Jobat-krant 10 september 2011

48
Verdien je genoeg? Vergelijk je loon met 50.000 Belgen Jobs bij de Overheid vanaf blz. 16 + 10.009 jobs op jobat.be Zaterdag 10 en zondag 11 september 2011 Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be MIJN LOON ‘We proberen te besparen’ blz. 13 BEROEPSGEHEIM ‘Dinsdagavond vrijen we’ blz. 12 ANSEEL & DENYS Enkel aapjes lusten pinda’s blz. 3 JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR

Transcript of Jobat-krant 10 september 2011

  • Verdien je genoeg?

    Vergelijk

    je loon met

    50.000

    Belgen

    Jobs bij de Overheid vanaf blz. 16+ 10.009 jobs op jobat.be

    Zaterdag 10 en zondag 11 september 2011

    Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be

    MIJN LOONWe proberen te besparenblz. 13

    BEROEPSGEHEIMDinsdagavond vrijen weblz. 12

    ANSEEL & DENYSEnkel aapjeslusten pindasblz. 3

    JOBAT.BE

    SITE VAN

    HET JAAR

    JOBAT.BE

    SITE VAN

    HET JAAR

  • 50.000 werkende Belgen reageerden de voorbijemaanden op onze oproep om ons een blik te gun-nen op hun loonbrief. Ze vertelden ons wat ze ver-dienen, welke extralegale voordelen ze van hunwerkgever krijgen, of ze kunnen genieten van eenbonus, hoeveel vakantiedagen ze hebben enzo-voort. Het resultaat van die bevraging leest u vanafdeze week in deze krant.Nu is en blijft loon een delicaat thema. Velen pratener liever niet over. Sommigen vrezen afgunstige re-acties, anderen denken zich te moeten schamenvoor hun loon. Uit ons loononderzoek blijkt dat degemiddelde Belgische bediende 2.982 euro permaand verdient. Op de fora waar dit cijfer dezeweek al verscheen, regende het onmiddellijk reac-ties. Het cijfer zou onzin zijn, bij de haren gegre-pen, en niet realistisch. Ik werk al jaren in die sec-tor en verdien bijlange niet zoveel ... Niet zeldenzijn dergelijke uitla-tingen afkomstig vanwerknemers die te-leurgesteld vaststel-len dat hun loonbriefonder het gemiddel-de zit.Dat het gemiddeldedat we publicerenonrealistisch is, valt tebetwijfelen. De FOD Economie berekende vorigjaar dat het gemiddelde brutomaandloon van eenvoltijds tewerkgestelde loontrekkende in 2008 inBelgi 2.936 euro bedroeg. Dat komt aardig in debuurt. Waar velen zich op verkijken, is dat het ge-noemde bedrag het gemiddelde loon betreft.Slechts een derde van de werknemers verdientmeer, aldus nog de FOD Economie. Maar het zijnwel die hoge lonen die dat gemiddelde de hoogteinjagen. De echte helft ligt ongeveer op 2.600 eurobruto. Een op twee verdient meer, een op tweeminder.De truc om bij de meer te horen? Hoger onder-wijs volgen en een grote werkgever zoeken in eenstedelijke regio, bij voorkeur in de chemische, far-maceutische of financile sector. Dat blijkt uit vori-ge salarisstudies, wordt door onze enqute beves-tigd maar is - inderdaad - niet iedereen gegeven. Deontevredenheid over het loon en wat men ervoormoet doen, situeert zich dan ook vooral bij de min-der goede verdieners. Een kleine pleister op dewonde: dat zegt niets over de job- en werkgever-stevredenheid. De chemie mag dan excellent beta-len, de werknemers zijn er minder dan gemiddeldtevreden. De socio-culturele sector bewijst danweer het tegendeel.

    ONZIN

    Velen verkijken zich op

    het gemiddelde loon.

    Slechts een derde van

    de werknemers

    verdient meer

    WIM VERDOODTHOOFDREDACTEUR [email protected]

    EDITO

    Ik ben niet het soort nostalgicus dat zegtdat het vroeger allemaal beter was. Hetmilieu was vroeger beter, ja. Maar demaatschappij en - vooral - mijn levenzeker nietPaul Jambers heeft een roman geschreven die, net als zijn nieuwetv-programma, twintig jaar terugkeert in de tijd. Toch is hij blij dathij vandaag leeft, in Het Laatste Nieuws.

    Elke werknemer heeft het recht zijn per-soneelsdossier in te kijken op basis vande privacywetgeving. Van zodra jouwpersoonsgegevens verwerkt worden, heb jerecht op inzage bij diegene die ze verwerkt, on-geacht of het nu al dan niet gaat over jouwwerkgever. Wens je jouw dossier in te kijken,dan volstaat het een eenvoudig verzoek te rich-ten aan jouw werkgever die inzage niet kanweigeren. Weigert hij toch, dan is hij strafbaar.Bovendien kan je op elk ogenblik eventuele on-juiste gegevens laten verbeteren.De inhoud van jouw personeelsdossier kanechter vrij beperkt zijn. Elke werkgever is ver-plicht een aantal sociale documenten bij tehouden van zijn werknemers, zoals bijvoor-beeld het (speciale) personeelsregister en in-dividuele rekeningen (document waarop deprestaties van een werknemer en de bezoldi-ging vermeld zijn). Vaak zal ook een exemplaarvan jouw arbeidsovereenkomst terug te vin-den zijn in dit dossier, alhoewel het niet altijdverplicht is deze schriftelijk op te stellen. Som-mige activiteitensectoren stellen nog bijko-mende eisen zoals bijvoorbeeld een aanwezig-heidsregister of een opleidingsoverzicht.

    Evaluaties

    Een werkgever is echter niet wettelijk verplichtook documenten verbonden aan evaluaties,beoordelingen, opmerkingen, verslagen van

    gesprekken en dergelijke meer bij te houden.Nochtans staat het hem vrij dit toch te doen enheeft hij er in sommige gevallen belang bij ditwel degelijk te doen. Word een werknemer bij-voorbeeld ontslagen omdat hij niet meer vol-doet, dan kan hij dit voor de arbeidsrechtbankaanvechten. Een dossier met zorgvuldig bijge-houden documenten kan in dergelijke gevallenaantonen dat de werkgever recht in zijn schoe-nen staat en terecht is overgegaan tot ontslag.We denken hierbij onder meer aan negatieveevaluaties en brieven waarbij een verwittigingwordt verzonden naar de werknemer naaraanleiding van gedrag dat niet door de beugelkan.Elementen die wijzen op ongeoorloofde dis-criminatie mogen niet in het personeelsdossiervoorkomen. Zo is het bijvoorbeeld voor werk-gevers verboden een werknemer geen pro-motie toe te kennen omwille van seksuele ge-aardheid, ziekteverleden, nationaliteit of ge-loofsovertuiging.Wie inzage vraagt in zijn personeelsdossier, zaldaarin dus een aantal wettelijk verplichte docu-menten aantreffen. Merkt hij fouten op, kan hijde rechtzetting ervan eisen.

    Mag ik vragen om mijnpersoneelsdossier in te kijken?

    IRIS TOLPE, MANAGER LEGAL DEPARTEMENT, INFORMATION & KNOWHOW BIJ SECUREXJOBAT.BE/RECHTEN-PLICHTEN

    ARBEIDSVRAAG

  • 0203

    If you pay peanuts, you get monkeys.Die leuke oneliner duikt handig op indebatten waar vermeend hoge lonenaan de kaak worden gesteld. De uit-drukking laat de opponent in het debatweinig ruimte. Het lijkt alsof een be-paalde hoge vergoeding een natuur-wet is, eigen aan de markt, waar nueenmaal niet aan te ontkomen valt.Trond Sollied gebruikte ze om de kwa-liteit van het Belgische voetbal te ver-klaren. Deze week was het aan Her-man De Croo die zich in bochtenwrong om de uittredingsvergoedingvan parlementsleden te vergoelijken.In de media was een hetze ontstaantoen parlementslid Sven Gatz - zelfeen notoir tegenstander - om een uit-tredingsvergoeding van 300.000 eurohad verzocht bij zijn overstap naar deprivsector. De vergoeding moet poli-tici die geen nieuw mandaat krijgen fi-nancile ademruimte geven om eennieuwe loopbaan te star ten, wat doorhun politieke profiel ernstig bemoei-lijkt kan worden. In tijden waar politicivan de burger grote inspanningen vra-gen, is dit een moeilijk houdbare situa-tie. Sven Gatz deed snel afstand van devergoeding, maar niet iedereen had

    dezelfde fijngevoeligheid. PartijgenootDirk Sterckx liet weten dat hij zijnrecht op de vergoeding wel laat gel-den.

    Onrechtvaardig

    Wanneer is een financile compensa-tie rechtvaardig? Om dit te beoorde-len maken mensen in gedachten tweebalansen op. In de eerste balans makenze een evaluatie van hun eigen situatie.Ze brengen alles in wat hen waardevolmaakt in een job: unieke competen-ties, diplomas, gewerkte uren, verant-woordelijkheden en inspanningen. Ditweegt men af tegenover de voordelendie dit oplevert. Vervolgens probeertmen eenzelfde balans op te makenvoor de andere persoon. Men weegt afwat die ander allemaal inbrengt in zijnfunctie en wat hij ervoor terugkrijgt.Indien de twee psychologische balan-sen niet in evenwicht zijn, ervaren weeen sterk gevoel van onrechtvaardig-heid. Deze dubbele inschatting ge-beurt echter onbewust, op basis vanonvolledige informatie en in een frac-tie van seconden. Het gevolg is voor-spelbaar irrationeel.

    Loonvergelijkingen zijn een psychologi-sche mission impossible. Onderzoektoont aan dat we de input in de eigenbalans steevast mateloos overschatten,terwijl we de input van anderen dras-tisch onderschatten. Onrechtvaardig! isde logische schreeuw op de online le-zersfora.Politici maken echter dezelfde psycho-logische rekenfouten. De mythe van deaapjes en de pindas gaat vlot mee in debalans en creert een blinde vlek voorde inschatting van het publiek. Indienpolitici dit op een geloofwaardige wijzewillen oplossen, kunnen ze dus beterniet voor eigen rechter spelen. Het ad-vies van een externe remuneratiecom-missie zoals gebruikelijk in het bedrijfs-leven, kan zorgen voor de broodnodigeobjectiviteit en verhinderen dat er en-kel aapjes overblijven voor de pindas.

    Enkel aapjes lusten pindas

    Anseel& Denys

    Frederik Anseel en Jan Denysbekijken de arbeidsmarkt

    beurtelings door een kritische bril.

    BANDWERK

    Frederik Anseel is

    professor

    organisatiepsychologie

    Universiteit Gent en hoofd

    onderzoeksgroep VIGOR.

    Loonvergelijkingen zijn een

    psychologische mission

    impossible

  • Wie bent u? Hoeveel verdient u? En bent u daar tevreden mee? Dat zijn in een notendop de vragen die

    Jobat en Synovate dit voorjaar stelden aan 49.711 werkende Belgen. Het resultaat van die online

    enqute vindt u op de volgende paginas: bijna 50.000 salarispakketten overzichtelijk samengevat.

    Sonja Brouwers van Hay Group zorgt voor duiding bij de resultaten.

    Dit grootse onderzoek biedt u meteen een ruimere blik op uw eigen loonbrief. Verdient u meer of

    minder dan gemiddeld? Op welke extralegale voordelen maakt u kans? Hoe tevreden bent u over uw

    loon? Op deze en vele andere netelige salarisvragen geeft Jobat vier weken lang het antwoord.

    10/9 Jobat Salary Survey: wie verdient hoeveel?

    17/9 Extralegale voordelen: waar maakt u kans op?

    24/9 Starters: wat verdienen ze en hoe evolueert hun loon?

    1/10 U en uw loon: hoe tevreden bent u? En wat kan er beter?

