Jobat 14 april 2012

28
Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be Zaterdag 14 en zondag 15 april 2012 COLUMN Oplossingen voor Brussel blz. 9 HEADHUNTING ‘Ze plakken aan hun stoel’ blz. 4 JAN DENYS Een zinloos wetsvoorstel blz. 3 + 7.141 jobs op jobat.be Jobdossier Consulting vanaf blz. 12 Het verhaal van Laila Krema, een Belgische in Libië Afgeluisterd op het werk JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR

description

Weekblad over en voor werk

Transcript of Jobat 14 april 2012

Page 1: Jobat 14 april 2012

Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be

Zaterdag 14 en zondag 15 april 2012

COLUMNOplossingenvoor Brusselblz. 9

HEADHUNTING‘Ze plakkenaan hun stoel’blz. 4

JAN DENYSEen zinlooswetsvoorstelblz. 3

+ 7.141 jobs op jobat.be Jobdossier Consulting vanaf blz. 12

Het verhaal van Laila Krema,een Belgische in Libië

Afgeluisterd op het werk

JOBAT.BE

SITE VAN

HET JAARJOBAT.BE

SITE VAN

HET JAAR

Page 2: Jobat 14 april 2012

Anseelen Denys

Frederik Anseel en Jan Denysbekijken de arbeidsmarkt

beurtelings dooreen kritische bril

EDITO

AGRESSIEDoodgeslagen op een werkdag, tijdens de uitoefeningvan zijn job. Het was het onaanvaardbare lot van eenMIVB-werknemer. Spijtig genoeg is Iliaz Tahiraj geen uit-zondering. Talrijk zijn de verhalen van bedreigde treinbe-geleiders, bespuwde buschauffeurs, geslagen conduc-teurs ...Ook andere openbare ambten halen wel eens hetnieuws met gelijkaardige feiten: leerkrachten, ocmw-me-dewerkers, brandweerlui ... Het lijkt wel dat al wie eendienst verleent aan een grote groep af en toe tegen eenrotte appel aanloopt. Met de kleine en grote gevolgenvan dien.Dat zal ook zo wel zijn, al bestaan er rond agressie ookheel wat onterechte gemeenplaatsen. Zo denken we bij‘blind’ en ‘zinloos’ geweld vaak spontaan aan daders uitde lagere sociale klas-sen. Niet zelden zoeftook het woord ‘alloch-toon’ even voorbij onsgeestesoog.Het zal vele mensenongetwijfeld verrasthebben dat in het ver-haal van wat de MIVB-conducteur overkwam,de rollen anders ver-deeld waren: een au-tochtone dader en eenslachtoffer met buiten-landse roots.Agressie toont zich inalle rangen en diversevormen. De bestuur-der die u ‘s ochtendsaan de afrit van de au-tostrade met zijn ter-reinwagen onbeschoft de pas afsnijdt, is waarschijnlijkgeen arme luis. De jeugdige relschoppers die vorige zo-mer lelijk huishielden in Londen waren net zo goed af-komstig uit welgestelde families. Familiaal geweld stoptniet aan een bepaalde inkomensgrens. Pesten op hetwerk is niet voorbehouden voor het magazijn. Topka-ders pesten misschien subtieler, maar het komt altijd ophetzelfde neer: agressie.Die agressie kan een gevolg van frustratie zijn, van socialeongelijkheid zoals professor Paul Ponsaers (UGent) dezeweek suggereerde, maar net zo goed van verveling,machtsmisbruik of van het gevoel boven alles en ieder-een verheven te zijn.Er zullen ook altijd individuen zijn op wie onze afkeervoor geweld geen indruk maakt, hoe manifest we ookproberen te zijn. Amper vier dagen na wat Iliaz Tahirajoverkwam, speelde een zwartrijder het klaar een trein-begeleidster fysiek te bedreigen en te kwetsen. Hoeblind en doof ben je dan?

WIM VERDOODTHOOFDREDACTEUR [email protected]

Vier dagen na wat

Iliaz Tahiraj

overkwam,

speelde een

zwartrijder het

klaar een

treinbegeleidster

fysiek te

bedreigen en te

kwetsen. Hoe

blind en doof ben

je dan?

Als gevolg van een foute berekening heb ikdrie maanden lang te veel loonontvangen. Moet ik dat terugbetalen?

Je werkgever heeft blijkbaar per vergissing teveel loonbetaald en eist van jou het teveel betaalde terug. Wan-neer iemand bij vergissing iets heeft ontvangen dat hemniet verschuldigd was, spreekt men van een onverschul-digde betaling.De werkgever zal zich klassiek op deze rechtsfiguur be-roepen om loon terug te vorderen. Hij zal moeten aan-tonen dat hij loon heeft betaald voor prestaties die jeniet hebt geleverd. De rechtbanken gaan hier niet lichtover, zeker wanneer gedurende een lange periode fou-tief loon werd betaald.De rechtbank gaat er immers vanuit dat het de ver-plichting van de werkgever is om correct loon uit te be-talen en dat het niet aan de werknemer toekomt om nate gaan of correct loon werd uitbetaald.Je werkgever kan dus niet volstaan met de bewering dathij zich vergist heeft. Hij zal concreet moeten aantonenwelke fout hij heeft gemaakt. Slaagt hij in dit bewijs, danzal je in principe het teveel betaalde moeten terugbeta-len.

Niet zomaar

Je werkgever kan echter niet zomaar het teveel betaal-de inhouden op je volgende loonbetalingen. De Loon-beschermingswet laat slechts in een limitatief aantal ge-vallen looninhoudingen toe. Het gaat onder meer om

de inhouding van sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing,voorschotten op loon, schadevergoeding en geldboetesdie voorzien zijn in het arbeidsreglement.De inhouding van teveel betaald loon kan enkel met jetoestemming en bovendien slechts in beperkte mate.Zonder je toestemming zal de werkgever verplichtnaar de rechtbank moeten om een vonnis in zijn voor-deel te bekomen.

Gespreid

In principe zal de werkgever trouwens enkel het teveelbetaalde nettoloon kunnen terugvorderen. De bedrijfs-voorheffing kan nog gemakkelijk worden geregulari-seerd in de loop van het jaar. De teveel betaalde socialebijdragen zullen dan van de RSZ zelf worden terugge-vorderd.Als er over het teveel betaalde weinig discussie mogelijkis, zou ik met je werkgever een gespreide terugbetalingovereenkomen.

STIJN DEMEESTERE,ADVOCAAT BIJ LYDIANJOBAT.BE/RECHTEN­PLICHTEN

ARBEIDSVRAAG

‘Ze keken naar hun uren.Als hun tijd erop zat,vertrokken ze.Nu willen we jongerendie echt gemotiveerd zijn’Mechelen gaat zijn jeugdanimatoren minder betalen. Jobstudenten worden vervangen door vrijwilligers. ‘De jobstudenten telden hun uren af tot de dag gedaan was’, aldus Nicole La Iacona van de Jeugddienst.

Page 3: Jobat 14 april 2012

0203

A l vijf jaar poogt Hans Bonteeen wetsvoorstel goedge-keurd te krijgen waarbijbedrijven die niet ant-

woorden op aanmeldingen van sollici-tanten een boete krijgen van 500 euro.Mijn collega columnist Frederik Anseelbrak vorige week een klein lansje voordit voorstel. Ik ben het niet met hemeens. Dit is een slecht voorstel.Teveel bedrijven antwoorden niet opsollicitaties van werkzoekenden. Ditzou deze laatsten ontmoedigen metalle gevolgen van dien. Over de grondvan de zaak is geen debat nodig. Het iseen teken van hoffelijkheid en goedwerkgeversschap om te antwoordenop een sollicitatie. Niemand betwistdit. Maar dit via een wet willen opleg-gen, is niet slim.Vooreerst is het een nutteloze wet.Bedrijven die systematisch en op groteschaal veronachtzamen om te ant-woorden op sollicitaties betalen daarnu al een prijs voor. Werkzoekendenpraten over hun ervaringen met be-drijven met anderen. Het gedrag zalnegatief afstralen op de employerbrand van het betreffend bedrijf. Metde opkomst van de sociale mediawordt dit effect alleen maar groter.

Zou dit echt niet volstaan?Ook inhoudelijk mangelt het voorstelaan alle kanten. Werkzoekenden gera-ken ontmoedigd als ze geen antwoordkrijgen van een bedrijf. Maar wat is eencorrecte reactie? Is een ontvangstmel-ding voldoende? Zal een werkzoeken-de minder ontmoedigd zijn als hij eenheleboel ontvangstmeldingen of stan-daardbrieven heeft gekregen? Frede-rik Anseel denkt van wel. Ik betwijfeldit. De roep om regels waaraan eenstandaardbrief moet voldoen, zal snelweerklinken. Wie weet wordt een be-drijf verplicht om 'eerlijke feedback' tegeven? Deze zal uiteraard betwistworden. Het kan dan niet anders of erwordt een beroepsprocedure georga-niseerd. Enzovoort. Een bureaucra-tisch monster is nu eenmaal nooit be-vredigd.

Weg ermee

Hoe denkt men dergelijke wet tehandhaven? Bonte ziet een taak voorde VDAB en de werkwinkels. Nu deVDAB alle hens aan dek moet roepenom werkzoekenden de nodige bege-leiding en opleiding te voorzien, kandit er nog wel bij. Ik denk dat er ande-

re katten te geselen zijn en dat deVDAB allesbehalve gelukkig is met de-ze taak.Tenslotte vertrekt dit voorstel vanuitde traditionele visie op de arbeids-markt waarbij werkgevers alle machtbezitten en werknemers en werkzoe-kenden noodgedwongen passief dezaken ondergaan. Het beteugelt alleeneen bepaald gedrag van de werkge-vers. Dat ook sollicitanten gedrag ver-tonen dat niet door de beugel kan,komt zelfs niet bij de indieners op.Dit wetsvoorstel biedt geen meer-waarde. Werkzoekenden zullen erniet sneller door aan de bak komen.Bedrijven worden nodeloos gejend. In-termediaire organisaties worden op-gezadeld met zinloze taken. Weg er-mee. En beloon het bedrijf dat opmeest hoffelijke wijze sollicitanten be-handelt.

Een zinloos wetsvoorstel

‘Zal een werkzoekende minderontmoedigd zijn als hij een

heleboel ontvangstmeldingen ofstandaardbrieven heeft

gekregen?’

Anseelen Denys

Frederik Anseel en Jan Denysbekijken de arbeidsmarkt

beurtelings dooreen kritische bril

Jan Denys,arbeidsmarktdeskundigeRandstad en auteur van‘Free to work’ en ‘Uwwerk, uw merk’

CARTOON

Page 4: Jobat 14 april 2012

HEADHUNTERS

‘Ze klampen zich vastaan hun veilige stoel’

Headhunters doen hun job deze dagen met een dubbel

gevoel.Zo zoeken bedrijven steeds meer gespecialiseerde

hulp om de schaarste te bestrijden.Maar ondertussen laten

ook de crisis en de bijhorende onzekerheid zich voelen.

Tekst: Maud Oeyen / Illustratie: Joke Van Camp

De schaarste aan ingenieurs, technische profielenen andere specialisten is zo nijpend dat heel watbedrijven er niet in slagen om binnen een rede-lijke termijn hun openstaande functies in te vul-

len. Dan kan een headhunter soelaas bieden. Een headhun-tersbureau - zelf spreken ze liever over direct search ofexecutive search - gaat potentiële kandidaten actief bena-deren, op basis van marktkennis en ervaring.‘Dat is het grote verschil met andere spelers op de marktvan werving en selectie, die meestal via verschillende kana-len advertenties verspreiden waarop kandidaten kunnen in-gaan’, verklaart Paul Delbaere van Ad Laborem ExecutiveSearch. Bedrijven doen vooral een beroep op een head-hunter voor topfuncties, of voor profielen die bijzonderschaars zijn.‘De profielen die we zoeken situeren zich meestal ergenstussen het middenmanagement en het absolute topmana-gement’, licht Delbaere toe. ‘Het gaat om verschillende pro-fielen, van operationeel over sales en business develope-ment tot finance en hr.’‘De laatste twee jaar merken we dat bedrijven ons meer in-schakelen in hun zoektocht naar technische specialisten.Het gaat dan om zeer technische profielen die vandaag zoschaars geworden zijn dat je ze ook via dit kanaal moet gaanbenaderen. Voor een bepaald soort profielen hebben wevandaag meer werk dan vroeger, dat is een feit. We wetenallemaal dat er veel te weinig ingenieurs zijn.’Bedrijven worden niet alleen met een schaarste aan talentgeconfronteerd, maar in deze crisistijden ook met een ge-brek aan middelen. Dat noopt hen tot creatieve oplossin-gen. ‘Bedrijven leggen momenteel veel voorzichtigheid aande dag’, merkt headhunter Serge Gomme van Hudson op.‘Wanneer er iemand vertrekt, proberen ze meestal eerstom het werk intern te herverdelen. Pas wanneer ze mer-ken dat dat niet lukt, lanceren ze een zoektocht op de ex-terne markt.’Het totale volume aan opdrachten mag dan wat vermin-derd zijn, ook Gomme stelt vast dat er ondanks de crisis re-latief veel vraag blijft bestaan naar - vooral - zeer specifiekeprofielen. ‘Met name de salesprofielen en de technischeprofielen steken er sterk bovenuit.’

Schaap met vijf poten

De zoektocht wordt er voor de talentenjagers ook niet ge-makkelijker op. Zeker in de huidige conjunctuur houden demeeste mensen stevig vast aan hun veilige stoel, conclu-deert Gomme. ‘Zelfs wanneer ze niet tevreden zijn bij hun

huidige werkgever, zijn ze niet snel geneigd om te verande-ren. Mensen beseffen dat de laatsten die binnenkomen vaakde eersten zijn die moeten vertrekken bij een reorganisatie.’‘Het valt me wel op’, vervolgt Gomme, ‘dat bedrijven dieeen goede employer branding hebben er veel beter in sla-gen om in crisistijden mensen over de brug te halen. Als deperceptie over een bepaalde werkgever goed zit, zijn men-sen blijkbaar wél bereid om de stap te zetten.’Omgekeerd geldt overigens hetzelfde. ‘Als een bedrijf in devoorgaande periode op een negatieve manier in de pers is

gekomen, bijvoorbeeld wegens ontslagen of bezuinigingen,dan schrikt dat kandidaten af. Hoe aantrekkelijk de functieof het salaris ook mogen zijn.’Investeren in employer branding is dan ook geen overbodi-ge luxe, stelt Gomme. ‘Het hoeft daarbij niet altijd om recla-me te gaan. Waarom bijvoorbeeld niet proberen om opeen positieve manier in de pers te komen? Op die manierkunnen potentiële toekomstige werknemers dat oppikkenen zich een positief beeld vormen over de werkgever.’Ondanks de schaarste slaagt Ad Laborem er naar eigen zeg-gen doorgaans in om binnen de vier tot zes weken eenshortlist met relevante kandidaten te presenteren. OokHudson zegt stand te houden in de strijd om talent. ‘Wezoeken tot we iemand gevonden hebben’, verzekert Gom-me. ‘We slagen er vrijwel altijd in om relevante kandidatenvoor te stellen binnen een aanvaardbare periode.’Bedrijven die aankloppen bij een headhunter, zijn niet zel-den op zoek naar een schaap met vijf poten. Een eerste taakvan de headhunter bestaat er dan ook in om de verwach-tingen bij te stellen. ‘Manage the expectations, noemen wedat’, legt Gomme uit. ‘Tijdens het eerste, verkennende ge-sprek met de lijnmanager of de hr-manager gaan we na wel-

ke eisen haalbaar zijn en welke moeilijker liggen. Als je teveel eisen stelt, dan kan het zijn dat je langer moet zoekendan je had gehoopt.’

Netwerk

Zijn de eisen duidelijk, gaat de headhunter aan de slag. ‘Wescreenen de markt en gaan na waar bepaalde profielen zichbevinden. Vervolgens benaderen we die mensen, pratenwe ermee en kijken we of ze geschikt zijn voor de job inkwestie’, legt Paul Delbaere uit.De mensen die hij aanspreekt, zijn zowel eigen connectiesals onbekenden. ‘Ik ben al meer dan dertien jaar actief in

‘Zelfs wanneer ze niet tevreden zijnbij hun werkgever, zijn mensenvandaag niet snel geneigd om teveranderen. Ze beseffen dat delaatsten die binnenkomen vaak deeersten zijn die moeten vertrekken’

Serge Gomme, Hudson

Page 5: Jobat 14 april 2012

0405

executive search, dus ik ken ondertussen heel veel mensen.Maar er zijn ook telkens nieuwe kandidaten die via gerichtesearch op de lijst terechtkomen.’Ook de praktische aspecten worden bekeken. Zit de timinggoed? Is iemand bereid of in staat om op het juiste momentvan baan te veranderen? Na een eerste screening organi-seert Ad Laborem een diepte-interview met de kandidaat.Lijkt die nog steeds geschikt voor de job, dan komt hij of zijop een shortlist terecht die aan de werkgever wordt voor-gesteld.‘Daarna gaat het vooral om het vinden van een goedematch. Het komt erop neer dat we mensen een opportuni-teit aanbieden. Het is niet zo dat we hen een job proberen

te verkopen, in de slechte zin van het woord. Het moet eenopen gesprek zijn, waarin aandacht gaat naar de kandidaaten zijn of haar ambities en wensen. Wij kunnen onze me-ning wel geven, maar het is uiteraard aan de kandidaat omte beslissen of hij verder wil praten.’Jaarlijks plaatst Ad Laborem zo’n dertig tot vijftig kandida-ten. ‘Veel hangt natuurlijk af van het niveau. Als je met heelzware searches bezig bent, kan je er in totaal minder doenomdat er gewoon heel veel werk in kruipt.’Tot slot: wie maakt er vooral kans op een telefoontje vaneen headhunter? Dat blijken momenteel vooral managersen technische specialisten te zijn. Wie nog maar pas is afge-studeerd, oefent best nog wat geduld.

