Kom en Zie Magazine 4-2010

16
Magazine Jaargang 2, december 2010, nummer 4 Jeugdkamp Don’t mess with Terai In gesprek met Jasmine Lammerts van Bueren Op MSN met Jeffrey en Evelien van der Veeken

description

Magazine van Pinkstergemeente Kom en Zie

Transcript of Kom en Zie Magazine 4-2010

Page 1: Kom en Zie Magazine 4-2010

Magazine

Jaargang 2, december 2010, nummer 4

JeugdkampDon’t mess with Terai

In gesprek metJasmine Lammerts van Bueren

Op MSN metJeffrey en Evelien van der Veeken

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 1 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 1 23-12-2010 13:11:25

Page 2: Kom en Zie Magazine 4-2010

Veel mensen komen naar ons toe om even te melden dat ze blij zijn met dit Kom en Zie magazine. Nu mag u best weten dat we uw complimenten enorm waarderen en dat we die dus mooi in onze zak steken. We zien dit magazine zelf ook wel een beetje als een visitekaartje dat we als gemeente afgeven, een eerste indruk die we achterlaten.

Toch is het goed om je zo nu en dan te bedenken dat iets niet altijd is wat het lijkt. Nee, hier komt geen ontboezeming van interne strubbelingen op de redactie. En we zijn ook zeker niet van plan dit

magazine, dat inderdaad weer een waarachtig kunststuk te noemen is, eigenhandig af te kraken. Maar, eerlijk is eerlijk, we zijn met elkaar eerder geneigd de schone schijn op te houden dan schaamteloos onze vuile was buiten te hangen.

Nou is het misschien maar goed ook dat wij onze vuile was niet buitenhangen. Dan zou dit magazine zonder problemen vol staan met hoogstaande roddels en ogenschijnlijk onschuldige wist-je-datjes die het daglicht niet zouden kunnen verdragen. Dat lijkt ons niet de bedoeling en is ook nergens goed voor. Wel is

echtheid en openheid belangrijk. Waarom zouden we ons beter voordoen dan we zijn? Wat schiet je er mee op?

Echtheid en openheid is wat we daarom willen uitstralen met deze nieuwe editie van het Kom en Zie magazine. U krijgt met het lezen van de artikelen namelijk een exclusieve inkijk in de gemeente. In dit nummer vooral ook aandacht voor onze jeugd. Het thema dat dit jeugdseizoen centraal staat is ‘Get Real’. Zoals gezegd: iets is niet altijd wat het lijkt. Laat je verrassen!

Geliefde broeders en zusters,

2010 - God heeft ons zeer gezegend. Als we kijken naar de verbouwing en vooral naar een prachtig resultaat. Wat een prachtige saamhorigheid! Er zijn veel mensen die hard gewerkt hebben, veel gegeven hebben met veel plezier (natuurlijk ook de bijbehorende stress), maar dat maakt het allemaal zo mooi.Dan nog de vele dopelingen met hun bijzondere getuigenissen! Halleluja! Laten we onze zegeningen tellen.

We zien uit naar een prachtig Kerstfeest waar weer veel mensen die God nog nooit van dichtbij ervaren hebben, deze beleving

zullen ontvangen in onze rijen. Neem ze mee. Maak vrienden voor de eeuwigheid. Ja lieve mensen geniet van de geestelijke dynamiek die je overal voelt.

Jesaja 57:19 Vrede, vrede voor iedereen, ver weg of dichtbij zegt De Heer, ik zal genezing brengen. Wat een prachtige belofte en wij mogen deel zijn van die beloftes. Leef er mee, in Hem is geen recessie. Leef met een grote L!

Gods rijke zegenCornelis vd Dussen

van de redactie

2

v.l.n.r.: Tim, Lizzy, Bram, René, Petra en Rein

van de oudstenraad

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 2 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 2 23-12-2010 13:11:25

Page 3: Kom en Zie Magazine 4-2010

Diaconale zorg Ellen vd Berg [email protected] spreekuur op maandag 09.30 -12.30 uur 010-4115450 Ziekenbezoek Ingrid de Geus 010-8889268

Ouderen bezoek Annelies Jongepier 06-46090900 [email protected]

Pastoraal Team Klaske Hendriks 010-4518042 en Connie Pasma 0168-328158 [email protected]

Soms kan het zijn dat u extra ondersteuning nodig heeft op financieel terrein. Naast het geven van praktische hulp heeft diaconie ook een adviserende taak. Voor deze zaken kunt u zich wenden tot Ellen vd Berg. Zij coördineert de diaconie.

Is er iemand ziek die lid is van de gemeente dan kunt u zich wenden tot Ingrid de Geus, zij coördineert het ziekenbezoek. Voor ouderenbezoek is dit Annelies Jongepier.

Heeft u geestelijke hulp of advies nodig van het Pastoraal Team dan kunt u contact opnemen met Klaske Hendriks of Connie Pasma. Bent u lid van een groep dan is het wenselijk dat u eerst overlegt met de groepsleider.

De hulp kunnen wij alleen aanbieden voor mensen die lid zijn van de gemeente Kom en Zie.

Heeft u een vraag voor het pastoraal team mail ons dan gerust. Het mailadres is [email protected]. Hiervoor hoeft u geen lid te zijn van onze gemeente.

Tekst ter overdenking:2 Kor 3:17 Waar de Geest van de Heer is, daar is vrijheid.

wegwijzer Pastorale Zorg2 Van de redactie

2 Van de oudstenraad

3 Wegwijzer Pastorale Zorg

3 Welkom nieuwe bezoekers

4 9 vragen aan Jaap en Jennie

5 Doopdienst in Frankrijk

6 In gesprek met Jasmine

8 Op MSN met Jeffrey en Evelien

10 In gesprek met Saskia

11 Verslag jeugdkamp

14 In het zonnetje

14 Muziek en boeken

15 Voor de kinderen

16 In the picture

16 Column

16 Colofon

inhoud

3

Nieuwe bezoekers van Kom en ZieBijna iedere week zijn er nieuwe mensen in de zondagsdienst. Allen zijn op zoek naar de waarheid, verlossing en warmte van Jezus. Na afloop van de dienst wordt er aan deze gasten van Kom en Zie gratis een kopje koffie en thee aangeboden.

