Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni...

10
BUREAU VOOR DUURZAME KWALITEIT DUURZAAM EN SUCCESVOL ONDERNEMEN 6 PRAKTIJKVOORBEELDEN EDITIE 1 JUNI 2014 MAGAZINE Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit www.bvdk.biz Concept & vormgeving M-effect multimedia & internet bv www.meffect.nl

Transcript of Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni...

Page 1: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

BUREAU VOORDUURZAMEKWALITEIT

duurzaam en succesvol ondernemen

6 praktijkvoorbeelden

editie 1Juni 2014

MagaZine

ColofonVerander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteitwww.bvdk.biz

Concept & vormgevingM-effect multimedia & internet bvwww.meffect.nl

Page 2: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

06

08

10

Zie de toekomst als een kansBas en Dick van der Geest: Schilderen met lijnolieverf, even wennen, maar eigenlijk zijn er alleen maar voordelen. We komen tegemoet aan de toenemende vraag van duurzame organisaties en consumenten.

Energiebedrijf 3.0 wordt partner voor klantenTransparantie en maatschappelijke betrokkenheid is de huidige trend. De Raedthuys Groep sluit aan bij de wens van een steeds groter wordende groep Nederlanders die de herkomst van hun groene energie belangrijk vindt.

Echt goede gebouwen voor mens en milieuBCT architecten is een bureau dat bewust gekozen heeft voor integrale duurzaamheid. Hiervoor is de organisatie omgevormd van een traditioneel top-down georganiseerd bureau naar bureau met een directie van vijf partners.

inhoudsopgave

12 16

14Van energievretende airco’s naar energiezuinige luchtwarmtepompenNederland zet door de eindigheid van betaalbaar aardgas en een groter klimaatbewustzijn de verandering in naar het technisch vernuft van energiezuinige luchtwarmtepompen van Koelplan.

Voortrekkersrol in de branche: goed voor het bedrijfJan Schuttenbeld ziet het als een persoonlijke uitdaging om iets tot stand te brengen wat niemand anders doet. Als koploper in innovatief scheiden van steenachtig materiaal geeft hij echt inhoud aan de Circulaire Economie.

De Cricles of Trust van DuurzomDe bedrijfscontinuïteit vergroten, sterker worden, doorontwikkelen, vernieuwen en verduurzamen. Hoe doe je dat? Ondernemers brainstormen daarover graag met elkaar. Gesprekken met anderen brengen hen op eigen ideeën en nieuwe businesscases.

2 3

Page 3: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

Voor u liggen zes verhalen van succesvolle duurzame ondernemers en de unieke veranderingen die zij hebben doorgevoerd in hun onderneming.

Deze ondernemers hebben het aan-gedurfd om hun ideeën te transformeren naar concrete acties. Ze hebben oplossingen gezocht en gevonden, zijn in gaten in de markt gesprongen en hebben de moed gehad om hun oude, vertrouwde werkwijzen los te laten. Hun drijvende kracht komt van binnen uit. Omdat hun ideeën zo inspirerend werken, weten ze andere mensen aan zich te binden en óók hen te enthousiasmeren. Ze opereren

in florerende organisaties, belangrijke schakels in de ketens die verduurzaming omarmen; Een ‘Groen Geld Economie’ in wording.

De ondernemers delen hun verander-proces graag met u. Wie weet leidt dit tot een nader gesprek – een gesprek dat u anders niet gehad zou hebben. En wie weet wat dat dan weer oplevert voor u en uw eigen bedrijf.

Frances PrinsBureau voor Duurzame KwaliteitEnschede

6 praktiJkvoorbeelden van ondernemen met visie op duurzaamheid

vooRWooRd

Voorwoord:

Marga Hoek7 februari 2014

Bekend van:

De Groene ZaakOndernemende bestuurder in de publieke en private sector

veranderen:Waarom zou Je?

ziJ doen vandaagWat morgen denorm zal ziJn

In dit boekje komen ondernemers aan het woord die daadwerkelijk het verschil maken met de verduurzaming van hun bedrijf. Zij doen vandaag al wat morgen de norm zal zijn. Maar belangrijker nog: zij laten zien dat duurzaam ondernemen vooral inspirerend is en loont.