    Verdien

    JOUW LOONVERGELIJKENMET DAT VAN50.000 BELGEN?DOE HET NU METONZE HANDIGELOONTOOL OPWWW.JOBAT.BE

    Vergelijk jeloon met datvan 50.000Belgen

    Geslacht

    +

    >

    59%

    41%

    Leeftijd

    18-24 6%

    31%

    27%

    25%

    10%

    25-34

    35-44

    45-54

    55 of meer

    Gemiddeld 10,3 jaar

    37%

    32%

    23%

    7%

    2%doctoraat

    post master

    masterdiploma

    bachelordiploma

    Hoger secundairof lager

    Gemiddeld 17,1 jaar

    Opleidingsniveau

    Ervaring op de arbeids-markt

    Ervaring bijhuidige werkgever

    61%

    14%

    13%

    12%

    Statuut

    Arbeider

    Kaderlid

    Ambtenaar

    Bediende

    h et profi e l van onze 49.711 respon de nte n

  • 0405

    jij genoeg?

    Automatische loonsverhogingsmechanismen zoalsbaremieke loonsverhogingen en indexaties gevenwerknemers het gevoel dat ze jaarlijks een loons-verhoging mogen verwachten, hoe ze ook presteren, aldusBrouwers. Ik wil hier het systeem van de index niet aan dekaak stellen, maar dat komt wel neer op een loonsverhoging,al zien mensen dat niet altijd zo.Hetzelfde geldt voor baremieke loonsverhogingen. In som-mige sectoren, zoals de overheid, weten werknemers bij destart van hun loopbaan wat ze twintig jaar later zullen verdie-nen. Is dat nog houdbaar?

    Hallo baas!

    Brouwers pleit voor een goed uitgewerkt en transparant be-loningsbeleid, waar een duidelijke structuur voor bestaat enwaar ook een redenering achter zit. Wanneer heel het pro-ces van loonvorming en eventuele loonsverhogingen in hetbedrijfsbeleid is ingebed, dan zal dat uiteindelijk ook bijdra-gen tot de algehele tevredenheid van medewerkers.In dat geval zullen ook individuele loonsonderhandelingenwellicht een minder belangrijke rol gaan spelen. Wanneer jeaanklopt bij je baas voor opslag en je krijgt nul op het rekest,ben je teleurgesteld. Maar wanneer je niet kan zien dat erachter die beslissing een visie en een systematiek zit, dan zalzon beleid op termijn totblijvende ontevredenheidleiden, aldus Brouwers.Het mag dus niet langereen kwestie zijn van zij dieiets vragen krijgen iets, en zijdie niets vragen krijgenniets.

    Elk jaaropslag?Om de zoveel jaar een automatische loonsverhoging,

    voor sommige werknemers lijkt dat evident. Onterecht,

    vindt Sonja Brouwers van Hay Group. Het principe dat

    ancinniteit en leeftijd ons loon bepalen, staat onder

    druk. In sommige sectoren weten mensen bij de start

    van hun loopbaan wat ze twintig jaar later zullen

    verdienen. Is dat nog houdbaar?

    Kaderlid

    Ambtenaar

    Bediende

    Arbeider

    Gemiddeld brutomaandloon

    2.363

    2.982

    3.435

    5.157

    Statuut

    Gemiddeld brutomaandloon

    3.518

    2.880

    2.687

    3.172

    3.840

    4.408

    4.972

    Geslacht & Opleiding

    doctoraat

    post masterdiploma

    masterdiploma

    bachelordiploma

    hoger secund. of lager

    vrouw

    man

    De index is ook eenloonsverhoging, maarmensen zien dat nietaltijd zo

    Sonja Brouwers, loonspecialiste Hay Group

    Vrouwen verdienen minder dan mannen. Sonja Brouwers ziet verschillende oor-

    zaken. Het is duidelijk dat vanaf een bepaald functieniveau vrouwen onder-

    vertegenwoordigd zijn ten opzichte van mannen. Dat zogenaamde glazen pla-

    fond bestaat nog steeds. Of dat ook zwaar doorweegt in dit onderzoek, betwijfel

    ik. De hogere managementfuncties zijn niet zo sterk vertegenwoordigd.

    Dat vrouwen meer deeltijds werken en vaker aan de slag zijn in minder betaalde

    sectoren, vindt Brouwers veel belangrijkere redenen voor hun lagere loon. Het

    feit dat vrouwen vaker werken in de zorg, de horeca of de retail en minder vaak in

    zogenaamde mannensectoren als de chemie, de industrie en de informatica

    duidt erop dat er eerder sprake is van een loopbaankloof dan van een loonkloof.

    Loopbaankloofin plaats vanloonkloof

  • Algemeen management en directie voeren de lijst van bestver-

    dienende functies aan. Niet meer dan logisch, merkt Brouwers

    op. Dat zijn ook de jobs met de zwaarste verantwoordelijkhe-

    den.

    De internationale instellingen staan bekend als goede betalers

    en dat blijkt ook. Ook de farmaceutica, de chemische sector en

    de energiesector betalen goed. De landbouwsector, de toeristi-

    sche sector en vooral de horeca maken hun imago van minder

    goed betalende sectoren eveneens waar.

    Gemiddeld brutomaandloon

    5.241

    3.985

    3.662

    3.644

    3.629

    3.576

    3.559

    3.537

    3.482

    3.479

    3.234

    3.201

    3.104

    3.018

    2.933

    2.913

    2.880

    2.756

    2.529

    2.594

    2.237

    2.862

    Functie

    andere

    horeca

    verkoop intern

    kunst

    administratie functie

    logistieke functie

    productie

    techniek

    communicatie

    openbare functie

    medische of paramedische functie

    onderwijs

    verkoop extern

    human resources functie

    consulting

    marketing

    ICT en internet functie

    financile functie

    engineering

    onderzoek

    juridische functie

    algemeen management/directie

    Gemiddeld brutomaandloon

    Sector

    4.601

    4.053

    3.998

    3.830.

    3.748

    3.550

    3.533

    3.343

    3.340

    3.276

    3.268

    3.249

    3.207

    3.173

    3.159

    3.099

    3.087

    2.983

    2.900

    2.877

    2.873

    2.866

    2.795

    2.747

    2.746

    2.646

    2.423

    2.885

    internationale instellingen en gouvernementele organisaties

    chemie en petrochemie

    farmaceutica

    energie- en watervoorziening

    bank, verzekeringen en financile dienstverlening

    telecommunicatie

    informatica

    consulting (juridisch, IT, HR, ...)

    onderwijs (en wetenschappelijk onderzoek)

    metaalverwerkende nijverheid

    overheid (lokaal, regionaal en federaal)

    productie voeding, drank- en rookwaren

    media en entertainment

    transport en logistiek

    gezondheidszorg

    bouw

    hout- en grondstofverwerkende nijverheid

    welzijnzorg, maatschappelijke dienstverl.

    distributie, retail, wholesale en kleinh.

    professionele diensten

    selectie, werving en rekrutering

    reclame en communicatie

    textiel, leder, schoen- en kledingnijverh.

    sociaal-culturele secto

    land- en tuinb., veeteelt, visserij, mijnb.

    toerisme en vrijetijdsbesteding

    horeca, catering

    andere

    Farma en chemieblijven de bestbetalendesectoren

  • 0607

    Drie bezorgdheden of noem het hefbomen liggenvolgens Brouwers aan de basis van de trend naarmeer variabel loon. De term responsabiliseringsteekt ook hier de kop op. We zien dat er nood is aan deresponsabilisering van het individu voor zijn prestaties. Hetloon afstemmen op de prestaties is een poging om de betrok-kenheid van de medewerker bij het succes van het bedrijf teverhogen.Die betrokkenheid kan ook collectief zijn. Veel bedrijvenzoeken momenteel uit hoe ze een variabel loon kunnen in-voeren op basis van collectieve doelstellingen, ook voor delagere functies. Een variabilisering van het loon gaat dus nietautomatisch gepaard met een individualisering.De vraag naar differentiatie leeft volgens Brouwers zowel bijwerknemers als bij hr. Twee boekhouders werken op het-zelfde financile departement, maar de ene doet mee aanallerlei projecten en de andere niet. Als dat verschil in in-spanning zich niet weerspiegelt in het loon, kan dat tot frus-traties leiden.Om dat mogelijk te maken, is een andere mentaliteit nodig,geeft Brouwers toe. In plaats van de taart voor loonsverho-gingen en bonussen in tien gelijke stukjes te verdelen overtien werknemers, zal je hem moeten verdelen in tien stukjesdie groter of kleiner zijn, al naargelang de prestaties.

    Iedereen solidair

    Variabel verlonen heeft volgens Brouwers ook een gunstigeffect op de loonkosten. In de goede jaren profiteren mede-werkers mee van het bedrijfssucces, tijdens de magere jarenis iedereen solidair.Belangrijk bij variabel verlonen is transparantie. Medewer-kers moeten zien dat hun bedrijf met meetbare factorenwerkt en ze moeten het gevoel hebben dat ze impact hebbenop hun loon. Niets is zo frustrerend als een loon dat afhanke-lijk is van parameters waarvan je bij God niet weet hoe jeeraan bijdraagt.Bedrijven zullen in de komende jaren nog vaak geconfron-teerd worden met de vraag wlke criteria in zon systeemgehanteerd moeten worden, voorspelt Brouwers. Presta-tiemanagement zal steeds sterker verankerd worden in deloonvorming. Veel aandacht zal gaan naar het identificerenvan goede prestatiecriteria, decommunicatie daarover naar demedewerkers, en last but notleast de vraag hoe we de linkmoeten leggen tussen prestatiesen loon.

    Variabelloon is detoekomstLang niet alle werknemers ontvangen een bonus of

    variabel loon. Daar komt verandering in, verwacht Sonja

    Brouwers van Hay Group. Ook voor de lagere functies.

    Niets is zo frustrerendals een loon dat afhan-kelijk is van parameterswaarvan je bij God nietweet hoe je eraan bij-draagt

    Gemiddeld brutomaandloon

    2.654

    2.945

    3.089

    3.267

    3.398

    3.430

    3.577

    Aantal werknemers in bedrijf

    1.000WN of meer

    500 - 999WN

    200 - 499WN

    100 - 199WN

    50 - 99WN

    10 - 49WN

    1 - 9WN

    Grotebedrijvenbetalenbeter

  • Vlaanderen

    Brussel

    Walloni

    2.941 3.072

    3.281

    3.352 3.690

    3.042

    2.715

    2.844

    2.737

    2.817

    Brutomaandloon van Belgische werknemers

    1.9552.2502.5002.8193.1003.4563.8004.3005.0003.435

    1.4501.6501.8002.0002.2002.3552.5002.8003.3002.363

    1.8502.1002.3122.5202.8003.0003.3003.6934.3002.982

    3.1203.6004.0004.3504.7505.1005.6006.3007.6765.157

    10% verdient minder dan20% verdient minder dan30% verdient minder dan40% verdient minder dan50% verdient minder dan60% verdient minder dan70% verdient minder dan80% verdient minder dan90% verdient minder dangemiddeld

    arbeider bediende kaderlid ambtenaar

    Wie in Brussel werkt, verdient het

    meest (gemiddeld 3.690 euro).

    Wie in Luik werkt, het minst (2.715

    euro). Uit onze eigen loonstudies

    blijkt dat de regionale verschillen

    bepaald worden door de eventuele

    aanwezigheid van beter betalende

    sectoren, aldus Sonja Brouwers.

    Waarverdien jehet meest?

  • 0809

    Je hebt natuurlijk het nationaal sociaal overleg, waar afspraken wordengemaakt die voor alle organisaties van toepassing zijn, legt Brouwersuit. Dat schetst een kader, samen met de afspraken die binnen een aantalsectoren gemaakt worden in het collectief sociaal overleg. De paritairecomits van de verschillende bedrijfstakken onderhandelen dan over decollectieve arbeidsovereenkomsten. De chemiesector kan bijvoorbeeldvastleggen hoeveel geld er in haar loonsverhogingsenveloppe zit. Ook hetminimum- en maximumloon kan worden vastgelegd.Op een lager niveau is de loonpolitiek van het individuele bedrijf belang-rijk. Brouwers: Bedrijven kiezen zelf wat voor een betaler ze willen zijn.Willen ze bekendstaan als bescheiden of als competitief? Of willen ze zichmiddenin de markt situeren? Met welke sectoren wil het bedrijf zich ver-gelijken? Welke beloningspolitiek streeft het bedrijf na? Dat zijn belangrij-ke vragen waarop veel organisaties een ander antwoord formuleren.

