Jobat 4 februari 2012

28
Meer ambitie dan conditie? Meer ambitie dan conditie? Ormit test starters op fysieke paraatheid + 6.525 jobs op jobat.be Jobs in IT & Technologie vanaf blz. 16 Zaterdag 4 en zondag 5 februari 2012 Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be ENQUÊTE Ouderenzorg: een fijne job? blz. 4 BISSCHOP BONNY ‘Met lood in de schoenen’ blz. 10 JAN DENYS Tussen vast en tijdelijk blz. 3 JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR

description

Weekblad over en voor werk

Transcript of Jobat 4 februari 2012

Page 1: Jobat 4 februari 2012

Meerambitie

danconditie?

Meerambitie

danconditie?

Ormit teststarters

op fysiekeparaatheid

+ 6.525 jobs op jobat.be Jobs in IT & Technologie vanaf blz. 16

Zaterdag 4 en zondag 5 februari 2012

Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be

ENQUÊTEOuderenzorg: een fijne job? blz. 4

BISSCHOP BONNY ‘Met lood in de schoenen’blz. 10

JAN DENYS Tussen vast en tijdelijk blz. 3

JOBAT.BE

SITE VAN

HET JAARJOBAT.BE

SITE VAN

HET JAAR

Page 2: Jobat 4 februari 2012

Merkwaardig genoeg bestaat er geen wet die be-paalt aan wie de eigendomsrechten toekomen vooruitvindingen die een werknemer heeft gedaan in deuitvoering van een arbeidsovereenkomst. Nochtansworden de meeste uitvindingen in dienstverbandgerealiseerd en wil de overheid innovatie in het be-drijfsleven stimuleren.De moeilijkheid is dat twee rechtsdomeinen lijn-recht tegenover elkaar staan. Het octrooirecht kenthet vermogensrecht toe aan de uitvinder ongeachtde context waarin de uitvinding werd gedaan. In hetarbeidsrecht meent men daarentegen dat de werk-gever recht heeft op de in dienstverband gereali-seerde uitvindingen. De werkgever heeft immersvoor de geleverde arbeid loon betaald.Om te bepalen wie recht heeft op de patrimonialerechten wordt in de rechtspraak en rechtsleer klas-siek een onderscheid gemaakt tussen dienstuitvin-dingen, afhankelijke uitvindingen en vrije uitvindin-gen.

DienstuitvindingenDienstuitvindingen zijn uitvindingen die de werkne-mer doet in de uitvoering van zijn arbeidsovereen-komst. De uitvinding kadert in een onderzoeksop-dracht van de werknemer. De werkgever heeftrecht op de vermogensrechten op dienstuitvindin-gen.

Afhankelijke uitvindingenAfhankelijke uitvindingen zijn uitvindingen die ver-band houden met de activiteiten van de werkgevermaar niet kaderen in de opdracht waarvoor de

werknemer werd aangenomen. De werkgevermoet een belangrijke materiële inbreng hebben ge-daan. De werknemer heeft bijvoorbeeld gebruikgemaakt van materiaal of knowhow van de werkge-ver, of de werkgever heeft aanwijzingen of toelatinggegeven om de uitvinding te ontwikkelen in de on-derneming.Aan wie de vermogensrechten toekomen, is veelminder duidelijk. Een meerderheid in de rechtsleeroordeelt dat de uitvinding onvoldoende kadert inde uitvoering van de arbeidsovereenkomst opdatde werkgever recht zou hebben op de vruchten vande geleverde arbeid. Andere menen dan weer datde vermogensrechten wel toekomen aan de werk-gever. Nog anderen vinden de notie afhankelijke uit-vinding kunstmatig en staan een meer zwart-wit on-derscheid voor : ofwel kadert de uitvinding in de uit-voering van de arbeidsovereenkomst ofwel niet.

Vrije uitvindingenVrije uitvindingen zijn alle uitvindingen die door eenwerknemer met eigen middelen en tijdens zijn vrijetijd worden gedaan zonder dat deze enig verbandver tonen met de uitvoering van de arbeidsover-eenkomst. De vermogensrechten op vrije uitvin-dingen komen toe aan de werknemer.

ARBEIDSVRAAG

STIJN DEMEESTERE, ADVOCAAT BIJ LYDIANJOBAT.BE/RECHTEN-PLICHTEN

Een werknemer die iets ‘nieuws’ uitvindt?Heeft die daar eigendomsrechten op?

Neen, we gingen het deze week niet meer over staken heb-ben. Stakers, werkwilligen, vakbonden én werkgevers heb-ben in de aanloop naar maandag 30 januari voldoende aan-dacht gekregen. Mocht de stakingsbereidheid wat zijn tegen-gevallen, dan kan tenmiste dat een succes genoemd worden.Vandaag zouden we het over een andere boeg gooien, eenbesluit dat dinsdag al stevig overeind stond als dertig stakersrond een piket. Dat was echter buiten de treinbegeleidersvan Brussel-Zuid gerekend. Twee dagen na de grote natio-nale staking die zowat het hele openbare vervoersnet lamlegde, vonden zij het moment gekomen om met een sponta-ne actie de ochtendspits in de war te brengen.Wat de redenen voor deze wilde actie betreft: we hebbenhet hen niet persoonlijk gevraagd maar we gaan er met eengerust har t van uit dat dieop niet al te veel sympathiekonden rekenen bij de velereizigers die woensdagoch-tend bij -6°C op de perronsstonden te verkleumen.De permanentie, dat zijndie collega’s die de uur-roosters opstellen, verhui-zen naar een ander ge-bouw. De treinbegeleiders,die met te weinig zijn voorhet werk dat ze moetenverrichten, vrezen dat ver-lof aanvragen, nu het con-tact met de opstellers vanhun werkschema’s dreigt te verwateren, nog moeilijkerwordt.De vakbondsafgevaardigde van ACV Transcom deed op deradio zijn uiterste best, zowel om de buikpijn te verbijten diehij kreeg van de ongelukkige timing als om de publieke opiniete masseren. ‘Staken voor een handvol collega’s dat van ge-bouw verhuist, is misschien wat vreemd, maar je moet dat inhet grotere geheel van het tekort aan treinbegeleiders zien’.Enzovoort.Veel maakte het niet uit. Het imago van zowel de vakbond alsde spoorwegen had er spoorslags een flinke knauw bijgekre-gen. En dat op de dag dat de treintickets 3 procent duurderwerden.Alles aan de actie van de treinbegeleiders ademde ongeloofuit. De timing, de motivatie, de manier waarop. Moesten allewerknemers om de haverklap staken uit vrees voor gevol-gen die zich mogelijk zouden kunnen voordoen... Overlegvóór je begint te staken, in plaats van tijdens de staking.En wat de uurroosters van de treinbegeleiders betreft: erbestaan intussen systemen van ‘slim roosteren’ die rekeninghouden met de verzuchtingen van het personeel, die werk-nemers toelaten om onderling van shift te wisselen enzo-voort. Dat vereist natuurlijk wel enige flexibiliteit, verdraag-zaamheid en vooruitziendheid, zowel van de vakbonden alsvan de werkgever. Het is de vraag of beiden daar in dit gevalklaar voor zijn.

SLIM

Neen, we gingen

het deze week

niet meer over

staken hebben,

maar dat was

buiten de

treinbegeleiders

van Brussel-Zuid

gerekend

WIM VERDOODTHOOFDREDACTEUR [email protected]

EDITO

‘Je kiest zelf wanneer je begintte werken, zolang de resultatener maar zijn. Het gaat er ookheel cool aan toe. Werknemerskomen naar kantoor in kortebroek of Hawaï-T-shirts’

De masterproef van de 22-jarige Wim Leers maakte zo’n indruk opde Facebook-bazen dat ze hem een job aanboden. Hoe ‘cool’ die ookmag zijn, Wim bedankte omdat hij in België wou blijven, bij zijnvriendin. In Het Laatste Nieuws.

Page 3: Jobat 4 februari 2012

0203

CARTOON

Op de moderne arbeids-markt bestaan er grossomodo twee soorten ar-beidscontracten: het

contract van onbepaalde duur (ookverkeerdelijk ‘vast’ contract genoemd)en het tijdelijk contract. Het contractvan onbepaalde duur en meer bepaaldde voltijdse variant is in de Westersewereld nog steeds de standaard op dearbeidsmarkt, hoewel er landen be-staan waar dit soor t contract zelfsgeen meerderheid meer uitmaakt on-der de beroepsbevolking (zoals Ne-derland). Dat er naast het standaardarbeidscontract ook andere contrac-ten zijn ontstaan, heeft in de eersteplaats te maken met het feit dat het on-mogelijk is geworden om alle verschil-lende arbeidsrelaties onder te brengenin één type contract.Sinds het bestaan van deze contractenwoedt er een maatschappelijke discus-sie over de gevolgen ervan. De basis-kritiek luidt dat werknemers met eentijdelijk contract kwetsbaarder zijn,minder scholing krijgen, meer onzekeren minder tevreden zijn. Kor tom, zezijn minder goed af dan hun collega’smet een ‘vast’ contract. Ook zoudentwee soor ten contracten leiden tot

een dualisering van de arbeidsmarkt.Een radicaal voorstel om aan het hier-boven geschetst probleem iets tedoen, is de tweedeling simpel afschaf-fen en één soor t arbeidscontract tecreëren. De verschillende arbeidscon-tracten zijn echter net ontstaan omdatde arbeidsmarkt en arbeidsrelaties di-verser werden. Deze diversiteit is erde voorbije decennia zeker niet min-der op geworden. Het is moeilijk voorte stellen dat nu plots wel een arbeids-contract kan worden ontworpen datinspeelt op deze enorme verscheiden-heid. Het zal in elk geval veel flexibelermoeten zijn dan de huidige contractenvan onbepaalde duur. Die prijs willenvakbonden in geen geval betalen.Voorlopig zijn de pogingen dan ookniet succesvol.

Wijsheid

In Nederland is er recent een nieuwepiste geopend. Daar stelt de huidigeminister van Werk, Kamps, voor omlangdurige tijdelijke contracten te in-troduceren. De minister denkt datzelfs termijnen van 7 tot 10 jaar moge-lijk moeten zijn. Dit soort contractenzou zich moeten positioneren tussen

de traditionele tijdelijke contracten endeze van onbepaalde duur. In die zinligt dit nieuwe contract in de lijn van deverdergaande diversificatie op de ar-beidsmarkt.Het voorstel werd onmiddellijk weg-gehoond door de vakbonden maarvreemd genoeg ook door weten-schappers. Die wisten bijvoorbeeldmeteen dat langere tijdelijke contrac-ten niet zouden leiden tot meer scho-ling voor deze werknemers. Waar zedeze wijsheid vandaan halen, is onbe-kend aangezien langdurige tijdelijkecontracten op dit ogenblik nagenoegniet voorkomen. Het minste wat wezouden mogen verwachten van we-tenschappers is dat er over het voor-stel van de minister ernstig wordt ge-debatteerd met inhoudelijke argu-menten. Dan kan België er ook nog ietsvan leren.

Lange tijdelijke contracten

Jan Denys,

arbeidsmarktdeskundige

Randstad en auteur van

‘Free to work’ en ‘Uw

werk, uw merk’

‘Volgens de Nederlandse

minister van Werk zijn tijdelijke

contracten met termijnen tot

10 jaar mogelijk’

Anseel& Denys

Frederik Anseel en Jan Denysbekijken de arbeidsmarkt

beurtelings dooreen kritische bril.

Page 4: Jobat 4 februari 2012

Aan de tweede editie van de Medewerkers-monitor, die voor het eerst werd georgani-seerd in 2007, namen het voorbije najaar 67instellingen voor ouderenzorg deel. Precies

5.621 medewerkers maakten van de mogelijkheid ge-bruik om hun mening op papier te zetten.En die blijkt over het algemeen behoorlijk positief tezijn, zeker wanneer je de resultaten vergelijkt met ge-lijkaardige statistieken uit de bedrijfswereld. 96 procentvindt zijn werk zinvol, 71 procent is tevreden over decommunicatie (tegenover 65% in de bedrijven) en 88procent is tevreden over de werkomstandigheden(70% in de bedrijven).Opmerkelijk: negen op de tien werknemers geven eenhoge score aan de mogelijkheden tot persoonlijke ont-wikkeling (tegenover 57% in de bedrijven). Ze zijn ookerg te spreken over de begeleiding door hun directeleidinggevenden.Tarsi Windey, sectorcoördinator ouderenzorg bijZorgnet Vlaanderen, ziet nog een verklaring: ‘In dezejobs worden mensen veel persoonlijker betrokken.Medewerkers worden voor tdurend geconfronteerdmet levensvragen. Dat draagt ook bij tot de persoonlij-ke ontwikkeling.’

Overheid in gebreke

Minder goed scoren werkbelasting en werkdruk. Eénop de drie medewerkers verlangt een betere opvangbij hoge belasting. Het is een verzuchting die Windeyherkent. ‘De ouderenzorg krijgt een belangrijke op-dracht van de samenleving. Onze medewerkers gaanelke dag om met hoogbejaarde, zeer kwetsbare men-sen. De Vlaamse Gemeenschap zou evenveel aandachtmoeten hebben voor de ouderenzorg als voor verge-lijkbare sectoren waar ze bevoegd voor is, zoals de ge-handicaptenzorg.’Windey betreurt vooral het gebrek aan diversificatie

van het personeel. ‘Als je onze ouderenzorg vergelijktmet het buitenland, valt het op dat je bij ons de laagstekwalificatiemix hebt. Teams bestaan uit zorgkundigenen verpleegkundigen. Opvoeders, psychologen of pe-dagogen zijn zelden aanwezig. In de gehandicaptenzorgen in andere welzijnssectoren heb je die wel.’Met de resultaten van de monitor op zak hoopt Win-dey meer druk te kunnen uitoefenen op de overheid.‘We pleiten voor meer omkaderend personeel vooronze teams. Momenteel is die omkadering vrijwel on-bestaande in het overheidsbeleid. Nochtans wordenonze medewerkers voortdurend geconfronteerd metmoeilijke vragen en emotionele situaties. Die kunnengaan over maaltijden en dagelijkse verzorging, maarook over het incontinentiebeleid of het overlijden vanbewoners. Alleen voorzieningen die zelf middelen vrij-maken voor die ondersteuning, kunnen dat probleemaanpakken. Daar blijft de overheid toch wel in gebreke.’Ook de instellingen zelf kunnen met de monitor aan deslag, want elk woonzorgcentrum zal zijn eigen resulta-ten kunnen vergelijken met die van anderen. Windey:‘Enerzijds kunnen we onze mensen een pluim geven enhen duidelijk maken dat ze goed bezig zijn, anderzijdskunnen we dankzij deze monitor ook verbeterpuntenselecteren per instelling en daaraan werken. We willenbovendien een overzicht maken van best practices diewe onder elkaar zullen uitwisselen.’Voor Tarsi Windey komen de resultaten van de moni-tor alleszins als geroepen. ‘In de pers wordt vaak een

negatief beeld opgehangen van de ouderenzorg. Ze komenenkel naar buiten met - nochtans zeldzame - negatieve inci-denten, waardoor ze de negatieve beeldvorming bij het bre-dere publiek versterken. De Medewerkersmonitor laat ziendat hier veel mooie dingen gebeuren. We zijn heel blij dat wedat nu ook eens kunnen tonen.’

Dramatiek

‘Natuurlijk is er veel dramatiek inherent aanwezig in de oude-renzorgvoorzieningen’, vervolgt Windey. ‘Mensen wordenouder, verliezen de mensen om hen heen, sterven zelf. Maarhet is toch nog veel dramatischer wanneer vereenzaamdemensen thuis sterven en men soms niet eens merkt dat ze erniet meer zijn? Waarom kan men niet wat meer oog hebbenvoor de mooie kant van de ouderenzorg, voor het goedenieuws? Deze monitor steekt een hart onder de riem van veelvoorzieningen in Vlaanderen.’Of de algemene tevredenheid van het personeel in de oude-renzorgsector ook nieuwe medewerkers zal aantrekken,moet de toekomst uitwijzen. ‘Jongeren van 19 of 21 jaar kijkenmeestal niet automatisch naar de ouderenzorg als toekomsti-ge werkgever’, geeft Windey toe. ‘Maar er zijn wellicht heelwat andere groepen van potentiële medewerkers die we ac-tiever zullen moeten aanspreken. Kijk bijvoorbeeld naar men-sen die lang thuis gebleven zijn en daar de zorg voor hun gezinop zich hebben genomen, van kinderen of van ouders. Zij be-schikken vaak over ervaring die in de ouderenzorg bijzondernuttig kan zijn.’

ONDERZOEK

De ouderenzorg mag dan geen sexy imago hebben, de nieuwe Medewerkersmonitor laat zien dat

werknemers in de ouderenzorgsector doorgaans bijzonder tevreden zijn. Liefst 96 procent doet zijn

werk graag tot zeer graag. Maar er zijn ook pijnpunten.

