K&E 2014 03

Click here to load reader

 • date post

  05-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of K&E 2014 03

 • Nummer 3Oktober 2014Jaargang 53

  K A N T O O R & E F F I C I E N C Y

  K&E is ht vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB Plus!

  10 tips voor een open kantoorruimte

  Orgatec 2014: kantoor van de toekomst

  Meer aandachtmet papier

  3D printinggamechanger of hype?

 • Speel mee met Navigator en Win 500 iPad mini

  Om deel te nemen aan de Navigator 2014 promotie, heb je simpelweg de code nodig die gedrukt staat op de achterkant van elk pak Navigator.

  Ga naar www.navigator-paper.com en maak kans om een van de 500 Apple iPad mini te winnen.

  De Navigator 2014 promotie loopt van 1 juli tot en met 31 december.

  Volg ons en maak deel uit van de Navigator gemeenschap!

 • K&E is onderdeel van

  Bijsterhuizen31-47 6604 LV Wijchen Tel. (024) 345 41 50 Fax (024)397 60 71 E-mail: k-e@magentapublishing.nl

  www.kantoor-efficiency.nl

  Hoofdredactie Joost Heessels, joost.heessels@magentapublishing.nl

  Eindredactie Emiel te Walvaart

  Redactie Mirjam Adriaanse, Joost Heessels, Johan van Leeuwen, Anne de Haan

  Medewerkers Ivo van der Hoeven, Jaap van Ekeris, Martijn Kregting, Hans-Erik de Kruyff, Teus Molenaar

  VormgevingWendy van Cuijk

  AdvertentieacquisitieNathalie ThomassenNathalie.Thomassen@magentapublishing.nlSimine BrandsSimone.brands@magentapublishing.nl

  Advertentieadministratie Annet Poelen Tel. (024)345 41 50 advertentie@magentapublishing.nl

  Abonnementenadministratie abonnement@magentapublishing.nl

  DrukBDUprint

  Abonnementsprijzen 98 euro excl. 6% btw. Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opge-zegd. De algemene leverings- en betalings-voorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr. 09104356.

  Copyright 2013 Niets in deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,microfilm of wel-ke andere wijze dan ook, zonder voorafgaandeschriftelijke toestemming van de uitgever. De uit-geverij en de bijdeze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijk-heid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnenvoortvloeien uit het gebruik van de in deze opga-ve opgenomen informatie. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materile schade veroorzaakt door onjuisthe-den in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

  Coverfoto: Google Zrich, Zwitserland.Foto: Peter Wrmli

  InhoudColofonOrgatec 2014: goede vooruit-zichten Orgatec werpt zich tweejaarlijks op als de graadmeter voor alles wat met de kantooromgeving heeft te maken. Deze editie krijgt de inrichting van de publieke ruimte meer aandacht.

  Meer aandacht met papierEr wordt steeds minder geprint. Maar steeds meer bedrijven merken dat je met een papieren uitnodiging of nieuws-brief op veel meer attentiewaarde kunt rekenen.

  De ontwik-keling van 3D-printingLangzaam maar zeker groeit de interesse van het grote publiek voor 3D-printing. Voor veel branches biedt deze gamechanger nieuwe kansen. K&E inventariseert de stand van zaken.

  P U B L I S H I N G

  4 Nieuws 7 Over het vak 8 10 tips voor een open kantoorruimte 10 Het Nieuwe Werken anno 2014 12 Orgatec 2014 15 Nieuwe showroom Markant 16 Fun meets function: Oculus Rift 18 Social business: hype of noodzaak? 20 De geschiedenis van malware 22 3D-printing 25 3D-Hubs

  26 Printerspecial 29 Printeroverzicht30 Documentoplossingen per branche 32 Ergonomie: opkomst van de app-duim 35 Column Philip Vanhoutte 36 Papier: kantoormedewerker steeds zuiniger 38 Papieroverzicht 41 Productnieuws 42 Inkoopwijzer

  P12

  P36

  P22

  K&E OKTObER 2014 3

 • Xerox bestrijdt zwarte markt van print suppliesXerox gaat samen met original equipment manu-facturers (OEMs), de lokale politie en de douane de strijd aan tegen de zwarte markt van print supplies. Deze kunnen leiden tot beschadigde apparatuur, kwalitatief lagere output en hogere kosten. Hiermee beschermt Xerox ook haar channelpartners die toners leveren.Xerox heeft een wereldwijd team samengesteld dat gespecialiseerd is in merkbescherming, corporate security en bestrijding van vervalsing. Volgens The Imaging Supplies Coalition worden de wereldwijde gevolgen van namaak geschat op 3,5 tot 5 miljard dollar per jaar. De industrie is vaak doelwit van onofficile distributeurs, omdat de vervalste toners nauwelijks worden gecontro-leerd door de consument en niet te onderschei-den zijn van de originele toners.

  Xerox producten zijn voorzien van holografische beveiligingslabels met een uniek serienummer en streepjescode. Zo kan de consument controleren of de aankoop een origineel product betreft. Als distributeurs knoeien met deze labels of deze verwijderen, wordt geadviseerd contact op te nemen met Xerox.

