Kramp maart 2011

40
Afgiftekantoor 8000 Brugge 1 België-Belgique P.B. 8000 Brugge 1 BC21170 maart - april ‘11 [ tweemaandelijks tijdschrift • voor alle keti’s, aspi’s & hun leiding van Chirojeugd Vlaanderen • jaargang 17 nummer 4 • v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen] [Adresklever] IEDEREEN PARANORMAAL?

description

tijdschrift voor keti's en aspi's

Transcript of Kramp maart 2011

Afgiftekantoor 8000 Brugge 1

België-BelgiqueP.B.

8000 Brugge 1BC21170

maart - april ‘11

[ tweemaandelijks tijdschrift • voor alle keti’s, aspi’s & hun leiding van Chirojeugd Vlaanderen • jaargang 17 nummer 4 • v.u. & afzendadres: H. Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen]

[Adresklever]

Iedereen paranormaal?

2

larger than life Al eens een vAmpier tegen het lijf gelopen? een mArsmAnnetje zien prAten? een jongetje op een bezem zien vliegen of iemAnd met een zesde zintuig gezien? Als het Antwoord op Al die vrAgen jA is, dAn weten we genoeg. jij bent een tv-verslAAfde. en op televisie mAg het Al eens iets meer zijn. het liefste ‘lArger thAn life’. opeens ook zo’n zin om te verdwijnen in die televisionele spAce? pAk je AfstAndsbediening dAn bij de hAnd en zAp met ons mee!

De knappe Bella wordt

verliefd op Edward. Edward

gedraagt zich afstandelijk

en geheimzinnig. Wat is

er met deze jongen aan de

hand? Speelt hij ‘hard to

get’? Is hij verliefd op iemand

anders? Of is hij misschien

homoseksueel? Nope. De

waarheid is veel straffer:

Edward is een vampier. Of

dat wel goed afloopt? Belle

trouwt uiteindelijk toch ook

met het beest? Snel, alle

meisjes naar de videotheek

voor twilight

“Op weg naar hier kreeg ik al

water door. Dus dat klopt al, we

zijn hier aan een kanaal. En iets

met vertrouwen? Vertrouwen,

ja? Ik krijg ook angst door. En

als ik verder wandel: pijn aan

mijn hoofd. Pijn aan mijn

linkerslaap. Ik voel ook koude en

klammigheid, iets in de diepte. En

ik zie ook een kruis. Is de persoon

overleden?” We zijn hier zowaar

middenin een aflevering van

het zesde zintuig beland.

Zappeeen!

Nog een jongen met bovennatuurlijke

gaven: Cole Sear uit the sixth sense!

Zijn “I see dead people” moet zowat de

huiveringwekkendste tekstlijn uit de hele

filmgeschiedenis zijn. Geen horrorfilm die

daar tegenop kan.

“Aguamenti!” Aan het woord is hArry potter en met deze toverspreuk probeert hij een brand te blussen. Wild gesticulerend op zijn bezemsteel krijgt hij het vuur onder controle. Eén ding nog: don’t try this at home! Harry Potter heeft er zelf ook jaren voor op de Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus moeten zitten.

3

Vreemd geklop op de deur? Voorwerpen die van plaats veranderen? Onzichtbare wezens in je bed? Who ya gonna call? ghostbusters!

Eveneens in te roepen bij paranormale delicten: Fox Mulder en Dana Scully. Een duo met jarenlange ervaring in zaken oplossen met mysterieuze graancirkels, ontvoeringen door buitenaardse wezens en ufo’s. Meer info? Bel de FBI en vraag naar het dossier the x-files.

Sinds e.t. hebben buitenaardse wezen

ook een gezicht en een naam gekregen.

En vreemd genoeg ook een heel menselijk

karakter: E.T., phone home?

Rechercheur Ichabod Crane gelooft niet in al dat paranormale gezwets. Tot hij naar het dorpje sleepy hollow wordt gestuurd om een serie moorden op te lossen. In een mum van tijd is hij een believer. Niet voor gevoelige kijkers: er galoppeert een ruiter zonder hoofd door deze film. Creepy!

De tijd dat je je populair kon maken door uit te pakken met The Blair Witch Project is onherroepelijk voorbij. pArAnormAl Activity is dé culthit van het moment. Hetzelfde principe als The Blair Witch – camera in de hand – maar dan in een spooky huis in plaats van een spooky bos. Eentje voor de koelbloedigen!

4

Verantwoordelijke

uitgever: Hans Bouwen, Kipdorp

30, 2000 Antwerpen | Redactieadres en briefwis-

seling: Kramp, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen,

Tel: 03-231 07 95, Fax: 03-232 51 62, e-mail: [email protected] |

Redactie van deze Kramp: Carmen Perdu, Tom Coucke, Lise Van Hout,

Michaël Tubex, Jessica Vanhoeck , An Van Hertum, Lynn Lemmens en Julie

Beirinckx | Cartoons: Saroeh | Vormgeving: Jan Van Bostraeten en Valerie

VanderLooy | Taalcorrectie: Bart Boone | Eindredactie: Claire Gastmans |

Kramp is een tweemaandelijkse uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw |

Jaarabonnement: € 0,99 Prijs per nummer: € 0,25.

met steun van

de Vlaamse Gemeenschapcolof

on

EDITO

“Ik heb gisteren een ufo

gezien.” “Een ufo? Heb je het nu over die frisbee waar

de kerels mee bezig waren?

“Lach maar, van waar komt die graancirkel dan?”

“Komaan, iedereen weet dat boer Jan kampt met een te grote

knutseldrang.”

iedereen paranormaal? in deze kramp zoeken we het voor je uit!

Magische krachten bezitten we niet. En toch! Uit de hoge hoed komt

geen konijn maar mentalist Gili (p.5) tevoorschijn. En met een simpel trucje

(gewoon aanbellen) geraakten we weer binnen in een slaapheiligdom (p.14).

Verder hebben we tijdens onze zoektocht naar waarheid halt gehouden bij

aspi’s uit Melsbroek (p.18) en gingen we langs bij een echte waarzegster (p.22)!

Je eigen paranormaal gehalte kun je dan weer testen op p.10.

Je hoort het: niets in de handen en niets in de mouwen. We hebben alleen met

woorden gegoocheld. Maar mocht je toch ergens een graancirkel met het

Chirologo tegenkomen, dan mag je het ons altijd laten weten.

Olie de Fritère: tips en tricks!“We gaan vandaag de strijd aan tegen Olie de Fritère!” Vrees niet, als je leiding hiermee aan komt zetten. Je hebt de wapens voor deze strijd in huis en nog wel in de gedaante van deze kramp! Vandaar: lees hem van voor naar achter, diagonaal, ondersteboven, van rechts naar links en van links naar rechts. Werkelijk overal zijn er tips terug te vinden voor deze battle tegen Olie de Fritère. de spelkaartjes vind je in het midden. lezen en meenemen naar de chiro is de boodschap!

5

Verantwoordelijke

uitgever: Hans Bouwen, Kipdorp

30, 2000 Antwerpen | Redactieadres en briefwis-

seling: Kramp, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen,

Tel: 03-231 07 95, Fax: 03-232 51 62, e-mail: [email protected] |

Redactie van deze Kramp: Carmen Perdu, Tom Coucke, Lise Van Hout,

Michaël Tubex, Jessica Vanhoeck , An Van Hertum, Lynn Lemmens en Julie

Beirinckx | Cartoons: Saroeh | Vormgeving: Jan Van Bostraeten en Valerie

VanderLooy | Taalcorrectie: Bart Boone | Eindredactie: Claire Gastmans |

Kramp is een tweemaandelijkse uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw |

Jaarabonnement: € 0,99 Prijs per nummer: € 0,25.

colof

on

Begin in een gezelschap over het paranormale en de naam Gili valt vroeg of laat. Net als de vraag wie of wat die Gili nu ook weer is, overigens, en die is niet makkelijk te beantwoorden. Is hij een goochelaar? Komiek? Mentalist?* Alle drie, zo blijkt. In zijn voorstelling Iedereen Paranormaal maakt hij geamuseerd komaf met de zogenaamde ‘paragnosten’. En in De Laatste Show deed hij week na week ‘pseudoparanormale technieken’ uit de doeken. Gili dus, de man die zijn volk een zesde zintuig gaf.

een kWestie Van techniek Kramp: Gili, jij als specialist ter zake: wat is dat nu eigenlijk ‘het paranormale’?➔ Gili: Onder paranormaal versta ik alles wat ‘meer’ is dan normaal, al wat bovennatuurlijk is. Als er dingen gebeuren die op het eerste gezicht volstrekt onverklaarbaar zijn, dan plak-ken ze daar meestal de term paranormaal op.

