Jannekeskrant juli 2012

30
JANNEKESKRANT Schooljaar 2011-2012

description

Nieuws uit de St.-Jan Berchmansbasisschool uit Avelgem.

Transcript of Jannekeskrant juli 2012

Page 1: Jannekeskrant juli 2012

JANNEKESKRANT

Schooljaar 2011-2012

Page 2: Jannekeskrant juli 2012

Welkom bij de Jannekeskrant ! Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar maken deze digitale krant voor U !

Jannekeskrant:basisschool Avelgem zesde jaargang nr. 3

Dag beste lezer, Ook aan het genieten van een welverdiende vakantie ? Of misschien net nog niet en moet dat noodzakelijk rustpunt er nog komen. In elk geval is de redactieraad met vakantie. Niet vooraleer zij weer een volwaardige krant voor U hebben gemaakt. Neem even de tijd (en misschien kan dit nu net iets meer) om in de krant te bladeren, artikels te lezen… De leerlingen hebben er alvast heel wat werk in gestoken. Mevr. Tine en ikzelf willen deze re-dacteurs echt feliciteren omdat zij een gans jaar volgehouden inspanningen hebben geleverd. El-ke dinsdag opnieuw stonden ze klaar om verder te werken. Proficiat voor zoveel inzet en vol-harding. Wie weet zijn hier wel echte journalisten geboren. Ik wens jullie alvast veel leesplezier en natuurlijk een heerlijke (hopelijk nog) zonnige zomer-vakantie. Mr. Carl

Inhoudstafel Blz3: huwelijk juf Laure Blz4: Jo Jo dag voor de tweede graad Blz5: 2 meisjes in de kijker Blz6: geboorte Victor Blz7-8: actualiteit Blz9: schoolreis Boudewijnpark Blz10: kleurwedstrijd de lijn Blz11-12: cartoons Blz13: eerste communie Blz14: grappige dieren Blz15-17: dagboek van een kasteelheer Blz18-19: foto’s kasteelklassen

Blz20-21: moppen Blz22: schoolreis Technopolis Blz23: zeeklas Blz24-26: kasteelklassen Blz27: einde schooljaar Blz28: tips voor kampeervakantie Blz29: vakantietips Blz30: kleurplaat

Page 3: Jannekeskrant juli 2012

Bedankt voor dit interview en nog veel geluk toe gewenst!

Weet je het al? Juf Laure van het 5de leerjaar B heeft op 14 april 2012 haar hart aan Stijn gegeven. Voor haar en Stijn was dit natuurlijk een dag om nooit te vergeten. Haar eigen klas was daar natuur-lijk ook aanwezig. Het koor heeft ook weer prach-tig gezongen. Wij zitten zelf in juf Laure haar klas en zijn super blij dat zij getrouwd is We hebben haar daarom geïnterviewd, over hoe zij het vond.

het getrouwde koppeltje

het koor: Mikado

1. Hoe heeft Stijn jou ten huwelijk gevraagd? Op onze werf heeft hij in het beton een zinnetje geschreven en dan is hij op zijn knie ‘gevallen’ en heeft hij mij ten huwelijk gevraagd. 2. Hoe gingen de voorbereidingen van de trouw? Dat verliep eigenlijk allemaal heel vlotjes!

3. Ging het kiezen van je trouwkleed moei-lijk? Nee,ik heb er 7 aangedaan en het was meteen raak. Het waren allemaal witte. 4. Welk cadeau is je het meest bijgebleven? De vele witte rozen en een huisje in beton met allemaal geld erin. 5.Wat vind je zo leuk aan Stijn? Zijn humor, dat hij knap is en heel lief kan zijn.

En zo verliet het mooi ge- trouwde koppeltje de kerk.

Geschreven door Leonie Avet,Zoë Voet en door Joke Arco.

Page 4: Jannekeskrant juli 2012

De tweede graad ging op Jojo-dag op 20 april. Hier volgt een klein interview met Louise Vande-walle uit het derde leerjaar.

Waarom zijn jullie naar de Jojo-dag gegaan? Jojo nam ons mee op tocht waar je kon zien, ho-ren en voelen hoe Jezus leefde. Wat hebben jullie allemaal gedaan? We hebben een wedstrijd gespeeld: om het meest pluchen schaapjes halen. Daarna kregen we een verhaal te horen over Jezus. We kregen ook te zien hoe de mensen vroeger leefden. En dan mochten we aan het water voelen. Wat hebben jullie allemaal bijgeleerd? Wat joden , moslims en christenen zijn. We leer-den ook nog over het leven van Jezus. Zouden de leerkrachten dit nog eens moeten organiseren? Ja, omdat er heel veel dingen te doen waren en dat was tof! Bedankt voor dit interview Louise!

