KOMPAS 2015-2020

58
Efficiënt innen om maatschappelijk te ontginnen [kom p a s] instrument dat dient tot het bepalen van de richting of de koers KOMPAS 2015-2020

Transcript of KOMPAS 2015-2020

Efficiënt innen om maatschappelijk te ontginnen

[kom•pas] instrument dat dient tot het bepalen van de richting of de koers

KOMPAS 2015-2020

Inhoudsopgave

3

Welkom aan boord!Doelbewust richting kiezen

Er waait een frisse wind door de Drechtsteden. Die brengt verandering en dus uitdaging met zich mee. In plaats van onderdeks te schuilen, heeft de GBD het lef die wind in haar voordeel te gebruiken en op volle kracht vooruit te gaan!

In lijn met het maritieme karakter van de Drechtsteden hebben wij ervoor gekozen om de identiteit van de GBD met het beeld van een vrachtschip weer te geven: wij zijn sterk, wij bieden ruimte, wij dragen kostbare lading en wij leveren op tijd af.

Wij nodigen u van harte uit om een stukje mee te varen, de toekomst tegemoet…

4

BestemmingWie in de haven blijft, geniet niet van de wind

Overeind blijven in de wind en op koers varen ondanks wijzigingen onderweg vraagt om stuurmanskunst, vakmanschap en een gemotiveerde bemanning. De GBD heeft het gelukkig allemaal aan boord en kan dus zelfbewust en vol vertrouwen in de toekomst op haar bestemming aansturen.

Uitvaren betekent uiteraard eerst bestemming (richting) kiezen, dan koers uitzetten, coördinaten bepalen en vooruitgaan. Zo wil de GBD de toekomst ingaan.

Wij hebben de uitkomsten van het ontwikkelingsonderzoek dat aan de GBD-reis vooraf is gegaan, vastgelegd in deze strategische visie die we kortweg KOMPAS hebben genoemd. Onze ambitie zou je ook onze bestemming kunnen noemen en die hebben we voor de periode 2015-2020 als volgt omschreven:

‘‘De GBD levert maatschappelijke waardecreatie voor alle belanghebbenden in

de Drechtsteden door integer entransparant te innen en innovatief

en betekenisvol te ontginnen.’’

5

NavigatietafelStartpunt bepalen voor vertrek

Met een open zee en woelig water voor de boeg wil de GBD goed nadenken over de uit te zetten koers. We moeten immers omwegen vermijden, wendbaar blijven en snel kunnen reageren bij calamiteiten. De uitdaging die anno 2015 op de GBD navigatietafel ligt, is te vinden in de antwoorden op de volgende drie vragen:

• Wat is de koers die we moeten volgen?• Wat maakt die koers uitdagend?• Aan welke (maatschappelijke) doelstelling dragen we bij met ons (toekomstig) GBD-werk en wie houden we daarbij voor ogen (burgers, ondernemers, organisaties, Drechtsteden, stakeholders)?

“Telefonische bereikbaarheid vind ik erg belangrijk en de inloopavond waardeer ik zeer.”

Jacqueline van Driel, Zwijndrecht

6

KoersNiet de bestemming, maar het onderweg zijn vraagt om een juiste koers

Een schip dat in de haven blijft liggen heeft geen stuurrad nodig. Zij mist het doel waarvoor zij is gebouwd: De volle zee opgaan, lading in diverse havens afleveren en ondanks de stormen onderweg een stabiele koers blijven volgen. De GBD vaart uit met een heldere visie.

StartpuntDe activiteiten van de GBD zijn gericht op een hoog niveau van dienstverlening en het realiseren van opbrengstmaximalisatie. Dat de GBD dit ook waarmaakt, is mede het resultaat van innovaties, intensieve ketensamenwerking, deelname aan landelijke pilots en participatie in internationale netwerken. De GBD voert een ‘A-merk’ en wil die status ook in de toekomst zeker behouden.

BestemmingMet het jaar 2020 in het vizier hebben wij onderzocht hoe de GBD maatschappelijke waardecreatie voor alle belanghebbenden in de Drechtsteden kan blijven leveren door integer en transparant te innen en innovatief en betekenisvol te ontginnen.

Het onderzoek, dat de basis heeft gevormd voor het samenstellen van onze visie, is uitgevoerd door het GBD-strategieteam onder inspirerende begeleiding van prof. dr. Annemieke J.M. Roobeek en haar team van MeetingMoreMinds.

LEES VERDER

7

KoersIn het vooronderzoek hebben wij gesprekken gevoerd met diverse belanghebbenden/ belastingplichtigen. De geïnterviewden hebben een realistisch en betrouwbaar beeld gegeven van hun behoeften in samenhang met de activiteiten van de GBD. Daarnaast hebben zij ook hun verwachtingen ten aanzien van de GBD uitgesproken. Richting-ondersteunende citaten uit die gesprekken zijn in dit KOMPAS opgenomen en vormen de rode draad in de koers die wij varen.

De koers die wij hebben uitgezet, is herkenbaar aan de volgende coördinaten:

1. A-merk status Het behouden van de A-merk status is uit te voeren tegen lagere kosten, waarvan financiële

voordelen rechtstreeks ten gunste van de gemeenten komen (2016: € 5.000, € 2017: € 130.000 en vanaf 2018: jaarlijks € 135.000). Door te besparen, wordt tevens financiële ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen en beschikbaar stellen van innovatieve producten en diensten.

2. SmartDataCenter Om een geordende ontsluiting van informatie uit de grote hoeveelheid aanwezige gegevens voor

gemeentelijke- en regionale beleidsvoering te waarborgen, wordt een SmartDataCenter binnen de GBD efficiënt en effectief georganiseerd.

3. Digitalisering Verdere digitalisering verhoogt de dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen.

Digitale verslaglegging en informatievoorziening aan Drechtstedenbestuur, colleges van B&W, gemeenteraden en zusterorganisaties verhogen het tempo van inzicht in de GBD-prestaties.

4. Samenwerking Samenwerking met andere belastingkantoren biedt mogelijkheden voor het verhogen van

dienstverlening, kennis en kunde en het besparen van kosten. 5. Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid van medewerkers legt een krachtig fundament voor een gezond en

uitdagend werkklimaat en een laag ziekteverzuim. 6. Deelname aan (inter)nationale projecten De deelname aan landelijke projecten en internationale netwerken stimuleert innovatie en verdient

zich terug in meer vertrouwen, betere dienstverlening en vernieuwende inzichten.

LEES VERDER

8

Havens onderwegDe koers die wij aan de hand van de genoemde coördinaten volgen, brengt ons langs een aantal havens waar we concrete acties willen uitvoeren:

1. Lagere uitvoeringkosten realiseren door het integraal doorlichten van de processen.2. Binnen de GBD ontwikkelen, invoeren en beleggen van een SmartDataCenter in een strategische

alliantie met het Onderzoekcentrum Drechtsteden en het CIO-office.3. Ontwikkelen en invoeren van een digitale belastingbalie en een dienstverleningsdashboard.4. Samenwerken met Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling

(SVHW). Dat biedt op korte termijn reële kansen voor het ontwikkelen van een digitale balie en het samenwerken op het gebied van opleidingen. Van daaruit kan de dialoog worden gestart over het ontwikkelen van andere samenwerkingsactiviteiten op middellange termijn.

5. Een actieplan ‘duurzame inzetbaarheid medewerkers’ ontwikkelen en de activiteiten invoeren die daaruit voortvloeien.

6. Actief aan betekenisvolle landelijke projecten en internationale netwerken blijven deelnemen om kennis en kunde op peil te houden en ervaringen te delen.

LadingOnderweg willen we zoveel mogelijk gebruik maken van een gunstige wind om een duurzame vaart te kunnen garanderen en onze lading op tijd af te leveren.

Om aan deze visie praktische invulling te geven, willen wij ontwikkelagenda’s uitvoeren. Daartoe gaat de GBD in twee jaar een éénmalig investeringsbudget genereren van € 190.000,-. Hiermee voorkomen we kapitaallasten die in de toekomst op de begroting zouden gaan drukken. Met dat budget kunnen we de voornoemde acties concretiseren. Tevens wordt met deze agenda een structurele jaarlijkse besparing gerealiseerd, oplopend tot € 135.000,- in 2018. De opgestelde ontwikkelagenda’s zijn in de bijlage opgenomen.

9

MotorWat belangrijk is, beweegt ons

Met de gedachte ‘wat ons niet omver blaast, maakt ons sterker’ in het achterhoofd hebben wij deze strategische visie (KOMPAS) opgesteld. Wij hebben onze kansen, bedreigingen en uitdagingen in kaart gebracht. Dat wordt ook wel mooi de ‘omgevingsanalyse’ genoemd.

Die verkenning heeft geresulteerd in het opstellen van concrete doelen, het uitwerken van actieplannen en het benoemen van kansen en ideeën. Maar dat is niet alles; we hebben door heel bewust na te denken over de toekomst ook ons motto kracht bijgezet.

Onze lijfspreuk, het motto van de GBD, biedt garantie voor een duurzame bijdrage aan de Drechtsteden. Noem het maar onze voortstuwende kracht, onze motor:

‘‘Bezuinigen is wegschrappen en

afbreken op korte termijn. Besparen is

investeren in duurzame verbetering op

middellange termijn.’’

