Kijk op film Magazine nr 7

download Kijk op film Magazine nr 7

of 24

 • date post

  18-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  2.003
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Kijk op Film Magazine nr 7 (april 2014), met aandacht voor Corrie ten Boom, The Lost Medallion en nog meer film nieuws en recensies.

Transcript of Kijk op film Magazine nr 7

 • NEEM

  GRATIS MEE!

  T.W.V. 2, 95

  THE LOST MEDALLIONEen avontuur voor het hele gezin

  RECENSIESo.a. Not Today en For the Glory

  En verder:columns en artikelen

  HET BLAD VOOR CHRISTEN EN FILM

  3E JA

  ARGA

  NG A

  PRIL

  2014

  NR.

  7

 • Paul van der NietHet eerste nummer van KIJK OP FILM in 2014! Allereerst zijn we blij dat we vanaf heden het magazine delen met HOOR DE MUZIEK (draait u het magazine maar eens om straks), ingevuld door muziekexpert Leon van Steensel. 2014, het wordt een bijzonder jaar voor KIJK OP FILM en voor de christelijke film. Niet n, niet twee, maar wel een stuk of vijf grote blockbusters over Bijbel en/of geloof kunnen we dit jaar verwachten. De eerste film is al uit

  in de Verenigde Staten: SON OF GOD. En meteen succesvol! NOAH komt binnenkort uit en later dit jaar volgen in ieder geval nog LEFT BEHIND, HEAVENS FOR REAL en een of twee verfilmingen van Mozes leven.

  Maar 2014 is ook een beetje het jaar van de Corrie ten Boom-films. Vandaar de cover. DE SCHUILPLAATS kent u natuurlijk en wellicht ook nog TERUG NAAR DE SCHUILPLAATS (beide nu verkrijgbaar in n voordeelbox trouwens). Dit jaar komen daar twee bijzondere programmas bij. Allereerst HET VERHAAL VAN CORRIE TEN BOOM VOOR KINDEREN, een animatiefilm met de stemmen van onder andere Elly Zuiderveld en dominee Arie van der Veer. Maar ook een documentaire over Corries leven, gepresenteerd door Ben Ketting. Rita schreef een artikel over deze indrukwek-kende verzetsvrouw.

  Maar dat is nog lang niet alles. Wilma Veen schreef een column voor Hart van Pasen, Jan van Keulen informeert u over de Film10Daagse en over THE LETTER WRITER, het cadeau van de Film10Daagse. En niet te vergeten een artikel over THE LOST MEDALLION, Indiana Jones voor kids. Naast de gebruikelijke rubrieken Filmnieuws en Recensies natuurlijk...Veel lees- en kijkplezier!

  En verder:8 FILM IN DE BIOS9 FILMNIEUWS12 FILMRECENSIES

  4

  10

  SPOTLIGHTCORRIE TEN BOOM

  KERK & FILMHART VAN PASENDe paashaas gaat voor Jezus

  SPOTLIGHTTHE LOST MEDALLIONEen avontuur voor het hele gezin 11

  KIJK OP FILM is een halfjaarlijks blad voor christenen over film en verschijnt twee maal per jaar.

  VERSPREIDINGKIJK OP FILM wordt gratis aangeboden aan christenen in Nederland, o.a. via christelijke (boek) winkels, kerken en op evenementen. Een abonnement is mogelijk via de website voor 10,- per jaar.

  REDACTIEPaul van der Niet (hoofdredacteur), Rita Quartel (eindredacteur), Wilma Veen, Jan van Keulen, Leon van Steensel, Wouter van de Toorn en Henk Nennie-van Gemeren.