‘Elke weekeen headhunteraan de lijn’De war for talent woedt in alle hevigheid en zoals men datvan een beetje oorlog kan verwachten, worden de zwaremiddelen daarbij niet geschuwd. Dat blijkt toch uit hetverhaal van Carl, een werknemer uit de IT-sector die naareigen zeggen wekelijks invitaties krijgt van geïnteresseer-de rekruteerders via LinkedIn. Ook telefoontjes ene-mails ontvangen hij en zijn collega’s bij de vleet.‘Vanmorgen nog werd een van mijn collega’s opgebelddoor een recruiter. Mijn collega wimpelde de man af, eneven later ging de telefoon van een andere collega. Hetbleek dezelfde recruiter te zijn.’Op zich niet zoveel mis mee, zou je denken, maar vooralde technieken van sommige rekruteerders zijn Carl eendoorn in het oog. ‘Heel vaak worden we geconfronteerdmet recruiters die al vanaf de eerste gesprekken gebruikmaken van technieken die weinig vertrouwen wekken. Zezetten mensen die al een job hebben onder druk, ze bel-len om de twee dagen terug, ze trekken mensen aan meteen aanlokkelijk voorstel dat achteraf helemaal niet zogoed blijkt te zijn of ze vragen je aan de telefoon uit overje huidige loonsituatie in plaats van te peilen naar het ge-wenste loon.’Niet dat Carl zich zo snel om de tuin laat leiden. ‘Diegoedkope onderhandelingstrucjes zijn meestal gemakke-lijk te doorzien, maar het probleem is dat ze wel onmid-dellijk wantrouwen opwekken. Je knapt er op af, wat ei-genlijk spijtig is. Op die manier missen we misschien inte-ressante opportuniteiten en lopen bedrijven geschiktekandidaten mis. Die agressieve aanpak werkt contrapro-ductief.’

Agressieve stijl

Volgens headhunter Serge Gomme van Hudson heeft hetweinig zin om kandidaten op een dergelijke manier overde streep te trekken. ‘Een agressieve stijl werkt gewoonniet. Wij toetsen altijd eerst af of iemand interesse heeft.We zullen nooit iemand overvallen met de mededelingdat we hem of haar een job aanbieden die dertig procentmeer betaalt dan de huidige job.’‘Pas wanneer je voelt dat er een opening is, kan je een vol-gende stap zetten. We stellen dan op een heel objectievemanier de job, de omgeving en de werkgever voor, met al-le voordelen maar uiteraard ook met de belangrijke aan-dachtspunten.Die manier van werken laat kandidaten toe om zich uit-voerig te informeren over een werkgever en hier en daarcontact op te nemen met kennissen voor goede raad.Mensen hebben doorgaans toch een week of twee nodigom na te denken over een aanbod.’

Page 6: Jobat 14 april 2012

INTERVIEW

Na haar studies verhuisde de Belgische Laila Krema naar Libië om er te

trouwen met de man van haar dromen, er te leven en te werken. Zes

maanden na de dood van Khadaffi blikt ze terug op de woelige tijd die ze

er heeft meegemaakt. En ze kijkt vooruit, naar wat Libië haar nog te

bieden heeft.

Tekst en foto’s: Dominique De Graaf

‘Onlangs zei mijn man het nog eens tegenme: besef je wel dat we nooit nog een dagonder Khadaffi zullen leven? We hebben zo-veel tijd gehad om hem te haten. We zijn on-

der hem geboren. Maar godzijdank zullen we niet onder hemsterven.’Laila woont in Zawiya, een stad op een vijftigtal kilometervan Tripoli, samen met haar Libische echtgenoot en haardrie kinderen. Ze werkt er al jaren voor een Belgischewerkgever. Hoewel de angst voor de voormalige dictatorzes maanden na zijn dood is weggeëbd, is Khadaffi vaak nogsterk aanwezig. ‘Hij leeft verder in onze herinneringen. Elkedag nog ontdekken we nieuwe gruwelijke verhalen van tij-dens zijn regime. Elke keer opnieuw koude rillingen. Geluk-kig wil de meerderheid van de Libiërs het land heropbou-wen en komaf maken met de propaganda waarmee ze 42jaar lang bestookt zijn geweest. Kortom: ze willen vergetenvoor de toekomst.’

De Libische revolutie lijkt meer dan geslaagd: dicta-tor en dictatuur zijn begraven.‘We leven met hoogtes en laagtes. Als we schoten horen,houden we altijd even onze adem in. Er zijn geregeld scher-mutselingen tussen verschillende stammen en er lopennog altijd Khadaffi-getrouwen rond. Vele families bezittenwapens. We voelen ons nog niet veilig genoeg om ze af testaan. Mijn man heeft me in november een kalasjnikov ge-geven en onze tienjarige dochter en mezelf verplicht om ermee te leren schieten. Ik heb het wapen ver weg opgebor-gen, want ik hou er niet van, maar voor hem is het een ge-ruststelling dat ik me nu met een vuurwapen kan verdedi-gen. Toch zal er een dag komen waarop iedereen - inclusiefde rebellen - zijn wapens zal moeten inleveren, ook diege-nen die zich sinds de opstand echte Rambo’s voelen.’Laila verhuisde na haar studie Arabische filologie in Brusselnaar Libië, om de man te trouwen voor wie ze gevallen

was. Het werd een hele aanpassing. Laila sprak gebrokenArabisch en moest wennen aan een leven waarin ze haarpolitieke mening voor zich moest houden, geheime agen-ten het doen en laten van familie en vrienden volgden enwaarbij ze getipt werd dat ze - zeker gezien haar dubbelenationaliteit en de Belgische banden - op het werk werd af-geluisterd. Ook de aanpak in het Libische onderwijs werdeen beproeving voor Laila.“Ik herinner me nog dat dag dat mijn oudste dochter naarschool ging en leerde om uit het groene boekje van Khadaffite citeren. Ik dacht toen bij mezelf: weer een verloren genera-tie.’

Officieel is de revolutie op 17 februari 2011 begon-nen in Benghazi. Wanneer werd de opstand voelbaarin uw stad?‘De maandag na de opstand in Benghazi belde mijn baasme op met de vraag of hij me op kantoor kon verwachten.Hoewel er op dat ogenblik nog niet echt iets aan de handwas in Zawiya, besliste ik om niet te gaan werken. Het voel-de gewoon niet goed aan. Amper twee uur na het tele-foongesprek was Zawiya omsingeld. Overal doken zwartehuurlingen op. Ik ben geen racist, maar het was hallucinant.Ze spraken zelfs geen Arabisch.’

Wat hebt u toen gedaan?‘Onze hele familie leeft in dezelfde wijk. Allemaal hebbenwe in het huis van mijn schoonvader verzameld. Terwijl devrouwen in huis zaten, hielden de mannen de wacht. Ieder-een was bang dat de soldaten onze huizen zouden binnen-dringen. Of het nu de plaatselijke dokter was of een jongewerkloze knaap, alle mannen verenigden zich om weer-stand te bieden. Een van mijn neven nam zijn harpoen, eenandere een kapmes. Op wat antieke pistolen na, die men-sen hadden geërfd van hun overgrootouders, bezat nie-mand wapens. Onder Khadaffi was wapenbezit verboden.

De kolonel wilde tegen elke prijs vermijden dat deze zichvroeg of laat tegen hem zouden keren.’

Overwoog u toen niet om terug te keren naar België?‘Via de Belgische ambassade is me meermaals aangebodenom mijn kinderen en mezelf te laten evacueren, maar ikkon en wilde mijn echtgenoot en mijn Libische familie indeze omstandigheden niet achterlaten. Het was geen op-tie, ondanks dat ik aan het welzijn van de kinderen dacht.’

Na een zware strijd viel Zawiya maandenlang in dehanden van de Khadaffi-getrouwen. Hoe zag uw le-ven er toen uit?‘Er sijpelden geruchten binnen dat Khadaffi sommige vanzijn militairen met pepmiddelen op pad stuurde, louter omte verkrachten. We troffen voorbereidingen voor onzetienjarige dochter. Zo zetten we een kleine ladder tegen demuur, zodat ze in geval van nood kon ontsnappen. We had-den ook een gat gemaakt in een inbouwkast, langs waar zezich ongemerkt naar een andere ruimte kon begeven.Naast het huis van mijn schoonmoeder woonde een Kha-daffi-getrouw, een oude man die deel uitmaakte van Kha-daffi’s volkscomités. Een van zijn dochters had me dreigendgezegd: u zal wel zien wat er met u zal gebeuren.Onze buren wisten heel goed dat mijn schoonbroers actiefwaren in het verzet. Een van hen kreeg een kogel door hethoofd toen hij met drie kameraden probeerde een kleinekazerne binnen te dringen waar wapens lagen opgeslagen.Hij lag een week in coma en is overleden. Er zijn nog broersvan hem omgekomen. In Duitsland vecht een van hen nogaltijd tegen een mogelijk blijvende verlamming. Ook mijnzieke schoonvader is tijdens de revolutie overleden. Hijkreeg het verlies van zijn jongens niet verwerkt.’

Oorlogen gaan vaak gepaard met voedseltekort enschaarste. Hoe kon u overleven?

Laila: overleven enwerken in Libië

Page 7: Jobat 14 april 2012

0607

‘We hebben het geluk gehad dat we ons snel hebben geor-ganiseerd. Het is cru, maar de dood van mijn schoonbroerheeft ons veel voedsel bezorgd. Rouwenden overlaaddenons met kilo’s rijst, bloem en suiker. Dat heeft ons een heeleind vooruit geholpen. Ook benzine werd schaars. Verve-lend waren de vele elektriciteitspannes: de airco draaideniet meer en het kostbare voedsel in de diepvries begon tesmelten. De stroom werd vaak met opzet onderbroken,zeker nadat Kadhaffi-aanhangers het geheime alarmsignaalontdekten dat we in de stad gebruikten. Telkens er zichtroepen aandienden of er gevaar dreigde klonk er door deluidsprekers van de moskee: allah al akhbar (God is groot).Zonder elektriciteit konden we ook geen water oppom-pen. Daarom vulden we grote plastieken flessen, en zelfons bad, met drinkwater. Toen het nieuws de ronde deeddat de waterreservoirs in Zawiya vergiftigd waren of zou-den worden, kreeg iets natuurlijk als het drinken van waterplots een stresserende bijsmaak. Omdat er geen alterna-tief was, dronken we het water toch. Uiteindelijk bleek hetom een dom, maar slopend gerucht te gaan.’

In het buitenland dwongen de moed en de creativi-teit van de rebellen veel respect af. Waar haalden zehun wapens vandaan?‘Rebellen fabriceerden ambachtelijke bommen: ze vuldenconservenblikken met zelf gebrouwen mengsels die ont-ploffingen teweegbrachten. Wapens werden via de bergenen de kust het land gesmokkeld. Aanvankelijk speeldenvrouwen een belangrijke rol bij die smokkel. Ze werdenniet gefouilleerd, dus konden ze gemakkelijk verboden ma-

teriaal vervoeren, maar het was een gevaarlijk spel.Jongeren zochten in huis naar brandbaar materiaal, zoalswhite spirit of verf, om gepantserde wagens mee in brandte steken. In sommige van die uitgebrande tanks zijn ver-koolde lichamen van soldaten teruggevonden die er in za-ten vastgeketend. Ze werden gedwongen om voor Kha-daffi te blijven vechten. Vele militairen wilden vluchten,maar vreesden voor hun leven of voor represailles tegen-over hun gezinnen. Ze bleven zogezegd loyaal aan Khadaffi,maar pleegden stiekem verzet. In Misrata bijvoorbeeldhebben soldaten - Belgische - mijnen gelegd, net zoals inBenghazi. Alleen hebben ze ze nooit geactiveerd.’

Khadaffi trachtte alle communicatiemiddelen plat teleggen. Hoe bleef u op de hoogte van wat er zich inhet land afspeelde?‘We probeerden het nieuws op verschillende zenders tebekijken, want de Libische staatstelevisie zond pure propa-ganda uit. De dag dat er binnen de VN gestemd werd overresolutie 1973 - die een militaire interventie in Libië moge-lijk zou maken - zat de hele familie aan de televisie gekluis-terd. Toen de uitslag positief uitdraaide, zijn we in stilte be-ginnen dansen. Dat was op 17 maart (2011, red.). Maar deeuforie sloeg om in twijfel. We vroegen ons af waarom erzo weinig gebeurde.Toen de NAVO hoogte kreeg van de positie van de rebel-len is er dan luchtsteun gekomen. Ik herinner me nog deeerste bom die in onze buurt gedropt werd, zo’n 25 kilo-meter buiten Zawiya. Een luchtgolf leek ons huis binnen tedringen: alle deuren vlogen open. In volle Ramadan (augus-tus 2011, red.) hebben de rebellen en de NAVO Zawiya,

‘Er sijpelden geruchten binnen dat Khadaffi militairen metpepmiddelen op pad stuurde, louter om te verkrachten.We troffen voorbereidingen voor onze tienjarige dochter’

Laila Krema, Belgische in Libië

na een korte maar hevige strijd, uiteindelijk bevrijd. Omdatbijna de hele stad de rebellen steunde, was er ook hulp vanbinnenuit gekomen, wat de overwinning versneld heeft.Mijn schoonmoeder, een kleine, frêle vrouw van Tunesi-sche afkomst, is toen als een gek nieuwe Libische vlaggenbeginnen naaien.’

Hoe hebt u vernomen dat Khadaffi gevat was?‘Ik was al een paar weken terug aan het werk, toen mijnechtgenoot me enthousiast telefoneerde: het is zover, zehebben Sirte veroverd! Omdat er daar een bepaalde wijkmoeilijk in te nemen was, wisten we dat er zich belangrijkepersonen schuilhielden. Alleen wisten we niet precies wie.Ik heb toen mijn vader in België opgebeld. Hij brulde luid-keels: ze hebben hem, Laila, ze hebben hem!Wie hebben ze, papa, wie?, antwoordde ik. Khadaffi... en zehebben hem levend gepakt!De meeste Libiërs vinden dat Khadaffi gekregen heeft wathij verdiende. Niemand zegt dat hij in vrede moge rusten, openkele rare uitzonderingen na die nostalgisch terugdenkenaan het regime.’

Hoe ziet de toekomst van Libië er uit?‘Ik hoop dat Libië verder zal ontwikkelen, al zal dat veel tijdvragen. De bevolking zal opnieuw moeten leren wetten terespecteren. De mannen met de baarden - zoals ik ze zelfnoem - zullen hier volgens mij niet aan de macht komen.Ze hebben een paar verzen van de Koran gelezen en den-ken dat ze weet ik wat zijn. In Libië kennen ze geen groteaanhang.Zelf draag ik geen hoofddoek. Ik heb daar nooit commen-taar op gekregen. In de Nationale Overgangsraad (NTC)zit ook niemand van die bebaarde mannen, maar de NTCheeft ons nog lang niet overtuigd. Mijn man en ik luisterenveel naar het nieuws en bespreken de politieke actualiteitregelmatig. We kijken vol spanning uit naar die verkiezin-gen die er over een viertal maanden staan aan te komen.Er komt een nieuwe toekomst aan voor Libië, maar zal diegoed zijn of niet? Dat valt nog af te wachten.’

Page 8: Jobat 14 april 2012

Nieuwe wetgeving zorgtvoor hoofdbrekens

Toen ons land in december vorigjaar met Di Rupo I eindelijk eennieuwe regering had, duurde hetniet lang vooraleer de nieuwe be-

stuursploeg ingrijpende maatregelen uit-werkte op het vlak van tewerkstelling enpensioenen. Na 541 dagen formatie was erimmers geen tijd meer te verliezen.100 dagen na de installatie van de nieuweregeringsploeg trekt het Brusselse advoca-tenkantoor Loyens & Loeff echter aan dealarmbel. De nieuwe wetgeving zorgt bijwerkgevers en werknemers voor heel wathoofdbrekens. Het kantoor wordt over-stelpt met vragen van bezorgde werkge-vers. Advocaat Kris De Schutter: ‘Na het aantre-den van de regering in december werdenwe meteen geconfronteerd met een aantalkaduke wetteksten die in de praktijk voorinterpretatie vatbaar zijn. De nieuwe wetge-ving rond bedrijfswagens, waarbij sommigemodellen door de mazen van het net glip-pen, is daarvan een sprekend voorbeeld.Voor veel werknemers heeft die maatregelingrijpende gevolgen.’Pelin Ildeniz: ‘Veel van de nieuwe regels ont-staan onder impuls van Europese regelge-

ving. Zo is de uitbreiding van het ouder-schapsverlof van drie tot vier maanden eenEuropese eis. Europa verplicht echter nietdat die vierde maand ook betaald wordt’,zegt collega Pelin Ildeniz. ‘Toch besliste deminister om deze maand betalend te ma-ken, evenwel slechts voor kinderen geborenna 8 april 2012. Met een meerkost voor dewerkgever, die beroep zal moeten doen optijdelijke werkkrachten of overuren zalmoeten bezoldigen.’

