KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

52
KdG Kort 2013

description

Als dynamische hogeschool blijven we focussen op kwaliteit en studentgericht handelen. Het resultaat van onze inspanningen in 2012 vind je in deze brochure.

Transcript of KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Page 1: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

KdGKort 2013

Page 2: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 3: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

jaarcijfers Karel de Grote-Hogeschool 2012

KdGKort

Page 4: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Beste lezer

Kansen Doen Groeien. Daar staan en gaan we bij de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) voor. En dat resulteerde dit jaar opnieuw in 8 percent nieuwe studenten. Voor elke student die voor ons kiest, willen we de verwachtingen waarmaken. Met doordacht onderwijs en doorleefde waarden. Die blazen we nieuw leven in, net zoals onze missie en visie.

Duurzaamheid is de leidraad: een duurzame ontwikkeling van onze studenten, medewerkers en de samenleving.

Onze studenten leggen tijdens hun opleiding de basis van hun professionele ontwikkeling. Een fun-dament waarop ze kunnen blijven bouwen. We stomen ze klaar tot professionals mét persoonlijk-heid, zelfbewust en door de maatschappij naar waarde geschat.

De essentie? Een opleiding dichtbij het werkveld. Daarom passen we, in voortdurend wisselwerk met de professionele wereld, onze curricula aan, bijvoorbeeld door in sommige opleidingen meer de focus te leggen op sociale media. En proberen we waar nodig maatschappelijke noden in te vullen, zoals met onze verkorte lerarenopleidingen.

Ook onze meer dan duizend medewerkers krijgen de ruimte om zich te blijven ontwikkelen. Het professionaliseringsaanbod – opleidingen, workshops en sessies over diverse onderwerpen – bestaat dit jaar alweer uit meer dan honderd nieuwe leerlijnen.

Kansen Doen Groeien! We halen het beste uit iedereen en streven samen naar topkwaliteit.

Het resultaat van onze inspanningen vindt u terug in deze brochure.

Dirk BroosAlgemeen Directeur

2

Page 5: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

3

uDeel 1: organisatie uDeel 2: onderwijsuDeel 3: studentenuDeel 4: onderzoekuDeel 5: medewerkersuDeel 6: financieel

3

Page 6: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 7: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

uKdG in een notendopuEen school met naamuStrategische doelstellingenuDe toekomst: Rubik 2.0uNieuwe campusuMet twee voeten in de praktijk

Dee

l 1: o

rgan

isat

ie

5

Page 8: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

66

Wat? wGrootste hogeschool in Antwerpenw 13 campussen in Antwerpenw10 260 studenten

CultuurwaardenwEngagement voor een betere wereldwInnoveren wResultaten bereikenwStudentgeoriënteerd handelenwIn vertrouwen samenwerken

6 studiegebieden wGezondheidszorgCampus Markgrave Aantal studenten: 982

wHandelswetenschappen en Bedrijfskunde Campus Groenplaats Campus Stadswaag Aantal studenten: 3 875

wIndustriële Wetenschappen en Technologie Campus Don Bosco Hoboken Campus Linkeroever Lint Aantal studenten: 1 135

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

6

7 8

9

10

11

12

13

Lint

Aartselaar

Page 9: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

77

wLerarenopleiding Campus Noord Oude Steenweg Campus Noord Pothoekstraat Campus Markgrave Campus Appelstraat Borgerhout Campus Sportcomplex Aartselaar Campus Zuid Aantal studenten: 2 176

wSint Lucas Antwerpen | Audiovisuele en Beeldende Kunsten Campus Sint-Lucas Campus Congres Aantal studenten: 406

wSociaal-Agogisch Werk Campus Zuid Aantal studenten: 1 686

OpleidingenProfessionele bachelors 16Master 1Bachelor-na-bachelors 4Master-na-master 1Postgraduaten 7Afstudeerrichtingen 52 in de basisopleidingen

Medewerkers1 307 (766,9 voltijdse equivalenten)

Partners in het buitenland268

Gemiddeld aantal keer in de pers per maand41

Sociale media Op 20 mei 20139 264 likes op Facebook 2 379 volgers op Twitter 1 885 tweets verstuurd

Website 639 573 unieke bezoekers2 366 218 bezoeken6 364 484 paginaweergaves

inK., communityblad van KdG 7 500 exemplaren per editie

OpencampusdagMeer dan 3 000 bezoekers

Studie-informatiedagen (SID-in)Meer dan 4 500 bezoekers

11

13

12

11

10

9

1

8

7

Page 10: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

In 1994 fuseerden dertien katholieke Ant-werpse hogescholen tot de Karel de Grote-Hogeschool (KdG). We kozen voor de naam Karel de Grote (742-814) omdat hij een be-langrijke rol speelde bij de grondlegging van het onderwijsstelsel in Europa. Bovendien bracht hij eenheid in een verscheidenheid aan volkeren, talen, culturen en sociaal-economi-sche groepen.

Strategische doelstellingen

uKdG is de referentie inzake hogescho-len in Vlaanderen

Wanneer studenten, ouders, journalisten, be-drijfs- en overheidsmedewerkers aan een ho-geschool denken, willen we dat de Karel de Grote-Hogeschool ‘top of mind’ is, omdat ze door haar kwaliteit en uitstraling dé referentie is geworden.

Een school met naam

8

uKdG werft en ontwikkelt talent

De Karel de Grote-Hogeschool biedt haar stu-denten, docenten en medewerkers de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwik-kelen. Elke KdG’er verwerft zo kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes van algemene en beroepsspecifieke aard, nodig als professio-nal, maar ook als geëngageerde en kritische deelnemer van onze samenleving.

uKdG innoveert

Als organisatie bieden we een antwoord op noden die ontstaan in de samenleving. Zo zijn we twee jaar geleden gestart met verkorte opleidingen Leraar Lager Onderwijs en Kleu-teronderwijs om in te spelen op het tekort aan leraren. En zo is er een verkorte opleiding Pe-dagogie van het jonge Kind van start gegaan die bijdraagt aan de professionalisering van de kinderopvang.

