kievitje 4 jan-ju 2011

28

description

scouts kievit, jaargang 2, gloeiend erbij, jan - jun 2012

Transcript of kievitje 4 jan-ju 2011

Page 1: kievitje 4 jan-ju 2011
Page 2: kievitje 4 jan-ju 2011

GROEPSLEIDSTERSylvia Van der Hauwaert

KAPOENENElien HaerinckDorien Van WinghemAnouk Callebaut

KAWELLENEvelyn Van der HauwaertPieter de GroeveAnn-Sofie Ryelandt

JONGGIVERSNele De LombaertLien Van der Bracht

PIONIERSSofie RumbautSylvia Van der Hauwaert

0496 91 03 62

0494 98 57 98

0496 60 84 66

0475 46 84 04

0474 80 82 22

Page 3: kievitje 4 jan-ju 2011

Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens,

elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij.

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

De natuur is onze troef.We geloven in onszelf,

in elkaar en in iets meer.

We spelen een spel dat niet luchtledig is,

in vrije tijd die niet vrijblijvend is.

Met groot plezier en kleine daden

komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen.

Zo dromen we luidop van gelukkige mensen

in een rechtvaardige wereld.’

visietekst

Page 4: kievitje 4 jan-ju 2011

het geheimKom er gezellig bij.Neem een tas warme chocolademelk en zet je rustig in de zetel. Maak het even rustig en geniet van het Kievitje.Het boekje waarin een stukje van de magie tevoorschijn komt. Waarin een tipje van de sluier gelicht wordt voor de komende zes maanden.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit geniale boekje tot stand

gekomen is. Het zit zo, in de voorbije weken zijn jullie leiding af en toe samengekomen. De eerste keer was het's avonds, Het was toen dat iemand van de kapoenenleiding naar de sterren keek en zag

wat voor spannende avonturen in het verschiet lagen. De volgende keer dat de leiding afsprak was op de rots. Dit was een speciale rots die ook door wolven gebruikt werd en deze werd

door hun ook wel de raadrots genoemd. Het was toen dat een van de kawellenleiding een wolf uitdagende activiteiten hoorde

vertellen. De volgende keer dat de leiding afsprak zaten ze rond het vuur. Het was daar heel warm en gezellig. Het was toen dat de jonggiverleiding het idee kreeg voor spetterende activiteiten die vol

enthousiasme zaten.De laatste keer spraken ze af in een tent. Tijdens het slapen kreeg iemand van de pioniersleiding een fantastische droom, vol met vriendschap en activiteiten waar iedereen moest samenwerken.

Al deze ideeën worden dan in een pot gegooid die op een vuur

staat te pruttelen. Als je het lang genoeg op de juiste temperatuur laat koken, komt het kievitje tevoorschijn. De leiding neemt dan hun vishengels en vissen alle kievitjes uit de pot, speciaal voor jullie. Dus wacht niet langer maar kijk snel wat de scouts voor jou in petto heeft! Het belooft een nog betere semester te worden dan de voorgaande, als dat zelfs mogelijk is.

Tot binnenkort

Jullie enthousiaste leiding

Page 5: kievitje 4 jan-ju 2011

KIEVIT gaat op kampHOERA ! Het is als een droom, zeven da-gen lang scouts! Voor de oudste takken zelfs negen. Waterspelletjes, bosspel, dag-tocht, samen slapen in de tent, kamplied zingen, kampvuur maken,... Ik kan niet wachten tot het weer zover is !

Deze prijs dekt volledig het vervoer, de verblijfplaats, huur van kamp-materiaal, een heel kamp lekker en gezond eten en spetterende ac-tiviteiten. Het kamp kan ook met kansenpassen betaald worden en kost dan maar 1/4e van de prijs. Hiervoor kan je terecht bij de so-ciale dienst van de gemeente.

Page 6: kievitje 4 jan-ju 2011

scouts ONLINE

De scouts is overal, het zit zelfs een beetje in elke kapoen, kawel, jongi-ver, pionier, leider of leidster. Maar weet je waar nog?

Dus niet enkel op zondag scouts, maar eigenlijk altijd als je dat wil.

