KPN Lokale Overheid info juli 2015

8
1 .info Lokale Overheid .info Is de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging? Lokale Overheid 21 e jaargang | juli 2015 In 2013 stelden VNG en KING/IBD de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten op. Met als doel: meer grip op de betrouwbaar- heid van de informatievoorziening en borging van de informatieveilig- heid. “Dat klinkt eenvoudiger dan het is”, aldus De Wit. “De invoering van de baseline is een omvangrijke, complexe operatie. KPN Lokale Overheid kan gemeenten helpen bij de invoering én de uitvoering, met kennis, kunde en diensten voor de invulling van de operationele onderdelen uit de BIG.” .Toenemende bewijslast Om alle zaken in 2017 op orde te hebben moeten gemeenten nu aan de slag met de BIG adviseert De Wit. “Stap 1 is een uitvoerige risicoana- lyse waarmee een gemeente bepaalt welke van de ruim 300 controls van toepassing zijn en welke maatregelen noodzakelijk. Veel gemeenten pakken die taak al op, maar veranderende wetgeving en een toename van verantwoorde- .info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en brengt nieuws, opinies en achtergronden over elektronische communicatie in de publieke sector. lijkheden vragen om het continue beoordelen en minimaliseren van de risico’s. Bovendien is het in de nabije toekomst noodzaak voor gemeenten om te kunnen aantonen dat de informatiebeveiliging op orde is. Denk aan de vernieuwde Wet bescherming persoonsgege- vens en de Europese privacy-veror- dening die eraan komt. Kortom, informatiebeveiliging is een continu proces.” .Voor én na de BIG KPN Lokale Overheid kan gemeenten in dat hele proces – van risicoanalyse en invoering naar operationele uitvoering en dagelijks beheer – ondersteunen op tal van manieren. “Met deskundig advies én met concrete diensten. Denk aan Beheerde Firewalls, Beveiligde E-mail, Pen-tests en Compliance- monitoring. Met dit brede palet helpen we lokale overheden aan de verplichtingen te voldoen en zorgen we ervoor dat ze altijd en overal veilig gegevens kunnen uitwisselen. Voor, tijdens én na de invoering van de BIG.” .Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan de Wit via [email protected] of telefonisch via 070-3436900 optie 2. De Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten, kortweg BIG, is een normenkader waaraan bijna alle gemeenten zich hebben gecommitteerd. Uiterlijk in 2017 moet de beveiliging van informatie aantoon- baar op orde zijn. “Maar na de invoering is de dagelijkse uitvoering minstens zo belangrijk”, vertelt Stefan de Wit, sales consultant bij KPN Lokale Overheid. “Wij helpen gemeenten graag met zowel de strategische en tactische kant van de BIG als met het operationele proces.” Informatiebeveiliging is een continu proces. KPN Lokale Overheid helpt gemeenten graag met zowel de strategische en tactische kant van de BIG als met het operationele proces.

description

Onderwerpen die in deze uitgave o.a. aan bod komen zijn: • Is de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging; • Den Haag is Smart City dankzij samenwerking met KPN; • Montferland kiest voor TelefonieOnline; • KPN geeft een belangrijke impuls aan Internet of Things.

Transcript of KPN Lokale Overheid info juli 2015

Page 1: KPN Lokale Overheid info juli 2015

1 .info Lokale Overheid

.infoIs de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging?

Lokale Overheid

21e jaargang | juli 2015

In 2013 stelden VNG en KING/IBD de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten op. Met als doel: meer grip op de betrouwbaar-heid van de informatievoorziening en borging van de informatieveilig-heid. “Dat klinkt eenvoudiger dan het is”, aldus De Wit. “De invoering van de baseline is een omvangrijke, complexe operatie. KPN Lokale Overheid kan gemeenten helpen bij de invoering én de uitvoering, met kennis, kunde en diensten voor de invulling van de operationele onderdelen uit de BIG.”