Page 11: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Innovatief denken stimuleren we ook bij onze studenten. Het studentenbedrijf The Company wakkert de zin voor initiatief, innovatie en ondernemen aan bij onze ingenieursstudenten. We tonen hoe ze op een positieve manier zelf mee vorm kunnen geven aan de veranderende wereld.

uKdG engageert zich voor een betere wereld

De hogeschool wil vanuit een christelijke in-spiratie bijdragen tot een betere wereld. We nemen onze verantwoordelijkheid op en bieden een toegevoegde waarde aan de ge-meenschap door onderwijs, onderzoek en dienstverlening.

uKdG zet de student centraal

Als hogeschool zijn we er in de eerste plaats voor onze studenten. We begeleiden hen bij hun studiekeuze en studieloopbaan, maar we schatten ook hun actieve inbreng naar waarde.

uKdG gaat voor resultaat

Wat we in de hogeschool ondernemen, moet passen binnen de doelen en de prioriteiten zoals die bepaald werden in de strategie. We houden de kwaliteit hoog door verbeteringen aan te brengen waar nodig en zo steeds te streven naar uitmuntendheid.

uKdG profileert zich als een hogeschool met een sterk internationaal karakter

Ideeën uitwisselen, leerrijke ervaringen op-doen, inspireren en je laten inspireren, dat is internationalisering. We stimuleren docenten, medewerkers en studenten voortdurend om actief deel te nemen aan internationalise-ringsactiviteiten.

99

Page 12: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

De sterke groei van onze hogeschool confron-teert ons met uitdagingen qua werkdruk, in-frastructuur, financiering en organisatiestruc-tuur. Met het organisatieontwikkelingsproject ‘Rubik 2.0’ werken we aan een efficiëntere organisatie, waarin onderwijskwaliteit pri-meert en de ontwikkeling van de student cen-traal staat.

Onze opleidingen vormen de kern van de or-ganisatie en de basis voor de nieuwe organi-satiestructuur. Van de huidige departementen evolueerden we naar een clustering van oplei-dingen in twee onderwijsgroepen: ‘Manage-ment en Technologie’ en ‘Welzijn, Onderwijs en Gezondheid ’.

Binnen onze nieuwe organisatiestructuur pri-meert onze kernactiviteit: kwaliteitsvol on-derwijs. Sterke wortels diep in een tevreden werkveld, gemotiveerde studenten, een fijne werkplek en voluit inzet op innovatie, daar gaan we voor.

De toekomst: Rubik 2.0 Nieuwe campus

Met het oog op de sterke studentenstijging en de nood aan aangepaste, hedendaagse in-frastructuur voor de nieuwe onderwijsontwik-kelingen, plannen we op het Antwerpse Zuid de bouw van een nieuwe centrale campus.

De nieuwe campus zal onderdak bieden aan de Onderwijsgroep ‘Welzijn, Onderwijs en Gezondheid’, de hogeschooldiensten en de studentenvoorzieningen. We willen er een hedendaagse, aantrekkelijke en levendige learning environment van maken die onze stu-denten inspireert, stimuleert en kansen biedt. De nieuwe campus moet hogeschoolbrede kennisdeling en samenwerking aanmoedigen en een sfeer van ontmoeten uitademen.

We kochten een groot pand in de Brussel-straat in Antwerpen. Hiervan wordt een deel afgebroken om er een nieuwbouw te realise-ren met een oppervlakte van ruim 41 000 m². Door consequent in te zetten op innovatie willen we met het infrastructuurproject onze hogeschool een echte ‘start met voorsprong’ geven.

1010

Page 13: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Nieuwe campus Met twee voeten in de praktijk

Bij benadering telt de hogeschool 6 000 partners in het professionele werkveld. Die samenwerking vertaalt zich op verschillende vlakken.

Stages. Als hogeschool zijn we ervan over-tuigd dat de praktijk de beste leerschool is. Daarom doen al onze studenten tijdens hun studie ervaring op in het werkveld. Bijna al-lemaal lopen ze – meestal in het laatste jaar van hun opleiding – minstens één lange stage van ongeveer acht weken. En ook in de jaren daarvoor sturen we hen al op pad. Vaak gaat het dan om kleinere stages of werken ze sa-men met mensen uit een bedrijf of instelling aan een opdracht voor de school.

Bedrijfsbezoeken. Bedrijfsbezoeken zijn voor onze studenten de kans bij uitstek om voeling te krijgen met het werkveld. Zo ont-dekken ze zelf hoe de theorie uit hun boeken in de praktijk wordt vertaald. Voor de bedrij-ven is dit een kans om zich te profileren bij potentiële, toekomstige medewerkers.

Gastcolleges en jury’s. Op uitnodiging van onze docenten komen bedrijfsmedewerkers regelmatig hun ervaringen en visies delen met onze studenten. Na zijn stage moet elke stu-

dent zijn ervaringen presenteren voor een pro-fessionele jury en ook daarvoor werkt de ho-geschool al jaren goed samen met bedrijven.

Curricula. Door de lessenpakketten regelma-tig met het werkveld te bekijken, houden we ze future-proof. Op basis van hun feedback en onze ervaringen maken we de nodige aanpas-singen.

“Tijdens mijn stage kwam ik terecht in de jeugdinstelling van Mol. Daar verblijven jongeren met een zwaar drugsverleden en gasten die al op hun zestiende in de criminaliteit verzeilden. Ik voelde me echt een groentje die eerste dagen. Maar dankzij mijn studie kon ik voor hen heel wat nuttige dingen doen. Ik werkte er zo graag dat ik er na mijn studies meteen solliciteerde voor een voltijdse baan. En ik heb ze ook gekregen!”

Toon Essers, oud-student Toegepaste Jeugdcriminologie.