10

Wie, wat, waarom en hoe?Klaag niet over de wind, maar draai de zeilen bij

Een schip op zee vaart doelbewust op haar bestemming af en volgt daarbij de meest effectieve route. Toch ontkomt de bemanning er niet aan zo nu en dan de koers wat bij te stellen. Dat doet zij door steeds weer kritische vragen te stellen: Wat zijn de weerberichten? Hoe gaan we om met calamiteiten? Waarom nemen we een bepaalde route?

De overheidswateren zijn woelig. Stromen van verandering, bezuinigingsgolven en reorganisatiestormen teisteren schepen die al jaren met dezelfde kaart hun koers bepalen. De GBD is een van de koplopers in de Drechtstedenvloot en weet uit ervaring hoe nuttig het is om kritische vragen te stellen en aan de hand daarvan een nieuwe kaart uit te brengen. Met minder middelen moeten wij immers steeds verder varen en dat vraagt om een goede, gezonde navigatie!

We beantwoorden in dit KOMPAS een aantal kernvragen die van belang zijn als onderlegger voor een heldere visie:

• Wie zijn we als GBD? (IDENTITEIT)• Wat doen we? (ACTIVITEIT)• Waarom doen we wat we doen? (FINALITEIT)• Hoe kunnen we het beter doen? (EFFECTIVITEIT)

“Benoem de inwoner niet als ‘burger’ maarook echt als inwoner. Denk mét ons enniet alleen voor ons...”

Nicole Boer, eigenaar Assurantiekantoor De Noord BV

11

IdentiteitDe vlag moet de lading dekken

De GBD is één van de zes dochterorganisaties in de Drechtsteden en houdt bij alles wat zij doet een aantal overkoepelende kernwaardes van de Drechtsteden voor ogen: het versterken van economische kracht, het aantrekkelijker maken van het gebied, de zorg voor de inwoners en het bevorderen van zelfredzaamheid.

Als we teruggaan naar het beeld van een schip dat uitvaart, dan zouden we de vraag ‘wie zijn we als GBD’ ook kunnen vertalen in: wat voor schip zijn we? Een cruiseschip, een vrachtschip, een roeiboot, een reddingsbootje of een plezierjacht? Wij geloven dat het beeld van een vrachtschip de identiteit van de GBD het beste weergeeft. Wij zijn sterk, wij bieden ruimte, wij dragen kostbare lading en wij leveren op tijd af.

Onze identiteit is echter meer dan een beeld, het legt de grondslag voor al onze producten en diensten en is bewezen in onze kwaliteiten en competenties. Ja, noem dat maar de vlag waaronder wij varen en daar zijn we best trots op! We staan bekend als een betrouwbare opdrachtnemer en partner, als een organisatie die betrokken is en als een team dat nieuwe ideeën omarmt, ontwikkelt en uitwerkt.

LEES VERDER

12

De GBD:

• is een trendsetter, innoverend en uitdagend voor talent van alle leeftijden;• is een lerende organisatie die investeert in ontplooiingsmogelijkheden van medewerkers tot vakmensen die breed en duurzaam inzetbaar zijn;• is een adaptieve organisatie die kan rekenen op vertrouwen bij bestuurders omdat zij resultaten kan waarborgen;• is door haar werkwijze een stabiele en betrouwbare dienst binnen de Drechtsteden;• heeft goed aangehaakt op nationale en internationale netwerken en kan snel schakelen bij complexe kwesties;• is een rolmodel voor andere belastingorganisaties;• kan ambitieuze doelstellingen realiseren door haar ervaring met het creëren van meerwaarde en dankzij de unieke combinatie van diensten, data en producten.

“De mogelijkheid om vooraf overleg tehebben over de waardevaststelling stel ikerg op prijs en voor de waardering van2016 zal Stichting Mooiland ook zekergebruik maken van deze mogelijkheid.”

Ans Ketting, financieel medewerker Stichting Mooiland

13

ActiviteitSamen werken is samen delen

Voor de meeste inwoners van de Drechtsteden is de GBD niet meer dan een organisatie die de WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden bepaalt en daarover onroerendezaakbelastingen heft. Dat is slechts een heel beperkt beeld van het brede scala aan activiteiten dat de GBD ontwikkelt en de diensten die zij aanbiedt. Om nog maar eens terug te komen op het beeld van het vrachtschip: de GBD is onderweg met een gevarieerde lading die bij verschillende afnemers moet worden afgeleverd.

Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden (GBD) is een hele mond vol. Toch is het niet zo heel ingewikkeld: de GBD is onderdeel van de Gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. Samenwerking betekent dat vanuit één kantoor efficiënt en effectief ingespeeld wordt op vragen als: Wat is de waarde van mijn woning? Waar is de dichtstbijzijnde school in mijn wijk? Waarom betaal ik afvalstoffenheffing?

Om de inwoners van de Drechtsteden zoveel en zo goed mogelijk van dienst te zijn op het gebied van wonen en leven zorgt de GBD ervoor dat lokale belastingen eerlijk en transparant worden geheven en dat de omgeving duidelijk in kaart wordt gebracht.

De GBD werkt vanuit één locatie (backoffice) onder andere aan:

• het waarderen van onroerende zaken;• het heffen en innen van belastingen;• het behandelen van bezwaar- en beroepschriften;• het leveren van ruimtelijk gerelateerde informatie en data-analyses;• het opstellen van themakaarten.

14

FinaliteitActieve schakel in de samenleving

Als het GBD vrachtschip in de haven blijft liggen, wat gebeurt er dan? De lading veroudert of vergaat, de afnemers krijgen hun bestelling niet en kunnen daardoor niet goed functioneren, de bemanning raakt gedemotiveerd en uiteindelijk werkloos en het schip komt geen andere schepen meer tegen.

De GBD is een veelal onzichtbare en daarom juist onmisbare schakel in de samenleving. De producten en diensten sluiten namelijk heel actief en praktisch aan bij de behoeften van zeer diverse doelgroepen. Daarin ligt dan ook het ‘waarom’ van ons werken en ons bestaansrecht verborgen:

• BESTUURDERS willen dynamische actuele informatie die hen informeert over complexe veranderingen in bijvoorbeeld sociaaleconomisch beleid, uitkeringen, vastgoed, ruimtelijke ordening, wetgeving en verordeningen.• ONDERNEMERS en winkelbedrijven willen informatie over samenstelling van de bevolking, verschillen in koopkracht tussen gemeenten en wijken etc.• ONDERWIJS wil betere en tijdige informatie over demografische ontwikkelingen, verschuivingen in woonpatronen bij jonge gezinnen en bijvoorbeeld veilige routes naar scholen.• HORECA wil inzicht in vergunningen, heffingen, verordeningen op een geo-informatieve manier en het samenbrengen van informatie. Ook demografische ontwikkelingen zijn interessant voor de horeca, bijvoorbeeld het aantal studenten en trends op tijdsbesteding.• INWONERS willen weten wat er met de belastinggelden wordt gedaan.• ZORG en WONINGBOUW willen meer demografische data over woon- en leefpatronen.

De GBD wil betekenisvolle producten en diensten tegen een verdedigbaar tarief blijven leveren voor inwoners, bedrijven, bestuurders en organisaties in de Drechtsteden.

15

EffectiviteitSlimmer omgaan met elkaar en met gegevens

De kortste route is niet altijd de snelste route. Het vergt wijsheid, ervaring en een goede samenwerking om actief en effectief te zijn en te blijven. We vragen ons dan ook steeds weer af: hoe kunnen we wat we doen nog beter doen?

• Investeren De GBD investeert bewust in haar relaties door bijvoorbeeld interactief met inwoners, bedrijven

en instellingen in gesprek te gaan over de waarde van hun objecten.• Combineren De GBD werkt sterk aan het combineren van data voor verschillende doeleinden en het

visualiseren daarvan.• Leren De GBD ziet erop toe dat inwoners, bedrijven, bestuurders en organisaties deskundig te woord

worden gestaan en stelt daartoe hoge eisen aan het kennisniveau van de medewerkers.• Besparen De GBD doet al jaren aan prudent, kostenbewust en effectief besparingsbeleid om tegen lagere

kosten meer opbrengsten te genereren.• Ontwikkelen De GBD ontwikkelt en vermarkt nieuwe ruimtelijk gerelateerde informatiediensten voor

doelgroepen in de Drechtsteden en daarbuiten.

“Ik ben naar de inloopavond in het gemeente huis gegaan omdat ik een toelichting wilde op de vastgestelde WOZ-waarde. Het gesprek op het gemeentehuis heb ik als deskundig, zeer prettig en inhoudelijk goedervaren. Mijn vragen zijn naar tevredenheid beantwoord.”

Mevrouw Verwoert, Hendrik-Ido-Ambacht

16

OmgevingVerkennen is vooruitzien

Een ervaren stuurman kent de coördinaten maar houdt in zijn koersbepaling zeker ook rekening met variabele factoren die het varen op zee kunnen beïnvloeden. Weersomstandigheden, drukte op de vaart, oponthoud in de havens en het welzijn van de bemanning zijn van die factoren.