    Competentie versus diploma

    Een volgende rol van betekenis speelt het functieniveau van een werkne-mer: hoe hoger de functie, hoe hoger het loon. Dat hoeft niet te verba-zen, al spelen er op het individuele niveau nog zaken mee. Zo kijkt menvolgens Brouwers ook naar het profiel, de competenties en de rele pres-taties van een werknemer. Althans, zo zou het er in een ideale wereld aantoe moeten gaan.In de praktijk is dat nog lang niet overal zo, weet Brouwers. In sommigesectoren bepaalt het diploma nog steeds de hoogte van het loon. Deoverheid werkt bijvoorbeeld met baremas gebaseerd op het diploma. Jekomt er terecht in de loonschaal waar je volgens je diploma recht op hebt.Voor de rest is er niet veel discussie. Of je goed presteert, slecht pres-teert, veel competenties hebt of weinig, dat maakt allemaal niet veel uit.

    Meer tijd, minder loon

    Wat vaak wel uitmaakt, is hoe hard je op tafel durft te slaan. Individueleonderhandelingen tijdens het rekruteringsproces doen vaak ook een duitin het zakje, aldus Brouwers. Als een bedrijf koste wat het kost iemand inhuis wil halen, en die komt uit een sector of organisatie waar hij of zij eenhoog loon kreeg, of die bezit schaarse kwalificaties die het bedrijf abso-luut nodig heeft dan kan het zijn dat men bereid is om meer te betalen danmen normaal gezien zou doen.Maar ook het omgekeerde komt voor,beweert Brouwers. Soms kan het ookdat een interessantere job, een werk-plek dichter bij huis, een betere werk-privbalans, maar niet de hoogte vanhet loon de keuze van de sollicitant zul-len bepalen.

    Hoebepaalt jewerkgeverje loon?Wat moet je verdienen? Het antwoord op die vraag

    is niet eenvoudig, weet Sonja Brouwers,

    loonspecialiste bij Hay Group. Zowel collectieve als

    individuele overwegingen spelen een rol.

    Bedrijven kiezen zelfwat voor een betalerze willen zijn. Willenze bekendstaan alsbescheiden of alscompetitief?

    Bijna acht op de tien werknemers uit ons onderzoek ontvangen

    geen bonussen of variabel loon. Dat hoge aantal ziet Sonja Brou-

    wers in de toekomst dalen. Loonvorming gebeurt nog steeds voor

    een groot stuk op basis van professionele ervaring en ancinniteit.

    Dat zal steeds minder het geval zijn: die parameter zal plaatsma-

    ken voor andere, prestatiegebonden parameters. Dat zal resulte-

    ren in meer variabel loon, waardoor het basisloon in de toekomst

    minder sterk zal stijgen.

    Ancinniteitblijft loonbepalen

    9%

    7%

    5%

    79%

    Variabel loon of bonus

    Neen

    Ja, bonus & variabel loon

    Ja, variabel loon

    Ja, bonus

    8%

    85%

    Extra loon

    14e maand

    13e maand

  • WERKBEELD

    Wat begon in 1979 als een kleine boerderij waarbiologische groenten werden verbouwd en waarenkele kippen, schapen en n geit rondscharrel-den, is vandaag uitgegroeid tot een modern land-bouwbedrijf met vijfhonderd melkgeiten. De zelf-gemaakte geitenkaasjes bleken het op de markt im-mers beter te doen dan de onbespoten groenten,een goede reden voor Paul Dhaene om in 1983 metde geitenboerderij te beginnen, aanvankelijk meteen dertigtal geiten.De boerderij in Westmalle werd al snel te klein, dusverhuisden de geitjes in 1993 naar een modernerbedrijf in het Kempense Lichtaart, waar ze tweekeer per dag gemolken worden in een apart melklo-kaal. De melk wordt onmiddellijk afgekoeld tot4C. De rauwmelkse en gepasteuriseerde geiten-kazen van geitenboerderij Polle worden gemaaktmet de verse geitenmelk. In de zomer kan je ookproeven van ambachtelijk geitenmelkijs. (mo)

    GeitenboerderijPolleFotos: Bart Dewaele

    JOBAT.BE/WERKBEELD

  • 1011

    De concurrentiekracht die het rapport quo-teert, bestaat uit een combinatie van instel-lingen, beleidsmaatregelen en factoren die deproductiviteit van een land bepaalt. Tegen-

    over vorig jaar steeg Belgi met maar liefst vier plaatsen,waarmee het op de hoogste positie ooit staat. De jongstejaren cirkelden we altijd rond de 19de plaats, zodat ditzeker een verrassende uitkomst is, ver telt professorWim Moesen van de K.U.Leuven. Ons land laat voor heteerst Frankrijk achter zich (op plaats 18), en komt dichterbij Duitsland (6), Nederland (7) en het Verenigd Konink-rijk (10). Maar de omvang en de gevolgen van de hogebelastingdruk, in combinatie met de grote Belgische over-heidsschuld, blijven wegen op het Belgische concurren-tievermogen.Het rapport van het concurrentievermogen werd opge-bouwd uit harde, objectieve data uit onder meer de sta-tistieken van OESO en de Wereldbank, aangevuld metsofte indicatoren uit enqutes bij meer dan 14.000 be-drijfsleiders in 142 landen. Voor ons land voerde VlerickLeuven Gent Management School het onderzoek onderBelgische bedrijfsleiders. Zij gaven hun mening over hetonderwijssysteem, de (on)afhankelijkheid van het juri-disch apparaat ten opzichte van de politieke macht endies meer.

    Gezondheidszorg en basisonderwijs

    Op vlak van gezondheidszorg en basisonderwijs blijkt Bel-gi wereldwijd nog steeds op de eerste en de tweede

    plaats te staan. Dit verwondert wellicht omdat je bij onsdikwijls kritiek hoort over tekortkomingen in het onder-wijs, maar globaal bekeken houden we wel wonderwelstand, zegt professor Moesen. Al heeft Finland ons welvan de eerste plaats verdrongen. Ook hoger onderwijsen vorming is erop vooruitgegaan, van de zevende naarde vijfde plaats. Een gedetailleerd overzicht toont boven-dien dat Belgi nummer n in de wereld is op vlak vankwaliteit van managementscholen. Daarnaast blijkt onsland het vierde meest competitieve land ter wereld watde kwaliteit van de haveninfrastructuur betreft. En ook opde kwaliteit van het bedrijfsleven en aansluiting op nieuwetechnologien scoren we goed.Zwakkere punten van ons land zijn onze macro-economi-sche omgeving, oftewel de hoge schuldgraad van onsland. Ook de efficintie van de arbeidsmarkt, die weinigflexibel is, blijkt een groot struikelblok. Wanneer we deresultaten bekijken vanuit het perspectief van de bedrij-ven, dan wordt zakendoen in Belgi in 2011 vooral gehin-derd door de restrictieve arbeidsregels, de hoge belas-tingdruk en de inefficinte overheidsbureaucratie.

    Veranderingen aan de top

    Zwitserland blijft de nummer n qua concurrentie-kracht, gevolgd door Singapore en Zweden en Finland,die bewijzen dat het Scandinavische model zich blijfthandhaven. De VS, enkele jaren geleden nog nummern, valt opnieuw een stap terug naar de vijfde plaats. Demacro-economische stabiliteit, hoger onderwijs en vor-

    ming, technologische gereedheid, de kwaliteit van het be-drijfsleven en vooral innovatie zijn factoren die deze da-ling in de hand werken. Voor Amerikaanse bedrijfsleiderszijn vooral de hoge belastingen en inefficinte overheids-bureaucratie reden tot bezorgdheid.Groeiende landen zijn blijkbaar die landen met de sterk-ste instellingen. Zwitserland handhaafde zich op de eer-ste plaats, niet alleen dankzij zijn hoogkwalitatieve infra-structuur, maar ook dankzij een uitstekend institutioneelklimaat. De terugval van de VS is deels te wijten aan hetlage vertrouwen van de burgers in de politiek en de be-zorgdheid over de inefficinte werking van de overheid.Wat tot slot nog opvalt, is dat de BRIC-landen (China(26), Brazili (53), India (56)en Rusland (66) nog een heelgrote achterstand hebben ten opzichte van de westerselanden.

    ACTUA

    Belgi was nooitcompetitiever

    Ons land staat op de vijftiende plaats van de meest competitieve landen, zo blijkt uit het Global

    Competitiveness Report 2011-2012 van het World Economic Forum (WEF). Die plek hebben we vooral

    te danken aan onze gezondheidszorg en het basisonderwijs.

    De omvang en de gevolgenvan de hoge belastingdruk,in combinatie met de groteBelgische overheidsschuld,blijven wegen op het Belgi-sche concurrentievermogen

    Prof. Wim Moesen, K.U.Leuven

    Tekst: Barbara Vandenbussche

  • Eerst dacht ik pedagoge te worden, maar na tweekeer tijdens een vakantiejob met dat beroep inaanraking te zijn gekomen, was ik ontgoocheld. Hetwas helemaal niet het ideaal dat ik zocht. Toen ik be-sloot seksuologie verder te studeren, raadde iedereenmij dat af. Die opleiding was te algemeen, klonk het. Ikzou van biologie en psychologie mogen proeven, maarzou later nergens terechtkunnen. Koppig als ik ben, zet-te ik toch door en deed er een therapie-opleiding aande K.U.Leuven bovenop. De juiste keuze, zo bleek.Zeker als het gaat om een zware problematiek, zoalsincest, druk ik mensen op het hart dat ze niet verplichtzijn om me alles te vertellen. Het is niet zo dat ze zichpas beter zullen voelen als ze mij alle details toever-trouwen. Tijdens de eerste sessie ga ik na of ik ze kanhelpen. Misschien zijn ze beter af bij een collega vanmij? Het moet klikken. Daarom geef ik hen na dat in-takegesprek enkel mijn kaartje mee. Ik heb liever dat zehet even laten bezinken en me pas terugbellen vooreen nieuwe afspraak als het hen ok lijkt.

    Zin met twee

    Ik geloof niet in de pornoficatie van de maatschappij.Seks is wl vaker een gespreksonderwerp, dat klopt.Op zich een positieve evolutie, maar het is niet zo datwe automatisch betere seks hebben door er openlijkover te praten. Ik vergelijk het graag met al die culinaireprogrammas op tv. Die zijn ook heel leuk, maar dat wilniet zeggen dat we geen spinaziestomp met worstmeer zouden mogen klaarmaken.Dat je alleen maar moet vrijen als je er met twee zin inhebt, is onzin. Als jij en je partner een veeleisende joben kinderen hebben en je komt enkel tot seks als hetspontaan gebeurt, dan kun je wel eens hl lang wach-ten. Ik ben een voorstander van agendaseks. Plannen:dinsdagavond vrijen we. Waarom zou dat moeten re-sulteren in saaie seks? Het tegendeel lijkt me waar-schijnlijker, omdat je er bewust tijd voor uittrekt.

