kerstSMAK december 2011

Click here to load reader

description

De kersteditie 2011 van het tijdschrift van VBS De Smalle.

Transcript of kerstSMAK december 2011

Kerstmis 2011

DE SMAK

Inhoud

1. Ten geleide2

2. Comeniusploeg bezocht Terrasini3

3. De fuif7

4. Inbraak in De Smalle9

5. Grootouderfeest10

6. Schrijftalent in De Smalle11

7. Onze sterktes 2de kleuterklas A12

8. Bingelen12

9. Dieren beloeren in het 2de leerjaar13

10. Advertenties14

11. Vulkanen in het vijfde17

12. Wafeltjes van oma18

13. Toneel: Kleine Sofie19

14. Sint op bezoek21

15. American Games24

16. Nieuwe secretaresse in De Smalle24

17. Vitabis punten sparen25

18. Van onze oudervereniging26

19. Uitslag nieuw woord in Van Dale26

20. Jarigen en familienieuws27

21. Agenda januari en februari27

22. Kerstmis tijd van LICHT28

De volgende smak verschijnt op 29 februari

Ten geleide

De proefwerken zijn gemaakt en verbeterd en de resultaten zijn meegegeven of werden afgehaald. Het Music for Life-standje werd goed bevolkt. Bijvoorbeeld om iets te vieren of om iets weg te spoelen.

De leerlingen van onze school hebben hard gewerkt en verdienen dan ook een schouderklopje. In alle Vlaamse scholen wordt er in deze periode van het jaar getoetst en gevalueerd dat het geen naam heeft. Typisch Belgisch. Ga je even over de grens dan fronsen de leerkrachten de wenkbrauwen wanneer je over de proefwerken vertelt. Zij vinden dit niet minder dan kindermishandeling. Kinderen horen namelijk te spelen. In Groot-Brittanni, om maar iets te noemen, houden ze in een lagere schoolcarrire twee keer de Nationals. In alle scholen wordt er dan getoetst aan alle leerlingen van dezelfde leeftijd. Daarna worden er statistieken en klassementen gemaakt. De prestige van elke school staat op het spel. Carrires worden gemaakt en gebroken. Zelf gehoord en gezien. Ook geen lachertje. Maar voor de leerlingen blijft de stress en de examendruk beperkt.

Hier gaat dit even anders. Ik heb nog maar zelden een leerkracht meegemaakt die handenwrijvend de proefwerken tegemoet ziet. Integendeel. De meesten zien er tegen op. Niet omwille van het verbeterwerk maar omwille van hun bezorgdheid voor flippende en daardoor totaal gedemotiveerde kinderen. Planning dient te worden gemaakt en opgevolgd. Nog jonge kinderen zeulen zware boekentassen. Een boek vergeten is niet minder dan een klein drama. Ouders gaan vaak tegen beter weten in- mee in dit verhaal en leggen de lat (veel te) hoog.

Indien een leerkracht vooraf een prognose zou maken van de te behalen resultaten bij elke leerling, dan maak ik me sterk dat ze daar meestal pats bovenop zitten. Niemand kent beter de kinderen dan hun vertrouwenspersoon waar ze elke dag met plezier mee samenwerken. Ben ik dan tegen de proefwerken? Neen, begrijp me niet verkeerd maar met n keer per jaar (zomer) zou ik kunnen leven.

Leerkrachten zijn de eersten die echt weten wat een kind in zijn mars heeft. Zij zullen die sterkte ontdekken en verder laten groeien.

Ik besef dat er weer kinderen zijn die zullen worden gestraft wanneer ze met een pruillip hun rapport moeten voorleggen aan diegenen waar ze het meest van houden. In deze dagen durf ik te hopen dat die ouders dit artikel zullen lezen en dat hun kind mag rekenen op enige clementie. Ze moeten nog zo lang naar school! Stimuleer hen in de dingen die ze goed kunnen en hoop dat de zwaktes daardoor mee naar een voldoende evolueren. Van Hendrik Consciense werd gezegd dat hij met zijn boeken zijn volk leerde lezen. Hij kon echter niet spellen. Niemand heeft hem dat ooit kwalijk genomen

Tot slot wens ik alle ouders niet alleen veel leesplezier maar bovenal prettige eindejaarsfeesten. Zalig Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar namens alle teamleden en mezelf.

Meneer Rudy

Onze school had niet alleen te kampen met inbrekers maar ook met een snurkpiet

Comeniusploeg bezocht Terrasini

Naar de zon

We zijn gestart aan ons tweede Comeniusjaar. Nadat enkele dagen daarvoor ons eigen Knapproject was afgesloten (Ik ben knap, knap, knap, super megaknap, enz), vertrokken we met een deel van ons team naar Terrasini in Sicili. Juf Inge, juf Sofie, juf Lies, juf Dominique, juf Lieve en ikzelf werden s morgens om 5.30 opgehaald door een bedrijf, gespecialiseerd in transport van en naar de luchthaven. Hoewel nog moe van de slopende projectdagen, hadden wij er zin in (Je bent tenslotte van huis weg). Een week in het buitenland staat altijd garant voor (soms aangename) verrassingen. Na een tussenstop in het mistige Milaan, werden we veilig onder de zon neergezet in Palermo. In de luchthaven hadden we al kennis gemaakt met het team van Karel (mijn schoonbroer) uit de gemeenteschool van Vichte. Hij had naast vier van zijn leerkrachten (Jean-Yves, Ingrid, Marleen en Marischka) ook twee directies (Dorine en Valerie) en een administratief medewerker (Marleen) uit zijn scholengemeenschap meegebracht. Daarmee wilde hij ze lekker maken om ook te starten met een project. Uiteraard was ook daar de sfeer opperbest. In Palermo werden we opgewacht door Francheska en Rosella die ons in een bus naar het hotel brachten. Wij sliepen samen met onze Poolse vrienden in een bed and breakfast. Vichte sliep samen met de Turken op een andere locatie. Ook de zon was volop aanwezig. De temperatuur bedroeg bij aankomst 24 lekker voor de tijd van het jaar maar in dit uitgat duikt tijdens de zomermaanden de temperatuur overdag zelden onder de 40, zo wisten ze ons te vertellen. Hoe kun je daarin overleven? We suffer. Was het antwoord. Afzien, het zal wel zijn.