Naast de eerder gestelde wie, wat, waarom en hoe-vragen heeft de GBD zich daarom ook nog twee andere vragen gesteld om haar positie met het oog op de toekomst duidelijk te bepalen:

1. Waar staat de GBD anno 2015? (VAST)2. Hoe ziet de omgevingsanalyse eruit? (VARIABEL)

“Zorg ervoor nog meer zichtbaar te zijn bij belastingplichtigen. In het persoonlijkecontact zal meer begrip ontstaan.”

Ted Rommelse, directeur, makelaar en taxateur bij

Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting

17

Huidige situatieKostbare lading vraagt om heldere logistiek

Zoals we reeds eerder vaststelden, heeft de GBD kostbare en gevarieerde lading aan boord. Een snelle inventarisatie laat het volgende zien:

• Activiteiten Naast waarderen, heffen & innen houdt de GBD zich ook bezig met bezwaar, beroep en

ondersteuning & control van complexe financieel-administratieve processen. Sinds de toevoeging van SCD/Geo-informatie werkt de GBD ook actief aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van hoogwaardige diensten op het gebied van basisinformatie, data-analyses en themakaarten met dynamische informatie.

• A-status De GBD staat voor vakmanschap op hoog niveau (A-merk) op het gebied van lokale heffingen en

het leveren van ruimtelijk gerelateerde informatie aan de gemeenten binnen de Drechtsteden.• Betekenisvolle producten De GBD bespaart al jarenlang door bewust te investeren in betekenisvolle producten en

diensten, onder andere door interactief met burgers, bedrijven en instellingen om te gaan voor wat betreft de WOZ.• Effectief besparingsbeleid De GBD doet al jaren aan prudent, kostenbewust en effectief besparingsbeleid om tegen lagere

kosten meer belastingopbrengsten te realiseren. Tegen ruim 4 miljoen euro aan kosten wordt in 2015 ruim 100 miljoen euro opgebracht. Ter vergelijking: in 2008 werd er tegen 6 miljoen euro aan kosten een opbrengst van 76 miljoen euro gerealiseerd. Oftewel met 30% minder is er 30% meer opgehaald.

LEES VERDER

18

• Innovatieve activiteiten Er zit veel opbrengstpotentieel in het combineren van data rond specifieke onderwerpen en

de visualisatie hiervan. Vraagontwikkeling zal komen van gemeenten, overheden, bedrijven en inwoners. De GBD investeert om aan deze vraag tegemoet te komen. Deze innovatieve activiteiten ondersteunen het beleid.

• Vakmensen De werkzaamheden bij de GBD worden uitgevoerd door medewerkers (2016: 57,3 fte) die in

bredere thema’s kunnen denken en schakelen. In plaats van in silo’s wordt er vanuit strategische lijnen gewerkt door zelfstandige, zich voortdurend ontplooiende, netwerkende en betrokken vakmensen uit diverse generaties.

• Nationale en internationale samenwerking De GBD-activiteiten houden niet op bij de gemeentegrenzen van de Drechtsteden. Het A-merk

wordt nationaal en internationaal opgemerkt. Nationale en internationale samenwerking behoort tot de werkzaamheden om de eigen dienstverlening op peil te houden zoals een lerende organisatie betaamt.

• GBD-Academie Het op peil houden (permanente educatie) en verbreden van kennis en kunde is gewaarborgd via

de GBD-Academie (GBD leer- en ontwikkelomgeving).

GBD

geo-informatie, basisregistraties & data-analyses

waarderen, heffen & invorderen

bezwaar, beroep, kwaliteit & dienstverlening

procesondersteuning & control

19

PositioneringEenvoud is een kenmerk van kracht

Het water waarop de GBD zich voortbeweegt is een druk bevaren route. De hoeveelheid schepen die we tegenkomen is de basis voor een groeiend netwerk. We luisteren met belangstelling naar geluiden die we onderweg waarnemen, ze vertellen iets over onszelf. De GBD:

• is een innovatieve, efficiënte, stabiele en oplossingsgerichte partner;• staat zowel naar binnen als naar buiten toe bekend als betrouwbaar en dienstverlenend;• is een mensgerichte organisatie;• is betrokken;• is een kleine, grote speler;• levert maatwerk door standaardisering;• garandeert comfort voor bestuurders;• stelt zich introvert binnen de regio en extravert buiten de regio op.

“Ik ervaar het contact met de GBD alsconstructief en transparant.”

Jasper Meijer, strategisch adviseur Raad van Bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ).

20

GBD

Complexiteit van bestuurlijke

omgeving vereist adaptief beleid en

actuele data.

Publiek-private samenwerking

op alle overheidsniveaus.

Omgevingswet (2018) heeft impact

op ruimtelijk domein.

Open en Big data op verantwoorde

wijze toepassen op nieuwe diensten.

Decentralisatiebeleid (WMO), heffingen op

voorzieningen, verruiminglokale belastinggebied.

Stakeholders hebben hoge

verwachtingen van de dienstverlening.

Informatisering met blijvende hoge

investeringen in technologie en

menskracht.

Informatievragen van burgers, bedrijven en

instellingen nemen toe.

TrendsRelevantie vraagt om alertheid

In een steeds sneller veranderende samenleving komen trends op zowel burgers, bedrijven, instellingen als overheid af. Zie dat maar als de wind die het schip soms heftig doet deinen, maar die het tevens voortbeweegt. De GBD moet daar goed en deskundig op in kunnen spelen om een betrouwbaar en zeewaardig schip te blijven! Waarneembare trends die aandacht vragen zijn:

21

Interne uitdagingenWie kan sturen, vaart bij elke wind

De stuurlui en bemanning op een schip werken zonder concurrentie samen in een gezonde atmosfeer. Zij durven vragen te stellen, ideeën te delen en twijfels uit te spreken. De GBD is een lerende organisatie… en ziet altijd iets nieuws gloren aan de horizon!

Een aantal interne uitdagingen op een rij:

• investeren in ontwikkelcapaciteit voor nieuwe diensten in regio en data-analyse;• procesintegratie bevorderen in belastingactiviteiten;• marketing van de dienstverlening versterken;• leeftijdsopbouw verbreden, met name met betrekking tot medewerkers met ICT-kennis;• ruimtelijk gerelateerde informatie integreren en innoveren: meerwaarde tonen aan bestuur;• innovaties ontwikkelen op maatschappelijke onderwerpen die relevant zijn voor beleid;• interne informatie meer stroomlijnen en communiceren;• actief samenwerken met andere diensten.

22

BedreigingenInspelen op het draaien van de wind

Een goed stuurman ziet de storm aankomen en stelt de route bij. De GBD wil eerlijk en opennadenken over de toekomst en moet daarbij een aantal bedreigingen onder de loep nemen:

• Anorexia-strategie Eindeloze bezuinigingsrondes die opbrengsten en innovatie onder druk zetten.• Meer zakelijk, minder menselijk Het moeten loslaten van de menselijke maat bij ‘niet betalen’ en het opjagen van

belastingschuldigen in het inningsproces.• Bezuinigingen Bezuinigingen kunnen ons dwingen om contactmomenten met inwoners en bedrijven niet meer

te organiseren.• Korte-termijnbejag Korte-termijnbejag waardoor zorgvuldig opgebouwde contacten op bovenregionaal, nationaal

en internationaal niveau afgebroken moeten worden en informele leermomenten, ideeën en innovaties verdwijnen.

• Onvoldoende ontplooiingskansen Niet meer aantrekkelijk zijn als werkgever door onvoldoende ontplooiingskansen voor talentvolle

medewerkers.• Ziekteverzuim Te hoog ziekteverzuim.• Concurrentiebeleid Het vergelijken van appels en peren in concurrentiebeleid: laaghangend fruit dat eenvoudig

en massaal geïnd kan worden versus moeilijk bereikbaar fruit, de complexe klussen die maatschappelijk gewenst zijn maar in verhouding minder geld opleveren omdat er veel expertise en tijd aan te pas komen.

“Ik stel de mogelijkheid totpersoonlijk contact zeer op prijs enpleit ervoor dat die mogelijkheidbehouden blijft.”

De heer Bierman, Hendrik-Ido-Ambacht.

23

UitdagingVaren is loslaten en aanhaken

Zonder gezonde uitdagingen zou het leven saai zijn. Als GBD willen we zeker niet op automatische piloot de open zee opgaan. Die open zee staat, wat ons betreft, symbool voor de mogelijkheden die wij zien en in huis hebben. We beseffen tegelijkertijd dat een goede, veilige koers uitstippelen én varen niet zo eenvoudig is. Het vergt behalve teamwork, onderzoek, kennis, vaardigheid en visie ook het vermogen om aansluiting te zoeken in havens, bij andere schepen en bij nieuwe afnemers.

De GBD wil met haar producten en diensten bijdragen aan een grotere maatschappelijke doelstelling: op een efficiënte manier hoogwaardige dienstverlening bieden tegen verantwoorde kosten. De actieplannen en activiteiten van de GBD moeten dus goed aansluiten bij de behoeften van de doelgroepen in de Drechtsteden.

De uitdaging voor de GBD is om haar ambitie voor de diverse doelgroepen waar te maken. We omschrijven onze aanpak concreet in:

• Zeven strategische doelstellingen• Vijf strategische ontwikkelagenda’s met tijdlijnen

In de bijlage gaan wij verder in op de strategische ontwikkelagenda’s en de tijdlijnen.

24

Strategische doelstellingenNiet praten, maar doen!

