JouRRRnaal februari 2012

16
COLUMN: Zelfredzaam zijn! ‘Hemd-Van-Het-Lijf’ ‘Bijna 100!’ REPORTAGE: ‘Hoop doet leven’ Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 2 - februari 2012 ‘Ik ga weer volksdansen, zwemmen en vrijwilligers- werk doen!’

description

JouRRRnaal februari 2012

Transcript of JouRRRnaal februari 2012

Page 1: JouRRRnaal februari 2012

COLUMN:

Zelfredzaam zijn!

‘Hemd-Van-Het-Lijf’

‘Bijna 100!’

REPORTAGE:

‘Hoop doet leven’

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 2 - februari 2012

‘Ik ga weer volksdansen, zwemmen en vrijwilligers-werk doen!’

Page 2: JouRRRnaal februari 2012

Februari Deze maand vertellen weer twee revalidanten hun bijzon-dere verhaal. Voor de redactie is het steeds moeilijk kiezen. Iedereen heeft z’n eigen bij-zondere proces waarin aspec-ten zitten die voor anderen van waarde kunnen zijn. Wanneer u weet dat andere revalidanten ook moeilijke momenten hebben of hebben gekend in hun proces geeft dat moed. Het kan u net dát zetje in de goede richting geven dat u nodig heeft. Verder natuurlijk informatie over wetenswaardigheden en praktische zaken waarmee cli-enten in het RRR in aanraking komen. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Lydia Evers, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 febr.’12 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Nieuwbouw

Op maandag 27 februari 11.00 uur nodigen wij u van harte uit aanwezig te zijn in het Trefpunt voor een presentatie van archi-tectenbureau Cepezed over de nieuwbouw. Aan de hand van verschillend beeldmateriaal laat de architect zien hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. U kunt uw specifieke vragen stellen en wij nemen eerder verkregen vragen en opmerkin-gen over de nieuwbouwplannen graag mee. Natuurlijk is ook uw bezoek van harte welkom. Op 7 februari zijn wij als bewo-nersraad weer present aan de ronde tafel bij de Toko. Onder het genot van een kopje koffie gaan wij graag met u in gesprek over wat u belangrijk vindt. Wij zijn er om 11.30 uur.

‘Zij blij, ik blij!’

Wie? José Kriek Hoe oud? 63 jaar Doet wat? Chauffeur en helpt bij het zingen Voor wie? Alle cliënten van het RRR Hoe is dat? ‘Heerlijk! Het is een wisselwerking natuurlijk, zij blij, ik blij. Vanaf 1992 heb ik als vrijwilliger veel particu-lieren gereden in een soortge-lijke rolstoelbus, dwars door het hele land. Het ging mij te-gen staan om iedere keer weer in lange files terecht te komen, daar werd ik gestrest van. Daarom ben ik daarmee ge-stopt. Het is nu precies drie jaar geleden dat ik in het RRR startte als de enige vrouwelijke chauffeur. Bij het zingen, op de maandagmiddag, heb ik ook veel lol. Volgens Ank zing ik als een valse kraai, dan be-gin ik te vroeg en dan weer te laat, maar plezier staat voorop, voor allemaal. Ik vind het bij-zonder om te ervaren hoeveel je voor elkaar kunt betekenen.’

Page 3: JouRRRnaal februari 2012

Wist u dat? Avondboterham Strauss 1 en 2

Revalidanten kunnen tussen 17.00 en 18.30 uur op de afdelingshuiskamer of in het Trefpunt de avondboterham gebruiken. Al naar gelang uw therapie-planning en /of persoonlijke wens kunt u in die periode eten.

Vanaf 1 januari worden op maandag, dinsdag en donder-dag tot 20.00 uur therapieën gepland. Het is dus mogelijk dat u uw maaltijdplanning daarop moet aanpassen. Wanneer u in die periode twee keer een boterham wilt eten dan kan dat natuurlijk ook.

Therapie ’s Avonds en in het weekend

Vanaf 1 januari wordt op drie avonden tot 20.00 uur én op zaterdag tot 13.00 uur therapie gegeven. Hierdoor is het moge-lijk om uw therapie over meer uren per dag te spreiden.

Uw therapie intensiteit kan hierdoor maximaal zijn. Ook de periode dat artsen en maat-schappelijk werk aanwezig zijn voor gesprekken met u en even-tueel uw familie is per januari uitgebreid.