Als directeur van De Groene Zaak ga ik dagelijks om met deze categorie ondernemers. Onder hen zijn veel koplopers op het gebied van verduurzaming in hun sector. Ik hoor dan hoe lastig het vaak is om tegen de niet-duurzame stroom in te roeien. Of het nu om technische, organisatorische of financiële hindernissen gaat: het vraagt een lange adem, een enorm doorzettingsvermogen en vernuft om tot een businessmodel te komen dat én winstgevend is én waarde creëert op ecologisch, sociaal en intellectueel gebied. Toch is dat het einddoel, de stip op de horizon.

Tegelijkertijd is er geen groep ondernemers waar zoveel positieve energie vanuit gaat. In die zin zijn het échte ondernemers, voor wie, in de woorden van poolreiziger Shackleton ‘difficulties just things to overcome’ zijn.

Het enthousiasme en de passie waarmee deze entrepreneurs hun eerste stappen zetten in de nieuwe economie werkt aanstekelijk. Laten we samen de wereld duurzaam veranderen - om te beginnen in Nederland!

Marga Hoek

4 5

Page 4: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

zie de toekomst

als een kans

Veranderen: omdat het nú grote kansen biedt. Kijk maar naar schildersbedrijf Gebroeders Van der Geest in Enschede, van de broers Bas en Dick van der Geest. Er wordt al heel wat jaren met duurzame lijnolieverf geschilderd. Even wennen, maar eigenlijk zijn er alleen maar voordelen. Op deze wijze wordt tegemoet gekomen aan de toenemende vraag van het duurzame bedrijfsleven, de woningbouwcorporaties en de Nederlandse consument. Groot voordeel is dat nu ook het personeel met materialen werkt dat hun gezondheid niet belast en dat de klant verzekerd is van een duurzaam kwaliteitsproduct dat in de praktijk veel langer meegaat dan de traditionele verven.

De twee broers Bas en Dick runnen het schildersbedrijf, dat gevestigd is in een duurzaam bedrijfspand op een ‘groen’ bedrijventerrein, gezamenlijk. Zij delen hun toekomstvisie en zijn al vele jaren bewust bezig hun bedrijf ‘praktiserend te verduurzamen’. De broers vullen elkaar in alle opzichten goed aan en opereren als team. Bas borrelt van de ideeën en Dick selecteert daaruit de meest kansrijke. Bas doet de buitendienst, Dick de binnendienst. Samen bouwen ze verder. Een geolied proces. De samenwerking heeft zich de afgelopen jaren bewezen. Er staat een gezond bedrijf waar materiële en immateriële winst naadloos in elkaar overlopen: vloeiend als hun duurzame lijnolieverf….

Al vele decennia is het familiebedrijf Gebroeders van der Geest in Twente een begrip. “Het zou mooi zijn als dat ook zo zal zijn voor de generaties die na ons komen”. Het bedrijf staat bij opdrachtgevers bekend als een bedrijf dat komt met échte oplossingen. Die oplossingen liggen nagenoeg altijd buiten de gebaande paden. Soms zijn ze uitgelachen en miskend, maar altijd zijn ze doorgegaan. Nu zijn ze trendsetter met vele volgers. In het veranderingsproces behoren zij volgens hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans tot de categorie ‘kantelaars’: koplopers die in de branch het verschil gaan maken.

“Een belangrijke trigger voor onze duurzame business is het verhaal van Braungart geweest over ‘cradle to cradle’ in Enschede in 2008. Toen is er bij ons het besef ontstaan over hoe we met de aarde omgaan. Het proces van Verbeteren en Veranderen is zo een stroomversnelling gekomen.” Ook de overname van Rolsma lijnolieverf droeg bij aan die versnelling. “De eyeopener was toen dat de klantenkring

“We merkten dat klanten al meer met verduurzaming bezig Waren dan Wijzelf.”

al veel meer met verduurzaming bezig was dan wijzelf.”

“Ons bedrijf bestaat uit echte Tukkers. Trots en zonder flauwekul. Nieuwe ideeën zijn welkom en worden makkelijk geaccepteerd. Medewerkers haken nieuwsgierig aan en worden snel ambassadeur. Het werkoverleg wordt benut om werkwijzen te verbeteren en boodschappen te herhalen. De top-down benadering is verlaten, verantwoordelijkheden liggen nu lager in de organisatie. Eenvoudiger dan gedacht is hiermee vrijheid en zelfstandigheid bevorderd.” Het resultaat van het veranderingsproces is een gezond bedrijf dat klaar is voor de toekomst, met continuïteit in de relaties en goede naamsbekendheid. De broers zijn beiden trots op de samenwerking met opdrachtgevers en de voortdurende vernieuwingen die zij initiëren. “Meerwaarde voor zowel de klant als de maatschappij, daar gaat het om.”