InloopgroepIn een zaal links van de hoofdingang (NB: trapje naar beneden) wordt er voor nieuwe Kom en Zie bezoekers ook iedere woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur een inloopavond georganiseerd, om: - nader kennis te maken met broeders en zusters uit Kom en Zie - eventuele vragen te kunnen stellen - ervaringen te delen over christen zijn in de dagelijkse praktijk.

GetuigenisRegelmatig komen zeer verschillende Jezus-volgelingen uit Kom en Zie ook hun getuigenis geven. Verder wordt elke inloopavond het offer van Jezus herdacht en een kleine bijbelstudie gegeven over allerlei aspecten van het volgen van Jezus en de rol van de gemeente daarin. Het team van de inloopgroep is er op gericht nieuwelingen te helpen hun weg in de gemeente te vinden en een volledig geïntegreerd Kom en Zie lid te worden.

Lid wordenBezoekers die besluiten Jezus te gaan volgen en lid te worden van onze gemeente, hebben na verloop van tijd de inloopgroep niet meer nodig en kunnen dan na onderling overleg, deel gaan

uitmaken van één van de andere kleine groepen in Kom en Zie.

Hartelijk welkom namens de medewerkers van het inloop-team, John en Carol-Ann Malaihollo en Ferdinand en Astrid Smulders

Voor meer informatie kunt u terecht bij de informatiebalie achterin de grote zaal of bel met 010-4560837.

welkom

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 3 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 3 23-12-2010 13:11:25

Page 4: Kom en Zie Magazine 4-2010

4

1. Als je een ander beroep zou mogen kiezen, wat zou dat dan worden?

Jaap: Als klein kind was ik altijd erg onder de indruk van de buschauffeur, dus dat leek mij het helemaal. Maar het heeft anders uitgepakt. Ik zou op dit moment niet iets anders willen doen, dan wat wij nu doen. We zijn met ons hele hart betrokken bij wat we doen en weten dat God ons leven leidt. Dan heb je misschien niet altijd je droombaan, maar wel de baan waar je het meest gelukkig in bent.Jennie: God heeft voor mij gekozen dat ik fulltime als zendelingen in zijn dienst mag werken en ik geloof met heel mijn hart dat hij weet wat goed en mooi voor mij is. Ik ben opgegroeid in een arbeidersgezin waar niet gedacht werd aan studeren of hogerop klimmen in de maatschappij. Het is geweldig om andere culturen (gewoontes) en landen te mogen leren kennen en van hen te leren! Wel heb ik als tiener soms het verlangen gehad om stewardess als beroep te hebben. (dan dacht ik altijd om lekker veel te kunnen reizen en wat van de wereld zien) 2. Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?Jaap: We hebben in ons leven in heel wat verschillende bedden en hangmatten geslapen, maar nu hebben we een heerlijk bed in Nederland.. Laat mij maar liggen, het kan vast wachten tot morgen.

Jennie: Als ik opnieuw oma wordt mag je me ’s nacht gerust wakker maken om te vertellen wat het geworden is. We hebben 9 kleinkinderen en ik kan echt van hen genieten. God heeft de nacht gemaakt om uit te rusten, dat wilde ik zo maar houden.

3. Op welke plek buiten Nederland zou je een jaar willen wonen?

Jaap: Macau, China. Ten eerste is het een plekje op de wereld waar ze ook Portugees spreken, maar dan in een voor mij totaal onbekende cultuur. Ik ben erg benieuwd hoe mensen leven en denken en wil dan echt deel zijn van hun leven, dan helpt het echt als je de taal spreek. Jennie: Australië; maar dat heeft meer te maken dat ik graag een jaartje met Jaap en Swaantje Kooij zou willen optrekken om van hen te leren.

4. Wat kan je in mensen vreselijk ergeren?Jaap: Ik kan mij ergeren aan mensen die gaven en mogelijkheden van God hebben gekregen om te gebruiken en daar ontevreden mee zijn. Jennie: Als mensen jaloers zijn op wat wij doen en hoe wij leven. God heeft voor ieder een plan en het is belangrijk om in het plan van God voor jou leven te zijn, dan heb je daar volgens mij niet de behoefte om dat leven van een ander te willen leven

vragen aan Jaap en Jennie Wiersma9

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 4 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 4 23-12-2010 13:11:25

Page 5: Kom en Zie Magazine 4-2010

5

5. Van welke beroemdheid greep de dood je het meest aan?Jaap: Martin Luther King. Ik was nog erg jong, maar besefte dat iemand opkwam voor de onderdrukten, zonder geweld te gebruiken, alleen door zijn stem te laten horen. Jennie: Van mijn eigen vader. Voor mij was hij een held. Ik was 11 jaar toen hij overleed. We hadden net een week van te voren gehoord dat er een broertje of zusje bij zou komen toen hij dodelijk verongelukte.

6. Waar krijg je kippenvel van?Jaap: Een lied kan mij door merg en been gaan. Een tekst kan mij tot tranen toen bewegen en als er zuiver met passie wordt gezongen, in een mooie dynamiek, dan zit ik te shaken op mijn stoel.Jennie: Als Jaap zijn hak probeert los te krijgen. Dan kraakt alles in zijn voet. Daar krijg ik kippenvel van.

