Kramp november 2010

17
Afgiftekantoor 8000 Brugge 1 België-Belgique P.B. 8000 Brugge 1 BC21170 november - december‘10 [Adresklever] [ tweemaandelijks tijdschrift • voor alle keti’s, aspi’s & hun leiding van Chirojeugd Vlaanderen • jaargang 17 nummer 2 • v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen]

description

Tijdschrift voor 14-18jarige Chiroleden en hun leiding

Transcript of Kramp november 2010

Page 1: Kramp november 2010

Afgiftekantoor 8000 Brugge 1

België-BelgiqueP.B.

8000 Brugge 1BC21170

november - december‘10

[Adresklever]

[ tweemaandelijks tijdschrift • voor alle keti’s, aspi’s & hun leiding van Chirojeugd Vlaanderen • jaargang 17 nummer 2 • v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen]

Page 2: Kramp november 2010

2

Onze favoriete kampvuursong? Het

avondlied. Wij zingen graag over de zon

die wegzinkt en het duister dat klimt. Met

een kampvuurtje op de achtergrond krijgen

wij daar dan zo’n lekker melancholisch en

donker gevoel bij. De nacht maakt ons

helemaal week. Een dweperig stelletje

zwartkijkers? Wij? Zou best kunnen, maar

dan wel één in goed gezelschap.

Draai je radio maar eens open.

3

Het is een nacht

“The black parts need to be loved as well” scandeert de Leuvense Selah Sue met grote regelmaat door onze boxen. En wij denken er net zo over. Beter de duistere kanten van de liefde omarmen, dan eraan ten onder gaan. En wat meer is: die zwarte bladzijden mogen er zijn. Niets zo saai als een vrolijk liefdesleven. We love Black Part Love.

Wie daar ook van houdt, is Jonathan

Vandenbroeck. Jonathan, ook wel gekend

onder de naam Milow, bekijkt het leven

al eens graag van zijn donkerste kant.

There’s Darkness Ahead and There’s

Darkness Behind, zingt de populaire

singer-songwriter op zijn laatste plaat.

Veel zwarter kunnen wij het moeilijk

bedenken.

Of je moest Amy Winehouse heten, natuurlijk. Met een liefdesleven als dat van haar, zouden wij ook geen hand meer voor ogen zien. Ze gaf ons wel de megahit Back to Black.

Ook de jongens van Freaky Age gaan

door een donkere periode. “I don’t think

I’ll ever see the sun”, zo klinkt het op hun

nieuwste single Never See the Sun. Maar

om nu te zeggen dat we de zon nooit

meer zullen zien, daar passen we toch

liever mee op. Voor zover wij weten, is die

toch ook deze ochtend naar dagelijkse

gewoonte weer braaf aan de hemel

verschenen.

Nog een meezinger van formaat: Het is

een nacht van Guus Meeuwis en Vagant.

Ideaal om een avond rond het kampvuur

mee te starten. Achteraf bekeken meestal

ook het soort nacht waarvan je dacht dat

je hem nooit beleven zou.

Gelukkig is Jan Smit er nog. Wan-neer we hem Als de nacht verdwijnt en de zon weer schijnt horen kwelen, dan weten we dat er hoop is. En wanneer we moeten vaststellen dat werkelijk iedereen zijn keel openzet zodra dit nummer inzet, dan weten we het zeker: you’ll see the sun again.

Waarom je dacht dat je hem nooit zou beleven? Omdat je weer eens als een gek aan het dansen bent gegaan. In Dance in the Dark weet Lady Gaga precies wat wij bedoelen. “Baby loves to dance in the dark”: daar kunnen wij ons wel iets bij voorstellen. We ontdekken het de vol-gende ochtend op Facebook wel, dat we weer iets te heftig en iets te experimen-teel tekeer zijn gegaan (Een rare dansstijl? Wij? Hoe? Het was toch donker?). Oeps.

Ook heel dansbaar: hitwonder Milk Inc.

Op vraag van – put your hands up in the

air – Regi durven wij onze

handen wel eens in de lucht

te gooien. Meestal met com-

pleet verkrampte spieren

tot gevolg, want hij vraagt

het wel heel vaak. Maar

geen gezeur, we doen het

onszelf aan. We krijsen wel

heel overtuigend Tonight,

this is where I wanna be

mee. Met de handjes in

de lucht, natuurlijk.

Verder denken we bij de trefwoor-den “dance” en “night” ook nog aan Because the Night. Vroeger een bekende rocksong van Patti Smith, nu een dance-hit onder de tieners. De boodschap is gelukkig dezelfde gebleven: “because the night belongs to lovers, because the night belongs to us”. Veel beter hadden wij het niet kunnen besluiten.

Page 3: Kramp november 2010

54

Verantwoordelijke

uitgever: Hans Bouwen,

Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Redactieadres

en briefwisseling: Kramp, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen,

Tel: 03-231 07 95, Fax: 03-232 51 62, e-mail: [email protected] |

Redactie van deze Kramp: Carmen Perdu, Tom Coucke, Kim Verwimp,

Lieve Van Hasselt, Lise Van Hout | Cartoons: Saroeh | Vormgeving:

Jan Van Bostraeten en Valerie VanderLooy | Taalcorrectie: Bart Boone |

Eindredactie: Claire Gastmans | Kramp is een tweemaandelijkse uitgave

van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | Jaarabonnement: € 0,99 Prijs per

nummer: € 0,25.

met steun van

de Vlaamse Gemeenschapcolof

on

EDITO

2 Intro

4 Edito

5 De Specialist

8 Roundabout

10 Test je

14 Onder de lakens

16 Da's strafblad

18 Koetjes & Kalfjes

21 Koffieklets

22 Ruk naar links

24 Straffe kost

28 Miljaar

30 Met liefs

Het zal laat zijn, wanneer we deze Kramp naar de drukker brengen. Of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt. Tot ver in de nacht hebben we op onze laptop zitten tikken. Niet dat we dat erg vinden, daar niet van. Het heeft zelfs iets, dat nachtelijke leven. Zo in het donker kun je je al eens wat beter laten gaan. Er is toch niemand die je ziet. Om nog maar te zwijgen van het verlaten sfeertje dat er dan hangt. Alsof je helemaal alleen op de wereld bent! Ja, we kunnen het iedereen aanraden: wakker zijn terwijl

iedereen slaapt. Wij houden van de nacht! En volgens wat we in deze Kramp ‘by night’ lezen, zijn wij niet alleen.

Ook de presentatoren van het ochtendblok zijn nachtdieren. Noodgedwongen natuurlijk, want om De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow en Tomas staat op! te presenteren, moeten Peter, Eva en Linde ’s nachts al uit de veren. Hoe zij dat doen? Dat lees je op p. 5. En wil je zelf ook wel eens weten of je nu een nachtraaf of een

vroege vogel bent? Doe dan de test op p. 10. Raak je daar nog niet uit wijs, dan zijn er nog altijd de ochtend- en slaaptips van de asketi’s van Chiro Lore op p. 18 of de weetjes over de nacht op p. 28. Verder hebben we nog

een straf verhaal voor bij het slapengaan (p. 24) en wat slaapliedjes (p. 2) voor wie niet kan slapen

van straffe verhalen. Zelf doken we onder de lakens met Marianne en Elise van Chiro Noorderwijk (p. 14). Slaapwel!

Kramp by nightDE SPECIALIST

DE STEmmEn vAn DE OChTEnDNa een geweldige nacht slapen (of iets anders) komt een hond je kamer binnenge-stormd. Hij wast je met zijn tong en wenst je tegelijk goedemorgen. Geef toe: er zijn leukere manieren om op te staan. Met radiomakers PETER VAN DE VEIRE en EVA DAELEMAN van MNM, bijvoorbeeld. Of met LINDE MERCKPOEL aan de zijde van Tomas De Soete op Studio Brussel. Klaarwakker en enthousiast hingen ze aan de telefoon.

KRAMP: Kunnen ochtendpresentatoren nachtdieren zijn? Houden jullie van de nacht?

➔Peter: Ik vind de nacht geestig. Er hangt dan een speciale sfeer. Dat merk ik als ik na het draaien op fuiven naar huis rij. Er zijn de hoerenkoten, je ziet andere nachtraven, enz. Ik hou er wel van.