WelkomWat ginds, in dit kleine vissersstadje aan de Middellandse zee opvalt zijn, naast bijvoorbeeld vuilnisbelten in de stad, de loslopende honden die tussen het verkeer op zoek gaan naar vriendschap en een lekkere hap. Ik heb niet n keer in het stadje kunnen rondlopen zonder dat er n of meer achter mij aanliepen. Blijkbaar trek ik dit aan. Ellende op zijn tijd ook wel eens. Op het menu ginds staat voornamelijk vis, logisch als je zo dicht bij de zee woont. Na twee dagen hing de catch of the day: kleine inktvisjes ons de strot uit. Inktvisjes werd bij alles geserveerd. Enkel bij de koffie (Italian coffee) vergaten ze dit op te dienen. Swordfish is ook een vaste prik op je bord. Op een keer kregen wij een gerecht zonder inktvisjes en sword fish tot juf Lies even met een vork checkte en Lies vond er warempel toch een paar die zich onder de pasta hadden verscholen. Maar ik dwaal alweer af. Ik verleer het nooit.

De eerste dag bezochten wij twee scholen: een kleuterschool met jonge kinderen tot vijf jaar. Zij verwelkomden ons door uit volle borst het Italiaans volkslied te zingen (met de hand op het hart!). Ik zie het bij ons niet zo vaak gebeuren dat de Brabanonne door kleuters ten gehore wordt gebracht. Alle jongens droegen een blauw schortje, de meisjes een rood. Handig, zodat er nooit aan het geslacht diende te worden getwijfeld. Tenzij er van schortje werd gewisseld, dat spreekt. Na het volkomen terechte applaus, trokken we naar onze gastschool Don Milani. We dienden nog even aan de voordeur te wachten. In Itali geraak je in geen enkele school binnen zonder eerst aan te bellen en je naam te spellen. Gelukkig had ik me wat bezighouding met n van mijn aangenomen honden (Pluto, om zo maar iets te noemen). Eenmaal binnen werden we verwelkomd door Rosella, de directeur met eetproblemen (ze houdt niet van inktvis, swordfish, andere fish en eigenlijk houdt ze nergens van. Anorexia heet dit bij ons in de lage landen, ginds heb ik er het raden naar), geflankeerd door een mannelijke collega (een soort Italiaanse bromsnor) en een vrouwelijke schepen, zo geplukt uit de playboy en getooid met een zonnebril van een duur merk en een jeans weliswaar met gaten. Het vroeg haar beslist geen al te zware inspanning om door de bronstige mannen uit het dorp verkozen te geraken. Helaas sprak ze alleen vloeiend Italiaans

Na de koffie (een vingerhoedje met zwarte inkt) mochten we naar de speelplaats waar de kinderen het een en het ander hadden voorbereid. We are the World gezongen door een paar honderd kinderen doet je wel wat, als ik zo vrij mag zijn even dit kippenvelmoment te vernoemen.

Werken

Na dit gewaardeerd onthaal, trokken wij naar de klassen. In de klas van Sabrina hing een Active board die, tenzij ze ons dit voorloog, de ganse dag werkte. Ik dacht even terug naar onze borden die wel eens een uur aan een stuk werken vooraleer verdere dienst te weigeren. Wat vooral opviel was de sobere aankleding van de klassen. Kale muren, weinig kasten en verouderd meubilair. Ook werden de klassen opgedeeld (en dit geloof je niet) in twee groepen: de braven werden netjes gescheiden van de stoute kinderen. De brave kinderen mochten zelfs leren terwijl hun leeftijdsgenootjes in de klas ernaast werden bezig gehouden. Ze waren acht jaar en al veroordeeld tot dokter of hulpje van de maffia. Dat ging ons verstand toch te boven. Nog een vaststelling: zwaar gehandicapte kinderen zaten tussen de stoute kinderen. Zo maakten we kennis met een zwaar gehavende jongen van 12 jaar die vooraan naast het bord in zijn rolstoel zat gekluisterd in een klas met achtjarigen. Hij leerde er niets en vegeteerde enkel, wachtend op (n)iets. Anna vertelde me dat deze toestand een besparingsmaatregel van de regering betrof. Ik vond het eerder een regelrechte schande. Zou Berlusconi, wanneer hij ligt te rampetampen met een achttienjarige del uit Livorno even deze besparingsmaatregel in gedachten nemen? Zolang zijn viagra niet is uitgewerkt, waarschijnlijk niet

Palermo

Na de middag bezochten wij een archeologisch museum. Studentes moesten bij wijze van proef ons in het Engels van uitleg voorzien. Ze deden het prima en zo kwamen we van alles te weten over kruiken die ze hadden gevonden en zagen ook de typische stokoude maar prachtig versierde koetsen.

Onze Poolse vrienden

s Anderendaags hadden we een ochtendsessie. Ik mocht er spreken over veranderingen in het onderwijs. Kinderen vragen vandaag een andere benadering dan toen ik in korte broek naar de school ging. Gek genoeg is dit in Polen nog steeds zo: kennisoverdracht door de leerkracht vooraan aan het bord. Hseyin vertelde over het onderwijssysteem in Turkije. In zijn school ondervond hij geen enkele medewerking van wie dan ook. Zijn directeur, die na drie projectmeetings alleen yes en no en good morning begrijpt, aanhoorde het enthousiast. Niet bevattend dat zijn beleid fijntjes door de mangel werd gehaald. Zijn getuigenis was zo oprecht dat wij, Belgen, er zowaar een applaus voor over hadden. Zijn directeur feliciteerde hem achteraf want hij had het zo mooi verwoord en het applaus dat hem ten dele viel, kon enkel betekenen dat wij het Turkse systeem al bij al nog niet zo slecht vonden. Inclusief zijn beleid, dat spreekt. Achteraf vertelde Hseyin me dat zijn baas de meest gehate persoon was in de school en dat sommige collegas hem verdachten het schoothondje van deze alleenheerser te zijn. Enthousiasme en veranderen houd je maar voor thuis.

Nadat Inge nog over ons project had verteld, namen we de bus naar Palermo. Ik herkende er nog straten vanuit ons vorig project toen een week lang de fluitende mannen probeerde af te houden van juf Kristien, juf Charlotte, juf Hilde en juf Annie. We waren er nu niet lang genoeg om te zien of ze nu al hun manieren konden houden, die geile sloebers.

s Avonds hadden onze partners tickets gereserveerd in Teatro Massimo. We konden er vooral luisteren naar Il Travatore van Verdi. Van op de vijfde verdieping en helemaal in de hoek vooraan moest je bijna uit de loge hangen om iets van het podium te merken. Ik had nog nooit een opera in het echt gezien. Dus, dat maakte wel even indruk. Op een bepaald moment stonden wel zestig acteurs op het podium een aria te zingen. In de ereloge stikte het van de Japanners die er (vlucht inclusief) een klein fortuin voor over hadden om dit spektakel mee te maken.

