je er weer vanaf of hoe maak je hem je vriend? Wertheim schreef een korte autobiografie waarin de hik uitlegt waarom hij je nodig heeft. Het vrolijke prentenboek De Hik (voor kinderen vanaf vier jaar) staat vol met prach-tige tekeningen van Cristina Garcia Martin. Een tentoonstelling met een selectie van Martins illustraties uit De Hik hangt nog tot 5 januari op de Jeugdetage.

10 september t/m 5 januari, Jeugdetage.

We gebruiken spreekwoorden vaker dan we zelf doorhebben. Daar kwam Tosca Lindeboom achter toen ze van Nieuw-Zeeland naar Nederland verhuisde en onze taal leerde. Samen met journalist Annette Wiesman en fotograaf Astrid Zuidema maakte ze het boek De hond in de pot, vol absurde, soms onbegrijpelijke, maar altijd fantastische beelden. 4 december t/m 30 januari, Jeugdetage.

Ook dol op Pudding Tarzan? Theatergroep Max Tak brengt het beroemde kinderboek nu naar het toneel, in de vorm van een bijzonder muziektheaterstuk.

Iwan Olsen is eigenlijk best een miezerig scharminkel. Hij is slecht in gym, niet zo sterk, niet zo slim en de grote jongens gieten altijd water in zijn broek. Zijn bullebakkige plaag-geesten noemen hem ‘Pudding Tarzan’ en zelfs zijn vader vindt hem een slappeling. Totdat hij op een dag een mysterieus oud vrouwtje tegenkomt en hij opeens álles kan: lezen, fietsen, geweldig voetballen, heel ver spugen en dansen als de beste. Nu zijn het de stoere jongens die water in hun broek

krijgen en zijn vader slingert opeens de boom in. Eén dag lang is Iwan net de echte Tarzan. En dat is precies lang genoeg. TroostPudding Tarzan, van de Deense schrijver Ole Lund Kirkegaard, is een van de leukste kinderboeken aller tijden. Een moderne klassieker over pesten en hoe verbeeldingskracht troost geeft. Theatergroep Max Tak maakte er een vrolijke, muzikale fami-lievoorstelling van. De met Gouden Griffel bekroonde jeugdschrijver Simon van der Geest bewerkte het verhaal tot een theaterstuk met liedjes die op muziek zijn gezet door Helge Slikker (bekend van de film Kauwboy). Een

zeskoppig ensemble van acteurs en musici wekt het verhaal van Iwan ‘Pudding Tarzan’ Olsen tot leven. Het resultaat: een spannende, ontroerende en hoopgevende voorstelling over (en tegen) pesten. De organisatie is in samenwerking met Jeugdtheater de Krakeling op locatie. Pudding Tarzan is in de kerstvakantie twee keer in het OBA Theater te zien.

Dinsdag 29 en woensdag 30 december, 15.00 uur, OBA Theater, toegang € 15,00 / met OBA-pas of Stadspas € 7,50. Kaarten via oba.amsterdam.

de hond in de pot50 spreekwoorden gefotografeerd

Foto’s: Astrid Zuidema

december 201510

Page 11: Krant oba amsterdam december 2015

de bibliobios samen kinderfilms kijkenGezellig een filmpje pakken? Ook dat kan in de OBA. Behalve voor boeken, cd’s en dvd’s kun je op zaterdag- en zondagmiddag ook in de bibliotheek terecht voor kinderfilms. Kom gezellig samen films kijken in het Annie M.G. Schmidt Theater. Op zaterdag voor kinderen vanaf zes jaar, op zondag voor kinderen vanaf drie jaar.

Elke zaterdag om 16.00 uur en elke zondag om 15.00 uur*, toegang € 5,00 / met OBA-pas gratis.* tenzij er andere activiteiten zijn gepland, zie agenda op oba.amsterdam.

knibbel knabbel muisje het Muizenhuis van Karina Schaapman Meer dan honderd kamers telt het Muizenhuis van Karina Schaapman. In elke kamer van het twee meter brede en drie meter hoge huis gebeurt wel iets. De bakker bakt taartjes, de schilder maakt een portret en de werklui sjouwen zware zakken. Natuurlijk wonen Sam en Julia er ook. Schaapman gebruikte het Muizenhuis als decor voor haar succesvolle Het Muizenhuis-boeken, die in verschil-lende talen verschenen bij uitgeverij Rubinstein. Bezoek het Muizenhuis op de jeugdetage van de OBA.

