John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het...

56
Pajottenland Nul- meting 10/08/09 1 John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Het merk Pajottenland Het merk Pajottenland Nul-meting Nul-meting 10 Augustus 2009

Transcript of John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het...

Page 1: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

1 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Het merk PajottenlandHet merk Pajottenland

Nul-metingNul-meting

10 Augustus 2009

Page 2: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

2 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

INHOUD

Inhoud p. 1Overzicht voornaamste resultaten p. 2–4Conclusie en aanbevelingen p. 5

Achtergrond p. 6Doelstellingen p. 7Methode p. 8Steekproef p. 9Totaal Resultaten p. 10-20Subgroep resultaten en significanties p. 21-53

Vragenlijst p. 54-55

Appendix: Tabellenrapport (Excel file)

Page 3: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

3 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Overzicht voornaamste resultaten

Page 4: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

4 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

De Vlaamse Ardennen (90%) is veruit de meest bekende regio. Pajottenland (81%) deelt een tweede plaats met de Westhoek (83%), het Waasland (79%), de Voerstreek (79%), de Leiestreek (77%) en Haspengouw (77%). Op de achtste plaats komt het Meetjesland (72%) en op de negende plaats het Hageland (67%). Daarna volgen nog, in dalende volgorde, het Heuvelland (60%), de Mijnstreek (57%) de Zennevallei (53%) en de Groene Gordel (50%). Hekkensluiters, met de laagste bekendheid, zijn Pallieterland (45%) en Dijleland (44%).

GEHOLPEN BEKENDHEID REGIO’S

SPONTANE ASSOCIATIES “PAJOTTENLAND”

De naam Pajottenland roept vooral associaties op van “landelijk” (19%), “heuvels” (16%) en “Vlaams Brabant” (14%), maar ook “Urbanus” (16%). Verder verwijst men naar de nabijheid met Brussel (11%) en de natuur (10%). Volgende associaties zijn “streekbieren” (7%), Vlaanderen (7%), fietsen en wandelen (6%), mooie streek (5%) en “bezienswaardigheden” (5%). Minst genoemd (3% of lager) vinden we nog een hele reeks associaties, zoals rust, streekproducten, Breughel, slecht openbaar vervoer!, paarden, kastelen, Willem Vermandere, cultuur/kunst, gastronomie, andere BV’s, gezellig, accent, vlaktes, duur en nostalgie.

De helft van de respondenten (52%) kan het Pajottenland correct geografisch situeren. Eén derde (33%) duidt een andere regio aan en 12% heeft geen idee.

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

IMAGO PAJOTTENLAND

Het Pajottenland scoort relatief hoog op al de positieve imagokenmerken. 85 tot 90 % van de respondenten is tamelijk tot helemaal akkoord met de positieve imago items. De gemiddelde scores gaan van hoogst scorende (gemiddelde van 4.5) “respect voor de natuur”,”rustig”, “genieten van eenvoudig lekker en gezond eten”, “rust en onthaasting” en “genieten van het leven” naar de “laagst” scorende (maar toch nog een gemiddelde van 4.2) “genegenheid, warmte”, “ongedwongen”, “thuisgevoel” en “culturele authenticiteit”.

Met uitzondering van “conservatief”, waarover de helft het mee eens en de helft ermee oneens is, scoren de negatieve imagokenmerken relatief laag. 29% is tamelijk tot helemaal akkoord over “gesloten”, 25% over “achterop”, 23% over “stug” en 16% over “nors”.

Page 5: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

5 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

De kennis van gemeenten die tot het Pajottenland behoren is relatief laag. 3 op de 10 respondenten heeft geen enkel idee. De meest gekende gemeenten, behorende tot het Pajottenland, Galmaarden (35%) en Lennik (35%), onmiddellijk gevolgd door Gooik (32%), zijn slechts door iets meer dan 3 op 10 respondenten aangeduid.

De gemeenten Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode worden zelfs minder vaak genoemd dan gemeenten die niet tot het Pajottenland behoren.

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Drie vijfden van de respondenten (60%) koopt soms plaatselijk hoeve- en/of streekproducten in eigen streek.

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

De in eigen streek gekochte hoeve/streekproducten worden vooral aangekocht bij de boer (56%) of op de markt (51%). Minder gefrequenteerde plaatsen zijn de buurtwinkel (22%) en de speciaalzaak (19%). De minst bezochte aankoopplaats is het streekhoekje (11%).

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN

Bijna iedereen (99%) koopt plaatselijk hoeve- en/of streekproducten tijdens het bezoek aan een regio. Eén derde (32%) koopt altijd (6%) of toch vaak (26%). Meer dan de helft van de respondenten (56%) koopt soms. En een minderheid (10%) koopt zelden.

Ook de inwoners van het Pajottenland kunnen niet al de gemeenten aanduiden die bij het Pajottenland horen. De meest gekende gemeenten, behorende tot het Pajottenland, zijn duidelijk Gooik (94%), Lennik (88%), Pepingen (86%) en Galmaarden (84%), en ook Roosdaal (78%) en Herne (76%). Ternat (53%), Sint-Pieters-Leeuw (52%) en Dilbeek (51%) worden slechts door de helft van de inwoners van het Pajottenland aangeduid. De andere gemeenten scoren zelfs nog lager, met hier ook weer Drogenbos (7%), Sint-Genesius-Rode (7%) en Linkebeek (3%) die zelfs lager scoren dan niet bij het Pajottenland horende gemeenten.

Page 6: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

6 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

CONCLUSIE EN AANBEVELINGEN

Met uitzondering van het geografisch correct kunnen toewijzen van de regio Pajottenland (helft van de respondenten) en vooral van de gemeenten die tot het Pajottenland behoren (hier hebben zelfs de inwoners van het Pajottenland problemen mee), zijn de resultaten bevredigend tot goed te noemen. Met name de geholpen bekendheid van Pajottenland is redelijk hoog (81%), de spontane associaties zijn omzeggens alle positief, en de scores van de positieve imagokenmerken liggen redelijk hoog.

Er is echter nog meer dan voldoende ruimte voor verbetering.

De resultaten van dit onderzoek kunnen zeker een bijdrage leveren voor de ontwikkeling van een merkstrategie binnen het kader van een omvattende marketingstrategie.

Belangrijk zal zijn om in de eerste plaats de korte, middellange en lange termijn objectieven vast te leggen. In functie van die objectieven kunnen dan de juiste keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gelegd, ondermeer ook op het vlak van merkbekendheid, spontane associaties, merk-imago, geografische situering en toewijzing van gemeenten.

Voor wat dit laatste betreft kan ons inziens reeds nu al worden gesteld dat het essentieel is dat men dient te weten welke gemeenten tot het Pajottenland behoren, zeker voor wat de inwoners van dit gebied zelf betreft.

Page 7: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

7 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Page 8: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

8 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Pajottenland Plus, een vzw die werkt rond streek -en plattelandsontwikkeling, startte begin 2009 met de ontwikkeling van het regiomerk Pajottenland.

In nauw overleg met de stuurgroep en via workshops met al de belanghebbende partijen werden de eerste noodzakelijke stappen ondertussen afgerond:

- de actuele percepties, belevingen, verwachtingen en behoeften werden in kaart gebracht;

- de algemene doelstellingen waaraan het merk “Pajottenland” dient te beantwoorden werden vastgelegd;

- en een merkarchitectuur (het “Brand Concept Platform”) werd gecreëerd om optimaal aan deze doelstellingen te beantwoorden.

ACHTERGROND

Er werd beslist om, vooraleer te starten met een volgende fase, namelijk het ontwikkelen en de implementatie van de merkstrategie, een marktonderzoek uit te voeren.

Page 9: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

9 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

De hoofddoelstelling van dit marktonderzoek is een nulmeting van het merk Pajottenland.

Op basis van de gegevens van de nulmeting kunnen de beleidsmensen een aantal kwantificeerbare (en dus achteraf meetbare) objectieven definiëren voor het merk “Pajottenland”.

De kernvragen van de nulmeting waren de volgende:

• Wat is de bekendheid van het Pajottenland, en dit ook vergeleken met een aantal relevante andere regio’s?

• Welke associaties roept de naam Pajottenland op bij degenen die het kennen, al was het alleen maar van naam?

• In welke mate kan men het Pajottenland correct geografisch situeren?

• Hoe scoort het Pajottenland op een aantal vooraf bepaalde (op basis van het Brand Concept Platform) imago-items?

• In welke mate weet men welke gemeenten (met eventuele deelgemeenten) tot het Pajottenland behoren?

Naast deze vragen werd eveneens informatie bekomen betreffende:

• De aankooppenetratie- en plaats van hoeve- en/of streekproducten in de eigen streek

• De aankoopintensiteit van hoeve- en/of streekproducten wanneer men een regio bezoekt.

DOELSTELLINGEN

Page 10: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

10 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

METHODE

Om zo kostefficiënt mogelijk te zijn werd geopteerd voor de methode van de onlineenquête.Er werd een e-mail verstuurd naar een geselecteerde groep van potentiële respondenten. Deze respondenten werden gerekruteerd uit eigen onderzoekspopulatie van het marktonderzoeksbureau.Indien de betreffende respondenten voldeden aan de steekproefvereisten werd hengevraagd een online vragenlijst in te vullen.

Deze methode is geschikt …– Indien de internet penetratie binnen de onderzoekspopulatie minimum 30% is– Of, als we via de gepaste quota een steekproef kunnen samenstellen zodat we een

representatief beeld van de gekozen populatie kunnen vormen

De InSites onderzoekspopulatie geeft dezelfde resultaten in vergelijking met traditionelemethodes zoals random walk (volgens een toevallig schema de respondenten aan huisContacteren) of als postale onderzoeken. Deze bevindingen komen uit eenuitgebreid onderzoek waarvan de resultaten gepresenteerd zijn op het Esomar panelcongres in Barcelona.

