Jouster Zomerkrant 2013

20
JOUSTER ZOMERKRANT 20 13 Swipedei Ballonfeesten Skûtsjesilen Romantische markt

description

Jouster Zomerkrant 2013

Transcript of Jouster Zomerkrant 2013

  • JOUSTER ZOMERKRANT

    2013

    Swipedei Ballonfeesten Sktsjesilen Romantische markt

  • v

    KOOPZONDAG en KINDERMIDDAG in de Midstraat

    v

  • Jouster Zomerkrant

    De Jouster Zomerkrant is een uitgave van de

    Jouster Courant.

    ! Uitgever: NDC Mediagroep

    ! Oplage: ca. 24.000 exemplaren

    ! Info-adres: Jouster Courant,

    Martiniplein 15b, Postbus 11, 8600 AA Sneek

    ! Telefoon: 088 800 20 10

    ! e-mail: [email protected]

    ! website: www.joustercourant.nl

    ! Eindredactie: Hans Veenstra

    ! Redactionele bijdragen: Durk Visser e.a.

    ! Vormgeving: Eggie Betting

    ! Advertenties: Harrie de Boer

    ! Fotograe: Pier van der Heide e.a.

    JOURE - PUZZELMUSEUM JOURE BESTAAT INMIDDELS VIJF

    JAAR EN EEN BEZOEK AAN HET MUSEUM IS ELKE KEER WEER

    EEN FEEST.

    Het museum wordt steeds bekender en krijgt bezoekers uitheel Nederland. Tijdens het bezoek aan het museum is erook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. In het museum vindje heel veel breinbrekers, logische puzzels, raadsels en optischeillusies.

    Iedereen is welkom in dit paradijs voor de liefhebbers van puz-zels als tangram, schuifpuzzels, geduldspelletjes, constructie- enmetalen puzzels, Rubik-kubussen en vele andere spelletjes meteen wiskundige oorsprong. Verder zijn er oude nostalgische puz-zelboeken, zoekplaatjes, optische illusies, rebussen en plaatjes vanspreekwoorden. In vitri-nes staat een deel van decollectie puzzels.

    Het museum is bijzondergeschikt voor familiefees-ten, personeelsfeesten,kinderfeestjes en voorschoolklassen. Er is eenexpositie over gezichts-bedrog.Er zijn allerlei voorbeel-den die bedoeld zijn tervermaak en misleidingvan de bezoeker. Eenpuzzelworkshop bij eenfeest, vergadering of bijopen dagen is ook moge-lijk. Het samen oplos-sen van allerlei soortenpuzzels wordt vaak eengezellige en een vrolijkeboel.

    SINT NICOLAASGA - Voor de tiende keer oprij openen deze zomer honderden kerkenin het kader van Tsjerkepaad hun deuren voorhet publiek. Tsjerkepaad viert dit jubileummet een groot aantal bijzondere openstellin-gen, met onder meer aandacht voor kinderen.Er worden opnieuw tienduizenden bezoekersverwacht uit binnen- en buitenland. Een recordaantal kerken is deze zomer op de zaterdag-middagen open voor publiek, in verhoudingveel meer dan in andere provincies. Het aantalis sinds het begin van Tsjerkepaad vertienvou-digd. Tsjerkepaad heeft als doelstelling omkerken in Friesland open te stellen voor hetpubliek. De stichting wil daarmee de bezoekerseen moment bieden van rust, bezinning enontmoeting. Ook wil het de ogen openen voorde cultuurhistorische schoonheid van de velemonumentale kerken in de provincie.Tsjerkepaad begon in 2004 op initiatief van deRaad van Kerken Friesland met het openstel-len van 25 kerken. Anno 2013 zijn meer dan250 kerken open en bezoeken tienduizendenmensen op zaterdagmiddag de open kerken.Een volledig overzicht van kerken die meedoenis te vinden op www.tsjerkepaad.nl.

    Duizenden inwoners enbezoekers uit binnen- enbuitenland komen elk jaargenieten van deze bekende ac-tiviteiten. Maar ook de minderbekende activiteiten, zoals devele markten en braderien,zijn zeker een bezoek waard! Almet al een zomer in Skarster-ln waar voor elk wat wils tebeleven is.

    Zoals u misschien weet gaande drie gemeenten, Gaasterln-Sleat, Lemsterland en Skarster-ln, met ingang van 1 januari2014, op in de nieuw te vormen

    gemeente De Friese Meren.Ook in deze nieuwe gemeentezijn recreatie en toerisme ergbelangrijk en daarom blijvenwe zoveel mogelijk inspelen opde wensen van onze bezoekers.

    De vele vrijwilligers zijn ookerg belangrijk. Als gemeentezijn we trots op de vele vrijwil-ligers, die zich maandenlangmeer dan 100 procent inzet-ten om van de vele bijzondereactiviteiten weer iets moois temaken. Het is onvoorstelbaarhoeveel tijd, energie en enthou-siasme de mensen erin stoppen,

    fantastisch. Het belooft weereen mooie zomer te worden,waarin van alles te beleven ente ontdekken valt. Kortom heer-lijk genieten!

    Tot slot wens ik alle organisato-ren veel succes en de bezoekersveel plezier!

    MARY LOOMAN-STRUIJS,BURGEMEESTER VAN SKARSTERLN

    SINT NICOLAASGA - IN DE ROOMS-KATHOLIEKE

    H. NICOLAASKERK IN SINT NICOLAASGA IS DEZE

    ZOMER EEN TENTOONSTELLING OVER VAANDELS

    TE ZIEN.

    Een vaandel is een stuk doek of exibel ander ma-teriaal waarop tekens of decoratieve ontwerpenzijn geschilderd. In de religieuze wereld zijn vaan-dels vaak voorzien van tekst en een religieuze voor-stellingen, die in een processie worden meegedragen(bijvoorbeeld Sacramentsprocessie).Het verwijst dan naar een kerk, vereniging of broe-derschap of naar een andere instelling. Vele Rooms-katholieke verenigingen hadden vroeger een eigen

    vaandel, denk aan de ABTB (Aartsdiocesane Boe-ren- en Tuindersbond), de (Aarts)broederschappen,zang- en muziekverenigingen, de arbeidersbonden,Metaalbond, de Jonge Werkman, Mariagilde, Katho-lieke Plattelandsvrouwen Organisatie KPJ, KatholiekVrouwen Gilde KVG, Katholieke Plattelands JongerenKPJ (nog steeds bestaand in Sint Nicolaasga) en vanlatere datum de Katholieke Bond van Ouderen KBO,enz. In de loop der jaren zijn veel vaandels en vlag-gen uit het zicht verdwenen en opgeruimd zonderdaarvan de historische waarde te (h)erkennen.

    Iedere woensdag- en zaterdagmiddag, tot en met de Mo-

    numentendag op zaterdag 14 september 2013 is de kerk

    geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

    Een zomer vol activiteiten in SkarsterlnHET IS ZOMER! VOOR DE

    GEMEENTE SKARSTER-

    LN BETEKENT DITWEER

    EEN SEIZOEN MET VELE

    VERSCHILLENDE SPECTA-

    CULAIRE ACTIVITEITEN,

    WAAR WE ALS GEMEENTE

    TROTS OP ZIJN! ACTIVI-

    TEITEN ALS DE FRIESE

    BALLONFEESTEN, DE

    ALLEGORISCHE OPTOCHT,

    DE JOUSTERMERKE, HET

    SKTSJESILEN EN DE

    BOERENBRUILOFT.

    Al vijf jaar puzzelen in

    Puzzelmuseum JoureTsjerkepaad viert

    jubileum met record

    aantal open kerken

    Zomertentoonstelling inH. Nicolaaskerk Sint Nicolaasga

    Colofon

    3

    Voor meer informatie en reserveringen:

    Auke Reijenga, telefoon 0513-416417

    [email protected]

    www.puzzelmuseum.nl

    puzzels wordt vaak een gezellige en een vrolijke boel.

  • 4 Woensdag 10 juli 2013

    -,*')&%.$,* *&/$.0$"').'#%.!,""(+"")

    WIJN, WHISKY ENANDER GEDISTILLEERDMeer dan 800 verschillende wijnen.Specialiteiten uit bijv. Itali, Oostenrijk enSpanje.

    Meer dan 1000 verschillende whiskies.Speciale distillery-editions en veleonafhankelijke bottelingen.

    Voor eendeskundigeoogmetingen een

    passend advies

    Midstraat 33 8501 AD JoureTel. 0513 412887 www.vanslootenopticiens.nl

    Akkrum - Joure - Dokkum

    40 JAAR VOLGERSKNALPRIJS

    van 24.99

    Korting 33%

    voor 16.99

    Volgers spel en hobbyVan Harenspad 6-14 | 8442 CD HeerenveenTel. 0513 624961 | www.volgersspelenhobby.nl

    Playmobil speedbootKan echt varen, excl. motor (4,99)

    #(893!

  • Jouster Zomerkrant

    5

    De bruid en bruidegom zullen elkaar, ondertoezicht van de getuigen, het jawoordgeven. Na de traditionele bezegelende zoenzal het echtpaar met de getuigen toegezongenworden en darna gaan de pasgetrouwden ophuwelijksluchtreis.

    Rond de helft van het aantal ballonnen bestaatuit de zogenaamde special shapes. Jong en oudzullen genieten van deze heel speciale hete-luchtballonnen. Ze zijn zo bijzonder vanwegehun afwijkende vorm. Heeft een normale bal-lon de vorm van een ei, special shapes bestaaner in vele uiteenlopende vormen en forma-ten. Tijdens editie 28 zullen o.a. de bekendstesprookjesguur Sneeuwwitje, de overbekenderode Angry Bird, een Clown, het Oog, de boze

    Wesp en de Ui het Friese landschap gaan ver-kennen.