Tekst: Maud Oeyen / Foto: Koen Bauters

Medewerkersmonitor moet ouderenzorg meer slagkracht geven

Motivatie van medewerkers in de ouderenzorg

heel hooghoognormaallaagniet aangegeven

Bron: Medewerkersmonitor 2011

19%

30%44%

5%

2%

Jobliefde is groot,eisenpakket ook

‘We pleiten voor meer omkaderend personeel voor

onze teams. Momenteel is dat vrijwel onbestaande in

het overheidsbeleid’

Tarsi Windey, Zorgnet Vlaanderen

Page 5: Jobat 4 februari 2012

0405

Aangenaam verrast, maar niet verbaasd. Dat is Dirk VanHerpe, directeur ouderenzorg in het woonzorgcentrum

Den Olm in Bonheiden, naar eigen zeggen over de resultatenvan de medewerkersmonitor. ‘Zelf heb ik lang in de zieken-huissector gewerkt voordat ik drie jaar geleden in de oude-renzorg terecht kwam. Het valt me op dat het engagementen de motivatie van medewerkers in deze residentiële set-ting uitgesproken groot zijn. Vaak is er sprake van een lang-durige relatie tussen de medewerkers en de bewoners.’ VanHerpe ziet in die hechte band een verklaring voor de grotegedrevenheid van het personeel.Toch heeft het brede publiek vaak nog een te negatief beeldvan de ouderenzorg, denkt Van Herpe. Hoewel hij in zijneigen woonzorgcentrum weinig problemen ondervindt, zoueen derde van de zorginstellingen het moeilijk hebben omvoldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken.Een opvallende evolutie: steeds vaker vinden mensen op la-tere leeftijd de weg naar de ouderenzorg. ‘Werkzoekendendie zich bijvoorbeeld herscholen bij de VDAB, komen via sta-ges in contact met onze residentiële voorzieningen. Op diemanier slagen we erin om kritische, positieve mensen aan tewerven die doorgaans over veel levenservaring beschikken.’Net die samenwerking van kritische en gedreven mensenkan wel eens tot conflicten leiden, erkent Van Herpe. ‘Bij hetwerk in de ouderenzorg komen heel wat individuele waarde-oordelen kijken. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer er eenvraag komt om euthanasie? Daar bestaan zoveel meningenover.’Volgens de Medewerkersmonitor blijft het uitpraten van con-flicten een zwakte in de ouderenzorgsector. ‘Het is vooralbelangrijk dat men over problemen kan praten. Niet vooralle meningsverschillen bestaat er een oplossing, maar bin-nen een cultuur van vriendelijkheid en respect is er plaatsvoor ieders oordeel. Respect verdien je maar door zelf res-pect op te brengen voor anderen.’Het is dit jaar de eerste keer dat Den Olm deelneemt aan deMedewerkersmonitor, maar Van Herpe wil er graag een ge-woonte van maken. ‘De monitor geeft ons de gelegenheidom onze eigen instelling te vergelijken met andere centra.Met een lijst van actiepunten willen we onszelf altijd blijvenverbeteren. Stilstaan is achteruitgaan’, zo klinkt het strijd-vaardig.

‘Respectverdien jedoor het zelfte hebben’

‘Goed dat men zo’n medewerkersbevra-ging organiseert, maar ik weet natuurlijk

niet of er ook iets met de resultaten zal gebeu-ren’, lacht Katleen Verbruggen. Zelf werkt de30-jarige verpleegkundige al meer dan achtjaar in woonzorgcentrum Den Olm in Bonhei-den, en ze houdt van haar job.‘Mocht ik mijn werk niet graag doen, dan zou ikhet niet volhouden. Voor oudere mensen zorgdragen, ik wist al heel vroeg dat ik dat wildedoen. Het heeft weinig zin om jongeren in derichting van ouderenzorg te sturen als ze datniet echt willen. Het moet uit jezelf komen, an-ders kan je dit niet.’

Dat medewerkers in de ouderenzorg door-gaans zeer gedreven blijken te zijn, verrast haardan ook niet. ‘Het dagelijkse contact met debewoners geeft veel voldoening. Ik vind het fijnom mensen te helpen met wat ze zelf niet meerkunnen.’Ook de samenwerking met collega’s in de ou-derenzorg verdient volgens Verbruggen eenhoge score. Een - hardnekkig - pijnpunt blijfthet gebrek aan personeel. ‘We zijn gewoonmet te weinig. Zeker op de afdeling comapa-tiënten, waar ik werk, hebben we echt meerpersoneel nodig.’

‘Het moetuit jezelf

komen,anders kanje dit niet’

Page 6: Jobat 4 februari 2012

In de kantoren van Ormit hebben bureaus plaatsge-maakt voor de testfietsen en beeldschermen van HetGezonde Net, een organisatie die bedrijven helpt omlichaamsbeweging te integreren in hun beleid. Een van

de initiatiefnemers van de Belgische tak van Het GezondeNet is de energieke Luk Bosmans. Hij test vandaag deconditie van de jonge werknemers van Ormit.Terwijl Marie het onderste uit de kan haalt op haar fiets,meet Luk de lengte, het gewicht en het vetpercentage vanLise. Dat laatste doet hij met behulp van een speciaal in-strument dat rond de arm wordt aangebracht en dat viaeen infraroodtechniek nagaat hoeveel vet je in je lichaamhebt. ‘Het gaat er niet om dat je gewicht verliest, wel datje vet verliest’, vertelt Luk. ‘Het vetpercentage geeft eengoed beeld van je gezondheidsniveau.’Op basis van de metingen en het algemene bewegingspa-troon van de deelnemers, bepaalt Luk hoe zwaar huneerste test wordt. Op de testfietsen moeten de traineeseen regelmatig tempo aanhouden, maar de weerstandwordt systematisch verhoogd. De hartslag gaat in stijgen-de lijn, tot de deelnemer niet meer kan en er de brui aangeeft.

Piepend horloge

Op een beeldscherm kan Marie haar hartslag in de gatenhouden. Ondertussen heeft ook Lise plaatsgenomen opeen fiets. ‘Deze test is voor iedereen verschillend’, legtLuk uit. ‘Het wattage - dat de weerstand bepaalt - hangt afvan je gewicht, lengte, vetpercentage, geslacht en inge-schatte conditie.’Na de test krijgen alle deelnemers een persoonlijk rap-port mee naar huis. Dat bevat niet alleen de resultatenvan de metingen en van de eerste conditietest, maar ookeen op maat opgesteld trainingsprogramma dat de jongetrainees kunnen volgen, willen ze hun conditie naar eenhoger niveau tillen.Maar er wacht de deelnemers nog een verrassing. Naastde papieren bundel krijgen ze ook elk een speciaal horlo-

ge mee naar huis, waarin het individuele traject is opgesla-gen. Het horloge geeft aan wanneer er getraind moetworden, hoe lang dat mag duren en hoe zwaar de inspan-ning moet zijn. Meer nog: wie zijn training dreigt over teslaan, wordt door het horloge met een piepsignaal vrien-delijk aangespoord om toch maar aan het spor ten tegaan.‘Wees gerust, dat piepsignaal kan je afzetten, hoor’, lachtFabrice Williquet, business relations manager bij Ormiten verantwoordelijk voor de integratie van het bewe-gingsprogramma in het beleid van de organisatie. ‘Vooralle duidelijkheid: het is niet onze bedoeling om onzewerknemers onder druk te zetten. Wél om hen te stimu-leren om hun gedrag aan te passen en bewuster om tegaan met hun lichaam.’Ormit is een onderneming die jonge universitairen opkorte tijd wil klaarstomen voor het échte werk: als mana-ger of leidinggevende aan de slag gaan in het bedrijfsleven.De trainees - die vaak geen of weinig werkervaring heb-ben - krijgen gedurende 26 maanden de kans om in uit-eenlopende bedrijven aan verschillende projecten meete werken.Daarnaast volgen de participanten een intensief ontwik-

kelingsprogramma. Ze worden individueel gecoacht ennemen deel aan workshops die hun leiderscapaciteitenmoeten verbeteren. ‘In ons programma gaat er veel aan-dacht naar het ontwikkelen van management- en leider-schapskwaliteiten, vooral op cognitief, mentaal en emoti-oneel vlak. Hoewel we wel een zaalvoetbalteam hebbenen jaarlijks deelnemen aan de 20 kilometer van Brussel,vonden we toch dat het lichamelijke aspect tot nu toe eenbeetje onderbelicht bleef in onze training’, vertelt Fabri-ce.Een gezonde geest kan je pas hebben in een gezond li-chaam, zo oordeelde Ormit, en daarom koos het bedrijfervoor om lichamelijke beweging als een volwaardigecomponent te integreren in het opleidingsprogramma.

Een appel of een Mars?

De staf van Ormit mocht als proefkonijn opdraven enstar tte enkele maanden geleden al met het bewegings-programma. Met succes. ‘Op enkele weken tijd ging onzealgemene conditie erop vooruit met één punt, wat bestveel is’, glundert Fabrice. ‘In totaal verloren we ook 4,5kilogram vetmassa.’ Vandaag is het de eerste keer dat ookde trainees met het bewegingstraject kunnen star ten.‘Het is voor ons allemaal nog een beetje nieuw, dus wezijn heel benieuwd naar de eerste resultaten.’Die eerste resultaten zullen er al zijn over drie maanden,wanneer alle trainees opnieuw worden getest. Daarnavolgen er nog twee testen, na negen maanden en na 21maanden. Maar ook tussen die verschillende testmomen-ten zal er aandacht zijn voor de fysieke fitheid van de deel-nemers, vertelt Nele Keppens, talent development ma-nager bij Ormit en verantwoordelijk voor het aspect voe-ding binnen het bewegingsprogramma.‘Onze trainees krijgen regelmatig individuele coachingswaarbij we aandacht besteden aan hun carrièredoelstel-lingen, hun competenties, hun wensen … Vanaf nu zullenwe daarbij ook expliciet nagaan of de trainees werken aanhun fysieke fitheid, hoe ze eraan werken en waar de knel-

MENSEN

Een mixvan ambitieen conditie

Wie als vers gediplomeerde het bruisende studentenbestaan inruilt voor

een kantoorjob, ziet naast het bedrag op zijn bankrekening helaas vaak

ook zijn lichaamsgewicht in stijgende lijn gaan. Zo zal het de starters bij

Ormit niet vergaan. Zij krijgen vanaf dag één een individueel

trainingsprogramma voorgeschoteld.

Tekst: Maud Oeyen / Foto’s: Koen Bauters

‘Plots heb je werk, zit je dehele dag voor een computeren rij je met de wagen rond. Jestopt met sporten en je ver-geet op je voeding te letten’

Fabrice Williquet, business relations manager

Page 7: Jobat 4 februari 2012

0607

punten zitten.’Bovendien krijgen de deelnemers voedingsadvies. Nele:‘Als je honger hebt, kan je ervoor kiezen een appel te etenof een Mars. Er is een groot verschil tussen die twee, enhet is goed om je daarvan bewust te zijn. Dat wil natuurlijkniet zeggen dat je nooit nog een Mars mag eten. Het gaater gewoon om dat je stilstaat bij je voedingsgewoontes.’Fabrice - zelf een atletische dertiger - haakt er gretig op in.‘Gewoontes moet je kweken wanneer je jong bent, an-ders is het vaak te laat. Studenten zitten vaak nog in eensportclub of ze kruipen geregeld op de fiets. Plots heb jewerk, zit je de hele dag voor een computer en rij je ’smorgens en ’s avonds met de wagen rond. Je stopt metsporten, je vergeet op je voeding te letten en je raakt jeconditie kwijt. Heb je eenmaal kinderen en ben je veertigjaar, dan is het vaak moeilijk om die evolutie nog om tekeren.’

Energieke managers

Wie de kantoren van Ormit wil bereiken, gelegen op detweede verdieping van een gebouw in Sint-Pieters-Wolu-we, wordt middels een affiche vriendelijk aangespoordom de lift links te laten liggen en gebruik te maken van detrappen. ‘Ik werk hier nu meer dan een jaar en ik zou me

gewoon schamen om nog de lift te nemen naar de twee-de verdieping’, lacht John Lefere, een van de managementtrainees die mee het zogenaamde corporate health res-ponsibility-programma van Ormit uit de grond stampte.Als trainee is hij blij dat zijn werkgever nieuwe medewer-kers de kans geeft om op een efficiënte manier aan hunconditie te werken. ‘Toen ik begon bij Ormit, bestond hetprogramma nog niet. Jammer, want ik was na het afstude-ren ook wel een paar kilogram bijgekomen’, glimlachtJohn. Ook hij wil zich vandaag laten testen om een opmaat gemaakt trainingsschema te bemachtigen.Sport mag dan gezond zijn, er zijn genoeg voorbeelden tevinden van succesvolle managers die er liever voor be-danken. Wat met trainees die helemaal niet sportief zijn,maar verder wel alle capaciteiten hebben om het ver teschoppen in de bedrijfswereld?‘Onze leiders van morgen hoeven niet zozeer sportief ofgetraind te zijn, maar we willen wel graag dat het energie-ke mensen worden’, verklaar t Nele. ‘En energie krijg jedoor er gezonde gewoontes op na te houden. Door veelte bewegen, evenwichtig te eten, goed te slapen. Wie fitis, is beter in staat om zijn werk te doen. En natuurlijk ho-pen we ook dat onze trainees die boodschap in hun laterecarrière verder zullen uitdragen.’Zouden andere bedrijven het goede voorbeeld van Or-mit moeten volgen? Nele meent van wel. ‘Als je weet datmedewerkers iedere dag acht tot tien uur doorbrengenop kantoor, dan heb je als bedrijf toch een zekere verant-woordelijkheid.’‘Veel organisaties proberen iets te doen aan de lichamelij-ke conditie van hun werknemers, elk op hun eigen ma-nier’, erkent Fabrice. ‘Ze organiseren sportdagen, gevenhun medewerkers de kans om deel te nemen aan allerleiactiviteiten of richten een heuse fitnessruimte in. Dat zijnnatuurlijk verdienstelijke initiatieven, maar het probleemis dat je er vooral mensen mee bereikt die sowieso al ergsportief zijn. Wij willen juist iedereen stimuleren om be-wuster te gaan sporten, ook degenen die uit zichzelf veelminder bewegen.’

‘Ik werk hier nu meer daneen jaar en ik zou megewoon schamen om nogde lift te nemen naar detweede verdieping’

John Lefere, management trainee

Harold (24) werkt sinds november voor Or-mit. Hij studeerde rechten en deed daar

nog een jaar general management bij. Tweeweken geleden stopte hij met roken, vandaagneemt hij deel aan zijn eerste fitheidstest.‘Het trainingsprogramma van Ormit komt alsgeroepen. Sinds ik gestopt ben met roken, benik intensief beginnen sporten. Wanneer jerookt, adem je minder en heb je minder ener-gie. Nu heb ik iets anders nodig om mijn ener-gie te kanaliseren.’Als hij twee dagen niet sport, loopt hij tegen demuren op, zo zegt hij zelf. Het individuele trai-ningsprogramma dat vandaag voor Haroldwerd opgesteld, zou hem moeten helpen omzo efficiënt mogelijk aan zijn conditie te wer-ken.Zal het moeilijk zijn om die nieuwe gewoontevol te houden? ‘Ik ben in de afgelopen maan-den afgestudeerd, beginnen werken, verhuisdnaar een andere stad en gestopt met roken.Een goed moment dus om er nog een nieuwegewoonte bij te nemen’, lacht Harold.

