Jobat 11 februari 2012

32
€ 897 De jaarrekening van 10.000 bedrijven onder de loep Zoveel investeert uw werkgever jaarlijks in uw opleiding. Veel? Alleszins niet genoeg... Jobs in R&D, wetenschappen & chemie vanaf blz. 16 + 6.862 jobs op jobat.be Zaterdag 11 en zondag 12 februari 2012 Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be INTERIM Nieuwe regels voor dagcontracten blz. 12 IWEIN SEGERS ‘School werkte niet voor mij’ blz. 10 ANSEEL & DENYS ‘Passie is geen verplichting ’ blz. 3 JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR JOBAT.BE SITE VAN HET JAAR

description

Weekblad over en voor werk

Transcript of Jobat 11 februari 2012

€ 897De jaarrekening van 10.000 bedrijven onder de loep

Zoveel investeert uw werkgever jaarlijks in uw opleiding.Veel? Alleszins niet genoeg...

Jobs in R&D, wetenschappen & chemie vanaf blz. 16+ 6.862 jobs op jobat.be

Zaterdag 11 en zondag 12 februari 2012

Weekblad over en voor werk, met de beste jobaanbiedingen www.jobat.be

INTERIM Nieuwe regels voordagcontracten blz. 12

IWEIN SEGERS ‘School werkte niet voor mij’blz. 10

ANSEEL & DENYS‘Passie is geenverplichting ’blz. 3

JOBAT.BE

SITE VAN

HET JAARJOBAT.BE

SITE VAN

HET JAAR

Bij een uitdiensttreding moet de werkgever altijdeen ‘formulier C4 - werkloosheidsbewijs’ opmaken.De meeste werkgevers doen voor de opmaak be-roep op hun sociaal secretariaat. Ben je als werkne-mer ontslagen, vind je niet onmiddellijk ander werken wil je werkloosheidsuitkeringen ontvangen, danmoet je dit C4-formulier indienen bij de plaatselijkeRijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Je kandit formulier ook bezorgen aan bijvoorbeeld jouwvakorganisatie waarbij je lid bent, deze kan voor jouhet formulier indienen.In tegenstelling tot de ontslagbrief, moet het C4-formulier wel de juiste oorzaak van het ontslag ver-melden. Dit houdt in dat de werkgever de exacteomstandigheden van de uitdiensttreding moet om-schrijven, zodat de RVA kan beoordelen of de werk-nemer in kwestie recht heeft op werkloosheidsuit-keringen.Het komt geregeld voor dat een werknemer niet ak-koord is met de vermelde reden van ontslag. Erwordt niet altijd de nodige aandacht geschonkenaan een correcte omschrijving van de juiste oorzaakvan het ontslag omdat er vaak wordt vanuit gegaandat de werknemer in principe gewoon recht zal heb-ben op de uitkeringen.

Vaak vermeld

In de praktijk wordt vastgesteld dat bij de juiste oor-zaak van het ontslag heel vaak ‘reorganisatie’ ver-meld wordt, wat dit ook moge betekenen. Indien jeals werknemer van oordeel bent dat deze reden uitde lucht gegrepen is - omdat bijvoorbeeld iemandna jouw ontslag werd aangeworven om jouw functieuit te oefenen - dan kan je trachten een bijkomende

vergoeding van je ex-werkgever te vorderen.Is jouw ex-werkgever niet bereid deze vergoedingte betalen en komt er geen oplossing uit de bus, dankan je tot een jaar na jouw uitdiensttreding juridi-sche stappen ondernemen. Het zal dan uiteindelijkde rechtbank zijn die een finale beslissing neemt.Opgelet, het is mogelijk dat de oorzaak van het ont-slag op het C4-formulier niet correct was, maar dater wel degelijk een gegronde reden tot ontslag was.Wens je een procedure op te star ten, raadpleegdan steeds vooraf een expert ter zake.Tot slot vermelden we nog dat de spelregels volle-dig anders zijn bij een ‘collectief ontslag’, dit is hetgeval indien meerdere werknemers in een korteperiode ontslagen worden. De zogenaamde ‘WetRenault’ moet dan gevolgd worden (deze is er ge-komen naar aanleiding van de massale ontslagen bijautobouwer Renault in Vilvoorde). In deze wetworden bijkomende waarborgen voorzien voor dewerknemers.

CorrectieOp 28/1 stond in deze rubriek foutief dat een jongeredie aanspraak wil maken op jeugdvakantiedagenmaximaal 25 jaar oud mag zijn op 31 december vanhet vakantiedienstjaar. Correct is dat de jongere op 31december van het vakantiedienstjaar de leeftijd van25 jaar nog niet bereikt mag hebben.

ARBEIDSVRAAG

IRIS TOLPE, MANAGER LEGAL DEPARTE-MENT, INFORMATION & KNOWHOW BIJSECUREX JOBAT.BE/RECHTEN-PLICHTEN

Kan ik ‘reorganisatie’ alsontslagreden aanvechten?

Waar is de tijd naartoe dat we Griekenland vooralkenden als een vrolijk vakantieland waar de zon al-tijd scheen, iedereen de sir taki danste en toeristenzich schromelijk mispakten aan een ouzo te veel?Niets van dat alles meer. Van een zonovergoten va-kantieparadijs is het Helleense schiereiland plotsverworden tot een verpauperde Europese achter-wijk.Het scenario: achtereenvolgende banken-, financi-ele en eurocrisissen die in het corrupte en geldver-slindende overheidsapparaat de perfecte katalysa-tor vonden om de bakermat van onze beschavingmet mokerhamerslagen en in sneltreinvaart omverte gooien.De gevolgen zijn, en hetwoord wordt terecht ge-bruikt, schrijnend. Duizen-den overleven op hulp. Kin-deren vallen flauw van dehonger op school. Tiendui-zenden verliezen hun job.Honderdduizenden zienhun loon of uitkering gede-cimeerd. Het minimumloonbedraagt amper nog enkelehonderden euro’s. Dewerkloosheid is enorm.Het aantal zelfdodingenstijgt met rasse schreden.Intussen zoekt de Griek, althans diegenen die zichnog niet in gelatenheid genesteld hebben, wanho-pig een uitweg. Jongeren vluchten naar het buite-lannd, op zoek naar werk. Hele families ruilen desteden voor het platteland, hopend dat ze grondvinden waarin ze voldoende kunnen verbouwenom in hun levensonderhoud te voorzien. Mensendie het vorig jaar nog goed hadden, vragen zich nuaf hoe ze het moeten bolwerken.Griekenland toont pijnlijk hard aan hoe fragiel wel-vaart kan zijn en wat de gevaren zijn van slecht be-stuur. De Grieken hebben het volste recht ontzet-tend kwaad te zijn.Temidden dat grote menselijke leed vindt de Euro-pese ‘trojka’ er niet beter op dan Griekenland teverplichten om nog eens te besparen in ruil voorEuropese steun. In een land waar de economie ende consumptie zo hard is teruggevallen kan dat al-leen maar voor een totale stilstand zorgen. Als deEU, het IMF en de ECB in de Griekse botten blijvensnijden - door het vet en vlees zijn ze al lang door -rest de Griek uiteindelijk geen andere optie dan deeuro vaarwel te zeggen.Misschien is dat ook wel waar bepaalde Europeseleiders stilzwijgend op aansturen. En misschienmoeten we deze zomer maar weer met z’n allen opvakantie naar Griekenland.

UITWEG

Griekenland

toont pijnlijk

hard aan hoe

fragiel welvaart

kan zijn en wat

de gevaren zijn

van slecht

bestuur

WIM VERDOODTHOOFDREDACTEUR [email protected]

EDITO

‘Niet het interview is fout, maar zij die het niet helemaal gelezen hebben’

Eurocommissaris Neelie Kroes zei deze week dat Europa ook zonderGriekenland verder kon. Na een storm van kritiek twitterde Kroes datze verkeerd begrepen was, niet zozeer door de NederlandseVolkskrant die het artikel publiceerde, maar door de lezer.

0203

CARTOON

Vorig week was ik te gast opeen congres voor HRM in deoverheid. Meer dan 600 per-soneelsverantwoordelijken

en leidinggevenden kwamen in Gentsamen om te debatteren over hoe zeop een duurzame manier met mensenkunnen omgaan. Je merkte uit alle ge-sprekken dat er een mentaliteitswijzi-ging zit aan te komen. Tot voor kortwas ‘Harder, better, faster, stronger’ desoundtrack onder de prestatiegerichteaanpak. In de nieuwe visie komen demedewerkers zelf, met hun eigen ta-lenten, ambities en dromen, centraalte staan. Organisaties willen werkne-mers opnieuw goesting geven om tewerken.Hoe dit te bereiken in uw organisatie,daarover verschillen de meningennogal. Volgens Luc Dekeyser, directeurvan het kenniscentrum van SD Worx,moeten we niet streven naar tevredenmedewerkers, maar wel naar gepassi-oneerde medewerkers. Op basis vaneen eigen SD Worx onderzoek con-cludeert hij dat enkel gepassioneerdemedewerkers het verschil maken vooreen organisatie. Een medewerker diegewoon tevreden is op het werk, pres-

teert eigenlijk niet beter. Sterker nog,Dekeyser beweerde dat er géén enke-le studie kon gevonden worden dieeen verband tussen tevredenheid enprestaties aantoont.

Wordt passie de norm?

Een aantal congresdeelnemers fronstede wenkbrauwen. Tiens, dat wasnieuw. Ik ving enkele vragende blikkenop. Tevredenheid was dus helemaalniet zo belangrijk? Wouter Torfs, ceovan Schoenen Torfs, was één van deaanwezigen die niet akkoord ging.Schoenen Torfs werd al verschillendekeren uitgeroepen tot Beste Werkge-ver en de tevredenheid van zijn mede-werkers is volgens hem de sleutel totsucces. Hij nodigde congresdeelne-mers uit om een kijkje te komen ne-men in eender welke winkel om er zichvan te laten overtuigen dat tevreden-heid wel degelijk een verschil maakt.Wetenschappelijk onderzoek geeftWouter Torfs gelijk. Tevreden mede-werkers presteren wél beter. Tien jaargeleden al verscheen een grote sa-menvatting van 312 studies die on-weerlegbaar aantoonde dat er een

duidelijk verband is tussen tevreden-heid en prestaties. Sindsdien hebbenverschillende studies gevonden dat te-vreden werknemers een impact heb-ben op objectieve verkoopcijfers, om-zet, winst en klantentevredenheid.Passie op de werkvloer is natuurlijkmooi om te zien. Maar laten we dezejonge, groeiende beweging asjeblief nietuithollen door de gepassioneerde me-dewerker als norm te stellen. Iedereengepassioneerd? Laat die medewerkersnu eens zijn wie ze zijn. Als ze echt ge-passioneerd zijn door hun werk, leukvoor hen. Maar dat is geen verplichting.Als we ervoor kunnen zorgen dat men-sen tevreden zijn op hun werk, dan heb-ben we al een grote stap gezet. Een stapdie ook uw organisatie geen windeierenzal leggen. Daar zijn wetenschappers enschoenenverkopers het over eens.

Een tevreden medewerker iseen productieve medewerker

Frederik Anseel

is professor

organisatiepsychologie

Universiteit Gent en hoofd

onderzoeksgroep VIGOR.

‘Iedereen

gepassioneerd? Laat

medewerkers eens zijn

wie ze zijn’

Anseel& Denys

Frederik Anseel en Jan Denysbekijken de arbeidsmarkt

beurtelings dooreen kritische bril.

1 ,62 procent loonmassagaat naar opleiding

In 2010 spendeerden bedrijven in België 1,62 procent van hun loonmassa aan opleiding. Een lichte stijging ten

opzichte van 2009 (+0,07%) maar nog ver verwijderd van de 1,9 procent-norm vastgelegd in het Interprofessioneel

Akkoord. Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Dun & Bradstreet die Jobat kon inkijken.

In 2010 gaven Belgische bedrijven gemiddeld 1,62 pro-cent van hun loonmassa uit aan opleiding voor hun

werknemers. Dat is weliswaar een lichte stijging ten op-zichte van 2009, toen het opleidingsbudget 1,55 procentvan de loonmassa bedroeg, maar het vooropgesteldepercentage van 1,9 procent blijft ver uit het zicht. Het op-leidingsbudget per persoon klokte in 2010 af op gemid-deld 897,85 euro.Johan De Meyer, directeur van de opleidingsorganisatieKluwer én actief bij Federgon als voorzitter van de com-missie Opleidingen, spreekt van een stabiele tot licht stij-gende tendens. ‘De opleidingsmarkt is sterk gestegen inde periode 2003-2008. Dat waren vijf sterke groei-jarenwaarbij de groei telkens aanleunde tegen de 10 procent.In 2009 hebben we een sterke terugval gehad, met decrisis die begonnen is eind 2008. Sindsdien gaat de groeilangzamer.’

Volgens De Meyer is het begrijpelijk dat opleiding in tij-den van crisis geen prioriteit is. ‘Bedrijven beschouwendit vaak als een out-of-pocketkost die sneller kan wor-den geschrapt. Het is nu eenmaal minder moeilijk om jeopleidingsbudget op een lager pitje te zetten dan ommensen aan de deur te zetten.’Maar dat wil nog niet zeggen dat de huidige crisis dezelf-de gevolgen zal hebben als de crisis van 2008, denkt DeMeyer. ‘We zitten met een geweldige krapte op de ar-beidsmarkt, en die zorgt ervoor dat bedrijven naar alter-natieve oplossingen moeten zoeken. Als je niet genoeggekwalificeerde werknemers vindt, dan moet je nagaanof je je eigen mensen niet kan opleiden. Als je weet wat jenodig hebt, is dat soms mogelijk. Een goed opleidingsbe-leid is bovendien een troef om jong talent aan te trekken.Jongeren stellen ook andere vragen dan wat hun loon zalzijn en welke wagen er voor de deur zal staan.’

Opleidingsbudgetstijgt, maar blijft

onder norm

Terwijl het opleidingsbudgetper mannelijke werknemer in

2010 1.118 euro bedroeg, was datvoor vrouwen amper 536 euro.Meer dan driekwart (77,5%) vanhet totale opleidingsbudget gaatbovendien naar mannen. Dat hetbudget voor vrouwen een pak la-ger ligt, valt volgens D&B minstensgedeeltelijk te verklaren door hetfeit dat mannen overver tegen-woordigd zijn in de verschillendekennissectoren, terwijl vrouwen ingrotere aantallen aan de slag zijn inde zorgsectoren.

Meer dan driekwart van opleidingsbudget gaat naar mannen

2009

LoonmassaOpleidingsbuget

Budget per persoon €883,05

Budget per persoon €897,85

€ 56.105.154.177€ 870.016.569

2010

LoonmassaOpleidingsbudget

€ 55.022.853.273€ 893.438.302

Opleidingsbudget als % loonmassa

0,0

0,5

1,0

1,5

2,01,9

20102009

1,55% 1,62%

IPA-norm

%

mannenvrouwen

Totaal opleidingsbudget

0

100

200

300

400

500

600

700

€800(x000.000)

2009

663.225.422

206.791.147

2010

692.929.978

200.508.324

mannenvrouwen

Opleidingsbudget per persoon

0

200

400

600

800

1.000

€1.200

2009 2010

1.079

560

1.118

536

OPLEIDINGEN

Tekst: Maud Oeyen

0405

De meeste sectoren halen de IPA-norm van 1,9 procentniet.De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven stelt inderdaad vastdat de norm van 1,9 procent van de loonmassa in veel geval-len moeilijk of niet behaald wordt. Het percentage werd vast-gelegd in 1998, tijdens de onderhandelingen voor het Inter-professioneel Akkoord 1999-2000. De sociale partners heb-ben toen unaniem beslist om een norm vast te leggen voor deinvesteringen in opleiding. Op dat moment bedroegen dieinvesteringen gemiddeld 1,24 procent van de loonmassa. Te-gen eind 2004 wilde men de norm van 1,9 procent bereiken.Voor dat percentage baseerden de sociale partners zich opeen internationale benchmark. Men maakte gebruik van hetgemiddelde van de opleidingsinvesteringen in onze buurlan-den Duitsland, Frankrijk en Nederland. Achteraf stelde menwel vast dat dat gemiddelde niet zo nauwkeurig was bere-kend. In Duitsland gold die 1,9 procent bijvoorbeeld enkelvoor bedrijven met meer dan tien werknemers. De CRBheeft achteraf de cijfers bijgesteld aan de hand van de infor-mele vormingsinspanningen, zodat we nu de doelstelling zogoed als wel bereiken.

U wil liever komaf maken met die norm?Die 1,9 procent is een afspraak, maar dat percentage maggeen fetisj worden. We lopen het risico ons erop blind te sta-ren. Je moet het over de essentie hebben. En de essentie is: zalvorming iets bijbrengen aan de competitiviteit van onze be-drijven, aan werkzaam werk en aan de activering van vijftig-plussers? Je moet een discussie voeren over de grond van dezaak.Bovendien is het vreemd dat men gekozen heeft voor eeninterprofessioneel gemiddelde. Persoonlijk hoop ik toch datbanken meer investeren in de opleiding van hun werknemersdan bakkers of kappers. Daarom pleit ik voor een sectoralebenchmark. In mijn eigen sector, de voedingsindustrie, houdthet IPV (de opleidingsadviseur van de voedingsindustrie, red.)zich daarmee bezig. Zij vergeleken de opleidingsinspannin-gen in de Belgische voedingsindustrie met de Duitse, Franseen Nederlandse. Uit die vergelijking blijkt dat wij het helemaalniet zo slecht doen.

Naar de grond van de zaak dan. Hoe belangrijk is vor-ming voor onze werknemers en ondernemingen?Ten eerste moet je je afvragen of er een oorzakelijk verbandbestaat tussen vorming en competitiviteit. Voor zover ikweet, bestaat daarvan geen onbetwistbaar bewijs. Ik ben er-van overtuigd dat werkgevers wel zoveel vorming zullen aan-bieden als ze nodig hebben om competitief te blijven. Wiedeze veronderstelling in twijfel trekt, moet meer in zijn marshebben. Wie een beweging op gang wil brengen om de le-venslange vorming op gang te trekken moet communicerenen hard materiaal aanbrengen om te overtuigen.Daarnaast is het natuurlijk zo dat vorming voor een stuk be-

paalt in hoeverre mensen hun werk beschouwen als ‘werk-baar werk’. De studie van de SERV over werkbaar werk gaatbijvoorbeeld na in welke mate Vlaamse werknemers stress er-varen op of door het werk, maar ook of ze de kans krijgen omzich te ontplooien en bij te leren. Om het een beetje roman-tisch uit te drukken: opleiding brengt arbeidsvreugde. Dat iswel belangrijk, en daar moet men ook rekening mee houden.We zijn er dan ook voorstander van om daarover in overleg tegaan met de vakbonden. Dat is goed voor de mensen én voorhet bedrijf.Vorming kan ook bijdragen aan de activering van ouderen. Deopleidingsinspanningen moeten dus proportioneel verdeeldworden over alle categorieën van werknemers.

Uit de cijfers blijkt nochtans dat het opleidingsbudgetvoor mannen gemiddeld meer dan twee keer zo hoogligt als dat voor vrouwen.Daar speelt natuurlijk de kwalificatiegraad een rol. Je zit methet spijtige gegeven dat minder gekwalificeerde mensen vaakook minder toegang hebben tot opleiding. Maar verder zie ikgeen enkele reden waarom vrouwen minder opleidingskan-sen zouden krijgen dan mannen. Hetzelfde geldt voor ouderewerknemers. Wat zijn drie dagen opleiding voor een jongevijftiger als je nog kan rekenen op een carrière van meerderejaren? Dat is toch een goede return on investment?