Hierdoor is het mogelijk om be-ter tegemoet te komen aan mo-gelijkheden en onmogelijkhe-den van uw familie om bij ge-sprekken aanwezig te zijn.

Wij hopen hiermee uw revalida-tieproces maximaal te onder-steunen en uw familie beter passende dienstverlening aan te bieden.

Een geheugen dat niet kan vergeten, is een zware be-proeving. Gaby van den Berghe

Vacature poli Vrijwillige gast-vrouw/heer

Voor de polikliniek wordt een gastvrouw gezocht die op vrij-willige basis cliënten verwel-komt, de helpende hand biedt, voor koffie of thee zorgt en de wegwijst. De invulling van de rol van gastvrouw op vrijwillige basis is nieuw. Tot nu toe wordt de rol gecombineerd met die van secretaresse. Voor cliënten is het echter veel plezieriger wanneer ook royaal ruimte is voor sociaal contact. In de loop van februari hopen we te kunnen starten met en-kele dagdelen. Meer info: [email protected] of via het centrale telefoonnum-mer bij Dodo Cossee 010- 2781278.

1962 Het geboorte jaar van de stich-ting RRR

Page 4: JouRRRnaal februari 2012

“Bijna 100!” Sinds een jaar is Jan Bruinsma de drijvende kracht achter de vrij-willigers van het RRR. Hij volgde Henk Smitfoort op die meer dan 5 jaar de voorzitter was. Tijdens de jaarvergadering vertelde Jan dat er bijna 100 vrijwilli-gers tussen de 18 en 88 jaar op de een of andere manier actief zijn. Jan en Wea Jan is samen met zijn vrouw sinds 2008 vrijwilliger in het RRR. Quirine Prins maakte Jan en Wea enthousiast en liet hen kennis maken met het RRR. Zij begonnen als kerk-vrijwilligers en langzamerhand kwamen er meer taken bij. Jan werd chauffeur en in 2010 voorzitter. Jan en Wea komen oorspronkelijk uit het noorden

van het land. Via het Gooi kwamen zij in 1972 in de Randstad terecht en wel in Bleiswijk. Toen de kinderen de deur uit waren besloten zij het te groot geworden huis met tuin te verlaten. In Rotterdam vonden zij een mooi apparte-ment. Jan zegt: ‘we wonen er met veel plezier en de (klein)kinderen zijn in de buurt’. RRR wordt familie Jan vertelt geïnspireerd over de vele taken die door vrijwil-

ligers worden gedaan. De bete-kenis die dat heeft voor de groep ouderen in het RRR is heel groot. Aan de andere kant ziet hij ook hoe het RRR als het ware ‘familie’ wordt voor vrij-willigers. Een tiental vrijwil-ligers heeft al jaren een vaste rol. Zingen, handwerken, bingo er is een heel scala aan grote en kleine activiteiten waaraan ve-len plezier beleven. Met cliën-ten maar ook met medewer-kers wordt een band opge-bouwd. De sfeer in huis is ge-moedelijk, dat spreek aan.

Page 5: JouRRRnaal februari 2012

‘Schaakmat vóór de eerste zet!’ Schaakmat? Jan realiseert zich dat de ver-andering van verpleeghuis naar revalidatiecentrum ook effect heeft op de activiteiten van vrijwilligers. Hij kent de situatie van het verpleeghuis alleen vanuit verhalen. Uit de dage-lijkse praktijk herkent Jan dat het verschil tussen revalideren en wonen zich steeds duidelij-ker aftekent. Recent zocht een cliënt iemand om een potje mee te schaken. Vrijwilligers die de ‘vraag’ in de lift zagen hangen

brachten de beste schaker bin-nen de vrijwilligers op zijn pad. Wat bleek: de cliënt, een revali-dant, ging de andere dag alweer naar huis. Dat was dus ‘schaakmat voor de eerste zet’ lacht Jan. Inzet via vacature In samenspraak met het ma-nagement wordt de manier waarop vrijwilligers ingezet worden aangepast aan de ver-anderende organisatie. Voor een aantal rollen waarvoor

vrijwilligers nodig zijn zullen in toenemende mate ‘vacatures’ worden gesteld. In andere or-ganisaties wordt al langer op deze wijze gewerkt. In het RRR werd vaak per acti-viteit of vraag een vrijwilliger gezocht. Deze werkwijze wordt niet losgelaten maar een meer structurele inzet is voor alle partijen overzichtelijker. De rol van gastvrouw of gast-heer op de polikliniek wordt de eerste vrijwilligersvacature in het RRR.