Nieuweenergievoorex-roker

Page 8: Jobat 4 februari 2012

WERKBEELD

Dingens Barometers & Clocks uit Beverlo bij Be-ringen produceerde al sinds 1965 kwikbarometers- die bijna overal ter wereld werden verkocht - toende Europese Commissie in 2007 onverwacht eenwet stemde die het gebruik van kwik in meetinstru-menten verbood.Niet alleen moest Dingens de productie van baro-meters stopzetten, de onderneming bleef ook zit-ten met een grote voorraad onbruikbare barome-ters. Dankzij een samenwerking met de Universi-teit Hasselt en Sirris slaagde Dingens erin een alter-natief te ontwikkelen voor de kwikbarometer, deInnovacelli. In 2010 werd het innovatieve instru-ment met succes voorgesteld op de wereldten-toonstelling in Shangai.In het najaar van 2011vertrokken zuidpoolreizigersDixie Dansercoer en Sam Deltour naar Antarcticavoor een tocht van 6.000 kilometer. Om de meteo-rologische omstandigheden ter plaatse te onder-zoeken, doen de reizigers een beroep op de meet-instrumenten van Dingens. Die zijn bestand tegentemperaturen tot -50 graden. (mo)

Dingens Barometers& ClocksFoto’s: Bart Dewaele

JOBAT.BE/WERKBEELD

Page 9: Jobat 4 februari 2012

0809

‘Vreemd genoeg kunnen uitgerekend werkne-mers die hun bedrijfswagen echt als bedrijfswa-gen gebruiken, er belang bij hebben om hun

voertuig in te leveren en over te schakelen op een eigenwagen met kilometervergoeding’, zegt Kristiaan Andriesvan het Kenniscentrum van SD Worx.Andries haalt als voorbeeld de Renault Mégane aan, éénvan de populairste bedrijfswagens. De jaarlijkse totalekost - aankoop, belastingen, verzekeringen, onderhouden brandstof - bedraagt ongeveer 6.758 euro (zie kader).Dat bedraag spaar je uit als je een Renault Mégane alsbedrijfswagen krijgt.Het kan echter nog voordeliger. Namelijk door zelf zo’nMégane te kopen en een kilometervergoeding te vragenaan je werkgever.‘Die kilometervergoeding bedraagt maximaal 0,3352 eu-ro per kilometer. Het gaat om zuivere beroepskilometers.Het woon-werkverkeer wordt fiscaal beschouwd als eenprivéverplaatsing’, aldus Kristiaan Andries.Rij je 24.000 professionele kilometers per jaar met je Mé-gane, dan ontvang je van je werkgever 8.044 euro kilome-tervergoeding. Door zelf een wagen te kopen, strijk je1.286 euro winst op. Die kilometervergoeding wordt nietbelast.Dit voorbeeld gaat er van uit dat de auto na 7 jaar wordtverkocht. Heel wat mensen gebruiken hun wagen echterlanger, waardoor het voordeel nog toeneemt.

Omslagpunt

24.000 professionele kilometers is het maximale aantaldat fiscaal jaarlijks mag ingebracht worden aan 0,3352 eu-ro per kilometer. Wie meer beroepsverplaatsingen doet,kan nog altijd een lagere kilometervergoeding krijgen.Maar niet iedereen doet jaarlijks 24.000 professionele ki-lometers. Woon-werkverkeer wordt dan wel be-schouwd als privékilometers, heel wat werkgevers gevenook daar een vergoeding voor. In dat geval wordt een ei-gen wagen kopen ook interessanter voor wie minder be-roepsverplaatsingen doet.Bovendien ligt het omslagpunt waarop het niet meer inte-

ressant is om met een bedrijfswagen te rijden veel lagerdan 24.000 professionele kilometers. Vanaf 19.360 be-roepskilometers is er geen verschil meer tussen de jaar-lijkse kostprijs van een eigen Renault Mégane en de ont-vangen kilometervergoeding.‘De vaststelling dat werknemers die veel professionele ki-lometers doen vaak beter af zijn met een kilometerver-goeding in plaats van een bedrijfswagen is niet helemaalnieuw’, zegt Kristiaan Andries. ‘Dat was ook al zo met devroegere wetgeving van de bedrijfswagens. De nieuweregels die de regering Di Rupo gaat invoeren, versterkendeze tendens doordat de belastingen die de werknemersop hun bedrijfswagen zullen moeten betalen (het zoge-naamde ‘voordeel van alle aard’) gemiddeld genomenzullen stijgen. Eén opmerking: de kostprijs van de wagenspeelt ook een rol. Hoe duurder de auto, hoe interessan-ter het wordt hem ook al bij minder beroepskilometers

als bedrijfswagen te nemen.’

En de werkgever?

Als het geven van een bedrijfswagen goedkoper uitkomtdan een kilometervergoeding, zullen zij niet happig zijnom een werknemer die veel professionele kilometers eenkilometervergoeding te geven.‘Een kilometervergoeding uitbetalen of een bedrijfswa-gen geven aan iemand die veel kilometers doet, komtvoor een bedrijf ongeveer op hetzelfde neer. De lease-kost voor een Renault Mégane bijvoorbeeld bedraagt alsnel 6.000 euro per jaar. Reken daar nog de brandstofkos-ten voor de privé- en de professionele kilometers bij en jekomt in de buurt van de 8.000 euro, het maximale bedragdat een werkgever aan kilometervergoeding moet uitbe-talen aan iemand met een eigen wagen.’

PRAKTISCH

De nieuwe regels van Di Rupo I voor de

bedrijfswagens hebben een vreemd

neveneffect. Hoe meer beroepskilometers

iemand doet, hoe minder interessant een

bedrijfswagen wordt.

Eigen wagen somsvoordeliger danbedrijfswagen

Tekst: Maarten Rottiers / Illustratie: Joke Van Camp

Bron: SD Worx

3.300,00 €29,77 €

123,00 €400,00 €600,00 €

2.304,80 €6.757,57 €

Renault Mégane 1.5 dCi 110 Privilège. CO2-uitstoot: 104 gr/km.

4,1 l/100 km à 1,4405 euro (gemiddelde kostprijs diesel 2011)

Kostprijs per jaarCatalogusprijs per jaarBIV per jaarverkeersbelastingverzekeringonderhoudbrandstof (kms privé + professioneel)TOTAAL

Dirk heeft net een Renault Mégane gekocht en rijdt hiermee 16.000 privékilometers en 24.000 professionele kilometers per jaar. Hij is van plan om 7 jaar met de auto te rijden.

Page 10: Jobat 4 februari 2012

‘Toen ik drie jaar geleden van Rome naar Ant-werpen verhuisde, kwam ik in een volledignieuwe situatie terecht. Ik probeerde, meervanuit intuïtie dan dossierkennis, de zaken zo

goed mogelijk te besturen. Dat, zoals eerder in anderelanden, het misbruikdossier hier zou losbarsten, wasenigszins te verwachten. Maar dat ik er als Vlaamsewoordvoerder zo in zou meegesleurd worden, had iknooit kunnen denken. Op zoiets kun je je niet voorberei-den.

De media

De eerste keer dat ik de media over een pedofiliezaakmoest te woord staan, heb ik naar kinderpsychiater PeterAdriaenssens gebeld. Ik vroeg hem wat sleutels aan tereiken. Hij zei me dat de slachtoffers de eerste zorg enaandacht verdienden. Ook raadde hij me aan geen grotewoorden te gebruiken. Ik moest heel basic en eerlijk zeg-gen wat er gezegd moest worden. Met die vuistregelsging ik naar de VRT. Met lood in de schoenen en schrik inhet hart doorstond ik dat eerste interview. Ik had nooit inmijn leven mediatraining gekregen; ik kon alleen maarmezelf zijn. Het was moeilijk en eenzaam, middenin diestorm. Maar dat hoorde bij de job. Een bisschop is eenherder. Die moet bij zijn kudde zijn, ook bij noodweer.Van nature ben ik niet zo extravert, maar door lang in hetseminarie les te hebben gegeven, heb ik geleerd mezelfuit te drukken en klare taal te spreken. Toen ik in Romeverantwoordelijk was voor de oecumenische relaties inhet Midden-Oosten, werd bruggen bouwen en mensenverzoenen, mijn grote drive. In het Midden-Oosten had ikook contact met moslims en joden. Wat ons verbindt, isdieper dan wat ons van elkaar scheidt. Uiteraard zijn ergrondige verschillen tussen de godsdiensten, maar wedelen een religieuze betrokkenheid. In Antwerpen vind ikdie diversiteit terug. Het is voor de toekomst van dezeregio heel belangrijk dat de religieuze en culturele ge-meenschappen elkaar vinden, en daarin moet de kerkeen actieve rol spelen.

Op het veld

Omdat we nu in een jubileumjaar zitten, ben ik er evenmee moeten stoppen, maar normaal gezien trek ik elkemaand één dag uit om een groep van parochies te bezoe-ken en één voormiddag om op een school te gaan praten.Als bisschop kom ik zelden met jongeren in contact. Dieontmoetingen in de klas zijn een unieke kans om met henover levenservaringen en godsdiensten te spreken. Eerstvreesde ik dat die leerlingen zouden dichtklappen als debisschop de klas binnenwandelt. De eerste tien minutenis het aftasten, maar daarna zeggen die jongeren echt watze denken. Heel interessant is dat. Je moet als bisschopkeuzes maken. Je kunt perfect je dagen met bureauwerken vergaderingen vullen. Ik vind evenwel dat je, als verte-genwoordiger van de kerk, ook op het veld moet zijn.Zeker in moeilijke tijden moeten mensen voelen dat jetot bij hen wil komen en naar hen wil luisteren.’ (pvd)

BEROEPSGEHEIM

Johan Bonny,bisschop

‘Met lood in deschoenen en schrik inhet hart doorstond ikdat eerste interview’

Page 11: Jobat 4 februari 2012

Wat doe je voor job?Ik coördineer de ontwikkelde acties van het communicatiebureau waar ikwerk. Dat betekent dat ik ervoor zorg dat alles volgens plan verloopt. Ikfungeer als schakel tussen het veldpersoneel, de logistieke en de com-merciële medewerkers. Zo controleer ik bijvoorbeeld of alle veldmede-werkers tijdig vertrekken, of de actie op tijd star t, of er problemen zijn enhoe we die het best kunnen oplossen of naar de klant communiceren.

Doe je je job graag?Ja, ik hou ervan om veel informatie tegelijk te verwerken en creatief te zijnmet oplossingen. Het element crisismanagement spreekt me wel aan.

Wat vind je van je inkomen?Het is een fair loon voor mijn takenpakket. Misschien zou ik elders meerkunnen verdienen, maar Square Melon is een groot bureau en ik zie veeldoorgroeimogelijkheden.

Spaar je?Tussen de 250 en 300 euro per maand. Ik doe ook aan pensioensparen enbeleg af en toe geld op de beurs. Ik kan ook sparen omdat ik actief ben alszelfstandige in bijberoep. Van opleiding ben ik smid en af en toe smeed ikin mijn vrije tijd nog even het ijzer.

Let je meer op je centen door de crisis?Neen. Ik vind dat je in tijden van crisis net geld moet investeren in demaatschappij. Je moet het laten rollen om uit de crisis te raken. Daaromvind ik het ook interessant om bijvoorbeeld nu bankaandelen in te kopen.Als de crisis achter ons ligt, zullen die zonder twijfel weer meer waardworden.

Waar geef je met plezier geld aan uit?Ontspanning is belangrijk. Ik besteed graag geld aan uitgaan of een skireis.

Wat zou je doen als je de lotto wint?Ik zou vooral mijn mond houden en verder werken. Het lijkt me een goedidee om het gewonnen geld te investeren in vastgoed, maar ik ga zekerniet op de Bahamas wonen. (mr)

MIJN LOON

LANDER JORENS (30), EDEGEM

■ Beroep: actiecoördinator bij het communicatiebureau Square Melon■ Privé: ongehuwd, geen kinderen ■ Brutoloon: 1.800 euro■ Nettoloon: 1.300 euro ■ Extra’s: maaltijdcheques, bedrijfswagen, 300euro vergoeding voor zondagswerk

1.8

00

10111011

‘Bij een bedrijf dat niet op de beurs zit, zijn de aandelen inhet bezit van één, twee of een beperkt aantal eigenaars.Wil je een deel van de aandelen aan het brede publiek tekoop aanbieden, dan breng je je bedrijf naar de beurs. Jedient dan een aanvraag in tot notering op de beurs en jeverkoopt je aandelen aan een bepaalde prijs: de introduc-

tieprijs. Zijn die aandelen eenmaal verkocht, dan kan mendie onderling beginnen te verhandelen.’Wie naar de beurs trekt, kan gemakkelijker aan geld gera-ken en wint aan naamsbekendheid. ‘Naamsbekendheidkan de verkoop stimuleren, je relaties met leveranciers enbanken verbeteren, waardoor je betere voorwaarden kanverkrijgen. Anderzijds is een beursintroductie behoorlijkkostelijk. Je moet een investment banker betalen, je ver-liest veel tijd, je moet er een heel team aan laten werkenen je moet je aan allerlei reglementen houden waar je jeanders niet aan moet houden.’

Waar is MySpace?

‘De waarde van een aandeel zou in principe gelijk moetenzijn aan de huidige waarde van de toekomstige dividen-den. De waarde van de toekomstige dividenden hangtdan weer samen met de winsten, en dus bepaalt de in-

schatting van de toekomstige winst de waardering.’Maar die toekomstige winsten zijn niet gemakkelijk tevoorspellen, en de waardering van een bedrijf kan danook sterk uiteenlopen. ‘Je hebt optimisten die geloven dateen bedrijf heel erg zal groeien, en je hebt pessimisten dieniet geloven in dat groeipotentieel. Vele klassieke waarde-ringsmodellen maken een schatting van de winsten tot inhet oneindige. Ze berekenen als het ware hoe hoog dewinsten van een bedrijf zullen zijn over honderd, twee-honderd of duizend jaar. In het geval van heel stabiele be-drijven kunnen die modellen misschien wel betrouwbaarzijn, maar het is heel goed mogelijk dat een bedrijf als Fa-cebook over tien of twintig jaar gewoon niet meer be-staat. Zes jaar geleden was MySpace dé sociale netwerksi-te. Vandaag spreekt niemand nog over MySpace. Zowerkt het: wanneer er iemand opduikt met een nieuwproduct dat de mensen meer aanstaat, dan is het afgelo-pen.’ (mo)

Het nieuws bulkt van cijfers en procenten. Maar

wat betekenen die? Deze rubriek brengt u, week na

week, economie in mensentaal.

1-2-3 VAN DE ECONOMIE

De sociale netwerksite Facebook gaat naar de

beurs. De beursintroductie zou 5 miljard dollar

moeten opbrengen, wat een historisch bedrag is.

De totale waarde van Facebook wordt geschat

tussen de 75 en 100 miljard dollar. Hoe gaat zo’n

beursintroductie eigenlijk in zijn werk? En hoe

wordt de waarde van een bedrijf bepaald? Profes-

sor Cynthia Van Hulle, hoogleraar aan de K.U.Leu-

ven en gespecialiseerd in de wisselwerking tussen

bedrijven en financiële markten, legt uit.

Page 12: Jobat 4 februari 2012

In haar doctoraatsscriptie aan de Faculteit Politieke enSociale Wetenschappen van de Universiteit Antwer-pen, met professoren Ria Janvier en Wouter VanDooren als promotor, onderzocht Nele Peeters de

spanning tussen Vlaamse sturing en lokale autonomie inpersoneelsaangelegenheden bij Vlaamse gemeenten.‘Ondanks de grote hoeveelheid regels die door Vlaande-ren wordt opgelegd, hebben de lokale besturen heel watvrijheid om hun personeelsbeleid zelf in te vullen’, legtPeeters uit.Volgens haar onderzoek wordt die vrijheid amper ge-bruikt. ‘De overgrote meerderheid gebruikt het voor-beeldstatuut dat het ABB (Agentschap voor Binnelands Be-stuur) ontwikkelde. Maatwerk komt vooral voor bij grote-re gemeenten. Ook de anciënniteit van de personeelsver-antwoordelijke en het advies van de Vereniging vanVlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vergroten dekans daarop.’

ABB speelt dubbele rol

Toch schakelen heel wat gemeenten externe consultantsin. ‘Bedoeling is dat consultant en gemeente samen toteen beleid op maat komen’, zegt de kersverse doctor.‘Uiteindelijk volgen veel gemeenten echter het model datdoor de consultant zelf werd ontwikkeld. En vaak vertrek-ken die consultants van het ABB-model zodat hun voor-stel sterke gelijkenissen vertoont met het voorbeeldsta-tuut van het ABB.’Veel gemeentebesturen geven aan dat ze de mogelijkhe-den en beperkingen van de regelgeving, die zowel opVlaams als op gemeentelijk niveau vrij nieuw is, nog onvol-doende onder de knie hebben. Peeters: ‘Heel wat lokalebesturen zeggen dat ze in de nabije toekomst wijzigingenwillen doorvoeren. Dat is absoluut een goede zaak: hetzogenaamde rechtspositiebesluit wil de gemeenten im-mers de kans bieden een modern en aangepast perso-neelsbeleid te voeren, zodat ze zich als een aantrekkelijkewerkgever kunnen profileren.’Bijkomend pijnpunt is de frictie tussen vrijheid geven omte managen en de controle op het beleid. Het Agentschapvoor Binnenlands Bestuur speelt een dubbele rol. Het ad-viseert de lokale besturen (als coach), maar oefent ooktoezicht uit op de lokale regelgeving (als scheidsrechter).Peeters: ‘Die dubbele rol leidt tot onzekerheid, zowel bijde toezichthouder als bij de lokale besturen. Zo vraagt

een bepaalde gemeente geen voorafgaand advies aan hetABB omdat ze meent dat ze daarmee haar eigen autono-mie inperkt. Gemeenten zijn tevreden over de begelei-ding en adviezen, maar hekelen de gedetailleerde toezich-tuitoefening. Een belangrijke beleidsaanbeveling is danook om beide rollen meer uit elkaar te halen.’