Zijn er alternatieve mogelijkheden om het levenslangleren vorm te geven?De dynamiek moet komen van de bedrijven zelf. De cao 9 vande Nationale Arbeidsraad bepaalt trouwens dat over vor-mingsinspanningen gesproken moet worden in de onderne-mingsraad. We zijn op de grenzen van de social engineeringgebotst. Het is achterhaald om van bovenuit een percentagevoorop te stellen.Bij de werknemers ligt eveneens een verantwoordelijkheid.Mensen moeten hun eigen lot in handen nemen en bereid zijnom te leren. Ook buiten de werkuren. Dat zijn investeringendie uiteindelijk zullen lonen, al is het maar omdat je kans maaktop werk met een hoger salaris.Tot slot moeten we dringend iets doen aan de hoge ongekwa-lificeerde uitstroom in ons onderwijs. Het is een democratischschandaal dat meer dan twaalf procent van de jongeren geendiploma secundair onderwijs behaalt. Hoe kunnen zij overle-ven in onze economie?We moeten deze jongeren kansen geven. We moeten drin-gend werk maken van een intelligent systeem waarbij we ver-trekken van de kennis van mensen. Hun competenties moe-ten dienst doen als springplank. Het is niet efficiënt en zelfsvernederend om hen dan nog examens te laten afleggen daar-over. We kunnen dus vertrekken van de gecertifieerde com-petenties. Daarna bieden we een opleiding aan om een brugte werpen naar een diploma. Het onderwijs kan meewerkenaan een nieuw systeem.

‘ 1 ,9 procent mag geen fetisj worden ’Manou Doutrepont, directeur Sociale Zaken van de federatie van de voedingsindustrie Fevia, twijfelt aan het nut van een

interprofessionele norm voor opleidingsinspanningen. Hij pleit voor een sectorale benchmark.

‘Persoonlijk hoop ik dat bankenmeer investeren in de opleiding

van hun werknemers dan bakkers of kappers’

Manou Doutrepont, Fevia

Het handelsinformatiekantoor Dun & Bradstreet(D&B) analyseerde op vraag van Jobat de oplei-

dingsinspanningen van 10.000 Belgische bedrijven. Datdeed het kantoor aan de hand van de sociale balansenvan 2009 en 2010. In die 10.000 bedrijven werken in to-taal ongeveer een miljoen Belgen.In 1998 spraken de sociale partners af dat het oplei-dingsbudget van ondernemingen op termijn 1,9 pro-cent van de loonmassa moet bedragen. Omdat bedrij-ven loonmassa en opleidingsbudget noteren in de jaar-rekening, is het mogelijk om na te gaan wie die normhaalt.

Zolang het opleidingsbudget voor alle bedrijven samenonder de 1,9 procent van de loonmassa blijft, kunnen erboetes worden uitgedeeld aan alle sectoren die geenbijkomende opleidingsinspanningen in hun collectievearbeidsovereenkomst opnemen. De werkgevers vangesanctioneerde sectoren moeten een sociale bijdragevan 0,05 procent betalen aan het fonds voor betaaldeducatief verlof.Door dat systeem kunnen bepaalde bedrijven die denorm wél halen, toch gestraft worden. Verschillendebedrijven hebben al procedures aangespannen bij deRaad van State.

Wat hebbenwe berekend?

A&S Energie is een jong bedrijf, dat jaarlijks170.000 ton niet-recycleerbaar houtafvalverwerkt tot groene stroom voor 51.000gezinnen. De elektriciteitscentrale die daar-

voor wordt gebruikt, werkt op biomassa. ‘Het gaat omeen nieuwe installatie die pas operationeel is sinds dezomer van 2010’, legt Vandenbulcke uit. ‘Het personeeldat in die periode werd aangeworven om de installatiete bedienen, moest opgeleid worden. Het heeft heel

wat opleidingsuren gekost om die installatie te leren ken-nen en te begrijpen hoe je ze moet bedienen.’Maar ook nu nog worden er maandelijks extra interne enexterne opleidingen georganiseerd voor de 25 werkne-mers van A&S Energie. ‘Onze operatoren moeten op dehoogte blijven van nieuwigheden en meer achtergrond-kennis verwerven over bepaalde processen waar ze dage-lijks mee te maken krijgen.’Een nieuwe medewerker aanwerven, is dan ook een werkvan lange adem. ‘De eerste zes maanden bestaan enkel enalleen uit opleiding. Eerst mogen medewerkers enkelmeekijken, daarna mogen ze ook af en toe iets zelf doenonder supervisie van een andere operator. Pas na acht tottwaalf maanden kunnen onze operatoren echt zelfstandigwerken. We gaan ervan uit dat iedereen altijd kan bijleren,ook de mensen die hier al enkele jaren actief zijn. We heb-ben hier kasten vol mappen met handleidingen.’

Cursus geven aan collega’s

Het bedrijf rekent erop dat de werknemers aan zelfstudiedoen om die handleidingen onder de knie te krijgen. Veeloperatoren hebben voornamelijk een controlerendefunctie, en wanneer alles normaal verloopt, hebben zijwel wat tijd vrij om aan zelfstudie te doen.

Bepaalde operatoren met meer ervaring of kennis krijgende kans om zich te verdiepen in een bepaald aspect dathun interesse wegdraagt. Daarna kunnen ze een cursusgeven aan hun collega’s. Vandenbulcke: ‘We proberen on-ze operatoren echt te betrekken bij het opleidingsbeleid.Ze kunnen zelf aan opzoekingswerk doen en zich speciali-seren.’Waar er in het begin vooral externe opleidingen werdenaangeboden bij A&S Energie, is de nadruk nu op internecursussen komen te liggen. ‘Omdat de materie in het be-gin voor iedereen nieuw was, zijn we gestar t met een al-gemene opleiding. Op die manier kon iedereen vertrek-ken vanuit een solide basis, zonder daarom elk aspect totin het diepste detail te kennen.’‘Daarna zijn we alles deeltje per deeltje van dichtbij gaanbekijken. Daar zijn we nog steeds mee bezig en dat zal ooknog wel een paar jaar duren. Na verloop van tijd wordener ook weer nieuwe zaken geïmplementeerd, die dan ophun beurt opleiding vereisen. Ondertussen moet je na-tuurlijk ook altijd bijblijven op het vlak van veiligheid, mi-lieu en EHBO. In onze sector is het toch van cruciaal be-lang dat iedereen goed opgeleid is en heel goed op dehoogte is van de achtergrond van alle processen’, aldusnog Vandenbulcke.

‘Eerst kijken, dan doen’

‘Tegen de tijd dat een operator volledig

zelfstandig kan werken, zijn we al acht tot

twaalf maanden ver’, vertelt Steven

Vandenbulcke, plant manager bij A&S

Energie. Het bedrijf uit Oostrozebeke is een

van de Belgische ondernemingen die veruit

het meest investeren in opleiding. Het

opleidingsbudget bedroeg er in het

opstartjaar 2010 bijna 19 procent van de

loonmassa. Opleiding is er dan ook een

absolute must.

Energiebedrijf A&S rekent eropdat werknemers aan zelfstudie

doen om alle handleidingenonder de knie te krijgen.

Opleidingsbudget per persoon naar bedrijfsgrootte (aantal werknemers)

6-10 11-20 21-50 51-100 101-250 251-500 500+

400

500

600

700

900

800

€ 1.000

437

535516 522

677

852

1.126

Hoe groter de onderneming, hoe groter het opleidingsbudget dat die onderneminggemiddeld vrijmaakt per werknemer. Zo spenderen bedrijven met meer dan 500

werknemers gemiddeld 1.126 euro per werknemer aan opleiding, terwijl bedrijven met251 tot 500 werknemers het bij 852 euro houden. Ondernemingen met 21 tot 50 werk-nemers gaven in 2010 gemiddeld 516 euro per werknemer uit aan opleiding.

Grote bedrijven investeren meer in opleiding

Ondernemingen met meer dan 25 procent niet-universitaire hooggeschoolden in hun me-dewerkersbestand spenderen een groter bedrag aan opleidingen dan bedrijven met

minder hooggeschoolden. Gemiddeld beschikken ze over een opleidingsbudget van 1.032 eu-ro per persoon. In ondernemingen waar meer dan een kwart van het personeel uit universitai-ren bestaat, bedraagt het opleidingsbudget zelfs 1.656 euro per persoon.Gemiddeld krijgen universitairen meer opleidingsbudget (1.617 euro) dan andere hoogge-schoolden (1.138 euro) en het overige personeel (780 euro).

Meer opleiding voor universitairen

Opleidingsbudget per werknemer in functie van opleidingsniveau

Universi

tair (1)

Andere

Hooggeschoolden (2)

Overige

1.617

1.138

780

0

500

1.000

1.500

€ 2.000

(1) in bedrijven met minstens 25% universitairen(2) in bedrijven met minstens 25% andere hooggeschoolden

0607

Bedrijven in Brussel investeren veruit het meest inopleiding. Het opleidingsbudget bedraagt er 1,78

procent van de loonmassa, waarmee de norm van 1,9procent maar nipt niet wordt gehaald. Met een ge-middeld opleidingsbudget van 1.153 euro per werk-nemer behoort Brussel ook tot de top. Enkel Waals-Brabant scoort beter met 1.558 euro per werkne-mer, al komt dat vooral door de aanwezigheid vantwee ondernemingen met grote budgetten in dieprovincie, GlaxoSmithKlein en Ores.De Vlaamse provincies doen het over het algemeenbeter dan de Waalse, al scoor t West-Vlaanderenveruit het slechtst. Gemiddeld trekken bedrijven eramper 1,25 procent van de loonmassa uit voor oplei-ding.Als individuele werknemer ben je het slechts af inWest-Vlaanderen en in Namen, waar het opleidings-budget per werknemer gemiddeld respectievelijk571 en 543 euro bedraagt.

Opleidingsbudgetten hethoogst in Brussel en Brabant

Hoewel de sociale partners in 1998 tot de af-spraak kwamen om te streven naar een op-

leidingsbudget dat 1,9 procent van de loonmassabedroeg, halen ook vandaag nog slechts weinigbedrijven deze norm. Slechts enkele sectorenkunnen een gemiddeld percentage voorleggendat hoger ligt dan 1,9 procent.Absolute uitschieter is de sector van productieen distributie van elektriciteit en gas. Onderne-mingen in deze sector spenderen gemiddeldmaar liefst 4,14 procent van de loonmassa aanopleiding. Daarna volgen nog de telecommuni-catiesector (2,66 procent), de chemische indus-trie (2,31 procent) en de sector van sanering enafvalbeheer (2,08 procent).Chemische, technologische en gespecialiseerdesectoren doen het dan ook - niet zo verrassend -heel wat beter dan sectoren waarin veel zelf-standigen en kleine kmo’s terug te vinden zijn.

Meeste sectorenhalen norm niet

In 2010 ging 73 procent van het opleidingsbudget vande Belgische bedrijven naar formele vorming, meestalklassikale cursussen of stages die door lesgevers ofsprekers werden ontwikkeld. Formele opleidingen

vinden plaats in een ruimte die duidelijk van de werkplekgescheiden is en meestal resulteren ze in een attest.Sinds 2008 hebben bedrijven echter de mogelijkheid omook informele vormingen op te nemen in hun sociale ba-lans. Onder informele vorming worden verschillende ma-nieren van training on the job begrepen, zoals de begelei-ding door een peter of meter, coaching, zelfstudie, deel-name aan vormingskringen, studiebezoeken, lezingen, en-zovoort. Brainstormsessies en het onthaal van nieuwemedewerkers vallen er niet onder.23 procent van de opleidingsinspanningen van Belgischebedrijven bestond in 2010 uit dergelijke informele vor-ming. Vergeleken met het jaar daarvoor gaat het om een

lichte stijging.Probleem met de informele vorming: ze valt vaak moeilijkin harde euro’s uit te drukken. Johan De Meyer, directeurKluwer Opleidingen en voorzitter van de commissie Op-leidingen bij Federgon, erkent dat. ‘Leren met behulp vaneen collega of via sociale media, dat zie je steeds vaker.Alleen valt er niet meteen een bepaald bedrag of een aan-tal uren op te kleven. Vaak registreert men die vormenvan leren helemaal niet.’

Leren van collega

Uit de Learning Indicator van Kluwer blijkt nochtans datleren via collega’s voor de Belgische werknemers op deeerste plaats staat. De Meyer : ‘Blijkbaar leert een grotegroep van mensen op die manier het meest. Dat zal je inde cijfers natuurlijk nooit terugvinden. Ik denk dat het inde toekomst steeds moeilijk zal worden om ‘vorming’ uitte drukken in cijfers. Je kan je dan afvragen wat het nut isvan een opgelegd percentage dat gehaald moet worden.’Zelfs in de terminologie stelt De Meyer de laatste vijf jaareen evolutie vast. ‘Steeds vaker worden de woorden ‘trai-nen’ en ‘opleiden’ vervangen door ‘leren’. En leren is zo-veel breder dan enkel trainen.’ Volgens de enquête vanKluwer volgt 85,4 procent van de bevraagde 4.000 werk-nemers jaarlijks wel een of andere vorm van opleiding.Dat het belang van informele vorming in deze crisistijdenzal toenemen ten koste van formele vorming, gelooft DeMeyer niet. ‘We mogen het effect van klassikale opleidin-gen niet onderschatten. Niet alleen de inhoud van zo’nopleiding brengt werknemers veel bij, ook het socialenetwerk waarin ze vaak terechtkomen tijdens zo’n oplei-ding kan heel inspirerend zijn. Mensen hebben er echt iets

aan om ervaringen uit te wisselen met anderen.’‘In onze kenniseconomie zullen vorming en opleiding al-leen maar belangrijker worden’, voorspelt De Meyer.‘Als Vlaamse of Belgische ondernemingen zijn we ge-doemd om meer en meer in kennis te gaan investeren,én in netwerken. Kennis is macht, vandaag meer danooit.’

Informele vorming in opmarsCoaching, zelfstudie, begeleiding door een peter of deelname aan lezingen ... Steeds vaker doen bedrijven een beroep

op alternatieve vormen van opleiding. Volgens Johan De Meyer, directeur bij Kluwer Opleidingen, maakt ‘trainen’

steeds vaker plaats voor ‘leren’.

‘We mogen het effect van klassikaleopleidingen niet onderschatten. Nietalleen de inhoud brengt werknemers

veel bij, ook het sociale netwerkwaarin ze terechtkomen,

kan inspirerend zijn’

Johan De Meyer, directeur Kluwer Opleidingen

formeel mannenformeel vrouweninformeel manneninformeel vrouwen

2009 2010

% Opleidingsbudget formeel vs informeel

0

10

20

30

40

50

60%51,9%

21,3% 20,8%

0,3%

52,2%

20,5%22,4%

0,3%

Opleidingsbudget per persoon naar regio

NamenWest-

VlaanderenLuxemburg

Henegouwen

LuikLim

burgOost-

VlaanderenVlaams-B

rabantAntwerpen

Brussel

Waals-Brabant

542,57

571,4

2

630,96

634,77 722,69

745,81

752,23 831,32 894,67

1.152,78

* Beïnvloed door aanwezigheid van enkele grote bedrijven

400

600

500

700

900

800

1.000

1.100

1.200

1.300

1.400

1.500

€ 1.600

1.557,54

WERKBEELD

DHL Brussels Hub is het lokale sorteercentrumvan koerierbedrijf DHL op de luchthaven van Za-ventem. In de hub worden iedere dag opnieuw70.000 tot 80.000 pakjes klaargemaakt voor ver-zending. Het sorteercentrum is daarmee een vande belangrijkste sorteercentra ter wereld.Snuffelhonden controleren de binnenkomendezendingen op explosieven. Een netwerk van trans-portbanden (meer dan 8.000 vierkante meter)zorgt ervoor dat de vele pakjes aankomen bij hetjuiste vliegtuig. Iedere dag vertrekken er tot twintigvluchten op en af naar onder andere Duitsland,Groot-Brittannië, Spanje, Denemarken, Nigeria enBahrein.Er werken zo’n 650 mensen in het sorteercentrum,voornamelijk tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’smorgens. DHL Brussels Hub vierde onlangs haarvijfentwintigste verjaardag. (mo)

DHL Brussels Hub Foto’s: Bart Dewaele

JOBAT.BE/WERKBEELD

De voorbije weken werden getekend door groteontslagrondes in de industriële productie. Veelwerknemers, vaak veertigers en vijftigers, drei-

gen in de werkloosheid te verzeilen. Hebben ze al gedachtaan een job in de zorg? Die kampt immers met heel watoningevulde vacatures. Dat het kan, bewijst thuiszorgor-ganisatie Familiehulp. Die heeft heel wat oud-arbeiders indienst.De 52-jarige Chris Bulté was jarenlang aan de slag in degrafische sector. ‘We werkten nog erg analoog. De digita-lisering veranderde het vak ingrijpend.’Na een herstructurering binnen het bedrijf waar hij werk-te, kreeg Chris een job aangeboden waarbij hij veel metgevaarlijke stoffen zou werken. ‘Het gezondheidsrisicowaar ik zo mee geconfronteerd werd, was voor mij on-aanvaardbaar. Ik heb mijn ontslag gevraagd.’Zijn collega, de 59-jarige Gerard Smulder. heeft een op-vallend parcours afgelegd. ‘Van opleiding ben ik deco-rontwerper voor theater en film, maar ik vond geen werkin die branche. Daarna heb ik verschillende beroepen uit-gevoerd. Ik kwam vooral aan de kost als vrachtwagen-chauffeur.’Gerard kreeg op zijn vierenvijftigste een waarschuwing

van de dokter. ‘Mijn werk in het vleestransport was ergbelastend voor de rug. Bovendien was het beroep ergveranderd: de stress nam toe, de files werden steeds lan-ger, de solidariteit tussen de chauffeurs was erg afgekalfd.’En dus ging Gerard, die er prat op gaat geen dag werklooste zijn geweest, op zoek naar een andere job. ‘Ik wilde nietin de ziekteverzekering verzeilen. Ik ben me meteen gaaninschrijven bij de VDAB.’Ook Chris kwam tijdens een VDAB-opleiding in contactmet Familiehulp, zij het dan via een omweggetje: ‘Ik volgdeeen informaticacursus en zag op een dag een affiche voorverschillende opleidingen in de social profit. Daarbij waser ook een oriëntatiemodule van ongeveer twee maan-den, zodat mensen die nooit eerder in de zorg werktenkennis konden maken met de verschillende zorgberoe-pen.’

Koffie

Chris koos voor het beroep van verzorgende. ‘Een oplei-ding van ongeveer anderhalf jaar, was haalbaar. Het leekme niet meer opportuun om nog aan een driejarige ba-cheloropleiding in de verpleegkunde te beginnen.’Gerard kende familiehulp van op televisie. Chris en Ge-rard appreciëren dat de opleidingen gegeven werdendoor mensen met een professionele achtergrond. Naastde noodzakelijke theoretische basis, werd ook aan hunpraktijkervaring aandacht besteed. Beiden hebben zetwee stages achter de rug: in een rusthuis en in de thuis-zorg.Hoe ziet een werkdag eruit? ‘We beginnen rond acht uur’s ochtends’, legt Gerard uit. ‘Wanneer we bij de cliëntaankomen, maken we tijd voor een babbeltje en een kop-je koffie. Je moet weten dat die mensen vaak hele dagenalleen zitten. We helpen hen met eten maken, opruimenin huis, of verzorging. We hebben een welomschreven ta-kenpakket.’Doorgaans brengen Gerard en zijn collega’s ongeveer

twee uur bij hun cliënt door en bezoeken ze zo’n vier ge-zinnen per dag.Een carrièreswitch naar de verzorgingssector is niet altijdevident. Chris ziet zich in zijn carrièrewending gesteunddoor zijn partner en kinderen. ‘Van de 20 deelnemers aanmijn opleiding, was ik op een bepaald ogenblik de enigeman. Maar als je gemotiveerd bent, hoef je je dat niet aante trekken.’Voor Gerard was de overstap niet helemaal onverwacht.‘Weet je, als vader van zes kinderen ken ik wel wat van hethuishouden, dus met dat aspect van de job was ik al ver-trouwd. Ik ben bovendien altijd al een sociaal dier ge-weest. En mijn collega- truckers zagen ook wel in dat ikmijn baan als chauffeur niet langer fysiek kon volhouden.’Uit hun vorige beroepen brachten ze niettemin heel watnuttige ervaring mee. ‘Ik heb jarenlang als zelfstandige ge-werkt’, zegt Chris. ‘Dan leer je wel snel en autonoom be-slissingen nemen, vaak in samenspraak met de leden vanons zevenkoppige team. Ik heb door de jaren heen ookleren omgaan met verschillende karakters, wat ook in de-ze job van pas komt. Geen twee cliënten zijn gelijk.’