➔eva:Dan ben ik het tegenovergestelde type. Ik ben een echt ochtendmens en – toege-geven – ik ben zelfs een beetje bang in het donker.

➔Linde:Als ik iets ga drinken met vriendinnen op café maak ik het nooit echt laat. Ik hou des te meer van de ochtend.

KRAMP: Vroeg of laat werken wordt vaak als een beproeving bestempeld: bioritme om zeep, geen normaal sociaal leven, enz. Hoe graag jullie het ochtendblok ook presenteren, jullie zullen dit wellicht niet eeuwig blijven doen. Verlang je al naar het moment dat je mag uitslapen?

➔Peter: Ja en nee. Ik blijf de och-tend geen twintig jaar meer presen-teren, dat overleef ik niet. Maar het is geweldig om dit te doen, dus ik heb het er graag voor over om vroeg op te staan. Je hoort ons niet tijdens de schoolvakanties en dat zijn welgekomen pauzes. En we hebben nog een sociaal leven: zo kunnen we ’s namiddags winkelen. Dat is een luxe.

➔eva:Om 4 uur ’s morgens moeten opstaan, vind ik net iets te vroeg. Maar dit is een fantas-tische job en om 4 uur zijn bakkers, truckers, nachtverplegers en nachtverpleegsters, en-zovoort ook in de weer. We zijn niet alleen en dat stimuleert om er tegenaan te gaan.

]foto

: Lies

bet P

erem

ans[

foto

© vr

t Bar

t Mus

schoo

t

Peter: “Als kind rolde ik me al zingend in slaap.”

Page 4: Kramp november 2010

DE STEmmEn vAn DE OChTEnD

6 7

➔Linde: In september hebben we een uitzen-ding vanuit New York gemaakt. Daar hebben we echt heel weinig nachtrust gehad. Met als gevolg dat we scheef onnozel rondliepen en heel erg gelachen hebben. Slaaptekort kan leiden tot hilarische toestanden.

KRAMP: De baseline van StuBru is ‘Life is music’ en ’s avonds is er MNM Request waar je met ‘jouw plaat’ in slaap kunt vallen. Maar gaat het werkelijk zo ver? Vallen jullie met muziek in slaap?

➔Peter:Als kind rolde ik me al zingend in slaap. Volgens mijn ouders een heel vreemd zicht. “Zal hij dat ook doen als hij een lief heeft?” Het is uiteindelijk goed gekomen. Nu val ik zonder specifiek ritueel in slaap.

➔eva: Ik lees net voor het slapengaan graag een boek. Het is wel een heel langzaam pro-ces want na anderhalve bladzijde lezen, vallen mijn ogen dicht. ‘Tirza’ van Arnon Grunberg ligt zo momenteel al even op mijn nachtkastje.

➔Linde:Ik vind muziek vooral ’s morgens belangrijk. Nachtradio heeft dan weer iets fascinerends, op de één of andere manier is het zalvend: een warme stem, muziek die je als luisteraar werkelijk meesleept. ‘Duyster’ op zondagavond is een mooi voorbeeld.

KRAMP: Een dilemma om af te ronden: ‘springen op bed’ of ‘ontbijt op bed’?

➔Peter: Ik ben al vier keer door een bed gezakt, vier verschillende bedden dan nog. En nee, ik had niet te veel gesprongen, al doe ik

dat wel graag. Je doet me geen plezier met ontbijt op bed: koffie morsen, overal kruimels, enz.

➔eva:Ik ben helemaal weg van ‘springen op bed’. Als kind had ik een hoogslaper en toen heb ik mijn vader gevraagd om de poten er onderuit te zagen zodat ik rechtstreeks in mijn bed kon springen. Ik heb ook ooit mijn lucht-matras doen ‘springen’, ontploffen dus!

➔Linde: De keuze is snel gemaakt: springen! Ontbijt op bed lijkt romantisch maar met een vol dienblad de trap op sukkelen en dan ... klotemiserie. Een dag begint voor mij goed met een appel of een yoghurtje als ont-bijt. Zo vertrek ik gezond en met de glimlach richting radiostudio!

KRAMP: Zo horen we het graag. Alle drie bedankt voor dit gesprek!

➔Linde:Mijn huidige werkritme past super-goed bij mij. Ik ondervind nauwelijks last van het vroege opstaan.

KRAMP: Mensen slapen in hun leven tien-tallen jaren. Als je hierover nadenkt, lijkt slapen soms tijdsverlies want je hebt maar één leven. Hoe denken jullie daarover?

➔Peter: Tijdens het weekend kom ik tegen 9 uur uit mijn bed. Dat is voor mij al extreem lang uitslapen. Ik wil genieten van de dag.

➔eva:Slapen is voor mij heilig. Ik kan soms al om 19 uur in mijn bed kruipen om de vol-gende morgen helemaal uitgeslapen aan een nieuwe dag te beginnen. Heerlijk vind ik dat!

➔Linde:Ik kan altijd en overal slapen. Dat doet zo ongelooflijk veel deugd dat ik bij wijze van spreken een winterslaap zou kunnen houden.

KRAMP: Dromen jullie - als collega’s van het ochtendblok - soms over elkaar? Of zijn dat dan nachtmerries?

➔Peter:Ik heb al gedroomd over Eva. Niet abnormaal, want je droomt vaak over mensen uit je naaste omgeving. Al verklaart dat na-tuurlijk nog niet waarom je over een bepaalde persoon droomt. Misschien omdat ik om haar bezorgd ben?

➔eva:Heel gek, ik heb een droom gehad waarin ik Peter een lift heb gegeven. Ik ben alleen helemaal vergeten hoe die droom geëindigd is.

➔Linde: Ik droom niet veel en als het gebeurt, gaat het vaak over dramatische dingen. In dat opzicht ben ik blij dat ik nog niet over Tomas gedroomd heb.

KRAMP: Hebben jullie een leuk ochtend- of nachtverhaal dat jullie met ons willen delen?

➔Peter: Vroeger plaagde ik mensen die ver-schillende wekkers inschakelen om te kunnen opstaan wel eens. Maar onlangs heb ik er zelf twee nodig gehad. Was het alarm van mijn gsm als tweede wekker er niet geweest, dan was ik te laat geweest voor de uitzending.

➔eva:De dag van mijn allereerste ochtenduit-zending had ik mijn wekker een uur te vroeg gezet om zeker op tijd te komen. Van een korte nacht en een spannende ochtend ge-sproken!

De Grote Peter Van De Veire ochtenDshow, eLke werkDaG Van 6 tot 9 uur oP MnMtoMas staat oP, eLke werkDaG Van 6 tot 9 uur oP stuDio BrusseL

foto

© vr

t Bar

t Mus

schoo

t

Eva: “Ik wou met één welgemikte sprong in

mijn bed kunnen. De poten van mijn hoog-

slaper moesten eraan geloven.”

Linde: “Ik liep scheef onnozel rond door acuut slaaptekort.”

Page 5: Kramp november 2010

8 9

Ooit al eens, op een druilerige bivakdag, liggen dromen van een kamp onder de Italiaanse zon? Of van je seniortent in de Zwitserse bergen? Ongetwijfeld! Dat bewijzen ook de vele Chirogroepen die ieder jaar hun tenten opslaan ver buiten de grenzen van ons kleine Belgenland. Maar heb je zin in meer dan dat?

Go for roundabout!

GO STRANGE?

GO ROUNDABOUT!

Roundabout, wat is dat voor een beest? Taalvaardige Kramplezers denken waarschijnlijk meteen aan het Engelse ‘rondpunt’. En eigenlijk is het dat ook. Roundabout is een unieke bivakformule waarbij jongeren van verschillende Europese landen op één punt samenkomen.

De formule is simpel: de ene zomer neem je een Europese keti- of aspi-groep (of hoe die in het buitenland ook mag heten) mee op je eigen Chiro-kamp, de zomer daarop zet jij je tent op bij hen. Of hoe je een Maltese vrienden-groep onderdompelt in je eigen bivakritu-elen en zelf kunt ervaren hoe de Denen op hun bivak alles eigenhandig sjorren.