Spiere-Helkijn zocht advies

Faciliteitengemeente Spiere-Helkijn telt iets meer dan2.000 inwoners. ‘Gezien onze kleinschaligheid is er bij hetpersoneel geen hiërarchische opbouw rond specifiekediensten, maar worden alle verantwoordelijkheden in deadministratie ondergebracht in een vlakke structuur metzes personeelsleden’, vertelt Wout Lefebvre, gemeente-en OCMW-secretaris. Lefebvre staat als gemeentesecre-taris aan het hoofd van het personeel, maar gezien hetkleine werknemersaantal en zijn vele taken, blijft er weinigruimte over om een uitvoerig personeelsbeleid te gaanuitstippelen.‘De invoering van een nieuwe rechtspositieregeling voorhet gemeentepersoneel was voor mij een opportuniteitom het bestaande statuut fijn te stellen. Aanvankelijk wouik gebruik maken van het voorbeeldstatuut van het ABB,maar er was te weinig tijd om dat binnen een haalbareperiode te doen. Bovendien vereist de arbeidswetgevingspecifieke juridische kennis. Omdat we die onvoldoendein huis hadden, zochten we twee jaar geleden extern ad-vies. Overigens is het niet omdat de tekst van het ABBgebruikt wordt, dat je geen eigen personeelsbeleid voert.Binnen het model worden ontelbaar veel keuzes openge-laten die elk bestuur op zich moet invullen.’Samen met een externe consultant werkte het bestuurtijdens een vier tal bijeenkomsten intensief aan de teksten,om die helemaal op eigen maat af te stemmen. Lefebvre:

OVERHEID

Weinig steden engemeenten hebben

eigen personeelsbeleidHoewel de regels erg strikt zijn, kunnen Vlaamse steden en gemeenten een eigen beleid uitwerken op vlak van

personeelsaangelegenheden. Toch doen de meesten nog beroep op het voorbeeldstatuut van het Agentschap voor

Binnenlands Bestuur, blijkt uit onderzoek van Nele Peeters.

‘We willen flexibeler kunnenomgaan met verloning en extratoelagen voor inspanningen dieonze medewerkers leveren’

Goele Haest, stad Antwerpen

Tekst: Barbara Vandenbussche

Page 13: Jobat 4 februari 2012

Het leukste aan de staking van maandag vond ik dinsdagochtend.De wekkerradio sprong op, in De Ochtend werd muziek gedraaiden ik besefte dat alles eindelijk voorbij was. Twee weken lang hadik mijzelf gedwongen om mijn mond te houden, en het getwisttussen liberalen en vakbonden uit te zitten als de griep die mij ophetzelfde moment te bedde hield. Ik zou er geen letter overschrijven. Tot er iets gebeurde wat mij oprecht kwaad maakte.Ergens in de aanloop naar 30 januari sloeg de discussie over naarde sociale media, waar de high potentials op Twitter in al hun anti-syndicaal enthousiasme opeens citaten van Margaret Thatcherbegonnen rond te sturen. ‘The problem with socialism is that even-tually you run out of other people’s money.’ Zo, die zat! En dan onderelkaar zelfgenoegzaam gniffelen.Dat studenten en jonge entrepreneurs vandaag grimmig enrechts zijn, in plaats van onzeker en links zoals oorspronkelijk debedoeling was, daar kan ik mij met wat moeite nog bij neerleg-gen. Maar zelfs van daaruit is het nog een grote sprong naar dwe-pen met een politiek leider die in het Albion van de jaren tachtigalles heeft kapotgemaakt behalve de punkmuziek.Het getuigt van weinig historisch besef om een vrouw die op ééndag 323 Argentijnse matrozen de dood heeft ingejaagd, enkel omzichzelf een stoer imago aan te meten, nu te gaan prijzen voorhaar half gevatte oneli-ners. Het is weinig geloof-waardig om luid te roependat we in tijden van crisisallemáál moeten inleve-ren, maar tegelijk boeg-beelden achterna te lopendie symbool staan vooreen compleet tegenover-gesteld beleid.Ik weet niet eens waarom ik een meer constructieve discussiehad verwacht. Al sinds december was het duidelijk dat dit socialedebat niet méér zou opleveren dan enkele holle slogans, afge-vuurd tussen twee partijen die geen enkele voeling hebben metelkaar. De studenten die door de media werden opgevoerd, ont-popten zich stuk voor stuk tot kleine klonen van Geert Noels,die zonder ooit een arbeider van dichtbij te hebben gezien, let-terlijk napraatten wat werkgevers een dag eerder in dezelfdestudio hadden gepredikt. Tegenover hen zaten dan weer slappekarikaturen van vakbondsleden, zelfs in deze crisis niet bij mach-te om een heel eenvoudige en grotendeels legitieme boodschapover te brengen zonder daarbij de meerderheid van de bevolkingte irriteren.En plots, vanuit het niets, weerklonk daar dan toch één zinnigestem. Die van actrice Charlotte Vandermeersch, in een inter-view aan Humo. ‘Ik durf mij daar niet over uit te spreken,’ zei zij overde stakingen, ‘simpelweg omdat ik niet in de huid van die mensen kankruipen: ik werk niet al dertig jaar voor de NMBS, en aan mijn pensi-oen wordt voorlopig niet geraakt.’ Heel even zwijgen en zich probe-ren in te leven in de andere: het is waarschijnlijk te optimistischom te verwachten dat dát ooit weer hip wordt. Nochtans is hetde enige manier om te vermijden dat er nog langer met ongepas-te heimwee wordt teruggekeken naar het tijdperk van Thatcher.

J O B AT. B E / C O L U M N

Thatcher

San F. Yezerskiy combineert een voltijdse jobs in de Vlaamsefilm met een prille carrière als schrijver. Om de beurtschrijven hij en Ruth Lasters de werkweek van zich af.

Heel even zwijgen enzich proberen in televen in de andere:het is waarschijnlijkte optimistisch omte verwachten datdát ooit weer hipwordt

1213

COLUMN

12131213

‘Ik vond het belangrijk dat de regelingen heel con-crete gevolgen zouden hebben voor ons personeelen dat we niet zouden landen met een dik boekwaarin een kat haar jongen niet meer terugvindt. Degevoeligste keuzes legde ik eerst voor aan het poli-tieke bestuur, zoals het aantal verlofdagen of sommi-ge toelagen en vergoedingen. Kleinere aanpassingenvan de rechtspositieregeling gebeuren nu intern.We hebben geen advies gevraagd aan het ABB, om-dat we vertrouwen hadden in onze consultant, maarhet is wel goed dat de mogelijkheid bestaat. Dat hetABB ook een controlerol heeft, moet niet als eenbedreiging worden gezien. Uiteindelijk komt het aande secretaris toe om toe te zien op de wettelijkheidvan alle gemeentelijke beslissingen. Een laatste con-trole daarvan door de toezichthouder kan dit alleenmaar versterken.’

Antwerpen stelt aanbevelingen op

‘De rechtspositieregeling houdt geen rekening metde grootte van de gemeenten, wat voor ons alsgrootstad het werken soms moeilijk maakt’, zeggenbedrijfsdirecteur personeelsmanagement GoeleHaest en adviseur rechten Karen Tessens van de stadAntwerpen. Zij proberen hun rechtspositieregelingen personeelsbeleid te vereenvoudigen en versoe-pelen. Niet alleen binnen het voorbeeldstatuut,maar ook bij het schrijven van nieuwe teksten moe-ten die passen binnen het Besluit Rechtspositierege-ling.‘In nauw overleg met de vakbonden, ons manage-mentteam en de stad hebben we met de hulp onzeinterne juristen een personeelsbeleid op maat uit-gewerkt dat voortdurend geactualiseerd wordt. Devrijheid en autonomie die we als lokaal bestuur no-

dig hebben, worden daarbij relatief beperkt doorde regels van het rechtspositiebesluit. We heb-ben daarom aanbevelingen opgesteld voor deVlaamse regering. We willen bijvoorbeeld meerflexibel kunnen omgaan met verloning en extratoelagen voor inspanningen die onze medewer-kers leveren. Daarnaast willen we een soepelerintern doorstroommechanisme voor medewer-kers die al in dienst zijn, die op de werkvloer heelwat van hun competenties bewijzen maar voorbevordering nogmaals door een streng geregeldeprocedure moeten.’Met 7.000 medewerkers - 22.000 als je de doch-termaatschappijen erbij telt - is het Antwerpsebestuur een grote organisatie. ‘We zoeken ex-pertise en hebben soms nood aan sterke flexibili-teit, maar zitten in een keurslijf op vlak van renu-meratie. Waar er ruimte is voor interpretatieproberen we dit meer in te vullen, maar dan nogblijft het kader dikwijls zeer rigide, ook los van hetfeit of je al dan niet het voorbeeldstatuut volgt.We moeten bijvoorbeeld elke wijziging in onzemodaliteiten voorleggen aan de gemeenteraad,ook wanneer de vakantiedagen worden vastge-legd’, zegt Goele Haest.Geregeld gaat de stad in discussie met de toe-zichthouder, en dat heeft veel te maken met debeoordelingsruimte. Karen Tessens: ‘Al te dikwijlsgaat de discussie over formele aspecten terwijlmen voorbijgaat aan het inhoudelijke, en er zoueen meer coachende rol moeten zijn in plaats vaneen puur regulerende. Die coaching wordt nietaltijd voldoende benut, maar dat is bij beide par-tijen zo. We proberen altijd met respect voor el-kaars rol gesprekken te voeren, maar merken datonze standpunten niet alijd bij elkaar aansluiten.’

In haar doctoraatsscriptie stelt Nele Peeters (UA) dat de vrijheid die gemeenten hebben om hunpersoneelsbeleid vorm te geven amper gebruikt wordt.

Page 14: Jobat 4 februari 2012

www.vdab.be0800 30 700

(elke werkdag van 8 tot 20 uur)

Gericht op zoek naar een job met LinkedIn

Het netwerk van jouw contactenhelpt je aan je droomjobOp zoek naar een nieuwe job? Probeer het eens via je LinkedIn-netwerk. Jan Vermeiren en Bert Verdonck schreven een boekover hoe je LinkedIn nu echt kan gebruiken. Samen met deVDAB ontwikkelde Jan Vermeiren ook de webcursus ‘LinkedInom een job te vinden’. Wij vroegen hem hoe je een weg naareen job kan linken.

De eerste versie van het boek ‘Hoe LinkedInnu echt gebruiken’ kwam uit in 2009. Doorhet grote succes kwam er een tweede editie.“Veel mensen weten niet wat ze met LinkedInkunnen doen”, vertelt Jan Vermeiren. “Zij ken-nen maar 5 tot 10 % van de mogelijkhedenvan het netwerk.”

Meer dan één miljoengebruikers in België

LinkedIn is ontstaan in 2003. Het sociaal net-werk werd opgericht door de Amerikaan ReidHoffman. Vandaag telt het 135 miljoen ledenwereldwijd. In België hebben meer dan 1 mil-joen mensen een LinkedIn-profiel. “Wereld-wijd is het de meeste gebruikte website opprofessioneel vlak”, weet Jan Vermeiren. “Hetis dé website om mensen in een professionelecontext te vinden. De meeste mensen die aan-werven zijn aanwezig op LinkedIn. Bovendientoont LinkedIn wie wie kent en bijgevolg ookwie jou in contact kan brengen met de per-soon die jou kan aanwerven.”Op dit ogenblik maken vooral hooggeschool-den en bedienden gebruik van het netwerk.Arbeiders minder. “Dat is lastig voor mensendie op zoek zijn naar arbeiders, want ze vin-den er nauwelijks op de site. Het voordeelvoor arbeiders is dat als ze met LinkedIn aande slag gaan, dit hen boven de anderen doetuitsteken.

Een concreet jobdoelwit

De belangrijkste stappen om met LinkedIn tewerken, staan omschreven in de vijfstappen-strategie in het boek van Jan Vermeiren.

De kans dat je uitgenodigd wordt voor een ge-sprek is dan veel groter.“Je hebt de job nog niet, maar de opening iser wel. De rest hangt af van jezelf”, besluit JanVermeiren. “Slechts een fractie van de open-staande jobs worden geadverteerd op web-sites of in kranten. Proactieve mensen die ini-tiatief nemen staan bovenaan de lijst. Dat zijnde mensen waarmee bedrijven willen werken.”

Extra tips:

▶ Maak een profiel aan met een professioneleuitstraling.

▶ Zorg dat je LinkedIn-profiel en je cv waar-mee je solliciteert gelijklopend zijn, zeker detijdslijn.

▶ Volg @LinkedIn_Jobs op Twitter. Elke vaca-ture op LinkedIn wordt automatisch getweetdoor deze account.

▶ Link met andere werkzoekenden. Als je ineen begeleidings- of opleidingsprogrammazit met andere mensen die naar een nieuwebaan zoeken, is het een goed idee om metelkaar op LinkedIn te connecteren. Zo breidje je netwerk uit en vind je nieuwe kansen.

Het gratis e-boek van Jan Vermeiren en BertVerdonck ‘Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken’,kan je downloaden ophttp://www.hoe-linkedin-nu-echt-gebruiken.com.

Webleercursus ‘LinkedIn om een job te vinden’

Je sociaal netwerk gebruik je dagdagelijks: om te informeren naar een goede dak-werker of om te weten waar je de beste laptop kan kopen… Maar je kan je sociaalen professioneel netwerk ook inzetten om een job te vinden.

De VDAB ontwikkelde samen met Jan Vermeiren een webleercursus om je te le-ren hoe je je onlinenetwerk op LinkedIn kan inzetten in je zoektocht naar eennieuwe job. De cursus helpt je om je jobdoel duidelijk te formuleren, een goedLinkedIn-profiel op te stellen en je leert hoe je te werk gaat om een job te zoeken.

Neem een kijkje op www.vdab.be/webleren.

“Je moet vertrekken vanuit je droomjob”, zegtJan Vermeiren. “Maak je jobdoel zo concreetmogelijk, dan wordt werken met LinkedIn ge-makkelijker. Heb je geen concreet jobdoelvoor ogen, dan wordt het heel moeilijk om hetplatform te gebruiken. Je kan uren actief zijnop het netwerk, in groepen zitten, discussië-ren, linken…, maar er gaat waarschijnlijk nietveel gebeuren.”Vervolgens ga je zoeken met de AdvancedSearch of Geavanceerd zoeken. Je doet eenzoekopdracht met je jobdoel voor ogen. Zovind je mensen die nuttig kunnen zijn voor jeloopbaan. “Een andere mogelijkheid is in hetnetwerk van jouw contacten gaan kijken”, legtJan Vermeiren uit.“Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een job

als marketingassistent en zoekt marketing-managers op LinkedIn”, vervolgt hij. “Als jeeen marketingmanager hebt gevonden, eneen gemeenschappelijk contact van jezelf endie marketingmanager, stop je met LinkedIn tegebruiken. LinkedIn gebruik je als researchda-tabase, niet als contacttool. Je belt je gemeen-schappelijke contactpersoon op en informeerthoe goed hij of zij de marketingmanager kent.Als ze elkaar niet goed genoeg kennen, gaater niks gebeuren. Kennen ze elkaar goed, danvraag je om je voor te stellen aan de marketing-manager in een mail.”

Magic mail

In het boek heet die mail de ‘magic mail’,omdat de resultaten magisch kunnen zijn. Demarketingmanager krijgt een mail van iemanddie hij kent. Zijn goede kennis neemt de tijdom via mail iemand aan hem voor te stellen.

Page 15: Jobat 4 februari 2012

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen stimuleert en ondersteunt het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. De financiële middelen die het FWO ter beschikking heeft, investeert het in mandaten en projecten, in mensen en materiaal, in reisbeurzen en internationale samenwerking. Voor de verdere uitbouw van het FWO zijn we dringend op zoek naar een (m/v):

Jouw functie: je volgt het technisch en algemeen beheer op van de gebouwen van het FWO. Je stuurt de medewerkers van de logistieke diensten aan en superviseert hun dagelijkse werkzaamheden teneinde een efficiënte en continue werking van het FWO en het eigen team te garanderen. Je wordt rechtstreeks aangestuurd door de directeur intern beheer.

Jouw profiel: je hebt een professioneel bachelordiploma of minstens 5 jaar ervaring in het werkdomein. Tevens bezit je een technische achtergrond/kennis en heb je ervaring met werkplanning, coördinatie en coaching.

Aanbod: een contract van onbepaalde duur • een salaris volgens schaal B111 (voor meer informatie: http://www.vlaanderen.be/arbeidsvoorwaarden). Alle nuttige ervaring wordt financieel gehonoreerd • gratis openbaar vervoer van en naar het werk, gratis hospitalisatie- en groepsverzekering, glijdende werktijdregeling, 35 dagen vakantie en maaltijdcheques.