Leeftijd

Hadden Chris en Gerard vroeger vermoed dat ze ooit inde thuiszorgsector aan de slag zouden gaan? ‘Als jongegast zou ik dit nooit een droomjob genoemd hebben’,zegt Gerard. ‘Maar nu, op mijn 59ste, beleef ik echt welplezier aan mijn beroep. Ik ga graag met oudere mensenom.’Chris bekijkt zijn carrièrewending nuchter : ‘De socialesector biedt werkzekerheid, dat is ook mooi meegeno-men. Een passie om voor mensen te werken blijft natuur-lijk noodzakelijk om dit werk met voldoening te doen. Bo-vendien keek men bij Familiehulp niet meteen naar mijnleeftijd. Geloof me, dat is elders meestal wel anders. ‘

www.familiehulp.be

MENSEN

Het regent ontslagen in de industriële

productie. Een nieuwe job vinden is

voor veel late veertigers en

vijftigplussers echter allesbehalve

evident. Zorgorganisaties als

Familiehulp nemen hen graag in dienst.

Van deindustrie

naar... de zorg

Tekst: Michiel Leen / Foto: Leo De Bock

Chris Bulté (r) was jarenlang aan de slag in de grafische sector. Een herstructurering deed hem kiezen voor een carrière in de zorg.

0809

‘Als acteur kan je een universum scheppen ende fantasie van mensen prikkelen. Mijn va-der kon dat ook toen hij voor de radiowerkte. Hij presenteerde onder meer

Opera en Belcanto. De verhalen die hij daarin vertelde,sleepten de luisteraar mee. Als twintiger luisterde ik opkot altijd naar Duyster op Studio Brussel. Goede muziekén een goede radiostem: wat is er fijner om te horen? Alszanger van Groep Jezus heb ik lange tijd zelf muziek ge-maakt, maar toen ik in het voorprogramma van AdmiralFreebee mocht spelen, ben ik daarmee gestopt. Ik kreegde indruk dat mijn liedjes niet overkwamen zoals hetmoest. Gestimuleerd door Tom Van Laere van AdmiralFreebee ben ik overgeschakeld op een gesproken perfor-mance. Plots ontdekte ik dat ik, door grappen te vertel-len, beter kon overbrengen wat ik wou zeggen.

Meer emotie

Zo belandde ik in het comedycircuit. Ik zag stand-up alseen vorm van theater. Ik acteerde dat ik komiek was endacht dat mijn collega’s dat ook deden. Maar nee, zij wa-ren echte comedians. Dat maakte mij tot vreemde eendin de bijt. Ik ben blij dat ik kon doorstromen naar het éch-te acteerwerk. Het kader waarbinnen ik nu opereer, isduidelijker. Misschien kan ik daardoor mensen overtuigendie voordien nog niet mee waren. Hoewel, ik zal altijdvoor- en tegenstanders hebben. Ik hou van de verwarringdie ik creëer. Dat mensen gaan nadenken of ze al dan nietworden beetgenomen, vind ik in deze tijden van reality-tvzeker niet slecht.Ik kan me nu zonder schroom acteur noemen. Tijdens hetdraaien van de film Tot Altijd stond ik ineens naast GeertVan Rampelberg en Koen De Graeve. Mijn grote voor-beelden. Ik was best verrast dat regisseur Nic Balthazarme voor een auditie uitnodigde. Toen ik het scenario lasen zag voor welke rol ik in aanmerking kwam, wist ik: Nicheeft wél de gelaagdheid begrepen van alles waar ik devoorbije jaren mee bezig was. Ik vind het tegenwoordigfijn om me te laten regisseren. Op mijn 32ste ben ik ein-delijk tot het inzicht gekomen dat ik niet alles kan. Regis-seurs kunnen, als ze het juist aanpakken, veel twijfel weg-nemen. Ik mag van hen al eens met meer mimiek spelenen meer emotie tonen. Vroeger dacht ik altijd: ‘Het moetkleiner’.

Opstand

Of het een verschil maakt dat ik geen acteeropleiding hebgevolgd? Ik héb even, als puber, ‘woord’ gestudeerd aanhet Lemmens Instituut, maar dat was voor mij niet de juis-te weg. Toneel werd daar op een klassieke manier bena-derd. Ik vind de Griekse tragedies enkel leuk als ze dooriemand als Jan Decorte onder handen worden genomen.Bovendien werkte het schoolsysteem niet voor mij; ikkwam daartegen in opstand. Ik heb het vak dus met vallenen opstaan moeten leren. In de comedy heb ik wel wattrucs opgepikt. Comedy dwingt je spontaan te zijn. Dathelpt mij om vandaag als acteur naturel over te komen.’(pvd)

BEROEPSGEHEIM

Iwein Segers,acteur

‘Ik acteerde dat ikkomiek was en dachtdat mijn collega’s datook deden’

Wat doe je voor job?Ik werk voor Ann Vanheste, federaal Kamerlid voor de SP.A. Mijn job alsparlementair medewerkster is heel gevarieerd. Het gaat van het vastleggenen het organiseren van vergaderingen en praktische zaken, tot inhoudelijkopzoekingswerk en dienstverlening.

Doe je je job graag?Dit is mijn eerste baan sinds ik afgestudeerd ben, er gaat geen dag voorbijzonder iets bij te leren. Het is natuurlijk geen nine-to-five job, maar dat wist ikop voorhand en dat maakt het ook interessant. Door mijn werk heb ik bo-vendien al veel boeiende mensen leren kennen.

Wat vind je van je inkomen?Voor een eerste job vind ik mijn loon behoorlijk en ik heb het voordeel dat ikhierin kan groeien. Ik leer enorm veel bij over verschillende thema’s. Voor mijis het belangrijk dat ik geen ‘vakidioot’ word: ik wil mijn horizon kunnen ver-breden. Dat beetje dat ik nu minder verdien, beschouw ik als leergeld.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?Ik heb destijds de belofte gemaakt aan Ann Vanheste dat ik samen met haarde vier jaar zou uitdoen in het parlement. Ik hou me zeker aan mijn woord enhecht veel belang aan loyaliteit.

Wat is je grootste kost?De lening van onze woning neemt de grootste hap uit ons budget. Maar het isbeter om af te betalen voor je eigen huis, dan huurgeld weg te smijten.

Waar geef je met plezier geld aan uit?Aan anderen. Meestal ben ik relatief spaarzaam, maar als ik iemand anderseen plezier kan doen met iets, dan zal ik dat zoveel mogelijk proberen tedoen.

Wat zou je doen als je de lotto wint?Eerst en vooral kijken hoeveel ik gewonnen heb, maar ik neem aan dat hetom een buitensporig bedrag gaat. De ene helft zou ik dan op een spaarreke-ning zetten. Met het ander deel zou ik de droomauto kopen voor mijn vrienden zorgen dat mijn familie niets te kort komt. (mr)

MIJN LOON

STÉPHANIE THYBAERT (23), ADINKERKE

■ Beroep: parlementair medewerkster ■ Privé: wettelijk samenwonend■ Brutoloon: 2.531 euro ■ Nettoloon: 1.468 euro ■ Extra: hospitalisatieverzekering

2.5

3110111011

‘Het grootste deel van die miljarden dient enkel om debestaande schulden van Griekenland te herfinancieren’,vertelt Janssens. ‘Wanneer landen hun schuld moeten te-rugbetalen, gaan ze meestal gewoon nieuwe schuld uitge-ven. Om dat te kunnen doen, moet er natuurlijk wel ie-mand zijn om die nieuwe schuld op te kopen. Die koperszijn er vandaag niet voor Griekse schuld. Enkel de ECB zoudat kunnen doen, maar dat is een vorm van rechtstreeksemonetaire financiering, iets waar de Europese leiders lie-

ver voor passen.’Daarom is er dus een noodfonds, dat de nieuwe schuldkan opkopen onder de vorm van steunpakketten. ‘Omdatmen weet dat Griekenland niet in staat is om dat kapitaalooit terug te betalen, kan men aan dat steunpakket voor-waarden verbinden. Men gaat heel nadrukkelijk meekij-ken over de schouder van de Grieken, zoals een ocmwdat doet bij iemand die zijn schulden niet meer kan beta-len. Ook zij gaan mee de rekeningen controleren en watmeer discipline in de portefeuille proberen te krijgen.’

Bodemloze put

‘De Grieken zitten in een vicieuze cirkel - ze moeten lenenom hun interesten te kunnen betalen - waardoor die 130miljard in een soort bodemloze put terecht komt. Op heteerste gezicht is de situatie behoorlijk hopeloos. Of Grie-kenland die 130 miljard euro krijgt of niet, het zal heelmoeilijk zijn om de economie weer aan de praat te krijgen.Sinds 2008 is de Griekse economie met 30 miljard ge-krompen, van 230 miljard naar 200 miljard. Daardoor is erminder ruimte om schulden af te bouwen en meer werk-

loosheid. We zullen de Grieken nog zeker vijf tot tien jaargeld moeten geven om uit de negatieve spiraal te blijven.We betalen voor een stuk trouwens gewoon onszelf te-rug, want veel Belgische banken hebben voor ons beleg-gingen gedaan in Grieks papier.’‘De Grieken zouden ervoor kunnen kiezen om uit de eu-ro te stappen en hun munt te devalueren, waardoor deeconomie competitiever wordt. Maar welke economiewordt er competitief, als je geen economie hebt? Of als jeheel weinig exportmogelijkheden hebt? Op korte termijnzal een devaluatie bovendien leiden tot een enorme prijs-stijging van de invoer, en Griekenland is afhankelijk vanbuitenlandse grondstoffen. Dan heb je niet veel opgelost.’Wat dan wel gedaan? ‘Griekenland zal moeten proberenom de cirkel te doorbreken en binnen dit en vijf jaar ietsop poten te zetten, door te investeren in onderzoek enontwikkeling, door bedrijven aan te trekken, onderne-merschap aan te moedigen, een soepeler vergunningsbe-leid uit te bouwen ... Er moet vooral een andere mentali-teit komen. Eigenlijk moet het doen wat Wallonië van-daag doet.’ (mo)

Het nieuws bulkt van cijfers en procenten. Maar

wat betekenen die? Deze rubriek brengt u, week na

week, economie in mensentaal.

1-2-3 VAN DE ECONOMIE

De voorbije week zochten de Griekse regerings-

leiders en de Europese trojka naar een akkoord

over de voorwaarden waaraan Griekenland moet

voldoen om een nieuw steunpakket van 130 mil-

jard euro te krijgen. Waar is dat enorme bedrag

voor nodig, en zal het volstaan om Griekenland te

redden? Geert Janssens, hoofdeconoom van de

denktank VKW Metena, geeft antwoord.

cessie, en dat heeft zijn gevolgen voor de arbeids-markt. Er is een lichte stijging van de werkloos-heid en we verwachten de komende kwartaleneen daling van de uitzendarbeid met 0 tot 5 pro-cent. Ik denk dat we nog twee moeilijke kwarta-len zullen kennen en nadien weer de goede kantuitgaan, maar uiteraard is dat een heel voorlopigeschatting.’‘Zeker bij grote bedrijven en productie-eenhe-den is er een grote terugval, maar het is moeilijkte zeggen hoe het komende jaar er verder gaat uitzien’, zegt Philippe Melis. ‘Laaggeschoolden en ar-beiders zullen het wellicht moeilijk krijgen. An-derzijds zijn de beurskoersen aan het stijgen sindsbegin januari , wat wijst op het toenemen van hetvertrouwen in de economie en wat de voorbodevoor beterschap zou kunnen betekenen.Hubert Vanhoe ziet één groot verschil met devorige crisis: de grote vervangvraag. ‘De baby-boomers beginnen de arbeidsmarkt stilaan teverlaten, en hun jobs of functies moeten ingevuldworden. Ook in tijden van economische crisisdraait de wereld nog, en onze sector zal meehel-pen die vraag in te vullen. We werken nu eenmaalin een branche die sterk conjunctuurgebondenis, en die neerwaartse beweging hoort erbij. Na-dien zien we wel weer de andere kant van de me-daille.’

Philippe Melis, social & public affairs manager bijTempo-Team, verwacht dat de dagcontractenzullen leiden tot een betere informatie-uitwisse-ling met de vakbonden. ‘Werkgevers moeten denood aan flexibiliteit binnen de organisatie kun-nen aantonen. Bijkomend voordeel voor ons:weekcontracten zijn makkelijker op te volgen envergen minder administratie.’Philippe Melis wijst er eveneens op dat de nieuweregels meer duidelijkheid en perspectief bieden:‘Uitzendwerk blijft zo nog steeds een belangrijkinstrument voor flexibiliteit. Zolang je de nooderaan kunt bewijzen, kan je dagcontracten blijvengebruiken.’In het algemeen blijkt de sector het te appreci-eren dat de nieuwe regels bijdragen tot de erken-ning van uitzendarbeid als een normaal selectie-mechanisme, en een volwaardige manier vanwerken naast de andere arbeidsstructuren.

Interim bij overheid

Een aardverschuiving zijn de nieuwe regels, dietegen juli van dit jaar in voege zouden moeten tre-den, niet. ‘De instroom naar vaste contracten viauitzendwerk bestond al in de praktijk’, zegt JanDenys. ‘Maar het is goed dat dit uit de grijze zonewerd gehaald. Eigenlijk verwacht ik grotere gevol-gen van de nieuwe Europese dienstenrichtlijn.Die is immers gekoppeld aan de volledige open-stelling van de openbare sector voor uitzendar-beid, wat in ons land tot nog toe niet gebeurde.’Mark De Smedt: ‘Die Europese richtlijn zou allang ingevoerd moeten zijn, maar België is niet debeste leerling. Toch zit ze er aan te komen, wateen goede zaak is. Niet alleen voor de uitzendsec-tor, maar ook voor de werkgelegenheid. In het al-gemeen blijkt immers dat uitzendarbeid leidt toteen stijging van de werkgelegenheid en ook totmeer vaste contracten.’Jan Denys: ‘De impuls van de dienstenrichtlijn zalde sector deugd doen, nadat het jaar zo moeilijk isingezet. België is sinds vorige week officieel in re-

‘In het algemeen vind ik dit een goede stapvooruit’, zegt coo Huber t Vanhoe vanUSG People. ‘Eindelijk is er een moderni-sering van een wet die al uit 1976 dateert.’

De belangrijkste veranderingen betreffen hetmotief voor uitzendarbeid en de contracten vooréén dag. ‘Het nieuwe kader biedt meer flexibili-teit, maar voorziet ook een sanctie voor overtre-dingen en misbruik’, aldus Vanhoe.‘Tot nu toe konden werkgevers drie motievenopgeven voor uitzendarbeid’, ver telt Mark DeSmedt, country manager Adecco Belux. ‘In theo-rie konden uitzendkrachten enkel ingezet wor-den om iemand tijdelijk te vervangen, voor eentijdelijke vermeerdering van werk of voor uitzon-derlijke omstandigheden. Nu is er een vierde mo-tief: men kan uitzendkrachten ook inschakelenmet de bedoeling hen een vast contract aan tebieden. Dat was in de praktijk vaak al zo, maar nuis dit ook officieel geregeld.’

Creatief met contracten

Uitzendkantoren die met dagcontracten werken,moeten dat verantwoorden. Opeenvolgendedagcontracten mogen niet meer, tenzij de aardvan het werk dit rechtvaardigt. ‘In het verledenwerd daar uit gemakzucht of om andere redenenwel eens oneigenlijk gebruik van gemaakt. Het isgoed dat er duidelijke regels komen die dit uitslui-ten’, vindt Mark De Smedt. ‘Dat betekent niet datdagcontracten geheel zullen verdwijnen, wantsommige sectoren hebben alle redenen om zenog te gebruiken.’ Voorbeelden zijn de horecaaan de kust, die sterk afhankelijk is van het weer,maar ook de zorg en de logistieke sector.‘Voor mij zijn de nieuwe regels voor dagcontrac-ten de belangrijkste verandering’, zegt Jan Denysvan Randstad. ‘Het is een goede regeling die tochflexibel is, terwijl het systeem meer verantwoor-delijkheid legt bij het bedrijf zelf. Samen met devakbonden kan de werkgever kijken wat voor henhet beste werkt.’

INTERIM

Nieuwe regels vooruitzendarbeid

Er komen nieuwe regels voor het gebruik van uitzendarbeid. De regels over de

aangifte ervan worden nauwkeuriger, en er komt een beperkende regeling voor

contracten voor één dag. ‘Een goede zaak voor de professionalisering van de

sector’, klinkt het bij de uitzendbureaus.

‘Laaggeschoolden en arbeiders zullen het moeilijk krijgen. Anderzijds zijn de beurskoersen aan het stijgen, wat wijst op het toenemen van het vertrouwen in de economie’

Philippe Melis, Tempo-Team

Tekst: Barbara Vandenbussche / Foto: Koen Bauters

Als Louis Heyst het voor het zeggen had bij Tracks Indoor, lietiedereen zijn gevoelsleven volkomen thuis. Emoties en arbeidgaan volgens hem even goed samen als kiemen en chirurgischeoperaties. Als een steriel werkinstrument, ziet hij zichzelf, datmet de grootste precisie tracht te opereren in een omgeving be-vuild door humeuren, persoonlijke voor-en afkeuren en andereonprofessionele grilligheden. Alleen hij is de zelfbeheersing zel-ve, temidden van kleinzerige kantoorklerken en magazijnneuro-ten. Lui die zeuren om zaken die slechts een zwijgzame uitvoe-ring vereisen, ten behoeve van het firmarendement.Niet dat hij, Louis Heyst, een kille onverlaat is. Integendeel, thuisis hij juist een vat vol wild opspattende emoties. Het switchennaar koude kikker op de werkvloer is dan ook geen sinecure.Het lukt hem slechts door anderen zijn ergernissen te laten ui-ten. Vaak volstaat één schijnbaar neutrale opmerking van zijnkant om een collega wat later tot een pijnlijk persoonlijke massa-mail te drijven, of tot een ware woede-uitval jegens het esta-blishment. Daar kan Louis zijn klok mee gelijk zetten.Anderzijds bewaart hij zijn koelbloedigheid door al zijn irritatieste ventileren in een geheim elektronisch evaluatieboek. Eensoort virtueel rapport met cijfers en gedragscommentaren, diehij na elke werkdag toekent aan al zijn collega’s. Op het eind vande week berekent hij huntotalen, wat telkens veelgebuisden oplevert envlammend scheldprozaover hun overgevoelighe-den en andere onhebbe-lijkheden.Als hij ’s avonds thuis ont-ploft omwille van eenspeelgoedautootje datuiteengevezen op het aanrecht ligt, tussen de peterselie en deijsbergsla, verstuurt hij daarna per ongeluk, via zijn privémailbox,zijn duistere evaluatieboek naar het gehele bedrijfsintranet. Erzit maar één ding op, denkt hij in paniek: het bedrijfsgebouw bar-ricaderen vermits het intranet, godzijdank, alleen vanuit de kan-toren zelf kan worden geraadpleegd. Zolang niemand het pandbetreedt, is de mail onleesbaar en is er dus in wezen niets aan dehand. Als dekmantel zet hij een stakerspiket op voor het afgeslo-ten bedrijf, met als eis een betere verdeling der besparingsmaat-regelen die nu alleen op de werknemers terechtkomen. Zijn ac-tie krijgt meteen gehoor bij zijn werkmakkers die zijn protest-leuzes vol geestdrift meescanderen.Zo meegesleept door het stakersvuur is Louis, dat hij de échtereden van zijn barricade een ogenblik vergeet en niet eensschrikt als iemand het bedrijf dan toch blijkt te hebben betredenen A4-bladen uitdeelt in de menigte. Allicht een snel getypt over-zicht van hun onderhandelingsstrategie, meent hij. Dat het omzijn scheldteksten gaat, dringt pas tot hem door als zijn collega’szinderend van woede om hem heen komen staan, schreeuwend.Tot hun stemmen lijken te verstommen, als riepen zij vanachterhet glas van een steriele kamer, met alleen hem aan de vieze,onbetrouwbare buitenkant.