Kramp: Heb jij ooit zelf paranormale erva-ringen gehad?➔ Gili: Vroeger wel, ja. Eentje had ik bij een psychometrist, dat is iemand die energieën van voorwerpen aanvoelt. En ik maakte ook iets gelijkaardigs mee bij een astroloog, die mijn persoonlijke horoscoop had opgemaakt. Maar toen was ik nog jong en toen wist ik nog niet wat ik nu wél weet.

Kramp: Wat weet je nu dan wel? ➔ Gili: Nu weet ik dat het er louter op aankomt de juiste technieken onder de knie te heb-ben. Die psychometrist en die astroloog hebben gewoon een aantal trucs toegepast. Kijk, voor mijn laatste voorstelling ‘Iedereen Paranormaal’ moest ik een zesde zintuig faken. Daarvoor heb ik mij in allerlei vaardigheden en technieken moeten bekwamen. En hoe meer ik mij daarin verdiepte, hoe meer ik tot de vaststelling kwam dat alle mediums en pa-ragnosten daar een beroep op doen! Pas op, ik zeg niet dat ze dat allemaal bewust doen, maar uiteindelijk maken ze er wel allemaal gebruik van.

Kramp: Is een zesde zintuig dan louter een kwestie van techniek? Komt daar werkelijk geen gevoel aan te pas?

iedereen Paranormaal!

* Een mentalist? Een mentalist is een artiest die doet alsof hij over buitengewone gaven beschikt, terwijl hij eigenlijk enkele simpele trucjes toepast.

6

➔ Gili: Goh, tijdens de voorbereidingen van mijn show merkte ik al vrij snel dat het overgrote deel van de zogenaamde paranor-maal begaafden eigenlijk heel gevoelige en sensitieve mensen zijn. Het type persoon dat anderen enorm goed aanvoelt en makkelijk signalen interpreteert. En wat ik ook merkte: zij willen met die gave ook daadwerkelijk andere mensen helpen.

Kramp: Kun je ons eens uitleggen wat daar dan precies mis mee is?➔ Gili: Ze hebben die mensen praatjes wijsgemaakt, dat is het spijtige aan heel deze zaak. Door verkeerde boeken te lezen en met verkeerde mensen te praten, zijn zij echt gaan geloven dat er zoiets bestaat als een para-normale gave. Ze lieten zich oplichten door peperdure cursussen te volgen, consulten te ondergaan en tal van boeken met ‘para-bullshit’ te kopen. Uiteindelijk zijn ook zij slachtoffers van een tweede, veel kleinere groep. Dat zijn mensen die heel goed we-ten dat ze liegen en bedriegen, maar er geen enkel probleem mee hebben om van radeloze en gevoelige mensen geld af te troggelen.

‘ZeVer in pakJes’Kramp: Is een programma als Het Zesde Zintuig in hetzelfde bedje ziek?➔ Gili: Ik vind Het Zesde Zintuig een verwer-pelijk programma omdat ze bij VTM heel goed weten dat ze ‘zever in pakjes’ verkopen. Maar ze weten natuurlijk maar al te goed dat dit soort programma veel kijkers haalt en dat de reclameblokken tussenin goed verko-pen. Spijtig genoeg krijgt heel dit para-circus ondertussen wel een sérieux die totaal ongepast is.

Kramp: Hetzelfde voor de astrolijn?➔ Gili: Inderdaad, precies hetzelfde principe. De Astrolijn kun je vergelijken met de belspelletjes. Ook

hier moet je verschil-lende keren proberen om binnen te gera-ken. Tegen betaling natuurlijk, wat had je gedacht! Degene die uiteindelijk binnen-geraakt, wordt dan

vijf minuten aan de lijn gehouden – aan € 1,50 per

minuut! – en met een kluitje in het riet gestuurd. Veel meer dan

“hij ziet je van bovenuit” of “hij houdt van je" komt er gewoonlijk

niet uit. Plat boerenbe-drog, dat is de beste omschrijving voor

dat soort praktijken.

GrOenten-, Fruit- en tuinaFVal

7

Kramp: Jij zou dus nooit je toekomst laten voorspellen? ➔ Gili: Het antwoord op die vraag zou je nu toch al moeten weten. Nee: nooit, jamais de ma vie. Behalve als ze het gratis én voor een microfoon of camera willen doen. Puur en al-leen om achteraf de boel te kunnen ontleden en aan de mensen te kunnen aantonen hoe het werkt.

shOWtime! Kramp: de boel ontleden,

daar draait je show eigen-lijk om. maar we hoorden

dat er ook een rondje ‘gedachten lezen’ in de

voorstelling zit. Wat denk je: kunnen wij

het ook leren? ➔ Gili: Jazeker, daarom heet de show ook Iedereen Paranormaal. Tij-

dens de voorstelling licht ik hier en daar

een tip van de sluier en op het einde laat ik een

toeschouwer de gedach-ten lezen van een andere.

Simpelweg om aan te tonen

dat ie-dereen

kan wat ik kan. Het is louter een

kwestie van weten waarop je moet letten en weten wat je moet

doen. In mijn boek leg ik trouwens

alle systemen uit die zulke ‘echte’ paragnosten constant gebruiken. Kramp: als we jouw boek lezen, kunnen we ons dus paragnost wanen? ➔ Gili: Ja. Maar weet wel dat ik dan ook achter je veren zit! (lacht)

Kramp: nooit iets misgelopen tijdens een show? een verkeerde voorspelling gemaakt? een nagel in je hand geklopt? ➔ Gili: Je moet weten dat wat ik op het po-dium doe geen exacte wetenschap is. Af en toe loopt er dus inderdaad wel eens iets fout. Tot nu toe gelukkig zonder ernstige incidenten of verwondingen.

Kramp: In onze Chirogroep maakten wij er vroeger een sport van om geesten op te roepen. Heb jij daar ervaring mee?➔ Gili: Nee, eigenlijk niet. Ik denk dat ik als

kind te veel schrik had van de kwade gees-ten. Maar ik moet wel zeggen

dat die angst helemaal verdwenen is. (lacht)

Kramp: We beginnen het te be-

grijpen: paranor-

maliteit...➔ Gili: ... het

zou ontzet-tend fijn zijn

mocht het bestaan, maar ik betwijfel het

meer en meer.

Weer een illusie min-der. Bedankt voor dit gesprek, Gili.

8

ASPIBIVAK MECHELENWat? Een vijfdaagse campingcruise voor alle aspi's van verbond Mechelen!Wanneer? 19 tot 23 april Waar? Chirolokalen Wespelaar (Heike 12, 3150 Wespelaar)WaKosta? 80 euromeer Info? Mail naar [email protected] of check onze FacebookpaginaInschrijven? www.chiro.be/kalender/activi-teit/2011-04-19/aspibivak-mechelen

9

ASPIBIVAK ANTWERPENWat? Een ‘CSI Las Vegas’-vijfdaagse voor alle Antwerpse aspi’s! Freak out and be orange!Wanneer? 19 tot 23 april

Waar? Chirohuis Heibrand in WestmalleWaKosta? 80 euromeer Info? Mail naar k.gernaey@hotmail.

com of naar [email protected] InsCHrIJven? www.chiro.be/node/61705

Quod? Een door keizer Caesar Heuvel-landus georganiseerd Aspibivak voor de jonge gladiatoren en gladiatrices van verbond Heuvelland!Cum? 9 ad 12 maart uBI? Collosseum PuytvoetusQuanta Costa? 80 euroInformatIo? Mail naar [email protected] of bel naar 09-225 52 80InsCrIBere? Mail ‘ik wil mee!’ naar [email protected]

ASPIBIVAK HEUVELLAND

speur naar WaspOeder Waarmee Je Op 30° kan Wassen.

test jePARANORMALITEIT

10

Zie jij vaak dingen die er niet zijn? heb je wel eens voorspellende dromen?

Bezocht je al eens een waarzegger en geloof jij in de kracht van een klavertjevier?

Ja, nee, misschien? hoog tijd om jouw paranormaliteit op te meten!

2) Als je leiding het lokAAl binnenkomt met de mededeling dAt jullie geesten gAAn oproepen, dAn denk jij meteen: A) Geesten oproepen? Is dat niet supergevaarlijk? Ik heb eens ergens gelezen dat je ook boze geesten

op bezoek kunt krijgen. Gaan we dat risico echt nemen? Ik waag me daar liever niet aan, eigenlijk. Kunnen we niet gewoon iets anders doen?

b) Bangelijk! Wij deden dat als tito ook constant. Ik zal dat glas wel vooruit duwen! Of doen we het met een pendel?

c) Geesten oproepen? Ik weet het niet. Zou dat echt bestaan? Uiteindelijk is het maar een spelletje, toch?

