Kasteelplan Radboud - Rapport Herinrichting 2015

35
in opdracht van Stichting Kasteel Radboud | 20 februari 2015 | projectnummer 1435 Onderzoek ontwikkeling Kasteel Radboud Medemblik

description

Dit is een analyse in beeld van architectenbures TPAHG naar de verschillende mogelijkheden van Kasteel Radboud naar aanleiding van de visie ‘Kasteel Radboud, van museum naar beleving’ die geschreven is door de Denktank Radboud 2014. Het doel is om Kasteel Radboud, met een financieel duurzame toekomst, te behouden als publiek toegankelijke, toeristische attractie voor Medemblik en West-Friesland. In deze analyse hebben we gekeken hoe de verschillende wensen het beste geïmplementeerd kunnen worden in het kasteel en de ruimte rondom het kasteel. De belangrijkste uitgangspunten van de ontwikkeling van het kasteel zijn; het gebruik van het burchtterein optimaliseren, de horeca als financiële drager en op een prominente plek, het verbeteren van de toegankelijkheid, het verbeteren van het multifunctioneel gebruik en het verbeteren van de kasteelbeleving onder andere door het introduceren van extra routes.

Transcript of Kasteelplan Radboud - Rapport Herinrichting 2015

in opdracht van Stichting Kasteel Radboud | 20 februari 2015 | projectnummer 1435

Onderzoek ontwikkeling Kasteel Radboud Medemblik

VOORWOORD

Voor u ligt een analyse in beeld naar de verschillende mogelijkheden van Kasteel het Radboud naar aanleiding van de visie ‘Kasteel Radboud, van museum naar beleving’ die geschreven is door de Denktank Radboud 2014. Het doel is om Kasteel Radboud, met een fi nancieel duurzame toekomst, te behouden als publiek toegankelijke, toeristische attractie voor Medemblik en West-Friesland.

In deze analyse hebben we gekeken hoe de verschillende wensen het beste geïmplementeerd kunnen worden in het kasteel en de ruimte rondom het kasteel. We zijn begonnen met de relatie van het kasteel met Medemblik en het water, om vervolgens steeds meer in te zoomen. Door een beperkt aantal ingrepen hebben we geprobeerd de mogelijkheden van de burcht te optimaliseren.

De belangrijkste uitgangspunten van de ontwikkeling van het kasteel zijn; het gebruik van het burchtterein optimaliseren, de horeca als fi nanciële drager en op een prominente plek, het verbeteren van de toegankelijkheid, het verbeteren van het multifunctioneel gebruik en het verbeteren van de kasteelbeleving onder andere door het introduceren van extra routes.

REGIO | VERBINDINGEN | ROUTE

Het eerste wat opvalt is dat als men met de auto naar Radboud gaat, men via de buitenwijken aanrijdt. Dit is jammer, men voelt de oude stad dan nog helemaal niet. Beter zou zijn een andere parkeerplaats te gebruiker, of de bezoeker een stukje te laten lopen naar het kasteel. Dit maakt de beleving sterker. Een watertaxi zou mogelijkheden bieden. Opvallend is dat zowel de veerpoint en de stoomtram geen programma met Radboud erin hebben. Met een goede website en actief gebruik van sociale media kan het doelgroepbereik aanzienlijk vergroot worden.

veerdienst

watertaxi

stroomtram

wandelroute

autoroute

regatta

DE BURCHT | AANPASSINGEN

route met de auto wandelroute

watertaxi regatta center

Een route in de omgeving van de burcht kan een mooie aanvulling zijn op de beleving van de ruimte en geschiedenis. Het gebied ten noorden van het regattacentrum behoeft sterke verbetering, maar de overige gebieden zijn erg aantrekkelijk voor een historische route. Ook voor bijvoorbeeld een speurtocht voor kinderen. Op de burcht zelf zou op een strategische plek een terras aangelegd kunnen worden. Enerzijds ter versterking van de horeca, anderzijds als een trekker voor het kasteel.