    Naast de heteluchtballonnen, die vanzelfspre-kend de hoofdrol vervullen, bestaat het pro-gramma van de Friese Ballonfeesten uit diversevermakelijke ingredinten. Daarmee is er ookvoor en na het opstijgen van de ballonnen veelte doen op het terrein aan de Harddraversweg.Zo zijn er spetterende optredens, is er een ker-mis, staan er springkussens om de baan, zijner demonstraties met roofvogels, laten hondenmet frisbees hun beste kunstjes zien en kan hetpubliek in een ballon rondkijken.

    Kijk op www.ballonfeesten.nl voor actuele informatie

    over de Friese Ballonfeesten.

    JOURE HET SHANTY STRAAT FESTIVAL

    VAN DE WIH JOURE BELEEFT OP ZATERDAG

    31 AUGUSTUS ZIJN VIJFTIENDE EDITIE. DE

    OPTREEDLOCATIES BEVINDEN ZICH ZOVEEL

    MOGELIJK VERDEELD OVER DE GEHELE

    MIDSTRAAT IN JOURE.

    Het festival vond voor het eerst plaats in1998. Sinds die tijd is het evenementniet meer weg te denken uit het zomerpro-gramma van Joure. In dat jaar werd ookshantykoor De Warringers opgericht.

    Samen met winkeliersvereniging WIH werdhet idee van het straatfestival bedacht. Ge-zien de groeiende belangstelling voor hetfestival moet het wel voldoen aan de behoef-te van een dergelijk straatgebeuren. Tevensis het een mooi afche voor de shanty en omJoure meer bekendheid te geven. Het ShantyStraat Festival trekt steeds meer publiek vanver buiten de regio.

    Ook dit jaar is weer hard gewerkt aan eenmooi programma. Op dit moment hebbende vier gewenste gastgezelschappen, naasthet Jouster shantykoor, hun medewerkingtoegezegd. Ze komen vanuit alle windstre-ken rond Joure: Amersfoort, Winschoten,Drachten en Britsum.

    Rond de klok van twee uur begint het fes-tival. Het programma wordt beindigd meteen grote samenzang voor de Flecke rond deklok van half zes.

    Mocht het weer niet willen meewerken danwijken de koren uit naar binnen, ergens inlocaties in de Midstraat. Dit wordt duidelijkaangegeven.

    Boerenbruidspaar:een jne hobby, waar we toevallig in zijn geroldROTSTERHAULE - MARTIN ROFFEL

    EN FRANCISCA BOUWHUIS ZIJN

    HET ZICH BEWUST: ALS BRUIDS-

    PAAR OP BOEREBRULLOFT STA

    JE IN HET MIDDELPUNT VAN DE

    BELANGSTELLING. HET IS MEER

    DAN TRADITIONELE KLEDING EN

    MENNEN ALLEEN: ,,HET VRAAGT

    EEN GRONDIGE VOORBEREIDING.

    JE MOET OP HET PUBLIEK OVER-

    KOMEN ALS EEN ECHT BOEREN-

    BRUIDSPAAR.

    Martin en Francisca waren vereerd toenze werden uitgenodigd. Voor hen is hetextra speciaal, omdat ze dit jaar 12 jaar zijngetrouwd.

    Martin groeide op in Scharsterbrug en heeftin Rotsterhaule hun familiebedrijf met twee-wielers voortgezet. Francisca Roffel-Bouw-huis bracht haar jeugd door op een boerderijbij de voetbalvelden van Joure. Paardrijden isze pas later gaan doen.De liefde voor mennen, Friese paarden enfolklore kwamen bij toeval: ,,Wij zijn ereigenlijk ingerold. Het begon met een ponyvoor onze dochter. We kregen aardigheid aan

    paarden en hebben nu zelf twee Friezen. Wegaan uit rijden, recreatief bijvoorbeeld in debossen van Gaasterland en doen regelmatigaan ringrijden.Omdat traditionele klederdracht wordt ge-dragen, was dit voor hen een reden het zelfaan te schaffen en laten maken: ,,Wij belevenveel plezier aan mennen en ringrijden en wil-len dit in de toekomst meer gaan doen.Ook de kinderen, Annet en Sjoerd, kijkenvol verwachting uit naar dit bijzonderetrouwfeest van hun ouders. Ook zij zullen inde stoet meerijden met een mini-sjees. Sjoerddraagt daarbij de hoge hoed van zijn over-grootvader.

    JOURE DE 28STE EDITIE VAN DE

    FRIESE BALLONFEESTEN, VAN 24 TOT

    EN MET 28 JULI, WORDT DIT JAAR

    GEOPEND MET EEN BALLONHUWE-

    LIJK. BURGEMEESTER MARY LOOMAN

    ZAL EEN MYSTERY PAAR IN DE BAL-

    LONMAND IN DE ECHT VERBINDEN.

    Vijftiende editie

    Shanty Straat Festivalbij 28ste editie BallonfeestenBallonhuwelijk

    Het boerenbruiloftspaar Martin en Franciscaen hun Friese merrie Anna Sjoukje,die ze op Jouster Merke kochten.

  • 6 Woensdag 10 juli 2013

    Swipe DeiVrijdag 12 juli

    Nutsbaan, JoureVanaf 14.00 uur

    Vrij entree

    Joustermerke KoersenMaandag 30 september

    Nutsbaan, JoureEntree 5,00

    Sfeervol en Gezellig!Dit mag je niet missen!!!

    Welkombij Jumbo!

    Joure: G. Knolweg 52A Sinnebuorren 28

    U bent van harte wel-

    kom bij Jumbo in Joure.

    In onze winkels vindt

    u het grootste assor-

    timent en dat voor de

    allerlaagste prijs in de

    buurt van uw vakantie-

    adres. Met een ambach-

    telijke bakkerij waar

    u heerlijke producten

    vindt, zodat u direct het

    vakantiegevoel te pak-

    ken heeft.

    :/&-03') 3)%%"6'X1 XX-E #?- 5X #: =#9 RXO**H5QFX 6G )6"4!'M-5*ZE *(E7O*-X-!S(>Z?HX!.?1Z?HX #XHZMK5XHX-

    6G EA*V#HMK .?3X- 14,95

    "*. #HMK:1MK#X-51?-RE #**H ?5#MXET

    =& #?-?V

    20D%:;C#(>7BA 4;?87B

  • Jouster Zomerkrant

    7

    Soms worden de ambach-ten nog uitgeoefend ofjuist bewaard in speciale mu-sea. Friese klokken wordennog steeds in Joure gemaakt.De aanwezigheid van diversekunstenaars, galerien, am-bachtslieden en edelsmedenbewijzen dat Joure kunstzin-nig, actief en creatief is.

    Wie de omgeving wil verken-nen heeft volop mogelijkhe-den. Ga op pad en verken hetweidse landschap, de merenen de bossen. Wandelpaden,ruiterpaden, etsroutenet-werk en kleine wegen voerende leukste plekjes. Om actiefte zijn of om juist stilletjeste genieten.

    FIETSROUTESDe VVV heeft een aantalnieuwe etsroutes ontwik-keld. Dit zijn onder andere deWetterroute, een prachtigeroute van circa 45 kilometerlangs Joure, Sint. Nicolaasga,Lemmer, Sloten en Langweeren de Vlecke, dorp en stad-route van circa 30 kilometer.Ook is de drie pontjes-routerond Joure in een nieuwjasje gestoken. Deze routevan circa 42 kilometer laatde deelnemer al varend enetsend alle facetten zien

    van het mooie Friese land-schap. Bij de etspontjes kanmen tevens een stop makenen even uitrusten op het ter-ras bij het restaurant en/of detheetuin.

    Het oneindige netwerk vanmeren, kanalen, riviertjes,vaarten, sloten en plassenis een waar eldorado vooriedere watersportliefhebber.Er zijn tal van mogelijkhedenop het gebied van zeilcursus-sen en het huren van een(zeil)jacht, kruiser, bootje,kano of sloep.

    KINDERENDe omgeving is ideaal voorgezinnen met kinderen. Bijregenachtig weer met laarzenaan het bos en de natuur inof lekker hutten bouwen ofjuist binnen spelen, alles kan.Zowel bij goed als slecht weerzijn er leuke activiteiten enattracties zoals zwemmen inde meren of in het subtro-pisch bad De Stiennen Flier,spelen in het Speelbos Joure,dolen door een masdoolhof,boerderijfeest, voorstellingin het poppentheater JanDoedel, paard- of ponyrijdenin de manege, een speurtochtdoor Museum Joure etc.

    Jelsma had altijd al belangstellingvoor historie. Het contact met dedeelnemers aan de historische wande-ling ervaart hij als een verrijking: ,,Jehebt er vogels van diverse pluimagebij: ouderen en jongeren, de ene groepheeft vaak weer andere interesses dande andere.

    Hij probeert het een ieder naar dezin te maken: ,,Jeugd is meestal onderde indruk van de Jouster toer met degerechtskamer, de uitgesleten tredenen de gevangeniscellen. Het is een vastonderdeel van de historische wande-ling. Oudere panden met een verhaal,ambachten, schilderachtige stegenwaar merkwaardige types woonden,

    hebben weer de speciale aandacht vande ouderen. Daarbij speelt natuur-lijk een rol of men Joure wel of nietvan vroeger kent. Soms komen weernieuwe verhalen los.