3) wie of wAt herken je in deze figuur? A) Een ezel! Zeg, zijn jullie blind misschien? Voor wie houden jullie ons? b) Heeft een speelclubber dat getekend? Zo onduidelijk! Nee, ik kan er echt niks uit

opmaken. c) Oei, dat is een moeilijke. Het kan een ezel zijn, maar ook een zeehond.

SPIEgELTjE, SPIEgELTjE AAN DE WAND, WIE IS DE PARANORMAALSTE VAN HET LAND?

1) een weggevertje: hoeveel poten heeft deze olifAnt?A) Dat is wel heel makkelijk, ja. Maar ook een tamelijk domme

vraag. Olifanten hebben vier poten, dat weet een klein kind. b) Ik ben al een aantal keer opnieuw begonnen met tellen, maar

ik kom telkens uit bij vijf. Wat ik dan weer niet snap, want een olifant heeft er toch vier? Is dit een gehandicapte olifant of zo? Of een speciale soort?

c) Dit is helemaal geen olifant, maar een buitenaards wezen met acht poten.

neem een BatteriJ mee naar de chirO

11

4) je verveelt je op een zAterdAgochtend en luiert wAt in de zetel. in de joepie stAAt dAt je dit weekend wel eens de liefde vAn je leven kunt ontmoeten. wAt doe je? A) Je springt uit de zetel en kiest alvast een geschikte outfit uit. Ondertussen passeer je ook nog langs de

badkamer en tune je je kapsel. Je weet tenslotte maar nooit. b) Jij pakt je gsm en begint meteen door het lijstje met je contactpersonen te bladeren. Wie zou het in

godsnaam kunnen zijn? Je stuurt meteen ook een sms om te vragen of jullie niet iets leuks gaan doen. c) De horoscoop staat helemaal achteraan in de Joepie, dus je gaat op zoek naar een andere bezigheid

om de tijd te doden. Zenden ze nergens herhalingen van F.C. De Kampioenen uit op zaterdagmid-dag?

5) wAt zie je in deze figuur? A) Enkele lijnen die kriskras door elkaar staan. Dit is duidelijk zo’n ‘optische il-

lusie’, maar ik kan de clou niet achterhalen. Staan die lijnen allemaal loodrecht op elkaar of zo? Is het dat?

b) Hier is iemand aan het werk geweest die heel slordig is. Te lui om er zelfs maar een lat bij te nemen! Om van die zwarte vlekken nog maar te zwijgen! Waar gaat het met de jeugd toch naartoe?

c) Het zijn duidelijk rechte lijnen. Ik heb het gecontroleerd met een meetlat en gedubbelcheckt met mijn geodriehoek.

6) vAndAAg kwAm er in het winkelcentrum een vrouw nAAr je toe die zei dAt ze een slecht AurA rond jou ziet. wAArAAn denk je Als je ’s Avonds in je bed ligt? A) Dat moet toch wel erg zijn voor die vrouw. Als ze tegen iedereen zo’n onzin verkoopt, moet ze wel

heel vaak uitgelachen worden. Je hebt er echt medelijden mee. b) Je bibbert de hele nacht onder je deken. Wat zou dat betekenen? c) Je vindt het best cool dat die vrouw aura’s kan lezen. Je trekt je wel niet veel aan van haar boodschap.

Wat had ze nu ook weer gezegd? Iets over aura’s?

7) tijdens de les geschiedenis gAAt het over de mirAculeuze bouw vAn sommige historische monumenten. zo zouden de pirAmides in egypte en de menhirs in sto-nehenge niet louter mensenwerk zijn. wAt denk jij hiervAn? A) Jij vindt dit helemaal te gek. Zouden daar echt buitenaardse wezens aan geholpen hebben? Grappig

ook: zie je E.T. daar al fietsen met stenen op zijn rug? b) Jij vindt dat wel boeiend, maar je twijfelt of er ooit een verklaring uit de bus zal komen. c) Niets, je was niet aan het opletten. En wat kan jou dat nu schelen hoe die loodzware stenen op hun

plaats zijn geraakt.

8) mijn lievelingsfilm is ...A) ... Paranormal Activity! Drie keer gaan bekijken in de bioscoop en meteen gekocht toen hij uitkwam

op dvd. b) ... Shrek 4. Misschien vinden sommigen dat kinderachtig, maar ik vind het hilarisch. Als Donkey in

beeld komt, ga ik gewoon plat. c) ... Harry Potter. Ik hou wel van die sprookjeswereld.

BekiJk de site Van ecOVer!

Wat is kGa?

PUNTEN1. A = 1 B = 2 C = 32. A = 3 B = 1 C = 23. A = 1 B = 3 C = 24. A = 2 B = 1 C = 35. A = 2 B = 3 C = 16. A = 1 B = 3 C = 27. A = 3 B = 2 C = 18. A = 1 B = 3 C = 2

tel snel de punten Van JOuW antWOOrden Op en kOm hierOnder te Weten hOe hOOG JOuW paranOrmale Gehalte is!

HET RESULTAAT

3-13 de BiJGelOViGeJij denkt van jezelf dat je een zesde zintuig hebt. Intuïtie is het hoogste goed, kritische vragen brengen dat gevoel alleen maar in de war. Elke dag begint bij het lezen van je horoscoop en je zakken zitten vol geluksbren-gers. Je bent al drie keer bij een helderziende geweest, de voorspellingen bleken telkens uit te komen. Het paranormale is helemaal jouw ding!

13-21 de tWiJFelaarJij leest je horoscoop en kijkt naar Het Zesde Zintuig, al geloof je er niet echt in. Je bent realistisch, maar moet toegeven dat je niet alles kunt verklaren. Sommige dingen gaan ons petje nu een-maal te boven. Maar buitenaard-se wezens die de aarde komen veroveren, dat is dan weer een brug te ver. Het moet wel aan-nemelijk blijven.

21-24 de ratiOnalistJij bent alles behalve bijgelovig.

Als het niet wetenschappelijk

bewezen is, dan geloof jij het

niet. Al die hocus pocus is pure

nonsens. Helderzienden vind je

geldkloppers en achter een pro-

gramma als Het Zesde Zintuig zit

een bende valsspelers. Paranor-

maal is voor jou synoniem met

abnormaal.

12papier & kartOn, huisaFVal, pmd!

SSSST. CONCENTRATIE! WIJ ZITTEN HIER MET EEN GLAZEN BOL OP ONZE SCHOOT, WANT WE HEBBEN ENKELE PRANGENDE VRAAGJES. HOUDEN KETI’S EN ASPI’S VAN PARANORMALE TV-PROGRAMMA’S? ROEPEN ZE WEL EENS GEESTEN OP? EN LEZEN ZE ELKE WEEK HUN HOROSCOOP? NEE, WE KRIJGEN NOG NIKS DOOR. EVEN WACHTEN, DIT IS EEN KWESTIE VAN GEDULD HEBBEN. OF MOET JE DAAR OP EEN SPECIALE MANIER IN KIJKEN, MISSCHIEN? ZAT

DAAR GEEN HANDLEIDING BIJ? PFFF, DAT DUURT

HIER LANG. EN WAAROM VRAGEN WE HET HEN EIGENLIJK NIET

GEWOON ZELF?

14

DA’S STRAFBLAD!

STRAfSTE ASPI m Strafste Aspi: Sofie Morren van Chiromeisjes Gooik

m Straf bevonden door: leidsters Sanne en Sara

m Strafbaar feit: “Ik ga mijn skireis annuleren want ik wil het aspigalabal voor niets of niemand missen.”

Heeft de Chiro ook echt ballen? Of staat het alleen stoer om zoiets te zeggen? In Da’s Strafblad nemen we de proef op de som. Hier lees je alles over straffe leiding, straffe leden, straffe lokalen, straffe namiddagen en straffe spelen. Oftewel alles waarvan wij zeggen: da’s straf! Met deze maand in de hoofdrol: Sofie Morren van Chiromeisjes Gooik en de keti’s van Chiro JIB uit Looi!DA’S STRAFBLAD in overdrive!

m Reconstructie Strafbaar feit:- Aspifeestje van het jaar: het galabal in

samenwerking met de jongens.- Geplande datum: 11 maart.- Sofie: “Noooo, dan ga ik al skiën.”- Periode van algemene neerslachtig-

heid en depressiviteit bij de aspi’s van Chiromeisje Gooik.

- Leiding zoekt naarstig naar andere datum, helaas zonder resultaat.