BIO: Naam: Jan Bruinsma Geboortejaar: 1941 In RRR sinds: 2008 Rol in RRR: voorzitter vrijwilligersraad Motto: vrijwilligerswerk geeft een goed gevoel

Page 6: JouRRRnaal februari 2012

Nieuwe gezichten ? Receptie

Vertrouwde gezichten vormen de basis van het nieuwe recep-tieteam. Annet ten Hove kent u al van de dinsdagmiddag. Vanaf 1 februari is zij er iedere maandag, dinsdag en donder-dag.

Dirk van den Bos houdt zijn vaste middagen en is er om het weekend, Dirk werkt al 40 jaar bij het RRR, waarvan de helft bij de receptie. Een feestje voor Dirk is in voorbereiding. Stephanie, Mikail, Pim en Raynold studeren en werken in het weekend en ’s avonds.

Hanneke van de Berg is écht een nieuw gezicht in het RRR. Zij is beperkt beschikbaar voor de receptie en werkt op andere momenten op de administratie en centrale planning.

Om op alle momenten iemand achter de receptie te kunnen hebben wordt ook gebruik ge-maakt van oproepkrachten.

Op de foto van links naar rechts: Annet, Dirk, Mikail, Stephanie Raynold en Hanneke. Alleen Pim ontbreekt op deze foto.

Revalidatie modules Vast programma

Net als in de polikliniek vindt revalidatie in de kliniek plaats op basis van modules. Min of meer vastomlijnde pro-gramma’s die aan de hand van specifieke revalidatiedoelen ‘op maat’ gemaakt worden voor iedere cliënt. In de kliniek wordt naar ver-wachting vanaf halverwege fe-bruari gewerkt met vijf verschil-lende modules te weten: Fysiek herstel, meestal met een verwijzing door orthopeed, chirurg of neuroloog. Deze module duurt ongeveer 7 weken. Optimaal stabiel, voor cliënten met verschillende chronische ziekten. De revalida-tie duurt ongeveer 8 weken. Regie in eigen hand, voor cliën-ten na een CVA (beroerte) doorverwezen door de neuro-loog. De behandelperiode is on-geveer 14 weken. Daarnaast zijn er nog twee mo-dules van ongeveer 5 behan-delweken met een doorverwij-zing door neuroloog of ortho-peed. Na deze modules kan een cliënt instromen in één van de andere modules.

Veel leerlingen! Nieuwe stagiaires

U ziet veel jonge mensen in het RRR. Jonge gediplomeer-de krachten maar ook bijna zestig leerlingen en stagiaires die in het RRR ervaring op-doen. Vooral jonge dames en heren die vaak al verantwoordelijk werk kunnen doen. Niemand werkt zonder opleiding en/of instructie. Op verpleegafdelingen werken leerlingen of stagiaires van bijvoorbeeld de opleidingen Verzorgende Individuele Ge-zondheidszorg, Verpleegkun-dige, HBO - verpleegkunde en Medewerker Maatschappelijk Zorg. Daarnaast volgen vaste mede-werkers verschillende oplei-dingen ter verdieping of ver-breding van hun kennis. De opleiding Eerst Verantwoorde-lijk Verzorgende is daarvan een voorbeeld. Bij de behandeldiensten zijn er stagiaires van de Huisartsen Opleiding, Fysiotherapie, Er-gotherapie, Bewegingsagogie en Logopedie.

Stagiaires Strauss 3

Page 7: JouRRRnaal februari 2012

Het eerste cadeau!

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Stichting RRR kregen cliënten in januari een prachtig cadeau. Een optreden van School of the Arts en twee jonge virtuoze musici, Tim en Jona-than, finalisten van het Prinses Christina Concours. Op de piano begeleid door Jaap. De jonge pianiste die met Tim en Jonathan zou optreden brak een paar dagen voor het optreden haar pols.

Met dank aan de Stichting Vrienden RRR.

