Kennis Community 2010

download Kennis Community 2010

of 20

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Co-creatie | Inspiratie | Financiering In 2010 is de Kennisalliantie gestart met de Kennis Community. De Kennis Community helpt ondernemers die open staan voor innovatie, nieuwe kennis en nieuwe contacten door het netwerk van innovatieve ondernemers te verbinden met kenniswerkers waardoor innovaties tot stand komen. Dat doet de Community met een aanbod van activitieten dat afgestemd is op wensen van ondernemers.

Transcript of Kennis Community 2010

 • Co-creatie | inspiratie | financiering

  Kennis Community

  Krachten bundelen voor

  baanbrekende innovaties

 • Onderzoek en wetenschap ontmoeten MKB en delen kennis om innovaties te versnellen

  Kennis Community

  Als ondernemer maak je gebruik van de nieuwste kennis, trends en ideen waarmee je sneller, beter en makkelijker innoveert

  Kennis AcademieKennis Karavaan

  Kennis Festival

  Netwerkevents

  Kapitaal Alliantie

 • Innovatie start bij De Kennis Community | 3

  innoveren is je toekomst veilig stellen. maar wat moet je doen om succesvol te kunnen innoveren? In 2010 is de Kennisalliantie gestart met de Kennis Community. De Kennis Community helpt ondernemers die open staan voor innovatie, nieuwe kennis en nieuwe contacten door het netwerk van innovatieve ondernemers te ver-binden met kenniswerkers waardoor innovaties tot stand komen. Dat doet de Community met een aanbod van activitieten dat afgestemd is op wensen van ondernemers.

  De Community

  meer kennisoverdracht tussen onderwijs, wetenschap en ondernemers nieuwe samenwerkingsverbanden vernieuwende initiatieven ter versterking van de kennisinfrastructuur een sterk netwerken van ambitieuze vernieuwers

  inleiding

  Jacqueline schardijnCordinator netwerken

 • Kennis Community Activiteiten

  Resultaten Kennis Academie Workshop intellectueel eigendom Workshop vuistregels voor succesvol innoveren Masterclass succesvol toetreden tot de care- en curemarkt

  Resultaten Kennis Karavaan Kennis Karavaan bezoekt Koppert Cress Kennis Karavaan bezoekt Ecomobiel Kennis Karavaan bezoekt Lans tomaten

  Resultaten Kapitaal Alliantie

  Resultaten Kennisdiner

  Resultaten Kennisfestival 2010

  Resultaten ESNC 2010

  Kennis Community Activiteiten 2011

  6

  8919

  111213

  14

  15

  16

  18

  19

  inhoudsopgave

 • 6 | Innovatie start bij De Kennis Community

  Kennis AcademieInteractief leren van en met experts? Ge-bruik de nieuwste kennis en inspiratie van experts en universiteiten. De Academie biedt workshops aan met de nieuwste ken-nis en praktische vaardigheden op themas waar elke MKBer tegenaan loopt. En ...je discussieert samen over business cases waardoor je enerzijds handvatten krijgt om de nieuwe kennis handen en voeten te ge-ven en je netwerk versterkt met bedrijven die er toe doen.

  De Kennis Karavaan

  Door deel te nemen aan de Kennis Kara-vaan gebruik jij de kennis en creativiteit van ondernemers, starters, universiteiten en wetenschappers voor innovatie. De Ken-nisalliantie helpt je bij het ontwikkelen van de meest kansrijke ideen. Dus heb je een innovatievraagstuk? Vraag de Karavaan om bij je langs te komen. En wil je mee brainstormen en zelf tal van ideen opdoen? Meld je aan.

  netwerkeventsDoor deel te nemen aan netwerkevents kom je in contact met experts die je voorzien van inspirerende voorbeelden en nieuwe inzichten. Contacten die je helpen innoveren omdat ze beschikken over rele-vante kennis.

  Kennisfestival

  Het Kennisfestival is een groot business event waarin Zuid-Holland tal van inno-vaties presenteert. Honderden bezoekers (interactief) leren, van en met elkaar om eigen innovaties naar een hoger niveau te tillen, tijdens workshops, masterclasses, seminars. Het Kennisfestival is d inspiratiebron voor ondernemers die kwaliteit, kennis en inspiratie willen koppelen aan innovatie en creativiteit. Keynotespeakers, presentato-ren en ondernemers op het innovatieplein geven praktische tips, trucs en tools.

  Kennis Community Activiteiten

  Foto

  : Eti

  enne

  Old

  eman

  Foto

  : Eefk

  e Sc

  hram

  ade

 • Innovatie start bij De Kennis Community | 7

  Luisteren naar andere onder-nemers, contact maken met anders denkenden en andere talenten zijn vaak de bron voor nieuwe ideen en innovaties. In ieder geval een goed begin.

  De Kapitaal Alliantie Ben je op zoek naar financiering? Voor on-dernemers uit de regio Zuid-Holland is de Kapitaal Alliantie een kans om in contact te komen met investeerders en zo financie-ring voor hun bedrijf binnen te halen. Want dit is een netwerk van oud ondernemers en (fonds)managers die hun kennis, kunde en geld ter beschikking stellen aan innova-tieve bedrijven. In ruil daarvoor vragen zij een minderheidsaandeel in het bedrijf. De Kapitaal Alliantie organiseert:

  Business Angel bijeenkomstenHet Business Angel Netwerk geeft startende ondernemers de kans zich aan een grote groep investeerders te presenteren door een pitch te houden. Dit netwerk komt vier keer per jaar bij elkaar.