1111

Page 14: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 15: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

uOnderwijs op maatuStudenten voor studentenuGespreide studielast uOpleidingsaanboduKwaliteit uHorizonten verruimen

Dee

l 2: o

nd

erw

ijs

13

Page 16: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Aan het begin van het academiejaar merken we grote verschillen in de voorkennis van de studenten. Daarom zetten we in op ‘Onder-wijs op maat’, een concept dat de slaagkan-sen en de onderwijskwaliteit sterk verhoogt.

Met Onderwijs op maat zetten we studen-ten centraal en bieden we onder andere een gedifferentieerd aanbod op maat van elke student, voldoende ondersteunend en uitda-gend. Zowel zelfstandige studenten als stu-denten die meer ondersteuning vragen, pro-fiteren van hetzelfde concept. We realiseren dus een aanbod waaruit elke student vanuit zijn ambities, noden en talenten een keuze kan maken en zich verder kan ontwikkelen.

We zijn drie jaar geleden gestart met Onder-wijs op maat in onze Lerarenopleiding. Aan het begin van elk academiejaar nemen we be-ginassessments af om het niveau van de voor-kennis van studenten Leraar Lager Onderwijs te bepalen en daarna begeleiden we hen via aangepaste leerroutes – met behulp van een zelfstandig studiepakket of extra begeleiding verder in hun leerproces.

Onderwijs op maat

“De beginassessments geven je de kans om in te schatten waar je staat. Zo moet je ook geen les volgen voor bepaalde vakken waar je goed voor scoort. De docent kan de zwakkere leerlingen voor dat bepaalde vak be-ter helpen, zonder dat de sterkeren zich vervelen of de les storen.”

Caroline Halsberghe,studente Lerarenopleiding Lager Onderwijs.

1414

Aangezien het concept duidelijk zijn vruch-ten afwerpt, vond het vanaf het academie-jaar 2011-2012 ook zijn ingang in de andere opleidingen aan onze hogeschool. We ver-ankeren het in onze onderwijsvisie, zodat de slaag- en leerkansen van studenten overal op-timaal benut worden.

Page 17: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Ouderejaars die jongere studenten bijles ge-ven, helpen tijdens werkcolleges, begeleiden bij het maken van oefeningen …, dat is peer tutoring. En het is een win-winsituatie: de ou-derejaars frissen hun leerstof op én ontwik-kelen hun coachingsvaardigheden, terwijl de nieuwe studenten meer uitleg krijgen en zo sneller de leerstof begrijpen. Zowel in onze professionele bachelor Chemie als in Gezond-heidszorg en de Lerarenopleiding bleek deze werkvorm een succesvolle formule.

“Peer tutoring heeft mij enorm ge-holpen. Oefeningen die we tijdens de les maakten, kon ik vaak niet op-lossen omdat ik de leerstof nog niet volledig begreep. Tijdens de uurtjes peer tutoring maakten we dan ge-lijkaardige oefeningen en dan lukte het met de hulp van een ouderejaars meestal wel.”

Kyra Kerkhofs,studente professionele bachelor Chemie.

Om de studielast en de evaluatie zo veel mo-gelijk te spreiden, verdelen we in bijna al onze opleidingen het academiejaar in vier perioden van acht weken. Bovendien krijgen de stu-denten zo snel feedback en kunnen ze als dat nodig blijkt ook snel heroriënteren.

Studenten voor studenten Gespreide studielast

1515

Page 18: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Elk jaar evalueren we onze opleidingen. Wat goed is, blijft en wat beter kan, passen we aan. Aangezien het merendeel van de oplei-dingen heel praktijkgericht is, is inspelen op de noden en de eisen van het werkveld cru-ciaal.

Zo blijkt de opleiding Pedagogie van het jon-ge Kind een schot in de roos als antwoord op de maatschappelijke nood aan meer kwalita-tieve omkadering van kinderopvangcentra.

Opleidingsaanbod

“De meeste kinderopvangcentra be-staan uit een groep kindbegeleiders met aan het hoofd de verantwoor-delijke. De nieuwe professional die wij voor ogen hebben, is een schakel tussen beiden en heeft als belang-rijkste taak de ondersteuning van de kindbegeleiders in de omgang met jonge kinderen en hun ouders. Met deze nieuwe opleiding dragen we bij tot de professionalisering van de kin-deropvang en de brede sector daar-rond.”

Lien Werbrouck, opleidingshoofd Pedagogie van het Jonge Kind.

16

Page 19: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Kwaliteit

Om dé referentie te zijn inzake hogescholen in Vlaanderen, is kwaliteit afleveren de belangrijkste voorwaarde. Binnen de organisatie is dat dan ook ieders taak en ieders verantwoordelijkheid. Aan de hand van interne metingen – zoals bevragingen bij studenten, werkveld en personeel, zelfanalyes, focusge-sprekken – en aan de hand van externe eva-luaties – zoals visitaties – meten en evalueren we of onze doelen en plannen bereikt wor-den.

Om verbeteringen op te volgen, gebruiken we eenvoudige systemen. Zo ontwikkelden we een kwaliteitslabel voor leermateriaal. Op basis van onderwijskundig onderzoek stelden we een checklist op voor schriftelijk en digi-taal studiemateriaal, waaraan alle lectoren hun leermiddelen toetsen. Wie voldoende hoog op de verschillende criteria scoort, ont-vangt voor zijn cursus het KdG-‘quality label’.

17

Ook in het visitatierapport van de Vlaamse overheid werd ons “uniek sys-teem” geprezen: “Daar-

enboven maakt de op-leiding (…) alle geledingen

continu attent op de stand van zaken betreffende de maatregelen tot verbetering. Dat geldt volgens de commissie als een voorbeeld van een goede praktijk.”

Visitatierapport Industriële Wetenschappen: Chemie en Biochemie door VHLORA, p. 36.

Page 20: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Studenten- en docentenmobiliteit behoren tot onze prioriteiten. De dienst Internatio-nalisering van de Karel de Grote-Hogeschool daagt studenten en medewerkers uit om hun horizon te verruimen en internationale erva-ring op te doen.