Achteraf gingen we nog een hapje eten en daar hadden we afgesproken met onze partners uit ons vorig project: Marina, Anna en Maria. Het weerzien was hartelijk. Een moment om nog even te koesteren. Ze waren hun vroegere leider nog niet vergeten en we praatten vol weemoed over die mooie tijd.

Onze oude collegas: Marina, Anna en Maria

Cefal

Op zaterdag werkten we rond coperatief leren. Francesca en Sabrina hadden het prima voorbereid en de morgen verliep in een opperbeste stemming. Er werd gediscussieerd en oefeningen uitgewerkt. Ik had de lachers op mijn hand door een presentatie te maken terwijl ik Don Corleone imiteerde. Soms kan ik het niet laten, waarvoor mijn excuses. Fantasie maakt van mij soms een ander mens. De directrice onthaalde mijn performance maar lauwtjes maar de leerkrachten vertelde me achteraf dat ik de nagel op de kop had geslagen Tot slot gaf Karel nog een voordracht over zijn trotsdozen, een familielid van onze leefboeken.

Om drie uur werden wij op de bus verwacht om een trip te maken naar Cefal, een prachtig havenstadje: het soort Blankenberge van Sicili. Als je ooit eens in de buurt bent, dan moet je dit stadje zeker bezoeken. De meisjes hadden het reuze naar hun zin. Die dag was ik grieperig maar ze vertroetelden mij als een kloek. Om 23.00 waren we terug in Terrasini. Daar was blijkbaar een openluchtbal aan de hang. Tot drie, vier uur werd er gedronken, geroepen en loeiharde muziek gespeeld. Wanneer ik dan toch even indommelde, begon n van de honden het ochtendnieuws door te blaffen naar zijn vriendje, die drie straten verder zijn mandje staan had. Een comeniustrip kan hard zijn maar eigenlijk nooit zo hard dat je ervoor zou thuisblijven.

Syracusa

De zondag is altijd een rustdag. Geen werksessies maar een dag vol cultuur. Met de bus ondernamen we bij het ochtendkrieken een vijf uur durende reis naar Syracusa, een oude Griekse nederzetting.

Archimedes, de stakker, werd er geboren en gedood door Romeinen. En dat terwijl hij alstublieft aan het ndenken was. Een gids van het andere geslacht vertelde over de bouw, de 7000 slaven en het jaarlijks offeren van 400 ossen. Indrukwekkend. En dat na 5 uren bus We sloten af op het (schier)eiland Ortegia, een prachtige oude nederzetting waar het leuk vertoeven was. Hseyin mocht achter het roer. In de avondzon genoten we van elkaars gezelschap onder de ondergaande zon. Op de terugtocht werden we door Francesca gewekt. Look to your right. We zagen in de verte lava stromen van de Etna. Die was ter ere van ons in de namiddag beginnen spuwen. Indrukwekkend maar je zal er maar in de buurt wonen. Om 1.00 waren we op de kamer terug.

Slotdag

De laatste dag evalueren we het project en maken we plannen voor de laatste meeting. In mei worden we in Turkije verwacht. Daarna stond de bus ons alweer op te wachten voor een uitstap naar Erice, een stad 750 meter boven de zeespiegel met uitzicht op Trapani. De weg daar naartoe is niet voor broekschijters. De bus toetert aan elke lus van de haarspeldbochten die moeten worden genomen. Het blijkt meer dan nodig want erg veel ruimte voor een tegenligger is er niet. Met een ravijn aan de rechterkant doe je best even je ogen dicht, tenzij je de chauffeur bent natuurlijk.

Juf Inge, trekker van het project samen met Magda uit Polen

s Avonds hadden we het afscheidsdiner waar de burgemeester met een aantal schepenen en alle leerkrachten op waren uitgenodigd. We namen afscheid en hoopten elkaar terug te zien in mei 2012 .

Alle deelnemers samen vereeuwigd

Back home

Meneer RudyDe fuif

Op 26 november werd er voor de zesde keer gefuifd ten voordele van onze school. Dank zij heel wat gulle sponsors was het van bij de start al duidelijk dat deze editie een voltreffer zou worden. Toch hielden de leden van onze oudervereniging hun hart vast. Je bent maar zeker van succes wanneer de mensen echt aanwezig zijn en het bonnenkraam de handen vol heeft.

Om 21.00 gingen de deuren open en zoals te verwachten, kon je de moedigen op n hand tellen.

Vroeger zou ik toen al diarree hebben gehad van de zenuwen maar sinds het ontstaan van de fuif weet ik dat het volk maar verschijnt wanneer de laatavondfilm op tv afgelopen is. Dit jaar was dit tussen elf en n. Langzaam maar zeker liep de zaal vol.

Vertrouwde gezichten aan hun vertrouwde tafel

Studio hall is nu ook niet de zaal waar gezelligheid troef is. Het gelijkt er meer op een overdekte speelplaats. Cementtegels nodigen niet echt uit tot een feestelijke swing. Gelukkig hebben de fuifgangers dan meer uitstraling. De vaste klanten waren alweer van de partij aan hun vaste tafel.

De keuze van de muziek bood ook dit jaar stof tot discussie. Van tof tot kutmuziek. Voor elk wat wils dus. Zelf ben ik geen enkele meerwaarde in deze discussie om de eenvoudige reden dat ik eigenlijk nooit dans of beter: beweeg op muziek. Wanneer meneer Anthony anderhalf uur foute muziek mocht draaien, vond ik zijn keuze eerder buitengewoon goed. Zo zie je maar. Juf Johanna daarentegen kan buigen over een vorm van kennis waarvoor ik mijn petje afneem. Zij vond de muziek prima vanaf een uur of drie. Helaas lag ik toen al onder mijn dekbed

Meneer Anthony als foute dj

De zuipkaarten gingen vlotjes over de toonbank wat liet vermoeden dat er over de kwaliteit van de drank weinig discussie bestond. Die kaarten hebben hun naam niet gestolen want er werd niet weinig achterover gekapt.

De fuif is weer achter de rug en het wordt uitkijken naar de zevende editie, met de betere muziek een uur of drie eerder. Onze oudervereniging zal de borst nat mogen maken willen ze het ng beter doen.

Jean-Marie en Gerd weten zo langzamerhand wel hoe een pint moet worden getapt

Dank aan alle medewerkers onder leiding van Suzy die toch maar weer het beste van zichzelf hebben gegeven waardoor deze editie erg succesvol kon worden genoemd.