Page 8: JouRRRnaal februari 2012

Woensdag 1 februari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 2 februari Vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde taf el) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 3 februari 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 4 februari Zondag 5 februari 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Mw. G. de Waal - v.d. Vlies

Fysiotherapie

Maandag 6 februari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 7 februari De hele dag 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Verkoop Sieraden Bibliotheek (mobiel)

Hal Door het hele huis.

Woensdag 8 februari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 9 februari 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart1 (huiskamer)

Vrijdag 10 februari Vanaf 10.30 uur 10.30 - 12.00 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Krant lezen

Door het hele huis Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 11 februari Zondag 12 februari 16.30 uur 18.30 - 19.15 uur

FEYENOORD - VITESSE Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Da. A. Aantjes

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 13 februari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Mw. G. Martens

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 14 februari 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis

Woensdag 15 februari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 16 februari Vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Page 9: JouRRRnaal februari 2012

Vrijdag 17 februari 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 18 februari 18.45 uur

FEYENOORD – RKC WAALWIJK

De Kuip

Zondag 19 februari 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. O. v.d. Ploeg

Fysiotherapie

Maandag 20 februari 10.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Verkoop Meijsen mode Zanggroep

Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 21 februari 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis

Woensdag 22 februari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 23 februari De hele dag 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop oudhollands snoep Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.1 (huiskamer}

Vrijdag 24 februari De hele dag Vanaf 10.30 uur 10.30 - 12.00 uur 15.30 uur

Verkoop Angel, Beads en Gifts Schilderen met Lizzy (met schilderkar) [email protected] Krant lezen Bijbelkring o.l.v. Ds. D. Duisterhof

Hal Door het hele huis Mozart 1 (huiskamer) Strauss 3 (huiskamer)

Zaterdag 25 februari 15.00 - 17.00 uur

Optreden Rotterdams Tuig

Trefpunt

Zondag 26 februari 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 27 februari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Mw. G. Martens

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 28 februari 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Door het hele huis. Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 29 februari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 1 maart Vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 2 maart 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Page 10: JouRRRnaal februari 2012

‘Hoop doet leven!’

Mevrouw Verheijen is 73 jaar en heeft tijdens haar verblijf in het RRR een ware metamorfose ondergaan. Zwak en onzeker kwam zij tien weken geleden binnen, nu loopt zij stralend en vol zelfvertrouwen door het huis. Wat een verschil! Hoe dit heeft plaatsgevonden leest u hieronder. Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Ik heb een grote operatie aan mijn dar-men ondergaan. Na deze operatie kreeg ik een ontsteking van mijn buikvlies en een longontsteking. In vier dagen tijd werd ik wel vier keer geopereerd. Uitein-delijk kreeg ik een stoma. Na de laatste operatie lag ik drie weken op intensive care. Drie weken alleen op een kamer en daarna nog drie weken op een zaal. Ik was erg verzwakt. Ik heb ook lang een pijp in mijn keel gehad, ik kon niet eens slikken. Om weer te leren lopen en aan te sterken moest ik na ontslag uit het zie-kenhuis naar het RRR.’

Page 11: JouRRRnaal februari 2012

‘Het is een positieve spiraal!’ Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ongeveer 10 weken.’ Wat hebt u allemaal gedaan? ‘In het begin lag ik veel op bed. Ik kreeg adem-halingsoefeningen omdat ik mijn adem niet on-der controle had, vooral niet tijdens inspanning. Later kreeg ik oefeningen voor mijn handen, leerde ik weer lopen bij de fysiotherapie en trainde ik met fietsen en bandlopen bij de fit-ness. Afgelopen week heb ik zelfs weer buiten gefietst. Bij de maatschappelijk werkster heb ik gesprekken gehad, omdat ik bang was dat het nooit meer goed zou komen. Mijn hoop was weg.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Op dit moment heb ik nog steeds de meeste moeite met mijn stoma. Ik moet leren de stoma-zorg zelf te doen, maar dat valt niet mee. De plakkers laten soms los en daarvan word ik erg onzeker. In het begin vond ik het moeilijk om mijn angsten te overwinnen en de hoop op ver-betering terug te krijgen. Door mijn onzeker-heid had ik last van hyperventileren. Dit onder controle krijgen is erg lastig, maar het is me ge-lukt!’ Wat heeft u het meest geholpen? ‘De trainingen hebben mij sterker gemaakt. Ik kan beter uit de voeten en dat geeft me zelfver-trouwen. Hierdoor durf ik meer en bereik ik steeds meer. Het is een soort positieve spiraal.’

Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Dat ik weer in mijn eigen huisje ben. Ik moet zeggen dat het tijdens het therapeutische verlof thuis aanvoelde alsof ik in een vakantiehuis was, erg vreemd nog. Ik heb zin om mijn normale le-ventje weer op te pakken. Ik hoop weer te gaan volksdansen, zwemmen en vrijwilligerswerk te doen.’ Wat zal u missen? ‘Ik heb een heel fijne kamergenoot en heb met veel mensen een leuke omgang gehad. Dat zal ik wel enigszins missen. Ik kijk met tevredenheid terug op mijn verblijf, maar nu is het echt wel genoeg, ik mis mijn eigen huis.'

Page 12: JouRRRnaal februari 2012

ZELFREDZAAM ZIJN Afhankelijkheid en zelfredzaam-heid lijken met elkaar in tegen-spraak. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

eet u wat ik het moeilijkste vind van alles? Dat je zo afhankelijk bent. In de gesprekken die ik met

revalidanten en bewoners voer, hoor ik deze opmerking zeer regelmatig. Ik moet zeggen dat ik me er alles bij kan voorstellen. Want afhankelijkheid betekent dat je je voortdurend moet voegen naar een ander. Hier in huis is die ander ook nog telkens een verschillend persoon. Dingen gebeuren vaak niet meer op de manier en op het moment waarop je het gewend was. En iedere keer is er weer die con-frontatie met het feit dat je iets zelf niet meer kunt. Steeds moet je weer vragen of iemand je kan helpen, vaak moet je wachten voor je aan de beurt bent. Veel mensen wennen er nooit aan, anderen accepteren het als een gegeven en proberen nog zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn. In mijn ogen hoeft zelfredzaamheid niet te be-tekenen dat je alles helemaal zelf kunt. Als je in staat bent om het zo te regelen dat de din-gen die je belangrijk vindt gedaan worden op de manier waarop je het graag hebt, ben je ook zelfredzaam. Dat betekent dus dat je eerst moet weten wat in deze situatie nu werkelijk belangrijk voor je is en ook dat je moet accep-teren dat sommige zaken zich aan je invloed

onttrekken. Dat is op zich al een hele opgave die vaak veel tijd kost. Daarnaast moet je de ander duidelijk kunnen maken wat je wilt en ook dat vraagt vaak inspanning en doorzet-tingsvermogen. Mensen vinden het moeilijk om iedere keer weer te moeten vragen, maar je kunt niet in alle gevallen van anderen ver-wachten dat ze zich in jouw situatie kunnen (of willen) verplaatsen. En omgekeerd is dat natuurlijk ook zo. Eigenlijk geldt in heel veel situaties in het leven: als mensen duidelijk te-gen elkaar zijn over wat ze willen of niet wil-len en daarbij bereid zijn naar elkaar te luiste-ren, kan er veel ellende worden voorkomen. In een situatie waarin de een in grote mate afhankelijk is van de ander komt dat nog eens extra duidelijk naar voren. De kunst is om de juiste balans te vinden: soms moet je vasthoudend zijn, andere keren zul je het moeten overgeven. Als je tot deze twee dingen in staat bent, ben je zelfredzaam; afhankelijk of niet.”

‘Balans’ in brons door Lies Arnold

“W

Page 13: JouRRRnaal februari 2012

EXPOSITIE IN RRREen tekenleraar met twee leerlingen

Alle stoere schepen gaan half februari weer naar “de thuishaven”. Een bijzondere exposi-tie, waar velen van hebben genoten.

Er wordt plaats gemaakt voor Hans van der Sande, Cora Mizelmoe en Gerda van de Burg. Hans werd in 1936 geboren en tekent al zijn hele leven. Eerst maakte hij vooral portrette-keningen daarna werd hij een allround teke-naar. Hij heeft ook acht jaar les gegeven. Cora en Gerda hebben elkaar op de tekenles-sen bij Hans ontmoet. De dames vonden te-kenen eerst vooral leuk maar uiteindelijk werd het hun beider passie en besteden ze er heel veel tijd aan.