    Jelsma: ,,Zo heb je de Gerben MartensStege. Daar had mijn pake het al over.Er stond lange tijd een stadsboerderij.De boer was slim. Hij liet op die pleknkamerwoninkjes bouwen, maarhij behield zijn recht op hemelwater,lterde het en dat mochten die armesloebers dan weer kopen.Zo zijn er legio fraaie verhalen enanekdotes over de Jousters van vroegeren hun lief en leed.

    De gildemeesters laten het oude Joure herlevenHET GILDE JOURE, DAT IN SA-

    MENWERKING MET VVV HET

    ,,JOUSTER KUIERKE VERZORGT,

    BESTAAT UIT TWAALF GILDE-

    MEESTERS. KLAAS JELSMA

    WERKT NU VIJF JAAR MEE. OP-

    GEGROEID IN SINT NICOLAASGA

    VOELT HIJ ZICH TEVENS VER-

    BONDEN MET JOURE. OOK WAS

    HIJ LANGE TIJD WERKZAAM BIJ

    DOUWE EGBERTS.

    Soms komen weer nieuwe verhalen los (foto Casper van Zutphen)

    Gildemeester Klaas Jelsma was15 juni nog hellebaardier bij hethistorische spektakel ,Rjochtdei

    JOURE DE ROMANTISCHE MARKT

    OP VRIJDAG 16 AUGUSTUS (10.00

    TOT 21.00 UUR) IS AL TIENTALLEN

    JAREN N VAN DE GROTE PU-

    BLIEKSTREKKERS IN JOURE.

    Het winkelhart van Joureligt vol met verzamelob-jecten, kunst, antiek, brocan-te, boeken en curiosa.

    Ruim 250 kramen zijn dan voor-zien van een zeer gevarieerd en aan-trekkelijk aanbod aan op het gebiedvan leuke oude spullen en talrijkenostalgische objecten en artikelenuit moeders en grootmoeders tijd.

    Op bedrijvenpark Woudfennen isgelegenheid tot gratis parkeren. Errijdt een gratis bus pendeldienstnaar en van de Midstraat.

    Romantische Markt

    publiekstrekker in Joure

    JoureDe VVV-ANWB winkel is gevestigd in het

    prachtige monumentale pand aan de

    Midstraat 99 te Joure.

    In dit pand is ook de expositieruimte en de

    kofekamer van Museum Joure gevestigd.

    Openingstijden:Maandag 13.30 17.30 uur,

    Dinsdag t/m donderdag 9.30 17.30 uur,

    Vrijdag 9.30 17.30 en 19.00 21.00 uur,

    Zaterdag 10.00 16.00 uur

    LangweerDe VVV winkel is gevestigd aan de Buorren

    26 in Langweer.

    Openingstijden:Hoogseizoen van 1 juli t/m 31 augustus.

    Maandag t/m vrijdag 9.30 - 12.30

    en 14.00 - 17.00 uur

    zaterdag 10.00 - 16.00 uur

    Sint NicolaasgaHet VVV agentschap voor de inwoners

    en de toeristen van Sint Nicolaasga in de

    Jumbo is het hele jaar door geopend.

    JOURE - JOURE STAAT BEKEND OM

    ZIJN VELE EVENEMENTEN, ZOALS

    DE BOEREBRULLOFT, ROMANTISCHE

    MARKT, BALLONFEESTEN EN NOG VEEL

    MEER. OOK IS DE VLECKE BEKEND

    OM ZIJN VELE OUDE AMBACHTEN EN

    MODERN VAKMANSCHAP.

    VVV-ANWB Langweer - Joure

    van alle markten thuis

  • CULINAIR op zn best

    Buorren 82,Terherne - Tel. 0566-689444

    RUIKEN,PROEVEN EN

    CULINAIR GENIETEN

    BIJ DE JOUSTER TOER

    JOHAN SCHOTANUS

    DIANA THIJSSELING

    MIDSTRAAT 54

    8501 AR JOURE

    TEL.0513-418216

    www.dejoustertoer.nl

    Iedere dag wokken vanaf 17.00 uurMidstraat 173, 8501 AL Joure

    E-mail: [email protected] | www.wokming.nl

    Voor reservering:! (0513)413727

    %BB/#(&$B -=/4B+-28(?B/-B 4B#B;,B 4/==,&B-:==$ =" "BB +B !B"B!93

    @(++B/;6/!(+))/ B! -7B.(66#4(B/B!?B/"B#, =7 =!C.B!+/)" A+3 5(.=#66-;63

    17B!(!;-+(&,B!',..5*.% 2#7 -6$9*.% -.5.& ('"'' 006 %)3/)5*"

    45 !)2 +))8)5* -.5.& (1"'' 006 %)3/)5*"-&&.+)40 # 6,%+ ',!"*&&.0& 2/ $5#1 3 (1 #$ #$

  • Jouster Zomerkrant

    9

    Het Openbaar Vervoer Museum:

    verrassend veelzijdig

    Deze GVBA Tram 891 was ooit inbedrijf bij het Gemeentelijk Ver-voersbedrijf Amsterdam en maaktenu per trailer een laatste rit. In hetmuseum zal hij voortaan als blikvan-ger en bijzonder museumstuk dienstdoen. Er moest nog wel van alles aangebeuren.

    Ook binnen zijn nieuwe aanwinsten.Zo hangt in de ontvangstruimteeen collectie gekleurde prenten vanhistorische treinen in Groot Brittan-ni. Deze werden geschonken doorde vroegere archivaris. Het museumheeft een eigen studiezaal met biblio-theek .

    Ook nieuw is een originele N.S. klokmet aankondigingen, die nog looptook. In een afzonderlijk zaaltje staat

    een prachtige miniatuurtreinbaanopgesteld, met een Nederlands enFries landschap vol herkenbare endeels beweegbare details, tegen eenfraai geschilderd decor.

    Tien jaar geleden, in 2003, was destart van dit bijzondere museum,dat al gauw een eigen plekje vond ineen aantal loodsen in Ouwsterhaule.Toen werd ook de gelijknamigestichting opgericht. Het museumdrijft op de inzet van een veertigtalvrijwilligers, die grotendeels zelf bijhet openbaar vervoer waren (zijn)betrokken.

    Zij brachten de kostelijke collectiessamen, waaronder een groot aantalooit moderne en inmiddels histori-sche bussen van allerlei busmaat-schappijen. Een zestal is inzetbaarvoor gezelschappen, bijvoorbeeld bijbijzondere gelegenheden. Dat vindtplaats met eigen ervaren chauffeurs.Hiervan is de ,,Glasblazersbus hetmeest bekend. Deze groeps-arrange-menten, ook mogelijk met rondlei-

    ding, zijn heel populair, bijvoorbeeldbij personeels- of verenigingsuitjes.

    De bussen op zich, ieder exemplaarweer met een ander achtergrondver-haal, zijn al een bezoekje meer danwaard, maar in de ruime exposite-zaal kom je ook zeker ogen tekort.Daar wordt de bezoeker verrast dooreen uitgebreide en gevarieerde col-lectie, waaronder prachtige unifor-men in diverse kleuren. De eigenhuisstijl vormde voor de vervoers-maatschappijen een visitekaartje.

    Wat u hier verder nog aantreft?Vrijwel alle materialen waar hetopenbaar vervoer mee werkte: kaart-jes, voorwerpen, dienstregelingen,borden, reclame-uitingen op posters,informatie-materiaal, enzovoort. Inde museumwinkel zijn hebbedin-getjes, schaalmodellen, boeken enfotos verkrijgbaar.

    Het actieve team van vrijwilligerswerkt voortdurend aan verdereverbetering en uitbreiding van het

    museum. Dat moet zoveel mogelijkin zelfwerkzaamheid, want het NOVMuseum heeft helaas nog geen ofci-ele museumstatus , kan om die redengeen entree heffen en krijgt evenminsubsidie. Geld komt van giften endonaties en uit verhuur van de eigenbussen.

    Rond 2010 werd het geheel ingrij-pend verbouwd en gemoderniseerd.Het museum is inmiddels toegan-kelijk voor minder valide bezoekersen heeft een restauratieruimte metmogelijkheid tot catering.

    Het Nationaal Openbaar Vervoer Mu-seum ligt 5 kilometer van Joure aande Jetze Veldstraweg 46A in Ouwster-haule. Het is iedere week geopendvan woensdag tot en met zaterdag,van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangis gratis, maar een vrije gift in eendonatiebus bij de uitgang wordt bij-zonder op prijs gesteld.

    Telefoon: 0513-795068. e-mail: info@nov-

    museum.nl website: www.novmuseum.nl

    Lambregts: ,,Drie jaar geleden werd ik door mijnvroegere buschauffeur Janny Oudhuis gevraagdof ik kans zag ,,Becksons te repareren, van dieoude buskaart-automaten. Ik kreeg van 40 defecteapparaten 26 weer op gang. Het is nu een van deattracties en we kunnen voor iedere bus of situatiespeciale kaartjes uitdraaien.Eenmaal betrokken bij het museum kreeg hij zo desmaak te pakken, dat hij er dag in dag uit te vindenis. Om allerlei klussen te doen, want hij is een vrij-williger met gouden handen.

    Daarnaast reist de oud-stationschef stad en plat-teland af om interessante spulletjes op de kop tetikken. Hoe?Lambregts: ,,Gewoon vragen! Aan (oud)collegas ofze nog wat weten. Een openbaar vervoermuseummoet zich niet beperken tot bussen alleen, wanthet is zoveel meer.Hij weet heel veel over de materie, kan er boei-end over vertellen en voelt zich letterlijk ,,con-servator. Wie hem ziet zwoegen om de nieuwsteaanwinst van het museum, de Amsterdamse tram,weer te fatsoeneren, snapt wat hij bedoelt.Met zelfwerkzaamheid en het inventief gebruikvan materialen is zo heel veel bereikt, maar Lam-bregts is van mening dat het museum met zoveelbezoekers en medewerkers meer (overheids)steunverdient: ,,We hebben dit jaar alweer 3000 enthou-siaste bezoekers gehad, ook buitenlanders.

