Kennisdocument Be connected FM2Share-2

Click here to load reader

 • date post

  15-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  110
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Kennisdocument Be connected FM2Share-2

 • Januari 2016 | v 01

 • Inleiding

  Maakt technologie ons leven minder menselijk of bieden nieuwe vindingen juist kansen voor verbindingen en verdieping. Hoe veranderen facilitaire organisaties door technologie? Is technologie een banenvernietiger of ontstaan er juist nieuwe banen? En hoe zit het met privacy? Zijn beacons een onderdeel van onze toekomst of is het een hype?

  Locatie gebonden interactiesBeacons, letterlijk vertaald bakens, zijn kleine sensoren die een bluetooth signaal uitzenden met een unieke code. Smartphones en tablets, waarop de bluetooth functie aan staat, zoeken constant naar deze beacons. In combinatie met een app en daaraan verbonden back-end systeem kun je locatie gebonden interacties creren. Bijvoorbeeld het meten van aanwezigheid van mensen en middelen, indoor routing of het pushen van berichten, afspraken en signalen.

  Bijzondere belevingenFM2Share heeft zich in het onderwerp verdiept en ziet kansen binnen facility management. Hiermee kunnen wij bedrijven en facilitaire afdelingen helpen keuzes te maken voor de toekomst. Over het gebruik van beacons en sensoren binnen de eigen onderneming en het effect van deze technologie. Beacontechnologie is een mooi voorbeeld waarmee je efficiency bereikt, maar ook een bijzondere belevingen kan creren.

  Met dit document willen wij bereiken dat facility managers gaan nadenken over de impact van nieuwe technologien, mogelijke bedreigingen niet uit de weg gaan en kansen kunnen identificeren. In ieder geval willen wij dat je erover na gaat denken en je niet laat verrassen maar voorbereid bent op een toekomst die nu al begonnen is.

  Dit document is zeker niet volledig. Technologische ontwikkelingen gaan snel en informatie raakt snel achterhaald. Ook hebben wij dit document zo zorgvuldig

  mogelijk opgesteld. Wij hebben het voornemen dit document het komende jaar regelmatig te updaten en aan te passen of uit te breiden met nieuwe informatie. Help ons daarbij. Tips en verbeteringen zijn van harte welkom. Wij delen het graag.

  Veel leesplezier!Be connected, stay connected

  Tip!Wij brachten dit onderwerp ook in beeld. Via de website kun je de film bekijken. http://www.fm2share.nl/kennis/film

  Alle informatie uit dit document mag vrij gebruikt worden om te delen. We vinden het fijn als je ook de bron: "FM2Share kennisdocument" noemt.

  2

 • Inhoud

  In het kortTechnologie van Internet of Things, beacons en sensoren.

  FMISNoodzakelijk voor succes inzetten beacons en sensoren?

  Beacons, een facilitair feestje?Nog verre van. Terwijl in andere sectoren de beacon al op hele gerichte manier wordt ingezet.

  Technologie op de werkvloerHet succes van beacons is afhankelijk van de toegevoegde waarde die de app, met een gekoppeld back-end systeem, biedt aan de gebruiker.

  ConnectivityMicro-moments. Verleiding en customer centricengagement.

  Impact op facilitaire organisatiesWij zien beacontechnologie als n van de innovaties met impact op de organisatie van werk.

  PrivacyEen veel besproken aandachtspunt. Registratie en Wpb.

  Hype?Omdat het kan en omdat het moet!

  3

 • In het kort: Internet of Things, beacons en sensoren

  Internet of Things (IoT), slaat op een groep apparaten die, volgens de definitie van het McKinsey Global Institute, de omgeving kan monitoren, een status kan doorgeven, instructies kan ontvangen en zelfs actie ondernemen op basis van informatie die de apparaten ontvangen.

  Zintuigen van productenIoT is de ontwikkeling dat steeds meer dingen (machines, objecten, producten, apparaten, systemen) digitaal met elkaar en met de mens laat communiceren. Dit is mogelijk door ze met vaak al eenvoudige elektronica slim te maken. Met sensoren krijgen producten als het ware zintuigen die waardevolle informatie verzamelen over hun toestand en hun omgeving. Met draadloze connectiviteit en via het internet wisselen zij deze informatie met elkaar uit. Machines en producten zijn zo op afstand, bijvoorbeeld via een smartphone,

  te bedienen. Op deze manier raken de fysieke en de virtuele wereld steeds meer met elkaar verbonden (Castermans et al., 2014).

  Bakens Een voorbeeld van een dergelijke sensor is een beacon. Beacons zijn letterlijk vertaald bakens. Deze bakens zenden signalen uit en zijn er met verschillend bereik in afstand. Signalen kunnen worden omgezet in relevante boodschappen als iemand binnen het bereik is van een beacon en een bijbehorende app heeft op zijn smartphone.