Interview met:

Bas van der GeestDick van der Geest

7 februari 2014

Bekend van:

Gebr. van der GeestSchildersbedrijf, vastgoedonderhoud, sparringpartner.

inteRvieW

6 7

Page 5: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

Consumenten willen weten waar de pro-ducten die zij gebruiken vandaan komen. Transparantie en maatschappelijke betrokkenheid is de huidige trend. Dat geldt niet alleen voor voedsel en financiële producten, maar ook voor de herkomst van energie. De Raedthuys Groep sluit aan bij de wens van een steeds groter wordende groep Nederlanders die de herkomst van hun groene energie belangrijk vindt. Het moet allemaal kloppen en traceerbaar zijn.

De kracht van Raedthuys is de kleine, flexibele organisatie met de korte lijnen. Grote conventioneel aangestuurde energiebedrijven zijn het contact met hun klanten kwijtgeraakt. “Daar is veel ruimte tussen de poten van de olifant”, aldus Alfons Wispels. “Daar spelen wij op in. Met een geloofwaardig concept staan wij dicht bij onze klanten.”

Schone energie van wind en zon is van iedereen. Die oneindige energie die altijd beschikbaar is kunnen consumenten zelf opwekken, bijvoorbeeld op het dak van hun eigen huis. Energieconsumenten worden zo medeproducenten en investeerders in groene stroomproductie.

”Schone energie produceren doen we in Nederland vooral met windmolens. Dat is al 20 jaar onze core-business. Nederland, bij uitstek een windland, heeft veel te danken aan wind. De zeilende handelsvloot, de vele molens voor verwerking van landbouwgewassen en hout. En tegenwoordig dus als bron voor groene energie. Onder de naam ‘100% Pure Energie’ leveren wij zonne- en windenergie die we zelf en met hulp van onze klanten – of eigenlijk partners – produceren. Gegarandeerde traceerbare eigen productie. Onze klanten

energiebedriJf 3.0 Wordt partner

voor klanten

Interview met:

Marianne KokAlfons Wispels

10 februari 2014

Bekend van:

Raedthuys Groep100% Pure Energie

Vooraanstaande spelers op de duurzame energiemarkt

weten waar hun stroom vandaan komt. Een aardige bijkomstigheid is dat die klanten ook nog eens extra zuinig op energie zijn. Daarmee bereiken we ook dat er in de toekomst voor iedereen genoeg energie is. Wij hanteren verder het principe dat hoe minder energie je afneemt hoe goedkoper dat het wordt”. Is dat effe anders?

Doordat de Raedhuys Groep niet alleen afnemers heeft, maar ook klant/producenten, is er een omslag nodig geweest in het klantencontact. “Waar we voorheen onze eigen opdrachtgever waren, kun je nu zeggen dat de klant onze opdrachtgever is. De naar binnen gerichte, toch wat traditionele Angelsaksische organisatie, moest veranderen in een

organisatie die de nieuwe dynamische en kritische klantengroep bedienen kan. Dat is een behoorlijke uitdaging voor alle medewerkers, maar ook voor het management. Want als je iets heel anders wilt met een bestaande organisatie, hoe pak je dat dan aan?”

Alfons Wispels, duurzaam ondernemer pur sang, en Marianne Kok, het contact met de groene buitenwereld, zijn twee uitersten qua karakter. Tegenpolen. Samen koesteren ze die verschillen, omdat ze hebben gemerkt dat hun samenwerking leidt tot unieke proposities voor de bedrijfscontinuïteit.

De synergie ontstaat vanuit respect, vertrouwen en een gedeelde visie op

inteRvieWde toekomst. Vanuit de nieuwe koers wordt de herpositionering van het bedrijf ingezet. Aan de ene kant is projectontwikkeling een proces van de lange adem. Aan de andere kant vraagt duurzame energie, als product voor de consument en de zakelijk markt, om ludieke acties en snelle reacties. “We zijn continu op zoek naar de beste manier om ons eigen individuele talent in te zetten om Raedthuys te verbinden met onze omgeving.Alle draden worden samen een sterk geslagen touw. Zo verankeren wij duurzame energie in de samenleving.”