7. Wat was je slechtste beslissing?Jaap: Een zwart autootje. Ik vond hem prachtig en moest hem hebben.... Ik heb zelfs mijn tienden toen niet gegeven (foei foei) omdat ik dat autootje wilde kopen.... Na 2 weken was hij kapot en deed niks meer...Jennie: Om boos op God te zijn omdat mijn vader samen met mijn drie ooms om het leven kwam bij een auto ongeluk en 5 jaar later mijn broer die boven mij was, mijn beste maatje ook om het leven kwam bij een auto ongeluk. Hierdoor raakte ik mijn geloof in God kwijt en heb ik een tijd in de wereld geleefd waardoor ik veel pijn en verdriet heb meegemaakt in mijn leven.

8. Wat is de grootste wetsovertreding die je hebt begaan?Jaap: Vastgezeten voor diefstal van een fiets op 16 jarige leeftijd. Maar daar is het ook mijn bekering geworden.Jennie: Door het rode licht rijden

9. Waarover zeg je: ‘dat nooit meer’?Jaap: Parachute springen heb ik 1 keer gedaan. Zweven en hangen was geweldig! Neerkomen op de grond ging ook goed... maar uit een vliegtuig springen zomaar... voor de lol... is toch wel erg tegennatuurlijk.. dus daarvan zeg ik 1 keer maar niet weer.Jennie: Zeg nooit, nooit. Dat is mijn motto!

Op de boerderij in Frankrijk

God is getrouw! Een eerste doopdienst op de boerderij van Kom en Zie in Frankrijk. Een gelegenheid die op zaterdag 25 september jl. plaatsvond. De dopelingen waren Jean-Luc en Agnes een echtpaar van onze huisgroep. Een gebedsgroep die al meer dan 10 jaar bestaat, zonder kerk, maar met mensen die in aanraking zijn gekomen met het evangelie.Kort nadat wij op de boerderij zijn gekomen, hebben zij contact met ons opgenomen. Zij waren op zoek naar een geestelijke leider. En zij hebben aan François gevraagd deze groep te leiden en te onderwijzen. Sinds ruim 4 jaar is deze huisgroep op de boerderij. En nu hebben enkele besloten zich te laten dopen en de Heer te dienen.

De doopdienst werd gehouden in 2 (party)tenten in de schuur. Er waren ongeveer 60 mensen aanwezig voor dit feest, een heel gemengd gezelschap. Na afloop was er een maaltijd.

Wij danken God voor deze dopelingen en voor diegene die volgen. Zondag 28 november zal er een volgende doopdienst zijn van 2 personen, een man en een vrouw.Het is voor ons een bemoediging en een bevestiging van onze roeping. Ongetwijfeld een geboorte van een nieuwe gemeente.Zoals Rick Warren (een Godsman en Amerikaan) zegt: “Als u uw inspanningen concentreert op het onderrichten van mensen, zal God de kerk bouwen”.

François & Jerica Zézé-Kipré

doopdienst

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 5 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 5 23-12-2010 13:11:25

Page 6: Kom en Zie Magazine 4-2010

Jasmine, wat doe jij eigenlijk in het dagelijks leven?Ik zit op school, de Roncalli Mavo. Ik heb voor het theater profiel gekozen. Maandag zit ik van half negen tot vijf op school en elke maandagavond ga ik naar Kom en Zie. Sinds kort ga ik namelijk, samen met Sarah Provoost en mijn moeder, naar het koor bij Sjoerd en Michelle. Dinsdag moet ik van half 9 tot 5 uur naar school en krijg ik het vak theater. Donderdag ben ik van half negen tot kwart voor zes op school te vinden en heb ik zangles.

Wat doe je in je vrije tijd?Ik hou van computeren, muziek luisteren en met vriendinnen leuke dingen doen. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de Oosterhof, kijken we een filmpje of gaan we naar een feestje. Mijn beste vriendin is Dominique, zij zit bij mij op school. Wat haar een goede vriendin maakt is dat ik alles tegen haar kan zeggen. We doen heel veel leuke dingen en lachen samen om van alles.

Kun je een eigenschap van jezelf noemen waar je blij mee bent?Ik vind het fijn voor iedereen klaar te staan. En ik denk dat ik dat ook wel doe. Dan loop ik naar iemand toe om te vragen hoe het gaat en toon ik interesse. Dat is denk ik wel een positieve eigenschap.

Als je een vraag aan God zou kunnen stellen wat zou je Hem dan vragen?Mijn vader en moeder hadden een discussie over of je elkaar zal herkennen als je straks in de hemel bent. Mijn moeder hoopte van wel. Ik zou God wel willen vragen of ik straks als ik dood ben, mijn vrienden ook weer tegenkom in de hemel. Zelf denk ik van wel. Ik denk dat we daar ook meer lol kunnen hebben dan hier. Alles is daar goed!

Wat zou je kopen als je al het geld van de wereld had?Ik zou in ieder geval lekker gaan winkelen. Ik wil ook altijd graag sparen voor later, voor een leuk huisje ofzo. En ik zou een keer op vakantie gaan met mijn ouders en vriendinnen. En ik wil misschien ook wel een paard. Maar winkelen komt op 1. Erg hé, eigenlijk? Het lijkt nu net of ik zo hebberig ben. Ik zat net het televisieprogramma ‘sweet sixtien’ te kijken. Dat is een programma waarin rijke verwende jongeren hun ouders dwingen van alles voor hun zestiende verjaardag te kopen en te regelen. Echt niet normaal hoe hebberig ze daar zijn. Ik zou me dood schamen als ik zo was. Maar toch wil ik ook wel graag winkelen.

Heb je een droom?Graag zou ik iets met musicals gaan doen. Maar ik geef ook veel om God en zou ik meer met het geloof willen doen. Het is leuk om naar de kerk, de jeugd en Teens Training te gaan. Ook vond ik het leuk om te zingen tijdens de jeugddienst. Ik zou het leuk vinden om anderen te inspireren op het gebied van geloof. Graag help ik mensen als zij het moeilijk hebben. Laatst had ik ook een discussie met een vriendin over het geloof. Zij gelooft niet in God maar in de oerknal, en dat wij dan uit de apen komen ofzo. Ik vertel haar dan ook wat ik geloof. En dan luisteren we naar elkaar en hebben we respect voor elkaars mening. Ik denk niet dat het zin heeft om een ander te dwingen te geloven. Je moet het zelf voelen, of hoe zeg je dat? Het moet uit jezelf komen. Zo vroeg ik vrienden ook mee naar de kerk. Uiteindelijk vonden ze het toch wel leuk.