Page 11: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

11 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Steekproef

N=696 % N=696 %

Man 347 50% 348 50%

Vrouw 349 50% 348 50%

18-29 100 14% 134 19%

30-39 133 19% 133 19%

40-49 161 23% 137 20%

50-65 223 32% 168 24%

65+ 79 11% 125 18%

1 111 16% 132 19%

2 265 38% 275 39%

3 137 20% 127 18%

4 111 16% 96 14%

5 51 7% 45 7%

Meer dan 5 21 3% 21 3%

Geen Kinderen 492 71% 510 73%

Kinderen 204 29% 186 27%

Pajottenland 120 17% 28 4%

Vlaams Brabant 114 16% 92 13%

Antw erpen 117 17% 193 28%

Limburg 113 16% 93 13%

Oost-Vlaanderen 115 17% 159 23%

West-Vlaanderen 117 17% 130 19%

Gew ogen

Gender

Leeftijd

Aantal gezinsled

en

Kinderen

Provincies

Ongew ogen

Om voldoende respondenten te bekomen uit het Pajottenland, om deze groep in detail te kunnen analyseren, werd geopteerd voor een rekrutering met vooraf bepaalde quota op Pajottenland en de Vlaamse provincies. Verder dienden deze quota steekproef representatief te zijn op andere socio-demografische variabelen. Dit was de ongewogen quota steekproef.

Deze ongewogen steekproef werd daarna gewogen naar de reële proporties van Pajottenland, de rest van Vlaams Brabant en de andere Vlaamse provincies, en ook naar de andere socio-demografische variabelen. Op die manier werd een representatieve steekproefpopulatie bekomen van Vlaanderen.

Page 12: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

12 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

RESULTATEN

Totale gewogen steekproef

Page 13: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

13 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

De Vlaamse Ardennen (90%) is veruit de meest bekende regio. Pajottenland (81%) deelt een tweede plaats met de Westhoek (83%), het Waasland (79%), de Voerstreek (79%), de Leiestreek (77%) en Haspengouw (77%). Op de achtste plaats komt het Meetjesland (72%) en op de negende plaats het Hageland (67%). Daarna volgen nog, in dalende volgorde, het Heuvelland (60%), de Mijnstreek (57%) de Zennevallei (53%) en de Groene Gordel (50%). Hekkensluiters, met de laagste bekendheid, zijn Pallieterland (45%) en Dijleland (44%).

GEHOLPEN BEKENDHEID REGIO’SWelke van de volgende regio’s kent u, al was het maar van naam? Gelieve de regio’s aan te duiden die u kent.

GEHOLPEN BEKENHEID REGIO'S

90

83 81 79 79 77 77

7267

6057

5350

45 44

3

0

10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

Vlaam

se A

rden

nen

Westh

oek

Pajotte

nland

Waas

land

Voers

treek

Leiestr

eek

Haspeng

ouw

Mee

tjesla

nd

Hagelan

d

Heuvella

nd

Mijn

streek

Zennev

allei

Groen

e Gor

del

Palliet

erland

Dijlelan

d

Geen

van bo

vensta

ande

Bron: InSites Consulting Juli 2009

%

Page 14: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

14 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

SPONTANE ASSOCIATIES “PAJOTTENLAND”

Als u de naam Pajottenland hoort, waaraan denkt u dan? Wat roept deze naam bij u op?

SPONTANE ASSOCIATIES MET "PAJOTTENLAND"

19

16 16

14

1110

7 76

5 5

32 2 2 2

1 1 1 1 1 10 0 0 0

0

5

10

15

20

Land

elijk

Heuvels

Urban

us

Vlaam

s Bra

bant

Nabij B

russ

el

Natuur

Streek

biere

n

Vlaand

eren

Fietse

n & w

ande

len

Moo

ie str

eek

Bezie

nswaa

rdigh

eden

Rust

Streek

prod

ucte

n

Breugh

el

Slecht o

penb

aar v

ervo

er

Paard

en

Kaste

len

Wille

m V

erman

dere

Cultuur /

kuns

t

Gastro

nomie

Ander

e BV's

Gezell

ig

Accen

t

Vlakte

sDuur

Nostalgi

e

Bron: InSites Consulting Juli 2009

%

De naam Pajottenland roept vooral associaties op van “landelijk” (19%), “heuvels” (16%) en “Vlaams Brabant” (14%), maar ook “Urbanus” (16%). Verder verwijst men naar de nabijheid met Brussel (11%) en de natuur (10%). Volgende associaties zijn “streekbieren” (7%), Vlaanderen (7%), fietsen en wandelen (6%), mooie streek (5%) en “bezienswaardigheden” (5%). Minst genoemd (3% of lager) vinden we nog een hele reeks associaties, zoals rust, streekproducten, Breughel, slecht openbaar vervoer!, paarden, kastelen, Willem Vermandere, cultuur/kunst, gastronomie, andere BV’s, gezellig, accent, vlaktes, duur en nostalgie.

Page 15: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

15 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

De helft van de respondenten (52%) kan het Pajottenland correct geografisch situeren. Eén derde (33%) duidt een andere regio aan en 12% heeft geen idee.

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

52

11 119

2 2 1 0 0

12

0

10

20

30

40

50

60

4 (P

ajotte

nland

)

3 (V

laam

se A

rden

nen)

5 (D

ijlela

nd)

2 (M

eetje

sland

)

1 (W

esthoe

k)

6 (H

agela

nd)

8 (M

aasla

nd)

7 (H

aspen

gouw

)

9 (V

oers

treek)

Geen

idee

Bron: InSites Consulting Juli 2009

%

Hier ziet u een kaart van België met regio’s die elk een nummer dragen. Kan u het nummer aanduiden waar volgens u het Pajottenland ligt?

Page 16: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

16 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

IMAGO PAJOTTENLAND

IMAGO VAN PAJOTTENLAND

7 9 8 8 8 5 6 9 5 5 5 4 5 4 4 3 5 4 2 1 1 1 1

50 4845 46 44

44 42 4042 42 39 39 37 35 33 35 33 34

126 5 4 3

36 35 41 3839 42 41

3745 40 45 46

4451

49 47 46 46

35

22

17 20

12

5 6 5 5 7 7 7 11 7 9 9 8 11 8 10 11 12 13

36

46

46 39

44

1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 2 1

12

1824

2730

2 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 6 7 9 10

4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,4 4,4 4,4 4,4 4,4 4,3 4,3 4,3 4,3 4,2 4,2 4,2 4,2

3,5

3,12,9 2,9

2,7

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

resp

ect vo

or d

e nat

uur

rusti

g

genie

ten

van e

envo

udig

lekke

r en g

ezond

ete

n

rust

en ont

haas

ting

genie

ten

van h

et lev

en

authe

ntiek,

echt

geze

llighe

id

al he

t goe

de van

land

elijke

vlakb

ij wer

eldho

ofdsta

d

gastv

rije o

ntvang

st

volks

puur

gemoed

elijkh

eid

de “g

oed

gevo

el stre

ek”

resp

ect vo

or d

e med

emen

s

gene

genh

eid, w

armte

onge

dwon

gen

“thuis

gevo

el”

cultu

rele

auth

entic

iteit

cons

erva

tief

geslo

ten

stug

acht

erop

nors

Bron: InSites Consulting Juli 2009

1,0

1,5

2,0

2,5

3,0

3,5

4,0

4,5

5,0

5,5

6,0

Gem

idd

eld

e

Helemaal niet akkoord

Niet akkoord

Niet zo akkoord

Tamelijk akkoord

Akkoord

Helemaal akkoord

Gemiddelde

Het Pajottenland scoort relatief hoog op al de positieve imagokenmerken. 85 tot 90 % van de respondenten is tamelijk tot helemaal akkoord met de positieve imago items. De gemiddelde scores gaan van hoogst scorende (gemiddelde van 4.5) “respect voor de natuur”,”rustig”, “genieten van eenvoudig lekker en gezond eten”, “rust en onthaasting” en “genieten van het leven” naar de “laagst” scorende (maar nog steeds een gemiddelde van 4.2) “genegenheid, warmte”, “ongedwongen”, “thuisgevoel” en “culturele authenticiteit”.

Met uitzondering van “conservatief”, waarover de helft het mee eens en de helft ermee oneens is, scoren de negatieve imagokenmerken relatief laag. 29% is tamelijk tot helemaal akkoord over “gesloten”, 25% over “achterop”, 23% over “stug” en 16% over “nors”.

Page 17: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

17 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

De kennis van gemeenten die tot het Pajottenland behoren is relatief laag. 3 op de 10 respondenten heeft geen enkel idee. De meest gekende gemeenten, behorende tot het Pajottenland, Galmaarden (35%) en Lennik (35%), onmiddellijk gevolgd door Gooik (32%), zijn slechts door iets meer dan 3 op 10 respondenten aangeduid.

De gemeenten Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode worden zelfs minder vaak genoemd dan gemeenten die niet tot het Pajottenland behoren.

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

GEMEENTEN VAN PAJOTTENLAND

35 35

32

2827 27

2624

2322 22

1816

13 1311

10 109

7 75

31

30

0

10

20

30

40

Galmaa

rden

Lenn

ik

Gooik

Terna

t

Roosdaa

l

Dilbeek

Peping

enHalle

Herne

Afflige

m

Sint-P

ieter

s-Le

euw

Liedek

erke

Beers

el

Bever

Ninov

e

Geraa

rdsb

erge

n

Zellik

Edinge

n

Aalst

Droge

nbos

Linke

beek

Sint-G

enesiu

s-Rode

Ander

lecht

Geen

van bo

vensta

ande

Geen

idee

Bron: InSites Consulting Juli 2009

%Hieronder ziet u een lijst met gemeenten en hun deelgemeenten. Kan u de gemeenten aanduiden die volgens u bij het Pajottenland horen?

Page 18: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

18 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

Hieronder ziet u een lijst met gemeenten en hun deelgemeenten. Kan u de gemeenten aanduiden die volgens u bij het Pajottenland horen?