8 9

Page 6: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

echt goede gebouWen voor mens en milieu

Van een traditioneel top-down georga-niseerd architectenbureau met één directeur, is de organisatie omgevormd naar een team van specialisten en een directie van vijf partners, die hecht samenwerken. Vijf weten er meer dan één. De opdrachtgever profiteert en daarmee het bedrijf zelf ook.

BCT architecten, ingenieurs en adviseurs is een bureau dat bewust gekozen heeft voor de koers van integrale duurzaamheid. Alle aspecten van duurzaamheid komen aan de orde: de luchtbehandeling, de inzet van energiezuinige tot energieneutrale systemen, oplossingen voor het hergebruik van water, cradle to cradle materiaalgebruik en de flexibiliteit in het gebruik van het gebouw zelf.

Interview met:

Cees de BoerEsther Bleumink

10 februari 2014

Bekend van:

BCT ArchitectenSpecialisten in duurzame huisvesting

Het roer is omgegaan. Duurzaamheid werd het parool, zodat mens en milieu, nu en in de toekomst, in de gebouwen van BCT in harmonie zijn. De koerswijziging heeft geleid tot een metamorfose van de interne organisatie. Van een traditioneel top-down georganiseerd architectenbureau met één directeur is de stap gemaakt naar een directie van vijf samenwerkende partners. Een hecht, enthousiast team van professionals. De houding naar elkaar is open, de resultaten transparant, de sfeer sportief. “Als je een collega voor je ogen met een probleem in zijn werk ziet worstelen,

ga je daar automatisch sneller op inspelen.” De markt ziet dat de verandering van het organisatiemodel zich positief vertaalt in het bouwconcept en de adviezen. Opdrachtgevers vinden de concepten van BCT in toenemende mate interessant en uitdagend; zien hoe de doordachte duurzaamheidsaspecten de exploitatiekosten aanzienlijk kunnen terugbrengen of kostenneutraal kunnen worden uitgevoerd en willen dat ook. Inmiddels hebben de nieuwe opvattingen op het gebied van duurzaamheid geleid tot winnende trajecten bij aanbestedingen en steeds meer geïnteresseerde klanten.

“Het geeft elke keer een kick als mensen meegaan in nieuwe ideeën, enthousiast zijn en ervaren dat het ook anders kan. Dat werkt aanstekelijk.”

Door de duidelijke visie van BCT op duurzaam bouwen en het gewijzigde organisatiemodel -dat haast een randvoorwaarde genoemd kan worden bij het werk aan de beste oplossing voor de opdrachtgever-, staat de toekomstbestendigheid van het bureau als een huis.

“van een traditioneel top-doWn georganiseerd architectenbureau, met één directeur naar een

directie van vijf samenWerkende partners”

inteRvieW

10 11

Page 7: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

“kleine teams, Wendbaar en flexibel inspelend op de vragen uit de markt over gasloze gebouWen”

van energievretende airco’s naar energiezuinige luchtWarmtepompen

In Nederland hebben we de overvloed aan aardgas bijna opgestookt. Er komt een einde aan het voor iedereen betaalbare aardgas. Door die eindigheid, de schades aan gebouwen, een groter klimaatbewustzijn en de 20/20/20 ambities van de Europese Unie, zet Nederland nu langzaam de verandering in. De transformatie van energievretende airco’s naar het technisch vernuft van energiezuinige luchtwarmtepompen maakt daar deel van uit.

“Het is heel leuk om te ondernemen in een groeimarkt, klanten werkelijk iets te kunnen bieden en daarnaast mee te werken aan die betere wereld”. Edgar Teune en zijn Koelplan-team opereren als een voetbalteam. Elke medewerker heeft een specifieke taak en rol en weet wat samenspelen betekent. Edgar is de aanvoerder die de visie en strategie uitzet. Samen wordt een enthousiast spel gespeeld.

Eckart Wintzen (1939-2008) was een van de meest spirituele, creatieve en onorthodoxe ondernemers van Nederland. Recent gaf Eckart het geheim prijs van de succesformule waarmee zijn eenmansbedrijf uitgroeide tot multinational. Koelplan liet zich hierdoor inspireren en groeit, door ‘celdeling’, naar steeds meer vestigingen. Kleine teams, wendbaar en flexibel. Inspelend op de vragen uit de markt en ondersteund door een eigen ‘Academy’.

De medewerkers zijn technisch en digitaal optimaal uitgerust, maar het is hun enthousiasme dat klanten over de streep trekt en bindt. Het is ook niet niks wat zij

te bieden hebben: particulieren bereiken met een maandelijkse investering van €25 een energiereductie van maar liefst €75. Elke maand. Voor bedrijven geldt een soortgelijke besparing.