WWW . SCOUTSKIEVIT . BEAlle extra dingen die op activiteiten gezegd worden, maar niet in het

kievitje staan komen ook altijd op de site. Maar je vindt er ook foto's en vanalle andere plezante dingen. Zorg dat zowel jij als je ouders altijd up

to date zijn en hou de site dus goed in het oog!

HET FORUMOp de kievitsite staat in de linkerkolom een tabbladje "forum".. Zo word

je recht naar ons eigenste forum geleid. Wil je iets kwijt of iets over-leggen met je tak of de hele kievit, daar kan je er allesinds mee terecht.

OP FACEBOOKZelfs op facebook hebben we onze eigen groep! En dat we populair

zijn is duidelijk, we hebben al 100 fans! Word ook lid en toon dat je een trotse kievitter bent.

www . SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN. beScouts en gidsen vlaanderen is de mama van alle scoutsen in

Vlaanderen. Op hun site staat zowat alles wat je over de scouts kan weten.

KOM UIT UW TENT.be Scouts en gidsen vlaanderen werkt aan een manier om rechtstreeks met de ouders van alle leden te kunnen communiceren. Zo willen ze

jullie bedanken voor het vertrouwen, jullie correct informeren over de doordachte structuur, de visie en werkmethoden van de scouts en het contact tussen ouders en leiding verstevigen. Om dit niet met de nat-

te vinger te doen is een interessante online enquête met 17 multiple choice-vragen opgemaakt. Na de enquête kan je jouw mening met die

van andere ouders vergelijken en over elk thema meer info vragen.

VOOR OUDERS

Page 7: kievitje 4 jan-ju 2011

het uniform

1 takkenteken2 groepslintjescoutskievit3 jaarkenteken4 kenttekenBelgie5 beloftekenteken6 vlaamseleeuw7 internationaalkenteken

Alsjebijdescoutsbent,ishetookleukdatjedatkantonen.Ookalswemetdescoutsergensnaartoegaanwillenweherkenbaarzijn.Daaromverwachtenwedatelkekievitterbijelkeactiviteitminstens1stukvanhetuniformdraagt.Watisdatuniformalle-maalenwaarkanikhetkopen?

naelkeactiviteitophetlokaal eenscoutsdas Drieeuro eent-shirt Achteuro eenwarmetrui Vijftieneuro

IndescoutswinkelHOPPER scoutshemd,scoutsbroek(langenkort),scoutsrok, kentekensenvanalletoffescoutsspullenvindjeinde hopperwinkel.Neemjelidkaartzekermee,wantdaarmee krijgjekorting!

DichtstbijzijndeHopperwinkel: DeVilanderstraat6A-9300Aalst-053711979 Openingsuren: woensdag 13u30-18u zaterdag 10u-12u30 13u30-17u30 Sluitingsdagen: 21mei,11juli,11nobember, 4- 2 2augustus,25december-1januari

E

Page 8: kievitje 4 jan-ju 2011

lieve kapoentjes!

Zijn jullie klaar voor nieuwe spetterende activiteiten? Bestudeer al-vast de kalender voor de komende weken.

23/01:In het oerwoud is het altijd lekker warm. Er leven daar vele wilde dieren. Misschien moeten we eens een kijkje nemen, want wie weet valt daar wel iets te beleven!

30/01:In de films zien we veel detectives, maar wat doen die nu eigenlijk de hele dag? We volgen deze zondagnamiddag zo’n detective. Hij gaat ons alle kneepjes van het vak leren. Hopeli-jk is er op dat moment een misdaad gepleegd, dan kunnen we meteen de theorie omzetten in de praktijk!

06/02:We keren terug in de tijd, namelijk de middeleeuwen. Dat is de tijd van prinsen en prinsessen, hofnarren,… Opgepast: aangepaste kledij is vereist om in onze teletijdmachine te stappen.

13/02:Hebben jullie al gehoord van het Wilde Westen? Volgens enkele be-trouwbare bronnen ligt het goud daar zomaar voor het grijpen. Lat-en we op zoek gaan, want wie wil er nu niet rijk zijn?

Page 9: kievitje 4 jan-ju 2011

20/02:Vandaag gaan we de heerlijkste truffels van de héle wereld verko-pen om geld te verzamelen voor ons scoutskamp.