Langer werken

Opmerkelijk: vooral de maatregelen die mi-nister van Werk Monica De Coninck lan-ceerde om werknemers langer aan hetwerk te houden en brugpensioen minderaantrekkelijk te maken, bezorgen de werk-gevers hoofdbrekens.‘Brugpensioen vanaf 52 was tot nu toe eenaantrekkelijk middel voor werkgevers dieherstructureringen doorvoeren’, zegt DeSchutter. ‘Nu de werkgeversbijdrage voorbrugpensioen fors is toegenomen, is dat ui-teraard minder het geval.’Een alternatief voor het klassieke brugpensi-oen is het zogenaamde canada-dry systeem.

‘Voor een dergelijke uitstapregeling komenin principe werknemers vanaf 48 jaar in aan-merking. Het gaat om een combinatie vanwerkloosheid aangevuld met een bijdragevan de werkgever. Ook die is onder impulsvan de wetgever fors gestegen’, zegt DeSchutter.Vanuit de optiek om werknemers langeraan de slag te houden, is het logisch dat deoverheid die systemen duurder maakt, con-cludeert De Schutter. ‘Maar dat neemt nietweg dat bedrijven ook in de toekomst vijfti-gers en zestigers zullen ontslaan, vanwegede hogere kost.Maar binnen welk wettelijkkader gebeurt dat dan? We zien dat demaatregelen van de regering nu al zwaardoorwegen bij het sociaal overleg in bedrij-ven die herstructureren.’

Rompslomp

Andere groepen op de arbeidsmarkt zijndan weer beter beschermd door de nieuweregelgeving. Uitzendkrachten bijvoorbeeld.Ook dat gebeurt onder Europese druk, legtIldeniz uit. ‘Het statuut van een uitzendkracht zal optermijn dichter aanleunen bij dat van een

werknemer in vaste dienst. De nieuwe wet-geving voorziet bijvoorbeeld dat uitzend-krachten toegang moeten krijgen tot alle be-drijfsvoorzieningen en op de hoogte wor-den gesteld van eventuele vacatures in hetbedrijf. Een belangrijke verbetering is ookde waarborg dat de anti-discriminatieregelsen de moederschapsbescherming vanaf nuook in acht moeten worden genomen vooruitzendkrachten.Ook wordt er een nieuwe reden toege-voegd om een beroep te kunnen doen opuitzendkrachten, met name met het oog opeen latere vaste aanwerving. In de praktijkwordt de periode als uitzendkracht vaak alseen verkapte proefperiode gebruikt, nukrijgt deze situatie wat meer wettelijke om-kadering. Op die manier kan ook het mis-bruik van uitzendarbeid beter gesanctio-neerd worden.’Die nieuwe regelgeving levert een win-win-situatie op voor de werknemer, die zich be-ter beschermd weet, en de werkgever, dievaker beroep kan doen op uitzendarbeid.Maar ook die nieuwe situatie heeft volgensDe Schutter een keerzijde. ‘De administra-tieve rompslomp voor bedrijven wordt erniet minder op.’

100 dagen na het aantreden van de regering Di Rupo I buigt advocatenkantoor Loyens & Loeff

zich over de gevolgen voor werkgevers en werknemers. Nogal wat nieuwe regels

zorgen op het terrein immers voor praktische problemen.

ACTUA

Tekst: Michiel Leen

Page 9: Jobat 14 april 2012

0809

J O BAT. B E / CO LU M N

COLUMN

Brussel

Een beroep is niets om voor te sterven. Oké, dat van astronautmisschien. Eventueel dat van politieagent of brandweerman, maardan alleen zoals in de film: na een onbetwiste heldendaad, waarbijje jezelf hebt opgeofferd om het leven van tientallen anderen teredden en waarvoor je postuum zal worden gedecoreerd terwijleen moeder haar pasgeboren baby jouw naam schenkt. Maar tochniet dat van controleur bij het openbaar vervoer?Op het moment dat ik dit schrijf, is het nog allesbehalve duidelijkwat de dood van Iliaz Tahiraj in Brussel zal veranderen. MinisterMilquet stelt meer politieagenten voor, en ruimere bevoegdhedenvoor het veiligheidspersoneel van de MIVB. De vakbonden aarze-len om hierop in te gaan: zij hebben dit soort beloftes al eerder ge-hoord, en in ieder geval bieden ze op korte termijn geen oplossing.Het zal nog enkele dagen duren voor er opnieuw bussen rijden.Waar iedereen het wél over eens lijkt, is dat het probleem verderreikt dan enkel het openbaar vervoer. Er zit iets fout in heel Brus-sel - sommige commentatoren zeggen: in de samenleving. Harderoptreden tegen agressie is danbelangrijk, maar zal altijd maareen laatste redmiddel zijn. Eenagent in de buurt kan ook nietmeer doen dan het vuur uit-draaien wanneer een situatiehet kookpunt bereikt. Dat is alheel wat, maar is het genoeg?Enkele dagen voor de dodelijkevechtpartij hoorde ik op de radio een interview met historicusRutger Bregman, die in zijn boek Met de kennis van toen actueleproblemen probeert op te lossen door naar de geschiedenis te kij-ken. Bregman vertelde over de zware criminaliteitscijfers die NewYork teisterden in de jaren tachtig en negentig, en hoe het stads-bestuur het centrum opnieuw leefbaar heeft gemaakt door veelmeer te doen dan enkel de zwaarste incidenten aan te pakken.Door consequent alle grafitti te overschilderen, bijvoorbeeld.Door streng te controleren op zwartrijden in de metro - en enpassant overtreders te fouilleren om te kijken of zij geen verbodenwapens droegen. Door meer straatvegers in te zetten, vooral opmomenten waarop mensen hen aan het werk konden zien.Natuurlijk is Brussel New York niet, maar tijdens dat interviewwerd het mij pas echt duidelijk hoeveel ook de stad waar ik hetgrootste deel van mijn tijd doorbreng, gebaat zou zijn bij een paarvan deze kleine, bijna onopvallende ingrepen. Een geïsoleerd inci-dent valt nooit uit te sluiten, maar we zouden tenminste de span-ning die hier voordurend in de lucht hangt al een klein beetje naarbeneden kunnen krijgen.Dat alles hoorde ik dus vorige week woensdag. Drie dagen vóór degebeurtenis die nooit meer had mogen zijn dan een banaal ver-keersongeval. Ik werd er weemoedig van, van het besef dat er zoveel zou kunnen veranderen met enkele eenvoudige beslissingenen een bestuur dat die beslissingen mogelijk maakt. En toen moesthet ergste nog gebeuren.

San F. Yezerskiy combineert een voltijdse jobs in de Vlaamsefilm met een prille carrière als schrijver. Om de beurt schrijvenhij en Ruth Lasters de werkweek van zich af.

Ik werd weemoedigvan het besef dat erzo veel zou kunnenveranderen metenkele eenvoudigebeslissingen

MIJN LOON

1.5

00

Johan Leeman (45), Leuven

W Beroep: B&B­uitbater en verkoper van art deco W Privé: gescheiden, 1dochter W Brutoloon: 1.000 à 1.500 euro W Nettoloon: ongeveer 800euro (als B&B­uitbater) W Extra’s: geen

Wat doe je voor job?Ik hou m'n eigen bed and breakfast open: De Waterlelies in de Redingenstraat in Leu-ven. Ik droomde al lang van een B&B. Vijf jaar geleden ben ik op deze modernistischeart decowoning uit 1935 gestoten en ik was meteen verkocht. Op twee weken tijdheb ik een carrièreswitch gemaakt van leraar naar B&B-uitbater.

Doe je je job graag?Ik krijg een gevarieerd publiek over de vloer: bedrijfsmensen, toeristen en gastpro-fessoren. Dat is plezant, met een prof oude geschiedenis kan ik keuvelen over m'npassie en toeristen kan ik vertellen waar ze lekker kunnen gaan eten. Verhalen overEddy Merckx slaan ook aan.

Hoeveel uren werk je per week?Dat is heel verschillend. Er zijn de drukke maanden: juli met Rock Werchter en ok-tober, de congresmaand. Maar je moet er ook rekening mee houden dat je elk jaarsowieso twee mindere maanden hebt.

Wat vind je van je inkomen?Iedereen zal wel iets meer willen verdienen zeker? Met mijn twee kamers verdien ikgemiddeld 800 euro netto per maand. Ik ben er op voorzien dat dit stap per stapmoet groeien. Van de 100 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt, hou ik30 à 35 euro over. Als je echt wil kunnen leven van een B&B moet je minimaal zeskamers hebben en er met twee in werken. Daarom combineer ik dit met een twee-de job: ik koop en verkoop art deco. En ik geef regelmatig 's zaterdags les in mijnB&B over art deco en zilver, met 's middags een lunch.

Wat neemt de grootste hap uit je budget?De renovatie van mijn art decowoning. Voor de brandveiligheid bijvoorbeeld moestik een speciale inklapbare ladder kopen zodat de gevel gevrijwaard bleef. Kostprijs:3.000 euro. Ook de energierekening loopt op in zo'n oud huis. (mr)

Page 10: Jobat 14 april 2012

werknemers willenzekerheid

RB,VG.4

58/BUOSA

P,W.IN

T.017/W.RS.17,B-AA04.053

-RC,VG.8

19/BC,W

.INTC

.001/W

.RSC.1,B-AA04.054

-RP,VG.1

122/B,W

.RS.332,B-AA05.096,BE465925

246/04.28.01

-Galilei,V

G.875/BO,W

.SO.196,B-AA04.030

-RSS

asbl/vzw,ESS600-MB/A

M4-7-46

(BS/MB2-8-46)-R

andstad

Household

Services

nv/sa,0

1933

De Randstad Award onderzoekt jaarlijks welke bouwstenen een bedrijfaantrekkelijk maken als werkgever. Op de derde plaats vinden we dit jaarhet loonpakket. Dat wordt voorafgegaan door de financiële gezondheidvan het bedrijf. Maar opnieuw spant werkzekerheid de kroon.

een utopie?

Politieke onduidelijkheid in eigen land, aanslepende economischeuitdagingen binnen de Europese muntunie, ...Die realiteit doet het merendeel van de actieve bevolking verlangen naarwerkzekerheid. Toch is dat iets waar werkgevers vandaag niet meer meedurven uitpakken. Zelfs overheidsinstellingen zijn er de voorbije jarenvoorzichtiger in geworden.

Top 5 privéwerkgeversdie scoren op werkzekerheid1. Deme2. Jan De Nul3. NMBS groep4. Eandis5. Electrabel

www.randstad.be#RA2012

RandstadAward2012

Page 11: Jobat 14 april 2012

RYHOVE vzw is een beschutte werkplaatsmet afdelingen inGENT enMERELBEKE. Wij zijn een erkende partner voortalrijke bedrijven en stellen meer dan 325 personen met een handicap tewerk. Wij profileren ons als toeleveranciervan “handenarbeid” in de brede zin van het woord: afwerking van grafisch werk, verpakking van droge voeding,elektromontage, opmaken van displays, omverpakking en deelverpakking van allerlei goederen, … en dit al dan nietter plaatse bij de klant. Ter opvolging wensen we over te gaan tot de vaste aanwerving van een (m/v)

Functie: Als algemeen directeur bepaal je samen met de raad van bestuur debeleidsprioriteiten die je per afdeling in concrete doelstellingen vertaalt. Daarnaaststa je in voor: • de aansturing van het managementteam • de budgettering enfinanciële supervisie • de initiëring en implementatie van veranderingstrajecten

(productie-processen, procedures, systemen, …) en nieuwe technologieën• de aanwervingen van omkaderingspersoneel • de verdere ontwikkeling

van de commerciële strategie • de netwerking en belangen-verdediging van de organisatie. Je rapporteert op geregelde

wijze aan het adviescomité.

Profiel: • Je beschikt over een ruime leidinggevende ervaring in een productie-bedrijf of in een onderneming met productiegerichte diensten • Je hebt ervaring alslid van het algemeen management- of directiecomité • Je genoot hoger onderwijsvan het lange type en getuigt van een uitstekend economisch en cijfermatig inzicht• Je hebt affiniteit met de “werkvloer” en met de sociale dimensie van een beschuttewerkplaats • Je bent een vlotte communicator met goede rapporteringsvaardigheden• Je wenst je ervaring en carrière in de private sector ten dienste te stellen van desociaal-economische objectieven van Ryhove • Je woont in een straal van 30 min.rond Gent.

Deze aanwerving wordt exclusief begeleid door ons personeelsadviesbureau.

INTERESSE? Mail naar: [email protected] • www.verdonckpersoneel.comMéér info: Verdonck Personeelsmanagement, Bruggestraat 232, Menen, tel. 056 53 11 80

DE JUISTE BESLISSING

OP HET JUISTE MOMENT!

ALGEMEEN DIRECTEUR (ref. 67 205)

ervaren leider in peoplemanagement met commerciële feeling • generalistisch profiel uit bedrijfsomgeving

Ons aanbod: • Een zeer veelzijdige en uitdagende leidersfunctie • Een ruime autonomie • Een performante organisatie en een goeduitgebouwd omkaderingsteam • Talrijke projecten op het vlak van uitbouw, optimalisatie, verbetering en vernieuwing

• Een aantrekkelijk vast salaris + bedrijfswagen, hospitalisatieverzekering en andereextralegale voordelen.

g pdinsdag 24 april 2012Uitnodiging >> 5e congres Belgische Vereniging voor Interne Communicatie

De reputatie van een bedrijf of een organisatie… Superbelangrijk toch? Aan een goede reputatie moet je dag in, daguit werken met alle betrokkenen. Een sterke reputatie opbouwen vraagt tijd en moeite en is de resultante van eenaantal meetbare en gevoelsmatige elementen. Tijdens dit BViC-Congres spitten we dit thema grondig uit en gaan wena welke rol de (interne) communicatieprofessionals daarin kunnen en moeten spelen. Dat doen we in de voormiddagmet WALTER GELENS (Akkanto) en CHRISTEL CABANIER (Hotel Bloom!) In de namiddag kan je dan kiezen uit7 praktische workshops die telkens een deelaspect van interne communicatie belichten vanuit het congresthema.

WANNEER? Dinsdag 24 april 2012 van 9.00 tot 17.00u

WAAR? Hotel Bloom!, Koningsstraat, 250 – 1210 Brussel

PROGRAMMA: 08.30 - 9.00 Onthaal & koffie09.00 - 11.30 Keynote & debat11.30 - 12.00 Cases “Prijs Beste Interne Campagne”12.00 - 13.30 Network lunch & bladendokters13.30 - 14.00 Cases “Prijs Beste Personeelsmagazine”14.00 - 16.00 Praktische sessies16.15 - 17.00 Receptie, cases “Prijs Beste Intranet”en prijsuitreiking

Schrijf vandaag

nog in via

onze website:

www.bvic.be

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

selectie-testenafleggen?

Surf naar jobat.be/selectietesten en lees er allesover verschillende soorten testen.

binnenkort

Page 12: Jobat 14 april 2012

Wijdoenallesomjeaaneengoedejobtehelpen

Jobs in consultingBen jij pro-actief, kan je zelfstandig werken en zoek je veel afwisseling in een job?

Wil je graag veel ervaring opdoen bij verschillende opdrachtgevers en werken in verschillende

omgevingen en culturen?

Dan is een job in consultancy beslist iets voor jou!

Ontdek op volgende pagina’s jouw nieuwe uitdaging!

Surf ook naar jobat.be voor nog meer jobs.

Robert Half International (www.roberthalf.be) is een Amerikaanse beursgenoteerde groep en internationaal marktleiderin gespecialiseerde tijdelijke en permanente rekrutering. Sinds het ontstaan in 1948 groeide Robert Half International uit toteen organisatie waar de hoogste professionele standaarden gehanteerd worden.

Since 2008

Business ProfessionalsVraagt u zich soms af hoe u al uw professionele expertise kan ombuigen naar een boeiende nieuwe carrière?Robert Half biedt u deze kans!Bij Robert Half draait het om mensen: ons hoofddoel is het helpen van professionals met het vinden van de functie die bij henpast en het ondersteunen van bedrijven in hun zoektocht naar talent.Wij zijn ´s werelds grootste speler op het vlak van professionele rekrutering. En dat al meer dan 60 jaar lang!In België is de rekruteringsmarkt ettelijke miljarden waard en onze sector heeft een enorm groeipotentieel!

Solliciteert u bij Robert Half, dan kiest u voor:• Een stabiele carrière bij het beste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld.• Een internationale werkomgeving waar u zowel de dimensie van een multinational als de charme van een lokaal team voelt.• Een zeer aantrekkelijk salarispakket.• Dynamische en enthousiaste collega´s, die de besten zijn in hun vak.• Training en coaching om uw persoonlijke groei te garanderen.• Talrijke carrièrekansen.

Kom meer te weten over de mogelijkheden bij Robert Half op onze interne jobsite:www.roberthalf.be/internal-vacancies.Interesse om onze groei te ondersteunen?Contacteer ons op 02 481 58 80 of stuur een gedetailleerd cv naar [email protected]

Bij Robert Half draait het om mensen: ons hoofddoel is het helpen van professionals met het vinden van de functie die bij hen

• Een internationale werkomgeving waar u zowel de dimensie van een multinational als de charme van een lokaal team voelt.

