Kerstmagazine 2010

8

description

CCG-kerstmagazine

Transcript of Kerstmagazine 2010

Page 1: Kerstmagazine 2010
Page 2: Kerstmagazine 2010

2

Redactie Joop Bakker Arie Terpstra Jaïr Tanasale Vormgeving & fotografie Jaïr Tanasale Drukker PrintCarrier.com De bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling, © Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Plaats 3

Is er plaats? 4

Jong en oud 6

Kerstpuzzel 6

Hoe God mij omver gooide 7

CCG-kerstprogramma 8

Colo

fon

Inhoud

Christelijk Centrum Groningen Johan de Wittstraat 2 9716 CG Groningen

Telefoon: 050-5777757 E-mail: [email protected]

Website: www.ccg.nu

Dit kerstmagazine word je aangeboden door

2

Page 3: Kerstmagazine 2010

3

...Voor het werk reis ik regelmatig met de trein. Op verschillende tijden van de dag, soms vertrek ik rond 07.00 uur soms rond 09.00 uur. Het ene moment is het rustiger dan het andere moment en is het gemak-kelijker een zitplaats te vinden. Wanneer het zo druk is dat de plaatsen bezet zijn moet ik soms staan. Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar een enkele keer is een trein zo vol dat ik maar wacht op de volgende. Er is gewoon echt geen plaats voor mij. Hopelijk in de volgende trein wel.

In zo’n trein kent niemand mij, of ik er wel of niet een zit- of staan-plaats krijg zal anderen niet echt boeien. Ik ben gewoon een van de reizigers die net als alle anderen vervoerd wil worden van de ene naar de andere stad en daar betaal ik gewoon voor. Daarna stap ik weer uit en zie ik de mensen met wie ik gereisd heb waarschijnlijk nooit weer. Vervolgens kom ik thuis, en daar voel ik me op mijn plaats, bij mensen die ik ken en die van mij houden.

Je voelt je op je plaats waar mensen jou kennen, mensen die jij kent. Dat kan familie zijn, maar ook je vrienden op school of de voetbalclub. Je weet dat je op je plaats bent wanneer je iets betekent voor een an-der. Een ander jou ziet staan en blij is dat je er bent.

Je loopt niet zomaar verloren rond, je bent er en je wordt gekend! Zelfs als er onenigheid is, ruzie of misverstanden, als je op je plaats bent kom je er met elkaar uit. Je op je plek voelen, weten dat je erbij hoort is belangrijk.

Kerst is een feest waarin alles weer op z’n plaats komt.

In een drukke soms chaotische wereld lijkt het af en toe alsof er voor jou geen plaats is. Het is een wereld waar mensen elkaar niet zien staan. Kerst is dan een moment in de tijd waarin God als het ware de tijd even stil zet en zegt: Hier ben ik, ik ken je. Bij mij ben je op je plaats, je hoort erbij.

Dit jaar vieren we in Christelijk Centrum Groningen weer Kersfeest, en graag samen met jou. Zoals je achterop dit magazine kunt zien, vieren het op veel verschillende momenten en we hopen dat je er bij kunt zijn, want er is plaats voor jou!

Wil je genieten van de “traditionele kerstsfeer”, dan ben je welkom op onze kerstnachtdienst op vr. 24 december om 22.00 uur.

Op eerste kerstdag om 11.00 uur vieren we samen Kerstfeest. Tijdens dit feest zullen de kinderen van de kinderclub een musical van Elly & Rikkert opvoeren over een engel die zich niet op z’n plaats voelt (lees meer hierover op de volgende bladzijde). Je bent welkom om met je hele gezin te komen kijken en mee te genieten.

Namens CCG wens ik je alvast een heel goede Kersttijd toe!

Arie Terpstra

Plaats

3

Page 4: Kerstmagazine 2010

4

Is er plaats?

In de wereld…?