    ,,We hebben dit jaar alweer 3000 enthousiaste bezoekers gehad, ook buitenlanders

    OUWSTERHAULE ER IS IEDER JAAR WEER WAT NIEUWS IN HET

    NATIONAAL OPENBAAR VERVOER MUSEUM IN OUWSTERHAULE.

    ZO VOND ER DIT JAAR OP EEN KOUDE WINTERDAG EEN BIJZON-

    DER TRANSPORT PLAATS. EEN BLAUWE TRAM MET EEN ROOIE

    NEUS REED DOOR HET DORPJE, DAT ZELF NOOIT OPENBAAR

    VERVOER KENDE.

    Een openbaar vervoermuseum moet zich niet

    beperken tot bussen alleen, er is zoveel meerOUWSTERHAULE HET NOV-MUSEUM KAN NIET VOORTBESTAAN ZONDER

    HAAR TEAM VRIJWILLIGERS. EEN VAN HEN IS THEO LAMBREGTS UIT HEEREN-

    VEEN, STATIONSCHEF IN RUSTE. HIJ WERKTE IN ZIJN 45-JARIGE LOOPBAAN

    BIJ RET ROTTERDAM EN VELE JAREN IN HEERENVEEN TEN TIJDE VAN NTM,

    FRAM, NOORDNED EN ARRIVA.

  • 10 Woensdag 10 juli 2013

    Voor pure haar en huidverzorging.

    Knippen

    Kleuren

    Schoonheidsbehandelingen

    Afslanken

    Epileren Acnebehandelingen

    KinderknippenVibro Flash

    Nieuw!

    Demicro needling therapie.

    Om huidveroudering te voorkomen

    of te herstellen.

    Bel gerust voor meer info of kijk op www.salontrees.nl06 23 90 39 41

    Salon Trees is s avonds open tot 21:00 uur!

    AdministratieBoekhoudingenBelastingzaken

    Brattinga IJzerwaren,nu ook thuis in watersport!

    In het karakteristieke pand aan de Midstraat bevindt zich

    sinds 1933 de winkel van de familie Brattinga. Voorbij de haast

    monumentale gevel, loopt u een uiterst modern bedrijf binnen.

    u bij Brattinga aan het juiste adres.Op de

    prachtig gedecoreerde afdeling vindt u

    natuurlijk nog veel meer watersport

    artikelen. Het vakbekwame personeel

    helpt u graag op weg bij het vinden van

    het juiste product. De winkel ligt op korte

    loopafstand van de haven in Joure. Kom

    gerust eens binnen om een kijkje

    te nemen!

    aast de grote ijzerwaren winkel, heeft

    Brattinga nu ook een zeer uitgebreide

    watersport afdeling. Hier treft u een zeer

    divers assortiment aan. Uit de wand vol

    onderhoudsproducten, kunt u vast een

    keuze maken om uw boot van top tot teen

    te verzorgen. Verder is er een keur aan

    diverse fenders, vetten, olies (waaronder

    schroefaskokervet) en vele soorten touw en

    lijn van de rol. Ook voor staalkabel, stagen

    en zelfs het walsen van verstaging bent

    N

    Brattinga

    IJzerwaren

    & Watersport

    Midstraat 23-25

    8501 AC Joure

    T (0513) 41 25 54

    E [email protected]

    W www.brattinga.nl

    openingstijdenMaandag 13:30-18:00 uur.Dinsdag

    t/m donderdag 8:30-12:30 en

    13:30-18:00 uur.Vrijdag 8:30-12:30,

    13:30-18:00 en 19:00-21:00 uur.

    Zaterdag 8:30-17:00 uur.

    Brattinga IJzerwaren & Watersport:

    Hedendaags assortiment met de service

    van weleer!

    ###*)!"'*-$"+#*/&-/#*)"+(&)''& ! ! % ,*$)"

    ( % 0 . ,

  • Jouster Zomerkrant

    11

    Dijkstra: ,,Het is dankbaar werk, hetheeft echt een stuk meerwaarde. Jekrijgt er veel voor terug.Als passagiers in een rolstoel voor de eer-ste keer mee varen, moeten ze wel eenswat overwinnen, maar eenmaal op hetwater zie je ze helemaal tot rust komen.Wanneer gasten van het Edwinhuis eentochtje willen maken, worden van te vo-ren de mogelijkheden bekeken. Dijkstra:,,Soms is een rondje Langweerder Wielengenoeg, maar we maken ook langeretochten. Natuurlijk houden we goed deweersverwachting in de gaten en passende route zo nodig aan. We hebben weinigdiepgang en kunnen op veel plaatsenvaren. Met harde wind blijft de boot in dehaven.

    De schippers gaan gemoedelijk met depassagiers om, maar kijken scherp toeop de veiligheid. Dijkstra: ,,Er zijn regels,bijvoorbeeld niet buiten boord hangen.Onderweg zien we van alles en dan vertelik wat over het landschap en de historie,hoe het hier vroeger reilde en zeilde.Desnoods kan worden uitgestapt opmooie en geschikte plekjes, bijvoorbeeldZeilboerderij Rufus in Broek of ,,DeKlokkenstoel in Goingarijp. Een leukelangere route loopt langs de Fammens-rakken of via de schilderachtige dorps-vaart van Oppenhuizen-Uitwellingerga,waar jeugdherinneringen liggen voorTetman Dijkstra. Drukke vaarwegen alshet Prinses Margrietkanaal worden lievergemeden.

    Tetman Dijkstra: varen met rolstoelgebruikers is dankbaar werkLANGWEER - TETMAN

    DIJKSTRA DRAAIT ALS

    VRIJWILLIGE SCHIPPER

    VOOR DE EDWIN STICH-

    TING AL VANAF HET BEGIN

    MEE EN MET HEEL VEEL

    GENOEGEN. HIJ HEEFT TAL-

    LOZE TOCHTJES GEMAAKT

    MET DE ,PICOLO, DE VORI-

    GE BOOT. DE LANGWEER-

    DER GROEIDE OP NABIJ

    HET WATER EN VAREN ZIT

    HEM IN HET BLOED.

    Drukke vaarwegen als het Prinses Margrietkanaal worden liever gemeden

    V.l.n.r. Puck Hombergh, die ook de nieuwe vlet doopte,in het midden vrijwillige schipper Tetman Dijkstra enrechts Auke de Vries, de vader van Edwin, naar wie destichting werd genoemd.

    Edwin Stichting blij met nieuwe boot

    LANGWEER SINDS EN-

    KELE WEKEN HEEFT DE EDWIN

    STICHTING IN LANGWEER EEN

    PRACHTIGE NIEUWE BOOT IN

    DE HAVEN VAN AUKE DE VRIES

    LIGGEN. DAT IS DE VROUWE

    JOHANNA, EEN STALEN SK-

    VLET, DIE WERD GEBOUWD IN

    SNEEK.

    De boot van acht meter heefteen grote stabiliteit en isspeciaal aangepast voor passa-giers met elektrische rolstoelen.Er is ruimte voor drie rolstoelenen er kunnen zeven passagiersmee. De vlet beschikt over eenelektrisch/hydraulische schaar-lift en een speciale deur, waar-door in- en uitstappen op kadesen steigers met wisselendehoogte gemakkelijk gaat.

    De Vrouwe Johanna werdgedoopt door Bavo Galama enPuck Hombergh, een trouwegast van het Edwinhuis. De bootwerd mede mogelijk gemaaktdoor een legaat en draagtdaarom de naam van de schenk-ster. Hij vervangt de oudere enkleinere vlet ,,Piccolo, die tweerolstoelen en vier passagierskon herbergen.Het bestuur, de vrijwilligeschippers en de gasten van deEdwin Stichting zijn erg blijmet deze nieuwe aanwinst.

    Geert de Jong, bestuurslid: ,,Wehebben momenteel tien vrijwil-lige schippers en we varen driedagdelen per week met rol-stoelgebruikers, hun familie ofandere begeleiders. Dat is bij dehuur van het huis inbegrepen.Daarbuiten zijn ook anderenwelkom, zo lang het binnen dedoelgroep past. We varen bij-voorbeeld ook met clinten vanMaeykehiem in St. Nicolaasga.

    VAKANTIEWONINGHet Edwinhuis in Langweeris een unieke, ruime vakan-tiewoning, die met modernemiddelen geheel is aangepastvoor rolstoelgebruikers. Er ligteen grote tuin omheen. Hethuis staat tegenover de jacht-haven van Auke de Vries, methet leuke botenmuseumpje, oploopafstand van het centrumvan Langweer.Het drempelvrije watersport-dorp kent voorzieningen, diehet beter toegankelijk maken

    voor mensen met een beper-king. Daarmee is het uniek.In het dorp is een openbaaraangepast toilet met douche ener zijn aangepaste (vis)steigers.De winkels en horeca hebbenobstakels verwijderd.