Move Up in the World

Antwerpen | Brussel | Charleroi | Gent | Groot-Bijgaarden | Hasselt | Herentals | Liège | Roeselare | Wavre | Zaventem

Page 13: Jobat 14 april 2012

Search & Selection is een onafhankelijke HR-dienstenverlener met vestigingen te Antwerpen,Gent en Zaventem en buiten de landsgrenzen (Nederland, Frankrijk, Zuid-Afrika). Onzeorganisatie koppelt meer dan 30 jaar professionele ervaring aan een gepersonaliseerde aan-pak, een toekomstgerichte visie en een doeltreffend gebruik van innovatieve technieken. HR-dienstenverlening is meer dan ooit maatwerk. Met onze brede oriëntatie, onze specialisaties eneen aangepast dienstenpakket mikken wij op de hoogste kwaliteit en het beste resultaat. Omonze ambities in evenwicht te brengen met onze groei, wensen wij ons team te Antwerpen teversterken met een M/V die het verschil kan maken in een functie als:

ERVAREN ASSESSMENT CONSULTANT- SELECTIE PSYCHOLOOGFUNCTIE:Binnen een team van selectieprofessionals die werken over de verschillende vesti-gingen, ben jij de inhoudsdeskundige voor het uitvoeren van selectie-, assessment- enevaluatie-opdrachten. Na een opleiding en inwerkperiode in onze methodologie ben jein staat om autonoom uiteenlopende projecten integraal voor jouw rekening te nemen.Voor een ruime waaier van sectoren en op diverse functieniveau’s omvat dit ondermeerinterviews, psychometrisch testonderzoek, assessment centers of een combinatie vanverschillende selectiemethodes. Je begeleidt de kandidaten doorheen de selectiepro-cedure tot en met het finale feedbackmoment. Vervolgens sta je in voor de analyse eninterpretatie van de resultaten en voor de professionele schriftelijke en mondelingerapportering en het eindadvies naar interne en externe klanten.

PROFIEL:Voor deze vacature kijken we uit naar kandidaten met een Masteropleiding Psychologieén een relevante (aanloop-)ervaring in een gelijkaardige of aanverwante functie. Hetinschatten, evalueren, analyseren en in kaart brengen van competenties en talent zit-ten je in het bloed. Je bent een gedreven professional met passie voor het vak én devaste wil om je verder als expert te ontwikkelen. Je hebt een uitstekende mensenkennisen je verstaat de kunst om zowel mondeling als schriftelijk helder, creatief, overtui-gend en treffend te communiceren. Je bent organisatorisch sterk, zelfstandig, sensitief,ondernemend en flexibel. Ook in stresserende omstandigheden (deadlines!) blijf jeefficiënt en kwaliteitsgericht werken. Je bent taalgevoelig met minimaal een vlotte be-heersing Nederlands-Frans-Engels.

COMMERCIEEL MEDEWERKER- TELEMARKETEER (Halftijds/Voltijds)FUNCTIE:Je ondersteunt onze Projectleiders-Consultants bij het actief uitbouwen van hun klanten-portefeuille. Je bent mee verantwoordelijk voor het uitwerken en uitvoeren vandoelgerichte commerciële acties en staat in voor o.m.: teleprospectie en het vastleggenvan ‘first contact meetings’ – planning, organisatie en administratieve opvolging vanhet afsprakenagenda – het verwerken, beheren en up-to-date houden van de commerciëledatabase – marktopvolging, commerciële research en het genereren, opvolgen en sig-naleren van waardevolle salesleads. Je werkt nauw samen met het Consultants-teamwaar je ook op kan rekenen voor opleiding en coaching.

PROFIEL:Voor deze veelzijdige en verantwoordelijke functie kijken wij uit naar enthousiaste engemotiveerde kandidaten die ons kunnen overtuigen door hun persoonlijkheid, kennisen ervaring. Je bent creatief, vindingrijk en alert in het ‘spotten’ van commerciële op-portuniteiten in een business-to-business omgeving (B2B). Je bent een assertief maarook een tactvol en geïnspireerd communicator met een uitgesproken ‘doe-mentaliteit’,flair en klantgerichtheid. Je bent een resultaatsgericht doorzetter met voldoende ad-ministratieve bagage. Je bent handig met het internet en zijn (zoek)tools en je houdtvan telefoneren! Goed op de hoogte zijn van het Vlaamse economische weefsel en zijnactoren is een sterke troef. Een uitstekende kennis van het Nederlands, parate kennisvan het Engels en een praktische beheersing van het Frans vervolledigen jouw profiel.

AANBOD:Jouw inzet en talent worden gehonoreerd met een competitief salaris, aangevuld metinteressante extra-legale voordelen. Je maakt deel uit van een gezond, groeiend en sterktoekomstgericht bedrijf dat zijn medewerkers naar waarde weet te schatten.

INTERESSE?Geïnteresseerden solliciteren bij voorkeuronline via www.searchselection.comJe kan ook mailen t.a.v. Mevr. Ilse Pierloot,[email protected] of bellennaar 03/248.29.40.

Je mag rekenen op een vertrouwelijkebehandeling van jouw kandidatuur.

VG.491/B

VG.492/BBELGIË • NEDERLAND • FRANKRIJK • Z-AFRIKA

Onze mensen vertellen het verhaal,

je gaat nog van ze horen.

Bij RealDolmen werken enthousiasteexperts dagelijks samen aan vernieuwendeoplossingen voor boeiende uitdagingen.Ook weten hoe jij dit samen met#RealDolmen kan doen? #durftevragen

Ga naar www.realdolmen.com/nl/jobs ofscan deze QR. En volg ons zeker op Twitter,Facebook of via onze blogs.

zoekt m/vCommercieel

Talentregio Roeselare

Waarom jij? specialiseer je net als ons in het vinden van de juiste medewerkers voor uitvoerende, ondersteu-nende en leidinggevende functies • ervaar het enthousiasme van een jong, gedreven team • tevreden klantenbrengen geluk • verhoog jouw marktwaarde door onze investeringen in jouw talent • vind evenwicht tussenprivé en werk via onze mogelijkheid tot 4/5de regeling • haal voldoening uit de implementatie van eigen ideeën.

Waarom als commercieel talent? geniet van de combinatie binnen- en buitendienst • draag actief bij totsollicitanten hun carrière en de goede werking van vele bedrijven • vind de best passende job met optie vastin eigen regio • bouw vertrouwensrelaties op met gekende en nieuwe KMO klanten • haal voldoening uit hetmotiveren van jouw team en het halen van doelstellingen.

Waarom jij als commercieel talent? ruime sectorervaring • enthousiaste netwerker • teammotivator • resul-taatgericht • kennis van de streek.

Interesse?Maak een afspraak met Ellen Goeminne op 0498 92 90 10of mail [email protected]

Ieper • Kortrijk • Roeselare • Tielt • Waregem

en je carrière begint

VG158/U

Waarom jij als commercieel talent? ruime sectorervaring • enthousiaste netwerker • teammotivator • resul-taatgericht • kennis van de streek.

Maak een afspraak met Ellen Goeminne op 0498 92 90 10 of mail [email protected]

Ieper • Kortrijk • Roeselare • Tielt • Waregem

en je carrière begint

13ConsultingJobsin

Page 14: Jobat 14 april 2012
Page 15: Jobat 14 april 2012

Deze functies worden exclusief door A.B.& I. behandeld.

Aanbod voor alle functies: • Bij ons kun je je technische creativiteit kwijt ! • D.D. Engineering zijn denkers en doeners,die door hun zeer vlakke structuur écht ruimte laten voor initiatief en ontplooiing. • Daarbij komt natuurlijk een volledigsalarispakket met aantrekkelijke verloning en extralegale voordelen.

Interesse? • Mail (of stuur) je cv zo snel mogelijk naar A. B. & I. bvba, Personeelsrekrutering en -Selectie,tav Bénédicte Puystiens of Ignace Krekels, zaakvoerders, met vermelding van het dossiernummer 8904 of

8906. • E-mail: [email protected] - Vaartstraat 25, 8500 Kortrijk. • Wij bevestigen altijd de goede ontvangst.• Voor bijkomende inlichtingen: tel. 056/225.880 - fax 056/225.780 - www.ab-i.be - [email protected]

D.D. Engineering is een technisch studiebureau uit Ieper met specialisaties in:plant engineering, veiligheid, automatisatie en energie/milieu. Het bedrijf richt zich tot alle

industrietakken, dit voor zowel nationale als internationale bedrijven.Om hun team te versterken, zijn ze op zoek naar een m/v:

Ingenieur Veiligheid (8906)

Je taken: • Je hebt een passie voor techniek en veiligheid en wil je verder specialiseren hierin. • Atex, Arei, HACCP,machinerichtlijnen, Europese wetgeving... behoren tot je interessegebied. • Je hebt de ambitie om deze functie ter hartete nemen en een team van een 3-tal mensen onder je vleugels te nemen om samen de klanten professioneel te adviserenen tevreden te stellen.

Projectingenieur (8904)

Je taken: • Als projectingenieur voel je je thuis in productieomgevingen en heb je een brede technische interesse. Jebent veel ter plaatse bij de klanten om de projecten te helpen definiëren en de installaties op te volgen tot en met de

opstart.

Profiel voor alle functies: • Ingenieur of master van opleiding, praktisch ingesteld, communicatief en klantgericht.• Je kunt zelfstandig werken maar bent een aangename collega binnen het team.

www.ddeng.be

Samen met 180 partnerorganisaties in het Zuiden en duizenden vrijwilligersin Vlaanderen, maakt Broederlijk Delen dagelijks werk van duurzame

ontwikkeling. We zetten daarbij zelf geen projecten op in het Zuiden, maarsteunen de eigen plannen van groepen mensen ter plaatse.

Broederlijk Delen vzwwerft aan voor het nationaal secretariaat in Brussel

Diensthoofd Noord

om de dienst uit te bouwen die instaat voor de vrijwilligersbeweging inVlaanderen, voor interne en externe communicatie en voor fondsenwerving

Diensthoofd Internationale Programma’s

om de dienst aan te sturen die instaat voor het programmabeleid vanBroederlijk Delen in de verschillende continenten

Verantwoordelijke Financiën

Solliciteren tot 30 april 2012Meer info via www.broederlijkdelen.be/jobs

DIENSTHOOFD BEWONERSZORG

WZC Sint-Vincentius Vzw woon- & zorgcentrum St.-Vincentius inAvelgem, iseen instellingwaar98bejaardenwonenen leven.

Daarnaast beschikken wij over een erkend dagverzorgingscentrum voor15 bezoekers én 6 aanleunwoningen. Wij streven ernaar onze bewoners een kwali-

tatieve, aangepaste zorgverlening te bieden, waardoor zij zich thuis kunnen voelen. Daaromvernieuwenenbreidenwij het bestaandewoon- en zorgcentrumuit. Net omdeze zorgverleningmee

uit te bouwen, gaanwij over tot een onmiddellijke aanwerving van een voltijds (m/v):

Uw functie • U hebt de leiding over de organisatie, coördinatie en continuïteit van de zorg, de begeleiding enondersteuning van verplegend, verzorgend en paramedisch personeel, en de algemene kwaliteitszorg.

Uw profiel • U bent verpleegkundige en heeft een bijkomend masterdiploma medische sociale wetenschappen ofgerontologie of gelijkwaardig door ervaring • U bezit de kwaliteit medewerkers te motiveren en te coachen • U bent sociaal en

gepassioneerd door bejaardenzorg.Wij bieden • Een contract van onbepaalde duur • Een functie met ruime verantwoordelijkheid en autonomie • Een aangename

werkomgeving • Een verloning volgens sectorale afspraken, aangevuld met extralegale voordelen.Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer K. Wagner, algemeen directeur, vzw WZC St.-Vincentius, Bevrijdingslaan 18,8580 Avelgem, 056/648 648, [email protected] Kandidaturen worden verwacht vóór 25 mei 2012.

www.vincentiusavelgem.be

State of the art.

Bekijk onze vacature in deze krant.

Belgomilk maakt deel uit van de Milcobel groep

Belgomilk | Inza | Ysco | Jan Dupont

InONZE HAVENvindt u een JOBmet zekerheid !

Het havenbestuur Zeebrugge zoektkandidaten voor de volgende functie :

Adjunct van de directeur(industrieel ingenieur) m/v

Meer info vind je verder in deze krant.

www.portofzeebrugge.be

Onze uitdagendefunctiesal gezien?U vindt ze in deze Jobat.

Daringto bedifferent

Page 16: Jobat 14 april 2012

WWW.VLAAMSBRABANT.BE /VACATURES | 016-26 77 23

H e t p r o v i n c i e b e s t u u r l e t o p g e l i j k e k a n s e n b i j a a n w e r v i n g . K w a l i t e i t e n v a n m e n s e n z i j n b e l a n g r i j k e r d a n g e s l a c h t , l e e f t i j d , s e k s u e l e g e a a r d h e i d , h a n d i c a p , e t n i s c h e a f k o m s t e n n a t i o n a l i t e i t .

D E P R O V I N C I E V L A A M S - B R A B A N T Z O E K T M E D E W E R K E R S

master

bestuurssecretaris organisatieontwikkeling(AANLEG STATUTAIRE EN CONTRACTUELE WERVINGSRESERVE - LEUVEN)

Je ontwikkelt en ondersteunt het provinciale beleid rond beleidsplanning,

organisatieontwikkeling, procesmanagement en kwaliteitszorg.

bestuurssecretaris kleinhandel(CONTRACT ONBEPAALDE DUUR - LEUVEN)

Je geeft vorm aan de samenwerkingsovereenkomst detailhandel tussen

Vlaanderen, de provincies, de steden en de gemeenten.

marketingsconsulent(CONTRACT ONBEPAALDE DUUR - LEUVEN)

Je staat in voor de marketing, het beleidsvoorbereidend werk, de bege-

leiding en het uitbouwen en het onderhouden van een netwerk m.b.t. de

logiessector in de provincie Vlaams-Brabant.

bestuurssecretaris mobiliteit(CONTRACT ONBEPAALDE DUUR - LEUVEN)

Je past het gemeentelijk, provinciaal en gewestelijk mobiliteitsbeleid

toe in concrete dossiers en je werkt aan de verbetering en de verdere

ontwikkeling van de (verkeers)educatieve werking naar scholen, aan een

meetmethodiek specifiek voor fietsers en aan een doordacht systeem van

bewegwijzering.

bachelor

beheerder agrarisch centrum(STATUTAIR - 4 JAAR RELEVANTE ERVARING VEREIST - PAC HERENT)

Je staat in voor de dagelijkse leiding van het Provinciaal Agrarisch

Centrum.

coördinator ontvangst en beheervergadercentrum

(AANLEG STATUTAIRE EN CONTRACTUELE WERVINGSRESERVE - LEUVEN)

Je coördineert de werkzaamheden van het ontvangstteam van de

provincie Vlaams-Brabant.

Voor onderstaande vacature worden tweeselecties georganiseerd waaronder éénspecifiek voorbehouden voor personenmet een arbeidshandicap:

bachelor

deskundige economie(CONTRACT ONBEPAALDE DUUR - LEUVEN)

Je staat in voor de opvolging en de bijsturing van het provinciale (sociale)

economie beleid.

INSCHRIJVEN TOT EN MET 20 APRIL 2012 via www.vlaamsbrabant.be/vacatures

ONS AANBODEen voltijdse functie. ❚ Een eerlijke verloning. ❚ Maaltijdcheques van 6,5 euro per gepresteerde dag. ❚ Gratis woon-werkverkeer met het openbaarvervoer of een fietsvergoeding. ❚ Gratis hospitalisatieverzekering. ❚ Extra legaal pensioen voor contractuele functies. ❚ Diverse opleidingsmogelijk-heden. ❚ Peter- en meterschap en een vormingstraject voor nieuwkomers. ❚ Samenaankoopdienst (i.s.m. KULeuven). ❚ Strijkdienst, mogelijkheidtot middagsport en kinderhappening (tijdens de vakantieperiodes) voor functies te Leuven. ❚ Opname in een contractuele en statutaire wervingsre-serve, waaruit geput kan worden voor vergelijkbare functies.

werk mee aan de toekomst van je regio

Page 17: Jobat 14 april 2012

1617

pharma.be in Brussel is de spreekbuis van de innovatieve Belgische –humane en diergeneeskundige- farmaceutische sector.Als belangenvereniging vertegenwoordigt zij de kleine en grote in-novatieve (bio)farmaceutische bedrijven en is zij het kenniscentrum

voor de sector. pharma.be behartigt tal van belangen en relaties tussen haar leden en nationale instanties als hetGeneesmiddelenagentschap en het Riziv. Zij onderhoudt ook nauwe contacten met de representatieveverenigingen van patiënten, artsen, dierenartsen, apothekers, ziekenfondsen. Als gesprekspartner is pharma.benauw betrokken bij de maatschappelijke uitdagingen in de gezondheidszorg. Ons team van experts wordt onder-steund door een multifunctioneel team van administratieve collega’s dat nu versterking zoekt (m,v)

Management AssistantFarmaceutische sector

Binnen ons administratief-organisatorisch team, een zestal collega’s sterk, werk je aan een gevarieerd pakkettaken. Je assisteert ons team experts in hun opdracht van studies, analyse- en communicatie.Je staat mee in voor rapportage en presentaties, voor organisatie van vergaderingen, voor informatiemanage-ment etc. Zelf ben je uit op gevarieerd teamwork en heb je interesse in dossiers rond gezondheid, zodat je ookinhoudelijk gemakkelijk schakelt met onze experts en onze leden.Bij voorkeur heb je een bacheloropleiding of een licentie in talen, al is je persoonlijke betrokkenheid meerdoorslaggevend. Je hebt al wat ervaring en bent goed vertrouwd met courante pc-toepassingen: Word, Po-werpoint, Excel…Je communiceert vlot in beide landstalen en je hebt ook kennis van het Engels.pharma.be is een stabiele organisatie en biedt een aangename werkomgeving, een collegiale sfeer en sterkewerk- en loonvoorwaarden.