27/02:Geen activiteit

4/03, 5/03 & 6/03:Kawellen en kapoenen-weekend: 3-maal hoera!! We maken ons klaar voor een heerlijk weekendje weg!! De locatie blijft nog een geheim, maar de informatie krijgen jullie stipt op tijd.

13/03:Help!!! Een grote ramp: de geel-rood gestreepte draak is ontsnapt. We moeten onmiddellijk alle mensen zoeken en redden voordat deze draak heel Erpe-Mere in vuur en vlam laat opgaan.

18/03:Hebben jullie al op het domein van de scouts onze piraat gezien? Nee? Vandaag meren zijn collega-piraten met hun schip aan om schatkisten te veroveren. Stappen jullie mee aan boord?

27/03:Ingerukt… Mars! Zet je maar schrap voor de luitenant van het scoutsleger! Voldoe jij aan de eisen van de luitenant, dan krijg je een bewijs van soldaat!

03/04:Het is tijd voor een heuse kermis. Proef nu van de verschillende at-tracties op het scoutsdomein. De inkom is gelukkig gratis.

10/04:Binnenkort komt de paashaas langs. Uit goede bron hebben we ver-nomen dat hij erg ziek is. Gaan wij hem helpen zodat alle eieren en pakjes op tijd klaar zijn?

Page 10: kievitje 4 jan-ju 2011

17/04:Geen activiteit

24/04: Bim, bam, beieren… de klokken leggen eieren. Is de paashaas bij jullie langs gekomen? Dorien en Anouk zijn ook druk op zoek naar de vele choc-olade-eitjes en cadeautjes, daarom zullen zij geen activiteit kunnen geven.

1/05:Geen activiteit

8/05:Hoe zit het met jullie algemene kennis? Tijdens onze quiz komen alle thema’s aan bod: van aardrijkskunde tot muziek. We zijn be-nieuwd hoe jullie het ervan af brengen.

15/05:Geel, blauw, rood, groen,… Zo te zien bestaan er super veel kleuren. Vandaag kom je in contact met alle kleuren van de regenboog.

20/05:Kapoenen, hebben jullie ook zin om naar de bioscoop te gaan? We bouwen onze lokalen om in een echte cinemazaal. Daarna genieten we een hele namiddag boordevol leuke films.

27/05:Roodkapje, sneeuwwitje, pinokkio,… Op deze geweldige zondagnamiddag treden we in hun voetsporen.

29/05:Geen activiteit

05/06, 12/06 én 19/06:Jullie scoutsleidsters zitten volop in de ex-

amens, daarom zijn er geen activiteiten.

Page 11: kievitje 4 jan-ju 2011

26/06:Help! We hebben elkaar al zo lang niet meer gezien! Daarom doen we een activiteit met alle kievitters samen. Zo duiken we de vakantie in, HOERA!

22/07 – 28/07:Scoutskamp! Duid alvast deze periode aan in jullie agenda. De infor-matie volgt.

( Pssst! Jullie krijgen stiekem nog een extra spelletje! Aan niemand vertellen hé! Verbind alle punten in de juiste volgorde:)

DorienAnoukenVele kapoenenzoentjes !

Page 12: kievitje 4 jan-ju 2011

Beste welpen en kabouters,

Het nieuwe jaar is ondertussen van start gegaan en we staan klaar om massa’s superwijze activiteiten te beleven. Hieronder kunnen jullie al terugvinden wat we wanneer gaan doen.

Zondag 9 januari is er geen activiteit. Iedereen moet waarschijnlijk nog bekomen van de vele feesten die er de afgelopen weken geweest zijn en daarom slaan we een weekje over.

Zondag 16 januari spreken we tussen 14u en 17u af aan het lokaal. Vandaag is het de foute activ-iteit. We kunnen jullie nog niet alles uit de doeken doen, maar we kunnen jullie wel al vertellen dat er heel wat zaken anders zullen lopen dan ver-wacht.

Omdat veel leiding aan het zwoegen en het zweten zijn op de examens en in tijdsnood beginnen geraken is het op zondag 23 januari geen activiteit.

Op 30 januari vliegen we er stevig in. Zorg maar dat jullie opgewarmd zijn, zo-dat de sportactiviteit goed kan starten. Dan zorgen wij ervoor dat we tegen dan iemand hebben om alles in goede sportbanen te leiden. Graag begroeten we jullie om 14u aan het lokaal. Daar kunnen jullie ook om 17u opgepikt worden.