    ONTSTAANHet ontstaan van het Edwinhuisen de Edwin Stichting is een bij-zonder verhaal. Auke de Vriesen Carla de Vries-Stoker haddeneen zoon, Edwin, bij wie alskleuter de spierziekte Duchen-ne werd geconstateerd.Met Edwin op vakantie gaanwas een hele verhuizing omdatvan alles mee moest:de rolstoel,tillift, enzovoort. Edwin hield,net als zijn ouders, van water-sport en met een takel werd hijdan in hun eigen sloep getild.Tegenover hun woning kwameen pand te koop en ze beslotendit te laten aanpassen, zodatEdwin daar later zou kunnenwonen. Hij heeft het huis zelf

    nog geopend, maar kwam he-laas voortijdig te overlijden.Bij alle verdriet groeide hetbesef, dat veel mensen in eenvergelijkbare situatie verkerenen er werd besloten hier watmee te doen. Na het oprichtenvan de stichting en dankzij deinzet van velen en talloze giftenkon het Edwinhuis in 1993 ingebruik worden genomen, alseen laagdrempelige en betaal-bare vakantievoorziening voorlotgenoten. Daarbij krijgenouders met gehandicapte kinde-ren voorrang.Geert de Jong: ,,Het vakantie-huis is populair. Er is een hogebezettingsgraad en er komenvaak vaste gasten, uit geheel Ne-derland. Deze hebben hier ergnaar de zin.

    Zie ook: www.edwinstichting.nl

    De Vrouwe Johanna is aangepast

    voor passagiers met rolstoelen

  • 12 Woensdag 10 juli 2013

    "$;:5 ,/832 1?AA?6$#> &?' ?!$;( 965); 6?= 5@+A9)5)'.

    $$$+-*""*%#'!(..),+&.!

    Overtuigend!

    Joure | t. (0513) 41 56 55 | www.aldersebaas.nl

    Leeuwenburg 12, Sneek | www.cinesneek.nl | T. 0515 - 412 341

    Marconiweg 20b, 8501 XM Joure | www.speelbosjoure.nl | T. 0513 - 419505

    Reserveringslijn:0515-412341

    Pirateneiland,leukvoorj

    on

    gen

    oud!1.500m2

    overdektspeelparadijs!

    voorjo

    Voor openingstijden kijk

    op www.speelbosjoure.nl

    Ouders zijn altijd gratis!

    JAARKAART 35 PER KINDzie voorwaarden op de website

    Veelspeelplezier

    voor

    5,00

    Met het hele gezin naarde gezelligste bioscoop

    van het noorden!

    VAKANTIE FILMTIPS

  • Jouster Zomerkrant

    13

    Het mooiste is natuurlijk als je verschillende vormen van recreatie kunt combineren

    Rode Kruis vrijwilliger Feike Piek:

    dankbaar werkHET WORDT WEER VOLOP GENIETEN MET DE EVENE-

    MENTEN, MAAR ONDANKS ZORGVULDIGE VOORBEREI-

    DINGEN EN VEILIGHEIDSMAATREGELEN KAN ER WAT

    MIS GAAN. EEN ONGELUK ZIT HELAAS IN EEN KLEIN

    HOEKJE. GELUKKIG STAAN DE VRIJWILLIGERS VAN

    DE EHBO-VERENIGINGEN OF HET RODE KRUIS DAN

    PARAAT OM BIJSTAND TE VERLENEN.

    De afdeling Skarsterln van het Rode Kruis was bij-voorbeeld met acht medewerkers aanwezig toenhet Koningspaar Joure bezocht op 14 juni. Feike Piek,cordinator groep noodhulp: ,,Dat aantal is afhankelijkvan de verwachte toeloop aan mensen, de grootte vanhet terrein en het soort gebeurtenis.Rode Kruisvrijwilligers zijn bijvoorbeeld standaardaanwezig bij de Jouster paardenkoersen, de Romanti-

    sche Markt, Jouster Merke en Agrarische Schouw en eenaantal dorpsfeesten.Feike Piek is nu 28 jaar voor het Rode Kruis actief.Reeds als jongen wilde hij graag mensen in nood op dejuiste manier helpen en haalde nog op school het EHBO-diploma. De vrijwilligers blijven vaak lang actief, zo is erzelfs iemand die dat al 50 jaar is.Feike: ,,Het is dankbaar werk, met veel afwisseling.Meestal gaan de dingen wel goed, maar er kan zomaarwat gebeuren. Naast de eerste hulp houden we ons ookbezig met sociale activiteiten. Rolstoelvervoer bijvoor-beeld en maken we met het project ,,Er op uit tochtjesmet mensen die daar normaal nooit aan toe komen, insamenwerking met Miks Welzijn.Het Rode Kruis, afdeling Skarsterln beschikt over eeneigen verenigingsgebouw, een bus en een tent die alseerste hulp-post dienst doet. De afdeling bestaat uit 18heren en dames. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom.Het Rode Kruis biedt hulp bij de Grasbaanraces

    De echte etsliefhebber laat zichdaar niet door weerhouden, ookal omdat er de laatste jaren veel is ge-investeerd in het creren van aantrek-kelijke etsroutes, deze met elkaar teverbinden en te bewegwijzeren.Neemt niet weg dat het landtoerismewel een extra impuls kan gebruiken,want juist op het vaste land beleef jede cultuurhistorie van nabij, terwijlde natuurbeleving net zo groot is. Hetmooiste is natuurlijk als je verschil-lende vormen van recreatie kuntcombineren.Met dit in het achterhoofd ging eenaantal ondernemers in samenwerkingmet Batavus een binnen Nederlanduniek project aan: E-bike Frysln. Deelektrische ets is enorm in popu-lariteit gestegen en niet alleen bijetsers, die meer moeite hebben mettegenwind of langere trajecten. Doordat extra duwtje via de trapondersteu-

    ning wordt etsen comfortabel enblijft toch sportief.150 kwaliteits-E-bikes van Batavuswerden verspreid over 26 verhuur-punten. Deze liggen in de zuidwes-telijke gemeenten van Frysln, langsde lijn Harlingen, Makkum, Hin-deloopen, Oudemirdum, Lemmer,Delfstrahuizen, Heerenveen, Sneek enBolsward en in diverse plaatsen bin-nen deze regio.De verhuurpunten zijn bijvoorbeeldetsenzaken, horeca-bedrijven,campings e.a. recreatiebedrijven. Ope-bikefryslan.nl vindt u de completelijst en alle overige informatie. Ookligt er bij de verhuurpunten en deplaatselijke VVVs een folder gereedmet een kaartje.Het handige van E-bike Frysln is hetone-way ticket principe. Dat biedt demogelijkheid om de gehuurde E-bikebij elk van de 26 verhuurpunten in te

    leveren. U kunt dus zowel langere alskortere tochten maken en het biedtruimte voor andere activiteiten. Ubent zo bovendien niet verplicht eenrondje te etsen. Mocht u onderwegpech krijgen, dan is hulp altijd nabijen kan vlot ter plaatse zijn.Sikko Brouwer van het 2Wielercen-trum uit Joure is een van de vier deel-nemende rijwielzaken. De andere driezijn Prole Rinia Fietsen in Makkum,Prole Fietsspecialist Rodenburg inSneek en t Fietshoekje met vesti-gingen in Oudemirdum en Koudum.Verder werken de TRO Fries Meren-land (toeristische en recreatie-onder-nemers) mee aan het project, net alsBatavus in Heerenveen.Terwijl we met Brouwer praten, tes-ten zijn collegas een aantal huur-E-bikes uit en rijden binnen in de zaakrondjes. Het gaat soepel, comfortabelen geruisloos.

    Sikko Brouwer: ,,Het is voor onseen hele investering, maar er is eenstukje subsidie van de provincie. Desamenwerking met Batavus is gewel-dig. De etsen hebben allemaal eenherkenbaar uiterlijk met eigen logos,handige dubbele etstassen, een vei-lig opgeborgen lader en veel bedie-ningsgemak. En staan verspreid doorhet gebied 25 speciaal ontworpenstallings-units.23 april werd het feestelijke start-schot gegeven voor E-bike Fryslnbij De Kuilaart in Koudum, ook eenverhuurpunt.Het Friese merengebied biedt zoveelmeer dan watersport en E-bike Frys-ln gaat daar zeer zeker aan bijdra-gen.

    Zie ook: e-bikefryslan.nl

    HET AANTREKKELIJKE LANDSCHAP MET DE VELE ME-

    REN, POELEN EN VAARTEN IN DE FRIESE ZUIDWESTHOEK

    IS AL GENERATIES POPULAIR BIJ WATERRECREANTEN,

    MAAR AL DAT WATER VORMT NOG AL EENS EEN OB-

    STAKEL VOOR FIETSERS. DAAR KOMT NOG BIJ DAT HET

    OPEN LANDSCHAP BEHOORLIJK WINDERIG KAN ZIJN.

    E-bike Frysln:

    altijd voor de wind in Friese merengebied

  • 14 Woensdag 10 juli 2013

    Vrijdag: 3 augustus10 augustus17 augustus24 augustus

    ELFMERENTOCHT VANUIT JOUREmet het m.p.s. Simmerwille

    Een prachtige rondvaart door het merengebied van Zuidwest-Friesland meteen bezoek aan het kleine stadje Sloten

    Vertrek Slachtedyk Joure om 09.30 uur; aankomst 17.00 uurKaarten zijn verkrijgbaar aan boord of via het VVV-Joure(volw. 20,- en kinderen t/m 12 jr. 10,00)Inlichtingen:

    www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl

    Vrijdag: 26 juli2 augustus9 augustus

    16 augustus

    woensdag 24 juli

    Wilt u gebruik maken van veilig comfortabel vervoer,Bella Taxi St. Nyk brengt u

    de heenreis en retour.