Nu we onze omgeving in kaart hebben gebracht door trends, uitdagingen en bedreigingen op eenrij te zetten, kunnen we een aantal strategische doelen (en acties) opstellen. De GBD wil in dekomende jaren:

• prudente besparingen blijven realiseren om duurzaam te innoveren in verbeteringen van producten en diensten;• doelmatige dienstverlening blijven leveren op menselijke maat;• meer innovatieve ruimtelijk gerelateerde informatiediensten ontwikkelen en vermarkten voor doelgroepen in de Drechtsteden en daarbuiten; blijvend inzetten op

verantwoord gebruik van gecombineerde data voor dynamische beleidsondersteuning;• uitdagende werkgever zijn voor talent van alle leeftijden en de mobiliteit bevorderen;• investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers (betrokkenheid, gezondheid, ontwikkeling, organisatie en APK);• A-merk status blijven laden en voorbeeldfunctie invulling blijven geven binnen en buiten de Drechtsteden;• wendbaar en flexibel georganiseerd zijn om actief in te kunnen spelen op uitbreiding van activiteiten voor deelnemers aan de GrD en, in netwerkstructuur, met andere backoffices van zusterorganisaties en belastingorganisaties.

25

Ontwikkelagenda’sHet mooiste van de vaart zijn de havens onderweg

Als we onze strategische doelstellingen samenvatten, ontstaan er vijf strategische ontwikkelagenda’s die we zo concreet mogelijk weergeven en inplannen. Kort gezegd komt de uitdaging voor de GBD hier op neer:

1. Integraal doorlichten processen2. Ontwikkelen en invoeren SmartDataCenter3. Digitaliseren dienstverlening4. Samenwerking realiseren met SVHW5. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers ontwikkelen

In de ontwikkelagenda’s hebben we onze plannen en ideeën verder benoemd. Het getuigt van goede stuurmanskunst om te besparen en van daaruit te investeren. In de bijlagen is ook de uitwerking opgenomen van een aantal ideeën die voort zijn gekomen uit ontwikkelingen. Die ideeën zijn ondersteunend aan de activiteiten uit de ontwikkelagenda’s.

“Ik heb een verzoek om kwijtscheldingingediend en dat is toegewezen, daar ben ik blij mee en ik vind dat ik snel antwoord kreeg.”

Mevrouw Punt, Dordrecht

26

Slimme ontwikkelomgevingWeten is meten, meten is weten

Voordat het schip open zee kiest, wordt met het samenbrengen van bepaalde elementen een betrouwbaar te varen koers bepaald. Die koers is:

• Specifiek (de bestemming staat vast)• Meetbaar (de route en het vaartempo zijn berekend)• Acceptabel (er wordt rekening gehouden met stromingen en weersomstandigheden onderweg)• Realistisch (de coördinaten zijn bekend en bijsturing is mogelijk)• Tijdgebonden (de momenten waarop kostbare lading moet worden afgeleverd staan vast) Die informatie wordt ingezet om enerzijds de werkzaamheden met betrekking tot belastingen uit te voeren en anderzijds om nieuwe dienstverlening op te zetten met ruimtelijk gerelateerde informatie. Die informatie wordt ingezet om enerzijds de werkzaamheden rondom belastingen uit te voeren en anderzijds om rondom ruimtelijk gerelateerde informatie nieuwe dienstverlening op te zetten.

Hier komt het motto ‘innen en ontginnen’ in optima forma tot stand.

De GBD wil in navolging van grote gemeenten een open dataplatform ontwikkelen. In deze slimme ontwikkelomgeving komen zowel ruimtelijk gerelateerde informatiezaken als demografische- en belastinginformatie samen. Het is een platform dat opgebouwd zal worden met kennis en kunde van studenten, recent afgestudeerden en van de medewerkers van de GBD en de Drechtsteden.

LEES VERDER

27

Er zal nog actiever gewerkt worden om de vraag van bestuur, zusterorganisaties, gemeentelijke diensten en private bedrijven, maar ook de zorg, het onderwijs en de woningbedrijven op te halen.

Via co-creatie wordt het SmartDataCenter een platform dat door veel partijen benut engeraadpleegd kan worden.

SmartDataCenter

BELEID

WONEN

ZORG

ONDERWIJS

BEDRIJVEN

?

28

Besparingen en investeringenDelen is vermenigvuldigen

Er zijn flinke investeringen in de scheepvaart nodig om bijvoorbeeld te kunnen besparen op brandstof. Besparingen hebben een veel groter effect op lange termijn dan snelle bezuinigingen op korte termijn.

De genoemde actieplannen en ideeën voor de periode 2015-2020 moeten uiteraard ook iets gaan opbrengen. In de bijlagen hebben we besparingen en investeringen met waardecreatie in tabelvorm weergegeven.

29

Erwin van Iersel, algemeen directeur van Optisport

Kwaliteiten en competentiesEen goede basis bezwijkt niet onder gewicht

Alleen een schip dat goed en deskundig ontworpen en gebouwd is, blijft ook in woelig water varen. De kennis en expertise die nodig zijn om een zeewaardig schip te kunnen bouwen en besturen is vaak niet direct zichtbaar, maar weldegelijk noodzakelijk! Op pagina 12 hebben we onze kernkwaliteiten en competenties om de ambitie en doelstellingen waar te maken op een rij gezet.

Die kwaliteiten en competenties, en de innovatiekracht die daaruit voortkomt, zijn ook de basis voor:

• Deelname aan landelijke projecten• Participatie in internationale netwerken• Kansen en ideeën die nader uitgewerkt kunnen worden in de ontwikkelagenda’s

“Mijn ervaring met de GBD is bijzonder goed. Optisport heeft inDordrecht een ingewikkelde situatie gehad rondom de WOZ-waarde vande Sportboulevard. Door een aantal gezamenlijke gesprekken met de eigenaar (de gemeente Dordrecht), de GBD en de gebruiker (Optisport) isde situatie ontrafeld.”

30

Deelname landelijke projectenEen goede naam is kostbaarder dan goud

De GBD heeft deelgenomen aan diverse landelijke projecten. Netwerken en innovatie zijn daarbij belangrijke drijfveren geweest. De opbrengst is als volgt samen te vatten:

• VNG Beter en Concreter: goede regels, gerichte service (inmiddels succesvol afgerond) - Resultaten: invoering interactieve WOZ voor woningen (deelnemers: Waarderingskamer, VNG, GBD en de gemeenten ‘s-Hertogenbosch en Rotterdam).• Doorbraak in dienstverlening: bestuurdersinitiatief met deelnemende partijen als het ministerie van BZK, VNG, individuele gemeenten, Belastingdienst, UWV, KING en Waarderingskamer - Resultaten: invoering en verdere ontwikkeling van interactieve WOZ voor woningen (deelnemers: Waarderingskamer, VNG, de gemeenten Almere, Amersfoort, Rotterdam, Schijndel, Tilburg, GBD en Gemeenschappelijk Belastingkantoor Twente). • Vervolgpilots: ontwikkelen interactieve WOZ voor niet-woningen en verbeteren digitale dienstverlening

Enkele resultaten en conclusies wat betreft de invoering van interactieve WOZ* zijn:

• Betere dienstverlening• Meer vertrouwen van huiseigenaren• Betere kwaliteit van gegevens• Minder bezwaarprocedures• Positieve invloed op de interne organisatie• De kost gaat voor de baat uit

*bronnen landelijke onderzoeken OCD: ‘Doorbraak WOZ, Naar een betere dienstverlening en uitvoering Wet WOZ, juni 2013’ en ‘Doorbraak WOZ 2014, Ervaringen en effecten van een nieuwe ronde, september 2014’

31

Participatie in internationale netwerkenSamen varen brengt ons verder!

De GBD is niet alleen onderdeel van de Drechtstedenvloot, maar ook van een veel grotere marine. Zij kijkt verder dan de regio- of landsgrenzen en is actief deelnemer aan internationale netwerken.

Die deelname verdient zich terug in een goede, betrouwbare naam, betere dienstverlening, uitbreiding van kennis en kunde en het opdoen van vernieuwende inzichten. Participatie op internationaal niveau leidde in de afgelopen periode tot concrete resultaten:

• Internationale vastgoedwaarderingshandleiding De GBD deelde in 2013 haar expertise door inbreng te leveren aan de internationale vastgoedwaarderingshandleiding ‘Guidance on International Appraisal and Related Tax Policy’ van de ‘International Association of Assessing Officers (IAAO)’. De GBD hanteert dit internationale richtsnoer.

• IAAO-Award nominatie Het ‘waarde- en woonlastenrapport’ (een GBD-innovatie) werd in 2014 genomineerd

voor een IAAO-Award op het gebied van dienstverlening.• Internationale korte film

De GBD maakte in 2014 naam met de internationale korte film ‘Let’s go Dutch in APPraisal!’ over haar werkwijze voor interactieve WOZ.• 10e internationale Mass Appraisal Valuation Symposium

De GBD was in 2015 medeorganisator van het 10e internationale Mass Appraisal Valuation Symposium in Amsterdam van het ‘International Property Tax Institute (IPTI)’. De GBD organiseerde aansluitend ook een excursiedag in het maritiem gebied voor 35 internationale congresdeelnemers alsmede een meerdaagse studiereis in Nederland voor een internationale delegatie.