Interesse? Lees meer op www.pharma.be of www.jobat.be.Of stuur ons meteen je interesse met cvonder referentie ph164 naar [email protected] eventueel Veris HR-Consult, Frans Halsvest 2 in 2800 Mechelen.

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Zaterdag 21 april:

JobdossierAdministratie

Adverteren in dit dossier?

Profiteer van onze interessante tarieven en rekruteer de sterkst profielen.

Meer info via uw Jobat salescontact: 02 467 20 66 of [email protected]

Connecting people with your strategy

VG.3

68/B

-lid

van

GOJO Industries (www.gojo.com) isinternationale marktleider in huidverzor-gingsproducten met de merken GOJO®

en PURELL®. De GOJO formules zijngebaseerd op de meest recente weten-schappelijke inzichten in huidverzorging.GOJO staat bekend om zijn hoogstaanddistributienetwerk en logistiek proces.Het gamma wordt aangevuld met uit-gebreide programma’s om handhygiëneaan te moedigen en te ondersteunen.Door de sterke groei van GOJO in deBenelux, zijn we op zoek naar een (m/v)

Verkoop via een distributienetwerk Je bent verantwoordelijk voor deindirecte verkoop in samenwerking met een netwerk van distributeurs. Jestaat in nauw contact met bestaande klanten of prospecten en gaat opzoek naar mogelijkheden om de aanwezigheid van de merken GOJO® enPURELL® in de Benelux uit te breiden. Je richt je op de ziekenhuissector enoverheidsinstellingen, scholen en bedrijven waar hygiëne van het grootstebelang is. Je verzamelt informatie, communiceert naar jouw distributeursen partners, suggereert oplossingen en geeft advies. Je bent in jouw regiohet aanspreekpunt voor verkoop en marketing. Distributeurs beschouwenje als hun partner. Je rapporteert aan de Country Manager Frankrijk.

Ben jij de charismatische ondernemer die we zoeken? Je beschiktover een ruime ervaring en een succesvol trackrecord in BtoB-verkoop vianetwerken van distributeurs. Je hebt een sterke affiniteit met hygiëne engezondheid. Je bent een ondernemer met een langetermijnvisie. Je bent

in staat om de corporate sales & marketing strategie te vertalen naar enaan te passen aan de specifieke omstandigheden van de markt. Jouwomgeving kent je als een overtuigende onderhandelaar, charismatisch,proactief en goed georganiseerd. Je werkt graag in teamverband en tevenszelfstandig met een zeer grote vrijheid. Je benadert elke uitdaging metcreatieve oplossingen. Je spreekt vlot Nederlands en Frans. Je werkt vanthuis uit en verplaatst je dagelijks in de hele Benelux.

Een internationaal bedrijf, een positieve werksfeer, veel vrijheid Wijbieden een afwisselende job, van strategisch belang voor de groep, metgrote autonomie en zakelijke uitdagingen. Een snel groeiend bedrijf in eeninternationale context. Je krijgt de vrijheid om te ondernemen, je eigenstempel te drukken en zelf het verschil maken. Een salarispakket in lijn metjouw ervaring, inclusief bedrijfswagen en andere extralegale voordelen.

Business Development ManagerBenelux

Reageer snel via www.mercuriurval.be en solliciteer online - ref. 34.9710-002 - [email protected] - tel. +32 (0)2 715 09 99

pharma.be in Brussel is de spreekbuis van de innovatieve Belgische – humane en diergeneeskundige- farmaceutische sector. Als be-langenvereniging vertegenwoordigt zij de kleine en grote innovatieve (bio)farmaceutische bedrijven en is zij het kenniscentrum voor

de sector. pharma.be behartigt tal van belangen en relaties tussen haar leden en nationale instanties als het Geneesmiddelenagentschap en het Riziv. Zij onderhoudt ook nauwe contacten met de representatieve vereni-gingen van patiënten, artsen, dierenartsen, apothekers, ziekenfondsen. Als gesprekspartner is pharma.be nauw betrokken bij de maatschappelijke uitdagingen in de gezondheidszorg. Ook de opvolging van de juridischeomkadering van de sector is een essentiële functie voor pharma.be. Hiervoor zijn we toe aan versterking (m/v)

Juridisch ExpertAdviesfunctie op sectorniveau

U verzamelt en interpreteert nationale en Europese juridische informatie betreffende de geneesmiddelenindustrie en de gezondheidsector en formuleert adviezen, visies en conclusies.U ondersteunt de collega-experts binnen pharma.be in hun vakgebied en adviseert de leden-bedrijven over juridische kwesties binnen de geneesmiddelenindustrie en gezondheidszorg. U bent ook contactpersoon voor autoriteiten en organisaties: overheid, Riziv, Geneesmiddelenagentschap…Uiteraard volgt u ook de interne juridische formaliteiten van pharma.be als vzw: statuten, werking… Je rapporteert aan de Secretaris-Generaal die ook Hoofdjurist is van pharma.be.

Als (bedrijfs)jurist bent u na enkele jaren ervaring toe aan een meer verantwoordelijke job met brede scoop in het hart van één van de belangrijkste gebieden van de samenleving. U heeft een brede interesse en kan zich zowel schriftelijk als mondeling goed uitdrukken. U bent meertalig (N, F, E), dynamisch en betrokken bij uw vak.

pharma.be biedt stabiliteit, sterke arbeidsvoorwaarden, opleidingskansen én een sleutelrol in één van de belangrijkste sociaal-economische sectoren van het land.

Interesse? Lees meer op www.pharma.be of op www.jobat.beBezorg met referentie Ph161 je cv en motivatie [email protected] of aan Veris HR-Consult,Frans Halsvest 2, 2800 Mechelen.Wij garanderen een discrete verwerking.

Page 18: Jobat 14 april 2012

Een event dat jeniet mag negeren.

19 april 2012Bezielend leiderschap:

CEO aan het woordGastsprekers:

• Jan Van den Nieuwenhuijzen - CEO SD Worx• Joost Callens - CEO Durabrik• Bart Claes - CEO JBC• Joëlle Collaes - Magistraat Antwerpen• André Pelgrims - Team Pelgrims

Wees erbij: schrijf in via www.pmclub.be

event dat je

JuniorPM ClubLeiderschap

Eric Junes - SD Worx

De receptie wordt aangeboden door ALM.

Dit evenement verloopt in samenwerkingmet Sodexo Motivations Solutions.

Junior

PersonnelManagers

Clubwww.pmclub.be

Page 19: Jobat 14 april 2012

1819

Alle info over onze jobhappeningen jobaanbiedingen vind je op

www.werkeninhetuzbrussel.be

JOBHAPPENING

GOESTING OM UZ BRUSSELTE LEREN KENNEN?

Kom dan naar onze

Donderdag 26 april tussen 16 en 19 uurUZ Brussel - Campus Jette - HoofdingangLaarbeeklaan 101, 1090 Brussel

UZ Brussel is steeds op zoek naarverpleegkundigen | laboranten |medisch beeldvormers | kinesi-therapeuten | ergotherapeutenadministratief personeel |ICT’ers | technisch personeel |facilitair personeel (schoonmaak,cafetaria, keuken).

zorg voor de toekomst

www.aldi.com

ALDI is een toonaangevend distributiebedrijf op de Europese markt. Ons principeis eenvoudig: hoge kwaliteit - lage prijs. Eerlijke arbeid en faire relaties zijn voorons basisvoorwaarden voor succes. Wij zijn echte handelaars. U ook? Dan lerenwij u graag kennen. Voor onze inkoopafdeling in Erpe-Mere zijn wij op zoek naareen (m/v):

InkoperFunctie: • In overleg met de directie neemt u voor uw productgroepen initiatievendie de inkoopsterkte van het bedrijf optimaal benutten. • U onderhandelt ophet hoogste niveau met handelspartners met wie we een duurzame relatieonderhouden. • Bij het inkopen van uw artikelen streeft u voortdurend naarverbeteringen in de ruimst mogelijke zin. • U volgt de markt intensief op en hebtoog voor nieuwe trends. • U waakt erover dat u in uw productgroepen een optimaleprijs-kwaliteitsverhouding bereikt en dat alle voorwaarden voor een duurzaamsucces vervuld zijn.

Profiel: • U hebt een universitair of hogeschooldiploma en beschikt overrelevante ervaring in de handel of industrie. • U bent een sterke onderhandelaaren een doorzetter. • U beschikt over uitstekende coördinatie- en communicatie-vaardigheden. • Om uw doelstellingen te bereiken gaat u analytisch engestructureerd te werk, handelt u met de nodige zorgvuldigheid en streeft u naarde meest efficiënte oplossing. • U hebt ondernemingszin en u legt de lat hoog,zowel voor de kwaliteit van uw producten als voor de resultaten van uw werk.• Als persoon bent u geëngageerd, loyaal, stressbestendig en sociaal. • Een goedekennis van het Duits, Frans en Engels en van de gebruikelijke softwarepakkettenzijn vereist.

Wat mag u van ons verwachten? Wij bieden u een aantrekkelijk loon eneen stabiele functie in een dynamische werkomgeving, aangevuld met extralegalevoordelen en een neutrale, representatieve firmawagen die u in België zonderextra kosten ook privé kan gebruiken.

Wilt u in een succesvol bedrijf werken?Dan kijken wij uit naar uw sollicitatie. Uw vragen en uwschriftelijke sollicitatie kan u richten aan: Aldi Inkoop NV,vacature Inkoper, Keerstraat 4, 9420 Erpe-Mere of mailennaar [email protected]

Page 20: Jobat 14 april 2012

MEWA SERVICEt.a.v. de heer Baudouin NYSSEN

Motstraat, 54B – 2800 Mechelen

[email protected] • www.mewa.be

WIJ ZOEKEN 2 MEDEWERK(ST)ERSOM NIEUWE KLANTEN TE OVERTUIGEN.

2 verkopers (M/V)1 voor Brussel en Vlaams Brabant(dienstverlening in beroepskledij)

1 voor Oost- en West- Vlaanderen(dienstverlening in industriële textielen)

Uw persoonlijke Planning Manager zorgt voor uw agenda,zo krijgt u de kans te doen wat je best doet: orders afsluiten.

Dit bieden wij:

• Een dynamisch provisiesysteem• Een persoonlijke Planning Manager, die uw afspraken maakt• Een complete uitrusting, van firmawagen tot notebook

Wat wij van u verwachten:

• Verkoopservaring• Bijtende spirit om uw objectieven te behalen

Uw werkomgeving:

• Een internationale actieve ondernemingsgroep in Textielmanagement• 41 locaties• 4.100 collega‘s in heel Europa

Voelt u zich betrokken ? Laat ons dan samen aan ons succes werken.Stuur uw motivatiebrief, CV en wanneer u in actie kan treden:

luiten.

HET OPENBAAR CENTRUMVOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN UKKEL

zal binnenkort een wervingsexamen organiseren voor een

SOCIAAL ASSISTENT /TRAJECTBEGELEIDER (M/V)

Voornaamste voorwaarden:

• houder zijn van een diploma van het hoger onderwijs van het kortetype: bachelor niveau: maatschappelijk assistent, assistent psy-chologie, trajectbegeleider, human resources management;

• in het bezit zijn van een recent getuigschrift van goed zedelijk ge-drag (max. 6 maand);

• de burgerlijke en politieke rechten genieten;

• voldaan hebben aan de wetten op het taalgebruik in bestuurszaken(SELOR certificaat elementaire kennis: schriftelijk - art. 8). Voor hetmondeling examen, gezien het arrest van de Raad van State van24/01/2012, zal de Raad ten tijde van de benoeming of op het mo-ment dat de kandidaat tot de stageperiode toegelaten wordt, be-slissen welke taalkundige voorwaarden van toepassing zullen zijn inovereenstemming met de taalwetgeving;

• ten minste 18 jaar oud zijn.

De kandidaturen vergezeld van de vereiste documenten en het in-schrijvingsformulier dienen per aangetekend schrijven uiterlijk op 7mei 2012 aan het O.C.M.W. van UKKEL, Alsembergsesteenweg860 te 1180 Brussel gezonden te worden.

Inlichtingen, inschrijvingsformulieren en het examenprogramma kun-nen bekomen worden op de personeelsdienst, tel.: 02/370.76.18 of02/370.76.19 of 02/370.76.28.

GEMEENTE LONDERZEEL

De gemeenteraad van Londerzeel verklaarde in zitting van 27 maart 2012 volgende functie vacant bij degewestelijke gemengde brandweerdienst van Londerzeel:

1 ONDERLUITENANT BEROEPSDeze functie is bij aanwerving te begeven, met aanleg van een werfreserve voor de duur van drie jaar.De voorziene ingangsdatum is 01 september 2012.

Wie zoeken wij?Een gedreven en enthousiaste medewerker die sterk is in de omgang met personeel, die repressief krachtdadigkan optreden, multidisciplinair kan handelen en die als adviseur consequent maar met een gevoel voor deomgeving en bestuurlijke verhoudingen kan optreden. Belangrijke competenties voor een succesvolle invullingvan deze functie zijn klant- en resultaatgerichtheid, goede sociale vaardigheden, stressbestendigheid, u denktin oplossingen en werkt graag samen.

Wat gaat u in hoofdzaak doen?U zorgt voor het verzekeren en organiseren van de (operationele) wachtdiensten, het organiseren van oplei-dingen & oefeningen, het uitvoeren van brandpreventie, administratieve taken en het ondersteunen van decommandant bij het algemeen korpsbeleid. Operationeel neemt u deel aan de wachtdiensten van officier vanwacht.

Aanwervingsvoorwaarden (conform het K.B. van 19 april 1999, gewijzigd bij K.B. van 8 mei 2003):- Belg zijn;- ten minste 21 jaar oud zijn;- een minimale lengte hebben van 1,60 m;- van goed zedelijk gedrag zijn;- in orde zijn met de dienstplichtwetten;- uw hoofdverblijfplaats hebben in de gemeente Londerzeel, of de hoofdkazerne kunnen bereiken

binnen de dertig minuten;- houder zijn van een diploma of getuigschrift dat ten minste toegang verleent tot de betrekkingen van

niveau 2 bij de federale overheidsdiensten, vermeld in bijlage I bij het K.B. van 02 oktober 1937;- slagen voor de selectieproeven die de technische vaardigheden van de kandidaten, hun geschikt-

heid tot leidinggeven, hun maturiteit en de manier waarop zij hun eigen ideeën uiteenzetten beoor-delen. Deze selectieproeven omvatten tevens psychotechnische proeven;

- medisch geschikt worden bevonden en slagen voor de lichamelijke proeven;

In de stageperiode die volgt op de aanwerving dient aan de brandweerschool het brevet van onderluitenantte worden behaald.

Aanvullende inlichtingen kunnen bekomen worden op de personeelsdienst, via telefoon 052/31.97.92 ofe-mail [email protected] ofop de brandweerdienst via telefoonnummer 052/31.94.80 of e-mail [email protected].

Op vrijdag 27 april 2012 om 19u30 uur wordt er een informatievergadering gehouden in de brandweer-kazerne, Brandweerplein 1 te 1840 Londerzeel.

Uw kandidatuur, samen met C.V., kopie van de diploma(’s) en uittreksel uit het strafregister dient aan-getekend gericht te worden aan de heer Burgemeester, Brusselsestraat 25 te 1840 Londerzeel. Dekandidaturen worden ingediend uiterlijk tegen maandag 30 april 2012 (poststempel geldt als bewijs)

GEWESTELIJKE GEMENGDE BRANDWEERDIENSTLONDERZEELBRANDWEERDIENST - HULPDIENST 100Brandweerplein 1 tel.: 052/31.94.801840 LONDERZEEL fax: 052/31.94.89

Vacantverklaring van 1 betrekking vanonderluitenant-vrijwilliger,te begeven bij aanwerving

De gemeenteraad van 13 februari 2012 maakt bekend dat volgende betrekking, onder-luitenant-vrijwilliger, te begeven is bij aanwerving.

Je taken: na de kantooruren sta je in voor het operationeel leiden van interventies dietot het takenpakket van de brandweer behoren. Je bent verantwoordelijk voor alleopleidingen van het personeel in de brandweerdienst.

Je profiel: Je hebt de Belgische Nationaliteit en je bent tenminste 21 jaar oud. Je hebteen minimale lengte van 1.60 m. In orde zijn met de dienstplichtwetten. Van goed zede-lijk gedrag zijn. Woonplaatsverplichting: binnen de 6 maanden na het uitvoeren van destage dien je binnen de 15 minuten bij een oproep de kazerne te vervoegen. Ten minstein het bezit zijn van een diploma of getuigschrift dat toegang verleent tot een betrek-king van niveau 2 bij de federale overheidsdiensten. In het bezit zijn van het brevet vanofficier overeenkomstig het KB van 21 februari 2011 of dit behalen tijdens de proeftijd.Je hebt leidinggevende capaciteiten en bent sterk in onderhandelen. Je kunt project-matig werken en een lange termijnvisie ontwikkelen. Contact- en taalvaardigheid zijnsterke eigenschappen en je bent stressbestendig. Je bent plichtsbewust en durft, ook inmoeilijke omstandigheden, beslissingen nemen.