“Wij zijn piraten van de zee en al wie zin heeft vaart maar mee”. Leven als een echte zeebonk, op zoek naar zeemeerminnen, diepzeeduiken, … . Op zondag 6 febru-ari kiezen we voor het ruime sop en gaan we tussen 14u en 17u aan het lokaal als echte piraten door het leven. Ahoi maatje! … Of was het nu kabeljauw?

Page 13: kievitje 4 jan-ju 2011

13 februari is het de grote autobandenactiviteit. Alle andere takken hebben al het materiaal gereserveerd. Het enige wat ze voor ons over gelaten hebben zijn een paar autobanden. Maar de welpen en Kabouters krijgen ze zo gemakkelijk niet klein. Slechts met enkele autobanden kunnen we nog een megawijze activiteit beleven. Zin om dit ook te bewijzen, kom dan zeker tussen 14u en 17u naar het lokaal.

Zondag 20 februari gaan we proberen om wat centjes te verzamelen om er-voor te zorgen dat we een super mega wijs kamp kunnen beleven. Daarom gaan we truffels gaan verkopen. We spreken af tussen 14u en 17u aan het lokaal. Zeker komen en breng jullie megaverkooppraatjes zeker mee!

Zondag 27 februari is er geen activiteit. De leiding gaat al een deel van het kamp gaan regelen en plannen. Ondertussen kunnen jullie genieten van welverdiende rust na die grootse truffelverkoop van vorige week.

De meest fantastische tussentijdse jaaractiviteit kan beginnen. De welpen en kabouters gaan samen met de kapoenen op weekend. Het weekend start op vrijdagavond 4 maart en tegen zondagmiddag 6 maart kunnen jullie mama en papa jullie terug komen oppikken. Meer uitleg voor deze megagebeurtenis kri-jgen jullie nog in een brief.

Deze week willen we er toch wel iets speciaal van maken. Daarom spreken we af op zondag 13 maart om 14u aan de voorkant van het station in Aalst. Een heus stadspel staat voor de deur. Om 17u kunnen jullie daar terug opgepikt worden.

Op zondag 20 maart trekken we de jungle in. Wie weet wat er ons daar allemaal te beleven staat. Zin om het te ontdekken? Kom dan zeker tussen 14u en 17u naar het lokaal.

Op zondag 27 maart is het de ultieme curlingactiviteit. Wat is dat voor een beest? Of is het helemaal geen beest? Jullie kunnen het komen ontdekken tussen 14u en 17u aan het lokaal. Eén ding is wel heel belangrijk in het curlen! Dat is een schuurborstel, zorgt dat jullie er een bijhebben deze activiteit!

Op 3 april is het Kievitactiviteit. Jullie denken nu waarschijnlijk : “Euh … is het niet altijd Kievitactiviteit op de Kievit?”. En jullie hebben gelijk, we wouden gewoon nog niet verklappen wat we dan gaan doen. Spannend hé! We zien jullie graag tussen 14u en 17u aan het lokaal.

Page 14: kievitje 4 jan-ju 2011

Tijdens de paasvakantie is er geen activiteit. Dus de zondag 10 april, 17 april en 24 april moeten jullie het zonder de Kievit doen. Hopelijk is het snel 1 mei dat we elkaar dan terugzien.

Zondag 1 mei: het is dag van de arbeid. Niet werken betekent dat, maar ja, hoe moet alles dan draaiende gehouden worden? Ja, lap dat zijn problemen hé. Grote problemen! Gelukkig zijn er nog de welpen die zullen het dan wel oplos-sen. Ze komen samen op het lokaal en nemen alles tussen 14u en 17u over.

Alles loopt perfect vandaag. Hoe kan het ook anders op Moederdag. Die ma-ma’s en moeke’s zijn toch de max. Ook op de Kievit gaan we proberen van er iets schitterends van te maken. En voor de mama’s we beloven dat we het niet keer misschien niet te bont zullen maken en dus allemaal met propere kleren zullen thuiskomen. Allé, we zullen toch proberen hé. Graag op zondag 8 mei tussen 14u en 17u aan het lokaal voor alweer een schitterende Kievitactiviteit.