Via onderwijs, en in samenwerking met het werkveld, moedigen we eigen en internationa-le studenten en medewerkers zo veel mogelijk aan om als kwaliteitsvolle professionals en ac-tieve wereldburgers aan de slag te gaan met de uitdagingen van een geglobaliseerde samenle-ving. We bieden hen een krachtige, internatio-naal georiënteerde leer- en werkomgeving.

12 percent van de afgestudeerden aan KdG heeft momenteel een buitenlandse ervaring van enkele maanden achter de rug. Ons streefdoel is om voor alle opleidingen de door de Europese Commissie vooropgestelde 20 percent te halen in 2020. Ruim 70 percent van onze uitgaande studenten blijft binnen Europa. Amerika is het tweede meest gegeer-de werelddeel met 12 percent. Azië ontvangt ruim 8 percent van onze studenten en Afrika bijna 7 percent.KdG werkt samen met een groot aantal be-langrijke buitenlandse instellingen en neemt actief deel aan internationale projecten. Ook onze curricula zijn internationaal georiënteerd en zijn gericht op het behalen van internatio-nale competenties die beantwoorden aan de vraag van het werkveld. Het populairste uit-wisselingsprogramma is en blijft Erasmus. Daarnaast bieden we een aantal Engelstalige

Horizonten verruimen

1818programma’s aan, geïntegreerd in het cur-riculum. Zo garanderen we ontmoeting en samenwerking tussen inkomende en eigen studenten en lesgevers. Tot hier toe zijn er drie Engelstalige programma’s voor uitwisse-lingsstudenten: Business for Exchange, Eras-mus Intensive Language Course (EILC) en een International Class voor studenten in de Lera-renopleiding.

“Lesgeven in België is een unieke ervaring! De uitdaging heeft mij enorm verrijkt als persoon. Ik kon op KdG rekenen voor uitstekende facili-teiten en ondersteuning. Dankzij de docentenmobiliteit heb ik ook al heel wat contacten gelegd in Europa.”

Dimitrios Savvidis, Grieks gastdocent in CarEcology, een project ontwikkeld met Europese partners binnen het Erasmus-programma.

“Je leert niet alleen jezelf kennen, maar ook veel andere mensen uit verschillende delen van de wereld. Zo kom je in contact met verschillen-de culturen en maak je interessante dingen mee. Het was de ervaring van mijn leven!”

Kelly Maat, studente KMO-Management trok voor haar stage naar Berlijn.

Page 21: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

719

Top 5-bestemmingen van KdG-studenten binnen Europa

Frankrijk 16,98 % Spanje 7,55 % Verenigd Koninkrijk 7,17 % Duitsland 6,04 % Nederland en Portugal 4,91 %

Europa: 71,3%

Afrika: 6,8%

Waar trekken uitgaande studenten naartoe?

Azië: 8,7%

Amerika: 12,8%

Oceanië: 0,4%

Page 22: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

20

Aantal bezoeken van KdG-medewerkers aan het buitenland

8

25

15

12

5

2

3

Gezondheidszorg

Handelswetenschappen en Bedrijfskunde

Industriële Wetenschappen en Technologie

Lerarenopleiding

Sociaal-Agogisch Werk

Sint Lucas Antwerpen

Hogeschooldiensten

Top 5-bestemmingen van KdG- studenten buiten Europa

Suriname 7,17 %India 3,77 %VS 3,4 %China 3,02 %Zuid-Afrika 2,64 %

Page 23: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

21721

Uitgaand buiten Erasmusprogramma Uitgaand binnen Erasmusprogramma Inkomend

Studentenverkeer

0,8%0,8%2,7%

71,5%

11,7%45,3%

0,4%7,2%

15,1%

13,6%9,4%

2,2%

2,3%6%

2,7%

2,6%0%

Gezondheidszorg

Handelswetenschappenen Bedrijfskunde

Industriële Wetenschappen en Technologie

Lerarenopleiding

Sociaal-Agogisch Werk

Sint Lucas Antwerpen5,9%

Page 24: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 25: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

uStudentenpopulatieuInspraakuKdG Stuvo

Dee

l 3: s

tud

ente

n

23

Page 26: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

In oktober 2012 telde de Karel de Grote-Hogeschool 10 260 studenten. De voorbije negen jaar steeg het aantal inschrijvingen continu. Ook bij de generatiestudenten (stu-denten die zich voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs) verloopt de grafiek in stijgende lijn.

We registreerden een stijging van 8 percent in het aantal inschrijvingen van nieuwe studen-ten tijdens het academiejaar 2012-2013. Ook bij de generatiestudenten zien we een stijging van 8 percent.

Opmerkelijk is dat steeds meer generatie-studenten kiezen voor opleidingen waarmee ze aan de slag kunnen in knelpuntberoepen (Verpleegkunde, Vroedkunde, Lager Onder-wijs, Chemie, Industriële Wetenschappen).

Studentenpopulatie

Op departementsniveau zien we dat 3 875 of 38 percent van de KdG-studenten een richting aan het departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde volgt. Het kleinste departe-ment is Sint Lucas Antwerpen, met 406 stu-denten. De overheid richt zich door de onder-liggende financiering ook op een maximum van 400 studenten per instelling in het hoger kunstonderwijs.

De algemene man-vrouwverhouding bij stu-denten aan de Karel de Grote-Hogeschool is vrij evenwichtig met 43 percent mannen en 57 percent vrouwen. Toch bestaan er nog steeds uitgesproken mannelijke en vrouwelijke oplei-dingen. Zo tellen onze opleidingen Verpleeg- en Vroedkunde maar 12 percent mannen en vinden we in onze opleidingen Industriële We-tenschappen en Technologie maar 22 percent vrouwen terug.