Jij als jongere, hoe zie jij de ouderen in de kerk? Ik vond het bijvoorbeeld leuk dat Jan de Geus ons na de jeugddienst kwam zeggen dat hij vond dat we het goed gedaan hadden. Jeffrey zij dat als Jan het zegt, dan hebben we het echt wel goed gedaan. Het is leuk om zoiets van de ouderen te horen. Je kijkt toch wel een beetje tegen ze op en neemt wat ze zeggen serieus.

Maar soms zingen we in de kerk ook liedjes uit het jaar 1967, bij wijze van spreken. Wij jongeren kennen die oudere liedjes soms niet. Sommige liedjes zijn best wel moeilijk, die snap je niet altijd. We vinden oude nummers soms wel leuk, maar een nummer van de jeugd erbij zou wel leuk zijn.

In gesprek met Jasmine

Voor deze rubriek leek het ons leuk om eens in gesprek te gaan iemand van de jongere generatie. Jasmine Lammerts van Bueren om preciezer te zijn. Zij is 14 jaar en de dochter van Andy en Annet. Zo komt ze al van jongs af aan in Kom en Zie. Ik legde haar een aantal vragen voor, en al snel werd mij duidelijk dat Jasmine iemand is die iets te melden heeft.

door Tim Hendirks

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 6 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 6 23-12-2010 13:11:25

Page 7: Kom en Zie Magazine 4-2010

7

Wij hebben afgelopen september met zijn allen een

gezellig en actief weekend in Frankrijk beleefd.We verbleven in een mooie woning, waar we in totaal met

33 personen waren. Vrijdagavond was nog relaxed,

sommige zaten buiten bij het kampvuurtje, andere waren een spelletje aan het doen. Zaterdag en zondag gingen

een groep paintballen en de andere gingen mountainbiken.

Het paintballen vond plaats in een fort uit 1875, dit was voor velen een hele beleving, maar voor sommige ook

pijnlijk. De mountainbike tocht vond plaats in een mooie,

heuvelachtige omgeving, geleid door 2 van onze "beste bikers", Bob Hendriks en Arie de Vlaming uit de kerk. Het

was een fantastisch en gezellig weekend, iedereen heeft

elkaar weer op een andere manier leren kennen. Dit is een terugkerende activiteit binnen onze gemeente, die wij

met plezier begeleiden.

Ronald en Ineke

Paintballen en mountainbiken

Wil jij weten hoeveel jij in Gods ogen waard bent en hoe groot zijn liefde voor jou is?Wil jij andere jongeren ontmoeten?Wil jij toffe samenkomsten meemaken?Wil jij interessante workshops volgen?Wil jij jezelf fysiek en mentaal op de proef stellen tijdens de sporten en games?

weet jij wat je wil?

Het basisteam is in ieder geval alweer volop bezig Teens Training 2011 te organiseren. Ik ga nog niet veel verklappen, maar wat ik al wel kan vertellen is dat er hoogstaande meetings, super kicke workshops en vette sporten en spellen op het programma staan. Teens Training is in het paasweekend van 22 tot en met 25 april. Meld je meteen aan, dan zien we je op Teens Training 2011! Kijk voor het inschrijven, foto’s, dagfilmpjes en voor de laatste ontwikkelingen op de website: www.teenstraining.be.

Je kunt het niet zien

met het blote oog,

maar gebeden van mensen

stijgen omhoog.

Kleurig, zoals God

de mens heeft gemaakt

stijgen zij op

tot zijn hart is geraakt

in het vertrouwen

dat God ze ontvangt

omdat Hij zozeer

naar gemeenschap verlangt.

Hij wil een relatie,

hoor je Zijn stem?

Leg in je gebed

jouw liefde voor Hem.

Mia

gedicht

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 7 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 7 23-12-2010 13:11:25

Page 8: Kom en Zie Magazine 4-2010

We hebben een gesprek met Jeffrey en Evelien van der Veeken. Zij hebben zich allebei lange tijd ingezet in het praiseteam. Nu maken ze een opmerkelijke switch naar de jeugd. Rein Kaufmann verplaatst zich in de rol van tiener en chat met de nieuwe jeugdleiders op MSN Messenger.

ReinHoe is het met jullie? Jeffrey en EvelienHet gaat goed met ons, December is vooral voor Jeffrey op school een drukke maand. Eerst Sinterklaas en daarna hard oefenen voor de kerstvieringen… Evelien vindt december een heerlijke maand, lekker druk met de voorbereidingen voor kerst thuis en in de kerk, ik geniet er elk jaar weer van. ReinVoor degene die jullie nog niet kennen,, willen jullie je voorstellen? Jeffrey en EvelienWij zijn Jeffrey en Evelien van der Veeken. We zijn 5,5 jaar erg gelukkig getrouwd en we hebben een prachtige dochter, Lieke van 8 maanden oud. We wonen in Papendrecht in een rijtjeshuis en hopen de komende tijd ons huis te verkopen om in Capelle aan den IJssel te kunnen gaan wonen. Daar wonen onze ouders en de gemeente is dan ook lekker dichtbij. Jeffrey is meester van groep 8 op de Anne de Vriesschool in Sliedrecht en Evelien werkt op de afdeling intensive care en de hartbewaking van het IJsseland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Jeffrey houdt van muziek maken, windsurfen, volleyballen, lachen en nog veel meer. Geef Evelien een boek om lekker te kunnen lezen op de bank. Daarnaast is scrapbooking (creatief met foto’s) toch ook echt een hobby geworden. We vinden het heerlijk om af en toe een weekend weg te gaan en ook de wintersport is favoriet. Rein8 maanden als ouder. Hoe bevalt het ouderschap? Jeffrey en EvelienEcht heel erg leuk! We genieten echt elke dag!! Wanneer wij werken, gaat Lieke naar een van de opa’s en oma’s. We zijn God echt heel erg dankbaar voor onze kleine meid, ze is echt prachtig. ReinIk heb het idee dat jullie aardig veel doen. Hoe combineren jullie het dagelijkse leven met de dingen die jullie ernaast doen? Jeffrey en EvelienWe plannen. Omdat Evelien onregelmatig werkt moeten we plannen wat we wanneer doen. Jeffrey heeft een regelmatig rooster. We plannen veel dingen in combinatie. Bijvoorbeeld vergaderingen