Permanent, jeugdetage.

babycafélezen met je baby

Kinderen vinden het maar wát leuk om op schoot een boekje te ontdekken. Samen lezen, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaal-tjes vertellen én luisteren versterkt niet alleen de band tussen ouder en kind, het stimuleert ook de taal- en spraakontwikkeling en concentratie van je kleintje. Tijdens het Babycafé ontdekken ouders en baby’s het plezier van voorlezen en zingen. Ook is er gelegenheid om met elkaar erva-ringen uit te wisselen. Voor baby’s en ouders/verzorgers.

Woensdag 9 december, 11.00 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, toegang € 5,00 / met OBA-pas gratis. Kaarten reserveren via oba.amsterdam.

Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Kom je lezen of spelen? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Iris (bijna 8 jaar).

Wat kom je doen in de OBA?“Gewoon even rondkijken. We wonen eigenlijk in Bussum, maar ik moet zo naar kinderkoor. Dat is hiernaast op het conservatorium en dan moeten we altijd een uurtje wachten. We komen hier dus elke week, en dan vind ik het leuk om in boekjes te kijken.”

Welke boeken lees je het liefst?“Verschillende soorten. Ik hou wel van stoere boeken, zoals die van

Astrid Lindgren. Die verhalen zijn vol avonturen en soms ook magie. Mijn lievelingsboek is De gebroeders Leeuwenhart. Ik vind het soms heel mooi als het over dood en verdriet gaat. Nu kijk ik in een zoekboek, dat vind ik ook heel leuk. Hier moet je bijvoorbeeld zoeken van welk dier het oog is.”

Wat is jouw leesmoment?“Ik lees veel op school. Thuis leest mijn moeder ons altijd voor, nu uit De bende van de Witte Roos, ook van Astrid Lindgren. En dan mag ik daarna nog vijf of tien minuutjes zelf lezen in bed.”

ik in de oba

Meneer Big wenst iedereen hele fijne feestdagen!Deze tekeningen kun je ook zien op de app Vrolijk kerstfeest, Meneer Big van Gitte Spee (gittespee.nl). Dit voorjaar geeft Gitte Spee een workshop in het Kinderlab. Meer info volgt op OBA.Amsterdam.

december 2015 11

Page 12: Krant oba amsterdam december 2015

Kaarten en updates via oba.amsterdamEen activiteit in de Centrale OBA bezoeken? Toegangskaarten zijn online te koop via de nieuwe website oba.amsterdam of aan de receptiebalie op de begane grond van de Centrale OBA (betaling alleen met pin).

De programmering van de Centrale OBA is ook te vinden op oba.amsterdam. Het programma van alle vestigingen van de OBA staat op oba.nl/agenda.

colofonDeze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling Programmering Centrale OBA en afdeling OBA Marketing & Services Redactie: Bureau WibautAuteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van VugtEindredactie: San van de VenVormgeving: Thonik

december 2015

binnenkort in de OBA

12 december 2015

Gedichtenliefhebbers opgeletVan 28 januari t/m 3 februari staat in het hele land poëzie centraal tijdens de Poëzieweek. Op 28 januari is het Gedichtendag en ter gelegenheid daarvan is er een muzikale ontmoe-ting tussen Russische en Nederlandse dichtkunst door Stichting Philomela.

Op 30 januari worden de mooiste gedichten van het Open Podium van het afgelopen jaar gepresenteerd.

Op dinsdagavond 2 februari start de cursus Poëzie schrijven - met een dichter op je schouder. Onder leiding van Ineke Holzhaus. Donderdag 28 januari, 20.00 uur, OBA Theater Zaterdag 30 januari, 14.00 uur, OBA Theater Dinsdag 2 februari, 20.00 uur, Haassezaal.

Poëzie op ZondagDichters Hester Knibbe en Miriam Van hee leveren los van elkaar prachtig werk en besloten een gesprek in poëzie met elkaar aan te gaan. Hieruit is de bundel Leeftocht ontstaan, een poëtische dialoog over reizen. Een programma met de dichters over en naar aanleiding van deze bundel.

Zondag 7 februari, 16.00 uur, OBA Theater.

Uitgelezen? Hier vind je alle activiteiten nog eens op een rij.

DagelijksRitme van de Stad1e etage — 17.00-18.00 uur

WekelijksLeef en leerNL-plein, 5e etageelke maandag 18.30-21.30 uur elke dinsdag 10.00-13.00 uur Lees meer op p. 6Het radiocollege1e etage elke vrijdag 14.00-15.00 uurLees meer op p. 6Code Club1e etageelke zaterdag 13.00-17.00 uur Lees meer op p. 9

Dinsdag 1 decemberAan het WoordHistorici Leo en Theo SaleminkMulischzaal - 17.00-18.00 uurLees meer op p. 8

Woensdag 2 decemberLeesclub Makkelijk LezenNL Plein 5e etage - 10.30-12.30 uurLees meer op p. 5