De volledige toelatings- en aanwervingsvoorwaarden kunnen samen met de functie-beschrijving en het examenprogramma aangevraagd worden bij de Brandweer, Boude-wijnlaan 4 te 3200 Aarschot (telefoon: 016 56 66 57 en fax: 016 57 01 49,e-mail: [email protected])

De kandidaturen dienen uiterlijk op 27 april 2012 ingediend te worden, per aangete-kend schrijven, vergezeld van een afschrift van uw diploma en een uittreksel uit hetstrafregister dat niet ouder mag zijn dan drie maanden voorafgaand aan de uitersteinschrijvingsdatum, t.a.v. de heer burgemeester André Peeters, Ten Drossaarde 1 te3200 Aarschot.

Uw kandidatuur zal slechts in aanmerking genomen worden als alle bovenvermeldebewijsstukken bij uw schrijven gevoegd zijn.

De Secretaris, De Burgemeester,C. VAN CALSTER A. PEETERS

Page 21: Jobat 14 april 2012

Het gemeentebestuur van Aalter is een vooruitstrevend en toonaan-gevend openbaar bestuur dat met haar medewerkers een optimale enklantvriendelijke dienstverlening ambieert. Het gaat nieuwe uitdagingenniet uit de weg en is het eerste Vlaamse bestuur dat het ISO-kwaliteits-label behaalde. Het organiseert een examen, met aanleg van eenwervingsreserve (1 jaar), voor onderstaande functie:

INTERESSE? Het inschrijvingsformulier en informatie over de toelatingsvoorwaarden, de functie-beschrijving en de procedure vind je in de infobundel op www.aalter.be (vaak bezocht/vacatures), opwww.assolutions.be/jobs of kun je opvragen via [email protected] of telefonisch op 09 389 69 93.

SOLLICITEREN? Dien het inschrijvingsformulier en de gevraagde bijlagen bij het selectiekantoorA&S Solutions in, t.a.v. Eva De Wulf, Kokerstraat 2A in 9750 Zingem. Je kan solliciteren tot uiterlijkdonderdag 19 april 2012.

JE FUNCTIE Je werkt aan de duurzame ontwikkeling van de gemeente door het milieubeleid meevorm te geven, milieuvergunningsaanvragen en meldingen te behandelen, gezondheidsaspecten en deafvalverwerking op te volgen… Tevens treed je op als coach voor de medewerkers van de cel.

JE PROFIEL Je beschikt over een masterdiploma en een rijbewijs B. Je bent in het bezit van eenVLAREM-attest of bent bereid dit te behalen binnen een periode van drie jaar. Je volgt de inhoudelijkeontwikkelingen op in je vakgebied, vormt daar een mening over en draagt die ook uit. Je hebt ervaring methet aansturen van mensen en weet ze te enthousiasmeren. Je bent resultaatgericht, besluitvaardig enhebt goede communicatievaardigheden.

Gemeente Aalter voert als werkgever een diversiteitsbeleid waarbij éénieder, ongeacht zijn leeftijd, geslacht,etnische afkomst, handicap of nationaliteit recht heeft op een gelijke kans tot aanwerving. Enkel depersoonlijke competenties zijn doorslaggevend. Laatstejaarsstudenten kunnen zich ook kandidaat stellen.

ONS AANBOD Een zelfstandige functie binnen een ondernemende omgeving met eenorganisatiecultuur geïnspireerd door doelgerichtheid, innovatie, goede verstandhoudingen enprocesgeoriënteerdheid. Een competitieve verloning aangevuld met extralegale voordelen. Een gunstigevakantieregeling. Aangename werksfeer in een dynamische omgeving. Mogelijkheden tot bijscholing enpersoonlijke ontwikkeling.

MilieuambtenaarCel Ruimtelijke organisatie en leefomgeving

voltijds – statutair – weddeschaal A1a – A3a

Functie: • U bent verantwoordelijk voor het leiden van meerdere villaprojecten• U bent de gesprekspartner van bouwheer, architect, binnenhuisarchitect en deverschillende uitvoerende stielkorpsen • U bewaakt de kwaliteit, de uitvoerings-termijn en het kostenbudget • U zorgt voor het volledige administratieve beheervan uw dossier.

Profiel: • Opleiding industrieel Ingenieur bouwkunde • Dynamische en com-municatieve vaardigheden • Het leiden van een projectteam zit in uw genen • Bijvoorkeur heeft u 5 jaar ervaring in de residentiële bouw (bij voorkeur villabouw)• Vlotte kennis van het Frans is een pluspunt • Praktische PC-ervaring.

Ons aanbod: Wij bieden aan een dynamische kracht een boeiende job metdoorgroeimogelijkheden in een dynamisch bedrijf met een sterk imago. Wij biedenu een attractief salarispakket (incl. bedrijfswagen en extralegale voordelen) inovereenstemming met uw potentieel.

Interesse? Stuur zo snel mogelijk uw cv naar b+villas,ter attentie van Dhr. Kristof VandepoelNieuwlandlaan 19 te 3200 AarschotTel 016/55 35 60 – Fax 016/55 35 61email: [email protected]

In de residentiële woningbouw heeft b+villas zich in 40 jaar opge-werkt als dé referentie op gebied van villabouw en renovatiepro-jecten. Een ervaren team van professionals kijkt erop toe dat dedroomwoning van onze klanten tot in de details beantwoordt aanhun uitgebreid eisenpakket. Zo wordt iedere woning dat we bou-wen of verbouwen een uniek project dat 100% wordt afgestemdop de wensen van de klant.

Vanuit een gevestigde en stabiele marktpositie zoeken we eennieuwe collega (m/v) om onze verdere groei te ondersteunen.

www.bplusvillas.be

PROJECTLEIDER

State of the art.

Belgomilk maakt deel uit van de Milcobel groep

Belgomilk | Inza | Ysco | Jan Dupont

Belgomilk maakt deel uit van de Milcobel-groep (de groot-ste Belgische zuivel-coöperatieve) en behoort tot de top van deEuropese zuivelproducenten. In haar 3 productie-units gevestigdte Langemark, Moorslede en Kallo wordt met ca. 600 medewer-kers op jaarbasis 750 miljoen liter melk verwerkt tot diverse eind-producten (melkpoeder, boter, kaas- en weiderivaten) waarbij eenomzet van 325 miljoen euro wordt gerealiseerd.

In het kader van de verdere expansie en professionalisering vande organisatie en na een interne doorgroei wensen wij voor deproductieafdeling te Langemark over te gaan tot de aanwer-ving van een (m/v):

Productiemanager Poeder / Boter

Functie: Je organiseert alle operationele activiteiten van het volledigeproductieproces en stuurt deze activiteiten bij waar nodig. Je werkt dewerkplanninguit conformalle product- en kwaliteitsspecificaties. Je kooptalle hulpstoffen, reinigingsproducten en verpakkingen aan en negotieertinzake prijs, hoeveelheden en leveringstermijnen. Je leidt een team vaneen 60-tal medewerkers. Je volgt continu en nauwgezet het functionerenvan je medewerkers en zorgt voor een efficiënt vormingsbeleid binnen jeafdeling. Je verbetert continu de efficiëntie en de rentabiliteit van het pro-ductieapparaat. Je doet voorstellen inzake veiligheid, milieu en hygiëne.Je werkt nauw samenmet de technische dienst en de engineering dienst.Je blijft op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen enmogelijkheden. Je rapporteert aan de plant manager.

Profiel: Je behaalde een masterdiploma of bent bio-ingenieur. Ervaringin de productie-omgeving is noodzakelijk. Je bezit een goede kennis vanvoedingstechnologie en een ruime praktische kennis van een geauto-matiseerde procesomgeving. Je hebt een analytisch denkvermogen. Jevalt op door jouw communicatievaardigheid, organisatietalent, stressbe-stendigheid en doorzettingsvermogen. Deadlines schrikken je niet af. Jespreekt vlot Nederlands, Engels en Frans.

Ons aanbod: Belgomilk biedt je een smaakvolle en krachtige toekomstbij de nummer één van de Belgische zuivelindustrie. Je krijgt de nodigebegeleiding en de mogelijkheid tot het volgen van training en opleiding.Verantwoordelijkheden zijn bij ons laag gedelegeerd, zodat je de moge-lijkheid hebt om zelfstandig te werken. Je komt terecht in een no-non-sense bedrijfscultuur die ondernemerschap en persoonlijk engagementstimuleert.

Naast een competitief loon worden ook aantrekkelijke extralegale voor-delen en ruime opleidingsmogelijkheden voorzien.

Heb je interesse? Of ken je iemand die hiervoor in aanmerking komt?Voor meer informatie, neem dan contact op met Martin De Sutter(HR Manager) op 057/490 200 of via [email protected]

Page 22: Jobat 14 april 2012

www.despoorwegenwervenaan.be

Ontdek al onzevacatures op

Bouw mee aan de treinvan morgen

Corelio komt als grootste mediagroep van het land aan huis bij maar liefst 58 % van alle Belgen.Met onze websites De Standaard Online, Het Nieuwsblad Online en Lavenir.net zijn we de grootsteonline uitgever. In de krantenmarkt zijn we marktleider met De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en l’Avenir en met Passe-Partout ook de grootste uitgever van gratis regionale pers.Ook sterke mediabrands als Woestijnvis en Nostalgie zitten in onze portefeuille.

Werken bij Corelio betekent werken in een ondernemende en open omgeving waarbij we mensenuitdagen om zichzelf te ontwikkelen zodat we trendsetter en innovator blijven.

System engineer Operations

Om het Operations-team van ICT Corelio te versterken zijn we op zoek naar een:

Met onze websites De Standaard Online, Het Nieuwsblad Online en Lavenir.net zijn we de grootste online uitgever. In de krantenmarkt zijn we marktleider met De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en l’Avenir en met Passe-Partout ook de grootste uitgever van gratis regionale pers.

Aanbod: • Een boeiende job, die een sleutelrol speelt binnen de organisatie, met ruimte voor eigen initiatieven en verantwoordelijk-heden • Voldoende opleidingsmogelijkheden zodat je je talent optimaal kan benutten en een brede kennis kan ontwikkelen. • Een aantrekkelijksalaris met bedrijfswagen en een pakket extralegale voordelen. • Je plaats van tewerkstelling is Groot-Bijgaarden

Interesse? Solliciteer online via http://jobs.corelio.be. Verdere vragen? Bel gerust naar Sarah Vandervreken via 02/467 25 08.

Functiebeschrijving: • Je werkt actief mee aan het Change & Release Management process binnen Corelio, waarvooroperations de sleutelrol speelt • Je bent verantwoordelijk voor de operationele intake van Development en infrastructuur-projecten,installatie en configuratie op Acceptatie- en Productie-omgeving, en het opzetten van operationeel beheer • Je neemt deel aan24x7x365 wacht • Je bent 2e-lijns ondersteuning voor incidenten die te maken hebben met applicaties die in Productie of Acceptatiedraaien en met centrale infrastructuur-componenten • Je bent het 1e aanspreekpunt voor DEV-projectteams met betrekkingtot ICT-infrastructuur en tot de topics die nodig zijn om het project in productie te kunnen ondersteunen • Je zorgt voor Incident enProblem Management volgens het ITIL Process. • Je beheert alle systemen in Productie en je rapporteert over de applicaties• Je neemt actief deel aan Infrastructuur-wijzigingen

Profiel: • Je hebt een master of bachelor met relevante ervaring • Je hebt > 4 jaar ervaring in een operationele informatica-omgeving en/of een system engineering omgeving • Je beschikt over een brede en grondige kennis van infrastructurele topics zoals ServerTechnology en Storage • Je hebt een basiservaring in nieuwe technologieën zoals mobile devices en iPad • Je hebt kennis van ITIL processen• Je beschikt over een goede kennis van Nederlands of Frans, en EngelsJe bezit de volgende competenties: Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kan zelfstandig aan de slag ; Je hebt oog voor detail,afwerking en kan accuraat werken ; Je bent stressbestendig en flexibel ; Je bent leergierig en geboeid door nieuwe technologieën

ICT Operations zorgt voor de installatie en updates van applicaties in een productie-omgeving en voor het beheer van deze applicatieszodat ze met de gewenste performantie en beschikbaarheid kunnen gebruikt worden.

Page 23: Jobat 14 april 2012

2223

Franstalige katholieke scholen ASOin Brussel en Waals-Brabant

zoeken

vlaamseleraars

om les in ‘t Nederlands te geven.Vakken: wetenschappen, aardrijkskunde,geschiedenis, wiskunde en Nederlands.

Meer info te krijgen op :

[email protected]

SPEC4495204

Een groene, landelijke gemeente, waar het goedis om te wonen, maar ook om te werken, mede

door de goede bereikbaarheid van degemeentelijke diensten, ook met het openbare

vervoer.

organiseert selectieprocedures voor de aanwervingin statutair verband van m/v:

VOLTIJDSAFDELINGSHOOFDINFRASTRUCTUUR

(niveau A1a-A3a)heeft de leiding van de dienst infrastructuur (beheervan gebouwen, wegeninfrastructuur en groenvoor-zieningen). Streeft naar optimaal functioneren vande technische uitrustingen (materieel en active-ring), efficiënt beheer van de middelen en naar eenverzorgde en veilige infrastructuur in de gemeente.Doet beleidsvoorstellen (planning, uitvoering en bud-gettering). Houdt toezicht op de infrastructuurwer-ken (wegen, gebouwen, groenvoorzieningen) in eigenbeheer en op de uitbestede werken.Opvolgen van aanbestedingen en het opstellen vanlastenboeken.

Diploma:- master of gelijkwaardig (bij voorkeur in een technischerichting zoals bouw of openbare werken);- of bachelor of gelijkwaardig (bij voorkeur in een technischerichting zoals bouw of openbare werken) met minimum 10 jaarpraktijkervaring als leidinggevende in de bouwsector of in desector van de openbare werken;- of minimum 10 jaar werkervaring hebben in een anderegemeente of openbare dienst, waarvan minstens zes jaar opminimum B-niveau als leidinggevende in een technische diensten/of dienst openbare werken/infrastructuur;en bovendien voldoen aan de toelatings- enwervingsvoorwaarden.

Functierelevante vereisten:grondige praktische en theoretische kennis van technieken,werkmiddelen en materialen op het vlak van infrastructuur. Eengoed inzicht in de werkorganisatie m.b.t. de bouw, de aanleg en hetonderhoud van openbare voorzieningen.

Proeftijd: 12 maanden;

Bruto maandwedde (index 03/2012: 157,69):minimum 2.871,27 euro - maximum 5.052,66 euro.

Wijze van solliciterenvoor de voormelde vacature:Uw kandidatuur, met duidelijke vermelding van de beoogde functie,vergezeld van een uitgebreid curriculum vitae en een afschrift van hetvereiste diploma, moet:- hetzij overhandigd worden op het secretariaat van het ge-meentebestuur Oud-Heverlee, op de 1° verdieping van hetgemeentehuis, Gemeentestraat 2 te 3054 Oud-Heverlee, waar u eenontvangstbewijs zult ontvangen.- hetzij per post verzonden worden aan het college van burgemeesteren schepenen, Gemeentestraat 2, 3054 Oud-Heverlee.

Uiterste inschrijvingsdatum voor devoormelde functies:

27 APRIL 2012 (datum poststempel of ontvangstbewijs gelden alsbewijs).

Bijkomende inlichtingen:Het gemeentebestuur Oud-Heverlee, dienst personeel,Gemeentestraat 10, 3054 Oud-Heverlee,Tel. 016/38 88 29, e-mail: [email protected] ofvia www.oud-heverlee.be

Adjunct van de directeur(industrieel ingenieur) M/V

Voor onmiddellijke indiensttreding envoor de werfreserve

Taken:

Je maakt deel uit van de technische dienst.Je werkt de ontwerpen van de ingenieur uittot een concreet uitvoeringsdossier. Je bentverantwoordelijk voor het opstellen, bewakenen evalueren van de planning en het budget,zowel voor onderhoudswerken als voornieuwe bouwkundige werken. Daarbij sta jeonder meer in voor het opmaken, opvolgenen afhandelen van bestekken, prijsvragen enschuldvorderingsstaten en voor de controlevan facturen en bestellingen. Je ontwerpt enwerkt mee aan de uitvoering van plannen en jehoudt toezicht op de kwaliteit van de werken.Je rapporteert aan de ingenieur en aan hetafdelingshoofd.

Profiel:

Je beschikt over een masterdiploma in deindustriële wetenschappen/bouwkunde ofgelijkwaardig. Je hebt een goede technischekennis uit het vakgebied. Kennis van dewetgeving op de overheidsopdrachten en vaninformatica (AUTOCAD) is een pluspunt. Je kuntzowel zelfstandig als in team werken en je kuntmensen leiden en motiveren. Je rapporteert encommuniceert helder. Je bent een doorzetter,je hebt organisatietalent en je kunt goedonderhandelen en overtuigen.

Ons aanbod:

Contract van onbepaalde duur, aangenaamwerkmilieu, goede vakantieregeling, vakantie-geld, eindejaarspremie, maaltijdcheques,groeps- en hospitalisatieverzekering. Relevantewerkervaring kan worden gevaloriseerd.