samen met het oefenen van het praiseteam op de maandag. Als er een jeugdavond is blijven we bij de pa en ma Van der Veeken slapen, anders moeten we Lieke ’s avonds laat nog uit bed halen. We hebben ontdekt dat wanneer we doen wat in het verlengde ligt van wat God van ons wil het goed gaat. Heel veel dingen zijn leuk en interessant, maar je kan niet alles doen. Je moet keuzes maken. We zijn ook blij met moderne media, dit biedt veel communicatiemogelijkheden. Eerst tijd met God, dan de rest. (Mattheus 6:33) Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. 34 Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last. ReinWat heeft jullie doen besluiten om de overstap te maken van het podium naar jeugdleider? Jeffrey en EvelienWe vinden het belangrijk dat we ons ontwikkelen. In onze persoonlijke relatie met God hebben we gemerkt dat er nieuwe deuren open zijn gegaan. We willen ons graag inzetten voor jonge mensen. We hebben een verlangen om hen in ons leven “voor te leven” en de jongeren te begeleiden in hun persoonlijke relatie met God. Er is een flinke groep enthousiaste jeugdleiders waarmee we dat samen mogen gaan doen. ReinBetekent deze overstap dat we jullie niet meer zien op het podium? Jeffrey en EvelienHoe het precies zal gaan moeten we nog even aankijken. Beide taken vragen veel tijd en aandacht en iets half doen is er bij ons niet bij. We zullen zeker zichtbaar blijven op het podium. Jeffrey heeft ook een diep verlangen om mensen te leiden in lofprijs en aanbidding. Lofprijs en aanbidding is zo’n prachtige manier om met je lichaam en je energie God de plek te geven die Hij toekomt. Herman Boon (2010) heeft gezegd bij de jeugd dat onze geest dan Gods geest raakt en dan wordt het geestig. (Johannes 4:23) Maar er komt een tijd, en die tijd is nu gekomen, dat wie de Vader echt aanbidt, hem aanbidt in geest en in waarheid. De Vader zoekt mensen die hem zo aanbidden, 24 want God is Geest, dus wie hem aanbidt, moet dat doen in geest en in waarheid.’ ReinNu zijn jullie jeugdleiders maar hoe hebben jullie je jeugd en de jeugdgroep ervaren? Jeffrey en EvelienJeffrey: Op de jeugd heb ik leuke tijden meegemaakt (op kamp, jeugdavonden met Martin en Karin Koornstra). Er waren veel andere dingen die aan me trokken (dat is een heel verhaal) dus ik ben niet altijd naar de jeugdavonden geweest. Later ben ik weer naar de jeugdhuisgroep gegaan.Evelien: Ik heb het altijd erg leuk gevonden op de jeugd. Ik ging altijd met heel veel plezier, gezellig kletsen met elkaar en God leren kennen. ReinVaak word er in de tienertijd een keuze voor het geloof gemaakt. Wat is voor jullie het 'Wow' moment geweest? Jeffrey en EvelienJeffrey: Ik heb niet zo’n Wow moment meegemaakt. Ik ben lang op zoek geweest naar mezelf, wie ben ik en wat wil ik. Er is een moment geweest in mijn leven dat ik erg verdrietig was en op dat moment was God daar. Ik heb toen heel bewust een keuze gemaakt en gezegd: “God gaat U mijn leven leiden, ik maak er zelf een rommel van!”. Mijn Wow moment kwam later, toen ik zag dat God werkelijk grote dingen in mijn leven deed. Hij heeft me zo gelukkig gemaakt. Ik ben dankbaar dat ik elke dag met die God op mag trekken. (Psalm 1:6) De HEER beschermt de weg van de rechtvaardigen, de weg

Op MSN met Jeffrey en Evelien

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 8 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 8 23-12-2010 13:11:25