Oud-voorzitter Yves was ook van de partij samen met zijn Ann. Tegenwoordig zet Yves zich in voor fire for Life

bekende gezichten

Op de foto met een oud-leerling

Meneer Rudy

Wil je meer fotos zien? Kijk dan naar de website www.desmallefuif.be

Inbraak

Voor de derde keer in mijn carrire als directeur werd er bij ons ingebroken. De eerste keer werd een deel van het toegangsgeld voor het schoolfeest meegenomen; de tweede keer geraakten de dieven de Heer zij geprezen, mijn bureau niet binnen. Deze keer hoefden ze echt niet heel veel moeite te doen. Sinds augustus smeken we bij elke werfvergadering of er iets kan worden gedaan aan het sluiten van de voordeur. In september en oktober sloten we de deur nog af in driedubbel slot: drie betonklinkers boven elkaar zodat de deur niet kon open waaien. In november werd er na lang aandringen wat aan de deur gemorreld. De deur kon nu wel dicht maar je mocht toch niet te hard blazen. Erg veel vertrouwen hadden we er niet in.

De nachtploeg van de lustige krakers moest dan ook op 7 december weinig moeite doen om de voordeur open te breken. Met een platte schroevendraaier en een duwtje met de knie (zo demonstreerde een politieagent achteraf) was de klus geklaard. We waren die dag de zevende post waar hij naartoe werd gestuurd. Ze draaien overuren, die jongens. Mijn bureau was afgesloten maar ze forceerden de toegang en vonden met de ogen dicht ons geldkoffertje. Er is namelijk maar n kast met een slot. Het was alsof ze op voorhand waren getipt want al de rest lieten ze onaangeroerd. Ze wilden ook niet al te inhalig over komen: alleen de briefjes en de stukken van twee en n euro en die van vijftig cent namen ze mee. De rostjes en de stukken van 10 en 20 cent mochten we houden. Toch nog goed voor 3 euro en 42 cent! Wanneer je net zoals ik dicht bij de school woont en het gebouw kan zien, doe je de nachten daarna geen oog meer dicht. Elke nacht sta ik wel drie keer op om te kijken of er geen lichten branden (die schakelen namelijk automatisch aan door de bewegingsmelder). Ik droom dan verder dat ik in pyjama in de stijl van Bruce Lee (Ik heb al zijn films gezien) het geteisem de school uitransel een spoor van gebroken botten en kapotte tanden achter latend. Dat zal ze leren.

De buit? Toch zon 700 euro.

De schade? Een geforceerde deur, kastje kapot.

De maandag daarna kon plots alles: een ploeg herstelde de deur volgens de regels van de kunst.

Te laat, de put gedempt

Meneer Rudy

Grootouderfeest: een geslaagd nieuw concept!

Na het enthousiasme van de kinderen n.a.v. het schoolproject werken aan je sterktes kwamen we op het idee om het project als rode draad te gebruiken voor het grootouderfeest!

We staken de koppen bijeen en kwamen tot een kort verhaal met als leidraad prinses Grijsje. Zij werd door de 8 sterktes (zelf-, taal-, beeld-, muziek-, natuur-, samen-, reken- en beweegknap) meegetroond naar hun wereld. Zo verwierf de prinses zelf de sterktes en veranderde ze van grijze muis in een kleurige en fleurige meid!

Onze kleine artiesten brachten zo een leuke voorstelling:

-zelfknap, 2KA: wat je doet doe je met succesuitbeelden van wat men later wil worden

-taalknap, 2KA+KB: elke klas bracht een versje naar voor

-beeldknap, 2KB: kunstenaars creerden een prachtig schilderij op muziek

-muziekknap, 2KB: verschillende dansstijlen werden gedemonstreerd

-natuurknap, 2KA: zoemende dansende bijen

-samenknap, 2KA: parachutedans

-rekenknap, 2KB: 10 kleine visjes verdwenen in de buik van een smullende haai (aftellied)

-beweegknap, 2KA+2KB: slotdans waarin alle sterktes aan bod kwamen

Te horen naar de vele positieve reacties konden we de vele omas en opas volledig bekoren!

En wij?! Wij waren supertrots op onze prestatie, dat is nu eens SAMENKNAP zijn!!!!

Juf Krista en juf Veerle

Zit er schrijftalent in De Smalle?

Als leerkracht van het vierde leerjaar ken ik het antwoord. In deze opdracht van onze stagiaire mochten de kinderen een gedicht schrijven over liefde of over dromen. Lees en geniet!

meneer ThomasLiefste schat, honnepon

Je bent echt zo mooi als de maan

Ik zie je graag, echt waar

Waar zou ik zijn zonder jou

Nergens, liefste schat, als je dat maar weet

Ik wil je zoenen, ik wil je knuffelen

Ik wil met je trouwen en kinderen krijgen

Als ik slaap droom ik van jou

Je bent echt leuk en mooi

Je bent echt lief en grappig

Ik hou van je, echt waar!Torin

Liefde

Liefde is mooi, heel speciaal

maar verbrodt het niet

Later kan je trouwen, heel speciaal

En je kan kindjes krijgen als je man of vrouw dat wil

Maar vraag het aan je ma of pa, die gaan niet zo veel zeggen

maar doe het maar toch Liefde!Damla

Dromen

Elke nacht opnieuw

Sterren die wensen vervullen

Zo gaan ze op weg naar fantasie

En die fantasie leeft en ademt in jou

Dus dat kan de raarste droom zijn

Maar er is niemand die dezelfde droom heeft

Ze kunnen leuk zijn of slecht

Ze zijn uniek en iets unieks is heel bijzonderFleur

Dromen

Ik ga slapen in mijn bed

Ik droom over chocolade

Een chocoladefontein en een reep van wel 100 meter

Ik eet tot mijn buikje vol is en nog heb 60 meter over

Ik ga met de chocoladereep naar mijn vrienden

Nog 20 meter over

Voor mijn boerWout

Mijn liefste

Ik zal een huis bouwen

misschien zullen we trouwen

Wat ik zal kopen?

We zullen eerst door de stad lopen

Ja, ik weet het, ik zal een kalkoen kopen

Dan zullen we stoppen met lopen.

Daar gaat de bel. Wie is dat?

Het is de boer met een stuk op 20 patat

Ik ben ziek want ik drink veel Kriek Dat is drank

Dan gaan we naar de bank

De vis is gaar

Dan is het gedichtje klaar Robbe M.

Liefde

Hij ziet me graag.

Ik heb hem in de buurt van mijn oma ontmoet.

Hij zegt: Ik ben verliefd

op jou.

We fietsen altijd op het plein.

We spelen altijd op het plein.

We hebben nog nooit gezoend.

Maar nu heeft hij me gedumpt. Zo

Bingelen:

woord van het jaar?