Informatie en kandidaatstelling:

Meer info over de functie en over het selectie-reglement kan je bekomen bij F. Sanders, tel.050/543218 en op www.mbz.be.Indien je interesse hebt voor deze functie,stuur dan je kandidatuur, je uitgebreid cv (metvermelding van je telefoonnummer), een kopievan je diploma’s en/of getuigschriften, rijbewijsen een bewijs van goed gedrag en zeden naar:Havenbedrijf MBZ NV, T.a.v. personeelsdienst,Isabellalaan 1, 8380 Zeebrugge. Inschrijven kanook per e-mail ([email protected]). Jedient de nodige documenten dan voorafgaandaan de selectie aan te bieden. Kandidaturendienen ons te bereiken op uiterlijk 4 mei 2012.

Havenbestuur Zeebrugge / MBZ NVIsabellalaan 1, 8380 Zeebruggetel 050/54 32 11 - fax 050 54 32 24www.portofzeebrugge.bee-mail: [email protected]

©luchtfotografie henderyckx - ©mbz.be

De Maatschappij van de BrugseZeevaartinrichtingen zoekt kandidaten voorde volgende functie:

ZEEBRUGGEUW HAVEN

Sinds 1895 is de Maatschappij van deBrugse Zeevaartinrichtingen (NV MBZ)als havenbestuur verantwoordelijkvoor de exploitatie en de uitbouwvan de haven van Zeebrugge. Dehaven is vandaag uitgegroeid toteen vitaal verkeersknooppunt in eeninternationale context.

Onze uitdagendefunctiesal gezien?U vindt ze in deze Jobat.

Daringto bedifferent

VG.2/B

–B-AB

04.028

–W.RS141

a priori.beThe Rolling Stones

You

get whatyou want.

SINGAPORE EMBASSYHas immediate vacancy for

Admin/Property AssistantHis/her main responsibility is to provide sup-port on admin/property matters. Candidatesshould have at least 2 years’relevant experienceand demonstrate strong interpersonal skills.He/she should be mature, responsible, have apositive attitude, and be proficient in Frenchand English. Knowledge of Dutch is a strongadvantage.

Send CV & recent photo to:Recruitment Officer

85,Avenue Franklin Roosevelt1050 Brussels

Only shortlisted candidates will be notified.No phone enquiries on status please.

Closing date: 23April 2012

CAW Artevelde werft aan m/v1 voltijdse teambegeleiderbij CrisisopvangcentrumDe SchelpUitgebreid profiel evenals sol-licitatieformulier op te vragen:www.artevelde.beOf via CAW Artevelde,Oude Houtlei 124 te 9000 GentTel: 09 265 04 50 [email protected]

Page 24: Jobat 14 april 2012

INITIATIEF INHETKADERVAN

: alleenmaarwinnaars‘De moeilijke economische tijden hebbenduidelijk geen invloed gehad op het aantalinschrijvingen. Ja dus, we zijn zeer tevre-den. Het is een topjaar voor onze wedstrijd.’Aan het woord zijn Ineke Bogaert, project-manager Bizidee, en Reginald Vossen, voor-zitter van de jury en in het dagelijks levendirecteur van Business Angels Netwerk(BAN) Vlaanderen. Bizidee zit halfweg. Tijdvoor een tussenbalans.

Bizidee is een van de initiatieven van hetAgentschap Ondernemen, in het kader vanVlaanderen in Actie opgericht met het doelom de ondernemerslust aan te zwenge-len. Er zijn wel meer Vlamingen met goedeideeën voor een onderneming, maar omhet niet bij dromen te laten, werd Bizideein het leven geroepen, een wedstrijd rondal die ideeën. Het motto: ‘Een goed idee?Doe er iets mee!’. De spelregels in een no-tedop: wie denkt een goed idee te hebbenvoor een onderneming, stuurt het op tweeA4’tjes naar Bizidee.Een jury wikt enweegt en bekroontde tien meest levens-vatbare projecten.

Waar Bizidee zich inhet verleden richttetot zowel het bredepubliek als tot scho-lieren en studenten,is de wedstrijd voorde jongeren nu afge-splitst in aparte prijs-kampen, respectieve-lijk Plankgas en Battleof Talents genaamd.Tegelijk met de op-splitsing, heeft Biz-idee voor zijn eigenwedstrijd het begrip‘brede publiek’ aangescherpt.

Laagdrempelig

Ineke Bogaert: ‘Bizidee moet laagdrem-pelig zijn. Daarom hebben we specifiekedoelgroepen bepaald: kandidaat-gazellen,vrouwen, allochtonen, high potentials,kansengroepen en 45-plussers. Die groe-pen hebben we met specifieke campagnesbenaderd. Met succes blijkbaar. We hebbendit jaar meerdere allochtone deelnemers.Bijna één op de drie van de ingediendeideeën, kwamen van vrouwen.’

‘Een hoog cijfer is dat,’ zegt Reginald Vos-sen die zich haast erop te wijzen dat geenenkele van de groepen op enige positievediscriminatie moet rekenen.

Dewedstrijd verloopt in fases. De eerstebestaat uit de inzendingen van de ideeën, ditjaar welgeteld 299. In december werden debeste tien bekroond, drie met een geldprijs.Zat er ook geen rommel tussen de ideeën?

‘Die zijn er soms,’ zegt Reginald Vossen. ‘Vande jury wordt verwacht dat zij dit op eentactvolle manier zegt aan de deelnemer.Bizidee moedigt niet alleen aan, maar kantegelijk ontmoedigen, deelnemers behoe-den voor domme dingen en voor de socialedrama’s die ze kunnen veroorzaken. Ookdie deelnemers zijn winnaars. Eigenlijk isBizidee een wedstrijd met alleen maar win-naars.’

Het serieuze werk

Voor wie na de eerstefase doorgaat, breekthet serieuze werkaan: de opmaak vaneen businessplan.‘Hoog eindigen in deeerste fase is geengarantie om te scorenin de finale beoorde-ling,’ waarschuwt ju-ryvoorzitter Vossen.‘Vroeger lag de focusop het innovatievevan een idee. Nu gaathet vooral om decombinatie van eengoed en innovatiefidee, met een goedplan. De goede mixdus. Beter een banaal

idee met een schitterend plan, dan eenschitterend idee met een plan dat rammelt.’

Ineke Bogaert: ‘Vooral interessant aan dewedstrijd is de hulp die de deelnemers krij-gen. We organiseren verscheidene work-shops waar ze kunnen leren hoe zo’n bu-sinessplan op te stellen. Als de deelnemerdat wil, kunnen we hem ook een coach terbeschikking stellen, iemand met ervaringin het ondernemen en die hem individu-eel kan begeleiden. De workshops en decoaches zijn gratis. Er zijn mensen die zichenkel inschrijven om van die begeleiding tekunnen genieten.’

Reginald Vossen: ‘De echte sterkte vanBizidee is het hele parcours dat de deelne-mer krijgt aangeboden. Niemand heeft watte verliezen. Een deelnemer kan er alleenmaar bij winnen. Bizidee is dus echt welmeer dan zomaar een wedstrijd.’

De toets van de jury

Het huiswerk moet klaar zijn tegen 1 mei,de deadline voor het indienen van de bu-sinessplannen. Elk plan wordt aan de handvan duidelijk vastgestelde beoordelingscri-teria door drie juryleden gequoteerd. Detien hoogst scorende plannen worden dandoor hun auteursmondeling toegelicht aande voltallige jury.Punten worden door de jury niet bekendgemaakt. ‘We maken de top-drie bekend,maar de andere zeven laureaten wordenex aequo geklasseerd,’ zegt Reginald Vos-sen. ‘Het belangrijkste zijn de reacties en defeedback op hun plan, niet de scores.’

Er zijn meer goede ideeën dan de tienwinnende. Wat is eigenlijk de succesgraadvan Bizidee?‘Jaarlijks levert de wedstrijd een vijftigtalgoede ideeën op. Daarvan zijn een twintig-tal echt rijp zijn voor een opstart,’ aldus Re-ginald Vossen. ‘Dat wil niet zeggen dat vande andere nooit wat komt, maar het mo-mentum is er nog niet echt. Dat is net watBizidee beoogt: mensen enthousiasmerenvoor het ondernemerschap, en het mo-mentum creëren om de stap te zetten. AlsBizidee op die manier elk jaar twintig pre-starters oplevert, is dat een mooi resultaat.’

Een groot feest

Op 14 juni kennen we de tien laureatenen weten we wie met de geldprijzen van25.000, 7.500 en 3.000 euro naar huis gaat.De uitreiking vindt plaats in het hoofdzetelvan Bizidee-partner ING in Antwerpen. ‘Erzijn die dag ook nog twee workshops, maarvoor de rest maken we er vooral een grootfeest van met Lieven Scheire als gast,’ be-looft projectmanager Ineke Bogaert.

Voor wie spijt heeft dat feestje misschiente zullen missen, heeft Ineke Bogaert goednieuws: ‘De wedstrijd is nog altijd open.Wieeen goed business-plan denkt te hebben,en niet heeft deelgenomen aan de vorigefase, kan zich nog tot 1 mei registeren eneen volledig businessplan indienen.’

www.bizidee.be

Met zijn 300 deelnemers is de negende editie van de businessplan-wedstrijd Bizideedit jaar opnieuw een waar succes.Wie denkt een goed ondernemingsplan te hebben enniet is ingeschreven, kan dat nog tot 1 mei. Doen!Want Bizidee kent alleen maar winnaars.

De tien laureaten van Bizidee krijgenelk eenwild card van BAN Vlaanderen.BAN is het letterwoord voorbusiness angels netwerk.Wat is een business angel?

‘Dat zijn mensen met twee (liefst even-waardige) vleugels: kapitaal en know-how, namelijk de ervaring om pro-ducten of diensten naar de markt tebrengen,’ zegt BAN-directeur ReginaldVossen. ‘Die kennis kan een idee tot eensucces helpen maken. Door zelf ook teinvesteren, meestal als minderheidsaan-deelhouder, hoopt de business angellater mee de vruchten te plukken vanhet succes. Een win-winsituatie voor allepartijen.’

Een ondernemer die toegang wil tot hetnetwerk van BAN Vlaanderen moet eendeelnamefee betalen. De laureaten vanBizidee krijgen die toegang dankzij dewildcards gratis. ‘Of ze daar gebruik vanmaken, beslissen ze zelf,’ benadrukt Re-ginald Vossen.

Een twintigtal laureaten heeft dat sindshet ontstaan van Bizidee ook gedaan. Zevonden via BAN Vlaanderen niet alleeneen operationele toeverlaat, maar ookfinanciers voor bedragen van 100.000tot 600.000 euro. Hoe verging het hen?Reginald Vossen: ‘Een viertal bedrijvenbestaat inmiddels niet meer, maar deanderen zijn nog altijd zeer actief. Eenpaar werden onvervalste succesverha-len, ook internationaal.’

PRESENTEERT:

Ineke Bogaert

Reginald Vossen

ondernemingsplanwedstrijdVlaanderen

Page 25: Jobat 14 april 2012

INITIATIEF INHETKADERVAN

is dat helemaal anders.Iemand die daar faalt, zalniet zo gauw met de vingerworden gewezen.’

KPMG levert ook coaches.U bent dat ook.‘En met heel veel pleziertrouwens. Het is echt boei-end. Sommige coachesdoen het zo graag, dat zestarters ook na de wedstrijdblijven begeleiden. Dat

blijft natuurlijk een hoogst persoonlijk ini-tief en is geen regel bij Bizidee.

Er ontstaan soms banden tussencoach en deelnemer.‘Absoluut. Ook ik ben persoonlijk sommigestarters wat blijven opvolgen. Pro deo.’

Heeft u als jurylid dit jaar veelleuke ideeën gezien?‘Schitterende ideeën zijn zeldzaam, maargoede zitten er altijd tussen. Er zijn ookminder originele, maar die dan weer uit-stekend zijn onderbouwd. Ook die zijn demoeite waard. Sommige ideeën zijn heeleenvoudig. De mensen moeten echt nietdenken dat ze enkel met schitterende idee-en kunnen deelnemen. Het gaat vooral omhet gat in de markt’.

Een jurylid kan sommige deelnemers dewijze raad geven om zijn dromen vooralte vergeten.‘Ik zou dat een beetje willen nuanceren.Zelf zal ik nooit de raad geven om te stop-pen. We gaan een ondernemer in spe tochniet ontmoedigen, hé? Nobody’s perfect eniedereen kan leren. Dus zullen we de deel-nemer vooral op een opbouwende wijzebegeleiden. Een ondernemer moet eenbeetje een dromer of visionair zijn, maar hijmoet wel met beide voeten op de grondlanden als hij zijn bedrijf opzet. Sommigenzijn bijvoorbeeld zo verliefd op hun ideedat ze niet beseffen dat twintig anderen almet hetzelfde bezig zijn. Liefdemaakt somsblind. Die mensen zullen we dan het adviesgeven om eens rond zich heen te kijken.Het gaat dus steeds om een positieve be-nadering.’

KPMG is al meerdere jaren partner van Bizidee. ‘Initiatieven die hetondernemerschap promoten, willen we heel graag ondersteunen,’zegt Bart Walterus, hoofd van KPMG Management Consulting in België.Hij is ook jurylid en coach bij Bizidee. ‘Met veel plezier trouwens.’

Als er één bankverzekeraar is die zware inspanningen doet om startendeondernemers te begeleiden, ING dan wel. ‘We zijn inderdaad bekend alseen startersbank,’ zegt Steven Vaes, als manager bij ING verantwoordelijkvoor de starters en die ook de samenwerking met Bizidee coördineert.

Het ondernemingsloket Eunomia is voor het eerst partner van Bizidee.Een natuurlijke alliantie is dat, aangezien beiden dezelfde doelgroephebben: starters. Rik Carpentier, directeur van Eunomia en jurylid encoach bij Bizidee is enthousiast.

Het gat in de markt De startersbank

De lakmoesproef

BartWalterus Steven Vaes

Rik Carpentier

Hoe belangrijk de doel-groep van starters is voorING, bleek drie jaar geledennog toen de bank samenmet Belgacom, Electrabelen het softwarebedrijf Po-psy de vzw Start Your Busi-ness oprichtte. Start YourBusiness is bij de bank ookde naam van een diensten-pakket op maat van begin-nende ondernemers.

Wat houdt het pakket in?‘Het is een programma van anderhalf jaardat bestaat uit drie fases en bedoeld is omde kans op slagen van de starter temaxima-liseren. Eerst is er de voorbereiding. De pre-starter krijgt van de bank een gedetailleerdING-businessplan dat, eens uitgewerkt,feedback krijgt van een van onze businessdevelopers. Die wordt dan de coach vande starter, zijn persoonlijke adviseur. Bij destart biedt ING een heel pakket aan metinternetbankieren, verzekeringskortingen,een speciaal kaskrediet, kortingen bij onzepartners van de vzw. Dat pakket kan destarter op drie jaar tijd 1.500 euro doen be-

Er zijn een pak ideeëningezonden. Zitten erveel leuke tussen?‘Zeker en vast. De lakmoes-proef komt natuurlijk methet opstellen van het busi-nessplan. Dat kan in beiderichtingen gaan. Naar eendikke ontgoocheling, ofomgekeerd. Misschien koniemand in zijn A4’tje zijnidee niet goed verteld krij-gen, en komt het mooie pas nu met hetplan volledig tot zijn recht.’

Bizidee is ook een filter voor slechte ideeën.‘Absoluut. Ik zou het niet erg vinden dat eenpak van de ideeën sneuvelen. Een aantaldeelnemers denken dat Bizidee een uitvin-derswedstrijd is. Die vallen al weg. Er zijn erook die bij de opmaak van hun business-plan tot de conclusie komen dat hun planniet zal lukken en ze hun illusies beter op-bergen. De begeleiding die de deelnemerskrijgen in de workshops of van de coaches,is goud waard. Stel u voor dat alle startersdezelfde begeleiding zouden krijgen als dievan Bizidee, dan zouden er een hoop faillis-sementen minder zijn.’

sparen. Na de start is er eenonderhoudsprogrammadat inhoudt dat de starterop regelmatige basis gratisbegeleiding en ondersteu-ning krijgt van zijn coach.’

Een aantal van uwbusiness developers zijncoach bij Bizidee.‘Verscheidene. En die leve-ren we met plezier, want defeedback is telkens bijzon-

der positief. Bizidee is een heel mooi ver-haal waar ING zeer graag in meestapt.’

Hoe zit het nu in crisistijd bij INGmet het aantal starters?‘Wat we de laatste maanden vooral zien iseen echte nieuwe dynamiek bij de starters.Wie een goed en grondig voorbereid pro-ject heeft, zal maar een beperkt effect vande crisis voelen, en maakt zeker kans opslagen.’

Eunomia heeft een perfectzicht op het aantal starters.Hoe zit het nu?‘Goed. Wij hebben nognooit zo’n goeie januari- enfebruarimaand gehad alsdit jaar. Ik hoor in de wan-delgangen van collega’shetzelfde. Ik heb niet deindruk dat de crisis invloedheeft op het aantal starters.’

Zitten daar niet veel mensen tussendie uit wanhoop starten?‘Daar vrezen we voor, maar gelukkig is datzo niet. Dat fenomeen hebben we in de ja-ren tachtig meegemaakt toen de werkloos-heid kolossaal groot was enmensen die vangeen hout meer pijlen wisten te maken, alszelfstandige begonnen. Starten met derge-lijke negatieve motivatie loopt meestal foutaf. Dat zien we vandaag niet.’