We knijpen er eventjes tussenuit. Tijd om wat te bekomen van de vorige activiteiten. Op zondag 15 mei is er geen activiteit.

Op zondag 22 mei vliegen we er nog eens. Het wordt een activiteit op wieltjes. Bedenk maar al allerlei plannetjes om megatoffe voertuigen op wieltjes te creëren. We doen verplaatsingen op wieltjes tussen 14u en 17u aan het lokaal.

Op zondag 29 mei is het alweer al bijna de laatste activiteit. We spreken nog eens af aan de lokalen tussen 14u en 17u. We doen ook een telefoontje naar Sabine en Frank in Ukkel om hen mooi weer te vragen zodat we water-spelletjes kunnen spelen. Zou dat niet ongelofelijk wijs zijn?

Omwille van examen en toetsenweken is er geen activiteit op zondag 5 juni, zondag 12 juni en zondag 19 juni.

Op zondag 26 juni duiken we de zomer in. Duiken jullie mee? Kom dan zeker tussen 14u en 17u naar het lokaal.

Kan je niet komen? Laten het alsjeblief op voorhand weten op [email protected] of bel naar 0496 60 84 66____

Ann-Sofie PieterevelynT

z

d

c

Jullie BEESTige leiding,

Page 15: kievitje 4 jan-ju 2011

T

Hallojonggivers!

Hetnieuwejaarheeftz’nintredegedaanendathebbenwealweergoedgevierd!Ditjaarstaateronsreedsheelwatnieuwstewachtenenwehopenersamenmetjullieietsfantastischvantemaken!

Maar…Helaasishetvoorjullieleidingookeennietzoheeltoffeperiodeindeeerstemaandvanhetnieuwejaar:deexamensstaannamelijkvoordedeur...Daaromisinhetinjanuarienkelop16januarienop30januariactiviteit.Duskom–lekkerwarmingeduffeld,wantdezetijdvanhetjaarkanhetbehoorlijkkoudzijn-naaronzelokalenenwemakeneralweergenialeactiviteitenvan!

6februariisheteenactiviteitomutegentezeggen.Wetestenjulliecapaciteiten:sterk,snel,slim,stoer,…Vergeetdusookzekernietjulliebeloftetekstje!

Op13februarihoudenweactiviteitom11uur.Hetwordtereentjeomvantesmullen!Alsjeeengamelhebtmagjedezezekermeebren-gen!Om14uurhopenweonzemaagjesgevuldtehebben!

Inhetweekendvan19en20februariwordtonzetraditie

Page 16: kievitje 4 jan-ju 2011

voorgezet.Wegaanopnieuwoverheerlijketruffeltjesverkopen!Graaghaddenwejullieopzaterdagverwachtomsamenmetdeleidingoppadtegaanomdezeteverkopen.Weverwelkomenjulliegraagom10uuraanonzelokalen.Om18uurhopenwegenoegpakjesverkochttehebbenzodatjulliemamaofpapajedanweerkanophalen.Alshetnietmogelijkisomindevoormiddagopposttezijn,magjeookvanaf14uurkomen.Gelieveookeenfietsmeetebrengen.Opdezemanierkunnenweonsgemakkelijkerverplaatsen,wantwezijnzoeenfantas-tischgoedescoutswaardoorwealtegrootgewordenzijnomie-dereeneenveiligplaatsjeindeautotevoorzien…Zondagishetdusgéénactiviteitvoorjullie,wantjullieleidingisopnieuwoppadomdoosjeslekkersteverkopen!Uweet,velehandenmakenlichtwerkénzorgtvoornogmeerleute!Graagtotdan!

Op6maartverwachtenwejullierondhalf2inAalst,verkleeduiteraard.Jemagookeencentje(gelievehiernietmeeteoverdrijven)meetenemen!Afspraak:half2aan‘DenAppel’(kruispuntSt-AnnalaanenGenstest-eenweg)ineenmooiecarnavals-outfit!Om-datheteenswatandersis,doenwedezekeereenuurtjelanger!Om18uurmagjeopnieuwopgehaaldwordenaan‘DenAppel’.

Ookopzondag13maartwordenjullieinAalstverwacht.Wespelenereengigantischfijnstadsspel!Afspraak:om14uuraandevoorkantvanhetstation!Deactiviteitduurtzoalsgewoonlijktot17uur.Julliemogenopgehaaldwordenopdezelfdeplaats,namelijkhetstation!