.Toenemende bewijslastOm alle zaken in 2017 op orde te hebben moeten gemeenten nu aan de slag met de BIG adviseert De Wit. “Stap 1 is een uitvoerige risicoana-lyse waarmee een gemeente bepaalt welke van de ruim 300 controls van toepassing zijn en welke maatregelen noodzakelijk. Veel gemeenten pakken die taak al op, maar veranderende wetgeving en een toename van verantwoorde-

.info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en

brengt nieuws, opinies en achtergronden over

elektronische communicatie in de publieke sector.

lijkheden vragen om het continue beoordelen en minimaliseren van de risico’s. Bovendien is het in de nabije toekomst noodzaak voor gemeenten om te kunnen aantonen dat de informatiebeveiliging op orde is. Denk aan de vernieuwde Wet bescherming persoonsgege-vens en de Europese privacy-veror-dening die eraan komt. Kortom, informatiebeveiliging is een continu proces.”

.Voor én na de BIGKPN Lokale Overheid kan gemeenten in dat hele proces – van risicoanalyse en invoering naar operationele uitvoering en dagelijks

beheer – ondersteunen op tal van manieren. “Met deskundig advies én met concrete diensten. Denk aan Beheerde Firewalls, Beveiligde E-mail, Pen-tests en Compliance-monitoring. Met dit brede palet helpen we lokale overheden aan de verplichtingen te voldoen en zorgen we ervoor dat ze altijd en overal veilig gegevens kunnen uitwisselen. Voor, tijdens én na de invoering van de BIG.”

.Meer informatieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan de Wit via [email protected] of telefonisch via 070-3436900 optie 2.

De Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten, kortweg BIG, is een normenkader waaraan bijna alle gemeenten zich hebben gecommitteerd. Uiterlijk in 2017 moet de beveiliging van informatie aantoon-baar op orde zijn. “Maar na de invoering is de dagelijkse uitvoering minstens zo belangrijk”, vertelt Stefan de Wit, sales consultant bij KPN Lokale Overheid. “Wij helpen gemeenten graag met zowel de strategische en tactische kant van de BIG als met het operationele proces.”

Informatiebeveiliging is een continu proces. KPN Lokale Overheid helpt gemeenten graag met

zowel de strategische en tactische kant van de BIG als met het operationele proces.

Page 2: KPN Lokale Overheid info juli 2015

2 .info Lokale Overheid

Den Haag is Smart City dankzij intensieve samenwerking KPN

Het potentieel ten volste benutten. Van de bestaande infrastructuur, de mensen en de middelen. Dát is de smart ambitie van Den Haag. Uitgangs punt is samenwerking met burgers, bedrijven en kennis instellingen. Daarom werd onlangs een Smart City-convenant ondertekend. KPN is één van de 7 partijen die samen met de gemeente de ambities in de praktijk gaat brengen.

Naast KPN tekenden Siemens, Stedin, TNO, TU Delft, Centre for Innovation Universiteit van Leiden en Haagse Hogeschool de intentieverklaring. Tot in ieder geval 2018 zetten zij samen met de gemeente in op de toepassing van innovatieve technologie.

.Meer dan slimme snufjes“Maar een Smart City is meer dan een stad vol slimme snufjes”, volgens Ingrid van Engelshoven, wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs in Den Haag. “Smart City gaat over het stellen van slimme vragen waarop je gezamenlijk een antwoord vindt. Met het convenant laten we zien dat we geloven in co-creatie en vertrouwen.

We laten het monopolie op beleid en uitvoering los en geven samen met de toporganisaties uit onze stad invulling aan maatschappelijke vraagstukken. En we weten dat technische innovaties daaraan een bijdrage kunnen leveren.”

.Vragen uit de maatschappijOok die maatschappelijke opgaven brengt de gemeente samen met anderen in kaart. “We willen voorkomen dat we slimme toepas-singen ontwikkelingen die niet aansluiten bij actuele vraagstukken. Wat ons betreft komen dus zowel de uitdagingen als de oplossingen voort uit een nauwe samenwerking met onze partners. De gemeente is daarin

de aanjagende en verbindende partij. Door bijvoorbeeld de aanpak van de hoge werkloosheid te verbinden aan de vraag naar technisch geschoolde krachten. Als je die verbindingen legt ben je als stad slim bezig.”