In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrij-ven. Deze eerste volkstelling vond plaats tijdens het bewind van Quirinius over Syrië. Iedereen ging op weg om zich te laten inschrijven, ieder naar de plaats waar hij vandaan kwam. Jozef ging van de stad Nazaret in Galilea naar Judea, naar de stad van David die Betle-hem heet, aangezien hij van David afstamde, om zich te laten inschrijven samen met Maria, zijn aanstaande vrouw, die zwanger was.

Ergens achteraf…?

Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgebo-rene. Ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad. Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde. Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken.

4

Page 5: Kerstmagazine 2010

5

Ergens achteraf…?

Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgebo-rene. Ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad. Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde. Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken.

In de hemel…?

De engel zei tegen hen: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de Messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een voeder-bak ligt.’ En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’ Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: ‘Laten we naar Betlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons bekend heeft gemaakt.’

In je hart en je gedachten…?

Ze gingen meteen op weg, en troffen Maria aan en Jo-zef en het kind dat in de voederbak lag. Toen ze het kind zagen, vertelden ze wat hun over dat kind was gezegd. Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden, maar Maria bewaar-de al deze woorden in haar hart en bleef erover naden-ken. De herders gingen terug, terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden, precies zoals het hun was gezegd.

5

Page 6: Kerstmagazine 2010

6

P K A B R E D E O V

L E R I S T E R S P

A S S L A A I R A M

A A R N E L E G N E

T I E A H E M E L H

S S D J O Z E F T E

T S R E K S E Z E L

V E E Z O O N O O T

R M H U J V R E D E

G C C S O G O D U B

Kerstpuzzel Betlehem CCG Engelen Ezel God Hemel Herders Jezus Jozef Kerst Maria Messias Plaats Ster Voederbak Vrede Zoon

Oplossing: Geef de oplossing door via www.ccg.nu of zet samen met je naam op een briefkaart en stuur het naar CCG, Johan de Wittstraat 2, 9716CG Groningen. De winnaar ontvangt een heerlijke taart tijdens het kerstfeest in CCG op 1e kerstdag!

6

CCG is een kerk waarin zowel ouderen als kinderen zich thuis voelen. Bij het woord ‘Kerk’ denken de meeste mensen allereerst aan een gebouw, en de acti-viteiten die daarin plaatsvinden. Een kerk is echter vooral een groep mensen, een groep die groeit en aandacht heeft voor God, elkaar en anderen.

De kerk komt bij elkaar, op veel verschillende plaatsen, waaronder in het ge-bouw aan de Johan de Wittstraat. We willen betrokken zijn bij de mensen in de buurt, de wijk en de stad, en dit doen we op veel verschillende manieren. Bij-voorbeeld door het CCG-buurtcafé, bijeenkomsten voor ouderen en de kinder-club.

Kinderclub

Elke vakantie is er kindervakantieclub. In oktober zijn we gestart met een weke-lijkse kinderclub. Elke zondag van 10.30 tot 12.00 uur komen veel basisschool-kinderen om samen te zingen, te knutselen, naar een verhaal te luisteren en te spelen. Op dit moment wordt er ook hard gewerkt aan de musical die tijdens het Kersfeest wordt opgevoerd. Iedereen kan meehelpen en meedoen. Lijkt het je leuk, kom dan een keer langs!

Hieronder zie je foto’s van de kinderclub,

kijk voor meer op www.ccg.nu.

Jong en oud

Page 7: Kerstmagazine 2010

7

In november 2007 waren Dirk Jan en ik 25 jaar ge-trouwd. Wij hebben een fijn feest gehad en het leven lachte ons toe. Een maand later gingen we op winter-sport. De avond na aankomst liepen wij met onze kin-deren door de sneeuw, het was volle maan en er was een kraakheldere sterrenhemel. Ik zei tegen Dirk Jan: “Wat zijn wij toch bevoorrecht, dat we hier zo lopen!”

De volgende dag gingen we skiën. Omdat onze dochter Emma net nieuwe ski’s had, besloot ik om bij haar te blijven en Dirk Jan ging met onze zonen Gieljan en Tom skiën. Terwijl ik op Emma stond te wachten, viel ik plot-seling op mijn linkerzij. Het deed zo’n pijn dat ik bijna van mijn stokje ging. Ik ben opgekrabbeld en ben met Emma naar beneden geskied en vandaar met de kabel-baan naar de top gegaan waar Dirk Jan en de jongens op ons stonden te wachten.

Ik had zoveel pijn, dat we meteen naar de dokter zijn gegaan. Hier kreeg ik morfine en werd er een heupfoto gemaakt. De dokter kon echter niet goed zien wat er aan de hand was en besloot, dat ik met de helikopter naar het ziekenhuis moest, uiteindelijk is er een scan gemaakt en zei de dokter: “Er is iets met uw heup, maar dat is niet van vandaag”. Ik had er al aan gedacht en antwoordde: “Ik heb 9 jaar geleden borstkanker ge-had”. Hij zei: “Ik denk dat het uitgezaaid is, het is be-langrijk dat u zo snel mogelijk naar Nederland terug-gaat”. Op 1e Kerstdag ben ik met de ambulance vanuit Zuid-Duitsland naar het UMCG gebracht. Ik moest eerst 5 dagen in quarantaine liggen, omdat ik uit het buiten-land kwam.

Ik lag alleen in een ziekenhuiskamer en had uitzicht op een blinde muur. Ik dacht: “Als ik zo doorga met leven, ga ik zeker dood, ik moet mijn leven omgooien.” Ik vroeg Dirk Jan om een Bijbel voor me mee te nemen, hoewel ik niet eens christelijk ben opgevoed. Omdat ik niet wist waar ik moest beginnen, sloeg ik de Bijbel open en las in Psalm 8: “Zie ik de hemel, het werk van uw vingers, de maan en de sterren door u daar beves-tigd, wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt, het mensenkind dat u naar hem omziet?” Ik dacht aan wat ik de avond voor mijn val tegen Dirk Jan gezegd had en wist dat dit voor mij bedoeld was.

Na de 5 dagen quarantaine kwamen ze er achter dat het inderdaad uitgezaaide borstkanker was. Het zat in een groot deel van mijn lichaam, vooral mijn heupen waren er slecht aan toe waardoor ik beslist niet mocht lopen zonder krukken. De radioloog die mijn heup zou bestralen zei dat ze mijn heup niet 5 minuten achter-een durfde te bestralen, uit angst dat er dan niets van overbleef. Zij wilde wel 5 dagen 1 minuut proberen.

Thuis gekomen kwam de huisarts op bezoek en begon meteen over euthanasie. Ik zei dat ik hier niets van wil-de weten en dat ik het ongepast vond dat zij hier meteen over begon en dat ik de behandeling vol goede moed wilde ingaan.

Intussen besloot ik om een bezoek te brengen aan een genezingsdienst in Zwolle.

Ik had immers niets te verliezen! Die dienst heeft een diepe indruk op ons gemaakt en die avond hebben wij besloten voor Jezus te kiezen. Aan het eind van de avond werd verteld, dat genezing niet altijd direct ge-beurt, maar dat het soms langere tijd duurt. Ze advi-seerden ons een gemeente te zoeken die voor ons wil-de bidden.

Dirk Jan was in het jaar voor mijn val bij een begrafenis-dienst in CCG geweest en was zeer onder de indruk van de fijne sfeer in de kerk en zo besloten wij om daar heen te gaan. Ik voelde mij meteen welkom en er is een paar keer met ons gebeden.

Ik had geen last van bijwerkingen en bij de eerste con-trole in april waren mijn heup en bekken weer volledig dichtgegroeid! De orthopeed kon zijn ogen niet gelo-ven. Ik vroeg of ik weer zonder krukken mocht lopen, maar hij wilde nog even wachten tot de volgende scan. Deze scan liet het zelfde zien en de uitzaaiingen in mijn longen waren nog nauwelijks waarneembaar. Ik mocht weer lopen. Inmiddels zijn we zelfs al weer twee keer op wintersport geweest.