DE OMGEVING | ZICHTBAARHEID | ROUTE

uitzicht

gebied verbeteren

zichtlijn op terras

zichtlijn op terras

uitzicht

uitzicht

activiteiten

zicht vanaf terras voor

terras voor

DE BURCHT | AANPASSINGEN

Historische foto´s en kaarten geven de bebouwing en bouwfasering van het kasteel aan. De oorspronkelijk ingang was via het oude poorthuis aan de noordoostzijde, aangegeven met nummer 6 in de afbeelding. Aan de noordwestzijde werd in de 14e eeuw een nieuw poorthuis geplaatst. Op de kaart is te zien dat in de 13e eeuw op alle hoeken torens stonden.

DE BURCHT | AANPASSINGEN

AB

B

C

D

E

We onderscheiden de volgende ingrepen in het terrein:

A. terras (noord/westzijde) B. speelobjecten aan oostzijde / uitkijktorenC. stepping stones tpv. oude toegang burchtD. nieuw poorthuisE. aanlegsteigers voor bootjes in gracht

De sfeer van de burcht is nu open en vriendelijk, terwijl het besloten karakter eigenlijk versterkt zou moeten worden. De oude massa zou op subtiele wijze teruggebracht kunnen worden waardoor er op het terrein een interessante speelroute ontstaat. In de route kan men langs de oorspronkelijke contouren activiteiten organiseren. Denk aan bootjes, gevechten langs de hoge kasteelmuren met kinderen achter de kantelen, klimtorens. Ook de oospronkelijke ingang kan met stepstones weer op speelse wijze worden teruggebracht. Op een strategische plaats op de noordwestelijke hoek komt een terras. Aan de oostzijde speelobjecten met uitkijktoren.

De beste plek voor een terras is op de plaats van de oude Molkentoren. Deze kijkt uit over de haven, de stad en het water. Het zicht is goed omdat de dijk daar niet zo hoog is.

HET TERRAS

A

HET TERRAS

Speelobjecten aan oostzijde van de burcht ter plaatse van de oorspronkelijke torens. Stepping stones in de gracht markeren de oude toegang van de burcht.

SPEELOBJECTEN EN STEPPING STONES

B

B

C

VOORBEELD SPEELBURCHT

Naast vaste exposities en zijn er natuurlijk altijd de activiteiten. De nieuwe toevoegingen geven daarvoor ruimte.

VOORBEELD ACTIVITEITEN

Modern poorthuis, hier is gekozen voor een leien bekleding.

NIEUW POORTHUIS

D

AANLEGSTEIGER BOOTJES

E

Een aanlegsteiger voor bootjes in de gracht.

TOTAALBEELD

HET KASTEEL | PRINCIPEOPLOSSING

De belangrijkste uitgangspunten van de herindeling van het kasteel zijn:

- Horeca als fi nanciële drager / prominente plek- Toegankelijkheid verbeteren- Multifunctioneel gebruik verbeteren- Kasteelbeleving verbeteren; extra routes introduceren

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

kelder begane grond tussenverdieping

zolder dak

HET KASTEEL | BEGANE GROND

ingrepen1. plateaulift bij entree / aanpassen trap2. horeca in Grote Saal3. nieuw entreeportaal in Grote Kamer4. balie in Grote Kamer5. doorgang van Grote Kamer naar Casteleyns Kamer6. auditorium in Casteleyns Kamer7. koeling in Nije wardereube8. lift in kasteel

2

3

4

5 6

7

Met een plateaulift is de centrale entree bereikbaar. Van hieruit kan men naar de horeca (Grote Saal) en het auditorium (Casteleynskamer). Met de lift kan men naar de kelder of verdieping.

Grote Saal

Grote Kamer

Casteleyns Kamer

Nije wardereube

Grote Bottelarijtoren

Kleine Bottela-rijtoren

Gevangenistoren

1

8

HET KASTEEL | KELDER

ingrepen9. trap in kelder Kleine Bottelarijtoren10. nieuwe toiletten in kelder11. multifunctionele ruimte12. verbreden doorgang tvb invalidentoilet13. garderobe in kelder

De kelder is bereikbaar met trap en lift. Hier bevinden zich toiletten en garderobe. De multifunctionele ruimte is bruikbaar voor horeca en museum. Een nieuwe trap in de Kleine Bottelarijtoren maakt een extra route door het kasteel mogelijk.