Zie je dat allemaal wel zitten? Zaag je leiding dan de oren van het hoofd, neem zelf contact op met [email protected] of neem een kijkje op chiro.be/roundabout. Denk je misschien: “Zo’n buitenlands bivak kunnen wij toch nooit betalen!”? Think again! Wij van de Dienst Internationale Activiteiten (DIA) weten als geen ander hoe je dat allemaal makkelijk kunt bekostigen.

Nog niet overtuigd? Dan laten we de ervaringsdeskundigen zelf aan het woord. In de

spotlights: de keti’s van Chiro SAS. Zij genoten vorige zomer van de Catalaanse zon, maar vooral van de

immer sympathieke vrienden van CCCCCE Catalonië! Michael, ketileider van dienst, laat ons mee proeven

van hun buitenlands avontuur.

DIA: Hadden jullie keti’s veel drempelvrees toen ze plots tussen die wildvreemde Spanjaar-den gedropt werden?Michael: Het klikte van in het begin. Op voorhand hadden we al een groep opgestart op Facebook en verschillende leden hadden elkaar zo al leren kennen. Daardoor gingen de eerste contacten heel vlot. De eerste avond speelden we de gebruikelijke kennismakings-spelletjes en we sloten de dag af met een origineel Facebookspel. De meeste activitei-ten en spelletjes waren uitgedokterd door de Catalaanse jongeren zelf.

DIA: Jullie hebben er ook een grensverleggen-de ervaring aan overgehouden, niet?Michael: Ja, dat klopt. Op onze tweede dag in Spanje werden we al voorbereid op een vijfdaagse trektocht door de Pyreneeën. Dat bleek geen overbodige luxe! Het doorzet-tingsvermogen van onze leden werd tijdens de tocht af en toe zwaar op de proef gesteld. Zeker wanneer we ’s avonds nog enkele steile stukken moesten overbruggen. Het was wel mooi om te zien hoe de taalbarrière helemaal verdween tegen die bergflank.

DIA: Hebben jullie ook wat van de Catalaanse cultuur geproefd?Michael: Absoluut. De eerste dag brach-ten we al een bezoekje aan Girona en na de Pyreneeëntocht werden we verrast met enkele toneelstukjes over bekende stadslegendes. Ook Barcelona lieten we niet aan ons voorbij gaan.

DIA: Blikken jullie terug op een geslaagd kamp?Michael: Zeker en vast. We hebben op een leuke manier een andere cultuur én een andere vorm van jeugdwerking leren ken-nen. Het was in het begin wel aanpassen aan bijvoorbeeld de eetgewoonten en de kampregels, maar dat was ook heel leerrijk. En die trektocht, die blijft voor eeuwig in ons geheugen gebrand.

DIA: Dank je voor het gesprek, Michael. Zien we je nog eens op een Roundabout met Chiro SAS?Michael: Het was onze tweede, maar beslist niet onze laatste!

Page 6: Kramp november 2010

1110

Altijd al willen weten of je een nachtraaf of een vroege vogel bent? Dan is deze test je op het lijf geschreven. Zes simpele vraagjes leiden je naar een kant-en-klaar antwoord. Met gratis tips om je levensstijl te verbeteren!

1. Je zit ‘s avonds aan het kampvuur nog wat na te babbelen over de voorbije dag als je plotse-ling de plaatselijke kerktoren middernacht hoort slaan. Wat doe je?

a) Zo laat al? Man toch, wat ben je de tijd uit het oog verloren! Je rekent snel even uit hoe lang je nog kunt slapen en duikt dan zonder je tanden te poetsen je slaapzak in.

B) Je hebt zelfs niet gehoord dat het al middernacht was. Je bent zo hard en luidruchtig bezig geweest dat je de klokslagen volledig overstemd hebt. Maar ach, wat geeft het? sinds wanneer is ‘middernacht’ synoniem voor ‘bedtijd’? Je blijft rustig verder bab-belen en verliest de tijd opnieuw uit het oog tot de eerste zonnestralen aan de hemel verschijnen. Dan ga je toch maar even wat liggen.

c) Je worstelt met een dilemma. als je nu als eerste in de tent verdwijnt, denken de anderen misschien dat je een pussy bent. en eigenlijk is het nog wel gezellig met je vrienden buiten. Je gooit het op een akkoordje met jezelf: je houdt de tijd nauwlettend

in de gaten en kruipt om klokslag één uur onder de lakens.

2. Stel je voor: reïncarnatie bestaat. Als welke vogel zou jij in je volgende leven willen terugkomen?

a) een uil. Dat is gewoonweg de coolste vogel ooit. niemand kan je nog langs achter besluipen, want jij kunt je kop helemaal draaien! en wie droomt er nu niet van om ’s nachts geruisloos op muisjes te jagen? spannend toch, zo ’s nachts leven en overdag slapen?

B) een haan. hanen zien er niet alleen prachtig uit met hun kleurrijke verenkleed, ze zijn ook nog eens hét symbool van mannelijkheid. om over hun belangrijkste eigenschap nog maar te zwijgen: ze kraaien bij het opkomen van de zon! Voor dag en dauw uit de veren, hoofd in de nek en openzetten die bek. iedereen wakker, dat wel.

c) een amerikaanse zeearend. wie wil er nu niet terugkomen als een krachtige, dagactieve,

grote roofvogel met een scherpe bek en al even scherpe nagels? en ook

voor de rest ziet zo’n amerikaanse zeearend er best oké uit! nog niet

overtuigd? Je jaagt overdag, dus je kunt ’s nachts slapen!

nAChTGEhALTE!test je

c) opstaan en gaan slapen op het ritme van de zon? Dat zou je zo kunnen zeggen, ja: die eerste lichtstralen zijn het signaal om me naar mijn bedje te begeven.

6. mijn favoriete seizoen is... a) De zomer. wat is er niet fijn aan dat seizoen? het

is warm, iedereen is “happy as hell” én blijft langer wakker omdat het langer licht blijft. klinkt logisch, toch?

B) De tussenseizoenen: herfst en lente. niet te warm, niet te koud, niet te vroeg donker, niet te laat donker, enz. Jij houdt nu eenmaal niet van extremen.

c) De winter. Dankzij de kou heb jij het perfecte excuus om lekker vroeg onder de wol te kruipen. een bijkomend voordeel: het wordt al snel donker en dan lijkt het niet zo onnatuurlijk om al vroeg op de avond je oogjes te sluiten.

7. Welke uitspraak ligt het vaakst op jouw lippen?

a) De morgenstond heeft goud in de mond. B) ik slaap wel als ik dood ben. c) het is morgen weer vroeg dag.

3. het geluid dat mijn wekker produceert, zou ik omschrijven als...

a) uiterst irritant. Puut Puut Puut. anders geraak ik niet uit mijn bed.

B) wekker? Mijn wekker liep altijd af voor ik in mijn bed kroop, dus ik ben maar van het systeem afgestapt.

c) een lieflijke melodie die door de hele kamer galmt. Zo kan ik zoals altijd mijn dag uiterst goed-geluimd beginnen.

4. Je bent op een Chirofuif. Welk drankje zou er volgens jou nog op het menu mogen staan?

a) warme chocomelk. Bij dat drankje denk je met-een aan ‘gezellig’, ‘dekentje’, ‘zetel’ en ‘open haard’. Je hoopt dat de anderen dat ook zullen doen en dat je hen voor één keer op een deftig uur mee naar huis krijgt.

B) koffie. een fuif, leuk en zo, maar af en toe heb je toch moeite om wakker te blijven. Daarom verkon-dig jij al jaren dat er standaard een thermos koffie op de dranktoog hoort te staan.

c) niks. tja, klinkt een beetje saai, maar jij hebt alles wat je hartje begeert. en als je toch ‘je klop’ krijgt, dan bestaat er nog altijd zoiets als red Bull of Golden Power. hoera!

5. Ik leef op het ritme van de zon: waar of niet waar?

a) het ritme van de zon? ik ga slapen wanneer mijn favoriete tv-programma’s voorbij zijn en sta op wan-neer mijn mama me wakker maakt om naar school te gaan. hoe doet de zon dat dan?

B) helemaal waar: niets zo fijn als wakker worden met de eerste zonnestralen.