24

Page 27: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

25

Handelswetenschappenen Bedrijfskunde

Sociaal-Agogisch Werk Sint Lucas Antwerpen

GezondheidszorgIndustriële Wetenschappenen Technologie

Lerarenopleiding

Evolutie studentenaantal per departement op 1 oktober

Totaal aantal studenten

Generatiestudenten

Totale studentenpopulatie KdG

12000

10000

8000

6000

4000

2000

02001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

2010 2011 2012

4000

3500

3000

2500

2000

1500

1000

500

02001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Page 28: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Om technische opleidingen voor vrouwen on-der de aandacht te brengen, zette het depar-tement Industriële Wetenschappen en Tech-nologie alle studentes in de bloemetjes op Internationale Vrouwendag.

“Ik vind het heel belangrijk dat mannen en vrouwen gelijk verte-genwoordigd zijn, ook in industriële en technische beroepen. Er zouden meer vrouwen aan technische op-leidingen moeten beginnen, want waarom zouden zij dat niet even goed kunnen?”

Sarra Kharmim, studente voorbereidings-programma Industriële Wetenschappen Chemie.

26Om een aangename studeeromgeving en een studentgerichte hogeschool te vormen, is het belangrijk dat studenten zelf ook inspraak krijgen. Daarom kunnen ze als studentenver-tegenwoordiger ook constructief meewerken aan het beleid van hun departement en ho-geschool. Door in een van de participatiera-den van de hogeschool te zetelen, doen ze ervaring op in vergaderen en teamwerk. Ze leren snel voor- en nadelen afwegen. De ho-geschool biedt hiervoor extra faciliteiten. Zo kunnen studenten in sommige opleidingen hun engagement verzilveren in studiepunten.

“In de studentenraad vertegenwoor-dig ik mijn medestudenten en sta ik in nauw contact met het hoge-schoolbestuur. We bespreken zowat alles dat de studenten aanbelangt en brengen dan advies uit aan de school. Dat kan gaan van opmerkin-gen over de broodjes in de resto’s tot aanpassingen aan het Hogeschool Onderwijs- en Examenreglement. Er wordt echt naar ons geluisterd.”

Koen Van den Wijngaert, student Toegepaste Informatica.

Inspraak

Page 29: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

27

Totaal aantal studenten per departement op 1 oktober 2012

Handelswetenschappenen Bedrijfskunde 2358 1517

Gezondheidsorg 117 865

Lerarenopleiding 505 1671

Sociaal-Agogisch Werk 351 1335

Sint Lucas Antwerpen 160 246

Industriële Wetenschappen en Technologie 880 255

Inspraak

Page 30: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

‘KdG Stuvo’ staat voor studentenvoorzienin-gen van de Karel de Grote-Hogeschool. Stuvo wil studeren mogelijk maken voor zo veel mo-gelijk studenten door drempels weg te werken die de toegang tot het hoger onderwijs moge-lijk belemmeren. Stuvo investeert in faciliteiten voor studenten zodat elk van hen, ongeacht zijn of haar financiële mogelijkheden, socio-culturele afkomst of milieu, op een comforta-bele manier kan studeren. En daar hoort ook het leven buiten de aula’s bij. Het takenpakket van Stuvo is divers en uitgebreid: van proble-men oplossen, over zorgen en twijfels aanpak-ken tot leuke vrijetijdsactiviteiten aanbieden. We tonen het in een aantal opvallende cijfers:

kot & job- 1 282 KdG-studenten zitten op kotmobiel- 144 KdG-studenten dienden een

aanvraag voor een Erasmus-beurs inhap & klaar- om de consumptie van kraantjeswa-

ter te promoten werden 10 water-tappunten geïnstalleerd en werden 600 Stuv’eau- (herbruikbare glazen) waterflessen verdeeld onder KdG-studenten

- in de cafetaria’s werden 64 308 wor-stenbroodjes verkocht

raad & daad - In 2012 werden 4 faalangsttrainin-

gen, 4 assertiviteitstrainingen, een trainingsreeks ‘Omgaan met AD(H)D’ en een trainingsreeks ‘Omgaan met extreem uitstelgedrag’ georganiseerd

KdG Stuvo

28

centen - er werden 259 afbetalingsplan-

nen afgesloten en 218 voorschot-ten op de studietoelage van de Vlaamse overheid toegekend

- er werd 331 687 euro aan financi-ele tussenkomsten door KdG Stu-vo uitbetaald: het merendeel hier-van zijn financiële tussenkomsten in studiekosten (200 087 euro, of-wel 60,32%) en in bureauticakos-ten (114 138 euro ofwel 34,41%).

cultuur- 2 KdG-studenten studeren met

een cultuurstatuut- 860 KdG-studenten kochten Cul-

tuurchequessport & games- 49 studenten hebben een top-

sportstatuut- 565 KdG-studenten kochten een

Sportsticker- er zijn 12 KdG Stuvo-ambassa-

deurs die in hoofdzaak de spor-tieve en culturele initiatieven van Stuvo uitdragen op de campussen

subsidies- KdG Stuvo ontving 54 aanvragen

van studenten voor subsidiëring van een sportieve en/of culturele, extra-curriculaire activiteit

Page 31: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

29

Page 32: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 33: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

uOnderzoek uVoorbeelden van onderzoeksprojecten in 2012

Dee

l 4: o

nd

erzo

ek

31

Page 34: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Wetenschappelijk onderzoek en maatschap-pelijke dienstverlening vormen, samen met onderwijs, de kernopdracht van de Karel de Grote-Hogeschool. Onderzoek gebeurt zo-wel in de masteropleidingen als in de pro-fessionele bacheloropleidingen. Kwaliteit en maatschappelijke relevantie zijn de twee be-langrijkste pijlers in het onderzoek aan onze hogeschool.

Zowel docenten als andere medewerkers kunnen voorstellen voor onderzoeksprojec-ten indienen bij de dienst Maatschappelijke Dienstverlening en Onderzoek. Deze dienst beschikt over middelen voor Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek die KdG-breed verspreid worden op basis van de ingediende projectvoorstellen. Het totale onderzoeksbud-get bedraagt 3,5 miljoen euro.