Cora tekent met pastelkrijt en schildert met acrylverf, daarvoor heeft ze les. ‘Ik vind het een uitdaging om telkens iets nieuws te ma-ken.’ Gerda is begonnen met aquareltekenin-gen. Op dit moment zijn het maken van por-tretten haar grote uitdaging. Gerda zegt: ‘Ik beleef veel plezier aan mijn hobby.’

ZOETE HERINNERING Tekenen, schilderen en boetseren

Ariane Vermeulen is zojuist begonnen aan een groot schilderij. Ariane heeft in haar leven ve-le talenten ontplooid. Met als rode draad dat ze steeds moest stoppen zodra het een succes werd. Als kind mocht ze niet verder met piano spelen. Toen zij arts wilde worden had ze de tijd tegen: als vrouw bleef je onder het maai-veld. Ze werd privésecretaresse, studeerde Engels en Frans en ging lesgeven. Ze pakte haar pianostudie weer op, werd veel gevraagd pianiste tot reuma roet in het eten gooide. Ze ging pianoles geven, volgde zangles om het volume van haar stem te trainen en bleek een begenadigd zangeres. Keelkanker maakte een vervolg hiervan onmogelijk. Ze legde zich toe op tekenen, schilderen en boet-seren. Ook daarin was zij succesvol. De beperkingen als gevolg van reuma speel-den haar echter parten en wéér gooide zij het roer om. Aria richt zich nu op het maken van gedichten maar tijdens haar revalidatie pakt zij haar oude liefde weer op. Zij schildert weer, het eerste schilderij in jaren groeit en dat geeft haar een goed gevoel.

Page 14: JouRRRnaal februari 2012

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. Mevr. Vermeulen en twee specialisten ver-tellen hun verhaal. Bij de start van uw revalidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelangrijk-ste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw re-validatieplan en alle behandelaren richten zich daarop. Deze maand ver-tellen de ouderengeneeskundige en de verpleegkundige wat zij kunnen bete-kenen.

REVALIDANT: MEVR. VERMEULEN

Waarom bent u in hier opgenomen? ‘Eigenlijk om diverse redenen. Mijn rechter-schouder was versleten en ik kreeg een totale schouderprothese. Daarnaast had ik keelkan-ker waardoor mijn algehele conditie sterk ver-slechterde en ik veel gewicht verloor.’ Welke therapieën krijgt u? ‘Looptraining en fitness ter verbetering van mijn conditie. Mijn rechterschouder mag ik nu nog niet belasten maar binnenkort ga ik starten met fysiotherapie om mijn schouder weer te leren gebruiken. Verder krijg ik slik-training van de logopedie, zie ik de diëtiste regelmatig en is zelfs de kok meerdere malen langs geweest om mijn dieet te bespreken.’

Ervaart u de samenwerking tussen the-rapeuten? ‘Ik ervaar dat men mij op alle fronten als mens bekijkt en over al die punten multidisci-plinair overlegt. Men luistert echt en gaat ver-volgens met die punten aan de slag.’ Wat heeft u tot nu toe bereikt? ‘Met dank aan de inventiviteit en deskundig-heid van de therapeuten ben ik gestopt met afvallen en zelfs een klein beetje aangekomen. Verder had ik altijd pijn in mijn rug met lopen maar doordat ik op een andere wijze heb leren lopen, ‘verloopt’ dat nu pijnvrij.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Blijf geïnteresseerd in wat erom je heen ge-beurt en probeer daaraan deel te nemen.’

Page 15: JouRRRnaal februari 2012

SPECIALIST: SHARITA VINK Wat is jouw specialisatie?. ‘Als ouderengeneeskunde ga ik mij verder verdiepen in de geriatrische revalidatie.’

Waarom dit vak? ‘In mijn loopbaan heb ik te maken gehad met oudere patiënten die voornamelijk na hun operatie te maken kregen met gebreken. Ik zag daar welke hulp nodig was om de oudere cliënt verder op weg te helpen. Ik besloot toen dat ik mijn expertise wilde inzetten voor de oudere mens die kampt met gebreken.’

