Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015

Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015
Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015
Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015
Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015
Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015
download Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015

of 5

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  3

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Krant Franciscus Gasthuis & Vlietland 2015

 • Dit is een uitgave van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Deze krant wordt huis-aan-huis verspreid in Rotterdam

  (deelgemeenten boven de Maas), Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Hoek van Holland, Lansingerland, Kwintsheul,

  Maasland, Naaldwijk, Honselersdijk, Maasdijk, De Lier, Poeldijk, s-Gravenzande, Nootdorp, Pijnacker, Delfgauw,

  Den Hoorn, Schipluiden, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet, Pernis en Voorne-Putten.

  Een operatie om gewicht te verliezen

  Praten met een psycholoogNa haar eerste afspraak in het Francis-cus Gasthuis begon het traject. Yvonne wilde ook graag met een psycholoog praten om erachter te komen waarom zij zoveel at. Als je niet weet waar je eetstoornis vandaan komt, kun je het ook niet oplossen. Ik wilde hier graag duidelijkheid over, voordat ik de opera-tie onderging. Na voorlichting, lichame-lijke onderzoeken en psychische testen heeft zij samen met haar arts besloten om een maag bypass, ook wel gastric bypass genoemd, toe te passen. Daarbij

  werd een nieuwe, kleine maag gemaakt in het bovenste gedeelte van de maag. Het eten komt zo direct in de darm en men krijgt snel een vol gevoel.

  Yvonne Petit worstelde al een tijd met haar overgewicht. Ik was altijd bezig met mijn lichaam en wat mensen over mij dachten. Ik woog 145 kilo en had al vaker een poging gedaan om af te vallen, maar ik kwam altijd weer aan. Toen Yvonne met haar twee kinderen en een vriendin in een speeltuin was en niet mee kon spelen met haar kinderen, besefte ze dat zij iets aan haar overgewicht moest doen. Ik was doodongelukkig. Ik had last van mijn gewrichten en kon amper traplopen. Ze ging naar haar huisarts en die vertelde haar dat ze in aanmerking kwam voor een maagverkleining.

  Spoedpost: gezondheids- zorg van de toekomst

  Intensieve aandacht voor ouderen

  Kinderen in het ziekenhuis

  Geen klachten, toch ziek

  7

  3

  2

  6

  Franciscus Gasthuis & VlietlandMet trots en enthousiasme gaan het Sint Franciscus Gasthuis en het Vlietland Ziekenhuis voortaan verder als n ziekenhuis met vijf locaties. Dat doen wij onder een nieuwe naam: Franciscus Gasthuis & Vlietland.

  Al meer dan 100 jaar bieden wij zorg voor en door mensen. Daar-bij neemt u d centrale plaats in. In kwaliteit en service willen wij uw verwachtingen overtreffen. Dat doen wij op een plek waar u zich thuis voelt. En waar mensen werken die u zich thuis doen voelen, die naar u luisteren, met u meeleven en uw verdriet, frustraties of blijd-schap begrijpen.

  En dat geldt ook voor de mensen die bij ons werken. Al generaties lang verlenen wij vol passie onze zorg, en dat willen wij doorgeven aan de generaties na ons. Veran-kerd in de samenleving. Lees verder op pagina 4.

  Op de goede wegToen ik na mijn maagverkleiningsopera-tie wakker werd, voelde ik mij best goed. Na de operatie kun je ongeveer zestig procent van je overgewicht kwijtraken, de rest moet je zelf doen door gezond te eten en te sporten. Omdat ik wist hoe belangrijk de instructies van de ditiste waren, heb ik mij daar streng aan ge-houden. Ik at vaak minder dan mocht, maar toch was ik soms bang om te veel te eten. Dan had ik driekwart boterham op en durfde ik eigenlijk dat laatste beetje niet meer op te eten. Ik belde soms naar de obesitasverpleegkundige om te vragen hoeveel ik mocht eten. Ook met andere vragen kon ik altijd te-recht. Het deed me goed om een beves-tiging te krijgen, zodat ik wist dat ik op de goede weg zat.

  Honderd keer gelukkigerIk ben nu honderd keer gelukkiger dan voor mijn operatie en ik heb de kwali-teit van leven teruggekregen. Ook fysiek ben ik er op vooruit gegaan, ik kan weer met mijn kinderen spelen! Veel men-sen denken dat je alles oplost met een maagverkleiningsoperatie, maar het is alleen een stapje in de goede richting. De rest moet je toch echt zelf doen!

  Ernstig overgewicht 6,6 miljoen mensen in ons land hebben matig of ernstig over-gewicht, dat komt neer op 41% van de Nederlandse bevolking. Ernstig overgewicht gaat gepaard met grote gezondheidsrisi-cos. Het ontwikkelen van suikerziekte, hoge bloeddruk en an-dere aan overgewicht gerelateerde aandoeningen is erg groot. Door af te vallen kunnen de gezondheid, de kwaliteit van leven en de levensduur aanzienlijk verbeteren.

  Jaarlijks 750 operatiesAls een van de eerste ziekenhuizen in Nederland startte het inmiddels topklinische Franciscus Gasthuis bijna veertig jaar geleden met maagverkleiningen bij ernstig overgewicht, ofwel Bariatrische Chirurgie. Maagverkleiningsoperaties worden via een kijkoperatie uitgevoerd. Patinten kunnen vaak na n dag al naar huis. Op locatie Gasthuis vinden jaarlijks 750 maagver-kleiningsoperaties plaats. Kijk op www.sfg.nl/overgewicht voor meer informatie.

  Als je niet weet waar je eetstoornis

  vandaan komt, kun je het ook niet

  oplossen.