    Mismatch

    Als ik voor de datingsite Parship singles coach, adviseerik: Stop met te denken dat je date de man of vrouw vanje leven wordt. Laat al die valse verwachtingen varen enmaak er gewoon een fijne avond van. Later zie je welhoe het verder loopt. Koppels raad ik vaak aan meer tepraten. De tv en de gsm afzetten, in elkaars ogen kijkenen open communiceren: dat doen we veel te weinig.Het is zeker niet de bedoeling om enkel op het negatie-ve te focussen. We zeuren al genoeg over wat ons aande ander stoort. Soms geef ik als oefening: een weeklang enkel letten op wat je partner goed doet en zienwat dat geeft. Relatieproblemen vinden hun oor-sprong in mismanagement, zoals het verwaarlozen vande partner, of in een mismatch. Als het om dit laatstegaat, mag je nog zo lang therapie volgen, je zal nooitcht gelukkig worden in die relatie. (pvd)

    Mieke Mievis,seksuologe/relatietherapeute

    Als jij en je partnereen veeleisende job enkinderen hebben en jekomt enkel tot seks alshet spontaan gebeurt,dan kun je wel eenshl lang wachten

    BEROEPSGEHEIM

  • 1213

    Op een van die uiterst zeldzame warme avonden die wedeze zomer mochten beleven, belandde ik onverwachtop het terras van Les Pnates, een prettig nonchalante barvlak bij het Flageyplein in Elsene. De Penaten waren deRomeinse huisgoden die doorheen de tijd symbool gin-gen staan voor het gezellige, huiselijke leven, en huiselijk-heid is dan ook precies wat dit etablissement typeert.Les Pnates is gevestigd in wat lijkt op een typische stads-woning. Meteen vooraan in de lange, smalle ruimte be-vindt zich de bar. De betegelde muur doet denken aaneen oude keuken of slagerij. Ook achterin zijn de oude hier en daar fraai versierde tegels en hoge houten deu-ren gewoon bewaard, wat de grote ruimte in kleinere,gezellige compartimenten opdeelt.Er is veel plaats in de verschillende kamertjes, maar van-daag zit er bijna niemand binnen. De gasten hebben bui-ten verkoeling gezocht, op het gemproviseerde terrasjeop de stoep of achterin op de koer, die klein en knus ismaar door de witte muren toch een gevoel van ruimtegeeft. Vooral de oude designstoelen in fleurig groen,rood en oranje als een ware olijfboomcoalitie springenin het oog. Wanneer het begint te schemeren gaat dekleurige feestverlichting aan. De kinderen die spelen tus-sen de kruidenpotten moeten erom juichen.

    KippenvleugeltjesLes Pnates is in de eerste plaats een bar, een bijzonderintieme plek ondanks de grote oppervlakte waar jemet vrienden terecht kan om het glas te heffen en uitge-breid te aperitieven. De kaart biedt een beperkte selectie

    uitstekende wijnen en verschillende originele proever-tjes, zoals gekarameliseerde kippenvleugeltjes met ho-ning en gember, een exotische groentedip of worteltjesop zijn Marokkaans.Wie echt honger heeft hoeft echter niet te wanhopen.Ga voor een van de suggesties van de maand op het bordof maak je keuze uit de vaste menukaart, met onder meerhartige taartjes (6,50 euro), wraps (8,50 euro) en eensoep van de dag (3,50 euro).De zalmtartaar met tabouleh, appel en koriander eenvan de suggesties blijkt alvast een voltreffer. Het prach-tig gepresenteerde gerecht brengt op deze wat zwoele

    avond de nodige verfrissing. Een mi-cuit au chocolat metcrme anglaise (4,50 euro) blijkt niets anders dan de per-fecte afsluiter van een mooie avond.Goed nieuws: bij Les Pnates is de keuken non-stop ge-opend. Je kan er terecht voor een warme hap tussen 11uur s morgens en 1 uur s nachts. Op maandag sluit LesPnates de deuren. (mo)

    Les PnatesRue de Vergnies 421050 Elsene

    jobat.be/lunchtime

    Oost west, thuis best *****

    LUNCHTIME

    Wat doe je precies van werk?Ik werk als billing advisor, wat betekent dat ik de facturatie cordineer. Ik werk alsinterim, maar krijg binnenkort een vast contract, dan verdien ik ook meer. Ik doedit werk zeer graag. Het is uitdagend, gevarieerd en ik heb best een groot taken-pakket. Daarom was een hoger loon een voorwaarde om er na mijn tijdelijk con-tract te blijven werken.

    Spaar je?Momenteel kan ik nog geen geld opzijzetten. Ik heb een kind dat binnenkort naarde hogeschool gaat. We proberen wel wat te besparen. Zo zijn we met de auto opreis geweest in plaats van met het vliegtuig. En we hoefden niet op hotel, want welogeerden bij familie in Spanje.

    Wat neemt de grootste hap uit je budget?De huur. Daar geef ik maandelijks zon 500 euro aan uit.

    Waar geef je met plezier geld aan uit?Vooral aan kleren, omdat je daar ook achteraf nog plezier aan hebt. Echte hobbysheb ik niet, al ben ik wel een doe-het-zelver. Niet uit noodzaak, maar omdat ik hetgraag doe. Ik help graag vrienden met verven, behangen, schilderen, rekken op-hangen ... Het is fijn om anderen een plezier te doen.

    Waar kan je geen geld aan geven?Aan de laatste nieuwe snufjes zoals computers of een gsm. Zolang je hebt wat jeecht nodig hebt, is dat voldoende.

    Wat zou je doen als je morgen de lotto wint?Ik zou een verre reis maken. Voor de rest zou ik wat delen met vrienden van medie het heel moeilijk hebben en ook nog wat opzijzetten. Ik zou zeker blijven wer-ken.

    Heb je een grote droom?Ooit zou ik graag een eigen huisje kopen. (bvdb)

    MIJN LOON

    VALERIE DE COCK (42), MERELBEKE

    Beroep: administratief bediende Priv: ongehuwd Brutoloon: 2.150 euro Nettoloon: ongeveer 1.400 euro Extras: geen

    2.1

    50

  • De war for talent - daar is hij weer, nu de arbeidsmarkt op-nieuw aantrekt - slaat genadeloos toe bij de overheid. Zomag blijken uit het onderzoek van SD Worx. In april-meihielden we een gratis infosessie De overheid als aantrekkelij-ke werkgever voor hr-verantwoordelijken uit de (semi)pu-blieke sector. We hebben toen ook een bevraging uitge-deeld en online geplaatst. 121 hr-verantwoordelijken en-medewerkers van overheidsdiensten, maar ookOCMWs, Autonome Gemeentebedrijven, intercommu-nales enzovoort hebben die ingevuld, zegt Hans Keppens,hr-consultant publieke sector bij SD Worx.Een kleinschalig onderzoek, waarvan Keppens benadruktdat het geen wetenschappelijke ambities heeft. Maar detrend is duidelijk: op de vraag Heeft u in het laatste jaarvoor een of meer (knelpunt)functies problemen gehad methet aantrekken van nieuwe personeelsleden? antwoordt91 procent volmondig ja. En dat hoge cijfer heeft ons tochverrast.De cijfers variren heel weinig tussen de verschillende be-leidsniveaus. Bovendien zegt 55 procent van de responden-ten dat ze vorig jaar ook problemen ondervonden om me-dewerkers aan boord te houden.

    Sterktes meer uitspelen

    Dat de talentenoorlog ook de overheid treft, mag geen ver-rassing heten. Ook privbedrijven bevinden zich weer inhet heetst van de strijd. Maar het is de hevigheid van deoorlog bij de overheid die verrast, zegt Hans Keppens. 77procent van de hr-medewerkers wijst het beloningspakketaan als de schuldige van de problemen bij aanwerving vanknelpuntprofielen, zoals IT-professionals en ingenieurs.Maar dit cijfer behoeft wel enige nuance. Je mag beloningniet zien als alleen financile voordelen, want dan kan deoverheid niet concurreren met de privsector. Het rigideambtenarenstatuut, waar de respondenten ook naar ver-wijzen, laat op dat vlak weinig flexibiliteit toe. Maar als je hetook hebt over niet-materile voordelen, heeft de overheidveel troeven die ze nog beter kan uitspelen.En dan gaat het over het evenwicht werk-priv, opleidings-mogelijkheden, kinderopvang op het werk, statutair verlofenzovoort. Hans Keppens: Ons advies naar de (semi)pu-blieke sector is: weet wat je wil, welke profielen je aanboord wil hijsen en speel in functie daarvan je sterktes uit.Mensen die interesse hebben in een overheidsbaan zijn

    misschien niet altijd gebrand op een bedrijfswagen en eenhoog loon, maar wel in opleidingsmogelijkheden, persoon-lijke ontwikkeling, de kans om hun expertise in te zettenvoor maatschappelijke dienstverlening enzovoort. Vandaardat je die term war for talent ook moet nuanceren. Dejuiste vraag is: wie zoek je op welk moment, en welke belo-ning past bij een bepaald statuut? Het ambtenarenstatuut,dat inderdaad uitgebreider en strakker is dan een arbeids-reglement bij een privbedrijf, mag daarbij geen excuus zijn.Je kunt daar ook met een creatieve en innovatieve blik naarkijken.

    Flexibel beloningspakket

    Neem nu de koppeling tussen beloning en een evaluatie.Lokale besturen hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid omgoede werknemers sinds het kaderbesluit voor gemeente-en provinciepersoneel uit 2007 te belonen, stipt HansKeppens aan. Maar uit een studie van het Steunpunt Be-stuurlijke Organisatie Vlaanderen blijkt dat daar heel weiniggebruik wordt van gemaakt. De reden daarvoor is dat sub-jectieve verloning nog altijd moeilijk ligt bij de overheid inhet algemeen, die zweert bij objectieve criteria.Acht op de tien ondervraagde hr-medewerkers weet wel-ke incentives ze kunnen inzetten in de war for talent, dat isdan weer het goede nieuws. De overheid zou zogenaamdecafetariaplannen, die een flexibele samenstelling van hettotale beloningspakket - met een vast brutoloon en hetrecht op gekozen voordelen - inhouden en steeds populair-der worden, kunnen inbedden in het ambtenarenstatuut,zegt Hans Keppens. Dat zou haar extra munitie geven in dezoektocht naar knelpuntprofielen.

    FOCUS OVERHEID

    War fortalenttreft ook overheidNegen op de tien hr-medewerkers bij de overheid hadden vorig jaar problemen om

    nieuwe personeelsleden in knelpuntfuncties aan te trekken. Dat is het meest

    opmerkelijke resultaat uit een recent onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

    Driekwart wijst het beloningspakket aan als voornaamste oorzaak.

    Tekst: Johan Depaepe

    Sinds 2007 kunnen lokalebesturen goede werknemersbelonen. Daar wordt heelweinig gebruik van gemaakt

    Hans Keppens, SD Worx

  • Iedereen wordt verondersteld alwetend te zijn bij Key-zers Koperdraad. Het bedrijfscredo luidt immers: Alsje iets niet weet, moet je het maar vragen. Maar nieu-weling Fabio Weyns weet niet eens wat hij allemaal nietweet en heeft bijgevolg geen flauw idee hoe het te we-ten te komen. Tijdens zijn opleiding - nou ja, opleiding,de periode waarin het hem wordt gepardonneerd nogniet van alles op de hoogte te zijn - is hij zelfs verplichtom elke dag minstens n vraag te stellen aan MarcelVermees die daarvoor tussen 16u45 en 17u30 in eenapart lokaaltje zit.Vermees schrijft elke vraag in een register, alvorens eenkort antwoord af te vuren of volstrekt te blijven zwij-gen. Op volgende vragen antwoordt Marcel immersniet: op al te eenvoudige zaken die eender wie van defirma kan uitleggen en die dus zonde zijn van zijn zittijd,op al te brede kwesties met zijvragen en op vragen dienog niet in zijn register staan omdat ze hem in twintigjaar nooit zijn gesteld, en die hij daarom beschouwt alsonnodig, niet ter zake doend. Verder is hij de hulpbe-reidheid zelve.Door Vermees strikte regelgeving is Fabio reeds na dezesde dag uitgevraagd, wat hem een scheurstrookjemet het woord voltooid oplevert. Fier bijt Fabio opzijn lip in plaats van de vraag te stellen die hem al eenpoos kwelt: of het echt de gewoonte is om als nieuwe-ling iedereen te trakteren binnen het bedrijf, zoals zijncollegas beweren. Het zekere dan maar voor het onze-kere nemend, rijdt Fabio af en aan tussen de firma ensuperette Jeanine om elke bediende en koperarbeidereen mellowcake te kunnen schenken, met neergeslagenblik traktatie mompelend. Bijna meteen duiken eroveral mannetjes op van op elkaar geperste mellowca-kes, met ogen van duimspijkers en in de productiehalbengelen er zelfs smeltende chocoladegedrochten aankoperdraadstroppen.Verontwaardigd concentreert Fabio zich dan maar opwat hij wl doorgrondt, of toch enigszins: zijn job. Nietwetend welke paperassen precies moeten worden be-waard en welke vernietigd, besluit hij om van elke stapelexact de helft te klasseren en de helft te versnipperen,zichzelf bewonderend om zulke creatieve problem sol-ving. Met evenveel overgave stort hij zich daarna op deuitgaande post, de prikklokkaarten van de arbeiders -onontbeerlijk voor de loonberekening - per ongelukversturend met de reclamefolders.Geen paniek, Fabio regelt het, Fabio lost het op, hij reistde prikklokkaarten achterna op zijn recupdag, zoekt zeterug bij de klanten. Er blijft er slechts n spoorloos endus betaalt hij die ene arbeider royaal, om zo klachtenuit te sluiten. Maar een dag na de storting, stormen alleandere fabrieksarbeiders de personeelsdienst binnen,razend om die financile oneerlijkheid. Om de gemoe-deren te bedaren, zet Fabio de overschot van zijn trak-tatie op tafel, waarop een mellowcakeoorlog losbarstdie aan een sneeuwballengevecht doet denken, in deverkeerde kleur, in het foute seizoen, met minder weg-smeltende gevolgen, weet hij.