J O B AT. B E / C O L U M N

Zelfbeheersing

Ruth Lasters is leerkracht Frans in Borgerhout. Van haarverschenen de romans Poolijs en Feestelijk Zweet. Om debeurt schrijven zij en San F. Yezerskiy de werkweek van zich af.

Thuis is hij een vatvol wild opspattendeemoties. Het swit-chen naar koudekikker op de werk-vloer is dan ookgeen sinecure

1213

COLUMN

12131213

Bewust aande slag alsuitzendkracht

Krist’l Gils ging na een depressie aan de slag als interim. ‘Ik wou weten of ik het werk

aankon. Nu wil ik geen vaste job meer.’

‘Nog geen moment zonder werk’

Pascal Borremans werkte de laatste vijf à zes jaar con-tinu op uitzendbasis via Express Medical. ‘Ik had 22jaar gewerkt toen ons ziekenhuis sloot. Ik besloot hetals interim te proberen. Uiteindelijk ben ik uitzend-kracht gebleven.’Pascal werkte al op de meest uiteenlopende afdelin-gen in verschillende ziekenhuizen en regio’s. ‘Net doordie afwisseling blijf ik up-to-date en kan ik over allesbijleren. En ik regel mijn uren en vakanties zelf. Daar-door kan ik me beter bezighouden met de opvang vande kinderen en tijd vrijhouden voor mijn wekelijkse ski-training. Anderzijds stel ik me flexibel op tegenovermijn uitzendkantoor. Tot nu toe zat ik geen momentzonder werk. ‘

‘Ik plan zelf mijn uren en verlof ’

‘Ik wilde minstens halftijds werken in verschillen-de sectoren en bedrijven’, vertelt polyvalent me-dewerker Krist’l Gils die nu in twee firma’s de ad-ministratie verzorgt. ‘Die afwisseling is voor mijeen uitdaging. Twaalf jaar geleden wilde ik terugaan de slag na een zware depressie, maar ik wistniet of ik het ging aankunnen. Randstad heeft metoen geholpen, zodat ik heel rustig terug kon op-bouwen. En ik ben blijven werken als uitzend-kracht. De flexibiliteit is een voordeel en ik leervoortdurend nieuwe mensen kennen. Ik ben nugewend om zelf te plannen en verlof te nemenwanneer ik wil. Ik zou geen vaste job meer willen.’

Fruit Vegetables Ready Meals

Stoom je klaarvoor een coole job !

Growing and freezing good food ideas

Crop’s, een snelgroeiend familie-

bedrijf (ca. 10% per jaar) met hoofd-

zetel in regio Waregem (Ooigem)

realiseert een geconsolideerde

omzet van 200 miljoen €.

Crop’s is actief in de diepvries-

sector en is verticaal geïntegreerd

met product ievest ig ingen in

binnen- en buitenland. Drie auto-

nome commerciële business units

Fruits, Vegetables en Ready Meals

richten zich op het retailsegment

(private label en merk), een B2B-

clienteel en het foodservicekanaal.

Z o e k j e o n d e r n e m e r s c h a p ,

verantwoordelijkheid, autonomie,

groeikansen en een carrière met

internationale dimensie, dan ben

je bij Crop’s aan het juiste adres:

www.jobsbycrops.be

■ Adjunct BusinessUnit Manager

Proactieve rechterhand met commerciële drive

■ Logistiek Manager Coördinatie logistieke medewerkers

■ Key Account Manager Retail

■ H.R. Offi cer - Talentmanager Aantrekken en ontwikkelen van talent

■ Project Ingenieur Hoofd Technische Dienst

Het agentschap Zorginspectie is één van de acht entiteiten binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Zorginspectie inspecteert de voorzieningen die actief zijn in dit beleidsdomein. Concreet betekent dat dat Zorginspectie toezicht houdt op de toepassing van de voor deze voorzieningen geldende regelgeving. Hierdoor wil het agentschap een bijdrage leveren tot het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening van deze voorzieningen, de rechtmatige besteding van overheidsmiddelen en een optimale beleidsvoorbereiding en -evaluatie. Om Zorginspectie te versterken zoeken we momenteel een (m/v):

Ons aanbod: een contract van onbepaalde duur in een dynamische organisatie die continue verbetering nastreeft. We bieden een minimumbruto-maandloon van 2 902 euro, een aantrekkelijke verlofregeling, maaltijdcheques, gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en een hospitalisatie-verzekering.

Interesse? Stuur het standaard-cv ten laatste op 5 maart 2012 naar [email protected] (en vermeld in het onderwerp van je mail de titel van de vacature) of naar Vlaamse Overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, MOD WVG - Afdeling Personeel, t.a.v. Yves De Backer, Koning Albert II-laan 35 bus 30, 1030 Brussel. Het standaard-cv en meer informatie over de functie kan je terugvinden op www.jobpunt.be onder ‘vacatures op mijn maat’.

Jouw functie: jouw opdracht is het uitbouwen van een vernieuwd juridisch kader voor de kerntaak van Zorginspectie: het inspecteren van voor-zieningen in de ruime wereld van welzijn en gezondheid. Via projectmatig overleg met stakeholders (kabinet, inspecteurs, andere entiteiten als Zorg en Gezondheid, Kind en Gezin, Jongerenwelzijn, VAPH en het Departement WVG …) stel je eenduidige wetgeving en praktische richtlijnen op die onze inspecteurs moeten volgen. Daarnaast geef je ook advies bij ad hoc vragen en voorzie je in permanente interne opleiding en duidelijke communicatie, zodat de inspecteurs steeds op de hoogte blijven van de meest recente juridische richtlijnen.

Jouw profiel: je hebt een masterdiploma in de rechten. Kennis van bestuursrecht en affiniteit met welzijns- en gezondheidsrecht is een pluspunt. Je werkt zelfstandig en denkt uitgesproken oplossingsgericht. Je communiceert zowel schriftelijk als mondeling in een vlotte, duidelijke taal.

jurist

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun vaardigheden en kwaliteiten, ongeacht

afkomst, handicap, geslacht of leeftijd.www.jobpunt.be

Het Havenbedrijf Gent baat als Autonoom Gemeentelijk Havenbedrijf de haven uit. Het bedrijf wil, in nauwe samenwerking met zijn klanten, op een duurzame wijze welvaart en groei creëren. Het doet dit door de ontwikkeling van de zeehaven als multimodaal platform en door het ter beschikking stellen van kaaien en bedrijfsterreinen. Om het Havenbedrijf te versterken en deze missie te realiseren, zijn we op zoek naar een (m/v):

■ ■ havenluitenant ■ ■

JOUW FUNCTIE: als havenluitenant begeleid je samen met je collega’s van de havenkapiteinsdienst de zee- en binnenvaartbewegingen in het havengebied. Je signaleert onregelmatigheden binnen de haven, ondersteunt de havenkapitein bij het uitvoeren van zijn politionele taken en verleent assistentie bij calamiteiten. Je rapporteert aan de eerste havenluitenant.

JOUW PROFIEL: je beschikt over een bachelordiploma (of gelijkwaardig) en je hebt een sterke interesse voor de havenwereld. Je bent contactvaardig, hebt ver-antwoordelijkheidszin en kunt probleemoplossend werken. Zowel zelfstandig als in teamverband weet je de doelstellingen te realiseren. Je stelt je leerbereid en flexibel op en bent bereid in een volcontinu wisselend ploegensysteem te werken. Je bent pc-vaardig, je hebt mondelinge kennis van het Frans en het Engels en beschikt over een rijbewijs B.

ONS AANBOD: een afwisselende job met ruime opleidings- en ontplooiingskansen. Een statutaire functie in een boeiende en stabiele werkomgeving met doorgroeimogelijk-heden en een aantrekkelijk loonpakket.

Wij staan open voor diversiteit op de werkvloer.

HAVENBEDRIJF GENT agh

INTERESSE? Meer informatie over de functie, de voorwaarden, het selectie-programma en de manier waarop je kunt solliciteren is terug te vinden op onze website www.havengent.be/jobs. Indien je slaagt in de procedure, dan word je opgenomen in de werfreserve. Je vindt ons terug op volgend adres: J. Kennedylaan 32 - 9042 Gent - België - Tel. + 32 9 251 05 50.

www.havengent.be

1415

Jobs in R&D

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Zoek jij graag naar oplossingen voor mens en milieu? Kan jij, eigenhandig of in teamverband, complexe installaties besturen van geïntegreerde apparaten die fysische of scheikundige reacties opwekken? Ben jij die onderzoeker die ervoor zorgt dat een product sneller, veiliger of gemakkelijker kan worden gefabriceerd?

Of ben je helemaal niet wetenschappelijk aangelegd maar zoek je wel een boeiende job binnen een bedrijf waar ze aan de toekomst werken?

Ontdek op volgende pagina’s jobs in R&D, wetenschappen en chemie.Of surf naar jobat.be voor nog meer functies.

R&D, CHEMIEWETENSCHAPPEN

Wat is prettiger dan deel uit te maken van een unieke en technologisch hoogstaande werkomgeving. Wat is uitdagender dan elke dag weer een nieuwe stap te kunnen zetten op weg naar dat ene, ultieme doel: tech-nologieën ontwikkelen gericht op het recycleren van radioactieve materialen tot veilige, milieuneutrale grondstoffen.Belgoprocess in Dessel beschikt over de knowhow, de mid-delen en de mensen om die enorme ambitie waar te maken, in België en daarbuiten. Veiligheid & Milieu spelen een uiterst belangrijke rol bij Belgoprocess en gelden als hoekstenen van de bedrijfsfilosofie. De continue verbetering van het veiligheids- en milieubeleid is een topprioriteit voor de organisatie. Leidinggevenden die de krachtlijnen van dit beleid kunnen bepalen en de mensen weten te inspireren en te motiveren bij de realisatie ervan, zijn onontbeerlijk. In dit kader kijken we momenteel uit naar een m/v:

Werk is geen probleem voor wie de kernvan het probleem wil aanpakken.

Adjunct v/d DirecteurVeiligheid, Milieu en SecurityFunctieIn deze rol zal je - samen met en in opdracht van de Afdelingsdirecteur VEM - verant-woordelijk worden voor het uitvoeren van diverse managementtaken. Je werkt mee aan de vormgeving, coördinatie en sturing van het veiligheids- en milieubeleid. Je bent een geboren people manager: daarom rekent men op jou voor de optimalisatie van de wissel-werking tussen de diverse diensten, hun medewerkers en activiteiten. De nationale en in-ternationale regelgeving omtrent (nucleaire) veiligheid & security worden steeds strenger. Je volgt deze tendenzen op de voet en stuurt de organisatie bij indien nodig. Je be-kleedt een trekkersrol in de ontwikkeling en het management van projecten en studies en je slaagt er in om met je team individuele en bedrijfsgebonden doelstellingen te realiseren, waarbij je het technische en financiële aspect niet uit het oog verliest.

ProfielJe beschikt over een diploma burgerlijk ingenieur en kan terugblikken op een ervaring in een verwante productieomgeving of in de chemische industrie. Extra mooi wordt het wanneer je je al bewezen hebt in een gelijkaardige rol. Je kan een certificaat Preventieadviseur Niveau I voorleggen en je hebt een meer dan gezonde interesse voor de nucleaire sector. Je mag jezelf een actieve people manager noemen, met een scherpe kijk op de veiligheids-, milieu- en secu-rityproblematiek. Je aanpak is pragmatisch en doelgericht. Je diplomatie en je maturiteit laten je toe om vlot en efficiënt met mensen om te gaan en open en duidelijk met diverse doel-groepen te communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Je actieve kennis van het Engels en het Frans zullen je daarbij alleen maar van nut zijn. Belangrijk is ook je bereidheid om je op korte termijn te vestigen op een locatie die je toelaat om - buiten de diensturen en in normale omstandigheden - binnen de 30 minuten op het bedrijf aanwezig te zijn.

Aanbod Belgoprocess biedt je een unieke werkomgeving in een uitdagende sector met boeiende col-lega’s die allemaal doordrongen zijn van de belangrijke opdracht die de onderneming op wereldschaal vervult. Een competitief salaris met een interessant pakket aan extralegale voorde-len hoort bij jouw functie en verantwoordelijkheden.

Interesse voor deze functie?Stuur zo snel mogelijk je sollicitatie met uitgebreid cv en motivatie naar Belgoprocess, Graven-straat 73, 2480 Dessel of mail naar [email protected]

Meer weten over Belgoprocess?Surf naar www.belgoprocess.be

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

WAT ZOEK JE IN EEN JOB? EN WAT NET NIET?

Growing and freezing good food ideas

Stoom je klaarvoor een coole job !

Fruit Vegetables Ready Meals

Crop’s (regio Waregem) zoekt (m/v):

Lees verder in Jobat of surf naarwww.jobsbycrops.be

■ Adjunct BusinessUnit Manager

■ Logistiek Manager■ Key Account

Manager

■ H.R. Offi cer -Talentmanager

■ Project Ingenieur

inJobs R&D, WETENSCHAPPEN & CHEMIE 1717

KIJK SNEL BINNENIN

AAN DE SLAG IN DE INDUSTRIEBOUW?PST is de overkoepelende bedrijvengroep met beton als core business en een passie: passion for concrete. De groep is actief in de Benelux, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Rusland en biedt een volledig geïntegreerd aanbod. Voor Van Maercke, Decomo en Structo zoeken we versterking van het team.

staat voor talent.

Alles begint bij jouw talent. Bij t-groep krijg je dan ook alle kansen om je talenten

te ontwikkelen. Je krijgt de ruimte om te groeien in een op-en-top professionele

omgeving die een resultaatgerichte aanpak koppelt aan respect voor je eigenheid.

Talent ontwikkelen is de core business van t-groep. Wat ons onderscheidt van andere

spelers op de markt, is onze sociaal-ethische benadering. Die koppelen we aan een

competitieve dienstverlening, die we aanbieden via twee divisies. Ascento, full service

hrm-specialist. t-interim, een van de toonaangevende uitzendbureaus op de Belgische

arbeidsmarkt.

t-interim en Ascento behoren tot t-groep NV

VG.1246/BUOSAP- B-C07.002 – W

.INT.RE.RS.SO.148 – DC: 40103

Zin om je talenten te ontwikkelen?t-office is een gespecialiseerde dienstverlening binnen t-interim voor de rekrutering en selectie van bediendeprofielen. Wij zijn we op zoek naar nieuw talent (m/v).

Commerciële Consulent Rekrutering & Selectie regio Brussel (NL/FR) en Kortrijk

Junior Consulent Rekrutering & Selectieregio Hasselt

Kijk snel op www.t-groep.be voor alle vacatures en solliciteer meteen online!

Chemetall, onderdeel van Rockwood Specialties, Inc., Princeton USA, is één van de wereldleiders in chemische oppervlaktebehandeling. Met meer dan 2750 medewerkers wereldwijd richten wij ons op onze klanten die zich bevinden in zowel de automobiel-, staal-, luchtvaart-, als algemene industrie.

Om onze activiteiten verder uit te bouwen zijn wij op zoek naar:

TECHNISCH COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDERegio: Vlaams & Waals Brabant, Limburg, Namen, Luik

Omschrijving functie Chemetall daagt je uit je te ontwikkelen als technisch specialist in de oppervlaktebehandeling. Je kan zelfstandig prospecteren en klanten begeleiden op zowel commercieel als technisch vlak. Op deze manier help je klanten bij het optimaliseren van hun processen. Affiniteit met milieu en arbo is hierbij gewenst. Je werkt onder de supervisie van de Manager General Industry.

Jouw Profiel • Je genoot een hogere opleiding chemie, minimaal bachelor/graduaat, of gelijkwaardig door ervaring. • Je hebt enkele jaren ervaring op de werkvloer, liefst in een industriële coating applicatie. • Je bent vlot tweetalig (Frans & Nederlands) met kennis van Engels en/of Duits.• Je kan zelfstandig werken, bent een gedreven en ondernemend probleemoplosser met commercieel

inzicht. • Je bent goed georganiseerd en sterk communicatief.• Je kan enthousiast binnen een team werken.

Wij bieden

• Een boeiende functie met veel variatie en uitdagingen. • Een aantrekkelijke verloning met extralegale voordelen. • Bedrijfswagen, laptop, gsm.• Een interne opleiding die van jou een expert maakt in onze industrie. • Een boeiend en uitdagend werkveld met ontplooiingsmogelijkheden.• Internationale werkomgeving.

Interesse? Reageer snel naar Chemetall B.V.; Satenrozen 1A, B-2550 Kontich t.a.v. de heer Dominique Verleysen (tel: 03 4503710) of via [email protected]

Uw rekruterings boodschap snelen effi ciënt tot bij de juiste kandidaat brengen?

Adverteer via de Jobat NationalRecruitment Solutions.

JOBAT NATIONAL RECRUITMENT

SOLUTIONS

Adverteren? Contacteer onsop het nummer 02 467 20 66

of mail naar [email protected]

NATIONAL RECRUITMENT

SOLUTIONS

NIEUW

Systeem IngenieursDe uitdaging: • Je coördineert systeemontwikkeling en je evalueert de projectevolutie. • Je bent lid van het elektronica team en je ondersteunt de verdere automatisering

van het product. • Je stelt actiepunten voor rond jouw projectplan en je zorgt ervoor dat die stroken

met de vooropgestelde project- en productontwikkeling. • Je stimuleert en past het gebruik van standaarden en productontwikkelings-

processen toe. • Je leidt FMEA-sessies en Safety Assessments.

Profi el• Je hebt een master diploma mechatronica, elektronica of ICT. • Je bent een kei in formele systeemontwikkelingsprocessen. • Je denkt onafhankelijk. • Je werkt samen met vehikel- en subsysteemteams en je springt gemakkelijk over

naar andere ingenieurdisciplines. • Je denkt analytisch én je bent solution minded.

Ontwerpingenieurs AandrijfsystemenDe uitdaging: • Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van aandrijfsystemen voor oogstmachines.• Je maakt berekeningen en modellering in Pro-E.• Je bent verantwoordelijk voor het opvolgen van projecten. • Je zorgt voor de organisatie en opvolging van simulaties en testactiviteiten.• Je bespreekt mogelijke projecten met leveranciers en zorgt voor de opvolging van

de gemaakte afspraken.