GEMEENTEN VAN PAJOTTENLANDBasis: Inwoners Pajottenland (N=120)

94

88 86 84

78 76

53 52 51

3935

3229 29

13 11 107 7 7

3 2 2 0 00

10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

Gooik

Lenn

ik

Peping

en

Galmaa

rden

Roosdaa

l

Herne

Terna

t

Sint-P

ieter

s-Le

euw

Dilbeek

Bever

Halle

Liedek

erke

Afflige

m

Beers

el

Ninov

e

Edinge

n

Geraa

rdsb

erge

n

Zellik

Droge

nbos

Sint-G

enesiu

s-Rode

Linke

beek

Aalst

Ander

lecht

Geen

van bo

vensta

ande

Geen

idee

Bron: InSites Consulting Juli 2009

%Ook de inwoners van het Pajottenland kunnen niet al de gemeenten aanduiden die bij het Pajottenland horen. De meest gekende gemeenten, behorende tot het Pajottenland, zijn duidelijk Gooik (94%), Lennik (88%), Pepingen (86%) en Galmaarden (84%), en ook Roosdaal (78%) en Herne (76%). Ternat (53%), Sint-Pieters-Leeuw (52%) en Dilbeek (51%) worden slechts door de helft van de inwoners van het Pajottenland aangeduid. De andere gemeenten scoren zelfs nog lager, met hier ook weer Drogenbos (7%), Sint-Genesius-Rode (7%) en Linkebeek (3%) die zelfs lager scoren dan niet bij het Pajottenland horende gemeenten.

Page 19: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

19 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Koopt u soms plaatselijke hoeve- en/of streekproducten in uw streek?

Bron: InSites Consulting Juli 2009

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK (%)

Ja; 60

Neen; 40

Drie vijfden van de respondenten (60%) koopt soms plaatselijk hoeve- en/of streekproducten in eigen streek.

Page 20: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

20 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Waar koopt u deze producten gewoonlijk?

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUKTEN IN EIGEN STREEK

56

51

2219

11

6

0

10

20

30

40

50

60

Bij de boer Op de markt In de buurtwinkel In een speciaalzaak In een streekhoekje Andere (specifieer):

Bron: InSites Consulting Juli 2009

%

De in eigen streek gekochte hoeve/streekproducten worden vooral aangekocht bij de boer (56%) of op de markt (51%). Minder gefrequenteerde plaatsen zijn de buurtwinkel (22%) en de speciaalzaak (19%). De minst bezochte aankoopplaats is het streekhoekje (11%).

Page 21: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

21 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN (%)

6

26

56

10 1Altijd

Vaak

Soms

Zelden

Nooit

Bron: InSites Consulting Juli 2009

Wanneer u een regio bezoekt, in welke mate koopt u er dan plaatselijke hoeve- en/of streekproducten?

Bijna iedereen (99%) koop plaatselijk hoeve- en/of streekproducten tijdens het bezoek aan een regio. Eén derde (32%) koopt altijd (6%) of toch vaak (26%). Meer dan de helft van de respondenten (56%) koopt soms. En een minderheid (10%) koopt zelden.

Page 22: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

22 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

RESULTATEN

Subgroepen en significanties

Page 23: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

23 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEHOLPEN BEKENDHEID REGIO’S

Geholpen bekendheid regio's% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 696 348 348 134 133 137 168 125

Vlaamse Ardennen 90 91 89 91 85 90 92 89

Westhoek 83 84 82 83 73 82 88 88Pajottenland 81 81 82 88 81 82 82 73Waasland 79 83 75 87 76 74 78 78Voerstreek 79 81 76 70 73 82 81 86Leiestreek 77 77 77 78 67 73 81 84Haspengouw 77 77 77 81 69 77 80 77Meetjesland 72 76 69 76 68 76 74 67Hageland 67 66 68 66 59 69 74 64Heuvelland 60 61 59 57 54 59 70 59Mijnstreek 57 60 54 42 52 64 60 68Zennevallei 53 56 51 45 46 56 63 55Groene Gordel 50 46 53 36 53 42 57 58Pallieterland 45 47 43 38 35 44 55 54Dijleland 44 46 41 40 39 35 51 52Geen van bovenstaande 3 3 2 1 5 4 2 1

Signif icant op 95% Hoger Lager

Met uitzondering van een significant hogere bekendheid van het Maasland en het Meetjesland bij mannen dan bij vrouwen zijn er geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen.

Opmerkelijk is de significant hogere bekendheid van het Pajottenland bij de jongste leeftijdsgroep 18-29 jarigen tegenover de oudste leeftijdsgroep van 65+ers. Omgekeerd is er een hogere bekendheid bij de oudere leeftijdsgroepen dan bij de jongere leeftijdsgroepen voor de Vlaamse Ardennen, de Voerstreek, de Leiestreek, het Heuvelland, de Mijnstreek, de Zennevallei, de Groene Gordel en Pallieterland..

Page 24: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

24 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEHOLPEN BEKENDHEID REGIO’S

De meeste regio’s genieten een, al dan niet significante hogere bekendheid bij gezinnen zonder kinderen. Echt significant hoger zijn de Groene Gordel, Pallieterland en Dijleland.

De Voerstreek is significant meer gekend bij gezinnen met 2 of 4 kinderen dan bij gezinnen met 5 kinderen.

% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen JaN= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

Vlaamse Ardennen 90 90 90 87 93 84 90 90 88Westhoek 83 80 87 80 84 75 77 84 79Pajottenland 81 82 80 84 83 77 81 80 85Waasland 79 75 80 83 75 78 80 79 78Voerstreek 79 79 81 76 85 59 68 80 76Leiestreek 77 78 80 73 80 69 58 78 74Haspengouw 77 71 79 81 78 66 73 77 76Meetjesland 72 67 74 76 75 63 68 72 73Hageland 67 64 67 65 72 65 69 68 64Heuvelland 60 59 63 60 62 51 56 62 55Mijnstreek 57 60 59 53 56 48 59 59 51Zennevallei 53 56 56 55 49 33 61 55 50Groene Gordel 50 50 51 45 52 48 46 52 43Pallieterland 45 46 49 45 39 42 31 49 35Dijleland 44 42 49 38 44 35 34 47 35Geen van bovenstaande 3 5 1 4 0 3 9 3 2Significant op 95% Hoger Lager

Page 25: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

25 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEHOLPEN BEKENDHEID REGIO’S

Geholpen bekendheid regio's

% Kennis geografische

Bekendheid Pajottenland ligging Pajottenland

Totaal nee ja nee ja

N= 696 129 567 336 360

Vlaamse Ardennen 90 57 97 88 91

Westhoek 83 51 90 78 88Pajottenland 81 0 100 75 87Waasland 79 36 88 77 81Voerstreek 79 36 88 73 84Leiestreek 77 39 85 73 80Haspengouw 77 37 86 75 79Meetjesland 72 23 84 67 77Hageland 67 16 78 61 72Heuvelland 60 28 68 54 67Mijnstreek 57 24 65 53 61Zennevallei 53 4 65 37 69Groene Gordel 50 15 58 40 59Pallieterland 45 14 52 42 48Dijleland 44 9 52 34 53Geen van bovenstaande 3 14 0 4 2

Degenen die het Pajottenland kennen hebben altijd ook een betere kennis van de andere regio’s. Ook bij degenen die het Pajottenland geografisch correct weten te situeren is de kennis van de regio’s hoger.

Page 26: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

26 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEHOLPEN BEKENDHEID REGIO’S

Ongewogen ResultatenWelke van de volgende regio’s kent u, al w as het maar van naam? Gelieve de regio’s aan te duiden die u kent.

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

Totaal Pajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117

A B C D E F C D E K J

Westhoek 81% 76% 82% 88% 68% 80% 91% 79% 88% 68% 80% 91%

D A D E Meetjesland 69% 67% 66% 79% 49% 83% 72% 66% 79% 49% 83% 72%

D D D E C EHeuvelland 58% 53% 52% 60% 42% 61% 79% 53% 60% 42% 61% 79%

A B C D E EZennevallei 55% 77% 64% 64% 30% 48% 45% 71% 64% 30% 48% 45%

D E F D D E J K E J EVlaamse Ardennen 89% 87% 90% 92% 85% 90% 88% 89% 92% 85% 90% 88%

Waasland 75% 66% 72% 91% 66% 88% 67% 69% 91% 66% 88% 67%

A B D F A B D F C E J C E JPajottenland 83% 98% 81% 86% 73% 83% 74% 90% 86% 73% 83% 74%

B C D E F Leiestreek 73% 66% 67% 82% 53% 83% 87% 66% 82% 53% 83% 87%

D A D A B D C E C EGroene Gordel 52% 62% 62% 50% 39% 48% 47% 62% 50% 39% 48% 47%

D D E Pallieterland 40% 30% 35% 69% 32% 39% 37% 32% 69% 32% 39% 37%

A B D E F C E J K Mijnstreek 56% 43% 53% 61% 85% 47% 49% 48% 61% 85% 47% 49%

A B C E F C D J K Dijleland 43% 43% 71% 57% 25% 31% 33% 56% 57% 25% 31% 33%

A D E F D E F E J K E J K Hageland 67% 64% 88% 74% 69% 62% 46% 76% 74% 69% 62% 46%

A D E F F F J J J Voerstreek 78% 75% 83% 82% 85% 74% 72% 79% 82% 85% 74% 72%

Haspengouw 77% 73% 81% 83% 87% 71% 66% 77% 83% 87% 71% 66%

E F J J K Geen van bovenstaande 2% 0% 1% 3% 3% 2% 4% 0% 3% 3% 2% 4%

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de significante verschillen in bekendheid van regio’s tussen de inwoners van Pajottenland, de rest van Brabant, totaal Brabant en de andere Vlaamse provincies.

Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 27: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

27 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

SPONTANE ASSOCIATIES “PAJOTTENLAND”

Spontane associaties "Pajottenland"% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 696 348 348 134 133 137 168 125

Landelijk 19 17 21 27 20 21 24 0

Heuvels 16 16 15 12 14 12 23 16Urbanus 16 22 10 8 19 33 17 0Vlaams Brabant 14 17 11 20 8 11 16 15Nabij Brussel 11 12 10 9 10 8 23 1Natuur 10 6 14 10 14 12 11 0Streekbieren 7 11 3 4 9 5 9 8Vlaanderen 7 7 6 8 6 6 6 8Fietsen & w andelen 6 5 7 7 9 4 9 0Mooie streek 5 6 4 4 2 4 8 8Beziensw aardigheden 5 6 4 1 1 0 1 28Rust 3 2 5 2 4 4 5 0Streekproducten 2 1 2 2 0 1 2 4Breughel 2 2 1 0 0 2 5 1Slecht openbaar vervoer 2 2 2 0 0 0 0 10Paarden 2 3 1 2 4 1 1 0Kastelen 1 1 0 0 1 1 1 0Willem Vermandere 1 1 2 0 0 1 0 8Cultuur / kunst 1 1 1 0 2 3 2 0Gastronomie 1 1 0 0 0 1 0 2Andere BV's 1 1 1 0 0 1 1 5Gezellig 1 1 1 1 1 0 2 0Accent 0 0 0 1 0 0 0 0Vlaktes 0 0 1 1 0 0 1 0Duur 0 0 1 1 1 0 0 0Nostalgie 0 0 1 0 1 1 1 0

Signif icant op 95% Hoger Lager

Mannen associëren Pajottenland meer dan vrouwen met Urbanus en met streekbieren. Vrouwen associëren Pajottenland meer dan mannen met “natuur”.

De leeftijdsgroep van 40-49 heeft de meeste associaties met Urbanus en zelfs significant meer dan de jongste leeftijdsgroep van 18-29. De leeftijdsgroep van 50-65 heeft duidelijk een sterkere associatie van Pajottenland dat nabij Brussel is dan de andere leeftijdsgroepen. De 65-plussers tenslotte associëren Pajottenland veel sterker met bezienswaardigheden dan de andere leeftijdsgroepen.

Page 28: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

28 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

SPONTANE ASSOCIATIES “PAJOTTENLAND”

Spontane associaties "Pajottenland"% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen Ja

N= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

Landelijk 19 18 17 24 17 31 22 19 20

Heuvels 16 17 18 13 9 13 30 18 9Urbanus 16 13 16 14 28 11 8 14 20Vlaams Brabant 14 15 18 9 14 3 17 15 12Nabij Brussel 11 9 10 13 18 9 4 12 9Natuur 10 5 9 13 5 21 24 10 10Streekbieren 7 5 10 4 8 3 14 8 6Vlaanderen 7 5 10 4 7 4 0 7 6Fietsen & w andelen 6 4 7 5 3 10 14 7 5Mooie streek 5 3 7 6 3 4 5 6 3Beziensw aardigheden 5 4 10 0 3 0 0 7 1Rust 3 1 4 3 3 5 0 4 2Streekproducten 2 1 2 2 1 0 0 2 0Breughel 2 1 2 2 1 0 0 2 0Slecht openbaar vervoer 2 4 2 0 0 0 0 2 0Paarden 2 1 1 2 0 5 7 1 2Kastelen 1 0 1 1 0 0 0 1 0Willem Vermandere 1 2 3 0 0 0 0 2 0Cultuur / kunst 1 4 1 1 0 0 0 2 1Gastronomie 1 0 0 2 0 0 4 1 0Andere BV's 1 2 2 0 1 0 0 2 0Gezellig 1 1 1 1 1 0 0 1 1Accent 0 0 0 1 0 0 0 0 0Vlaktes 0 0 0 0 1 0 5 0 1Duur 0 0 0 1 0 0 0 0 1Nostalgie 0 1 1 1 0 0 0 1 0

Signif icant op 95% Hoger Lager

Gezinnen zonder kinderen associëren Pajottenland sterker met “heuvels” en “bezienswaardigheden” dan gezinnen met kinderen.

Gezinnen met meer dan 5 personen scoren het hoogst op de associatie “gastronomie”.

Page 29: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

29 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

SPONTANE ASSOCIATIES “PAJOTTENLAND”

Spontane associaties "Pajottenland"

% Kennis geografische

Totaal ligging Pajottenland

nee ja

N= 696 336 360

Landelijk 19 17 21

Heuvels 16 9 21Urbanus 16 14 17Vlaams Brabant 14 6 21Nabij Brussel 11 5 16Natuur 10 8 11Streekbieren 7 3 11Vlaanderen 7 9 5Fietsen & w andelen 6 5 7Mooie streek 5 4 6Beziensw aardigheden 5 3 7Rust 3 2 5Streekproducten 2 1 2Breughel 2 0 3Slecht openbaar vervoer 2 1 2Paarden 2 1 2Kastelen 1 0 1Willem Vermandere 1 3 0Cultuur / kunst 1 0 2Gastronomie 1 1 0Andere BV's 1 1 2Gezellig 1 0 1Accent 0 0 0Vlaktes 0 1 0Duur 0 0 0Nostalgie 0 0 1

Signif icant op 95% Hoger Lager

De respondenten die Pajottenland geografisch correct situeerden hebben sterkere associaties met “heuvels”, Vlaams Brabant, nabij Brussel, streekbieren en Breughel, dan degenen die Pajottenland niet correct konden situeren.

Omgekeerd was er een sterkere associatie met Willem Vermanderen bij degenen die Pajottenland niet correct geografisch situeerden.

Page 30: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

30 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

SPONTANE ASSOCIATIES “PAJOTTENLAND”

Ongewogen ResultatenAls u de naam Pajottenland hoort, w aaraan denkt u dan? Wat roept deze naam bij u op?

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

TotaalPajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117

A B C D E F C D E K J

Mooie streek 7% 16% 10% 2% 0% 4% 9% 13% 2% 0% 4% 9%

C E D Landelijk 21% 33% 24% 22% 8% 21% 10% 29% 22% 8% 21% 10%

D F E J Beziensw aardigheden 6% 5% 5% 7% 5% 3% 7% 5% 7% 5% 3% 7%

Heuvels 19% 40% 18% 14% 6% 22% 6% 31% 14% 6% 22% 6%

B C D F D F D E J E J Streekbieren 9% 21% 5% 8% 1% 10% 3% 14% 8% 1% 10% 3%

B D F E Urbanus 14 5 13 14 22 14 19 9 14 22 14 19

A A C Streekproducten 3% 8% 0% 4% 0% 0% 1% 5% 4% 0% 0% 1%

Breughel 2% 4% 3% 2% 0% 1% 3% 4% 2% 0% 1% 3%

Kastelen 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Willem Vermandere 1% 1% 0% 3% 0% 2% 1% 1% 3% 0% 2% 1%

Fietsen & w andelen 5% 3% 6% 11% 3% 5% 3% 5% 11% 3% 5% 3%

Vlaanderen 6% 2% 8% 6% 9% 3% 13% 5% 6% 9% 3% 13%

Vlaams Brabant 13% 10% 12% 13% 6% 21% 14% 11% 13% 6% 21% 14%

E Natuur 12% 25% 18% 7% 5% 12% 3% 22% 7% 5% 12% 3%

C D F F D E J Accent 0% 0% 0% 0% 1% 0% 0% 0% 0% 1% 0% 0%

Vlaktes 0% 0% 2% 0% 0% 1% 0% 1% 0% 0% 1% 0%

Duur 0% 0% 1% 0% 0% 1% 0% 1% 0% 0% 1% 0%

Rust 4% 7% 4% 3% 1% 3% 2% 6% 3% 1% 3% 2%

Slecht openbaar vervoer 2% 1% 2% 0% 2% 1% 5% 1% 0% 2% 1% 5%

Nabij Brussel 11% 12% 19% 11% 9% 7% 9% 15% 11% 9% 7% 9%

Cultuur / kunst 1% 2% 1% 2% 1% 1% 2% 1% 2% 1% 1% 2%

Gastronomie 1% 2% 1% 1% 0% 0% 0% 2% 1% 0% 0% 0%

Paarden 2% 4% 0% 1% 2% 3% 1% 2% 1% 2% 3% 1%

Nostalgie 0% 0% 0% 1% 2% 0% 0% 0% 1% 2% 0% 0%

Andere BV's 1% 2% 2% 3% 1% 1% 0% 2% 3% 1% 1% 0%

Gezellig 1% 2% 2% 1% 0% 0% 1% 2% 1% 0% 0% 1%

Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Deze tabel geeft een overzicht van de significante verschillen in spontane associaties tussen de inwoners van Pajottenland, de rest van Brabant, totaal Brabant en de andere Vlaamse provincies.

Inwoners van Pajottenland hebben sterkere associaties met “mooie streek”, “landelijk”, “heuvels”, “streekbieren” en “natuur” dan inwoners van sommige andere provincies.

Page 31: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

31 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

Geografische situering Pajottenland% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+N= 696 348 348 134 133 137 168 125

4 (Pajottenland) 52 56 47 38 52 52 55 61

3 (Vlaamse Ardennen) 11 10 12 12 12 15 9 75 (Dijleland) 11 13 10 6 6 8 15 232 (Meetjesland) 9 9 9 16 11 10 6 11 (Westhoek) 2 2 2 5 1 2 1 16 (Hageland) 2 2 2 3 1 3 3 08 (Maasland) 1 1 1 2 0 2 1 07 (Haspengouw ) 0 0 1 0 1 0 1 09 (Voerstreek) 0 0 0 0 0 0 0 1Geen idee 12 7 17 18 17 10 10 6

Signif icant op 95% Hoger Lager

Mannen kunnen Pajottenland meer dan vrouwen correct geografisch situeren.

De leeftijdsgroepen vanaf 50 jaar kunnen Pajottenland meer dan de jongste leeftijdsgroep correct geografisch situeren. De leeftijdsgroep van 65-plussers wijst vaker dan de leeftijdsgroepen van 18 tot 49 jaar Dijleland verkeerdelijk toe. De jongste leeftijdsgroep wijst dan weer vaker Meetjesland verkeerdelijk toe dan al de andere leeftijdsgroepen en de leeftijdsgroepen van 30 tot 49 jaar wijzen Meetjesland vaker verkeerdelijk toe dan de leeftijdsgroepen vanaf 50 jaar.