Zondag20maarthoudenwenogeensactiviteitopeigenbodem!Hetwordtnogeenstijdzoujehaastdenken.Strakskennenzeonsdaar

Page 17: kievitje 4 jan-ju 2011

nietmeer!Maargeennood,zezullenhetopnieuwgewetenhebbendatdejonggiversergeweestzijn!Onderhetmotto‘laatjehoren…enzien’makenweerietsgrootsvan!Van14tot17uurzijnwedusopnieuwopSteenbergtevinden!

Devolgendeactiviteitiseen‘specialleke’.Deexamenszijnalweerinhetvooruitzicht,maarnietgetreurd,wehebbeneenoplossing!Daaromsprekenweafopvrijdagavond25maart!Weverwachtenjullievan19utot21u!

Aangezienhetdeweekdaaropvolgendooknogsteedseenperiodeisvanzwoegenenzwetendoorheenalleleerboeken,nota’sendergelijkehoudenweopnieuwopvrijdagavondactiviteit.Op1aprilwordenjul-lie,netalsvorigeweek,verwachtvan19tot21u…Ennéé,hetisgééngrap!

Noteerdezedatamaaralvastinjeagenda:8,9en10april!Waarom?Wel,danzijnhetDUO-Dagen!Eenweekendjeweg,meteengezelligeboelvrienden,waarweelkaarnógbeterlerenkennenennieuwemensenlerenkennen,…Alsdatgeenmooibeginisvandevakantie!!!Verderepraktischeinfokrijgjelaternog!

Aangezienvelenvanjullieindepaasvakantieeenweekjewegzijn…endeleidingmogelijksook…ishetverderindevakantiegéénactiviteit.

Wezienelkaargraagterugopzaterdag7mei!Hierlerenweietsover‘Hoe-verdienen-de-jonggivers-van-de-Kievit-zelf-een-centje-bij-voor-op-kamp-te-spenderen’.(Eenbriefjemetmeerinfokrijgjeooknog!)

Alsjonggiver-afsluiterhoudenweop15meiietswaarjongenoudzekervoortevindenis.WehopenalleendatFrankdeweermanons

Page 18: kievitje 4 jan-ju 2011

goedgezindis,wantanderszouhetweleensletterlijkinhetwaterkunnenvallen…

Onzeallerallerallerlaatsteactiviteitvindtplaatsopzondag26juni.Danhoudenwemetonzehelescoutsgroepeenactiviteit!Enwekunnenjulliealzeggen:hetwordtereentjeomUtegentezeggen!Jammerdathetjaareralweeropzit?Jammerdatweelkaareventjesnietzien?Jammerdatereventjesgeenvieruutjemeeris?GEENNOOD!Gameeopkampvan20tot28julienjezietiedereenterug!Wespelendeleukstespelletjes,gaanop2-daagse,aanbiddenvi-erurina,doenknotsgekkeactiviteitenennogzooooooooooooveelmeer!Weeserzekerenvastbij,wanthetwordtdeMAX,sprakdepinguïn!

(Alsjeeenactiviteitnietkankomen:Laatjehetonsdanweten?Zokanonssimpeleduifeenbetereinschattingmakenvanhetaantaljong-givers…endusookvanhetspel)

LiEN EN NeLEjullie slavinnen v

an dienst,

klungeltjesimpele duif

Bonn

en g

eld

ig t

em. 2

6 ju

ni 2

011

Page 19: kievitje 4 jan-ju 2011

jullie slavinnen van dienst,

Allercoolste Pioniers,

De tijd gaat snel wanneer je je amuseert. Het jaar is al halver-wege en we hebben er al een aantal geniale activiteiten opzit-ten. Zonder veel verder te zeveren volgt hier jullie Pioniers-kalender voor de komende 6 maanden

Zondag 9 januari en zondag 23 januari is het geen scouts. Hou jullie klaar want hierna vliegen we er helemaal in.

Na een half jaar in de Kievit te zitten willen we wel weten wie bij ons nu echt 100 percent scouts is. Op zondag 16 januari komen we het te weten.

Hiphop, Dance of Jumpen. De leiding wil wel eens weten wat nu hip is. Weten jullie het? Vertel het op zondag 30 januari. Even terzijde, de leiding houdt vooral van limbo.