Interesse? Je kunt je sollicitatiebrief met gedetailleerd cv sturen naar het FWO, t.a.v. Danny Huysmans, Egmontstraat 5, 1000 Brussel, [email protected]. We verwachten je kandidatuur uiterlijk op 17 februari 2012.

coördinator logistiek

www.jobpunt.be

Het FWO voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

Het Havenbedrijf Gent baat als Autonoom Gemeentelijk Havenbedrijf de haven uit. Het bedrijf wil, in nauwe samenwerking met zijn klanten, op een duurzame wijze welvaart en groei creëren. Het doet dit door de ontwikkeling van de zeehaven als multimodaal platform en door het ter beschikking stellen van kaaien en bedrijfsterreinen. Om het Havenbedrijf te versterken en deze missie te realiseren, zijn we op zoek naar een (m/v):

■ ■ havenluitenant ■ ■

JOUW FUNCTIE: als havenluitenant begeleid je samen met je collega’s van de havenkapiteinsdienst de zee- en binnenvaartbewegingen in het havengebied. Je signaleert onregelmatigheden binnen de haven, ondersteunt de havenkapitein bij het uitvoeren van zijn politionele taken en verleent assistentie bij calamiteiten. Je rapporteert aan de eerste havenluitenant.

JOUW PROFIEL: je beschikt over een bachelordiploma (of gelijkwaardig) en je hebt een sterke interesse voor de havenwereld. Je bent contactvaardig, hebt ver-antwoordelijkheidszin en kunt probleemoplossend werken. Zowel zelfstandig als in teamverband weet je de doelstellingen te realiseren. Je stelt je leerbereid en flexibel op en bent bereid in een volcontinu wisselend ploegensysteem te werken. Je bent pc-vaardig, je hebt mondelinge kennis van het Frans en het Engels en beschikt over een rijbewijs B.

ONS AANBOD: een afwisselende job met ruime opleidings- en ontplooiingskansen. Een statutaire functie in een boeiende en stabiele werkomgeving met doorgroeimogelijk-heden en een aantrekkelijk loonpakket.

Wij staan open voor diversiteit op de werkvloer.

HAVENBEDRIJF GENT agh

INTERESSE? Meer informatie over de functie, de voorwaarden, het selectie-programma en de manier waarop je kunt solliciteren is terug te vinden op onze website www.havengent.be/jobs. Indien je slaagt in de procedure, dan word je opgenomen in de werfreserve. Je vindt ons terug op volgend adres: J. Kennedylaan 32 - 9042 Gent - België - Tel. + 32 9 251 05 50.

www.havengent.be

Verantwoordelijkheden

op niveau

Je bent ook

De huidige wereld is dynamisch, gevarieerd en uiterst complex. Het schetst meteen de grote uitdaging van de Politie. Onze mensen zoeken dagelijks oplossingen voor een samenleving in volle verandering. Precies daarom kunnen zij niet zonder collega’s op niveau: (m/v) Officieren met een masterdiploma op zak en aandacht voor de ontwikkelingen rondom. De functies waarin ze hun talent kunnen ontplooien zijn even divers en uitgebreid als de projecten en verantwoordelijkheden. Na een betaalde opleiding zullen ze teams aansturen, contacten onderhouden met de overheden, projecten coördineren en/of gespecialiseerde steun verlenen.

Beschik jij over de nodige competenties en ambitie? Dan is dit de geknipte job voor jou. Meer info over ons uitgebreide carrièreaanbod vind je op onze website www.jobpol.be

De Politie rekruteertwww.jobpol.beof 0800 99 404

master

1415

Page 16: Jobat 4 februari 2012

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Jobs inIT & TechnologieBen jij gebeten door de nieuwste technologische ontwikkelingen?

Kan jij ICT-oplossingen vakkundig ontwikkelen, implementeren en onderhouden?

Wil je aan de slag als vaste medewerker of als freelancer?

Ontdek op volgende pagina’s de bedrijven die op zoek zijn naarIT & Technologie-professionals of surf naar www.jobat.be.

Mobile Application DeveloperMobile Application DeveloperVOIP Integration S i li t Specialist

Fnager

worklationalist

FunctionalBusiness AnalystJava Developer

on

Creative Web Designer

Page 17: Jobat 4 februari 2012

HEAD PROCESS & IMPROVEMENTDRIVING PROCESS OPTIMALISATION

hays.behays.nl

Onze klant ICL-IP, gelegen in Terneuzen net voorbij de Belgische grens, is een innovatieve producent van een breed gamma chemische producten. Zij maken deel uit van de Israëlische multinational ICL (Israel Chemicals Limited) - IP (Industrial Products), de grootste broomproducent ter wereld. Elementair broom, een veel gebruikte grondstof die gewonnen wordt uit de Dode Zee, wordt toegepast in onder andere brandvertragende middelen en life scienceproducten, in de automobiel-, verf- en foto-industrie, bij oliewinning en in de behandeling van diverse waterstromen.

Als Head of Process & Improvement ligt uw focus bij de optimalisatie van bestaande productieprocessen en bij de ontwikkeling van nieuwe processen. Zowel in het lab als in de pilot plant, staat u aan de leiding van development en troubleshouting activiteiten. U initieert onderzoeken ter ondersteuning van de productie-processen en u gaat ook het gebruik van de producten na bij de klanten. Hiervoor onderhoudt u goede interne contacten met de R&D-afdeling in Israël, met de leveranciers van chemische technologieën en met de eindgebruikers. U rapporteert aan de Technical Manager.

U beschikt over een opleiding Chemische Technologie (of gelijkwaardig) en meerdere jaren relevante ervaring in de ontwikkeling van chemische processen en process engineering. Daarnaast beschikt u over een relevante kennis van chemie en analysemethodes, of bent u bereid deze te verwerven. U bent flexibel en resultaatgericht en beschikt over sterke analytische en communicatieve vaardigheden. U weet zich perfect uit te drukken in het Nederlands en het Engels.

Heeft u interesse in deze boeiende functie? Stuur uw cv en motivatiebrief naar [email protected] of bel naar +31 (0)40 251 72 64.

Page 18: Jobat 4 februari 2012

Anago – Brusselsesteenweg 159 – 9090 Melle

J.M. Huber Belgium (www.huber.com), dochteronderneming van J.M. Huber Corporation (VS), is gevestigd in Oostende. J.M. Huber Corporation is marktleider in de productie van silica voor de tandpasta-industrie en is tevens leverancier voor de rubber-, de verf- en coating-, de persoonlijke verzorgings-, de veevoedingsindustrie enz. In Oostende wordt hoofdzakelijk silica geproduceerd voor de tandpasta-, rubber- en veevoedingsindustrie. Het bedrijf realiseert een omzet van ongeveer 20 miljoen € met een 50-tal medewerkers. Om de productie en het onderhoud op de plant te ondersteun, en de groei te bestendigen zoeken we een gedreven m/v:

PLANT ENGINEER (ref. 2011/1185)Young potential, geboeid door brede functie in productieJe functie: • Na de opleiding, waarbij je meeloopt in de productie om het product en de processen te leren kennen, word je een belangrijke schakel in het optimaliseren van de productie. • Als sleutelfi guur werk je vooral projectmatig aan verbeteringsprojecten in productie- en onderhoud. Je coördineert productietrials waarvoor je nauw samenwerkt met de product-ontwikkeling in de VS. Met je collega’s van andere productie plants wissel je informatie en ervaringen uit. • Door je aanstekelijke enthousiasme, je effi ciënte aanpak en je teamwerk, krijg je de operatoren mee op één lijn. Je motiveert door je inzet maar vooral ook door te luisteren en je voorbeeldfunctie. Daarom spendeer je ongeveer 60% van je tijd in de productie. Je bent fl exibel en multidisciplinair inzetbaar, zoals dat in een KMO past. • Je neemt actief deel aan de dagelijkse productievergaderingen en je rapporteert aan en werkt nauw samen met de productie manager.

Je profi el: • Je bent industrieel ingenieur scheikunde. Zowel een starter met de juiste mentaliteit als iemand met een eerste ervaring van 1 à 2 jaar in een productieomgeving, komen in aanmerking. • Je hebt interesse in productie- en onderhoudsprocessen. Interesse in kwaliteitsystemen, SPC en 6 sigma is een pluspunt. • Een goede kennis van het Engels is essentieel. • Ten slotte ben je mensgericht, enthousiast en communicatief en ben je bereid om af en toe te reizen.

Ons aanbod: • Een generalistische functie met verantwoordelijkheid in een stabiel bedrijf, waarbij initiatief nemen fundamenteel is. • De unieke combinatie van autonoom maar ook in teamverband werken. • Een jong en dynamisch bedrijf met een KMO mentaliteit, deel van een multinational. • Een salarispakket in overeenstemming met je kennis en ervaring.

Voor een snelle behandeling van je kandidatuur, reageer je via www.anago.be

Succesverhalen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zij worden gemaakt.

Succesverhalen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zij worden gemaakt.

Robert Bosch Produktie Tienen, dochter van de Bosch Groep (280.000 medewerkers), staat sterk in de toelevering aan de automobielsector. Bosch Tienen (1.200 medewerkers) is met een eigen productontwikkeling het wereldwijde competentiecentrum voor ruitenwissertechnologie. De productie gebeurt grotendeels in Tienen: tot 320.000 ruitenwissers per dag. Met onze processen ondersteunen we ook productievestigingen in China, Korea, Roemenië, de VS en Mexico. We leveren aan autofabrikanten en aan de vervangmarkt. Momenteel zijn wij op zoek naar (m/v):

Aankopers indirecte materialen

Functie Lead Buyer: Je bent verantwoordelijk voor het indirecte inkoopbeleid van een aantal commodities in de Benelux. Je ana-lyseert de business (benchmarking en leveranciersportfolio) en bundelt indirecte inkoopvolumes voor alle Bosch Benelux locaties.

Je onderhandelt en sluit raamovereenkomsten. Je werkt mee aan (inter)nationale inkoopprojecten. Je zet commodity strategie-en op en implementeert deze samen met de lokale aankopers. Je monitort en rapporteert de supply base performance.

Functie Aankoper: Je bent verantwoordelijk voor de aankoop van o.a. machines, technische onderdelen en dienstverlening. Je onderzoekt de behoeften naar kwaliteitsvereisten en volumes en werkt samen met interne klanten van productie, onderhoud, enz.

Je onderhoudt relaties met bestaande leveranciers en contacteert nieuwe leveranciers. Je onderhandelt offertes en behandelt de administratie van de bestellingen. Je werkt nauw samen met de Lead Buyers van de Benelux.

Profiel: Je genoot een hogere technische opleiding (industrieel ingenieur of gelijkwaardig door ervaring) en hebt circa 5 jaar rele-vante ervaring in een vergelijkbare functie. Je bezit de volgende kwaliteiten: organisatie-, analyse- en doorzettingsvermogen, initi-atief, integriteit, zelfstandigheid, teamwork, stressbestendigheid, zin voor prioriteit, onderhandelings- en communicatieskills. Je spreekt en schrijft vlot Nederlands, Duits en Engels en hebt een ba-siskennis Frans. Je bent bereid tot het maken van dienstreizen.

Aanbod: Bosch biedt jou naast een innovatieve en internationale werkomgeving heel wat opleidings- en ontplooiingsmogelijkheden. In het filevrije Tienen, biedt Bosch bovendien een attractief salaris-pakket inclusief interessante extralegale voordelen.

Interesse? Stuur je cv naar Bart Depraetere van het bureau Motmans-Van Havermaet: [email protected], Gouverneur Roppesingel 81 2 A, 3500 Hasselt, tel. 011 30 13 70. Het interne aanspreekpunt binnen Bosch is Rik Meeuwissen, HR Manager, [email protected], tel. 016 80 01 53 of gsm 0473 60 54 03.

Erke

nnin

gsnu

mm

er: V

G. 1

560/

BO

Een uitgebreide beschrijving van deze vacatures vind je op www.bosch.be(Jobs & careers, Actuele vacatures, Robert Bosch Produktie nv Tienen)

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Jobs in R&DJOBAT

11 FEBRUARI

Adverteren in dit dossier?Profi teer van onze interessante tarieven en rekruteer de sterkste profi elen.Bel uw Jobat sales contact op het nummer 02 467 20 66of stuur een mail naar [email protected]

Zoek jij graag naar oplossingen voor mens en milieu? Kan jij, eigenhandig of in teamverband, complexe installaties besturen van geïntegreerde apparaten die fysische of scheikundige reacties opwekken? Ben jij die onderzoeker die ervoor zorgt dat een product sneller, veiliger of gemakkelijker kan worden gefabriceerd?

Of ben je helemaal niet wetenschappelijk aangelegd maar zoek je wel een boeiende job binnen een bedrijf waar ze aan de toekomst werken?

Mis volgende week het job-dossier R&D, wetenschappen en chemie niet!

R&D

CHEMIE

WETENSCHAPPEN

Page 19: Jobat 4 februari 2012

‘Altijd kwaliteit’ is onze bedrijfsfi losofi e.Ter versterking van onze Logistiek-afdeling zoeken wij voor ons distributieplatform te Londerzeel een (m/v)

Adjunct-Logistiekverantwoordelijke

Functiebeschrijving:• Direct verantwoordelijk voor een team van magazijniers en chauffeurs• Coördineert de dagelijkse logistieke activiteiten en administratie• Volgt Haccp, veiligheid en orde op• Ondersteunt de logistiekverantwoordelijke

Profi el:• Ervaring in de distributie- of transportsector• Tweetalig• Ervaring met Excel, Word en WMS systemen• Communicator, stressbestendig maar vooral ook een TEAMPLAYER• Organisatorisch talent

Wij bieden :• Gevarieerde job in een collegiale werksfeer• Vlot te bereiken werkplek langs de A12 in Londerzeel• Aantrekkelijk verloningspakket

Interesse?Stuur uw sollicitatiebrief en cv met foto naar :Transmeat nvT.a.v. de heer Dirk BrackeOudemanstraat 15 - 1840 LonderzeelOf via e-mail : [email protected]

Consulent Low Vision

FUNCTIE: • Vanuit uw kennis van de problematiek van mensen met een visuele handicap, adviseert u ons cliënteel in hun zoektocht naar de voor hen best passende hulpmiddelen uit ons productengamma. • U verzorgt de contacten met diverse ‘low vision’-centra of organisaties waar er apparatuur van Sensotec ter demonstratie staat. • Als vertegenwoordiger van Sensotec bent u het eerste aanspreekpunt binnen West- en Oost-Vlaanderen.

PROFIEL: • U volgde een hogere paramedische opleiding. • Kennis van en ervaring met orthoptie/optometrie strekt tot aanbeveling. • U bent vlot in de omgang, denkt en handelt klantgericht. • U bent een zelfstandige persoonlijkheid en administratief punctueel. • U werkt ook graag teamgericht. • U hebt een gedegen ICT- en internetkennis. • U bent communicatief en hebt een vlotte kennis van het Frans.

Sensotec NV biedt u een voltijdse betrekking (4/5 is bespreekbaar) met een competentiegerichte verloning, bedrijfswagen en een uitgebreid pakket extralegale voordelen. • Interne opleiding en coaching. • Een aangename werksfeer in een jong en dynamisch team.

Sensotec NV (www.sensotec.be) is een dynamische kmo (35 werknemers) in de Brugse regio gericht op alles wat de autonome informatieverwerking door personen met leesmoeilijkheden kan bevorderen en ondersteunen. De activiteiten van Sensotec NV spreiden zich over onderzoek, ontwikkeling, productie, verkoop en onderhoud van specifieke (rand)apparatuur en software voor de brede groep van personen met leesmoeilijkheden (blinden, slechtzienden, personen met dyslexie). In België zijn we marktleider en de export gaat in steeds stijgende lijn. Momenteel wensen wij het sales team te versterken met een (m/v)

Geïnteresseerd? Stuur dan snel uw motivatiebrief en cv naar ADMB HR Services, Jan Breydellaan 107, 8200 Brugge, [email protected]. Meer info: www.sensotec.be.

Sales West- en Oost-Vlaanderen

Erke

nd w

ervin

gs-e

n se

lect

iebu

reau

VG.

29/B

O, B

-AA0

4.21 &

W.R

S/SO

.276 -

lid Fe

derg

on.

www.admb.be

MEWA SERVICEt.a.v. de heer Baudouin NYSSEN

Motstraat, 54B – 2800 Mechelen

[email protected] • www.mewa.be

WIJ ZOEKEN EEN MEDEWERK(ST)ER OM NIEUWE KLANTEN TE OVERTUIGEN.

1 verkoper (M/V)voor Brussel en Vlaams Brabant

Uw persoonlijke Planning Manager zorgt voor uw agenda, zo krijgt u de kans te doen wat je best doet: orders afsluiten.