Profi el:• Je hebt een master diploma elektromechanica of werktuigkunde op zak.• Je kan je vlot uitdrukken in het Engels. Goede kennis Duits, Frans of Italiaans zijn

een bijkomend voordeel.• Je beheerst vlot een parametrisch tekenpakket, bij voorkeur ProEngineer.• Occasioneel reizen in binnen- en buitenland schrikt je niet af.

Ontwerpingenieurs Hydraulische SystemenDe uitdaging:• Je ontwikkelt en selecteert hydraulische / hydrostatische systemen voor

oogstmachines.• Je leidt design reviews en neem de leiding voor het maken van DFMEA’s van

complete hydraulische systemen.• Je onderzoekt de hydraulische problemen op de producten en verbetert de

systemen in samenwerking met productvalidatie en leveranciers.• Je werkt nauw samen met de groep elektriciteit voor specifi catie van de

functionele aansturing van hydraulische systemen.• Je ontwikkelt simulaties van hydraulische / hydrostatische functies met behulp van

specifi eke tools.

Profi el:• Je hebt een master diploma elektromechanica of werktuigkunde op zak.• Je kan je vlot uitdrukken in het Engels.• Je beheerst vlot een parametrisch tekenpakket, bij voorkeur ProEngineer.• Je denkt analytisch én je bent solution minded.

Aanbod voor deze functies: Wij bieden een boeiende uitdaging in een innoverend en internationaal bedrijf met een passend salaris, met verschillende extra voordelen.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan snel contact op met Adriaan Kyndt.Via telefoon: 050 25 31 19 of e-mail: [email protected] meer informatie en andere vacatures, surf naar

cnh.heeft-nieuwe-jobs.be

www.cnh.com Shaping Our World

Vlakbij gemaakt.

Wereldwijd gewild.

CNH Belgium N. V. - Leon Claeysstraat 3a, 8210 Zedelgem.

CNH maakt deel uit van Fiat Industrial en is één van de

belangrijkste producenten ter wereld van landbouw- en

industriële machines. In Zedelgem (CNH Belgium) ontwikkelen,

produceren en verkopen we maaidorsers, zelfrijdende

veldhakselaars en grootpakpersen. Dankzij ruim honderd

jaar ervaring en meer dan 2.500 gedreven medewerkers is

Zedelgem hét Center of Excellence voor oogstmachines.

inJobs R&D, WETENSCHAPPEN & CHEMIE 18

Je functie: • Na een grondige opleiding word je het aanspreekpunt voor prospecten en klanten. • Je verkent, prospecteert, volgt de markt, en maakt offertes en contracten op. Je maakt maatgerichte voorstellen, en werkt mee aan productontwikkeling en het opzetten van nieuwe projecten bij de klant. • Als aanspreekpunt, beheer en volg je de afgesloten contracten stipt op. Je evalueert deze op hun effi ciëntie en rendabiliteit. Hiervoor werk je samen en overleg je met collega’s specialisten van het contactcenter en van de Groep. • Als doorwinterde netwerker word je het gezicht van 24+. • Je rapporteert aan de CEO van 24+.

Je profi el: • Je bent een succesvolle B2B commercieel met 2 à 5 jaar ervaring in de dienstensector. • Je kunt overweg met complexe dossiers en je denkt en werkt analytisch en oplossingsgericht. • Je bewaart een perfect evenwicht tussen je commerciële gedrevenheid en de operationeel haalbare oplossingen. • Je bouwt kwalitatieve langetermijn-partnerships, je bent gedisciplineerd en werkt autonoom. • Ten slotte ben je een Master of Bachelor, tweetalig Nederlands en Frans en PC vaardig.Wat mag je van 24+ verwachten: • Een nieuwe brede functie die je zelf mee kan uitbouwen. • Een verantwoordelijkheid met directe impact op het bedrijfsresultaat. • Een jong bedrijf binnen een Groep met naam en faam. • Samenwerken met een professioneel team, specialisten in hun vak. • Een aantrekkelijk remuneratiepakket, extralegale voorwaarden en een bedrijfswagen.

Voor een snelle behandeling van je kandidatuur reageer je naar Anago, Brusselsesteenweg 159 in 9090 Melle, via [email protected] met vermelding van de referentie.

ACCOUNT MANAGER RELATIONELE B2B DIENSTENVERKOPER MET OOG VOOR PRODUCT, SERVICE EN KWALITEIT REF 2012/1188

24+ (www.24plus.be), in Berchem (Antwerpen), is het samenwerkingsproject tussen en . Met de outbound en inbound afdeling, bundelt 24+ een aantal contact center activiteiten. De jarenlange ervaring, kwaliteit en betrouwbaarheid van enerzijds VAB en anderzijds de KBC groep, worden hierbij optimaal benut. Om de groei en de verdere uitbouw van dit jonge bedrijf mee uit te bouwen, en vernieuwing en diversifi catie in het klantenpotentieel te brengen, zoeken we een m/v

VG.8

01/B

www.anago.be

Succesverhalen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zij worden gemaakt.

Succesverhalen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zij worden gemaakt.

Robert Bosch Produktie Tienen, dochter van de Bosch Groep (280.000 medewerkers), staat sterk in de toelevering aan de automobielsector. Bosch Tienen (1.200 medewerkers) is met een eigen productontwikkeling het wereldwijde competentiecentrum voor ruitenwissertechnologie. De productie gebeurt grotendeels in Tienen: tot 320.000 ruitenwissers per dag. Met onze processen ondersteunen we ook productievestigingen in China, Korea, Roemenië, de VS en Mexico. We leveren aan autofabrikanten en aan de vervangmarkt. Momenteel zijn wij op zoek naar (m/v):

Aankopers indirecte materialen

Functie Lead Buyer: Je bent verantwoordelijk voor het indirecte inkoopbeleid van een aantal commodities in de Benelux. Je ana-lyseert de business (benchmarking en leveranciersportfolio) en bundelt indirecte inkoopvolumes voor alle Bosch Benelux locaties.

Je onderhandelt en sluit raamovereenkomsten. Je werkt mee aan (inter)nationale inkoopprojecten. Je zet commodity strategie-en op en implementeert deze samen met de lokale aankopers. Je monitort en rapporteert de supply base performance.

Functie Aankoper: Je bent verantwoordelijk voor de aankoop van o.a. machines, technische onderdelen en dienstverlening. Je onderzoekt de behoeften naar kwaliteitsvereisten en volumes en werkt samen met interne klanten van productie, onderhoud, enz.

Je onderhoudt relaties met bestaande leveranciers en contacteert nieuwe leveranciers. Je onderhandelt offertes en behandelt de administratie van de bestellingen. Je werkt nauw samen met de Lead Buyers van de Benelux.

Profiel: Je genoot een hogere technische opleiding (industrieel ingenieur of gelijkwaardig door ervaring) en hebt circa 5 jaar rele-vante ervaring in een vergelijkbare functie. Je bezit de volgende kwaliteiten: organisatie-, analyse- en doorzettingsvermogen, initi-atief, integriteit, zelfstandigheid, teamwork, stressbestendigheid, zin voor prioriteit, onderhandelings- en communicatieskills. Je spreekt en schrijft vlot Nederlands, Duits en Engels en hebt een ba-siskennis Frans. Je bent bereid tot het maken van dienstreizen.

Aanbod: Bosch biedt jou naast een innovatieve en internationale werkomgeving heel wat opleidings- en ontplooiingsmogelijkheden. In het filevrije Tienen, biedt Bosch bovendien een attractief salaris-pakket inclusief interessante extralegale voordelen.

Interesse? Stuur je cv naar Bart Depraetere van het bureau Motmans-Van Havermaet: [email protected], Gouverneur Roppesingel 81 2 A, 3500 Hasselt, tel. 011 30 13 70. Het interne aanspreekpunt binnen Bosch is Rik Meeuwissen, HR Manager, [email protected], tel. 016 80 01 53 of gsm 0473 60 54 03.

Erke

nnin

gsnu

mm

er: V

G. 1

560/

BO

Een uitgebreide beschrijving van deze vacatures vind je op www.bosch.be(Jobs & careers, Actuele vacatures, Robert Bosch Produktie nv Tienen)

is op zoek naar:

Stedenbouwkundig Ontwerpers (m/v)Leiedal wil haar team van stedenbouwkundigen verder uitbouwen en versterken. Slaag jij erin verschillende ruimtelijke vragen te integreren in een overtuigend plan en innovatief ontwerp?We zoeken ontwerpers (m/v) die willen meewerken aan de opmaak en ontwikkeling van stedenbouwkundige ontwerpen, inrichtingsplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, beeldkwaliteitsplannen en diverse projecten in onze streek.

De intercommunale Leiedal is het intergemeentelijk

samenwerkingsverband van de dertien gemeenten van de regio

Kortrijk. Wij helpen onze aangesloten gemeentebesturen bij de uitvoering

van hun diverse taken, o.m. op het vlak van stedenbouw en mobiliteit,

lokale en regionale economie, woonbeleid, herbestemming, milieu en

natuurontwikkeling, lokaal e-government en grensoverschrijdende en Europese samenwerking. In opdracht

van de gemeenten ontwikkelt en realiseert de intercommunale ook diverse

bedrijventerreinen, woonprojecten en herbestemmingsprojecten in

de regio Kortrijk.

infoMeer informatie over deze vacature vindt u op www.leiedal.be/vacaturesStuur uw sollicitatie, samen met uw CV, naar algemeen directeur ir. Karel Debaere vóór 27 februari 2012.

Intercommunale LeiedalPresident Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijktel + 32 56 24 16 16 - fax + 32 56 22 89 03 - e-mail [email protected]

www.leiedal.be intergemeentelijke samenwerking - projectontwikkeling - streekontwikkelingbedrijventerreinen - stedenbouw - milieu - informatie- en communicatietechnologie - mobiliteit - herbestemmingsprojecten

1819

Inagro vzw te Rumbeke-Beitemmaakt werk van- praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek- degelijk advies en professionele oplossingen- analyses op water, plant, bodem en mest- innovatie- zorg voor milieu en landschap- aandacht voor buur en burger

In samenspraak met de provincie West-Vlaanderen gaat de Raad van Bestuur van Inagro vzw over tot de aanwerving van een

Afgevaardigd bestuurder (m/v)Inagro vzw (voorheen provinciaal onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor land- en tuinbouw) is een extern verzelfstandigd agentschap van de provincie West-Vlaanderen, gevestigd te Rumbeke-Beitem, Ieperseweg 87.

Inagro vzw is het belangrijkste praktijkgericht onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw in Vlaanderen en stelt momenteel 150 personen te werk.

De afgevaardigd bestuurder heeft de algemene leiding van Inagro en is tevens verantwoordelijk voor de uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur.

Meer info en de functiebeschrijving vindt u terug op www.inagro.be

Kandidaatstelling: vóór 10 maart 2012 richten aan: de voorzitter van de Raad van Bestuur, Inagro vzw, Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke-Beitem.

Een event dat je niet mag negeren.

16 februari 2012HR-beleid in 2020:kritische terugblik

en pittige prognose

Gastsprekers:

• Prof. Noël Van Robaeys, HUB • Luc Elen, HR

Wees erbij: schrijf in via www.pmclub.be

i.s.m.

en

PersonnelManagers

Clubwww.pmclub.be

Belangrijke organisatie voor zelfstandigen en KMO met zetel te Brussel zoekt een

ADMINISTRATIEF BEDIENDE (M/V)

Uw taken- u geeft administratieve ondersteuning aan juridische dienst en studiedienst- u bent het eerste telefonisch aanspreekpunt voor onze leden- u verzorgt de administratieve opvolging van de dossiers van onze leden- u beheert zorgvuldig het klassement van de dossiers- u kan snel typen (en kan ook werken met dictafoon)- input en beheer van de database

Uw profiel- u kan zelfstandig werken- u bent contactvaardig en werkt graag in teamverband- u heeft zin voor initiatief- Nederlandstalig, met zeer goede kennis van het Frans- ervaring is een pluspunt- u heeft een zeer goede kennis van courante informaticatoepassingen

Wij bieden- een jonge dynamische werkomgeving- contract van onbepaalde duur- goede werksfeer - competitief loon aangevuld met extralegale voordelen en permanente opleiding- gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer (trein of metro)

Bent u geïnteresseerd ?Stuur uw sollicitatiebrief en cv per mail naar [email protected]

Centrum voorGeestelijke Gezondheidszorg

Noord-West-Vlaanderenlocatie Brugge

zoekt voorhet multidisciplinair

kinderen en jongerenteam

een KINDER-PSYCHOLOOG

(19u) onbepaalde duur

MEER INFO ENFUNCTIEOMSCHRIJVING

www.cgg.be

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Binnen welke termijn moet je dit opnemen? Hoe lang het kan het? Kan je de periode opsplitsen?Het antwoord op al deze vragen vind je op jobat.be/afwezig.

VRAGEN OVER

OUDER - SCHAPS- VERLOF?

Wij doen alles om je aan een goede job te helpe

Je wilt er een jaartje tussenuit of hebtzin om nog wat te gaan studeren?Op jobat.be/afwezig vind je alle info over wie tijdkrediet kan nemen, welkesoorten tijdkrediet er bestaan en welke bijzondere regelingen er zijn voor 50-plussers...

Kies vOOr tijdkrediet.

combinatie van werk en privéte zwaar?

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Je wilt er een jaartje tussenuit of hebt zin om nog wat te gaan studeren?Op jobat.be/afwezig vind je alle info over wie tijdkrediet kan nemen, welke soorten tijdkrediet er bestaan en welke bijzondere regelingen er zijn voor 50-plussers...

Kies vOOrtijdkrediet.

combinatie vanwerk en privéte zwaar?

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Je wilt er een jaartje tussenuit of hebt zin om nog wat te gaan studeren?Op jobat.be/afwezig vind je alle info over wie tijdkrediet kan nemen, welke soorten tijdkrediet er bestaan en welke bijzondere regelingen er zijn voor 50-plussers...

Kies vOOrtijdkrediet.

combinatie vanwerk en privéte zwaar?

SOUBRY nv, gevestigd in ROESELARE, is Belgisch marktleider in droge pasta en een voornaam producent van bloem en griesmeel (390 wkn., 100 mio euro omzet).

Wij wensen het kaderteam te versterken met (m/v)

www.soubry.be

Business Analyst/Controller (ref. 62 652)

Functie: Staffunctie in nauwe samenwerking met de bestuurders op het vlak van: •  controlling via systematische analyses van diverse parameters, beschikbaar cijfermateriaal op het vlak van aankoop, verkoop, logistiek, productie en observaties •  cijfercontrole met bijhorende rapportage, prog noses en indi caties omtrent nood-zakelijke bijsturingen •  manage ment van diverse investerings- en verbeterings projecten.

Profi el: •  ma/lic. in economische richting (TEW of gelijkw.) met enkele jaren ervaring •  analytisch-cijfermatig sterk alsook daad-krachtig bij syntheses in functie van objectieven en deadlines •  relevante ervaring in een gelijkaardige functie of in audit/consultancy is aangewezen.

Maintenance Manager (ref. 62 653)

Functie: • algemene organisatie van de onderhouds afdeling, die instaat voor technische interventies over de 4 sites in Roeselare van het bedrijf • aansturing van de 2 technisch verantwoordelijken met telkens 15 techniekers voor enerzijds het mechanisch onder-houd en anderzijds de elektriciteit, automatisatie en utilities • werkvoor bereiding, opvolging, controles en people management • lange termijn beleid via preven tieve onderhouds plannen, rende-ments- en kwaliteits verbete rings processen.

Profi el: •  ir/ing. met relevante leidinggevende en tech nische ervaring • peoplemanager met een daad krachtige visie en een no-nonsense aanpak • sterk in technisch-praktische analyses en problem solving.

INTERESSE? Mail naar: [email protected] • www.verdonckpersoneel.comMéér info: MENEN – Bruggestraat 232 – Tel. 056 53 11 80

Deze aanwerving wordt exclusief begeleid door ons personeelsadviesbureau.

Profi el voor beide functies: • Autonome functies op niveau • Een dynamische werkomgeving • Een solide werkgever die continu investeert in innovatie, mensen en machines • Aantrekkelijk en motiverend salarispakket.

WWW.GALLOO.COM

giv ing ear th i ts second nature

UW FUNCTIE:

• U staat in voor de opvolging van de program matie

en automatisatie van nieuwe en bestaande machines.

• U begeleidt de opstart van machi nes binnen het

bedrijf en bij onze fi lialen. • Ons team van elektriciens

kan rekenen op uw feedback en ondersteuning

gedurende het hele automatiseringstraject van

ontwerp tot opstart van de machines. •  U werkt

nauw samen met de verantwoordelijke onderhoud

en de hoofdelektricien.

UW PROFIEL:

•  U hebt een actuele en praktische kennis van

elektromechanica en gerelateerde automatisatie

en programmatie (Siemens step 7). •  Bovendien

bezit u een goede kennis van elektriciteit. •  Bij

voorkeur genoot u een hogere technische opleiding

(bachelor elektromechanica optie auto matisering)

of gelijkwaardig door ervaring. •  U hebt enkele

jaren ervaring in programmatie en opstarten van

machines. • Technologische ontwikkelingen wekken

uw interesse. •  U bent doelgericht en een echte

teamplayer. • Zowel in het Frans als het Engels kan

u vlot converseren. • U bent fl exibel en bereid om

verplaatsingen naar onze fi lialen te doen.

ONS AANBOD:

• Wij stellen u een uitdagende en afwisselende job

voor binnen een solide en expansieve groep die

continu in mensen en middelen investeert. • U komt

terecht in een prettige werksfeer en een no-nonsense

bedrijfscultuur. •  Group Galloo Recycling is een

Europese speler met een marktleiderspositie in de

sterk groeiende recyclagesector. •  Wij bieden een

competitief salarispakket met extralegale voordelen.

SOLLICITEREN

Stuur uw cv met referentie GAPIR 0212 naar:

Group Galloo Recycling

t.a.v. Katleen Van Maele

Wervikstraat 320

B-8930 Menen

Tel.: +32 (0)56 52 13 00

[email protected]

MEDEWERKER ELEKTRISCHE EN AUTOMATISERINGSPROJECTEN (M/V)(VOOR ONZE HOOFDZETEL IN MENEN EN DE FILIALEN)

Group Galloo Recycling, met hoofdzetel in Menen, behoort tot de belangrijkste recyclagebedrijven van

ferro- en non-ferrometalen in Europa. Met fi lialen in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk zijn we als familiale

bedrijvengroep sterk verankerd in de regio. Op heden realiseren we met een team van ca. 850  medewerkers

een omzet van nagenoeg 540 miljoen euro.

In het kader van onze verdere expansie wensen wij over te gaan tot de vaste aanwerving van:

2021

Geïnteresseerde kandidaten reageren bij voorkeur via onze website www.dip.be of mailen hun cv naar [email protected] ter attentie van Geert Messens.Voor bijkomende vragen kan je terecht op 03 220 28 00. Je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Erkend Wervings- en Selectiebureau VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 Lid van Federgon. A Glasford International Partner (www.glasford.com)

Copagro is marktleider in de Benelux voor distributie van verf en decoratie aan de

vakman. Via groothandelaars (ongeveer 120 verkoop-

punten in de Benelux) bieden zij aan schilders en deco- rateurs het juiste product

tegen de scherpste prijs en met de beste service.

Professionele product-informatie, aanzienlijke

voorraden, snelle leverings-termijnen en de onmiddellijke

nabijheid van een Copagro-verkooppunt zijn de pijlers van hun service. Copagro profileert

zich zeer actief op Europees niveau door de uitbouw

van een internationaal samenwerkings verband.