  VORMGEVINGRuchama Nijenhuis - www.ruchamanijenhuis.nl

  DRUKMatch2Print, Amersfoort

  UITGEVERHenk Nennie-van Gemeren

  ISSN: 2213-2503www.kijkopfilmmagazine.nl

  ADVERTENTIE ACQUISITIETheo WijbengaT 0511 - 47 57 46E theowijbenga2@gmail.com

  SPONSORENNEEMA Media, Ecovata

  april 2014 I Kijk op Film l 3

 • SPOTLIGHT

  4 l Kijk op Film l april 2014

 • Door: Rita

  CORRIE TEN BOOMHoe het concentratiekamp de belangrijkste les in haar

  leven werdZe staat bekend als Zwerfster voor God. Het typeert de jaren na de Tweede Wereldoorlog waarin Corrie ten Boom gedurende drien-dertig jaar de wereld rondtrekt om in meer dan zestig landen de hoopvolle boodschap van Gods liefde en vergeving te vertellen. Aan deze boodschap gaat een keiharde leerschool en periode van ongekend lijden vooraf. Als Corrie en haar familie in de oorlog aan talloze leden van het verzet en honderden Joodse landgenoten hulp bieden, belanden zij in februari 1944 door verraad in de beruchte gevangenis van Scheveningen, kamp Vught en niet veel later concen-tratiekamp Ravensbrck, net als de vele andere kampen, de hel op aarde.

  april 2014 I Kijk op Film l 5

 • Niet iedereen die anno 2014 in het centrum van Haarlem de Barteljorisstraat doorkruist, zal zich bewust zijn van het bijzondere verleden van het pand op nummer 19. Van 1837 1944 is hier de horloge- en klokkenwinkel Ten Boom gevestigd. Drie generaties Ten Boom combi - neren er vakmanschap met de liefde voor de horlogerie. Corrie ten Boom, die samen met haar vader in de winkel werkt, is in 1924 zelfs de eerste vrouwelijke horlogemaakster van Nederland. De Ten Booms zijn toegewijde christenen die hun huis (boven de winkel) openstellen voor iedereen die in nood verkeert. Dat geldt zeker in de Tweede Wereldoorlog als de nazis ook ons land in hun (vernietigende) greep hebben. De BeJe (zoals de Barteljorisstraat wordt afgekort) wordt voor velen een Schuilplaats, soms voor een paar dagen, soms voor langere tijd.

  SCHUILPLAATSHans Poley, een jong lid van het verzet, is n van hen.

  Onze wijd en zijd bekend staande schuilplaats trok diegenen aan die wanhopig een verblijfplaats, voedsel, kaarten of geld nodig hadden. Hoewel het huis boordevol was, stuurden de Ten Booms nooit iemand weg die niet een andere plaats had om naartoe te kunnen gaan.

  VERRADENIn Corries slaapkamer wordt een extra muur gemetseld,

  waarachter de onderduikers zich bij gevaar kunnen schuilhouden. Als de Gestapo op 28 februari 1944 het pand van de Ten Booms binnenvalt en vader Casper, Corrie en haar zus Betsie arresteren, kunnen de op dat moment aanwezige vier Joodse mensen en twee leden van de Ondergrondse zich op tijd verbergen. Twee dagen later worden ze door het verzet uit hun benarde positie bevrijd. Met Corrie en haar familie loopt het slechter af. Ook haar broer Willem, zus Nollie en neef Peter worden naar de gevangenis in Scheveningen overgebracht. Vader Casper overlijdt na tien dagen. Corrie ondergaat drie maanden eenzame opsluiting. In juni 1944 worden Corrie en Betsie naar werkkamp Vught overgebracht, waar de omstandigheden

  verschrikkelijk zijn. Later volgt de onbeschrijfelijke nachtmerrie van het transport naar en verblijf in vrouwenkamp Ravensbrck, bij Berlijn. Corrie omschrijft het als de diepste hel die mensen kunnen creren.