De kennis die we opdoen, delen we ook met externen door trainingen, coaching en consultancy. Zo organiseert de hogeschool regelmatig studiedagen en lezingen, maar ook opleidingscycli en leerstoelen. Ook onze studenten betrekken we zo veel mogelijk bij onderzoeksprojecten. Zo verwerven ze een wetenschappelijke attitude en kweken ze on-derzoeksvaardigheden aan.

Onderzoek

“Door onderzoek hebben we de laatste 25 jaar veel bijgeleerd over optimale zorgtechnieken. Boven-dien leren de studenten tijdens hun opleiding nu ook wetenschappelijk denken. Die grote bagage stelt hen in staat meer patiëntgericht te werken.”

Dr. Erik Franck, docent Psychologie en we-tenschappelijk onderzoeker, departement Gezondheidszorg.

32

Expertisecentra

Door expertisecentra op te richten, zette KdG in 2012 de volgende stap in de ontwikkeling van haar praktijkgericht onderzoek. Een ex-pertisecentrum verenigt een groep onderzoe-kers rond een specifiek thema waarnaar we al heel wat onderzoek hebben verricht. Met deze expertisecentra werken we aan de verde-re uitbouw van ons onderzoek door de kennis structureel te verankeren en gericht naar bui-ten te brengen. De eerste drie expertisecentra zijn:n Expertisecentrum ‘Krachtgericht Sociaal Werk’n Expertisecentrum ‘Psychisch Welzijn in Patiëntenzorg’n Expertisecentrum ‘Duurzame Brandstoffen’

Page 35: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Voorbeelden van onderzoeksprojecten in 2012

uOptifoxPatiënten met gehoorverlies als gevolg van een beschadiging van de haarcellen in de cochlea (het orgaan waarmee we geluids-golven opvangen) zijn potentiële kandidaten voor cochleaire implantatie. In dit onderzoeks-project wordt een (semi-)automatische afstel-procedure voor de implantaten opgesteld die ertoe zou moeten leiden dat het afstellen van implantaten veel sneller verloopt en betere re-sultaten oplevert.

uSpreekkansenVoor vele ouders en kinderen kan goede, voorschoolse kinderopvang een belangrijk hulpmiddel zijn om hun weg te vinden in de maatschappij. Dit onderzoek richt zich op het versterken van de communicatie tussen ou-ders uit kansengroepen en de kinderopvang. Op basis van de resultaten wordt een draai-boek opgesteld dat kinderopvanginitiatieven kunnen inzetten om te communiceren met kansengroepen.

u Uitlaatgaswarmterecuperatie Door de restwarmte van uitlaatgassen te recu-pereren gaan we de energie uit de brandstof beter benutten, wat resulteert in een daling van het brandstofverbruik. Onderzocht wordt hoeveel warmte aan het uitlaatgas kan ont-trokken worden en hoe deze warmte best terug ingezet kan worden, voor het opwekken van elektriciteit, voor hulpaandrijving op de krukas of voor aandrijving van aggregaten zo-als aircocompressor, servopomp, warmtepomp en turbo.

33

Page 36: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 37: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

uKdG werft en ontwikkelt talentuRekruteringsgolfuinK., het communityblad

Dee

l 5: m

edew

erke

rs

35

Page 38: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

KdG werft en ontwikkelt talent

36

Meer dan 1 000 medewerkers dragen elke dag opnieuw bij tot onze doelstelling om de referentie te zijn inzake hogescholen in Vlaanderen. Als hogeschool te midden van de samenleving is kwaliteitsvol onderwijs neer-zetten onze kerntaak. De kwaliteit van onze dienstverlening hangt af van de kwaliteit van het personeel. Daarom zorgen we vanuit HR – onder het motto ‘Kansen doen Groeien’ – dat op elk moment het juiste talent aan boord is, blijft groeien en wordt ingezet.

We voeren een gericht en actief beleid om het talent en de professionaliteit die in huis zijn, verder te ontplooien. Met de focus op le-venslang leren krijgen medewerkers de ruimte om zichzelf als persoon én als professional te ontwikkelen.

Ontwikkeling staat centraal in ons HR-beleid. Ons professionaliseringsaanbod omvat meer dan 100 leerlijnen: een uitvoerig aanbod van opleidingen en sessies gegeven door collega’s of externen, van één uur tot een tiendaags tra-ject, met onderwerpen van ‘werken met grote groepen’ en ‘efficiënt tijdsbeheer’ over ‘inspi-rerend coachen’ tot ‘creatief met taal’. Kennis kan gedeeld worden in hoorcolleges en work-shops, maar net zo goed bij een kop koffie of tijdens een blind date met een andere collega.

“De lesgever stelde iedereen gerust, kon de groep enthousiast maken, bracht vernieuwende, bruikbare ideeën, enfin… een aanrader.” KdG-medewerker over ‘Creatief met taal’, een van onze workshops.

Verder stimuleren we ook jobrotatie (hori-zontaal, verticaal, structureel of tijdelijk). We voeden dit onder meer door alle vacatures voor administratief en technisch personeel eerst uitsluitend intern open te zetten. Vorig jaar kozen 24 medewerkers voor een nieuwe uitdaging binnen KdG. We hopen daarmee kennisdeling te vergroten, de rijkheid aan ta-lenten binnen onze organisatie alle kansen te geven en nieuwe professionele uitdagingen bij medewerkers te verankeren.