- Sofie: “Ik annuleer mijn skireis.”

Leidster Sanne aan KRAMP: “Dit is een echte Chirochick. Zou er iemand zo ver gaan voor een Chiroactiviteit? Dat verdient een pluim, een schouderklop, R.E.S.P.E.C.T. You rock girl!” En dat vinden wij ook.

14

15

DA’S STRAFBLAD! XXL

STRAfSTE KETI’S m Strafste keti’s: de keti’s van Chiro JIB Looi m Straf bevonden door: zichzelf m Strafbaar feit: “We verzamelden 875 euro voor Music For Life!”

m Straffe details:- Strategische plaatsing van spaarpotten in

Tessenderlo (bakker, slager, frituur, enz.).- Organisatie Movie For Life. Vrienden en

vriendinnen kwamen massaal kijken naar Jumper. Opbrengst: 300 euro!

- Onderneming megaklusjestocht - “We hebben onze reputatie van megaketi’s hoog te houden.”

- Eindresultaat: 875 euro! Ka-tsjing! - Persoonlijke overhandiging aan het gla-

zen huis. Presentator van dienst Sam De Bruyn trakteert de keti’s op een uitbun-dige vreugdedans. The Sound of Sam!

Mededeling van levensbelang aan de leiding van de keti’sAllerliefste, fantastische, formidabele, mag-nifieke en waanzinnige leiding: we houden toch zoveel veel van jullie. Soms zijn we mis-schien engeltjes met een grote B voor, maar we weten en appreciëren echt wat jullie allemaal voor ons doen. Een welgemeende dankjewel!

Jullie keti’s forever

NIEUWE OPROEPVoor de volgende Kramp zoeken we nog meer straffe verhalen! Ken jij een straffe keti of aspi? Heeft jouw leiding ballen? Is jullie lokaal echt wel de max? Of speelden jullie het mafste spel ooit? Mail dan als de bliksem naar [email protected].

15

FrituurOlie kan Je helpen

16

koetjes en kalfjes

Sinds ‘Het Zesde Zintuig’ op VTM is het paranormale hot. The talk of the town, al is het bestaan van zo’n extra zintuig nooit wetenschappelijk bewezen. Hetzelfde verhaal voor horoscopen, ufo’s, aliens en raadselachtige graancirkels. Het publiek is verdeeld in believers en non-believers. De aspi’s van Chiro Splinter uit Melsbroek behoren tot de tweede cate-gorie. Alhoewel? Overkomen hen toch niet een aantal ‘paranormale’ dingen?

“Graancirkels zijn pure quatsch. Ik heb er vroeger zelf nog een gemaakt.”

16

“Graancirkels zijn pure quatsch. Ik heb er vroeger zelf nog een gemaakt.”

BO EN fREEK VS. OLIE DE fRITèRE. THE BATTLE! Haal deze middenpagina's eruit en knip de kaartjes uit...

19

24

koetjes en kalfjes

Sinds ‘Het Zesde Zintuig’ op VTM is het paranormale hot. The talk of the town, al is het bestaan zo’n extra zintuig nooit wetenschappelijk bewezen. Hetzelfde verhaal voor horoscopen, ufo’s, aliens en raadselachtige graancirkels. Het publiek is verdeeld in believers en non-believers. De aspi’s van Chiro Splinter uit Melsbroek behoren tot de tweede categorie. Alhoewel? Overkomen hen toch niet een aantal ‘paranormale’ dingen?

“Graancirkels zijn pure quatsch. Ik heb er vroeger zelf nog een gemaakt.”

17

Iedereen paranormaal!

kramp: ‘het Zesde Zintuig’ zorgde voor heel wat discussie. sommigen doen het af als quatsch, anderen zijn gelovigen van het eerste uur. hoe zit dat bij jullie?

geoffrey: Volgens mij zijn al die kandidaten gewoon gek!Angelo: Ik vind het ook bullshit. Het is overduidelijk dat het al-lemaal gespeeld is.geoffrey: En dan nog iets: waarom zouden die mensen over een extra zintuig beschikken en iemand als ik niet? Sorry, maar ik geloof zoiets echt niet. Dat is gewoon fake. Anneleen: Ik denk het ook. Die kandidaten voeren gewoon een rolletje op. Dat kan toch niet anders? Zo even over een foto wrijven en dan simpelweg vertel-len wat er daar gebeurd is? Sorry hoor, maar het is wel héél toevallig wat die kandidaten zo allemaal weten.

kramp: aan de andere kant: is dat dan nog toeval? misschien zien ze die dingen wel echt.

Angelo: Maar nee! Dat is zoals de Lotto winnen: puur toeval. Niet

meer of niet minder. En over de Lotto gesproken, als die men-sen echt over een zesde zintuig beschikken, waarom wagen zij hun kans dan niet? Ah ja, met hun paranormale gaven moeten zij toch ook de winnende Lottocijfers kunnen voorspellen? Nee, echte ‘zieners’ draven niet op in zo’n stom spelletje. Die spelen met de Lotto. (lacht)

kramp: denken jullie dan – zoals Gili beweert – dat iedereen voor paranormaal kan doorgaan?

gregory: Ja! Zeker weten.Anneleen: Ik denk dat ook. Het is gewoon doorgestoken kaart. Al die kandidaten weten op voor-hand waar ze op moeten letten, wat ze best kunnen zeggen, wat zeker niet, enzovoort. Zo kunnen wij het ook!

‘deZe WeeK verandert Je leven drastIsCH

kramp: Oké, een zesde zintuig my ass. maar hoe zit het met voorspel-lingen over jullie eigen toekomst? lezen jullie je horoscoop wel eens?

Angelo: Nee, ik lees hem nooit.

Al kan dat ook wel zijn omdat ik geen boeken of tijdschriften lees. (algemene hilariteit). ben: (treiterig) Angelo kan niet lezen, Angelo kan niet lezen.Anneleen: Ik lees mijn horoscoop wel, maar geloof er niet in. Ik ben gewoon benieuwd naar wat er die week zoal kan gebeuren. Eigenlijk is het heel simpel: als je erin gelooft, dan komt de voorspelling ook uit. Logisch, want alles wat je dan meemaakt, link je aan je horoscoop. Als je er niet in gelooft, dan doe je dat niet en komt hij bijgevolg ook niet uit.

kramp: niemand die zijn horoscoop ooit werkelijkheid zag worden?

bavo: Goh, ik heb zo wel eens iets meegemaakt. Eigenlijk lees ik mijn horoscoop nooit, maar die ene keer had ik dat toch gedaan. Er stond in: “Je leven verandert deze week drastisch.” En er stond ook nog bij dat dat op donderdag zou gebeuren. Ik dus die bewuste donderdag maar hopen op een verandering. En inderdaad: mijn lief heeft het die dag uitgemaakt. Dus ja, soms klopt het wel. Angelo: Bavo, misschien had jouw lief je horoscoop ook gelezen. Ze zal zeker gedacht hebben: “Oké, donderdag moet ik iets doen.”

“Graancirkels zijn pure quatsch. Ik heb er vroeger zelf nog een gemaakt.”

1818

koetjes en kalfjes

Alleen pech voor jou dat ze voor ‘het uitmaken’ gekozen heeft. (algemene hilariteit)

GHostBusters

kramp: Geen zesde zintuig en geen horoscopen, jullie zijn de nuchter-heid zelve! poging nummer drie dan: ooit geesten op bezoek gehad?

gregory: Nope. We hebben eigenlijk nog nooit geesten opge-roepen. Maar eigenlijk zouden we dat dringend eens moeten doen. Lijkt me wel leuk! ben: Dat is het ook. Ik heb dat wel eens gedaan op kamp, toen ik tito was. Het was iets met letters die in een cirkel lagen en met een glas daar middenin. En heel veel kaarsjes, natuurlijk. (lacht) Ieder-een moest zijn vinger op het glas houden en dan werden er vragen gesteld. “Geest, bent u daar?”, “Geest, bent u een goede geest?”, “Geest, bent u al dood of bent u nog levend?”, enzovoort. En dan bewoog dat glas van letter naar letter en zo werden er antwoorden gevormd. Als tito was dat echt geweldig spannend. Ik heb pas achteraf de bedenking gemaakt:

oei, eigenlijk kan dit echt niet waar zijn. jasper: Ik heb het ook eens gedaan toen ik met mijn neef en mijn

zus bij oma logeerde. Ook met een glas en letters daaromheen, maar het lukte niet echt, eigenlijk. Wat wel heel bizar was: de trui van mijn neef is toen plotsklaps in brand geschoten.

kramp: een boze geest op bezoek?

jasper: Bwa, niet echt, denk ik. Mijn neef was gewoon zo stom om zijn mouw iets te lang boven een kaars te houden. gregory: Ik heb wel nog een creepy verhaal. Zo was er een periode dat mijn vader niet kon slapen. Oké, niet echt bijzonder, maar ze hadden mij en mijn broer wijsgemaakt dat hij uit zijn slaap werd gehouden door opa. Je moet weten: onze opa was net daarvoor gestorven. yannic: (n.v.d.r.: Yannic is de broer van Gregory) Ja, dat was super-griezelig. En wat nog erger is: hij slaapwandelt ook. Dan staat hij plots midden in de nacht op, alsof hij door iets bezeten is. Zo strom-pelt hij dan door het huis. Angelo: Jongens, jullie hebben het hier wel over jullie vader, hé. Euh?