Op zondag 6 februari is het uur van de waarheid aangebroken. Het is namelijk 24u-payback. De verliezers tonen hun respect aan de winnaars

Ken je buurt en het is allemaal zo erg niet. Als je voorbereid wil zijn voor zondag 13 februari, raden wij jullie aan om heel goed te studeren voor aarderijkskunde. En anders ... veel suc-ces.

Page 20: kievitje 4 jan-ju 2011

Op zaterdag 19 februari is het tijd om nog eens wat geld in te zamelen om een fantastisch kamp mee te maken. En nee, dit jaar zeggen we niet " wil u truffels kopen, want onze club is blut"

Zondag 27 februari is het geen activ-iteit Ons lokaal is het mooiste, leukste en meest waterbestendigste van heel de wereld ... euhm... van heel Belgie... euhm... van heel Erpe-Mere ... Toch nadat we het op zondag 6 maart onder handen hebben genomen.

Kom vandaag allemaal met de fiets! Waarom? Om koeien te melken ... ofzo. Je ziet het allemaal op zondag 13 maart. Ver-geet je fiets niet. Bos? Wat is dat een bos? Is dat eetbaar? Kan je daarmee chatten? Leven daar echt boosaardige kabouters wiens duivelse plan is alle linkersokken van de mens-heid te stelen in 1 nacht om zo massahysterie uit te lokken? Vind alle antwoorden op deze vragen op zondag 20 maart.

Examens, examens, ... . Geen nood, de scouts is er nog steeds. Daarom is het speciaal vrijdag op 25 maart een verwen-activiteit. Je moet nog niet op voorhand eten! We spreken af om 19u tot 21u

Vrijdag 3 april laten we de genialiteit van de Pioniers knetteren. Afspraak op het lokaal van 19u tot 21u op het lokaal.

Echte paashazen eten vlees

Page 21: kievitje 4 jan-ju 2011

Echte paashazen eten vlees

SYLVIA EN SOFIEPIONIERS PARAAT !

Zoals altijd is het weer zover. Het weekend van 8-10 april is het duoda-gen. Verdere informatie volgt nog via brief.

Op zondag 8 mei mogen jullie lat-en zien dat jullie creatief zijn en goed zijn in economie. We gaan gaan graven naar een goudmijn en komen niet terug voor onze goudkoorts over is

Zijn de Piononiers de beste, de coolste? Kunnen jullie samen-werken? Bewijs dit dan allemaal op zondag 15 mei.

Jullie zijn vorige activiteit aan iets groots begonnen. Goed begonnen is helf gewonnen. Op zondag 22 mei kunnen jullie to-nen hoe goed je bent in afwerken.

Als afsluiter een speciale activiteit Deze gaat door op vri-jdag 27 mei van 19u tot 21u. Elke minuut telt en het einde schi-jnt verassend te zijn.

Op zondag 26 juni spreken we nog een laatste keer af voor het kamp. Alle hens aan dek!

EXTRA: wedstrijd van de tweede semester! elke pionier start met 20 crashpoints, elke keer je gecrashed wordt (lees: onderaan de vleeshoop ligt) verlies je een crashpoint. op kamp worden de punten zwaar afgerekend!

Page 22: kievitje 4 jan-ju 2011

GLOe - IendEen piramidevuur

Klaar met hakken? Op deze manier zet je een bijl veilig vast in een hakblok.

Hout hakken

Voordat je een vuur gaat opbouwen zoek je een veilige plaats voor het vuur uit. Zorg er voor dat:• De grond in een straal van 1 meter om het vuur brandvrij is (ook als je in een stookton een vuur maakt)• Je niet in de buurt van (licht) ontvlambare zaken stookt zoals bv. een berg hooi, een tent, overhangende takken e.d.• Je altijd blusmaterialen bij de hand hebt. Water en zand kunnen hier al-lebei goed voor gebruikt worden.Vervolgens verzamel je verschillende soorten brandstof die droog ge-noeg zijn om het vuur aan te maken.