Inspirerend leiderschap

Leidinggevenden spelen een belangrijke rol in de motivatie van de medewerkers. Een groep medewerkers koos ervoor om onder begelei-ding van een externe coach aan een leider-schapsmodel voor KdG te werken. Zij teken-den de krijtlijnen uit van een leiderschapspad@KdG. Dit traject wordt vanaf volgend jaar in de organisatie uitgerold als een aanbod van op-leidingen en sessies waaruit leidinggevenden hun keuzes kunnen maken. Een traject dat hen helpt om een duidelijke visie uit te stip-pelen, koers te bepalen en een inspiratiebron te zijn voor hun medewerkers. Zo stimuleren we leiderschap met lef, met focus op essentie en resultaten, in vertrouwen samenwerken en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Page 39: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

De leeftijdspiramide

De KdG-leeftijdspiramide is goed in even-wicht. We vinden – in verhouding – op de ho-geschooldiensten de meeste collega’s terug die jonger dan 30 zijn (19 percent). Daarnaast zijn de Lerarenopleiding en het departement Industriële Wetenschappen en Technologie met 16 en 11 percent de departementen met de meeste jonge collega’s. In de departemen-ten Sint Lucas Antwerpen en Gezondheids-zorg zijn de meeste 55+’ers aan de slag, met respectievelijk 42 en 20 percent.

37

Meer dan 20 percent van het totale aantal KdG’ers is ouder dan 55 jaar, wat de komen-de vijf tot tien jaar een enorme uitstroom met zich meebrengt. Bovendien groeit elk jaar de nood aan bijkomend onderwijzend personeel om het stijgend aantal studenten op te van-gen. Dat stelt ons voor de uitdaging om op korte termijn opnieuw een groot aantal geta-lenteerde en gemotiveerde medewerkers aan te trekken.

40 percent van de KdG-medewerkers werkt deeltijds. Velen onder hen combineren hun onderwijstaak met een functie in een bedrijf. Zo staan veel docenten nog met één been in de praktijk en blijft de voeling met het werk-veld en de eigenheid van de opleiding behou-den. Anderen kiezen ervoor om hun deeltijdse job te combineren met de zorg voor het ge-zin, waardoor we ook invulling geven aan een gezonde work-life balance.

Met 44 percent mannen en 56 percent vrou-wen werken er ongeveer evenveel mannen als vrouwen aan onze hogeschool. Toch zijn er tussen de departementen grote verschil-len in de man-vrouwverhouding. Vooral in de departementen Gezondheidszorg, Lera-renopleiding en Sociaal-Agogisch Werk zijn meer vrouwen aan de slag dan mannen. Een verhouding die we grotendeels ook in het werkveld en in de studentenpopulatie terug-vinden. Van een glazen plafond is er aan KdG in elk geval geen sprake met een directieteam dat uit vier vrouwen en drie mannen bestaat.

Leeftijdspiramide

18-19 20-24 40-44 60-6425-29 45-49 65-6930-34 50-5435-39 55-59

18%

16%

14%

12%

10%

8%

6%

4%

2%

0%

Page 40: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

38

Voltijds versus deeltijds per departement

Gez

ondh

eids

zorg

Han

delsw

eten

scha

ppen

en B

edrij

fsku

nde

Indu

strië

le

Wet

ensc

happ

en

en T

echn

olog

ieLe

rare

nopl

eidi

ngSi

nt L

ucas

Ant

wer

pen

Soci

aal-A

gogi

sch

Wer

kH

oges

choo

ldie

nste

n

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%deeltijds voltijds

Man-vrouwverhouding per departement

mannen vrouwen

Gez

ondh

eids

zorg

Han

delsw

eten

scha

ppen

en B

edrij

fsku

nde

Indu

strië

le

Wet

ensc

happ

en

en T

echn

olog

i eLe

rare

nopl

eidi

ngSi

nt L

ucas

Ant

wer

pen

Soci

aal-A

gogi

sch

Wer

kH

oges

choo

ldie

nste

n

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

Page 41: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

3939

InK., het communityblad

‘inK.’, KdG’s communitymagazine, biedt stu-denten, medewerkers, alumni, werkveld … een blik in de wereld van KdG, en over de hogeschoolmuren heen. Voor de foto’s en te-keningen werkt de redactie samen met een ploegje studenten. Tips voor artikels komen van overal en links met de website, sociale media en nieuwsbrieven zorgen voor extra duiding en dynamiek. Zo bouwt inK. aan co-creatie. En aan een goed KdG-gevoel.

Aantal voltijdse equivalenten per categorie

Administratief en technisch personeel 85 148

Onderwijzend personeel 270 264

30,5% 69,5%

mannen vrouwen

Page 42: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

www.sintlucasantwerpen.be

Page 43: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Dee

l 6: fi

nan

ciee

l uMiddelenuKostenuBalans

41

Page 44: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Onderwijskwaliteit is niet mogelijk zonder vol-doende middelen. Daarom streeft KdG ernaar om maximaal middelen te genereren en deze optimaal in te zetten. Om dat te realiseren fo-cussen we op externe communicatie (goede informatie om zo veel mogelijk studenten de juiste studierichting te laten kiezen) en stu-dentenbegeleiding (hoe zorgen we voor een zo goed mogelijke doorstroom). We zorgen er ook voor dat onze ondersteunende proces-sen efficiënt verlopen, om zo veel mogelijk financiële middelen te kunnen inzetten op onderwijs.

Middelen42

De totale opbrengsten (boekjaar 2012) van de hogeschool bedragen 63,34 miljoen euro. Het merendeel bestaat uit de werkingsuitke-ringen en de studie- en inschrijvingsgelden. De overige 13 percent is samengesteld uit subsidies, opbrengsten uit onderwijsactivitei-ten (doorrekening van kosten), dienstverle-ning en onderzoek, andere opbrengsten en uitzonderlijke opbrengsten.

Financiële, uitzonderlijke en andere opbrengsten: 3%

Dienstverlening en onderzoek op contractuele basis: 2%

Werkingsuitkeringen: 80%

Studie- en inschrijvingsgelden: 7%

Opbrengst uit onderwijsactiviteiten: 3%

Subsidies: 5%

2012

Page 45: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

In het boekjaar 2012 bedragen de totale kos-ten 59,77 miljoen euro. Omdat onderwijs onze corebusiness is, is de loonkost met 78 percent natuurlijk het belangrijkste element in de kostenstructuur. 14 percent van de to-tale kosten heeft betrekking op aankopen van diensten en diverse goederen, vooral om het onderwijsproces te ondersteunen.