”ufo’s? pHotosHop!”

kramp: Op het internet zijn her en der foto’s en filmpjes te vinden van ufo’s: ‘unidentified flying objects’. Geloven jullie die beelden?

geoffrey: Photoshop! kevin: Volgens mij heeft dat gewoon te maken met nieuwe technologieën in de ruimtevaart-sector. Niemand weet precies wat het is en dan wordt dat al snel een ufo genoemd, natuurlijk.

kramp: en wat met de verhalen over ontvoeringen door zo’n tuig?

Angelo: Dat noemen ze drugs! (algemene hilariteit)

kramp: Graancirkels dan. Van eigen makelij of door buitenaardse tus-senkomst?

gregory: Goh, die graancirkels vind ik wel iets bizars, eigenlijk. Sommige zijn ongetwijfeld door mensen gemaakt, maar sommige zijn toch wel héél geheimzinnig. Geen menselijke voetafdrukken, geen spoor van machines, enz. Ja, dat is voor mij toch een raadsel. joris: Voor mij totaal niet. Toen ik nog klein was, ging ik wel eens met mijn speelkameraadje, de Kenny, in een graanveld in de buurt spelen. We deden onze favoriet: een kamp bouwen. En wij maar door het graan rollen en

neem een stuk seiZOensFruit mee als VieruurtJe

1919

wegen en gangen maken naar ons kamp. Niks aan de hand tot de boer de volgende ochtend dacht dat het om een graancirkel ging! Echt waar! Het had er inderdaad iets van weg. (lacht)

dan toCH een Zesde ZIntuIG?

kramp: Verder iemand nog onver-klaarbare dingen meegemaakt?

Anneleen: Ja, ik, iets heel engs. Ik heb al een paar keer op voorhand gevoeld dat mensen gingen sterven. Nu toch al zo’n drie keer, schat ik. Vooral met mijn opa was

dat superweird. Hij was wel ziek, maar totaal niet levensbedreigend. Niemand verwachtte iets, maar ik had een raar voorgevoel. Opeens kreeg hij een hartaanval. Ik wist dat gewoon. Angelo: Jakkie. Ik wil je vriend niet meer zijn.

kramp: is dat dan geen extra gave?

Anneleen: Nee nee, ik geloof echt dat het gewoon toeval was. shauny: Soms gebeuren er ge-woon heel vreemde dingen. Mijn vriendin en ik hebben zo ooit eens geprobeerd elkaars gedachten te lezen. Wij hadden dat gezien in ‘Charmed’ (n.v.d.r.: een tv-serie over

heksen) en dat lukte gewoon! Zij wist exact wat ik op dat moment dacht. yannick: Ik heb dat ook met mijn broer. Ik denk bijvoorbeeld aan een liedje en twee minuten later hoor ik hem datzelfde liedje neu-riën. Vreemd!

kramp: en jullie geloven nog altijd niet in iets’ bovennatuurlijks’?

yannic: Maak je geen illusies, daar komt niks paranormaals aan te pas. Wij luisteren gewoon naar dezelfde muziek.

point taken. Bedankt voor dit gesprek!

20

Als ik op een koude zondagavond

aanbel bij Laura, verschijnt ook

haar vriendin Janis in de deurope-

ning. De meisjes zijn nog in Chiro-

outfit en genieten zichtbaar na

van een spetterende Chirozondag.

Op naar Laura’s kamer!

KRAMP: Wat meteen opvalt: je

hebt nog zoveel spulletjes uit je

kindertijd! Hebben die een speci-

ale betekenis? Laura: Mijn eigen geboorte-

kaartje tegen de muur heeft een

hele speciale betekenis voor me.

Het is dan ook ingekaderd. Ik

zou het echt niet meer kunnen

missen. Mijn mat ligt hier ook al

heel lang, maar die zou ik meteen

inruilen voor een mooier exem-

plaar. (lacht) Toevallig heb ik mijn

kamer net helemaal veranderd,

enkele weken geleden lagen er

nog meer oude spullen.

KRAMP: Wat is er nieuw?Laura: Het behangpapier – tot

voor kort waren mijn muren nog

behangen met beertjes. En sinds

mijn verjaardag heb ik er ook heel

wat leuke spulletjes bij gekre-

gen. Mijn vriendinnen hebben

me nogal in de watten gelegd!

Zoals die foto’s van oude auto’s,

bijvoorbeeld, en dat grote kader.

Er zal dus nog heel wat decoratie

bijkomen.

KRAMP: Het lijkt erop dat veel kleine dingen in je kamer veel voor je betekenen. Klopt dat?Laura: Ja, dat klopt helemaal. Zo heb ik een doos vol met brieven en herinneringen aan Chirokam-pen. Daarin snuisteren vind ik echt geweldig. Ja, dan lijkt het net of ik alles nog eens opnieuw beleef.Janis: Ik hou zulke dingen niet zo snel bij. Al maak ik wel een uitzondering voor brieven die ik op kamp gekregen heb. Dat is toch altijd speciaal. En wat ik ook leuk vind om bij te houden: concerttickets!

Wat is ecOVer?

21

De zoektocht naar keti’s en aspi’s om eens lekker mee onder de lakens te duiken, gaat verder. We sturen onze reporters naar je thuis om ongegeneerd je slaapkamer te bestu-deren. Hoe ‘Chiro’ is jouw crib? Zijn er sporen van andere hobby’s? Wat hangt er aan de muren, en wat ligt er op de grond en op de kasten van jouw slaapheiligdom? Deze keer kroop onze reporter van dienst onder de lakens met Laura Verwimp en Janis Vervoort, tiptiens van Chiro Herenthout.

KRAMP: Nog andere waardevolle

spullen, Laura? Laura: Ja, ik heb hier ook een

aandenken aan mijn overleden

grootvader staan. Dat is echt

superbelangrijk voor mij. Ik denk

nog vaak aan hem.

KRAMP: Dat brengt ons bij het

thema van deze Kramp: is je opa

hier nog aanwezig, denk je?

Laura: Ik denk van wel, ja. Volgens mij bestaat er ook echt

een hemel zoals die beschreven

wordt in verhalen. Met rijstpap

en gouden lepeltjes. Ik zou zoveel

eten! (lacht)

Janis: Nee, de hemel bestaat volgens mij niet. Ik geloof wel dat mensen die overleden zijn nog aanwezig kunnen zijn, in welke vorm dan ook. We zullen later wel zien, zeker? Spannend!

KRAMP: Wat denken jullie dan van een programma als Het Zesde Zintuig? De kandidaten com-municeren daar soms ook met overleden personen. Laura: Nee sorry, maar die programma’s vind ik scheef. Echt scheef. Volgens mij is dat pure onzin. Ik geloof er niets van dat die mensen echt een extra gave hebben.Janis: Enkele jaren geleden geloofde ik nog in dat soort programma’s. Nu vind ik het ook echte zever.

KRAMP: Hebben jullie zelf al eens iets in die sfeer ondernomen? Geesten opgeroepen, bijvoor-beeld? Laura: Nee, en ik zal het ook nooit doen. Ik zou echt te veel schrik hebben!Janis: Ik ook niet. Ik heb een vriendin die dat ooit gedaan heeft en sindsdien voelt ze zich con-stant bekeken. Dat wil ik echt niet meemaken. Zo eng! Brrrr.

KRAMP: Voor ik zelf niet meer naar huis durf: bedankt voor dit fijne gesprek, meisjes!