    Tel. 06 - 57 550 554www.bellataxi.nl

  • Jouster Zomerkrant

    15

    Jacob ten Hoeve: ,,blijven vernieuwen

    Petra Bernardus: Enthousiasme ,Op e Sjouwer spreekt me aan

    Het festival, georganiseerd door de stichtingAloHa, is mogelijk dankzij de inzet van eengroot aantal vrijwilligers en de steun van sponsors endonateurs.Petra Bernardus is al zo lang ze in Joure woont eentrouwe bezoeker van dit straatfestival. Ze werd vrij-williger en is sinds vorig jaar lid van het achtkoppigebestuur.Petra: ,,Net als vorig jaar is de opvang van de arties-ten met kofe en broodjes mijn taak. Dit jaar doe ikook de programmering van het podium bij de JousterToer.Het enthousiasme van het voltallige team (er hel-pen 40 50 vrijwilligers mee) spreekt haar enorm

    aan: ,,We hebben altijd veel voorpret. Zo hebben weludieke acties in de Midstraat in wintersfeer georga-niseerd.Op e Sjouwer heeft een aantal sponsors en in aprilvond nog een druk bezochte ,stipersjn plaats. Ditleverde voldoende steun op. Petra: ,,We zijn heel blijmet onze sponsors en donateurs. Het is altijd weereen jubelmoment als blijkt dat de begroting rond is.Ook dit jaar kan weer een verrassende program-mering worden verwacht. Het verdient aanbevelingeen programmaboekje te gebruiken. Dat is die dag inde Midstraat verkrijgbaar. Net als het festival gratis,maar met een vrijwillige donatie steunt men wel,OpSjouwer.

    Wie binnenstapt in dit mar-kante pand, ervaart hetverschijnsel ,tijd dat orde inons bestaan schept met iederetik en klokslag. De rijke variatieaan fraai vorm gegeven klokkenmet een verrassend materiaal-gebruik is een lust voor het oog.Het oude winkelpand is eenvan de oudste gevels van Joureen ook in het interieur is dehistorie zichtbaar. Er hebbenvroeger meerdere klokkenma-kers gewerkt. Achterin de zaakhangt een spiegel met de Jousterklokkenmakers en ook is er eenhistorische overzichtskaart.

    BLOEIRond 1650 kwam Joure totbloei. Er vestigden zich veleklokkenmakers, die weer werkboden aan kastenmakers,geelgieters en schilders. Devermaarde Jouster stoeltjesklok-ken, staartklokken en schip-pertjes vonden hun weg naarduizenden klanten in binnen-

    en buitenland. Op het hoogte-punt waren in Joure rond de 90klokkenmakers actief. De modeveranderde echter. Goedkoperebuitenlandse klokken verdron-gen de traditionele Friese. Hetaantal klokkenmakers namsterk af.Mode en tijdsgeest blijven altijdaan verandering onderhevig.Jacob ten Hoeve is zich daarvansterk bewust. ,,Met alleen eenhang naar het oude kom je erniet. Als je het ambacht wilt red-den en het stokje doorgeven aanjongeren, moet je van je werkgeen museaal gebeuren maken,maar blijven vernieuwen, zegthij.

    EXPERIMENTPassend in het streven omvan Joure een centrum vanambachtskunst te maken,combineert hij ambachtelijkeklokkenmakerij met moderneuitvoeringen. Daarbij gaat hijhet experiment niet uit de weg

    en zoekt voortdurend naarnieuwe uitdagingen.Jacob ten Hoeve maakt nieuw,maar gebruikt ook onderdelenvan oudere klokken. Zo staat ereen imposante Franse kerkklok.Je treft er meer open klok-ken aan, waarbij nu eens hetinwendige raderwerk centraalstaat. Klokken (en dat geldt ookvoor zijn bekende weerglazen)als eigentijdse ambachtelijkekunst. Ook in opdracht zijn ereindeloos veel mogelijkheden,voor ieder interieur en iederspersoonlijke smaak.

    Er hangen bijvoorbeeld eenfraaie klok met de oude brugvan Kampen en een bijzonderezonneklok met de skyline vanJoure. Er zijn imposante forma-ten bij, geschikt voor kantorenof openbare gebouwen, of aan-doenlijke kleintjes, bijvoorbeeldvoor de kinderkamer. Met frisse,heldere kleuren zijn er leuke,strakke varianten op de wel

    eens oubollig gevonden koe-koeksklok verkrijgbaar. Ook nukiezen nieuwe generaties graagvoor een persoonlijk ontwor-pen, handgemaakt uurwerk, lo-pend op eerlijke mechaniek enniet kunstmatig op batterijen.Bijvoorbeeld als gelegenheidsca-deau: huwelijk, jubilea.Vroeger had je Jouster klokken-makersfamilies. Jacob ten Hoeveis een boerenzoon uit Ouw-sterhaule, maar hij koos reedsjong voor zijn latere beroep.Zijn zoon Johan treedt in zijnvoetsporen. Johan ten Hoevewerkt momenteel in Engeland,waar hij een replica van de be-roemde Thomas Tomplonklokin Greenwich (uit 1676) maakte.Dat is monumentale historie,maar Johan wil uiteindelijk, netals zijn vader Jacob, zelf nieuweklokken ontwerpen.

    Zie ook: www.jactenhoeve.nl

    Jouster klokkenmaker houdt ambacht in ereJOURE - JOURE IS AL DRIE

    EEUWEN EEN KLOKKENMA-

    KERSCENTRUM GEWEEST

    EN DAT AMBACHT WIL

    JACOB TEN HOEVE GRAAG

    VOOR JOURE BEHOUDEN.

    HIJ HEEFT AL 35 JAAR

    ZIJN BEDRIJF AAN DE

    MIDSTRAAT 37. HIER RES-

    TAUREERT EN REPAREERT

    HIJ KLOKKEN EN MAAKT

    HIJ NIEUWE EXEMPLAREN

    VOLGENS EIGEN MODERN

    ONTWERP.

    JOURE - VRIJDAG 9 AUGUS-

    TUS VANAF 14.00 UUR, VINDT

    DE 19E EDITIE PLAATS VAN

    HET STRAATFESTIVAL ,,OP E

    SJOUWER. OVER DE HELE

    LENGTE VAN DE MIDSTRAAT

    VINDEN DAN OPTREDENS

    PLAATS VAN STRAATAR-

    TIESTEN, MET THEATER EN

    MUZIEK. HET LAATSTE OOK OP

    ENKELE PODIA, TOT LAAT IN

    DE AVOND.

  • 16 Woensdag 10 juli 2013

    Verrassend Verfri(e)ssend V

    eelzijdig!

    geen dag gelijk...

    www.vvvjoure.nl [email protected] Telefoon: +31(0)513 41 60 30www.vvvlangweer.nl [email protected] Telefoon: +31(0)513 49 91 00

    Veerrarar ssend Veerffri(e)

    geen dag gelijk...

    Dewereld van fietsen. . .

    Ruim 1000m2 fietsplezier van alle bekende topmerken.

    Koga Gazelle Batavus Sparta Trek Ghost Cortina Urban Loekie

    Tolhuswei 5 8501 ZP Joure Tel. (0513) 41 21 43 www.2wielercentrumjoure.nl

    D verrassing van deze zomer:

    De Fylla X1 elektrische fiets

    Kies zelf de batterij:

    tot meer dan 200 km!

    Nederlands design

    Vol geveerd

    7 versnellingen

    Zomers fietsplezier

    1.449,-Vanaf

    INTRODUCTIE

    KORTING

    75,-

    www.fylla-bikes.com

    4*57/3 0=: #>30/ 221 ,*"/5*1

  • Jouster Zomerkrant

    17

    Knallende afsluiter is het Broken Brass Ensemble

    ,,Wy woene hjir graach sliepe

    Zomer in de Jouster passantenhaven

    Toch heeft hij het druk. Je moet in deze functievan alle markten thuis zijn . Tegelijkertijd is hethavenkantoortje een ,hske fan hldoan.Een gast keuvelt tussen de bedrijven door met dehavenmeester. Zijn vrouw is bedrijvig met de was be-zig. Al 18 jaar doen Paul en Elly Schutte uit Broeker-haven bij Enkhuizen Joure aan. De West-Fries praateen aardig woordje Fries en hun fraaie grundel heet,Swanneblom. Joure is voor hen thuis, ze houden vande zomerevenementen en ze kennen het reilen enzeilen in de haven.Er komt veel ter sprake: de huidige tarieven, het

    pontje voor de passanten aan de overkant, waarvanhet bedieningsgemak nog wel te wensen overlaat, deverschillende types gasten.Ondertussen is het kantoortje net een bijenkorf. Pasafgemeerd is Tjeerd de Vries uit Leeuwarden: ,,Wywoene hjir graach sliepe . Dat kan. Zelfs met dedrukke Ballonfeesten wordt altijd geprobeerd eengaatje te vinden. Zo nodig wordt ,dubbel afmerengedoogd.Een vrouw komt binnen. Ze wil voor vijf euro dou-chen. ,,Sta je er zo lang onder? is de verbaasde reac-tie. ,,Natuurlijk, het moet goed!.Een ander informeert in het kantoor, nostalgisch indeze tijd van internet, naar de regenkansen. Ook datweet men hier: straks dikke buien en daar valt wei-nig aan te veranderen.Een recreant vraagt acuut assistentie: ,,Ik kom deroan, roept Bernard.

    MONSTERACHTIGSTRAATTHEATER

    Het hoogtepunt van het the-aterprogramma is het op-treden van Theater Leela. DezeOostenrijkse clown without amission zal iedereen verstelddoen staan met zijn Show Bi-zarre. Bezoekers kunnen zichvoorbereiden op een trip vanluchtige circusscnes tot tranen-trekkende tragedie.Naast Leela komt ook Marc Heij-nen Sopacuwa zijn poppenthe-ateract CYRK spelen, waarineen mannetje zijn droom omclown te worden realiseertin een grappige en potischecircustentvoorstelling. Aange-vuld met het prachtige livingstatues collectief Carnaval des

    Animaux, de jonge theaterma-ker Folkert Wesseling met zijnhumoristische en interactieveact in een oude FRAM bus, top-goochelaar Minze Dijksma, dePretvormer Monsterparade enandere verrassingen, wordt hetweer een kleurrijke Midstraatvol theater.