PUnTEn1. A= 1 B= 5 C= 32. A= 5 B= 1 C= 33. A= 3 B= 5 C= 14. A= 1 B= 3 C= 55. A= 3 B= 1 C= 56. A= 5 B= 3 C= 17. A= 1 B= 5 C= 3

Doe de test: welke vogel past in jouw nest?

teL sneL De Punten Van Jouw

antwoorDen oP en Lees oP De VoLGenDe

BLaDZiJDe weLk tyPe VoGeL JiJ Bent!

10

Page 7: Kramp november 2010

13

Test jehET RESULTAAT:

7tot13puntenvrOeGevOGeLJij staat erom bekend dat je altijd vroeg gaat slapen. Maar dat betekent ook dat je voor dag en dauw weer uit de veren bent. Je hebt zelden of nooit last van een ochtendhumeur en jouw energieke uitstraling laat anderen niet onberoerd. Mensen zijn ’s morgens graag bij je! Nog een voordeel: je laat geen enkele dag onbenut. Helaas mis je sociale contacten doordat je avondactiviteiten links laat liggen.

14tot21puntenaMeriKaanSeZeearendJij houdt het midden tussen een nachtraaf en een vroege vogel. Maar hé, gemiddeld is ook oké. Bekijk het zo: jij combineert het beste van de twee. ’s Avonds aanwezig en ’s morgens op tijd uit je bed. Onthou het goed, Amerikaanse zeearend: er zijn veel mensen op deze planeet die jou benijden!

22tot31puntennaCHtraaFVeel mensen zouden jouw gedrag omschrijven als ‘onvolwassen’, maar zo heb jij het nog nooit bekeken. Stout?Moedig! vind je een beter woord. De nacht is niet voor niets het actieterrein van de meeste superhelden. Je kunt die levensstijl gerust blijven volhouden, maar hou deze raad goed in je achterhoofd: verloochen je verplichtingen niet.

12

ONVOLTOOID VERLEDEN TIjD DAAGT jEuGDBEWEGINGEN uIT:- WIE verrast ons met de creatiefste retroruimte? - En WIE gaat aan de haal met de fantas-tische PRIJZENPOT?

Haal jullie lokaal ondersteboven, versier het kleinste kamertje of bouw een tijdelijk decor. Recycleer, knutsel en bricoleer tot je je in een ver verleden waant en je de jury ervan kunt overtuigen dat jij de prijs voor creatiefste retroruimte verdient!

DE PRIJZEN: 1. Een echte patrouilletent 2. XL-spellen voor alle leeftijden (Jenga, Twis-ter, Kubb, enz.) 3. 1000 heerlijke Koetjesrepen

GO RETRO!

VOOR WIE?

Voor elke jeugdbeweging in Vlaanderen met

leden tussen 14 en 18 jaar oud!

Inschrijven kan doorlopend. De deadline

voor het indienen van ‘je ruimte’ is13 maart. MEER INFO?

Vanaf 12 november vind je alle spelregels op

www.onvoltooidverleden.be.

INSCHRIJVEN?

Vanaf 12 november op www.onvoltooidverleden.be.

Voor een kleine bijdrage krijg je een startpakket toege-

stuurd en kun je je volop in het verleden storten! Boven-

dien ben je van bij je inschrijving al verzekerd van een

passend aandenken voor alle leden van je afdeling!

DOE MEE!

Page 8: Kramp november 2010

14 15

solidair en veranderen we van kamer. (gegnif-fel) Tijdens de week zit mijn zus ook op kot, dus dan gebeurt het wel eens dat ik in haar bed slaap. Hoewel dat maar af en toe gebeurt, want zij heeft een waterbed en dat slaapt toch niet zo goed, vind ik. KRAMP: Verder zie ik hier nog enkele foto’s aan de muur. Kun je iets vertellen over dat fleurig omringde fotokader?Marianne: Dat fotokader heb ik twee jaar gele-den van mijn Chirovriendinnen (kijkt naar Elise) gekregen voor mijn verjaardag. Ondertussen zijn er al enkelen gestopt. Spijtig toch dat die banden zo snel vervagen. KRAMP: Je hebt ook een foto met enkele - hoe zal ik het zeggen - ‘sappige’ kerels.Marianne: Ja, die foto heb ik gekregen als herinnering aan de ‘vrouwendag’. Dat was een themadag op kamp, zo’n drie jaar geleden. Elise: Die dag moesten we verschillende op-drachten uitvoeren die van ons echte vrou-wen zouden maken: hakkenparcours, elkaar geblinddoekt maquilleren, om het eerste een ei opkloppen, enzovoort. Het hoofdspel was ‘Wie wordt je ideale man?’. Zowel de tippers als de toppers hadden een vragenlijst toege-stopt gekregen en degenen met de meest gelijkende antwoorden werden aan elkaar gekoppeld. Jammer genoeg herinner ik me mijn ‘perfect match’ niet meer. (gegiechel)KRAMP: Van jongens naar juwelen dan maar. Je hebt er een hele hoop. Vertel!

Marianne: Ik verlaat het huis niet zonder juwelen. Ik draag er al sinds de lagere school. Ik heb verschillende horloges, armbanden en oorbellen. Ik wissel graag af. KRAMP: Geef je daar dan ook veel van je zak-geld aan uit?Marianne: Niet echt. De meeste juweeltjes komen van de H&M of van andere goedkopere kledingketens. Ik heb er ook enkele die wat duurder zijn, maar die heb ik gekregen voor mijn verjaardag of als kerstcadeau. KRAMP: Gaat dat ook op voor je kleren? Je hebt er wel heel veel!(Elise is het grondig met me eens dat Marianne heel veel kleren heeft!) Marianne: Ik heb wel veel kleren, maar ik draag ook wel alles! Mijn mama staat er ook op dat ik enkel dingen koop die ik echt leuk vind. KRAMP: Ten slotte vallen me nog het schilderij en de filmposter van Audrey Hepburn op. Heeft dat een bepaalde betekenis?Marianne: Nee, ik vind het gewoon heel mooi. Audrey Hepburn heeft iets legendarisch zoals Marilyn Monroe en daar houd ik van. KRAMP: Oké, ons gesprek zit erop. Slaapwel, meisjes!

De zoektocht naar keti’s en aspi’s om eens lekker mee onder de lakens te duiken, gaat verder. We sturen onze reporters naar je thuis om ongegeneerd je slaapkamer te bestuderen. Hoe ‘Chiro’ is jouw crib? Zijn er sporen van andere hobby’s? Wat hangt er aan de muren, en wat ligt er op de grond en op de kasten van jouw slaaphei-ligdom? Deze keer kroop onze reporter van dienst in bed bij Marianne (16) en Elise (16), top-tiptiens van Chiro Noorderwijk.

Dinsdagavond, half negen. Ik bel aan bij Marianne om eens te neuzen in haar slaapka-mer. School- en Chirovriendin Elise is ook van de partij. KRAMP: Je hebt een knus en gezellig kamertje. De kleuren, chocoladebruin en roze, zijn heel

mooi gecombineerd!Marianne: Dank je! Maar ik heb die kleuren niet echt bewust gekozen. Mijn kamer is al vier jaar zo geschilderd. Veel van mijn vrien-dinnen hebben een roze kamer. Ik denk dat iedereen op die leeftijd roze als lievelingskleur had. KRAMP: Je kamer is wel aan de kleine kant. Vind je dat niet erg?Marianne: Nee hoor, totaal niet. Ik zit nooit op mijn kamer. Ik heb hier enkel een bed, een kleerkast en wat juwelen liggen. Een bureau of een computer heb ik hier niet. Mijn zus Evelien en ik hebben elk een laptop en ’s avonds kruipen we gewoon samen in de zetel. Lekker gezellig! Ik heb ook geen behoefte aan een tv op mijn kamer. Als er een vriendin komt slapen, kijken we gewoon een filmpje op de laptop. KRAMP: Mogen jullie eindeloos achter jullie computer zitten? Of hebben jullie ouders daar afspraken over gemaakt?Marianne: Nee, we mogen op het internet en op de computer zo lang we zelf willen. Mijn zus is dan ook al enkele jaartjes ouder. KRAMP: Heb jij altijd op deze kamer geslapen? Marianne: Nee, vroeger sliep ik met mijn zus op de kamer. Haar kamer is groter en ze heeft een tweepersoonsbed. Ik heb maar een eenpersoonsbed. Wat nu ook weer niet zo erg is, want als mijn vriendje blijft slapen, zijn we

Page 9: Kramp november 2010

16 17

DA’S STRAFBLAD!