Wat mag je van een Ouderengenees-kunde in het RRR verwachten? ‘Allereerst deskundigheid op medisch gebied. Daarnaast eerlijkheid in alles. Samen met de cliënt bepalen we de koers van het revalidatie-traject. In dit traject sta ik de cliënt bij met adviezen en zorg ik ervoor dat de cliënt die zorg krijgt die nodig is, ook als een cliënt een andere koers kiest dan die ik adviseer.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Het is belangrijk dat je op elkaars kennis en capaciteiten kunt vertrouwen om de juiste hulp te kunnen bieden. Wij werken onder an-dere samen met 222 die triëert en ons inscha-kelt wanneer dat nodig is.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Zorg dat je onder de mensen blijft zodat je geprikkeld blijft.’

SPECIALIST: WIL VAN LEEUWEN

Wat is jouw specialisatie? ‘Als verpleegkundige breng ik mijn kennis en ervaring mee uit de algemene zorg, hartbewa-king, IC en psychiatrie. Ik draag nu de ver-pleegkundige eindverantwoordelijkheid in huis. Wij heten 222!’

Waarom dit vak? ‘Na al die jaren vind ik het nog steeds een ver-schrikkelijk leuk vak! Door het uitgebreide contact als gevolg van de 24-uurs zorg komen alle aspecten van de mens aan bod; dat vind ik mooi.’

Wat mag je van een 222-er in het RRR verwachten? ‘Expertise op verpleegtechnisch en medisch gebied. Wij worden ingezet als problemen het afdelingsniveau overstijgen. Mevrouw Ver-meulen is enkele malen behoorlijk ziek ge-weest waarbij het risico best groot was dat dit tot iets ernstigs zou leiden.’

Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Communicatie vind ik een belangrijk onder-deel van samenwerken. 222 vormt een schakel tussen zorg en arts en is vaak een ‘vertaler’ tussen deze twee.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Leer van de levenslessen die je opdoet door de omgang met mensen die lijden. Je krijgt dan altijd meer dan je geeft.’

Page 16: JouRRRnaal februari 2012

….. ‘leer’ ik van alles over Zwitserse en Oos-tenrijkse wijnen?

Door op 1 maart a.s. vanaf 15.00 uur het Alpenfeest in het Trefpunt te bezoeken.

Anne-Wies van Oosten (Gransjean Wijnen en Delica-tessen) organiseert op de eer-ste dag van maart een wijn-proeverij met verschillende Zwitserse en Oostenrijkse wij-nen. Vanzelfsprekend hoort daar een toelichting bij op druiven en de streek. Samen met kaasfondue en raclette be-loofd dit voor iedereen een ge-zellige middag te worden. U bent allemaal van harte wel-kom.

Op de foto Anne-Wies tijdens de in oktober georganiseerde wijnproeverij. Anne-Wies is eigenaar van Gransjean Wijnen en Delica-tessen, Bankastraat 12 in Den Haag.

Beweeg regelmatig! Iedere dag 10 minuten wandelen of fietsen houdt u fit en soepel.

Klacht ‘Ik wil ook wel een keer naar De Doelen.’ Het zijn steeds dezelfde cliënten die naar een concert in De Doe-len gaan terwijl er ook andere cliënten zijn die dat misschien wel erg leuk vinden. De achtergrond Drie cliënten hebben een eigen abonnement en gaan daarmee maandelijks naar een Doelen-concert. Het RRR heeft de abonnementen voor de begelei-ders afgesloten. Wanneer u ook naar De Doelen wil met een eigen abonnement kan dat ook. U kunt hierover contact opnemen met uw con-tactpersoon of met Ella den Hond ([email protected]). Ella werkt vooral op Mozart 1.

Tuinonderhoud De heer Andries Rijneveld helpt hovenier Paul Casteleijn enthousiast bij het onderhoud van de tuin. De heer Rijneveld (bewoner van Mozart 2) is bij droog weer bijna elke dag op het voorterrein te vinden. De ene keer alleen om zijn pot-ten en perken te inspecteren de andere keer om onkruid te wieden of te snoeien. Soms doet Leo Pelkman, vrijwilliger, op zijn aanwijzen wat zware werkzaamheden. Samen blie-zen zij aan het begin van de winter het perk bladvrij. Velen vinden het heel bijzonder dat één van de cliënten zó enthou-siast zijn tuinaandeel kan en mag leveren. Directie en medewerkers moedigen het hebben en uit-voeren van hobby’s aan. Wilt u ook iets DOEN? Vertel het uw contactpersoon op de ver-pleegafdeling dan proberen we ook voor u een mogelijkheid te vinden.