Page 5: Jannekeskrant juli 2012

Hier staan Zoë en Fran,….. trots met de trofee te zwaaien ! Zij doen allebei volleybal.

Waar zijn die handjes ?

En hier staat Margaux met haar mooiste aquarel. Dat is een soort van waterverf. Ze volgt om de 2 weken les op woensdag. Haar leraar heet Anne-Marie. Ze is begonnen in september 2011.

Page 6: Jannekeskrant juli 2012

Jufrouw Emely is bevallen! Hier volgt een interview met ma-ma Emely.

Hoe heet het kindje? Ons zoontje heet Victor. Waar en wanneer ben je bevallen? Victor is op 25 maart om 10u31 geboren in het ziekenhuis van Waregem. Hoeveel weegt Victor? Bij de geboorte de geboorte woog Victor 3 kg 500 g. Na vier weken woog hij 4 kg 280 g. Hoe groot is Victor? Bij de geboorte was Victor 49 cm en na één maand 54 cm. Hij is dus flink wat gegroeid!!! Hoe voel je je nu sinds de bevalling? Ik ben heel blij met ons zoontje. Het is een heel braaf en rustig kindje. Zou je graag nog een kindje krij-gen? Als Victor zo flink blijft zou het goed kunnen dat we later nog een kindje krijgen. Wanneer kom je terug werken? Na de grote vakantie start ik terug met werken, dit zal dus in september zijn. Nu kan ik nog even genieten van ons klein wondertje!

Page 7: Jannekeskrant juli 2012

Hallo beste lezers. We zijn hier weer met meer ACTUA!!!

Onze hoogtepunten van vandaag zijn: • Titanic 100 jaar • Een nieuwe president voor Frankrijk • Minstens 9 doden bij aardbeving • Eurovisiesongfestival • Het ongeluk van Justine

TITANIC 100 JAAR OP DE BODEM

In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 april was het precies 100 jaar geleden dat de Titanic zonk. Op weg naar New York botste hij tegen een ijsrots. Dat zorgde voor een grote scheur in de boot waardoor er veel water binnen kwam. Door dat vele water zonk de Titanic. Heel veel mensen vonden toen de dood. Ondertussen is dat al 100 jaar geleden. Die ramp wordt nog heel vaak herdacht.

NIEUWE PRESIDENT VOOR FRANKRIJK

Op 15 mei werd de nieuwe president van Frankrijk bekend gemaakt: François Hollande. Met 51.9 % van de stemmen werd François Hollande de nieuwe president van Frankrijk. Hij is al de 24e presi-dent van Frankrijk. François is 56 jaar. Hij was politicus maar het volk verkoos hem dus tot hun nieuwe president.

Page 8: Jannekeskrant juli 2012

AARDBEVING

Zaterdag 19 mei is er een aardbeving geweest in Noord-Italië. Er werd on-middellijk voor naschok-ken gevreesd. Dinsdag 29 mei was er opnieuw een grote schok. Heel veel hui-zen stortten in. Volgens Mario Monti zijn er in het totaal 9 doden. Maar er zijn ook heel veel gewonden. Er liggen waarschijnlijk nog wat mensen onder het puin. Dus als die niet snel gevonden worden, kan het dodental nog flink op-lopen. Ook zijn er veel huizen ingestort. Als je nu graag in Italië had gewoond, dan moet je de foto maar eens bekijken.

EUROVISIESONGFESTIVAL 2012

Het Eurovisiesong festival zit er alweer op. Waarschijnlijk wisten jullie al dat Iris er niet mocht aan mee doen. De winnaar werd uitein-delijk Zweden. Hun liedje werd gezongen door

Loreen. Ze zong haar liedje in het Engels en de naam van het liedje is Euphoria. Het liedje kan je beluisteren op Youtube. Je typt gewoon ‘winnaar Eurovisiesong festival 2012’. De 2de plaats is voor Rusland. Zij kwamen met zes omaatjes. De oudste oma was 82 jaar. Wil je deze ook beluisteren? Ga dan ook naar Youtube en typ ‘Eurovisiesong Rus-land 2012’.