‘We thoroughly enjoyed the cooperation with the Council for Real Estate Assessment and the Municipal Taxes & Basic Information Drechtsteden in preparation for this symposium and also during our time in The Netherlands.’

Paul Sanderson, President IPTI

32

Kansen & ideeënDe beste ideeën worden onder druk geboren

Soms zijn de weersveranderingen een reden om innovatief te werk te gaan. De GBD ziet enorme kansen voor de toekomst en heeft een aantal ideeën op een rij gezet:

• Duurzaam besparen-programma lanceren Het doel is om op een innovatieve manier naar mogelijkheden te zoeken die de dienstverlening nog

verder gaan verbeteren zonder dat er extra middelen voor ingezet hoeven te worden. De bereikte resultaten van de GBD in de laatste jaren moeten een basis vormen voor de toekomst.

• Nieuwe product- en dienstverlening realiseren Realiseren nieuwe product- en dienstverlening voor een groter bereik dan de eigen GBD-organisatie.

Veel zaken die voor de GBD ‘normaal’ zijn geworden, zijn heel innovatief voor andere organisaties binnen de Drechtsteden en gemeenten. Hiermee kan het innovatief vermogen van de GBD gevaloriseerd en op een gezonde manier te gelde gemaakt worden.

• Potentieel ruimtelijke informatie en basisregistraties verder benutten Het potentieel van ruimtelijke informatie en de data van basisregistraties wil de GBD verder

benutten door een aanbod van gevisualiseerde data aan te bieden aan nieuwe vragende partijen. Steeds meer bedrijven, instellingen en inwoners willen complexe data in een context en verband zien, het liefst gevisualiseerd. Op dit punt kan de GBD zich spiegelen aan bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam. Dit vereist een proactieve mindset van de processtroom waarbinnen ruimtelijk gerelateerde informatieactiviteiten uitgevoerd worden en laat op een productieve manier maatschappelijke betrokkenheid zien.

• Verjongen en nieuwe kennis en kunde aantrekken De GBD wil verjongen en nieuwe kennis en kunde aantrekken. Tegelijkertijd wil de GBD ook kansen

creëren op het gebied van lerend werken voor studenten. De GBD wil een talentprogramma starten om nieuwe kennis aan te trekken, de organisatie te verjongen en anders werken te bevorderen.

33

Het schip vaart verder!Aankoersen op de toekomst

We willen u hartelijk danken voor uw tijd en beslissing om een stukje mee te varen met het GBD-schip. Wij verwachten dat een kijkje op onze navigatietafel u meer inzicht heeft gegeven in de koers die wij varen en de lading die wij vervoeren.

Het GBD-schip vervoert gevarieerde en kostbare lading. Voor onze navigatie en het uitzetten van logistieke processen maken wij gebruik van moderne technieken. Toch zou het schip nergens heen kunnen gaan zonder de inzet van professionele bemanning. Onze diensten en producten worden tenslotte ontwikkeld en geleverd dóór mensen en vóór mensen.

Juist die persoonlijke benadering en doelgerichte aanpak geven ons het volste vertrouwen om op de toekomst aan te koersen!

34

Bijlage1. Ontwikkelagenda 12. Ontwikkelagenda 23. Ontwikkelagenda 34. Ontwikkelagenda 45. Ontwikkelagenda 56. Tijdlijn ontwikkelagenda7. Functie & realisatie SmartDataCenter8. Ontwikkelkracht SmartDataCenter9. Inrichting SmartDataCenter10. SmartDataCenter in organisatiestructuur11. GBD-Academie12. Kennis- en capaciteitspool13. Productvoorbeelden14. Besparingen 2008-202015. Toelichting op de investeringen en besparingen 16. Actieplan duurzame inzetbaarheid17. Incidentele inzet invorderingsinkomsten18. Overzicht kosten concretisering strategische visie19. Productiecijfers/prognoses 201520. Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)

35

Ontwikkelagenda 1Integraal doorlichten processen

Aan de hand van deze agenda gaan we:

• Als betrokken, betrouwbare dienstverlener het belastingproces integraal doorlichten en efficiënter en effectiever (lean & meaningful) maken.• Efficiëntere interne processen ontwikkelen voor de ‘laatste 5% belastingopbrengsten’ en de opbrengsten, kosten en tijd hiervan transparant in kaart brengen.• Beoordelen op welke wijze digitale mutatiedetectiesystemen in te zetten zijn om wijzigingen aan objecten in kaart te brengen en te verwerken in de basis- en kernregistraties.• Doelgericht inzetten op fysieke controles (leegstand, precariobelasting, hondenbelasting) daar waar digitale controlemiddelen niet toereikend zijn en medewerkers voor deze taak toerusten.

Ontwikkelagenda 2Ontwikkelen en invoeren SmartDataCenter

Via co-creatie ontwikkelen wij een platform dat door veel partijen geraadpleegd en benut kan worden. Daarvoor gaan we:

• De onderlinge samenhang van data in kaart brengen: Koppelen en ontsluiten van overheidsgegevens (basisregistraties) en kerngegevens.• Nagaan of vanuit de beschikbare middelen specifieke belastingproducten en ruimtelijk gerelateerde informatie diensten ontwikkeld kunnen worden voor de verschillende doelgroepen.• Proactief inzetten op het potentieel van betaalde dienstverlening voor ruimtelijk gerelateerde informatiediensten, dynamische kaarten, data-analyse, verantwoorde toepassing van big data en consultancy hierover en het zoeken naar interne afnemers hiervoor binnen de Drechtsteden en daarbuiten.• Bij wijze van proef een grote collectie ruimtelijk gerelateerde informatie om niet ontsluiten voor een breed publiek teneinde de vraag aan te jagen. • Slimmer ICT-resources inzetten door voor jonge mensen internships en traineeships te ontwikkelen.• Inzetten op visualisatie van ruimtelijk gerelateerde informatie door samen te werken met jonge designers, bijvoorbeeld van de geo-media & designopleidingen.

36

Ontwikkelagenda 3Digitaliseren dienstverlening (High-Tech)

Eigentijdse dienstverlening vindt steeds meer digitaal plaats. Daarom ontwikkelen wij en voeren in:

• Een digitale belastingbalie waardoor een betere serviceverlening (waaronder 24/7) gerealiseerd wordt.

• Een digitaal dashboard om doelgerichte digitale informatieverstrekking voor brede doelgroepen toegankelijk te maken.

Ontwikkelagenda 4Samenwerking realiseren met SVHW

Met het SVHW is afstemming geweest over samenwerkingsmogelijkheden. Op korte termijn (2015/2016) zijn de volgende samenwerkingsactiviteiten realiseerbaar:

• Digitale balie ontwikkelen Ook belastingsamenwerking SVHW oriënteert zich op het inrichten van

een nieuwe digitale balie. Er zijn kansen om gezamenlijk op te trekken bij de aanbesteding en inrichting van beide digitale balies. Inkoop- en inrichtingsvoordelen zijn te realiseren. Kennisdeling is mogelijk.

• Gezamenlijk scholingsactiviteiten organiseren Zowel SVHW als GBD zetten in op goede scholing van medewerkers. Er zijn kansen

om gezamenlijke scholingsactiviteiten te organiseren. Voor een gelijkblijvend budget kan een uitgebreider scholingspakket worden geboden.

• Dialoog starten Met het ontwikkelen van de digitale balie en gezamenlijk organiseren van

scholingsactiviteiten als basis, kan een dialoog gestart worden op welke terreinen beide organisaties samenwerkingsactiviteiten zouden kunnen ontwikkelen.

37

Ontwikkelagenda 5Ontwikkelen en uitvoeren actieplan duurzameinzetbaarheid medewerkers (High Touch)

Het werkklimaat bij GBD wordt geoptimaliseerd en het personeelsbestand gevitaliseerd. Er wordt gestreefd naar een lager ziekteverzuim (op of onder de 4%) dan het gemiddelde in de Drechtsteden. Er wordt een splitsing gemaakt tussen langdurige uitval en normaal ziekteverzuim.

Het bovenstaande leidt tot de ontwikkeling en invoering van:

• Actieplan duurzame inzetbaarheid als fundament voor een gezond en uitdagend werkklimaat en een laag ziekteverzuim.

Tijdlijn Ontwikkelagenda

Onderdeel Fase2015 2016 2017 2018 2019 2020

Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1/4 Q1/4 Q1/4 Q1/4

Integraal doorlichten processen

Ontwerpen en invoeren

Operationeel

Ontwikkelen en invoeren SmartDataCenter

Ontwerpen en invoeren

Operationeel

Digitaliseren dienstverlening

Ontwerpen en invoeren

Operationeel

Samenwerking realiseren met SVHW

Ontwerpen en invoeren

Operationeel

Duurzame inzetbaarheid medewerkers invoeren

Ontwerpen en invoeren

Operationeel

38

Functie SmartDataCenter Het SmartDataCenter combineert datastromen tot producten en diensten voor alle afnemers.