Momenteel is Copagro op zoek naar volgende

nieuwe medewerkers (m/v):

AccountmanagersJe bent verantwoordelijk voor de verkoop van verf en decoratiematerialen in jouw regio. Je volgt de klantenbehoeften op, weet tijdig nieuwe opportuniteiten te detecteren en er gepast op in te spelen. Je neemt een actief adviserende rol op en verschaft je klanten informatie rond het uitgebreide productaanbod waardoor je een langetermijnrelatie met hen uitbouwt. Dit houdt eveneens in dat je aanwezig bent op klantenevents van de distributeurs, maar ook Copagro vertegenwoordigt op beurzen. Tevens ondersteun je de promotie in de distributie punten door het optimaal plaatsen van nieuwe producten in de rekken van Copagro. Samen met jouw collega heb je als werkterrein België en Luxemburg. Je rapporteert aan de Sales en Marketing Manager.

We richten ons op ondernemende kandidaten die naast een eventuele hogere opleiding kunnen terugblikken op een eerste ervaring in een verkoopfunctie, liefst binnen een B2B-omgeving. Een affiniteit met verf en decoratie is een pluspunt. Als je over een technisch inzicht beschikt, vormt dat een bijkomend voordeel. Om te slagen in deze functie beschik je over een proactieve commerciële aanpak, sterke klantgerichtheid en de capaciteit om langetermijn relaties uit te bouwen. Je hebt een goede kennis Frans. De klantenbezoeken in je regio plan je bovendien efficiënt in. Met jouw zin voor initiatief, autonome ingesteldheid, resultaatsgerichtheid en maturiteit weet je de klanten gericht te servicen.

Copagro biedt, naast een boeiende functie in een dynamische en groeiende omgeving, een degelijke opleiding en een aantrekkelijk salarispakket aangevuld met extralegale voordelen. Je maakt deel uit van een hecht team waar een mensgerichte aanpak centraal staat.

www.dip.be

www.rca.be

COMMUNICATIEADVISEUR ONLINEFunctie: Het www is volledig jouw dada. Voor bestaande en nieuwe klanten ben je van a tot z de rots in de digitale branding. Je adviseert en gidst hen vlot doorheen de wereld van websites, online marketing, zoekmachines, e-commerce en social media. Daarbij slaag je erin om behoeftes en ideeën perfect te vertalen naar een sprekend project met 100% impact op de doelgroep.

Profiel: Je vertoeft al minstens 4 jaar in de communicatiewereld en je blinkt met je klant-is-koningmentaliteit uit in netwerking en actieve prospectie. Vlot communiceren en presenteren zit je in de vingers en dat doe je even graag in het Nederlands als in het Frans. Als gedreven en dynamische communicatieadviseur beschik je over een stevige portie diplomatie, maturiteit en mensenkennis. Je neemt voortdurend initiatief en bijt je planmatig en resultaatgericht vast in elk online project. Teamspirit is bovendien essentieel om samen met je gemotiveerde collega’s elke opdracht succesvol af te ronden.

Aanbod: Een boeiende job met flink wat uitdagingen en verantwoordelijkheid in een groeiend communicatiebureau waar dynamiek, vernieuwing en passie voor de job belangrijke waarden zijn. Je komt terecht in een mooie werkomgeving met toffe collega’s en een ongedwongen sfeer. We voorzien een aantrekkelijk salaris, aangevuld met een pakket extralegale voordelen.

RCA Group is een allround communicatiebureau met vestigingen in Hasselt en Brussel. Samen met een team van meer dan 75 experts in branding, PR, online, HR-communicatie en overheidscommunicatie werken we elke dag aan geïntegreerde campagnes voor onze klanten. Om verder te investeren in een kwaliteitsvolle service, zoeken we voor onze afdeling Online in Hasselt een (m/v):

Interesse? Mail je cv, sollicitatiebrief en referenties voor 27.02.2012 naar [email protected]

r

Wij doen alles om je aan een goede job te helpen

Zoek jij graag uit wie aansprakelijk is bij een auto-ongeval, een bedrijfsbrand of een arbeidsongeval?Of verstrek je liever advies voor een fi scale optimalisatie van een beleggings- of verzekeringsproduct?

Ambieer je een commerciële, fi nanciële of admini -stratieve functie in de bank-, of verzekeringswereld?

Mis dan het dossier Finance & Verzekeringen van volgende week niet!

Dossier Finance& Verzekeringen

JOBAT

18 FEBRUARI

Adverteren?Profi teer van onze interessante tarieven en rekruteer de sterkste profi elen in Finance & Verzekeingen. Bel uw Jobat sales contact op het nummer02 467 20 66 of stuur een mail naar [email protected]

Kern Selection. Voor de juiste mensen.

VG

. 486

/BO

De Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme vzw (ADJ vzw) bestuurt

2 centra: de Hoge Rielen in Kasterlee en Destelheide in Dworp. De

prioritaire doelgroep bestaat uit kinderen en jongeren in jeugd-

werk- of schoolverband. ADJ zoekt een Coördinator Algemene

Diensten (m/v).

Functie: U wordt verantwoordelijk voor het aansturen van

de 4-koppige dienst ten behoeve van de 2 centra: financiën en

ICT, personeelsbeleid en communicatie. In nauw overleg met de

2 centrumdirecteurs staat u in voor het optimaliseren van bestaande

of het initiëren van nieuwe processen om de verdere groei van

ADJ te stimuleren. Daarnaast ondersteunt u de raad van bestuur

in zijn werking.

Aanbod: • Een uitdagende en toekomst gerichte werkomge-

ving met gemotiveerde medewerkers • Barema: leidinggevende functie binnen PC 302 • Werkplaatsen: Kasterlee en Dworp • Een discrete selectieprocedure met een extern assessment.

Bent u vertrouwd met de wetgeving en boekhouding van een vzw? Heeft u ervaring met het aansturen van een klein team en heeft u affiniteit met de doelgroep? Ga dan naar adj.be

voor meer details.

Het kennismakingsgesprek met de geselecteerde kandidaten gaat

door op woensdag 15 februari ‘s avonds op de Hoge Rielen.

CoördinatorAlgemene Diensten

Interesse? • Mail (of stuur) je cv zo snel mogelijk naar A. B. & I. bvba, Personeelsselectie, tav Bénédicte Puystiens of Ignace Krekels, zaakvoerders, met vermelding van het dossiernummer 8793. • E-mail:

[email protected] • Wij bevestigen u eerstdaags de goede ontvangst. • Voor bijkomende inlichtingen: tel. 056/225.880 - fax 056/225.780 – www.ab-i.be - [email protected]

Aanbod: • Deblaere-Blancke voorziet in een aantrekkelijke verloning aangevuld met extralegale voordelen, dit in verhouding tot je ervaring en inzet. • On-the-job-opleidingen in de verschillende afdelingen waar je je collega’s assisteert.

Deze functie wordt exclusief door A. B. & I. behandeld.

Polyvalent BediendeSecretaresse (8793)

Je taken: • Je zal een gevarieerd takenpakket behandelen waarbij je de verschillende afdelingen van Deblaere-Blancke administratief bijstaat. • In deze aanvankelijk uitvoerende functie kan je snel evolueren naar opmaak van polissen en offertes

voor klanten, receptie, telefoons, enz. • Afhankelijk van je ambities en je inzetbaarheid kan je doorgroeien in het dynamisch team. • Men investeert graag in de nodige opleidingen om elk facet van de job te leren kennen.

Je profi el: • Je houdt van een ondersteunende en gevarieerde functie en bent in staat om een veelheid aan verschillende administratieve taken op te nemen. • Je bent klantvriendelijk, administratief erg nauwkeurig en voelt je thuis in een jong team.

Onze klant, de firma Deblaere-Blancke, is een verzekeringsmakelaarskantoor te Waregem. Zij beheren ook een Axa Bank Agentschap. Door de jaren heen heeft men een zeer trouw klantenbestand opgebouwd.

Om het team te versterken, zoeken zij een m/v:

www.deblaere-blancke.be

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Laten we hier verandering in brengen!Kom eens praten en ontdek uw nieuwe partner in talent.

Uw logo nog niet in dit rijtje van trouwe klanten?

En ook niet hier, bij onze nieuwkomers?

A PrioriGasthuisstraat 15, B-3200 AarschotTel.: 016 57 18 38, Fax: 016 57 14 [email protected]

2223

Solliciteer

KEERMEER met

maar

LAAGJEMAKE-UP

CAREER LAUNCH

JOBEVENT9/3/2012BRUSSEL

Brussels Kart ExpoGroot-Bijgaarden

11-20u Schrijf je GRATIS in op

Jobat.be en win een iPad!

Solliciteer effi ciënt en ontmoet een pak bedrijven op één dag.Ontmoet op één dag onder één dak alle rekruteerders van topbedrijven. Laat zeker je cv screenen en ontdek ook hoe je een sollicitatiegesprek zo aanpakt dat het echt iets oplevert. Workshops én jobs op één plek, effi ciënter kan je het niet bedenken.

(Vlot bereikbaar: treinstationGroot-Bijgaarden op wandelafstand)

‘Altijd kwaliteit’ is onze bedrijfsfi losofi e.Ter versterking van onze Logistiek-afdeling zoeken wij voor ons distributieplatform te Londerzeel een (m/v)

Adjunct-Logistiekverantwoordelijke

Functiebeschrijving:• Direct verantwoordelijk voor een team van magazijniers en chauffeurs• Coördineert de dagelijkse logistieke activiteiten en administratie• Volgt Haccp, veiligheid en orde op• Ondersteunt de logistiekverantwoordelijke

Profi el:• Ervaring in de distributie- of transportsector• Tweetalig• Ervaring met Excel, Word en WMS systemen• Communicator, stressbestendig maar vooral ook een TEAMPLAYER• Organisatorisch talent

Wij bieden :• Gevarieerde job in een collegiale werksfeer• Vlot te bereiken werkplek langs de A12 in Londerzeel• Aantrekkelijk verloningspakket

Interesse?Stuur uw sollicitatiebrief en cv met foto naar :Transmeat nvT.a.v. de heer Dirk BrackeOudemanstraat 15 - 1840 LonderzeelOf via e-mail : [email protected]

FUNCTIE: • Als senior accountant wordt u verantwoordelijk voor het zelfstandig beheren van dossiers, alsook – na een inloopperiode – voor de inhoudelijke controle op het werk van de accountancymedewerkers. • U zorgt voor de opmaak van de meer complexe jaarrekeningen en profi leert zich ten aanzien van de klant als een bekwame adviseur inzake boekhoudkundige, fi nanciële en fi scale materies. • U werkt binnen onze accountancyafdeling nauw samen met de collega’s en de vennoten.

PROFIEL: • Bachelor of master in een economische richting met de juiste expertise inzake accountancy en fi scaliteit, m.a.w. minimaal 5 jaar gerichte ervaring als accountant. • Zelf-standig, fl exibel, contact- en communicatievaardig, klantgericht ingesteld. • Cijfermatig en analytisch sterk, grondig en diepgaand werkend, goede schriftelijke communicatievaardighe-den. • Wegens ons internationaal cliënteel (kantoor Brussel) is een goede talenkennis (N-F-E) een meerwaarde.

Van Reybrouck biedt u een uitdagende job met veel groei- en ontplooiingskansen. • U komt terecht in een moderne, dynamische en professionele werkomgeving die veel variatie en autonomie garandeert. Verder mag u rekenen op een marktconform salaris en extralegale voordelen (waaronder bedrijfswagen, groeps- en hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques).

Erke

nd w

ervi

ngs-

en s

elec

tiebu

reau

VG

.28/

U, B

-AA

11.0

09 &

W.IN

T/R

S/S

O.4

4 -

lid F

eder

gon.

www.admb.be

Van Reybrouck Accountants & Tax Consultants (www.vanreybrouck.be), gevestigd in Oostkamp (Brugge) en Brussel, is een gerenommeerd advieskantoor op het vlak van boekhouding, fi scaliteit, vennootschapsrecht en corporate fi nance. In 30 jaar tijd groeiden zij uit tot een gevestigde waarde voor een groot aantal kmo’s, zelfstandigen en vrije beroepen. Het team van 24 professionals wordt geleid door een jong en dynamisch management. Voor de verdere uitbouw zoeken zij op vandaag voor hun hoofdkantoor te Oostkamp een (m/v)

Geïnteresseerd? Stuur dan vandaag nog uw kandidatuur met cv naar ADMB HR Services, t.a.v. Ruben Ketels, Jan Breydellaan 107, 8200 Sint-Andries, e-mail: [email protected].

Senior AccountantHoofdkantoor Oostkamp (Brugge)

Interesse? Indien u deel wil uitmaken van een dynamisch team, dan stelt u zich vóór 24 februari 2012 kandidaat, hetzij schriftelijk, aan de voorzitter van ILvA, de heer Leonce Nachtergaele, Industriezone Zuid III, Industrielaan 18 te 9320 Aalst-Erembodegem hetzij via e-mail: [email protected].

Het eerste, schriftelijk gedeelte van de examenprocedure vindt plaats op zaterdag 3 maart 2012.

Meer informatie kan bekomen worden bij Henk Geeroms, algemeen directeur, op het nummer 053 85 85 69.

www.ilva.be

Taakomschrijving: Voor het opvolgen van juridische problemen Het opstellen van contracten Het doorlopen van de procedures voor overheidsopdrachten De algemene juridische adviesverlening in uiteenlopende materies Studieopdrachten en verslaggeving van vergaderingen.

Profiel: Diploma van licenciaat in de rechten Grondige kennis van publiek- en administratief recht (inclusief overheidsopdrachten), milieurecht, verbintenissen-recht, sociaal- en arbeidsrecht Goede mondelinge en schriftelijke communicatie- vaardigheden (in het Nederlands, Engels en Frans).

De bruto-maandwedde aan de huidige index, afhankelijk van de nuttige ervaring, varieert van € 3.388,31 tot € 5.166,21 • Een groeps- en hospitalisatieverzeke-ring en alle andere gangbare sociale voorzieningen.

ILvA is het intergemeentelijk samenwerkingsverband

voor milieu voor de regio Aalst.

Voor spoedige indiensttreding is ILvA op zoek naar een m/v:

JURIDISCH ADVISEUR

www.herentals.be

• Als gemeentesecretaris bent u despilfiguur van de administratie en hebt ude algemene leiding over de gemeente­lijke diensten en 352 personeelsleden.

• U bent de belangrijkste schakel tussenbeleid en administratie en coördineertde beleidsvoorbereiding en ­uitvoering.

• U draagt de eindverantwoordelijkheid voorhet realiseren van de beleidsdoelstel­lingen die het bestuur heeft vastgelegd.

• Buiten de decretaal voorgeschreven takenzorgt u voor een goed management eneen klantvriendelijke dienstverlening.

• U werkt onder de directe leiding vanen rapporteert aan het college vanburgemeester en schepenen.

• U geeft leiding aan de departements­hoofden en aan het departementinterne zaken en bent voorzittervan het managementteam.

Aanwervingsvoorwaarden: • een diploma dat toegang geeft tot het niveau A (master,hoger onderwijs van het lange type) • slagen voor de selectieprocedure • bijkomendevoorwaarden vindt u bij de dienst personeel en op www.herentals.be/vacatures.

Wij bieden u • een uitdagende job met ruime ontwikkelingskansen in een boeiendeen veelzijdige omgeving • een mandaat voor een periode van zeven jaar (verlengbaar)• een decretaal bepaalde verloning (de brutojaarwedde bedraagt ongeïndexeerd minimum36.806,76 en maximum 54.355,03 euro per jaar), aangevuld met extralegale voordelen(maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, mobiliteitsvergoeding) • een aantrekkelijkearbeidstijd­ en verlofregeling.

Bezorg uw kandidatuur met een kopie van het diploma en een duidelijk en uitgebreid cv,uiterlijk op 6 maart 2012 aan het college van burgemeester en schepenen, administratiefcentrum, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals.

Bijkomende inlichtingen, de volledige functiebeschrijving en uitgebreide aanwervings­voorwaarden zijn op eenvoudige aanvraag te verkrijgen bij de dienst personeel in hetadministratief centrum (tel. 014­28 50 50, [email protected]). U vindt deze informatie ookop www.herentals.be/vacatures

Stadssecretaris aanwerving en bevordering ­ mandaat voor zeven jaar

Herentals is voor heel wat talent een thuishaven en een kruis-punt voor wie vooruit wil. Onze 27.000 inwoners bieden we alle faciliteiten en dienstverlening van een centrumstad. Voor uw ambitie het centrum van waaruit u verder komt als (m/v):

2425

Reeds verschillende jaren staat Copaco (www.copaco.be) aan de top van de zonwerings- en muggengaas markt.

Het bedrijf is heel innovatief, bezit een jarenlange ervaring en heeft een heel modern en up-to-date productie-apparaat. Bovendien biedt het bedrijf een ruim totaal-aanbod.

Copaco betekent voor onze klanten kwaliteitsproducten, service en continue gedre-venheid van onze medewer-kers, met klanttevredenheid als resultaat.

De laatste jaren is er steeds een verdere groei gereali-seerd dankzij export, nieuwe kwaliteiten en optimale productie.

Door de versterking van structuren zoeken we volgende nieuwe collega’s aan te werven (m/v):

inspireren | rekruteren | integrerenHR De juiste match tussen medewerker en organisatie.

PRODUCTIEMANAGERPEOPLEMANAGER - ORGANISATOR - INNOVATOR

FUNCTIE: • Nadruk ligt op de actieve realisatie

van de planning, de verwachte kwaliteit en dit in

functie van een maximale fl exibiliteit en optimale

kost. • Je werkt nauw samen met de technisch

directeur ‘techniek & ontwikkeling’ o.a. in ver-

band met de ingebruikname en opvolging van

nieuwe collecties, onderhoudsplanning machi-

nes en procesaanpassingen. • Dit doe je ook met

de kwaliteitsafdeling alsook met de ‘fi nance- en

salesafdeling’. • Bovenal ben je een begeeste-

rende leider en coach die medewerkers (80-tal

5-ploegen) dagelijks opvolgt en begeleidt. • Na-

druk ligt op maximale klantentevredenheid m.b.t.

kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. • Je draagt

een continue optimalisatie daarom hoog in het

vaandel.

PROFIEL: • Je hebt minimum een diploma

industrieel ingenieur en textielervaring … • Erva-

ring inzake people management, toepassing

productiezorgsystemen en performance mana-

gement zijn sterke bijkomende troeven. • Je

wordt gechallenged door problemen operatio-

neel te benaderen en structureel aan te pakken.

Daarnaast herkennen wij in je een onderschei-

dende communicator. • Talenkennis: Nederlands,

Frans, Engels.

CONTROLLERTOEKOMSTIG ASSISTENT FINANCIEEL VERANTWOORDELIJKE

FUNCTIE: • Binnen deze nieuwe functie werk je

complementair met de fi nancieel manager van

wie je een aantal operationele taken overneemt.

• Dit weet je ook te combineren met andere pro-

jecttaken. • Alvast behoren hiertoe de opvolging

van de verschillende buitenlandse fi lialen, boek-

houdkundig verwerken van data en de volledige

voorbereiding van de jaarrekening. • Ook word

je betrokken bij de implementatie van het nieuwe

ERP systeem.

PROFIEL: • Je hebt minimum een bachelor of

master accountancy met professionele rappor-

teringskills. • Je krijgt de nodige fl exibiliteit

en werkt zelfstandig maar je bent tevens team-

gericht opgesteld. • Talenkennis: Nederlands,

Frans, Engels.