Mochten de particuliere klanten het nog niet aandurven zonder aardgas, dan kan men zonder risico toch alvast wennen aan een lagere energierekening. Daarvoor is de hybride verwarmingsketel voor de particulier ontwikkeld. De technische verbeteringen gaan snel. Als een topsporter past Koelplan zich aan aan de nieuwe omstandigheden en wordt zo steeds beter. Zowel de klant als het bedrijf zijn de winnaars.

Interview met:

Edgar Teune10 februari 2014

Bekend van:

KoelplanSpecialist in airconditioning en warmtepomptechniek

inteRvieW

12 13

Page 8: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

inteRvieW

DE CIRCLES OF TRUST

van duuRZoM

De bedrijfscontinuïteit vergroten , sterker worden, doorontwikkelen, vernieuwen, verduurzamen. Hoe doe je dat? Ondernemers brainstormen daarover graag met elkaar. Gesprekken met anderen brengen hen op eigen ideeën.

ideeën kunnen toetsen.” Tot die inzichten waren Marten Imelman en Herman Geesink gekomen. Dat werden dan ook de uitgangspunten bij de oprichting van Duurzom.

Lidmaatschap van Duurzom biedt ondernemers een Circle of Trust, een groep waarbinnen gelijkgestemden regelmatig bijeenkomen om elkaar te inspireren, te helpen en om nieuwe business te ontwikkelen. De gespreksonderwerpen zijn hun eigen ambities zoals vastgelegd in hun eigen ‘duurzame agenda’.

Vertrouwen is het sleutelwoord hierbij. Aspirantleden worden vooraf getoetst op hun duurzame intenties.

“Het idee landde direct bij de lokale ondernemers. Die meldden zich direct enthousiast aan als lid van Duurzom. Het concept werd tegelijkertijd omarmd bij Marjan Minnesma van Urgenda dat streeft naar een landelijk netwerk van duurzame MKB-bedrijven met hun regiospinners: de spinnen in het web van regionale duurzaamheidsnetwerken.” De initiatiefnemers besloten vervolgens om

in het hele land procesbegeleiders voor hun Duurzom-initiatief op te leiden. “Inmiddels zijn er in heel Nederland lokale netwerken (Cirkels Of Trust) van duurzame ondernemers. Elk netwerk heeft een eigen procesbegeleider. Het concept wordt ondersteund door een database waarmee specifieke expertise, producten en diensten van aangesloten bedrijven en procesbegeleiders inzichtelijk is voor leden. De droom is dat er op den duur één groot team ontstaat waarin experts elkaar ondersteunen en samenwerken.

“onderlinge vertrouWensband engelijkgestemdheid is een voorWaarde.”

Het blijkt echter dat bedrijven met dezelfde intenties elkaar lastig kunnen vinden en dat bedrijven met verschillende intenties geen duurzame relaties kunnen bouwen. Internet lijkt een geschikt medium, maar door de veelheid aan initiatieven is het zoeken naar de bekende speld in de hooiberg. Wat helpt de ondernemer dan echt? “Men wil elkaar fysiek ontmoeten, beter leren kennen, een vertrouwensband opbouwen, een langdurige relatie aangaan, elkaar inspireren met nieuwe duurzame ontwikkelingen en de eigen

Interview met:

Marten ImelmanHerman Gesink

10 februari 2014

Bekend van:

DuurzomDe duurzame ontwikkelingsmaatschappij

Marten Imelman Herman Gesink

14 15

Page 9: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

“meeWerken aan grote

doorbraken, die voor

een breed netWerk

Waardevol zijn, is

onze passie.”

vooRtReKKeRsRoL in de BRanCh:

GOED VOOR HET BEDRIJF

Lef met energie, dat is Jan Schuttenbeld. Jan ziet het als een persoonlijke uitda-ging om iets tot stand te brengen wat niemand anders doet. Uiteraard heeft dit alles te maken met de continuïteit van het bedrijf. ‘Zijn’ bedrijf is koploper als het gaat om het innovatief scheiden van steenachtig materiaal uit de bouw ten behoeve van de bouw en wil dat graag zo houden. Zo wordt echt inhoud gegeven aan de Circulaire Economie.