Velen zullen KPMG kennenals bedrijfscommissaris ofadviseur van grote onder-nemingen en organisaties.Wat bezielt een audit- enconsultancy-reus als KPMGom een wedstrijd te onder-steunen voor mensen dienog niet eens een zaak heb-ben? Wanneer we hem devraag stellen, wil Bart Wal-terus eerst iets rechtzetten.

‘Vooreerst: we hebben zeker niet alleen gro-te ondernemingen als klant. Ten tweede:het opstellen van een goed businessplanmoet in wezen aan dezelfde vereisten vol-doen of het nu voor een grote of een kleineondernemingwordt opgemaakt. Het eerstezal omvangrijker zijn, maar de principesblijven dezelfde.Waaromwij Bizidee onder-steunen is eenvoudig. Wij zijn er bij KPMGvan overtuigd dat het hoge welvaartspeilin Europa in belangrijke mate maar kan be-houden worden door meer en innovatiefondernemerschap. In België is er op datvlak nog werk aan de winkel. Slechts éénop de drie Belgen heeft er ooit aan gedachtom zelf te gaan ondernemen, een laag aan-deel in vergelijking met het buitenland. Alseen wedstrijd als Bizidee meer mensen opde idee kan brengen om te gaan onderne-men, is dat een initiatief dat we heel graagondersteunen.’

Het kan ook klanten opleveren.‘Het heeft echt niets met eigenbelang temaken. De winnaar mag naar keuze in onzediensten voor acht uur gratis advies vragen.Voorts heeft onze deelname weinig te ma-ken met het werven van klanten. Het gaatKPMG om het nemen van wat we onze ‘so-cial and corporate responsability’noemen.

Waarom is er bij ons zo weinigondernemingslust?‘Goeie vraag. Een wetenschappelijk onder-zoek heb ik niet, maar misschien heeft hetvoor een stuk te maken met het feit dat hetonderwijs de jongeren te weinig bewustmaakt dat ondernemen ook mooi kan zijn.Ik zie in het onderwijs nu wel een gunstigewind waaien. Dat is een goede ontwikke-ling. Nog een reden is misschien de faal-angst. In ons land kan een mislukking jetot de rest van de dagen achtervolgen,zowel op het vlak van je reputatie, alsop financieel vlak. In de VS bijvoorbeeld

Page 26: Jobat 14 april 2012

A D M I N I S T R A T I E

Beheerder Agrarisch Centrum

Provincie Vlaams-Brabant 16

Bestuurssecretaris Kleinhandel

Provincie Vlaams-Brabant 16

Bestuurssecretaris Mobiliteit

Provincie Vlaams-Brabant 16

BestuurssecretarisOrganisatieontwikkeling

Provincie Vlaams-Brabant 16

Coördinator Ontvangst

Provincie Vlaams-Brabant 16

Management Assistant

Pharma.be via Veris HR-Consult 17

D I R E C T I E

Adjunct van de Directeur

Haven van Zeebrugge 15

Adjunct van de Directeur

Haven van Zeebrugge 23

Algemeen Directeur

Ryhove via Verdonck Personeelsmanagement 11

Therapeutisch Directeur

Psychiatrisch Instituut Sint-Hiëronymus 18

E N G I N E E R I N G

Ingenieur Veiligheid

D.D. Engineering via AB&I 15

Maintenance Engineer

Van Heyghen Staal 11

Procesingenieur

PST Invest 27

Productiemanager

Belgomilk 21

Projectingenieur

D.D. Engineering via AB&I 15

Projectleider

B-plus-estetic 21

Projectleider

PST Invest 27

System Engineer

Corelio 22

F I N A N C I E E L

Deskundige Economie

Provincie Vlaams-Brabant 16

Verantwoordelijke Financiën

Broederlijk Delen 15

G E Z O N D H E I D

Diensthoofd Bewonerszorg

WZC Sint Vincentius 15

H R

Assessment Consultant Psycholoog

Search & Selection 13

L O G I S T I E K

Inkoper

Aldi 19

Verantwoordelijke Logistiek + Depot

PST Invest 27

M A R K E T I N G

Marketingsconsulent

Provincie Vlaams-Brabant 16

O N D E R W I J S

Leraars

Franstalige Katholieke Scholen ASO 23

O V E R H E I D

Afdelingshoofd Infrastructuur

Gemeente Oud-Heverlee 23

Milieuambtenaar

Gemeente Aalter via A&S Solutions 21

Onderluitenant Beroeps

Gemeente Londerzeel 20

Onderluitenant-Vrijwilliger

Stad Aarschot 20

Sociaal Assistent

OCMW Ukkel 20

Teambegeleider

CAW Artevelde 23

R & D

Administrative Assistant

Galapagos 28

Biostatistician

Galapagos 28

Clinical Project Manager

Galapagos 28

Development Project Leader

Galapagos 28

Development Project Manager

Galapagos 28

Manager CMC Development - Analytical

Galapagos 28

Manager CMC Development -Chemistry

Galapagos 28

Manager Drug Product Development

Galapagos 28

Quality & Compliance Expert

Galapagos 28

Regulatory Affairs Expert

Galapagos 28

Rheumatologist

Galapagos 28

T E C H N I E K

Diensthoofd Internationale

Broederlijk Delen 15

Diensthoofd Noord

Broederlijk Delen 15

Teamleider

PST Invest 27

Technical Manager

Psion 11

V E R K O O P

Admin/Property Assistant

Singapore Embassy 23

Business Development Manager

Gojo Industries via Mercuri Urval 17

Business Professionals

Robert Half 12

Commercieel MedewerkerTelemarketeer

Search & Selection 13

Commercieel Talent

Vind! 13

Verkopers

Mewa Service 20

Daring to be different

Meer info in Jobat.

Nogmeer jobs?

Op jobat.be

vind je

7.143 jobs.

indexDe jobaanbiedingen zijn ingedeeld inrubrieken op basis van de taakinhoud.Meer uitleg over de jobs vind je op debijvermelde pagina in deze krant.

C o l o f o nA. Gossetlaan 32,1702 Groot-BijgaardenAlgemeen tel: 02-467.27.27Sales tel: 02-467.20.66Fax: [email protected]@[email protected]@[email protected]@jobat.beCEO Corelio: Luc MissortenAlgemeen Directeur/verantw. uitgever: Hans De RoreHoofdredacteur: Wim VerdoodtRedactie: Maud OeyenGrafisch Coördinator: Joke Van CampFotografie: Ivan Put, Bart Dewaele, Koen BautersSales & Marketing director: Patrick BoonSales Manager Regionaal : Kim VergaelenSales Manager Nationaal : Johan MoorsSales Manager Client Services: Roxanne De RyckKey account: Sandrina Egerickx, Dries Verhaegen, Magali De Sutter Account Managers: Tim Migom, Nils Dero, Tom Vanpraet, Sarah Verleyen, Wim Bosteels, Sofie Ligtvoet,Catherine Bodarwé, Frederik Vandenheede, Brendi FoubertVerantwoordelijke commerciële administratie: MarcosMuiñoAccountadvisors: Lucette Callebaut, Rita Elskens, Katy Schets, Sabrina Pinxten, Wim Annys, Elke Delgouffe, Kelly De Troy, Séverine Hazaer, Koen Verhaeghe, Veerle De Smedt Sales Support: Steven VermeulenMarketing: Fanny De BoeckOnline development manager: Marc Van de Woestijnejobat.be: Hendrik Nuyttens, Kristof Verhasselt, Pieter De Winter, Steven Vermeulen, Ronald Sammels, Caroline Eeckhoudt, Sam De Beul, Dries Mertens, Michaël Van De Meirssche, Noëmie Machtelinckx, VickyVan AsbroekOrder handling: Annemie Van Leeuwen, Ariane Van DeGuchtResearch: Bart Gunst, Bart VanhaelewynManagement Assistent: Chantal De Saveur

Page 27: Jobat 14 april 2012

PST is de overkoepelende bedrijvengroep met beton als core business en een passie: passion forconcrete. De groep is actief in de Benelux, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Rusland en biedteen volledig geïntegreerd aanbod.

AANNEMER VOOR INDUSTRIE- EN UTILITEITS-BOUW MET GEPREFABRICEERD BETON

AANNEMER VOOR ALGEMENE BOUWPROJECTENMET PASSIE VOOR BETON

PROJECTLEIDER

VERANTWOORDELIJKE LOGISTIEK + DEPOT

• zelfstandig een project leiden, rekening houdend met timing, techniciteit en klantentevredenheid• vorderingsstaten en eindafrekeningen opvolgen, het budget controleren• waken over de veiligheid van een werf

• streven naar een maximale orde, netheid en discipline

Depot: • aansturen van 3 medewerkers• aankoop en beheer van voorraad materialen en materieel• organisatie van onderhoud en herstellingen van klein materieel• instaan voor veiligheid op depot• verantwoordelijk voor orde en netheid, verderzetten implementatie van 5 S

Functie:• projecten coördineren zodat alle deelfacetten naadloos bij elkaar aansluiten• werfvergaderingen voorzitten waarbij u op financieel vlak ondersteund wordt door de dienst

finance and controlling• beschikken over een objectieve, onderbouwde assertiviteit zowel t.o.v bouwheren, onderaannemers,

architecten als intern

Functie:Logistiek: • verantwoordelijk voor transportplanning van 2 eigen vrachtwagens en extern transport

• verantwoordelijk voor optimalisatie van het transportMachinebeheer: • organisatie van onderhoud en herstellingen machines

• huren, inzetten en opvolgen van machines• voorbereiding van aankoop

Kluisbergen

Veurne

Profiel: master (ingenieur) bouwkunde met ervaring // communicatief, resultaatgericht, verantwoordelijk, flexibel // technisch uitstekend onderlegd, voorverandering vatbaar //zelfstandig uw werk plannen en organiseren // een voorbeeldfunctie opnemen // vlot omgaan met mensen, hen weten te motiveren,teamwork stimuleren // in staat zijn om globaal te denken, te anticiperen op opportuniteiten, een gemeenschappelijke visie op te bouwen // tweetalig

Profiel: dynamische persoonlijkheid // leidinggevende vaardigheden ( directe aansturing van 5 medewerkers) // zelfstandig werk plannen en organiseren// sterk communicatief // teamplayer // goede kennis van courant MS office pakket // 3 jaar relevante ervaring in bouwsector - bouwmaterialen

Contact: Francis Reynaert / tel 055 39 00 40 / [email protected]

Contact: Heidi Voet / tel 058 52 49 24 / [email protected]

PRODUCENT VAN GEPREFABRICEERDEBETONNEN BALKEN, KOLOMMEN,MUURPANELEN EN VLOERELEMENTEN

Kluisbergen

Contact: Frank Steelant / tel 050 44 43 72 / [email protected]

Contact: Bernard Vanhoutte / tel 056 85 07 58 / [email protected]

www.passionforconcrete.com

PROCESINGENIEUR

TEAMLEIDER

• opstellen van standaard werkmethodes voor bestaande en nieuwe activiteiten• bepalen en installeren van correcte uitvoeringstijden voor de verschillende productieprocessen• opvolgen van dagelijkse efficiëntie- en rendementsresultaten

• risicoanalyse - veiligheidsaspect - overleg met preventieadviseur• werfbezoek voor kwaliteitscontrole, motivatie ploegen, rendement, veiligheid• preventief werfbezoek en contact met werfleiding• instructies montage, voorkomen schade• nacalculatie, controle rendementen, optimalisatie organisatie

Functie:• optimaliseren van verschillende productieprocessen• sterk aanwezig op de werkvloer (waarnemen, problemen analyseren, verbeteringsacties voorstellen

en actieplannen implementeren)• initiëren en uitvoeren van verbeteringsprojecten

Functie:• opmaken voorlopige planning en eerste inschatting• systematisch bijsturen van planning na overleg en na controle van facturatie• verwerken aanvragen werfleiding, klanten, …• opstellen definitieve weekplanning, ploegverdeling• omschrijving en detaillering ploegopdrachten• bestellen materiaal, materieel, afroep hoogwerkers,…

Profiel: professionele bachelor of master (ingenieur) bouwkunde // analytisch, communicatief en resultaatgericht // technisch en organisatorischinzicht // creatief in het vinden van oplossingen // communicatieve teamspeler // vertrouwd met prefab betonproductie // kennis en/ofervaring in industrial engineering en lean management // tweetalig

Profiel: bachelor bouw met relevante ervaring in werfleiding, - opvolging // tweetalig // met mensen omgaan // klantgericht // accuraat en stipt// ordentelijk in administratie // teamspeler

Binnen de groep PST is klantentevredenheid en klantgerichtheid een belangrijke pijler van degroepsstrategie. In dit verband werd beslist om de know- how, mensen en middelen van eenaantal dochterbedrijven binnen de groep (FURNIBO, DECOMO, STRUCTO, VAN MAERCKE)inzake nazorg en betonherstellingen te bundelen. Door betere planning en synergie tussenbedrijven beoogt PST een nog betere service en kwaliteit voor haar klanten. Het PST team“nazorg/service apres vente” (15 man sterk!) is op zoek naar een gedreven TEAMLEIDER.

VOOR VOLGENDE BEDRIJVEN ZOEKEN WE VERSTERKING VAN HET TEAM.

Page 28: Jobat 14 april 2012

At Galapagos we aim to recruit the best people, who stand out amongtheir peers, with integrity and excellent interpersonal and organizationalskills. Our employees are the strength behind Galapagos, a highlymotivated team, enjoying the challenge of working in a fast-pacedenvironment, eager to maintain Galapagos’ leading position andachieve breakthroughs in pharmaceutical research.

To apply: Please send your CV and a covering email, specifyingwhich position you are applying for, to [email protected]

Daringto bedifferent

Manager CMC Development - ChemistryMEC 100

You will be responsible for the drug substance development and up-scalingstrategy and execution of various development programs. You have a PhDin chemistry or equivalent by experience and at least 5 years of experiencein drug development, especially in the drug substance development and/orup-scaling area.

Manager CMC Development - AnalyticalMEC 101

You will be responsible for the CMC analytical development strategy,execution and support of filing activities (IMPD) of various developmentprograms. You have a PhD in analytical chemistry or a pharmaceuticaldegree and at least 5 years of experience in drug development, especiallyin the analytical development area.

Manager Drug Product DevelopmentMEC 102

You will be responsible for the drug product development strategy,execution and support of filing activities (IMPD) of various developmentprograms. You have a pharmaceutical or bio-engineering degree andat least 5 years of experience in drug development, especially in theformulation development area.

Biostatistician MEC 103

You will be responsible for supporting the clinical teams in the design ofnew clinical studies for the early clinical (and pre-clinical) evaluation ofnew drug candidates. You have a Master or a PhD in (biomedical) scienceswith an additional Master in Statistics and at least 5 years of experience inearly clinical (and pre-clinical) drug development.

Clinical Project Manager MEC 104

You will be responsible for the clinical operations activities that contributeto the early clinical evaluation of new drug candidates. You have a Masteror a PhD in (biomedical) sciences and at least 5 years of experience inPhase I/II clinical drug development.

Rheumatologist MEC 105

You will be responsible for the medical aspects of clinical studies forevaluation of new drug candidates. You are a rheumatologist withat least 5 years of clinical experience.

Quality and Compliance Expert MEC 106

You will be responsible for managing the quality and compliancesystem that is applicable to all departments within the drug developmentorganization (including clinical, pre-clinical and CM&C). You have a scientificor managerial degree with as at least 5 years of experience in quality andcompliance management for pharmaceutical R&D. You have knowledgeof FDA/ICH and region-specific regulations and guidelines.

Regulatory Affairs Expert MEC 107

You will be responsible for the regulatory aspects of various activitiesthat contribute to the evaluation of new drug candidates. You have ascientific degree and at least 5-10 years of experience in drug development.You also have experience with developing and executing global regulatorystrategies for early development stages, including clinical Phase II.

Development Project Leader MEC 108

You will be responsible for the project strategy and execution of one ormore development projects. You have a Master or a PhD in (biomedical)sciences and at least 5 years of experience in Phase I/II clinical drugdevelopment.

Development Project Manager MEC 109

You will be responsible for the organization, follow-up and integration of1 or more drug development projects. You have a scientific or managerialdegree and 5-10 years of project management experience in pharmaceuticaldrug development.

Administrative Assistant MEC 110

You will be responsible for supporting the Chief Scientific Officer andthe Legal and Finance department. You have at least 5 years of experiencein a management assistance or secretarial position.

Galapagos is a mid-sized, clinical stage biotechnology company active in discovery and development of small molecule therapies, many of which arebased on proprietary disease-modifying drug targets in disease areas for which there is a need for safe and effective medicines. Galapagos funds itsresearch through alliance payments from its pharma partners, cash generated by its profitable service operations, licensing agreements, and its cashreserves. Galapagos recently partnered GLPG0634, its most advanced program in Phase II, with Abbott Laboratories for up to $1.35 billion, plus tiereddouble-digit royalties. Together with service operations BioFocus and Argenta, Galapagos’ research activities across Europe are successful thanks to ourhighly motivated staff of more than 800 employees, a unique technology base, and a strong financial position.

Due to the major deal with Abbott for GLPG0634, we are expanding our Development Department and we are recruiting for the following vacancies (m/f),mainly located at our site in Mechelen (Belgium):

More information on these positions can be found on our website www.glpg.com