(Bij het schrijven van dit artikel weten we het nog niet. Misschien kunnen we de uitslag nog net publiceren voor het ter perse gaan van deze smak)

Stel je even voor: het grote Nederlandse woordenboek (den dikke) Vandale publiceert een woord dat de kinderen uit onze lagere school zo goed kennen. BINGELEN is het woord in kwestie. Sinds eind januari 2011 werd BINGELEN aangeleerd in de computerklas. Zelfs de doorlichtinginspecteurs zagen vorig schooljaar tijdens hun eerste inspectieronde de kinderen uit de Smalle al BINGELEN.

Maar wat is nu eigenlijk BINGELEN?

Vermits we het nog niet kunnen opzoeken in Vandale, geven we zelf de betekenis.

Bingelen = huiswerk maken via het internet.

BINGELEN werd door de uitgeverij Van In ontworpen als een digitaal leerplatform. Schoolkinderen kunnen leerstof rond rekenen, taal, Frans, wero, verkeer, van hun eigen klas via de computer inoefenen. Er moet ingelogd worden via een schoolcode, de betreffende klas, het klasnummer van de leerling en een wachtwoord. Elk schooljaar veranderen deze inloggegevens.

Het succes van BINGELEN is dat het de eigen leerstof van de klas is. (Op elk werkboek staat zelfs het BINGELlogo.)

Elk kind kan zijn/haar BINGELeiland personaliseren met het kiezen van hun Avatar.

Op eigen ritme oefenen de lagere schoolkinderen de leerstof.

En wie veel en juist oefent, verdient zelfs pingping. Daarmee kunnen ze even ontspannen n inspannen.

Het is echt kindvriendelijk aangepakt.

En dan nu de wedstrijd zelf. Vandale nomineerde 10 woorden uit 2011 die strijden om de titel. Sinds 29 november hangt de oproep in onze school uit.

Ook de leerlingen werden aangesproken om samen met ouders en sympathisanten hn woordje in die Vandale te krijgen. Wat een eer zou dit wel niet zijn.

Maar wie surft naar woordvanhetjaar.vandale.be ziet dat de concurrentie groot is.

BINGELEN moet in de categorie jongerentaal opboksen tegen geldpuree, lokprofiel, planking en soggen.

In naam van al onze smaklezers n leerlingen van onze school duimen we dat BINGELEN d uiteindelijke winnaar zal worden. BINGELEN zal dan vereeuwigd zijn in

Veel BINGELsucces

Dieren beloeren in het 2e leerjaar

Bezoek op dinsdagmiddag in het 2e leerjaar. Neen, niet sint noch piet, maar wel juf Annelies. Alle tweedeklassers waren reuzebenieuwd wat de juf van het 4e leerjaar kwam uitspoken in hun klas, met een kartonnen doos onder haar arm.

Sommigen dachten aan Wc-reiniger (opschrift van de doos), anderen gokten op knutselmateriaal, Totdat ze gepiep uit de doos hoorden komen. Groot was hun verwondering toen ze onze 2 babycavias Lili en Chocolaatje, geboren en getogen in ons dierenpark, zagen. Vele oooohs en aaaahs later verzamelden we in de klaskring en bewonderden we de schattige nestvlieders. Ik moest het geen 2 keer vragen wie ze graag eens wou vasthouden. Een bezoekje aan het dierenpark mocht niet ontbreken. Enkele durvers poseerden zelfs voor de camera met kippen in de armen. Koko, de klasvogel van 4B, was ook op het appel. Vanop de schouder keek hij mee hoe de enthousiaste leerlingen een prachtig werkstukje schreven over hun ervaringen. Ondertussen prijkt er ook van elke leerling een foto in hun leefboek van deze onvergetelijke middag.

Juf Annelies

Adverteren in de Smak?

Neem contact op met het secretariaat via mail [email protected] of 050/33.29.04

Instappen kan telkens voor: eind februari, eind april eind juni, eind oktober, eind december.

Tarieven voor 5 publicaties:

1/1: 150 euro

1/2: 80 euro

1/4: 45 euro

1/8: 25 euro

Ons tijdschrift telt zon 300 enthousiaste abonnees.

Vulkanen in het vijfde!

In de maand november gingen we in de vijfdeklas voor het eerst aan de slag met een techniekkoffer uit ons project Handen uit de mouwen. We kozen onmiddellijk voor een grote uitdaging: het maken van onze eigen vulkaan! Die zouden we op het einde van de rit laten uitbarsten Best wel spannend hoor! We begonnen met een grote kartonnen plaat waarop we met behulp van krantenpapier, aluminiumfolie en een leeg flesje onze berg maakten. Een tweetal lagen papier-mach waren nodig om de berg af te werken. De vulkaan kreeg stilaan vorm. Ongelooflijk was het enthousiasme van de leerlingen van de vijfdeklas doorheen deze lessen. De teamgeest en gedrevenheid waren torenhoog! Na een witte grondlaag kreeg elke vulkaan zijn definitieve kleuren: van eeuwige sneeuw tot rotsachtig, voor elk wat wils Enkele dagen later was het dan tijd voor het moment suprme: De uitbarsting! Een mengsel van azijn, afwasmiddel en rode kleurstof vormde de basis voor de lava.

dit in combinatie met wat natriumbicarbonaat in de vulkaan zorgde voor een traag, maar mooi uitbarstende vulkaan. Een leuke belevenis was dat!

Meneer Anthony

Jonas en Mathis maken het perfecte mengsel voor hun vulkaan.

Een laatste check-up door Meneer Anthony.

Kijk die lava stromen!

Haike en Famke zagen dat het goed was (Kenzo en Jari waren best wel tevreden over hun vulkaan.

Veel verwonderde blikken bij de eerste uitbarsting.

Wafeltjes van oma

De derde week van november werden zoals gewoonlijk de grootouders gevierd.

Dit jaar konden de grootouders van de kleuters uit de 2de kleuterklas naar school komen om hun kleinkind te bewonderen. De andere grootouders werden bedacht met een geschenkje.

De kleuters uit de 1ste kleuterklas B hebben voor de omas en de opas lekkere wafeltjes gebakken.

Eerst maakten we het deeg: De boter werd gesmolten, die lieten we afkoelen alvorens we de suiker en eieren toevoegden. Daarna werd de bloem erbij gezeefd. En maar roeren, tot een stevig deeg. Het deeg moest een nachtje rusten op een koele plaats. De dag nadien konden we kleine bolletjes rollen. Die werden per 4 in het warme wafelijzer gestopt en..daar kwamen de heerlijke wafeltjes tevoorschijn.Smakelijk!Recept: 500 gr bloem 250 gr suiker 250 gr boter 3 eieren

Juf Hilde 1ste kleuter B

Derde leerjaarToneelvoorstelling in de Stadsschouwburg: Kleine Sofie

Kleine Sofie wil de wereld zien. Maar ze is ziek en ligt al lang in bed. Op een avond raakt ze niet in slaap. Het huis is stil, kloktikkend stil. Plots is er beweging in de kamer. Haar poppen komen tot leven. Sofie houdt de adem in en ziet hoe haar bloedeigen kater, Terror, en haar allerliefste knuffels Wapper en Beer op stap gaan, de wijde wereld in. Ik wil ook mee, roept Sofie. Samen maken ze hun eigen avontuur over wat er in het leven te koop is.