17

Denken jullie: zo’n leider willen wij ook? Dan moeten we jullie teleurstellen. Wim houdt er dit jaar mee op. Al kun je hem nog altijd vinden bij de Dienst Avontuurlijke Activiteiten, waar hij zijn straffe fratsen gewoon verder zet. (Dat heeft de Krampre-dactie uit goede bron vernomen.)

STRAfSTE LEIDInG m Strafste leider: Wim Adriaensen, leider van de keti’s van Chiro Bethanie

m Straf bevonden door: De keti’s van Chiro Bethanie: Sarah, Ellen, Sofie (x2), Elise en Nick

m Strafbaar feit: Genoeg last gehad van mug-gen? Smeer jezelf dan in met klei. Vinden je keti’s dat grappig? Smeer ze ook vol!

m Straffe details: Brein achter ‘de constructie’ oftewel ‘het

waterrecreatiepark’ waar geen water aan te pas komt.

Heeft de Chiro ook echt ballen? Of staat het alleen stoer om zoiets te zeggen? In DA’S STRAFBLAD nemen we de proef op de som. Hier lees je alles over straffe leiding, straffe leden, straffe lokalen, straffe namiddagen en straffe spelen. Oftewel alles waarvan wij zeggen: DA’S STRAF! Met deze maand in de hoofdrol: Wim Adriaensen van Chiro Bethanie als strafste leider.

Organisator van een spectaculaire twee-

daagse. Of klasseren jullie activiteiten als ‘Via Ferrata’ en ‘speleologie’ onder ‘gewoon’?

Had ooit een gesprek met een bewegend tentzeil en slaagde erin om er ‘jeansburgers’ bij te bestellen.

Door zijn keti’s omschreven als geweldig, fantastisch en ‘über-grappig’.

VIa FERRaTaKlinkt wel straf, maar wat is Via Ferrata eigenlijk? Via Ferrata is een term uit de klimsport en betekent zoveel als ‘ijzeren weg’. Eigenlijk is het dat ook want het is een parcours dat met staalkabels tegen een rotswand uitgezet is. Door de kabels te volgen, klim je de rots op. Echt iets voor de Stout?Moedig!en onder ons.

NIEUWE OPROEPVoor de volgende Kramp zoeken we ...

hét strafste lokaal van Vlaanderen

Komt jouw lokaal hiervoor in aanmer-

king? Stuur dan voor 30 november een

originele foto naar [email protected]. Ver-

tel ook kort waarom jouw lokaal straffer is

dan al de andere.

16

Page 10: Kramp november 2010

18

koetjes en kalfjes

19

KRaMP: Moeten jullie op een bepaald uur gaan slapen tijdens de week? Of mogen jullie dat kiezen?Simon: Ik moet om tien uur naar bed.Andreas: Ik moet er om half tien in, maar ik

sta al om zes uur op. Logisch dus.Nick: Ik mag dat zo wel wat kiezen. Tegen elf uur lig ik er meestal onder.joy: Ik heb ook niet echt een vast slaapuur. Alleen als mijn ouders niet in the mood zijn, gebeurt het wel eens dat ik plotseling wél een uur heb ... Dat is dan balen.Vincent: Maar jij staat dan ook supervroeg op!

KRaMP: Hebben jullie bepaalde rituelen voor het slapengaan?joy: Ik luister het eerste uur dat ik in mijn bed lig naar mijn iPod. Daar word ik rustig van.Nick: In de week check ik eerst mijn mails op mijn laptop voor ik ga slapen. Meestal surf ik dan ook nog wat op het internet of zoek ik nog wat op. (algemene hilariteit)Vincent: Dat is verdomd eerlijk!Andreas: Ik heb niet echt rituelen. Gewoon mijn tanden poetsen, that’s it.Stef: Ik drink altijd nog een glaasje thee en dan ga ik pitten.Andreas: Een glaasje thee? (met een hoog stemmetje) “Tea time, darling...”

KRaMP: En slapen jullie dan nog in van die lekker ouderwetse pyjama’s? Of is dat een beetje uit de mode geraakt?

Simon: Ja, ik slaap in een pyjama.joy: Ik slaap gewoon in mijn jogging.Nick: Ik slaap in mijne pure of in een onder-broek. (gegniffel) Andreas: Boxershort!

KRaMP: Hoe geraken jullie zoal uit je bed? Worden jullie gewekt door jullie mama? Een wekker? Gsm?Simon: Ik word gewekt door mijn radiowekker. En om zeven uur komt papa onverbiddelijk ook nog eens het licht aansteken.Vincent: Aw! Het licht aandoen! En zo vroeg! Horror!Nick: Mijn wekker loopt af om zeven uur, ik luister naar het nieuws en dan kruip ik er rustig uit.Eva: Ik zet mijn wekker om zes uur zodat ik nog kan blijven liggen tot zeven uur. Snoozen, me like! (lacht)

Stef: Bij mij net het omgekeerde. Ik word vijf minuten voor mijn wekker afloopt wakker. Megastom.Vincent: Dat is bij mij net zo! Mijn wekker is mijn gsm en ik word gegarandeerd wakker vóór hij afloopt. Dus dan kijk ik even, zie hoe lang ik nog heb en pak hem al in mijn hand. Ik wil hem direct kunnen afduwen wanneer hij afloopt. Ik kan niet echt tegen lawaai ’s mor-gens.Andreas: Ik word wakker door een haan.Iedereen: (verbaasd) Een haan?Andreas: Ja, ik heb een horloge dat een haan als wekgeluid heeft, vandaar.

KRaMP: En in het weekend? Gaan jullie dan wel eens ’s nachts op pad? Naar het jeugd-huis of naar een Chirofuif? En mogen jullie dan lang wegblijven?Nick: Ja, dan word ik ‘gelost’. Meestal gaan

Je bent een ochtend- óf een avondmens. Dat is nu eenmaal zo, daar is geen ontkomen aan. De één zijn maag keert om wanneer de wekker afgaat, de ander veert recht bij de gedachte aan alweer een nieuwe dag vol avonturen. Terwijl numero uno na tien uur ’s avonds nog staat te springen, denkt numero due alweer vol verlan-gen aan de warmte van zijn of haar bedje. Ook in de Chiro kom je die tegenstelling tegen. En geen betere plaats om dat te ontdekken dan in de bivaktent. Je weet ongetwijfeld wie de ‘snoozers’ en de ‘ochtendgymnastiekers’ in jouw groep zijn. Kramp ging op bezoek bij de asketi’s (keti’s + aspi’s) van Chiro Lore.

KRaMP: Zijn jullie eerder nachtraven of eer-der ochtendmensen?joy: Ik ben een ochtendmens. Op een school-dag veer ik om zeven uur recht uit mijn bed, no problemo!Andreas: Ik ook, maar dan om zes uur.Simon: Idem! Ochtendstond ... je weet wel. Zelfs in het weekend kost het me geen moeite om om acht uur op te staan.Vincent: Gekken! Ik ben een nachtmens. Wakker worden doe ik het liefst van al als de avond al begint te vallen. Overdag is er met mij niet veel aan te vangen.Nick: Ik ben ook een nachtmens, sowieso.

Page 11: Kramp november 2010

20 21

we gewoon naar de stad op vrijdag. Maar van zaterdag op zondag mag ik al wel eens wat langer weg. Soms tot één uur, soms tot twee. In de week mag ik niet weg.Andreas: In de week en in het weekend mag ik tot zeven uur ’s avonds buiten.Simon: Ik zou dat wel mogen, denk ik, maar ik doe dat nog niet.Vincent: Ik heb nooit een uur, ik moet het gewoon altijd vragen.Eva: Ik ook!

KRaMP: Zo ’s nacht buiten ... hoe zit dat met bang zijn? Niet bang in het donker, jongens?joy: Nee, eigenlijk niet. Maar het hangt er na-

tuurlijk wat van af. Als je ergens gaat

waar het echt megadonker

is, bijvoor-beeld

in een steegje, ja, dan is dat

wel wat anders dan

door een superver-

lichte straat te lopen.

Nick: Mijn broer en ik zijn nog niet

zo lang geleden overvallen door

vier gas-ten.