    COLUMN

    J O B AT. B E / C O L U M N

    Nieuw

    Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. Vorig jaarverscheen haar tweede roman Feestelijk Zweet. Om de beurtschrijven zij en Thomas Blondeau de werkweek van zich af.

    1415

    Vind jouw job bij de Overheid vanaf blz.16

    Eerst en vooral is dit een beperktestudie, zegt Elke Van Leerberghevan Jobpunt Vlaanderen. Zemaakt geen onderscheid tussen

    de verschillende bestuursniveaus, stelt nogalongenuanceerde vragen stelt en trekt daardito conclusies uit. Uiteindelijk vernemen weniets nieuws. Natuurlijk zitten ook wij in hetoog van de storm, maar stellen dat de over-heid meer zou getroffen worden door dewar for talent dan de privsector, tekent zichniet af op het terrein.Stefanie Billiet van Selor wijst op de stijgendeaantrekkingskracht van de overheid alswerkgever de laatste jaren. In 2010 toonden102.000 mensen interesse voor een baan bijde federale overheid. Maar net als de restvan de arbeidsmarkt kampen ook wij metknelpuntberoepen zoals ITers en ingeni-eurs. We hebben het ook moeilijk om con-troleartsen en cipiers aan te trekken.Van Leerberghe: Ook hogere functies, zoalsmanagers, leidinggevenden en experts, zijnmoeilijker in te vullen. Maar om terug te ke-ren op het ingenieursprobleem. Dat geldtniet alleen voor de overheid: de VDAB had in2010 meer dan 6.500 jobaanbiedingen vooringenieurs, terwijl er jaarlijks maar zon 3.300afstuderen.

    Concurrentieel startersloon

    Selor en Jobpunt Vlaanderen nuanceren ookde opmerkingen over het beloningspakket.Voor star ters is er alvast geen enkel pro-bleem, benadrukt Van Leerberghe. In veelgevallen kunnen wij 500 euro meer biedendan in de privsector.Een star tende master bij de federale over-heid verdient 1.700 euro netto, stipt ook Bil-liet aan. Om dat in de priv te krijgen, moetje al geluk hebben. Op dat vlak is de overheid

    zeker concurrentieel. En als je de pure cashbekijkt, moet je ook het hoge pensioen vande statutaire ambtenaar mee in rekening ne-men.Aan de andere kant wuiven Selor en JobpuntVlaanderen niet alle aanbevelingen dievoortspruiten uit het SD Worx-onderzoekweg, opnieuw wel met enige nuancering. Alsje het hele beloningspakket bekijkt, hebbenwij mooie troeven, en die moeten wij inder-daad nog beter communiceren, zegt VanLeerberghe. Bijvoorbeeld over onder welkemooie projecten ingenieurs bij ons hunschouders kunnen zetten. Maar we werkendaaraan, en zoeken voortdurend naar nieu-we communicatiekanalen. Social media zijnop dat vlak ook voor ons bijvoorbeeld primatools.Selor zet de jongste jaren eveneens sterk inop een transparante communicatie, zegt Bil-liet. En ik mag gerust zeggen dat wij ons goedwapenen tegen de war for talent. Dat doenwe onder meer door onze processen te her-bekijken, zodat we sneller de geschikte kan-didaat kunnen aanbieden aan onze klanten-overheidsinstellingen.

    Voorkeurswerkgever

    Er wordt creatief nagedacht over rekrute-ring en selectie, benadrukken Selor en Job-punt Vlaanderen. De overheid is in volleevolutie, verwoordt Van Leerberghe het.Als ik het met een boutade mag stellen: wemoeten van onszelf een meer sexy merk ma-ken, zodat iedereen nog meer beseft dat ditgeen starre werkomgeving is. En het besefdat we grote inspanningen moeten doen omde mensen naar ons toe te leiden, is er, hoor.We merken bijvoorbeeld dat steeds meer,vooral lokale, besturen ons advies vragenover employer branding. Voor een aantal heb-ben we al een communicatieplan opgesteld.We doen ook zelf onderzoek, en daaruitblijkt dat de overheid nog altijd bovenaanstaat in de lijst van geprefereerde en duurza-me werkgevers, besluit Billiet. De ontwik-kelingsmogelijkheden, de opleidingskansentijdens de werkuren, het feit dat men iets kandoen voor de samenleving in plaats van zijnbaas rijker te maken. Dat zijn voordelen diewij als overheid altijd zullen hebben.

    Overheid niet hardergetroffen dan priv

    Selor en Jobpunt Vlaanderen - respectievelijk het

    selectiebureau van de federale overheid en dat voor de Vlaamse

    overheid, provinciebesturen, steden en gemeenten, OCMWs en

    intercommunales - zetten enkele vraagtekens achter het

    onderzoek van SD Worx.

    Een startende masterbij de federale overheid

    verdient 1.700 euro netto. Om dat in de

    priv te krijgen, moet jeal geluk hebben

    Stefanie Billiet, Selor

  • Wil jij je elke dag met hart en ziel inzetten voor een lokale,provinciale, federale, regionale of gerechtelijke overheidsinstantie?

    Ontdek op de volgende paginas het ruime jobaanboden stel meteen jouw kandidatuur!

    Surf ook naar jobat.be/overheid voor nog meer tipsen informatie over een carrire bij de overheid.

    Jobs bij de overheid

    Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

  • Stad Leuven voert een gentegreerd personeelsbeleid, met oog voor diversiteit. Wij selecteren kandidaten op basis van hun competenties, ongeacht leeftijd, handicap, religie, geslacht of afkomst.

    vacatures

    LEUVEN ken je vooral als universiteitsstad, gelegen in het hart van Vlaams-Brabant. Het stadsbestuur van Leuven is een moderne overheidsorganisatie en tevens een belangrijke lokale werkgever, die open staat voor de inzet en het talent van iedereen. In haar nieuwe stadskantoor en in de andere locaties in het centrum en aan de rand huisvest de stad Leuven ongeveer 1 300 gemotiveerde medewerkers. Word jij binnenkort ook een M/V van ons?

    adviseur ombudsdienst - statutairJe rapporteert aan de ombudsvrouw en je ondersteunt haar bij de adequate afhandeling van tweedelijnsklachten van burgers en je bemiddelt tussen de burger en de betrokken diensten. Je hebt frequente contacten met de Leuvense stadsdiensten, de brandweer, de autonome gemeentebedrijven en de politie. Je superviseert de administratieve verwerking van de dagelijkse opmerkingen, vragen en klachten van burgers en je bewaakt de eenduidige schriftelijke en mondelinge communicatie hierover. Je hebt een masterdiploma en twee jaar professionele ervaring. Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 3 008,26 euro per maand.

    architect monumentenzorg - statutairJe bent verantwoordelijk voor de instandhouding, het onderhoud, het beheer en de restauratie van beschermde gebouwen. Samen met de adviseurs en consulenten van de afdeling maak je ontwerpen en adviezen bij verbouwingen, maar ook bij de inrichting en restauraties van gebouwen en de herbestemming van een gebouw. Je werkt een planning uit voor het preventief onderhoud van de gebouwen en je levert input voor het beleid, met aandacht voor duurzame oplossingen. Je cordineert de restauratiewerven, stuurt bij waar nodig en overlegt met de betrokken overheden en partners. Je combineert een masterdiploma architectuur met een master na master monumentenzorg. Je hebt je architectenstage volledig voltooid bij aanstelling. Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 2 815,01 euro per maand.

    diensthoofd wonen - statutairJe leidt een team van 2 onderzoekers en 8 medewerkers dat onderzoek verricht en administratieve taken opneemt met het oog op het verbeteren van de woonkwaliteit en het bestrijden van leegstand en verkrotting. Je coacht en motiveert je medewerkers en volgt hen in hun leerproces. Je staat in voor een klantgerichte, kwalitatieve en preventieve dienstverlening aan de burgers en informeert hen o.a. over de mogelijke verbeteringspremies. Vanuit jouw expertise en inzicht in de praktijk lever je een bijdrage aan het beleid en je bouwt een netwerk uit en vertegenwoordigt de dienst op lokaal en nationaal niveau. Je hebt een masterdiploma en een grote interesse in de vakdomeinen wonen en welzijn. Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 2 815,01 euro per maand.

    deskundige duurzaamheid - statutairSamen met andere deskundigen en de adviseur duurzaamheid organiseer je sensibiliseringsacties rond duurzaamheid (eerlijke handel, milieu, afvalpreventiebeleid, ) voor de Leuvense bevolking en het stadspersoneel. Je beheert het scholenproject rond duurzame ontwikkeling en je bent het aanspreekpunt voor de betrokken partners. Je staat in voor de organisatie van campagnes, de administratieve opvolging en de budgetbewaking. Vanuit jouw praktijkervaring formuleer je verbetervoorstellen voor de ontwikkeling van een coherent, realistisch en kwaliteitsvol beleid. Je hebt een bachelordiploma en een uitgesproken interesse voor duurzaamheid. Je beschikt over een uittreksel uit het strafregister, model 2 (in toepassing van art. 596.2 van het Wetboek van Strafvordering). Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 2 228,82 euro per maand.

    dossierbehandelaar bouwen - statutairJe biedt ondersteuning aan de stedenbouwkundig ambtenaar en je bereidt adviezen over de vergunbaarheid van stedenbouwkundige aanvragen voor. Je bent het aanspreekpunt voor de burgers en de stadsdiensten en helpt hen zowel schriftelijk als mondeling verder met vragen rond de wetgeving ruimtelijke ordening. Je voert ter plaatse controles uit op de uitvoering van de vergunningen en brengt hierover verslag uit. Vanuit de praktijk draag je bij tot de goede werking van de afdeling en lever je input voor het beleid. Je hebt een bachelordiploma. Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 2 228,82 euro per maand.

    vestigingsverantwoordelijke (kinderopvang) - contractueelSamen met 12 tot 15 kinderbegeleiders sta je in voor de dagelijkse werking van n van de drie stedelijke kinderdagverblijven. Je bewaakt de correcte toepassing van de vooropgestelde richtlijnen, zodat een kwaliteitsvolle opvang gegarandeerd kan worden en houdt hierbij rekening met de visie van het bestuur en de multiculturele context. Als teamleider motiveer en coach je de kinderbegeleiders en zie je erop toe dat zij handelen vanuit de Reggio Emilia-pedagogiek. Je bent het aanspreekpunt voor de ouders en volgt actief relevante ontwikkelingen op binnen het domein van de kinderopvang. Je combineert een bachelordiploma met professionele ervaring in een leidinggevende functie in een pedagogische context n je beschikt over een uittreksel uit het strafregister, model 2 (in toepassing van art. 596.2 van het Wetboek van Strafvordering). Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 2 228,82 euro per maand.

    projectdeskundige onderwijs - contractueelJe levert een actieve bijdrage aan het team onderwijs en scholen bij het realiseren van projecten rond huiswerkondersteuning, ouderbetrokkenheid of de relatievorming tussen school en de directe omgeving. In overleg met het beleid en de externe partners stel je een projectplan op, formuleer je voorstellen en maak je afspraken. Je cordineert de organisatorische en administratieve uitvoering van je project, bewaakt het budget en houdt hierbij rekening met de afgesproken timing. Je evalueert regelmatig de gang van zaken, brengt hierover verslag uit en stuurt bij. Je bent het aanspreekpunt voor je project en overlegt op regelmatige basis met de betrokken partners. Je hebt een bachelordiploma en affiniteit met het onderwijslandschap, maar ook interesse voor kansarmoedebeleid en pedagogie. Het brutominimumaanvangsloon bedraagt 2 228,82 euro per maand.