Kleine Sofieis een verhaal van oprechte vrolijkheid en onvermijdelijk verdriet. FroeFroe, Laika en HETPALEIS bouwden samen een wonderlijke toverdoos waarin acteurs, poppen en publiek verdwalen in een wereld vol zure stokken en zoete spekken. Droom en werkheid zijn elkaar voor n keer waard.

Tekening Annebelle

Het was leuk en spannend. De zaal was groot. Sofie beet in de vinger van de koning en ze vloog in de gevangenis. Wapper was Sofie haar beste vriend. JantienTekening van JantienSofie, Wapper en Terror gingen op avontuur. Het waren mooie poppen en ik vond het raar toen Sofie kaal haar had. Het was grappig toen ze geld moesten hebben . Het was 5000 euro dat ze gingen vragen aan Beer en zijn kinderen zeiden: Allez dat is toch niet veel! Het was ook mooi dat ze piepkleine poppetjes hadden, gewone poppen en mensen. Laura Tekening van NetteIk vond het leuk en grappig als die telefoon ging. Eerst heel stil en dan ineens zei Beer HALLO!!! En ze schrokken en dat vond ik grappig. Ook dat de wachter die met zijn hoofd tussen de poort van de gevangenis zat. Nette Tekening van ChloHier zie je Sofie bij Beer met zijn vistelefoon toen ze geld ging vragen om Wapper vrij te kopen.

Tekening van ThiboTerror, Wapper, Beer en kleine Sofie reisden de wereld rond. Terror maakte een nieuw verhaal.Ik heb daar mijn oma gezien! Thibo

Tekening van SiebeWat ik het leukste vond was dat die rode poppetjes aan het zingen waren en vals zongen. Siebe

tekening van Ellen 3B

Kleine Sofie wilde de wereld zien. Ze is met haar knuffel Wapper, beer en kat de wereld gaan verkennen. Kat had een toneel gemaakt. Ze zijn ook naar de koning geweest. Sofie had de koning zijn vinger afgebeten en ze was met Wapper in de gevangenis gevlogen. Op het einde waren ze met een boot gaan varen en ze waren heel blij.

(Romy 3B)

Tekening van RomyHet toneel ging over kleine Sofietje. En nog een beer, Terror en Wapper. Dat waren haar vrienden. Het was een leuk verhaal. En wij zaten boven en dan konden we het goed zien. Heel leuk was dat.

Yorren 3B

Sofie was bij de koning en haar vriend Wapper, zou opgehangen worden en zij ook. Ze had de vinger van de koning afgetrokken en dan vochten haar kater en nog een mevrouw tegen de bewaker en zijn hoofd zat tussen twee dingen en zijn hoofd viel eraf.

(Arne 3B)

de bewaker en zijn hoofd zat tussen twee dingen en zijn hoofd viel eraf.

Arne 3B

Sinterklaas bezocht de Smalle

Snurkpiet

Het begon allemaal met een grote enveloppe die op een dag op de school toekwam. De brief die er in stak was gericht aan meneer Rudy en aan de kinderen van De Smalle. De Sint had een groot probleem: een snurkpiet hield alle andere pieten wakker waardoor zij doodmoe waren. De pakjes zouden niet meer op tijd kunnen worden bedeeld. Of die piet niet een paar dagen bij ons op school mocht slapen. Nou, dat vonden de kinderen wel goed. Zijn kamertje werd ingericht in mijn oude bureau. Regelmatig kwamen de kinderen kijken of de piet er niet lag.

De Piet lag er toch wel te snurken zeker

Heel de school was in de ban van de zwarte gast. Brieven werden geschreven en zenuwachtig telden de kinderen de nachtjes af. Met een koets zou de Sint arriveren.

De kleuters hadden s morgens gekeken naar de poppenkast en samen met alle leerlingen uit het lager stonden ze nu op de grote speelplaats de Heilige Man op te wachten. Eerst zagen ze de snurkpiet die op een gekke fiets de speelplaats kwam opdraaien.

De Sint nam uitvoerig de tijd om alle kinderen te begroeten.

Na de rondgang klom Sinterklaas de trappen op naar de eetzaal waar alle kleuters uit volle borst hem welkom zongen. Alle klassen hadden iets voorbereid: samen met zijn allen en zelfs eentje durfde het helemaal alleen.

Emma Danneels zei haar versje helemaal alleen op!

En uiteraard mochten de pakjes niet vergeten worden. Terwijl de snurkpiet weer een keertje gek deed, kregen alle klassen van de Sint speelgoed toegestopt. Lekkers kregen ze niet meer: dat was de nacht voordien gebeurd.

Daarna trokken Sint en Piet naar onze plaatselijke middenstanders. De Sint hoefde niks maar de piet had wel trek in een neut!

Ontvangst in de turnzaal

De drie laagste klassen hadden de komst van de Sint voorbereid in de turnzaal. Eerst konden ze genieten van een spannend verhaal verteld met stokpoppen over een burgemeester die krassen had gemaakt in het boek van Sinterklaas.

De Sint werd er warm ontvangen en de kinderen zongen hun longen uit hun lijf. Ook hier hadden alle klassen iets voorbereid en kragen daarvoor een geschenk voor de klas in ruil.

Tristan mocht het cadeau ophalen.

Sarah werd door zwarte piet opgetild!

Hij komt, Hij komt, die lieve ,goede Sint!!!Jawel, ook dit jaar kwam onze lieve Sint met zijn Piet een hooggeerd bezoekje brengen in De Smalle!

Dit jaar bracht hij snurkpiet mee naar onze school.

Een hele week lang verbleef hij in onze school omdat hij zoveel snurkte dat Sinterklaas en de andere pieten er zoveel slaaplast van hadden.

Komend van ver, met paard en kar en Piet op zijn gekke fiets kwamen beiden ons verwelkomen.

Iedereen wuifde de Sint en Piet van harte welkom toe en onze vlaggetjes hielden maar niet op met zwaaien.

Nadat Sint, alle kinderen begroette, ging hij met onze kleuters mee richting refter waar Hij ontvangen werd in een mooi, versierde zaal.

