Kinderboerderij ‘s Heeren Loo | Noordwijk · PDF file kinderboerderij vormt een...

Click here to load reader

  • date post

    23-Aug-2020
  • Category

    Documents

  • view

    1
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of Kinderboerderij ‘s Heeren Loo | Noordwijk · PDF file kinderboerderij vormt een...

  • Kinderboerderij ‘s Heeren Loo | Noordwijk

    Kinderboerderij ’s Heeren Loo

    Noordwijk Het terrein ‘Willem van den Bergh’ van de zorginstelling ’s Heeren Loo ligt in een prachtig groengebied aan de rand van de duinen in Noordwijk. Onix ontwierp en realiseerde hier, in 2010, met gevoel voor cliënten, hun begeleiders en het landschap een serie dagbestedingsgebouwen. Het ontwerp van de kinderboerderij vormt een aanvulling op dit ensemble. De kinderboerderij staat midden in de wei en biedt daarmee een ontspannen ontmoetingsplek voor mens en dier. Om de geborgenheid voor de cliënten te benadrukken is uitgegaan van een groot (onder)dak dat wordt doorsneden door een voetpad waarlangs bezoekers passeren. Het gebouw bewerkstelligt zo als kruispunt de gewenste ‘omgekeerde integratie’. Het publieke domein wordt verweven met de zorginstelling, er vindt integratie plaats tussen de gebruikers (d.w.z. de clienten) en de bezoekers. Het gebouw biedt een thuis voor mens en dier. Er bevinden zich stallen, een kippenhok en in de ‘naturende gevel’ kunnen allerlei vogels nestelen. De cliënten verzorgen en knuffelen de dieren in de stallen en werken in de keuken. Ze ontmoeten elkaar en bezoekers in de multifunctionele ruimte en op het terras. Een continue lichtstraat geeft alle binnenruimten een sfeervolle helderheid.

    In het exterieur en het interieur van de kinderboerderij wordt veel het materiaal hout gebruikt. Afhankelijk van de situatie wordt het toegepast in verschillende vormen, bewerkingen, texturen, afwerkingen en kleuren. Het ontwerp toont met een effectieve en rijke integratie van flora en fauna, architectuur en landschap, geborgenheid en gastvrijheid dat zorg nooit marginaal mag -en vooral niet hoeft- te zijn.

    Programma: kinderboerderij Opdrachtgever: ’s Heeren Loo Projectarchitect: Berit Ann Roos Ontwerpteam: Olaf Janson, Mark van der Net Bruto vloeroppervlakte: 333 m2 Foto’s: Onix

    shelter: onder-dak omgekeerde integratie: passage gastvrije gezichten: wegsnijdingen versterking interieur: lichtstraat

  • multi functionele ruimte berging

    pantry

    stal 2

    kippenhok

    varkensstal

    werkruimte

    serre mest- wagen

    berging

    MIVA

    stal 1

    be rg

    in g

    stal 3snoezelstal

    toilet

    keuken

    Kinderboerderij ‘s Heeren Loo | Noordwijk

    0 10 20 40 60 m

    NN

    Kas Kwekerij

    VIC-gebouw

    Houtopslag

    Lunchgebouw

    Manege Hooi-/ wagenopslag

    Kennel

    kinder boerderij