Page 9: Kom en Zie Magazine 4-2010

van de wettelozen loopt dood.Evelien: Toen ik 16 jaar was, heb ik tijdens een jeugdweekend God mogen ervaren. Ik voelde dat hij heel erg dichtbij mij was en heb mij vervolgens laten dopen. Dat vond ik heel bijzonder. ReinNog even naar jeugdleider zijn, wat lijkt je er zo leuk aan? Jeffrey en EvelienWe houden van gezelligheid en door de contacten met de jeugd komt dat ruimschoots aanbod. We zien uit om wat wij hebben geleerd en ervaren met God te delen met jongeren die nog op zoek zijn naar antwoorden en voor moeilijke keuzes staan. Daarnaast houden we van gek doen en lachen… ReinWat lijkt jullie de grootste uitdaging aan jeugdleider zijn? Jeffrey en EvelienDe uitdaging ligt ook in het vertrouwen van God. Hij is het die door zijn geest een mensenleven blijvend kan veranderen en wij mogen al biddend en zoekend hierin bijdragen. (1 Kor 3:7) Het is niet belangrijk wie plant of wie begiet; alleen God is belangrijk, want hij doet groeien. ReinGod zal inderdaad mensen laten groeien maar wat doen jullie om hierin bij te dragen, wanneer is voor jullie een jeugdavond geslaagd? Jeffrey en EvelienWanneer iedereen er is. Wanneer iedereen heeft bijgedragen aan de avond. Ieder op zijn eigen manier. Het belangrijkste is dat er een moment is geweest waarin je geloof zich verder heeft ontwikkeld. We bedoelen niet een bepaald gevoel (een bibber), maar een zeker weten. De Bijbel is voor ons het uitgangspunt. Dit boek inspireert als je moeite doet om het te begrijpen. We zijn zo gewend dat alles ons maar aan komt waaien. Je zal er wat moeite voor moeten doen. Maar als het je pakt… dan ontstaat er een verlangen naar meer… (Hebr. 11:1) Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. ReinAls alles mogelijk zou zijn wat zou je dan doen met de jeugd? Jeffrey en EvelienDat is echt een hele moeilijke vraag hoor. Veiligheid, vertrouwen en integriteit vinden we erg belangrijk. We gaan het met elkaar allemaal ontdekken. ReinWat zou je de jeugd mee willen geven? Jeffrey en EvelienEen hele hoop. Een boek vol. Eerst maar eens onze aandacht en interesse. (Spreuken 3:27) Onthoud een ander niet waarop hij recht heeft, terwijl je het hem geven kunt. ReinWat zou je de ouders mee willen geven? Jeffrey en EvelienWe hebben er zelf voor gekozen om veel tijd voor Lieke te nemen (in te plannen). Jeffrey is op woensdag vrij en we zorgen dat onze agenda’s niet vol komen met afspraken. Ook al begrijpt ze ons nog niet helemaal, we merken nu al dat ze er van geniet als we met haar spelen, gek doen en wandelen. We willen meegeven dat we het belangrijk vinden dat iedereen veel aandacht geeft aan hun kinderen. Rein Wat wil je iedereen meegeven die dit leest? Jeffrey en EvelienHet leven met God is het beste dat je kan kiezen. De tijd dat we leven is te kort om hier niet bewust mee om te gaan. Ondanks de snelheid en druk van deze tijd moeten we weloverwogen bezig zijn met ons leven. ReinBedankt voor dit gesprek op MSN en voor jullie openheid!

van der Veeken

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 9 23-12-2010 13:10:51

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 9 23-12-2010 13:11:26

Page 10: Kom en Zie Magazine 4-2010

10

Saskia is op dit moment als langst jeugdleider. Sinds dit jaar heeft ze geen coachingsrol meer die ze twee jaar lang heeft gedragen, een aantal vragen aan Saskia.

7 jaar als jeugdleider, is het anders om nu jeugdleider te zijn dan 7 jaar geleden?Sommige dingen zijn heel anders. Zo hebben we een heel ander leidersteam en groep tieners dan 7 jaar geleden. Ik vind het nog wel even leuk als 7 jaar geleden.

De coachingsrol heb je twee jaar lang op je genomen, wat heeft je doen besluiten om hiermee te stoppen?Eigenlijk zijn er verschillende redenen. Een belangrijke reden is dat ik me graag weer volledig wilde richten op de jongeren zelf. Een droom is om ook jeugdwerk voor jongeren uit de wijk op te zetten. Ik heb besloten om ook hierin tijd te gaan steken. Inmiddels zijn er nieuwe mensen bij ons team die de coachende rol hebben overgenomen en kan ik me helemaal richten op de jeugdavonden en het jeugdwerk voor de wijk.

Wat is er zo leuk aan jeugdleider zijn?Het is in ieder geval altijd anders en altijd een uitdaging om de jeugd te boeien, uit te dagen en om met hun op te trekken.Met jongeren kan ik altijd ontzettend lachen, ik geniet van hun humor, hun streken, de gesprekken, de vragen enz.In het jeugdwerk binnen de kerk kun je ook echt een band hebben met jongeren. Ik werk met tienermeiden, dit is ook super, maar daar heb je altijd een professionele afstand. Daar kan ik niet zeggen; Zullen we ervoor bidden of kom gezellig een keertje eten met een vriendin. In het jeugdwerk in de kerk kan dat wel en dat maakt het extra bijzonder.

Wat is de grootste uitdaging aan jeugdleider zijn?Om naast een leuke, gezellig en boeiende avonden de jeugd ook echt uit te dagen om stappen te zetten in hun geloof. Ook vind ik het een uitdaging om niet programma gericht te zijn, maar gericht te zijn op de jongeren zelf.

Wanneer is een jeugdavond geslaagd?Mmmm, dat is moeilijk om in 1 zin te zeggen. Er zijn veel dingen die er voor kunnen zorgen dat een jeugdavond geslaagd is. Lol met elkaar, een diepgaande avond, als iemand vrienden meeneemt, of een goed gesprek met iemand. Dat kan van alles zijn.

Het project voor de jeugd in de wijk, wat voor project is dat?Een project voor jongeren is er nog niet concreet, maar zit wel in de plannen. Op dit moment zijn we bezig met KIDS ALIVE. Dit is het kinderwerk voor de wijk van het Leger Des Heils. 1x per maand, op zaterdagochtend komen zo'n ongeveer 20 kinderen uit allerlei culturen en omstandigheden naar KIDS ALIVE. Ze hebben dan leuke activiteiten en eindigen met ene bijbel verhaal of liedjes zingen. echt heel bijzonder!Omdat het Leger de Heils is gestopt in het gebouw naast ons, waren ze ook genoodzaakt om dit geweldige werk te stoppen. In gesprekken met de mensen daar hebben we besloten om KIDS ALIVE over te nemen. Nu is er een periode dat we samen werken, zodat de kinderen kunnen wennen aan ons en ons gebouw. Gelukkig blijven een aantal vrijwilligers van het Leger ook betrokken.Wanneer er genoeg mensen zijn om te helpen willen we het liefst 2x per maand kids alive draaien, met ook een tienergroep erbij!p.s we zoeken nog mensen die willen helpen bij Kids Alive, lijkt het je leuk? Spreek mij of Bettina dan even aan.