22

zonde van het zesde zintuig Wees maar eens een medium of een helderziende vandaag de dag. “Fake!”, “Gesjoemel!”, “Bedrog!”, “Gezwets!”. Het zijn maar enkele reacties die we in de wandelgangen zoal opvangen. Zijn er dan werkelijk geen spirituele zieltjes meer? Toch wel! De mannen van Zonde van de Zendtijd bewijzen dat proefondervindelijk op www.youtube.com/watch?v=BJYII_quxVw. En wat blijkt? Zelfs als de helderziende een sjoemelaar, een bedrieger en een faker is, geloven de meesten hem nog!

paranormaal begaafd danserWilly Peeters, de bejaarde ploegafgevaardigde van voetbalclub Lokeren, is een paranormaal begaafd

danser. Met zijn aanstekelijke moves leidt hij de spelers naar de overwinning. Naast ‘fysical training’ en ‘mental coaching’ behoort ‘Willy’s dancing’ nu ook tot hun vaste trainingschema. Al is Willy ook elders in te zetten. Nog iemand nodig om je feestje op te vrolijken? www.youtube.com/watch?v=5tC4ZfDowh8

het zesde zintuig Er is heel wat te doen geweest rond Het Zesde Zintuig op VTM. Is Nicole nu wel of niet

de terechte winnaar? En was het niet heel verdacht dat Martine Frank Vandenbroucke zomaar aanvoelde? Om nog maar te zwijgen van de ‘Titanic proef’ die wel gesaboteerd leek. Herbekijk alle afleveringen op http://

vtm.be/het-zesde-zintuig en oordeel zelf!

paranormaal? niks abnormaal! Iedereen heeft tegenwoordig een Facebookgroep. Zo ook het clubje der “helderwetenden, helderzienden, heldervoelenden en helderhorenden”. Onder de noemer Paranormaal? Niks abnormaal! wisselen zij ideeën, ervaringen en tips uit. Ook geïnteresseerd? Surf dan naar www.facebook.com/#!/group.php?gid=328024737336 en word lid!

De plaats om weer een hoop verrassende, absurde, leerrijke, onnozele, idiote en

leuke websites op jullie los te laten. Met deze keer: een ruk naar outer space!

23

unidentified flying objects En jij dacht dat ufo’s niet bestonden? Kijk dan maar eens naar dit

filmpje: www.youtube.com/watch?v=ENrJFk8Ulf4. Twee Nederlanders zagen ze, euh, zagen iets vliegen. Een niet te definiëren vliegend object. Een ufo, dus.

ufo-meldpunt Nu je na het bekijken van het vorige filmpje weet hoe zo’n ufo eruitziet, kun je het ook melden als je er één gezien hebt. Tot nu toe werden er in 2011 bij het Belgisch UFO-meldpunt al 20 waarnemingen aangegeven. Denk je dat je er ook eentje gespot hebt? Surf dan naar www.ufomeldpunt.be.

skeppOok een meldpunt, maar dan van een andere strekking, is SKEPP. Je ufo-meldingen geef je hier best niet aan. We herhalen: je ufo-meldingen geef je hier best niet aan. SKEPP staat namelijk voor Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale. De kans dat ze daar aannemen dat je ufo ook echt een vliegende schotel is, is behoorlijk klein. http://skepp.be/

horoscoopWij beginnen elke dag met een blik op www.

horoscoop-gratis.be. Zo hoeven wij ons niet meer af te vragen of het saai zal worden op school, of ons lief ons nog graag zal zien en of we goedgehumeurd zullen zijn of niet. Relax, take it eaaaasy, for there is nothing that we can do, relax, take it eaaaaaasy...

‘cold reading’ Mentalist Gili moet eens goed lachen om al die zogenaamde extra zintuigen. Je hebt er vijf, that’s it. Het enige wat je kan doen, is met behulp daarvan een zesde zintuig – en waarom ook geen zevende? – faken. Op www.youtube.com/watch?v=xyXMvhQ6wtY legt hij uit hoe van iemands uiterlijk, taalgebruik en lichaamshouding al heel wat af te lezen valt. ‘Cold reading’ heet dat in het jargon. Tja, als je tegen een kleine, puistige en verlegen puber zegt: “Jij voelt je nogal onzeker over jezelf”, dan zit je zelden fout, natuurlijk.

cOntainerpark

2424

Genoeg gezeverd over waarzeggers, para gnosten, mediums en aanverwanten. Moeten we hun voorspellingen nu wel of niet geloven? Hoog tijd om de proef op de som te nemen. Kramp ging langs bij helder-ziende Ingrid – hagelwit trainingspak! – en legde haar drie foto’s voor. Fotomodellen van dienst: de keti’s van Chiro Tom & Sam, de aspi’s van Chiro Lippelo en die van Chiro Di-vora. Slechts één ding wilden we weten: wat zie of voel je bij deze foto’s? De realitycheck achteraf zou onverbiddelijk zijn.

We waren best zenuwachtig voor onze eer-ste ontmoeting met een helderziende, maar de ontvangst was allerhartelijkst – al zagen we onze reportage even in rook opgaan toen Ingrid ons vertelde dat ze eigenlijk niet met groepsfoto’s werkt. Aura’s die door elkaar lopen en dergelijke. Maar voor Kramp wilde ze graag een uitzondering maken, zei ze, terwijl de eerste foto al door haar handen gleed.

FOtO n°1de keti’s Van chirO tOm & sam

ingrid: Ik voel hier meteen een verbinding met een andere foto. Heeft iemand

familie bij één van de andere Chirogroepen? Volgens mij

vormen ze ook een goed kliekje. Wel bescheiden, maar ze hangen goed

aan elkaar. Verder heeft deze groep het koud. Ze vertoeven nog niet in optimale omstandig-heden en zijn op zoek naar een ander lokaal. Ik voel ook een zekere luiheid, maar dan op een positieve manier. Ze schieten uit hun sloffen als het moet, maar in het begin zijn ze moeilijk mee te trekken.

IK zIE, IK zIE, WAT jIj NIET zIET!

Wat Ziet dehelderZiende?

2525

leidster joke: Grap-pig, ik heb familie bij Chiro Divora! Stiekem zijn we wel lui, dat moet ik toegeven. Maar als ik mijn mond opentrek en achter hun veren zit, dan doen ze wat ik vraag. Alles klopt merkwaardig genoeg, ook al is het heel algemeen. Alleen dat van die koude en die zoektocht naar nieuwe lokalen klopt niet.

Wij zitten er goed en het is er altijd lekker warm!

Onze helderziende maakte een rake omschrijving, al bleef het allemaal een

beetje vaag. Wat wel op-merkelijk was: ze voelde de

familiebanden tussen de foto’s aan! Met de zoektocht naar nieuwe lokalen sloeg ze de bal dan weer helemaal mis.

FOtO n°2: de aspi’s Van chirOmeisJes lippelO

ingrid: Het hondje op de foto moet eens langs de dierenarts; hij heeft iets aan zijn oog of aan zijn oor. Dit is een groep die goed met elkaar opschiet en veel inzet vertoont, maar

niet zo hecht is. Ze lopen elkaars deur niet plat. Verder zit er één iemand bij die hard studeert en één iemand die een balsport beoefent. Er zitten ook wat zonne-

kloppers tussen en eentje is enig kind. Bij die laatste krijg

ik ook een beetje eenzaamheid door. En ben jij ook niet op een of andere manier met deze groep verbonden? (n.v.d.r.: Klopt, ik heb een nichtje bij de aspi’s van Chiro Lippelo.) Aspi hAnnelore: Wow, wij zijn familie! Wat ook klopt: we zijn een hechte groep, maar buiten de Chiro spreken we niet veel af. We liggen ook allemaal graag in de zon, weliswaar afgewisseld met een beetje beweging. Cathlynn (n.v.d.r.: de onder-ste op de foto) is enig kind en voelt zich inderdaad al-leen. Alleen wat ze over de hond zegt, klopt niet. En we hebben ook niemand in onze groep die een balsport beoefent.

Opnieuw voelt de helderziende familieverbanden aan! En ze weet ook hoe de groep in elkaar zit. Twee missers deze keer: geen zieke hond of balsportbe-

oefenaars.

scOre

8/10

Wat is er echt te Zien?

Wat Ziet dehelderZiende?

Wat is er

echt te Zien?

scOre

8/10

26

FOtO n°3: de aspi’s Van chirO diVOra

ingrid: Ik krijg hier meteen een leidende fi-guur door. Verder zijn het één voor één

lachebekken die graag fratsen uithalen. Ze genieten! En ook

van het mannelijk schoon! Dit is een trouwe, oprechte groep. Ik ben er zeker van dat ze elkaar ook los van de

Chiro zien. Ik voel wel dat er verandering op til is: er gaat

iemand afvallen of bijkomen. En er zitten ook twee personen bij die een nauwe band hebben met elkaar, al zijn het verschil-lende karakters. Zussen misschien? Het is een kleine groep: zal ik me eens aan een persoon-lijke voorspelling wagen?