Sindsdien heb ik er nogal wat moeite mee om ’s avond alleen op verlaten plaatsen te lopen. We gaan nu ook altijd met vrienden weg en blijven heel de avond bij elkaar. Eens je zoiets hebt meegemaakt, word je banger. Dat is stom, maar het is wel zo.Andreas: Als ik buiten ergens wegga, ben ik niet echt bang. Het hangt echt af van buurt

tot buurt.Vincent: Ik ben ook niet echt bang, maar ik denk wel dat je meer op je hoede bent als je ’s avonds ergens rondwandelt. Dan

denk je automatisch toch altijd even: als er nu iets gebeurt ... tja, dan ben ik wel alleen.

KRaMP: Doen jullie met jullie groep wel eens een nachtspel?joy: Ja, natuurlijk. Op kamp doen we dat stan-daard één keer op de tien dagen. Op weekend passeert het ook steevast de revue. Heerlijk!Simon: Ja, écht gek wat we dan allemaal meemaken. Eén keer stond de hele groep op z’n kop. Onze leiding had voor het nacht-spel Stef ontvoerd en ergens in het bos aan een boom gebonden. Wij moesten die dan zogezegd gaan zoeken. Maar wij geloofden écht dat Stef ontvoerd was! Wij vonden dat natuurlijk supererg. Sommigen waren zelfs al beginnen wenen. En dan was het ook nog eens aan het onweren en bliksemen geslagen, wat het alleen maar enger maakte. Toen onze leider - mét ‘Scary Movie’-masker - Stef kwam terugbrengen, werd iedereen gewoon gek.

KRaMP: Dat moet daar nogal wat geweest zijn! Nick, Stef, Joy, andreas, Vincent, Simon en Eva, oftewel de asketi’s van Chiro Lore, bedankt voor dit interview.

VIER uuR ’S NAMIDDAGS. DAT LIJKT ONS HET IDEALE MOMENT VOOR EEN KOFFIEKLETS. BEENTJES ONDER TAFEL, KOFFIE/THEE/KOEKJES BIJ DE HAND EN HuP, KLETSRONDE. MAAR Nu WILDEN WE VOOR DEZE EDITIE WEL EENS EEN KOFFIEKLETS ‘BY NIGHT’ uITTESTEN. PROBLEEM: KAN DAT WEL, ’S NACHTS KOFFIEKLETSEN? HEET DAT DAN NIET GEWOON ‘OP CAFé GAAN’? WAT WEL ZEKER KAN, IS EEN KOFFIEKLETS HOuDEN OVER DE NACHT. EN DAT HEBBEN WE VOOR ALLE ZEKERHEID DAN OOK MAAR GEDAAN. WE LEGDEN ONZE FACEBOOKVRIENDEN TWEE STELLINGEN VOOR.

Ik doe wel eens een nachtje door omdat ...

… er een coole Chirofuif is! Tim Van Den Eynde, Chiro Wilduraantjes … de Chirotent kapot is en ik lig aan de buitenkant en het regent binnen. Waarom zou je dan nog slapen als je toch doorweekt bent? Justine Van Dierendonck, Chiro Veldegem Lies Vulsteke vindt dit leuk Lisa Stael vindt dit leuk … de leiding in de kamer naast jou een dikke party aan het houden is en je dan maar gaat meefeesten omdat je niet kunt slapen van de muziek. Griet Van Dorpe, Chiro Gentiaan … het doop is. Lode Gijs, Chiro Assenede … je de mol bent in het gelijknamige spel en graag nog wat wilt saboteren terwijl de rest onwetend slaapt. Kirsten Van Puymbroeck, Chiro Jomokri ... de totem bewaken op het zelfgesjorde platform leidt tot een ongelooflijke aSPI-ervaring! Chiro Spratike uit Guigoven-Vliermaal

Ik geraak ’s morgens nooit uit mijn bed want ...

... ik lig bedolven onder pizza’s. Jelle Vanluyten, Chiro Kadee Suzan Bouckaert vindt dit leuk ... ik geraak op MAANDAGmorgen nooit uit mijn bed, omdat ik te moe ben van de zotte Chironamiddag de dag ervoor. Marie Verstaen, Chiro Kanjo Zulte ... ik heb wel eens last van KRAMPen. Kramp, Chirojeugd Vlaanderen

Page 12: Kramp november 2010

22 23

Nacht van de duisternisWisten jullie dat er zoiets als lichtvervuiling bestaat? Jawel, de flikkerende neonreclame en de lantaarns bij jou in de straat vervuilen de nacht. En zoals dat gaat met vervuiling, zorgt ze ook voor hinder. Vleermuizen en nachtuilen vinden geen donkere plekjes meer. Planten en vruchten gaan er raar uitzien omdat ze overbelicht zijn. Gelukkig is De Bond Beter Leefmilieu er nog. Tijdens de Nacht van de Duisternis houden ze het zelfs zo donker mogelijk. Doen jullie ook mee?www.bondbeterleefmilieu.be/nacht

Sterren tellenAl was het maar omdat we zo graag nog eens wat sterren aan de hemel willen zien. Is het jullie ook al opgevallen

dat het er zo weinig zijn te-genwoordig? Inderdaad, ook de schuld van al dat kunst-matige licht. Een groepje sterrenkundigen organiseert daarom De Nacht van de Nacht. Ook dan blijft het donker lekker donker. Klaar voor een nachtje sterren tellen?www.laathetdonkerdonker.nl

De Nacht van de Vlaamse TelevisiesterrenOok een nacht en ook eentje met sterren, maar dan van een andere soort: De Nacht van de Vlaamse Televisie-sterren. Prijzen worden uitgereikt in de categorieën: beste acteur/actrice, beste fic-tie, beste nieuwsprogramma en beste entertainment. De enige reden waarom Kramp in die laatste categorie nog niets gewonnen heeft, is sim-

pel: wij zijn nu eenmaal geen tv-programma. Televisie, daar vallen wij meestal bij in slaap.www.vlaamsetelevisieacade-mie.be

Slaap kindje slaapMocht dat televisietoestel bij jullie niet helpen om de slaap te vatten, dan kan je het ook altijd eens proberen met slaapliedjes. Op www.slaapkindjeslaap.be vind je slaapdeuntjes van over het hele Middellandse Zeegebied. Al blijft “Slaap kindje slaap” wel de topper binnen het

kom je alles te weten over wat het betekent om blind te zijn. Of nog: de getuigenis van een windsurfende blinde, weetjes over het brailleschrift, speci-ale evenementen en nuttige verkeerstips. De Krampredac-tie vindt dit alvast leuk!

Spelen in de nachtJe zou er een themanamid-dag van kunnen maken: blin-dendag. Zo kun je aan den lijve ondervinden wat het is om in het donker te leven. Of doen jullie dat liever zonder blinddoek? Tijdens de nacht, dus. In de Spelendatabank van de Chiro vind je nacht-spelen in alle vormen en alle

maten. Waarschuwing: voor de gedurfde nachtspelen trek je best je stoute schoenen aan. Niet panikeren, gewoon het voorbeeld van Rob en de Rover volgen. www.chiro.be/spelendata-bank

Tonight is gonna be a good nightOf pakken jullie het liever grootser aan? Zoals de mas-sachoreografie die Black Eyed Peas voor hun single “I got a feeling” in elkaar staken. Ze-ker eens proberen in de Chiro!

En ondertussen niet vergeten mee te zingen, natuurlijk. I got a feeling, woohoo, that tonight’s gonna be a good night. www.youtube.com/watch?v=WwRo0iCvoYE

genre. “Slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap ...” (blijven herhalen tot de co-mateuze toestand genaamd slaap intreedt).

DuysterIets minder slaapverwekkend: Duyster. Stemmen jullie op zondagavond ook massaal af op dit duistere programma van Studio Brussel?www.stubru.be/program-mas/duyster

FacebookOf het ook helemaal duister is voor hun ogen, dat is niet helemaal zeker. Waarschijnlijk zien blinden vooral wis-selende lichtschakeringen. Wat wel helemaal zeker is, dat is dat ze tegenwoordig een eigen Facebookpagina hebben. Op www.facebook.com/pages/Blinden-en-slechtzienden/168310585097

De plaats om weer een hoop verrassende, absurde, leerrijke, onnozele, idiote

en leuke websites op jullie los te laten. Met deze keer: een ruk naar de nacht.