Donderdag 3 decemberDe Wereld AcademieNieuwe vorm leeskring, thema Midden-Oosten toen en nuHaassezaal - 19.00 uurAanmelden via oba.nl/leeskring

Maandag 7 decemberPremière: De wereld heeft gezicht verloren documentaire over Astrid RoemerOBA Theater - 20.00 uurLees meer op p. 5

Dinsdag 8 decemberAan het WoordVerpleeghuisarts en filosoof Bert KeizerMulischzaal - 17.00-18.00 uurLees meer op p. 8Institut Français & OBAFiston Mwanza Mujila en Lieve JorisOBA Theater - 20.00 uurLees meer op p. 2

Woensdag 9 decemberHet literaire tijdschrift: De God van NederlandOBA Theater - 20.00-21.30 uurLees meer op p. 7

Zaterdag 12 decemberGerard Reve-middagHaasse-/Vestdijkzaal - 14.00-17.00 uurLees meer op p. 4Muzikale Speeddate Entreehal - 14.00-16.00 uurZaMiMus2e etage – 16.00 uurLees meer op p. 8

Zondag 13 decemberZondagochtendconcert CvAEntreehal - 11.00-11.45 uurLees meer op p. 614e Internationale Boudewijn Büch DagOBA Theater – 11.00-17.00 uurLees meer op p. 7

Stopera op ZondagAmsterdam en de zorg1e etage - 13.00-14.00 uurLees meer op p. 4

Maandag 14 decemberLeesclub Makkelijk LezenNL Plein 5e etage - 19.30-21.00 uurLees meer op p. 5

Dinsdag 15 decemberAan het WoordPublicist Betsy van der GriftMulischzaal - 17.00-18.00 uurLees meer op p. 8De geschiedenis van AmsterdamAzië > AmsterdamOBA Theater - 20.00-22.00 uurLees meer op p. 6

Woensdag 16 decemberLeesclub Makkelijk LezenNL Plein 5e etage - 10.30-12.30 uurLees meer op p5VPRO’s W.E.B. REVISITEDDe toekomst van de filmOBA Theater - 20.00 uur

Donderdag 17 decemberFaces of ScienceJulia Cramer en Anne HelmondOBA Theater - 20.00-21.45 uurLees meer op p. 9

Vrijdag 18 december Amsterdamse Kerstkoorentreehal, 16.15 -16.45 uur

Zaterdag 19 decemberOpen PodiumCultuurplein - 14.00-16.00 uur

Zondag 20 decemberPoëzie op ZondagJos van HestHaassezaal - 16.00-17.00 uurLees meer op p. 4

Woensdag 23 decemberChristmas CarolsEntreehal - 18.00-18.30 uurLees meer op p. 8

5 november t/m 31 januari Inside OutIHLIA, 6e etage

4 december t/m 30 januariCoffee, tea or meDe Christmas Twins, fototentoonstelling van Marco van der PoelFotogalerijLees meer op pag. 9

4 december t/m 11 januariVroman 100100 jaar Leo Vromanvitrines 2e t/m 5e etage, reizenplein 3e etageLees meer op pag. 5

11 december t/m 28 februari Colourful ClayExpozaalLees meer op pag. 3

WekelijksVoorlezen 3+Annie M.G. Schmidt Theaterelke woensdag en zaterdag, 15.00 uurStorytelling in English for infants and toddlers 0+Annie M.G. Schmidt Theaterelke donderdag 10.30-11.00 uurLees meer op p. 10De BibliobiosAnnie M.G. Schmidt Theater elke zaterdag 16.00 uur 6+elke zondag 15.00 uur 3+Lees meer op p. 11

Woensdag 9 decemberBoekstartBabycaféAnnie M.G. Schmidt Theater - 11.00 - 12.00 uurLees meer op p. 11

Zondag 27 decemberStop motion filmpje 7+Kinderlab - 15.00-17.00 uur

Dinsdag 29 & woensdag 30 decemberMax Tak - Pudding Tarzan 6+OBA Theater - 15.00 uurLees meer op p. 10

exposities jeugdetage

PermanentHet Muizenhuis van Karina SchaapmanJeugdetageLees meer op p. 11

10 september t/m 5 januariDe HikMicha Wertheim en Cristina Garcia MartinJeugdetageLees meer op p. 10

4 december t/m 30 januariDe hond in de pot Spreekwoorden gefotografeerd door Astrid ZuidemaJeugdetageLees meer op p. 10

Het geheim van de OBAWist je dat de Centrale OBA een prachtig theater heeft? Het OBA Theater is een vlakkevloertheater met 260 zitplaatsen en bevindt zich op de 7e etage van de Centrale OBA.