Dit wacht op u:

• Een dynamisch provisiesysteem• Een persoonlijke Planning Manager, die uw afspraken maakt• Complete uitrusting van fi rmawagen tot notebook

Wat wij van u verwachten:

• Verkoopservaring• Bijtend spirit om uw doelen te behalen

Dit wacht op u:

• Een internationaal in het segment Textielmanagement actieve ondernemingsgroep

• 41 locaties• 4.100 collega‘s in heel Europa

Voelt u zich betrokken ? Laat ons dan samen succes ontmoeten.Stuur aub uw motivatiebrief, CV en vroegste datum waarop u actie kan treden aan:

a,a,a,a,a,,aa,aa,a,sluiten.

n n nn n n nnnn mamamamamamammamamamamamm akakakakakakakakakakkaka ttttttttttt

Interesse? Indien u deel wil uitmaken van een dynamisch team, dan stelt u zich vóór 24 februari 2012 kandidaat, hetzij schriftelijk, aan de voorzitter van ILvA, de heer Leonce Nachtergaele, Industriezone Zuid III, Industrielaan 18 te 9320 Aalst-Erembodegem hetzij via e-mail: [email protected].

Het eerste, schriftelijk gedeelte van de examenprocedure vindt plaats op zaterdag 3 maart 2012.

Meer informatie kan bekomen worden bij Henk Geeroms, algemeen directeur, op het nummer 053 85 85 69.

www.ilva.be

Taakomschrijving: Voor het opvolgen van juridische problemen Het opstellen van contracten Het doorlopen van de procedures voor overheidsopdrachten De algemene juridische adviesverlening in uiteenlopende materies Studieopdrachten en verslaggeving van vergaderingen.

Profiel: Diploma van licenciaat in de rechten Grondige kennis van publiek- en administratief recht (inclusief overheidsopdrachten), milieurecht, verbintenissen-recht, sociaal- en arbeidsrecht Goede mondelinge en schriftelijke communicatie- vaardigheden (in het Nederlands, Engels en Frans).

De bruto-maandwedde aan de huidige index, afhankelijk van de nuttige ervaring, varieert van € 3.388,31 tot € 5.166,21 • Een groeps- en hospitalisatieverzeke-ring en alle andere gangbare sociale voorzieningen.

ILvA is het intergemeentelijk samenwerkingsverband

voor milieu voor de regio Aalst.

Voor spoedige indiensttreding is ILvA op zoek naar een m/v:

JURIDISCH ADVISEUR

1819

Page 20: Jobat 4 februari 2012

One small stepa giant impact for your HR

20 years of employer branding

HRatwork 2012: RUIMTE voor HR

www.hratwork.be

Altijd gezocht:HR-Professionals met(zin voor) inhoud!U wilt er vast meer over weten ...

en misschien wel lid worden!?

Mail ons via [email protected] of

stuur ons een fax op 09/343 09 94.

U kan ook onze website bezoeken

op www.hratwork.be en gebruik

maken van het contactformulier.

19 januari 2012

Wie het schoentje past!?

Els Van Keymeulen, onze kersverse

Vlaamse HR-Ambassadeur, brengt ons

haar inspirerend Torfs-verhaal. En …

nieuwjaarsreceptie, samen met onze

Vlaamse HR-Ambassadeur 2011!!!

16 februari 2012

Twee voor de prijs van één!!!

Het eenheidsstatuut: tewaterlating bij

onze collega Pascale Van Hoecke,

Personeelsdirecteur Gemeentelijk Ha-

venbedrijf, Antwerpen.

Overwin je probleem in 100 oogbe-

wegingen: OMR - dé nieuwe neurolo-

gische powertool. Liesbeth Michiels,

Evolving Clarity maakt u alles duidelijk.

15 maart 2012

Innovatieve arbeidsorganisaties

Wishfull thinking? Back to the basics?

Ronnie Leeters van InProfi el maakt

ons wegwijs!

10 mei 2012

Let’s talk.

Onze inspirerende en gedreven gast-spreker is Prof. Dr. Luc Dekeyser, KUL

en directeur Kenniscentrum SDWorx.

Hij brengt ons, vanuit diepgaand on-

derzoek, een boeiende uiteenzetting

over de échte uitdagingen die HRM-ers

wachten.

21 juni 2012

Ten huize van ...

Surprise!

20 september 2012

Remotie!?

Een stap terug ... is een stap vooruit!

Bob Vermeir heeft met zijn boek (sa-

men met Tanja Verheyen) dit taboe op

de agenda gezet. De weg die hij hierbij

afl egde kan inspirerend zijn...

18 oktober 2012

Sociale media en ... HR.

Waar zit het goed? En waar ... goed

fout? Mic Adam, Vanguard Leadership,

is onze gast.

15 november 2012

Streetwise!?

Small and beautiful ... inspiring US!

7 december 2012

Eindejaarsvergadering met diner.

Centrum voorGeestelijke Gezondheidszorg

Noord-West-Vlaanderenlocatie Brugge

zoekt voorhet multidisciplinair

kinderen en jongerenteam

een KINDER-PSYCHOLOOG

(19u) onbepaalde duur

MEER INFO ENFUNCTIEOMSCHRIJVING

www.cgg.be

Technischebinnendienstmedewerkerigus® bvba (www.igus.be) is gespecialiseerd in de verkoopvan kabelrupssystemen, kabels en glijlagers. De productie en

hoofdzetel zijn gevestigd in Duitsland (Keulen). igus® bvbais een sterk groeiend bedrijf met wereldwijd zo’n 2000werknemers en eigen vestigingen in 30 landen.Functie:.Binnen een team werk je mee aan de verdere uitbouw

van de commerciële afdeling.U bent de technische steun en toeverlaat van debuitendienst medewerkers.Maken en versturen van prijsoffertes. Technische ondersteuning per telefoon. Efficiënte en stijlvolle communicatie met klanten,

voornamelijk industrieel georiënteerd.Rechtstreekse rapportering bij de managingdirector van igus® bvba

Wij verwachten van u:. Een uitgesproken klant- en servicegerichtheid. Enthousiasme, motivatie en commercieel ingesteld.Een sterke affiniteit met technischeprobleemoplossingen. Vriendelijkheid, doelgerichtheid en

stressbestendigheid.Goede kennis van het Nederlands en van het Frans. Kennis van het Engels en/of Duits. Ervaring niet vereist maar pluspuntWij bieden u:. Volledige opleiding in de verschillende producten.Onmiddellijke verantwoordelijkheid. Een aantrekkelijk salarispakket.Doorgroeimogelijkheid tot productmanager

Interesse? Stuur uw CV en motivatiebrief per email of perpost naar:

.igus® bvbaAlexander AckermansKolonel Begaultlaan 75/0023012 WilseleTel.: 0032 478 55 06 [email protected]

plastics for longer life

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Binnen welke termijn moet je dit opnemen? Hoe lang het kan het? Kan je de periode opsplitsen?Het antwoord op al deze vragen vind je op jobat.be/afwezig.

VRAGEN OVER

OUDER - SCHAPS- VERLOF?

vrijdag 10 & zaterdag 11 februari ‘12

Gratis toegang

www.jobdagen.be

DAGENJOBZoek je niet te ver

vrijdag: 12 > 20 uur zaterdag: 10 > 17 uur

Waregem expo • Zuiderlaan 20 • B-8790 Waregem

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

WIL JIJ GRAAG TIJDSKREDIET NEMEN? EN HOE PAK JE DIT AAN? Surf naar jobat.be/afwezig en lees er alles over de verschillende soorten tijdskrediet.

Page 21: Jobat 4 februari 2012

Tetra Pak is wereldleider op het gebied van voedselverwerking en verpakkings-

oplossingen. Nauw samenwerkend met onze klanten en leveranciers, voorzien

wij in veilige, vernieuwende en milieubewuste producten die iedere dag voldoen

aan de behoeften van honderden miljoenen mensen overal ter wereld. Met meer

dan 20.000 medewerkers en operaties in meer dan 150 landen, geloven wij in

verantwoordelijk leiderschap en een duurzame benadering van zaken doen.

Ons motto, “PROTECTS WHAT’S GOODTM”, weerspiegelt onze visie om voedsel

veilig en beschikbaar te maken, overal ter wereld. Meer informatie is te vinden

op www.tetrapak.com

Tetra Pak Benelux is een van de bedrijven van de Tetra Laval Groep en is gevestigd in Moerdijk en Groot-Bijgaarden. In Moerdijk bevindt zich de ver-kooporganisatie en vindt de productie plaats van verpakkingsmateriaal. De organisatie telt ruim 260 medewerkers. Daarnaast maakt ook onze verkoop-organisatie in Groot-Bijgaarden onderdeel uit van Tetra Pak Benelux. Hier werken ca. 40 medewerkers. Het spreekt voor zich, dat kwaliteit bij Tetra Pak Benelux hoog in het vaandel staat. Voor onze vestiging in Groot-Bijgaarden zijn wij op zoek naar een enthousiaste

Als Field Service Engineer/Service Technieker

• verricht je technische ondersteuning bij onze klanten, door het installeren

van (delen van) nieuwe machines op basis van manuals en instructies, gericht

op de afgesproken opleveringseisen en het doen van preventief onderhoud

en troubleshooting,

• ondersteun en train je het personeel van de klant,

• signaleer, registreer en analyseer je technische vraagstukken, gericht op de

verbetering van het productierendement en kostenreductie en zorg je voor de

follow-up hiervan naar de klant,

• werk je samen met de klant om een positieve relatie te bouwen en te onder-

houden,

• verricht je administratieve opvolging van de dossiers van de

klanten, waarvoor jij verantwoordelijk bent,

• bewaak je de aanwezigheid en toepassing van kwaliteitsborging bij de klant,

zodat je kunt aangeven of vanuit kwaliteitsoptiek een storingsvrije productie

valt te verwachten,

• verricht je andere jobgerelateerde werkzaamheden, indien gevraagd.

Wij zoekenEen zelfstandige, enthousiaste Technieker met een relevante technische voor-

opleiding, minimaal niveau A2, eventueel aangevuld met een specialisatiejaar.

Je hebt minimaal 3 jaar ervaring in een soortgelijke job en hebt ervaring met

mechanische en elektrische installaties en met PLC’s. Je bent in staat zowel

zelfstandig als in teamverband te werken. De job vereist bovendien dat je over

uitstekende communicatieve eigenschappen beschikt. Daar je het grootste deel

van de tijd werkzaam bent bij onze klanten, ben je in staat zonder of met weinig

toezicht te werken én ben je tevens heel flexibel.

Je hebt geen 9-tot-5 mentaliteit. Je bent zeer servicegericht en bovendien bereid

wachtdiensten volgens rooster te draaien. Je beheerst de Nederlandse en

Engelse taal en bij voorkeur ook de Franse taal. Gezien de samenstelling van het

team gaat onze voorkeur uit naar een kandidaat met een elektrotechnische

achtergrond. Werkervaring in de verpakkingsindustrie is een pré.

Gezien het klantportfolio vragen wij in het bijzonder kandidaten uit de regio

Oost- of West-Vlaanderen te reageren.

Wij biedenEen zeer veelzijdige job bij een internationaal bedrijf met uitstekende arbeids-

voorwaarden. Je kunt rekenen op mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen op je

vakgebied.

Voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met Richard Claassen,

Technical Service Manager/Central Planner, tel. +31 168 386605 of +3224676857.

Rechtstreeks solliciteren kan natuurlijk ook. Richt je sollicitatie met C.V. binnen

14 dagen aan Tetra Pak Benelux, Afdeling Human Resources, Postbus 3 4780 AA

MOERDIJK Nederland. E-mailen kan ook: [email protected]

Field Service Engineer/ Service Technieker M/V

Tetra Pak Benelux

Oostelijke Randweg 48

Postbus 3 4780 AA Moerdijk

Tel. +31 (0)168 38 65 00

www.tetrapak.com

Kern Selection, met kantoren in Antwerpen, Brussel,

Gent, Hasselt, Leuven, Louvain-la-Neuve en Roeselare is

actief op de domeinen van volledige rekruteringstrajecten

via direct en file search, print en online advertenties.

Onze klanten en kandidaten appreciëren terecht onze

klantgerichtheid, praktijk gerichte en grondige aanpak,

het werken met senior consultants en de transparantie

van onze dienstverlening. Kern Selection behoort tot de

groep Acerta (meer dan 1.300 medewerkers) en meer

specifiek tot Acerta Consult. Wij verlenen professioneel

advies en geïntegreerde oplossingen op het vlak van

human resources, sociaal recht en personeelsfiscaliteit.

Vandaag is Kern Selection in volle ontwikkeling met

vernieuwende oplossingen voor klanten en kandidaten.

Ter versterking van ons Kern Selection team Brabant-

Brussel, is er momenteel een vacature (m/v) voor:

Functie: Na een professionele, interne opleiding vorm je een strategische HR-partner voor je klanten en kandidaten. Dit met de focus enerzijds op het optimaal inzetten van ‘menselijk kapitaal’ en anderzijds op het carrièremanagement van de kandidaten. Samen met je collega-recruiter en na een grondige bedrijfs- en functieanalyse bij de klant ben je verantwoordelijk voor volledige rekruterings- en selectieprojecten waarbij je, tot en met de opvolging na indienstname, beide partijen begeleidt. Uiteraard kan je op de organisatie rekenen op vlak van kwalitatieve rekruterings-, selectie- en assessmenttools. Dankzij jouw communicatieve troeven, commerciële flair en kennis van de markt overtuig je bedrijven van de meerwaarde die een partnership met Kern Selection biedt, onderhandel je de beste win-winoplossingen en bouw je netwerkactiviteiten verder uit.

Profiel: In lijn met onze visie en missie, zijn wij op zoek naar collega’s die geloven in de kracht van mensen en interesse hebben om mensen en bedrijven op het juiste moment en met de juiste redenen samen te brengen. Naast je ‘universitaire’ denkvermogen en leergierigheid, ben je sterk in het analyseren en aanvoelen van verscheidene bedrijfsomgevingen. Je bezit reeds een degelijke praktijkervaring op het vlak van Human Resources management, rekrutering en selectie en/of business management. Je bent een teamplayer met sterke communicatievaardigheden en toont interesse in zowel het commerciële aspect van de functie als in het coachen en ondersteunen van je collega’s. Bovendien ben je vlot drietalig N/F/E.

Wij bieden: Een succesvolle groei en inspirerende werkomgeving waar recruitment een vak is, waar talentmanagement binnen het economisch gebeuren centraal staat en waar jij het verschil kan maken. Je krijgt jobverantwoordelijkheid met ruimte voor ondernemerschap en zelfontwikkeling. Kern Selection biedt je een competitief verloningspakket.

Geprikkeld? Surf naar www.kernselection.be en geef je kerngegevens in, aangevuld met je cv. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Alix de Brouwer, directeur Rekrutering & Selectie, via 016 24 64 26 of 0474 86 82 65 of via [email protected] • www.kernselection.be

H a s s e l t • G e n t • B r u s s e l • L o u v a i n - l a - N e u v e • W i l r i j k • L e u v e n • R o e s e l a r e

Senior Consultant... met een ander verhaal

Kern Selection. Voor de juiste mensen.

VG

. 486

/BO

2021

Page 22: Jobat 4 februari 2012

Naar een duurzaam en alert HRM-beleid in de social profit!

Dinsdagnamiddag 6 maart 2012 • Congres- en erfgoedcentrum LamotTM, MechelenVoor directies en personeelsverantwoordelijken

ondernemingsloket • sociale- en loonadministratie • HR-services

Peggy De PrinsAntwerp Management School

Astrid De LathauwerAcerta Consult

An-Rose VandewinckeleLevanto

Bruno AertsVerso

Fons Leroy VDAB

Schrijf u in voor 28/02/2012 op

www.acerta.be/

dagvandesocialprofi t

Dag van de Social Profit

Corelio komt als grootste mediagroep van het land aan huis bij 58% van alle Belgen. We zijn marktleider in de krantenmarkt (De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en l’Avenir) en met Passe-Partout ook de grootste uitgever van gratis regionale pers. Daarnaast zijn we met de websites van o.a. De Standaard, Het Nieuwsblad en l’Avenir de grootste online-uitgever.Ook sterke mediabrands zoals Woestijnvis, Caviar en Nostalgie zitten in onze portefeuille.

Webredacteur Jobat.be

AanbodEen boeiende job vol ruimte voor eigen initiatieven en verantwoordelijkheden binnen een jong en gedreven team. • Voldoende opleidingsmogelijkheden zodat je je talent

optimaal kan ontwikkelen. • Een aantrekkelijk salaris en een pakket extralegale voordelen. • Je plaats van tewerkstelling is Groot-Bijgaarden.

Interesse?Interesse? Surf dan naar jobs.corelio.be en solliciteer online voor deze uitdagende functie!Vragen? Contacteer Sarah Vandervreken gerust op 02 467 25 08.