  Steelcase en OCS Workplaces integreren sales- en supportactiviteitenSteelcase kondigt een verregaande integratie aan van Steelcase Solutions en OCS Workplaces. De transitie die op 1 oktober 2014 wordt geeffectueerd, omvat de integratie van de sales- en supportactiviteiten.

  Onder de naam OCS+ Steelcase wordt de Nederlandse markt bediend met end-to-end oplossingen op het gebied van kantoorontwerp- en inrichting. Door de integratie van de

  salesactiviteiten komt wereldwijde expertise op het gebied van kantoorinrichting samen met loka-le kennis en ondersteuning, aldus beide partijen.Steelcase en OCS Workplaces hebben een gezamenlijke historie die reeds 15 jaar terug gaat en waarbij laatstgenoemde optrad als partner van Steelcase. Door de sales- en supportactiviteiten van Steelcase Solutions te integreren in OCS Workplaces, ontstaat een combinatie die nog beter in staat is om klanten op efficinte en effectieve wijze van dienst te zijn. De huidige

  locaties Amsterdam (Steelcase) en Den bosch (OCS Workplaces) blijven gehandhaafd. Robbert Starre en Harro Hoencamp, partners bij OCS, zullen leiding geven aan het nieuwe OCS.

  Nederlandse werknemers vinden koffie belangrijker dan de lunch

  Ruim 60 pro-cent van de Nederlanders vindt goede koffie op het werk belang-rijk.

  Een goede kop koffie wordt daarmee belangrijker gevonden dan een lekkere lunch op kantoor, een jaarlijks uitje met collegas of een laptop van de zaak. Dat blijkt uit een representatief onderzoek naar koffie op het werk in opdracht van Nestl Professional, leverancier van koffieconcepten voor de zakelijke markt. Driekwart van de mede-werkers geeft aan dat goede koffie werkt als een visitekaartje van het bedrijf. Ruim een derde zegt zelfs dat het wel eens bijdraagt aan het winnen van een zakendeal. En op de vijf werknemers denkt zelfs zonder koffie zijn werk niet naar beho-ren te kunnen uitvoeren.Het allerbelangrijkste op het werk vinden Neder-landers een goede relatie met de werkgever en een goed ingerichte werkplek. Leuke collegas en het ontvangen van waardering en complimen-ten komen daarna. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen meer waarde hechten dan mannen aan de relatie met hun werkgever en de beschikbare faciliteiten. Goede koffie op het werk is voor man-nen en vrouwen echter even belangrijk.

  HP Enterprise Services en Avaya leveren samen communicatiedienstenAvaya en HP Enterprise Services (ES) hebben overeenstemming bereikt om gezamenlijk op cloud gebaseerde Unified Communications (UC), contact center en beheeroplossingen aan te gaan bieden aan bedrijven. De meerjarige overeenkomst omvat het geza-menlijk aanbieden van een gecombineerd port-folio van Unified Communications-as-a-service, Contact Center-as-a-service en infrastructuur

  oplossingen. De specialisatie van HP in het aan-bieden van cloud-diensten gecombineerd met het product-portfolio van Avaya op het gebied van unified communications en contact center, zorgt voor een uitgebreid aanbod van zowel mobiele applicaties, software en netwerktechno-logie voor zakelijke communicatie en klanttevre-denheid-management.

  RectificatieIn het vorige nummer van K&E is bij het stoelenoverzicht op pag. 20 per abuis een verkeerd websitenaam van Knig+Neurath vermeld. Het moet zijn: www.konig-neurath.nl.

  4 K&E OKTObER 2014

  Nieuws

 • WWW.ORGATEC.COM

  Als enige beurs ter wereld spitst de ORGATEC zich toe op het perfecte samenspel van werkomgeving, arbeidspro-cessen en informatie- en telecommunicatietechnologie.

  In 2014 wordt gekozen voor het mobiele netwerkkantoor. Hier vindt

  u oplossingen voor de verwezenlijking van flexibele werkvormen en

  de vormgeving van een mensvriendelijke kantoorwereld.

  RS Vision Expo BVExcl. Vertegenwoordiging van Koelnmesse in NederlandPanoven 13, 3401 RA IJSSELSTEINTelefoon + 31 (0) 30 3036450 Fax +31 (0) 30 3036456tickets@koelnmesse.nlwww.koelnmesse.nl www.rsvisionexpo.nl

  Nu

  toegangskaart

  online kopen

  en wel 43 %

  besparen !

  ORGATEC INTERNATIONALE TOONAANGEVENDE BEURS VOOR MODERNE WERKOMGEVINGENKEULEN, 21. T/ M 25. 10. 2014

  ORG14_86x252_NL-Kantoor & Efficiency.indd 1 18.08.14 09:13

  Epatra distributeur van av-oplossingen Ricoh Distributeur Epatra verkoopt nu ook Ricoh-producten op het gebied van presente-ren en (video)vergaderen. De samenwerking met Ricoh betekent voor Epatra een uitbreiding van producten en diensten op het gebied van printing en document management en versteviging van de positie als brede IT-dienstverlener. Ricohs portfolio is enige tijd geleden uitgebreid met audiovisuele- en vergadermid-delen waaronder projectoren, interactieve whiteboards en UCS (Unified Communi-cation Systems) oplossingen, waarmee een bredere lading wordt gegeven aan het inrichten en ondersteunen van werkplekken.

  35 jaar Velto en Interstuhl