• De opbouw en het functioneel beheer voor de Enterprise Service Bus (Neuron Integratie Platform) voor Binnengemeentelijk Gebruik van Basisgegevens (BGB) wordt georganiseerd binnen het SmartDataCenter. De datavulling van de GBD-basis- en kernregistraties blijft belegd binnen de huidige datastromen.• De GBD heeft door haar datastromen en kennis over het bewerken van data uit alle domeinen van de GBD en ook daarbuiten, de mogelijkheid voor de gehele Drechtsteden snel en adequaat data-informatie te leveren.• Deze voorziening dichtbij, die altijd up-to-date is, is van belang voor beleidsmakers die inspelen op de dynamiek van de realiteit.• Deze voorziening is ook van belang bij het maken van scenario’s bij rampenbestrijding, calamiteiten of bijzondere gebeurtenissen. Dit is een relevant thema in de Drechtsteden (spoortransport en buitendijks wonen).

Realisatie SmartDataCenter• De GBD realiseert het SmartDataCenter vanuit haar opgebouwde ervaring; er is

immers een gezonde voedingsbodem en specifieke expertise voor wat betreft het omgaan met vertrouwelijke versus openbare gegevens.

• De GBD ontwikkelt en bemenst het SmartDataCenter in een co-creatieve strategische alliantie (in netwerkstructuur) met het OCD en het CIO-office, en met constructieve verbindingen met relevante andere databronnen. Dat voorkomt dubbele werkzaamheden, activiteiten en kosten.

• Door het slim en organisatorisch plat inrichten kan een deel van de financiering van het SmartDataCenter door betere afstemming van activiteiten worden gedekt. De GBD neemt hiervoor het initiatief.

39

Ontwikkelkracht SmartDataCenter Ontwikkelingskracht voor het SmartDataCenter is een noodzaak. Er zal daarom met internships en trainees gewerkt gaan worden, omdat hiermee nieuwe kennis en kunde binnen bereik komt. Tevens zal er inzet zijn van flexibele specialisten van binnen de Drechtsteden en selectief van derden. Er zal ook input komen van personen die zich bezig houden met het algemene beleid. Het SmartDataCenter is compact qua opzet en in omvang, maar heeft een veel groter bereik dan alleen de GBD, de gemeentelijke diensten van de Drechtsteden en de overheden. Het kan ook voor de semipublieke en de private sector betaalde activiteiten opleveren.

Vaste kernSmartDataCenter

Flexibele specialisten & algemeen beleid

Internships, trainees & projectmedewerkers

40

Inrichting SmartDataCenter Competenties

• Voor een succesvol SmartDataCenter is het nodig om over de juiste competenties te beschikken. Omdat het een relatief nieuw vakgebied is, is flexibiliteit gewenst zodat snel ingesprongen kan worden op nieuwe ontwikkelingen. Een kernteam en een flexibele schil van trainees, internships en gespecialiseerde vakmensen lijkt het meest voor de hand te liggen. Het kernteam bestaat uit ambitieuze mensen die, op basis van motivatie, een assessment gaan doen om de talenten en het ontwikkelpotentieel zo goed mogelijk in te schatten.• Bij het SmartDataCenter zullen medewerkers gekwalificeerd moeten zijn in datamanagement, data-analyse, technische kennis van dashboardsoftware en het grafisch modelleren van uiteenlopende gegevens, van demografie tot ruimtelijke ontwikkeling. Het zijn medewerkers die multimediaal kunnen werken en denken. Dat komt terug in de producten en diensten die aangeboden gaan worden.

Ontwikkeling (potentieel)

• Producten en diensten die in het SmartDataCenter zijn ontwikkeld en vervolgens beheersmatig kunnen worden uitgevoerd, worden overgedragen naar de processtromen.• Door te besparen kan ontwikkeld worden en kan de GBD via het SmartDataCenter inhoudelijk en kwalitatief gaan groeien en financieel bijdragen.

Organisatie

• Vanuit de huidige bezetting kunnen, na assessment, enkele fte’s vrijgemaakt worden voor inzet in het SmartDataCenter.

Trainee- en internships

• Hierbij wordt gedacht aan diverse vormen van trainee- en internships voor data-analyse, visualisatie, vraagontwikkeling van (geo)dataproducten en voor het brede belastingveld. De trainees kunnen uit MBO, HBO en universitaire opleidingen komen. Het kunnen kortere en langere traineeships zijn, van vier maanden tot een jaar in samenwerking met de opleidingen. Trainees worden voor maximaal één jaar aangetrokken. Er zal altijd met minimaal twee trainees of interns tegelijkertijd op een bepaald project dat de GBD vernieuwt, ingezet worden.

41

SmartDataCenter in organisatie-structuur• Er vindt een ontwikkeling plaats van processtroom geo-informatie,

basisregistraties & data-analyses.• Geo-taken ontwikkelen zich naar activiteiten die zijn te scharen onder het begrip

ruimtelijke informatievoorziening.• Het verzorgen van basisregistraties en kernregistraties is robuust belegd binnen de

huidige processtroom geo-informatie, basisregistraties & data-analyses.• De taken op het gebied van data-analyses in brede zin worden gepositioneerd

binnen het SmartDataCenter.

Door deze revitalisering ontstaat de volgende processtroom:Ruimtelijke informatievoorziening, basisregistraties & kernregistraties (RB&K)

• Het GBD-SmartDataCenter zal intern door alle processtromen gevoed worden met data. Daarnaast ontvangt het SmartDataCenter door samenwerking ook voortdurend externe datastromen.

• Aansturing van het SmartDataCenter ligt bij het MT van de GBD dat een procesverantwoordelijk leidinggevende aanstelt.

GBD

ruimtelijke informatievoorziening, basisregistraties & kernregistraties

waarderen, heffen & invorderen

bezwaar, beroep, kwaliteit & dienstverlening

procesondersteuning & control

SmartData Center

42

GBD-AcademieDe GBD-Academie transformeert naar een motor voor duurzame inzetbaarheid.

Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen om wendbaarheid van organisaties en haar medewerkers. MT en medewerkers gaan er gezamenlijk voor zorgen dat we fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk: Op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Wij maken werk van betrokkenheid, organisatie, gezondheid en ontwikkeling. Dat zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Wij onderzoeken en monitoren dat met een jaarlijkse ‘APK’. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in het programma ‘Duurzame inzetbaarheid’ goede handvatten aangereikt, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘schijf van vijf’.

De huidige GBD-Academie voor kennis en kunde transformeren wij van leer- en ontwikkelomgeving naar motor voor duurzame inzetbaarheid.

43

GBD-Academie - motor voor duurzame inzetbaarheid

Betrokkenheid Gezondheid Ontwikkeling Organisatie APK

De GBD geeft medewerkers ruimte en verantwoordelijkheid om hun vakmanschap uit te oefenen en daarmee een waardevollebijdrage te leveren aan de organisatie.

Mensen die echt zin hebben in hun werk leveren betere prestaties en zijn minder vaak ziek.

De GBD maakt medewerkers bewust van het belang van hun gezondheid en stimuleren een gezonde levensstijl.

Management van de gezondheid en vitaliteit leidt tot fitte werknemers en hogere prestaties.

De GBD biedt werknemers mogelijkheden tot ontwikkeling.

Hiermee vergroten zij hun flexibiliteit en aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt.

De GBD vergroot het vermogen van de organisatie om in te spelen op verandering in de markt.

De GBD faciliteert medewerkers door goede organisatie van het werk.

Leidinggevenden ondersteunen de medewerkers zodat zij optimaal hun werk kunnen doen.

Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid hun waardevolle bijdrage betekenisvol in te vullen.

De GBD onderzoekt en monitort periodiek hoe het ervoor staat met de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.

Het onderzoek is input om in het jaargesprek in te gaan op onder meer loopbaan, ontwikkeling en gezondheid.

Actieplan duurzame inzetbaarheid

44

Kennis- en capaciteitspoolEen van de uitdagingen die we als GBD willen oppakken is het op termijn ontwikkelen en opzetten van een kennis- en capaciteitspool om te verjongen en nieuwe kennis en kunde aantrekken. Tegelijkertijd wil de GBD ook kansen creëren op het gebied van lerend werken voor jonge studerenden, bijvoorbeeld door het starten van een talentprogramma.

K&C-pool met andere belastingorganisaties (duurzame inzetbaarheid van medewerkers):

Kennispool

• Bundelen opleidingsactiviteiten• Werkervaringsplaatsen creëren • Aantrekken van internships voor studerenden en traineeships voor

afgestudeerden, young professionals• Bundelen van kennis en kunde

Capaciteitspool

• Mobiliteit en kennisverbreding bevorderen • Uitwisselen medewerkers voor ontplooiingsmogelijkheden• Verjongen en nieuwe kennis en kunde aantrekken

45

ProductvoorbeeldenDigitale belastingbalieHet ontwikkelen en invoeren van een digitale belastingbalie:

• voor het tonen aan belastingplichtigen van actuele gegevens• als communicatiekanaal van belastingplichtigen richting GBD en vice versa• als communicatiekanaal tussen frontoffice en backoffice

Voorbeelden van informatieverstrekking via de digitale belastingbalie zijn:

• tonen van aanslagen• tonen van betalingen en verrekeningen• aanvragen van kwijtschelding• bezwaar maken op aanslagen• bezwaar maken op WOZ-beschikkingen• aan- en afmelden hondenbelasting• automatische incasso aanvragen/afmelden• verhuizing doorgeven (bedrijven en instellingen) • invullen en inzenden marktinformatie (courante niet-woningen)• interactieve WOZ uitvoeren• down- en uploaden van gegevens

Digitale verwerking back-office door nieuwe applicaties.