  KapitaaltafelsAan deze tafel nemen alleen ervaren fondsmanagers deel. De tafel komt twee keer per jaar bij elkaar om feedback en kapitaal te geven aan innovatieve startende ondernemers uit de regio. De Kapitaal Alliantie is een initiatief van de Kennisalliantie en HOPE Entrepreneurship.

 • 8 | Innovatie start bij De Kennis Community

  Tijdens de eerste Academie gaan mkbers en wetenschappers in gesprek over merkenrecht, octrooien, modellenrecht, auteursrecht en licenties.

  Conclusie: maak afspraken over doelen, focus en geheimhouding. En leg deze schriftelijk vast. Open innovatie Het belang van kennis delen is actuelere dan ooit. Tegenwoordig werken veel bedrij-ven samen met wetenschappers (kennis-instellingen), andere bedrijven n consu-menten aan (open) innovatie. Zo kunnen nieuwe producten en diensten met een maatschappelijke meerwaarde ontstaan.

  Kennis Academie

  een merk levert geld op Het is zinvol om IE (Intellectueel Eigendom)te beschermen, je wilt immers voorkomen dat anderen hiermee aan de haal gaan. Veel ondernemers registreren hun merk niet en dat is zonde. De goodwill die door de jaren heen wordt opgebouwd in het merk is onbeschermd, en nog belangerij-ker, kan niet verder worden gexploiteerd. Robert Span van de Clercq Advocaten.

  Workshop intellectueel eigendomLocatie: De Clercq Advocaten, Leiden

  the umbrellaDoor valkuilen, problemen en risicos bij het naar de markt brengen van een innovatieve paraplu in werk-groepjes te bespreken, werd de theorie toegepast en aangevuld met eigen ervaringen.

 • Innovatie start bij De Kennis Community | 9

  Innovatie leg je uit in minder dan vijf seconden en op n A4. Anders is het gedoemd te mislukken. Zegt Frans van der Reep tijdens zijn interactief college over succesvol innoveren.

  Gewoon doenVan der Reep roept op om in actie te komen. Stop met nadenken. Gewoon doen! En zorg ervoor dat de waarde van je innovatie herkent wordt. Dat laatste begint al als je in gesprek bent met een business angel die investeert in kansrijke innovaties. Deze investeerder heeft maar drie criteria:

  Snapt de ondernemer wat hij wil? Zie ik het hem doen? Is de innovatie opschaalbaar?

  Los een concreet probleem opEen deelnemer merkt op dat er heel veel ideen op de plank blijven liggen.

  Van der Reep: Is er vraag naar? Als voorbeeld noemt hij de eerste brand-stofpas, een coproductie tussen Shell en de Postbank. Shell wilde meer veiligheid, de Postbank meer traffic en de consument tankt zonder geld. Succes verzekerd!

  Kennis Academie

  Het meervoud van lef is leven. Dus werk complexiteit weg, stop bij twij-fel, werk samen en ga ervoor. Frans van der Reep

  Workshop vuistregels voor succesvol innoverenLocatie: Hogeschool Inholland, Rotterdam

 • 10 | Innovatie start bij De Kennis Community

  De masterclass succesvol met nieuwe producten toetreden tot de care- en curemarkt helpt ondernemers in deze sector om soepel en succesvol innova-ties in de markt te zetten.

  Het is niet zo eenvoudig om de care en cure markt te betreden. Natuurlijk is een kwalitatief goed product randvoor-waarde voor elk succesvol bedrijf.

  Maar in de Health & Life Sciencesector komt de ondernemer nog heel wat meer uitdagingen tegen. Zo moet de innovatie voldoen aan een scala van specificaties voordat hij afnemers overtuigt van zijn product.

  Diverse partijen spelen een rol en de ondernemer heeft draagvlak nodig van al deze partijen voordat het product geld oplevert.

  Elke masterclass behandelt een onderwerp:

  juridische wetmatigheden wantrouwen nieuwe producten weg-

  nemen verschillende belangen maak een plan B CE marketing verkopen van innovatie aan zieken-

  huizen investeren en managen

  De laatste masterclass is in juni 2011.

  Masterclass succesvol toetreden tot de care- en curemarktLocatie: Leiden

  Maar in de Health & Life Science-sector komt de ondernemer nog heel wat meer uitdagingen tegen.

  Kennis Academie

 • Innovatie start bij De Kennis Community | 11

  De eerste Kennis Karavaan gaat naar Kop-pert Cress. Deelnemers worden uitgedaagd om nieuwe invalshoeken, tips en ideen te geven over vernieuwende manieren van marktbenadering voor gezonde smaakver-vangers. Het gezelschap bestaat uit een inspirerende mix van wetenschappers, ondernemers en kennisinstellingen.

  markt voor natuurlijke productenGastheer Rob Baan Ondanks de smaak-explosie van de kruidige plantjes blijkt het niet eenvoudig te zijn om deze plantjes, die synthetische stoffen kunnen vervangen, succesvol op de markt te zetten.

  Ook Goudena vleesvervangens heeft moeite hun product te introduceren. Paul den Dulk

  Kennis Karavaan

  Gezond etenDeelnemers brainstormen over nieuwe marketingstrategien om gezond voedsel breed op de markt te zetten. Het resultaat is een scala aan nieuwe ideen waarin vooral gekeken wordt naar verzekeraars en de LOHAS-doelgroep (voor gezonde voeding, homeopathie en een duurzame economie).

  Conclusie Wetenschap en regelgeving zijn niet de goede invalshoek. Het krijgen van een keurmerk duurt jaren. Goudena en