Het Piramidevuur is eigenlijk de basis van elk kampvuur. Je zet stokken en takken zo neer dat het een pira-mide wordt. Je bouwt dit op door van binnen naar buiten hout tegen elkaar te zetten. Hierbij wordt het hout dikker als je steeds meer naar buiten toe werkt. Laat aan de windkant de zogenaamde stook gang open, waardoor het vuur kan worden aangestoken. Een Piramide vuur is uitermate geschikt als gezelschap vuur, denk er wel om als het

hard waait je al snel een vonken-regen krijgt. Dus houd bij dit vuur voldoende afstand.

Leg in het midden van je vuur een bedje van tondel neer. Een tondel is gemaakt van licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt. In de natuur kun je stoffen vinden die goed als tondel te gebruiken zijn

Piramide van brandhout

Piramide van aanmaakhout

Tondel

Page 23: kievitje 4 jan-ju 2011

GLOe - Iend ER - BIJ p

De meest voorkomende manier om een Fins/Zweeds houthakkersvuur te maken is om twee stammetjes op elkaar te leggen. Tussen deze worden spaanders en droge stokken gestoken die vervolgens aangestoken worden. Het be-ste is om de stammetjes zo te leggen dat de wind langs de stammetjes gaat. De gloed van de stammen zorgt een lange tijd voor een zachte gelijkmatige warmte. Een vuis-tregel voor brandtijd is de lengte van de steel van een bijl per persoon en een cm dikte per uur.

Een Pagodevuur

Een Zweeds houthakkersvuur

Zo geef je veilig een bijl door aan iemand anders: Een kleine bijl hou je bij de kop voorzichtig vast. Een grote bijl hou je vast bij de steel als je deze door-geeft.

GEEF DE BIJL AAN

GEEF DE BIJL AAN

Een pagodevuur is een vuur dat vaak gebruikt wordt om grote kamp-vuren te maken. Bij een pagodevuur maak je eerst

een piramidevuur. Daarna maak je met grote dikke stammen trapsgewijs een gebouw rondom de pi-ramide. Een pagodevuur brandt heel erg goed en

geeft heel erg veel licht. Het pagodevuur heeft zijn naam te danken aan de oosterse pagodetempels

die dezelfde opbouw hebben als een pagodevuur.

zoals b.v. verpulverde denneappels, droge houtkrullen, donsveertjes uit een vogelnest etc. In plaats van een tondel kun je ook gebruik maken van (zelfgemaakte) aanmaakblokjes of van proppen papier. Bij erg slecht weer, nat hout, kun je ook een kaars of theelichtje gebruiken.

Page 24: kievitje 4 jan-ju 2011

TechniekerKMAAK EENS EEN DRIEPIKKEL!

Voor het maken van een driepikkel moeten de balken eerst op deze manier gelegd worden.

1

Je begint met een timmermanssteek en weeft je touw tussen de balken. Na dit driemaal gedaan te hebben, kan je tussen de balken woelen. Dit zie je op de tweede tekening. Je eindigt de sjorring met een mastworp.

2

Om je driepikkel recht te zetten moet je met drie zijn. Je zet de drie palen recht om-hoog en neemt elk een van de drie palen vast. Met een van de twee buitenste palen loop je dan opzij zodat hij tegen de twee andere stuent en je 1 grote driehoek hebt. Dan neem je de andere buitenste paal en ga je weg van de middelste tot je een piramide hebt. Zorg dat het topje boven de sjorring van deze paal onder het topje van de middelste paal draait.Als alles juist is zie je dat elk van de drie topjes boven de sjorring op een andere balk steunt!

3

Page 25: kievitje 4 jan-ju 2011

6 verschillen

TechniekerK

Page 26: kievitje 4 jan-ju 2011

kleurplaat

Page 27: kievitje 4 jan-ju 2011

d

HORIZONTAAL3 Oprichter van de scouts4 Een kievit is een ... 6 Een scoutshemd koop je in de ...7 Boom beek ...8 Een sjorring begin je met een ... (knoop)9 Dorp op 4,5 km vogelvlucht ten noordwesten van de kampplaats11 Groepsnummer van onze scouts

Kruiswoord

VERTICAAL1 Hoe oud is alle leiding samen?2 Van welk district maakt onze scouts deel uit? 5 Jaarthema dit jaar9 Liedje van de kampdans vorig jaar10 Het allerleukste ooit

ROPML

Page 28: kievitje 4 jan-ju 2011