Sinds 2010 wordt bij alle vestigingen van de Twee ‘R’ Recycling Groep vol ingezet op hoogwaardig hergebruik van schone grondstoffen. Directie en bedrijfsleiding werken al jaren als team nauw samen aan nieuwe businessmodellen die naadloos aansluiten op het sluiten van grondstofkringlopen. Hoe maak je van oude bakstenen nieuwe, van gebruikt bitumen nieuw asfalt, van bodemassen van de afvalverbranding weer schone grondstoffen. “Altijd hebben we tegen de gevestigde orde in gedacht. Grondstoffen zijn waardevol en vaak eindig. Kijk naar zand, grind en kalk. Wij moeten anders, wij kunnen anders.”

Jan Schuttenbeld komt op internet toevallig de site van de Wetenschapswinkel in Enschede tegen. Daar stelt hij de vraag of en hoe puin te breken zou zijn met geluidsgolven. Het antwoord komt verrassend snel. Het kan, maar het is niet handig omdat de energiekosten (te) hoog zullen zijn. Maar er was wel een andere manier, namelijk EDF (Elektro Dynamic Fragmentation). Een klein jaar later is er een consortium gevormd dat de businesscase voorbereidt voor het bouwen van zo’n installatie, wordt er gewerkt aan het realiseren van een Kenniscentrum én wordt er een Green Deal opgetuigd. Vijf jaar geleden zou een dergelijke vraag niets hebben opgeleverd. Nu is sprake van het juiste moment, de juiste plaats en

Interview met:

Jan Schuttenbeld10 februari 2014

Bekend van:

Twee ‘R’ Recycling Groep

Recyclingmaatschappijen die puin bewerken tot schone bouwstoffen

de juiste vraag. Dankzij de zichtbaarheid van diverse initiatieven is het mogelijk om de puzzel te maken.

“Twee ‘R’ Recycling heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de branche. Het meewerken aan dit soort van grote doorbraken, die voor een breed netwerk waardevol zijn, is echt geweldig leuk. En goed voor ons bedrijf. De ‘Opdrachtgever van de Toekomst’ zal immers altijd kiezen voor de ‘Leverancier van de Toekomst’; in ons geval voor een partner die de verwerking van steenachtig materiaal ‘state of the art’ kan uitvoeren.

De medewerkers vinden de ontwikkelingen spannend en interessant, maar beseffen nu nauwelijks nog wat

deze transformatie voor de branche en hun werk gaat betekenen.

Ze hebben er alle vertrouwen in. Hun werk zal uitdagender worden. Al die jaren die achter ons liggen hebben zij zich mee-ontwikkeld, en ook in de toekomst zal dat zo zijn.”

inteRvieW

16 17

Page 10: Juni 2014 MagaZine€¦ · duurzaam en succesvol ondernemen 6 praktijkvoorbeelden editie 1 Juni 2014 MagaZine Colofon Verander Magazine is een uitgave van Bureau voor Duurzame Kwaliteit

meedeinen?of zelf golven maken?

Wat mij is opgevallen aan alle voorgaande verhalen is het lef van de ondernemers die hebben doorgezet. Ondanks bestaande weerstanden. Ondanks al die mensen die steeds weer zeggen dat veranderingen lang niet altijd verbeteringen zijn. Waarom hebben zij wel die golven durven maken? En waar de moed vandaan gehaald om het hoofd te bieden aan de tegenslagen die ongetwijfeld ook met veranderingen gepaard gaan? Misschien omdat zij duidelijker zien dat er niets is dat ooit hetzelfde blijft.

We hebben misschien niet altijd meteen in de gaten hoe technologische ontwikkelingen mogelijkheden bieden voor nieuwe en bestaande toepassingen. Maar wat als onze concurrent dat wel ziet, en eerder dan wij? En wat als onze klanten om iets anders gaan vragen dan wij hen, misschien al decennialang,

bieden? Dan moeten we de bakens wel verzetten, - maar in feite zijn we dan te laat.

Een afgedwongen verandering is van een andere soort dan een verandering die tot stand komt uit overtuiging en inspiratie. Die laatste heeft volgens mij een veel grotere kans van slagen. Stuwende krachten op het gebied van vernieuwing en innovatie zijn er altijd. Deze golvenmakers verdienen onze bewondering. Maar mij is een ding wel duidelijk: Wil je in ondernemersland iets bereiken, lift dan minstens mee met hun golf, en nog beter: maak er zelf eentje!

Dennis DeursenM-effect multimedia & internet

Dit magazine is tot stand gekomen door samenwerking met:

tot sLot

18 19