HET ONGELUK VAN JUSTINE Beste lezers nu komen we met heel spijtig nieuws. Justine, een leerling van het 1ste middelbaar op onze school, is overleden. Het ongeval gebeurde op 31/05. Iedereen was droevig. Zaterdag 9/06 was haar begrafe-nis. Er waren heel veel mensen aanwezig. Aan de plaats waar het ongeluk gebeurde liggen er veel brieven met mooie teksten en bloemen. Op haar graf ligt er wel 5 keer meer. Ze is begraven in Waarmaarde en rust daar samen met haar neef. We leven allemaal mee met de ouders en fami lie.We missen je en we zullen je nooit vergeten Justine!!!!!!!!

Page 9: Jannekeskrant juli 2012

door Zoë en Leonie

Een kort interview met Emma-Louise en Liselotte uit het 1ste leerjaar.

Wat vonden jullie van de school-reis? Heel leuk! Wij willen onmiddellijk terug! Wat waren jullie favoriete attrac-ties. De orka en de draaimolen. Was het druk in het park? Er waren nog andere scholen, maar de drukte viel goed mee. Bleven jullie samen met het 2de leerjaar? Nee het 1ste alleen en het 2de ging meestal alleen. Maar we aten samen en in het indoorspeelplein speelden we ook samen. Met hoeveel bussen gingen jullie ? Met 2 bussen. Voor het 1ste een bus en voor het 2de een bus. Naar waar willen jullie eens op schoolreis gaan? Wij dromen er van om met de klas naar Disneyland Parijs te gaan of naar de zee!

Page 10: Jannekeskrant juli 2012

Joelle is leerlinge van het derde kleuter. Ze heeft deze tekening mooi inge-kleurd. Mooi hé! ‘Ik kan nog niet zo mooi kleu-ren.’ zegt Joelle zelf. Met deze tekening won het derde kleuter een reis naar zee.

Dit is Joelle met haar tekening.

Dit is Joelle met de bur-gemeester en de verant-woordelijke van De Lijn . Bij een soort van verga-dering kregen ze chips en een fruitsap. De vergade-ring ging over de reis (in het bijzonder over de planning).

Page 11: Jannekeskrant juli 2012
Page 12: Jannekeskrant juli 2012

Van Delphine !

Page 13: Jannekeskrant juli 2012

Weet je nog: de Eerste Communie van het eerste leerjaar? Dat was op zondag 13 mei. Op die dag was het ook Moederdag. 13 is een ongeluksgetal, maar alles is goed voorlopen. Voor de leerlingen was het de eerste keer dat ze een hostie aten. Ze hebben zelf schuddozen gemaakt om muziek te spelen op hun Communie. Ze speelden ook op de djembés. Ik weet zeker dat de mensen die aanwezig waren het mooi vonden. Nu moeten ze nog 5 jaar wachten tot hun Vormsel.

Medewerking: Bavo

Dit zijn de kinderen die hun Eerste Communie deden.

Page 14: Jannekeskrant juli 2012

Vind nog meer gekke foto’s op: www.dapbreukelen.nl Dan druk je op : nog veel meer rare dieren.