    KIDS AREAOp de Merk kunnen kinderenzich overdag volop vermakenmet diverse activiteiten, zoalsschminken, springkussens eneen optreden van de Balloon-impressor. Zij kunnen samenmet de kleurrijke mensen vanPretvormer hun eigen monster-masker maken en meelopen inde Monsterparade.

    IJZINGWEKKENDEMUZIEKPROGRAMMERINGOok dit jaar is er weer eengevarieerd aanbod aan bands,singer/songwriters, troubadoursen Fries talent. Op het Fries-land Pop Talent Stage zullen inde middag verschillende jongehonden, zoals Buffalo Roamen Cosmic U, laten zien watvoor belofte zij zijn voor detoekomst. Ook doorgewinterdeartiesten betreden het podium,zoals de waldpyk Marcel Smitsamen met Wander van Duin.Sipke de Boer, die al eerderte zien was in de formatie DeSuskes. Verder R.T. Woods, dieop Nederland 3 te zien was alsDe Beste Singer/Songwritervan Nederland. Verder zijn er

    onder meer optredens van ElleAlpha, Stuart Mavis, Daisy andthe Jitterbugs, Straight on Stage,DIFF, Hilbrandt Mill en Maask.Monsterlijk om mee te maken isKlavan Gadj, een tienkoppigeband met vrolijke up tempomuziek die zij zelf omschrijvenals poldergipsy, Nederklezmeren boerenbalkan. De knallendeafsluiter is het Broken Brass En-semble, dat een monsterhit opYouTube scoorde met hun versievan Thrift shop.

    Het festival barst los in de hele

    Midstraat. Van de Kids Area op de

    Merk tot aan het authentieke podium

    op het D.E. Plein, is er van alles te

    beleven voor jong en oud. Zie verder

    www.opesjouwer.nl

    Op e Sjouwer wordt monsterlijk dit jaarJOURE - JOURE IS THE

    PLACE TO BE TIJDENS DE

    MONSTERLIJKE 19E EDITIE

    VAN OP E SJOUWER OP

    VRIJDAG 9 AUGUSTUS! VAN

    14.00 UUR S MIDDAGS TOT

    MIDDERNACHT KUNNEN

    CULTUURLIEFHEBBERS IN

    DE KNUSSE WINKELSTRAAT

    SWINGEN OF ROCKEN BIJ

    N VAN DE VIER MU-

    ZIEKPODIA, ZICH LATEN

    VERRASSEN DOOR SPEC-

    TACULAIRE THEATERACTS.

    KINDEREN KUNNEN ZICH

    UITLEVEN IN DE SPECIALE

    KIDS AREA.

    JOURE OFFICIEEL DE EERSTE ZOMEROCHTEND, MAAR

    DE LUCHT VOORSPELT WEINIG GOEDS. HET LIGT LANG

    NIET VOL IN DE JOUSTER PASSANTENHAVEN. HET VOOR-

    SEIZOEN WAS MAGERTJES, VERTELT HAVENMEESTER

    BERNARD.

  • Proteer nu bijMcDonalds Joure & Lemmer

    OPENINGSTIJDENMcDONALDS LEMMER

    Nu iedere dag

    van 08.00 tot 01.00 uur

    (1 mei t/m 30 september)

    McDONALDS JOUREZondag t/m donderdag

    van 08.00 tot 01.00 uur

    Vrijdag & zaterdag

    van 08.00 tot 02.00 uuur

    2

    1 2x Big Mac, Quarter Pounder of McChickenCombineren is mogelijk.

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

    4,50

    zo. 4 augustus

    zo. 1 september

    zo. 6 oktober

    zo. 3 november

    zo. 1 december

    zo. 25 augustus

    zo. 29 september

    zo. 27 oktober

    zo. 24 november

    zo. 29 december

    LEMMER

    JOURE

    4

    3 2xHappyMealNaar keuze.

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

    6,00

    - 2xMedium VoordeelmenuKeuze uit de volgendeVoordeelmenus:Big Mac,Quarter Pounderof McChicken.Combinerenis mogelijk.

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

    4

    +0,60 per GrootVoordeelmenu

    7,50

    - 2xMcKroket

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

    53,00

    4 2xMediumMilk ShakeNaar keuze.

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

    63,50

    Elke dag verkrijgbaar tussen 8.00 en 11.00 uur

    Alle ontbijtproducten los verkrijgbaar 1,-

    1

    2 ChickenMcNuggets 9 stuks

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

    2,50

    GRATIS2xWarme drankProef nu onze vernieuwde kofe!

    Niet geldig in combinatie met andere McDonalds aanbiedingen. Alln geldig tegen inleveringvan deze waardebon b McDonalds restaurants Joure en Lemmer tot en met 31-08-2013.

  • Evenementen

    19

    JULI

    Joure Penningas molen elke zaterdagochtendgeopend van 09.30-12.00 uur. Afspraken

    voor groepsbezoek tel. (0513) 413470 of

    (0513) 412030.

    ELKE DONDERDAG IN JULI ENAUGUSTUS

    Demonstraties van ambachtelijk vak-manschap door diverse ambachtsliedenin Museum Joure van 13.30 - 16.30 uur.

    ELKE DONDERDAG IN JULI ENAUGUSTUS

    Jouster Kuierke, wandelroute langshistorische panden en mooie plekjes in

    Joure van ca. anderhalf uur o.l.v. een gil-

    demeester, start: VVV- ANWB, Midstraat

    99. Aanvang 15.30 uur.

    ELKE VRIJDAGKoopavond met muziek in de Midstraatvan 19.00 tot 21.00 uur.

    TOT EN MET 30 AUGUSTUSExpositie schilderijen in t Stokertje Ka-chelhs Frysln.

    TOT EN MET 29 SEPTEMBERExpositie Schilderijen van Petra Steren-borg in de bibliotheek.

    TOT EN MET 29 SEPTEMBERExpositie Schilderijen en fotograe vanMilena Tzankova in het gemeentehuis.

    Toegang gratis.

    TOT EN MET 27 OKTOBERExpositie gecombineerd werk van Anto-nio Fuertes in It Binnenplak van Museum

    Joure. Toegang gratis.

    TOT EN MET 1 NOVEMBERExpositie Schommelnetwerk van ChielKuijl in de tuinen van museum Joure

    ELKE DONDERDAGAVOND IN JULI ENAUGUSTUS

    Zomeravond bridge in zalencentrum tHaske. Aanvang 19.30 uur.

    TOT EN MET 10 AUGUSTUSExpositie van Mattas Duda (gracus enboekbinder) in het grasch kabinet van

    Museum Joure. Entree museum.

    12 JULI (VR)Swipe Dei (Paardenkoersen) op de Nuts-baan aan de Harddraversweg van 14.00

    tot 19.30 uur. Entree is gratis.

    16 JULI (DI)Workshop Art Clay zilver-haner inMuseum Joure. Aanvang 13.00 uur, duur:

    3 uur. Opgave minimaal 1 week voor

    aanvang via: [email protected] of via

    (0513)412283.

    24 JULI (WO)Boerenbruiloft met om 10.30 uurde Bruidsstoet, 11.00 uur trouwerij,

    12.00 uur Bruidsmaal, 13.30 uur Hard-

    draverij en om 15.00 uur Ringrijderij.

    Opgave bruiloftsmaal via VVV Joure

    (0513)416030.

    24 JULI (WO)Fierljepwedstrijd 1e klas aan de KorteEekers. Aanvang 19.00 uur.

    24 T/M 28 JULI28e Friese ballonfeesten op de Nuts-baan aan de Harddraversweg. Meer

    informatie op www.ballonfeesten.nl

    25 JULI (DO)Fierljepwedstrijd 2e klas aan de KorteEekers. Aanvang 19.00 uur.

    26 JULI (VR)Elfmerentocht met rondvaartboot Sim-merwille. Vertrek Slachtedijk om 09.30

    uur, aankomst ca. 17.00 uur. Voorverkoop

    bij VVV-ANWB Joure (0513) 416030.

    28 JULI (ZO)Koopzondag en kindermiddag in deMidstraat.

    30 JULI (DI)Workshop Kralen vilten tot sleutel-hanger of ketting in Museum Joure.

    Aanvang 14.00 uur, duur: 2 uur. Opgave

    minimaal 1 week voor aanvang via: info@

    museumjoure.nl of via (0513)412283.

    Akmarijp T/M 28 SEPTEMBERIedere woensdag- en zaterdagmiddag

    ooievaarsdorp geopend van 14.00 tot17.00 uur. Entree gratis, een vrijwillige

    bijdrage wordt op prijs gesteld.

    Langweer ELKE MAANDAG IN JULI EN AUGUS-TUS.

    Langweerder Loopje / In slach om eBuorren. Het Langweerder loopje is

    een wandeling o.l.v. een VVV gids door

    het beschermde dorpscentrum van

    Langweer. Start 19.30 uur bij de VVV

    Langweer. Inschrijven tot maandag 16.30

    uur bij de VVV Langweer, Buorren 26,

    tel:(0513)499100.

    13 JULI (ZA)Helemaal Hollands in het Wapen vanLangweer. Aanvang 22.00 uur.

    15, 22 EN 29 JULI (MA)Zomermarkt in de Buorren van 16.00 tot22.00 uur. Toegang gratis.