Page 13: Kramp november 2010

24 25

en nee het gaat niet over suiker

tiense

24

Gezocht:enthousiasteleiding“Chiro zoekt enthousiaste leiding en leden voor een nieuwe groep in Tienen.” Eline moest dat berichtje in de krant wel twee keer lezen.

Eline: Ik werk al jaren met de jeugddienst op ’t pleintje in Tienen en de nieuwe Chirogroep zou daar in de buurt starten. Ik voelde mij dus wel meteen aangesproken! Even later werd Tienen trouwens platgebombardeerd met die oproep: ik kreeg een folder in de bus, in elk café zag ik Chiroflyers liggen en de jeugd-dienst verstuurde naar iedereen e-mails. Maar het werkte. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer zin ik kreeg om mijn schouders onder dat nieuwe project te zetten.

Maar Chiro, dat is nog iets anders dan in de vakantie een namiddag spelletjes doen op het pleintje zeker? Dragen die ook geen rare

fROm ZERO TO ChIRODrie KLJ’s, een KSJ, twee FOS-groepen en nog eens evenveel scoutsgroepen: in Tienen dachten ze dat dat wel genoeg moest zijn om de jeugd in bedwang te houden. Maar zeg nu zelf: wat is jouw stad of dorp waard zonder de Chiro? Ze moeten het daar zelf ook beseft hebben, want de Tiense jeugd heeft de voorbije zomer massaal de handen uit de mouwen gestoken. Doel: een spik-splinternieuwe Chirogroep in de suikerstad. Straffe kost, dat moet je toegeven. Een ULO (uitzonderlijk lastige opdracht) om u tegen te zeggen. Maar de Chiro zou de Chiro niet zijn als ze daarvoor terugdeinst. From zero to Chiro: het verhaal van de Tiense ketilei-ding en haar leden.

25

uniformen en zo? En spelen die niet elke zondagnamiddag samen? “Even vriendin Sophie opbellen,” dacht Eline. Sophie is ook van Tienen en ze kent ’t pleintje en zijn bewo-ners op haar duim. “Mmmm, mmmja, mmm, misschien wel, ja, waarom ook niet eigenlijk, we doen het!” De vriendinnen zouden naar de infoavond gaan. Zij wilden wel nieuwe Chiroleidsters worden.

Gezocht:enthousiasteledenDe infoavond was een groot succes. Chiro-bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Samen met een twintigtal andere jon-gelui maakten Eline en Sophie er kennis met Niels, het brein achter dit nieuwe Chiroplan.

Niels: Het was inderdaad mijn idee om in Tienen een nieuwe Chirogroep op te starten. Ik deed stage bij Chirojeugd Vlaanderen en dat werd mijn stageproject. Een heel jaar ben ik bezig geweest om alles te regelen. Ongelofe-lijk wat daar allemaal bij komt kijken. Ik moest een bestuur vinden, lokalen regelen, alles bekendmaken. En dan moest het zwaarste

nog komen: leiding en leden vinden.

Aan leiding geen gebrek: 14 jongens en meisjes wilden heel graag meedoen. Samen verzonnen ze ook een naam voor het nieuwe beestje: Chiro ’t Klontje. In Tienen kun je nu eenmaal niet om de suiker heen. En leden, dat moest toch ook wel lukken. Eline en Sophie kenden nog wel wat jongeren van op het pleintje en van op school.

En of de Tiense jeugd wilde meedoen! Lees hier het interview met de allereerste keti’s van Chiro ’t Klontje.

denieuwetienseketi’sKRAMP: Jullie allereerste Chirozondag zit er bijna op. Vonden jullie het leuk?Keti’s: (in koor) Jaaaaaaaaaaaaaaaa!Othman: Wij hebben hier direct het springkas-teel onveilig gemaakt. En we zijn ook meteen in de chips en in de limonade gevlogen.

KRAMP: Euhm, jullie weten dat het er in de Chi-ro niet elke zondag zo luxueus aan toegaat?

Page 14: Kramp november 2010

27

Word ook fan van Plan Youth Board op FAcEBOOK: www.facebook.com/pages/Plan-Youth-Board/132804899676.

26

Frederik: Jaja, wij waren hier in de zomer al op de inloopweek. En toen stond er inderdaad geen springkasteel en moesten we het stellen met een simpel vieruurtje.

KRAMP: Inloopweek?Eline: Ja, om de Chiro hier in Tienen een beetje bekend te maken, hebben we in augustus een inloopweek georganiseerd. Een week lang hebben we hier elke namiddag Chirowerking gehouden. Iedereen die dat wilde, kon dan eens komen kijken en meedoen.

KRAMP: Wisten jullie toen al wat dat was, Chiro?Othman: Ja, een beetje. Want wij kenden Eline en Sophie al van de werking op ‘t pleintje en die hadden uitgelegd dat Chiro ongeveer hetzelfde was. Dat ze daar ook samen spelen en zo.Ayoub: En de mannen van de Chiro waren ook al op onze school geweest om zich voor te stellen.Niels: Ik had een folder in de bus gekregen met uitleg over de Chiro en wat dat zoal is.

KRAMP: Jullie werden niet afgeschrikt door die jongens en meisjes in rare uniformen?Frederik: Nee, want onze groep heeft nog geen uniformen, alleen maar T-shirts.Othman: (geweldig enthousiast) En wij krijgen er binnenkort ook allemaal één!

KRAMP: Zo te horen zijn jullie wel van plan om voortaan elke week naar de Chiro te ko-men. Maar toch even uit nieuwsgierigheid: wat deden jullie daarvoor zoal op zondagna-

middag?Ayoub: Niet echt veel, eigenlijk. Als het goed weer was, gingen we naar het pleintje om daar wat rond te hangen. Maar meestal hing ik voor de tv.Bilal: Of voor de computer!Frederik: Ik ging soms naar het voetbal of speelde met mijn broer.

KRAMP: Hebben jullie ten slotte nog een boodschap voor onze Kramplezers?Keti’s: (in koor) Chiro ’t Klontje is the best!

KRAMP: Als je ’t ons vraagt: helemaal Chiro!

OM DE BELaNGRIJKSTE WERELDPROBLEMEN aaN TE PaKKEN, HEBBEN DE VERENIGDE NaTIES IN 2000 DE MILLENNIUMDOELSTELLINGEN OPGESTELD. DaaRMEE WILDEN ZE DE STRIJD aaNGaaN TEGEN aRMOEDE, ZIEKTE, ONGELIJKHEID EN MILIEUPROBLEMEN. TEGEN 2015 ZOUDEN aL DIE DOELSTELLINGEN GEHaaLD MOETEN WORDEN.

TREK JE PLAN!

www.trekjeplan.be

Klinkt dat als Chinees in jullie oren?Vanaf nu niet meer! Plan Youth Board, de jongerenwerking van Plan België, lanceert een nieuw internetspel: ‘Trek je Plan’. Kruip zelf in de huid van een dorpshoofd in Benin en probeer de Millenniumdoelstellingen te halen. Hoe? Door projecten op te zetten. Zo kun je leerkrachten opleiden, campagne voeren tegen geweld op kinderen, kinderhandel bestrijden en nog veel meer. Haal je de doelstellingen? Wie weet reis je dan zelf wel af naar Benin!

WEDSTRIJD

Win een reis naar Benin! Wie weet mag jij straks wel echt naar Benin, samen met een ploeg van JIMtv! Surf naar www.trekjeplan.be en speel het spel! Meedoen kan nog tot november 2010. Nadien kun je het spel uiteraard nog voor de lol of in de klas spelen.

Page 15: Kramp november 2010

28

MILJAAR

29

of the Proms. En dan zijn we de Nacht van Ex-clusief nog vergeten, het showbizzevenement bij uitstek. uitrollen die rode lopers!

... de tweede man op deze maan Buzz Aldrin was? (Dat wist je niet, hé? Hij leeft al zijn hele leven in de schaduw van Armstrong, dus een schouderklopje is hier wel op zijn plaats. Well done, Buzz!)

... blinden geen zwart zien, zoals wij in het donker, maar helemaal niet?

... er zoiets bestaat als nachtblindheid? Dat is een aandoening van het netvlies waardoor je slecht ziet wanneer het schemert of donker is.