Vaak word er in de tienertijd een keuze voor het geloof gemaakt. Wat is voor jou het 'Wow' moment geweest?Mijn eerste WOW moment was op Teens Training. Ik kwam al een tijdje op de jeugd en was meegevraagd op kamp. In eerste instantie vond ik het allemaal maar raar. Maar tijdens een meeting werd ik echt geraakt. Een vaag begrip, maar 100% waar. Vanaf dat moment besloot ik voor God te gaan. Al had ik nog geen idee wat dat inhield. Ik heb nog nooit spijt hiervan gehad.

Als alles mogelijk zou zijn wat zou je dan doen met de jeugd?Ik zou het geweldig vinden om met een groep jongeren op wintersport te gaan! Dat kost natuurlijk een hele hoop geld, maar ik hoop dat we dat nog eens kunnen doen!

Wat zou je de jeugd mee willen geven?Van alles!! dat past niet in een zin. Vooral dat jullie belangrijk en waardevol zijn voor de jeugdleiders, voor kom en zie & bovenal voor God.

Wat wil je iedereen meegeven die dit leest?De jongeren in onze kerk zijn echt een geweldige club zo bij elkaar. Ik geloof dat zij heel veel betekenen en gaan betekenen voor de mensen om hun heen, op school, werk, buurt en in de kerk. Wilt u ook voor hun bidden?

In gesprek met Saskia Tijs

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 10 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 10 23-12-2010 13:11:26

Page 11: Kom en Zie Magazine 4-2010

11

Kom je net thuis van een slopend jeugdkamp, een weekendje in Austerlich, beginnen je ouders meteen alweer aan je kop te zeuren. Je hebt je jas nog niet aan de kapstok gehangen of ze vragen je het hemd van je lijf over hoe het was. ‘En heb je je een beetje gedragen? Wat was het hoogtepunt? Toevallig nog een leuke jongen of meid tegengekomen?’ Het zijn allemaal vragen die ouders natuurlijk hebben. Maar, wees gerust. Voor hen die de verhalen nog niet, of nog maar half, bij hun zoon of dochter hebben weten los te peuteren; hier volgen de antwoorden op uw meest brandende vragen.

We beginnen met de vraag: hoe was het kamp?Hoewel het kamp natuurlijk met geen pen te beschrijven is kan ik u toch melden dat de sfeer bijzonder goed was. Heel huiselijk, zoals we daar als één groot gezin aan het ontbijt zaten. Gaaf om te zien hoe we een eenheid waren met elkaar. Ja, en vooral ook een mobiele eenheid. Ik geloof dat we elkaar veel beter hebben leren kennen en dat dit kamp een perfecte aanzet is geweest voor relatie en vertrouwen. We hebben natuurlijk niet stilgezeten. Zo hadden we de eerste avond meteen al een hilarisch nachtspel, gevolgd door een nachtwandeling. Ook werden we sportief en tactisch gezien op de proef gesteld met levend stratego, voetbal en honkbal. Ook kan ik u vertellen dat het

amusementsgehalte van de bonte avond van een aanzienlijk hoog niveau was.

U wil nu natuurlijk ook weten of uw zoon of dochter zich een beetje gedragen heeft? U gelooft het misschien niet als ik het zeg, maar hij of zij was echt poeslief. De jeugdleiding heeft zich daar zelfs zorgen over gemaakt. ‘Dat was in onze tijd wel anders’, zeiden we nog tegen elkaar. Oke ik geef toe, we hebben er wel een paar moeten betrappen toen zij des nachts om één of andere onduidelijke reden door het raam probeerden te vluchten. Heel origineel vond de jeugdleiding dat niet. Zij hebben de belhamels dan ook vriendelijk doch dringend verzocht weer in hun slaapzakje te kruipen. Maar verder, complimenten voor de opvoeding die u hen heeft meegegeven. Daar plukt de jeugdleiding nu de vruchten van.

Wat was het hoogtepunt?Het hoogtepunt was denk ik toch wel de bonte avond. Een avond waarop jeugd en leiding alles uit de kast trok om een onvergetelijke indruk achter te laten bij de jury. Maar de jury was onverbiddelijk en kwam met ongezouten commentaar. Alle soorten acts kamen voorbij: dans, zang, toneel, het weerbericht van Piet Paulusma, een super

Verslag jeugdkamp 

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 11 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 11 23-12-2010 13:11:26

Page 12: Kom en Zie Magazine 4-2010

Rowan

'We waren ongelooflijk ondeugend op sommige momenten, vooral ‘s nachts toen we op onze sokken het raam uit klommen. Het was erg leuk zo met z’n allen.’

Fernando

‘Was wel kickuh, om met z'n allen een weekendje weg te gaan. Ik heb veel geleerd en we hebben elkaar beter leren kennen. Het was vooral leuk met Bram, Pim, Rowan, Aron, Erwin, Chantal en Anne-lot…. Ja eigelijk met iedereen.’

12

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 12 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 12 23-12-2010 13:11:26

Page 13: Kom en Zie Magazine 4-2010

13

moeilijke quiz en een professionele modeshow. Ook waren we getuigen van een nogal ruige boxwedstrijd. De bonte avond hebben we afgesloten met een gezamenlijk kussengevecht. Zo zijn alle onderhuidse ruzietjes op speelse wijze opgelost en bijgelegd. Ook als jeugdleider heb ik me heerlijk kunnen uitleven. Mijn kussensloop heeft het gevecht echter niet overleefd, uw zoon en dochter kan het gelukkig nog wel navertellen.

Was er nog sprake van enige romantiek?Tja, die vraag kan ik helaas niet voor uw zoon of dochter beantwoorden. Mij is wel het een en ander opgevallen. Maar ik heb nog te weinig bewijzen om mijn vermoedens mee te staven. En misschien is dat ook eigenlijk allemaal iets te geheim. Misschien moet u dan toch echt even zelf met uw zoon of dochter praten.

