Jeugd en Po«zie InfoBrochure

download Jeugd en Po«zie InfoBrochure

of 8

 • date post

  10-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  316
 • download

  1

Embed Size (px)

description

De brochure van Jeugd en Poëzie. Een handig overzicht met een geweldige vormgeving

Transcript of Jeugd en Po«zie InfoBrochure

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:36

Pagina 1

a

wij zijn de woordzoekers we zetten woorden bij elkaar en naaien ze vast met inkt o op zoek naar het woord dat iedereen geluk p zou brengen c

a

Wil je woorden zoeken? ze aan elkaar vast naaien met inkt? eindeloos verzinnen? Dan wil je

R

q

?

we verzonnen eindeloos veel woorden + ; fantaseerden erop los steeds langere woorden buitelden uit onze pennen

Jeugd en PozieverSlingerd aan taal

Fen toch een plotselinge stilte stopte de woordenstroom legde ze droog

j

F

v M

X

t

l G B ) Z

ineens wisten we ht het woord dat de wereld zou verbeteren !

G

n voor n schreven we elk een letter neer haast onbewust

h

k

n

s

F

onze lippen vormden de mooiste samenstelling aller tijden

(

waar je puzzelt met taal en jongleert met woorden; waar je gedachten en gevoelens in woorden vat; waar je je ervaringen herkent in gedichten van leeftijdsgenoten; waar schrijfdocenten met expertise, ervaring en enthousiasme je begeleiden bij het schrijven.

D

k

h

v Z

www.jeugdenpoezie.be

)een glimlach

tl M

Anke Senden, 13 jaar, Machelen aan de Leie

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 2

Jeugd en Pozie is een kunsteducatieve vereniging die kinderen en jongeren wil aanzetten tot het lezen en schrijven van pozie. Schrijfdocenten bieden schrijftrajecten aan in klassen, cultuurcentra en bibliotheken. We lezen pozie van leeftijdsgenoten omdat dat drempelverlagend en stimulerend werkt. Fotografie, literatuur, animatiefilm, illustraties worden gebruikt als inspiratiebron voor een creatief schrijfproces waarin ervaringen en gevoelens vertaald worden in woorden. Jeugd en Pozie wordt sinds 2007 structureel ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, maar werd jarenlang gedragen door heel veel vrijwilligers. Voor hun inzet kreeg Jeugd en Pozie in 2007 de Vlaamse Cultuurprijs voor vrijwilligers.

De Soetendaellepoziewedstrijd wordt sinds 1980 georganiseerd en is de grootste poziewedstrijd van jongeren in Vlaanderen met jaarlijks duizenden inzendingen. Inzenden kan vanaf 7 jaar tot 30 jaar. Er is ook een categorie voor deelnemers uit BuSO-scholen. Het prijzengeld wordt onder de laureaten verdeeld in de vorm van boekenpakketten en andere mooie prijzen. De gedichten worden grondig en deskundig beoordeeld door twee jurys: een volwassenenjury en een jeugdjury. Voor heel wat laureaten betekent de Soetendaellepoziewedstrijd een eerste stap in het literaire landschap. Voor jongeren die wonen of naar school gaan/zijn geweest in Brussel, is er de Brusselse Hoofdstedelijke Poziewedstrijd met een proclamatie in het Brusselse stadhuis.

ik zat in de klas ik plukte door het raam een stukje van de wolken jij zweefde tussen de wind hoe ben jij in mijn dromen terechtgekomen?

Julie Vanhoudt, 13 jaar, Westerlo Jeugd en Pozie reikt elk jaar de titel Pozieschool van het jaar uit aan scholen die het lezen en schrijven van pozie stimuleren. De winnaars krijgen een prijzenpakket waarin o.a. een muurplakkaat met vermelding Pozieschool en jaartal om op een goed zichtbare plaats in de school op te hangen.

Pozieloft Bogaerdstraat 23, 1785 Merchtem 052 57 01 70 of 0496 39 34 73 www.jeugdenpoezie.be info@jeugdenpoezie.be

Stel een klein dossier samen waarin je beschrijft hoe je op je school met pozie bezig bent: welke activiteiten? Voor wie? Hoe wordt de creativiteit gestimuleerd? Hoe maak je pozie zichtbaar in de school en/of de omgeving? Inzendafspraken en reglementen voor alle wedstrijden vind je op www.jeugdenpoezie.be Dicht je kans Inzenden voor 15 juni naar Jeugd en Pozie, Postbus 2, B-1785 Merchtem