Deze persoon (n.v.d.r.: Silke) is een erg stil iemand, vooral

thuis. in de Chiro kan ze zich dan weer helemaal uitleven en erg luid zijn. Dat meisje vooraan

(n.v.d.r.: Yara) zal slagen voor haar rijexamen en de

persoon daarnaast (n.v.d.r.: Eva) heeft een korte naam die

uit twee lettergrepen bestaat. Bij dit meisje (n.v.d.r.: Anne) voel ik dat ze de touwtjes stevig in handen houdt. Zij kan kwaad worden als het moet!

Aspi’s: Wat frappant is: Eva en Anne zijn zussen! En hun karakters zijn inderdaad nogal verschillend. Anne weet hoe ze het wil, Eva neemt het eerder zoals het komt. Nog opmerkelijk: Yara is net geslaagd voor haar theoretisch rijexamen! Dat is toch wel straf, dat ze dat weet. Maar Silke is dan weer helemaal geen stil persoon, ook thuis niet. Dat Eva een korte naam heeft die maar uit twee lettergrepen bestaat, dat kan een pure gok zijn. Iedereen van ons heeft er een met twee lettergrepen! En wat ook niet helemaal klopt: wij spreken eigenlijk nooit af buiten de Chiro. Er is simpelweg nooit iets wat we allemaal samen kunnen doen.

Ze doet het weer: “Zijn er misschien zusjes?” Jawel! En ook een naderend rijexamen voelde ze feilloos aan. Met de korte naam van Eva, het karakter van Silke en dat van de groep tastte ze dan weer in het duister.

Wat Ziet dehelderZiende?

Wat is er

echt te Zien?

scOre

7/10

tOtaalscOre: 7,6/10!Een enig kind, zussen, neefjes of nichtjes, onze helderziende haalt ze er allemaal uit. Ook een rijexamen, heftige karakters en enige vorm van luiheid voelt ze zo aan. Uitschuivers waren er in de categorieën: zieke honden, lokalen en balsporten. Al bij al behaalde Ingrid dus een meer dan behoorlijke score. Zoals ze ons – je raadt het al – op voorhand had voorspeld.

27

ASPIBIVAK WEST-VLAANDERENWat? I left my wallet in Vlaspivostok. I’ve got to get it, got, got, to get it! You’ve got to get a ticket! An Aspibi-vak-ticket!Wanneer? 9 tot 13 april Waar? Vlaspivostok (West-Vlaanderen)WaKosta? 77 euromeer Info? Mail naar [email protected] of bel naar 051-20 25 20InsCHrIJven? www.chirowvl.be

Wat? Aspibivak in ware maffiastijl voor alle aspi’s van verbond Roeland!Wanneer? 5 tot 9 maart Waar? Locatie strikt geheim WaKosta? 80 euromeer Info? Check www.facebook.com/moeder.roeland of mail naar [email protected] InsCHrIJven? www.chiro.be/inschrijven-aspibivakroeland

ASPIBIVAK ROELAND

VerZamel leGe Bussen

28

MILJAARde CHIrosCoop!

ram (21/03 tot 19/04) school: Er gebeurt iets op school waarbij je jezelf compleet

belachelijk maakt. Probeer je hier vooral niet tegen te verzetten. Dat maakt het alleen maar erger. liefde: Je moet echt wat meer lef tonen, wil je eindelijk door die ene persoon opgemerkt wor-

den. Op een fuif tegen de muur blijven staan helpt niet. Raap al je moed bijeen en doe een move.

tip: Zeg deze week eens ja op alles waarop je normaal nee zegt. Je zal zien: het komt je goed uit!

stIer (20/04 tot 20/05)school: Hallo? Wakker worden! Vergeet niet dat je nog su-

perveel schoolwerk hebt. Je amuseren is leuk, maar leg eens wat meer volwassenheid aan de dag. liefde: Je komt deze week voor een grote ver-rassing te staan. Verknoei het alsjeblief niet. Zo’n

kans krijg je niet elke dag! tip: Poets je tanden eens een keer meer. Zelf ben je daar

niet echt mee geholpen, maar de mensen om je heen doe je een groot plezier. 

tWeelInGen (21/05 tot 20/06)school: Je scoort geen goede resultaten deze maand. Maar

vrees niet, het tij zal keren zodra Mercurius 5785 keer rond haar eigen as heeft gedraaid. Zoek zelf maar uit hoelang dat duurt, dan haal je misschien betere punten voor wiskunde.

liefde: Weinig succes op liefdesvlak deze maand. Neem er op tijd afstand van, anders wordt je veroverings-

tocht pure zelfpijniging.tip: Probeer eens een ander sausje op je frietjes, dat kan nooit kwaad.

Kreeft (21/06 tot 22/07)school: Je extra inspanningen voor school zijn de moeite

waard geweest. Je draagt er binnenkort de vruchten van. Tijd voor een beetje ontspanning nu, dat heb je wel verdiend! liefde: Weldra neemt je liefdesleven een positieve

wending en de verandering komt uit een wel zeer onverwachte hoek! Wees niet bang en ga vooral niet

lopen, grijp je kans. tip: Rood ondergoed staat je ongelooflijk goed deze week.

leeuW (23/07 tot 22/08) school: Alles gaat z’n gewone gangetje op school. Let wel

op dat je niet te overmoedig wordt. Zoals je uit erva-ring weet, kan dat wel eens faliekant aflopen. liefde: Slecht nieuws. Als je hoopt dat je lief-desleven zal verbeteren, lees je best een andere

horoscoop.tip: Help je ouders eens wat meer in het huishouden. Je

zult er rijkelijk voor beloond worden.

maaGd (23/08 tot 22/09)school: Geen verrassingen: ook deze week haal je weer

uitstekende cijfers! Leg de lat voor jezelf nóg hoger. Het is dat of je dood vervelen. liefde: De Chiro is de relatiemarkt bij uitstek. Hou dat in gedachten als je je klaarmaakt voor een zon-

dagnamiddag ravotten. tip: Vermijd de kreeften onder je vrienden, zoek een

boogschutter op! 

29

WeeGsCHaal (23/09 tot 22/10)school: Je moet je echt wel wat beter gaan gedragen op

school. Je slechte houding begint zich nu al tegen jou te keren. Geef die van aardrijkskunde eens een complimentje en steek tijdens de les wiskunde je vinger eens op.

liefde: Je zult spijt krijgen van een belangrijke beslissing. Kom er vooral niet op terug. Wat gebeurd is,

is gebeurd.tip: Probeer je veters eens met je slechte hand te knopen. Niet dat je daar echt iets mee bent, maar dat kun je dan toch alweer!

sCHorpIoen (23/10 tot 21/11)school: Door een misverstand word je de populairste

van de klas. Geniet maar van die tijdelijke roem, zo vaak overkomt je dat nu ook weer niet. liefde: Door je populaire status houdt het land der liefde opendeurdag voor jou! Maak doordachte

keuzes, overleg met je vrienden en ga vooral niet overhaast te werk. Iedereen die niet bij de Chiro is, kun je

al van je lijstje schrappen. tip: Leg alvast een paar knopen in je zakdoek, dan vergeet je misschien wat minder. 

BooGsCHutter (22/11 tot 21/12)school: Net wanneer de leerkracht de examenvragen

wil verklappen, wordt de druk op je blaas onhoudbaar. Wat je ook doet: het is verkeerd. Een verwittigd mens is er twee waard. liefde: In de liefde gaat het je dan weer voor de

wind, zolang je de ram, stier, tweeling, kreeft, leeuw, maagd, weegschaal, schorpioen, steenbok, waterman,

vissen en de boogschutter vermijdt. Succes!tip: Always look on the bright side of life.

steenBoK (22/12 tot 19/01)school: Je komt voor heel wat lastige keuzes te staan. Ge-

lukkig is er maar één juiste strategie: verkies Chiro altijd boven de rest. Zo weet je zeker dat het in orde komt.liefde: Pak je veroveringstocht naar het andere geslacht eens anders aan. Je hebt tenslotte niks te verliezen.

tip: Als je nog eens gaat sporten, neem dan zeker een post-it-stickertje mee. Het komt je gegarandeerd van pas.