Een carrière van

chocolablz. 12

BISCUITIER

NADIA RUEL

JOBnewAT..TemplateLibrary.JO.IM2Image: w:38.8.88P h:67.0.28P

‘Ons pensioen zal een

uitgesteld loon worden’

Marc De Vos, Itinera Institute

1 op 3 denkt dat werk-

gever discrimineert

blz. 8

Durven vrouwen wel?

blz. 11

ONDERNEMEN

OMOOKMM

DE NV BELGIË,

DEEL 2

Anders

Dossier

WEEKEND

Z a t e r d a g 1 2 e n z o n d a g 1 3 j u n i 2 0 1 0

Jobs in Oost-Vlaanderen

vanaf blz. 16

+ 6.458 jobs op jobat.be

W e e k b l a d o v e r e n v o o r w e r k , m e t d e b e s t e j o b a a n b i e d i n g e n w w w . j o b a t . b e

Profi el � Je beschikt over een bachelor diploma;� Je hebt minstens een basiskennis html;� Je bezit een vlotte pen in het Nederlands en je hebt minstens

een passieve kennis van het Frans en Engels;� Internet, Social Media en web 2.0 fascineren je;� Je kan overweg met Messagent, of bent bereid hierin te investeren;� Schrijven voor het web is jou niet onbekend;� Je communiceert vlot, zowel telefonisch als face-to-face;� Je hebt een hands-on aanpak;� Je kan gestructureerd werken en weet prioriteiten te stellen;� Je kan omgaan met deadlines.

Functieomschrijving

Je staat - samen met de Traffi c Coördinator - in voor het dagelijkse beheer van Jobat.be:

� Je plaatst artikels online op de eigen site Jobat.be, gebruik makend van een CMS,

rekening houdend met SEO-aanbevelingen;� Je beheert de Jobat content op de diverse Corelio titelsites (Standaard.be,

Nieuwsblad.be ...), alsook op diverse partnersites (Skynet, Netlog, Zita ...)

en social media (Facebook, Twitter …);� Je verzorgt de Jobat nieuwsbrieven (Kort, Tip van de Week ...);� Je houdt de vinger aan de pols van de voortdurende evoluties in het online

gebeuren.

Jobat is hét rekruteringsplatformplatform bij uitstek dat bedrijven en kandidaten op een snelle, intelligente manier samenbrengt. Wij kunnen hiervoor gebruik maken van de sterke brands van Corelio; De Standaard / Het Nieuwsblad-De Gentenaar / L’Avenir / De Standaard Online / Nieuwsblad.be /Lavenir.net. Wij stellen alles in het werk om onze adverteerders de best mogelijke respons te bieden, zowel voor Employer Branding als voor rekruteringscampagnes: online en offl ine.

In een zeer dynamische markt krijgen al onze collega’s de kans om zich te ontplooien en dit zowel op creatief als persoonlijk vlak. Werken bij Jobat betekent iedere dag opnieuw samen met het hele team voor net dat iets meer gaan.

Om ons jonge en dynamische Jobat Online team te versterken zijn we op zoek naar een (m/v):

Page 23: Jobat 4 februari 2012

staat voor talent.

Alles begint bij jouw talent. Bij t-groep krijg je dan ook alle kansen om je talenten

te ontwikkelen. Je krijgt de ruimte om te groeien in een op-en-top professionele

omgeving die een resultaatgerichte aanpak koppelt aan respect voor je eigenheid.

Talent ontwikkelen is de core business van t-groep. Wat ons onderscheidt van andere

spelers op de markt, is onze sociaal-ethische benadering. Die koppelen we aan een

competitieve dienstverlening, die we aanbieden via twee divisies. Ascento, full service

hrm-specialist. t-interim, een van de toonaangevende uitzendbureaus op de Belgische

arbeidsmarkt.

t-interim en Ascento behoren tot t-groep NV

VG.1246/

BUO

SAP- B-C07.002 – W

.INT.RE.RS.SO

.148 – DC: 40103

Zin om je talenten te ontwikkelen? t-office is een gespecialiseerde dienstverlening binnen t-interim voor de rekrutering en selectie van bediendeprofielen. Wij zijn we op zoek naar nieuw talent (m/v).

Commerciële Consulent Rekrutering & Selectie regio Brussel (NL/FR) en Kortrijk

Junior Consulent Rekrutering & Selectie regio Hasselt

Kijk snel op www.t-groep.be voor alle vacatures en solliciteer meteen online!

Lid

van

rec

ruitm

ent,

sear

ch &

sel

ectio

n. A

scen

to is

een

div

isie

van

t-g

roep

NV.

De selectie gebeurt in exclusieve samenwerking met Ascento. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap.

Ascento behoort tot t-groep NVMeer jobs op www.ascento.be

VG.1

246/

BUO

SAP

- B-

C07.

002

- W

.INT.R

E.RS

.SO.

148

- DC

: 401

03

Projectmedewerker

Onze klant VIVO vzw, Vlaams Insti-

tuut voor Vorming en Opleiding in de

social profit (www.vivosocialprofit.org),

organiseert, in opdracht van de sociale

partners van de social profit, activitei-

ten rond diversiteit, levenslang leren,

werkzoekenden en de relatie onder-

wijs-arbeidsmarkt.

VIVO wil haar team graag versterken

met een (m/v):

Jouw opdrachtJe bent verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van het

sectoraal opleidingsaanbod. Daarnaast sta je in voor het

opstarten van nieuwe projecten rond het thema “levenslang

leren”. Je stimuleert/ondersteunt werkgevers en werknemers

uit de social profit op vlak van competentiemanagement, leef-

tijdsbewust personeelsbeleid, strategisch vormingsbeleid, …

Jouw profielJe hebt ervaring met het organiseren van een opleidingsaan-

bod. Je bent vertrouwd met social profit, VTO-beleid, com-

petentiemanagement en leeftijdsbewust personeelsbeleid. Je

koppelt zelfstandigheid aan een coöperatieve teamgeest. Je

hanteert een goede schriftelijke en mondelinge communicatie.

AanbodEen (h)echt team, gekenmerkt door enthousiasme en gedre-

venheid. Een aantrekkelijk salaris volgens het PC 330 (contract

onbepaalde duur) met maaltijdcheques. Een goede bereikbaar-

heid met het openbaar vervoer en een flexibele uurregeling.

Interesse? Stuur vóór 22 februari 2012 jouw motivatiebrief en cv naar

[email protected]. Meer info: 02/250.37.77.

VZW De Vierklaververeniging voor ondersteuning van volwassenen

met een handicap via erkenning bezigheids- en nursingtehuis, dagcentrum en begeleid werken werft aan

Medewerker boekhouding (m/v)halftijds

Opleiding: Bachelor in Bedrijfsmanagement/Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen

- richting accountancy-fiscaliteit, Boekhouder A1Arbeidsplaats: Landegem

Onbepaalde duurBaremaregeling: volgens subsidiërende overheid:

niveau bachelorinfo bij Danny de Sloover,

verantwoordelijke financiën - boekhoudingtel 09/321 91 21

Uitgebreide vacature op www.devierklaver.zvl.orgSolliciteren?

De heer Gabriël Van Landschoot, algemeen directeurHaarkenstraat 32A, 9850 Landegem

[email protected]

Riga te Roncq (www.Riga.fr) maakt deel uit van een Vlaamse, internationale diervoedergroep. Wij distribueren een breed gamma voedingsmiddelen en accessoires voor huisdieren naar supermarkten en hypermarkten in Europa. Op de Franse markt nemen we een dominante positie in. Een optimale orga-nisatie van de supply chain en een dagdagelijks streven naar de beste prijs/

kwaliteit verhouding bepalen in belangrijke mate ons succes. Wegens interne doorgroei willen we ons team van 150 medewerkers versterken met een (m/v)

AANKOOP MANAGER (Master / Licentiaat)• Onderhandelen met bestaande leveranciers; marktverkenning naar nieuwe leve-ranciers en producten. • Vastleggen van en toezicht op de kwaliteitsvereisten bij de leveranciers, in overleg met onze dienst Kwaliteitszorg. • Organisatie van de logistieke fl ow; je coacht hierbij een vijftal aankoopmedewerkers. • Actief betrokken bij de ont-wikkeling van nieuwe producten en promotionele acties.

Jonge, commercieel gerichte Master/Licentiaat met enkele jaren internationale aan-koopervaring. • Communicatieve organisator met oog voor planning, logistiek en met een scherpe analytische geest. • Interesse om de leveranciers uit het Verre Oosten enkele keren per jaar te bezoeken. • Je spreekt vlot Engels en Frans.

Onze internationale en fi nancieel gezonde groep garandeert stabiliteit en carrièrekansen. Riga biedt een gevarieerde functie met ruime autonomie en verantwoordelijkheden, mede dankzij een KMO-spirit met korte, no-nonsens communicatielijnen.Je kan rekenen op een aantrekkelijk salarispakket en fi rmawagen. We verwachten dat je het potentieel, de inzet en resultaatgerichtheid hebt om door te groeien tot lid van het managementteam.

Interesse? E-mail je motivatiebrief met cv naar Ivo Moens.Voor info kan je bellen, ook buiten de kantooruren.MOENS PERSONEELSADVIES, Willem Van Saeftingestraat 6,8800 Roeselare - tel. 051/24 06 63 - Fax 051/24 72 26. E-mail: [email protected]

FUN

CTIE

AA

NBO

DVG

.11/B

PRO

FIEL

pharma.be in Brussel is de spreekbuis van de innovatieve Belgische – humane en diergeneeskundige- farmaceutische sector. Als be-langenvereniging vertegenwoordigt zij de kleine en grote innova-tieve (bio)farmaceutische bedrijven en is zij het kenniscentrum voor

de sector. pharma.be behartigt tal van belangen en relaties tussen haar leden en nationale instanties als het Geneesmiddelen Agentschap en het Riziv. Zij onderhoudt ook nauwe contacten met de representatieve ver-enigingen van patiënten, artsen, dierenartsen, apothekers, ziekenfondsen. Als verantwoorde gesprekspartner is pharma.be nauw betrokken bij de maatschappelijke uitdagingen over gezondheidszorg. Voor de verdere uitbouw en invulling van onze brede en boeiende communicatieopdracht zoeken we een (m/v)

Communicatie ExpertSchrijftalent met ervaring

Je prioritaire opdracht is het verzorgen van de schriftelijke communicatie naar onze verschillende doelgroepen toe, proactief en reactief, en gebruik makend van alle hedendaagse communicatiemiddelen en -kanalen. Vanuit je (verder te ontwikkelen) kennis van de sector en je permanente intern overleg geef je mee input aan strategie en boodschap en verwoord je deze op gepaste wijze. Conceptueel denken, synthese en bevattelijk verwoorden zijn je op het lijf geschreven.Als rechterhand van de communicatiemanager leid je verder enkele andere en ook meer operationele taken in goede banen. Die gaan van content management en databasebeheer over het voorbereiden en opmaken van presentaties tot procesmanagement bij sommige van onze events. In je profiel vinden we dan ook niet alleen een universitaire achtergrond, sterke meertaligheid en een relevante ervaring terug; je behield je hands-on instelling, je werkdynamiek en je zin voor initiatief.pharma.be biedt stabiliteit, sterke arbeidsvoorwaarden, opleidingskansen én een sleutelrol in één van de belangrijkste sociaal-economische sectoren van het land.

Interesse?Lees meer op www.pharma.be of op www.jobat.beBezorg met referentie Ph160 je cv en motivatie [email protected] of aan Veris HR-Consult,Frans Halsvest 2, 2800 Mechelen.Wij garanderen een discrete verwerking.

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Je wilt er een jaartje tussenuit of hebt zin om nog wat te gaan studeren?Op jobat.be/afwezig vind je alle info over wie tijdkrediet kan nemen, welke soorten tijdkrediet er bestaan en welke bijzondere regelingen er zijn voor 50-plussers...

KIES VOOR TIJDKREDIET.

COMBINATIE VAN WERK EN PRIVE TE ZWAAR?

Page 24: Jobat 4 februari 2012

SITE SUPERVISOR

AANBOD: • Een verantwoordelijke job binnen een technisch kwalitatief hoogstaande omgeving. • Ruimte voor zelfstan-digheid en kennisuitwisseling. • Billijk salarispakket volgens ervaring en kunde.

INTERESSE? Mail of stuur uw cv met begeleidend schrijven naar info@hrfl ux.be - HR Flux, Familie Van Rysselberghe-dreef 2/1, 9000 Gent. HR Flux begeleidt u ook na indienst-treding. U mag rekenen op een discrete, snelle en profes-sionele behandeling van uw kandidatuur. Deze vacature wordt exclusief door HR Flux behandeld. Voor bijkomende informatie T 09 220 83 03 (kantooruren en zaterdagvoor-middag 9u-12u).

www.hrfl ux.be

FUNCTIE: • Voorbereiding van de werken (technisch en pro-jectmatig): assistentie bij opmaak offertes, werkbeschrijving, planning, schema’s as-built plaatsen, etc. • Uitzoeken van technische schema’s, voorbereiden van bedradingssche-ma’s, bepalen van kabelstructuren, inmeten van trajecten en opstellen van materiaallijsten. • Troubleshooting op de werf. • Testen uitvoeren of begeleiden. • U werkt ter ondersteu-ning van de Projectmanager E&I en ondersteunt technisch de techniekers op de werf.

PROFIEL: • Bachelor elektriciteit of gelijkgesteld door erva-ring. • Grondige kennis van/ervaring met elektriciteit, middenspanning, automatisering, meet- en regeltechniek is een must! • Richtlijnen m.b.t. veiligheid, elektrische instal-laties en machinebouw zijn u goed gekend. • Detectie en aanpak van problemen. • Vlot gebruik van MS Offi ce programma’s. • Goede communicator en teamplayer.

PROJECTMANAGER ELEKTRICITEIT & INSTRUMENTATIE

FUNCTIE: • Verwerken van prijsaanvragen tot heldere offer-tes en commerciële opvolging en onderhandeling van die offertes. • Klantenbinding en aanspreekpunt naar klanten toe. • Voorbereiding en opvolging van projecten met bijzondere aandacht voor veiligheid, kwaliteit en rendement. • Nauwe samenwerking met werfl eiders in kader van planning, mate-rialen en veiligheid. • Financieel en administratief beheer van projecten. • Samenwerking met collega-projectmanagers en rapportering aan de Business Unit Manager.

PROFIEL: • Industrieel ingenieur elektriciteit/elektrome-chanica of gelijkgesteld door ervaring. • Grondige kennis van elektriciteit, instrumentatie, meet- en regeltechniek is een must. • Ervaring in projectbeheer. • Vlot gebruik van MS Offi ce tools (Excel, Word, PowerPoint, Access). • Goede organisator die voldoende fl exibel is. • Gedegen people manager die voorbeeldgedrag stelt. • Klantgericht en teamgericht. • Doener met sterk probleemoplossend ver-mogen. • Doorzetter die zelfstandig kan werken en initiatief neemt. • Talen: Nederlands, Frans, Engels.

De juiste match tussen medewerker en organisatie.inspireren | rekruteren | integrerenHR

SPIE (www.spie.be) biedt een volledig servicepakket (ontwerp, realisatie en/of onderhoud) binnen de domeinen elektro-techniek, mechanica, klimaatbeheer-sing, energie, communicatienetwerken en infrastructuren.

SPIE BELGIUM is sinds 1996 een gevestigde waarde in de markt en kent verschillende afdelingen waaronder SPIE INDUSTRIE. Met een sterke specialisatie in E&I, mechanica en (kunstof)piping levert het bedrijf service op maat.

SPIE INDUSTRIE is actief in een waaier aan sectoren (o.a. chemie, farmacie, voeding) en focust op innovatie, fl exibiliteit en nabijheid bij de klant.

SPIE INDUSTRIE voert als contractor nieuwe realisaties, aanpassingen, totaal- of deelprojecten uit binnen productiebedrijven in Oost- en West-Vlaanderen.

Om de site Industrie West (Aalter en Izegem) te ondersteunen, kijken we uit naar een m/v:

EEN GOED IDEE? DOE ER IETS MEE!

INITIATIEF IN HET KADER VAN

han

ds.

be

WIN €25.000 MET JE ONDERNEMINGSPLAN!Surf voor alle info naar www.bizidee.be of www.ondernemingsplanwedstrijd.be!

9deeditie

De 9de editie van Bizidee is volop bezig! Heb je niet deelgenomen aan fase 1? Geen probleem, je kan nog steeds meedoen en meteen aan fase 2 beginnen. Laat de ondernemer in je los en schrijf je in voor de ondernemingsplanwedstrijd op Bizidee.beHeb je nog vragen? Aarzel niet en contacteer [email protected]

PRESENTEERT:

www.startyourbusiness.be

ondernemingsplan wedstrijdVlaanderen

Page 25: Jobat 4 februari 2012

Alvey (www.alvey.be) is

gespecialiseerd in industriële

automatiseringsprojecten op

maat (engineering, productie,

verkoop en service). Vanuit

een sterke specialisatie in

palletiserings- en distributie-

projecten, ontwikkelde het

bedrijf een eigen software-

pakket.

Alvey is actief in een waaier

aan sectoren (o.a. voeding,

distributie, productie) met

focus op kwaliteit, innova-

tiviteit en servicegerichtheid.

Deze KMO telt +/- 200 mede-

werkers en is actief vanuit

België, Frankrijk (2 vestigin-

gen) en Tsjechië.