Arnaud en Bavo

Page 15: Jannekeskrant juli 2012

Maandag 11 mei 2012 Meester Carl vertelt op vraag van de redactieraad Ik was heel vroeg wakker deze morgen. Ook al ga ik al zolang mee naar Veldegem, het blijft spannend om te vertrekken. 52 rumoerige tieners een boeiende week bieden is geen makkelijke opdracht. De weersvoorspellers houden het op wisselvallig met veel regen. Niet echt om naar uit te kijken als de meeste activiteiten buiten doorgaan. De valiezen kunnen maar net in de bus en we vertrekken omstreeks kwart voor negen. Heel wat ouders en alle leerlingen van de school zwaaien ons uit. Een mooi zicht. Ook zij zullen genieten van een weekje zonder zesde lj. Bij aankomst worden we verwelkomt door de baron himself. Hij spreekt niet ‘de goede vlaams’ maar zijn apotheker heeft daar wel een wondermiddel voor. Zo kan hij in begrijpelijke taal een rondleiding geven in en rond het kasteel. De bedden worden opgemaakt en iedereen kan zich installeren. Na een versterkend middagmaal staan we klaar voor onze eerste grote activiteit. We krijgen een geleide boswandeling in domein Merkenveld met gidsen. Hier wordt de natuur voor ons weer een beetje minder mysterieus. Het zijn doorgewinterde gidsen en ze weten ons te boeien. Na een vieruurtje zijn de leerlingen even vrij. Het zal één van de weinige momenten zijn dat ze even kunnen ontspannen op het speelplein. Elke avond zijn er avondactiviteiten. Vandaag zijn dat: een brief schrijven naar huis, enkele spelletjes en een kasteeldans. De Sint Jan Berchmans– sisters zijn speciaal uit Avelgem gekomen om dit aan te leren. Na een avondversnapering gaan de leerlingen naar bed. De lichten worden gedoofd om 22u. Het valt mee. Iedereen begrijpt dat het een zware week is en dat slaap heel belangrijk is. Als het stil is kunnen we beginnen aan de voorbereidingen van de blog. Foto’s verwerken, teksten schrijven en nog een filmpje bewerken. Ondertussen zijn de eerste berichten al toegeko-men via onze blog. Het is al na 24u. als ik in mijn bedje kan kruipen. Oef, de eerste dag zit er-op. Dinsdag 12 mei 2012 Ik heb te vroeg gejuicht ! Deze morgen was er al vanaf 5u. lawaai in de kamers. Vroege toilet-gangers zorgen ervoor dat de rest ook wakker wordt. De vloer in het kasteel is van hout en kraakt vervaarlijk bij iedere stap. Omdat iedereen toch vroeg klaar is doen we maar wat aan ochtendgymnastiek. Meester Bert neemt het voortouw en zorgt dat alle spieren worden aange-sproken op deze vroege ochtend. Vandaag krijgen de leerlingen veel te weten over de bijen. Ze beginnen met een powerpoint en krijgen dan een boeiende uitleg van een echte imker. Ondertussen maken de juffen de picknick klaar want rond 11u. staat een bus ons op te wachten om ons naar de marinebasis van Zeebrug-ge te brengen. Het wordt weer een boeiende namiddag met heel wat afwisseling. Niemand wordt zeeziek op het schip tijdens de rondvaart in de haven. We kregen heel wat pluimen van de organisatoren: een heel aangenaam publiek, verstandig, interessante vragen… Heel aangenaam om te horen als leerkracht ! Het is duidelijk dat de leerlingen er een toffe week van willen maken. Terug op het kasteel wordt een schaap van zijn dikke vacht verlost en na het avondeten komen valkeniers op bezoek. Vroeger zat dit in het programma maar dit jaar komt iemand anders en het is altijd afwachten wat dit zal worden.

Page 16: Jannekeskrant juli 2012

Maar het wordt een echte meevaller. Een stortbui zorgt ervoor dat we moeten uitwijken naar bin-nen maar dit is voor de roofvogels niet echt een probleem. Ze scheren rakelings over de hoofden van de leerlingen en het programma loopt veel langer uit dan gepland. Even twijfel ik nog of we de film die vanavond gepland staat wel laten doorgaan. Het zou wel eens laat kunnen worden. En dat wordt het uiteindelijk ook. De versnapering en het drankje krijgen de leerlingen dan maar tijdens de film. Het is praktisch 23u. als de lichten uitgaan. Hopelijk zijn ze morgen niet te moe. Vandaag ook een eerste medische interventie bij de dokter voor één van de leerlingen. Gelukkig zonder veel erg.

Woensdag 13 mei. Ik sta ‘s morgens een dik halfuur voor de leerlingen op. Ik geniet van dat korte moment. De vo-gels fluiten in dit prachtige domein. Zo heb ik ook de tijd om langzaam te ontwaken. Wanneer ik de cd speler aanzet komen ze al zo vlug de kamer niet meer uit. Enkelen krijgen al met moeite de ogen open. Jongens zijn nogal vlug klaar als het om hygiëne gaat :-) dus ook deze morgen is er ochtendgymnastiek. We zijn vandaag wel wat gehaast want we nemen de lijnbus naar Brugge. Maar alles verloopt op wieltjes. We kennen de klappen van de zweep en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Ook de extra hulp die dit jaar mee is onder de vorm van juf Annemie en twee stagi-airs is meer dan welkom. Juf Caroline is weer paraat voor een deskundige rondleiding door Brugge. De regen zorgt ervoor dat de leerlingen niet kunnen noteren maar ze luisteren aandach-tig. Ze weten dat na de inspanning de ontspanning komt. En dit in de vorm van een namiddag zwemmen in het Olympiazwembad. Vlakbij ligt en Olympiastadium en we maken dan ook de verplichte foto voor de Brugge fans. De vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als de leerlingen het leuke zwembad zien. Het wordt een namiddag ravotten en ik zorg ervoor dat ik toch éénmaal de 3 meter springplank bedwongen heb. Oef, weer goed voor een jaar…. 4 collega’s uit Avelgem komen de avondactiviteit verzorgen. 12 jaar geleden lag ik samen met enkele collega’s aan de wieg van deze quiz en het blijkt een ijzersterke formule te zijn. Ik heb nu even de tijd om naar huis te bellen, mijn les van morgen voor te bereiden en de op-drachten voor morgen in het park te gaan rondhangen. Toch heb ik dan nog even tijd om een lek-ker stuk taart te eten en een glaasje te drinken. We steken rond 22u. enthousiaste kinderen in hun bed. Straks de collega’s uitwuiven en dan nog aan de blog beginnen. Het is weer na 12u. als ik in mijn geraak.