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 3

verSlinger is een groep van jongere en iets oudere enthousiaste pozievrienden. Hun doel: gehoord worden! Niet alleen laten ze hun stem klinken in Jeugd en Pozie zelf, maar ook willen ze de organisatie bekend maken bij een breder publiek. En daarvoor gooien ze al hun charmes in de strijd. verSlinger gaat zich te buiten aan volgende activiteiten: informatieve koffieklets ('vergaderen'); de Potische Boodschap prediken; workshops organiseren, geven, volgen; elkaar gidsen door het pozielandschap; in de krant, op de radio of televisie komen; elkaars gedichten lezen en opbouwende kritiek geven; Eerste Hulp bij Gebrek aan Inspiratie bieden; lachen, occasioneel zingen, fanmail schrijven. Ben je minimum 15 jaar, heb je een passie voor pozie en heb je zin(nen)? Laat je dan verSlingeren! Kijk voor de activiteiten en cursussen op www.jeugdenpoezie.be Alles kan peper is een rubriek op de site met schrijfideen (met een richtleeftijd erbij). Je pozie kun je posten op de site in Dropje gedicht. Individuele begeleiding Jongeren vanaf 14 jaar kunnen gratis bij ons terecht voor individuele begeleiding. J&P brengt hen in contact met een leeftijdsgenoot die al verschillende keren laureaat was in onze wedstrijden. Samen met deze dichter kunnen ze ervaringen delen, van gedachten wisselen over het schrijven van pozie, gedichten lezen en becommentariren. (i.s.m. Leesweb vzw) Ecrivains Publics Ook vandaag vind je het fenomeen 'crivain public' nog in bepaalde landen. In de Zuid-Amerikaanse film 'Central do Brazil' (Walter Salles, 1998) schrijft een wat oudere vrouw Dora in een druk station brieven voor analfabete mensen. Vandaag kan bijna iedereen in onze streken lezen en schrijven, maar toch zoeken we soms vergeefs naar die ene formulering, die pittige wending en bijzondere uitdrukking om cadeau te geven aan een bijzonder iemand. Daarvoor dienen eigenlijk dichters, denk je dan? verSlinger heeft een reeks jonge, vlotte dichters klaar die tijdens een schoolfeest, een vernissage of een festival voor de bezoekers op een poziekaart een persoonlijke tekst neerpennen voor wie dat maar wil.

paringsdans we dekken de tafel als ons bed vibreren als spruitjes op zondag ik wil je bereiden als een moeraskameel hoe ik hier lig te sudderen jij de steelpan ik het wentelteefje en ik krijg goesting en nog meer goesting en nog meer goesting

Josien, Veerle, Alisa, Floor, Annelies (geschreven met woorden van luisteraars op Gedichtendag 2008 bij Tomas De Soete, StuBru)

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 4

In onze schrijfateliers begeleiden we kinderen en jongeren bij het schrijven van gedichten. We laten ze proeven van pozie van leeftijdsgenoten over onderwerpen die hen aanspreken. We nemen ze mee in de wondere wereld van beelden, klanken en verzen. De deelnemers lezen en beluisteren gedichten en ontdekken samen de potische kracht van taal. Via verschillende kunstvormen (foto, film, literatuur, mode) prikkelen we hun creativiteit en laten we ze goochelen met woorden en jongleren met gevoelens in hun eigen gedichten. Onze schrijfateliers kunnen zowel in de school als in de vrije tijd (cultuurcentra, bibliotheken, gemeenschapscentra, jeugdbewegingen) geboekt worden. In de klas gaan we ervan uit dat de klassenleerkracht of leerkracht Nederlands aanwezig is tijdens het atelier en zorgt voor de navolging ervan. Wij werken met groepen tot 25 jongeren en bieden korte en langere schrijftrajecten aan. Een kort schrijftraject bestaat uit een schrijfatelier (100 min) en een terugkomsessie (50 min) op een ander moment. Een langer schrijftraject is gespreid over ten minste drie verschillende momenten. We combineren schrijven met een andere kunstdiscipline zodat er een kruisbestuiving ontstaat. In elk schrijfatelier (100 min) lezen we gedichten van leeftijdsgenoten die laureaat werden in de Soetendaellepoziewedstrijd, ontdekken we de kracht van beeld en klank en luisteren we naar elkaars interpretatie; vinden we inspiratie in fotos, videobeelden, illustraties, schilderijen, muziek We begeleiden de leerlingen bij het schrijven en voorzien de eerste versie van elk gedicht van individuele suggesties zodat het gedicht kan groeien. In elke terugkomsessie (50 min) begeleiden we elke leerling individueel bij het maken van een tweede versie van zijn/haar gedicht; hebben de leerlingen op het einde een volledig afgewerkt product; bieden we ideen voor het verwerken van de teksten in een toonmoment (tentoonstelling, bundel, voorstelling). Een terugkomsessie bevordert de kwaliteit van de gedichten en is een waardevol synthesemoment voor de leerlingen. Kostprijs 50 euro per atelier van 60 minuten (enkel voor derde kleuterklas en eerste graad basisonderwijs) 80 euro per atelier van 100 minuten 150 euro per atelier van 150 minuten 25 euro per terugkomsessie van 50 minuten Deze prijzen zijn exclusief reiskosten tegen 0,30 euro/km per schrijfdocent vanuit Merchtem. Om organisatorische redenen wordt gevraagd om in de schooltijd per dagdeel (minimum 2 ateliers) te bestellen.

Meer informatie www.jeugdenpoezie.be Kijk bij schrijfateliers info@jeugdenpoezie.be. 052/57 01 70 0496 39 34 73

AanbodOp maat Wij lezen en schrijven in dit atelier op basis van een thema dat door de besteller aangebracht wordt: een jaarproject, een voorbereiding op of een evaluatie van een toneel- of filmvoorstelling, een boek, een uitstap

KleutersEen tuinslang spuwt Over je gevoelens en verbeelding in woorden vertellen. In het pozieprentenboek Mijn armen zijn schoorstenen herkennen we gevoelens van kinderen en dieren in de gedichten. We lezen en schrijven groepsgedichten. Voor oudste kleuters en eerste graad basisonderwijs (60 minuten)

Een panter zijn en sluipen onder tafel met zachte poten mijn broer knuffelen en met mijn staart heen en weer zwiepenBric, 5 jaar, Erfgoeddag in het Zilvermuseum, Antwerpen

Schrijfateliers voor kinderen en jongeren

NE W I UDansen op verzen Over