.Het geheel overzienDat betekent overigens niet dat Van Engelshoven het roer uit handen geeft. “Integendeel, het is aan ons om het grote geheel te overzien. We hebben als gemeente bepaalde verantwoordelijkheden. Denk aan voldoende werkgelegenheid, goede bereikbaarheid, betaalbare zorg, goed onderwijs en een aantrekkelijke openbare ruimte. Het is onze taak om die zaken op orde te brengen.

“Smart City is méér dan een stad vol slimme snufjes”

Ingrid van Engelshoven, wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs in Den Haag

Foto

: Ro

os

Tro

mm

elen

Page 3: KPN Lokale Overheid info juli 2015

.info Lokale Overheid 3

Maar we zijn ervan overtuigd dat er in de stad talloze slimme koppen zijn die daaraan een onmisbare bijdrage kunnen leveren. En dat potentieel willen we ten volste benutten. We hopen dan ook van harte dat dit convenant ook andere partijen inspireert om aan te haken bij de talloze projecten die we in onze stad willen opstarten.”

.Veilige en aantrekkelijke festivalsAan welke projecten we dan moeten denken? “Neem EventCloud, een ad hoc informatieomgeving voor evenementen waarmee de organisator, hulpdiensten en de politie sneller kunnen handelen bij incidenten of bij teveel drukte op bepaalde locaties, licht programma-manager Smart City Brian Benjamin toe. Dankzij deze dienst, die is ontwikkeld door KPN, Future Events, Prooost en Incentro, maken we ieder evenement eenvoudig smart.” En dat biedt grote kansen volgens Benjamin. “De Haagse festivals trekken ieder jaar zo’n 2 miljoen bezoekers en zijn van grote economische waarde voor de stad en voor lokale ondernemers. Dankzij de slimme combinatie van datastromen tijdens een evenement, kunnen we de kosten voor veiligheid met 40-70% verlagen. Dat maakt ons

als stad aantrekkelijk voor evene-mentenorganisaties.”

.Smart ShoppingNog een voorbeeld uit de Haagse praktijk is het Smart Shopping-initia-tief. Benjamin: “Daarmee willen we de winkelbeleving in onze stad verbeteren. Onder meer door via social media, apps en gratis WiFi in al onze winkelcentra meer interactie te creëren tussen winkeliers en publiek. Op die manier versterken we de economische concurrentie-kracht, maar verbeteren we ook de bereikbaarheid en maken we de openbare ruimte aantrekkelijker. Door de traffic in onze winkelge-bieden te monitoren en te analy-seren kunnen we namelijk ook sturen. Zien we bijvoorbeeld dat een ijssalon in een bepaalde periode veel bezoekers trekt, dan kunnen we met een tijdelijke ijssalon meer publiek trekken in minder goed bezochte gebieden.”

.Gemeentelijke acceleratorDeze concrete technische toepas-singen onderstrepen volgens Benjamin het belang van creativiteit en samenwerking. “Echte innovatie vraagt om korte lijnen en optimale samenwerking. Ook daar maken we als gemeente werk van. Het is voor

bedrijven als KPN en Siemens nu soms lastig om binnen de overheid de juiste persoon te vinden en iets voor elkaar te krijgen. Voor kleine start-ups kan dat nóg lastiger zijn. Met het convenant zetten we ook in op het versnellen en makkelijker maken van samenwerking. We willen een gemeentelijke accelerator zijn in plaats van een bottleneck voor innovatie.”

.Slim koppelen van partijenDie versnelling realiseert Den Haag ook weer door haar verbindende rol zeer serieus te nemen. “Bijvoorbeeld door te kijken of we een kleine start-up kunnen koppelen aan een grote partij die veel meer slagkracht heeft als het gaat om marketing, technologie, kennis en ervaring”, licht Benjamin toe. “Zo heeft KPN een innovatiecentrum waar wij andere bedrijven mee in contact kunnen brengen. Die krijgen daarmee de mogelijkheid om hun toepassingen te testen op het netwerk van KPN. Kortom, we zien de Smart City-samenwerking als een platform dat grote meerwaarde biedt dankzij de capaciteit en kwaliteit van de aangesloten partijen. En hopelijk worden er dat steeds meer.”