Page 17: Jannekeskrant juli 2012

Donderdag 14 mei Het blijft vanmorgen stil tot ik de muziek aanleg. De oogjes geraken maar met moeite open en de bereidheid om uit bed te springen is al bij de meesten weg. We moeten met de leerkrachten al rond gaan om ze uit hun bed te halen. Sommigen zouden blijven liggen tot het ontbijt. Ja er zul-len er wellicht zijn die het niet zo nauw nemen met de ochtendhygiëne. Gelukkig namen ze gis-teren allen een douche in het zwembad ! Het weerbericht ziet er niet goed uit vandaag. De activiteiten zijn allemaal buiten ! Deze morgen zag ik op buienradar dat er hevige buien onze richting uitkomen. Ook bij juf Caroline is enige vorm van zenuwachtigheid te bespeuren. 10 km door Veldegem en weinig plaatsen waar echt kan geschuild worden. Na het ontbijt wordt het startsein gegeven. Ook mijn groep blijft even binnen om de les te volgen. Het was de laatste jaren wel anders. Buiten in de zon les geven… het is altijd een uiterst genietbaar moment. Na een stukje over de fotosynthese gaan de leerlingen in groepjes aan de slag. Opdrachten uitvoeren in dit prachtig stukje natuur. Helemaal wat anders dan een ganse dag in een klaslokaal zitten… De tijd vliegt voorbij en het is 12u. voor we er erg in hebben. Na een stevige maaltijd en een klein beetje pauze kunnen we er weer tegenaan. De klassen wisselen en krijgen zo het andere programma voorgeschoteld. Tot nu toe weinig of geen regen gezien… Tegen 17u. is de andere klas terug en kan nog even geoefend worden voor de bonte avond. De zenuwachtigheid stijgt… Tegen 20u. zijn ze er klaar voor. Ook de directeur en juf Katheleen zijn van de partij. De kelen worden eerst nog eens gesmeerd met een korte en krachtige zangstonde en dan begint de show. Iedereen zet echt zijn beste beentje voor en we zien een grote variatie van nummers: dans, hu-mor, toneel, muziek… De sfeer zit er goed in en het wordt een fijne avond. Als afsluiter ben ik nog een uurtje DJ van dienst. De kelen overstemmen soms de muziek… Het bruist van de ener-gie. Toch moeten we nog een dokter opbellen. Eén van de leerlingen heeft hevige buikkrampen. Het is al heel laat voor alles weer onder controle is en ik kan om twee uur ook eindelijk in mijn bed stappen. Gelukkig slaap ik morgen weer in mijn eigen bedje !

Vrijdag 15 mei Laatste dag ! Om half acht slaapt iedereen nog als een roosje. Wat een verschil met het begin van de week ! Toch staan vandaag nog enkele kleine activiteiten op het menu. Na het ontbijt moet iedereen zijn valies maken. Gelukkig blijft niet veel meer liggen. Ik weet niet of iedereen wel zijn gerief zal meehebben maar ik hoop op het beste. De leerlingen krijgen nog een powerpoint waarbij ze 10 vogels en hun geluiden leren herkennen en bij juf Caroline maken ze nog een was-kaars. Het middagmaal valt ook nu weer in de smaak ( stoofvlees met frieten !) Na de afwas kijken we nog naar enkele foto’s van het begin van de week. Om 14u. staan de be-reidwillige chauffeurs al klaar om de leerlingen op te halen. Moe maar tevreden keert iedereen naar huis. Ook wij trekken de kasteeldeur achter ons dicht. Waar we in het begin van deze week een beetje schrik van hadden is niet uitgekomen. Het werd een prachtige week waar iedereen heel hard zijn best heeft gedaan. Proficiat leerlingen van het zesde. De foto’s en verhalen zullen een mooie herinnering blijven. Meester Carl

Page 18: Jannekeskrant juli 2012
Page 19: Jannekeskrant juli 2012
Page 20: Jannekeskrant juli 2012

Wat is het toppunt van egoïsme.?

Dat zeg ik je lekker niet.

Bij een blonde studente wordt ingebroken.

‘Stil!’ dreigt de inbreker, ‘ik zoek geld!’