    Aanbod: gunstige verlofregeling, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding of gratis openbaar vervoer van en naar het werk. Relevante beroepservaring (maximum 10 jaar) kan in aanmerking worden genomen.

    Interesse? Surf naar www.leuven.be of bel het nummer 016 27 24 44 voor meer info, het inschrijvingsformulier dat verplicht te gebruiken is voor de kandidaatstelling en een uitgebreide brochure en functiebeschrijving. Stuur je kandidatuur naar het College van burgemeester en schepenen, Professor Van Overstraetenplein 1 te 3000 Leuven. Voeg een kopie van je diploma en je cv toe, alsook voor de functies deskundige duurzaamheid en vestigingsverantwoordelijke (kinderopvang) een uittreksel uit het strafregister, model 2. We verwachten dat je kandidaatstelling uiterlijk op donderdag 15 september 2011 door de post is afgestempeld of geregistreerd op het secretariaat van de Stad Leuven.

  • Oproep tot kandidaten met het oogop de toewijzing van het mandaat

    Secretaris-generaalvan rang A7 (m/v)

    voor het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (MBHG)

    De Brusselse Hoofdstedelijke Regering schrijft een oproep tot kandidaten uit voor de bij mandaat te begeven betrekking van Secretaris-generaal van rang A7 bij het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.De looptijd van het mandaat bedraagt 5 jaar.

    Deze betrekking staat open voor zowel statutaire ambtenaren als contractuele personeelsleden van de openbare sector, personeelsleden van een parlementaire vergadering en personeelsleden van de raden van de gemeenschapscommissies.

    Bovengenoemde ambtenaren en personeelsleden moeten van niveau A zijn en ten minste over 12 jaar ancinniteit beschikken in niveau A ofwel beschikken over minstens 6 jaar ervaring in een leidinggevende functie.Onder ervaring in een leidinggevende functie verstaat men de ervaring inzake bestuur bij een openbare dienst of in een organisatie uit de private sector.

    Voor meer informatie, meer bepaald wat betreft de toelatingsvoorwaarden, het kandidatuurdossier en het indienen van de kandidaturen wordt verwezen naar de vacantverklaring van de betrekking die gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad van 9 september 2011.

    Bezoek eveneens onze website: www.brujob.be

    MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

    ACV bouw - industrie & energie behartigt als n van de negen vakcentrales van de grootste vakbond van Belgi de beroepsbelangen van maar liefst 285.000 leden werkzaam in de betrokken (deel)sectoren. Vanuit de centrale diensten ondersteunen 205 medewerkers de vakcentrale bij haar streven naar een betere kwaliteit van de arbeid.

    Wil ook jij hieraan meewerken samen met een team van 3 mensen? ACV bouw - industrie & energie zoekt een

    Diensthoofd IT (m/v)Je uitdaging

    Je bent verantwoordelijk voor het ontwerpen, uitschrijven en opvolgen van bestaande en nieuwe projecten.Als schakel tussen de leiding, de verschillende afdelingen en de medewerkers van de diverse sites volg je de ontwik-kelingen op informaticavlak binnen de vakcentrale en het ACV nauwgezet op. Je vertaalt de IT-behoeften van gebruikers naar effi cinte informaticaoplossingen, bewaakt de datakwaliteit en zorgt voor een goede werking van de fl ows. Je lost problemen op, maar doet ook proactief voorstellen ter verbetering. Je passie voor IT en je kennis van de nieuwste trends maken hier het verschil. Je profi el

    Dankzij je bachelor opleiding en/of ervaring van min-stens vijf jaar kan je vlot overweg met Offi ce producten, VB.Net, C#.Net en/of ASP.Net, SQL, rapportering en data warehousing. Je bent vertrouwd met netwerken, server- en PC-installaties en ook het implementeren van gentegreerde toepassingen heeft geen geheimen voor jou. Met je analytische geest en hands-on mentaliteit pakje opdrachten doeltreffend aan. Initiatief, zin voorautonomie en fl exibiliteit kenmerken je.Je communicatieve vaardigheden en tweetaligheid (NL/FR) alsook je inzicht in de organisatiestructuur en -cultuur stellen je in staat om op verschillende niveaus samen te werken. Enige leidinggevende ervaring is mooi meegenomen.

    Ons aanbod

    ACV bouw - industrie & energie biedt je een boeiende uitdaging met ruime verantwoordelijkheden in een stabiele omgeving. Je kunt rekenen op een aantrekkelijk salaris in overeenstemming met je ervaring, aangevuld met extralegale voordelen (o.a. bedrijfswagen met tankkaart).

    Interesse?

    Stuur je kandidatuur met uitgebreid cv zo spoedig moge-lijk naar Berenschot Belgium t.a.v. Bieke Put op volgend e-mailadres [email protected]. Voor meer informatie kan je terecht op het nummer 02/777.06.45. Wij verzekeren een vlotte en vertrouwelijke aanpak van je kandidatuur.

    bij deJobsOVERHEID318

    Werkleider / Diensthoofd technische uitvoering (B4 - B5)FUNCTIE: Het diensthoofd technische uitvoering staat in voor de cordinatie van de werken van de technische dienst in eigen beheer (patrimonium, openbare werken, groen)

    AANWERVINGSVOORWAARDEN: je bent houder van een bachelordiploma richting industrile

    wetenschappen en technologie, biotechniek of architectuur je beschikt over minstens vier jaar relevante ervaring

    Er wordt een wervingsreserve aangelegd van drie jaar.

    Kandidaturen vergezeld van een curriculum vitae en een kopie van het vereiste diploma dienen uiterlijk op 30 september 2011 (poststempel geldt als bewijs) verstuurd naar het college van burgemeester en schepenen, Markt 1, 8820 Torhout.De eerste selectieproef vindt plaats op zaterdag 8 oktober.

    Een informatiebundel met de volledige toelatings- en aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving, berekeningswijze bezoldiging, enz. per functie kan bekomen worden via de personeelsdienst (tel. 050 22 11 35) of de website www.torhout.be.

    Torhout is een levende stad in het hart van de provincie West-Vlaanderen, met bijna 20 000 inwoners. 200 personeelsleden zetten zich dagelijks in om een waaier aan diensten te kunnen bieden aan de inwoners. Het stadsbestuur van Torhout zal overgaan tot de aanleg van een wervingsreserve voor volgende functie op niveau B (m/v):

  • zoveeltalent

    Dienst Rekrutering en Selectie

    Administratief Centrum Portus

    Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent

    09 266 75 60

    [email protected]

    Gent gaat voluit voor gelijke kansen!

    Wij selecteren kandidaten op basis

    van hun kwaliteiten, ongeacht leeftijd,

    geslacht, etnische afkomst, geloof,

    handicap, nationaliteit, enz.www.gent.be

    Stad Gent stelt 5 000mensen tewerk omhaar beleid te vertalennaar een optimaledienstverlening. Word jijn van ons?

    directeur communicatie (m/v)Dienst Communicatie niveau Astatutairinfo: www.gent.be/solliciteren

    Interesse? Surf naar www.gent.be/solliciterenen lees alle informatie over de functie,voorwaarden en selectieprocedure solliciteeronline ten laatste op 20 september 2011.

    bij deJobsOVERHEID 319

    STADVILVOORDE

    Theatertechnicus - Technisch CordinatorCultuurcentrum Het Bolwerk (niveau B - contractueel)Functie: je bent verantwoordelijk voor alle technische aspecten van het cultuurcentrum en van de activiteiten; je bent bevoegd voor theatertechniek, techniek en logistiek vereist bij zaalverhuur en gebouwenzorg; je geeft leiding aan de technische ploeg.Profi el: je bent in het bezit van een diploma op bachelorniveau, bij voorkeur richting elektronica, elektromechanica of gelijkwaardig; je beschikt over een ruime technische kennis; je bent bereid te werken buiten de normale diensturen in functie van de activiteiten van/in het cultuurcentrum; je beschikt over een rijbewijs B.

    Kandidatuurstelling kan tot 3 oktober 2011 bij middel van een verplicht inschrijvings formulier, samen met de wervingsvoorwaarden, functieprofi el en functie-inhoud te bekomen op de dienst Personeel, Stadhuis, Grote Markt, 1800 Vilvoorde, tel.: 02 255 45 60 of via de website www.vilvoorde.be.De stad Vilvoorde maakt werk van een diversiteitsbeleid. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, culturele achtergrond,

    Openbare oproep voor de werving van een (m/v):

  • Diensthoofd HRM

    Uw functieAls lid van het managementteam bent u verantwoordelijk voor het uitwerken van een perso-neelsbeleid dat de strategische doelstellingen van de stad Sint-Truiden ondersteunt. U stuurtde personeelsdienst aan en samen met uw team bent u verantwoordelijk voor werving enselectie en doorstroom van personeel binnen de stad Sint-Truiden. Uw dienst staat ook invoor de personeelsadministratie en samenmet uwmedewerkers streeft u naar een efficintedienstverlening ten aanzien van het personeel van de stedelijke organisatie. U gaat op zoeknaar voortdurende verbetering van de processen en de kwaliteit van de dienstverlening enbewaakt de behaalde resultaten. U rapporteert rechtstreeks aan de stadssecretaris.

    Uw profielU beschikt over het vereiste diploma en u heeft minstens 4 jaar relevante beroepservaring.U heeft brede ervaring met personeelsmanagement en idealiter heeft u ook ervaringmet veranderingsmanagement. U hebt de nodige vaardigheden om een leidinggevendefunctie op te nemen en uw team van medewerkers te coachen en te stimuleren. U kangoed overweg met de courante toepassingssoftware. Ten slotte heeft u een dynamischeingesteldheid, een gezonde dosis prestatiemotivatie en bent u een vlotte communicator.

    Ons aanbodHet betreft een voltijdse betrekking in statutair dienstverband en het bruto jaarsalarisbedraagt min. 21.850,00 EUR en max. 34.000,00 EUR.

    Financieel beheerder

    Uw functieAls lid van het managementteam bent u verantwoordelijk voor het financieel beleidvan de stad en heeft u de leiding over de financile dienst. Uw dienst staat in voor devoorbereiding en de praktische uitwerking van alle wettelijke verplichtingen voorzien inhet gemeentedecreet. Binnen de grenzen uitgestippeld in het gemeentedecreet, stuurtu het financieel management van de stad aan en implementeert u deze in de praktijk.Daarnaast bent u verantwoordelijk voor het budgetbeheer en het meerjarenplan van destad Sint-Truiden. Verder staat u in voor de boekhouding, het innen van de gemeente-lijke belastingen en het opzetten van een financieel beheerscontrole systeem. U rappor-teert aan het college van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraad.

    Uw profielU beschikt over het vereiste diploma en u heeft minstens 4 jaar relevante beroepservaring.U hebt de nodige vaardigheden om een leidinggevende functie op te nemen en uw teamvan medewerkers te coachen en te stimuleren. U beschikt over een algemene kennis boek-houden. Tevens kan u goed overweg met de courante toepassingssoftware. Ten slotte bentu een vlotte communicator, met zin voor initiatief en sterke organisatorische vaardigheden.

    Ons aanbodHet betreft een voltijdse mandaatfunctie van 7 jaar, telkens verlengbaar met 5 jaar. Hetbruto jaarsalaris bedraagt min. 36.785,66 EUR en max. 54.200,66 EUR.

    Stadssecretaris

    Uw functieAls stadssecretaris bent u voorzitter van het managementteam en het diensthoofden-overleg. U leidt de stedelijke administratie, u cordineert de werking van de dienstenen u bent hoofd van het personeel. U staat in voor de algemene leiding en de voorberei-ding van de activiteiten van de gemeentelijke organisatie, teneinde het stadsbestuur teondersteunen bij het realiseren van de vooropgestelde doelstellingen. Als stadssecre-taris staat u in voor de beleidsvoorbereiding, beleidsadvisering en beleidsuitvoering enu bent de sleutel tussen de politieke beleidsorganen en het personeel. U rapporteertrechtstreeks aan het bestuur.