Waterman (20/01 tot 19/02)school: Je kunt eindelijk wraak nemen op die ene leer-

kracht die het al zo lang op jou gemunt heeft. Grijp deze kans met open armen. liefde: Drama, drama! Je wilt het echt niet horen. We zullen het je dan ook besparen.

tip: Je kunt de bloemsmaak in je kaassaus wegwer-ken door de deegbolletjes uit te koken op een stevig

vuurtje.

vIssen (20/02 tot 20/03)school: Het is tijd om weer orde op zaken te stellen. Rom-

melige boekentassen moeten vroeg of laat wel resul-teren in slechte punten. Steek die losse papieren in een map, koop een pennenzak en haal dat rottende fruit van de bodem.

liefde: Kom eens creatief uit de hoek. Schrijf een lied of maak een gedicht. Het is veruit de snelste

manier om zijn/haar hart te veroveren. tip: Vergeet niet een washandje mee te nemen wanneer je gaat douchen.

Wat is WWF?

30

Ze werden op handen gedragen. En eens die status bereikt, ligt crowdsurfen voor de hand.

Leuk, dat wel, maar je moet er elke zondag weer staan. De limbolat lag belachelijk hoog.

Het idee dat ze niets fout konden doen, begon tegen te steken. Zonder het goed en wel

te beseffen, waren ze in de doolhof van de creativiteit beland. En of die doolhof bestaat!

Verdraaid ingewikkeld met ontelbare gangen, doodlopende stukken en leden als levende

hindernissen. Grofgebekte pubers die in een gang opduiken en schreeuwen: “Losers, zielig

spel, creativiteit nul komma nul tot de drieëntwintigste macht en dat dan nog eens in het

dubbel.” In your face!

Kerelleiders Siebe en Jelle vonden de labyrinttheorie van de anderen bullshit. Al gaven ze

toe dat hun voorbereidingen de laatste weken wat minder vlot liepen. Het was allemaal

de schuld van enkele Chiroliedjes die maar in hun hoofd bleven dreunen. Neem nu het

ketilied: “coole sfeer maar nooit banaal, aan ideeën geen gebrek”. Of het aspilied: “We leren

charmeren, experimenteren, riskeren, jongleren, da’s straf, maf!”. En als grootste boosdoener

bleef de leuze “onnozel doen is niet onnozel genoeg” uit het jaarthemalied Geksentriek zich

maar herhalen en herhalen.

“Die liedjes halen het beste in jezelf naar boven,” zei Tim.

“Het beste? Je wordt er vooral radeloos van,” brieste Koen toen hun aspispel maar geen

vorm kreeg. De acht hielden een crisisberaad en de oplossing was simpel: we gaan op

Chirocursus. Ervaringen uitwisselen met andere leiding zal onze creativiteit ongetwijfeld

aanscherpen.

Ze bekeken het volledige cursusaanbod, maar Laura schudde al snel haar hoofd van

nee. “Ongetwijfeld interessante cursussen, maar om uit de doolhof te raken, hebben

we nood aan het tegenovergestelde”. Haar antwoord verraste de rest. “Chiro”, zo ging

het doolhof van de creativiteit

Saar, Veerle, Ine, Laura, Koen,Tim, Siebe en Jelle. Acht vrolijke Chiroleiders en

-leidsters uit Genk en een hechte vriendenbende. De leidingsverdeling had

beslist dat zij de nieuwe keti- en aspileiding zouden worden. Enthousiast waren

ze eraan begonnen. “De max!”, “Top!”, “Superleiding die je hoopt elk jaar te

hebben!”: hun leden waren alvast tevreden.

ze verder, “is het leukste wat er is en dat is nu net ons probleem. Het is één en al Chiro in ons hoofd. Soms moet je het even kunnen loslaten. Trop is te veel.”Om hun hoofden helemaal leeg te maken, besloten de vrienden op meditatiecursus te gaan. Behalve Siebe en Jelle, die waren onmogelijk te overtuigen. Ze wilden zich niet belachelijk maken. Voor hen hoefde dat paranormale gedoe niet. Lachyoga, in lotushouding zitten op een turnmatje: met de beste wil van de wereld, maar hoe kon zoiets hun creativiteit ten goede komen? De rest heeft veel gelachen tijdens de cursus. Al lagen ze achteraf nog harder in een

deuk met het filmpje op Jelles gsm. De twee thuisblijvers frontaal in beeld, niet op

een matje, wel op een barkruk. Ze waren na de basketbaltraining iets gaan drinken

in het jeugdhuis. Je weet hoe dat gaat: onnozele grappen maken over meditatie en

opscheppen over een grote carrière in de NBA.

De daaropvolgende zondag werd de plezantste van het jaar. Creativiteit kwam er nauwelijks aan te pas. Met alle keti’s en aspi’s hadden ze zich samen in een grote kring gezet voor een namiddag sterke verhalen vertellen. Siebe had een pleister op zijn rechterwenkbrauw. De Chiro is een onuitputtelijke bron van sterke verhalen. Over leiding die op meditatiecursus gaat om hun hoofd

leeg te maken en over een legendarische avond op café – met eveneens een leeg hoofd tot gevolg. De

leden kregen het filmpje ook te zien. Ze zagen Siebe op zijn gelegenheidsturnmatje. Doe jij weleens

handenstand op een barkruk?

31

Ze werden op handen gedragen. En eens die status bereikt, ligt crowdsurfen voor de hand.

Leuk, dat wel, maar je moet er elke zondag weer staan. De limbolat lag belachelijk hoog.

Het idee dat ze niets fout konden doen, begon tegen te steken. Zonder het goed en wel

te beseffen, waren ze in de doolhof van de creativiteit beland. En of die doolhof bestaat!

Verdraaid ingewikkeld met ontelbare gangen, doodlopende stukken en leden als levende

hindernissen. Grofgebekte pubers die in een gang opduiken en schreeuwen: “Losers, zielig

spel, creativiteit nul komma nul tot de drieëntwintigste macht en dat dan nog eens in het

dubbel.” In your face!

Kerelleiders Siebe en Jelle vonden de labyrinttheorie van de anderen bullshit. Al gaven ze

toe dat hun voorbereidingen de laatste weken wat minder vlot liepen. Het was allemaal

de schuld van enkele Chiroliedjes die maar in hun hoofd bleven dreunen. Neem nu het

ketilied: “coole sfeer maar nooit banaal, aan ideeën geen gebrek”. Of het aspilied: “We leren

charmeren, experimenteren, riskeren, jongleren, da’s straf, maf!”. En als grootste boosdoener

bleef de leuze “onnozel doen is niet onnozel genoeg” uit het jaarthemalied Geksentriek zich

maar herhalen en herhalen.

“Die liedjes halen het beste in jezelf naar boven,” zei Tim.

“Het beste? Je wordt er vooral radeloos van,” brieste Koen toen hun aspispel maar geen

vorm kreeg. De acht hielden een crisisberaad en de oplossing was simpel: we gaan op

Chirocursus. Ervaringen uitwisselen met andere leiding zal onze creativiteit ongetwijfeld

aanscherpen.

Ze bekeken het volledige cursusaanbod, maar Laura schudde al snel haar hoofd van

nee. “Ongetwijfeld interessante cursussen, maar om uit de doolhof te raken, hebben

we nood aan het tegenovergestelde”. Haar antwoord verraste de rest. “Chiro”, zo ging

ze verder, “is het leukste wat er is en dat is nu net ons probleem. Het is één en al Chiro in ons hoofd. Soms moet je het even kunnen loslaten. Trop is te veel.”Om hun hoofden helemaal leeg te maken, besloten de vrienden op meditatiecursus te gaan. Behalve Siebe en Jelle, die waren onmogelijk te overtuigen. Ze wilden zich niet belachelijk maken. Voor hen hoefde dat paranormale gedoe niet. Lachyoga, in lotushouding zitten op een turnmatje: met de beste wil van de wereld, maar hoe kon zoiets hun creativiteit ten goede komen? De rest heeft veel gelachen tijdens de cursus. Al lagen ze achteraf nog harder in een

deuk met het filmpje op Jelles gsm. De twee thuisblijvers frontaal in beeld, niet op

een matje, wel op een barkruk. Ze waren na de basketbaltraining iets gaan drinken

in het jeugdhuis. Je weet hoe dat gaat: onnozele grappen maken over meditatie en

opscheppen over een grote carrière in de NBA.

De daaropvolgende zondag werd de plezantste van het jaar. Creativiteit kwam er nauwelijks aan te pas. Met alle keti’s en aspi’s hadden ze zich samen in een grote kring gezet voor een namiddag sterke verhalen vertellen. Siebe had een pleister op zijn rechterwenkbrauw. De Chiro is een onuitputtelijke bron van sterke verhalen. Over leiding die op meditatiecursus gaat om hun hoofd

leeg te maken en over een legendarische avond op café – met eveneens een leeg hoofd tot gevolg. De

leden kregen het filmpje ook te zien. Ze zagen Siebe op zijn gelegenheidsturnmatje. Doe jij weleens

handenstand op een barkruk?

Wat is pmd?