... een nachtbraker als het ware door de nacht heen breekt? Nachtbrakers vinden het heerlijk om tot laat in de nacht op te blijven. Je kent er vast wel één. Ook bij de Chiro zijn zulke types al gesignaleerd.

... Kramp niet als enige geïnspireerd wordt door het donker? Gedichtendag 2011 staat ook in het teken van de nacht. Die gedich-tendag vindt plaats op donderdag 27 januari en wordt gevierd in bibliotheken, winkels, scholen en culturele centra in heel Vlaanderen en Nederland.

... vleermuizen enkel ’s nachts uitvliegen? Pas bij het vallen van de avond komen zij in actie en gaan ze op zoek naar insecten. Vieze beesten, zeg je? We kunnen die vliegende

muizen maar best te vriend houden, want ze verorberen de muggen die onze zwoele zomernachten verstoren.

... je beter niet over één nacht ijs gaat? Dat je met andere woorden over moei-lijke zaken best een nachtje slaapt? Dat je er, met nog andere woorden, beter eens wat langer over nadenkt dan één dag?

... het op 22 oktober niet alleen ‘Dag van de Jeugdbeweging’ was, maar ook ‘Nacht van de Jeugdbeweging’?

... dat door duizenden jongeren gevierd werd op fuiven in heel Vlaanderen? (Door jul-lie toch ook?!)

we jullie volgend jaar weer zien, met een nieuwe Miljaar?

De rubriek waarbij al je lichaamsholten openvallen van verbazing. Twee bladzijden vol bizarre weetjes en straffe toebak. Reac-ties als “Miljaar, maak dat mee” of “Miljaar, da’s speciaal” zijn hier op hun plaats. Om deze keer van achterover te vallen: weetjes over de nacht!

WIST JE DAT...

... nacht het tegenovergestelde is van dag? ... het nacht wordt wanneer de aarde haar

rug naar de zon keert? Dat zit zo. De aarde maakt in één jaar tijd een grote cirkel rond de zon. En terwijl ze die cirkel maakt, wentelt ze zich ook nog eens 365 keer rond haar eigen as. Er is dus 365 keer per jaar afwisselend een deel met zonlicht en een deel dat in de schaduw blijft. Die tijd in de schaduw kennen wij als de nacht.

... de zon met andere woorden niet echt op-komt of ondergaat? Ze is er altijd. Wij draaien op die sfeervolle momenten alleen even de andere kant op.

... de ene helft van de aardbol dus slaapt terwijl de andere op volle toeren draait?

... 21 december de kortste dag van het jaar is?

... 21 december dus ook de langste nacht van het jaar heeft?

... de nachten op de Noordpool tijdens de winter wel heel lang kunnen duren? Hoe lang “heel lang” is, vraag je? Drie maanden. Je hoort het goed: de zon verschijnt er drie maanden lang niet aan de hemel, waardoor het er al die tijd donker is. Omgekeerd is het er tijdens de zomer de volle 3 maanden licht. Ie-mand nog op zoek naar een toffe bivakplaats?

... er nachtvlinders zijn die overdag uitvlie-gen? Zij worden ‘dagactieve nachtvlinders’ genoemd.

... het in het oude Rome of-ficieel nacht werd wanneer je een wolf niet meer van een hond kon onderscheiden? (De Krampredactie raadt aan om dat niet proefondervin-

delijk te testen.) ... de maan die wij ‘s nachts zien niet de

enige maan is in ons zonnestelsel? ... de eerste man op die maan Neil Arm-

strong was? (Ja, dat wist je waarschijnlijk wel.) ... er tijdens het jaar heel wat bekende

nachten zijn die je voor geen geld van de we-reld mag missen? Een greep uit het aanbod: de Nacht van de Musea, de Nacht van het Examen, de Nacht van de Reclame en de Night

Page 16: Kramp november 2010

30 31

… Veel geluk

ermee, meneer en

mevrouw! En daar la

g ik, in de armen v

an mijn moeder,

vervolgens was het m

ijn vaders beurt en n

u, zestien jaar later,

lig ik in die van mijn

lief.

Mooie evolutie. Voor he

t geluk geboren zijn,

he.

De eerste dag van je

leven is briljant want

alles zit mee. Je ben

t razend knap, lief, sc

hattig

en iedereen kan uren

lang met een bewond

erende blik naar je bl

ijven kijken. Je doet

geen

vlieg kwaad en je be

nt onweerstaanbaar. H

opelijk denk je er z

estien jaar later nog

steeds

zo over als je na ee

n avondje stappen ee

n blik in de spiegel w

erpt. Mocht dat het geval

zijn, fijn voor jou!

Maar er zit een addert

je onder het gras. B

ij je geboorte moet j

e wel wat meeval he

bben.

En je allereerste cad

eau, dat is je voornaa

m. Mijn ouders (mijn ma is

een Vlaamse, mijn pa

een Brit) moeten ge

dacht hebben dat C

hiro een stuk fruit w

as, een banaan gok ik

, want

ze hebben krom geleg

en van het lachen toe

n ik me begin septem

ber bij de plaatselijke

groep

inschreef. Katie is ke

ti.

Trok ik op mijn tiend

e rolschaatsen aan, d

an was ik voor de h

ele buurt ‘Skatie’. M

oest

ik op school het ant

woord op een vraag

schulden blijven, dan

was het van ‘Kweet

nie’.

Tegenwoordig krijge

n kinderen de meest

gekke namen. Mijn ouders

waren pioniers op dat

vlak. Zij trots maar ik zit

er wel mee.

Als ‘bleu’ke’ in de Chiro was ik

op de eerste zondag

de favoriete Chinese vrij

williger.

Je kent dat wel. T

ijs en Leen (mijn lei

ding, twee rare kwa

sten but I like them)

KATIE

Niet iedereen blijkt Facebookverslaafd en/of een Netlogaanhanger van de zwaarste

soort. De redactie kreeg onlangs een handgeschreven brief in haar bus. Twee

bladzijden voor- en achterkant dan nog. Opmerkelijk in dit überdigitale tijdperk.

Kramp selecteerde de leukste passages voor jullie.

kwamen het lokaal binnen, gewapend met een blauwe envelop. Daarin stak een opdracht die moest worden uitgevoerd door een van ons. ‘We zoeken een keti die…’. Ja, ik offer me wel op. Achteraf gezien een geweldige zet.

‘Bedenk een raadsel’, zo las ik toen ik die avond de envelop opendeed. Het kwam er dus op aan een persoon, plaats of ding cryptisch te omschrijven aan de rest van de groep. Aan de hand van

ja/nee-vragen moesten zij dan het juiste antwoord zien te achterhalen. Elke week

mochten ze drie vragen stellen en per week dat mijn opgave standhield, zou mijn

4-uurtje zich uitbreiden tot een gigantisch dessertbuffet.Tot mijn grote vreugde is de opgave nog steeds niet geraden. Mijn 4-uurtje past nu

al niet meer op een XXL-menukaart. Tijd dus om mijn medeketi’s uit hun lijden te

verlossen en de oplossing bekend te maken. De primeur geef ik graag aan Kramp. De opgave luidt: het is er duister tot het opengaat en wat erin zit verdwijnt

heel snel weer in het duister. Dat het een voorwerp is, ligt voor de hand. Mijn

blauwe kompanen hebben de meest onwaarschijnlijke zaken al opgesomd. “Een

goocheldoos”, riep Ellen vorige week. Daarmee kwam ze aardig in de buurt maar ook dat was een fout antwoord. En nee, het is ook geen schoendoos. De doos bestaat in verschillende vormen en kleuren en ik stop er het liefst van al bruine boterhammen met duobeleg (kaas en confituur is een supercombinatie) in. Yep, een brooddoos. Synoniem van – nog een doordenker – een lunchtrommel. Ik ben geweldig op dreef, al zeg ik het zelf. … Ik hoor het door de speakers van het stadion galmen. En daar komt (s)Katie

als eerste over de eindmeet. Ze geeft een peloton van pantoffelhelden het nakijken.

Laat ze maar lachen. Ik heb mijn overwinning op zak. Ik ben graag in de Chiro. Katie zal aspi worden. Wacht maar af tot dat ik leidster

ben. Ik word een zotte doos.See ya JKatie

Page 17: Kramp november 2010