Er zijn trouwens ook veel foto’s gemaakt tijdens het kamp. Een selectie is terug te vinden op de Kom en Zie hyves (komenzie.hyves.nl). Voor de originele foto’s kunt u mij natuurlijk altijd even aanschieten.

Tim Hendriks

Jade

‘Het was super gezellig. Vooral met de meiden op de kamer. Dit moeten we zeker nog een keer doen!’

AGENDA

Nu elke zaterdagavond tieners!

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 13 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 13 23-12-2010 13:11:26

Page 14: Kom en Zie Magazine 4-2010

14

René en Connie Pasma zijn actief in de gemeente als teamleiders van Pastoraat en Zorg. René is verantwoordelijk voor de (kleine) groepen en Connie voor het pastorale team. Daarnaast is René ook regelmatig dienstleider tijdens onze samenkomsten. Beide vinden zij het leuk om te zingen en dat doen ze samen in ons Kom en Zie koor. Rene, met zijn aanstekelijke lach en Connie staan altijd klaar voor een praatje.

in het zonnetje

Yahweh - Hillsong ChapelOp de 1e CD van Hillsong Chapel “Yahweh” staan dertien songs. De bijzonder fraaie akoestische versies van bekende nummers als ‘Hosanna’, ‘Saviour King’, ‘Mighty To Save’, ‘Salvation Is Here’ en de titelsong klinken bijzonder fris en inspirerend. Nog niet eerder werden door Hillsong unplugged uitvoeringen van hun liedjes uitgebracht, maar op verzoek van een groot aantal fans over de hele wereld, wordt er met de nieuwe serie ‘Hillsong Chapel’ aan een grote vraag voldaan. Op “Yahweh” staan perfecte opnames voor kleinere bijeenkomsten, persoonlijke aanbidding en meer intieme praise & worship.

The best Taizé album in the world ...ever!Taizé liederen zijn inmiddels wereldwijd bekend en geliefd. Wie de aanbidding, muziek, gebeden en schriftlezingen die het hart van de Franse beweging vormen, wil ervaren, krijgt nu een unieke gelegenheid met ‘The Best Taizé Album In The World…Ever!’: een 3 CD box met maar liefst 50 liederen! Rust en reflectie gaan hand in hand met intieme aanbidding op deze fraaie verzameling.

muziek en boekente koop bij de Christelijke boekhandels

Faith Like PotatoesGebaseerd op het boek Faith Like Potatoes (Aardappelgeloof ), vertelt deze film het levensverhaal van Angus Buchan, een Zambiaanse aardappelteler van Schotse komaf, die met zijn gezin naar Zuid-Afrika trekt, op zoek naar een beter leven. In zijn strijd een nieuw bestaan op te bouwen, krijgt hij een schijnbaar ongelooflijke serie tegenslagen te verwerken. Al snel wordt Buchans leven beheerst door gevoelens van angst en woede. Maar mede door zijn ongewone vriendschap met zijn boerenknecht, een Zulu, ondergaat Buchan een opmerkelijke transformatie.

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 14 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 14 23-12-2010 13:11:26

Page 15: Kom en Zie Magazine 4-2010

voor de kinderen

kleurplaat

15

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 15 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 15 23-12-2010 13:11:26

Page 16: Kom en Zie Magazine 4-2010

Het is moeilijk bescheiden te blijvenDoor Tim Hendriks

Heb jij dat ook wel eens, van die momenten dat je heel zeker weet dat je het ongelofelijk getroffen hebt met jezelf? Of arresteer jij jezelf met de gedachten dat je een intense slechterik bent? Ik moet zeggen, beide gedachten overvallen mij wel eens. En volgens mij kloppen ze allebei ook wel een beetje. Aan de ene kant is het moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik. Maar aan de andere kant sta ik soms ook niet voor mezelf in. Wie  ben je écht? Ik weet het soms zelf niet eens.

Het gebeurt wel eens dat een ander dwars door je heen lijkt te kijken. Er wordt dan bijvoorbeeld iets over jou gezegd, en je voelt tot in je botten dat het raak is. Je wordt kortademig, krijgt een kleur en probeert krampachtig te verbergen dat je weet dat de ander weet wat jij weet. Je wordt op zo’n moment een spiegel voorgehouden en dat kan confronterend zijn. Maar het is tegelijk ook een geweldige kans jezelf een beetje beter te leren kennen.

Zo heb je dus ook anderen nodig om meer over jezelf te weten te komen. Maar hoe gehaaid en doortastend we elkaar tot in de vezels proberen te ontrafelen, niemand zal je echt volledig kunnen doorgronden. De vraag is en blijft: wie ben je écht?

Waarom weet ik niet, maar ik stelde mezelf laatst letterlijk die vraag. Toen ontdekte ik een belangrijk antwoord in de bijbel: Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan. Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid.

Dit staat in Efeziërs 2. Er wordt geen woord gezegd over karakter of persoonlijke eigenschappen. Toch is het de spijker op zijn kop, het is een belangrijke waarheid die voor iedereen geldt. Het zegt alles over wie je écht bent.

column

colofon

in the pictureMariëlle Groenendijk tijdens de jeugddienst in gesprek met de hemel.

Kom en Zie Magazine is een uitgave vanPinkstergemeente Kom en ZieBoezemweg 1663031 BP RotterdamT 010-4115450Giro [email protected]/rotterdamwww.jongkomenzie.nl

EindverantwoordelijkenBram de Jong jrRené Pasma

Redactie, fotografie en opmaakLizzy LockTim HendriksPetra VermeerRein Kaufmann

Oplage400 stuks

DrukwerkNetzoDruk Gorinchem

Kopij magazineUiterste aanleverdatum is 6 maart via [email protected] onder vermelding van magazine 1-2011

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 16 23-12-2010 13:10:52

KeZMagazine 4_2010_DEF.pdf 16 23-12-2010 13:11:26