Uitvoering:

• geautomatiseerd doorgeleiden verzoeken naar backoffice-applicaties• afhandelen verzoeken in backoffice-applicaties• digitaal terugmelden uitkomsten naar belastingplichtigen

Noviteiten in digitale balie:

• Chatten• Skypen• WhatsAppen

DienstverleningsdashboardOntwikkelen en invoeren Dienstverleningsdashboard (doelgerichteinformatieverstrekking) voor:

• burgers• bedrijven• instellingen• leden gemeenteraad en Drechtraad• colleges van B&W en Drechtstedenbestuur • toezichthouders• GBD-medewerkers• medewerkers gemeenten en zusterorganisaties

Enkele voorbeelden van informatieverstrekking op een dergelijk dashboard zijn: Het weergeven van de recycle kringloop (zodat de burgers zien wat er gebeurt met afvalverwerking en recycling) en het real time aangeven van lege plekken in parkeergarages.

LEES VERDER

46

City Dashboard Amsterdam

47

Besparingen 2008-2020

Onderdeel 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 e.v.

Belasting-activiteiten 62,25 55,5 53,0 50,5 46,0 46,0 46,0 46,0 43,3 40,3 40,3

Geo-activiteiten 14,5 14,5 14,5 11,0 11,0 11,0

SmartDataCenter 5,0 5,0 5,0

Totaal 62,25 55,5 53,0 50,5 46,0 60,5 60,5 60,5 59,3 56,3 56,3

Onderdeel 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 e.v.

Brede doorlichting 28 251 516 516 516 516 516 516

Integratie GEO/GBD 10 100 100 100 100 100

Trap af 1 27 125 223 264 264 264

Trap af 2 115 155 155 155

Totaal 0 0 0 28 251 553 741 954 1.035 1.035 1.035

Strategische visie 0 0 0 0 0 0 0 0 5 130 135

Totaal 0 0 0 28 251 553 741 954 1.040 1.165 1.170

Ontwikkeling formatie

Ontwikkeling besparingen

Bedragen x x 1.000

48

Toelichting op investeringen en besparingen

Kosten Opbrengsten

FinancieelUitvoeren lean- en meaningfultraject2015: € 10.0002016: € 15.000

Financieel2015: € 02016: € 25.000 lagere personeelslasten2017 e.v.: € 100.000 lagere personeelslasten

Niet financieelGeen

Niet financieelEfficiëntere en effectievere uitvoering van werk- en dienstverleningsprocessen

Kosten Opbrengsten

FinancieelIncidenteelOntwikkelbudget voor aanschaf, inrichting, opstart en doorontwikkeling2016: € 75.000StructureelVanaf 2017: jaarlijks onderhoudskosten: € 10.000

FinancieelInverdieneffect (minder bezwaren, minder contactmomenten, minder post en papier) op personeelslasten en materiële lasten1e jaar/2016: € 50.000Vanaf 2017: € 100.000

Integrale doorlichting processen

Invoeren digitale belastingbalie en dashboard (digitalisering dienstverlening)

SmartDataCenter

Kosten Opbrengsten

FinancieelIncidenteelOntwikkelbudget voor inrichting en opstart2015: € 25.000

StructureelBezetting 5,0 fte vaste kern en flexibele specialisten:

2016 e.v.: 2,0 fte uit GBD € 160.0002016 e.v.: 3,0 fte nieuw € 240.000

Trainee- en internships: 3,6 fteUitgaande van 2 fulltime trainees voor 1 jaar die pas afgestudeerd zijn en 4 internships voor studerenden die gemiddeld 6 maanden leer/werkstage doen voor 0,8 fte

2015: € 20.0002016 e.v.: € 80.000

FinancieelIncidenteel2015: € 25.000 uit bestaande projectmiddelen

Structureel

2016 e.v.: 2,0 fte uit personeelsbudget GBD € 160.0002016 e.v.: 3,0 fte:120.000 door intensief samen te werken in strategische allianties met OCD en CIO-office (schrappen van overlappende c.q. dubbel uitgevoerde werkzaamheden)120.000 dekking vanuit Binnengemeentelijk Gebruik van Basisgegevens (BGB)

Niet financieel Niet financieelOntwikkeling van een nieuw en innovatief product om een bijdrage te kunnen leveren aan duurzame waardecreatie voor Drechtsteden en omgeving.

• Betere digitale beschikbaarheid van informatie voor burgers, bedrijven en instellingen• Betere interactiemogelijkheden met burgers, bedrijven en instellingen • Meer transparantie voor burgers, bedrijven en instellingen• Meer transparantie voor raadsleden, bestuurders, toezichthouders, GBD-medewerkers en medewerkers gemeenten en zusterorganisaties

49

Actieplan duurzame inzetbaarheid

Kosten Opbrengsten

FinancieelOntwikkelen actieplan en uitvoeren talentscans/verkrijgen Ervaringscertificaat voor Verworven Competenties

2015: € 25.0002016: € 20.000

Omscholingskosten medewerkers2016: € 10.0002017: € 10.000

FinancieelSubsidie-aanvraag indienen bij A+O fonds (Impulsregeling)

2015: € 10.000 individueel loopbaanbudget 2016: € 15.000 uit opleidingsbudget

2016: € 10.000 op incidentele inhuur2017: € 20.000 op incidentele inhuur2018 e.v.: € 25.000 op incidentele inhuur

Niet financieelGeen

Niet financieel• Gezondere en vitalere medewerkers• Daling ziekteverzuim • Medewerkers die inzicht hebben in hun mogelijkheden• Opleiding en persoonlijke ontwikkeling• GBD die volledig inzicht krijgt in de kwaliteit en het ontwikkelpotentieel van de medewerkers• Juiste mens op de juiste plaats

50

Incidentele inzet invorderingsinkomstenBij de oprichting van de GBD in 2008 is bepaald dat de organisatie voor een deel in eigen inkomsten moet voorzien, te genereren uit invorderingsinkomsten (inkomsten uit aanmaningen en dwangbevelen). Op basis van historische gegevens en de toen geldende wettelijke tarieven zijn die inkomsten geraamd op € 300.000 per jaar. Nadien is dat bedrag niet aangepast.

In 2012 zijn de wettelijke tarieven aangepast (verhoogd) aan de actuele kostenontwikkelingen.

De GBD realiseert jaarlijks inkomsten die liggen boven de historisch berekendee 300.000. De afgelopen 3 jaren was dat gemiddeld € 127.000 per jaar. De hogere inkomsten worden uitbetaald aan de gemeenten.

Ter dekking van de investeringen wordt voorgesteld om de hoogte van de eigen inkomsten uit aanmaningen en dwangbevelen voor de GBD incidenteel te verhogen voor het jaar 2015 met e 45.000 en voor 2016 met e 95.000. Incidenteel, omdat invorderingskosten gevoelig zijn voor de economische situatie (verbetering van de economie kan tot meer tijdige betalers leiden) en omdat de GBD de laatste jaren een actief beleid voert rondom automatische incasso (levert minder aanmaningen en dwangbevelen op).

51

Overzicht kosten concretisering strategische visieOverzicht kosten concretisering strategische visie

Incidenteel

Investeringen 2015 2016 2017 Totaal

Integrale doorlichting processen 10.000 15.000 25.000

SmartDataCenter 25.000 25.000

Digitale belastingbalie en dashboard 75.000 75.000

Actieplan Duurzame ontwikkeling 25.000 30.000 10.000 65.000

Totaal 60.000 120.000 10.000 190.000

Ontwikkelbudget SmartDataCenter 25.000 25.000

Fondsen/ILB/opleidingsbudget 10.000 15.000 25.000

Inzet meeropbrengst Invorderingskosten 45.000 95.000 140.000

Totaal investeringsbudget 80.000 110.000 190.000

Structureel

Structurele lasten 2015 2016 2017 2018 e.v.

Lean and Meaningful -25.000 -100.000 -100.000

SmartDataCenter 240.000 240.000 240.000

Trainee/internships (SmartDataCenter) 20.000 80.000 80.000 80.000

Digitale belastingbalie/Dashboard 10.000 10.000

Inverdieneffect belastingbalie/dashboard -50.000 -100.000 -100.000

Besparing inhuur -10.000 -20.000 -25.000

Samenwerking CIO/OCD -120.000 -120.000 -120.000

Totaal 20.000 115.000 -10.000 -15.000

Structurele extra baten

BGB 120.000 120.000 120.000

Totaal 0 120.000 120.000 120.000

Besparingen 0 5.000 130.000 135.000

52

Productiecijfers/prognoses 2015Product/proces Productiecijfer/prognose Gemeente

A D H P S Z

Drechtmaps (raadplegingen) 92.500

Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) 6.000

Basisregistraties Grootschalige Topografie (BGT) 600

Registraties WKPB 75

Functioneel RO-beheer (publicaties) 200

Landmeetkundige activiteiten 700

WOZ-beschikkingen woningen 117.500

WOZ-beschikkingen niet-woningen 10.100

WOZ-waarde woningen 18,5 miljard euro

WOZ-waarde niet-woningen 5,3 miljard euro

Interactieve WOZ (reacties) 5.000

Belastingopbrengsten 100,2 miljoen euro

Aanslagregels 500.000

Kwijtscheldingen geautomatiseerd 6.750

Kwijtscheldingen individueel 3.900

Automatische incasso’s 810.000

Aanmaningen 17.000

Dwangbevelen 10.000

Oninbaarheid 0,79% (D) 0,5% (H,P,S,Z)

Bezwaarschriften 5.000

Beroepschriften 60

Kwaliteitstoetsen 3

Klantvragen via frontoffices 6.000

Accounts 69

Belastingverordeningen 35

Jaarstukken 20

P&C-rapportages bedrijfsvoering 4

Met het hiernaast opgenomen overzicht geven wij inzicht in de verwachte productiecijfers 2015 van de activiteiten. Voor de uitvoering van die activiteiten zijn in bijlage 20 de kritieke prestatie indicatoren opgenomen.