‘Wacht even,’ antwoordt het blonde studentje, dan zoek ik mee!’

door Arno en Arnoud

Wat is het toppunt van automatisering ?

Een stewardess die zwanger raakt van de au-

tomatische piloot .

Page 21: Jannekeskrant juli 2012

Waarom had napoleon altijd zijn rech-

terhand in zijn jaszak?

(Omdat hij bang was dat hij gestolen zou worden.)

Hoe noemen ze de tijd tussen

de dood van een paus en de

tijd dat een nieuwe paus ge-

kozen word?

(Een pauze)

Wat is het toppunt van arro-

gantie?

(Denken dat je op mij lijkt.)

Wat is het toppunt van grofheid?

(Een blinde een geweer geven en zeggen dat het een haardro-ger is.)

Page 22: Jannekeskrant juli 2012

Het eerste , tweede en derde kleuter zijn naar Technopolis ge-weest. De kleuters waren daar een volledige dag. Ze vertrokken bij ons op school om 7 uur 30 en kwamen rond 15 uur 30 terug aan op school. De kinderen vonden het een leuke ervaring, net als de juffen en de meester. Enkele sfeerbeelden:

door Bavo

Technopolis is het Vlaamse doecen-trum voor wetenschap en technologie. Technopolis bevindt zich in Me-chelen. Technopolis is voor jong en oud.

Page 23: Jannekeskrant juli 2012

Hey allemaal ! Het 5de leerjaar is naar De Panne geweest, naar zee dus. We verbleven daar van 29 tot 31 mei.

ons verblijf

1ste dag:Toen we daar aankwamen, moesten we onze valiezen naar boven brengen. Daarna deden we een spel in de duinen. Het was super leuk maar best wel vermoeiend.

2de dag: We werden gewekt door het zee-klaslied. Na het ontbijt hingen we naar het strand. We speelden het spel ‘hete Fata Strandana’. Hiervoor werden we in groepjes ver-deeld. We deden allerlei spelletjes, zoals knikkerbanen bouwen. In de namiddag kwam een treintje ons halen om naar het strand van Oostduinkerke te gaan. We zagen daar een garnaalvisser aan het werk. Hij legde ons van alles uit over zijn job. We gingen ook naar zijn huis, waar zelf garnalen mochten pellen. ’s Avonds was het pyjamaparty.

3de dag: We maakten ons kamers piekfijn in orde. Daarna gingen we naar de zee om schelpen te rapen voor ons kadertje van zeeklas. Tot slot kregen we een ijsje mmmmmmmmmmm-mm………...De tijd vloog voorbij! Het was su-per leuk!

door Joke

Één van de opdrachten tijdens de pyjamaparty

Page 24: Jannekeskrant juli 2012

Hallo beste lezers, Vandaag gaan Julie en ik vertellen wat we allemaal beleefd hebben op kas-teelklas

Maandag 7 mei: We vertrekken met de bus in Avelgem (met een stagair: Bert) met als eindbestemming: Veldegem. Toen we aankwamen, wachtte een gekke baron ons op, om ons rond te leiden in en rond het kasteel. Daarna mochten we onze spullen uitpakken. In de namiddag hebben we een boswandeling gemaakt met een gids. Toen we terug in het kasteel aan-kwamen kregen we een vieruurtje een mochten we nog een beetje ra-votten tot het etenstijd was. Na het eten werden we in 3 groepen ver-deeld voor de avondactiviteiten. Bij meester Bert deden we een paar leuke spelletjes, bij de Sint-Jan Berchmanszuster werd er ons een leuk dansje aangeleerd. Bij meester Carl schreven we een brief naar huis. Na de avondactiviteiten kregen we nog een snoepje en een drankje om daarna naar bed te gaan.

Dinsdag 8 mei: De meisjes staan vandaag op met een leuk liedje waar ze ijverig op dans-ten. Bij de jongens daarentegen was het een echt kiekenkot zo te horen. Na het ontbijt kwam de imker even op bezoek om ons wat weetjes te ver-tellen over de bijen en hun doen. Hij toonde ons ook bijenkasten en bij-enkorven.(heel interessant) Toen het 11 uur was, moesten we vlug onze picknick klaarmaken om dan met de bus naar de marinebasis te gaan in Zeebrugge. Toen we er waren mochten we eerst een filmpje zien over hoe het in de marinebasis in zijn werk gaat. Na het filmpje mochten we onze boterhammen opeten en kregen we lekkere soep erbij. Daarna mochten we eens meevaren op het marineschip ’De Zeemeeuw’. Tot slot mochten we even een kijkje nemen binnenin een scheepsloods. Toen we terug aankwamen in het kasteel, wachtte de schapenscheerder ons op om te tonen hoe je een schaap scheert. Na het eten van de lekkere spaghetti, kwam er een valkenier aanzetten met een paar prachtige vogels, waaron-der Maurice, Kasper, Minnie… Na deze activiteit sloten we de avond af met een mooie film.