Om de hoofdzetel in

Oudenaarde te versterken,

kijken we uit naar een m/v:

inspireren | rekruteren | integrerenHR De juiste match tussen medewerker en organisatie.

PROJECTINGENIEUR ICT

FUNCTIE: • Als projectingenieur ICT staat u

in voor het ontwerp, de analyse en realisatie

van industriële ICT-projecten (o.a. WMS aan-

sluitingen, middleware en real time beheer van

PLC data). • Na de functionele analyse (in

samenspraak met de klant), bereidt u het pro-

ject grondig voor (opmaken montagedossier,

opvolgen bestellingen, aanmaken van manu-

als, enz.). • U ontwikkelt de software en volgt

gedurende het hele project de contractuele

bepalingen op (planning, budget, kwaliteit, enz.).

• U werkt regelmatig bij klanten ter plaatse in

binnen- en buitenland.

PROFIEL: • We mikken op een master of

bachelor ICT/informatica of automatisering.

• Ervaring in een gelijkaardige functie is een

pluspunt. • Uitstekende kennis van MS Offi ce

en hogere programmeertalen. • Uw analytisch

denkvermogen en inzicht in productieprocessen,

zorgen ervoor dat u een goede problemsolver

bent. • U hebt oog voor contractuele afspraken

en denkt in termen van kwaliteit, rendement en

effi ciëntie. • Dankzij uw goede communicatie-

vaardigheden, kan u klanten goed informeren in de

talen: N/F/E, kennis van het Duits is een pluspunt.

• Bereidheid tot buitenlandse verplaatsingen.

SALES ENGINEER

FUNCTIE: • U start op de afdeling sales support

en werkt zich in via uitwerken van offertes, ont-

wikkelen van concepten ... • Vervolgens bouwt

u als sales engineer, via een goede marktkennis

en techniciteit, het bestaande klantenbestand

verder uit. • U legt contact met binnenlandse en

buitenlandse prospecten/klanten en onderhoudt

die ook. • Via een grondige en kritische behoef-

teanalyse, werkt u technische oplossingen op

maat uit. • U blijft contactpersoon bij levering en

installatie. • In deze functie werkt u heel nauw

samen met zowel de klant als uw collega’s van

engineering en sales support. • U werkt in over-

leg en rapporteert aan de sales director.

PROFIEL: • We mikken op een industrieel/

burgerlijk ingenieur (bv. elektromechanica, werk-

tuigkunde …) of gelijkgesteld door ervaring.

• Wij waarderen sterk uw affi niteit met automa-

tiseringsprojecten. • Dit in combinatie met uw

commerciële ervaring/feeling, maakt van u een

goede adviseur die voldoende commerciële

slagkracht heeft. • Zelfstandigheid en buiten-

landse verplaatsingen (+/- 50%) schrikken u niet

af. • Uw analysezin en kritische geest typeren u.

• U bent een goed organisator die voldoende

fl exibiliteit aan de dag legt. • Talen: N/F/E,

kennis van het Duits is een pluspunt.

AANBOD: • Een uitdagende en verantwoorde-

lijke job in een technisch kwalitatieve omgeving.

• Ruimte voor zelfstandigheid, initiatief en zelfont-

plooiing. • Billijk salarispakket volgens ervaring

en kunde.

INTERESSE? Mail of stuur uw cv met begeleidend

schrijven naar info@hrfl ux.be - HR Flux, Familie

Van Rysselberghedreef 2/1, 9000 Gent. HR Flux

begeleidt u ook na indiensttreding. U mag reke-

nen op een discrete, snelle en professionele

behandeling van uw kandidatuur. Deze vacatu-

re wordt exclusief door HR Flux behandeld. Voor

bijkomende informatie T 09 220 83 03 (kantoor-

uren en zaterdagvoormiddag 9u-12u).

www.hrfl ux.be

Page 26: Jobat 4 februari 2012

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Ben jij introvert of eerder extrovert? Vul enkele eenvoudige vragen in en ontdek wie je bent op jobat.be/persoonlijke-ontwikkeling

OF EEN LOYALE PLANNER?

BEN JE EEN HARDE ONDERNEMER

De jobaanbiedingen zijn ingedeeld inrubrieken op basis van de taakinhoud.Meer uitleg over de jobs vind je opde bijvermelde pagina in deze krant.

index

C O M M U N I C A T I E

Communicatie ExpertPharma.be via Veris HR-Consult 23

WebredacteurJobat 22

E N G I N E E R I N G

Field Service Engineer/Service TechniekerTetra Pak 21

Head Process & ImprovementICL-IP via Hays 17

Plant EngineerJ.M. Huber Belgium via Anago 18

Project IngenieurCrop’s 28

Projectingenieur ICTAlvey via HR Flux 25

ProjectmanagerSpie via HR Flux 24

ProjectmedewerkerVivo via Ascento 23

Sales EngineerAlvey via HR Flux 25

Stedenbouwkundig OntwerpersIntercommunale Leiedal 27

F I N A N C I E E L

Medewerker BoekhoudingDe Vierklaver 23

G E Z O N D H E I D

KinderpsycholoogCentrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen 20

H R

Commerciële Consulent Rekrutering &

SelectieT-Groep 23

Human Resources Officer - Talentmana-

gerCrop’s 28

Junior Consulent Rekrutering & SelectieT-Groep 23

Senior ConsultantKern Selection 21

J U R I D I S C H

Juridisch AdviseurILvA 19

L O G I S T I E K

Aankoop ManagerRiga via Moens Personeelsadvies 23

AankopersRobert Bosch Produktie via Motmans Van Haver-maet 18

Adjunct-LogistiekverantwoordelijkeTransmeat 19

Coördinator LogistiekFonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderenvia Jobpunt Vlaanderen 15

Logistiek ManagerCrop’s 28

O V E R H E I D

Afdelingschef Planning, Budget & Beheers-

controleStad Brugge 27

Architect PatrimoniumbeheerStad Brugge 27

Expert RedderFederale Politie 15

HavenluitenantHavenbedrijf Gent via Jobpunt Vlaanderen 15

T E C H N I E K

Site SupervisorSpie via HR Flux 24

Technische BinnendienstmedewerkerIgus 20

V E R K O O P

Adjunct Business Unit ManagerCrop’s 28

Consulent Low VisionSensotec via ADMB Select 19

Key Account ManagerCrop’s 28

VerkoperMewa Service 19

A. Gossetlaan 32,1702 Groot-BijgaardenAlgemeen tel: 02-467.27.27Sales tel: 02-467.20.66 Fax: [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] CEO Corelio: Luc MissortenAlgemeen Directeur/verantw. uitgever: Hans De RoreHoofdredacteur: Wim VerdoodtRedactie:Maud Oeyen Grafisch Coördinator: Joke Van CampFotografie: Ivan Put, Bart Dewaele, Koen BautersSales & Marketing director: Patrick BoonSales Manager Regionaal : Kim VergaelenSales Manager Nationaal : Johan MoorsSales Manager Client Services: Roxanne De RyckKey account: Sandrina Egerickx, Dries Verhaegen, Magali De SutterAccount Managers: Tim Migom, Nils Dero,Tom Vanpraet, Sarah Verleyen, Wim Bosteels, Sofie LigtvoetCatherine Bodarwé, Frederik Vandenheede, Brendi FoubertVerantwoordelijke commerciële administratie: Marcos MuiñoAccountadvisors: Lucette Callebaut, Rita Elskens, Katy Schets,Sabrina Pinxten, Wim Annys, Elke Delgouffe, Kelly De Troy,Séverine Hazaer, Koen Verhaeghe, Veerle De Smedt Marketing: Fanny De BoeckOnline development manager: Marc Van de Woestijne jobat.be: Hendrik Nuyttens, Kristof Verhasselt, Pieter De Winter, Steven Vermeulen, Ronald Sammels, Sylvie Cousin, Caroline Eeckhoudt, Maaike Wayenbergh, Sam De Beul, Dries Mertens, Günther Van Der Steen, MichaëlVan De Meirssche Order handling: Annemie Van Leeuwen, Ariane Van DeGuchtResearch: Bart Gunst, Bart VanhaelewynManagement Assistent: Chantal De Saveur

C o l o f o n

Nogmeer jobs?

Op jobat.be

vind je

6.525 jobs.

Page 27: Jobat 4 februari 2012

B R UGG E

www.brugge.be/vacatures

Afdelingschef Planning, Budget en Beheerscontrole bij de dienst Financiën(niveau A4a � A4b)

JOUW FUNCTIE • Als afdelingschef ben je hét gezicht, het voorbeeld en het aanspreekpunt van je afdeling. • Je stuurt in overleg met de stadsontvanger het financieelmanagement van de organisatie aan. Je vertaalt de strategische doelstellingen naar operationele doelstellingen voor je afdeling. • Onder leiding van destadsontvanger verleen je visums, financieel beleidsadvies, analyseer je data, gegevens en informatie en stel je rapporten op met als doel de werk- enbeslissingsprocessen te ondersteunen en te voldoen aan de interne en externe rapporteringsvereisten. • Je staat, in samenwerking met de financieeladviseur en de stadsontvanger, in voor de opmaak van de meerjarenplanning, het jaarlijks budget en de budgetwijziging en de beheerscontrole. • Alsveranderingsmanager krijg je een belangrijke projectmatige opdracht bij de invoering van de nieuwe beleids-en beheerscyclus in de stad.

JOUW PROFIEL • Je bent houder van een masterdiploma of een diploma van universitair onderwijs én je beschikt over minstens 5 jaar ervaring in een leidinggevendefunctie. • Je staat bekend om je coachende leiderschapskwaliteiten, projectplanning, werkorganisatie en resultaatgerichtheid. Je kunt bemiddelen,beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen. Je kunt zowel zelfstandig als in team werken en je bent communicatief vaardig. • Je bentnauwgezet en je hebt respect voor timings en deadlines. Je kunt prioriteiten stellen en je bent bereid tot permanente vorming.

Bruto maandsalaris op niveau A4a (5 jaar relevante ervaring meegerekend): € 3678,19.LET OP: voor deze functie kan maximaal 10 jaar relevante ervaring in de privésector of als zelfstandige verrekend worden. U levert zelf de bewijsstukken van deze relevanteberoepservaring aan. Het bestuur zal de relevantie ervan beoordelen op basis van een vergelijking met de voorwaarden en de omschrijving van de functie.

Architect bij de dienst Patrimoniumbeheer in de cel ontwerp OF in de cel onderhoud gebouwen(Niveau A1a � A2a)

JOUW FUNCTIE • Binnen de cel ontwerp zal je, in samenwerking met de architect-hoofd van dienst, instaan voor de goede uitvoering van studie-, ontwerp- entoezichtsopdrachten van de gebouwendienst voor de inrichting, verbouwing, nieuwbouw of restauratie van gebouwen. • Binnen de cel onderhoudgebouwen werk je nauw samen met de industrieel ingenieur of de architect-hoofd van dienst en sta je in voor de goede uitvoering van studie-, ontwerp-en toezichtsopdrachten voor herstelling, onderhoud en sanering van stadsgebouwen.

JOUW PROFIEL • Je bent houder van het diploma van architect (wettelijke graad). Je hebt een grondige kennis van materialenleer, bouwtechnieken en sterkteleeren van duurzaam en ecologisch bouwen. • Je bent een initiatiefnemer met een analytisch inzicht, ruimtelijk voorstellingsvermogen en hebtverantwoordelijkheidszin. Je collegialiteit en je teamspirit maken van jou een vlotte leider. • Indien je solliciteert voor de functie binnen de cel onderhoudgebouwen, dan kun je een basiskennis van facility management en onderhoud gebouwen voorleggen.

Vermeld duidelijk voor welke functie je solliciteert.

Bruto maandsalaris op niveau A1a: € 2815,01.LET OP: voor deze functie kan maximaal 6 jaar relevante ervaring in de privésector of als zelfstandige verrekend worden. U levert zelf de bewijsstukken van deze relevanteberoepservaring aan. Het bestuur zal de relevantie ervan beoordelen op basis van een vergelijking met de voorwaarden en de omschrijving van de functie.

Wil je weten wat jouw nettosalaris zou zijn, neem dan even contact op met onze dienst Loonadministratie op het nummer 050 44 96 20.

Het selectieprogramma en de functieomschrijving kun je opvragen bij de Personeelsdienst, Riddersstraat 12 in 8000 Brugge. Tel: 050 44 96 47 – e-mail: [email protected]

ONS AANBOD: Aangename werkomgeving, loon volgens wettelijke barema’s (anciënniteit uit de openbare sector wordt verrekend) en extralegale voordelen(hospitalisatieverzekering na één jaar tewerkstelling, maaltijdcheques, fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer of gratis openbaar vervoer…). Mogelijkheid tot bijscholingtijdens de diensturen, soepele verlofregeling.

HEB JE INTERESSE? Richt je kandidaatstelling dan, samen met een kopie van het gevraagde diploma en een uitgebreid curriculum vitae met – indien gevraagd - opgavevan de beroepservaring, tegen 13 februari 2012 (poststempel) per aangetekend of gewoon schrijven aan het College van Burgemeester en Schepenen, Stadhuis, Burg 12 in8000 Brugge of geef deze tegen ontvangstbewijs af in de Personeelsdienst, Riddersstraat 12 in 8000 Brugge.

OPGELET!!!

Kandidaatstellingen die, op datum van afsluiten, niet vergezeld zijn van een kopie van het diploma en het cv, worden niet in aanmerking genomen.

Brugge is een stad in volle

ontwikkeling, een stad met ambitie

die nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat.

Ook jij kunt je steentje bijdragen.

Stad Brugge organiseert vol-

gende aanwer-vingsexamens met het oog op

de statutaire benoeming en het

vastleggen van een driejarige

werfreserve:

Ons bestuur hecht meer belang aan

kwaliteiten en competenties van

mensen dan aan leeftijd, geslacht,

nationaliteit, etnische afkomst,

handicap, geloof of levens-

beschouwing.

is op zoek naar:

Stedenbouwkundig Ontwerpers (m/v)Leiedal wil haar team van stedenbouwkundigen verder uitbouwen en versterken. Slaag jij erin verschillende ruimtelijke vragen te integreren in een overtuigend plan en innovatief ontwerp?We zoeken ontwerpers (m/v) die willen meewerken aan de opmaak en ontwikkeling van stedenbouwkundige ontwerpen, inrichtingsplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, beeldkwaliteitsplannen en diverse projecten in onze streek.

De intercommunale Leiedal is het intergemeentelijk

samenwerkingsverband van de dertien gemeenten van de regio

Kortrijk. Wij helpen onze aangesloten gemeentebesturen bij de uitvoering

van hun diverse taken, o.m. op het vlak van stedenbouw en mobiliteit,

lokale en regionale economie, woonbeleid, herbestemming, milieu en

natuurontwikkeling, lokaal e-government en grensoverschrijdende en Europese samenwerking. In opdracht

van de gemeenten ontwikkelt en realiseert de intercommunale ook diverse

bedrijventerreinen, woonprojecten en herbestemmingsprojecten in

de regio Kortrijk.

infoMeer informatie over deze vacature vindt u op www.leiedal.be/vacaturesStuur uw sollicitatie, samen met uw CV, naar algemeen directeur ir. Karel Debaere vóór 27 februari 2012.

Intercommunale LeiedalPresident Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijktel + 32 56 24 16 16 - fax + 32 56 22 89 03 - e-mail [email protected]

www.leiedal.be intergemeentelijke samenwerking - projectontwikkeling - streekontwikkelingbedrijventerreinen - stedenbouw - milieu - informatie- en communicatietechnologie - mobiliteit - herbestemmingsprojecten

2627

Page 28: Jobat 4 februari 2012

Fruit Vegetables Ready Meals

Stoom je klaarvoor een coole job !

Growing and freezing good food ideas

Crop’s, een snelgroeiend familie-

bedrijf (ca. 10% per jaar) met hoofd-

zetel in regio Waregem (Ooigem)

realiseert een geconsolideerde

omzet van 200 miljoen €.

Crop’s is actief in de diepvries-

sector en is verticaal geïntegreerd

met product ievest ig ingen in

binnen- en buitenland. Drie auto-

nome commerciële business units

Fruits, Vegetables en Ready Meals

richten zich op het retailsegment

(private label en merk), een B2B-

clienteel en het foodservicekanaal.

Z o e k j e o n d e r n e m e r s c h a p ,

verantwoordelijkheid, autonomie,

groeikansen en een carrière met

internationale dimensie, dan ben

je bij Crop’s aan het juiste adres:

www.jobsbycrops.be

■ Adjunct BusinessUnit Manager

Proactieve rechterhand met commerciële drive

■ Logistiek Manager Coördinatie logistieke medewerkers

■ Key Account Manager Retail

■ H.R. Offi cer - Talentmanager Aantrekken en ontwikkelen van talent

■ Project Ingenieur Hoofd Technische Dienst