  Een van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van beacons is de iBeacon. iBeacon is de verzamelnaam voor apparaten die een Bluetooth Low-Energy (BLE) signaal uitzenden. Een smartphone kan dit BLE signaal gebruiken om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone naar de uitzendende beacon. Dit kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld om een klant die een winkel binnenloopt te begroeten met een push

  bericht, maar ook voor betalingen en zelfs om een soort indoor-navigatie mogelijk te maken. Anders dan de naam doet vermoeden is beacon niet alleen beschikbaar voor Apple producten. De standaard is gebaseerd op Bluetooth Low-Energy wat ook steeds meer in Android toestellen ingebouwd is. Momenteel is deze softwarematige ondersteuning standaard ingebouwd in ieder Android 4.3 en iOS7 toestel of tablet.

  iBeacon is een merknaam, zoals HEMA of Heineken. Maar een naam die waarschijnlijk in onze algemene woordenschat als generieke naam terecht zal komen, zoals aspirine, chocomel en googelen.

  Eenvoudig en betaalbaar Een beacon kan eenvoudig worden bevestigd en, of worden opgehangen. De kosten liggen tussen de 10 en 25 euro per stuk en ze worden gevoed door een batterij. De levensduur van de batterij ligt tussen de 3 maanden en 3 jaar volgens een onderzoek van McKinsey.

  5

 • FMIS noodzakelijkvoor het succes van beacons?

  Een enkele beacon die een datastroom uitzendt, heeft weinig toegevoegde waarde zonder de juiste informatiearchitectuur. Hierin is een drietal lagen te onderscheiden: de gebruiker, de mobiele applicatie en de back-end systemen. De laatste laag vormt de schakel naar beschikbare databronnen die relevant zijn voor de context die men aan een beacon wil geven. Daarnaast wordt in deze laag de logica ondergebracht die beschrijft hoe te reageren op de mobiele applicatie. De mobiele applicatie zorgt voor de zichtbare n onzichtbare interactie met de gebruiker. De service op de achtergrond detecteert dat de gebruiker een beacon nadert en toont via back-end systemen vervolgens de juiste informatie op het display van de smartphone of tablet op basis van de context, de locatie, van de Beacon.

  Een back-end systeem kan bijvoorbeeld een Facility Management Informatie Systeem

  (FMIS) zijn. Of juist een geheel nieuwe tool? Hierin zit bijvoorbeeld relevante informatie als (type) inventaris, benodigde onderhoud, omgevingsfotos voor navigatie, te verzenden tekstberichten en meer.

  Ontwikkeling staat niet stilDe ontwikkeling van beacons staat niet stil. Door beacons te voorzien van sensoren, zoals temperatuur of bewegingsdetectie, biedt dit nieuwe toepassingsgebieden. Een sensor of 'voeler' is een kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd. Met een sensor neemt een machine de omgeving waar of kan informatie verzameld worden waarmee in industrie en informatica processen bestuurd kunnen worden. Een sensor meet een natuurkundige grootheid, bijvoorbeeld straling, druk, temperatuur, magnetisme, chemie.

  De beacon is slechts een schakel in het grotere geheel, aangezien de ware kracht in de mobiele applicatie en vooral de back-end systemen zit, die de informatie moeten leveren.

  Maaike van Ierssel:Beacons zorgen ervoor dat ieder gebouw uniek is. Vanuit mijn expertise: het in kaart brengen van gebouwen en daaraan gekoppeld hoeveelheden en materialisering zie ik geweldige mogelijkheden voor de facility manager. Het is mogelijk om beacons cqmarkers te koppelen aan BIMX 3D tekeningen. Hierdoor kun je garanties, handleidingen en onderhoudsinstructies direct koppelen aan de plaats in het object. In de nieuwe wereld is kennis delen kracht. FM2share zegt het al. Delen en doorgeven.

  6

 • Beacons, . een facilitair feestje?

  Facility managers willen al enige tijd vraag gestuurd in plaats van aanbod gestuurd werken. Beacons kunnen hier op een praktische manier aan bijdragen. Dus beacons een facilitair feestje? Nog verre van. Terwijl in andere sectoren de beacon al op hele gerichte manier wordt ingezet.

  Individuele wensenIn de retail wordt er bijvoorbeeld al op grote schaal gebruik van gemaakt. Alles draait daar immers om de gunst van de klant. Zonder klanten, geen business. Recente berichten over MacIntosh (o.a. Dolcis, Manfield) en V&D maken dat duidelijk. Retaildeskundigen hebben inmiddels uitgelegd dat deze faillissementen vooral te maken hebben met positionering in de markt. Niet lang geleden was kiezen verliezen. Nu geldt het omgekeerde. Zonder duidelijke herkenbare propositie is het einde oefening. Macintosh en V&D weten niet hoe ze het anders moeten

  doen en hoe ze zich moeten onderscheiden. Daar zit de huidige klant niet op te wachten. De klant van nu heeft individuele wensen en wil op zn wenken bediend worden.

  Want stel je eens voor. Het zonnetje schijnt en je hebt zin om naar de stad te gaan. Even winkelen, en daarna een terrasje pakken.

  Een navigatiesysteem wijst de weg naar de parkeergarage. Helaas ben je niet de enige met dat lumineuze idee, want de parkeergarage is bijna vol. Gelukkig is de parkeergarage uitgerust met beacons. Met behulp van de app op jouw eigen smartphone wordt je feilloos naar n van de laatste plekjes geloodst.

  Daarna is het tijd om te winkelen. Je loopt een winkel binnen. Bij de entree wordt de app op jouw eigen smartphone geactiveerd.