  LUIZENMet 1400 vrouwen worden ze in een barak gepropt

  die gemaakt is voor slechts 400 personen. Het ongedierte is overal en ziekten zijn aan de orde van de dag. Als Corrie klaagt over de aanwezigheid van luizen, antwoordt Betsie: Je moet God danken voor alles, zelfs voor de luizen, iets wat voor Corrie op dat moment bijna onmogelijk is. Later blijkt dat de bewakers vanwege de luizen op afstand blijven. Het geeft Corrie en Betsie de gelegenheid met de anderen in hun barak bijbelstudies te houden, absoluut verboden door de nazis omdat de Bijbel een boek vol leugens is. Als door een wonder heeft Corrie echter haar bijbel het kamp kunnen binnen-smokkelen. En zo ontdekt ze dat God zelfs het ongedierte voor zijn doeleinden kan gebruiken. Talloze vrouwen horen zo voor het eerst het goede nieuws van Gods liefde.

  SPREKEN MET GODElke dag betekent een gevecht om te overleven.

  Corrie: Ik herinner me een sombere dag in Ravensbrck. Betsie en ik spraken veel met God. Om ons heen gebeurden de afgrijselijkste dingen. Er waren dagen dat we tegen elkaar zeiden: Erger dan vandaag kan het nooit worden. Maar de volgende dag was nog afschuwelijker. Wanhoop stond op onze gezichten te lezen verscheidene vrouwen stierven die dag, n van hen als gevolg van een wrede afstraffing. Het elektrische licht deed het niet en na zonsondergang waren we in diepe duisternis gehuld. Ik legde mijn arm om Betsie heen We hadden een gesprek met God: Hij sprak en wij luisterden, daarna luisterde Hij, terwijl wij spraken. Toen gingen we slapen onder de smerige jas die we als deken gebruikten - en Betsie zei: Wat hebben we een geweldige dag gehad. God heeft ons zoveel van zichzelf getoond.

  SPOTLIGHT

  6 l Kijk op Film l april 2014

 • VRIJBetsie, die ernstig verzwakt is, overlijdt op 14 december

  1944. Twee weken later wordt Corrie, naar later blijkt door een administratieve fout, vrijgelaten. Zelf noemt ze het een flater van mensen en een wonder van God. Eenmaal terug in Nederland neemt ze de zorg op zich voor verstandelijk gehandicapten. Later opent ze een rehabilitatiecentrum voor de genezing van oorlogs-slachtoffers met emotionele wonden.

  VERGEVINGAls niet lang na de oorlog haar boek Gevangene

  en toch wordt uitgegeven, opent dat deuren voor diverse spreekbeurten. Het zal het begin blijken te zijn van een jarenlange en tevens wereldwijde bediening. Onvermoeibaar reist Corrie de wereld over om anderen te vertellen over de lessen uit Ravensbrck: Er is geen put zo diep of Gods liefde gaat nog dieper en God zal

  ons de liefde geven om onze vijanden te vergeven. Dat laatste ervaart Corrie aan den lijve. Als ze op een bijeenkomst in Duitsland spreekt, komt een van de voormalige bewakers van Ravensbrck op haar af. Hij vertelt haar dat hij tot geloof gekomen is en aan God gevraagd heeft om een kans om aan n van zijn slachtoffers vergeving te vragen. Dat moment is een zware beproeving voor Corrie. De herinneringen aan het mensonterende lijden in Ravensbrck komen in alle hevigheid boven. Toch kiest ze ervoor haar hand naar de man uit te strekken, biddend dat Jezus haar wil helpen omdat elk gevoel ontbreekt. En het wonder gebeurt. In alle oprechtheid kan ze vervolgens haar vergeving naar de man uitspreken.

  GETUIGENISCorrie ten Boom overlijdt op 15 april 1983, haar 91e

  verjaardag. Tijdens de laatste vijf jaren van haar leven

  kan ze niet meer praten, het gevolg van diverse beroertes. Haar getuigenis is nu, zoveel jaar later, nog altijd spring - levend. Mede door haar vele boeken, de wereldberoemde film THE HIDING PLACE (DE SCHUILPLAATS) en het Corrie ten Boomhuis in Haarlem blijft deze Zwerfster voor God een inspirerende persoonlijkheid voor jong en oud. //

  RECENSIE

  Het wereldberoemde verhaal van Corrie ten Boom is nu ook beschikbaar in een film voor kinderen! In de prachtige animatie HET VERHAAL VAN