“We zien de Smart City-samen-werking als een platform dat grote meerwaarde biedt dankzij de capaciteit en kwaliteit van de aangesloten partijen.”

Brian Benjamin, programmamanager Smart City

Page 4: KPN Lokale Overheid info juli 2015

4 .info Lokale Overheid

“De Binckhorst in Den Haag is een bijzondere plek; een creatieve hotspot waar steeds meer jonge ondernemers zich vestigen met spraakmakende bedrijven”, vertelt accountmanager IT-Tech Damla Yilmaz van de gemeente Den Haag. “Maar het is momenteel ook een plek zonder veel voorzieningen zoals goed openbaar vervoer, groen, horeca en een openbaar WiFi-netwerk. Daarom zijn we bezig met een verbeterslag, we willen de omgeving een boost geven, aantrekkelijker maken en voorzien van faciliteiten. Op die manier zorgen we voor een aanzuigende werking op potentiële bedrijven.”

.KPN logische partnerDen Haag gaat komende jaren 10 miljoen euro investeren in het aantrekkelijker en levendiger maken van het bedrijventerrein. “We luisteren daarbij steeds goed naar de wensen van de ondernemers”, aldus

Hoe maak je een oud industrieterrein aantrekkelijker voor jonge ondernemers? De gemeente Den Haag heeft grote plannen voor het bedrijventerrein Binckhorst. Sinds 2 maanden stelt de gemeente Den Haag samen met KPN gratis KPN WiFi HotSpots ter beschikking.

Yilmaz. “Een daarvan was gratis WiFi voor klanten, bezoekers en gasten. In het kader van Wireless Den Haag willen we die wens graag realiseren. We zijn een gastvrije stad, voor inwoners én ondernemers. Draadloos internet hoort daarbij. We zagen KPN – zelf gevestigd in de Binckhorst – daarbij als de logische partner om mee samen te werken.”

.Positieve reactiesVanaf april zijn de KPN WiFi HotSpots op een deel van het bedrijventerrein beschikbaar. Ondernemers kunnen er het eerste jaar gratis gebruik van maken. Mocht het een succesvol (pilot)jaar zijn, dan onderzoekt KPN of de WiFi HotSpots op het hele bedrijventerrein kunnen worden uitgerold. Yilmaz: “Tot die tijd houden we de vinger aan de pols en hebben we samen met KPN contact met de ondernemers. Maandelijks ontmoeten we elkaar en denken we samen na over de

WiFi-inrichting in het toekomstige bedrijvengebied en hoe ICT de ondernemers kan ondersteunen in hun business.” De eerste reacties zijn positief. “Ondernemers uit andere delen van de wijk willen weten wanneer zij aan de beurt zijn. Ik zie dat als een positief signaal.”

Geïnteresseerd in KPN WiFi HotSpots? Kijk op kpn.com/hotspots om de dienst te bestellen of voor meer informatie.

KPN en Den Haag zorgen voor gratis WiFi in creatieve broedplaats

Page 5: KPN Lokale Overheid info juli 2015

.info Lokale Overheid 5

Ruim 15 jaar vertrouwde de gemeente Montferland voor haar vaste telefonie op een fysieke telefooncentrale. Door de verhuizing naar een nieuw onderkomen – mét flexplekken – ontstond de behoefte aan een meer flexibele oplossing. De gemeente stapte daarom over op TelefonieOnline van KPN Lokale Overheid. “We hebben de overstap aangegrepen om onze bereikbaarheid te vergroten.”

Optimaal bereikbaar zónder telefooncentrale

Gemeente Montferland kiest voor TelefonieOnline

Het wensenlijstje van de gemeente was kort, maar krachtig: een mobiele telefonieoplossing, maar mét dezelfde functionaliteiten als een traditionele telefoon-centrale. “We hanteren een ‘mobiel tenzij-beleid’, maar willen wel de mogelijkheid behouden om door te verbinden, ruggespraak te houden, een conferentie op te zetten en de telefonische beschik- en bereikbaarheid in te regelen.” Aan het woord is Hans Volbeda, senior auto matisering bij de Gelderse gemeente. Na een intensieve Europese aanbesteding kwam de gemeente uit bij KPN.