Page 32: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

32 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

Geografische situering Pajottenland% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen JaN= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

4 (Pajottenland) 52 57 54 44 51 47 51 53 49

3 (Vlaamse Ardennen) 11 11 10 14 5 21 12 11 115 (Dijleland) 11 8 14 9 15 6 7 12 92 (Meetjesland) 9 11 7 10 12 2 13 9 81 (Westhoek) 2 2 1 1 5 2 0 2 36 (Hageland) 2 0 1 4 5 0 0 1 48 (Maasland) 1 1 0 0 0 12 0 1 17 (Haspengouw ) 0 1 1 0 0 0 0 0 09 (Voerstreek) 0 0 0 0 0 0 0 0 0Geen idee 12 9 11 19 8 10 17 11 15

Signif icant op 95% Hoger Lager

Gezinnen met 3 of 4 personen en gezinnen met kinderen wijzen het vaakst Hageland verkeerdelijk toe als zijnde Pajottenland.

Gezinnen met 5 personen wijzen Maasland vaker verkeerdelijk toe.

Page 33: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

33 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

Geografische situering Pajottenland

% Kennis geografische

Totaal Bekendheid Pajottenland ligging Pajottenlandnee ja nee ja

N= 696 129 567 336 360

4 (Pajottenland) 52 35 55 0 100

3 (Vlaamse Ardennen) 11 14 10 23 05 (Dijleland) 11 11 12 24 02 (Meetjesland) 9 10 9 18 01 (Westhoek) 2 3 2 4 06 (Hageland) 2 3 1 4 08 (Maasland) 1 5 0 2 07 (Haspengouw ) 0 1 0 1 09 (Voerstreek) 0 0 0 0 0Geen idee 12 18 11 25 0

Signif icant op 95% Hoger Lager

Degenen die Pajottenland kennen, al was het maar van naam, kunnen Pajottenland duidelijk het vaakst correct geografisch situeren.

Degenen die Pajottenland fout geografisch situeren verwarren het vaakst met de Vlaamse Ardennen, Dijleland of Meetjesland.

Page 34: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

34 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

GEOGRAFISCHE SITUERING PAJOTTENLAND

Ongewogen ResultatenHier ziet u een kaart van België met regio’s die elk een nummer dragen. Kan u het nummer aanduiden w aar volgens u het Pajottenland ligt?

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

TotaalPajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117

A B C D E F C D E K J

1 (Westhoek) 2% 0% 3% 2% 4% 2% 0% 1% 2% 4% 2% 0%

2 (Meetjesland) 8% 3% 3% 15% 15% 4% 6% 3% 15% 15% 4% 6%

A B A C C 3 (Vlaamse Ardennen) 10% 4% 13% 11% 14% 13% 6% 8% 11% 14% 13% 6%

4 (Pajottenland) 57% 91% 62% 44% 34% 57% 55% 77% 44% 34% 57% 55%

B C D E F D D D D E K J E5 (Dijleland) 10% 2% 2% 16% 15% 8% 15% 2% 16% 15% 8% 15%

A B A B A B C C C6 (Hageland) 1% 0% 0% 2% 1% 3% 3% 0% 2% 1% 3% 3%

7 (Haspengouw ) 0% 0% 1% 0% 0% 0% 1% 0% 0% 0% 0% 1%

8 (Maasland) 1% 0% 1% 0% 1% 1% 3% 0% 0% 1% 1% 3%

9 (Voerstreek) 0% 0% 1% 0% 0% 0% 0% 1% 0% 0% 0% 0%

Geen idee 11% 0% 14% 11% 16% 11% 12% 7% 11% 16% 11% 12%

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de significante verschillen in geografische situering van Pajottenland tussen de inwoners van Pajottenland, de rest van Brabant, totaal Brabant en de andere Vlaamse provincies.

Uiteraard behalen de inwoners van het Pajottenland de beste resultaten. Verder scoren de inwoners uit de rest van Vlaams Brabant en uit Oost- en West-Vlaanderen beter dan deze uit Antwerpen en Limburg.

Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 35: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

35 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

IMAGO PAJOTTENLAND

Imago PajottenlandGemiddelde scores(6=helemaal akkoord; 1=helemaal niet akkoord) Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 696 348 348 134 133 137 168 125

respect voor de natuur 4,54 4,54 4,53 4,49 4,47 4,42 4,75 4,50

rustig 4,53 4,53 4,53 4,53 4,42 4,48 4,70 4,49genieten van eenvoudig lekker en gezond eten 4,50 4,51 4,48 4,45 4,34 4,36 4,65 4,65rust en onthaasting 4,49 4,49 4,49 4,43 4,33 4,40 4,64 4,62genieten van het leven 4,46 4,47 4,45 4,40 4,35 4,33 4,63 4,55authentiek, echt 4,42 4,43 4,42 4,42 4,34 4,31 4,57 4,44gezelligheid 4,41 4,39 4,42 4,31 4,34 4,25 4,57 4,55al het goede van landelijke vlakbij w ereldhoofdstad 4,39 4,40 4,38 4,13 4,27 4,23 4,65 4,63gastvrije ontvangst 4,39 4,41 4,36 4,33 4,29 4,29 4,50 4,49volks 4,37 4,43 4,30 4,43 4,38 4,24 4,48 4,26puur 4,33 4,35 4,30 4,26 4,22 4,33 4,49 4,29gemoedelijkheid 4,32 4,37 4,28 4,27 4,22 4,22 4,47 4,39de “goed gevoel streek” 4,30 4,28 4,31 4,20 4,10 4,21 4,52 4,40respect voor de medemens 4,29 4,31 4,26 4,30 4,26 4,11 4,36 4,40genegenheid, w armte 4,23 4,23 4,22 4,13 4,13 4,17 4,41 4,23ongedw ongen 4,23 4,23 4,22 4,22 4,20 4,18 4,32 4,20“thuisgevoel” 4,22 4,25 4,18 4,16 4,17 4,11 4,36 4,26culturele authenticiteit 4,20 4,19 4,21 4,14 4,22 4,01 4,31 4,31conservatief 3,46 3,49 3,44 3,57 3,46 3,38 3,40 3,52gesloten 3,09 3,06 3,12 3,24 3,09 2,99 3,08 3,05stug 2,90 2,91 2,88 3,08 2,97 2,90 2,77 2,80achterop 2,86 2,91 2,81 3,16 2,97 2,84 2,68 2,68nors 2,72 2,71 2,73 2,91 2,82 2,73 2,63 2,51

Gemiddelde positief 4,37 4,38 4,35 4,31 4,28 4,26 4,52 4,43Gemiddelde negatief 3,01 3,02 3,00 3,19 3,06 2,97 2,91 2,91

Hoger Lager t.o.v. totaal

Geslacht Leeftijd

Er werden geen verschillen vastgesteld tussen mannen en vrouwen voor wat betreft de imago-scores.

Qua leeftijd scoren de 65-plussers en vooral de leeftijdsgroep 50-65 beter dan de jongere leeftijdsgroepen op een groot aantal positieve imago-items. De jongste leeftijdsgroep scoort dan weer hoger dan de 50-plussers op het kenmerk “achterop” en hoger dan de 65-plussers op het kenmerk “nors”.

Page 36: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

36 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

IMAGO PAJOTTENLAND

Imago PajottenlandGemiddelde scores Kinderen(6=helemaal akkoord; 1=helemaal niet akkoord) Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen Ja

N= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

respect voor de natuur 4,54 4,37 4,61 4,44 4,52 4,76 4,80 4,57 4,45

rustig 4,53 4,40 4,61 4,42 4,53 4,72 4,69 4,53 4,53genieten van eenvoudig lekker en gezond eten 4,50 4,42 4,56 4,44 4,36 4,64 4,74 4,54 4,37rust en onthaasting 4,49 4,34 4,61 4,34 4,41 4,69 4,75 4,52 4,42genieten van het leven 4,46 4,33 4,56 4,30 4,37 4,66 4,87 4,50 4,35authentiek, echt 4,42 4,28 4,51 4,38 4,31 4,56 4,66 4,45 4,34gezelligheid 4,41 4,44 4,47 4,29 4,20 4,54 4,75 4,46 4,26al het goede van landelijke vlakbij w ereldhoofdstad 4,39 4,32 4,48 4,28 4,28 4,50 4,60 4,43 4,30gastvrije ontvangst 4,39 4,22 4,49 4,25 4,32 4,56 4,79 4,42 4,29volks 4,37 4,32 4,38 4,35 4,40 4,50 4,13 4,36 4,37puur 4,33 4,25 4,35 4,28 4,29 4,51 4,51 4,35 4,27gemoedelijkheid 4,32 4,15 4,46 4,21 4,20 4,38 4,75 4,35 4,24de “goed gevoel streek” 4,30 4,14 4,37 4,18 4,20 4,59 4,87 4,31 4,27respect voor de medemens 4,29 4,09 4,38 4,21 4,22 4,52 4,61 4,30 4,25genegenheid, w armte 4,23 4,05 4,30 4,19 4,12 4,42 4,67 4,24 4,17ongedw ongen 4,23 4,11 4,30 4,12 4,10 4,46 4,74 4,24 4,19“thuisgevoel” 4,22 4,09 4,30 4,03 4,24 4,42 4,56 4,24 4,17culturele authenticiteit 4,20 4,13 4,26 4,17 4,04 4,23 4,58 4,22 4,13conservatief 3,46 3,55 3,52 3,36 3,30 3,61 3,20 3,48 3,41gesloten 3,09 3,16 3,09 3,05 3,09 3,04 2,95 3,08 3,13stug 2,90 3,06 2,76 2,98 2,91 2,99 2,93 2,86 3,00achterop 2,86 3,07 2,80 2,88 2,79 2,93 2,37 2,88 2,80nors 2,72 2,79 2,64 2,80 2,69 2,94 2,55 2,69 2,80

Gemiddelde positief 4,37 4,25 4,44 4,27 4,28 4,54 4,67 4,39 4,30Gemiddelde negatief 3,01 3,13 2,96 3,01 2,96 3,10 2,80 3,00 3,03

Hoger Lager t.o.v. totaal

Aantal gezinsleden

Vooral de 5- of meer-persoonsgezinnen1-persoonsgezinnen scoren significant hoger dan vooral de 1-persoonsgezinnen.

Gezinnen zonder kinderen scoren hoger dan gezinnen met kinderen op “genieten van het leven” en “gezelligheid”.