AREA EXPORT MANAGERGEDREVEN - TEAMSPELER - CREATIEF

FUNCTIE: • Na grondige productopleiding ben

je verantwoordelijk voor de verkoop binnen een

B2B benadering in diverse, hoofdzakelijk Duits-

talige landen. • De nadruk hierbij ligt vooral op

relatiegerichtheid en actieve prospectie. • Je

klanten zijn zowel groothandels, als fabrikanten

van zonwering en van insectwerende systemen

(muggengaas). • Je mag rekenen op een verblijf

in het buitenland van ongeveer 1/3 van jouw tijd.

• Je werkt nauw samen met de customer service

afdeling en R&D.

PROFIEL: • Je hebt minimum een commer-

cieel bachelordiploma. • Je hebt reeds een signi-

fi cante ervaring in de verkoop B2B. • Je hebt een

goed technisch inzicht. • Je bent met de klanten

in staat mee te denken en creatief in te gaan op

mogelijke oplossingen. • We waarderen een open,

zeer teamgerichte spirit met winnaarsmentaliteit.

• Talenkennis: Nederlands, Frans, Engels, Duits.

AANBOD: • Een uitdagende en verantwoorde-

lijke job in een technisch kwalitatieve omgeving.

• Ruimte voor zelfstandigheid, initiatief en zelfont-

plooiing. • Billijk salarispakket volgens ervaring en

kunde.

INTERESSE? Mail of stuur jouw cv met begelei-

dend schrijven naar info@hrfl ux.be - HR Flux,

Waterpoort 5, 8500 Kortrijk. HR Flux begeleidt je

ook na indiensttreding. Je mag rekenen op een

discrete, snelle en professionele behandeling van

je kandidatuur. Deze vacature wordt exclusief

door HR Flux behandeld. Voor bijkomende infor-matie T 056 42 48 42 (kantooruren en zaterdag-voormiddag 9u-12u).

www.hrfl ux.be

Interesse? Stuur jouw cv met vermelding van de referentie KD/1111-605-1 naar Fundament R&S, Berkenlaan 138 A, 8530 Harelbeke,

t.a.v. Katrien Decostere - Tel.: 056/610.609 - [email protected] – www.fundamentrs.comVG

. 10

80

/B

Operations MedewerkerAankoop en Planning

Deze procedure voor werving en selectie verloopt in exclusieve samenwerking met Fundament R&S.

DEMACO NV, (www.demaco.be), in Drongen bij Gent en opgericht in 1962, is onderdeel van de Belgische Funico International groep (22 miljoen

euro omzet, 100 medewerkers). Het bedrijf functioneert binnen de groep als een zelfstandige business unit en is actief in een niche segment

van de houtverwerking. De klemtoon ligt op service, kwaliteit en professionalisme. Demaco is marktleider en blijft sterk groeien. Om het team te

versterken zoeken wij een (m/v):

DE UITDAGING JOUW PROFIEL ONS AANBOD

• Je staat in voor o.a. aankoop en planning en je rapporteert rechtstreeks aan de operations manager.

• Je zoekt potentiële leveranciers van productiemiddelen en hulpstoffen, vraagt offertes op en verzamelt alle aankoopgegevens.

• Je analyseert de klantenorders via het ERP pakket en zet deze, in overleg met de productiecoördinatoren, om in geplande productieorders.

• Je bewaakt hierdoor de leverbetrouwbaarheid naar onze klanten en houdt de interne voorraden onder controle.

• Je bent de back-up voor de transportplanning.• Je voert eveneens allerlei allround opdrachten en bijkomende

administratieve taken uit.

• Je bent polyvalent, denkt commercieel, kuntzelfstandig werken en weet prioriteiten te stellen.

• Hoger diploma. • Administratief talent met zin voor initiatief. • Vlotte communicator, stressbestendig en flexibel. • Sterke organisatorische vaardigheden en een zekere

affiniteit met techniek. • Kennis Frans of Engels. • Goede kennis van diverse software pakketten zoals

MS Office (kennis van Access is een meerwaarde).

• Een nieuwe, afwisselende, ondersteunende functiebinnen een dynamische KMO.

• Een hoge graad van zelfstandigheid en ruimte voor initiatief.• Een sterk groeiende, internationale en professionele groep

die doorgroeimogelijkheden biedt.• Een open bedrijfscultuur met korte communicatielijnen en

een duidelijk afgelijnde structuur.• Een aantrekkelijke verloning in verhouding tot jouw profiel en ervaring.

Voor zijn departement ‘Risk & Finance’ zoekt Assuralia een (m/v)

Economist of Actuaris voor projecten ‘Finance & risk management’

Functie: • u volgt de nationale en Europese initiatieven op inzake fi nance en risk management, en identifi ceert trends en onderwerpen die in deze domeinen relevant zijn voor de Belgische verzekeringssector • u analyseert nationale en internationale voorstellen, en hun potentiële impact voor de leden van Assuralia • u ontwikkelt Assuralia-standpunten en adviseert het management omtrent te ondernemen acties • u vertegenwoordigt Assuralia op externe fora (NBB, Europese instanties, …), en weet externe partners te overtuigen • u coördineert een aantal werkgroepen, waarbij u streeft naar een consensus tussen de Assuralia-leden • u bent een aanspreekpunt voor de leden op het vlak van fi nance en risk management • u werkt mee aan Assuralia-publicaties • u rapporteert aan de directeur Risk & Finance.

Profi el: • universitair diploma in actuariële wetenschappen, economie of fi nanciën • een paar jaar jobervaring in fi nance, reporting of risk management (bij voorkeur in een audit- of consultingfi rma of in de verzekeringssector) is een troef • effi ciënte communicator, zowel mondeling als schriftelijk, met uitstekende presentatievaardigheden • tweetalig Nederlands/Frans, met een goede operationele kennis van het Engels • sterke interpersoonlijke en diplomatische vaardigheden • teamplayer.

Voor zijn juridisch-fi scale dienst zoekt Assuralia een (m/v)

Junior Jurist met uitstekende communicatievaardigheden

Functie: • u volgt dagelijks de juridische actualiteit door consultatie van het Staatsblad, de parlementaire stukken, enz., en u pikt er de onderwerpen uit die voor de verzekeringssector van belang zijn • u beheert op proactieve wijze verschillende verzekeringsjuridische projecten • u neemt deel aan verschillende werkgroepen en commissies, waarbij u ook mee instaat voor de organisatie, de coördinatie en de follow-up van de werkzaamheden • u beantwoordt de juridische vragen van interne diensten of van verzekeringsondernemingen • u verstrekt juridisch advies aan de verzekeringsondernemingen, rechtstreeks of via publicaties (circulaires, weekblad, …).

Profi el: • licentiaat in de rechten • bij voorkeur kennis van het verzekeringsrecht en enkele jaren praktijkervaring • operationeel tweetalig (N/F) met goede kennis van het Engels • sterke analytische en synthetische geest • zeer goede communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk • resultaatgericht, effi ciënt en pragmatisch, diplomatisch en team-minded • vertrouwd met de gangbare MS Offi ce-toepassingen.

Aanbod voor beide functies: uitgelezen kans om deel te nemen aan een diversiteit van projecten die de nationale en Europese verzekeringsindustrie in de komende jaren grondig zullen wijzigen. Een functie met verantwoordelijkheid en een grote visibiliteit, en met een kijk op de volledige verzekeringsmarkt. Ruime mogelijkheden tot opleiding en bijscholing. Competitief salaris, met extralegale voordelen.

Contact: stuur een gemotiveerd schrijven met cv naar Assuralia, t.a.v. Gino Leroy, Personeelsdienst, de Meeûssquare 29, 1000 Brussel(e-mail: [email protected])

Assuralia, de in Brussel gevestigde beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, overkoepelt de meeste verzekeringsondernemingen in België. Met tachtig medewerkers verzorgt Assuralia voor zijn leden verschillende opdrachten, zoals vertegenwoordiging en overleg, studie, opleiding en informatieverstrekking.

Meer details op: www.assuralia.be

2627

Naar een duurzaam en alert HRM-beleid in de social profit!

Dinsdagnamiddag 6 maart 2012 • Congres- en erfgoedcentrum LamotTM, MechelenVoor directies en personeelsverantwoordelijken

ondernemingsloket • sociale- en loonadministratie • HR-services

Peggy De PrinsAntwerp Management School

Astrid De LathauwerAcerta Consult

An-Rose VandewinckeleLevanto

Bruno AertsVerso

Fons Leroy VDAB

Schrijf u in voor 28/02/2012 op

www.acerta.be/

dagvandesocialprofi t

Dag van de Social Profit

MEDIA ADVISEURDe Standaard – Het Nieuwsblad – L’Avenir

Corelio Connect (www.corelioconnect.be) is de interne regie van Corelio die advertentieruimte commercialiseert in De Standaard, Het Nieuwsblad en L’Avenir. We kiezen resoluut voor een geïntegreerde aanpak (combinatie van kwalitatieve dagbladen, doelgroepgerichte magazines, toonaangevende nieuwssites die zowel aan de nationale, internationale en regionale adverteerders aangeboden worden). Hierdoor spelen we een voortrekkersrol op multimediaal vlak. Om het Salesteam Corelio Connect te versterken zijn we op zoek naar een (m/v):

AanbodCorelio biedt je een uitdagende functie in een boeiend mediabedrijf, waar je inbreng naar waarde wordt geschat. Je kunt rekenen op een aantrekkelijk

salaris en een bedrijfswagen, aangevuld met extralegale voordelen.

Klaar voor de job van je leven?Aarzel niet en solliciteer online via www.jobs.corelio.be. Voor eventuele vragen kan je terecht bij Kristien Vande Weijer – 02 467 24 02.

Corelio komt als grootste mediagroep van het land aan huis bij 58% van alle Belgen. We zijn marktleider in de krantenmarkt (De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en L’Avenir). Ook met Passe-Partout zijn we de grootste uitgever van gratis regionale pers. Daarnaast zijn we met de websites (Standaard.be, Nieuwsblad.be en l’Avenir.net) ook de grootste uitgever in het segment van de nieuwssites.Ook sterke merken zoals Woestijnvis, Caviar en Nostalgie zitten in onze portefeuille.

Functie• Je bent de vaste gesprekspartner voor onze klanten die advertentieruimtes

kopen in de regionale edities van onze kranten en online; • Je onderhoudt en ontwikkelt de relaties met onze bestaande klanten;• Je staat in voor de werving van nieuwe adverteerders. Prospectie maakt

dan ook een belangrijk deel uit van je functie; • Je informeert en adviseert onze klanten over de geplande en

lopende acties;• Je detecteert commerciële opportuniteiten • Je coördineert de uitwerking van de verkochte advertentie-campagnes

voor de klanten; • Je bouwt relaties op lange termijn uit met je klanten;• Je bent samen met je klanten aanwezig op de events waar

Corelio partner van is; • Jouw actieterrein is Oost- en West Vlaanderen;• Je rapporteert aan de Teamleader Regional Sales.

Profiel• Je beschikt over een bachelor diploma, of gelijkwaardig door ervaring• Je hebt bij voorkeur reeds een eerste ervaring in sales;• Je bent een enthousiast en gedreven persoon met een aangeboren

commercieel talent;• Je getuigt eveneens van de nodige energie, ambitie en hands on

mentaliteit om je verkoopdoelstellingen te realiseren;• Ervaring in de verkoop in de regio Oost- en West Vlaanderen

en/of media is een troef;• Je behaalt resultaten door middel van je natuurlijke

overtuigingskracht;• Je kan zelfstandig werken maar functioneert

ook goed in teamverband;• Je doorzettingsvermogen en passie voor de media

onderscheiden je van de anderen. • Je woont bij voorkeur in de regio Oost- / West Vlaanderen;• Je beschikt over de nodige communicatieve skills;

V(4bd65h-CADDGJ( +≈*Õ

WOENSDAG 20 OKTOBER 2010DAGBLAD / EDITIE VLAAMS-BRABANT 87STE JAARGANG, NR. 245 WWW.STANDAARD.BEBELGIE € 1,25 NEDERLAND € 2 LUXEMBURG € 1,55

VA N O N Z E R E DACT EU R

BART BRINCKMANBRUSSEL Het zinnetje baar-

de nauwelijks opzien in de notavan Bart De Wever (N-VA). Devolgende regering wil ‘de ko-ninklijke functie moderniseren’.De Standaard vernam dat de ko-ninklijk verduidelijker het prin-cipe bij de zeven betrokken par-tijen aftoetste. Hij concludeerdenaar verluidt dat er een consen-sus bestaat om de functie van dekoning louter protocollair te ma-ken. De Wetstraat wil ook voor-komen dat de koning nog hetvoortouw moet nemen bij een re-geringsvorming. Op die manierwil ze vermijden dat koning Filipgeconfronteerd wordt met eencrisis als deze.Het zou de bedoeling zijn om bijde start van de nieuwe regering

met het Paleis onderhandelin-gen te starten over de moderni-sering van de functie. De wijzi-ging van het grondwettelijk ver-ankerde ambt kan pas tijdens devolgende regeerperiode gebeu-ren. Maar via de goedkeuring

van een resolutie kan het nieuwekader vorm krijgen. Dat zou bijde troonopvolging van Filip eenfeit moeten zijn. Want de Wet-straat gaat ervan uit dat Alberttijdens deze regeerperiode abdi-ceert.

Om de indruk te vermijden datde protocollaire monarchie spe-ciaal voor Filip wordt ingevoerd,hopen de politici dat er met Al-bert op tijd een akkoord kan wor-den gesloten. Vervolgens kan hijzes maanden later zijn functie af-staan. Maar het is geen geheimdat de huidige politieke wereldniet zoveel vertrouwen heeft inde leidinggevende capaciteitenvan de prins. Die heeft al enkeleblunders op zijn naam staan.De groeiende consensus over eengemoderniseerde monarchie isniet nieuw. Al in maart schreefDe Standaard dat de geesten in

de Wetstraat hierover aan het rij-pen waren. De huidige politiekezeden, met een afbrokkelend col-loque singulier, maken het voorde koning steeds moeilijker omte functioneren. Dat bleek al tij-dens de formatie van 2007. Bo-vendien is een aantal grondwet-telijk toegewezen opdrachten –het bekrachtigen van wetten enhet aanwijzen van ministers –achterhaald.Verscheidene toppolitici dron-gen erop aan om de hervormingals een onderdeel van de staats-hervorming door te voeren. Datis exact wat er momenteel, welis-waar wat en sourdine, gebeurt.De intentie bestaat, maar dezaak is zeker nog niet rond. Voor-al de christendemocraten doenwat moeilijk. Evenmin gaat hetom een prioriteit.

Laatste crisis voor AlbertUitgerekend op een moment dat koning Albert de huidige politieke impasse moet ontmijnen, groeit depolitieke consensus om de komende regeringsvorming uit de handen van zijn opvolger Filip te houden.

>8 Groen! veroorzaaktedoorbraak in koninklijkdossier.

© epa

* €5 korting bij een bestelling vanaf €50, geldig tot 31/03/2011

LEASED BY

DOE MEE EN

WIN!

Koning Albert en prins Filip, op de jongste nationale feestdag. © pn

Wetstraat wilkoning Filiphet managen vaneen politiekecrisis besparen

> 2-3

SARKOZYONDER VUUR

05.06.2010 JONGE VADERS VAN 50FRANK RAES

BOB SAVENBERGDANNY ILEGEMS

MODE & ZWANGERSCHAPEEN STILISTE GETUIGT

SEKSVERSLAVINGECHT OF EEN SMOES

VOOR OVERSPEL?DE LEUGENS VAN

LISBETH IMBOACTRICE WORDT

GASTVROUWAAN TAFEL

BIJ CATHERINEKOOLS

WAT WEETHIJ NU

VAN MODE?MODEQUIZ MET TOM LENAERTS,

CURATOR VAN VITRINE

Tous vos programmes télé

du week-endet de la semaine

Votre magazine télé et culture

La môme Zaz

Vos petites annonces : notariales, immos, voyages, autos, offres d’emploiH bd d i S lé j l d di 10 j ill t 2010 N˚ 44

www.actu24.be

MERCREDI 11 FÉVRIER 2009 • N˚ 35

QUI AURALE DERNIER

MOT ?

NR

� L’avenir de Fortis se joue ce matin lors de l’assemblée des actionnaires, à Bruxelles.

� Cinq questions, qui peuvent être lourdes de conséquences, seront proposées au vote.

� Difficile de dire quel clan l’emportera, même si le non a souvent été cité ces derniers jours.

Le campus C’est ce site qui accueille-

rait la cité administrative qui regroupe-rait 500 fonctionnaires. C’est un projet dela majorité PS-MR.

Qu

oti

die

n-9

2ean

née

1€Té

l.:

081/

24

88

11in

fon

am

@vers

laven

ir.b

e

Palais provincial C’est la plus belle

vitrine de la Province. Sera-ce bientôt ladernière dans le centrede Namur?

25 millions € C’est l’évaluation du

coût de ce projet. Mais il faut en déduire lavente d’immeubles actuels, les subsides etles économies de frais de fonctionnement.

ÉdA

CAHIERCENTRAL 2-3

2 à 4

Belg

a

Une cité administrativeprovinciale à Namur ? A

FP

CAHIERCENTRAL 9

CAHIERCENTRAL 5

15

Du 11 au 18 février

AUJOURD’HUI

11-76658101-01

Relations renforcées entre la Villeet le Comité Central des Fêtes deWallonie. Les deux partenairestravaillent main dans la main.

Auvelais

Des craintespourl’avenir deSaint-Gobain

Namur

Tous ensembleaux Fêtesde Wallonie

Mickey RourkeCatcheurressuscité

CE JEUDI VOTRE SUPPLÉMENT

Spécial Antarctique

1

5 juni 2010 I 101

Ivan De VadderVerkiezingen, dat is intens genieten

DAAR IS DE MINIFASHIONISTA

Met dank aan Suri Cruise

JONG, KNAP EN GETALENTEERD

Van deze actrices zul je nog horen

'Jef Nys © Ballon Media 2010'

VERZAMEL DE FAVORIETEJOMMEKES VAN JEF NYSVANDAAG: DE VLIEGENDE TON 1€

per strip

BON BLZ. 22

LEZERSBRIEVEN 24 - CONSUMENT&GELD 33 - CULTUUR&VRIJE TIJD 37 - TELEVISIE 42 - STRIPS 46 - PUZZELS 47 - WEER 48 WWW.NIEUWSBLAD.BE

95

WOENSDAG 20 OKTOBER 2010 - 1EURO

op een complete bril(montuur + optische glazen)

of contact-lenzen.Niet cumuleerbaar met andere kortingen.1 korting per product en per klant.Geldig van 12/10/2010 t.e.m. 31/10/2010.

BON- 22%

LAATSTEDAGEN!

Vanaf 1 december wordt het moeilijker om eenlening te krijgen of nog zomaar met je rekeningin het rood te gaan. Europa legt de bankenstrengere regels op om te vermijden dat mensenzich te diep in de schulden steken. ‘Banken enandere kredietverstrekkers zullen minder soe-pel worden bij het toekennen van een lening’,zegt minister voor Ondernemen Vincent VanQuickenborne (Open VLD). Vanaf 1 decemberriskeren ze immers één jaar cel en boetes tot100.000 euro als blijkt dat een lening is gege-ven terwijl vooraf al duidelijk was dat er proble-men zouden opduiken. De kredietsector is niet onverdeeld gelukkigmet de nieuwe regelgeving, die ‘op sommigevlakken’ als te streng wordt gezien. (DHH)

EUROPA LEGT BANKENSTRENGERE REGELS OP

ExpertsnemenveiligheidNMBSonder vuur

9

Lukakuneemt hetop voorJacobs‘We moeten de trainerbeschermen’Sport 2-3

©bl

g

NED

ERLA

ND

¤1

,50

ILU

XEM

BU

RG

¤1

ISP

AN

JE¤

2I

CAN

.EIL

AN

DEN

¤2

,20

SCHULDIGOF NIET?