    17 EN 31 JULI (WO)Orgelconcert in de Herv. Kerk. Aanvang20.00 uur.

    22 JULI (MA)Zomermarkt in de Buorren van 16.00 tot22.00 uur. Toegang gratis.

    25 JULI (DO)Sktsjesilen op de Langweerder Wielen.Aanvang 14.00 uur.

    26 JULI (VR)Ringrijden voor aangespannen paardenin de Buorren. Aanvang 19.30 uur.

    Oudehaske 20/21 JULI (ZA/ZO)Varit Circus Theater Fantsia op hetevenementerrein a/d Toel. Aanvang zater-

    dag 19.00 uur en aanvang zondag 16.00

    uur. Voor meer info, zie www.circusfanta-

    sia.nl.

    Rohel 13 JULI TOT EN MET 1 SEPTEMBERMasdoolhof bij AktiviteitenboerderijFjouwerhusterpleats.

    13, 20 EN 27 JULI (ZA)Aanschuifmaaltijd bij de Belshof vanaf18.30 uur. Opgave tot 12.00 uur via tele-

    foonnr. (06)36158006.

    St. Nicolaasga IEDERE WOENSDAG- ENZATERDAGMIDDAG

    Openstelling R.K. kerk van 14.00 -17.00 uur. Rondleidingen op afspraak tel.

    (0513) 431590.

    20 JULI (ZA)Paardenmarathon rondom manege deOorsprong en de Vegelinbossen. Aan-

    vang 16.30 uur.

    Terherne IEDERE DINSDAG IN JULI ENAUGUSTUS:

    Vaartocht met een klassieke motorbootover de Friese meren & door de smalle

    vaarten van 15.00 tot 17.30 uur. Info:

    (0566 )652707.

    IEDERE WOENSDAG IN JULI ENAUGUSTUS:

    Avondzeiltocht aan boord van Sktsjeop de Friese meren van 19.00 tot 21.00

    uur. Info: (0566)652707.

    IEDERE DONDERDAG IN AUGUSTUS:Borrelen & Smikkelen op het water van17.00 tot 18.30 uur. Info: (0566)652707.

    AUGUSTUS

    Joure ELKE VRIJDAG IN AUGUSTUSElfmerentocht met rondvaartboot Sim-merwille. Vertrek Slachtedyk om 09.30

    uur, aankomst ca. 17.00 uur. Voorverkoop

    bij VVV-ANWB Joure (0513) 416030.

    9 AUGUSTUS (VR)Straatfestival Op e Sjouwer in deMidstraat van 14.00 tot 24.00 uur. Toe-

    gang gratis.

    12 TOT EN MET 16 AUGUSTUSKinderdorp Joure (o.v.b.)

    13 AUGUSTUS (DI)Workshop Papier maken in MuseumJoure. Aanvang 14.00 uur, duur: 2 uur.

    Opgave minimaal 1 week voor aan-

    vang via: [email protected] of via

    (0513)412283.

    14 TOT EN MET 16 AUGUSTUSJeugd Vakantie Dagen (o.v.b.)

    15 AUGUSTUS (DO)Workshop Metaal in Museum Joure.Aanvang 14.00 uur, duur: 2 uur. Opgave

    minimaal 1 week voor aanvang via: info@

    museumjoure.nl of via (0513)412283.

    16 AUGUSTUS (VR)Romantische markt in de Midstraat van10.00 tot 21.00 uur

    25 AUGUSTUS (ZO)Motocross Fryslan op het circuit aan dePolderboskdyk. Zie ook: www.motocros-

    sfryslan.nl.

    31 AUGUSTUS (ZA)15e Shanty Straat Festival in deMidstraat van 14.00 tot 18.00 uur.

    Langweer 6 AUGUSTUS (MA)Langweerder Loopje / In slach om eBuorren. Het Langweerder loopje is een

    wandeling o.l.v. een VVV gids door het

    beschermde dorpscentrum van Lang-

    weer. Start 19.30 uur bij de VVV Lang-

    weer. Inschrijven tot maandag 16.30 uur

    bij de VVV Langweer, Buorren 26, tel:

    (0513)499100. (Groepen vanaf 5 pers. op

    aanvraag hele jaar mogelijk).

    4 AUGUSTUS (ZO)Circus Salto bij de Oude Haven. Aan-vang 15.00 uur.

    5 EN 12 AUGUSTUS (MA)Zomermarkt in de Buorren van 16.00 tot22.00 uur. Toegang gratis.

    14 AUGUSTUS (WO)Orgelconcert in de Herv. Kerk. Aanvang20.00 uur.

    25 AUGUSTUS (ZO)Zandkastelen bouwen op het strandje.Toegang gratis.

    29 AUG. TOT EN MET 1 SEPT.Langwarder Merke met diverse activitei-ten en kermis op de Kade.

    29 AUGUSTUS (DO)Langwarder Merke: optocht door deBuorren. Aanvang 9.30 uur. Petsjeballen

    (vanaf 50 jr.). Aanvang 13.30 uur.

    30 AUGUSTUS (VR)Langwarder Merke: optocht door deBuorren. Aanvang 20.15 uur.

    31 AUGUSTUS (ZA)Langwarder Merke: Stoelendans op hetveldje op de Tsjillanleane. Aanvang 20.00

    uur. Opgave ter plaatse met kans op

    geldprijzen.

    Oudehaske 4 AUGUSTUS (ZO)Spelmiddag voor de jeugd bij het buiten-lokaal Bliid op t Wiid aan het Nannewiid

    van 13.30 tot 15.00 uur. Opgeven via

    [email protected]

    Rohel 17, 24 EN 31 AUGUSTUS (ZA)Aanschuifmaaltijd bij de Belshof vanaf18.30 uur. Opgave tot 12.00 uur via tele-

    foonnr. (06)36158006.

    SEPTEMBER

    Joure 1 SEPT. T/M 31 OKT.Expositie abstracte schilderijen vanAnita v/d Velde in t Stokertje Kachelhs

    Frysln.

    13 SEPTEMBER (VR)Repair caf bij Miks Welzijn van 19.00tot 21.00 uur.

    14 SEPTEMBER (ZA)Modelauto ruilbeurs in zalencentrum tHaske van 10.00 tot 14.00 uur.

    21 SEPTEMBER (ZA)Modeltreinbeurs in zalencentrum tHaske van 10.00 tot 15.00 uur.

    21/22 SEPT. (ZA/ZO)All round Boetoe weekend op het cir-cuit aan de Polderboskdyk met op zater-

    dag motocross en op zondag baansport.

    26 SEPTEMBER (DO)Jouster Merke (jaarmarkt + paarden-markt) in de Midstraat e.o. van 07.00 tot

    18.00 uur.

    26 SEPTEMBER (DO)Agrarische schouw in Park Heremastatevan 08.30 tot 17.00 uur. Zie ook: www.

    agrarischeschouw.nl

    26 T/M 30 SEPT.Kermis op de Sinnebuorren

    28 SEPTEMBER (ZA)Jouster Merkeloop. Start bij SporthalDe Stuit (E.A Borgerstraat) om 11.00 uur

    prestatielopen 5, 12, of 16.1 km. Om

    14.00 uur jeugdlopen 4 t/m 15 jaar.

    29 SEPTEMBER (ZO)Koopzondag in de Midstraat.

    30 SEPTEMBER (MA)Kermiskoersen op de Nutsbaan aan deHarddraversweg van 13.30 tot 18.30 uur.

    Langweer 1 SEPTEMBER (ZO)Langwarder Merke: Kermis familiedagvan 13.00 tot 18.00 uur

    14 SEPTEMBER (ZA)Swanneblues. Spetterende bands in dehoreca van 22.00 tot 01.00 uur.

    14/15 SEPTEMBERSloepen occasion show en nautischemarkt bij Langweerder sloep. (Pontdyk8f) van 10.00 tot 17.00 uur.

    Oudehaske 1 SEPTEMBER (ZO)Spelmiddag voor de jeugd bij het buiten-lokaal Bliid op t Wiid aan het Nannewiid

    van 13.30 tot 15.00 uur. Opgeven via

    [email protected]

    Rohel 7 SEPTEMBER (ZA)Aanschuifmaaltijd bij de Belshof vanaf18.30 uur. Opgave tot 12.00 uur via tele-

    foonnr. (06)36158006.

    28 SEPTEMBER (ZA)Slot-aanschuifmaaltijd bij de Belshofvanaf 18.30 uur. Opgave tot 12.00 uur via

    telefoonnr. (06)36158006.

    Sint Nicolaasga 5 SEPTEMBER (DO)Allegorische optocht m.m.v. diversemuziekkorpsen. Aanvang 10.00 uur.

    s Avonds herhaling optocht, aanvang

    20.30 uur.

    5 T/M 7 SEPTEMBERSt. Nykster Merke

    Kalender voor Skarsterlnen omstreken

  • bw_zjc_01_1007_hpbw_zjc_02_1007_hpbw_zjc_03_1007_hpbw_zjc_04_1007_hpbw_zjc_05_1007_hpbw_zjc_06_1007_hpbw_zjc_07_1007_hpbw_zjc_08_1007_hpbw_zjc_09_1007_hpbw_zjc_10_1007_hpbw_zjc_11_1007_hpbw_zjc_12_1007_hpbw_zjc_13_1007_hpbw_zjc_14_1007_hpbw_zjc_15_1007_hpbw_zjc_16_1007_hpbw_zjc_17_1007_hpbw_zjc_18_1007_hpbw_zjc_19_1007_hpbw_zjc_20_1007_hp