Sint beluisterde al onze liedjes en versjes die we voor Hem in de klas geleerd hadden.

Hij had ook hl veel bewondering voor al onze mooie tekeningen die we speciaal voor Hem gemaakt hadden.

En dan het moment van de cadeautjes!

Iedereen keek vol spanning en aandacht toe naar de zakken van zwarte snurkpiet.

Ik ben er zeker van dat iedereen wel erg tevreden was met het gekregen speelgoed.

Tenslotte kreeg snurkpiet van de peuterklas het grote slaapkussen cadeau.

Zo hoefde hij niet meer in De Smalle te logeren maar kon hij, waar hij ook wou, zijn slaapkussen gebruiken waar hij het maar nodig had.

Piet was daar erg tevreden mee.

Dank U wel Sint! Tot ziens, zwarte Piet!

Tot volgend jaar dan maar weer!

Juf Ann. Sintpoppenkast voor de kleuters.

Dit jaar ging onze poppenkast over het paard van de Sint: Slecht Weer Vandaag.

Het arme dier was hl erg ziek geworden omdat hij van Sint zijn verjaardagstaart gesmuld had.

Smulpiet, die een beetje onwetend de taart voor de neus van het lieve dier had neergezet, was de schuldige van het paardenbuikpijnprobleem.

Je mocht er zeker van zijn dat er sprake was van paniek want zonder paard kon Sint geen cadeautjes brengen!

Gelukkig was dokterspiet er om het paard te onderzoeken en een medicijn tegen de pijn te geven.

Smulpiet, die erg onder de indruk was van zijn daden hielp tenslotte mee bij het genezen van het paard.

Zo kwam alles terug goed en had smulpiet geleerd dat je aan paarden toch beter geen taart mocht geven!

Eind goed, al goed.

Juf Ann

American Games!

Met sportieve kledij en een grote inzet ging het vijfde leerjaar naar de American Games.

In de Koude Keuken stond de grote zaal vol met allerlei leuke balspelen. Er zaten ongetwijfeld veel spelen bij die de leerlingen reeds kenden, maar ook nieuwe balspelen, wat altijd leuk is om eens van te proeven!

Ik vond de grote bal het leukste omdat het leuk was om die te vangen. De bal moest je steeds in de lucht gooien en de andere groep moest die dan proberen te vangen. Leuk hoor!

Tom Vanbesien

Wij vonden het leuk om rugby te doen. Dan moesten we een bal leggen op een tjoepje en dan om ter hoogst trappen. Dat was niet gemakkelijk, maar wel leuk.

Ruben Ysenbaert en Jonas Thouet

In n van de zalen stond een groot net in drie vakken. In elk vak stond een machientje dat ballen wierp. Telkens een bal kwam, moest je ertegen slaan met een knuppel. Dat was heel moeilijk, maar ik vond het heel plezant.

Het was een leuke voormiddag vol uitdaging en gezonde inspanning! Het was tof om onze klas zo sportief bezig te zien!

Juf Sofie en Ria

Nieuwe secretaresse in dienst

Sinds 1 december heeft de Smalle een nieuwe secretaresse in dienst. Nadat wij vorig jaar Jacqueline als assistant-manager in de opvang konden installeren mochten we in de nieuwbouw ook wel een extra handje gebruiken. Filou vloog er meteen in om alle dossiers uit te spitten. Overmand door de werkdruk viel ze uitgeput na enkele uren in slaap. Er zou een klacht zijn ingediend door de vakbonden tegen deze vorm van slavernij.

Voorlopig wachten we af

Van onze oudervereniging

De zesde editie van onze Smallefuif was globaal bekeken een groot succes. En uiteraard zijn er altijd punten die voor verbetering vatbaar zijn en we zullen ons uiterste best doen om dit naar volgend jaar toe te veranderen.

In elk geval houden we eraan als oudervereniging om elkeen die het evenement steunde - op welke manier ook - te bedanken !

Ondertussen kijken we al opnieuw uit naar het volgende grote schoolevenement : het schoolfeest op 17 en 18 maart 2012. Het concept zal gelijkaardig zijn als vorig jaar, dus noteer alvast deze data in uw agenda.

Verder is er ook besloten om lid te worden van VCOV. En ja, ik hoor u al denken. Wat is dat???De Vlaamse Confederatie van ouders en ouderverenigingen is de ouderkoepel van het vrij ouderwijs en vertegenwoordigt alle ouders en ouderverenigingen van de scholen van het Katholieke net in Vlaanderen.

Het doel van het VCOV is o.a. een goede samenwerking tussen school en ouders te bevorderen, gratis lezingen voor de ouders, ouderlink gratis in je mailbox, ...

Dit schooljaar start het VCOV ook met een nieuw project, nl. het label oudervriendelijke school'. Hiervoor dient een dossier opgesteld te worden na overleg met de ouders, directie en het schoolteam en een onafhankelijke commissie beslist dan over de al dan niet toekenning van het label aan de school.

Maar er is meer. Doordat we als oudervereniging lid worden, hebben alle ouders van de school dan ook recht op een login om in te loggen op de website en de 'ouderinfotheek' waar allerlei interessante artikels te vinden zijn. Je kan je mail doorgeven en dan zorgen we ervoor dat je 'Ouderlink' gratis in je mailbox krijgt.

Wie genteresseerd is in dit project, kan een mail sturen naar [email protected]

Verder zijn alle ideen, vragen, opmerkingen ook nog altijd welkom op dat mailadres. We zullen er zeker rekening mee houden.

Groetjes

Suzy Cooleman

Vrienden van De Smalle

En de winnaar is torenpoeper. Proficiat aan dit nieuwe woord!

We hebben het niet gehaald (28% van de stemmen tegen 39% voor de winnaar; http://woordvanhetjaar.vandale.be) .

Maar niet getreurd. BINGELEN is een fantastisch leerplatform. En nu weten de mamas en papas ook wat het betekent als zoon- of dochterlief afkomt met de vraag: Mama, papa, mogen we deze avond even BINGELEN? Geef toe, dit klinkt toch goed!

Met het winnende woord 2011 zouden we toch wel eens onze wenkbrauwen fronsen, h?

Dus: BINGEL jij ook?