53

Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)

Proces Kritische succesfactor Meetgetal/KPI-naam KPI-doelstelling Streefwaarde/doel

Drechtmaps

Beschikbaarheid en actualiteit voor de zes Drechtstedengemeenten

Percentage beschikbaarheid op alle werkdagen Termijn ontsluiten nieuw data

Raadpleegbaar voor alle gemeentenTijdige verwerking

100% beschikbaar op alle werkdagenBinnen 3 maanden na bekend worden

Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG)

Juiste, volledige en tijdige verwerking/uitvoering en functioneel beheer voor Dordrecht, H.I. Ambacht en Zwijndrecht

Wettelijk normenkader en samenwerkingsovereenkomst

Percentages wettelijke normenkader en uit samenwerkingsovereenkomst

100%

Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Juiste, volledige en tijdige verwerking/uitvoering en functioneel beheer voor Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht en ondersteuning Zwijndrecht bij opbouw

Wettelijk normenkader en samenwerkingsovereenkomst

Percentages wettelijke normenkader en uit samenwerkingsovereenkomst

100%

Registratie Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (WKPB)

Juiste, volledige en tijdige verwerking/uitvoering en functioneel beheer voor Dordrecht, H.I. Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht

Wettelijk normenkader en samenwerkingsovereenkomst

Percentages wettelijke normenkader en uit samenwerkingsovereenkomst

100%

Functioneel RO-beheer

Beschikbaarheid voor de zes Drechtstedengemeenten

Ondersteuning binnen de afgesproken kaders

Beschikbaarheid voor de eindgebruikers. Responsetijd vragen

100% op werkdagenBinnen 3x 24 uur (werkdagen).

Landmeetkunde

Maatwerkactiviteiten conform samenwerkingsovereenkomst met Dordrecht

Normen en specificaties uit samenwerkingsovereenkomst met Dordrecht

Prestatie-afspraken uit samenwerkingsovereenkomst

100%

Ruimtelijke informatievoorziening, basisregistraties & kernregistraties

54

Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)

Proces Kritische succesfactor Meetgetal/KPI-naam KPI-doelstelling Streefwaarde

WOZ-beschikkingen

Beschikkingen verzenden volgens normatiek van Waarderingskamer

Aantal beschikkingen Top 500 verzenden in week 4Overige beschikkingen in week 8

90% in week 498% in week 8100% in week 22

Interactieve WOZ

Huiseigenaren betrekken bij de waardebepaling van de eigen woningen

Aantal eigen woningobjecten in interactieve WOZ en % tijdig verwerkte reacties

Eigenwoningobjecten betrokken in interactieve WOZ

95% van de eigenwoningen

Belastingopbrengsten

Tijdig belastingopbrengsten realiseren overeenkomstig gemeentelijke begrotingen

Opbrengst gemeentelijke begrotingen Percentage van de belastingopbrengst Maximaal 0,6% oninbaar

Aanslagen

Tijdig verzonden aanslagen gemeentelijke belastingen

Aantal opgelegde (gecombineerde) aanslagen Gecombineerde aanslagenOverige aanslagen binnen 3 maanden na ontstaan belastingplicht

90% Top 500 in week 498% gecombineerde aanslagen in week 8100% in week 22Overige aanslagen:99% binnen 3 maanden100% binnen 6 maanden

Waarderen, heffen & invorderen

55

Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)

Proces Kritische succesfactor Meetgetal/KPI-naam KPI-doelstelling Streefwaarde

Kwijtscheldingengeautomatiseerd

Maximaal gebruik maken van de mogelijkheid tot geautomatiseerde kwijtschelding

Aantal geautomatiseerd verleende kwijtscheldingen

Percentage opwerkingen uit toetsingsbestand Inlichtingenbureau

50%

Kwijtscheldingsverzoeken individueelBelastingschuldige snel duidelijkheid geven over wel of niet (gedeeltelijk) van toepassing zijn van kwijtschelding

Aantal dagen in behandeling Tijdige uitvoering 100% binnen 90 dagen

Automatische incasso’s

Dienstverlening vergroten door automatische incasso laagdrempelig mogelijk te maken

Aantal automatische incasso’s Percentage van de doelgroep 75%

Aanmaningen

Sociaal/rechtvaardig invorderen Aantal dagen in behandeling Tijdige uitvoering 21 dagen na laatste vervaldag opgelegd

Dwangbevelen

Sociaal/rechtvaardig invorderen Aantal dagen in behandeling Tijdige uitvoering 30 dagen na aanmaning uitgevaardigd

Oninbaarheid

Maximale opbrengst realiseren, door in te zetten op minimale oninbaarheid

Oninbaar verklaarde belastingopbrengst Percentage van de opbrengst Maximaal 0,6%

Waarderen, heffen & invorderen

56

Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)

Proces Kritische succesfactor Meetgetal/KPI-naam KPI-doelstelling Streefwaarde

BezwaarschriftenAlle bezwaarschriften afdoen binnen wettelijke termijnen

Aantal dagen in behandeling Tijdige afhandeling 25% afgedaan binnen 3 maanden na binnenkomst100% afgedaan binnen wettelijke termijn

Beroepschriften

Alle verweerschriften tijdig indienen bij rechtbank of gerechtshof Verschijnen bij zittingen

% tijdig verweer indienen en vertegenwoordiging in procedure

Correcte en tijdige uitvoering van beroepsprocedureVerschijnen bij zittingen

100%: alle relevante stukken op tijd bij rechtbank en vertegenwoordiging in procedure100%

Kwaliteitstoetsenop databestanden

op taxatieproces

Door onafhankelijk onderzoeker kwaliteitstoetsen uitvoeren met als doel de kwaliteit te waarborgen en waar nodig, te verbeteren

Aantal afwijkingen Tijdige uitvoering Minder dan 1% afwijkingImplementatie van uitkomsten en valideren door onafhankelijke onderzoeker3 kwaliteitstoetsenAantal uitgevoerde toetsen Tijdige uitvoering

Klantvragen

1e lijn

2e lijn

Vanuit oogpunt van goede dienstverlening (1x contact) zoveel mogelijk vragen in de 1e lijn (frontoffice) beantwoorden. Als binnen de 1e lijn beantwoording niet mogelijk is, vanuit de backoffice snelle en adequate beantwoording verzorgen

Aantal vragen dat via 1e lijn (frontoffice) kan worden afgedaan

Correcte info en scholing van frontofficemedewerkers door de GBD om zoveel mogelijk vragen via 1e lijn af te doen

0% onnodige vragen van 1e lijn naar 2e lijn

Aantal dagen in behandeling Tijdige afhandeling 100% binnen 5 werkdagen

Bezwaar, beroep, kwaliteit & dienstverlening

57

Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)

Proces Kritische succesfactor Meetgetal/KPI-naam KPI-doelstelling Streefwaarde/doel

Aanslagregels

Objectief te valideren aantal systeemmutaties K2Bel. Per gemeente t.b.v. financiering

Numeriek aantal (n) kalenderjaar 100% te valideren 500.000

Accounts

Doelmatig gebruik accounts/werkplekken Aantal accounts GRID op peildatum 31-12 Centraal vastgelegde normering 69

Belastingverordeningen

Waarborg juridische kwaliteit Tijdige advisering/toets verordeningen voor 1 oktober van voorafgaand jaar

Volledig getoetst pakket voor 5 gemeenten 100%

Jaarstukken (verantwoording)

Voldoen aan de materiele en formele regelgeving. Rechtmatigheid getrouwheid

Controleverklaringen bij Interimnota en Jaarrekening/aantekeningen

Afgifte controleverklaringen zonder aantekeningen

12/0

Belastingopbrengst-prognoses

Tijdige overeenstemming opbrengsten en tarieven GBD/ deelnemende gemeenten

Uiterste datum volledige overeenstemming Overeenstemming over volledig pakket 1 oktober voorafgaand aan belastingjaar

P&C-rapportages GBD bedrijfsvoering

Tijdige levering begroting, maraps en jaarrekening

Aantal producties per jaar Conform GRD planning afleveren 5

Procesondersteuning & Control

Sliedrecht, augustus 2015

ColofonExterne begeleidingwww.meetingmoreminds.comProf. dr. Annemieke J.M. RoobeekJaïr Halevi MscThijs Olthof BA

GBD-StrategieteamArri HartogCarel ConradFrans TuerlingsGerdine van LeersumSaskia JonkerTheo van der Mark

InventouxGerard van Schijndel

Tekstsamenstellingwww.frisse-kijk.nl

Vormgevingwww.impulspubliciteit.nl