Page 25: Jannekeskrant juli 2012

Woensdag 9 mei: Vandaag stonden de meisjes weer op met muziek, waar ze weer een prachtig dansje op deden. Maar de jongens werden een beetje gestraft voor gisteren (kiekenkot) en mochten deze ochtend,vooraleer de meisjes opstonden, een eindje gaan joggen rond het kasteel. Na het ontbijt moesten we ons in sneltempo klaar maken voor onze uitstap naar Brugge. Tussen de wandeling door, gaf juf Caroline ons wat uitleg over beelden, gebou-wen, gebeurtenissen… Daarna mochten we onze lekkere boterhammen opeten in het Koningin Astridpark. Vervolgens moesten we ons haasten, anders was de bus zonder ons weggereden en dat zou niet mogen!!! Na een kort ritje kwamen we aan bij het Olympisch zwembad waar we eerst even een kijkje zijn gaan nemen in het Jan Breydelstadion. Daarna zijn we rechtstreeks naar het zwembad gegaan,waar we een superleuke namid-dag hebben beleefd!!! Toen we terug waren, werden onze maagjes gevuld voor we aan de avondactiviteit begonnen nl. de quiz. We werden in groep-jes verdeeld, waarin we allerlei opdrachtjes en vragen moesten beantwoor-den. Onze gastpresentatoren waren hierbij meester Jens, meester Geert, juf Martine en juf Anne. Iedereen genoot met volle teugen van deze avond. En nu vlug allemaal de bedjes in!

Donderdag 10 mei: Er werd vandaag veel regen voorspeld maar daarvan hebben we niet veel gezien. Alleen ‘s avonds was er een korte stortbui. Vandaag gingen de twee klassen voor een dagje uiteen. 6A begon met een plattelands-verkenning door en in Veldegem. Hierbij kregen we een blad mee met allemaal foto’s die we moesten zoeken en nummeren in de juiste volgor-de, wanneer we ze gezien hadden. Deze wandeling was 10 km lang. We bezochten ook de kerk van Veldegem en gingen even rusten in een schooltje in de buurt om daar een koekje te eten, iets te drinken en even-tueel naar het toilet te gaan. Daarna vertrokken we met nieuwe moet richting het kasteel. Bij het kasteel gingen we vlug gaan eten want er moesten een paar maagjes gevuld worden! Na de middag wisselden de twee groepen en bleef 6A bij het kasteel voor het natuurexploratiespel. Eerst kregen we wat uitleg over de natuur en het bos, daarna mochten we aan de slag om zelf testjes en zoektochten te doen, bijvoorbeeld: het volume van de vijver meten. Wanneer de andere klas aankwam, konden we beginnen aan het avondmaal. Na het avondmaal brak de avond ein-delijk aan en was het tijd vooooooooooor……de bonte avond!!!! Hier-bij waren onze presentatoren Elio Di Rupo en Shakira!!!! Hierbij toon-den alle groepjes wat ze waard waren. Er was toneel, muziek, dans, moppen en nog veel meer.

Page 26: Jannekeskrant juli 2012

Vrijdag 11 mei: The last day!!!

Jammer genoeg wel was dit de laatste dag

van een keitoffe week! Vandaag mochten de leerlingen wat langer slapen omdat ze waarschijnlijk nog allemaal moe waren van die

beestige avond van gisteren. Na het ontbijt werden we opgesplitst in 2 groepen: de jongens en de meisjes. De meisjes begonnen bij juf

Carolien om een waskaars te maken van bijenwas, met mooie resul-taten. Daarna mochten we naar meneer Carl om te gaan luisteren hoe we vogels kunnen herkennen aan hun uitzicht en hun geluid.