Meneer Franky

Zij worden jarig op

2/01Brian De Busscher 10 jaar3/01Emma Geldof

9 jaar

Rune Van Neste 4 jaarThibe Van Neste 4 jaar

Zo Camerlynck10 jaar

6/01Seppe Clevers

6 jaar

8/01Mr. Rudy

57 jaar Tibo Lowagie

7 jaar 9/01Mattice De Clercq 10 jaar

Loc Bouckaert

12 jaar12/01Siebe Lips

11 jaar

Zaya Lips

11 jaar13/01Robbe Lowagie

9 jaar14/01Febe Lavens

5 jaar15/01Louis Bruckner

5 jaar16/01Leonie Bruckner 6 jaar

17/01Matthew Hollevoet 7 jaar20/01Nette de Bruyne 9 jaar22/01Torin Overbergh 10 jaar juf Heidi

34 jaar24/01Anja Van Holm

38 jaar

25/01Merel Van Parys 5 jaar26/01Milan De Bree 6 jaar27/01Axelle De Caluwe 5 jaar

Jitske Willems

10 jaar28/01Emiel Doll

7 jaar29/01Liam Dermaut

5 jaar

Chlo Maertens 11 jaar

31/01Jarne Maes

3 jaar

***

03/02Kato Desender

6 jaar04/02juf Cathrine

57 jaar

Zo Stalpaert

7 jaar

Kane Stalpaert

7 jaar

06/02Louise Zwaenepoel 9 jaarLuca Van Coillie 6 jaar

07/02Jarne Vercruyssen 8 jaar

Quinten Jonckheere 7 jaar

Chlo Swijngedouw 9 jaar

Juf Ria

53jaar

08/02Amber Vandenbroecke 7 jaar

Merel Vandenbroecke 7 jaar

10/02Lina Neirynck

8 jaar

10/02Louis Van Tieghem 7 jaar11/02Lara Hinderyckx 10 jaar

12/02Srimi Foek

13 jaar

14/02Seppe Catry

4 jaar

Jana Deprest

11 jaarMathieu Van Tieghem

3 jaar

Juf Lies

25 jaar

16/02Chiara Marechal

10 jaar22/02Marie Demeulemeester 11 jaar24/02Jordy Soens

8 jaar

Maarten Paulissen

12 jaar25/02Jarne Peire

12 jaar

26/02Alexander Renard

3 jaar

27/02Owen Nille

6 jaar

Bo Van Dycke

3 jaar

28/02Lennert Ongenae

4 jaar

( Oprechte deelneming

0p 28 november 2011 overleed de heer Hubert Van Brugghe, geboren op 14 oktober 1944, echtgenoot van mevrouw Jeannine Van de Casteele

Hij is de opa van Bo Van Dycke (1steklA)

***

Op 9 november 2011 overleed de heer Roland Vanden Broele, geboren op 9 april 1953.Hij is de opa van Aukje (3kl B) en Yorren Crombez (3ljB)Wij bieden onze oprechte deelneming aan vanwege het Smalleteam

Juline Goudeseune

..een zusje voor Vic (2de kleuter A)

werd geboren op 27 november 2011Proficiat Arne en Chloe Goudeseune De Vreese

Liam werd geboren op 4 november 2011Broertje van Babette (4A) en Emmely Schorreel (oud lln)

Proficiat Fangio en Sandy Schorreel-Willemarck

***

Martha

werd geboren op 10 november 2011zusje van Briek (3de kl B)Proficiat Liesbet en Johan Cartreul -Sevenhant

De agenda

Januari

Maandag 9Instapdag nieuwe kleuters

Woensdag 11Dag van de zorgverbreding

Dinsdag 17Toneel 1ste kleuter

Dinsdag 24Medisch schooltoezicht 2de kleuter A

Donderdag 26Medisch schooltoezicht 2de kleuter B

Alles met de bal (3de en 4de leerjaar)

Vrijdag 27Medisch schooltoezicht rest van het 2de kleuter

Februari

Woensdag 1Instapdag nieuwe kleuters

Donderdag 2Toneel 1ste en 2de leerjaar

Op weg naar het secundair: info voor de leerlingen van het zesde leerjaar.

Dinsdag 7Schoolraad

Woensdag 8Studiedag pastoraal en zingeving (geen school voor alle leerlingen)

Zaterdag 18start krokusvakantie

Woensdag 29open klas voor alle ouders uit de 3de kleuterklas

Kerstmis.tijd van licht?

Terwijl men blijft zoeken naar Frederic Coopman, Waldo al werd begraven en de kleine engel Gabriel opnieuw als een ster aan de hemel prijkt.

Terwijl verdriet, wanhoop en ontelbare vragen onze kranten vullen.bereiden wij ons voor op Kerstmis.

Het feest van het samenzijn, het feest van de overwinning van het Licht.

Moeilijk vind ik dit. Hoe troost je de nabestaanden bij zoveel zinloos geweld? Hoe vertel je aan je kinderen dat de wereld nog zoveel moois in zich draagt en ook nog veilig kan zijn?

Moeten we hen voorliegen, fabels vertellen om de angst de mond te snoeren. Of misschien moeten we net heel eerlijk zijn en hen vooral bewustmaken van dat wat er wel is.

Eerlijk in de zin dat alles uit twee bestaat. Licht houdt duisternis in, vreugde draagt reeds verdriet, hoop is broeder van vertwijfeling,.

Maar er is altijd wel iets, hoe klein ook, dat warmte biedt.

Mag deze tijd ons aansporen opmerkzaam te zijn voor elk klein sprankeltje vreugde, verwondering, gezelligheid, echt samenzijn, oprechte ontmoeting,.mogen we dit koesteren en als een verwarmend licht meedragen voor die dagen dat we het zo hard nodig hebben.

Onder nevelen verborgen, liggen unieke kansen voor morgen.

Een boeiend 2012!

Veel koestermomenten,

Juf Inge

DEMOL FASHION Geldmuntstraat 15 8000 Brugge - tel 050/34 51 37

FASHION is our PROFESSION

EMBED Word.Picture.8

Tweemaandelijks tijdschrift van de Vrije Basisschool DE SMALLE

Werkten mee aan dit nummer:

Rudy de Jonge, meneer Franky, meneer Thomas, juf Inge, juf Kristien en juf Cindy, meneer Anthony, juf Sofie, juf Ann, juf Annelies, juf Veerle en juf Krista

Kaft: Kerstmis 201114de jaargang nr. 2

Dudzeelse steenweg 77 8000 Brugge

Elk weekend tea-room

gesloten op dinsdag en woensdag

Tel. 050/ 34 77 12

EMBED Word.Picture.8

Luk Ingelbeen Malehoeklaan 70

8310 Sint-Kruis

Tel. 050/950.660

HYPERLINK "mailto:[email protected]" \o "blocked::mailto:[email protected]" [email protected]

HYPERLINK "http://www.lnbtravel.be" \o "blocked::http://www.lnbtravel.be/" www.lnbtravel.be

Ik wist dat secretariaatswerk lastig is, maar dit had ik echt niet verwacht. Bon, morgen beter

__________________________

_974384355.doc

_1349635918.doc