Achteraf bekeken, denk ik, dat ik door een engel omver ben geduwd. Als door die val niet was ontdekt hoever de kanker al was gewoekerd, was ik vroeg of laat door mijn heup gegaan.

Je kunt je voorstellen dat mijn leven erg veranderd is door wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. Ik ben God nog elke dag dankbaar voor het feit dat het zo goed met me gaat, dat ik er fijne vrienden in de kerk bij heb gekregen en dat ik, hoe het ook verder met mij zal gaan, altijd kan rekenen op Hem.

Ik wens jullie allemaal een gezegend Kerstfeest en een voorspoedig 2011.

Sandra Scholing.

Hoe God mij omver gooide…

7

Page 8: Kerstmagazine 2010

CCG Kerstprogramma 2010 Johan de Wittstraat 2 in Groningen Kerstviering voor 55+ers wo. 15 december van 14.30 tot 16.00 uur Gezellige middag waarbij we samen kerstliederen

zingen en luisteren naar een kerstverhaal

International Christmas Carol Service Sun. December 19th from 16.00 till 17.30hr Come and celebrate Christmas with people from all over the world

Kindervakantieclub di. 21 en wo. 22 december van 10.00 tot 12.00 uur Samen knutselen, luisteren naar een verhaal, spelen en nog veel meer!

Kerstavond in het CCG-buurtcafé vr. 24 december van 20.30 tot 22.00 uur Voorafgaand aan de dienst is het buurtcafé open om te kletsen en chocolademelk te drinken.

Kerstnachtdienst vr. 24 december van 22.00 tot 23.00 uur Traditionele kerstliederen en een overdenking Na afloop is er glühwein in het CCG-buurtcafé

Kerstfeest | Eerste kerstdag Za. 25 december van 11.00 tot 14.00 uur Een groot feest voor het hele gezin met kindermusical: “Een Engel met een B ervoor” NGT = Tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig Bij alle kerstactiviteiten is de toegang vrij vooraf opgeven is niet nodig Zondag 26 december is er geen dienst in CCG.

Kerstavond voor vrouwen vr. 17 december van 19.30 tot 21.30 uur Kom met je vriendinnen genieten van een sfeervolle en feestelijke kerstavond

Open Huis + creatieve workshop do. 16 december van 16.00 tot 19.00 uur Tijdens het Open Huis is er in het CCG-buurtcafé een workshop ‘Origineel je kerstkaarten ophangen’

Ik h

eb e

en m

oo

i ver

haa

l vo

or

julli

e a

llem

aal

Het

is n

og

maa

r d

e vr

aag

of

je h

et h

oo

rt

Ik s

chre

ef h

et o

p e

n s

top

te h

et in

een

kru

ik e

n d

ie k

ruik

is n

u z

oek

Als

we

de

kru

ik o

p K

erst

och

ten

d k

un

nen

vin

den

on

tdek

je h

et v

erh

aal v

an e

en (

B)e

nge

l…

Een

lief

en

gelt

je z

ijn v

on

d h

ij m

aar

nik

s…

zou

hij

erge

ns

and

ers

zijn

ple

kje

kun

nen

vin

den

…?

Ker

stm

usi

cal:

“Een

en

gel m

et e

en B

erv

oo

r”

In ja

nu

ari 2

01

1 s

tart

en d

oo

r h

eel

Ned

erla

nd

Alp

ha-

curs

suss

en. O

ok

in C

CG

ku

n je

curs

us

ove

r d

e b

asis

van

het

ch

rist

elijk

e ge

loo

f vo

lgen

. Kijk

vo

or

mee

r in

fo e

n

op

gave

op

ww

w.c

cg.n

u

Alp

ha-

curs

us

NGT

NGT

NGT