Page 37: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

37 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

IMAGO PAJOTTENLAND

Imago PajottenlandGemiddelde scores Kennis geografische(6=helemaal akkoord; 1=helemaal niet akkoord) ligging Pajottenland

Totaal nee ja nee jaN= 696 129 567 336 360

respect voor de natuur 4,54 4,36 4,58 4,46 4,61

rustig 4,53 4,25 4,60 4,40 4,65genieten van eenvoudig lekker en gezond eten 4,50 4,34 4,53 4,40 4,58rust en onthaasting 4,49 4,36 4,52 4,39 4,59genieten van het leven 4,46 4,30 4,50 4,31 4,60authentiek, echt 4,42 4,21 4,47 4,35 4,49gezelligheid 4,41 4,24 4,45 4,31 4,50al het goede van landelijke vlakbij w ereldhoofdstad 4,39 4,20 4,43 4,15 4,62gastvrije ontvangst 4,39 4,18 4,43 4,33 4,44volks 4,37 4,15 4,42 4,34 4,39puur 4,33 4,20 4,35 4,29 4,36gemoedelijkheid 4,32 4,16 4,36 4,19 4,45de “goed gevoel streek” 4,30 4,18 4,32 4,18 4,40respect voor de medemens 4,29 4,20 4,31 4,24 4,33genegenheid, w armte 4,23 4,13 4,25 4,13 4,32ongedw ongen 4,23 3,99 4,28 4,17 4,28“thuisgevoel” 4,22 4,12 4,24 4,12 4,31culturele authenticiteit 4,20 4,04 4,23 4,14 4,25conservatief 3,46 3,46 3,46 3,53 3,40gesloten 3,09 3,13 3,08 3,18 3,01stug 2,90 3,02 2,87 3,04 2,77achterop 2,86 2,93 2,84 3,04 2,70nors 2,72 2,84 2,69 2,90 2,55

Gemiddelde positief 4,37 4,20 4,40 4,27 4,45Gemiddelde negatief 3,01 3,08 2,99 3,14 2,89

Hoger Lager t.o.v. totaal

Bekendheid Pajottenland

Degenen die het Pajottenland kennen staan vaak het positiefst tegenover de imagokenmerken.

Bij degenen die het Pajottenland geografisch correct weten te situeren zijn de positieve beoordelingen, met uitzondering van “volks”, “puur” en “respect voor de medemens” altijd het hoogst.

Page 38: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

38 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

IMAGO PAJOTTENLAND

Ongewogen ResultatenZelfs als men een bepaalde regio niet echt kent, dan kan men er toch bepaalde indrukken over hebben. Hieronder volgt een aantal uitspraken over het Pajottenland.

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) ProvinciesTotaal Pajottenla Rest Antw erpe Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Antw erpe Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117A B C D E F C D E K J

Het Pajottenland biedt rust en onthaasting 4,53 4,93 4,45 4,52 4,22 4,55 4,50 4,70 4,52 4,22 4,55 4,50B C D E F E E

In het Pajottenland kan men genieten van eenvoudig lekker en gezond eten 4,55 5,01 4,37 4,52 4,29 4,59 4,48 4,70 4,52 4,29 4,59 4,48B C D E F E

Het Pajottenland biedt al het goede van het landelijke vlakbij een w ereldhoofdstad 4,48 5,13 4,37 4,35 4,12 4,53 4,34 4,76 4,35 4,12 4,53 4,34B C D E F D D E J E

In het Pajottenland heeft men respect voor de natuur 4,55 4,83 4,42 4,61 4,33 4,53 4,60 4,63 4,61 4,33 4,53 4,60B D E

In het Pajottenland heeft men respect voor de medemens 4,30 4,51 4,20 4,39 4,10 4,28 4,29 4,36 4,39 4,10 4,28 4,29D

Het Pajottenland biedt culturele authenticiteit 4,24 4,66 4,09 4,26 4,02 4,21 4,20 4,38 4,26 4,02 4,21 4,20B C D E F E

In het Pajottenland kan men genieten van het leven 4,51 5,00 4,36 4,48 4,24 4,53 4,46 4,69 4,48 4,24 4,53 4,46B C D E F E

Het Pajottenland biedt een gastvrije ontvangst 4,41 4,71 4,30 4,46 4,16 4,40 4,40 4,51 4,46 4,16 4,40 4,40B D E

In het Pajottenland heeft men een “thuisgevoel” 4,29 4,90 4,06 4,21 4,00 4,26 4,29 4,49 4,21 4,00 4,26 4,29B C D E F E

Het Pajottenland betekent gemoedelijkheid 4,35 4,74 4,20 4,41 4,03 4,39 4,29 4,48 4,41 4,03 4,39 4,29B D E F D D E E E

Het Pajottenland betekent gezelligheid 4,45 4,85 4,37 4,45 4,09 4,48 4,44 4,62 4,45 4,09 4,48 4,44B C D E F D D D E E E E

Het Pajottenland betekent genegenheid, w armte 4,28 4,75 4,09 4,20 4,07 4,26 4,31 4,43 4,20 4,07 4,26 4,31B C D E F E

Het Pajottenland is volks 4,39 4,77 4,20 4,45 4,14 4,44 4,32 4,49 4,45 4,14 4,44 4,32B D F E

Het Pajottenland is ongedw ongen 4,26 4,61 4,16 4,36 4,04 4,14 4,22 4,39 4,36 4,04 4,14 4,22B D E F E

Het Pajottenland is rustig 4,56 4,98 4,43 4,55 4,18 4,68 4,52 4,71 4,55 4,18 4,68 4,52B C D F D D D E E E E

Het Pajottenland is authentiek, echt 4,48 4,95 4,39 4,51 4,21 4,45 4,32 4,68 4,51 4,21 4,45 4,32B C D E F E J

Het Pajottenland is puur 4,37 4,77 4,24 4,41 4,21 4,24 4,32 4,51 4,41 4,21 4,24 4,32B C D E F E

In het Pajottenland is men stug 2,87 2,55 2,87 2,86 3,19 2,92 2,84 2,71 2,86 3,19 2,92 2,84 A C

Het Pajottenland is achterop 2,79 2,36 2,77 2,92 3,03 2,84 2,87 2,56 2,92 3,03 2,84 2,87 A A A A A C C

In het Pajottenland is men nors 2,66 2,20 2,74 2,67 2,93 2,79 2,65 2,47 2,67 2,93 2,79 2,65 A A A A A C C

In het Pajottenland is men conservatief 3,43 3,31 3,31 3,63 3,52 3,43 3,36 3,31 3,63 3,52 3,43 3,36

In het Pajottenland is men gesloten 3,06 2,81 2,99 3,07 3,28 3,18 3,02 2,89 3,07 3,28 3,18 3,02 A C

Het Pajottenland is de “goed gevoel streek” 4,36 4,87 4,27 4,29 4,05 4,32 4,34 4,58 4,29 4,05 4,32 4,34B C D E F D E

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de significante verschillen in geografische situering van Pajottenland tussen de inwoners van Pajottenland, de rest van Brabant, totaal Brabant en de andere Vlaamse provincies.

Uiteraard behalen de inwoners van het Pajottenland de beste resultaten. Verder scoren de inwoners uit de rest van Vlaams Brabant en uit Oost- en West-Vlaanderen beter dan deze uit Antwerpen en Limburg.

Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 39: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

39 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

Toewijzing gemeenten aan Pajottenland% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 696 348 348 134 133 137 168 125

Galmaarden 35 40 30 20 35 41 40 36

Lennik 35 38 32 24 29 36 43 41Gooik 32 34 30 26 26 29 39 41Ternat 28 29 26 22 28 28 29 31Roosdaal 27 30 25 18 22 28 31 39Dilbeek 27 29 25 22 19 26 34 31Pepingen 26 27 25 19 23 27 32 29Halle 24 27 21 15 29 25 25 25Herne 23 24 22 17 17 24 28 29Affligem 22 25 18 21 23 26 18 21Sint-Pieters-Leeuw 22 24 21 15 21 21 26 28Liedekerke 18 19 16 14 20 23 16 15Beersel 16 17 15 7 20 17 20 15Bever 13 12 13 13 13 12 14 10

Ninove 13 14 13 16 9 16 9 18

Geraardsbergen 11 12 11 11 12 12 8 14Zellik 10 11 9 4 11 12 11 11Edingen 10 11 9 9 7 14 12 9Aalst 9 9 9 7 12 11 4 13

Drogenbos 7 6 8 2 8 8 7 10

Linkebeek 7 9 5 1 8 11 8 9Sint-Genesius-Rode 5 5 6 4 7 6 8 2

Anderlecht 3 4 3 3 5 2 4 2

Geen van bovenstaande 1 0 2 1 0 2 1 1Geen idee 30 26 33 49 33 25 22 19

Signif icant op 95% Hoger Lager

Mannen wijzen meer dan vrouwen de gemeenten Galmaarden en Affligem correct to aan Pajottenland.

De jongste leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar heeft het vaaks geen idee voor wat betreft de gemeenten die bij het Pajottenland horen.

Page 40: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

40 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

Toewijzing gemeenten aan Pajottenland% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen Ja

N= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

Galmaarden 35 36 35 28 38 37 42 34 38

Lennik 35 31 37 30 33 44 42 35 33Gooik 32 32 34 30 27 35 49 34 27Ternat 28 31 29 19 32 25 43 28 28Roosdaal 27 33 26 23 32 22 32 28 26Dilbeek 27 22 29 25 29 31 21 27 25Pepingen 26 24 28 25 24 30 29 27 24Halle 24 23 25 22 22 23 35 24 22Herne 23 29 23 21 20 16 27 25 18Affligem 22 17 22 24 20 22 32 20 25Sint-Pieters-Leeuw 22 22 22 21 22 23 36 22 23Liedekerke 18 18 15 20 15 12 54 16 21Beersel 16 15 15 17 16 15 30 16 17Bever 13 14 12 10 16 11 13 13 11Ninove 13 17 13 12 13 13 10 13 14Geraardsbergen 11 14 12 7 12 11 10 13 8Zellik 10 9 10 9 10 6 20 9 12Edingen 10 9 11 11 10 9 9 11 8Aalst 9 14 9 6 9 6 9 10 8Drogenbos 7 10 6 5 10 7 0 7 8Linkebeek 7 7 7 6 6 12 14 7 9Sint-Genesius-Rode 5 4 5 5 7 9 4 4 8Anderlecht 3 9 2 1 3 2 4 4 2Geen van bovenstaande 1 1 2 0 1 1 0 1 1Geen idee 30 23 31 33 30 30 25 29 30Significant op 95% Hoger Lager

Met uitzondering van Liedekerke dat bater wordt toegewezen aan het Pajottenland bij gezinnen mat meer dan 5 kinderen, zijn er geen significante verschillen op het niveau van aantal gezinsleden noch op niveau van al dan niet hebben van kinderen.

Page 41: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

41 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

Toewijzing gemeenten aan Pajottenland

% Kennis geografische

Totaal Bekendheid Pajottenland ligging Pajottenland

nee ja nee ja

N= 696 129 567 336 360

Galmaarden 35 27 37 16 52

Lennik 35 20 38 15 54Gooik 32 19 35 14 49Ternat 28 17 30 15 40Roosdaal 27 13 31 12 42Dilbeek 27 16 29 14 39Pepingen 26 15 29 11 40Halle 24 21 24 13 34Herne 23 13 25 7 38Affligem 22 9 24 14 29Sint-Pieters-Leeuw 22 15 24 10 34Liedekerke 18 10 19 11 24Beersel 16 14 17 9 23Bever 13 8 14 5 20

Ninove 13 13 14 10 16

Geraardsbergen 11 10 12 11 12Zellik 10 7 11 6 14Edingen 10 6 11 6 14Aalst 9 7 10 11 7

Drogenbos 7 5 7 5 9

Linkebeek 7 5 8 5 9Sint-Genesius-Rode 5 3 6 5 6

Anderlecht 3 0 4 2 5

Geen van bovenstaande 1 2 1 2 0Geen idee 30 47 26 48 12

Signif icant op 95% Hoger Lager

Degenen die het Pajottenland kennen kunnen verscheiden gemeenten beter toewijzen dan degenen die het Pajottenland niet kennen.

Bij degenen die het Pajottenland geografisch correct weten te situeren is de correcte toewijzing van de gemeenten, met uitzondering van Linkebeek en Sint-Genesius-Rode, steeds beter dan bij degenen die Pajottenland geografisch niet juist kunnen situeren.

Page 42: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

42 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

TOEWIJZING GEMEENTEN AAN PAJOTTENLAND

Hieronder ziet u een lijst met gemeenten en hun deelgemeenten. Kan u de gemeenten aanduiden die volgens u bij het Pajottenland horen?

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

TotaalPajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117

A B C D E F C D E J K

Bever 16% 39% 12% 12% 8% 13% 12% 26% 12% 8% 13% 12%

B C D E F D E J K Galmaarden : Tollembeek, Vollezele 42% 84% 45% 27% 24% 37% 33% 65% 27% 24% 37% 33%

B C D E F C D D E J K Herne: Herfelingen, Sint 31% 76% 31% 18% 11% 26% 20% 54% 18% 11% 26% 20%

B C D E F D D D E J K EGooik : Oetingen, Kester, Leerbeek 40% 94% 32% 26% 17% 44% 26% 64% 26% 17% 44% 26%

B C D E F D D E J K EPepingen: Beert, Bellingen, Bogaarden, Elingen, Heikruis 35% 85% 37% 16% 14% 35% 18% 62% 16% 14% 35% 18%

B C D E F C D F C D D E J K D E JLennik: St.Martens-Lennik, Eizeringen42% 87% 42% 31% 21% 41% 26% 65% 31% 21% 41% 26%

B C D E F D D D E J K ERoosdaal: Strijtem, Pamel, OLV-Lombeek, Borchtlombeek34% 78% 32% 22% 18% 36% 19% 55% 22% 18% 36% 19%

B C D E F D D E J K E JLiedekerke 20% 32% 29% 10% 10% 21% 18% 31% 10% 10% 21% 18%

C D C D D E Affligem: Essene, Hekelgem, Teralfene 23% 28% 32% 20% 11% 25% 19% 30% 20% 11% 25% 19%

D D E ETernat: Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek32% 53% 44% 23% 18% 31% 22% 49% 23% 18% 31% 22%

C D E F C D F D E K Dilbeek: Sint-Martens-Bodegem, Sint-Ulriks-Kapelle, Itterbeek30% 52% 28% 25% 19% 29% 26% 40% 25% 19% 29% 26%

B C D E F D E K Sint-Pieters- Leeuw 27% 53% 24% 15% 19% 29% 21% 39% 15% 19% 29% 21%

B C D E F D E K Halle: Buizingen, Lembeek, 26% 36% 34% 23% 14% 21% 25% 35% 23% 14% 21% 25%

D D E Beersel: Alsemberg, Dw orp, Huizingen, Lot 18% 29% 32% 15% 8% 15% 11% 30% 15% 8% 15% 11%

D F C D E F E Drogenbos 7% 7% 8% 6% 8% 6% 8% 7% 6% 8% 6% 8%

Linkebeek 7% 3% 12% 6% 5% 8% 6% 8% 6% 5% 8% 6%

Sint-Genesius Rode 5% 8% 3% 6% 6% 7% 3% 5% 6% 6% 7% 3%

Anderlecht 3% 2% 1% 3% 4% 4% 3% 2% 3% 4% 4% 3%

Zellik 9% 7% 12% 10% 7% 15% 6% 10% 10% 7% 15% 6%

Aalst 8% 1% 14% 11% 6% 3% 14% 8% 11% 6% 3% 14%

A A A Edingen 10% 11% 15% 10% 6% 10% 10% 13% 10% 6% 10% 10%

Ninove 13% 13% 21% 17% 6% 13% 11% 17% 17% 6% 13% 11%

Geen van bovenstaande 1% 0% 1% 1% 0% 2% 2% 0% 1% 0% 2% 2%

Geen idee 26% 0% 22% 33% 47% 23% 32% 11% 33% 47% 23% 32% B E C C K C

Uiteraard behalen de inwoners van het Pajottenland de beste resultaten als het om correct toewijzen van de gemeente gaat. Verder scoren de inwoners uit de rest van Vlaams Brabant en uit Oost-Vlaanderen vooral beter dan deze uit Limburg.

Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 43: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

43 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Aankooppenetratie hoeve/streekproducten in eigen streek% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 696 348 348 134 133 137 168 125

Ja 60 58 62 52 56 53 68 70

Neen 40 42 38 48 44 47 32 30

Signif icant op 95% Hoger Lager

Er zijn significant meer aankopers van hoeve- en/of streekproducten te vinden bij de 50-plussers dan bij de jongste leeftijdsgroep van 18-29 jaar.

Page 44: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

44 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Aankooppenetratie hoeve/streekproducten in eigen streek% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen Ja

N= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

Ja 60 42 64 62 63 66 76 61 58

Neen 40 58 36 38 37 34 24 39 42

Signif icant op 95% Hoger Lager

Er zijn significant meer aankopers van hoeve- en/of streekproducten te vinden bij gezinnen met 2 of meer personen dan bij 1-persoonsgezinnen.

Er is geen significant verschil tussen gezinnen met of zonder kinderen.

Page 45: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

45 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Aankooppenetratie hoeve/streekproducten in eigen streek

% Kennis geografische

Totaal Bekendheid Pajottenland ligging Pajottenland

nee ja nee ja

N= 696 129 567 336 360

Ja 60 51 62 58 62

Neen 40 49 38 42 38

Signif icant op 95% Hoger Lager

Er zijn significant meer aankopers van hoeve- en/of streekproducten te vinden bij degenen die het Pajottenland kennen.

Page 46: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

46 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPENETRATIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Ongewogen ResultatenKoopt u soms plaatselijke hoeve- en/of streekproducten in uw streek?

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

TotaalPajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117

A B C D E F C D E K J

Ja 62% 73% 53% 63% 58% 54% 67% 63% 63% 58% 54% 67%

B E Neen 38% 27% 47% 37% 42% 46% 33% 37% 37% 42% 46% 33%

A A

De aankooppenetratie van hoeve- en/of streekproducten is duidelijk hoger bij de inwoners van het Pajottenland dan bij de inwoners van de rest van Vlaams Brabant en de inwoners uit Oost-vlaanderen.Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 47: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

47 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Aankoopplaats hoeve/streekproducten in eigen streek% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 418 202 216 70 74 73 114 88

Bij de boer 56 56 56 55 56 53 52 66

Op de markt 51 50 52 52 53 37 54 57In de buurtw inkel 22 22 23 33 26 28 19 10In een speciaalzaak 19 17 21 29 23 22 15 11In een streekhoekje 11 13 9 18 11 21 6 3Andere (specif ieer): 6 4 7 1 8 3 9 7

Signif icant op 95% Hoger Lager

Er zijn geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen qua aankoopplaats van hoeve- en/of streekproducten.

65-plussers gaan minder naar de buurtwinkel, de speciaalzaak of het streekhoekje voor de aankoop van hoeve- en/of streekproducten dan respectievelijk repondenten tot 49 jaar, respondenten tussen 18 en 29 jaar en respondenten tussen 18 en 29 jaar en tussen 40 en 49 jaar.

Page 48: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

48 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Aankoopplaats hoeve/streekproducten in eigen streek% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen Ja

N= 418 55 176 79 60 30 16 311 108

Bij de boer 56 39 59 61 55 58 74 55 59

Op de markt 51 46 56 41 57 51 42 53 47In de buurtw inkel 22 17 22 23 31 14 28 19 32In een speciaalzaak 19 13 24 20 15 20 2 20 16In een streekhoekje 11 13 9 8 10 19 24 10 14Andere (specif ieer): 6 9 5 10 3 0 7 6 5

Signif icant op 95% Hoger Lager

Er zijn significant meer aankopers van hoeve- en/of streekproducten in de buurtwinkel te vinden bij gezinnen met kinderen.

Page 49: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

49 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Aankoopplaats hoeve/streekproducten in eigen streek

% Kennis geografische

Totaal Bekendheid Pajottenland ligging Pajottenland

nee ja nee ja

N= 418 66 352 195 223

Bij de boer 56 67 54 59 54

Op de markt 51 38 54 48 54In de buurtw inkel 22 16 24 17 27In een speciaalzaak 19 17 20 16 23In een streekhoekje 11 10 11 9 12Andere (specif ieer): 6 7 6 6 6

Signif icant op 95% Hoger Lager

Er zijn significant meer aankopers van hoeve- en/of streekproducten op de markt bij degenen die het Pajottenland kennen.

Bij degenen die het Pajottenland geografisch correctkunnen toewijzen zijn er significant meer aankopers van hoeve- en/of streekproducten in de buurtwinkel.

Page 50: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

50 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPPLAATS HOEVE/STREEKPRODUCTEN IN EIGEN STREEK

Ongewogen ResultatenWaar koopt u deze producten gew oonlijk?

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

TotaalPajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 432 88 60 74 66 62 78 147 74 66 62 78

A B C D E F C D E J K

In een speciaalzaak 20% 23% 22% 20% 30% 19% 10% 23% 20% 30% 19% 10%

F J Op de markt 53% 63% 57% 50% 46% 55% 49% 60% 50% 46% 55% 49%

In de buurtw inkel 24% 31% 33% 17% 15% 22% 24% 32% 17% 15% 22% 24%

Bij de boer 56% 60% 39% 54% 48% 61% 70% 51% 54% 48% 61% 70%

B In een streekhoekje 12% 17% 9% 11% 13% 13% 7% 13% 11% 13% 13% 7%

Andere (specif ieer): 6% 12% 4% 11% 3% 3% 4% 9% 11% 3% 3% 4%

De aankooppenetratie van hoeve- en/of streekproducten bij de boer is hoger bij de inwoners West-Vlaanderen dan bij de inwoners van Vlaams Brabant met uitzondering van degenen uit het Pajottenland.Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 51: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

51 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

Aankoopfrequentie hoeve/streekproducten% Geslacht Leeftijd

Totaal Man Vrouw 18-29 30-39 40-49 50-65 65+

N= 696 348 348 134 133 137 168 125

Altijd 6 5 8 6 4 8 9 4

Vaak 26 27 25 26 21 18 30 32Soms 56 56 56 54 66 56 49 56Zelden 10 12 9 10 9 16 11 6Nooit 1 0 2 4 0 1 1 1Gemiddelde 2,8 2,7 2,8 2,8 2,9 2,8 2,6 2,7

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN

Er zijn geen significante verschillen in de aankoopfrequentie van hoeve- en/of streekproducten tussen mannen en vrouwen of tussen leeftijdsgroepen.

Page 52: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

52 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN

Aankoopfrequentie hoeve/streekproducten% Aantal gezinsleden Kinderen

Totaal 1 2 3 4 5 Meer dan 5 Neen Ja

N= 696 132 275 127 96 45 21 510 186

Altijd 6 11 5 4 4 11 18 6 6

Vaak 26 17 31 18 28 38 17 28 20Soms 56 61 51 61 62 43 59 54 60Zelden 10 10 11 15 4 8 6 10 13Nooit 1 1 2 2 1 0 0 2 1Gemiddelde 2,8 2,7 2,7 2,9 2,7 2,6 2,7 2,7 2,8

Er zijn geen significante verschillen in de aankoopfrequentie van hoeve- en/of streekproducten tussen de gezinsgroottes of tussen het al dan niet hebben van kinderen.mannen en vrouwen of tussen leeftijdsgroepen.

Page 53: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

53 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN

Aankoopfrequentie hoeve/streekproducten

% Kennis geografische

Totaal Bekendheid Pajottenland ligging Pajottenland

nee ja nee ja

N= 696 129 567 336 360

Altijd 6 4 7 7 6

Vaak 26 28 26 22 29Soms 56 55 56 59 53Zelden 10 9 11 10 11Nooit 1 4 1 2 1Gemiddelde 2,8 2,8 2,7 2,8 2,7

Er zijn geen significante verschillen in de aankoopfrequentie van hoeve- en/of streekproducten tussen het al dan niet kennen of juist geografisch situeren van het Pajottenland.

Page 54: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

54 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

AANKOOPFREQUENTIE HOEVE/STREEKPRODUCTEN

Ongewogen ResultatenWanneer u een regio bezoekt, in w elke mate koopt u er dan plaatselijke hoeve- en/of streekproducten?

% Provincies (Splitsing Pajottenland en rest Vlaams Brabant) Provincies

TotaalPajottenland Rest VL.Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen Vlaams Brabant Antw erpen Limburg O-Vlaanderen W-Vlaanderen

N= 696 120 114 117 113 115 117 234 117 113 115 117

A B C D E F C D E K J

Altijd 6% 3% 3% 6% 12% 7% 5% 3% 6% 12% 7% 5%

Vaak 27% 33% 24% 25% 23% 29% 28% 29% 25% 23% 29% 28%

Soms 55% 51% 55% 56% 52% 56% 59% 52% 56% 52% 56% 59%

Zelden 11% 13% 14% 11% 13% 9% 6% 14% 11% 13% 9% 6%

Nooit 1% 0% 5% 2% 0% 0% 2% 2% 2% 0% 0% 2%

Gemiddelde 2,75 2,74 2,96 2,77 2,65 2,67 2,71 2,83 2,77 2,65 2,67 2,71

Er zijn geen significante verschillen in de aankoopfrequentie van hoeve- en/of streekproducten tussen de Vlaamse provincies, noch tussen de inwoners van het Pajottenland en de rest van Vlaanderen.Noot: deze resultaten zijn op de ongewogen steekproef opdat de subgroep inwoners Pajottenland voldoende groot zou zijn voor analyse. Bijgevolg zijn de resultaten in de “Totaal” kolom niet representatief.

Page 55: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

55 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

VRAGENLIJST

Page 56: John Morawski Brand Coaching & Marketing Research Management Pajottenland Nul-meting 10/08/09 0 Het merk Pajottenland Nul-meting 10 Augustus 2009.

Pajottenland Nul-meting10/08/09

56 John MorawskiBrand Coaching & Marketing Research Management

VRAGENLIJST Vraag 1: Welke van de volgende regio’s kent u, al was het maar van naam? Gelieve de regio’s aan te duiden die u kent.

Westhoek Meetjesland Heuvelland Zennevallei Vlaamse Ardennen Waasland Pajottenland Leiestreek Groene Gordel Pallieterland Mijnstreek Dijleland Hageland Voerstreek Haspengouw

Vraag 2 (indien Pajottenland gekend): Als u de naam “Pajottenland” hoort, waaraan denkt u dan? Wat roept deze naam bij u op? ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Vraag 3: Hier ziet u een kaart van België met regio’s die elk een nummer dragen. Kan u hierop het nummer aanduiden waar volgens u het Pajottenland ligt? Vraag 4: Zelfs als men een bepaalde regio niet echt kent, dan kan men er toch bepaald indrukken over hebben. Hieronder volgt een aantal uitspraken over het Pajottenland. Kan u bij elke uitspraak aanduiden in welke mate u ermee akkoord gaat betreffende het Pajottenland? (lijst met 20-tal uitspraken; antwoordmogelijkheden: “helemaal akkoord”, “akkoord”, “tamelijk akkoord”, “niet zo akkoord”, “niet akkoord”, “helemaal niet akkoord”).

Het Pajottenland biedt rust en onthaasting In het Pajottenland kan men genieten van eenvoudig lekker en gezond eten In het Pajottenland is men stug Het Pajottenland biedt al het goede van het landelijke vlakbij een wereldhoofdstad In het Pajottenland heeft men respect voor de natuur In het Pajottenland heeft men respect voor de medemens Het Pajottenland biedt culturele authenticiteit Het Pajottenland is achterop In het Pajottenland kan men genieten van het leven Het Pajottenland biedt een gastvrije ontvangst In het Pajottenland is men nors In het Pajottenland heeft men een “thuisgevoel” Het Pajottenland betekent gemoedelijkheid Het Pajottenland betekent gezelligheid In het Pajottenland is men conservatief Het Pajottenland betekent genegenheid, warmte Het Pajottenland is volks Het Pajottenland is ongedwongen In het Pajottenland is men gesloten Het Pajottenland is rustig Het Pajottenland is authentiek, echt Het Pajottenland is puur Het Pajottenland is de “goed gevoel streek”.

Vraag 5 Hieronder ziet u een lijst met gemeenten en hun deelgemeenten. Kan u de gemeenten aanduiden die volgens u bij het Pajottenland horen? - Bever - Galmaarden : Tollembeek, Vollezele - Anderlecht - Herne: Herfelingen, Sint-Pieters-Kapelle - Gooik : Oetingen, Kester, Leerbeek - Groot-Bijgaarden - Pepingen: Beert, Bellingen, Bogaarden, Elingen, Heikruis - Lennik: St.Martens-lennik, Eizeringen, St.Kwintens.Lennik, Gaasbeek - Roosdaal: Strijtem, Pamel, OLV-Lombeek, Borchtlombeek - Liedekerke - Zellik - Affligem: Essene, Hekelgem, Teralfene - Ternat: Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek - Aalst - Dilbeek: Sint-Martens-Bodegem, Sint-Ulriks-Kapelle, Itterbeek, Groot-Bijgaarden, Schepdaal - Sint-Pieters-Leeuw: Oudenaken, Ruisbroek, St.-Laureins-Berchem, Vlezenbeek - Edingen - Halle: Buizingen, Lembeek, - Beersel: Alsemberg, Dworp, Huizingen, Lot - Drogenbos - Geeraardsbergen - Linkebeek - Sint-Genesius-rode - Ninove Vraag 6a Koopt u soms plaatselijke hoeve- en/of streekproducten in uw streek? . Ja . Neen => Vraag 7 Vraag 6b Waar koopt u deze producten? . speciaalzaak . markt . buurtwinkel . bij de boer . streekhoekje . ander (VUL IN A.U.B.) ……………………………………………………. Vraag 7 Wanneer u een regio bezoekt, in welke mate koopt u er dan plaatselijke hoeve- en/of streekproducten? . altijd . vaak . soms . zelden . nooit