“Nadat we de functionaliteiten van Telefonie-Online in een Proof of Concept hadden getest, was het snel duidelijk. Dít is de dienst die het best binnen ons flexconcept past.”

.Strakke deadlineDe overstap van de gemeente op TelefonieOnline duurde ongeveer een kwartaal. Samen met informatiemanager Marco Robins vormde Volbeda het projectteam. Een ‘intensieve periode’ waarbij het projectteam flink wat uren heeft gemaakt om de strakke deadline te halen. Bijvoorbeeld om de dekkingskwaliteit binnenshuis goed te krijgen. “Het nieuwe pand is met metaal omkleed en heeft een sterk isolerend dak met zonnepanelen. Gelukkig kregen we dat, mede dankzij goede ondersteu-ning vanuit KPN, op tijd in orde. Van deze investering plukken we nog steeds de vruchten.”

.Nieuwe realiteitEen dag voor de verhuizing ontvingen alle 260 medewer-kers van de gemeente hun iPhone. Hierop zijn via een app alle functionaliteiten van een traditionele centrale te raadplegen. KPN zorgde daarbij voor de smartphones zelf, maar ook voor de technische ondersteuning en begeleiding naderhand. “Flexwerken is daarmee onze nieuwe realiteit”, aldus Volbeda.

“Onze medewerkers van het KCC, telefonistes en receptionistes hebben een vast toestel, maar ook een iPhone. Daarmee blijven we bij calamiteiten bereikbaar. Bovendien hoeven zij ’s avonds niet meer per se op het gemeentehuis te zijn, maar kunnen zij ook vanuit huis mensen te woord staan.”

.TrainingenOm medewerkers wegwijs te maken met de nieuwe manier van telefoneren, organiseerde de gemeente diverse trainingen, zowel klassikaal als individueel. Daarnaast hadden de medewerkers de beschikking over een leerportaal. “We willen zo min mogelijk terugval naar de receptionistes. Dat betekent dat medewerkers hun telefoon niet zomaar op ‘bezet’ kunnen zetten. Gelukkig lukt dat steeds beter, mede dankzij sterke sturing van het management.” Volbeda is nog steeds erg te spreken over de keuze voor KPN.

“Ik sta voor 100% achter deze flexibele oplossing, het héle concept is goed. We hebben van KPN méér gekregen dan we hadden verwacht.”

Page 6: KPN Lokale Overheid info juli 2015

6 .info Lokale Overheid

KPN-PARTNER

Het aantal digitale certificaten bij gemeenten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoe houd je de administratie ervan overzichtelijk en behapbaar? KPN-partner Dutch Delta Group ondersteunt gemeenten met het certificatenbeheer. Algemeen directeur Guus Nijssen licht toe.

Dutch Delta Group ondersteunt bij administratie certificaten

‘We maken gebruik van elkaars verschillen’

Gemeenten hebben steeds vaker certificaten nodig om hun digitale gegevens veilig te versturen. Voor die certificaten, zoals het PKIover-heid-certificaat, kunnen gemeenten sinds jaar en dag terecht bij KPN Lokale Overheid. Dutch Delta Group helpt hen bij de volgende stap: het implementeren en onderhouden ervan.

.Elkaar aanvullenDutch Delta Group ondersteunt inmiddels zo’n 130 gemeenten bij het technisch- en functioneel beheer. Met het DDG Monitoring Systeem wordt 24/7 gecontroleerd of alles naar behoren werkt. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de technische componenten, maar ook naar processen en belangrijke (keten)berichtstromen. Ook wordt het systeem ingezet voor het up-to-date houden van de certifica-tenadministratie. Nijssen: “We leggen vast welke locaties, tools, verantwoordelijkheden, applicaties en dienstverleners bij welk certificaat horen. Ook houden we de einddata in de gaten en regelen we dat de certificaten op tijd worden vervangen of verlengd. Dutch Delta Group en KPN vullen elkaar dus perfect aan.”