Grote Bottelarijtoren

Kleine Bottela-rijtoren

Gevangenistoren

Grote Bottelrie

Kleine Bottelrie12

11

9

13

10

10

HET KASTEEL | TUSSENVERDIEPING

ingrepen14. installaties boven Nije wardereube15. opslag en personeel boven Casteleyns Kamer16. multifunctionele ruimte in Grote Bottelarijtoren17. gevang in Gevangenistoren

Op de lege tussenverdieping boven de Casteleynskamer kunnen facilitaire ruimten ondergebracht worden; techniek, personeel en opslag. Op dit niveau bevindt zich een vergaderruimte in de Grote Bottelarijtoren en het Gevang in de gevangenistoren.

Grote Bottelarijtoren

KleineBottelarijtoren

Gevangenistoren

14

15

1617

HET KASTEEL | ZOLDER

ingrepen18. doorgang van Kleine Bottelarijtoren naar Groot Hemelrijk19. bordes aanpassen in Grote Bottelarijtoren20. verbinden van Groot Hemelrijk en Klein Hemelrijk21. doorgang verbreden van Klein Hemelrijk naar Casteleyns Hemelrijk22. bordes en trappen naar Casteleyns Hemelrijk

20

2122

De zolder is bereikbaar met de lift. De zolderruimte boven de Casteleynskamer, het Casteleyns Hemelrijk, wordt als extra ruimte aan het museum toegevoegd. Er ontstaat een extra route vanuit de Kleine Bottelarijtoren.

Grote Bottelarijtoren

KleineBottelarijtoren

Gevangenistoren

Casteleyns Hemelrijk Klein Hemelrijk

Groot Hemelrijk

18

19

24

25

HET KASTEEL | DAK

ingrepen18. doorgang van vierkante toren naar Groot Hemelrijk23. kantelenroute aan zuidzijde24. nieuwe dakkapel aan zuidzijde25. nieuwe dakkapel noordoostzijde Grote Hemelrijk26. kantelenroute noordzijde

Door toevoeging van twee dakkappellen ontstaat een noordelijke en zuidelijke kantelenroute.

24

26

2518

23

DOORSNEDE A-A

ingrepen27. isolatie vloeren

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

27

DOORSNEDE B-B

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

DOORSNEDE D-D

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

DOORSNEDE F-F | KLEINE BOTTELARIJTOREN

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

DOORSNEDE H-H | GEVANGENISTOREN

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

DOORSNEDE G-G | GROTE BOTTELARIJTOREN

museumhorecagemeenschappelijke faciliteitenfacilitaire functiessanitaire voorzieningen

SFEERIMPRESSIES | HORECA

De horeca heeft een belangrijke rol als publiekstrekker van Kasteel Radboud. Voorstel is een laagdrempelige horeca in de Grote Saal op de begane grond, de centrale huiskamer van het kasteel. Op die manier is er altijd toezicht op de centrale entree en zicht op het terras. Aangezien er ook ’s avonds licht zal branden in de Grote Saal levert dit een levendig beeld op. Doordat de horeca aan de entree is gesitueerd zullen bezoekers hier vaker gebruik van maken, hetgeen van groot belang is voor de exploitatie.

SFEERIMPRESSIES GROTE BOTTELARIJTOREN

SFEERIMPRESSIES | FACILITAIRE FUNCTIES

SFEERIMPRESSIES | KANTELENROUTE

SFEERIMPRESSIES MUSEUM

De expositie kan toegankelijker en fl exibeler worden door interactieve onderdelen en routes.

SFEERIMPRESSIES | EXPOSITIE

D.m.v. projectie kunnen gevarieerde en indrukwekkende scenes worden gemaakt, zowel binnen als buiten.

Sinterklaas, speurtochten, verkleden.

VOORBEELD ACTIVITEITEN