Middelen Kosten

43

Financiële, uitzonderlijke en andere kosten: 1%

Bezoldigingen, sociale lastenen pensioenen: 78%

Handelsgoederen, grond- en hulpstoffen: 2%

Diensten en diverse goederen: 14%

Afschrijvingen en waardeverminderingen: 5%

2012

Page 46: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Het balanstotaal bedraagt 63,14 miljoen euro op het einde van 2012.

Het actief van de balans bestaat uit 36,66 mil-joen vaste activa en 26,47 miljoen vlottende activa.

Balans

Actief

44

Vlottende activa: 42%

Vaste activa: 58%

2012

Page 47: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Het passief van de balans is samengesteld uit een eigen vermogen van 42,43 miljoen euro, een vreemd vermogen van 20,21 miljoen euro en voorzieningen voor risico’s en kosten van 0,49 miljoen euro.

Passief

45

Om een antwoord te bieden aan het stijgende aantal studenten ging KdG over tot de aan-koop van een gebouw op campus Zuid. Deze aankoop werd volledig gefinancierd door ei-gen middelen.

Vreemd vermogen: 32%

Eigen vermogen: 67%

Voorzieningen: 1%

2012

Page 48: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Industriële Wetenschappen en Technologie

Handelswetenschappen en Bedrijfskunde

Lerarenopleiding

Gezondheidszorg

Sociaal-Agogisch WerkVerpleegkunde

• Geriatrische Verpleegkunde (keuzetraject) • Kinderverpleegkunde (keuzetraject) • Psychiatrische Verpleegkunde (keuzetraject) • Sociale Verpleegkunde (keuzetraject) • Ziekenhuisverpleegkunde (keuzetraject) Vroedkunde

Biomedische Laboratoriumtechnologie • Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie • Medische Laboratoriumtechnologie

Orthopedagogie • Orthopedagogie• Toegepaste jeugdcriminologie

Sociaal Werk • Kunst- en Cultuurbemiddeling • Maatschappelijk Werk• Personeelswerk • Sociaal-Cultureel Werk• Sociaal-juridische Dienstverlening/ Maatschappelijke Advisering

Audiovisuele Technieken • Fotografie

Autotechnologie • Auto-Elektronica

• Bedrijfsvoertuigen• Mototechnologie• Personenwagens

Chemie • Biochemie

• Chemie• Procestechnologie

Multimedia en Communicatietechnologie • Audio-/Videoproducties (keuzetraject)

• Virtuele Producties (keuzetraject)• Webproducties (keuzetraject)

Leraar Kleuteronderwijs Leraar Lager Onderwijs Leraar Secundair Onderwijs Pedagogie van het Jonge Kind

Bedrijfsmanagement • Accountancy-Fiscaliteit• Financie- en Verzekeringswezen• Internationaal Ondernemen• KMO-Management• Logistiek Management• Marketing• Rechtspraktijk

Office Management • Event- en Projectmanagement• Management Assistant

- Cross Media Management (keuzetraject)- Human Resources & Sales (Executive Management Assistant) (keuzetraject)- Talen & Intercultureel Netwerken (International Management Assistant) (keuzetraject)

Toegepaste Informatica • Applicatieontwikkeling • Softwaremanagement• Systeem- en Netwerkbeheer

Professionele bacheloropleidingen

Actueel opleidingsaanbod

KdG

Page 49: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

Lerarenopleiding

Gezondheidszorg

Sint Lucas Antwerpen

Leraar Kleuteronderwijs Leraar Lager Onderwijs Leraar Secundair Onderwijs Pedagogie van het Jonge Kind

Academische bachelor- en masteropleidingen

Beeldende Kunsten • Grafisch Ontwerp• juweelontwerp en Edelsmeedkunst• Vrije Kunsten

Verpleegkunde en Vroedkunde (in samenwerking met Universiteit Antwerpen)

Verkorte opleidingenLeraar Kleuteronderwijs Leraar Lager OnderwijsLeraar Secundair OnderwijsPedagogie van het Jonge Kind

Bachelor-na-bacheloropleidingen, postgraduaten en navormingenBachelor na bachelor in het Onderwijs:

Buitengewoon OnderwijsBachelor na bachelor in het Onderwijs:

Zorgverbreding en Remediërend Leren Bachelor na bachelor in de Oncologische

Verpleegkunde Bachelor na bachelor in de Geriatrische

GezondheidszorgBachelor Verpleegkunde deeltijds werken/

deeltijds studerenBrugprogramma VerpleegkundeMentorenvorming voor lerarenNavorming Levensreddende Vaardigheden in

de VerloskundeNavorming Mentor Klinisch OnderwijsNavorming ‘Niet storen, bevallende vrouw’Opleiding Referentieverpleegkundige

Wondzorg Postgraduaat Acupunctuur

(in samenwerking met het Opleidingsinstituut voor traditionele Chinese geneeskunde of OTCG)Postgraduaat Geriatrie Postgraduaat Leiderschap in Zorg

(in samenwerking met het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth Turnhout)Postgraduaat Massage en Bewegingsleer

(in samenwerking met OTCG en het Vervolmakingscentrum voor Verpleegkundigen en Vroedvrouwen)Postgraduaat Palliatieve Zorg voor

VerpleegkundigenPostgraduaat Pediatrie en NeonatologiePostgraduaat Verantwoordelijke in

de KinderopvangVerpleegkundige Bijscholing op Maat

Master-na-masteropleidingenBeeldend Onderzoek

Page 50: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012
Page 51: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

51

Colofon

Verantwoordelijke uitgever Dirk Broos, Brusselstraat 45, B-2018 Antwerpen

Redactie Dienst Communicatie

Vormgeving Ideeweb

De teksten binden de vzw niet juridisch. Wie meent dat er aan een foto nog rechten verbonden zijn, kan zich wenden tot [email protected].

Page 52: KdG in 't Kort: jaarcijfers 2012

+32 3 613 13 13

www.kdg.be

kareldegrotehogeschool

#kdghogeschool