.Verantwoordelijk“De gemeentelijke markt is complex. Door wetswijzigingen en nieuwe taken is de ICT-infrastructuur van

‘We houden de einddata in de gaten en regelen dat de certificaten op tijd worden vervangen’

gemeenten continu in beweging. Het is daarom heel plezierig dat we samen met een stevige partner als KPN kunnen optrekken. Samen voelen we ons verantwoordelijk voor het gehele certificeringstraject en daar hebben ook gemeenten zelf baat bij. Onze gezamenlijke aanpak biedt direct meerwaarde. Dat beamen ook onze klanten.”

Kijk voor meer informatie op www.dutchdeltagroup.nl.

Guus Nijssen, algemeen directeur Dutch Delta Group

Page 7: KPN Lokale Overheid info juli 2015

.info Lokale Overheid 7

KPN geeft belangrijke impuls aan Internet of Things

“We staan aan het begin van een exponentiële groei van Internet of Things.” Dat zegt Jasper Snijder, Senior Vice President New Business KPN. Met een aantal nieuwe initiatieven geeft KPN een belangrijke impuls aan de praktische toepassing van Internet of Things. “We nemen de voortrekkersrol in het IoT-domein.”

Volgens Snijder liggen er drie ontwikkelingen ten grondslag aan de groei van Internet of Things, kortweg IoT. “De eerste ontwikkeling is de toename van ‘proces-sorpower’. Onze devices zijn nu op een rekenkundig niveau dat ze razendsnel tal van datastromen kunnen verwerken. En dat is nodig om van Internet of Things een succes te maken. Qua hardware zijn we er helemaal klaar voor.”

.Connectivity en LoRaIn een IoT-maatschappij is alles uitgerust met een internetverbinding. Daarom is connectivity de tweede belangrijke ontwikkeling. “Ook die heeft de afgelopen jaren van 2G via 3G naar 4G een enorme vlucht genomen. Toch kon een groot aantal devices nog niet in het netwerk meedraaien omdat de benodigde stroom niet overal beschikbaar is.” KPN rolt daarom eind dit jaar het LoRa-netwerk (Low Power Long Range) uit, waarmee apparaten, die weinig data verbruiken, 5 tot 15 jaar met een simpele penlite-batterij kunnen worden gevoed én laagfrequent verbonden zijn. Dat creëert enorm veel mogelijkheden. Van dijkbewaking op afstand tot het monitoren van kinderen en huisdieren.”

.Veilige opslag op Nederlandse bodemDe derde ontwikkeling die Internet of Things mogelijk maakt, is de veilige opslag en analyse van data. Ook daaraan levert KPN met CloudNL een fundamentele bijdrage. “Deze dienst garandeert een veilige opslag van data in Nederland. Waardevolle data komt dus niet terecht op servers in het buitenland. En dat is belangrijk voor bijvoorbeeld lokale overheden die in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor veilige omgang met gevoelige persoonsinformatie.”

.KPN als ‘enabler’Volgens Snijder speelt KPN in deze ontwikkelingen een grote rol als ‘enabler’. “We houden ons niet bezig met end user-oplossingen, maar maken met onze diensten op het gebied van connectivity en data capabilities deze oplossingen wél mogelijk.” Om IoT in Nederland nog groter te maken initieerde KPN eerder dit jaar onder

meer de Internet of Things Academy. “Met dit autonome platform willen we het bewustzijn rond Internet of Things vergroten, de mogelijkheden ervan voor het voetlicht brengen en praktische toepassingen stimuleren.”

Meer informatie over Internet of Things is te vinden op www.kpn.com/iot.

“Internet of Things creëert enorm veel mogelijkheden, zoals ‘dijkbewaking op afstand’”

Jasper Snijder, Senior Vice President New Business KPN

Page 8: KPN Lokale Overheid info juli 2015

8 .info Lokale Overheid

Volg ons ook viaLokale Overheid

COLOFON Uitgave: KPN Lokale Overheid, Maanplein 110, 2516 CK Den Haag | Telefoon (070) 343 69 00 | Voor reacties en redactionele bijdragen: [email protected] | Vormgeving, illustraties & beeld: Hoogteyling BNO, Schiedam.

Sfeerimpressie van het Smart City event van 2-5 juni 2015 in Amsterdam

Beeld afkomstig van http://www.smart-circle.org/smartcity/impression-2015/