Geld lenenwordtmoeilijker

5

2-4

Juryoordeelt na laatstewoordClottemans

©pn

BRUSSEL-NOORDRAND GEWAPENDE BOEVEN OVERVALLEN RUSTHUIS IN VORST 25

Commercieel MedewerkerBinnendienst

Stöpler Belgium (www.stopler.be), een Simed Health Care Group bedrijf gevestigd in Wemmel, levert instrumenten, chirurgische producten en diensten die passen binnen de nieuwste wetenschappelijke inzichten. In een medische wereld die voortdurend in ontwikkeling is, zijn wij toonaangevend verdeler van hoogwaardige instrumenten voor de minimaal invasieve chirurgie. Wij bieden een gevarieerd productgamma, van complete uitrustingspakketten voor het operatiekwartier tot endoscopische instrumenten, implantaten en disposables. Enkele van onze prestigieuze partners zijn Karl Storz, Trumpf Medical, Boston Scientific en Wright Medical. Momenteel kijken wij uit naar de versterking van een (m/v)

www.stopler.be

Je functie: • Met jouw bijdrage aan een helder en efficiënt serviceproces help je een goede patiënten-zorg te realiseren. • Als administratief medewerker ben je verantwoordelijk voor de administratie van de service die Stöpler zijn klanten verleent. • Je werkt servicecontracten en -offertes verder uit.

Je profiel: • Je bent servicegericht en communicatief sterk. • Je toont je een nauwkeurige organisator. • Je werkt vlot met Excel en werkt graag met cijfers. • Je bent tweetalig Nl/Fr.

Service EngineerBinnendienst

Je functie: • Je verricht vakkundige expertises aan defecte instrumentaria. • Dit omvat servicewerkzaam-heden, zoals installeren, assembleren en modificeren. • Je staat regelmatig in contact met klanten, zowel intern als extern. • Je rapporteert over de uitgevoerde werkzaamheden.

Je profiel: • Je hebt een opleiding richting Medische Elektronica succesvol afgerond. • Daarnaast heb je duidelijk interesse voor medische techniek, kwaliteit en nauwkeurigheid. • Je hebt goede communicatie-vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Frans.

Ons aanbod voor beide functies: • Een afwisselende, autonome en uitdagende functie in een dynamische en groeiende organisatie. • Een stimulerend loonpakket met extralegale voordelen.

WEMMEL

Interesse? Stuur vandaag nog jouw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE655780 naar Hudson, t.a.v. Katrien Maervoet, Marcel Thirylaan 75, 1200 Brussel, tel. 02 610 27 14, e-mail: [email protected], www.hudson.com. Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Erke

nnin

gsnu

mm

er w

ervi

ng &

sel

ectie

VG.

206

/B –

BHG

B-A

A04.

008

– W

.RS.

98 •

Lid

van

Fede

rgon

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Tetra Pak is wereldleider op het gebied van voedselverwerking en verpakkings-

oplossingen. Nauw samenwerkend met onze klanten en leveranciers, voorzien

wij in veilige, vernieuwende en milieubewuste producten die iedere dag voldoen

aan de behoeften van honderden miljoenen mensen overal ter wereld. Met meer

dan 20.000 medewerkers en operaties in meer dan 150 landen, geloven wij in

verantwoordelijk leiderschap en een duurzame benadering van zaken doen.

Ons motto, “PROTECTS WHAT’S GOODTM”, weerspiegelt onze visie om voedsel

veilig en beschikbaar te maken, overal ter wereld. Meer informatie is te vinden

op www.tetrapak.com

Tetra Pak Benelux is een van de bedrijven van de Tetra Laval Groep en is gevestigd in Moerdijk en Groot-Bijgaarden. In Moerdijk bevindt zich de ver-kooporganisatie en vindt de productie plaats van verpakkingsmateriaal. De organisatie telt ruim 260 medewerkers. Daarnaast maakt ook onze verkoop-organisatie in Groot-Bijgaarden onderdeel uit van Tetra Pak Benelux. Hier werken ca. 40 medewerkers. Het spreekt voor zich, dat kwaliteit bij Tetra Pak Benelux hoog in het vaandel staat. Voor onze vestiging in Groot-Bijgaarden zijn wij op zoek naar een enthousiaste

Als Field Service Engineer/Service Technieker

• verricht je technische ondersteuning bij onze klanten, door het installeren

van (delen van) nieuwe machines op basis van manuals en instructies, gericht

op de afgesproken opleveringseisen en het doen van preventief onderhoud

en troubleshooting,

• ondersteun en train je het personeel van de klant,

• signaleer, registreer en analyseer je technische vraagstukken, gericht op de

verbetering van het productierendement en kostenreductie en zorg je voor de

follow-up hiervan naar de klant,

• werk je samen met de klant om een positieve relatie te bouwen en te onder-

houden,

• verricht je administratieve opvolging van de dossiers van de

klanten, waarvoor jij verantwoordelijk bent,

• bewaak je de aanwezigheid en toepassing van kwaliteitsborging bij de klant,

zodat je kunt aangeven of vanuit kwaliteitsoptiek een storingsvrije productie

valt te verwachten,

• verricht je andere jobgerelateerde werkzaamheden, indien gevraagd.

Wij zoekenEen zelfstandige, enthousiaste Technieker met een relevante technische voor-

opleiding, minimaal niveau A2, eventueel aangevuld met een specialisatiejaar.

Je hebt minimaal 3 jaar ervaring in een soortgelijke job en hebt ervaring met

mechanische en elektrische installaties en met PLC’s. Je bent in staat zowel

zelfstandig als in teamverband te werken. De job vereist bovendien dat je over

uitstekende communicatieve eigenschappen beschikt. Daar je het grootste deel

van de tijd werkzaam bent bij onze klanten, ben je in staat zonder of met weinig

toezicht te werken én ben je tevens heel flexibel.

Je hebt geen 9-tot-5 mentaliteit. Je bent zeer servicegericht en bovendien bereid

wachtdiensten volgens rooster te draaien. Je beheerst de Nederlandse en

Engelse taal en bij voorkeur ook de Franse taal. Gezien de samenstelling van het

team gaat onze voorkeur uit naar een kandidaat met een elektrotechnische

achtergrond. Werkervaring in de verpakkingsindustrie is een pré.

Gezien het klantportfolio vragen wij in het bijzonder kandidaten uit de regio

Oost- of West-Vlaanderen te reageren.

Wij biedenEen zeer veelzijdige job bij een internationaal bedrijf met uitstekende arbeids-

voorwaarden. Je kunt rekenen op mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen op je

vakgebied.

Voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met Richard Claassen,

Technical Service Manager/Central Planner, tel. +31 168 386605 of +3224676857.

Rechtstreeks solliciteren kan natuurlijk ook. Richt je sollicitatie met C.V. binnen

14 dagen aan Tetra Pak Benelux, Afdeling Human Resources, Postbus 3 4780 AA

MOERDIJK Nederland. E-mailen kan ook: [email protected]

Field Service Engineer/ Service Technieker M/V

Tetra Pak Benelux

Oostelijke Randweg 48

Postbus 3 4780 AA Moerdijk

Tel. +31 (0)168 38 65 00

www.tetrapak.com

2829

De jobaanbiedingen zijn ingedeeld inrubrieken op basis van de taakinhoud.Meer uitleg over de jobs vind je opde bijvermelde pagina in deze krant.

indexA D M I N I S T R A T I E

Administratief BediendeNSZ 20

SecretaresseDeblaere-Blancke via AB&I 23

C O M M U N I C A T I E

Communicatieadviseur OnlineRCA Group 22

Media AdviseurCorelio 28

E N G I N E E R I N G

Adjunct van de DirecteurBelgoprocess 17

Field Service Engineer/Service TechniekerTetra Pak 29

Ingenieur VerkoopPST Invest 31

Maintenance ManagerSoubry via Verdonck Personeelsmanagement 21

Ontwerpingenieurs AandrijfsystemenCNH Belgium 18

Ontwerpingenieurs Hydraulische Syste-

menCNH Belgium 18

ProductiemanagerCopaco via HR Flux 26

Project IngenieurCrop’s 14

Project IngenieurCrop’s 17

ProjectleiderPST Invest 31

Service EngineerStöpler Belgium via Hudson Belgium 29

Stedenbouwkundig OntwerpersIntercommunale Leiedal 19

Systeem IngenieursCNH Belgium 18

F I N A N C I E E L

Business Analyst/ControllerSoubry via Verdonck Personeelsmanagement 21

Controller Copaco via HR Flux 26

Economist of ActuarisAssuralia 27

Financieel BeheerderOCMW Haacht & Tremelo 15

Senior AccountantVan Reybrouck Accountants & Tax Consultants viaADMB Select 25

G E Z O N D H E I D

KinderpsycholoogCentrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen 20

H R

Human Resources Officer - Talentmana-

gerCrop’s 14

Human Resources Officer - Talentmana-

gerCrop’s 17

J U R I D I S C H

Junior JuristAssuralia 27

Juridisch AdviseurILvA 25

JuristAgentschap Zorginspectie via Jobpunt Vlaanderen

15

L O G I S T I E K

AankopersRobert Bosch Produktie via Motmans Van Haver-maet 19

Adjunct-LogistiekverantwoordelijkeTransmeat 25

Area Export ManagerCopaco via HR Flux 26

Logistiek ManagerCrop’s 14

Logistiek ManagerCrop’s 17

Operations MedewerkerDemaco via Fundament Recruitment & Selection

27

Verantwoordelijke Logistiek - DepotFurnibo 31

Verantwoordelijke PlanningPST Invest 31

O V E R H E I D

Afgevaardigd BestuurderInagro 20

CoördinatorAlgemene Dienst Voor Jeugdtoerisme via Kern Se-lection 23

HavenluitenantHavenbedrijf Gent via Jobpunt Vlaanderen 15

StadssecretarisStad Herentals 25

T E C H N I E K

Medewerker Elektrische & Automatise-

ringsprojectenGalloo Group Recycling 21

V E R K O O P

Account Manager24+ via Anago 19

AccountmanagersCopagro via Dip Consulting Group 22

Adjunct Business Unit ManagerCrop’s 14

Adjunct Business Unit ManagerCrop’s 17

Bouwkundig Sales EngineerPST Invest 31

Commercieel MedewerkerStöpler Belgium via Hudson Belgium 29

Key Account ManagerCrop’s 14

Key Account ManagerCrop’s 17

Technisch Commercieel AfgevaardigdeChemetall 18

A. Gossetlaan 32,1702 Groot-BijgaardenAlgemeen tel: 02-467.27.27Sales tel: 02-467.20.66 Fax: [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] CEO Corelio: Luc MissortenAlgemeen Directeur/verantw. uitgever: Hans De RoreHoofdredacteur: Wim VerdoodtRedactie:Maud Oeyen Grafisch Coördinator: Joke Van CampFotografie: Ivan Put, Bart Dewaele, Koen BautersSales & Marketing director: Patrick BoonSales Manager Regionaal : Kim VergaelenSales Manager Nationaal : Johan MoorsSales Manager Client Services: Roxanne De RyckKey account: Sandrina Egerickx, Dries Verhaegen, Magali De SutterAccount Managers: Tim Migom, Nils Dero,Tom Vanpraet, Sarah Verleyen, Wim Bosteels, Sofie LigtvoetCatherine Bodarwé, Frederik Vandenheede, Brendi FoubertVerantwoordelijke commerciële administratie: Marcos MuiñoAccountadvisors: Lucette Callebaut, Rita Elskens, Katy Schets,Sabrina Pinxten, Wim Annys, Elke Delgouffe, Kelly De Troy,Séverine Hazaer, Koen Verhaeghe, Veerle De Smedt Marketing: Fanny De BoeckOnline development manager: Marc Van de Woestijne jobat.be: Hendrik Nuyttens, Kristof Verhasselt, Pieter De Winter, Steven Vermeulen, Ronald Sammels, Sylvie Cousin, Caroline Eeckhoudt, Maaike Wayenbergh, Sam De Beul, Dries Mertens, Günther Van Der Steen, MichaëlVan De Meirssche Order handling: Annemie Van Leeuwen, Ariane Van DeGuchtResearch: Bart Gunst, Bart VanhaelewynManagement Assistent: Chantal De Saveur

C o l o f o n

Nogmeer jobs?

Op jobat.be

vind je

6.862 jobs.

Niet voor onze Adjunct v/d Directeur.

Is werk een probleem?

Wij zoeken een

Surf naar www.anago.be

ACCOUNT MANAGERRELATIONELE B2B DIENSTENVERKOPER MET OOG VOOR PRODUCT, SERVICE EN KWALITEIT (ref. 2012/1188)

PST is de overkoepelende bedrijvengroep met beton als core business en een passie: passion for concrete. De groep is actief in de Benelux, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Rusland en biedt een volledig geïntegreerd aanbod. Voor volgende bedrijven zoeken we versterking van het team.

AANNEMER VOOR INDUSTRIE- EN UTILITEITS-BOUW MET GEPREFABRICEERD BETON

AANNEMER VOOR ALGEMENE BOUWPROJECTEN MET PASSIE VOOR BETON

PROJECTLEIDER

VERANTWOORDELIJKE LOGISTIEK + DEPOT

• zelfstandig een project leiden, rekening houdend met timing, techniciteit en klantentevredenheid• vorderingsstaten en eindafrekeningen opvolgen, het budget controleren• waken over de veiligheid van een werf• streven naar een maximale orde, netheid en discipline

Depot: • Aansturen van 3 medewerkers • Aankoop en beheer van voorraad materialen en materieel • Organisatie van onderhoud en herstellingen van klein materieel • Instaan voor veiligheid op depot • Verantwoordelijk voor orde en netheid, verderzetten implementatie van 5 S

Functie:• projecten coördineren zodat alle deelfacetten naadloos bij elkaar aansluiten• werfvergaderingen voorzitten waarbij u op financieel vlak ondersteund wordt door de dienst finance and controlling• beschikken over een objectieve, onderbouwde assertiviteit zowel t.o.v bouwheren, onderaannemers, architecten als intern

Functie:Logistiek: • Verantwoordelijk voor transportplanning van 2 eigen vrachtwagens en extern transport • Verantwoordelijk voor optimalisatie van het transportMachinebeheer: • Organisatie van onderhoud en herstellingen machines • Huren, inzetten en opvolgen van machines • Voorbereiding van aankoop

Kluisbergen

Veurne

Profiel: master (ingenieur) bouwkunde met ervaring // communicatief, resultaatgericht, verantwoordelijk, fl exibel // technisch uitstekend onderlegd, voor verandering vatbaar //zelfstandig uw werk plannen en organiseren // een voorbeeldfunctie opnemen // vlot omgaan met mensen, hen weten te motiveren, teamwork stimuleren // in staat zijn om globaal te denken, te anticiperen op opportuniteiten, een gemeenschappelijke visie op te bouwen

Profiel: dynamische persoonlijkheid // leidinggevende vaardigheden ( directe aansturing van 5 medewerkers) // zelfstandig werk plannen en organiseren // sterk communicatief // teamplayer // goede kennis van courant MS offi ce pakket // 3 jaar relevante ervaring in bouwsector - bouwmaterialen

Contact: Francis Reynaert / tel 055 39 00 40 / [email protected]

Contact: Heidi Voet / tel 058 524 924 / [email protected]

PRODUCENT VAN GEPREFABRICEERDE BETONNEN BALKEN, KOLOMMEN, MUURPANELEN EN VLOERELEMENTEN

VERANTWOORDELIJKE PLANNING Functie:• de eindverantwoordelijkheid dragen voor de productieplanning van de prefabfabriek in Kluisbergen• samen met de productieverantwoordelijke en de andere planners instaan voor een optimale bezetting van de productiecapaciteit• rechtstreeks aanspreekpunt zijn voor de Structo-projectingenieurs zodat de productieplanning perfect afgestemd is op de planning van onze klanten• samen met de verschillende verantwoordelijken zorgen dat alle werkvoorbereiding tijdig uitgevoerd wordt• de wekelijkse planningsvergadering leiden• op basis van de gerapporteerde productie, samen met het planningsteam en de productie- verantwoordelijke, de dagdagelijkse planning bijsturen• verbeteringsprojecten initiëren zodat de planningsflow efficiënt en vlot verloopt• rechtstreeks aan de algemeen directeur rapporteren

KluisbergenINGENIEUR VERKOOP

Brussel en Wallonië Functie:• zelfstandig het klantenbestand beheren• instaan voor prospectie (vnl. aannemers)• contacten onderhouden met studiebureaus, architecten en bouwheren• klanten bezoeken met het oog op het maken van offertes• onderhandelen over prijzen en contracten afsluiten• klanten binden met opdrachtuitbreiding tot gevolg• nauw samenwerken met de medewerkers van calculatie• creatief tot klantgericht maatwerk komen• vooral buitendienst, gedeeltelijk binnendienst• verantwoordelijk zijn voor de verkoopresultaten in uw regio• autonoom werken en rechtstreeks rapporteren aan de algemeen directeur

Profi el: master (ingenieur) bouwkunde // tweetalig Frans en Nederlands // sterk commercieel ingesteld en resultaatgericht // affi niteit met de bouwsector (liefst prefabbeton) en/of aannemerswereld //ervaring is een belangrijke troef // de uitdaging om met een goed product en een sterk merk klanten te werven, trekt u aan

Profi el: bachelor of master // sterke affi niteit met de (prefab)bouwsector // kennis van Nederlands en Frans // kennis van het bouwproces en inzicht in bouwplannen is een absolute must //gestructureerd en punctueel werken // een duidelijke en directe communicatie is voor u een evidentie // dmv een proactieve houding hebt u geen probleem met deadlines //getuigen van een sterk probleemoplossend en organisatorisch vermogen //resultaatgericht

Contact: Frank Steelant / tel 050 44 43 72 / [email protected]

Brugge

PRODUCENT VAN GEPREFABRICEERDE ELEMENTEN IN ARCHITECTONISCH BETON

BOUWKUNDIG SALES ENGINEER

Profiel: master (ingenieur) bouwkunde of gelijkwaardig // matuur om projecten van zeer dichtbij en vastberaden te volgen // adviesgevend en vertrouwenwekkend // de technische expertise goed onderbouwd kunnen vertalen // investeren in relaties en network // dossiers tot in de puntjes afwerken, fi nancieel en relationeel // tweetalig Nederlands en Frans

Functie:• zelfstandig advies geven over architectonisch beton aan architecten, bouwheren en aannemers• onderhouden en uitdiepen van bestaande klantencontacten en uitbouwen van een nieuw netwerk

• in voorontwerpfase de projecten beoordelen, de calculatie aansturen en de kostprijsraming verdedigen• onderhandelen met de toegewezen aannemer(s)• uitvoerings- en plaatsingsmogelijkheden met de klant bespreken• het project opvolgen m.b.t. eventuele verrekeningen en financieel afsluiten na oplevering

Moeskroen

Contact: Patrick Ratieuville / tel 056 850 729 /[email protected]

www.passionforconcrete.com

Vind je plek bij de FOD Financiën !

Masters en bachelors op zoek naar een job met toegevoegde waarde ?

Zoek het paswoord voor je loopbaan

Surf naar www.jobfi n.be en www.selor.be Federale

Overheidsdienst

FINANCIEN

PA

SSIE

MOTIVATIE

GROEI TEAM

TALEN

T

JA

RESU

LTAA

T

RECHTVAARDIGHEID UIT

DA

GIN

G

STRIJD TEGEN DE FRAUDE

EXP

ERTI

SE

F A J G S