  Wist u dat?

  Slaapapneu, snurken, verminderde longfunctie

  Depressie, beroerte, angststoornis

  Hart- en vaatziekten Verhoogde kans op kanker in baarmoeder, borst, dikke darm,

  slokdarm, alvleesklier

  Slechte cholestorol-waarden, vervette

  lever, galstenen

  Onvruchtbaarheid, zowel bij mannen als

  vrouwen

  Artrose , slijtage van de gewrichten

  Diabetes type 2, met klachten als vermoeidheid, honger, dorst, wazig zien en infecties die moeilijk

  genezen

 • 2 3Zorg van Generaties

  Kinderspreekuur in Hoogvliet, Maassluis en Berkel en RodenrijsOp onze poliklinieklocaties in Hoogvliet, Maassluis en Berkel en Rodenrijs kunt u dicht bij huis met uw kind terecht. Een kinderarts is in Hoogvliet aanwezig op maandagochtend en woensdagmiddag, in Maassluis op woensdag en vrijdagmiddag en in Berkel en Rodenrijs op maandag en woensdagochtend.

  Spreekuur voor astma, allergie en eczeemTobt uw kind met klachten als hoesten, benauwdheid, hooikoorts, en/of een droge jeukende huid? Deze klachten zijn vaak een uiting van een en dezelfde gevoeligheid. Niet alle kinderen hebben last van alle klachten en soms veranderen de klachten na verloop van tijd. Omdat het niet eenvoudig is om de oorzaak van de klachten vast te stellen, werken meerdere deskundi-gen samen. Doorgaans behandelt de kinderarts deze kinderen, met on-dersteuning van de longconsulente. Indien nodig wordt samengewerkt met de KNO-arts of dermatoloog. U krijgt altijd een advies op maat.

  Te klein of te lang, te dik of te dun, puberteit te vroeg of te laatDe oorzaak voor de in de titel genoemde problemen is soms een stoornis in de hor-moonhuishouding. Dit vraagt om verder onderzoek. Op beide locaties zijn kinder-artsen aanwezig die zich hebben verdiept in groeiproblematiek. Indien nodig wordt het team versterkt door een kinderarts-endocrinoloog, een arts die gespecialiseerde kennis heeft op het gebied van hormoonafwijkingen.

  Te vaak ziek?Voor peuters is het normaal om frequent verkouden te zijn met koorts. Toch maken veel ouders zich hier zorgen over en vragen zij zich af of dit wel normaal is. Het afweersysteem van jonge kinderen is zich nog aan het opbouwen en kin-deren worden veel blootgesteld aan virussen en bacterin op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf. Denken uw huisarts en u dat een afweerprobleem bij uw kind uitgesloten moet worden? Dan kunt u terecht bij onze kinderartsen die gespeci-aliseerd zijn in infectieziekten.

  Overdag een natte broek of last van bedplassen? Dagelijks natte broeken op school of vaak s nachts een nat bed? Het is voor veel kinderen een grote bron van stress, verdriet en schaamte. Deze klachten gaan vaak samen met verstopping of broekpoepen.

  Op beide hoofdlocaties is er een speci-aal spreekuur voor deze problemen.Een gespecialiseerd team werkt samen met onder andere bekkenbodemtherapeu-ten buiten het ziekenhuis. Samen ver-helpen of verminderen zij de klachten van uw kind.

  Ouders moeten er niet aan denken om met hun kind in het ziekenhuis te belanden. Wij begrijpen dat een ziek kind grote zorgen met zich meebrengt. Daarom besteden wij op al onze locaties veel aandacht aan kinderen. Met een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of verloskundige kunt u met uw kind bij ons terecht voor alle soorten kindergeneeskundige pro-blemen. Daarnaast zijn er speciale themaspreekuren voor kinderen.

  Kinderenin het ziekenhuisAlle babys huilen, maar soms drijft de frequentie en duur ouders tot wan-hoop. Uit radeloosheid hebben ouders vaak al veel geprobeerd, helaas zonder effect. Dit geeft onrust en de baby voelt dit. Gelukkig is het merendeel van de babys gezond en verdwijnt het hui-len bij hen na de vierde levensmaand. Zowel op het spreekuur op locatie Vlietland als op locatie Gasthuis krijgen ouders begeleiding en adviezen over bijvoorbeeld voeding, slaappatroon en dagritme. Tegelijkertijd wordt gezocht naar een eventuele onderliggende medische oorzaak van het huilen.

  Zo nodig wordt een behandeling gestart. Tijdens het spreekuur werkt de kinderarts nauw samen met andere deskundigen, zoals een kinderfysio-therapeut, logopediste, pedagogisch medewerker of een KNO-arts.

  Spreekuur huilbabys

  Als u 70 jaar of ouder bent, dan heeft u meer kans om in het ziekenhuis te komen. Bijvoorbeeld voor een afspraak op het spreekuur of om een vriend of vriendin te bezoeken die in het ziekenhuis ligt. De meeste 70-plussers zijn behoorlijk vitaal. Maar sommige zijn minder mobiel, hebben een slechter zicht of verminderd gehoor. In onze organisatie hebben wij intensieve aandacht voor hen. Locatie Vlietland behaalde zelfs het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Het keur-merk is samengesteld door verschillende ouderenbonden.

  Intensieve aandacht voor ouderen

  Op de Delier Unit is 24 uur per dag

  een verpleegkundige aanwezig.

  Omdat wij begrijpen dat een ziek kind grote zorgen met zich meebrengt.

  SeniorvriendelijkDe eervolle erkenning Seniorvriendelijk Ziekenhuis verkreeg locatie V