Daarna was het ons laatste middagmaal … frietjes met stoof-vlees!!! En als dessert een ijsje!!! Na het eten hebben we samen met de twee klassen gekeken naar een paar foto’s

van de voorbije week. Jammerge-noeg moesten we daarna naar huis. Dit was het einde van een superleu-kemegacooletoffe

week!!!

door Marjolein en Julie

Iedereen uit het publiek genoot er met volle teugen van! Op het einde van het vrij podium kwamen toch wel niet onze leerkrachten wat humor stichten! Juf Carolien en Kathleen als madammekes en meneer Carl was een klein ventje.(grappig gezicht) Zij leerden ons hierbij een oubollig liedje, maar toch zong het publiek uit volle borst mee. Daarna was het eindelijk tijd voor een vette dansparty!!! Hierbij was onze dj van dienst meneer Carl!!!! Iedereen danste er op los en beleefde de mooiste tijd van hun 6de leerjaar!!! Rond 11 uur was het echt wel tijd om te gaan slapen en kroop iedereen onder de wol.

Page 27: Jannekeskrant juli 2012

Interview met leerlingen Vraag: wat was het mooiste moment van dit schooljaar? • 1ste leerjaar:Kenji Van Craeynest en Lukas Bervoet: ‘Onze Eerste Communie was echt het tofst!’ • 2de leerjaar:Tristan Van Steenbrugge: ‘Het leukste vond ik dat ik bij twee juffen zat.’ • 3de leerjaar:Lars Vermeulen ‘Carnaval was voor mij het leukste feest dit schooljaar!’ • 4de leerjaar:Winter Vanackere ‘Ik heb mij het meest geamuseerd op het schoolfeest.’ • 5de leerjaar:Arne De Doncker: ‘Zeeklassen waren top!’ • 6de leerjaar : Yukiyo Sarlet: Ik kan moeilijk kiezen tussen de kasteelklassen en de diploma- uitreiking…’

door Bavo Marist

Geniet van de va-kantie en tot vol-gend schooljaar!

Page 28: Jannekeskrant juli 2012

Bijna iedereen is wel al eens op

vakantie geweest op een cam-

ping . Soms weet je niet wat je

moet doen .

Dan zit je hier goed .

Hier volgen wat tips.

Arno Deliveyne

KampeervakantieKampeervakantieKampeervakantieKampeervakantie

Je hoofd uit de tent steken en uitzicht hebben op een groot meer of

een kabbelende beek. Als dat geen vakantie gevoel is. Kamperen kan

natuurlijk ook met een caravan of een camper in plaats van een tent.

Maar wat ze allemaal gemeen hebben is lekker ontspannen verblijven

in de buitenlucht. Kamperen is dan ook erg populair. En dat is niet

voor niets want kamperen is natuurlijk een avontuurlijke vakantie

waarin niets hoeft en alles mag en waarin je natuurlijk veel vrij-

heid hebt. Je kunt het zo luxueus maken als je zelf wilt. Op één

plaats blijven of rondtrekken, grote of kleine campings bezoeken en

het kan in ieder land! Vooral voor kinderen is een is in een tent

kamperen een onvergetelijke ervaring. Ze kunnen lekker hun gang gaan

in de natuur, spelen met vele andere kinderen en zijn ook nog eens

lekker gezond in de buitenlucht bezig. Als je gaat beginnen met kam-

peren dan hoef je niet meteen een hele uitrusting te kopen. Je kunt

het beter eerst proberen en kijken of het je bevalt. Daarna kun je

altijd meer eigen spullen kopen. Dus eerst maar kijken of het wat

is. Ga je kamperen met heel jonge kinderen, houd dan ook rekening

met de kampeerplaats zelf. Ga bijvoorbeeld niet vlak naast een groot

meer staan omdat je de kinderen gewoon niet de hele dag in de gaten

kan houden.

Page 29: Jannekeskrant juli 2012

Hallo allemaal, Wij hebben een paar vakantietips voorbereid. Als je niet op vakantie gaat naar Frankrijk, Spanje, Bar-celona… dan kun je ook thuis een superleuke vakantie meemaken. Is het warm? Dan kan je lekker in de zon liggen. Is dit echt ,iets voor jou ? Dan kan je ook gewoon een gevecht houden met waterballonnen. Of je gaat eens leuk met mama, papa, zus en broer fietsen of wandelen. Is het hele maal niet warm? Dan ga je toch gewoon een dagje naar het zwembad. Je kan ook gewoon een paar vriend(inn)en uit nodigen en je organiseert een spelle-tjesnamiddag! Heb je geluk dat je verjaart tussen 30/06 en 31/08? Dan kan je gezellig een verjaardagfeestje geven. Zo dit zijn wat tip voor een top vakantie. Ik weet al wat me te doen staat tijdens de vakantie En jij? Prettige vakantie!

Page 30: Jannekeskrant juli 2012

Dit is voor de allerkleinsten. Vraag aan je mama of papa om deze af te printen en kleur deze mooi in !