    Uw profielU beschikt over het vereiste diploma en u heeft minstens 4 jaar relevante beroepservaringin een leidinggevende functie. U beschikt over een heel goede kennis van de nieuwegemeentewet en het gemeentedecreet. Tevens kan u goed overweg met de courantetoepassingssoftware. Ten slotte bent u een vlotte communicator die makkelijk contactenlegt en zin voor initiatief heeft. Daarnaast beschikt u over managementvaardigheden enweet u medewerkers te motiveren en te enthousiasmeren.

    Ons aanbodHet betreft een voltijdse mandaatfunctie van 7 jaar, telkens verlengbaar met 5 jaar. Hetbruto jaarsalaris bedraagt min. 39.050,47 EUR en max. 57.536,15 EUR.

    Diensthoofd rekendienst

    Uw functieAls diensthoofd van de rekendienst heeft u de dagelijkse leiding over de rekendienst en onder-steunt u uwmedewerkers bij de uitvoering van complexe dossiers inzake financieel beheer. Meerspecifiek staat u in voor de budgettaire controle en beheer van alle ontvangsten en uitgaven,zowel op het vlak van exploitatiebudget als van investeringsbudget, u maakt jaarlijks het budgeten de aanpassingen ervan, alsook de financile meerjarenplanning. U controleert de regelmatig-heid en de wettelijkheid van alle ontvangsten en uitgaven. U staat in voor de budgettaire enalgemene boekhouding, de gemeentelijke belastingen en reglementeringen daaromtrent en definanciering van de investeringsuitgaven. U cordineert de financile werking (ontvangsten enuitgaven) van alle stadsdiensten. U rapporteert rechtstreeks aan de financieel beheerder.

    Uw profielU beschikt over het vereiste diploma en u heeft minstens 4 jaar relevante beroepservaring.U beschikt over een grondige kennis van boekhouden en een goede kennis van admini-stratief recht. U heeft inzicht in de functie en werking van gemeentelijke diensten. Tevenskan u goed overweg met de courante toepassingssoftware. Ten slotte beschikt u over eengezond-kritische ingesteldheid, oog voor detail en sterke organisatorische vaardigheden.

    Ons aanbodHet betreft een voltijdse betrekking in statutair dienstverband en het bruto jaarsalarisbedraagt min. 21.850,00 EUR en max. 34.000,00 EUR.

    Sint-Truiden vormt het hart van de Limburgse fruitregio Haspengouw en is een stad met vele gezichten. Het is een stad apart,waar het goed is om te wonen, te werken, te leven en te ontspannen. Binnen de stad Sint-Truiden zorgen meer dan 400mensen voor een efficinte dienstverlening aan de inwoners van de stad en daarnaast staan ze mee in voor het realiseren vande beleidsbeslissingen. De stad Sint-Truiden denkt aan de toekomst en is op zoek naar nieuwe medewerkers om de toekomst-plannen mee te realiseren. Momenteel zijn wij op zoek naar (m/v):

    Heeft u interesse in n van bovenstaande functies?U kan de volledige functiebeschrijvingen, de vereisten per functie, de arbeidsvoorwaardenen het gedetailleerde examenprogramma vinden op www.sint-truiden.be/vacatures ofopvragen bij Quintessence Consulting.Bijkomende informatie kan u verkrijgen via mail: [email protected].

    Uw kandidatuurstelling (motivatiebrief en cv) kan u per post sturen naarQuintessence Consulting, Prins Boudewijnlaan 41 2650 Edegem,per fax 03 281 35 57 of per e-mail naar [email protected] uiterste datum voor het indienen van de kandidaturenwordt vastgesteld op 30 september 2011.

    Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn Evergem

    VERPLEEGKUNDIGEN Het OCMW van Evergem gaat over tot de aanwerving van VERPLEEGKUNDIGEN. De nieuwe personeelsleden zullen worden ingezet in de drie woonzorgcentra (de vroegere rusthuizen) van het OCMW.

    Het OCMW van Evergem biedt aan haar 370 personeelsleden een aangename werkomgeving, flexibele arbeidsomstandigheden, een gratis hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques.

    Kandidatuurstelling: Deze kan gebeuren tot 30 SEPTEMBER 2011, gericht aan de OCMW-voorzitter van Evergem, Sleidinge Dorp 54, 9940 Evergem (Sleidinge). Bijkomende informatie kan verkregen worden op nummer 09 358 77 70 en op www.ocmwevergem.be.

    Gaat over tot de selectie voor de aanwerving van m/v:

    bij deJobsOVERHEID320

    De POM wil Oost-Vlaanderen uitbouwen tot een logistieke topregio en een uitmuntende kennisregio. Twee van onze projectmanagers zijn daar fulltime mee bezig. Maar zij hebben dringend nood aan inhoudelijke ondersteuning, en daarvoor zijn we op zoek naar jou!

    > Je wordt de rechterhand van onze twee projectmanagers business development, die samen met jou hun projecten aanpakken. Jij zorgt voor de inhoudelijke projectondersteuning.> Je voert concrete projecten uit die gericht zijn op een bedrijfsversterkend resultaat voor de logistieke sector en de kenniseconomie in Oost-Vlaanderen.> Je dompelt je onder in de thematiek en bent in staat om deze kennis in begrijpelijke taal om te zetten.

    JOUW FUNCTIE

    > Een voltijdse bediendenovereenkomst voor onbepaalde duur op contractuele basis.> Een verloning op A-niveau volgens de weddeschalen van kracht binnen het provinciebestuur, inclusief de reglementaire toelagen (groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, maaltijd- cheques). Relevante ervaring wordt in rekening gebracht.> Een boeiende job in het centrum van Gent, in een jong en dynamisch team.

    ONS AANBOD

    > Je bent master in de economie, rechtsgeleerdheid, politieke en sociale wetenschappen, toegepaste economische wetenschappen of in een gelijkwaardige richting.> Je slaagt voor een vergelijkend aanwervingsexamen [schriftelijk deel op 4 oktober 2011 om 17 uur, mondeling op 12 oktober 2011].

    AANWERVINGSVOORWAARDEN

    JUNIOR PROJECTMANAGER BUSINESS DEVELOPMENT

    > Bezorg ons jouw kandidatuur vr 16 september 2011 via [email protected].> Voor meer informatie kan je terecht op www.pomov.be.

    GEINTERESSEERD?

  • WWW.B

    LANKEN

    BERGE.BE

    Het stadsbestuur van Blankenberge werft volgende personeelsleden (m/v) aan in vast verband:

    Wij bieden je een boeiende job, gratis hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, fietsvergoeding en terugbetaling woon-werkverkeer openbaar vervoer.Alle sollicitaties - gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, John F. Kennedyplein 1, 8370 Blankenberge - dienen ten laatste op vrijdag 23 september 2011 bezorgd te worden of tegen ontvangstbewijs te worden

    afgegeven aan de personeelsdienst. Alle kandidaturen dienen vergezeld te zijn van een uitgebreid curriculum vitae en een recent uittreksel uit het strafregister. De kandidaten bibliotheekmedewerker dienen ook een kopie van het rijbewijs B en een kopie van de akte van bekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek of van het diploma Initiatie in de bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde te bezorgen.

    De functiebeschrijvingen en verdere inlichtingen kunnen opgevraagd worden in de personeelsdienst (050/43.57.04) of via e-mail [email protected]

    De selectieproeven zullen in oktober-november 2011 plaatsvinden. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een werfreserve voor de duur van twee jaar.

    1 VASTBENOEMD BIBLIOTHEEKMEDEWERKER C1-C3De bibliotheekmedewerker staat binnen de bibliotheek in voor de uitvoering van taken op bibliotheektechnisch niveau, vervult een bemiddelende rol tussen het (elektronische) informatieaanbod en de gebruiker en ondersteunt het bibliotheekmanagement en -beheer.

    Aanwervingsvoorwaarden: Houder zijn van het diploma van hoger secundair onderwijs of ermee gelijkgesteld onder-wijs Houder zijn van de akte van bekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek of van het diploma Initiatie in de bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde In het bezit zijn van een rijbewijs B Slagen voor de selectieproeven.

    Selectiecriteria: Bijzondere aandacht wordt besteed aan beschikken over goede communicatieve vaardigheden, kunnen overleggen en samenwerken, efficint en zelfstandig kunnen werken, dienstverlenend ingesteld zijn, voldoende functie- relevante informaticakennis bezitten en wisselende werktijden aanvaarden wanneer nodig.

    Wedde: De bezoldiging gebeurt in de weddenschalen C1-C3 De minimum bruto-gendexeerde wedde in C1 bedraagt 1.792,07 euro per maand De kandidaten kunnen een persoonlijke weddeberekening aanvragen aan de personeelsdienst.

    1 VASTBENOEMD ADMINISTRATIEF MEDEWERKER C1-C3 DIENST SENIORENWERKING, PENSIOENEN EN ONDERSTEUNING SOCIALE ZAKEN

    De dienst seniorenwerking, pensioenen en ondersteuning sociale zaken is verantwoordelijk voor het verstrekken van inlichtingen in verband met pensioenen en invaliditeit, invullen van formulieren voor hulpbehoevenden en onder-steuning bij sociale zaken (o.a. onderwijsgerelateerd). De dienst informeert senioren over zaken die betrekking hebben op deze doelgroep en helpt de seniorenraad bij de organisatie van allerhande activiteiten.

    Aanwervingsvoorwaarden: Houder zijn van het diploma van hoger secundair onderwijs of ermee gelijkgesteld onder-wijs Slagen voor de selectieproeven.

    Selectiecriteria: Bijzondere aandacht wordt besteed aan sociale en communicatieve vaardigheden, het zelfstandig kunnen werken en besluitvaardigheid.

    Wedde: De bezoldiging gebeurt in de weddenschalen C1-C3 De minimum bruto-gendexeerde wedde in C1 bedraagt 1.792,07 euro per maand De kandidaten kunnen een persoonlijke weddeberekening aanvragen aan de personeelsdienst.

    Stafmedewerker sociale dienst / armoedebeleid voltijds 38/38 - contract onbepaalde duur - met aanleg van werfreserve - B1-B2-B3Functie: Beleidsvoorbereidende, uitvoerende en administratieve taken als ondersteuning van het diensthoofd sociale dienst.

    Arbeidscoach en cordinator sociale tewerkstellingvoltijds 38/38 - contract onbepaalde duur - met aanleg van werfreserve - C1-C2-C3Functie: Cordineren, plannen en organiseren van de diverse sociale tewerkstellingsprojecten van het OCMW.

    Stafmedewerker secretariaat voltijds 38/38 - contract onbepaalde duur - met aanleg van werfreserve - B1-B2-B3Functie: Beheren en cordineren van de secretariaatswerking, beleidsvoorbereidende, uitvoerende en administratieve taken als ondersteuning van de secretaris, de voorzitter en de bestuursorganen.

    Algemeen maatschappelijk werker aanleg werfreserve voor contractuele aanstelling bepaalde en onbepaalde duur - B1-B2-B3 Functie: Gevolg geven aan elke hulpvraag van de klant. Noodsituaties opheffen/verbeteren en optreden bij problemen.

    Gezinshulp in de dienst Gezinszorg voltijds 38/38 - contract onbepaalde duur - met aanleg van werfreserve - C1-C2Functie: Verzorgende en psychosociale diensten aanbieden om de levenskwaliteit van de clinten te verbeteren en hen de mogelijkheid bieden thuis te blijven wonen.

    De uitgebreide functieomschrijvingen, diplomavereisten, het examenprogramma en ons aanbod vind je op onze website: www.ocmwmaldegem.be

    Voor meer info kan je terecht bij Katrien Bogaert, Personeelsdienst, tel. 050 72 72 10, [email protected]

    Iets voor jou? Stuur dan je kandidatuur met cv en een kopie van je diploma naar het OCMW Maldegem, ter attentie van de Personeelsdienst, Lazarusbron 1, 9990 Maldegem. Kandidaturen moeten ten laatste op 3 oktober 2011 verstuurd zijn (poststempel geldt als bewijs).

    Kansen voor mensen, een kans voor jou?

    OCMW MaldegemHet OCMW van Maldegem is een van de grootste werkgevers in het Meetjes land. Met meer dan 350 collegas zetten wij ons dagelijks in om kwaliteits volle dienst verlening aan te bieden, zoals thuiszorgdiensten (poetsdienst, gezinszorg en klusjesdienst), WZC Warmhof, SFG Merlaen, bejaardenwoningen, uitgebreide sociale dienst, enz. Momenteel zijn wij op zoek naar (m/v):

    Hoe kunt u solliciteren? Uw kandidaatstelling richt u op de voorgeschreven inschrijvings-

    formulieren met een kopie van het vereiste diploma, aan het College van burgemeester en schepenen, Wilselsesteenweg 28 in 3020 Herent. Uiterste inschrijvingsdatum: vrijdag 30 september 2011 (postdatum telt). Voor bijkomende inlichtingen, de functiebeschrij-ving, de aanwervingsvoorwaarden en de inschrijvingsformu-lieren kunt u terecht op de personeelsdienst, tel. 016 21 14 60 - e-mail: [email protected] of op www.herent.be

    Gemeente Herent zoekt in statutair verband, met aanleg van een wervingsreserve van 1 jaar (datum indiensttreding: 01.01.2012) een (m/v):

    Beleidsmedewerker omgevingNiveau A - voltijds

    Bruto maandloon: van 2.815,01 tot 3.484,94.

    Taken: De beleidsmedewerker omgeving staat aan het hoofd van de diensten stedenbouw en ruimtelijke ordening, milieu en mobiliteit waarover hij/zij de operationele leiding heeft. Hij/zij staat in voor het organiseren, cordineren en opvolgen van de werkzaamheden binnen de verschillende diensten. Hij/zij formuleert adviezen en ontwikkelt initiatieven en levert op die wijze een positieve bijdrage tot de voorbereiding en bijsturing, uitvoering en evaluatie van het beleid. De beleidsadvisering van de politieke en ambtelijke leiding omhelst een actieve bijdrage tot de beleidsondersteuning.

    Profiel: Houder zijn van een masterdiploma of gelijkgesteld onderwijs.

    Aanbod: Voltijdse statutaire functie, maaltijdcheques, hospitalisatieverzeke-ring en busabonnement.

    bij deJobsOVERHEID 321

  • Robert Half International (www.roberthalf.be) is een Amerikaanse beursgenoteerde groep en internationaal marktleider in gespecialiseerde tijdelijke en permanente rekrutering. Sinds het ontstaan in 1948 groeide Robert Half International uit tot een organisatie waar de hoogste professionele standaarden gehanteerd worden.

    Since 2008

    Business ProfessionalsVraagt u zich soms af hoe u al uw professionele expertise kan ombuigen naar een boeiende nieuwe carrire? Robert Half biedt u deze kans! In de rekruteringswereld maakt u zelf het verschil, daarom is het zo interessant: het draaitom mensen. U helpt professionals met het vinden van de functie die bij hen past en ondersteunt bedrijven in hun zoektocht naar talent. Uw professionele achtergrond maakt dat u de taal van uw klanten en kandidaten spreekt.Wij zijn s werelds grootste speler op het vlak van professionele rekrutering. En dat al meer dan 60 jaar! Niet voor niets staan wij al 3 jaar in de top 10 van Best Employer Belgium. In Belgi is de rekruteringsmarkt ettelijke miljarden waard en onze sector heeft een enorm groeipotentieel!

    Solliciteert u bij Robert Half, dan kiest u voor: Een stabiele carrire bij het beste gespecialiseerde rekruteringskantoor ter wereld. Een internationale werkomgeving waar u zowel de dimensie van een multinational als de charme van een lokaal team voelt. Een zeer aantrekkelijk salarispakket, inclusief bonussen en fi rmawagen. Dynamische en enthousiaste collegas, die de besten zijn in hun vak. Training en coaching om uw persoonlijke groei te garanderen. Talrijke carrirekansen.

    Kom meer te weten over de mogelijkheden bij Robert Half op onze interne jobsite: www.roberthalf.be/internal-vacancies.Interesse om onze groei te ondersteunen in n van onze 11 Belgische kantoren?Contacteer ons op 02 481 58 80 of stuur een gedetailleerd cv naar [email protected]

    Move Up in the World

    Antwerpen | Brussel | Charleroi | Gent | Groot-Bijgaarden | Hasselt | Herentals | Lige | Roeselare | Wavre | Zaventem

    Ben jij gepassioneerd door cijfers?

    Weet je alles over fi nancile analyses, debiteurenbeheer, tax en compliance,audit of jaarrekeningen, ?

    Dan vind je op volgende paginasgegarandeerd jouw droomjob!

    Surf ook naar www.jobat.be/fi nancevoor nog meer jobs.

    Carrire maken in fi nance?

    Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

  • Alpro is op enkele jaren uitgegroeid tot Europees marktleider in een gezond gammavan sojadrinks, margarines, desserts, vleesvervangers, yoghurt- en roomalternatieven.Alpro heeft haar internationale hoofdzetel in Gent en een productievestiging in Wevelgem. Daarnaast zijn we in Europa aanwezig in Frankrijk, Duitsland, Engeland enNederland en hebben we uitgebreide partnershipactiviteiten.Het talent en de inzet van onze meer dan 750 medewerkers, het gebruik van de meest vooruitstrevende technologie, de superieure kwaliteit van onze producten, de sterkte van onze merken Alpro soya en Provamel alsook onze fi losofi e van duurzaam onder-nemen, dragen bij aan deze groei.Voor ons hoofdkantoor in Gent zijn we momenteel op zoek naar een (m/v):

    Management Trainee FinanceInteresse? Solliciteer bij voorkeur via onze site www.alprosoya.com waar je meer informatie vindt over deze functie. Vergeet niet je CV toe te voegen bij je onlineregistratie. Voor vragen, kan je terecht bij Karolien Vanneste, Alpro Headquarters,Kortrijksesteenweg 1093c, 9051 Gent.

    VOOR EEN DUURZAME CARRIRE SURF NAAR WWW.ALPROSOYA.COM

    GA VOOR... EEN DUURZAMELOOPBAAN

    In het hart van de

    economie

    Gevarieerde taken

    N BANK, VELE GEZICHTEN

    De Bank biedt: een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd met concurrerend salaris en bovenwettelijke voordelen

    ruime opleidings- en ontplooiingskansen

    Sollicitaties: stuur je sollicitatie samen met je cv, een kopie van je diplomas en de lijst van de gevolgde ECTS-studiepunten uiterlijk 23 september 2011 via onze site jobs.nbb.be

    Een gedetailleerde beschrijving van de functies en profi elen vind je op onze site

    jobs.nbb.be

    De Nationale Bank van Belgi zoekt universitairen (m/v) voor haar:

    diensten inzake Prudentieel toezicht: fi nancieel analist beleidsmedewerker actuaris auditor IT-toezichthouder jurist

    departement Studin: economen (junior en ervaren)

    departement Informatica: informatici (master en bachelor)

    interne dienst voor Preventie en bescherming op het werk: bedrijfsverpleegkundige (bachelor)

    Mijn jobbij de Bank biedt vele uitdagingen, in het hart van de

    economische actualiteit.

    Isabelle

    inJobs FINANCE & CONSULTING 323

  • Go the extra

    Acerta Brussels Ekiden zaterdag 15.10.2011 13 u Koning Boudewijnstadion

    www.acertabrusselsekiden.be

    Samen met:

  • mile!

    Gaan uw medewerkers ook voor die extra mile?Maak er dan een onvergetelijke teamdag van in de Acerta/Jobat Village!

    Op zaterdag 15 oktober vieren we weer met vele duizenden de kracht van mensen. Meer dan 700 enthousiaste teams en hun

    supporters vullen dan opnieuw het Koning Boudewijnstadion voor de Acerta Brussels Ekiden, door steeds meer bedrijven beschouwd

    als het teambuilding-event bij uitstek. Elke ploeg van 6 elkaar aflossende lopers overbrugt de mythische marathonafstand als bewijs

    van sterk engagement en doorleefde teamspirit.

    Geniet als team op uw eigen ontmoetingsplaatsReserveer een pagodetent op d ontmoetingsplaats voor bedrijven: ons Acerta/Jobat Village langs het parcours, centraal voor het Koning Boudewijnstadion. Hier kunt u uw team(s) aanmoedigen, hun sporttassen bewaren en mee opgaan in de gezellige sfeer.

    Plaats uw bedrijf in de kijkerKleed de pagodetent aan met de kleuren of het logo van uw bedrijf. Dan hebt u een duidelijk herkenbaar ontmoetingspunt dat uw werkgeversimago versterkt. Uw bedrijf kan overigens visibiliteit krijgen in de speciale Jobat editie van 15 oktober, die ook ter plaatse wordt uitgedeeld.

    Voor alle informatie over deze bedrijfsarrangementen:

    www.acertabrusselsekiden.be Schrijf nu in op deze site. Uw logo en link komen op de bedrijfspagina!

    Startschot: Tia Hellebaut

  • Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

    Ben jij op zoek naar een leuke job in deze sector?

    Zoek en vind jouw uitdaging op deze pagina!

    Jobs in de automobielsector

    Laad voor 14 september

    je CV op viajobat.be/trucks

    grandprix

    en ontvang een gratis

    toegangsticket voor de

    Renault Trucks Grand Prix

    op 16, 17 en 18 september.

    Traditie in kwaliteit en service

    Garage Van den Keybus gelegen Hulstendreef 21, 9111 Belsele is een synoniem voor DAF-bedrijfswagens in het Waasland. Sinds kort zijn wij ook een officieel servicepunt voor Schmitz opleggers.

    Wij zijn een bloeiend bedrijf met een ervaring van meer dan 45 jaar in de vrachtwagensector. Omdat wij steeds willen inspelen op de vraag van onze klanten zijn wij op zoek naar gemotiveerde

    MECANICIENSJouw persoonskenmerken: - studieniveau automechanica of gelijkwaardig door ervaring - dynamisch, vriendelijk en stipt - zin voor verantwoordelijkheid - ervaring in de vrachtwagensector en rijbewijs C zijn een pluspunt

    Wij bieden: - goed loon met een extra surplus volgens bekwaamheden en ervaring - aangename werksfeer tussen jonge mensen

    - ploegensysteem, beurtelings 5 en 6 dagen werken, met ploegenpremie van 10%

    - 39-urenweek met compensatiedagen

    - dynamisch bedrijf waar verdere opleidingen gegarandeerd worden

    Heeft u belangstelling in deze functie? Neem dan telefonisch contact met Michel Beeckman of Gert Van Eeckhout op het nummer 037229010

    Kristin MartensGregoor Trucks Nv - Toekomstlaan 17 - 2200 Herentals

    BE 0477.849.516 - T. 014/231531 - F. 014/231532

    MEKANIEKERPROFIEL

    - goede kennis autotechniek - goede kennis elektromechanica - gedreven om elektronische

    problemen op te zoeken en op te lossen

    - opleiding A1/A2/A3 - rijbewijs B,C is pluspunt - stressbestendig - positieve instelling- werkwillig - gezonde dosis werklust- logisch denkvermogen- teamplayer AANBOD

    - vast contract - interne en externe opleidingen - doorgroei- mogelijkheden

    MAGAZIJNIERTAKEN

    - magazijnbeheer- optimale service verlenen

    andere magazijniers en onderagenten

    - zorg dragen voor orde en netheid in het magazijn

    - administratieve opvolging- maken en opvolgen bestellingen- stockeren en inventariseren

    PROFIEL

    - kennis van magazijnbeheer- ervaring in automobiel is

    geen vereiste- commercieel ingesteld- kunnen werken met pc- stressbestendig- positieve instelling- nauwkeurig kunnen werken- met heftruck kunnen werken

    AANBOD

    - stabiele functie in een gezond bedrijf

    - aantrekkelijke wedde- professionele, dynamische

    en ambitieuze werkomgeving- wij vertegenwoordigen: